2022. szeptember 30., péntek

UKRAJNA KÉRTE A FELVÉTELÉT A NATO-BA, OROSZORSZÁG A SAJÁT TERÜLETE ELLENI TÁMADÁSNAK TEKINTI AZ ANNEKTÁLT MEGYÉK TÁMADÁSÁT

TELEX
Szerző: Telex
2022.09.30....Putyin az annexió aláírása után: Miénk az igazság

Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkvában, a Vörös téren tartott beszédet, miután aláírta az négy megszállt terület annexióját. Arról beszélt a tömegnek, hogy minden megtesz azért, hogy növelje Herszon, Luhanszk, Donyeck és Zaporizzsja régiók biztonságát.

„Kedves barátaink, mindent megteszünk a Zaporizzsjában és Herszonban, valamint Donyeckben és Luhanszkban élő testvéreink támogatásáért.”

Azt ígérte, mindent megtesznek azért, hogy helyreállítsák az Oroszországhoz csatolt területek gazdaságát, infrastruktúráját, és hogy új iskolákat, intézményeket és kórházakat építsenek.

Azzal zárta a beszédét, hogy:

„Erősebbek lettünk, mert együtt vagyunk. Miénk az igazság. És az igazság hatalmat jelent, ami pedig győzelmet. Miénk lesz a győzelem.”...

OROSZORSZÁG ÚJABB EXPANZIÓT HOZOTT LÉTRE - BENDARZSEVSZKIJ ANTON A KLUBRÁDIÓBAN (2022.09.30.)

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: PÁLINKÁS-SZÜCS RÓBERT
2022.09.30.Pálinkás-Szüts Róbert beszélgetőtársa Bendarzsevszkij Anton, a posztszovjet-térség szakértője volt a 2022. szeptember 30-i Reggeli személyben. A téma pedig a háború újabb szakasza, melyben Oroszország négy megyét annektált önkényesen.

NEM A VERSENYRŐL KELLENE SZÓLNIA AZ OKTATÁSNAK

G7.HU
Szerző: NÉMETH SZILVIA
2022.09.30.


A G7 Holnap – Jó iskola-sorozatunk segít végiggondolni a gyerekek szemszögéből, hogy milyennek kellene lennie az iskolának a 21. században, melyek azok a készségek, amelyeknek a fejlesztése a jövő miatt fontos.


2020-ban, a pandémia első hullámának lecsengése után Michael Fullan, a Torontói Egyetem nagy hatású pedagógiai gondolkodója és kollégái egy kiáltványszerű dokumentumban arra hívták fel a figyelmet, hogy érdemes lenne egy kis időre megállni, és újragondolni magát az oktatást, ahelyett, hogy visszatérnénk a koronavírus-járvány előtti időkben megszokotthoz.

Az oktatás célja nem csupán a Covid-19 túlélése, hanem az is, hogy valami 

lényegesen „jobb” eredményt érjünk el, mint 2019-ben

– írták. A kiáltvány szerint az iskola akkor tud hosszú távon is attraktív maradni a tanulók számára, ha sokkal inkább igazodik nemcsak a gyermekek igényeihez, érdeklődéséhez, de

meghallgatja és figyelembe veszi nem konvencionális javaslataikat is, és biztosítja számukra a társas tanulás örömét,

úgy, hogy közben az egyéni fejlődési szükségleteket is kielégíti.

Fullan mélységi tanulási modelljének középpontjában az úgynevezett hat 21. századi alapkompetencia (6K – kommunikáció, kollaboráció, kreativitás, kritikai gondolkodás, kultúra/állampolgári ismeretek, „karakter oktatás”, jellemformálás) fejlesztése áll, amelyhez szükség van megfelelő tanulási környezetre és digitális felkészültségre, továbbá jó pedagógiai gyakorlatokra és tanulási együttműködésekre, partnerségekre...

TÖRLEY KATALIN: REMÉLEM, HOGY KOMOLY KIÁLLÁS TÖRTÉNIK A TANÁROK RÉSZÉRŐL

MAGYAR NARANCS
Szerző: AMBRUS VILMOS
2022.09.30.


