2016. augusztus 15., hétfő

AZ ÉVEK ÓTA HÜLYÉNEK NÉZETT KEZE ÖKÖLBE SZORUL, DE NEM AZT GYŰLÖLI, AKI ÁTVERI

KOLOZSVÁRI SZALONNA - EGYÉB, NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.08.15.


...Ebben a történetben nem Orbán Viktor a hír, hiszen az ő egész politikai pályafutása az egymásnak ellentmondó, egymást cáfoló és megsemmisítő, következmények nélkül maradt kijelentésekre épül. Annak a köpönyegforgató politikusnak az igehirdetéseiről van szó, aki mondott már mindent és mindennek az ellenkezőjét, aki mindig, minden időben, kormányon és ellenzékben, ellenzékben és kormányon a kollektív memória rövidségére alapozta politikai pávatáncát.

Ez a hír azokról szól, akik gondolkodás nélkül zabálják az eléjük odahányt moslékot, akik képtelenek szűrni és szelektálni az információk között, és akik hónapok, hetek, de akár csak napok távlatából sem emlékeznek arra, hogy mit ettek. Az nem hír, hogy Orbán Viktor segget csinál a szájából, az viszont hír, hogy a hívők agyában-lelkében csak a gyűlöletet szító, háborús retorika magvai fogannak meg és szökkennek szárba. Az ő hitüket a legkevésbé sem képes megtörni, hogy eléjük teszik feketén-fehéren a tényeket: nem a megfelelő embernek szidod a jó édesanyját, hanem imádott, erőskezű vezérednek. Nem Ágoston László operaénekes hazudott neked, hanem Orbán Viktor élőistened. Vagy 2015 júniusában, vagy azóta (és azelőtt) folyamatosan.

Pedig ez akkor is így van, ha ez egy jóval összetettebb kérdés annál, mint amit egy gondolkodó ember a fenti módszerrel bemutatott. Igen, a valóság sokkal árnyaltabb ennél, viszont árnyalatokról ott reménytelen beszélni, ahol a kormány szótárából törölték a menekült/menedékkérő kifejezést és mindenhol a migráns/gazdasági bevándorló/illegális határátlépő kategóriákkal manipulálnak.

Nem Orbán Viktor az egyedüli baj ebben a történetben, hanem az a hálás, termékeny táptalaj, amire köpönyegforgató hazugságai hullanak. A pénzes arab üzletemberek és a háborús menekültek iszlámon átívelő dichotómizálása márpedig az aljas hazugság, az álszent propaganda eszköze. Erre mutatott rá Ágoston László, és a reakciók alapján pontosan lemérhető mekkora nagy a baj. Mert a tisztelt hozzászólók zömének át sem fogta a tudata, hogy Orbán Viktor kurv*anyját szidalmazza. A bálvány tévedhetetlen. Akkor is, ha pörög, mint a szélkakas. Tökmindegy mit mond, a lényeg az, hogy ő mondja. Ami az ő szájából iránytű és csatakiáltás, az egy évvel később lincselésre okot adó, bocsánatos elszólás.

Egyelőre ez a helyzet. Reménytelennek látszik, de Ágoston László és a hozzá hasonló gondolkodó emberek adnak némi reményt. Arra, hogy talán nem annyira primitív ez a nép, mint amennyire bölcs vezére annak nézi. Talán.

ITT OLVASHATÓ

AZ ÁLLAM TUDATOSAN LEHETETLENÍTI EL A QUAESTOR KÁROSULTAK KIFIZETÉSÉT?

PÁPA LEVENTE BLOGJA
Szerző: Pápa Levente
2016.08.15.


Pedig pénz lenne rá

Múlt pénteken
botrányba fulladt a Quaestor Financial Hruria Kft. hitelezői gyűlése, ahol a felszámoló beszámolt az ügy jelenlegi állásáról. A felszámoló szerint nincsen fellelhető vagyon, amiből ki lehetne fizetni a hitelezőket…

Itt tartunk másfél évvel a csőd után. Hogy könnyen érthető legyen a lényeg, gyorsan egy rövid emlékeztető, hogyan is jutottunk idáig: hosszas huzavona után a kormány egy véglegesnek szánt kártalanítási ajánlatot adott a Quaestor károsultaknak. A károsultak nagyon igazságtalannak ítélték meg a végső ajánlatot, hiszen erősen diszkriminál a károsultak között. Aki elfogadta az ajánlatot, annak le kellett mondani minden egyéb követeléséről a Quaestor irányába. Sokan emiatt nem is fogadták el azt. 12.000 ember amúgy is nullás ajánlatot kapott (vagyis ők semmit sem kaptak a kártalanításból), ők nyilván nem fogadták el ezt. De további pár száz ember döntött úgy, hogy az állami alacsony kártalanítás helyett megpróbálja jogi úton érvényesíteni a követelését. Ők állnak most sorban, hogy a betett pénzük arányában jusson nekik a lefoglalt vagyonból a Quaestor cégek felszámolása során. Úgy tűnik, nem fog.

A felszámoló azt mondja, hogy nincsen egyáltalán semmilyen vagyontárgy, emiatt egyszerűsített felszámolást fog kezdeményezni, és senki nem kap semmit. Azt álltja, hogy sok céget, bankot és állami hatóságot keresett meg informálódási céllal, hogy hol lelhetők fel a Quaestor Hruria vagyontárgyai, de nem segített senki. Az állami hatóságok sem segítettek!


ITT OLVASHATÓ

EZ A KÉT SZTORI MEGMUTATJA , MIÉRT ROHADUNK FÉNYÉVEKRE A CIVILIZÁLT EURÓPÁTÓL

NYUGATI FÉNY BLOG
Szerző: Első Kézből
2016.08.15.


Két tanulságos történet az elmúlt napokból, amelyek lézersugárként világítanak rá, miért vagyunk siralmasan elmaradva a világ civilizált felétől.

Az első: Svédországban lemondott az oktatási miniszter, mert egy üzleti vacsorán megivott két pohár bort, majd egy közúti ellenőrzésen 0,2 ezrelék mg/l alkoholt mértek nála.

A lemondott miniszter történetesen egy 29 éves hölgy volt, aki 27 évesen lett a svéd kormány tagja. Aida Hadzialic egyébként Boszniában született, menekültként érkezett Svédországba. Innen küzdötte fel magát a legfelső szintre, pártja nagy reménységének tartották.
 
Aida a két pohár bor elfogyasztását élete legnagyobb hibájának nevezte és másnap reggel benyújtotta lemondását a svéd kormányfőnek...
 
...A másik hír a hétvégéről: húszezer ember vonult fel a legnagyobb békében és vidámságban a prágai Pride-on. A menetet karneváli hangulat, sok zene, tánc kísérte. Atrocitás nem történt.
 
Szolidaritása jeléül a menetben jelen volt Karla Slechtová fejlesztési miniszter és Adriana Krnácová, Prága főpolgármestere is. Az egész rendezvényért Jirí Dienstbier cseh emberi jogi miniszter vállalt védnökséget.
 
És akkor megint vegyünk egy nagy levegőt. Azért is, mert itt nem Nyugat-Európáról, hanem egy velünk egyidőben rendszert váltott, posztkommunista országról beszélünk.
 
El tudjuk képzelni, hogy nálunk Balog Zoltán és Tarlós Istvánnal együtt vonuljon a melegek egyenlő jogaiért? Hogy Semjén Zsolt nem hadovál aberrációról, Kerényi Imre buzilobbiról, hogy Tarlós nem nevezi visszataszítónak a melegfesztivált?
 
