2020. október 29., csütörtök

ÚJRA KELLETT TERVEZNI A CUKROT, MIELŐTT MÉG MEGÖLNE MINKET

24.HU
Szerző: DÉVAI LÁSZLÓ
2020.10.29.


A napi egészséges cukorbevitelünk nagyjából hat kávéskanál fehér kristálycukornak felel meg. Mindössze egyetlen dobozos üdítő legalább ennyit, de gyakran jóval többet tartalmaz. Ha kiszámoljuk, hogy egy nap átlagosan hányszor lépjük túl ezt az értéket, akkor megértjük, hogy a helyzetünk miért tarthatatlan, hiszen a sütik, rágók, szószok cukortartalmáról még nem is beszéltünk. De vajon milyen törekvések vannak a cukor megreformálására?


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2015-ös állásfoglalása szerint egy felnőtt ember kalóriaszükségletének legfeljebb 10 százalékát szabad cukorbevitellel fedezni, de jobb, ha ez az arány inkább csak 5 százalék körül mozog. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a mértékletes cukorfogyasztás alapvetően nem veszélyes, a szervezetünknek szüksége van rá a megfelelő működéshez. A szénhidrátok üzemanyagként hajtanak minket, az egyik leggyorsabban bevihető szénhidrát pedig a cukor. Nem véletlen, hogy a katonák gyors felhasználású ellátmánya is bővelkedik szénhidrátokban: szorult helyzetben gyorsan új lendületet tud adni a szervezetnek egy szem szőlőcukor vagy egy energiaszelet.

A cukor nagy mennyiségben fogyasztva viszont méreg lehet.

A finomított cukor megemeli az inzulinszintet, ezzel arra készteti szervezetünket, hogy elkezdjen halmozni. Ez azért történik, mert az emelkedés után hirtelen inzulincsökkenés jön, ez pedig újból éhségérzetet kelt. Így kezdődik az ördögi kör, ami önmagát gerjesztve soha nem ér véget. Az említett 10 százalékos határ elég gyorsan összejön gyümölcsök vagy tejtermékek révén, így a pluszban elfogyasztott finomított cukor a diabéteszért és ezzel szoros összefüggésben az elhízásért is felelős. Az extra cukor lebontásához nagy mennyiségű B1-vitaminra van szükség, aminek a hiánya ingerültséget és kimerültséget okoz. A cukor emellett serkenti az adrenalintermelődést, ez emésztési gondokat, vagy akár légzési panaszokat is eredményezhet. De ezzel még nincs vége: a túlzott cukorfogyasztás megköti a vérben a húgysavat is, ami miatt a szervezet kalciumot von ki a csontokból, hogy közömbösítse a savat, a kivont kalcium viszont csontritkulást okozhat...

CSAK A FÜGGETLEN ADATVÉDELMI HATÓSÁGNAK VAN ÉRTELME

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2020.10.29.


Kaltenbach Jenő jogtudós nem hiszi, hogy Péterfalvi Attila a fideszes „mi jövünk” mozgalom meggyőződéses támogatója lenne, inkább csak opportunista. Az egykori ombudsman arra a hírre reagált így, hogy Áder János köztársasági elnök Péterfi Attilát szerdán újabb kilenc évre kinevezte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének.


Kaltenbach Jenő szerint, a Fidesz azzal, hogy a fontos hivatalok élére sorra nevezi ki az embereit, arra készül, hogy 2022-ben ellenzékbe szorul.

Kaltenbach Jenő azt mondja, Péterfalvi Attila helyében már eleve nem vállalta volna el ezt a funkciót, akkor, amikor az ombudsmansága megszűnt. Hisz egy kormány alá kirendelt hivatal élére került, ami teljes biztosíték volt arra – ismerve a Fidesz-kormány módszereit –, hogy az illető intézmény nem független. Adatvédelmi hatóságnak azonban csak akkor van értelme, ha az független, és nem a kormány alá rendelt. Amennyiben a kormány alá rendelt, akkor az egésznek semmi értelme...

GOEBBELS DOKTOR INTELMEI

ÉLET ÉS IRODALOM / FEUILLETON
Szerző: GYENGE ZOLTÁN
2020.10.22.


A tömeg-hülyítés múlt századi nagymesterének egy méltán hírhedt félresikerültet tartanak. Persze nyíltan senkinek sem etalon, de titokban manapság is igen sok követője van. A módszerének mindenképp. Ez az illető Joseph Goebbels, aki 1933-ban a Reichsminister für Volksaufklärung und Propaganda, azaz a népfelvilágosítás (!) és propaganda minisztere lett. A derék Joseph a félresikerült prototípusa volt. Nehezen élte meg, hogy nem sportolhatott, hogy alkalmatlannak minősítették katonai szolgálatra, aztán írói és egyéb ambíciói – házasságával együtt – zátonyra futottak. Természetesen mindebben a körülötte lévő világ volt hibás. A félresikerült önnön kisszerűségéért mindenki okolható, kivéve saját maga. Ezért van szüksége egy vezető eszmére, egy vezetőre, akit aztán szinte vallásos hevülettel szolgál. „Az én pártom az én egyházam, és azt gondolom, úgy szolgálom legjobban az urat, ha teljesítem akaratát” – írja. Nem kétséges, ki számára az „úr”.


