2018. augusztus 16., csütörtök

TESSÉK HÁLÁSNAK LENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.08.16.


Én még mindig úgy tudom, hogy ez törvényi kötelezettsége a mindenkori kormánynak. De persze attól még lehet vele hencegni egy kört.
A nyugdíjasok az idei évben is számíthatnak nyugdíjprémiumra, amennyiben azt a gazdasági növekedés lehetővé teszi. A nyugdíjprémium összegéről és kifizetésének idejéről ősszel születhet döntés – közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel csütörtökön.

Közölték: ebben az évben 32 milliárd forintot különített el a kormány a nyugdíjprémium kifizetésére. 

Nyugdíjprémium kifizetésére akkor nyílik lehetőség, ha a GDP-bővülése meghaladja a 3,5 százalékot, miközben a költségvetési hiány mértéke is a tervek szerint alakul. A tárca számításai szerint az idei év egészében 4,3 százalékkal nőhet a gazdaság, aminek elérését a legfrissebb 4,5 százalékos féléves adat is alátámasztja.

A PM hangsúlyozta az ellátások értékállóságának garantálásán túl a gazdasági növekedés függvényében nyugdíjprémium is megilleti az érintetteket.

Kiemelték: a kormány célja, hogy sikeres gazdaságpolitikájának eredményeiből minden magyar ember részesülhessen. A polgári kormány megbecsüli a nyugdíjasokat, akik az elmúlt évtizedekben munkájukkal és a családban betöltött szerepükkel nagymértékben hozzájárultak az ország gyarapodásához – írták.

Magyarország történetében először tavaly kaphatott minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő egyszeri, átlagosan 12 ezer forintot – emlékeztetnek.

A nyugdíjprémium összege az irányadó szabály szerint a GDP növekedésnek mértékétől függ, amelynek 3,5 százalék feletti részével szorozzák meg a havi nyugdíj összegének negyedét, legfeljebb 20 ezer forintot. A 4,3 százalékos GDP-növekedés 0,8 százalékponttal haladja meg a küszöböt így a nyugdíjprémium maximális összege 16 ezer forint lehet. (MTI)

AZ ORBÁN-KORMÁNY EL VAN ÁJULVA MAGÁTÓL, DE A NYUGDÍJASOK MUNKÁBA ÁLLÍTÁSA ALIGHA FOGJA MEGOLDANI A MUNKAERŐHIÁNYT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: B.M.
2018.08.16.Miközben a kabinet az idősebb generáció rugalmas foglalkoztatására egyelőre semmiféle programmal nem állt elő, a szövetkezeti rendszer totális bukásnak látszik, hiszen a nyugdíjasok legfeljebb ötöde térne vissza a munkaerőpiacra. Az ok a lakosság rossz egészségi állapota.

Hiába van elájulva magától az Orbán-kormány, egyelőre totális kudarcnak tűnik a tavaly nyáron létrehozott nyugdíjas szövetkezetek mérlege. A 2017. július 1-től létrejövő nyugdíjas szövetkezetek új, sajátos jogviszonyt és lehetőséget jelentenek a nyugdíjas munkavállalók és munkáltatóik számára. Miközben pedig az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára sikerről beszél, egy friss döntés szerint 2019-től nagyon nagy adókedvezménnyel fogja támogatni a nyugdíj melletti foglalkoztatást. Világos, hogy ez egy huszárvágással feleslegessé is teszi a kisszámú, létrejött nyugdíjas szövetkezetet.

Rétvári Bence ugyanis – mint megírtuk – egy más témában feltett, ám a nyugdíjas szövetkezeteket is érintő képviselői írásbeli kérdésre azzal büszkélkedett„ hogy a nyugdíjas szövetkezetek remek lehetőséget biztosítanak a még dolgozni akaró és tudó idő emberek számára, ráadásul az így szerzett jövedelem kedvező adózású, és mellette a nyugdíj teljes összege is megmarad.

Mára elmondható, hogy a nyugdíjas szövetkezetek minden megyében létrejöttek, így ez a foglalkoztatási forma országos szinten gyakorlatilag minden nyugdíjas ember számára elérhetővé vált"

– állította az államtitkár. Ezzel szemben tény, a nyugdíjas szövetkezetek létrehozása lényegében nem enyhítette a magyarországi, egyre fokozódó munkaerő-hiányt, ráadásul egy friss kutatás szerint az idősebbek egyáltalán nem is kívánnak visszatérni a munkaerőpiacra. A GKI Zrt. 2018 júniusában 1000 fős, életkorra, nemre, iskolai végzettségre és lakóhelyre reprezentatív lakossági felmérést készített, amelyben a nyugdíjasok foglalkoztatásával kapcsolatos kérdések is szerepeltek. Ennek megfelelően az 1000 fős mintából 250 fő volt valamilyen nyugdíjas. Miután Magyarországon jelenleg mintegy 2,5 millió nyugdíjas van, akik közül nagyjából 2 millióan kapnak öregségi nyugdíjat, a minta az idősek körében reprezentatívnak tekinthető, az eredményekből pedig kiderült, a nyugdíjasok 80 százaléka egyáltalán nem vállalna el semmilyen kiegészítő jövedelemszerző tevékenységet, 11 százalékuk részmunkaidős állásban helyezkedne el szívesen, 5 százalékuk kötetlen munkaidőben, 2 százalékuk távmunkában, és

mindössze 2 százalékuk tudná elképzelni, hogy teljes munkaidőben visszatérjen a munkaerőpiacra...


ÚJ AMERIKAI IRÁNYVONAL: FONTOS A SAJTÓSZABADSÁG, DE EZ NEM MAGYAR PROBLÉMA

444
Szerző: plankog
2018.08.16.


A New York Times és a Bloomberg is arról ír, egyre jobban áll Orbán Viktor szénája Washingtonban, az Obama-vezetéssel ellentétben a Trump-adminisztráció nem elszigetelni akarja, hanem együttműködik vele.

„Trump azt gondolja, hogy Orbán erős vezető, és az elnök felnéz az erős vezetőkre”, mondta a New York Times-nak David B. Cornstein, aki idén nyáron lett amerikai nagykövet Budapesten.

Orbán korábban évekig próbált elismerést kicsikarni Washingtonból, dollármilliókat költött lobbizásra, sikertelenül. Az Obama-adminisztráció kiközösítette, elkerülték a magas szintű, bilaterális találkozókat a magyar kormány autoriter tendenciái miatt, írja a lap. Diplomaták, és maga Obama is kritizálta Orbánt, amiért megtámadta a civil társadalmat. A Trump-adminisztráció viszont irányt váltott Magyarország, és Lengyelország ügyében is...

FUTÓBOLONDOK

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.08.16.


Kérem, a magyar széljobbon is csehül állnak a dolgok, amint elnézem, erősödnek a mozgalmaik, csak éppen az elmegyógyintézetekből toborozhatták az utolsó feltöltést. De legalábbis negatív IQ-tesztet kell kitölteni náluk a belépéskor: csak ezen a héten is három bődületes baromságot mutattak be a lelkes honfiak és honleányok (ebben az esetben udvariasság hátrébb sorolni a női nemet).

Kezdjük azon, hogy a Patrióta Európa Mozgalom megszüntetéssel fenyegeti a Facebookot. Zuckerbergnek bizonyára nagyon megfájdult a feje, és porokat szed emiatt, de hát milyen alapon? Nem fogják kitalálni: azon az alapon, hogy „megsérti Magyarország Alaptörvényét”! Ugyanis moderál, és ez ellentmondana a szabad véleménynyilvánítás elvének, melyet ők a 61. paragrafus első bekezdésében vélnek megtalálni. Szerintük tehát nem szabad semmiféle házirendet, közösségi alapelveket bevezetni, az alaptörvény önmagában szabályoz mindent...

ITT OLVASHATÓ

DO I LOOK LIKE F*CKING POCAHONTAS? AZ ORBÁNIZMUS KULTÚRÁJA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.08.16.


Forradalmi lelkületű idősödő fiatalemberek próbálnak most már igazán értelmet adni a magyar konzervativizmusnak holt baloldali auktorok, narcisztikus melegek, keleti diktátorok (usw.) támogatásával, sokszorosan felszámított magyar közpénzen. Még ennél is fontosabb azonban -- ha csak a kulturális missziót magát nézzük --, hogy olyan premisszák alapján teszik ezt, amelyek természetesen mindenfélék, csak épp konzervatívak nem. Nem kell a (nem létező) "igazi" konzervativizmust keresni ahhoz, hogy a tolvajok erkölcse, a demagóg diktátorok politikája, a prosztó nímandok esztétikája és az etnikum vallása sehol se számítson konzervatívnak, ahova civilizációnak csak a morzsái is eljutottak.