El tudjuk képzelni, hogy olyan vezetői lesznek egyszer az országnak, akik a hergelés, a gyűlölet szítása helyett az elfogadás gesztusait gyakorolják?
 

AMADEUS - MILOS FORMAN 1984 KUÉLTÚR RENDEZŐI VÁLTOZAT

KULTÚR KRIMÓ BLOG
Szerző: Mészáros Zoltán
2016.08.15.


https://www.youtube.com/watch?v=Cy10pGVmc20
Azt hiszem, bátran kijelenthetjük, hogy az Amadeus az egyik legjobb életrajzi film ami valaha létrejött; Miloš Forman rendező korábban már bőven bebizonyította a nagyérdeműnek mire is képes. Az ő kezei alatt született meg a Hair, valamint a Száll a kakukk fészkére c. film is, míg végül 1984-ben elkészítette Mozartról szóló alkotását. Feledhetetlen alkotás!
 
Mozartot nem kell bemutatni senkinek; teljes nevén Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart, 1756 januárjában látta meg a napvilágot, Salzburg városában. Zenei tehetsége már korán megmutatkozott, apja pedig (aki a salzburgi érseki udvar muzsikusa volt), körbejárta vele Európát. Tizenegy évesen egy egész estét betöltő vígoperát komponált, tizennégy évesen pedig megírta első opera seriáját. A későbbiek folyamán nagyobbnál-nagyobb darabokat szerzett, amelyek a mai napig hatással vannak kultúránkra, zenéjét mindenki ismeri. Sajnos szakmai sikerét ellensúlyozta számos életében fellépő nehézség. Anyagi gondok, betegséggel teli időszak, szerelmi vívódások mind-mind végig kísérték napjait.
 
A művész életútját, Mozart és Antonio Salieri kapcsolatán keresztül mutatja be. De ki is Salieri, akit F. Murray Abraham keltett életre egészen elképesztő tehetséggel a vásznon? Első sikerét 1770-ben a Le donne letterate című vígoperájával érte el, később pedig a bécsi opera karmestere lett. Tanítványa volt Beethoven, Franz Schubert, Liszt Ferenc és Johann Nepomuk Hummel is. Egyfajta csodálattal és féltékenységgel volt Mozart iránt, akivel rivalizált is. Mozart halálakor fellépett a gyanú, hogy esetleg Salieri mérgezte meg, amelyről számos legenda kering. Betegágyán Salieri azt mondta Ignaz Moschelesnek, Beethoven tanítványának:
 
„...halálosan beteg vagyok, ezért aztán becsületszavamra elmondhatom önnek, hogy egy szó sem igaz abból a képtelen pletykából, tudja, hogy megmérgeztem volna Mozartot. Nem igaz, rosszindulatú rágalom az egész, mondja meg a világnak, kedves Moscheles.”
 
A film erről a legendákkal tarkított kapcsolatról szól, amelyet átjár a féltékenység, a csodálat, a düh és a kárhozat...
 

ORBÁN CSENDJE

24.HU - POSZT ITT BLOG
Szerző: Farkas György
2016.08.15.


Van az labdajáték, amiben hiába verünk brazilokat, elmarad a kormányfői méltatás.

Korábban szóvá tettem, milyen furcsán osztja Magyarország sportimádó miniszterelnöke a dicséreteit. Gondoltam, mivel óriási a tét, csapat- és labdajáték, ráadásul brazilok az ellenfelek, majd a vízilabdameccs után töri meg a napok óta tartó csendet. Aztán a medencében a Benedek-csapat bizonyított, veretlenül lett csoportelső, Orbán druszája, Nagy Viktor eksztázisban védett, de semmi. Mindez azért elgondolkodtató számomra, mert egyrészt Szelényi Ivántól tudom, hogy Orbán Viktor a néplélek nagy ismerője, nagy stratégameg persze azt is, hogy a pszichológia szerint nem az a boldogabb, akit mindig agyondicsérnek, hanem az, akit következetesen. (Az lesz tehát sikeresebb, aki tudja, minden tettének következménye van.)

Azt is tudom persze, hogy a foci más, hiszen Hosszú Katinka egyetlen olimpiai aranya után sem mentek utcára az emberek ünnepelni. Korábban a miniszterelnök a magyar focistáknak még a Belgium elleni 4-0-s veresége után is gratulált az Eb-n nyújtott vitathatatlan teljesítményükhöz.

"Szép volt fiúk, mindent köszönünk!"

Ezt írta akkor a Facebookon a miniszterelnök. Azt nem tudhatjuk, mert ezt érdemben még nem vizsgálták, hogy a magyarok váltak akkoriban kicsit orbánviktorossá, vagy Orbán Viktor vált most annyira eggyé népével, hogy inkább ő is csendben van, kivár és csak a győztest ünnepli. Ennek is lehet realitása, talán nem is lehet minden pontszerzéshez, bronzéremhez kormányfői gratulációt állítani, de eme tézisnek meg az ad vajszínű árnyalatot, hogy a köztévé már Orbán Viktor szavaival ünnepel minden egyes olimpikont, és kétlem, hogy a kormányfő jóváhagyása nélkül.

"Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"

ITT OLVASHATÓ

NYISSUK KI A LEHETŐSÉGEK ABLAKAIT ÉS NÉZZÜNK BE RAJTUK BÁTRAN!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2016.08.15.


Jó tanács ifjú tehetségeknek:
A „tehetség vagyok” identitást cseréljétek fel a „jó vagyok” identitására!
 
Ritkán adatik meg az embernek, hogy sok időt, sőt, minőségi időt tölthessen igazi tudósokkal, híres emberekkel, kimagasló tehetségekkel és módja legyen kérdezni tőlük, megismerni közelebbről gondolataikat, őket, nem csak mint tudósok, interjúkat adó, extrém teljesítményt produkáló embereket, de úgy is, mint érdekes, kíváncsi, nyitott emberek, akik örülnek, ha fiataloknak továbbadhatják a tapasztalataikat és szeretnék, ha az utánuk jövő nemzedék is profitálna az ő tudásukból.
 
A múlt héten nekem volt erre módom. Zárug Zita (férjével 40 ezer kilométert bicajoztak, körbejárták a Földet, 46 országot látogattak meg, 4 évig utaztak ebben a formában), Rakonczay Gábor (többször is átevezett az Atlanti Óceánon, több Guiness rekordja van – mellesleg ezeket nem tartja sokra – és hihetetlen élményei), Benkő Vilmos, Csermely Péter tudósok, jelentős szakmai és tudományos sikerekkel a hátuk mögött, S. Hegyi Lucia divattervező és még sorolhatnám. Persze a legjobb az volt, amikor a Templeton Táborban részt vevő fiatalok kérdezték őket és amikor lehetett szinte tapintani azokat a hullámokat, amelyek jöttek-mentek köztünk, amelyek hol gondolatok, ötletek, hol érzelmek, intuíciók, sőt spirituális élmények formájában betaláltak itt-ott, elvetettek magokat és megalapoztak dolgokat. Ez egy hihetetlenül izgalmas program, boldog vagyok, hogy részt vehetek benne.

