2017. július 22., szombat

VAJON MIRE KÖLTIK ORBÁNÉK A PÉNZÜNKET?

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.07.22.


Vajon mire költik Orbánék a pénzünket?
Hát nem arra, amire kellene, és amire költenek, arra sem úgy, ahogy szükséges lenne – körülbelül ezek egy friss OECD-tanulmány megállapításai. Még jó, hogy a választók többségének fogalma sincs, mi is az az OECD (és nem is fogja nekik senki sem megmagyarázni), így a kormány nyugodtan mondhatja, még egy kamu jelentés, amit Soros rendelt meg, csak úgy hobbiból, a végén nevetés céljából.
Immáron papírunk van arról, hogy a fejlett világban a dobogó tetején állunk olyan állami beruházások tekintetében, amelyek viszik a pénzt – nagyon szeretünk például utat építeni és az sem véletlen, hogy anno az olasz maffia is kiemelt figyelemmel kísérte hazájában ezt a gazdasági tevékenységet. Nem is lenne baj, ha az iszonyatos pénzek elköltése után hazánk a számunkra értelmezhető világ legjobb úthálózatával rendelkezne kellő mennyiségű híddal meg minimális kátyúval, ezzel azonban nem nagyon dicsekedhetünk (ahogy a minőséggel sem), és azzal sem vághatunk fel úri körökben, hogy világvárosnak nevezett fővárosunkban nincsenek földes utcák. De vannak és nem is kevés, ám valljuk be, sokkal könnyebb túlárazni és a bekerülési összeg kétharmadát ellopni az autópályák, alagutak és hidak esetében, mint a kertvárosi egysávos utakkal meg kapubeállókkal bajlódni, hogy a járdákról, mint evilági luxusról már ne is beszéljünk.
Szintén dobogós helyen állunk (az átlag háromszorosával!) olyan költések terén, mint a kultúra és a vallás. Ez megint csak olyan terület, amelyen csak azt nem lehet ellopni, ami nincs ott – mennyibe kóstál egy színházi előadás? És egy államilag finanszírozott fesztivál? És vajon ki számol el az egyházaknak átjátszott meg a határainkon túli magyaroknak kitolt százmilliárdokkal? Az ég adta világon senki sem, így azok oda lényegülnek, ahova nem szégyellnek – akár az Adrián is jachtosulhatnak de offshore cégek számláin is könnyedén landolhatnak. Hogy ez mekkora luxus a XXI. században, amikor az állam és az egyház hivatalosan el van választva egymástól, ráadásul a lakosság igen csekély része hajlandó betenni a lábát heti rendszerességgel bármelyik felekezet templomába, arról ne is beszéljünk. Meg arról se, hogy mit érdemelnek azok az adófizetők, akik engedik, hogy az általuk felhatalmazott parlamenti képviselők meg állami cégek vezetői így szórják a közpénzt. (A témáról részletesen itt: Kormányunk és a keresztény gyökerek)
Az oktatási kiadásink is bőven elmaradnak az OECD-átlagtól, a tanárok fizetése továbbra is a nemzet napszámosaivá minősítik őket, de arra mindenképpen alkalmatlan, hogy pályára vonzza azokat a fiatalokat, akik sok-sok év munkájával kitermelhetnék a jövő értelmiségét. Nem, országunk vezetői ilyenre nem áldoznak és nem is cél az oktatás fejlesztése, viszont a teljes romba döntésén fokozott erővel dolgoznak. Es nemcsak dolgoznak, hanem rengeteg pénzt is áldoznak rá. nagyszerű példa erre a régi egy nagy most meg a sok kis KLIK, ahogy a NAT-készítés meg a tankönyvírás-előállítás sem sikertörténet. Ezeknek a bőségesen finanszírozott tevékenységeknek haszna nincs csak kára, igazi magyarosch megoldás, maga a vissza- és újraálmodott Horthy-rendszer.
A szociális kiadások terén sincs sok dicsekedni valónk, de mi, akik már tudjuk, mindenki annyit ér, amennyije van, azt is tudjuk, ne várjon hát mennyei mannára az, aki nem lop-csal-hazudik magának milliárdokat. A csórók éppen ezért nem is érdemlik meg, hogy bármilyen háló is feszüljön alattuk (a kutya is a dombra végzi a dolgát), az útszélén állókat meg maximum az árokba rúgjuk, de legalábbis kitiltjuk őket a közterületekről, legyenek szívesek ne rontsák a NER látványát. Akinek meg nem tetszik, mehet külföldre dolgozni, koldulni vagy bűnözni, ki mihez ért, senki sem tartja vissza, különösen nem a kormányunk. Hogy nem marad fiatal? Legalább korlátozott azok száma, akik protestálni mernek a kormány ellen...

NE KÉTSEBESSÉGES, HANEM KÖZÖS EURÓPAI UNIÓBAN GONDOLKODJUNK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.07.22.


Mifelénk az Európai Unióról szóló közbeszéd a kilencvenes és kétezres évek elejének hurráoptimizmusa után egyre erősebben polarizálódott, és a régió szinte mindegyik uniós tagországában (talán Romániát leszámítva) létrejött két tábor: az euroszkeptikusoké és az eurolelkesedőké. A két álláspont pedig szervesen beépült az egyes országokban létező politikai törésvonalakba. Így lesz Magyarországon a Fidesz euroszkeptikus, liberális ellenzéke pedig eurolelkesedő. Az Unió egymásra rakódó válságai nyomán (a közös pénznem válsága, a menekültválság, a Brexit) Nyugat-Európában is e két pólus mentén látszik polarizálódni a vita, bár az árnyalatok azért még mindig valamennyire túlélték a mindent felemésztő szekértábor-logikát.

Mivel a megfogalmazott céljaik ellentétesek és egymást kölcsönösen kizárják – az egyik több Európát akar, a másik több nemzetállamot – nehéz elképzelni egy olyan közös megoldást, amely mindkét paradigma képviselőit kielégítené. Talán épp ebből következik, hogy az EU-ról szóló elképzelések legfrissebb hívószava a „kétsebességes Európa”, amely – ugyan konkrét tervek még nem kristályosodtak ki – elvben lehetőséget adna arra, hogy akik több Európát akarnak, azok elmozduljanak egy még erősebb integráció felé, akik meg több nemzetállamot, azok gyengébb kapoccsal kötődjenek az unióhoz.
A probléma csak az, hogy egyetlen társadalom sem homogén, tagjai nem gondolják mind ugyanazt, így például sok magyar állampolgár nem örülne annak, ha a magyar döntéshozók miatt az ország csak a „második sebességbe” kerülne bele. De ugyanez igaz fordítva is. Márpedig az nem túl szerencsés helyzet, amikor egy demokratikus közösség közel fele vagy akár több mint fele nem tud megbékélni egy ilyen horderejű döntéssel.

A kétsebességes Európa koncepciójába, és az erős EU kontra gyenge EU típusú szembeállításba bele van kódolva a feszültségek újbóli felszínre törése. Más szóval, a kétsebességes Európa épp azokat a válságokat termelné újra, amelyeket megoldani szándékszik...

RÖFI PAPAGÁJNAK ÖLTÖZVE FENYEGETTE MEG A SAJTÓT ÉS A CIVIL VILÁGOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.07.22.


Aki azt hitte, hogy Orbán jobban tűri majd a kritikát, mint Erdogan, most láthatta, hogyan bántak az egyetlen különvéleményt nyilvánító nővel. Az igazi döbbenet nemcsak az, ahogy a fideszes bunkó hátulról a hajánál fogva lerántotta a hölgyet, aki láthatóan sokkot kapott, hanem a körülötte álló keresztény nemzeti férfiak, akik között senki nem akadt, aki egy nő segítségére siessen, hanem végignézik a bántalmazását és a megalázását.

Kósa agysebész professzor szerint “provokáció” történt. Ezeknek a gazembereknek az már provokáció, ha valakinek más véleménye van. A Hortobágy legokosabb barma szerint a nő úgy tett, mint amikor valaki a másik csapat szurkolói közé keveredik. Kósa még csak Fradi huligánokat láthatott, mert kulturált emberek képesek egymás mellett is szurkolni a saját csapatuknak, és ezzel a hasonlattal a bűnözőkkel, gyilkosokkal teletüzdelt rohamcsapatuk színvonalához hasonlította a demokráciát. Ezek ilyennek tekintik a szabad sajtót, a politikai ellenzéket, a civil társadalmat is. Ellenség, amely közéjük keveredett.