Mi folyik akkor itt? Valóban, korszakváltási kísérlet. A rosszul működő racionalitásból az irracionalizmusba. A rosszul működő liberális demokráciából az autokráciába. A rosszul működő piaci kapitalizmusból a jövedékes rendszerbe. (Usw.) Miért kell ehhez a konzervativizmust lélegeztető gépre tenni? Mert a rezsim néhány elődjével ellentétben nem elég bátor ahhoz, hogy saját ideológiát alkosson -- ami egyszerűen a hatalomé lenne, amire még visszatérek -- és gyökerestül elvesse a régit. Inkább kiforgatja azt. A konzervativizmus nagyon leegyszerűsítve, klasszikus magyar műszóval: fontolva haladás. Nem szeretjük a racionalizmust és az tervezett és/vagy ideologikus rendben megszabott, célszerű politikai cselekvést (ez a progresszivizmus), de tudjuk, hogy a tudás gyarapodása és a társadalmi kommunikáció legfontosabb (organikus) médiumaként szolgáló pénz kiküszöbölhetetlen az emberi életből. Az a politikai program, amely az antiracionalizmus, a család, a kereszténység, az etnikum, az állam stb. örvén szembehelyezkedik ezekkel (mintha akár a tudás, akár a pénz, akár nyomukban a technológiai fejlődés ne volna régebbi akár a kereszténységnél, akár a kiscsaládnál, akár a nemzeteknél, akár a racionalizmusnál, és mintha nem éppen ez utóbbiakat is szolgálná), az éppen a védeni kívánt értékrendeket veszélyezteti...

AMERIKA OKOSABBAN AKAR VISELKEDNI ORBÁNNAL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: KLUBRÁDIÓ / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2018.08.16.


Több külföldi cikk is foglalkozik az amerikai-magyar kapcsolatok várható alakulásával, a lapok többek közt arról írnak, a washingtoni kormányzat Orbán Viktor magyar miniszterelnök illiberalizmusa felett is szemet hunyhat... 

Donald Trump amerikai elnök számba veszi azokat a populista vezetőket, akikre érdemes figyelni, és most Orbán Viktor magyar miniszterelnök került sorra – ez derül ki a Bloomberg amerikai hírügynökség cikkéből, amelyben David Cornstein amerikai nagykövet is beszélt az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatok jövőjéről.

A Fehér Ház eláll a magyar demokrácia nyilvános kritikájától, szemben a korábbi Obama-kormányzattal, amely elszigetelte Magyarországot. Csak bírálni, nem jó stratégia – szögezte le Cornstein, hozzátéve, hogy nem csak a kormánnyal akar jóban lenni, hanem a magyar néppel is. Így sokkal inkább egyetértés lesz a migránsellenes és euroszkeptikus politikában.

Több barátság, több amerikai gáz

Cornstein úgy látja, az elszigetelés korábbi politikája nem vezetett eredményre, ezért sem érdemes azt folytatni. Amerika célja Magyarországot még szorosabb NATO-szövetségessé tenni, és arra bírni Orbánt, hogy Magyarország cseppfolyós földgázt vásároljon Amerikától az orosz függőség csökkentéséért. A cikk egyúttal megemlíti, hogy Ukrajna NATO-tagsága kapcsán azonban nézetkülönbségek vannak az Egyesült Államok és Magyarország között.

A cikk szerint a washingtoni kormányzat Orbán illiberalizmusa felett is szemet hunyhat, aminek egyik jele a független magyar médiának korábban ígért 700 ezer dolláros támogatás halogatása. Cornstein ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy ragaszkodnak a CEU-hoz, akárcsak a hagyományos értékrendhez, így a jogállamhoz, a sajtó- és szólásszabadsághoz. „De okosabbnak kell lennünk” – fogalmazott az amerikai nagykövet. A diplomata szerint, még ha nem is értenek teljes mértékben egyet szövetségeseikkel, akkor is tiszteletet kell tanúsítani irántuk s barátságosnak lenni velük...

HA ENNI AKARNAK, FORDULJANAK A STRASBOURGI BÍRÓSÁGHOZ

INDEX
Szerző: MIKLÓSI GÁBOR
2018.08.16.


A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) a menekültügyi jogszabályváltozás nyomán nemrég új, barbár bánásmódot vezetett be az első fokon elutasított nagykorú menedékkérők egy csoportjával szemben: nem adnak nekik enni. Az ügy miatt a Magyar Helsinki Bizottság pár napja a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mely a kérésnek helyt adva azonnal kötelezte Magyarországot, hogy gondoskodjon a menedékkérőkről. Csakhogy a BMH továbbra sem az emberséges arcát mutatja.

- Júliusban változott a menekültügyi szabályozás. Ez alapján minden, Szerbiából érkező ember menedékkérelmét elutasíthatják.

- A fellebbezésnek nincs halasztó hatálya, azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás, aminek kitoloncolás a vége.
- Az érintett menedékkérőket addig is arra biztatják, hogy menjenek vissza Szerbiába, aki pedig nagykorú, nem kap enni.

Július elsején lépett életbe a menekültügyi szabályozásnak az az új eleme, melynek lényege, hogy elfogadhatatlan a menedékkérelem, ha a kérelmező biztonságos tranzitországon haladt át. Az új szabály miatt július közepén az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen, mivel a menekültügyi eljárásra vonatkozó uniós alapelvek szerint ilyen indokra hivatkozva nem lehet elutasítani egy menedékkérelmezőt.

A jogszabályváltozás a BMH-t is készületlenül érhette, július első tíz napjában a Helsinki Bizottság információi szerint egyáltalán nem fogadtak be menedékkérelmeket, a kérelmezők Szerbiában várakoztak. Július 10-én ismét megnyitották a tranzitzónát a menedékkérők előtt, de mivel Magyarország Szerbiát – az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságával ellentétben – biztonságos országnak tekinti, a kérelmeket ezen az alapon elutasították.

Az első ilyen hatósági döntéseket a múlt héten kézbesítették. A kérelmezők fellebbeztek, ám kiderült, hogy
A JOGSZABÁLYVÁLTOZÁS SZÁNDÉKOSAN HIÁNYOS:

a parlamenti többség nem rendelkezett arról, hogy ha a BMH az új okra hivatkozva utasítja el a döntést, a fellebbezésnek halasztó hatálya lenne. (A szándékosság azért jelenthető ki, mert a menekültügyi törvény módosításakor a fellebbezés halasztó hatályára vonatkozó 53. § (6) pontja alatti felsorolásba nem került be az új elfogadhatatlansági okról szóló szakasz (51. § (2) f) is.)

Hiába nem záródott le tehát a családok menekültügyi eljárása, hiába nem lehet addig az uniós jog szerint a menedékkérőket kitoloncolni, és hiába bírálják sokszor felül a magyar bíróságok a menekültügyi hatóság döntéseit, a Helsinki Bizottság ügyfeleinek,

KÉT AFGÁN CSALÁDNAK AZ ÜGYÉT E PONTTÓL A HATÓSÁG NEM MENEKÜLTÜGYI, HANEM IDEGENRENDÉSZETI ELJÁRÁSKÉNT KEZELTE.

Ideiglenes lakóhelyükként a tranzitzónát jelölték ki. Erre a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet alapján van lehetőség (ami továbbra is érvényben van, hiába szűnt meg Magyarországon a tömeges bevándorlás). A BMH pedig úgy értelmezi a tranzitzóna idegenrendészeti szekcióját, hogy mivel az ott tartózkodó személyek ki lesznek toloncolva, és az amúgy sem börtön, hiszen szabadon elhagyható Szerbia felé,

NEM KÖTELES ELLÁTÁST BIZTOSÍTANI AZ OTT TARTÓZKODÓKNAK.

A tranzitzónában uralkodó embertelen állapotokról tavaly nyári cikkünkben olvashat részletesen.

E ponton megint eltér a magyar és a nemzetközi jog, ugyanis aki egy évet vagy másfelet töltött egy szerbiai táborban arra várva, hogy beadhassa a menedékkérelmét Magyarországon, nyilván nem akar visszamenni, amíg a menekültügyi eljárása jogerősen le nem zárult. A menedékkérőket az UNHCR szerint se lehet visszaküldeni (71. pont), és a strasbourgi bíróság is kimondta, hogy a tranzitzóna egy fogvatartási helyszín, és nem várható el egy menedékkérőtől, hogy visszamenjen oda, ahol embertelen, megalázó bánásmódban részesülhet...

AZ A LÁZÁR JÁNOS LETT A DOHÁNYZÁS VISSZASZORÍTÁSÁÉRT FELELŐS BIZTOS, AKI NYAKIG BENNE VAN A DOHÁNYLOBBI ZSEBÉBEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2018.08.16.


Hatékonyan fogja visszaszorítani a dohányzást, az biztos!