Nem tudnám most felsorolni azt a rengeteg fontos dolgot, amit ezekből a beszélgetésekből elraktároztam, de néhányat mindenképpen szeretnék megosztani az olvasóimmal. Ezek elsősorban Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, akadémikus tudósunk előadásából, a vele folytatott beszélgetésből jöttek. Ő hosszú ideje foglalkozik tehetséggondozással, létrehozta az európai tehetségkutatás szervezetét és azon van, hogy ezt világméretűvé fejlesszék. Nagyon tetszett nekem, hogy – amellett, hogy ez az élete fő célja – mégsem azt hangsúlyozta, hogy ez mindenen felül van.

Tovább gondolva az általa megfogalmazottakat és beleszőve a saját tapasztalataimat, ezeket a javaslatokat, ha úgy tetszik, tételeket szeretném hangsúlyozni:
  • mindenki tehetséges valamiben, legyen az a matematika, a sport, a kommunikációs képesség, vagy a kenyérvajazás;
  • ne a tehetségünk legyen a fő, pláne ne az egyetlen mércénk!
  • önmagunk definiálása, identitásunk megfogalmazása nagyon fontos, attól leszünk rendben magunkkal;
  • sokszor teher is lehet a kimagasló képesség (kakukktojás effektus), sokszor furán néznek ránk miatta; ezért is sokkal fontosabb kérdés az, hogy mennyire vagyunk jó emberek!!
  • az emberi kapcsolatrendszerek akkor működnek jól, ha dinamikusak!
  • ezt Csermely Péter fogalmazta, nekem nagyon tetszik:
Fontos, hogy a „lehetőség ablakokat”, melyek mellett elhaladunk életünk során, nyissuk ki, nézzünk be rajtuk, próbáljuk ki magunkat új helyzetekben, új szituációkban, más emberek társaságában. De vigyázzunk, az sem jó, ha rohangálunk türelmetlenül és mindenhova benézünk, de nincs türelmünk, nem szánunk elegendő időt egy-egy kiválasztott témára. Egy-egy komolyabb projekt minimum fél évet vesz igénybe és nem minden mozzanata élvezetes, vannak unalmas feladatok is. Kell egy bizonyos aszkétizmus is ahhoz, hogy végig tudjunk menni egy témán és az is hasonlóan fontos, hogy tudjuk, mikor kell, mikor érdemes befejezni azt...
 

MARIÁN KOTLEBA MENETELÉSE

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.08.15.


Peter Pollák korábbi romaügyi kormánybiztos, az OĽaNO képviselője szerint Kotleba pártjának tevékenysége egyre inkább emlékeztet Adolf Hitler SS-egységeire. „A történelem, sajnos úgy tűnik, megismétlődik. Valaha is így kezdődött minden, az első lépés a járőrözés volt, az utolsó a népirtás. Marian Kotleba felnéz Hitlerre, büszkén viseli a Hlinka-gárda egyenruháját, tagadja a népirtást, s bemocskolja azoknak az embereknek az emlékét, akik a szlovák nemzeti felkelésben harcoltak. Ez az ember nem változott meg, tervét csak óvatosan és halkan próbálja megvalósítani. Mindannyiunk számára egyre nagyobb veszélyt jelent” (Hitlerre emlékeztet)

Az 1977-ben, Besztercebányán született, informatikatanári végzettséggel rendelkező Marián Kotleba politikai tevékenységét felelőtlenség lenne félvállról venni. A Mi Szlovákiánk Néppárt (Ľudová strana Naše Slovensko, NSĽS) vezéreként ugyanis Európa legkarakteresebb fasiszta pártját sikerült bejuttatnia a Szlovák Parlamentbe. Kotlebát, illetve az általa képviselt fasizmust többször próbálták már törvényes módszerekkel megállítani Szlovákiában, nem sok eredménnyel.

Politikai karrierjét az 1995-ben alapított Szlovák Testvériség (Slovenská pospolitosť) polgári társulásban sikerült megalapoznia. Az egyesület elsősorban magyar-, zsidó-, cigány-ellenes demonstrációkat szervezett. Céljuk egy tiszta szlovák nemzetállam megteremtése volt, melyből valamilyen módon el kell távolítani a „magyar sovinisztákat”, a „cigány parazitákat” és természetesen a „cionista lobbit”.

A szlovák testvérek a cigányok, illetve a magyarok lakta településeken vonultak fel  a fasiszta Hlinka-gárda egyenruhájában, úgymond rendcsinálás és elrettentés céljából.

Kotlebát 2003-ban választották meg a Szlovák Testvériség vezetőjévé. Tekintélyét elsősorban a cigányok lakta falvakban kiprovokált verekedésekben való aktív részvételével vívta ki. A neonáci szervezetet öt éven át irányította. 2008. november 12-én a szlovák belügyminisztérium feloszlatta a Szlovák Testvériséget, mivel a csoportosulás tevékenységével gyűlölködést és feszültséget okozott nemzetiségi, faji, vallási és politikai szemszögből, ami ellentétben állt az ország alkotmányával.

A szlovák Legfelsőbb Bíróság 2009-ben ezt a döntést érvénytelenítette, így a szervezet a polgári társulások nyilvántartásában a mai napig szerepel és aktívan tevékenykedik.

Marián Kotlebát 2009-ben kis híján börtönbüntetésre ítélték, mivel a Hlinka-gárdisták „Na stráž!“ (Őrségre!) köszöntésével üdvözölte a szlovák állam 70. évfordulójára összegyűlt nacionalista tömeget. A büntetőeljárást később leállították, mivel az ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy ez nem számít szélsőséges eszmék népszerűsítésének és így a köszöntés szabadon használható.

A Szlovák Testvériség a 2006-os szlovákiai választások előtt párttá alakult, de a Legfelsőbb Bíróság 2006. március 1-én feloszlatta, mivel náci önkényuralmi jelképeket használtak, a programjukban pedig alkotmányellenes elemek szerepeltek. A parlamentarizmus helyett valamiféle zavaros, keresztény és szociális alapokra épülő rendi államot szerettek volna létrehozni. A Hlinka-gárda egyenruhájában való masírozgatást mindezek ellenére polgári társulásként bátran folytatták továbbra is.

Kotleba, a növekvő a népszerűségét kihasználva üzleti tevékenységbe kezdett. Neonáci ruházati cikkeket kezdett el árulni Besztercebányán. Divatüzletének a kifejező KKK-Anglická Móda nevet adta, melyben a KKK a fajgyűlölő Ku-Klux-Klanra utalt...

ITT OLVASHATÓ

MOST AKKOR LESZ HIÉNAELLENES TAXIS TÜNTI A BELVÁROSBAN?

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: HaFr
2016.08.15.


D. József 45 éves taxis hiéna megoldotta, hogy:
- Szarfoltos legyen az országimázs
- soha annyian ne sírják vissza az Ubert, mint most.
Kíváncsi leszek mit lép erre a "törvényességre nagyon igényes" taxistársadalom? Lesz belvárosi demonstráció útlezárással a hiénák ellen? Lesz ordítva leköpködött hiéna taxi Ferihegyen, a Keleti mellett vagy a Sziget körül? Mert arra a tettlegességre amit ezeken túl elkövettek én nem buzdítanék. De azért az módfelett érdekelne, hogy a piaci verseny kivezetése után az lesz általános vagy hallgatólagosan elfogadott, hogy  a 2-2500 forintos fuvart megpróbáljuk tízszeres áron "eladni" a buta turistának, 'sztán mikor nem annyira sikerül, akkor pofán vágjuk, elvisszük valami kietlen helyre, hogy rendesen beszarjon, a mégis fizetés után kirángatjuk a kocsiból és otthagyjuk ahol van?

