2017. február 10., péntek

ILYEN ÁROKÁSÓ, SAJÁT NÉPÉT AKÁR FELÁLDOZNI IS KÉSZ ÖNZŐ F*SZ TALÁN MÉG SOHA NEM CSIMPASZKODOTT ENNEK A NYOMORULT ORSZÁGNAK A TRÓNJÁBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.02.10.


Itt izgulok teljes erőből, de népünk nagy vezetője sajnos még a susnyásban lappang. Addig is az M1 stúdiójában okos bácsik magyaráznak okosakat. Leginkább arról, hogy miért ennyire szánalom a baloldal. Szerkesztőségünk összevont kedvence (az egyik a sokból) Mráz Ágoston Sámuel (időnkét Szilamér) érdekes módon Gyurcsány Ferencet védi. De jött a főnök, hajrá! Szeretlek, Viktor! És hazudós vagyok. Ja, nem. Egyik sem.

Schmitt Pálnak verbálisan kezet csókolt a nagy ember, elsütött néhány idióta viccet már az elején és mondja és mondja.

Média-siserehad! Új kifejezés, tanuljuk meg. Most mesét mond a meghalni nem hajlandó történelemről, amiről végül persze kiderült, hogy az bizony ő maga, Szeretett vezérünk. És szabadság van, mert megdögölnek a liberálisok. A világban és úgy általában is.

Rettenetesen el volt nyomva eddig a magyar jobboldal, benne maga a felcsúti géniusz is, de most süllyednek a liberálisok, kitört a szabadság.

Esküszöm, beszarok! Oké, hogy oda van neki írva és felolvassa, de lehetséges, hogy hisz is abban, amit beszél? Mert már ott tart, hogy borzalom elnyomás volt, kevés híján elpusztult a világegyetem, de a szabadságszerető népek fellázadtak, lassan legyőzik a gyilkos liberálisokat (Brexit és Trump!) és mégis megmenekül az univerzum, benne kicsiny hazánk. Éljen!

Hadállás van! Mindenki mindenki ellen fellázadt, főleg ők, a szuverén országok (mármint az Orbán nevű és hívei) lázadtak fel az unionisták ellen. Én már kezdem egy hangyányit unni ezt a sok hülyeséget, mert már ezerötszázszor hallottam. Lehetséges, hogy ezeket a paneleket random kihúzzák egy kalapból és kész? Mert úgy tűnik.

Na, mégis van újdonság. A liberálisok a demokrácia ellen fordultak és beengedték a rókákat a tyúkólba és bosszúból ránk engedték a migránsokat. Milliószámra.

Most ezt nagyon komolyan mondom: ez az ember nem normális. Annyira populista, hogy megrepedt a tévé burkolata és annyira hazug, hogy pereg a plafonról a vakolat. Ilyen elmebeteg, uszító, gyűlöletkeltő habogást már régen hallottam, azt is csak archív felvételeken. Felirattal.

Most ráfordul az országra. Most éppen arról hazudozik, hogy mennyire racionális, jó és stabil a Nemzeti Együttműködés Rendszere, az ország stabil, mint a kurvaélet. Trianon is van, amitől – ha jól értem kuszaagyú mondatait – fideszék simán megvédtek volna minket, de majd most is. 700 000 új munkahelyet is csinált ez a drága ember és a másik kezével csökkentette a rezsit, ráadásul a migránsokat is megállította és megvédte Európát. A népszavazással pedig megmutattuk.

Édesistenem! Szellemeskedik. Majd ide menekülnek az európai országok lakói. Németek, hollandok, svédek, angolok ide fognak menekülni a migránsok elől. Ők az igazi menekültek és őket majd befogadjuk. Nagy a baj, mondom én...


MIKOR OKÁDJUK VÉGRE LE MAGUNKAT?!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.02.10.


Mert hiszen okádni kellene az „illiberális demokráciától” s annak Kedves Vezetőjétől – még akkor is, ha nyilvánvalóan egyre kevésbé ura önmagának, egyre kevésbé bír elhatalmasodni látszó elmezavarával. De mit kezdjünk magunkkal, akik elviseljük az ocsmány uralmat?

Mert napról napra pimaszabb, undorítóbb az orbáni önkény – és most eltekintek ezerszer fölsorolt bűneinek újabb, szükségképpen csupán részleges ismertetésétől is. Most csak az „évértékelő” beszéd két mondatát idézem – pedig volt „miniszterelnöki” szintre emelt, kimondott sorosozás, azaz zsidózás is, nem is akármilyen („Olyan nagy testű ragadozók úsznak a vízben, mint Soros György és szervezetei”):
  • […a senki által nem választott szervezetek és a médiamogulok] Az országokat pályaudvarokká változtatják, hogy mindenki ki s be járhasson, ha pedig valaki a sarkára áll, rájuk borítanak néhány millió migránst.
Persze, aljas ez a mondat is, de mennyire aljas! Annyira azonban nem aljas, amennyire bornírt. És az mindegy is, hogy ezt az uszító szándékú ökörséget sikerült-e magával már elhitetni, vagy csak üzletel vele…

Íme a második, az igazán fölháborító és megrendítő mondat:
  • Az igazi menekülteket persze be fogjuk fogadni: németet, hollandot, franciát, ha az elveszített otthonukat nálunk akarják megtalálni.
Ehhez képest Balog miniszter tűzkeresztséges „poénja” kifinomult elméncség…

Ha a „ránk borított (ránk?!) néhány millió migránsnak” csak tizede, huszada, százada felel meg azoknak a követelményeknek, amelyek szerint még az orbániai, sátáni nemzetikeresztény hatalom is hajlandó legalább szavakban menekültnek tekinteni őket, ez a „vicc” akkor is gyalázatos. Aljas, aljas, aljas! És persze a németekre stb. nézve röhejesen pimasz, hibbant.

Csak megvetést érdemel az az ember, aki ilyen bugrisságot megenged magának – egy ország képviseletében!

Csak megvetést érdemelnek azok az emberek, akik eme ocsmányság hallatán letörölték képükről a szenteskedés mázát, és kéjesen fölröhögtek, tapsolni kezdtek...

MAGYARUL IS ELÉRHETŐ AZ OLAF JELENTÉS

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2017.02.10.A Fővárosi Önkormányzat honlapján magyarul is elérhető az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 4-es metróról szóló jelentése - tájékoztatta pénteken az MTI-t Szűcs Somlyó Mária, a főpolgármesteri hivatal kommunikációs igazgatója...

A dokumentumok ide kattintva olvashatóak.

ORBÁN NEMET MOND A NYUGATI BÉREKRE, CSAK HATALMON MARADJON

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KÁLMÁNATTILA
2017.02.10.


Orbán Viktor tizenkilencedszer értékelt évet és az égegyadta világon semmi újdonsággal nem szolgált. A fideszes és a kormányzati elit színe-java viszont úgy ujjongott ettől, mintha nem lenne holnap. Azért gyorsan foglaljuk össze, hogy néz ki a beszéd alapján a miniszterelnök szerint a világ és mik következnek ebből.

...Orbán azzal indított, hogy a történelem kilépett a számára kijelölt mederből. Ez akkora közhely, hogy az igazságtartalmán kár is rugózni. Azonban igaz, hogy az elmúlt egy-két évben olyan eseményeknek vagyunk a szemtanúi, amelyeket joggal nevezhetünk történelmieknek. Kezdve az oroszok mozgolódásától, a szíriai háborútól, a menekültválságtól, át az Európai Unió destabilizálódásán, egészen a Brexitig és Trump megválasztásáig.

Ezekre az eseményekre rengetegféle választ lehetne adni, de Orbán magasztos elvek mögé bújva, tisztességes opportunistaként azt választotta, hogy belpolitikai hatalmi érdekeit helyezi az első helyre. Csatáit látszólag kizárólag a nemzetközi színtéren vívja, ahová magyar ellenfelei nem követhetik, ezzel sulykolva az ellenzék jelentéktelenségét. És azt, hogy ezekben a veszélyes időkben csakis ő tudja, mi Magyarország érdeke, mindenki más még a problémákat sem látja, ezért alkalmatlan a vezetésre.