De nem ez volt az egyetlen fenyegetés. Orbán ezúttal nem a szokásos Gestapo-kalapban, mivel nem a zsidók közé ment hazudozni, hanem székely parasztnak öltözve, libafos zöld ingben nevezte “Soros-maffiának” mindazokat, akik nem értenek vele egyet, akik emberi jogokat védenek, liberális demokráciában akarnak élni, és követelik a sajtó, a vélemény, a hit szabadságát, a hatalmi ágak szétválasztását. Kiállt a lengyel fasiszták mellett a saját népükkel szemben, akik független igazságszolgáltatást akarnak. Ez a tahó egykor jogot végezett.

Orbán egy kérdésre válaszolva, cinikus mosollyal közölte, hogy még felléphetnek kemény kézzel a “Soros-birodalom” magyar helytartóival szemben. “Még lehetünk keményebbek” – mondta, és megismételte a szokásos aljas hazugságait a menekültválságról és Európa “iszlamizálásáról”. Ellenfeleinek nem a kilóra megvett ellenzékét nevezte, és ez jól látja, ezek nem ellenfelei Orbán rendszerének, hanem haszonélvezői. Ellenfele az Európai Unió és a sajtó szabadon maradt része, amelyet a “Soros-birodalom” részének nevezett. Az EU úgy kénytelen elszenvedni ennek a pojácának az aljasságait, hogy fenntartja a diktatúráját.

Ebből mindenki világosan láthatja a jövőt, hogy Orbán egy-két éven belül felszámolja, vagy megveszi, vagy lehetetlenné teszi, de eltünteti a média viszonylag szabadnak tekinthető részét, amely nem az orbáni hamis világot közvetíti, hanem valamennyire az épeszűséget és a valóságot tükrözi, noha az orbáni rendszer alkotmányos és törvényes alapjait nem is kérdőjelezi meg, ami alapvető hiba. Maradnak az általa pénzelt, közvetve általa fenntartott, vagy vele szövetségben levő álellenzéki médiumok. De valódi kritikus média nem lesz...

FÉLELEM ÉS RESZKETÉS AZ EGYHÁZI ISKOLÁKBAN

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: KARDOSTAMÁS
2017.07.21.


Kiabálás és röpködő papi pofonok, erőszakkal és kirúgással fenyegetőzés, kötelező misék és körmenetek hétvégén és az ünnepek alatt, megfélemlített és tehetetlen tanári kar. Így festette le számunkra egy kétségbeesett szülő egy Bács-Kiskun megyei általános iskola mindennapjait, mióta pár éve egyházi fenntartás alá került. A súlyos jogsértéseket nem kell elfogadni, tehetünk ellenük!

Képzeld el, hogy egy szép napon gyereked iskolája fenntartását átveszi az egyház és vonakodva, de tudomásul veszed, hogy szándékaid ellenére fiad ezentúl katolikus szellemiségű oktatásban részesül. A hittanórák gondolatával még meg is barátkoznál, de egyre-másra szembesülsz a képtelen fejleményekkel: a kiabálós pap azzal fenyegeti meg gyereked, hogy „vér fog folyni”, ha hibát vét az elsőáldozáskor és más gyerekeket egyenesen fel is pofoz.

Ezzel egy időben azt tapasztalod, hogy az egyház egyre többet igényel a családi szabadidőtökből,amit korábban kedvetek szerint tölthettetek együtt.
Rendszeressé válnak a vasárnapi reggeli misék, amiről a hiányzás akár igazgatói intőt is vonhat maga után. Még a település egyetlen programját, az évente megrendezett búcsút is beárnyékolja, hogy rászervezik a kötelező templomi programot – sőt a december 24-i, karácsonyi készülődést sem ússzátok meg kötelező mise nélkül

Nincs másik iskola


A településen ráadásul nincs másik általános iskola és az igazgató nem engedélyezi a hittanórák helyett az erkölcstanórák választását sem. Mivel erre a törvény lehetőséget is ad neki, esélyed sincs, hogy gyereked világnézetileg semleges oktatásban részesüljön, és mentesüljetek a tanítási időn bőven túlterjeszkedő, a hétvégéket és a tanítási szüneteket is átszövő hitbéli tevékenységektől. Jogosan merül fel benned a kérdés: ezentúl valóban el kell viselnetek az egyház képviselőitől és a pedagógusoktól tapasztalt erőszakot és bele kell törődnötök, hogy a szabadidőtöket hétről-hétre kötelezővé tett misék tarkítják? .
...

SOROS GYÖRGY ÉS TOM STOPPARD A BRIT AKADÉMIA TISZTELETBELI TAGJA LETT (MÁSODPERCPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.07.22.


Mindketten zsidó menekültek. Soros Magyarországról, Stoppard Csehszlovákiából.

A "Rosencrantz és Guildenstern halott"-at nem is olyan régen láttuk a Szkénében, Nagypál Gáborral és Kaszás Gergővel.

P.S. Nem tudok arról írni, hogy egy kelet-európai maffiózó elmondja havi négyszáz euróból élő székelyföldi embereknek, hogy ők az Európa jövője, csak még ki kell csinálni pár liberálist, földre kell őket rántani a hajuknál fogva, be kell őket vitetni éjjel a rendőrséggel, mert kiszúrták a kóklerséget, ők lesznek Európa jövője, ha végre bezárhatják Magyarország legjobb egyetemét, ha milliárdost csinálhatnak pár házibarátból. Erről nem lehet írni. A Klubrádióban Bolgár György azt mondta, hogy néhányan elhitték, hogy Bayer Zsoltot kitüntette a Netanjahu. Az legalább egy kicsit vicces, Orbán Viktorban már semmi vicces sincs. Ő csak az a havi négyszáz székelyföldi euróról szól, Mészáros Lőrinc másodpercbéréről. A Ben-my-Chree nevű hajóról kellene írni egyszer, amellyel a hátizsákos székely gyerekek Douglasba mennek, hogy végre baristák lehessenek a világvégén, az Unión is túl, ahová már nem hallatszik el a rikács.

HA MÁR TÚLFIZETETT KRETÉNEK ÜLNEK TÖK FELESLEGESEN A BKK ÉLÉN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.07.22.


...Normális ember számára, aki nem lábon hordta ki az agyhalált, aligha feldolgozható, hogy miért nem lehetett csendben, szó nélkül kijavítani az orbitális hibát. Ahelyett, hogy alattomos, sunyi módon arra fröcsköljék a szart, aki jószándékúan figyelmeztet: az adófizetői pénzből kifejlesztett szolgáltatás amatőr, hibáktól hemzseg. De nem. Ezek perverz módon megalázni, rugdosni szeretnek.

A bolsevik tempó, a főgecik és a legfelsőbb szinteken dagonyázó őstulkok megkérdőjelezhetetlenségéről, átszivárgott mindenhova. Ezekkel szemben a mezei állampolgárnak joga van csendben maradni. Mert a mezei állampolgárnak csak baja származhat abból, hogy rávilágít arra: korrupt/dilettáns senkiháziak ülnek olyan székekben, ahol semmi keresnivalójuk nem lehetne. Aki mégis felemeli a lehajtott fejét, aki kiröhögi őket, aki a köz érdekében rántja le róluk a leplet, arra azonnal rászabadul a karhatalom. Amelyet már utasítani sem kell.

Itt vannak a Szentesi Kálmánok, a megrovásban részesített orvosok, és újabban a tizenéves fiatalok. Akik rendre arra hívják fel a figyelmet, hogy ami történik, az nincs rendben. Erre mi történik? Mindenki más számára példát statuál a hatalom, és igen, arról a hatalomról van szó, amit a Fidesz-kormány idomított, arról a mentalitásról, ami idáig vezetett: hogy egy semmilyen kárt nem okozó, semmilyen fenyegetést nem jelentő állampolgárt éjszaka kirángatnak az ágyából a rendőrök.

Sikerült újfent példát statuálni: köztörvényes bűnözőként kell vegzálni a felelős állampolgári attitűdöt tanusítókat. Hogy a harmadik, negyedik, tizedik polgárnak véletlenül se jusson eszébe jobbító szándékkal együttműködni. Fokozhatatlan görénység ez. Pontosan azért, mert értjük, látjuk, tudjuk, hogy mi a cél: apró, semmiségnek tűnő disznóságokkal tesztelik, hogy meddig mehetnek el.

És működik. És mindennek a tetejébe van pofája az óvodás szinten nyálat csorgató, könnyes szemű erdélyi hallgatóság előtt a nyelvcsapkodó tudatrepedésnek azt mondani: akkor lesz biztonságos, fasza ország Magyarország, amikor a világ bármely sarkában rálépnek egy magyar lábára, és Budapesten kigyullad a vörös lámpa. És most sem szakadt le az ég.