ITT OLVASHATÓ

NE HARAGUDJ, OLGA, INNENTŐL KEZDVE VÉGKÉPP MEM TUDLAK KOMOLYAN VENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.08.15.


Már néhány napja tudni lehet, ám aktualitása ma is töretlen annk az üdvözítő jó hírnek, hogy – a közmédiát leszámítva – Vajna Bandi határon innen és túli tévéi mellett az ATV is önként és dalolva állt bele az októberi kvótanépszavazási kampányba. Ami annyit tesz, hogy a szombaton elkezdődött kampány idején (hivatalosan csak most kezdődött, gyakorlatilag olyan, mintha egy örökkévalóság óta tartana) politikai reklámokat fognak tolni.
A Nemzeti Választási Bizottságnál eddig tehát
  • a közmédia,
  • az ATV Zrt,
  • a TV2 Média Csoport Kft.
  • és a CEE Broadcasting Co. Srl (a kaszinócézár és főállású adóelkerülő romániai cége)
jelentette be, hogy saját szabad döntése eredményeként szívesen közzétenne politikai reklámokat. Fontos részletkérdés, hogy az alaptörvény szerint a nem közszolgálati médiaszolgáltatók nem kötelesek ilyen jellegű politikai reklámot sugározni, de vállalhatják, hogy  ingyen reklámidőt biztosítanak a pártoknak és a kormánynak.

Unalmas adalék: az ATV és a TV2 Média Csoport Kft. esetében a hozzájárulást már megadta a Nemzeti Választási Bizottság, a csatornák 300-300 percnyi  (5-5 órányi) reklámot közölhetnek az október 2-i referendum előtt. A Super TV2, a Mozi+, a Prime, az Izaura TV és a Zenebutik nevű csatornák esetében ugyan még nem született meg a jóváhagyás, ám a szintén Vajna érdekeltségébe tartozó tévék összesen 150 percben (két és fél órában) kampányolnának...

ITT OLVASHATÓ

A TÁRSADALOM VÉDELMÉBEN - OROSZ BALOLDALI AKTTIVISTÁK NYÍLT KIÁLTVÁNYA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Vendégszerző
2016.08.15.


A társadalom védelmében című kiáltványt orosz aktivisták és értelmiségiek csoportja írta a jelenlegi oroszországi politikai helyzet kapcsán, valamint arról, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy az megváltozzon. A kiáltvány eredetileg oroszul, a Colta.ru-n jelent meg.

A Szovjetunió bukása és a Szovjet Kommunista Párt ezt követő feloszlatása óta az oroszországi baloldal örökös ellenzéki helyzetbe kényszerült. Ezt a pozícióját (legalábbis parlamenti, intézményes kereteken belül) meglehetősen eredménytelenül, és az orosz állampolgárok körében nem nagy népszerűségnek örvendve próbálta meg kihasználni.
Mindenfajta baloldali párt vagy kezdeményezés népszerűségén sokat rontott a társadalomban máig élő, és a kormányzati média által erősen propagált kép, miszerint a baloldaliak mind a Szovjetuniót szeretnék visszaállítani, és támogatóik nyugdíjas, hőbörgő “komcsik”. Ennek ellenére az elmúlt években egyre erősebb népszerűségnek örvendenek a radikális baloldali elvek a fiatalabbak körében, bár ennek a folyamatnak intézményesült lenyomata a mai napig nincsen. A Dumában jelenleg az Orosz Kommunista Párt, vagyis a szovjet pártállam utódpártja az egyetlen “baloldali” erő, az igazságosabb társadalomban hívő választók körében a párt ismert okokból nem örvend népszerűségnek.

A parlamenti képviselet hiánya azonban közel sem jelenti azt, hogy Oroszországban a baloldal tétlen, netán nem létező mozgalom lenne. A rendszeren kívüli ellenzéknek nevezett mozgalom (amely gyűjtőfogalom magába foglalja nemcsak a baloldali ellenzéket, hanem a liberális és a nacionalista hangokat is) a 2011-es választások után lendült igazán akcióba, amikor Putyin pártjának elsöprő győzelme sokakban keltette egy elcsalt választás benyomását. Ennek hatására 2011 decemberében több tízezer ember vonult utcára Moszkvában, a kilencvenes évek óta eddigi legnagyobb tüntetés keretében.

A tiltakozások 2012-ben is folytatódtak, melyek közül a legnagyobb port kavaró eset kétségtelenül a Bolotnaja téri tüntetés néven elhíresült májusi megmozdulás volt, melynek során a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, és több ellenzéki politikust és vezető személyiséget letartóztattak. A letartóztatottak közt volt Alekszej Navalnij (a Haladás Párt vezetője), Szergej Udalcov (radikális baloldali aktivista és a Balfront mozgalom koordinátora) és Borisz Nyemcov (akkor a Jabloko párt képviselője és a liberáldemokrata Szolidaritás mozgalom tagja). Az ekkor letartóztatott tüntetőkkel szembeni bánásmódot sokan kritizálták Oroszországon belül és kívül is, az Emberi Jogok Európai Bírósága jogellenesnek nevezte az ellenük hozott ítéleteket, és az Amnesty International lelkiismereti foglyoknak nevezte a börtönre ítélt résztvevőket. Az elítéltek többsége a nemzetközi nyomás hatására 2013-ban amnesztiát kapott, ám voltak, akik ennél rosszabbul jártak, például Udalcovot 2014-ben ítélték további 4,5 év börtönre az ügy kapcsán.

A 2011-es választások utáni mozgalmi lendület mára a múlté: Udalcov börtönben, Navalnij hol házi őrizetben, hol börtönben, Nyemcovot pedig 2015-ben gyilkolták meg máig tisztázatlan körülmények között. Egyéb korábbi ellenzéki szereplők közül pedig sokan külföldön tartózkodnak, például Garri Kaszparov is. Az orosz baloldalnak jelenleg nincsen sem olyan, jól látható és ismert vezető egyénisége, sem olyan mozgalma, ami képes volna komoly erővé szervezni a balodali embereket. De nemcsak ezzel és a hatalom elnyomásával küzdenek a baloldaliak, hanem a sajátos szovjet szocialista hagyomány feldolgozásával és vállalható elemeinek beépítésével a jelenkorral kompatibilis, vagy nyugati baloldali elképzelésekbe. Gondoljunk itt jobb esetben a leninista, rosszabb esetben pedig az egyre jobban előretörő sztálinista hagyományra.

Mindezen problémákra, és a Putyin-rendszerben bebetonozódott igazságtalanságokra reagálva baloldali aktivisták csoportja megfogalmazta “A társadalom védelmében” kiáltványt, azt remélve, hogy a kiáltvány első gesztusa lehet  egy igazságosabb és szebb Oroszországért küzdő mozgalomnak...

ITT OLVASHATÓ

A SOHA VISSZA NEM TÉRŐ BALATONI NYÁR NYOMÁBAN - ÍGY NYARAL A KÜLFÖLDÖN ÉLŐ MAGYAR

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Mórocz Ági
2016.08.14.