A médiát szokták nevezni negyedik hatalmi ágnak. Szerepe a XX. századtól kezdve erősödött meg, mivel a tömegtájékoztatás üzenetei gyorsan és hatékonyan jutottak el az emberekhez. Amióta azonban tájékoztatás létezik, létezik az azzal való visszaélés, manipuláció, amelyet abban a században a barna és vörös diktatúrák emeltek művészi magasságokba. Vagy mélységekbe. Az út felülről nézve lejtő, alulról emelkedő – à la Hérakleitosz...


"A TÖKÜK TELE VAN A ZENÉSZEKNEK" | VENDÉGÜNK SAJÓ DÁVID ÉS BALI DÁVID

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2020.10.27.Nagy csinadrattával jelentette be a kormány még júliusban a raktárkoncertek támogatását, amin keresztül több mint 5 milliárd forinttal megsegíti a koronavírus-járvány miatt válságos helyzetbe került zeneipart. Azóta kiderült, hogy a támogatásokon keresztül a kormány ahelyett, hogy érdemi segítséget nyújtana a szektorban dolgozóknak, inkább a NER-közeli vállalkozásokat hízlalja és megpróbálja kiszorítani a független cégeket a magyar fesztivál- és rendezvénypiacról. 

Vendégünk Sajó Dávid, a Telex.hu újságírója és Bali Dávid, a HOTS könnyűzenei exportiroda vezetője.

A NAGY RAKTÁRKONCERTTRÜKK: SEGÍTSÉGBE CSOMAGOLT NER-NYOMULÁS

TELEX
Szerző: SAJÓ DÁVID
2020.10.19.


- Hetek óta zajlanak a raktárkoncertek, amelyekkel a Covid-járvány miatt nehéz anyagi helyzetbe került könnyűzenei iparágat próbálja segíteni a kormány.

- A lebonyolítás körül megmagyarázhatatlan furcsaságok vannak, például a helyszínt, a felvételeket sorsát, a pénzelosztást vagy épp a programról szóló NER-es belső döntéshozatalt illetően.

- Mivel ez a program a közvélemény szeme előtt zajlik, most jól látszik, hogy az állam hogyan téríti el a piaci alapú rendezvényszervezést a NER-cégek felé, és hogyan rendeli alá a szakmai kérdéseket a területszerzésnek.

A kulcsszereplő a területen még újoncnak számító, de máris tízmilliárdokkal kitömött állami Antenna Hungária és egy vele együttműködő, egyre növekvő magáncég.

A Covid-járvány drámai hatással volt a rendezvénypiacra, azon belül is az élőzenére. Gyakorlatilag 2020 tavasza óta leállt az iparág Magyarországon, elmaradt a komplett fesztiválszezon, és a járványügyi szigorítások miatt már kisebb klubkoncertek se nagyon vannak. A fél éve tartó kilátástalanság rendkívül nehéz helyzetbe hozta az iparág szereplőit, akik egyre hangosabban követelték, hogy a kormány segítsen a bajbajutottakon.

Ebből lett a raktárkoncertprojekt: még július végén jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy 5,3 milliárd forintos projekttel segíti meg a kormány a hazai könnyűzenét. Nem sokkal később Szentkirályi Alexandra már raktárkoncertként hivatkozott a projektre, a bejelentés videójában bedobva Demjén Ferenc, Balázs Fecó és a Tankcsapda nevét is. A kommunikáció szerint a fellépéseiktől eleső előadókat támogatják a programmal: ők adnak egy-egy online közvetített koncertet, amiért kiemelkedő gázsit kapnak.

A program hetek óta megy, és egy csomó kérdés felmerül a részleteket illetően. A koncerteket egy raktárban veszik fel, nem klubokban, amelyek pedig nyilván örülnének egy ilyen lehetőségnek és a pénznek. A felvételeket nem teszik fel Youtube-ra, nem mennek le a köztévében, de még egy nagy elérésű, akár állami Facebook-oldalon sincsenek ott, hanem csak egy marginális platformon elérhetők, regisztráció után. Aki követi a közéletet, az felfigyelhetett arra is, hogy a könnyűzene ügyéről az utóbbi időszak mindig Demeter Szilárd kommunikált, aki le is tett egy mentőtervet az asztalra, de azt lesöpörték, hogy a raktárkoncertprojektbe belevágjon az állam.

A könnyűzenei és a rendezvényszervezői ágazat tucatnyi szereplőjével folytattunk háttérbeszélgetéseket, hogy magyarázatot kapjunk minderre, de a téma érzékenysége miatt mindenki név nélkül nyilatkozott. Hogy nagyjából érthető legyen, mi zajlik a gazdaságnak ebben a szegletében, pár évet vissza kell menni az időben...

EGYÉRTELMŰ AZ ERJEDÉS A HATALOM OLDALÁN

HÍRKLIKK / KLIKKTV
Szerző: KLIKKTV
2020.10.29.