Lázár János gyakorlatilag a dohánylobbit képviselte a kormányban, amíg miniszter volt: ő hozta tető alá a trafiktörvényt, méghozzá egy közeli barátjával, „társadalmi egyeztetés” keretében, aki akkor éppen a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének elnöke és a Continental dohányipari vállalt vezetője volt. Most pont Lázárra eset a választás, hogy visszaszorítsa a dohányzást.

A trafikok államosításának egyik legnagyobb nyertese a hódmezővásárhelyi érdekeltséggel is rendelkező Continental és annak vezetője, Sánta János volt, aki kezdettől fogva együttműködött a kormánnyal a trafiktörvény kialakításában. Annyira, hogy állítólag az ő gépén írták a törvényt; sőt, annak elfogadásakor ő volt a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének elnöke. A koncessziókat úgy osztották ki, hogy a Continental és Sántáék több területen is degeszre keresték magukat a dohánypiac újrarendezésén.

A botrányt az robbantotta ki különösen, hogy a javaslat egy Uniónak elküldött verzióját egyenesen egy "Sánta János" névvel regisztrált gépen hozták létre, később a törvényt jegyző Lázár is elismerte, a törvényjavaslat megalkotásában szerepe volt a Continental Dohányipari Zrt.-nek. (Bár Sánta tagadta, hogy ő írta volna a törvényt.) Sánta Jánosról Lázár akkor azt mondta, tíz éve ismeri őt, és ugyanennyi ideje kéri ki a véleményét, ez a társadalmi egyeztetés része.

Lázár János annak idején 3 indokot mondott a dohány-kiskereskedelmet újraszabályozó indítvány megszületésére:
1. hogy megnehezítse a fiatalok cigarettához jutását,
2. az 500 milliárd forintos dohány-kiskereskedelem haszna magyar családokhoz kerüljön,
3. és támogassa a magyar dohány-előállítókat.

Mindez teljesült is, igazi magyar családok, Fidesz-közeliek kerültek remek pozícióba és csökkent is valamelyest a dohányosok aránya...

NYOMKÖVETŐ KERÜLT LÁZÁR JÁNOS LÁBÁRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.08.15.


Orbán Viktor miniszterelnöki biztossá nevezte ki fizetés nélkül Lázár Jánost, ami az olvasni tudó közönség számára egyértelműen azt jelenti, hogy Orbán nyomkövetőt helyezett Lázár lábára, és felszámolta a leváltása után létrejött “független” státuszát. A kinevezés börtön, a házi őrizet egy sajátos formája. Orbánnak nem tetszett, hogy a megsértődött Lázár önálló, s független politikai tevékenységet folytat.

A megbízatás egy kamu, valójában arról szól, hogy nem lehet a NER-ben Orbán irányítása alól dezertálni. Orbán ezzel a lépessel az asztala lábához láncolta Lázárt, kompromittálta is, és kinyilvánította a hatalmát fölötte. Lázár Hódmezővásárhelyen és Szegeden is politikailag értelmezhető imázsépítésbe kezdett, méghozzá Orbán tudta és akarata nélkül, ami cseppet sem megengedett az Orbán-falkában. Aki egyszer eladta az ördögnek a lelkét, ne álmodja azt, hogy ő az életben még egyszer szabad lehet Orbántól.

Nem véletlen, hogy milyen “megbízást” kapott Lázár: a nemdohányzók védelmére irányuló kormányzati stratégiát kell összefognia, egy fillér fizetés nélkül, viszont kap egy titkárnőt, aki szemmel tartja, és jelent róla. Közvetlen a saját ellenőrzése alá rendelte Orbán, minden lépését tudni akarja, és a “kinevezés” egy szoros kontrollt jelent. A “megtiszteltetés” pedig véget vet annak az imázsnak, hogy Lázár egy független, szabad ember, aki kilépett Orbán bűnszervezetéből.

Erre utal az is, hogy a feladat a “trafikmutyi” néven elhíresült nagy korrupciós akciót idézi fel, amelyet Lázár János vezényelt le. Orbán erre emlékezteti, ebbe veri bele az orrát, hogy soha ne felejtse, Orbán kezében van. Orbán, mint minden maffiafőnök, korrumpálja összes emberét, zsarolhatóvá teszi őket. Ha valaki emigrálni szeretne a bűnszervezetből, akkor az orra alá tolja, hogy egy bűnöző, akit bármikor lecsukathat. Orbán minden embere fogoly.

Amikor Lázár embere elveszítette Hódmezővásárhelyt, és ha nem sikerül az ellenzéket újra korrumpálni, s az enged a népakaratnak, akkor az egész csalásra épülő választási rendszer összeomolhatott volna. Ezt a bűnt Orbán nem felejti el, ezért először kiküldte Lázárt Bécsbe a híres videofelvételre, hogy égesse szénné magát, majd amint rendezte a sorait, kirúgta Lázárt. Aki sértődve odébb állt, s azt hitte, hogy mostantól szabad ember, demonstrálhatja az Orbántól való függetlenségét. Ezt számolja fel a “kinevezés”. Orbán megkötözi a kutyát...

AZ NNI MEGSZÜNTETTE A NYOMOZÁST, HADHÁZY ÚJRA FELJELENTI A BKK ONLINE JEGYRENDSZER-BESZERZÉSÉT

ÁTLÁTSZÓ / KORRUPCIÓINFÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.08.16.


Megszüntették a nyomozást a BKK botrányos onlinejegyrendszer-beszerzése ügyében – ezt ismertette Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szokásos Korrupcióinfóján. A politikus új feljelentést tesz, ezúttal a közbeszerzési szabályok megsértése miatt.

Nem történt bűncselekmény a budapesti közösségi közlekedés online jegyértékesítési rendszer-beszerzésénél – ezt állapította meg a Központi Nyomozó Iroda korrupciós bűnözés elleni osztálya. Hadházy Ákos és Tényi István is feljelentést tett az ügyben hűtlen kezelés gyanúja miatt, a megszüntetésről Hadházy Ákos számolt be heti Korrupcióinfóján.

Ez az a rendszer, amit egy 18 éves diák feltört, majd hiába értesítette a Budapesti Közlekedési Központot, mégis őt hallgatták ki (ugyanaz az NNI, amelyik most nem lát bűncselekményt). Ezután kiderült: kiszivárgott a BKK-tól több mint háromezer felhasználó személyes adata. A rendszer egyébként ma sem használható, bár a 2017-es vizes vb-n indult volna élesben.

A törvénytelenül kiírt közbeszerzés miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság 70 millió forintra bírságolta a BKK-t, mivel semmi sem indokolta, hogy a jegykiadó automatákat korábban szállító T-Systems-et bízzák meg ezzel a munkával is – emlékeztetett Hadházy. A képviselő új feljelentést tervez tenni versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásokban elnevezésű bűncselekmény gyanújával.

A T-Systems és előde, az IQSYS a kilencvenes évek óta dolgozik a BKK/BKV-nak, és az „etikus hekkeres” botrány után is kötöttek szerződést. A jegykiadó automaták 5,5 milliárdos munkáját megfejelték például további 2,5 milliárd forinttal csak azért, hogy ne 15, hanem 5 nap alatt szüntessék meg a vandálok által eltömített automaták hibáit. Miközben a beszállító az eredeti szerződésben eltömíthetetlen masinákat ígért meg.

TOLVAJ ORSZÁG

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.08.16.


Fábiánsebestyén, egy kicsiny község Csongrád megyében. A hely polgármestere Dr. Kós György, aki egyébként egyben a háziorvos is. A férfi 1994 óta immár sokadik éve vezeti a községet, aminek több oka is lehet. Ebbe most nem mennék bele, hisz nem vagyok bennfentes Fábiánsebestyén ügyeiben. Egy biztos, valami oka biztosan van. Hogy ez miért is érdekes?

Sok más településhez hasonlóan itt is vannak olyan játszóterek, amelyek láttak már szebb napokat. Leharcolt hinták, szeméttel teli homokozó, lekopott játékok. Mindenki számára ismerős lehet a dolog. Itt azonban a település egyik lakója – aki történetesen egy kocsmát is üzemeltet – Bálint Róbert gondolt egyet és a saját kezébe vette a dolgokat. Kitakarította, majd felásta a játszótér homokozóját, lecsiszolta és kifestette a lekopott játékokat. A környék lakói, valamint kislánya is örült a fejleményeknek, hiszen végre úgy mehettek játszani, hogy nem kellett attól tartaniuk, hogy szálka megy a kezükbe, esetleg üvegszilánkokba lépnek homokozás közben.