Már két hónapja volt, hogy bosszantottam a kollégákat a visszaszámlálásommal - tudtam, hogy nagy dobás lesz ez a vakáció. Egyrészt még is csak három hétről beszélünk, távol a munkámtól, másrészt már kezdtem unni a KFT: Balatoni nyár című szuperslágerének dúdolását, és ezt lefordítani a mi világnyelvünket nem beszélők számára. (“Élveztük mennyire jó ez a sablonos helyzet” vagy “mert ilyenek a kék szemű lányok”… Túl sok kérdést vetett fel másokban.) Aztán elérkezett az én időm és úgy döntöttem, hogy - ha nem is egy csillagkapu segítségével - egy Suzukival elrepítem a külföldi barátnőmet abba a bizonyos másik dimenzióba, ahol gyermekkorom emlékezetes nyaralásait töltem. Avagy megmutatom neki milyen is az a Magyar Riviéra.

Valójában utálom ezt a kifejezést. Nincs Magyar Riviéra. Balaton van. Vagyis: BALATON. Így, csupa nagybetűvel. Nagyjából négy éves koromtól törnek fel az első emlékképek. Van benne egy Trabant, szigorúan bugyikék. Fülembe süvítő szél a résnyire lehúzott ablakon. Egy piros ház és a hozzá passzoló dohos szag. Paradicsom a kertben, szigorúan harapva, hogy spricceljen mindenfelé (nem is ehettem, csak fürdőruhában). Aztán ott van még a menekülős tánc a darazsak elől, és az éveknek tűnő séta, amíg leértünk a partra.
 
Dobbantsunk is gyorsan 6-8 évet. Tegyük fel, hogy már vállalhatóan tudok enni, és nem kell félmeztelen vagy fürdőruhás étkezéseket beiktatni (nem). Jöjjenek a jó iskolás évek, azok az üdülőtelepek, amit mai szemmel inkább luxus koncentrációs tábornak neveznék. Az osztály felszáll a vonatra, anyu gondosan becsomagolt májkrémes zsemléje (szigorúan szalvétába, különben mi tapadna rá?) előkerül. A belerejtett egy szelet paradicsom megfelelően feláztatja a zsömlét (egyen a gyerek zöldséget is!) és csak bámulunk ki az ablakon. Mert volt az a pillanat - az az egy -, amit el kellett kapni. Az első pillanat, amikor meglátod a Balatont és az egész osztály extázisba kerül a vonaton!
 

AZ OLIMPIA ELSŐ HETÉNEK KÉT LEGFONTOSABB TANULSÁGA

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabovszki
2016.08.14.


Két lényeges tanulsága is van a riói olimpia első hetének, különös tekintettel a magyar úszók eredményeire.

1. Az egyik abból következik, hogy az úszóversenyek végére elhalkultak, vagy el is hallgattak a Hosszú Katinkát érintő doppingvádak. Hiába nyert végül három aranyat és egy ezüstöt, a végére már senki nem nevezte NDK-s úszónőnek, mint amikor 400 vegyesen elsöprő fölénnyel nyert, és két másodperccel döntött meg egy korábban sokáig megdönthetetlennek vélt világcsúcsot.

Főként azért gyanúsították csalással, mert bár 7 évvel ezelőtt már világ-, 10 éve meg Európa-bajnok volt, az első két olimpiáján, Athénban és Pekingben döntőbe se jutott, Londonban meg nem tudott érmet szerezni. Ehhez képest a fejlődése 2012-től ugrásszerű volt.

Ha Rióban a 400 vegyes után is leigázza a világot, azt nem fogadták volna el tőle tisztességes eredménynek.

De a 400 vegyes után már nem igázta le.
Nyert még két aranyat 100 háton és 200 vegyesen, de mindkettőt szűken.
200 háton meg elsőszámú esélyesként, végig vezetve kapott ki benyúlással.
Nem is szólva arról, amikor az elődöntőben országos (tehát egyúttal egyéni) csúcsot úszott, láthatóan elfáradt, mindent kiadott magából.

Abból, hogy csak szűken nyert, sőt veszíteni és kimerülni tudott, látszott, hogy az ereje és a lehetőségei nem végtelenek, ő is csak egy ember.
Emberibbé vált azzal, hogy veszített.

És a világ megbocsátotta neki, hogy időnként nyer. És már nem vádolták csalással, hiszen ahhoz, hogy a hajrában, nyerő pozícióból veszítsen 6 századdal, láthatóan elfáradva, nem kell feltétlenül doppingolni. Erre más is képes. Ő is emberből van, nem szuperhumán.

2. A másik tanuláság, hogy a magyar úszókat agyonnyomja az ötkarika. Ezt ők maguk fogalmazták így, arra utalva, hogy az olimpián göcsösen versenyeznek. Ez nem feltétlenül van így, hiszen Hosszú előtt Londonban Gyurta és Risztov is nyerni tudott, de Cseh is nyert összesen 6 érmet 4 olimpián.

A versenyzés nem amiatt görcsös, hogy a tét nyomására vagy az oxigénhiány hatására rossz döntések sorát hoznák meg.
Csak egyetlen rossz döntést hoznak meg, azt is még a verseny előtt: hogy mindenképpen nyerni akarnak.
Ez jól látszott a Rióra túledzett Gyurtán.
Vagy Verrasztón.

És emiatt kezdett 200 pillangón Cseh a lehetőségei fölött, és fogyott el a végére...
 

OLIMPIA @ RIO 1.

MIKOR? MELYIKE? BLOG
Szerző: zupasta
2016.08.15.


Van egy illúzióromboló hírem: az olimpia csak másodsorban szól a sportról. Ha kizárólag a sportról lenne szó, akkor csupán a selejtezőkön elért eredmények számítanának, és nem lennének nemzeti kvóták. Ahol csak és csupán a pályán-medencében-páston elért eredmények számítanak, azok a kontinens- és világversenyek, most már minden sportból vannak ilyenek. Nem véletlen, hogy egyes sportágakon belül az ott szerzett érmek szakmailag fontosabbak, mint az olimpiaiak. Egy olimpiát mégis jóval többen követnek, mint egy súlyemelő vagy egy vitorlázó világbajnokságot, és nem csak mert a negyvenegy sportág rajongói összeadódnak.
 
Az olimpiának presztízse van, és nem csak a rendezvény méretei miatt. A modern kor egyik vívmánya, hogy létezik egy ilyen, rendszeresen megrendezett sportesemény, ahol a világnak ma már az összes országa és gyarmata képviselteti magát, és mindenki mindenkinek a sporttársa. Egy időben, nemkicsit naivan tán még azt is várták tőle, hogy a nemzetek közötti háborúzást felváltja a sport, és vele együtt az etnikai-politikai határokon és ellentéteken átívelő sportszerűség.
 
Sajnos még midnig nem sokan értik meg az olimpiai szellem lényegét. Az idei első botrány a libanoni csapathoz kötődik, amikor az odautazásnál a kilencfős delegáció (vagy csak annak vezetője - ez ügyben ellentmondó sajtóhírek keringenek) nem akarta fölengedni az izraeli delegációt a buszra, amin ők is utaztak. A NOB ezek után az izraelieket szállította más buszra, de azért a libanoniak is megkapták a fejmosást. A vezető mindenkit biztosított, hogy csupán csak félreértés történt, a hazai sajtónak meg lenyilatkozta, hogy az izraeliek maguknak keresték a bajt, amikor fel akartak szállni a buszra. (Melyik három kérdés hangzik el leggyakrabban kocsmai verekedések előtt? "Mivanmivanmivan??")...
 

FERENC, A BOTRÁNYOS

KÖTŐSZÓ - EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: Laborczi Dóra
2016.08.15.

 
Korában Jézus Krisztusra is kétféleképpen reagáltak mindazok, akik találkoztak vele: hittel vagy megbotránkozással.