Hogy miközben a jogkövető, a közjót szem előtt tartó embereket ütik, vágják, megfélemlítik, megtörik, az egyélőisten biztonságról hadovál. Miközben csírájában fojtanak el minden megmozdulást, amely tükröt állít az alkalmatlanságuk elé. Jelen esetben az állami vállalat totális alkalmatlanságáról beszélünk, miután megrendelt és átvett egy személyes adatok ezreinek megszerzésére alkalmas, feltörhető, arcpirítóan szánalmas informatikai fejlesztést. Saját mocskát fedezi a feljelentést tevő fejlesztő cég, az egész botrányt pedig a rendőrség minősíthetetlen, semmivel nem indokolható és magyarázható eljárása emeli köbre.

A naponta végrehajtott, szemmel is látható pusztítással szemben sokkal durvább az, ami láthatatlan, ami a fejekben zajlik, amelyet a rendszer működéséhez elengedhetetlen alkatrészek szintjén okoztak. Ha egyszer öntudatára ébred ez az ország, és rájön, hogy mit műveltek vele, spontán sírógörcsöt fog kapni. Kár, hogy már valószínűleg késő lesz.

NEM AZ ISZLÁM TERRORIZMUS, LENGYELORSZÁG FENYEGETI EURÓPÁT

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: Bőtös Botond
2017.07.21.Elesett az utolsó független hatalmi ág, amely még nem került a lengyel kormány felügyelete alá. Az igazszágszolgáltatás elfoglalása után Lengyelország is rálép a keleti útra. A lengyelek most már csak az elnöki vétóban bíznak, de egy egyetemi professzor szerint Duda valójában összejátszik Kaczynskival.

A nemzeti-konzervatív lengyel kormány, hatalomra kerülése óta (2015), fokozatosan vette át az ellenőrzést az alkotmánybíróság, az ügyészség és a közszolgálati média felett. Ez utóbbi az egyszínű lengyel kormányt adó Jog és Igazságosság (PiS) párjának propagandacsatornájaként üzemel jelenleg. Az utolsó, nem a kormány befolyása alatt álló intézmény, az igazságszolgáltatási hatalmi ág még függelten maradt. Mostanáig...


ORBÁN VIKTOR TUSVÁNYOSON: MI VAGYUNK EURÓPA JÖVŐJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2017.07.22.Orbán Viktor tusnádfördői beszédei rendszerint elég nagy vihart kavarnak, ezért idén is nagy várakozás előzte meg a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor zárónapját. Idén az erős Magyarországról, Európa problémáiról beszélt, de nem maradt ki Soros György és Trianon sem.

Azt kell csinálni, amit a nyugatiak csinálnak - emlékeztetett a miniszterelnök a diáktábor kezdetein (28 éve) létezett általános hangulatra. Majd kifejtette, hogy ők már akkor is másképp gondolták. Valamiféle gyökerei tehát már akkor is megvoltak a visegrádi együttműködésnek, amelyet Orbán most a legfontosabb dolognak tart. Az amerikai elnökválasztásnál is fontosabb fejlemény ez Orbán szerint. Minden korábbinál szorosabb ugyanis az együttműködés a V4-ek között.

A nyugati világban zajló változásokról sokan gondolkodnak úgy - mondta a kormányfő-, hogy a globális elitek és a hazafias vezetők küzdelméről van szó. Ő és kormánya természetesen a hazafias oldalon áll...


A KORMÁNY SEM TUDJA, MITŐL KÖZCÉLÚ A SOROS ELLENES PLAKÁTKAMPÁNY

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.07.22.


Még a propaganda minisztérium sem képes megmagyarázni, mitől társadalmi célú a "Ne hagyjuk, hogy Soros György nevessen a végén!" szövegű reklám. De válaszuk persze van: csak.

Szabó Tímea bátorkodott megkérdezni a tekintetes kormánytól, hogy végül is mi a lótúró a társadalmi érdek van cél a nettó uszítás, egy személy démonizálása mögött? Merthogy természetesen erre is van törvényi előírás. A jog szerint "társadalmi célú reklám az, amely politikai reklámnak nem minősülő, üzleti érdekeltséget nem tartalmazó, reklámcélokat nem szolgáló, ellenérték fejében vagy anélkül közzétett felhívás vagy közérdekű üzenet, amely valamely közérdekű cél elérése érdekében kíván hatást gyakorolni a médiaszolgáltatás nézőjére vagy hallgatójára. A közszolgálati felületeken sugárzott hirdetés politikai állásfoglalás, így politikai reklámnak minősül."

A kérdés egyszerű: mi a közérdek abban, hogy a kormány éppen most Soros Györgyöt szemelte ki, mint főgonoszt?
...

TUDJUK MIRE KATTINT

INDEX
Szerző: HANULA ZSOLT
2017.07.20.


Clickbaitet mindenki látott már, aki legalább tíz perce használja az internetet, mindenki gyűlöli, aki legalább tíz napja, és mégis mindenki bedől neki időnként, teljesen mindegy, mekkora internethuszár. Egy médiaelemző cég 100 millió szalagcím és a hozzájuk tartozó közösségi médiás aktivitás alapján, statisztikai módszerekkel próbálta kideríteni, milyen szófordulatok, kifejezések és trükkök csábítják a leghatékonyabban kattintásra az embert. Amit találtak, az megdö... áh, minek strapálom itt magam, már úgyis belekattintott a cikkbe.

A pornóra szokták azt mondani, hogy szabatosan körülírni és pontosan definiálni szinte lehetetlen, de bárki százszázalékos biztonsággal felismeri, ha látja (a legenda szerint egyébként ezt először egy amerikai bíró jelentette ki egy szólásszabadsággal kapcsolatos ügy tárgyalásán). Na, a clickbait pont ilyen, és a hasonlóságot csak növeli, hogy mind a kettő ellenállhatatlan erővel vonzza a kattintást. A legtalálóbban a Clickhole illusztrálta, mi is ez az izé, amikor újraközölték az egyik leghíresebb klasszikus kalandregényt, a Moby Dicket, azzal a címmel, hogy: "Az az idő, amit egy kereskedelmi bálnavadász hajón töltöttem, teljesen megváltoztatta, hogyan nézek a világra"

A clickbait az újságírás nátrium-glutamátja, az ízfokozó csodafűszer, amit az ember rászór egy címre, és azzal brutálisan felturbózza az egyszeri olvasó kíváncsiságát. És ahogy az élelmiszeripar, a média is általában arra használja, hogy az olcsó szemetet adja el vele a tömeg igénytelenebb felének. A Facebook, ami rendszeresen hadat üzen a clickbaitnek, és rendszeresen vereséget is szenved az ellene folytatott háborúban, valahogy úgy definiálja az ellenséget, hogy félrevezető, az olvasókat információ visszatartásával és irracionális túlzásokkal kattintásra csábító cím. Vagyis a clickbait nem feltétlenül hazudik, csak nem bontja ki az igazság minden részletét...

AZ ORBÁNISZTÁNI SZOCIÁLIS HÁLÓ MINT OLYAN

HUPPA BLOG
Szerző: Ille István
2017.07.21. 


Ártunk és ormányunk megalkotta a Tajgetosz-törvényt, amivel gyakorlatilag kizárt sok btm-es gyermeket a jobb élet lehetőségéből, mert a törvény következtében még közmunkásnak se lesznek jók. Ártunk és ormányunk átszabta a rokkantsági ellátást is, újra gondolva a rokkantság mibenlétét, mi több, abbéli reményét is kifejezte, hogy a rokkantság nem örök érvényű, elvégre egy csonkolt láb is kinőhet.

Ártunk és ormányunk azonban elkövette azt a hibát, hogy nem gondolt a szociális támogatásban részesülők tönkre tételére.

Na, ezt most sürgősen bepótolta.

Szociális támogatás annak jár, aki egészségkárosodott, munkanélküli, de a rá vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt 5 éven belül eléri, olyan 14 éve alatti gyermeket nevel saját háztartásában, akinek a napközbeni ellátását semmilyen intézményben nem tudják ellátni, aki a helyi önkormányzat aktív korúakkal kapcsolatos rendeletében előírtaknak megfelel.

Akad pár százezer jogosult. Mit lép erre ártunk és ormányunk? Az ellátásra szorulónak be kell jelentkeznie a Munkaügyi Hivatalba, ahol nyilvántartásba veszik, mi által alkalmassá válik kféle állásajánlatok számára történő kiajánlására...

A FISHING ON ORFŰ VAGY A BÁNKITÓ A JOBB FESZTIVÁL?

LÁNGOLÓ GITÁROK BLOG
Szerző: MAGYAR ÁDÁM
2017.07.22.