Ezt önti le a kormányzati kommunikációs gépezet elcsépelt népmesei elemekkel: egy kis ország felveszi a harcot a nagyok ellen, míg végül kiderül, hogy végig neki volt igaza. Miközben jó előre kitervelt, a közös uniós megoldásokat rendre kigáncsoló taktikázást folytatnak Orbánék: épp nekik köszönhetően alakul úgy a helyzet, ahogy szeretnék; semmi jóslás nincs itt, csak nyers számítá
s...

ITT OLVASHATÓ

NORMALIZÁLÓDÁS VAGY ORBANIZÁLÓDÁS?

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.02.10.


Romániában nyugodni látszanak a kedélyek, ámde sok jel mutat arra, hogy míg a felszínen elsimul a víztükör – vagy legalábbis kevésbé háborog – a mélyben tovább folytatódik a vihar és sötét áramlatok indulnak, sodornak magukkal mindent, ami útjukba kerül. Nacionalista propaganda terjed, összeesküvés-elméletek kezdenek burjánzani és természetesen egyesek szembe akarnak fordulni az Európai Unióval is…

Ha ez valahonnét ismerős, az megérzésem szerint egyáltalán nem a véletlen műve: a mai unortodox társadalmi kísérletek mintha mind ugyanabból a kottából muzsikálnának, és mindegyik hamisan játszik – kár, hogy ezek közé a kísérletezők közé beállni látszik a román kormány is. Vagy inkább egyes kormánypárti politikusok. Mert például mit szóljunk a következő hírhez?

„Az ország szuverenitása és a nemzeti egység mellett állt ki csütörtökön közzétett felhívásában 84 romániai akadémikus. Akárcsak néhány kormánypárti politikus, Románia területi egységét féltik az utóbbi napok hatalmas utcai megmozdulásaitól.
Az akadémikusok – köztük egy ismert magyar fizikus, a temesvári Vékás László – ugyanakkor azt kérik Románia lakóitól, az értelmiségiektől és a politikusoktól, hogy „felelősséggel és hazafias módon” működjenek együtt Románia javára.
A felhívást idéző román lapok emlékeztetnek, hogy korábban a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusai is Románia feldarabolásának veszélyéről beszéltek a kormányellenes tüntetések kapcsán. A titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság elnöke, Adrian Țuțuianu szerint hasonló demonstrációk vezettek Ukrajna szétszakadásához is. Ismert az is, hogy a PSD elnöke, Liviu Dragnea korábban felvetette: a kormányellenes tüntetéseket külföldről irányítják.” (Maszol)

Hát, ismerős, ugye, ez a nettó sorosozás, még ugyan kimondatlanul, de sorosoztak a PSD soraiban már korábban is, akkor nem voltak ennyire szemérmesek. Ugyan paraszti ésszel fel nem érem, hogy ha egy demonstrációsorozat csúcspontján több, mint félmillióan vesznek részt, akkor az mennyiben jelenti az ország szétszakítását, holott sokkal inkább az egységét, a közös akaratot fejezi ki – de az illiberális logika szerint ha a nép véletlenül egyetért valamiben, akkor a népet külföldről irányítják, és csakis a Soros teheti. A nép akkor jó egy illiberális rendszerben, ha nem ért egyet, saját magával sem, marakodik, ám csikorgó fogakkal, de befizeti az adót...

CSEPELI ÜZENET A VÁLTOZÁST AKARÓKNAK

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú/VOX
2017.02.10.


Csináljanak már valamit! Csináljanak, mert ezek egyre elviselhetetlenebbek. Takarítsák már el őket. Felháborító, ami ebben az országban van – folytatják sokan, ismerősök, barátok, sehova nem húzó „civilek”, az utcán, telefonon, a Facebook-on. Majd hozzáteszik: érthetetlen, hogy viselik mindezt el az emberek. És végül elkezdik sorolni felháborító tapasztalataikat az egészségügy helyzetéről, a növekvő szegénységről, az elfogadhatatlan nyugdíjemelésről, véleményüket az Orbán-család gazdagodásáról, Mészáros Lőrincről, Matolcsyról, Németh Szilárdról. És a vége: maguk sem csinálnak semmit, legalább fogjanak már össze – vágják a képembe sokan, egyre többen, egyre türelmetlenebben. Sorolják az ellenpéldákat is:

Romániában a kormány a korrupció büntethetőségének enyhítését célzó rendeletei ellen százezrek mentek ki az utcára. Sikeresen. A lengyelek is utcára vonultak, amikor a jobboldali kormány a sajtót akarta kiszorítani a parlamentből. Ők is nyertek. Emberek milliói tüntettek szerte a világban Trump menekültellenes és egyéb rendeletei ellen tiltakozva, Amerikától, Nyugat-Európa számos országáig. Az angol alsóház konzervatív(!) elnöke nem akarja Trumpot beengedni a parlamentbe. Törökországban folyamatosak a tiltakozások az újságírók szabadon bocsátása érdekében.

Magyarországon csönd van. Nagy csönd. Nem hiszem, hogy „a rendszer a robbanás felé halad”. Holott ez a hatalom már majdnem mindenkibe belerúgott, tönkretette az egészségügyet, ellehetetlenítette a közoktatást, százmilliárdokat vett ki, lopott el az adóforintokból, költött stadionokra, kormányhű média működtetésére, a diktatúra egyes elemeinek megteremtésére, magánvagyonok gyarapítására. Bőven volna tehát ok kimenni az utcára, otthagyni a Fidesz-tábort, kiábrándulni a hatalommal visszaélő, az országot uralma alá hajtó Kedves Vezetőből...

AZ ILLIBERALIZMUS A VAK KOMONDORNAK KEDVEZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.02.10.Miután Magyarország lerakta az illiberális állam alapjait, és ma már a fejlett illiberalizmust építi, Terikének egyre nagyobb esélye van arra, hogy átessen a vakkomondoron, és miután a sérüléseit ellátták, elfoglalja helyét – a vádlottak padján. Őt fogják felelősségre vonni.

Az illiberális állam ideológiája egységes eszmerendszert alkot. Minden mindennel öszefügg. A családon belüli erőszak nem jogsérelem, hanem a családon belüli nevelés legitim eszköze, amely nemcsak megengedett, hanem kívánatos is. Ismerjük a felcsúti apa esetét a fiával, akit megrugdosott, mert nem értett a szép szóból. Az ilyen családokból jönnek ki az olyan egészséges lelkű fiatalok, akik ezt a hagyományt továbbviszik.

De nemcsak a Fidesz politikusainak nőkről alkotott elmélete ismert, a szinglihordáktól Ákosig, hanem ismerjük Trump felfogását is arról, hogyan kell bánni a nőkkel. Putyin pedig a napokban írt alá egy rendeletet, amely eltörli, hogy bűncselekménynek minősítsék a családon belüli erőszakot. A gyerekeket és a nőket nevelési és fegyelmezési célzattal lehet és ajánlott is verni, különben elkanászodnak. Csupán súlyos sérülést nem szabad okozni, mert azért pénzbírság jár. Ahogy egy kecske seggberugásáért is, ha a kecske megsérül.

Mindez egy szemléletet tükröz. Az erőszak, a másik ember méltóságának, jogainak semmibe vétele nemcsak a családon belül, hanem az állam keretein belül is érvényes és legitim eszköz. Az illiberalizmus lényege éppen abban áll, hogy megfosztjuk a másik embert alapvető jogaitól és a családi vagy állami tekintély önkénye alá rendeljük. Az illiberális vezető a nemzete atyja, nemzete a családja, és úgy bánhat vele, mint Terikével.

Így esnek át a komondoron a civilszervezetek, a kritikus sajtótermékek, a kulturális szervezetek, egyetemek, kutatóintézetek, amíg meg nem tanulják, hogy ki az úr a háznál. El kell kapni a pináját, és azt csinálhatsz vele, amit akarsz. Ezt tekinthetjük az illiberális filozófia jelmondatának is, mert teljes mértékben kifejezi a lényeget, hogyan kell bánni az emberekkel. A letűnt liberális korszak korcs és erkölcstelen embereket nevelt, mert jogokat adott azoknak, akiknek nem jogra, hanem pofonvágásra lett volna szükségük...