A nyugati országok nagy részében itt érne véget a történet. Mindenki boldog, happy end. Magyarországon azonban ez nem lehetett így persze. Gondoljunk csak az MKKP tucatnyi, az emberek mindennapjait jobbá tevő cselekedeteire. Ha kátyút töltenek fel, perceken belül ott terem a rendőrség, ha pedig fákat, vagy épp virágokat telepítenek közterületre, azonnal megjelenik ott valami hivatalos személy, hogy tövestül tépje ki azokat. Kerékpár út összekötése? Rendőrség. Nincs az az isten, hogy valaki úgy tegyen valami hasznosat, hogy ne hívná ki rá a rendőrséget egy szorgalmas házmester. Egyszerűen a Kádár-kori besúgók a mai napig ott vannak minden bokorban és függöny mögött.

Ezek után az olvasók kitalálhatják, mi történt Fábiánsebestyénben. A felújítást követő testületi ülésen a település polgármestere felháborodásának adott hangot, amivel az ott megjelent képviselők is egyetértettek. Véleményük szerint ugyanis az, amit Bálint Róbert – ő is képviselő egyébiránt – tett, bűncselekmény. Nem lett ugyanis bevizsgáltatva sem a homok, sem a festék amelyet a férfi használt a játszótér felújításakor. A férfi beismerte “tettét”, miszerint engedély nélkül nyúlt az önkormányzat tulajdonához. Testületileg meg is szavazták, hogy ismeretlen tettes ellen rendőrségi feljelentést tesznek.

A Délmagyar megkeresésére a polgármester elmondta, reméli, hogy nem lesz belőle semmi különösebb ügy. Tehát ha jól értem, a polgármester felháborodott azon, hogy egy apuka a saját pénzén felújítja a játszóteret – ami természetesen az önkormányzat dolga lenne -, majd testületileg feljelentették, de reméli, hogy nem lesz az ügyből semmi? Mi a jó isten van? Még annyi gerinc sincs benne, hogy ha már a férfi feljelentése mellett ágált, legalább ki is tart amellett?

Miért nem lehet örülni valaminek? Miért vagyunk képtelenek arra, hogy támogassunk egy értelmes kezdeményezést? Ez nem Orbán Viktor de még csak nem is a Fidesz sara. Ugyanis nem kötelező szar embernek lenni. Önálló gondolkodásra képtelen, politikai indokkal bármi képes káderekkel van feltöltve a fél ország?
...

RADNÓTI RABBI: AMI MINDANNYIUNKAT ÖSSZEKÖT: KERÉNYI IMRE ÉS A HALÁL MÉLTÓSÁGA

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: RADNÓTI ZOLTÁN
2018.08.16.Volt remek színpadi érzékű rendező, volt segítőkész és meggondolatlanul bántó, előzékeny, figyelmes, elegáns, hatalmaskodó és agresszív is – ez mind ő volt egykor.

Meghalt, nem is annyira idős korában, egy élete utolsó időszakában megosztóvá váló ember, aki a zsidókról is mondott egyet-mást, amit talán jobb lett volna, ha nem mond.

De nem akárki volt és bárki is lett volna, Isten képmására teremtett ember volt. Aki örül bárki halálának, ezt, a teremtést vonja kétségbe.


Személyesen nem ismertem Kerényi Imrét, ám 21-22 esztendős lehettem, amikor láttam és hallottam őt beszélni a Parlament előtti Demokratikus Charta tüntetésen.

Beszéde megérintett, színpadias személyisége rabul ejtett. Későbbiekben mindannyian láttuk, mint látványos performance-ok tehetséges rendezőjét, ám azt is, hogy mennyire szeretett „jelen lenni” olyankor is, amikor nem biztos, hogy kellett volna. Bár majdnem mind jól ismerjük ezt a típusú gyengeséget.

Nem értek igazán a színházhoz és nem foglalkozom pártpolitikával. Sőt, őszintén megmondom, saját átgondolt mondandóm sem igazán volt Kerényi életéről és a haláláról sem mindaddig, amíg nem találkoztam a Facebookon hol részvétlen, hol kifejezetten vadul gyűlölködő posztokkal.

Évek óta így van ez, ha olyan ismert ember élete ér véget, akit könnyen el lehet helyezni a magyar politikai- vagy celeb palettán.

Így van ez. Már rég megszokhattam volna, de mégis elviselhetetlen maradt. A közösségi együttélés legalapvetőbb, leginkább megkérdőjelezhetetlen normáit kezdi ki minden ilyen hangulatú megszólalás. Nem az én személyes és érdektelen Facebook-falamról van szó, ez már régen országos jelenség, az ország hangulatát kifejező folyamat...


MÉG CSAK 17 ÉVES, DE AZ APPLE MÁR MOST ÁRGUS SZEMEKKEL FIGYELI A MAGYAR IPHONE-OS FEJLESZTŐT

HVG ONLINE
Szerző: GÉCS DÁNIEL
2018.08.14.


Internetes videókból tanulta meg a programozás alapjait, majd annyira belejött, hogy a bonyolultabb nyelveket is gyűrni kezdte. Horváth Roland még 18 sincs, de már találkozhatott az Apple-vezér Tim Cookkal, előadóként pedig részt vett a világ iOS-fejlesztőit összegyűjtő konferencián, a WWDC-n. Tanulságos mese egy átlagon felüli életút előtt álló magyar fiatalról, akit a foci helyett a számítógép, a bitek és algoritmusok világa bűvölt el.

Nem kell egyedülálló zseninek lenni ahhoz, hogy a programozás alapvető lépéseit pénz és komolyabb energiabefektetés nélkül sajátítsa el valaki. Szakemberekre pedig állandó szükség mutatkozik a Codecool programozóiskola június végi közlése szerint, amit a kifizetett bérek nagysága is igazol: a 2017-ben végzettek 370 és 430 ezer forintos bruttó havi fizetéssel kezdhették meg új pályájukat, a 2018-as bérek viszont már a 400-450 ezres sávról szólnak.

A digitális világban való érvényesülés ráadásul más miatt is fontos: egyre több iparági szereplő mondja azt, hogy vészes gyorsasággal közeledik a robotok időszaka, és ha nincs meg a túléléshez szükséges tudás, gyermekeink jövője lehet a tét. A későbbiekben ugyanis nem irodai alkalmazottakra, sokkal inkább informatikus-kőművesekre lesz szükség, olyan szakemberekre, akik meglévő építőkockákból képesek összeállítani, felépíteni valamit...

KÖZIGAZGATÁSI BÍRÓSÁGOK: A KORMÁNY AZT CSINÁL, AMIT AKAR

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2018.08.15.


Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke szerint hazaárulók a bírák, akik nem értenek egyet a kormány egyik régóta tervezett, és a gránitszilárdságú alaptörvény hetedik módosításával immár alaptörvénybe foglalt intézkedésével, a közigazgatási bíróságok szervezeti önállósításával.

Erős vád ez az igazságszolgáltatási rendszer egyik kulcspozíciójában lévő tisztviselőtől. Érdemes megvizsgálnunk, milyen hazafogalommal és milyen árulásfogalommal magyarázható ez a megbélyegzés, és mit fog jelenteni a Trócsányi László igazságügyi miniszter által „kétfejűnek”, nevezett, a jogállamiságot védőként aposztrofált igazságszolgáltatási rendszer, ami ellen az „árulók” tiltakoztak.

Ugyanitt képet kaphatunk a Fidesz jogállam-értelmezéséről is.
Közigazgatási ügyekben eddig is külön bíróságok hoztak döntéseket.
Jelen újítás lényege, hogy míg eddig a feljebbviteli szervek az általános bíróságok voltak, az elfogadott alkotmánymódosítás szerint a közigazgatási rendszerrel összefüggő ügyeket tárgyaló hatóságokat teljesen leválasztják a meglévő rendszerről.

Magyarán rendes bíróságoknak és a Kúriának ezentúl nem lesz ráhatása ezen ügyekre, az új rendszer legfelsőbb szerve a Közigazgatási Felsőbíróság. Ez a felállás több helyen működik szerte a világban az adott politikai rendszer jellegétől függetlenül, és ahogy korábban mi is írtuk, nem feltétlen rossz.

Nálunk azonban félő – bár nyilvánvalónak is tarthatjuk, mindenki válassza ki az ízlésének megfelelőt –, hogy azért hoznak létre új testületet, hogy amennyiben az államigazgatásban kétes döntéseket hoznak (miniszterelnöktől a martonfai jegyzőig) el lehessen sikálni az ügyeket, vagy a hatalmat birtoklók által favorizált döntést lehessen hozni bírósági eljárás címén. Hogy gyakorlatilag minden döntéshozó, minden hatóság a nagybetűs JOG-tól felvértezve tehessen meg bármit, aminek épp szükségét érzi az adott pillanatban, és fel se merülhessen a felelősségre vonás lehetősége – például minden közbeszerzés támadhatatlan legyen.