Az elmúlt évtizedben született itthon két olyan fesztivál, ami mára már gyakorlatilag kultikusnak számít, legalábbis bizonyos körökben. Mindkettő főleg az értelmiségi és alternatív fiatalokra épít, egy csomó nem zenei programot szervez, családbarátnak mondja magát, és mindkettőt egy tó mellett rendezik meg, festői környezetben. Nem, nem a Balaton Soundra és a Strand Fesztiválra gondolok, hanem a Fishing on Orfűre és a Bánkitóra. Na de melyik fesztivál a jobb? Ebből a posztból most kiderül. 

A képeket a Fishing és a Bánkitó Facebook-oldaláról válogattuk.
Kezdésként le kell szögezni, hogy az összehasonlítás azért nem teljesen fair. Bár szinte ugyanakkor indultak – a Fishing 2008-ban, a Bánkitó 2009-ben –, Bánkon idén nagyjából annyian lehettek kint naponta, mint Orfűn az első években. Ez olyan 3500 embert jelent, amivel Bánk látszólag még hátrébb tart, már ha egyáltalán szeretne még növekedni. A Fishing viszont bár sokat megőrzött kezdeti bájából, egyre kevésbé hasonlít egy kisfesztiválra. Ha viszont a programokat nézzük, az összehasonlítás már abszolút adja magát...

KI A LENIN MAGYARORSZÁGON?

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú / Veress Jenő
2017.07.22.


Iskoláskoromban volt forgalomban egy vicc, ami szerint dolgozatot íratnak a szovjet gyerekekkel. Két kérdésre kell válaszolni. 1. Ki a példaképed? 2. Miért épp Lenin?

Óhatatlanul ez jutott eszembe, amikor olvastam, hogy a Nemzetstratégiai Intézet „a külhoni magyarság iránti nemzeti érzékenyítést célzó”, a társadalom körében végzett vizsgálatban rákérdeztek, hogy melyik történelmi vagy élő személy képviseli legjobban a magyar nemzetet.

Korábban teremtett lélek nem tudta, mivel foglalkozik ez a milliárdokkal kitömött házipénztár. Nyitólapjukon ezt lehet olvasni:
Ha Isten a teremtéskor az emberekre a Földet bízta, akkor ránk magyarokra, Szent István örököseire a Kárpát-medencét hagyta. Ezért mindannyiunk közös feladata, hogy szolgáljuk, gyarapítsuk, óvjuk és adjuk át gyermekeinknek, unokáinknak őseink szállásterületét, a Kárpát-hazát.”

Nem forszíroznám most, hogy őseink szállásterületét miképpen szándékoznak gyarapítani, de felteszem, nem pont földvásárlásra gondolnak.

Szó se róla, ezzel a „kutatással” alaposan megszolgálták a koncot...

CEGLÉDI: HAJNALBAN A RENDŐRÖK

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.07.22.


Hirtelen, hajnalban vitték el otthonából a rendőrök azt a 18 éves fiatalt, aki jelezte a BKK-nak, hogy az internetes jegy- és bérletvásárlás rendszerében óriási biztonsági rés tátong. A begyűjtési metódus több korból is ismerős: minden ócska önkényuralom gazember vezetői így regulázták meg a nép kritikus tagjait – de ismerős a közelmúltból is, ugyanis manapság megint ugyanez a bejáratott módszer a megfélemlítésre. A CEU-törvény ellen tüntető, az államfői palota felé állítólag egy vízfestékes palackot dobó fiatalt ugyanígy állították elő; de még a Fidesz-kampányban mulatós rendezvényeket celebráló Fásy Ádám Zsülikéjét „megbántó” Szily László is erre a sorsa jutott, hajnali betoppanó rendőrökkel.

Hogy világos legyen: annak oka van, konkrétabban szólva, arra utasítást adnak, hogy egy renitensért hajnalban, a lakásán kell felvonulni, ahogy azt szintén eldönti „valaki”, hogy milyen megalázó bilincselés és vezetőszár jár az ilyennek. Holott az inkább azért késes gyilkosok esetében tűnhet indokoltnak, hogy csak úgy lebilincselik.

Szépen kezdenek összefonódni a szálak. Azt már jó ideje beáraztuk, hogy a Fidesz által alkotott törvények jelentős része azt célozza, hogy ami tegnap még bűncselekmény (lopás, sikkasztás, korrupció) volt, az mára már nekik és csakis nekik szabad, törvényes. A többiek viszont szívjanak a rájuk szabott Lex Piaci Konkurencia miatt. Ha például trafikjuk volt, vagy nyerőgépük. Azzal is megtanultunk együtt élni, hogy Polt Péter talán még azt se „észlelné hivatalból”, ha Rogán Antal egy helikopterből kihajolva, egy Louis Vuitton táskából a legfőbb ügyész fejére szórna tízmilliárd forintot, miközben a propagandaminiszter vagyonnyilatkozatában egy fél vajaskenyér meg egy pár stoppolt frottírzokni szerepel. Szoktatjuk magunkat ahhoz, hogy kényelmetlen kérdések esetén kirendelt kopasz verőemberek tekerik a mondatvégi kérdőjelet az újságíró, politikus vagy civil polgár nyaka köré, majd a teljes nyomozóhatóság teszi a hülyét, hogy hát nem is tudják, ki az a fideszes bödöntestű. Az megvan, ugye, hogy mikor Nyakó Istvánra mentek rá a vasárnapi boltbezárás védelmében az egybenyakúak, a rendőrök előbb órákon keresztül nézték a szoci politikusokkal a helyszínen készült videófelvételeket, majd ráfordultak Nyakóra, hogy esetleg tud-e személyleírást adni az elkövetőkről? Akikről addig a videókat nézték, igen.

Szokjuk, hogy minden hivatal úgy számol, dönt, ellenőriz, ahogy az a Fidesznek és mobiltárcáinak jó. Szokjuk, hogy tanár, diák, szülő véleménye se számít, ha egy kádert kell iskolaigazgatónak megtenni. Erőszakos, korrupt, hazug módon, ahogy önkényuralomban szokás. Az ennek tapsoló, Habony-Mészáros álsajtó ugyanez a patent.

És most itt a legújabb elem, a rendőrség üzemszerű használata. Ügyesen ki van ez találva: elég egy feljelentés, amire rápattanhat a hatóság, hajnalban a feljelentett lakásában demonstrálva. Mert egyébként tényleg, nincs az (még) benne sokunk fejében, hogy bármilyen kritika, bármilyen dimenzióban, ami a fennálló hatalmat minősíti, ezzel járhat. És igen, rövidebb távon az elrettentés még sikeres is lesz. Sokan nem fogják vállalni, hogy bármilyen rossz, ócska vagy bűnös dologra rámutassanak, ha a hajnali rendőrcsizma lehet rá a válasz. Úgy fog tűnni, hogy ez a húzás bejött...

LETEPERTÉK AZ ORBÁN KIFÜTYÜLŐ LÁNYT (INDAVIDEÓ)

INDAVIDEÓ
Szerző: Index Videó
2017.07.22.

Egy ember jött el kifütyülni Orbánt Tusványosra, de őt a hajánál fogva a földre rántották, majd egy biztonsági ember a kezét hátracsavarva kivezette. A lövétei nő annyit mondott, hogy Orbán korlátlan pénzből mondja a propagandáját.

KEDVES HATÁRON TÚLI, MAGYARUL BESZÉLŐ CIGÁNYOK!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.07.22.


Zoli bácsi vagyok, nektek csak emberi erőforrás miniszter. Egyénként meg szólíthattok, ahogyan akartok, úgysem érdekel senkit.

Csináljatok, ami csak jólesik, teszünk rátok magasról. Úgyhogy, nektek teljesen mindegy, hogy erőforrás vagytok-e a számunkra, vagy tehertétel. Nincs különbség, így is, úgyis, le vagytok szarva.

A Magyarországon élő, magyarul beszélő cigányok is le vannak szarva. Ha nem így lenne, és érdekelne bennünket, hogy mi van velük, akkor nem bíztuk volna a sorsukat egy Farkas Flórián nevű köztörvényes szélhámosra. Odaadtunk neki 1,6 milliárd forintot, hogy majd szépen elkölti a romák felzárkóztatására, de ő eltüntette szépen a pénzt.

Nagyobb ügyes fiú ez a Flórián, nem néztük volna ki belőle, hogy ilyen sok pénzt ilyen rövid idő alatt el tud tüntetni.

A romák persze, már biztosan kitaláltátok, mert nem vagytok ti annyira ostobák, mint amennyire azt mi szeretnénk, nem lettek felzárkóztatva, kivéve a Farkas Flóriánt, mert neki jutott egyedül a pénzből. De még ő sincs teljesen felzárkóztatva, a Mészáros Lőrincnek például sokkal több pénze van.