Ferenc pápa egy hiteles keresztény, és emiatt téma, abszolút hot topic lett, egyházon kívül, azon belül  megosztó személyiség. A közéleti és morális kérdésekben tapasztalható megosztottság azonban nem csak a katolikus egyház sajátja. Kívülről úgy tűnhet, hogy a hazai keresztény közösségek vezetői évtizedek óta foglalkoznak inkább a hívek vélt vagy valós értékrendjének kiszolgálásával, mint a Krisztus-követéssel, és kínosan kerülnek minden kérdést, amely épphogy kibeszélésért és megoldásért kiállt az elfedés helyett.
Az ajtó résnyire már nyitva, de aki belülről feszegeti a templomkapukat, és másképp beszél, aki nem a félelem, hanem a szeretet hangján szól, élből súlyos, politikai címkék tulajdonosa lehet.
Megosztó kérdésekben sokan a botrány, a megbotránkoztatás lehetősége miatt nem mernek állást foglalni keresztény körökben. Pedig a botrány szűrőjén keresztül bepillantást nyerhetünk az evangélium lényegébe, és ez az értelmezés a közélet mai küzdelmeitől eltérő törésvonalak megrajzolását is lehetővé teszi. Hiszen nem csak a szenvedéstörténetben, de a krisztusi életút egészében ott a botrány lehetősége. A botrány fogalmának és természetének biblikus áttekintésével arra a megújító potenciálra is rálelhetünk, amelyet éppen a botrányoktól, megosztottságtól való félelmünkben vagyunk hajlamosak elfelejteni.
 
Mitől félünk tulajdonképpen?
 
A Peter Gomes, a The Scandalous Gospel of Jesus (Jézus botrányos evangéliuma) című könyv szerzője szerint Jézus a maga örömhírét egyértelműen saját korának elfogadott és megszokott bölcsességével konfrontálódva hirdette meg. Ezt támasztja alá az is, hogy társadalma számára kevéssé elfogadott emberekkel, kora normái szerint veszélyes kívülállókkal is kapcsolatba lépett. Tanítása, az örömhír mindenkire érvényes jellege és Isten országának földi logikával teljesen ellentétes, a társadalom peremén élők számára is elérhető, inkluzív jellege forradalminak számított, amelyet ma is érdemes megvizsgálni és újra felfedezni azzal a kérdésfeltevéssel is:
vajon összhangban van-e mindez a konfliktuskerülő, panelekből építkező, egyedi esetekre nem igazán érzékeny, botrányokat és konfrontációkat kínosan kerülő kereszténységünkkel?
Gomes azt állítja – amerikai kontextusban beszél minderről – hogy a legtöbb ember azért nem jár templomba, mert áthidalhatatlan szakadékot lát aközött, ahogyan az egyház működik és szerveződik, és aközött, amit hirdet, vagy amiben az emberek hisznek. A szerző szerint az egyik legfőbb oka annak, hogy a vallásos emberek kulturálisan konzervatívok és hogy a kulturális értelemben vett konzervatívok könnyen megtalálják a helyüket a vallásosságban, az, hogy a vallás látszólag megerősíti a fennálló állapotokat és rendet...
 

HATÁRÁTKELÉS ODA-VISSZA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.08.15.


Agyelszívás, a sok pénzért képzett emberfők külföldre vándorlása, a GDP-re gyakorolt negatív hatás, egyre kevesebb munkavállaló – hosszan sorolhatnánk azokat a sztereotípiákat, melyeket a határátkeléssel kapcsolatban nap mint nap hallunk. A kérdés az, mennyi ebből az, amit az adatok is alátámasztanak, és mi az, amiről csak gondoljuk, hogy igaz.
 
Az egész unión belüli migráció egyik rákfenéje, hogy valójában meglehetősen kevés adat áll rendelkezésünkre, így elég nehéz meghatározni, mi az, amiről csak hisszük, hogy igaz, és mi az, amit számokkal is alá lehet támasztani.
 
Mert mihez kezdjünk például azzal az állítással, hogy az Európai Uniós tagság a magyar gazdaság egészére nézve többet vitt, mint amennyit hozott? Nehéz lenne nem komolyan venni egy ilyen állítást, mégis csak a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta, ugyanakkor ha az ember csak azt nézi, az utóbbi bő évtized fejlesztéseinek mekkora része valósult meg uniós pénzből, akkor kissé zavarba jön.
 
Vagy ott van az az állítás, hogy Nyugat-Európa elszívja a drága pénzen kitanított magyar munkaerőt – vajon ezt mennyiben támasztják alá az adatok? És akkor a hazautalások összegéről még nem is beszéltünk...
 

HABSBURG GYÖRGY MEGÍGÉRTE NEKÜNK A 2024-ES OLIMPIÁT. VAJON MENNYIÉRT?

MAGYAR NARANCS - VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.08.14.
 
 
Jaj nekünk, ha kihasználja a kapcsolatait.
Budapest 2024-es olimpiai pályázatának sikere érdekében, életében először jár ötkarikás játékokon az utolsó magyar király, IV. Károly unokája – jelenti az MTI, hozzátéve azt is, hogy Habsburg György az olimpia végéig Rióban kampányol majd a magyar kandidálásért...
 
...miért e felbuzdulás?

Talán így akarja megbosszulni a lassan 100 éves sérelmeket, s 2025-ben, a totális csődben, a magyar olimpiai falu romjain átgázolva kiáltaná ki ismét a királyságot? Na, ne! Ennél egy picivel talán reálisabbnak tűnik, hogy igenis, van az a pénz, amiért egy magára valamit is adó királyi sarj hajlandó lenne Schmitt Pállal az oldalán reprezentálni.

Vajon mennyiért?
 

TUDTA? A BALOLDAL ÉPP MOST HAGYTA KI AZ ÉVTIZED ZICCERÉT

MANDINER BLOG
Szerző: Stumpf András
2016.08.13.


Tudta? Ma kezdődik a migránskvótás népszavazási kampány.

Mert bizony, hivatalosan ma kezdődik. A hiba nem az ön készülékében van, ha nem vett észre semmilyen változást tegnaphoz képest: hosszú hetek óta dübörög már plakátokon, rádió- és tévéhirdetések formájában, szóval sok újra nem kell számítani ezen a kellemes szombaton, meg ezután sem.

A hivatalos kampánykezdet egyvalamire mégiscsak jó. Apropónak arra, hogy átgondoljuk kicsit az elmúlt fél év történéseit és belássuk: a magyar baloldal már megint képtelen volt önérdekének megfelelő választ adni erre a nem túl bonyolult feladványra. Egyszerű és jó válasz helyett inkább ássa tovább saját, már most is elég mély sírját. Nem mintha nagyon megkönnyeznénk a dolgot, madártávlatból mégis megállapíthatjuk: az MSZP és az LMP az évtized politikai ziccerét hagyta ki az elmúlt hetekben...

ITT OLVASHATÓ

NÉHÁNY KÉRDÉS AMEDEO MODIGLIANI ÜRÜGYÉN

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.08.15.
 