A közigazgatási bíróságok rendszerében nem fordulhat elő, hogy a feladatához még fel nem nőtt Kúria – melyet egyébként Orbánék hoztak létre – a Fidesz számára hátrányos döntést hozzon. Hiszen az olyan ügyet, aminek tétje van a hatalom birtokosai számára, eleve az új bíróságok fogják tárgyalni. Amelynek a tagjait kétségkívül a megfelelően lojális és megbízható káderek közül fogják kiválasztani, legalábbis erre enged következtetni hogy a bírói pályázatok elbírálásánál a közigazgatási rendszerből jelentkezők pluszpontot kapnak. Nekik eszükbe sem fog jutni, hogy például megkurtítsák egy mandátummal a Fideszt, vagy hogy jogértelmezésük során közvetlen kenyéradóik kezébe harapjanak.

Itt jutunk el első értelmezendő fogalmunkhoz: jogállam. Trócsányi László igazságügyi miniszter értelmezésében a jogállam nem a sokunk által ismert entitást takarja, amely polgárait azonos jogokkal és kötelességekkel ruházza fel, amelynek bíróságai előtt egyenlő módon ítéltetnek, és amelyek akár a hatalomgyakorlók érdekeivel ellentétes ítéleteket is hozhatnak. Az ilyen jellegű működést egy bekötött szemű alak, Justitia istennő szobrával szokták szimbolikusan kifejezni...

HIBRID FASISZTÁK

FÜHÜ BLOG
Szerző: LENDVAI PÉTER
2018.08.16.


Definíciós vita – de persze valójában annál több – vita zajlik a politikai elemzők között: vajon milyen névvel is kellene illetni az Orbán-rezsimet. Az első jelentős kísérletet Magyar Bálint mutatta be, de azóta is számos politológus igyekezett beleilleszteni Orbán-rendszerét valamely fogalomkörbe. A most aktuálisan a 24.hu-n zajló vita, vagy talán vitának nem is nevezhető, inkább mondanám elemzés hullámnak – Filippov Gábor, Balavány György – egymásra is rímel, de persze különbözik is. Filippov hibrid ellenforradalom koraként írja le azt, amit lát, Balavány, miközben üdvözli Filippov determinációját, egyenesen fasiszta-rendszerről ír. (tegyük hozzá, ez sem teljesen új, Bartus László –us.nepszava.hu – már majd’ fél évtizede írt arról, hogy Orbán Mussolini fasiszta elemeiből „építkezik”, azokat másolja, vagy írja újra.

Balavány a fasizmus jellemzőit – neves kutatóktól átvéve – a következő jellemzőkkel rajzolja fel:
- radikális antiliberalizmus, antikommunizmus,
- vezérkultusz, ami néhány esetben dinasztikus (a karizmatikus vezér családjával és egész udvartartásával együtt sajátítja ki a hatalom kapcsolótábláit és a gazdasági erőforrásokat),
- totális állami propagandagépezet, az ellenzéki média elleni harc,
- paramilitarizmus, fegyverkezés, sőt fegyver- és hadseregkultusz, háborús hangulat, folyamatos mozgósítás,
- a titkosszolgálatok jogkörének kiterjesztése, besúgóhálózat,
- a férfiasság, a bajtársiasság és a harci szellem dicsőítése,
- félelmek generálása, az idegengyűlölet tudatos erősítése,
- régi elemekből összerakott, saját mítosz-, rítus- és jelképrendszer, a dicső múlt hangsúlyozása, a politikai liturgiáért való rajongás, nagygyűlések és díszszemlék,
- dekadenciamítosz, vagyis annak hangoztatása, hogy a kultúra – amit az újjászületett nemzet meg fog haladni – hanyatlik; („Az Európai Unió fejlődése éppen megtorpanófélben van, és nekünk most új energiákra, új népekre, új gondolkodásokra is szükségünk van” – mondta nemrég Orbán),

-sovinizmus, rasszizmus (csak néhány gyors példa: a Fidesz házi publicistája, Bayer Zsolt tavaly a „keresztény fehér faj önvédelméről” értekezett a kormánytábor helyeslése mellett; a napokban jelent meg a kormány lapjában, az origo.hu-n egy cikk, ami azon borong, hogy a Kinder csoki új csomagolásán színes bőrű kisfiú látható, és hosszan lehetne folytatni a sort;)
a tiszta nemzeti kultúráról szóló elképzelés, amelynek puritását meg kell őrizni, illetve helyre kell állítani,
- különutas (unortodox) gazdaságpolitika,
kollektivista erkölcsi nevelés, a fiatalság és a gyermekek nemzeti elköteleződésének formálása,

- a vallás, szakralitás beemelése a politikába,
- etatizmus, vagyis az állam beavatkozó szerepének növelése,
- az állam szolgálatában álló „családi életrend”, amelyben a férfiak elsősorban harcosok, a nők pedig anyák,
- vitalizmus, azaz a nemzet tagjainak szaporodását serkenteni kívánó szólamok és programok, termékenységkultusz,
- korporatizmus, vagyis az az elképzelés, hogy közös érdek mentén, osztálykülönbségek nélkül együtt dolgoznak a nemzet tagjai a felemelkedésért (vö.: nemzeti együttműködés rendszere).

Hogy valóban itt tart-e Orbán, és a fő forrását a fasizmus jelenti-e ezt, nyilván a jelen, sokkal inkább az utókor fogja eldönteni. Az a kor, amelyik képes lesz kellő távolságtartással értékelni a történéseket, amelyben lesz majd annyi objektivitás, amely képes történelmi kontextusba helyezni a kort. Nekünk, valós időben, annyi jut, hogy élünk annak lehetőségével, hogy ma nincs erőszak, s ennyiben – de egyesek szerint csak ennyiben – mindenképpen eltér a rendszer a fasizmustól. Mint ahogy a XXI. századi sajtószabadság fogalma is eltér a fehérterror, vagy totális hatalmak értelmezési tartományától, ugyanígy az autoriter rendszerek, vagy a diktatúrák is némiképp új tartalmat nyernek. Kétségtelenül igaz, hogy ezen szisztémákban általában megmarad az egyén korlátozott szabadsága, amely korlátozott szabadságot ő viszonylagos, vagy – a politikát maga mögé dobva, vagy meg sem érintve – teljes szabadságként él meg. (A magyar emberek e tekintetben különösen nehezen értelmezhetőek; sokkal jobban elvannak a szabadságjogok nélkül, mint más, a demokráciát fontosabb éltető elemként ismerő nemzetek.)

Bármennyire is az utókor fog ítélkezni, nekünk a jelenben is muszáj valahogy értelmezni, mi is történik velünk, körülöttünk...

A GENDERTUDOMÁNY, MINT A SZEKTÁS BUTASÁG CÉGTÁBLÁJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.08.14.


A “gender” úgy vált szitokszóvá Magyarországon, hogy még a vallásos szektás emberek, akik gyűlöletük jelentős részét a melegek és az abortusz mellett erre koncentrálják, sem tudják, hogy ez mit jelent. A szektás vallásos köztudatban ez a meleglobbi ténykedése, tartalma a nemi identitás szabad megváltoztatása, a férfi és női principium eltüntetése.

Fogalmuk nincs arról, hogy a “gendertudomány” nem a homoszexuálisokról szól, nem is a szexualitás a témája. Nem a nemi identitással és a transzexualitással foglalkozik, hanem a nemek társadalmi szerepét vizsgálja. A társadalmi szerepekkel kapcsolatos sztereotípiák pedig mindenkit érintenek, mert vagy nőként vagy férfiként találkozik vele, ha előbb nem, akkor a nyugdíjazásnál, mert máskor mehetnek nyugdíjba a nők és a férfiak.

De a családon belüli erőszak, a nők bántalmazása, munkahelyi megkülönböztetése, a nők anyagi függősége, vagy a férfiak családon belüli szerepvállalása (mosogathat-e egy férfi), ugyanúgy a genderfilozófia kutatási körébe tartozik. Az agymosott szektások viszont azt hiszik, hogy a gendertudomány a nemi szerepek feloldását, a hagyományos családmodell bomlasztását, és a nemi identitás szabad megválasztását, férfi és nő eltörlését jelenti. Úgy gyűlölködnek, hogy nem is tudják, miről beszélnek.

Márpedig a szektások azt hiszik, hogy a gendertudomány a melegekről szól, a férfi és a női nem közötti különbség eltörléséről, a nemi identitás megválasztásáról, ami azt jelenti, hogy a férfiak nők, a nők férfiak, vagyis mindenki homoszexuális vagy perverz lesz, erre nevelik a gyerekeket is. A gendertudomány terén még nagyobb a sötétség és a butaság, mint az amúgy szintén antiliberális propagandára használt abortusz vagy melegházasság terén.

Olyanokat emlegetnek, hogy már 70 féle nemi identitás lehet, ami őrültség. Nem a nemi identitás lehet 70 féle, hanem a társadalmi szerep, a társadalmi szerepvállalás. A szektások nem tudják, hogy a Bibliában is van genderfilozófia, méghozzá egyébként ez az egyik ága a genderelméleteknek. A Bibliában olvasható állásfoglalás arról, mi a nők dolga, mi a férfiak feladata, mit tehet egy nő és mit tehet egy férfi...