Egyelőre csak valószínűsíteni tudja Törley Katalin, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanára, hogy néhány kollégájához hasonlóan őt is kírúgták, mivel még nem kapta kézhez a tankerület levelét. A Tanítanék Mozgalom alapítóját, aki továbbra is a polgári engedetlenséget tartja a pedagógusok hatékony tiltakozási formájának, azt követően kérdeztük, hogy az iskola pedagógusai közül többeknek is megszüntették a munkaviszonyát rendkívüli felmondással.


magyarnarancs.hu: Több kollégájához hasonlóan ön is megkapta a felmondólevelét pénteken?

Törley Katalin: Nem voltam bent az iskolában, nem tudtam átvenni, és semmiféle információt nem tudtam szerezni sem a tankerületnél, sem az igazgatónál arról, hogy ki vagyok-e rúgva. Azt tudom, hogy ezt hivatalos értesítésben postázták számomra. Jelen pillanatban, bár logikusan arra a következtetésre kell jutnom, hogy ki vagyok rúgva, mégsincs erről hivatalos tudomásom és bizonyítékom. Úgy töltöm a hétvégét, hogy ezt nem tudom, csak valószínűsítem.

magyarnarancs.hu: Akkor azt sem tudja, milyen formában és milyen indokkal mondtak fel önnek?

TK: A kollégám felmondólevelét láttam, abban szerepelnek indokok. Rendkívüli felmondásról van szó. A sajátomról egyelőre nem tudok beszélni. Ami biztos, az az, hogy négy vagy öt tanárt érint ez a tantestületünkből, illetve voltak, akik figyelmeztetést kaptak - de ezt nem tudom biztosan, mert nem voltam bent a gimnáziumban. Mindenkit egyenként rendeltek be a titkárságra, ott adták át nekik a tankerület levelét.

magyarnarancs.hu: Elképzelhetőnek tartották a tankerületek korábbi fenyegető megnyilvánulásai után, hogy ez be fog következni?

TK: Az első levél után számítottunk rá, bár a tanárhiány miatt abszurdnak tartottuk ezt a hozzáállást. Személy szerint azt gondolom, hogy a munkaügyi bíróság előtt ez a szankció nem állja meg a helyét, mert nem arányos az egy, két, vagy esetemben a három, polgári engedetlenséggel töltött naphoz képest. De igen, számoltunk vele. Úgy látom, országszerte kalkuláltak ezzel a kollégák: sok helyen visszaléptek a polgári engedetlenségtől, másutt viszont pont a fenyegető levelek hatására, dacból épp akkor álltak bele. Nem tudom, hogy az ország más iskoláiban történtek-e felmondások.

Én úgy álltam hozzá, hogy egy ilyen fenyegetés előtt nem fogok meghajolni, még akkor sem, ha az életem legfontosabb tevékenysége szűnik meg, amennyiben tényleg kirúgnak...


„AZ EVÉS MARADT AZ UTOLSÓ RITUÁLÉ” – ÍZEKRŐL, SZERELEMRŐL ÉS HAZÁRÓL DRAGOMÁN GYÖRGGYEL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: A Szív
2022.09.29.„A kivándorlás nagyon érzékenyen érintett, talán engem a leginkább, noha nyilván mindenki komolyan vette a családból. Súlyos döntés volt. Tizenhárom éves voltam, amikor ez kiderült, és valami oknál fogva tragédiaként fogtam fel” – meséli Dragomán György. A Marosvásárhelyről elszármazott íróval A Szív jezsuita magazinba, annak is friss, az örökség kérdését körüljáró számába készített interjút Jenei Gyöngyvér. Az írást a lapjaink közötti együttműködés keretében teljes terjedelmében közöljük...


„AZ NEM NORMÁLIS DOLOG, HOGY ANYAGMOZGATÓKÉNT TÖBBET KERESEK MAJD, MINT EGY DIPLOMÁS TANÁR”

NÉPSZAVA
Szerző: UNGÁR TAMÁS
2022.09.30.


Érthetetlenül kevésnek tartják a pedagógusok fizetését az általunk kérdezett baranyaiak, így megértik, ha sztrájkolnak a magasabb bérért.


– Sztrájkoljanak csak! Ha másképp nem megy, akkor sztrájkolni kell. Az ember ne adja fel, küzdjön meg magáért. Én tűzoltó voltam, aztán pár éve kamionos lettem. A fizetés miatt váltottam. Tűzoltóként 156 ezer forintot kaptam kézhez, kamionosként négyszer annyit.