Kormány-, párt- és egészségügyi válság idején a lengyel Kaczyński maga ellen hergelte az országot az abortusz teljes tilalmával. „Az az egész folyamat az ő nevéhez fűződik, az egyháznak ehhez semmi köze” – mondta Gordon István, Lengyelország-szakértő, a varsói magyar kulturális intézet volt vezetője. Kifejtette: „a Színház- és Filmművészeti Egyetemhez hasonlóan, a Nők Sztrájkbizottsága és a hozzájuk csatlakozók nem fognak megállni. Már nem csak egy tüntetés van, aztán hazamennek, hanem előre megtervezett akciók, amelyekre Kaczyński karhatalmi erőkkel válaszol. Nagyon sok országnak példát mutatnak ezek a tüntetők.”

A szakértő szerint, a Lengyelországban történő események azt mutatják, hogy már teljesen „egyértelmű az erjedés a hatalom oldalán. A kormány tanácstalan és pontosan tudja, hogy ebből már nem jöhet ki jól.”

A 168 ÓRA OKTÓBER 28-I SZÁMÁNAK LAPAJÁNLÓJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 ÓRA
2020.10.26.


Szerény becslések szerint is mintegy 10 ezer ember vonult végig Budapest utcáin az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének évfordulóján. A Színház- és Fimművészeti Egyetem (SZFE) hetek óta küzdő hallgatói és tanárai támogatására szervezték a demonstrációt. Munkatársunk végigkísérte a menetet, és úgy látta, nem csupán erről volt szó.

Vakcina: verseny vagy háború?

Október 22-én Németország szövetségi egészségügyi minisztériuma felkérte a tartományi kormányokat, hogy kezdjék meg hatvan oltási centrum berendezését. A központokban meg kell oldani, hogy a vakcinát mínusz 78 fokon tárolják. Ezzel alighanem új időszámítás kezdődött a COVID–19 történetében. Ha a német hatóság most vakcinációs helyszíneket rendez be, akkor decemberben várhatóan már oltani akar. És ha ilyen hűtőszekrényekre van szükség, akkor a vakcinaverseny nyertese a világ első genetikai alapú mRNS készítménye. Ez azt is jelenti, hogy az amerikai gigacégeket leiskolázta egy apró német kutatóközpont, amelyet második generációs török bevándorlók alapítottak.

Tombol a járvány

Sorra hozzák az öreg kontinensen a COVID-pandémia második hulláma miatt szükségessé váló, egyre szigorúbb óvintézkedéseket. A kormányok jobbára azt szűrték le a vírus tavaszi támadása elleni küzdelem tapasztalataiból, hogy nem szabad még egyszer olyan radikálisan lebénítani a gazdasági életet, mert a drámai jövedelemkiesés immár túl magas kockázatokat hordoz a társadalmi béke fenntarthatóságát illetően – magasabbat, mint a halálesetek számának megugrása. A fertőzési adatok ugrásszerű növekedése azonban rendre felülírja azok elképzeléseit, akik most az előző hónapokban hatalmas vitákat kiváltó „svéd modellt” – a lezárások és tilalmak elkerülését – próbálnák követni. A mostani második hullám különösen Kelet-Közép-Európában erőteljesebb a tavaszi elsőnél.

Menet közben kell kereket cserélni

A magyar hatóságok nem követik a járványügyi kontaktkutatás tudományosan igazolt szabályait, sokkal alaposabb feltáró munkát kellene végezniük. Így vélekedik Ádány Róza professzor, aki a napokban vehette át a Népegészségügyi Egyesületek Világszövetségének háromévenként kiadott nagydíját, a H. R. Leavell Awardot. Ádány professzor, aki az ország első és máig egyetlen népegészségügyi karát hozta létre a Debreceni Egyetemen, a kelet-közép-európai tudósok közül elsőként nyerte el ezt a rangos kitüntetést.

Az utolsó dobás

Mondják, a leglassúbb folyó is eléri egyszer a tengert. Az ellenzéki szerveződésről szóló diskurzus kilenc évre nyúlik vissza. Sokan bizonyító erővel bíró bukásként, mások a várható konfliktusokat feldobó, tanulságos elővizsgaként értékelték az egyesített ellenzék közös borsodi fellépését. Bizonyos értelemben mindegy, hogy ez siker-e vagy balsiker, maradt-e, eltűnt-e a kétharmad. A kocka el van vetve. Dezertálni, kiszállni csak politikai megsemmisülés árán lehet. Ha ez a dobás sem nyerő, nincs ismétlés. A jelenlegi ellenzéki politikusnemzedék az utolsó sanszait is elveszíti. Ezért célszerű rögzíteni, milyen kondíciókkal indulnak.

Család vagy párkapcsolat?

A KDNP nem ért egyet a szentatyával, Beer Miklós szerint félreértik őt, a Keresztények a Melegekért szerint már az is jó, hogy beszélünk a dologról.

Az új törvény bénító hatású

Miközben a járvány egyértelművé tette, hogy a közellátásban stratégiai szerepet betöltő magánszolgáltatók és az állami ellátórendszer egymásra vannak utalva, az egészségügyi dolgozók jogállásáról elfogadott törvény egyetlen huszárvágással választaná szét a két rendszert.

Játszmák a járvány árnyékában

A következő parlamenti választáson várható ellenzéki összefogás gyorsabb cselekvésre ösztönzi a kormánypártokat. Bár normál esetben bő másfél év van a voksolásig, a Fideszben már készülnek a kampányra. A lapunk által megkérdezett politológusok több szempontból is elemezték a jelenlegi helyzetet, és számba vették a lehetséges fejleményeket.