Hogy mit csinált a Farkas Flórián az 1,6 milliárd forinttal, nem tudjuk. Nem is firtatjuk, mert Magyarország szabad ország, mindenki azt csinál a lopott pénzével, amit mi megengedünk neki.

De, visszatérve rátok, kedves határon túli, magyarul beszélő cigányok, most biztosan azt kérdezitek, hogy miért mondja a Zoli bácsi, hogy még nem tudjuk, erőforrás vagytok-e, vagy tehertétel.

Azért mondja ezt a Zoli bácsi, mert még a Viktor bácsi sem tudja. Tudjátok, hogy a Viktor bácsi? Jól van, látom, tudjátok, nem kell rögtön anyázni!

Na, a Viktor bácsi még nem tudta eldönteni, hogy mi a f@szt kezdjünk veletek. És ameddig a Viktor bácsi, akit ismerhettek, mert nagyon szereti a focit, és szotyi-köpködésben is nagyon jó, szóval, ameddig a Viktor bácsi sem tudja még, addig meg nem tudja senki.

Ne aggódjatok, ez a kérdés is eldől hamarosan. Nem mintha számítana, hiszen mondtam már az elején, hogy nektek teljesen mindegy, mint gondolunk rólatok. Ne reménykedjetek, nem lesztek felzárkóztatva. Még csak az kéne! Amikor a rendes magyar embereket sem bírjuk mind felzárkóztatni, akkor majd pont veletek fogunk kivételt tenni!

Mit akartok? Lakást? Meleg ételt, Meleg vizet?

Aztán mit kezdenétek vele? Laknátok, ennétek, fürödnétek?

Jó, hogy tanulni nem akartok!
...

PÉLDÁJA EGY ELRONTOTT KORMÁNYZÁSNAK, ÉS EGY OLYAN NÉPNEK, AMELYIK TŰRI, HOGY A SAJÁT KORMÁNYA KIZSÁKMÁNYOLJA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Lázár Gergő
2017.07.22. 


...Az Uniónak valóban nem feladata, hogy véleményezzen országos törvényeket, jogszabályokat. Azonban úgy érezték, ha egy tagországuk demokráciája veszélybe kerül, akkor arra felhívják a figyelmet. Az Unió elméletileg úgy működik, mint egy nagy család, védi azokat, akiknek szüksége van erre. Noha az Unió messze nem tökéletes, mégis egy olyan kapcsot képez a legtöbb európai ország között, mely enélkül magára maradna. Gondoljuk csak el Magyarországot az uniós pénzek nélkül. Az elmúlt években látott építkezések és felújítások nagy többsége uniós pénzekből jött létre. Ez azután, hogy a kormány ellopta ezeknek az uniós pénzeknek a nagy százalékát. Ezek nélkül a pénzek nélkül Magyarország már rég összeomlott volna.

Azt hiszed az egészségügy helyzete rossz? Vagy a hajléktalanok helyzetével vagy elégedetlen? Esetleg borzasztónak látod a szociális ellátást? Egyik esetben sem tévednél nagyot, ugyanis ami ezeken a területeken tapasztalható, valóban borzasztó. Azonban az Unió, és annak segítsége nélkül a helyzet messze elkeserítőbb lenne. Az Unió pénze az, mely egyben tartja a hazai kórházakat, az amely programokat indít a hajléktalanok helyzetének javítása érdekében, valamint megpróbálja felszámolni a több száz fős szociális otthonokat. Nem a kormány, és annak politikája az, mely megpróbál segíteni az embereken. Ha rajtuk múlna még a mostaninál is több ember halna meg évente, csak hogy nekik több jusson a zsebükbe. Morális problémáik már régóta nincsenek, ugyanis nem kell szembenézniük azzal, amit tesznek. Elég ha a lakájmédiát olvassák, és a szégyenérzet helyett azonnal büszkeség tölti el őket. Elhiszik a saját maguk által kreált hazugságokat.

Félve attól, hogy az Unió fellép azokkal a kormányokkal szemben, melyek hatalmukkal visszaélve, a saját népüket nyomorgatják, a magyar kormány felemelte a hangját. Félve az esetleges következményektől, a támadás stratégiáját választották. Hogy jön ugyanis ahhoz az Unió, hogy elvár bizonyos dolgokat, azért cserébe, hogy milliárdokat tol a magyar gazdaságba? A pénz kell, de a feltételeket tartsák meg maguknak.

A magyar maffiakormány veszélyben érzi magát, ezért Orbán Viktor, valamint Szijjártó Péter is megszólalt. Tartanak attól, hogy a lengyel eset precedensértékű lehet, megpecsételve ezzel az ők, és gyermekeik sorsát, akik a saját lábunkon élnek. Lehet hogy ezt a felszólítást a lengyel kormány semmibe veszi, mint ahogy a magyar is tenné, azonban ha a pénzcsapok elzárulnak, azonnal ismét érdekeltek lesznek.

Emberi jogok, tízezrek halála? Mit számít az? Egy dologból ért a magyar, és valószínűsíthetően a lengyel kormány is, ez pedig a pénz. Az emberek többsége – hasonlóan az ENSZ-hez – azt gondolja, hogy az Unió csak beszél, de nem igazán tesz semmit. Talán eljött annak az ideje, hogy puszta fenyegetések helyett valóban lépjen is. Ugyanis a lengyel bíróságok és a legfelsőbb bíróság politikai irányítás alá helyezése, a demokrácia leépítésének kezdete. Az Uniónak pedig megvan a hatalma arra, hogy politikai és pénzügyi befolyását felhasználva – valóban egy közös cél érdekében – védelmező szárnyai alá vegye a lengyel népet.

Emlékezzünk csak vissza Ukrajnára, egy országra mely ma a háború martaléka. Pár éve Ukrajna segélykiáltást intézett az Unió felé. Szerették volna, ha csatlakozhatnak az Unióhoz, ahelyett hogy – ismét – orosz befolyás alá kerülnek. Emberek százai haltak meg, a kamerák élő közvetítései közben, az EU mégis néma maradt, nem szólt bele az ország belügyeibe. Ma Ukrajna ugyan fegyverszünetet írt alá az oroszokkal, mégis hetente fiatalok tucatjai halnak meg a frontokon, harcolva saját országuk szabadságáért.

Ukrajna talán arra példa, mi lehet Lengyelország, esetleg Magyarország sorsa, ha kilépnek az EU-ból. Ugyanis Európa pénzügyi, valamint politikai segítsége nélkül, inkább ez a realitás a két nép számára. Itt lenne az ideje annak, hogy az Európai Unió szembesítse e két országot azzal, ami egy tényleges jövőképet jelenthet számukra.

Az Unió soha nem volt tökéletes, és talán soha nem is lesz az, mégis egy olyan alternatívát nyújt, melyet butaság lenne eltaszítani magunktól. Jelen helyzetben számunkra és Lengyelország számára sincs jobb alternatíva. Ne áltassuk magunkat: Európában jelentéktelenek vagyunk mind politikailag, mind gazdaságilag. Az Uniónak nem érdeke a mi tagságunk, ezzel szemben a mi tagságunk a magyar emberek érdeke. Az Unió sokkal többet adhat nekünk, mint amennyit mi valaha is képesek leszünk felajánlani. Se Orbán Viktor, se Szijjártó Péter ne képviseljen engem az Unióval szemben, ugyanis senki nem kérte fel őket erre. Az Unió számára Magyarország példája egy elrontott kormányzásnak, és egy olyan népnek, amelyik tűri azt, ahogy a saját kormánya kizsákmányolja.

1956 hőseiből a meghunyászkodottak országa lettünk. Ezt akartuk?

A NYILVÁNOSSÁG FORDULATA

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Lengyel László
2017.07.22.


Az elmúlt egy évben a nyilvánosság szerkezete radikálisan megváltozott. A Brexit, a Trump-, majd a Macron-jelenségek a politikai, valamint a média- és hálószerkezeti változások e téren kölcsönösen hatottak egymásra. Nincs médiaváltozás Trump nélkül, és nincs Trump változás a média nélkül. Putyin és Erdoğan, ahogy Orbán is, egy olyan központilag vezérelt nyilvánosság-szerkezettel kísérleteznek, amely a hírek és hamis hírek, a képek és hamis képek összefüggő történetével, láncolatával új világot teremt. És láttam már az újságírók lázadását a nyilvánosság reformjáért egy tekintélyelvű rendszerben. Igaz, 1987-ben történt a Fordulat és reform idején. Magyar újságírók megmutatták, hogy képesek egyenrangúan küzdeni egy rendszer leváltásáért. Az idő megint eljött.