ORBÁN KÚTBA ESETT, SITTET LAPÁTOLTAK RÁ

24.HU
Szerző: Nagy József
2017.02.10. 


De túljárt mindenki eszén, s mindenki másból csinált szamarat. Tizenkilencedszer évértékel ma a miniszterelnök, belesünk a múlt kútjába.

„Az országértékelés olyan, mint amikor a szülők kis vonással jelzik az ajtófélfán, mennyit nőtt, gyarapodott gyermekük, hogy összehasonlíthassák azt az előző években odakerült vonalakkal.”

Orbán mondta ezt az évértékelőjére, melyből ma délután a tizenkilencediket tartja majd a Várkert Bazárban.

Először is vegyük végig a külcsín alakulását.

A frizura szép ívet ír le.

Az 1999-es kezdettől 2005-ig semmi különös: decens, oldalra fésült a séró. 2006 az egyetlen merész esztendő, ekkor a barkó jampisan lecsúszik, homloknál felzseléződik egy tenyérnyi tincs, hogy aztán a következő évre megszülessen a ma is érvényes stílus, a rövidre nyírt, kicsit hátra, kicsit fölfelé fésült, középen szertelenül elválasztott, „most jövök a strandról, jó leszek így, srácok?” megoldás.

A zakó hosszú éveken át egyszínű fekete konfekció, aztán előbb a fekete oldódik, majd a konfekcióság: 2005 az aranybarnáé, 2006-ban a kockás a nyerő, aztán stabilan visszatér az örök divat fekete. A nyakkendő sokáig követi a kor honi kravátlitrendjét, ám négy éve megragadt a narancssárga, tán idén is viszontláthatjuk.

Petőfitől Attiláig

A helyszín 2003-ig a Vigadó volt, aztán annak felújítása miatt 2004-ben az ELTE kongresszusi központja, 2005-ben a Körcsarnok, 2006-ban a SYMA, 2007-ben a Millenáris, 2008-ban ismét a SYMA, 2009-től újfent a Millenáris ad otthont az évértékelőknek, az utóbbi három évben pedig a rettenetesen sok pénzből életre keltett Várkert Bazár.

A beszéd háttere 1999-ben még az uniós kék, ami pár év alatt narancsba csap át, utóbbi stílus csúcsa a 2002-es, margarétás molinó Petőfivel: „Az idő igaz, S eldönti, ami nem az.” A 2003-as ellenzéki év a visszafogott fehéret hozza, a következő a matt kéket József Attila-idézettel: „Rendbe tenni végre közös dolgainkat.”

2003-tól háromszor Orbán háta mögé is közönséget ültettek a dizájnerek, sőt, segítőnek megjelent Philip és Kudlik Júlia. 2009-ben dekorációként föltűnt a nemzeti lobogó, hogy aztán 2011-től zászlóerdő keretezze a miniszterelnököt.

Zárva a külsőségek sorát: a kapaszkodónak is alkalmas plexi papírtartón hol volt jelmondat, hol nem. 2007 az “új többség” esztendeje, 2008-ban megtudtuk, hogy „a jövő igennel kezdődik”, 2011 ehhez azt tette hozzá, hogy „Magyarország megújul”, 2013-ban „Magyarország jobban teljesít”, 2014-ben szintén, 2015-ben „Magyarország erősödik”, 2016-ban pedig „a magyar reformok működnek”...

EZ MÁR NEM MÁRIA ORSZÁGA

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.02.10.


Sándor Mária kilépett a közéletből. Mostantól már csak élni szeretne. Ha lehet, Magyarországon, bár ez nem lesz neki könnyű. Állást nem kap, hiába kevés az ápoló a kórházakban, amikor megtudják, hogy kicsoda, vissza sem hívják.

A 168 órában nyilatkozott erről, ahol a többi között ezt mondta: “Nem vagyok alkalmas vezetőnek. Mindenkinek hiszek, aztán rájövök, mások csak saját céljaikra akarnak felhasználni. Azt hittem, az emberek jók. Rájöttem, nem azok. A legtöbben önzők, épp a nyomor miatt, amiben élnek: az állandó nélkülözés, az állandó igazságtalanságok miatt. Csalódtak bennem, csalódtam bennük.”

Amikor két évvel ezelőtt először hallottunk róla, azt gondoltuk, hogy végre történik valami. Hogy végre jött egy igazi népi hős, aki értünk és velünk együtt egy jobb országot épít annál, mint amilyenben most élünk.

Aztán, tisztelet a kivételnek, nem álltunk mellé.

Egy évvel ezelőtt, 2016. február 16-án, a Tanítanék mozgalom több tízezres esernyős tüntetése után, amikor sok minden reményteljesnek látszott, ezt írtam Sándor Máriáról:

ITT OLVASHATÓ

MAJD AKKOR A TE ORCÁDRA IS KÍVÁNCSI LESZEK, MÓNIKA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
 - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.02.09.


Valakinek mond valamit a Dunai Mónika név? Akkor jó, mert nekem se. Mármint semmi olyasmi nem jut eszembe, amit a Fidesz egyik legnagyob kortárs költőnője (bizony, róla beszélünk) elkövetett életében a nemzet szolgálatában, a nemzet – azaz valamennyi magyar ded, csecsemő, férfiú, honleány, illetőleg aggastyán – kollektív felemelkedéséért az elmúlt tizenhuszonév alatt.

Pedig Dunai Mónika nem is akárki. Igen jelentős nemzeti tartóoszlop ő, igaz, a nyilvánosságot nem annyira szereti. Ami elég vicces, tekintve, hogy ő a Fidesz parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője. Ti se tudtátok? Ja, jó.

Miután ma három órán keresztül hallgattam Lázár János impertinencia szorozva arrogancia-index soron következő, elképesztően kínos kormányinfóját;

miután kézhez vettem Mészáros Lölö rózsaszirmokba, hűtött pezsgőbe, földieperbe és kézművescsokoládéba csomagolt, a felcsúti kisvasútra szóló Valentin-napi meghívóját (jó, nincs meghívóm, csak láttam, hogy fejenként 4500 forintért árulja a rózsaszín hányingert); remélem az is megvan, hogy a kastéllyá alakított fóti gyermekvárosra is ő teszi rá a tehetséges patáját;

és miután tudomásul vettem, hogy Matolcsy Rómeó György jegybankelnök és népes családja aprópénzért vette vissza a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter jóvoltából közpénzből felhízlalt cégeket a família strómanjaitól, szembejött velem Mónika.

Mónikával még soha nem foglalkoztunk, ezért a fent látható oltári görénységeket félredobtam. Mert Mónika, aki tehát 2014 óta hurcolja, cipeli rendületlenül a Fidesz frakció szavát úgy, hogy egyszer sem hallottuk beszélni (mert szegény fogalmatlan Kósát lökdösik oda mindenhova), interjút adott a 168 órának. Tegnap Máriáról írtam, ma Mónika a soros (hehe). Igaz, teljesen más előjellel.

Ez az interjú korszakalkotó kilométerkavics a Fidesz hímtagjai közé beeresztett nők erkölcsi tartásának, általános emberi minőségének és – nem utolsó sorban – szakmai felkészültségének tekintetében. Részeiben és teljes terjedelmében egyaránt ékszer az interjú, ezért mindenkinek ajánlom elolvasásra. Ennél kötelezőbb darab rég nem volt. Bár a köpedelem beszélgetés szinte minden része aranyat ér tehát, nem áll módomban szétcincálni az egészet, viszont minden idők legbrutálisabb lenyúlásával kapcsolatban (és ez a jelenlegi kormánykommunikáció állításaival szemben nem a 4-es metró körüli korrupciós botrány), egyetlen témát idézek.

Miután Mónika nagyságos asszony a riporter – a Nők 40 programmal, illetve a nagymamanyugdíjjal kapcsolatos szakmai jellegű – kifogásaira és kérdéseire válaszolva mázsás közhelyeket puffogtatott (megőriztük a nyugdíjak vásárlóértékét pedig az ország 2010-ben a csőd szélén táncolt, csökkent az alapvető élelmiszerek áfája, 25 százalékkal csökkent a rezsi, tízezer forintos Bözsi-utalvány minden nyugdíjasnak), szóba került a közel 3000 milliárdos Manyup-disznóság:

OTTHON - ITTHON BUDAPEST ÉS STOCKHOLM KÖZÖTT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: bandi republic
2017.02.10.