A gúny kétélű fegyverével

Az amerikai elnökválasztás előtti utolsó kampánygyűléseken a hivatalban levő, de a közvélemény-kutatóknál rosszul álló, republikánus Donald Trump igyekezett előremenekülni, és – ha már intézkedéseivel nem tudta elérni a járványadatok javulását – jobbára azt sulykolta hallgatóságának, hogy nem kell túlzottan aggodalmaskodni, a vírus legyőzhető.

Alapjaiban kellett újragondolni a filmgyártást

A koronavírus berobbanásával leálltak a filmforgatások, aminek súlyos következményei lettek: újrainduláskor teljes gyártási terveket kellett átalakítani, ruhákat átszabni, büdzsét megemelni, bemutatót elhalasztani. Azóta már új produkciók gyártásába is belevágnak az alkotók, viszont sokkal óvatosabbak, és igyekeznek mindenre felkészülni.

Vérdíj

Temérdek minden megtörténik, amiről korábban azt gondoltuk volna, hogy semmi esetre sem történhet meg. Hányszor, de hányszor érezzük ezt manapság! Rudolf Péternek, nyilván nem véletlenül, Dürrenmatt darabja, Az öreg hölgy látogatása az első rendezése a Vígszínházban, amióta ő az igazgató.

ITT OLVASHATÓ

HAMVAY PÉTER: ELVESZETT ILLÚZIÓK - A HVG LEGFRISSEBB SZÁMÁNAK AJÁNLÓJA

HVG ONLINE
Szerző: HAMVAY PÉTER
2020.10.29.


A világ valami szörnyűség, a szerencsétlenségek talánya, amelyet el kell fogadni, de amely előtt nem szabad kapitulálni” – idézi Friedrich Dürrenmattot Szellem rovatunk Az öreg hölgy látogatása című darabjáról szóló írása. A Vígszínházból viharosan távozott – egy másik – hölgy által okozott traumát akarja gyógyítani az előadással az új direktor. A pénz hatalmáról szóló moralizáló darabot először 1956-ban mutatták be, akkor, amikor minden addiginál szilárdabb demokráciák épültek Európa nyugati felében, és karnyújtásnyira volt a jóléti állam. Dürrenmatt tudta azonban, hogy elég egy apró – na jó, egy jókora – kísértés, máris lehull a humanizmus álarca.

Jane Goodall etológus Portré rovatunkban magyarázatot is ad erre: „DNS-ünk mindössze 1 százalékban különbözik a csimpánzokétól.” Ezért emlékeztet szerinte egyes politikusok fölényeskedő, megfélemlítő, hatalomért versengő viselkedése a hím csimpánzokéra. Claire Zachanassian az egykor őt eláruló szerelmére kiírt vérdíjával hiába virágoztatja fel a kisvárost, elpusztítja a közösséget. A pénznek ma is ára van, ha nem is olyan súlyos, mint a darabban.

Gazdaság rovatunkból kiderül, hogy az internet hőskorának ártatlan startupjából hogyan vált a temérdek reklámbevétel hatására hatalmával visszaélő monopolistává a Google. Szolgálhatná az egyházi könnyűzene állami támogatása az egyes közösségek épülését, ám ehelyett – mint Magyarország rovatunk cikke rámutat – menő együtteseknek is jut belőle hangszerre, autóra, és olyanok is megtalálták – nyilván pályázatírás közben – a hitüket, akik eddig ezt alaposan titkolták.

Címlapsztorink csak azért marad adós a pénz és hatalom személyiségdeformáló bemutatásával, mert arra már a legöregebb amerikaiak sem emlékeznek, hogy az egykor liberális Trump mikor kezdett kivetkőzni önmagából. De – az elnökválasztás esélyeinek és következményeinek latolgatása mellett – szolgál erkölcsi tanulsággal is. Bár idehaza elég nehezen érthető, hogy lehet az, hogy volt republikánus kampánystratégák és tisztségviselők saját pártjuk jelöltjét, Trumpot akarják megbuktatni, mert szerintük „csak így lehet megmenteni az amerikai demokráciát, a konzervativizmus tisztaságát, a republikánusok lelkét, amit a párt egy fausti alkuban eladott”.

Még a szentek ügyeinek kongregációja élén álló vatikáni bíborosnak is korrupciós ügyek miatt kell távoznia, és elképzelhető, hogy a pedofilügyekből épp csak kimosdatott George Pell ausztrál főpap tisztítja majd meg az egyházi állam pénzügyeit – derül ki Világ rovatunk cikkéből.

Ténytárunk szerint nőtt itthon a nagycsaládosok jövedelme, a cigányok közül pedig az öt évvel ezelőtti 210 ezerrel szemben „csak” 115–120 ezren tengődnek a szegénységi küszöb alatt, ám a jövedelmi különbségek jócskán nőttek az elmúlt években. Magyarország rovatunknak az egykori cserdi polgármester, Bogdán László öngyilkosságának okait kutató riportjában emberi arcokat kapnak a statisztikai adatok. Hogy Cserdiben valami olyasmi történt-e, ami csődbe viheti a falut, még nem derült ki, de az álló beruházások, az eltűnt százmilliókról szóló pletykák azt sejtetik, hogy valakiket elgyengíthetett a nincstelen faluba beözönlő mesebeli összeg, s talán ezt nem tudta feldolgozni a polgármester.