A liberális nyilvánosság szerkezetváltása

A 2016-os amerikai politikai és médiafolyamatok, amelyek november elején Trump megválasztásához vezettek, arra utaltak, hogy a komoly tartalmakat hordozó papiros vagy online alapú lapok, a hírtelevíziók és rádiók elvesztették befolyásukat a háló Twitter és Facebook szféráival szemben. A választás nem a NY Times és a Wall Street Journal, de még csak nem is a Huffington Post és a Breitbar küzdelmében dőlt el, hanem a magánvilágok közvilágokká, a magánnyilvánosságok köznyilvánosságokká tételében. A twitter-nyilvánosság mögött ott rémlett és rémlik az újságíró, az elemző nélküli nyilvánosság képe. A választó nem hitt a bevett tudású újságíróban, szellemi emberben, a hagyományos újságban vagy televíziós csatornában. Ők közvetítették, elemezték korábban a válság eseményeit – félrevezettek, becsaptak, nem akarjuk többé látni, hallani, olvasni őket. Híreik hiteltelenek, mert „ők” mondják. A „mi”, a társadalom, a nemzet hírei attól válnak hitelessé, hogy a feleségem és a szomszédom is látta, százezer twitter-üzenet igenelte, egymillió embernek tetszett, nem attól, hogy újságírók tényekkel hitelesítették. Az „ember” sokkal tájékozottabb lehet a Facebook ismerősei révén, mint a politikusoknak és bankároknak elkötelezett médiaforrásokból. A médiaelit épp annyira ellenséggé vált, mint a bankárok, a politikusok, az egyetemi professzorok elitje: hazugok, fizetett ügynökök.

Két hónapi gyászmunka után az amerikai médiaelit fogát csikorgatva összeszedte magát. Tűrte politikusok gúnyját, tömegek megvetését, majd ahhoz fogott, amihez szakmailag ért. Figyeljük meg azt a kifinomult együttműködést a papír és az online között a nagy lapokban, ahogy a mély elemzéssel elindítják papíron a hadjáratot, majd folyamatosan lökik felszínre a beleillő híreket óráról-órára, napról-napra, a New York Timesban és a Washington Postban, ahogy passzolgatnak a CNN-el. Versengenek, de összejátszanak. A jogászok után először az újságírók mutatták meg, hogy nem elég bátornak lenni, a szakmához kell érteni. Jól érzi Trump, hogy a sajtó az igazi ellenfele, hogy az újságírói munka viszi az ügyészi vizsgálat felé, a média teljesítménye teszi világossá, hogy mennyire alkalmatlan az elnökségre. A Timesnak és a Postnak minden nap van egy vezérlő, mindenkit befolyásoló híre. Háromnegyed éve szégyen volt egy nagylapnál dolgozni, ma dicsőség...

MIT KEZDJEN A DEMOKRATIKUS POLITIKA A NÉPHARAGGAL? HASZNÁLJA!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Éber Márk Áron
2017.07.22.A politika érzelmeink felkeltésének és irányításának technikája is. A legfeltűnőbb ez akkor, ha az olyan akciókat nézzük, mint a kormány Soros, vagy EU-ellenes kampánya, de nem csak erről van szó: minden politika célja, hogy saját táborát integrálja és mozgósítsa, egyszersmind az ellenséges tábort dezintegrálja és demobilizálja. Hogyan teszi ezt érzelmeink felkorbácsolása és irányítása révén? Mire használja érzelmeinket a politika? Kiket próbál meggyűlöltetni velünk és miért? Lehet-e felháborodásnak építő hatása is vagy szükségképpen rombol?

Minden politika használja az érzelmeinket. Még az önmagát legracionálisabbnak, leghiggadtabbnak és a leginkább tiszteletre méltónak mutatni kívánó politika is. Valamennyi mozgósít negatív érzelmeket: dühöt, haragot, gyűlöletet, megvetést. Így vagy úgy, mindegyik próbálja felkelteni és ellenfeleire irányítani őket. Nemcsak ellenzéki mozgalmak vezérei és szónokai próbálnak bennünk felháborodást kelteni, hanem a hatalomban lévők is. Akkor is, ha a megkérdőjelezhetetlen szavahihetőség, a megingathatatlan tisztesség, és a higgadt mérlegelés élő szobrainak igyekeznek mutatkozni. Mindezt David Ost amerikai politikaprofesszor, a Hobart & William Smith Colleges kutatója állítja „Politics as the Mobilization of Anger: Emotions in Movements and in Power” című tanulmányában. („A dühöt mozgósító politika: Az érzelmek szerepe a mozgalmakban és a hatalomban”, European Journal of Social Theory, 2004. 7. évfolyam, 2. szám, 229–244. old.)

Különbségek inkább csak abból adódnak – mondhatjuk Osthoz kapcsolódva –, hogy a különféle politikai szereplők milyen mértékben és milyen módon próbálják felkelteni a haragunkat. És hogy kik felé próbálják terelni azt. Érdemes ezzel a szemmel is rátekinteni az elmúlt évek hazai politikájára...

VAN MAGYAR CÉG, AMI 3 MILLIÓT FIZET, HA EGY HACKER FELTÖRI A RENDSZERÜKET

FORBES.HU
Szerző: ZSIBORÁS GERGŐ
2017.07.21.


A BME-n ott ülnek a kibervédelem Hosszú Katinkái, sőt, több magyar cég is fizet azért, ha valaki hibát jelez neki. 

A magyarok ott vannak a kiberbiztonság élvonalában – több csapatot és nemzetközi szinten jegyzett szakembert mutattunk be Forbes Next c. különszámunkban is (a magazin és a különszámok digitálisan a Forbes Magyarország appon keresztül érhetőek el, itt, a Forbes.hu-n ezeket nem publikáljuk, a Next még kint van a standokon is). Érdemes ezeket a sztorikat elolvasni – pláne az elmúlt napok történései után.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a T-Systems Magyarország Zrt. a vizes vébére időzítve indította el online jegyértékesítési rendszerét nem sokkal a megnyitó előtt. Azóta kiderült, hogy a rendszer több sebből vérzik, egy 18 éves diák például 50 forintért tudott bérletet venni. A hobbi hacker etikusan járt el, a problémát azonnal jelezte a közlekedési társaságnak, majd miután újabb hibát talált, ismét levelet írt. A cég nem válaszolt, végül kiderült, a T-Systems feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, a BKK szerint kibertámadás érte a rendszerüket. A két társaság azóta közös közleményt jelentetett meg, mint mondták, kötelességük volt feljelentést tenni, és azt ismeretlen tettes ellen tették. A közlemény oka, hogy a készenléti rendőrök éjjel az ágyából kirángatva vitték el a jóhiszemű 18 évest – tudta meg a 24.hu.

Egyáltalán nem példanélküli, hogy a nagyvállalatok díjazzák azt, aki feltöri a rendszerüket és ezt jelzi – több IT cég egyenesen versenyt hirdet, több tízezer dolláros jutalommal. Ez ugyanis még mindig olcsóbb egy cégnek, mintha tényleg támadás éri egy biztonsági rés miatt, és adatokat veszt, nem is beszélve a reputációról.

Nemcsak a nemzetközi nagy cégekre jellemző ez a gyakorlat...

TUSVÁNYOS NEM AZ, AMINEK MAGYARORSZÁGRÓL LÁTSZIK

HVG ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: Balázsi-Pál Előd
2017.07.22.


...A fesztivál

A kétezres évek eleje óta Tusványos elsősorban egy fesztivál. Egy olyan hely, ahol az erdélyi magyar fiatalok évről évre ingyen vagy szinte ingyen nézhetik meg kedvenc előadóikat élőben, és ez bizony egy egyáltalán nem elhanyagolható szerep. A kétezres évek elején gyakorlatilag ez volt az egyetlen normális erdélyi fellépési lehetőség a magyarországi zenekarok számára. Aztán a(z azóta megszűnt) Félsziget megjelenésével, a diákrendezvények megerősödésével, a városnapok programjának befogadóbbá válásával , illetve egy-két jobban mozgó klubnak köszönhetően árnyalódott a kép, sőt, az utóbbi két évben két új magyar fesztivál is született (a torockói Double Rise és a marosvásárhelyi Vibe); de Tusványos továbbra is az elsőszámú célpont a székelyföldi fiatalok számára. Egyrészt közelsége és megközelíthetősége, másrészt árai (jegyet csak az esti órákban kell venni, és akkor is szimbolikus összegért) miatt, harmadrészt meg megszokásból.