Így válaszolt a pécsi Kovács Norbert, amikor arról kérdeztem a feleségével és két gyermekével hazafelé ballagó, 30 éves férfit, hogy hallott-e a pedagógusok október 5-ére meghirdetett sztrájkjáról. A házaspár nem tudott a jövő heti munkabeszüntetésről, de arról igen, hogy az évek óta béremelést követelő pedagógusok többségének a nettó keresete 200-210 ezer forint. Norbert felesége megjegyezte, hogy ő bölcsődében dolgozik, s a fizetése még alacsonyabb, mint a tanároké, ezért, ha a kisebbik gyerekkel lejár a gyes, más munkát keres.

Mintegy félszáz embert kérdeztem meg Baranyában a készülő pedagógussztrájkról. Az utcán, boltokban és vendéglátóhelyeken leszólított emberek közül – hihetetlen, de így van – senki sem hallott a jövő heti munkabeszüntetésről. Ezt a válaszolók azzal magyarázták, hogy a tévé- és a rádiócsatornákon szó sem esett a sztrájkról.

Arról viszont az általam faggatottak közül szinte mindenki értesült, hogy a tanítók és a tanárok bére rendkívül alacsony, és emiatt a szakma évek óta emelést követel...

ORBÁN MÁR MEGINT SUMÁKOLT ÉS CSÚSZTATOTT, SŐT!

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.09.30.


„Az elmúlt években sikerült annyi pénzt előállítani, hogy nemcsak az értékét védtük meg a nyugdíjaknak, hanem visszavezettük a 13. havi nyugdíjat is. Ez nekem becsületbeli ügy, ezt megtartjuk mindenképpen. Megmarad a 13. havi nyugdíj, és inflációkövető nyugdíjemelésre is számíthatnak. És ha a nemzetgazdasági növekedés meghaladja a 3,5 százalékot, akkor még plusz összeget, egy nyugdíjprémiumot is kapnak” – üzente Orbán Viktor, aki pénteken reggel – két hónap kihagyás után – ismét a (kis)nyugdíjasok által leginkább hallgatott Kossuth Rádió mikrofonja/mikrofonállványa elé ült. Ezzel a négy – a nyugdíjasok szájából az egyre drágább sajtot kiénekelni próbáló – mondattal 3+1, azaz négy komoly probléma is van.

„Megvédtük a nyugdíjak értékét”

A nyugdíjemelés mértéke az idén – két lépcsőben – összesen 8,9 százalékos volt. Ezzel szemben a nyugdíjas infláció a legfrissebb (augusztusi) adatok szerint 15,7 százalékra nőtt (azóta szeptemberben újabb pár százalékponttal emelkedett is, de erről majd október elején ismerjük meg a konkrét számot). Könnyű tehát kiszámítani, hogy a nyugdíjaknak Orbán szózatának elhangzása idején 6,8 százalékponttal magasabbnak kellene lenniük ahhoz, hogy akár a hivatalos adatok szerint is „értékállóak” legyenek. Merthogy a valós infláció – hacsak az egész ország lakossága nem téved – ennél nem is kicsivel magasabb. Nem rugaszkodott el nagyon a valóságtól a Nyugdíjas Parlament, amikor tíz százalékos nyugdíjkorrekciót követel (Karácsony Mihály a Hírklikknek adott interjújában részletesen meg is indokolta a követelésük okait).

„Inflációkövető nyugdíjemelésre is számíthatnak”

Naná, hogy számíthatnak! Ezt ugyanis törvény rögzíti. Azaz hiába adja elő a miniszterelnök olyan kontextusban („az elmúlt években sikerült annyi pénzt előállítani...”), mintha kormányának köszönhetően gyakorolnák ezt a gesztust, ez egyszerűen törvényi kötelezettség. A jogszabály úgy szól, hogy a nyugdíj összegét novemberben meg kell növelni az adott év első nyolc hónapjának inflációs tényadatai alapján becsült éves inflációs mérték, és a már korábban biztosított éves nyugdíjemelés különbözetének az összegével. Jelen esetben ez 6,8 százalék kellene legyen. Kérdés, mit hoz majd ki az év végén a Központi Statisztikai Hivatal...