NINCS ELÉG INFLUENZA ELLENI VAKCINA, A HÁZIORVOSOK NEM TUDJÁK BEOLTANI A HÁROM ÉV ALATTI GYEREKEKET

168 ÓRA
Szerző: Pesti Hírlap
2020.10.29.


Sok szülő egyelőre nem tudja beoltatni három éves kor alatti gyermekét influenza ellen, a nekik való oltásból ugyanis még nem kaptak a rendelők, és a patikában sem lehet megvásárolni.

A három éves kor alatti gyermekeket eddig szinte lehetetlen volt beoltani, mivel a gyermekorvosok nem kapták meg a picik számára is adható oltóanyagot. Erről érkezett jelzés több szülőtől is a Pesti Hírlaphoz.

Dr. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Országos Érdekképviseleti és Szakmai Egyesületének elnöke szerint van ígéret arra, hogy fognak belőle kapni, legalább azoknak akiknek szükséges lehet az oltás.

„Arra van már ígéret, hogy azok a krónikus alapbetegségben szenvedő, 3 évnél fiatalabb gyerekek akik minden évben be vannak oltva, meg fogják kapni. Ezeknek a gyerekeknek egyébként javasolt is az influenza elleni védőoltás beadása. Tehát akiknek nagyon szükséges a betegségük miatt a vakcina, azok legjobb tudomásom szerint meg fogják kapni" – magyarázta az elnök...

A KORONAVÍRUS OKOZTA GAZDASÁGI VÁLSÁG HAVONTA 16 EZER FORINTOT VESZ KI A ZSEBÜNKBŐL

G7.HU
Szerző: DEBRECZENI ANNA
2020.10.29


Nem elég, hogy a tavalyinál 545 euróval, mostani árfolyamon csaknem 200 ezer forinttal kevesebb elkölthető jövedelemből gazdálkodhatunk éves szinten, a koronavírus a magyar gazdaságot nagyobb mértékben sújtotta az európai átlagnál. Magyarország így is évek óta a 30. helyen áll a 42-ből az európai országok lakosságának fogyasztói potenciálját mutató vásárlóerő-rangsorban.

A GfK szokásos, évente kiadott általános vásárlóerő-rangsorát az európai országok fogyasztóinak elkölthető jövedelméről az idén kiegészítette az európai Koronavírushatás-Indexszel, amely tükrözi, mekkora hatással bír a koronavírus az egyes országok és térségek vásárlóerejére*. Az index számításához még a járvány előtt, a 2020-ra tervezett adatokhoz képest nézték meg, hogy a legfrissebb előrejelzések alapján hogyan alakultak a háztartások bevételei és kiadásai, hogyan változott az adott ország GDP-je, mindezt pedig kiegészítették a friss regionális munkanélküliségi adatokkal és figyelembe vették az árfolyamváltozás – így Magyarország esetében a forint zuhanásának elég jelentős – hatását is – mondta el Sztupár Andrea, a GfK ügyvezető igazgatója a G7-nek. Mindezek alapján az alábbi térképek rajzolódnak ki Európában...

AKKOR BESZÉLJÜNK AZ ABORTUSZRÓL ÉS A JOGÁLLAMRÓL

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2020.10.28.


Az utóbbi években, ahogy az országot vezető honatyák egyre sűrűbben és hangosabban emlegetik saját konzervatív és keresztényi szellemüket, időről-időre felmerül a kétely: mi van, ha egy ponton azt a törvényt fogják az összes többihez hasonlóan akadályok nélkül átnyomni az Országgyűlésen, amely korlátozza majd az abortuszhoz való hozzáférést?

Hiszen tudjuk, a NER sok tiszteletet nem táplál a nők reproduktív jogai iránt – hacsak nem a szülésről van szó (a világ azé, aki teleszüli, ugyebár) -, a keresztényi értékek hangsúlyozása pedig egy ponton kódolt nyelvvé változik, amely a nők és a szexuális kisebbségek érdekeinek háttérbe szorítását takarja. Most, miközben nem messze tőlünk a lengyel nők hetedik napja tiltakoznak és sztrájkolnak a jogaikért, az abortuszszigorítás lidérce itt is ismét felütötte a fejét:

Magyarország 32 másik állammal, többek közt az USA-val, Brazíliával, Szaúd-Arábiával, Lengyelországgal és Belarusszal együtt aláírt egy nyilatkozatot, amelyet a sajtó többnyire egy „abortuszellenes koalíció” alapító gesztusaként írt le...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁNT VÁLASZTOTTA PÉLDAKÉPÉNEK A DÉLI SZOMSZÉD - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.10.29.


Az Euronews a keményen jobboldali populista szlovén miniszterelnökről jelentetett meg elemzést. A Washington Post is odasóz egyet a magyar kormányfőnek. Nemzetközi lapszemle.