 
Egy kiemelkedő tehetségű ember tudja (vagy az esetek többségében sejti, megérzi), hogy rövidre szabták az életét, ezért iszonyatosan lázas alkotó tevékenységbe kezd és hogy bírja saját tempóját, folyamatosan ajzószerekkel tartja magát szinten, míg nem rövid idő alatt belepusztul. Jól ismerjük őket, a 20. század nagy önégetőit: Jackson Pollockot, Jack Kerouacot, Charlie Parkert, John Coltrane-t, Jimi Hendrixet, Boris Viant, R.W. Fassbindert, Vlagyimir Viszockijt – és nem utolsó sorban Amedeo Modiglianit. És amikor meghalnak, azon kezdünk el töprengeni, hogy vajon befejezték vagy félbehagyták-e életművüket, és vajon mi lett volna, ha még adnak néhány évet/évtizedet maguknak?
 
Minden zseni körül kialakul egy legenda, mert máskülönben nem lehet őket emberi léptékkel megítélni és emberi kategóriákkal körülhatárolni. Így volt ez Michelangelótól Van Gogh-ig, Mozarttól Csontváry-ig. És aki körül már életében kialakul egy legenda, a legritkább esetben tesz ellene, inkább igyekszik megfelelni a saját legendájának. Így történhet meg az, hogy még a kortársak sem tudják, ki is volt ő valójában, mert bennük is összekeveredik az imázs és az igazság, újrarajzolhatatlan határokkal. Amedeo Modigliani nem azonos sem Gérard Philipe-pel, sem Andy Garcíával. És mégis.
 
Megfejthetjük-e valaha annak a kisugárzásnak a titkát, amely a mai napig megvan Párizsban, az a varázs, amely képes a 21. századi ember elé varázsolni e szellem legizgalmasabb meséit Villon kocsmáitól a Pont-Neuf szerelmeseiig, a Szajna-parti könyvespultokon fekvő regényekből, versekből, a kötetekbe írt dedikációkból kilépő rejtélyes alakokból Amélie Deux-Moulins kávézójáig? Vajon miben áll ez a kisugárzás, amely ide vonzza több mint 100 éve a világ minden tájáról a szabad levegőt, új ihletet kivánó művészeket, akik ha nem is franciává, de párizsivá válnak egy életre és soha többé nem tűrnek béklyókat?
 

MIÉRT IRÍGYEK EGYMÁSRA AZ EMBEREK? - MADZSAR JÓZSEF, EGY IGAZI POLIHISZTOR TÖRTÉNETE

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Avi ben Giora
2016.08.14.


A probléma talán egyidős az emberiséggel. Vannak viszont kivételek is. Egy ilyen ember volt Madzsar József aki egyszemélyben volt orvos, fogorvos, politikus sőt helikoptertervező.

Madzsar József Budapesten született 1876-ban. Apja amikor kinevezték a nagykárolyi távirda vezetőjévé, családjával elköltözött ebbe az erdélyi faluba. Nagy hatással voltak rá az ott töltött évek.

Öccsével a két évvel fiatalabb Imrével, minden évben más és más szakmákba kostólhattak bele. Mert az apjuk a nyári szünetek idejére beadta őket valamilyen iparoshoz segédnek, hagy ismerkedjenek a szakmákkal.

Ám emellett két olyan emberrel is megismerkedett akik nagyban hozzájárultak az élete további alakulásához. A nagykárolyi Piarista gimnáziumban mint kiskamasz ismerkedett meg Jászi Oszkárral és Ady Endrével. Jászi révén aki az iskolai önképző kör elnöke volt, sok hasznos olvasmányt kapott. Ady annak ellenére, hogy költő volt, megtanította hogyan kell megverekedni a csizmadia inasokkal. Jászinak még mást is köszönhetett. A húga, Jáki Alice ismerettségét, aki később a felesége is lett. Az érettségi után Budapestre került az orvosi egyetemre. Gyenge tüdeje miatt párhuzamosan tanult Budapesten és Páduában. Itt alakult át az Aliceval kötött barátság szerelemmé. Páduában fejezte be a az egyetemet.

A Madzsar szülők nem nézték jó szemmel a kapcsolatukat, különösen Madzsar apja. De Alice bátjya is sokszor úgy nyilatkozott, hogy Madzsar József egy izgága zöldfülű. Senki sem örült amikor 1901-ben bejelentették, hogy összeházasodnak. A házasságuk után Alice terhes lett és sokáig úgy tünt nem lesz képes kihordani a gyermekét. Az orvosok már teljesen lemondtak róla. Férje gyógytorna gyakorlatokat írt neki elő, és ezek úgy felerősítették, hogy képes volt megtartani a gyerekét.

Lányuk Lili születése után Alice elhatározta, hogy részletesen kidolgozza a gyakorlatokat, hogy más terhes nőknek is hasznává válhasson. Később ennek köszönhette, hogy világhírűvé vált az általa kifejlesztett gyógytorna gyakorlatok révén. Férje József, hogy a család jobban megtudjon élni, egy klinikán állást vállalt és mellette fogorvosi praxisba kezdett. Ő volt az első aki meghonosította a porcellán tömést, az altatásos beavatkozást, valamint a röntgen gép használatát. Köztudott volt róla, hogy a szegény pácienseit ingyen gyógyította.

Hamar kapcsolatba került a politikával. Mint szociáldemokrata behatóan kezdett foglalkozni a munkásosztály helyzetével. Ezen belül is az alkoholizmussal, mely ekkoriban az egyik vezető szenvedélybetegségnek számított Magyarországon. Néhány év alatt ő lett a téma elsőszámú szakértője. Orvos konferenciákat tartott és a szociáldemokrata párt az ő javaslatára hozta létre az Alkoholellenes Munkásegyletet...

ITT OLVASHATÓ

BEHÓDOLÁS KÍSÉRLETI FÁZISBAN

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Tamás Ervin
2016.08.15.


NO PASARÁN, NEM TÖRNEK ÁT! ILYEN VOLT SPANOLORSZÁGBAN A VALÓDI, KÖZTÜK MAGYAROK SZÁZAI. - MÉG CSAK 80 ÉVE. - MÁR 80 ÉVE
 
De hogy  néz ki a mi szomorú-nevetséges mai No pasaranunk!, a spanyol polgárháború híres csatakiáltása ebben az iszapos közegben élét, értelmét veszti, nincs már min áttörni, nincs kivel ellenállásra buzdítani, meg minek is.
 
Csak egy-egy feltűnőbb behódolás vált ki méltatlankodást, feltekert potméterrel kia­báljuk az érintett szemébe alantas vétkét, hogy eladta magát, egy tál lencséért, netán többért elárulta az ügyet, nevét adta az önkényhez. Vele együtt egyre többen vannak, akik úgymond betagozódtak, azzal védekezve, hogy ugyanazok maradtak, szó sincs kollaborációról, de hát élni kell, meg hát az is előfordulhat, hogy éppen példájukkal lohad a harci kedv, nő a kompromisszumkészség, épül a híd. Ennek alapítványi pénz, annak állás, amannak kormányzati ajánlás, már a megtűrés is gyanús, hiszen ezt meg eltiltották, kirúgták, indexre tették vagy egyelőre csak molesztálják – akkor emezt miért hagyják békén, honnan és miért kap cserébe oxigént. A vérmesebbek valamiféle Kádár-kori álstabilizációt emlegetnek, mikor is az írókat egyesével és állva vették meg „akár a búzát”, az alku ára „csupán” a felejtés volt, ami persze később sok mindennel járt, amit akár a rendszer támogatásának is lehetett nevezni. Magyarán konszolidálták, amiért korábban ültek.
 