KISZÁMÍTHATATLAN DIKTÁTOROK HELYETT MESTERSÉGES INTELLIGENCIA? - MAROSÁN GYÖRGY A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: PARA-KOVÁCS IMRE
2022.09.28.A Reggeli Személy 2022. szeptember 28-i adásában Para-Kovács Imre vendége Marosán György fizikus, a filozófiai tudományok kandidátusa, a Budapesti Gazdasági Egyetem tanára volt.

NYAKUNKON AZ ÁLLAMCSŐD, NEMZETI INZULTÁCIÓ, GÖRKORIS NOVÁK KATYI❗| SOMOGYI ANDRÁS |

SOMOGYI ANDRÁS VIDEÓ
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2022.09.29.Nyakunkon az államcsőd, nemzeti inzultáció, görkoris Novák Katyi❗|

ITT NÉZHETŐ MEG

A JÓMÓDÚAK KIUGRANAK BÉCSBE ABORTUSZTABLETTÁÉRT, AKINEK MEG NINCS PÉNZE, AZT TŰZZEL-VASSAL KEZELIK

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.09.30.


Mindegy, hogy Kádár-kor vagy Orbán-kormány, az abortuszvita mindig ugyanarról szól: az egyik oldalon a nők önrendelkezési joga, a másikon a demográfiai problémák kezelése és az élet védelmének kérdése áll. Annyi változott, hogy a korszerű fogamzásgátlók elterjedésével az évről évre egyre kevesebb abortuszt leginkább szegény, aluliskolázott nőkön végzik, akiknek nincs pénzük más megoldásra.

A szívhangrendeletként emlegetett, szeptember 15-én hatályba lépett jogszabály mögött, amit sokan az abortusz szigorításának első lépéseként értékelnek, és ami miatt szerda délután több ezren tüntettek a Parlament előtt, valójában egy soha nem szűnő vita áll. Mindegy, hogy Kádár-kor vagy Orbán-kormány, az abortuszvita mindig ugyanarról szól: az egyik oldalon a nők önrendelkezési joga, a másikon a demográfiai problémák kezelése és az élet védelmének kérdése áll. Mostanra az is egyre nyilvánvalóbb, hogy egy társadalomban nem az abortusz miatt születik kevés gyerek, hanem egyszerűen azért, mert az emberek nem akarnak több gyereket vállalni.

És hogy mi a megoldás? A Qubitnek nyilatkozó nőgyógyász az abortusztabletta magyarországi engedélyezésében hisz, amiért most leginkább Bécsbe járnak azok a nők, akik megengedhetik maguknak. Vidéki szülészeten dolgozó interjúalanyunk azt az adatokból is jól látszó tényt erősíti meg, hogy az összességében évről évre csökkenő számú abortusznak leginkább azok a szegény és aluliskolázott nők vetik alá magukat, akiknek nincs pénzük korszerű fogamzásgátlókra. A családszociológus szerint az abortuszrendelettel a kormány vélhetően a társadalmat teszteli: vajon meddig mászhat bele a politika nők önrendelkezési jogaiba, vagy, ahogyan szerdán a tüntetők skandálták, a testükbe és a méhükbe?

„Egyetlen nő sem akar abortuszt. Senki sem megy önként abortuszra, az nem szórakozás egy nőnek. De nem az abortusz megtiltásával, hanem az abortusz feleslegessé tételével kell fellépni a nem kívánt terhességek ellen […] és ahelyett, hogy feleslegessé tennék, tehát ingyenessé, elérhetővé és változatossá tennék a fogamzásgátlás mindenféle módszerét, mind a férfiaknak, mind a nőknek, ehelyett azon tépik egymás haját a férfiak a parlamentben meg más döntéshozatali fórumokon, hogy szabad-e vagy nem szabad a nőket kés alá küldeni” – oldja fel a nők önrendelkezési joga és az élet védelme között húzódó feloldhatatlannak tűnő vitát Betlen Anna közgazdász

Betlen egy nagyrészt feledésbe merült, de 1956 után talán az első, a Kádár-rendszer elleni nyílt és szervezett politikai lázadásnak is betudható, a nők abortuszjogának megszigorítása ellen szervezett 1973-as petíció-akcióval kapcsolatban mondta ezt Körösi Zsuzsa dokumentumfilmrendezőnek, akinek a '73-as eseményekről a Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratban (TNTeF) jelent meg tanulmánya 2019-ben és 2020-ban.
Rákosiék a születések számát éppúgy a rendszer sikereként értékelték, mint az acéltermelés felfutását