A VENDÉGHÁZAS TRÜKK UTÁN ITT AZ ÚJ RECEPT: UNIÓS TÍZMILLIÓK NEM MŰKÖDŐ KÖZÖSSÉGI HÁZRA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: JOÓ HAJNALKA
2018.08.16.


Beremend egy tündéri, alig kétezer lelkes falucska a horvát határnál. A község gondozott házai közül egyből szemet szúr a főúton egy elhanyagolt porta: a 25 millió vidékfejlesztési támogatásból felújított, négy éve elkészült közösségi házban egyetlen rendezvényt sem tartottak még. És már nem is fognak: hamarosan virágbolt nyílik benne. Magyarország esete az uniós forrásokkal, sokadik fejezet.

- Nem értem, most ön átment nyomozóba? (feszélyezett nevetgéléssel fordul a háttérben valakihez) Na jó, nekem erre nincs időm!

- Akkor nem válaszol a kérdéseimre?

- Nem akarok válaszolni (megint elfordul a telefontól, női hangot imitálva mondja valakinek: „válaszoljon erre, válaszoljon arra), gyűjtsön információt, ha akar!

- És a felvett összesen 34 millió forintnyi támogatásból mennyit költött az épület felújítására?

- Júúúúúj! Mi köze van hozzá? De komolyan?!

- Próbálom kideríteni, mi lett 34 millió forintnyi uniós támogatás sorsa…

- Oké, én viszont nem akarok válaszolni a kérdéseire. Viszonthallásra.

A fenti gyümölcsöző párbeszédet a Beremendre bejegyzett Fiatalos Lendület Egyesület vezetőjével, Gyuris Ferenccel folytattuk szerdán. Az egyesület elnökét azután kerestük meg, hogy a Baranya megyei településen járva feltűnt egy, a falucska gondozott portáitól nagyban elütő, rozzant kerítésű, elhanyagolt előkertű épület. A térdig érő gaz és parlagfű egy láthatóan felújított házat vett körbe, amelynek ablakában az ismert formátumú tábla hirdette, hogy az ingatlan a Darányi Ignác-terv keretében, 24,99 millió forintnyi hazai és uniós támogatásból újult meg 2014 decemberére, illetve - ami az adott körülmények közt a legfurcsábbnak tűnt -, hogy a rendeltetése: többfunkciós közösségi ház...

NEM TART A SOKKTÓL AZ ÁLLAMI BANK, DE MÁR 90 SZÁZALÉKOS A FIXÁLT ÚJ HITEL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.08.16.


A Budapest Banknál már a frissen folyósított ingatlanhitelek közel 90 százaléka hosszabb távra fixált kamatozású, bár nem tartanak a sokkszerű kamatemelkedéstől. A bank az első félévben 50 százalékkal több jelzáloghitelt folyósított, mint tavaly, és jövőre is kétszámjegyű bővülésre számítanak. Fatér Gyulával, a bank lakossági üzletágvezetőjével beszélgettünk.

Azénpénzem: Jelenleg szárnyal az ingatlanpiac és a hitelezés is, de már mindenki egy közelgő válságról beszél. Meddig tarthat még a boom?

Fatér Gyula, Budapest Bank: Sok minden hajtja most az ingatlanpiacot. A korábbi évek elhalasztott kereslete még mindig segíti a növekedést, az alacsony kamatszintnek köszönhetően vonzó a hitelből építkezés vagy vásárlás. A Budapest Banknál 2016 januárja és 2018 júliusa között az átlagos folyósított hitelösszeg 9,9 millió forintról 10,4 millió forintra nőtt, miközben az átlagos havi törlesztőrészlet ez idő alatt 75500 forintról 71044 forintra csökkent. Segítenek a különféle kedvezmények, támogatások (CSOK, áfa kedvezmény), és jelentősen nőttek a jövedelmek is. Erre az évre a hitelkihelyezés 40 százalékos növekedésével számoltunk, amit várhatóan túlteljesítünk, hiszen az első félévben több mint 50 százalékkal nőtt a hitelkihelyezésünk, míg a piac 36 százalékkal bővült...

MAGYARORSZÁG NEM AKARJA, HOGY HAZAKÖLTÖZZEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Roland
2018.08.15.


Rengeteg szó esik mostanában (a beszéd szintjén mindenképpen) a munkaerőhiányról, és arról, hogyan lehetne megkönnyíteni a határátkelők hazatérését. Nos, Roland mai története azt mutatja, egyelőre elég nagy a szakadék a szöveg és a tettek között.

„Sajnos én is a hazaköltözés cipőjében járok. Nem, nem a nyugattal van gond, vagy azzal, hogy a nyugatiak lenézően viselkednének. Sőt, ellenkezőleg. Hat éve élek Ausztriában. A kimenetel egyáltalán nem volt nehéz... de a hazamenetel az lesz.

Őszintén szólva semmi kedvem hazamenni. Ma is megesett velem például, hogy bementem Ausztriában az egyik nagy lánc boltjába vásárolni. Egyik szó követte a másikat, állást akartak ajánlani jövő héttől... ezt meglátom meg, elvállalom-e.

A kislányom miatt mennék

Na, de miért is tervezem, hogy hazaköltözök? Az egyetlen oka a kislányom. Budapesten él az anyjával, aki sajnos eléggé komolytalanul veszi a láthatás dolgot, pedig havi 60 ezer forint gyerektartást kap. A pici lányom az egyetlen okom a hazaköltözésre.

Az emberek nagy része Magyarországon nem foglalkozik a másikkal, ha a másiknak egészségügyi baja van, azt hiszik, hogy részeg és a közelébe sem mennek.

Pont 2-3 hete esett meg velem, hogy Kelenföldön sétáltam, és egy fickó a lépcsőn feküdt. Megszólítottam, de nem reagált. Ezért kihívtam a mentőket. Nem elég, hogy egy órával később értek ki, de még fel voltak háborodva, hogy hogyan mertem őket zaklatni azért, mert valaki sokat ivott.

Igen, és? A 40 fokban a tűző napon feküdt, de az emberek elfordították a fejüket! Pedig teljesen mindegy, mi az ok, ha valakinek segítség kell, akkor segítség kell!

Ezzel szemben itt külföldön az emberek még az ismeretleneknek is köszönnek, ha valaki rosszul van, egyből mindenki megy és segít, mentőt hív... Nem tagadom, egyszer velem is előfordult, hogy túl jól sikerült a parti (nem vagyok rá büszke), és elaludtam a reptéren a csomagjaimmal.

Nem kiraboltak, vagy elvették őket, hanem azonnal orvost hívtak, aki kedvesen és szakszerűen ellátott! Magyarországon jó eséllyel 10 perc alatt ellopták volna mindenem"...

A SÓLYOM LESZÁLLT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2018.08.10.


...Egyébiránt Amerikában az iskolásgyerekek is tudják, hogy a marhanagy Air Force One nem azért akkora, amekkora, hogy az elnök a munka­társain és a személyzetén kívül egy tehéncsordát is magával vihessen, hanem hogy Amerika nagyságát és az elnök hatalmát szimbolizálja. Or­bán A319-esei kisebbek ugyan, de utasforgalomban százhatvan személyt képesek szállítani. Az egyenlet megoldása a nyájas olvasó feladata leend.

Ami pedig a Falcon 7X-et illeti, annak már a neve is militáns (falcon = sólyom), noha egyébként luxusigények kielégítésére szolgáló üzleti repülőgép, legalábbis a gyártó weblapja szerint. Nyilván azért van rá szükség, hogy ne csak az alcsúti sólyom szárnyalhasson a levegőégben, hanem pártunk és kormányunk más tagjai is, ha felelős munkájuk ezt szükségessé teszi. Ára körülbelül ötvenhétmillió dollár, azaz tizenhatmilliárd forint. Annyiba kerül, mint a szombathelyi stadion, amit a város lakói a pokolba kívánnak.

Pénz ez?

Abban az országban, ahol egy falusi gázszerelőnek háromszázmilli­árdos vagyonkája van, amely e pillanatban is kápráztató sebességgel gya­rapodik?

Legjobbjaink tollasodását illetően a hűséges szavazónak nemhogy egy rosszalló megjegyzése, de egy rosszalló szemhunyorítása sincs, a ka­binet néha eszelőssé váló pénzszórására vonatkozólag szintén nincs. Ha kiderülne, hogy pártunk és kormányunk nem kormánygépet, hanem kormányűrhajót vásárolt avval a céllal, hogy a parázna édesburgonyák galaxisába irányuló kéjutazásokat tegyen, a hűséges szavazó maximum vállat vonna. A szomszéd tizenkét éves Golfját talán irigyli, no de Orbán repülőgépeit?