A tusványosi bulik híre még mindig szájról szájra terjed, és a székelyföldi tizenévesek számára egyfajta beavatási rítusnak számít először ott lenni a rendezvényen, kicsit olyan, mint amikor anyu először enged ki a Szigetre.

A fesztivál közönsége tízen- és huszonévesekből áll, akiknek egy jelentős része ott sátorozik egész héten, talán hébe-hóba belenéz egy-egy előadásba is, de alapvetően az esti koncertekért és bulikért van itt, így a nappali órákat regenerálódásra használja. Ehhez tevődik egy szintén jelentős réteg, amelynek tagjai csek estére „ugranak át” Tusnádfürdőre a közelben lévő településekről, és éjszaka vagy hajnalban haza is megy. A sokéves tapasztalat mondatja velem, mindkét kategóriára jellemző, hogy teljes mértékben otthon érzi magát a rendezvényen, olyannyira, hogy ez még akár az öltözködésen is tetten érhető: míg egy máshol zajló fesztiválra jó eséllyel kicsípnék magukat, itt a teljes lazaság az úr, a csajok és a srácok nem akarnak idegeneknek bizonyítani, pont annyira öltöznek ki, mintha a sarki kocsmában töltenék az estét.

Itt nyitok egy kis zárójelt, hogy a tavalyi Quimby-botrány is érthetőbbé váljon: a magyarországi előadók ezt a Tusványost ismerik, ahol esténként több ezer fiatal várja, hogy színpadra lépjenek, és ahol valahogy mindig nagyon jó a hangulat. Ők ezekért a fiatalokért jönnek, és miattuk térnek vissza ide. Ez a világ teljesen párhuzamos azzal, amit a médiában látunk Tusványosról.

A találkozási pont

A Tusványos-veteránok, azaz a harmincas-negyvenes generáció számára, amelybe én is tartozom, Tusványos elsősorban egy találkozási pont. Ezzel a rendezvénnyel nőttünk fel, itt láttunk először normális koncertet, itt lettünk szerelmesek, itt történtek velünk az első nagy kalandok, és ide jövünk vissza évről évre, hogy ismét találkozzunk azokkal, akikkel hajdanán együtt lógtunk. Míg egy tetszőleges másik nagy rendezvényen órákig nem botlunk ismerősbe, itt két lépést nem tudunk tenni úgy, hogy ne mosolyogjon ránk valaki, akit húsz éve ismerünk. Ez a közönség ezekért a találkozásokért jár ide. Nem azt mondom, hogy nem ülnek be ők is egy-egy előadásra, amit kellő kritikai érzékkel végig is hallgatnak, vagy nem érdekli őket az esti koncert, de mindkettőről szívesen lemondanak azért, hogy egy pohár bor mellett beszélgessenek egy régi baráttal...

MÉG EGY ESET A MEGÉRZÉSRŐL

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Gyarmati Andrea
2017.07.22.


Mondom, három évet dolgoztam ortopéd orvosként. Számos műtét, kötözés, gipszelés és élmények felnőtt betegek gyógyítása kapcsán. Miképpen a gyerek nem kicsinyített felnőtt, a felnőtt sem nagy gyerek. Sok minden van másképp, tünet, gyógyszerelés, de még betegségek is, melyek gyerekkorban még nem jelentkeznek. Olykor a Földön töltött idő rövidsége miatt sem.

Még nem hat a rossz olyan régen, hogy bajt okozna. Talán így a legérthetőbb.

Kopások, terhelés, túlsúly, rossz minőségű táplálék, mozgáshiány – megteszik a magukét évtizedek alatt. A krónikus ízületi bántalmak, a dagadás, a fájdalom, a mozgáskorlátozottság eljut egy olyan fokra, amikor sajnos már csak a műtét jöhet szóba. Az egy másik kérdés, hogy a betegség oka nincs kiküszöbölve, tehát a baj továbbra is baj marad, de most nem erről akarok mesélni.

Ha nem változtatsz azon, ami egy betegséget előidézett, nem gyógyulsz meg tartósan, ebben biztos vagyok.

Életmódváltás, mondják, de a kivitelezéshez komoly elhatározás és kitartás kell. Megéri, de a befektetés hosszú távon térül meg.

Nem szólnak már másnap a fanfárok, hónapok, olykor évek kitartó munkájával érhető el eredmény. Fogyás, jobb erőállapot, jó közérzet.

Hányszor hallottam, hogy egyszer élünk, most akarom jól érezni magam! Jót enni, jót inni, mulatni, pörögni. Látod, ettől is szép az én hivatásom: egy gyerek kevesebbet árt még magának. Sokat mozog, annyit eszik, amennyi jól esik, és sokáig valóban jól van. Ha hagyják.

Szóval, aznap már a sokadik protézisműtét. Törlések, öltés, vérzéscsillapítás: műtét. Minden a legnagyobb rendben megy.

Zárjuk a sebet, kész az aznapi műtéti program. Három nap múlva az egyik betegnek felszökik a láza.

A sebe békés, fájdalma sincs több, nagyobb a szokásosnál, de lázas. Vérvétel, sebrevízió, gyógyszerek. A láz nem múlik. A leletek nem mutatnak semmi kórosat, de a láz makacsul tartja magát.

Tanakodunk:...

KATONANEMZET, MISKAHUSZÁRRAL

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Lendvai Ildikó
2017.07.22.


Fel leszünk rendesen fegyverkezve, arra nem lehet panasz. Na nem a honvédség, hanem a különböző magánhadseregek, de ez szép magyar hagyomány, így volt már Csák Máté korában is. Régebben a katonásdi olcsóbb lehetett kicsit, a kuruc időkben Csinom Palkónak mindössze egy darab karabélya, egy szép selymes lódingja és dali pár, azaz kettő darab pisztolya volt leltár szerint. Igaz, ugyanennyit birtokolt Csinom Jankó is, de mondd már, akkor két darab karabély, az se verhette tönkre a költségvetést. (A lóding finanszírozásába nem mennék bele, kicsit bizonytalan vagyok a mibenlétét illetően, de kizárt, hogy a közbeszerzési értékhatárt elérte volna.)

Most nem ússzuk meg ilyen olcsón. A miniszterelnök kedvenc TEK-jén kívül, van már külön gárdája az országgyűlés elnökének, a köztársasági elnöknek, a Nemzeti Bank elnökének. Most az adóhivatal szerez be egész arzenált, és akkor még nem beszéltünk a Fradi Securityról és egyéb kopaszhadtestekről. Csak maga a NAV egy évre több, mint 600 ezer töltényt készül vásárolni pisztolyba és gépkarabélyba (lóding, úgy látom, most nem kell), enyhébb esetekre 1000 vaktöltényt és 3200 sörétes lövedéket. A legnagyobb adósok szégyenlistáján állítólag ott van a Nemzeti Vagyonügynökség vezetőjének magánvállalkozása is. Kíváncsi vagyok, megússza-e vaktölténnyel, vagy igazságosan fenékbe lövik a sörétes puskával. Kissé lemaradva követi az adóhatóságot Matolcsy magánhadserege, ők csak 200 ezer lőszert vettek. Igazán telne többre is: az MNB 100 fős biztonsági cégének működtetése 1 milliárd 644 millióba van. Mármint nekünk. De megéri, mert számos feladatot róttak rá: szerepel a felsorolásban például a „liftből való kimentés” is. Gondolom, ha kell, simán szétlövik a liftajtót...

MI ÉPÜL ITT?

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: G. Orátor
2017.07.22.


...Építjük

a nemzetiszocialista társadalmat. A mai kormánypártok (ma kettő van, s az ellenzék ellenállása csupán abban merül ki, hogy egymásnak állnak ellen) azt harsogják, hogy új társadalmat hozunk létre. Persze ez az új társadalom sem új, hiszen a kormánypártok alapelve szerint a Horthy-rendszer társadalmát kell(ene) visszaállítani, s az alkalmazott gyakorlatuk szerint a szocialista társadalom építésének megújítását nemzeti módon szervezik.

A nemzeti (nacionalista) és a baloldali (szocializmus építésének korszakára jellemző) ideológiák vegyítése érzékelhető a kormánypártok gyakorlatában.

A nemzeti és a szocialista gondolkodás együttesen NEMZETISZOCIALIZMUS!

A nemzetiszocializmus fontos elemei:


A nemzetiszocializmus néhány eleme tetten érhető a mai magyar kormánypártok gyakorlatában. Nézzük meg a leginkább felfedezhető elemeket, a teljesség igénye nélkül.