Ma folytatódik az a sorozat, melyben azt próbáljuk meg a szerzőkkel körbejárni, mikor jön el a pillanat, amikor az ember először otthon érzi magát választott országában. Ma a blog történetének egyik „ősszerzője”, bandi republic erről szóló posztját olvashatjátok.

„Így szoktunk beszélni Budapestről és Stockholmról. Nem tudom, neked mit jelent otthon lenni, de nekem ez nem igazán egy fizikai helyről szól.

A legfontosabb ahhoz, hogy otthon érezzem magam az, hogy a feleségemmel és a lányunkkal legyek. Ahol ők vannak, ott vagyok otthon.

Ilyen szempontból otthon éreztem magam, amikor még Budapesten éltünk, de csak a négy fal közt. A tágabb értelemben vett környezetemben idegennek éreztem magam, el nem fogadottnak. Ez volna tehát a második réteg: az elfogadás.

Én el tudom-e a fogadni azt a környezetet, amiben élek és a környezetem elfogad-e olyannak, amilyen vagyok? Támogatva vannak a törekvéseim vagy éppen folyamatosan akadályokba ütközöm? Csak akkor vagyok rendben, ha beállok az arctalan sorba? Apám szavaival élve: pofán vágnak, ha a sor elején állok, és seggbe rúgnak, ha a végén?

Fontos, hogy nekem mennyire tetszik a társadalom, az eszmék és az értékrend, melyek alapján az adott helyen élő emberek meghozzák a mindennapi döntéseiket. Ésszerűek és élhetőek a szabályok?

Azok engem segítenek, az én érdekeimet képviselik? Konszenzuson alapulnak? A hatalom szereplői értem vannak vagy én vagyok értük? Milyen a jövőkép? Van-e egyáltalán?

A gyermekem milyen lehetőségeket fog kapni? Mit fognak neki az iskolában tanítani és hogyan? Elfogadást és empátiát? Kreativitást és problémamegoldó készséget?

Együtt játszik más kultúrákból érkező gyerekekkel, hogy együtt formáljanak új identitást? Nyitottak lesznek a világra? Vagy be kell magolni a Toldit és felmondani az Árpád-házi királyok regnálásának dátumait? És zsigerből gyűlölni minden kisebbség tagját különös tekintettel a más bőrszínűekre?

Nekem a nagyapámat marhavagonban szállították a haláltáborba, de túlélte. Ő volt az egyetlen a családjában, aki a holokauszt után visszatért Magyarországra, hogy itt éljen-haljon. A mai napig nem értem, hogy hogyan volt erre képes? Ez bátorság volt, dacos szembenézés a magyarokkal vagy egyszerűen nem volt ereje már új életet kezdeni külföldön?

21 évesen Izraelbe mentem, hogy egy kibuc ulpan program keretében megismerkedjek a zsidó kultúra alapjaival, a gyökereim egy részével és ezzel az egészen különös országgal.

Nagyon jól éreztem magam, ezért 25 éves koromban diplomázás után kiköltöztem. Azt gondoltam, hogy ott fogom leélni az életem, de nem éreztem magam otthon egyáltalán.

Megdöbbentett, hogy az ország faji alapon szerveződik, és a személyi igazolványomba be van írva, hogy származásom magyar. Másodosztályú áru voltam, mert anyám nem zsidó. Be kellett volna vonulnom a hadseregbe is, hogy kétes célokért harcoljak fegyverrel.

Hamar újra Budapesten találtam magam, de nem éreztem magam otthon ott sem. 2000-et írtunk és nagyon intenzíven éreztem a szörnyű 20. század végének hangulatát..."

EZÉRT NEM ISZNAK, CIGIZNEK, DROGOZNAK A FIATALOK IZLANDON

ADDICTUS BLOG
Szerző: Papp Éva Mária
2017.02.07.


Izlandon az utóbbi húsz évben meglepő mértékben csökkent a kamaszkori dohányzás, alkoholfogyasztás és droghasználat. Húsz évvel ezelőtt az izlandi tinédzserek Európa élvonalába tartoztak az elfogyasztott alkoholmennyiség terén. Míg 1998-ban a tizenöt-tizenhat éves kamaszok 42 százaléka nyilatkozott úgy, hogy berúgott az elmúlt hónapban, addig 2016-ban már csak 5 százalékuk.

Míg anno 17 százalékuk, ma csak 7 százalékuk használt kannabiszt. Régebben 23 százalékuk dohányzott naponta, ma csak 3 százalék teszi ezt.

Hogy csinálták? És miért nem csinálja minden ország utánuk? Az izlandiak elég radikális módon érték el a változást, ugyanakkor a módszerben semmi meglepő nincs, józan ésszel belátható, hogy miért sikeres...

RAMATY ÁLLAPOTBAN VAN A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY -EURÓPAI FELMÉRÉS IS FIGYELMEZTET

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: prima.vera
2017.02.10.


Magyarország az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index rangsorában a tavalyihoz képest három helyet hátrébb csúszva a 30. helyen áll, így pedig már a sereghajtó Görögország is megelőzte hazánkat. A magyarnál rosszabb egészségüggyel már csak Lengyelország, Albánia, Bulgária, Montenegró és Románia rendelkezik.

 stockholmi Health Consumer Powerhouse (HCP) elnevezésű szervezet által publikált Európai Egészségügyi Fogyasztói Index (Europe Health Consumer Index - EHCI) 35 ország egészségügyi ellátását veti össze indikátoronkénti pontozással. Hat területet vizsgálnak részletesen: a betegjogok érvényesülését, az ellátás hozzáférhetőségét, a gyógyítás eredményességét, a rendszer finanszírozottságát és a szolgáltatások skáláját, valamint a megelőzés területét és a gyógyszerellátást.
Az Index szerint folyamatos javulás figyelhető meg az európai egészségügyi ellátás színvonala tekintetében, a szívinfarktus, a stroke és a rák túlélési mutatói is egyre jobbak, ugyanakkor az elhízás, az egészségtelen táplálkozás, vagy az ülő életmód egyre több problémát okoz. A jelentés szerint a válság hatására enyhén, de észrevehetően nőtt az egyenlőtlenség az egészségügyi ellátásban Európa szerte. Ez leginkább annak köszönhető, hogy még mindig túl sok országban ragaszkodnak az egészségügyi finanszírozás nem hatékony módjához, ahelyett, hogy az olyan országok példáját követnék, amelyek jó eredményeket mutatnak fel az egészségügyben.
Magyarország hátul kullog:

PITIÁNER ÜGYEK

CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.02.10.


Akkor elárulom: teszek én a Csíki Sörre, a Lengyel László által elkövetett felségsértésre, valamint a "ki milyen logó alatt hogyan gyűjt olimpia-ellenes aláírást"-vitára. Méltatlan az egész.

Kezdve Lengyel László ügyével: meg tudja-e mondani a kedves olvasó, hogy a 2018-as választásokon pontosan hány szavazat sorsát befolyásolhatja az a tény, hogy Lengyel László néhány ellenzéki pártpolitikus társaságában politikáról beszélt, majd, most figyeljünk, nem határoztak el semmit? Megmondom. Pontosan 1 (egy) darab szavazatot, melynek tulajdonosa Lengyel László.

Az összes többi szavazó (és ami még szomorúbb: nem szavazó) a botrány után is maradt, ahol volt - a saját pártjánál, vagy elundorodva az egésztől, a kormánynak és az ellenzéki pártoknak egyaránt hátat fordítva, a pártoktól távolságot tartók táborában. Én Párhuzamos Magyarországnak hívom utóbbi csoportot. Ők azok, akik egyáltalán nem szeretik a Fideszt, nem is szavaznának Orbán pártjára, de elnézve, hogy milyen ostoba, piti ügyekkel, ilyen Lengyel-féle felségsértési vádakkal foglalja el magát az ellenzék, hát nekik is azt mondják, hogy elmentek ti összefogásostul a francba.