Kétségtelen, hogy a mai seftek jóval pitibbek, de a nem kívánt viszonyok megmerevedése, beégése a hétköznapokba szükségszerűen vezet a kilátástalanságba, lemondásba vagy görcsös ­kapaszkodásba, ami az idősebbeknek olyannyira ismerős önámítás – belülről kell kikezdeni a rendszert, elérni a változásokat, a speciális beszivárgás is lehet forradalmi tett. A tekintélyes üzletember okos cikket ír a kurzus tarthatatlan politikájáról, a másik abban hisz, hogy saját projektje vizezi fel a sűrű zagyként körénk telepedő maradiságot, elkötelezett kisebbségvédő fogad el miniszteriális állást, zenekar egy a rezsim tábora számára szimbolikus helyre szóló meghívást...
 

A MAGYAR KONYHÁNÁL CSAK A MAGYAR ELLENZÉK JOBB

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.08.15.


A magyar konyha világhíres, még ha ezt a világ nem is tudja róla. Pont úgy, ahogy a magyar ellenzék, amelynél nincs jobb a földkerekségen. A magyar konyhában van a pörkölt, meg a rántás, a lecsó, meg a lángos. A Gundel palacsinta már egy kicsit necces, mert a Soros áll mögötte. Viszont az MSZP és a DK – vitathatatlanul marha jók –, ellenben az LMP – valljuk be – maga a tökély. A Jobbik még hezitál, hogy hová álljon: a pörkölt vagy az orosz pirogi mellé, de a Gundel palacsinta, az ki van zárva. Tudjátok miért.
 
Egy szó, mint száz: vannak nagy dolgok, amik nem számítanak, meg kicsik, melyeken a világ sorsa dőlhet el. Ilyen például az, hogy az LMP hadat üzen a mobil átjátszó tornyoknak. (A párt honlapja szerint.) De persze az MSZP sem rest, mert újra népszavazást kezdeményez, ha a kormány vasárnap délután megadóztatja a szupermarketeket. Már maga a bejelentés is megrázta a Fideszt, hiszen közismert milyen hatékonyak a szocialisták, ha népszavazásról van szó. Egyszer már elérték, hogy a vasárnapi egész napos nyitva tartásról kezdeményezett népszavazásuk helyett egy kvóta-népszavazást kapjunk az arcunkba.
 
A hebehurgya MSZP meg az alig dekódolható LMP mellett – hála a magasságok Ferinek – van egy olyan párt, a titokzatos DK név alatt, amelyik határozottan és egyértelműen fogalmaz, amikor 10 pontban foglalja össze, hogy mi a bánatos francot is akar. Mindjárt az első pont annyira világos, hogy olvasni csak erős UV védelemmel ellátott napszemüvegben ajánlatos, mert szó szerint így szól: „CSAK BÉKÉS RENDSZERVÁLTÁS ÉS KORMÁNYVÁLTÁS KÉPZELHETŐ EL (ez így csupa nagybetűvel) nem lehet Alkotmányon kívüli eszközökkel, erőszakkal nekimenni az országnak és a hatalomnak.”
 
Ok. Ha nem, hát nem. Akkor maradnak az alkotmányos eszközök. A jól bevált parlamenti választások, a leleplező interpellációk, meg a napirend előtti vitriolos kérdések, a nagy ívű évértékelők, meg a felkavaró villámcsődületek. Ja, és a tüntetések, továbbá az aláírásgyűjtések, amelyek mind-mind együtt, de külön-külön is hányszor, de hányszor rázták már meg az orbáni diktatúra homokra épült kártyavárát az elmúlt fél évtizedben, ha nem vettük volna észre...
 

CIGÁNYOK DOMINIKÁN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.08.15.


„Dúdolj egy új mesét…”

Az Origo, vagy csak egyik lelkes munkatársa beleszerelmesedett egy dominikai röplabdázó lányba, Winifer Fernandezába, és önkényesen kikiáltotta őt a legszebbiknek a sportolónők közül a messzi Rióban.

Ilyen ártatlan játékokat minden portál játszik az Olimpia idején azzal a szándékkal, hogy a sporthoz kevéssé értő, vagy aziránt nem igazán érdeklődő hímnemű olvasóinak figyelmét is élénken tartsa.

Winifernek a képek alapján jó segge van, következésképp azt várná az ember, hogy a férfinépek úgy kommenteljenek, ahogyan az ilyen esetekben szokásos, tehát oda és vissza ragozva, hogy mennyire sunáznák a képen látható nőnemű egyedet.

Ehhöz képest teljesen más reakciókat vált ki a magyar olvasóból a huszonegy éves leányzó, aki mulatt, vagy mesztic – inkább az utóbbi -, de mindenképpen félvér, tehát nem árja, ezért alacsonyabb rendű élőlény a kocsmában böfögő dagadt, magyar fedezőméneknél.

Régóta folyik már a széplelkek vitája arról, hogy a Fidesz fasiszta államot épít-e kies országunkban, amely diskurzusba a magam részéről nem igazán kapcsolódnék be, álláspontomat Bartus László meséli el tűpontosan.

„Ha bárki tüzetes vizsgálatnak veti alá az olasz fasizmust, és összeveti azzal, ami eddig történt, nagy valószínűséggel kiszámíthatja azt is, mi fog történni ezután. Orbán tudja, mit csinál, bírálói pedig nem látják a rendszert. Mindenekelőtt különbséget kell tennünk az olasz fasizmus és a német nácizmus között.

Az olasz fasizmus a nácizmustól eltérően nem fajelméletre épül. Hogy a különbséget érzékeltessük: a Fidesz egy klasszikus fasiszta párt, amelynek a KDNP-vel való koalíciója Mussolini és XI. Pius 1929-ben megkötött lateráni egyezményére, a katolikus egyház és a fasiszta állam szövetségére emlékeztet.

A Jobbik ezzel szemben náci párt, amely fajgyűlöletre, rasszizmusra és antiszemitizmusra épül. A Fidesz úgy viszonyul a Jobbikhoz, ahogy a fasizmus a nácizmushoz. Meg akarják szerezni a náci szavazókat is, ezért igyekeznek minél több mindent megvalósítani a náci párt programjából.

A fasiszták emellett felhasználják a nácikat, azok pedig később a fejükre nőnek. Ha a Nemzeti Együttműködés Rendszere a Duce állameszméjének alapjaira épül, akkor a Fideszt senki más nem követheti a hatalomban, mint a Jobbik. Fasisztákat demokraták, demokratikus eszközökkel, még soha nem váltottak le.”

Mindezzel nincsen egyedül, nem is oly rég a Fidesz egyik alapítójánál, Szájer József egykori kampányfőnökénél, Kardos Józsefnél szakadt el végleg a cérna. Ő egyszerűbben fogalmazott, és azt mondta: “Eddig is sokszor lett volna okom a kifakadásra, de a menekültkérdés kormányzati kezelése miatt már tényleg muszáj megszólalnom. Mert ez nettó fasizmus, agymosás és népbutítás.”

Ez működik, valamint jobban teljesít, és ezen a ponton térünk vissza a röplabdázó leány történetéhez, amely jól példázza, hogy a fasiszta állam fasiszta eszméi hogyan hatnak a választópolgárok egyszerű tudatára.

A „magyar ember” beszélő névre hallgató kommentelő az alábbi megjegyzést fűzte Winifer seggéhez: „Ez NŐ???? Szerintem egy feka!!!! Aki(ami) ilyenre vágyik, az a fákon ugrándozik!! :)”

ITT OLVASHATÓ