Die Zeit

Markus Ferber, aki a CSU szóvivője a strasbourgi Gazdasági Bizottságban, úgy véli, hogy az állam- és kormányfők slampossága miatt késik az újjáépítési terv elfogadása. Vagyis mert a nyáron az állam- és kormányfők nem voltak képesek karakteres jogállami mechanizmusban megállapodni. A bajor politikus amúgy általában támogatja, amit Merkel és von der Leyen akar, de ezúttal azt hangsúlyozza, hogy a parlament nem fog rábólintani az elképzelésre, ha előbb nem oldják meg a magyar és a lengyel problémát. Ebben egyetért vele Franciaország. Az Aix-Marseille-i Egyetem egyik professzora azt mondja, hogy Macron egészen bekeményített ebben a kérdésben. Így inkább azon van, hogy 25 állam közreműködésével hozzák létre a pénzügyi keretet, semmint hogy beadják a derekukat Orbánnak.

Ám azt a professzor is pontosan tudja, hogy ennek nem sok esélye van. A 27-ek együtt találták ki az alapot és az csak akkor kezdheti meg működését, ha minden tagállam támogatja. A tét azonban az, hogy a támogatásokat csak akkor lehessen átutalni, ha tartják magukat a demokratikus normákhoz az olyan tagok is, mint Magyarország és Lengyelország. Egy osztrák szakértő szerint azonban Orbán másként látja a dolgot és a csúcstalálkozón, Varsóval az oldalán elérte, hogy a szankciókat kizárólag az Európai Tanács egyhangú határozatával lehessen elrendelni.

Vagyis Brüsszelnek nincs más választása, mint hogy bemenjen a magyar vezető utcájába.

A lap megjegyzi, hogy az EU csak magának köszönheti, hogy nem jut előbbre a gazdasági mentőcsomag, illetve az új költségvetés ügyében, azaz hogy a belső viták miatt a pénz egyelőre nem áll rendelkezésre. Ennélfogva robbannak az adósságok, viszont befagytak a milliárdok, ugyanakkor az EU a sokkos merevség állapotába került – írja az elemzés a csütörtöki újabb háromoldalú egyeztetés előtt.

Politico

Mind az Európai Parlament, mind a tanács képviselői bizakodnak a csütörtöki tárgyalás előtt, mármint hogy sikerül dűlőre jutniuk a fő vitakérdés, a jogállami feltételek ügyében. Egyes hírek szerint a készülő mechanizmus szélesebb körű lesz, mint ahogyan azt a július EU-csúcstalálkozó előirányozta, azaz nem csak akkor lépne működésbe, ha már ténykérdés, hogy valamely kormány megszegte a közös játékszabályokat, hanem megelőző jelleggel is lehetne alkalmazni. Tehát amikor még csupán fenyeget a jogsértés veszélye.

Pontosan ez az, amit a nagy strasbourgi frakciók akarnak. Cserében a tagországok képviselői ragaszkodnak az orbáni hurokhoz, vagyis ahhoz, hogy a megtorló intézkedésekről egyedül a legfelső szinten lehessen határozni, tehát a tanácsban.

Guardian

Varga Judit egészen határozottan elutasította, hogy a jogállamot összekapcsolják a brüsszeli szubvenciókkal. A lapnak adott nyilatkozatban úgy foglalt állást, hogy ebben a kérdésben csakis az állam- és kormányfők az illetékesek, de ők is csak egyhangú döntést hozhatnak.

Közölte továbbá, hogy a legutóbbi magyar-lengyel külügyminiszteri találkozón bejelentett a jogállamot vizsgáló intézet kereteit a jövő év első felében véglegesítik. Az igazságügyi tárca vezetője megerősítette, hogy Budapest és Varsó azért folyamodik ehhez a lépéshez, mert elege van abból, hogy a demokratikus értékek megsértésével vádolják. Ugyanakkor szeretné megmutatni, hogy a bírálók nyugodtan söpörhetnek a saját portájuk előtt. A két országgal szemben az a kifogás, hogy lebontják a jogállami intézményeket, támadják a sajtószabadságot és megszegik a bíróságok függetlenségét.

Az új intézmény éppen akkor áll fel, amikor az EU-ban sokan keményebb büntetést szorgalmaznak azokkal szemben, akik semmibe veszik a közös elveket. Varga szerint azonban be kell bizonyítani, hogy a dolgokat más szemszögből is meg lehet ítélni. Egyben reméli, hogy a kezdeményezéshez más kormányokat is meg tudnak nyerni a térségből, mert jobban meg kell értetni a többiekkel a regionális álláspontot, hiszen itt olyan kulcskérdésekről van szó, amelyek döntően befolyásolják Európa jövőjét.

A másik oldal ezzel szemben okvetlenül szükségesnek tartja, hogy legyen érdemi eszköz a szerződésszegések megbüntetésére. Továbbá azzal vádolja Budapestet és Varsót, hogy az gúnyt űz a közös értékekből. A magyar és a lengyel válasz erre az, hogy a bírálókat politikai szempontok vezérlik, ugyanakkor azok nem hajlandók érdemi vitára a jogállamról.

A tervezett összehasonlító jogi intézetről nyugaton úgy vélik, hogy az csupán a figyelem elterelésére szolgál. A Middlesex-i Egyetem egyik professzora úgy fogalmazott, hogy ez már megint a szokásos trükk: azaz célzatosan gyűjtik össze a külföldi példákat, hogy azok segítségével hamis képet adjanak az adott országról és a végén az kerekedjen ki belőle, hogy milyen alapon ugrál a másik.