Magyarországon a modern polgári törvényalkotás 1878-ban hozta az első rendelkezéseket az abortusszal kapcsolatban. A kisebb módosításokkal 1956 júniusáig érvényben lévő törvény emberölésnek minősítette és erkölcsi alapon tiltotta az abortuszt, elkövetőinek pedig 2-8 évig terjedő börtönbüntetést helyezett kilátásba – olvasható Mink András történész 1992-es, a Beszélő folyóiratban megjelent esszéjében. A két világháború között a bírósági gyakorlat jelentősen felpuhult, elsősorban azért, mert a törvénynek nem lehetett érvényt szerezni, és az állam egyre inkább hajlamos volt figyelembe venni az „elkövetők” szociális szempontjait. „Ez azonban, némileg képmutató módon, nem érinthette a törvénykezés morális alapjait” – írja Mink.

Rákosiék 1951-ig nem is foglalkoztak az abortusszal, de a háború után megugrott születések száma 1949-ben megakadt, és úgy látszott, a magyar társadalom visszatér ahhoz az évszázados tendenciához, hogy a nők keveset szülnek, viszont egyre tovább élnek. „Ez a trend azonban megemészthetetlen és elfogadhatatlan volt az új rezsim számára két okból is” – írja Mink. „A gyorsított iparosítás érdekében és a hidegháborús hisztéria bűvöletében egyaránt növelni akarta a felhasználható emberanyagot. Másrészt a jelenség kényes legitimációs problémát jelentett a rendszer önértelmezésében. Egy ’49-es Rákosi-beszédből egyértelműen látszik, hogy a vezetés a születések számát éppúgy a rendszer sikerének jeleként értékelte, mint az acéltermelés felfutását. És látnia kellett, hogy a dolgozó osztályok nem szülnek. Netán ez a rendszerrel szembeni bizalmatlanság és tiltakozás jele?”. A születési sztrájk a szociális helyzettel is összefüggött: „Tudvalévő, hogy a sztálini iparosítás háborús nyomorba taszította az országot”, miközben hatalmas tömegek költöztek az ipari centrumokba, főleg Budapestre, ahol a háború miatt amúgy is óriási lakáshiány volt, közben a szociális problémák enyhítésére viszont nem költöttek. „Időnként úgy tett, mintha látványosan emelné a szociális juttatásokat, de valójában csökkentette azokat, a társadalom újabb és újabb nagycsoportjait, egész rétegeket zárva ki a jogosultak köréből (osztályellenségek, kulákok, állandó lakhellyel nem rendelkezők, kitelepítettek, internáltak stb.)” - olvasható Mink esszéjében...

KÍSÉRLETI JELLEGGEL PINTÉR SÁNDOR IS KÜZD A KORRUPCIÓ ELLEN, TITKOLJÁK ORBÁN ÚTIKÖLTSÉGÉT

ÁTLÁTSZÓ / HET LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2022.09.30.


Telex: Megerősítette a pénzügyminisztérium, hogy október végéig teljes kifizetési stopot rendelt el a kormány

Megjelent egy úgynevezett „2000-es” kormányhatározat arról, hogy a kormány alá tartozó szervek – néhány tételtől eltekintve – október 31-ig nem fizethetnek ki lényegében semmit, ami nem bérköltség. Vagyis alapesetben most nincsenek tanácsadói kifizetések, nem lehet rendezni a külsős takarítók, biztonsági cégek számláit, nincsenek üdítőital, vagy kávébeszerzések, papír viszont esetleg igen, ha a hivatal bizonyítani tudja, hogy a közfeladat ellátásához alapvetően szükséges beszerzésről van szó.

444.hu: Rogán Antal és Pintér Sándor „kísérleti projekt keretében” dolgozik a korrupciómentesség biztosításán és az átláthatóság növelésén

Nagyon szokatlan helyzeteket teremt, hogy a kormánynak sürgősen pénzt kell szereznie az EU-tól: csütörtök este megjelent egy kormányhatározat, amiben Orbán Viktor különféle feladatokat oszt ki a minisztereinek a 2020–2022 közötti időszakra szóló Nemzeti Korrupcióellenes Stratégia módosításával kapcsolatban. Rogán Antal és Pintér Sándor január 31-ig például kísérleti projekt keretében az átláthatóságért és a korrupció ellen fog dolgozni.