Akkor viszont mért állítják a három kormánygépről, hogy nem kor­mánygépek, ez most a kérdés. Mért állít ilyet az a kormány, amely mű­ködésének elmúlt nyolc esztendeje alatt korábban el nem gondolható mérvű gazságok hosszú sorát követte el a nyílt színen, az egész világ sze­me láttára, mindenfajta álcázás és főképp mindenfajta következmény nél­kül? Válasz erre a kérdésre nem kínálkozik, egy hipotézis viszont igen.

Hátha tényleg nem azok.

Tudni kell, hogy az A319-nek csakugyan létezik katonai változata, elsősorban haditengerészeti távolfelderítésre és tengeralattjáró-elhárítás­ra használható. Nyájas olvasóm ne jöjjön avval, hogy Magyarországnak nincs tengere. Most talán nincs, de volt és lesz, nem is tengere, hanem óceánja, és abból is legalább három, csak várjuk ki a végét. Az alcsúti só­lyom világhódító programja már elindult, ugyan a bamba világ nem vette észre, de hát épp ez volt a cél. Mi azonban okosak vagyunk, ezért szemet szúrt nekünk, hogy Lőrinc barátot újabban egyre hatalmasabb jachtok fe­délzetén kapják lencsevégre, az egyik mint a Bismarck, a másik mint a USS Iowa, a harmadik meg mint a Pjotr Velikij. Mi van akkor, ha ezek nem is jachtok, hanem az erősödő és a földkerekség népeinek vezetésére hivatott Magyarország álcázott hadihajói? Akkor a katonai célú A319 spe­ciális képességeire nagyon is szükségünk van, és evvel minden a helyére került.

Legyőzhetetlen hadiflottánk főparancsnokának Semjén Zsolt admi­rálist javasoljuk. Politikai tisztnek pedig a lovát.

AKKOR MOST HAZAREPÜLÜNK MAGYARORSZÁGRA NYARALNI

INDEX 
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2018.08.16.


Minden nyáron rengeteg olyan magyar nyaral Magyarországon, akik már nem itthon élnek. Ők már hozzászoktak egy másik ország közállapotaihoz, szolgáltatási színvonalához, így sokszor a külföldi turisták szemével is szemlélik Magyarországot, és jobban észreveszik egykori hazájuk előnyeit és hátrányait, fejlődését és elmaradását. Arra kértük őket, írják meg tapasztalataikat. Szigorúan szubjektív beszámolók következnek a nyugati árakról és a balkáni kiszolgálásról, Budapest fejlődéséről és szürkeségéről, az üzletek és a hivatalok színvonaláról és az itthon maradottak panaszáradatáról.

Ha nem a szülővárosába megy, akkor nyaralásnak érzi az itthoni létet, írta nekünk Levente Londonból. "Otthon, Kazincbarcikán és Salgótarjánban nem nyaralás van, az ott a valóság a sok szembejövő problémával, amiket ha ott vagyunk, akkor próbálunk segíteni megoldani vagy legalább tanácsot adni. Minél hosszabb ideje élünk külföldön, annál inkább érezzük magunkat aliennek otthon. Mi is változunk, az otthoniak is, és kicsit kimaradunk egymás életéből, így lassan, de kicsit távolodunk egymástól."

Néha nem könnyű az itthon töltött néhány hétbe mindent belezsúfolni, írta a szintén Londonban élő Eszter. "Gyermekkorunk nyaralóhelyeire visszatérni a gyerekeinkkel elképesztő érzelmi hullámvasút, ők is, mi is nagyon élvezzük, mesélünk nekik a régi dolgokról, majd együtt realizáljuk a változásokat! Ez a része nyilván mindig fantasztikus, de a sok jövés menés miatt magunkkal foglalkozni, valójában pihenni és leereszteni nem tudunk. Mindenki nagyon ráérős amikor előre próbálunk egyeztetni időpontokat,de aztán mikor már itthon vagyunk és nem fér bele több, akkor mindenki megsértődik és erőszakoskodik. Pont ma kezdték mondogatni a gyerekek, hogy hiányzik már nekik London, a lakásunk, a szobájuk, a suli, a saját kis kiegyensúlyozott életünk."...

A POLITIKA ELVESZÍTETTE A TISZTESSÉGET - KONCZ E. KATALIN: AZ IGAZI ÜZENET A MEGFÉLEMLÍTÉS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.08.16.


A nyitott társadalom definíciója nem bűnös dolog, hanem a megértésre való törekvés, a megbeszélést és az abból fakadó folyamatos javulást jelentő társadalomműködés – mondja az augusztus 17-én budapesti irodáját bezáró Nyílt Társadalom Intézet (OSI) vezetője. Koncz E. Katalin nem költözik Berlinbe, 25 év után befejezi a közös munkát Soros Györggyel. Van mit feldolgoznia. Például azt, hogy éppen azok miatt, akikkel a rendszerváltás idején még maga is együtt dolgozott, a magyar társadalom bezárkózik, egyre inkább a félelem határozza meg, hogy az emberek miként beszélnek egymással.

Hogy van?

– Nem jól. Majd jól leszek, de most még 25 évet kell lezárnom és elengednem, s ez mindenkit megviselne. Épp 25 éve kezdtem felépíteni egy intézetet, amit most szét kell szednem. A legrosszabb azt nézni, ahogy sivataggá válik az iroda: dobozok mindenfelé, mindenki csomagol, s eltűnnek a kollégáim.

Aki indul, költözik Berlinbe, előre gondolkodik, tervez. Ön nem megy.

– Eszembe sem jutott elmenni. Persze mindenkinek komoly magánéleti döntéseket kellett meghoznia, de ha megérkeznek Berlinbe, ott már biztonságban és egy csodálatos irodában, jó körülmények közt lesznek. Új lendülettel, új energiával folytatódhat a munka. De ezek az emberek nem maguktól határoztak úgy, hogy elmennek Magyarországról. Én viszonylag korán eldöntöttem, ha nem tudjuk a tevékenységünket folytatni, akkor számomra itt a vége, nem megyek tovább.

Mit szólt ehhez Soros György?

– Megértette, nem kellett nagyon megmagyaráznom. Elfogadta, és amennyire ismerem, azt gondolta, ez a helyes döntés. Én ebben a környezetben szocializálódtam, itt dolgoztam még akkor is, amikor Magyarország már csak parányi szelete volt az OSI működésének. Magyar vagyok, itt éltem át a rendszerváltás reményteli korszakát, s itt követtem végig azt a folyamatot is, hogyan megy el a magyar társadalom egy egészen más irányba. Ez az irány nem az én irányom.

A támadássorozatra egy alkalommal reagált, egy véleménycikkben, melyben egyértelművé tette, Soros György nem változott, mint ahogy az önök elvei sem: mindig ki akarták nyitni a társadalmat. Nem sikerült, vagy épp most zárul be újra?

– Azt hiszem, a magyar társadalom kezdett kinyílni. Az, hogy egy társadalom nyitott, azt jelenti, megférnek egymás mellett a különböző vélemények. Egyszerűen csak megférnek, mert lehet úgy is együtt élni, hogy nem mindenben értünk ugyan egyet, de tiszteletben tarjuk, ha a másik másként gondolkodik, esetleg megtárgyaljuk a nézeteltéréseket, vitatkozunk róluk, mert tudjuk, ez olyan folyamat, amely jobbá teszi a közösségünket, végső soron az egész társadalmat. A nyitott társadalom definíciója nem bűnös dolog, hanem a megértésre való törekvés, a megbeszélést és az abból fakadó folyamatos javulást jelentő társadalomműködés. A nyitott társadalom eszméjének sosem volt a társadalmat gyengíteni vágyó, ártó szándéka.

Akkor miért éppen önöket pécézték ki?

– Azért, mert ez a hatalom nem fogadja el, hogy különböző nézetek létezzenek egymás mellett. Itt csak egyetlen ideológia, egyetlen megközelítési mód létezhet a társadalomfelfogásban, a szakpolitikákban vagy a tudományban. És azoknak, akik ezt nem fogadják el, nincs többé helyük ebben a társadalomban. Most a magyar társadalom egyre jobban bezárul. Míg a nyolcvanas években átélhettem, hogy egyre több információ, elmélet, társadalmi szokás, kulturális impulzus és lehetőség jut el Magyarországra, amelyek mind-mind megérintenek minket, hiszünk bennük és reménnyel töltenek el, addig most pont az ellenkezőjét tapasztalom. Azt látom, a félelem egyre inkább meghatározza, hogy az emberek miként beszélnek egymással. Nemrégiben, amikor a búcsúpartinkat szerveztük, arra gondoltam, milyen jó lenne, ha elénekelnénk közösen két dalt, a Tavaszi szél című népdalt, (amit Freddie Mercury és a Queen is elénekelt a Népstadionban 1986-ban), s mivel a kollégák Berlinbe mennek, az Európai Unió himnuszát, az Örömódát. Találtunk is egy énektanárt, akit megkértünk, jöjjön, tanítsa be a „Soros-bérenceket”. Ő a produkció előtt azt kérte, semmiképp ne mondjuk meg a nevét, se azt, honnan jött, ne készüljön róla fénykép, mert baja lehet belőle. Ha úgy érzi, neki ettől ma, a 21. században tényleg félnie kell, akkor ez nem az a világ, amelyben olyan jó lehet élni.