A Csíki-szabadságharc ugyanez pepitában. Egyfelől szégyen, és önleleplező, méltatlan pótcselekvés, hogy a kormány második embere azzal szórakoztatja magát és a rábízott tízmillió polgárt, hogy két romániai sörmárka csatájában izzik immár napok óta, kiszáll a helyszínre, a kormány nevében nyilatkozik, helyi önkormányzatot tüzel, és nem mellesleg százak munkahelyével (Martfű, Sopron, emlékezz majd erre jövő tavasszal) játszadozik. Nem ez a dolga! Ezer fontosabb ügye lenne Lázár Jánosnak!

A "HALÓDÓ" NYUGAT ÉS A "LEJÁRT" LIBERALIZMUS VÉDELMÉBEN

MANDINER BLOG
Szerző: Benderik
2017.02.10.


Sokan jövendölik manapság a feslett nyugati liberalizmus végét. Hogy a kivénhedt oroszlán ideje lejárt, karmait már manikűrözteti.

S épp' minap akadtam egy a lényeget jól megragadó, a Mandineren nemrég megjelent írásra (Agent Ungur: Felbomlik egy világrend) melynek beidézném pár mondatát:

„A nyugati liberalizmus ugyanolyan doktriner ostobaság volt, mint a kommunizmus. Saját nyelvezettel, hitvilággal, aminek semmi köze a valósághoz, az ember valódi természetéhez. Hogy az ember akarja a történelmet, akarja a hitet, akarja a vért és verejtéket. Az a Mátrix, ami ezt nem adja meg, megsemmisül.”

Középső mondata gyönyörű. Jól megragadja, amit én itt úgy szoktam emlegetni, hogy az emberi természetet a szenvedély irányítja, így a Történelem útkereséseiben sose képes egy végletes megoldásból szép apró lépésekkel eljutni az arany középútra. Csak a végletek közötti vad ide-oda csapkodással (és sok vérrel) tud haladni. És ha már el is jutott a jóba, ott se tud sokáig nyugton ülni, mert az langyosan unalmas, és nincs benne tűz, amiben lelkesen eléghet.

Az épp' vonagló nyugati liberális jóléti társadalom tényleg egy véglet volt (és van). Kicsit túlhajszolta a píszít, el is kényelmesedett, és nagyrészt ezekből fakadóan folyton alulmarad az olyan friss és kevésbé finom(kodó) modorú feltörekvőkkel szemben, akik egyre nyugodtabban húzkodják bajszát. Hímeznek, hámoznak, s úgy érzik, most aztán jól odamondtak, mikor egy ifjú oroszlánkölyök megpöcköli az orrukat. Ilyenkor ők mondanak valami olyan finoman burkolt elítélő diplomáciai mondatot, amibe egykor belesápadtak volna a falak; ma már viszont politikai elemző kell, hogy elmagyarázza, hogy ez bizony súlyos célzás volt arra, hogy rosszallják a dolgot.

Az orosz elnök zseniális taktikázásai, ami ellen alig tudnak fellépni, a gazdasági válságban tohonyán evickélés már élezték a helyzetet, és a válság miatt elszegényedők tömege, meg a menekültek/migránsok (ízlés szerint) ekkora áradata már olyan, ami a torkukon akadt, és egyelőre nem látszik, lenyelik, visszaköpik vagy belefulladnak.

Csakhogy.

És ez egy súlyos csakhogy.

Mert sok benne a látszatelem. Ami a mélyére ásva nem pont az, aminek látszik...

TRUMP KUDARCA ÜVÖLT A CÍMLAPOKRÓL

KLUBRÁDIÓ 92.9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.02.10.


Rég nem volt ennyire egyöntetű a nemzetközi sajtó a hírek fontossági sorrendjének kijelölésében: Csaknem valamennyi mértékadó világlap vezető anyaga az, hogy az illetékes amerikai fellebbviteli bíróság helybenhagyta egy seattle-i szövetségi bíró döntését a beutazást szigorító elnöki rendelet felfüggesztéséről. A beszámolókhoz kapcsolódó kommentárok Donald Trump elnök súlyos kudarcaként értékelik, hogy az amerikai igazságszolgáltatás a jelek szerint nem akar teret engedni a hatalmas felzúdulást kiváltó elnöki nyomulásnak.

Ami a magyar vonatkozású témákat illeti, több orgánum ismerteti Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnapi bejelentését arról, hogy Magyarország az érkező menekülteket a határon létesítendő konténertáborokban kívánja elhelyezni, valamint kész arra is, hogy szükség esetén felhúzzon egy második kerítést. Beszámolt erről többek közt az AP amerikai hírügynökség tudósítása alapján a New York Times, valamint az osztrák Die Presse és az EurActiv című brüsszeli uniós hírportál.

Az erről szóló jelentések kitértek arra, hogy emberi jogi csoportok bírálják Magyarországot, amiért az nagy számban tart menedékkérőket zárt táborokban. A Magyar Helsinki Bizottság kilátásba helyezte, hogy beperli Magyarországot az Európai Bíróságnál minden egyes, jogellenesen fogva tartott menedékkérő ügyében. 

Az EUObserver című uniós hírportál, valamint a Der Standard című, liberális irányultságú bécsi lap ismertette a Chatham House brit kutatóintézet tanulmányát, miszerint számos jelentős európai országban a lakosság többsége hajlik arra, hogy hazájában is olyan beutazási korlátozó intézkedéseket vezessenek be, amilyeneket Donald Trump amerikai elnök rendelt el hét, többségében muszlim lakosságú ország állampolgáraival szemben – és amely elnöki rendelet hatályát, mint arra az imént utaltunk, az amerikai igazságszolgáltatás a fellebbviteli szinten (de még nem a legfelsőbb igazságszolgáltatási fórum szintjén) felfüggesztette. 

Az EUObserver kijózanítónak minősítette az európai felmérést eredményeit.

A Chatham House tíz EU-ország 10 195 polgárát kereste meg december 12. és január 11. között azzal a kérdéssel, hogy be kell-e szüntetni minden további bevándorlást a főként muszlim országokból. A felmérés időpontja azért fontos, mert abból kiviláglik, hogy az embereket nem befolyásolta a válaszadásban a csak január 20-án hivatalba lépett Trump 27-én kiadott beutazástilalmi rendelkezése - számol be a Der Standard.

Lengyelországban volt a legnagyobb az igenlő válaszadók, tehát a bevándorlás megszüntetése mellett állást foglalók aránya: 71 százalék. Ezután következett Ausztria 65 százalékkal, Belgium és Magyarország 64 százalékkal, majd Franciaország 61 százalékkal. Németországban csekély, 53 százalékos többségben voltak a bevándorlás megállításának a hívei. A legalacsonyabb arányt, 41 százalékot, Spanyolországban mérték. A brit kutatók szerint a felmérésben megvizsgált mind a tíz országban főként az idősek, az alacsony képzettségűek, valamint az agglomerációs övezetekben élők voltak nagyobb arányban a bevándorlási stop mellett...

TUDTA? LÁZÁR JÁNOSNAK IS VAN EGY MÉSZÁROS LŐRINCE

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Márton Balázs
2017.02.10.


Nemzetközi elfogatóparanccsal keresik a 4-es metróberuházás volt vezetőjét; burjánzanak a strómangyanús ügyek Matolcsy György körül; remek viszonyban van Lázár Jánossal az üzletember, akitől a Miniszterelnőkség túlárazott festményeket vett.
Ezekről ne maradj le!