24.hu: Havi 1,4 millió forintot kap kuratóriumi elnökként Varga Judit

A vagyonkezelő alapítványok szabályozását is érintő európai bizottsági javaslatcsomag a Varga Judit igazságügyi miniszter által vezetett alapítványra is jótékony hatással volt: 15 napon belül hiánytalanul eleget tett a lap adatigénylésének, holott februárban válaszra sem méltatott őket. Azt kérdezték a Miskolci Egyetemet fenntartó Universitas Miskolcinensis Alapítványtól, hogy a kuratóriumi tagokat mekkora havi díjazás illeti meg, és részükre az alapítás óta mekkora összeget fizettek ki eddig. Varga havi 1,4 millió forintot kap, és eddig kéthavi pénzét kapta meg.

Hvg.hu: Visszaállítják a képviselők részletesebb vagyonnyilatkozati kötelezettségét

A kormány az Európai Bizottságra hivatkozik, noha a nyáron éppen az európai gyakorlatot alapul véve tették még semmitmondóbbá a vagyonnyilatkozatokat. Most visszaállítják a korábbi szabályt. Vagyis egyrészt újra kell vagyonnyilatkozatot adniuk a képviselővel együtt élő családtagoknak is – ez nem nyilvános, de a mentelmi bizottság láthatja –, másrészt újra be kell számolni az ingatlanokról, nagy értékű ingóságokról (például járművek, műkincsek), jövedelmekről, megtakarításokról és tartozásokról.

Magyar Hang: Novemberig titkolná a kormány, hogy mennyibe kerültek Orbán texasi és bécsi útjai

A lap augusztus 5-én küldött kérdéseket a Miniszterelnöki Kabinetirodának, a Miniszterelnöki Kormányirodának, a Miniszterelnökségnek, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, hogy megtudja a texasi és bécsi út, valamint a sopronbánfalvai kormányülés költségét. A megkeresett minisztériumok két hét elteltével, augusztus 22-23. tájékán sorban visszaírtak, hogy a háborús veszélyhelyzet miatt csak 45 napon belül tudnak válaszolni, mivel az adatigénylés teljesítése veszélyeztetné őket a közfeladatok ellátásában.

ORBÁN MÉG MINDIG BÍZIK A NEMZETI KONZULTÁCIÓ VARÁZSEREJÉBEN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2022.09.30.


Egyre inkább távolodik Orbán Viktor a valóságtól, ezzel párhuzamosan pedig egyre nagyobb jelentősége lesz kormányzásában a kommunikációnak. A most bejelentett nemzeti konzultációt is arra használja, hogy téveszméinek teremtsen bázist a lakosság körében, pedig, ha most van feleslegesen kidobott pénz, akkor az a néphülyítésre használt egyoldalú levelezés. Mindeközben államcsőd fenyeget, az oroszokkal pedig egyre cikibb kokettálni.


Szokásos pénteki rádiós monológját ezúttal főként arra használta Orbán Viktor, hogy megindokolja, miért kell súlyos gazdasági nehézségek közepette milliárdokat kidobni egy újabb nemzeti konzultációra. A Brüsszelt pocskondiázó kérdéssor persze fontos a kormánynak, egyrészt, hogy legitimálja saját különutas politikáját, másrészt, hogy olyan hazugságokat rögzítsen az emberek agyában, mint például, hogy nem működnek az Oroszországot sújtó szankciók.

Valójában már a háború kitörése óta teljesen félrevezeti a magyar polgárokat az orosz-ukrán konfliktussal kapcsolatban a kormány. Egyrészt egyenlőségjelet tesz agresszor és áldozat között, másrészt úgy tesz, mintha a béke megkötése csak jó szándék kérdése lenne, ami főként az ukránokból hiányzik. Erre a téveszmére építve sikerült a magyar polgárok jelentős hányadát meggyőzni arról, hogy az országot sújtó infláció és energiaválság főként Volodomir Zelenszkij hajthatatlansága miatt következett be.

Ráadásul, amikor megszólal utánuk Orbán, és lényegében egy teljesen más világról hadovál, akkor teljesen elsikkad a lényeg, történetesen az, hogy a recesszió, az infláció és az adósságcsapda kéz a kézben közelednek felénk...

A COVID-JÁRVÁNY AZ EGÉSZSÉGGAZDASÁGTAN SZEMÜVEGÉN ÁT

G7.HU
Szerző: CSANÁDI MARCELL
2022.09.30.