Mégis, hogyan lettek éppen önök a társadalom megrontói?

– Ez zseniális ötlet volt, hiszen Soros György személyében olyan embert találtak, akinek tevékenysége, meglehet, sok szempontból vitatható, de nem itt él, és sok olyan dolgot is megtestesít, amit irigyelni lehet, vagy épp sokaknak nehezen elfogadható. Olyan társadalomban, ahol az olló egyre inkább szétnyílik, és egyre többen válnak kiszolgáltatottá, ujjal lehet mutogatni egy gazdag emberre, azt bizonygatva, hogy ránk tör és kívülről veszélyezteti az életünket. A mantraszerű ismételgetés nyomán ezt egyre többen elhiszik. Egy olyan társadalomban, ahol stigma a szegénység, a hajléktalanság, az autizmus, a fizikai és mentális rendellenesség, ahol rendőrséget hívnak a „másságra”, kevés remény van a társadalmi szolidaritásra...

ROMELTAKARÍTÁS. VISSZATEKINTÉS BUDAPEST 1944-45-ÖS OSTROMÁRA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: EGRI-EIBEN ISTVÁN
2018.08.11.


Fővárosunk történelmi idők óta a kelet-nyugati tranzitutak metszéspontjában fekszik. Budapest, mint már a történelemben annyiszor, a második világháború utolsó szakaszában azért is vált elkeseredett küzdelem színterévé, mert ez a terület képezte Európa délkeleti részén a Keletről fenyegető invázió előtti utolsó természetes védővonalat. A német Wehrmachtnak 1944-45-ben a keleti fronton tevékenykedő összes páncélos hadosztályainak fele a magyarországi harcokban vett részt. Amikor 1945. januárjában megindult a nagy orosz támadás lerohanva Nyugat-Lengyelországot és a Birodalom keleti területeit, Magyarországon mit sem csökkent a Budapest felmentésére irányuló német ellentámadások ereje. Mindkét szembenálló fél tisztában volt a terület birtoklásának jelentőségével. A szovjet támadások hevességére jellemző, hogy amikor Budapesttől délre, Ercsinél harc közben átkeltek a Dunán, csak ebben az ütközetben annyi „Szovjetunió Hőse” kitüntetést osztottak ki, mint a többi magyarországi hadműveletben együttvéve.

A szovjeteknek sürgős volt a főváros elfoglalása, mert a Duna-hidak birtokában rövid idő alatt át tudtak volna kelni a folyón és mivel Nyugat-Magyarországon nem volt jelentősebb természetes vagy mesterséges védővonal, Ausztriát és Dél-Németországot 1944. végén néhány hét alatt megszállhatták volna. A történelem megint megismétlődött: a keletről érkező támadást a Nyugat előterében ismét Magyarország fogta fel. Ha Budapest nem áll ellen olyan sokáig, a kommunista befolyási övezet valahol München környékén ért volna véget. Veesenmayer nagykövet Hitler véleményét tolmácsolva a magyar vezetőknek 1944. végén kijelentette, hogy a német érdekek szempontjából nem számít, ha Budapest tízszer is elpusztul, ha ezzel Bécset védeni tudják. Már ezt megelőzően az új „nemzetvezető”, Szálasi Ferenc, aki képzettségét tekintve vezérkari tiszt volt, néhány kiválasztott újságíróval bizalmasan közölte, hogy a németek Budapest tartásával csak időt akarnak nyerni.

A város körüli ostromgyűrű 1944. december 25-én zárult be végleg nyugat felől is. A lakosokat gyakran egyik pillanatról a másikra érte el a háború. Szemtanúk visszaemlékeznek arra, hogy 24-én délután a Fogaskerekű Vasút Széchenyi hegyi végállomásán várakozók közé hirtelen géppisztolyos szovjet katonák vegyültek és a megrettent civilekkel együtt fogadták az érkező szerelvényt.

A körülzárt városban a polgári lakosság számára napról napra elviselhetetlenebbé váltak az életkörülmények. Mivel az élelmiszerraktárak jórészt a külső kerületekben voltak és azok hamar szovjet kézbe kerültek, rövid időn belül megoldhatatlanná vált a lakosság élelmezése. Tartalékok híján a katonai vezetés a csapatok ellátását is csak éppen hogy tudta biztosítani. A fővárost elfoglalni igyekvő mintegy 180.000 fős szovjet-román csapatösszevonással szemben egy kb. 79.000-es német-magyar csoportosítás igyekezett megszervezni az ellenállást. A védőknek mintegy fele magyar katonaság volt, akiknek egyre kevésbé fűlt a foguk a harchoz. Többségük tisztában volt azzal, hogy értelmetlen a küzdelem és csak a szenvedést hosszabbítják meg. Az ostrom alatt tízezres nagyságrendben „dekkoltak”, vagyis vonták ki magukat magyar katonák a harcból, sokan úgy, hogy hamis papírokkal fiktív katonai alakulatokat szerveztek, így bújtatva magukat és a hozzájuk csatlakozókat...

ZSEBPÉNZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.08.16.


Mint másnak a heroin vagy a kokó, miniszterügynök elvtársnak az a futball. Remegve szíja, nyomja magába, s ez az állapot már eleve romlottságot vagy betegséget tételez, és akkor a többiről még nem is beszéltünk. Most is, hogy az elvonási tüneteken enyhítsen valamelyest – úgymint a fej remegése, ajkak nyalogatása, meg más egyebek -, utánaröpült szíve szottya csapatának a messzi Bulgáriába, mert nem élhet ő a MOL Vidi nélkül, akárha muzsikaszó.

Ez is, hogyan lehet egy csapatnak a Vidi nevet adni, ilyen is csak a NER-ben történhetik, máshol sehol. Mert hogy hangozna, ha a Barcelonát átneveznék Barcikának, ugye. Bár lenne akkor egy kis nemzeti beütése, de a Manchester Unitedet se jutna eszébe senkinek Maninak hívni, bár jól hangzana a lényeget megragadva, aztán mégis szétvernék az Old Traffordot a jámbor angolok. Viszont most a pénzről fogunk beszélgetni, s nem ilyen álombéli dolgokról.

Szóval, az van, drágáim, hogy röpcsivel ment ez a bugris a meccsre, éspedig magángéppel, ami több fennforgást is von maga után. Havasi Bertalan sajtóriogató ugyanis nem átallotta azt nyilatkozni, hogy a röpködés során “közpénz felhasználására nem került sor”. – Ha egy sajtós a “került sor” kifejezést használja, akkor minden aljasságra képes, de erről sem érdemes többet gondolkodni, ezek ilyenek, mit lehessen tenni, ugye? – Így mennek neki, ezzel a munícióval Esterházynak.

Miniszterügynök elvtárs azonban nincstelen ember, ahogy azt szóban valamint írásban (és tettel meg hallgatással) – vagyonbevallás – is állította, mondván, van neki hétszázezer megtakarítása a párnacihában, egy petákkal sem több. Ez volt az év elején, azóta viszont az óvodás kalandja után és miatt kapott a Patyi nevű NVB-s cimborájától egy büntetést, aztán a futball VB-re is magánerőből röpködött, ezért merül föl az emberben, hogy most Bulgáriába akkor hogy?

Mibű? Ugye. Mert minden emberi számítás szerint már egy peták sem lehet a brifkójában, hacsak nem egy kis zsebpénz, amit az Anikó asszony porcióz neki reggelente a parizeres zsömlés tízóraija mellé. De az Anikónak sincsen semmije se, ezek a két templom egere, ahogy kiszálltak Izraelben a nem is kormánygépből is, rájuk volt írva a nyomor. A lelki legalábbis, de akkor még mindig ott marad a bolgár röpködés ügye, mint fogós, ravasz kérdés.

Szívességből is vihette egy kistafírozott cimbora, ahogyan a Semjén szarvasa is gesztusból röpködött föllógatva, és az ilyenektől, ha nem illiberális egy demokrácia, illetve magyarosan kereszténydemokrata, le szoktak mondani a vezérürük. Minálunk azonban elég annyi, hogy a Soros kurvaannyát, és ebből is kitetszik, hogy ez az ország a lehetők legjobbika, már akinek. Ezt én toldom hozzá, mert eszembe jut a tegnap félájultan kilakoltatásilag vonszolt néni képe. Azt nem tudjuk, hogy ő szereti-e a futballt...