Kovács Gábor Lázár János Mészáros Lőrince (Átlátszó)

Metróügy: egy gyanúsított lelépett külföldre (Index, Figyelő via Index)

Furcsán lepasszolt cégeken kerestek nagyot Matolcsyék (Magyar Narancs via 444)

Ha van 3 perced:

Kovács Gábor Lázár János Mészáros Lőrince
Remek viszonyt épített ki az utóbbi években Lázár János kancelláriaminiszterrel Kovács Gábor bankár, akinek feleségétől jócskán túlárazott festményeket vásárolt a minap a Miniszterelnökség. Az üzletember egy újabb NER-túlélő: politikai kapcsolatait és vagyonát a Horn-kormány idején alapozta meg. Szülőfalujába, Kakasszékre indiai deekshaenergia-központot tervezett – hódmezővásárhelyi önkormányzati hátszéllel. (Átlátszó)

Metróügy: egy gyanúsított lelépett külföldre

Három személyt gyanúsítanak a 4-es metró építése körüli csalások miatt, derült ki a legfőbb ügyész egy leveléből. Kettőt már kihallgattak közülük, a harmadik viszont külföldre távozott, ezért nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. A botrányban érintett Siemens egy másik levélben jelezte, hogy ők már évekkel ezelőtt belső vizsgálatot folytattak a metróügy miatt és az eredményt átadták a ügyészségnek, de a nyomozást 2013-ban megszüntették. (Index, Figyelő via Index)

Jól kerestek Matolcsyék furcsán lepasszolt cégeken
Két olyan cég nyerte szét magát Matolcsy György 2000-2002-es minisztersége idején „gazdaságstratégiai elemzésekre” kiírt közbeszerzéseken, amelyeket éppen Matolcsy tárcája írt ki. A több tízmilliós nyereséget hozó vállalatokból a tulajdonosok nem vették ki a profitot, és később potom pénzért adták át Matolcsyéknak. 2005 és 2010 között egy állami alap is furcsa szimbiózisban volt egy Matolcsy-tulajdonban álló vállalattal. (Magyar Narancs via 444)

Kémügyek magyar módra
A legnagyobb vidéki város közlekedési vállalata tiltott adatszerzés miatt büntetőfeljelentést tesz, mert a valós idejű járatinformációt újraközlő mobilalkalmazást készítő magáncég „meghekkelte” az informatikai rendszerét. Másnap ugyanabban az országban, ugyanannak a bűncselekményi tényállás gyanúja miatt folyó eljárásban az ügyészség azt mondja, hogy a közmédia irodáiban lehallgatókészüléket felszerelni és üzemeltetni nem bűncselekmény. (Így írnánk mi)

Ha van még két perced:

Valentin-napi gyertyafényes, rózsaszirmos vonatozással próbálnak utasokat csábítani az alig használt felcsúti kisvasútra. (Vastagbőr)

Tiborcz- és Mészáros-közelbe került két keszthelyi műemlék-szálló. (Átlátszó blog)

Négyzetméterenként kétmillió forintért akartak hidat építeni a Rákos-patakra, ami még a köröshegyi völgyhídnál is drágább. Azóta viszont változtak a költségek – még jobban megemelkedtek. (IHO)

Sokszor kontroll nélküli az állami pénzből élő réteg, állítja az Antall-tudásközpont volt vezetője, aki azután mondott fel, hogy egy munkatársát megszégyenítették egy olimpiaellenes like miatt. (MNO)

Tovább vásárolják a jegybanki alapítványok az ingatlanokat. (Világgazdaság via 444)

Közel hárommilliárd forint közpénzből veszi át az állam egy szentendrei uszoda adósságát, amit egy Fidesz-közeli vállalkozó épített. (444)

A Hit Gyülekezetét vezető Németh Sándor állítja, nem Andy Vajna TV2-tulajdonossal paktált le, hanem Istennel. Mindezt a frissen Fidesz-közeli irányítású Figyelőnek mondta el. (Figyelő via 444)

Összenő a filmügyi biztos állami hitelből vett TV2-je és a Fidesz-közeli bulvárlap, a Ripost. (24)

Saját sörözőjének arculatváltására is kapott pénzt
az 56-os emlékbizottságtól a pestisrácok.hu főszerkesztője. (RTL Klub)

A KDNP ötmillió forintért rendelt kutatást a szingliadó szellemi atyjától. (Népszava)

Mi lett a 2700 milliárd forintnyi magánnyugdíj-pénztári vagyonnal
, amelyet einstandolt az Orbán-kormány? A Fidesz költő szóvivője szerint Gyurcsány. (168 Óra)

A veszprémi önkormányzat elengedte a kötbért
egy építőipari cégnek az alpolgármester javaslatára – a DK szerint valótlan indokkal. Egészen véletlenül ugyanez a vállalat átalakította az alpolgármester házát. (Index)

A belügyminisztérium sem tudja, kinek utaltak 710 ezer eurót Somorjára egy titokzatos szervezetnek, amelynek egyetlen tagja van és semmi nyoma a tevékenységének. (Parameter.sk)

A japán olimpiai bizottság elnökét is kihallgatták,
mert a 2020-as tokiói rendezésre pályázó csapatnál furcsa kifizetésekre akadtak. (Guardian)

A BARÁTNŐKRŐL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.02.10.


Sosem volt barátnőm. Barátom volt egy, majd' 20 évig, elsodort minket az élet egymástól, külföldre ment az egyik fia, ott vannak az unokái, egy nagymamára mindig szükség van, alig van itthon. A legjobb (és most már egyetlen) barátom a két fiam mamája, úgy is mondhatnám, a feleségem, de nem szeretem ezt a szót, lekezelő birtoklást érzek benne és nem azt, amit jelentenie kellene, hogy ugyanis félember volnék nélküle.

De barátnőm sosem volt. A barát szónak etimológiailag lehet köze a hímnemhez (szláv eredetű, a fivér, fiútestvér honosodott meg a szerzetesrendekben, a brat-ból, azaz a szerzetbeli testvérből lett a barát), de a belőle kialakult fogalomnak nincs neme. A mai értelemben vett barát nem egy személy, hanem viszonyszó, aminek önmagában nincs értelme, csakis akkor, ha egy szerzetestestvért jelölünk vele. Barkochba játékban nem igazán jó válasz az igen arra a kérdésre, személy-e a barát, ha nem szerzetesről van szó. Az is jobb, minthogy fogalom a közelebbi meghatározás. A barát a barátság személyben való megtestesülése, igényesség dolga, ki mit tart elegendőnek, és ez mind annak függvénye, ki mit ért barátságon, ha a fogalom teljes terjedelmét akarjuk feltárni. Ajánlok erre egy viszonylag egyszerű mondatot: az a barát, aki először jut eszedbe, mikor bajban vagy, és akihez elsőnek sietsz, amikor ő van bajban. A mondat egyszerű, megfelelni a leírásnak nagyon nehéz. Annyira, hogy nekem egy van belőle, akit fentebb említettem. Aki nemét illetően nő, de mint viszonyszó, mint fogalom, nem az. "Csak" barát...

ÉLET ÉS IRODALOM

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.02.10.


Odafigyelésre No1:
„Minden, amit én mondani tudok, megcáfolható. Minden, amit mondani tudok, annak alighanem diametrális ellentéte is bebizonyítható. De továbbá: az ember nem is tudhat mindent, adataim tehát kétségtelenűl hiányosak lesznek mindenben, amit állítok. Ezenfelűl adataim hibásak is lesznek. No de dobd el felét annak, amit mondok, abból is kijöhet számodra valami. Mert valami kis igazamat azért javarészt felfedezheted abban, amit hosszú életem során és sok töprengés árán megállapítottam. Ha jól odafigyelsz.”
(F. M.: Hábi Szádi küzdelmeinek könyve)

A mi saját bejáratú embertelen miniszterünk lovagló pózba helyezkedett, és elmesélte nekünk a képzeletét, miszerint a nagypéntek is munkaszüneti nap lesz, ha akarjuk, ha nem. Ennek még az ateista féregnyúlványok is örvendeznek, mert senki sem szeret robotolni ugyebár. A tízmillióból meg az a nyolcszázezer, aki gyakorló hívő, meg pláne örül, mert pezsgőt bonthat az alkalomból, hogy Pilátus megfeszíttette a prófétáját, ami baj a világra szabadította a kábulatot. Az ideát még maga Semjén Zsolt is támogatta, megkérdőjelezni ezen tehát nincs mit. Az embertelen még azt is mondotta, hogy az ország hagyományos keresztény kulturális jellegének helyreállításában is fontos szerepet játszhat a nagypéntek, mint ünnepnap, és valami ismeretlen erőtől vezérelve ide keverte a rezsicsökkentést is. Használati utasításként kérném a mellékletbe, mit jelent a „keresztény kulturális jelleg”, hogy milyen kötelmekkel jár.