(A szerző a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság elnökségi tagja, a Syreon Kutató Intézet egészségügyi közgazdásza. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)


A COVID-járvány kezelése szerte a világon rendkívüli helyzet elé állította a kormányzatokat, hiszen a helyzet uralásához nem kizárólag járványügyi beavatkozások meghozatalára volt szükség, hanem komplex válságkezelésre, olyanra, amely a szakpolitikák széles körét érintette. Az egyes szakterületek gondolkodásmódja a hazai döntéshozatali folyamatokban eltérő súllyal volt jelen. Az egészséggazdaságtan látásmódját a Magyar Egészséggazdaságtani Tásaság a 2021 elején alapított COVID Trade-off Munkacsoport munkájával segítette becsatornázni a szakmai és közgondolkodásba. A munkacsoport elsősorban a járványkezelés során jelentkező úgynevezett trade-off helyzetekre fókuszált, amelyek olyan szituációk, ahol egy döntés egyszerre jár pozitív és negatív hatásokkal. Az ezekben a trade-off helyzetekben történő mérlegelés a közgazdaságtanban, és az egészségügyön belül az egészséggazdaságtan központi gondolata: így lehet ugyanis elérni, hogy a meglévő erőforrásokból (például közpénzből) a lehető legtöbb hasznot – a lehető legtöbb egészségnyereséget – érjük el a társadalom számára.

A trade-off helyzetek közül leginkább kézenfekvőnek a szigorúan vett járványügyi védekezés – tehát a preventív járványügyi intézkedések (például maszkhasználat, egyéni hatósági karantén, távolságtartás, teljes lezárás) – és a gazdaság, illetve a különböző társadalmi alrendszerek működőképessége közötti összefüggés mutatkozott; kérdésként az merült fel, hogy a kettő között tényleg feszül-e valós és mély ellentmondás, és a kapcsolat milyen tényezőkön keresztül írható le pontosan. A másik vizsgálandó probléma az egészségügyön belül a COVID és nem-COVID betegek ellátása közötti trade-off volt, illetve annak feltérképezése, hogy a járványkezelési intézkedéseken túl milyen egyéb jelenségek befolyásolják a nem COVID-betegek gyógyulási lehetőségeit. Munkánkat e két kérdés mentén folytattuk különböző módszertani megközelítésekkel...

TÖBB TANÁRT KIRÚGTAK A KÖLCSEY FERENC GIMNÁZIUMBÓL, MERT RÉSZT VETTEK A POLGÁRI ENGEDETLENSÉGBEN

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT, KAISER ORSOLYA
2022.09.30.


Pénteken a polgári engedetlenségre hivatkozva több tanárt is elbocsátottak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Palya Tamás, az iskola egyik kirúgott tanára a Telexnek azt mondta: más elbocsátott tanárokkal közösen azon gondolkodik, hogy munkaügyi pert indít.

Nemrégen a tankerületek levélben fenyegették meg a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat, hogy ha folytatják a munkabeszüntetést, annak elbocsátás lehet a vége. A polgári engedetlenség jogilag nem szabályozott munkabeszüntetési forma. A tanárok régóta a magasabb bérekért, munkaterheik csökkentéséért, sztrájkjoguk visszaállításáért tiltakoznak.

Mikor először beszéltünk az elbocsátott Palya Tamással telefonon, arra kért minket, hogy később hívjuk, mert épp búcsúzkodott az osztályától. Később azt mondta:

„Éppen a második emeletre tartottam, hogy órát tartsak, és még mielőtt becsengettek volna, felhívott az iskola igazgatója telefonon. Az igazgató azt kérte tőlem, hogy menjek le az irodájába, én már akkor sejtettem, hogy miről lehet szó. Az igazgató irodájában ott vártak a tankerület munkatársai is, akik közölték, hogy ők csak végrehajtók, nem kommentálnak semmit, majd átadták a papírt, amin az állt, megszüntetik a közalkalmazott jogviszonyomat”.

Az iskola vezetése azt mondta neki, hogy nem volt más választásuk. „Dehogynem volt, az ha nem írják alá. Az én lelkiismeretem tiszta, én nyugodtan nézek tükörbe, remélem, hogy ők is” – tette hozzá.