A Fidesz-KDNP kormány gyakorlatában a Horthy Miklós által irányított nemzetállam és a keresztény vallás mindenhatóságát tartja elsődlegesnek, s ebből következően a két világháború közti politikai retorikát és szimbólum-rendszert használja fel, amelynek lényege a Magyar Nemzethez való tartozás. Azt természetesen a kormánypártok határozzák meg, hogy ki a magyar! A kormánypártok azt állítják magukról, hogy ők a nemzeti oldal, s a kisemberek védelmében lépnek fel (pl. az emberek érdekében „megvédték a magánnyugdíjakat”).

A kormánypártok kommunikációjában a szociális demagógia jelenik meg. Ilyen például a rezsicsökkentés, vagy az „egymillió új munkahely” teremtésének propaganda-szólama.

Demagógia a populista rendpártiság, a kereszténységre hivatkozó szlogenek alkalmazása, s a magyarországi idegenellenesség is.

A német nemzetiszocializmusra jellemző volt az antiliberalizmus, a marxizmus-, kommunizmus-, bolsevizmusellenesség. Ez jellemző a mai magyar kormánypártokra is.

A német nemzetiszocializmusra és a sztálinista ideológiára egyaránt jellemző volt a vezetőben való feltétlen hit. A mai magyar kormány propagandája hasonlatos a német propagandaminisztérium által gyakorolt kommunikációhoz és a szovjet agitációs propagandához is. Ennek egyik bizonysága a média feletti teljes uralom megszerzése és megszilárdítása.

A német nemzetiszocializmus egyik alapvető jellemzője a demokrácia korlátozása volt. Ennek következményeként a nem együttműködő politikai pártok, szakszervezetek, és sajtótermékek megszüntetése. Bár a mai magyar kormánypártok közvetlenül nem tiltottak be egyetlen szervezetet, sajtóterméket sem, de állandóan megfélemlítik a civil szervezeteket, s megvalósították a média feletti teljes irányítást.

A német nemzetiszocializmusban hangsúlyozták az emberi rasszok közötti különbségeket. A Fidesz-KDNP kormány ezt az elemet folyamatosan megvalósítja, hiszen például behunyt szemel nézték a gárdavonulásokat, valamint a nemzetiségek, vallások képviselőinek megfélemlítését. A Országgyűlésben szavakban elítélik ugyan az antiszemitizmust, de tetteikben ez nem jelenik meg. Sőt! A magyar Parlamentben minden következmény nélkül lehetett zsidózni. Ennek legismertebb példája: Orbán Viktor miniszterelnök a zsidókat nem tartja magyarnak. A Zsidó Világkongresszus budapesti ülésén, nyitóbeszédében Orbán Viktor maga jelentette ezt ki.

A német nemzetiszocializmus idején korlátozták a vallásszabadságot. A Fidesz-KDNP kormány nyíltan törvényt alkotva megakadályozta az un. „nem történelmi egyházak”, az un. „kisegyházak” működését. A Fidesz-KDNP törvénye szerint csak az lehet egyház, amelyet ők annak tartanak.

Mi épül itt?


A fenti (nem teljes) felsorolásból is kitetszik, hogy a harmadik Orbán-kormány az egykori német nemzetiszocialista eszmék magyarországi megvalósulásán dolgozik.

A szocializmus építésének idején látszólagos volt a demokrácia, valóságos volt a diktatúra, a politikai elit uralkodott, a népi demokráciában többség uralmát hirdették a kisebbség felett. Ma a demokráciának nevezett társadalomban ugyancsak a politikai elit uralkodik. A különbség az uralkodó elit ideológiájában van.

Magyarországon tehát épül a nemzetiszocialista társadalom. Van aki lelkesen építi, van aki csak immel-ámmal, van aki asszisztál hozzá, s persze vannak olyanok is, akik ellenzik, de azok hangja sajnos halk, ellenállásuk gyenge.

A szocializmus építése idején, a népi demokráciában az emberek csak halkan, maguk közötti beszélgetésekben mondták egymásnak, hogy nem szeretnék építeni a szocializmust. A mai demokratikusnak mondott társadalomban – ma még – szabadon, nyilvánosan jelenthetem ki:

Nem szeretném építeni a nemzetiszocializmust!

Reménykedem, nem lesz kötelező!

CSAK EGYSZER A BÜDÖS ÉLETBE A SUNNYOGÁS HELYETT VÁLLALNÁTOK A FELELŐSSÉGET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY, VIBRÁTOR BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.07.22.


...Mert az már csak hab a tortán, semennyire nem tisztelt T-Systems, hogy úgy jelentették fel a 18 éves etikusan eljáró hackert (bocs, az ismeretlen elkövetőt), hogy pár éve főszponzorai voltak egy etikus hackelésről szóló konferenciának. Gyomorforgatóbb ez a sztori már nem is lehetne. Pedig dehogynem.

Ámazonban a BKK beszűkült tudatán túllépve, pirosnapos szombat ez a mai, hát hiszen a világ közepén Orbán Viktor ma igét hirdet. Tegnap már előrebocsátotta a Kossuth rádió mikrofonállványa mögül, hogy idei beszédében gondolatok lesznek. Hogy őszinte legyek, engem is ettől ráz ki a hideg. Már jó előre. Nem baj, legfeljebb újra hadat üzen mindenkinek, mi jöhet még?

Kósa Laller után nem sok minden. Németh Szilárd nyomdokaiba lépve, ő sem maradhatott ki a tusványosi programból. Sokat elmond erről a kárpát-medencei, határokon átívelő vergődésekről, hogy ilyen kaliberű embereket komolyan vesznek bárhol is. Kupak Lali márpedig ott volt és mosta-mosta a nem létező ellenzéki pártokat, akiknek a gátlástalansága és az esélytelensége miatt lesz borzasztó ez a kampány. Nem azért, mert az állampárti propaganda úthengere maximálisan pörög, hanem mert sehol nincs az ellenzék. Jajó. A kedvencem az, hogy Lalától megkérdezték, mit válaszolnak az oroszbarátságról szóló bírálatokra? Ez beszarás:

„Egy ideje azt csinálom, hogy ha hülyeséget kérdeznek, még nagyobb hülyeséggel válaszolok. Igen, Putyinnal jóban vagyunk, a XIII. kerületben fogjuk indítani a Fidesz-KDNP közös jelöltjeként”.

Lalihuszár! Neked nem kell úgy csinálni, te alapból olyan vagy. Vágod? Ez nálad nem stratégia, nem taktika, nem vicceskedés, nem fölényes nagyvonalúság, te ennyire vagy képes. Bárki bármit mond, ne hidd el, Lali! Te tényleg buta vagy, mint a föld. Téged ezért tolnak ki a függöny elé, mert könnyű veled azonosulni. Ha megfigyeled, akkor a szavazóitok egyre inkább olyanok, mint te, Lali. Iskolázatlanok, műveletlenek, de a meggyőződéseik mindennél szilárdabbak. Elég baj ez mindenkinek.

A lengyel államvezetés menetel közben tovább azon az elmebeteg úton, amely már sajnos ki van kövezve az Orbán-féle szándékokkal. A lengyel szenátus szombat hajnalban jóváhagyta a legfelsőbb bíróságról (SN) szóló törvényjavaslatot, amelyet egyben aláírásra felterjesztett az államfőnek. A törvény lényege: a lengyel igazságszolgáltatás gyakorlatilag teljes egészében a kormány befolyása alá kerül, így nem marad olyan független intézmény, amely kontrollálhatná a hatalmát. Az illetékeseket nem érdekelte az EU-s bomba esetleges aktiválása sem, pedig a 7-es cikkely szerinti eljárás megindítása elérhető közelségbe került. Mert ha az EU ezúttal sem áll a sarkára, akkor el kell felejteni ezt az egész európásdit.

És azt olvastátok, hogy elég rossz (értsd: meglehetősen szörnyű) nyugdíjasnak lenni Magyarországon? Norvégiában, Svájcban és Izlandon a legmenőbb, egy 43-as listán Magyarország nem éppen az előkelő 30. helyen áll. Nyilván van, akinek nem kell olvasnia, hiszen a bőrén érzi. Aki meg nem érzi, annak tökmindegy mit olvas.

A Duna Arénába való életveszélyes felkapaszkodásról szóló hírt (nincs lift, ezért az állványzaton kell felmászni) most nem részletezem, mert eljárt felettem az idő, meg mert úgyis az a válasz mindenre, hogy kárognak a libsik, azoknak semmi nem jó. Meg különben is, nem úgy van. Meg lehet kérdezni a szervezőket, és ha nem tetszik valami, akkor még mindig oszlásnak lehet indulni.

Hát akkor én így is teszek, azt hiszem. Elviselhető napot kívánok mindenkinek, még magamnak is, később jövünk vissza. Csáóóóóó!:)