Odafigyelésre No2:
„Hát nem délibábos hab az ember egész élete? Mire körülnézel, elmúlt, a múltad meg sehol nincs, hiába keresed padláson, pincében, vagy sétálsz akár a folyók partjain, abban a reményben, hogy Tuszunnal találkozol ott, vagyis azzal, aki valaha voltál s most majd sírva átöleled őt. Egy lakomára gondolsz, és nem tudsz visszaszaladni, hogy viszontlásd azokat a barátaidat fiatalon, akik már meghaltak, vagy ha nem halottak, szakálluk nőtt, vagy ha nem, az eszük begyepesedett. Hol a múltad? A fejedben, másutt sehol nincsen többé…Ezért kellett az embernek Allahot megteremtenie, mert Allah és az örökélet képzelete egyetlen gyógyító írja volt és lesz a halál iszonyata ellen.”
(F. M.: Hábi Szádi küzdelmeinek könyve)

KEDVES TÁNYÉR-, SEGG- ÉS TALPNYALÓK! MI EZ A SZÁNALMAS HÚZÁS MÁR MEGINT?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.02.09.Viktorka, kicsi csillag! Mi történt a mindennel szembemenő, akár széllel szemben is bátran hugyozó bátorságoddal? Holnap évet értékelsz és ehhez le kell zárni egy fél hektárnyi területet? Mitől rinyálsz, arany cimbora? Mást kérdezek, mert tuti nem te döntötted ezt el, valószínűleg nem is tudsz róla. Úgyhogy inkább a slapajaidnak címzem a kérdést.

Kedves tányér-, segg- és talpnyalók! Mi ez a szánalmas húzás már megint? Féltek, hogy a vezér találkozik a valósággal? Hogy szembejön őfelségével az istenadta nép? Attól rettegtek, hogy a fényes csillag szembesülni talál az emberek valódi véleményével és nem csak az általatok megszűrt alternatív valóság hamis burka veszi körül?

Csak úgy kérdem: mi történne, ha megvilágosodna a főnökötök? Ha rájönne, hogy mégsem imádja mindenki habzó szeretettel? Eldőlne, mint áfacsökkentett féldisznó az ólban? Nem unjátok még, hogy egy kicsi ország minden tekintetetben jelentéktelen vezetője körül akkora cirkuszt csaptok, mintha ő lenne egyszemélyben az angol anyakirálynő és az Amerikai Egyesült Államok elnöke? Mitől féltek ennyire? Kifütyültek már mást is ebben az országban (ti aztán tudjátok), mégis túlélte.

Orbán Viktor uralkodása kezdete óta nem ad interjút, csak a gondosan kiválogatott mikrofonállványoknak. Nem lehet megközelíteni, nem lehet kérdezni, vitázni főleg nem mer senkivel. Az utca, ahol a mi adónkból éldegél, évek óta a TEK védelme alatt áll, gyakorlatilag lezárt terület. Magyarországon nem divat sem megmerényelni, sem leköpdösni a politikusokat, Orbán nem forog semmiféle veszélyben, mégis dugdossátok az emberek elől.

Mitől is kell ennyire fosni? Hiszen ha ma, holnap, a jövő héten lenne választás, a felcsúti focista 350 százalékos győzelmet aratna. Ezt hangoztatja az összes elemző cég, amely cégeket ti fizettek. Mindenki őt akarja és őt imádja, ezt is naponta olvashatjuk a közpénzből eltartott, közepes képességű firkászaitoktól, láthatjuk a közpénzből kitartott televízióitokban. Akkor mire ez a nagy pánik? Ti is tudjátok, hogy hazudtok megállás nélkül? Tudjátok, hogy távolról sem olyan erős a fölény, hogy nem mindenki dicsőíti a vezért, nem mindenki csókdossa a lúdtalpa sáros nyomát is?

Tudjátok, hogy nagy a baj az országban, nő az elégedetlenség és csak egy szikra kell a robbanáshoz? Még az sem elég, hogy jelenleg nincsen ütőképes ellenzék? Féltek, hogy bármikor összesűrűsödhet annyira az elkeseredettség, hogy elsöpörje a kereszténység megmentőjét? Őt féltitek, vagy magatokat? Aggódtok, hogy összeomlik, ha kénytelen szembenézni mindazzal, amit ebben az országban művelt? A következményektől óvjátok?


GYEREKÜNK LESZ! DE HONNAN SZERZÜNK ERRE 600 EZRET?!

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2017.02.09.Gyermekünk lesz – leírhatatlan az öröm! Túl vagyunk a harmadik hónapon, amikor az átlagosan optimista kisszülők már boldogan osztják a jó hírt nem csak a családtagokkal. A következő szintre léphetünk: a baba, az jön… na de hová?

Ahány ember, annyiféle hozzáállás a beszerzendő babaszoba-kellékek minőségét és árát illetően. Van, aki kölcsönkér ismerőstől, van, aki használtat vásárol, és van, aki ragaszkodik az új dolgokhoz. És persze van, aki kombinálja ezeket.

Én, elsőgyerekes anyukaként – nyilván kisaput is bevonva a kérdés vizsgálatába - az új vásárlása mellett döntök, habár nem sejtet túl sok jót, mekkora iparág települt erre az amúgy természetes „kisbaba születik” jelenségre. Azt is látom már most, hogy jól elvannak szállva az árak, de persze az egyes beszerzési források között is óriási a szórás árak tekintetében.

Na, de visszatérve hozzánk, elsősorban azért döntünk az új eszközök mellett, mert második gyereket is tervezünk, így dupla távra fektetünk az éppen ezért többnyire uni-színű felszerelésbe, ami javítja a megtérülést. Szóval legyen új, de azért figyelünk a költséghatékonyságra, és a korszerűséget/minőséget, valamint a kényelmet is prioritásnak tekinthetjük.

A gyerekszoba fizikai értelemben adott, csak össze kell szépen pakolnunk benne, egy tisztasági festés és már kész is a hely az új családtagnak. Mivel a kispapa nagyon ügyesen ki tudja festeni, így csupán anyagáras (festék) a dolog, az meg olyan, mintha nem is lenne – ne is számoljunk vele!

Na, de a többi: nyilván kell egy kiságy és nem árt egy pelenkázó. Ezeket a „svéd asztalostól” egészen olcsón, úgy 20 ezer Ft-ból megvesszük. Vehetnénk bababoltban is ilyen-olyan dizájnnal, nagyon szépet úgy 80 ezertől kezdődően, de aztán megbeszéljük magunkkal, hogy nem fog a mi bébinknek lelki törést okozni, ha egy egyszerű, de jó minőségű darabot választunk. Ráadásul (vagy szerencsére) szeretjük is a letisztult svéd vonalakat… Persze nem ártana még egy ruhásszekrény is a babaholmiknak, ami szintén innen mondjuk 30 ezerből kihozható és esetleg még 20 ezerért egy tároló a pelenkázó mellé, hogy elérhető helyen legyen a sok apró, de nap mint nap szükséges babakütyü. Mindezt megspékeljük még egy kókuszmatraccal 10-ért (hátha utálni fogja a keménysége miatt) és már kész is a babaszoba minimális 80 ezer Ft-ból.

Keressünk egy babakocsit. Nagy igényeink vannak, mert kombi járgányt szeretnénk, azaz legyen egy mózeskosara, egy hordozója és egy sportkocsi része is. Ha külön-külön kell ezeket megvenni, amúgy se olcsóbb, legfeljebb majd nem lesznek kompatibilisek egymással. 80 ezer Ft-ért találom a legolcsóbb, de egészen jóképű multifunkciós kocsit, amihez ennyiért még pelenkázó táska és esővédő is van...