Euronews

Az összeállítás azt taglalja, vajon a szlovén elnök ugyanarra a populista útra viszi-e országát, mint Orbán Viktor a magyarokat. Mindenesetre Jansának megvan az az előnye, hogy róla külföldön az átlagember egyáltalán nem halott, ezért szép csendben teheti meg a lépéseit, miközben Budapest és Varsó mumusnak számít, amely fenyegeti a liberális demokráciát Európában.

Hogy a határokon túl nem figyelnek oda rá, az csak felbátorította a szlovén államfőt, akinek járványellenes intézkedései miatt tiltakoztak a szakértők. De úgy tűnik, hogy a polgárok díjazzák a keményen jobbos populizmusát, mert elegük van a rendszerváltás utáni zűrzavarból.

Márciusban került harmadszor is hatalomra, azóta folyamatosan ostorozza a független újságírókat, a korrupcióellenes aktivistákat, ugyanakkor fellépése nyomán példátlan szintre emelkedett a hangulat a bevándorlással és a klímaváltozással szemben. A pártja által alapított újság egyik vezető munkatársa úgy világítja meg a helyzetet, hogy Jansa könnyen lehetett volna Szlovénia Vaclav Havele, de ő inkább Orbán Viktort választotta példaképnek.

Ám erősödik a tiltakozás politikájával szemben. Az elnök azt válaszolja, amikor korrupcióval vádolják, hogy a könyveiből gazdagodott meg. Egyben el akarja venni az állami támogatás jelentős részét a közmédiától, és inkább az olyan szerkesztőségeknek adná a pénzt, mint a Nova24TV, amely az ő szekerét tolja, és amely jelentős tőkeinjekciót kapott Orbán-közeli magyar üzletemberektől.

Az első számú civil ernyőszervezet igazgatója úgy foglalja össze a helyzetet, hogy Jansát egy valami mozgatja: a vagyonszerzés.
Le Monde

Közép-Európában három asszony, a szlovák államfő, a bizottság cseh alelnöke és az Európai Ügyészség vezetője száll szembe a populista erős emberekkel, mint Orbán és Kaczynski – írja a hármas portréban Sylvie Kauffmann, az újság volt főszerkesztője. Mint megjegyzi, mind a hárman népszerűek és ők bizonyítják a legjobban, hogy nem szükségszerű a régió sodródása a tekintélyelvűség felé.

Nem annyira ismertek, mint Orbán és Kaczynski, aki sokak szemében megtestesíti a kommunizmus utáni idők jelenlegi szakaszát az illiberális demokrácia szürke övezetében. Viszont személyükben cáfolják, hogy elkerülhetetlen a jogállam-ellenes irányzat. Felvették a kesztyűt és erejüket a demokrácia szolgálatába állították. Nincsenek kapcsolatban egymással, de sok a közös bennük. A szocializmusban nőttek fel, ám a jogtalanságot csak a demokráciában tapasztalták meg. Európa hívei, tudják, miként kell használni a jog eszközeit.

A nők új nemzedékét képviselik a régióban, valamennyien a civil mozgalomból indultak. Caputová környezetvédőként kezdett, de szükségszerűen jutott el a korrupcióellenes harchoz, hiszen Szlovákiában az oligarchák és a maffiózók diktálták a törvényt. A kettős újságíró gyilkosság után választották meg és az azóta eltelt másfél évben azon dolgozik, hogy megváltoztassa a rendszert. Erre akkor is emlékeztet, amikor ellátogat a környező országokba.

Jourová ugyan általában visszafogott, nemrégiben mégis betegnek minősítette a magyar illiberális demokráciát és szavait nem volt hajlandó visszavonni. A bizottság elnöke pedig kiállt mellette. Azt mondja a cseh politikus, hogy a jogállam nem korlátozódhat a választásokra, a feltételeket úgy kell kialakítani, hogy az emberek szabadon dönthessenek.

Codruta-Kövesit viszont éppen nem lehet félénkséggel vádolni. Romániában öt éven át volt a Korrupcióellenes Ügyészség vezetője és alapos tisztogatást végzett a politika világában. Több tucat képviselőt és kormányzati tisztségviselőt küldött börtönbe, köztük Dragnea volt miniszterelnököt. Az emberek tapsoltak, a politikusok gyűlölik. Most pedig Európában kívánja bizonyítani, hogy a jogállam mindenki számára kötelező. Nem kétli, hogy egyezségre tud jutni azzal az öt kormánnyal, köztük Magyarországgal és Lengyelországgal, akik nem akarnak közreműködni az európai bűnüldözésben.

Washington Post

Az újság elsőként Orbán Viktort említi annak a maroknyi vezetőnek a sorában, aki nem törődik a diplomáciai megfontolásokkal és nyíltan támogatásáról biztosítja Trumpot. A szokás ugyanis az, hogy az államférfiak – országuk jól felfogott érdekétől vezérelve – nem nyilvánítanak véleményt az elnökválasztás előtt, nehogy magukra haragítsák bármelyik jelöltet. Akik most mégis kiálltak a Fehér Ház ura mellett, azok politikája és retorikája nagyon hasonlít az övére.