EZ AZ ORSZÁG NEM SZERETETT ÚGY AHOGY ÉN PRÓBÁLTAM SZERETNI ŐT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint/Vendég/Csoma Gábor
2017.02.09."...Úgyhogy nekem kb. úgy 1980-ig akkora honvágyam volt, hogy ölni tudtam volna, ha nem mehetek haza. A honvágy nekem azt jelenti, a szülőhelyedhez annyira kötődsz, hogy mindent megtennél érte. Ezért én minden hét végén, ha csak egy órára is, de hazamentem. Be a hegyek közé, az emlékek közé, az emberek és barátok közé. Mert a hon nem ott van, ahol élsz jól-rosszul, hanem ahol világot láttál, ahol megkaptad életed első lökéseit, ahol tanultál, ahol taníttattak… Az az igazi kötődés. Hogy miért érzem így? Mert ez az ország nem szeretett úgy, ahogyan én próbáltam szeretni őt.

Mert én nem csak én magam vagyok. Magammal hoztam Mihai Eminescu-t, Ion Luca Caragiale-t, magammal hoztam Senkálszkyt, a magyar és román színházakat, operát. Magammal hoztam az Olt és Szamos csobogását, magammal hoztam a moldovai kolostorok illatát, Predeal-t. Magammal hoztam a román konyha illatát, a székelykáposzta ízét. Ezek adták, adják az én gerincemet, ez vagyok én, és remélhetőleg még sok hazámfia itt és odaát. Megvesztegethetetlenül, nem befolyásolhatóan, nem agyon ideologizálva, szociálisan és társadalmilag érzékenyen, még ilyen öregen is.

Ugyanis ez az ország most az otthonom, de nem tudom a hazámnak tekinteni úgy, ahogyan szeretném. Mert a fentiek, nyilván az emberi vonzatok, hiányoznak. Minket nem gyűlöletre neveltek, hanem szeretetre, nem erőszakra neveltek, hanem ölelésre, nem vakságra neveltek, hanem látóknak.

Minket nem arra neveltek, hogy gyűlöld a románt, gyűlöld az oroszt, gyűlöld a németet, gyűlölj mindenkit, aki nem te vagy, vagy akire a hatalom rámutat.

Minket nem arra neveltek, hogy a magyar gyűlölje a magyart, minket nem arra neveltek, hogy a család egyik tagja gyűlölje a család másik tagját, mert az más nézeteket vall.

Minket nem arra neveltek, hogy belerúgjunk azokba az embertársainkba, akik segítségre szorulnak.

Minket arra neveltek, hogy kezünket nyújtsuk, az ebédünket megosszuk, hogy fedelet adjunk, hogy együtt tudjunk sírni, nevetni, örülni.

Nem arra tanítottak, hogy leromboljuk azt, amit mi és mások felépítettek. Arra tanítottak, hogy ezeket megbecsüljük.

Nem arra tanítottak, hogy irigykedjünk a másik/mások gyarapodásán, de arra neveltek, hogy ne nézzünk el semmit a tolvajoknak, a gyilkosoknak, a diktátoroknak.

Arra neveltek, hogy ne tudjon senki megvásárolni, és gerincben megtörni egy Erzsébet-utalvánnyal vagy 3 köbméter szociális tűzifával.

Arra neveltek, hogy elutasítsunk minden szélsőséges nézetet, mert az a fentiek ellensége. Arra neveltek, hogy e szélsőségek ellen tenni kell.

Ezért én minden egyes választáson – lehetett az helyi vagy országos – eszerint döntöttem. Volt, hogy rosszul, volt, hogy sehogyan, de soha nem tagadtam meg önmagam. Pedig nem vagyok más, mint egy egyszerű nyugger. De nem hülye.

Szóval én úgy érzem, tisztán érkeztem ebbe az országba, tiszta is maradtam, ezt megbeszéltem már a lelkiismeretemmel is. Talán most kiadtam magamból az elmúlt 40 év egy pici kis részét, és ebben az olvasatban valóban megtisztultam. Talán most kiadtam magamból azt, amit sokan mások is felszabadíthatnának magukból. Rögtön más lenne a világ.”


PEDOFILIA: A MENEKÜLTEKTŐL RETTEGNEK, A KDNP-S MARADHAT AZ ISKOLÁBAN KÖRMENDEN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.02.09.Körmend az utóbbi két évben a menekülttáboráról lett híres. A menekülteket embertelen körülmények között tartják, a rendőrség rendszeresen zaklatja, veréssel fenyegeti őket. Az emberek féltik a nőket a családban, nem engedik őket egyedül eljárni éjszaka. Mégis, a pedofilbotrányt Körmend egy KDNP-s politikusnak köszönheti, nem pedig a menekülttábornak.

“Körmenden illegális bevándorlók kézilabdázó lányokat zaklattak. Magyarországon ilyen nem fordulhat elő, nálunk nem lesz Köln”

üvöltötte egy évvel ezelőtt a Fidesz a médiába. Lett is nagy felháborodás, az emberek a kocsmában hegyeset köptek, ha a menekültekről esett szó.

Hogy a menekültek Körmenden senkinek nem ártottak (ezt a rendőrség is megerősítette és a kézilabdás lányoknak sem esett baja), az senkit nem érdekelt.

Azóta se hallani arról, hogy a menekültek bárkinek ártottak volna, éppen ellenkezőleg: rendszeres rendőri zaklatásnak vannak kitéve és embertelen, fűtetlen sátrakban alszanak, a hangyák között. Láthatóan ez se érdekel senkit a körmendi plébánoson kívül, aki befogadott párat. Erre lesorosbérencezték


A közvéleményt a Fidesz-KDNP annyira felheccelte a menekültek ellen, hogy az emberek nem ismerik fel, ki az, aki valóban veszélyt jelent rájuk...

ABORTUSZTILALOMMAL ZSAROLHATJA A FEJLESZTÉSI PÉNZEKÉRT CSERÉBE A KORMÁNY A KÓRHÁZAKAT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.09.Lázár János a mai kormányinfón furcsa bejelentést tett: 8,7 milliárdot kap két budapesti kórház fejlesztésre, hogy új szülészeti-nőgyógyászati egysége jöjjön létre a Bethesda Gyermekkórháznak és a Budai Irgalmasrendi Kórháznak. Eddig okés a dolog, ahogy ismerjük a kórházak állapotát, erre szükség is van. Csakhogy Lázár szerint két feltétellel kapják ezt meg a kórházak: ne hajtsanak végre abortuszokat, és ne fogadjanak el hálapénzt. Innentől kezdve tudhatják a kórházvezetők minek a bemondása jelent nagyobb esélyt a fejlesztési pénzek megkapásánál.

Tehát Magyarország kormánya az emberek biztonságos egészségügyi ellátásának feltételeit politikai szempontokhoz köti. Mert az abortusz kérdése egy politikai vita. Méghozzá egy olyan vita, amelyet Magyarországon nem folytattunk le igazándiból.

És most az ebben a vitában elfoglalt állásponthoz köti a kormány a pénzosztást. Csak ugye tudjuk, mi a következménye, ha egy kórházban nem jut pénz fejlesztésre? Hát nem a jobb műszerek, nem a biztonságos környezet, nem a jobb egészségügy.

Nehéz mást mondani erre a döntésre, mint hogy a kormány az abortusz tiltását csempészi be zsarolással. A kormány a saját politikai ideológiájához köti a kórházak fejlesztésének kérdését..


ITT OLVASHATÓ

AZ ÖLELÉS JÓTÉKONY HATÁSAI

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.02.10.


Az ölelés fontosságát már azzal is elismerte a világ, hogy 1986-ban egy amerikai tiszteletes, bizonyos Kevin Zaborney kezdeményezése nyomán nemzetközi világnapot kapott (január 21). Azóta számos formában elterjedt ennek ünneplése. A gyakorlat különösen meghonosult az angolszász országokban, de például a franciák jobban ódzkodnak az idegenekkel való bizalmaskodástól – írja a Le Figaro, amelynek hasábjain Gérard Leleu pszichoterapeuta és szexológus fejti a simogatás áldásait.

Az ölelés mindenekelőtt elismert stresszoldó, csökkenti a vérnyomást, a nagymennyiségű endorfin-termelés következtében. Többet ér minden gyógyszernél.Az endorfin, az oxitocin és a dopamin megnövekedése miatt fegyver a deprimáltság ellen, amely télen a legerősebb a napfény hiánya miatt...