A hasonló magyar gesztus négy éve azt eredményezte, hogy szoros viszony alakult ki Budapest és Washington között, amit alátámasztott, hogy Orbán és Trump is elutasítja a bevándorlást. Ezúttal azonban Brazília, a Fülöp-szigetek, Szerbia és Szlovénia is azt közölte, hogy neki a hivatalban lévő elnök a favoritja.

Neue Kronen Zeitung

Az osztrák bulvárlap meglehetősen egyértelműnek nevezi, hogy a Ferencváros politikai alapon tartja távol olyan sajtóorgánumok képviselőit a csapat hazai BL-meccseiről, amelyek bírálják a kormány, még ha a klubelnök az ellenkezőjét bizonygatja is. Mindenesetre nem kapnak belépőt a mérkőzésekre a HVG, a Telex és a Hang tudósítói, továbbá hiába kérnek interjúkat is.

A döntés érthető lenne, ha a magyar sajtóban annyi szerkesztőség volna, hogy az újságírók egymás sarkára lépnek a különféle rendezvényeken, de hát erről szó sincs. Főleg nem a sport kapcsán. Egyébként a Fidesz-közeli 888.hu-t is kitiltották a Groupama Arénából, de ennek inkább személyes oka lehet. Mindenesetre az érintett lapok és portálok fel vannak háborodva.

A jelentés megjegyzi, hogy a Fradit főleg a kormány és államközeli cégek finanszírozzák. A költségvetés 27 millió euró körül jár. A járványveszély ellenére a legutóbb az Újpest ellen a helyek 73 %-át értékesítették, ami 16 ezer szurkolót jelentett. Ám ez éles bírálatokat váltott ki.

SÖTÉTSÉG DÉLBEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.10.29.


Nem elég Vidnyánszky baja, a vírust is benyelte, meg még hangja sem volt, amikor Brüsszelnek kellett magyaráznia, mit művel az SZFE-vel. Képeket mutogatott piás üvegekről, amivel azt próbálta demonstrálni, hogy a színészpalánták, tanáraik és az őket kiképző Soros erkölcsi fertőben élnek. Isznak, dohányoznak, és – uram ne hagyj el – talán még a Meseország mindenkié című könyvet is lapozgatják. Ez látszott a képen, meg a nagy, lufiszerű feje, és amikor megtért hozzá a hang is, annyi hallatszott a szájából, hogy baloldal. No most, innentől nehéz volna megmagyarázni, hogy nem ideológiai háború folyik, mert már itt is vagyunk köznapjainkban, ahol a baloldal a mumus, a rézfaszú bagoly, a mitikus gonosz, a megfoghatatlan rontás maga.

Van neki állandó jelzője, miszerint bukott, és ehhez rakosgatják a különféle kiegészítő elemeket, hogy a nemzetére ront, szemkilő, nyugdíjat vesz el és keresztényeket vacsorál. Javaslom a nyájas közönségnek, néha olvasson origót, mert abból világlik ki az ellenoldali szavazó világképe, és nem árt ismerni ellenfelünket, ha le akarjuk győzni őt a viadalban. Ha meg nem egyébért, akkor, hogy jókedvre derüljünk az origón és a többi pár százon, amelyek vegetálnak a baloldali médiafölényben. Ezek sajátos fénytörésben mutatják meg a valóságot, főleg, ha Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője szájából jön ki az. A francot sem érdekelné, de ilyenekkel lesz tele aztán a bávatag szavazó feje, és ezért néznek az emberre olyan ostobán a kocsmában.

Nacsa szerint a baloldal most meg sértegeti a magyar embereket, támadja őket, lenézi a kétkezi munkásokat, vidékieket és nyugdíjasokat, és Nacsa fogalmazásában Gyurcsányné tesz most ilyet. Sőt, a migránsok előtt pedig megnyitná a kapukat, mint valami teremőr vagy cerberus. Az ilyen megfogalmazások után az ember szívesen föltenné a kérdést, hogy Nacsáné őnagysága hogy van, szült-e már eleget, de ez túl személyes volna, míg, ha azt mondom, ez a Nacsa hülye, azzal csupán diagnosztizálok, akárha doktor House és csapata. „Gyurcsányék céltábláján” azért vannak ott most a kétkezi munkások, mert kijelentették, hogy a NER rabszolgamunkára épül, ami ellen jó volna tenni oktatással, ilyesmivel.

Nacsa szerint ez sértegetés a baloldali politikusok részéről, és az ilyen sötétség ellen nincs mit tenni. Olyan mértékben árad a homály a komplett NER elitből, hogy igyekvésünk már csak annyi lehet, ez az ordas fekete luk ne szippantson magába. Abban a tébolydában, amit ezek itt delirálnak, az a legfőbb feladat, hogy az ember valahogyan megőrizze a józan eszét, de ez nehéz feladat. És nem is önmaga miatt bántó ez, hanem a tudat miatt, hogy a védtelen sokaság fejében ez rögzül, amit agymosásnak is lehetne nevezni, egy Nacsától viszont nem az. Érezni lehet, hogy amit mond, azt a lehető legőszintébb meggyőződéssel mondja, ő az elmúlt tíz év terméke, és ilyen készségekkel meg képességekkel parádézik, mint frakciószóvivő...