„Harminc éve dolgozom a közoktatásban, igaz, hogy nem vagyok csúcstanár, de voltak sikereim és sikeres tanítványaim. Ha ettől lesz jobb a közoktatás, hogy Palya Tamás hétfőtől nem dolgozik, akkor ám legyen”.

A kirúgása nem csak rá, hanem a diákokra is hatással lesz, különösen azért, mert végzős osztálya van: „érettségire és szalagavatóra készülünk az osztályommal, és ez mind nélkülem fog már megvalósulni”. Palya azt mondta, lehet a jövőben magántanárként fog dolgozni...

DONÁTH ANNA: SZEMFÉNYVESZTÉS EURÓPAI EGYESÜLT ÁLLAMOKRÓL ÁBRÁNDOZNI

VÁLASZ ONLINE
Szerző: DONÁTH ANNA
2022.09.28.


„Milyen legyen Európa a következő évtized végére? Aki erre a kérdésre az Európai Egyesült Államokról vizionál, az csak a párbeszédet akarja elkerülni a valódi kihívásokról, és hagymázas illúziók mögé rejteni az EU jövőjét.” Noha a sajtó épp azzal van tele, hogy Donáth Anna leteremtette Gyurcsány Ferencet, a Momentum előző elnöke a Válasz Online-nak jóval fontosabb témát boncolgató és nagyobb lélegzetű írást küldött, amely – amint a fenti idézetből is kitűnik – szintén nem nélkülözi a DK-val való konfrontációt. Donáth egyúttal Lendvai Ildikó lapunkban megjelent, őt célzó kritikájára is válaszol. Az európai parlamenti képviselő azt járja körül, hogyan lehet az EU újra nagyhatalom. Mi az, amiben közösen kell lépnünk, s melyek azok a területek, amelyeket semmiképpen sem szabad közös döntéshozatal alá rendelni? Vélemény...

MEGNYÍLT A 27. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÖNYVFESZTIVÁL A MILLENÁRISON

TELEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2022.09.30.Megnyílt a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtök este a fővárosban a Millenárison. Ebben az évben 130 kiállító, több mint 40 külföldi szerző és 150 program várja a közönséget október 2-ig a Millenáris mellett a Nemzeti Táncszínházban és az Európa Ponton, írja az MTI.

Két év kényszerű kihagyás után most újra megnyílik a Budapest Nemzetközi Könyvfesztivál – mondta megnyitó beszédében Tóth Krisztina költő, író. Kiemelte: az irodalom manapság nagy figyelmet kap: írókat fenyegetnek, letartóztatnak és támadnak szinte mindenütt a világban. Ebben a vészterhes időszakban az írástudók munkája ismét fontossá válik, mivel „ők az emberiség tapasztalatainak őrzői, a mulandóság és felejtés ellen küzdő fáradhatatlan írnokok” – tette hozzá.

Azt mondta, napjainkban gazdasági, erkölcsi kataklizmát élünk át: járványok, energiaválság, klímakatasztrófa, élelmiszerhiány, lakhatási válság. A társadalmak kettészakadnak, az emberek biztonságérzete megrendült, az írók pedig rémtörténetekről, emberi kínokról mesélnek. Rámutatott arra, hogy az olyan társadalmakban, ahol a felejtés „pusztító népbetegség”, muszáj újra és újra elmesélni a történeteket, hogy ne a világ ismételje meg körülöttünk őket. Úgy vélte, ezek a felejtő társadalmak mélyen vonzódnak a giccshez: a nosztalgiához, ami „elmossa a vért”...NÉPSZÁMLÁLÁS 2022: MÉG MINDIG LEHETNEK ÉRZÉKENY KÉRDÉSEK A KISEBBSÉGEK SZÁMÁRA

SZABAD EURÓPA
Szerző: KERTÉSZ ÁDÁM
2022.09.30.


Szombaton indul a népszámlálás Magyarországon, először online, majd azokat, akik nem éltek vele, számlálóbiztosok keresik fel. A legtöbb kérdésre kötelező válaszolni, de a nemzetiségi, vallási témájúakra nem. Kovács András szociológus szerint sokat elárul majd, hogy milyen válaszok születnek ez utóbbiakra, és a Fidesz fő politikai lépéseinek tízéves eredményeiről is képet kaphatunk.


A tízévente tartott népszámlálás eredetileg 2021-ben lett volna itthon, de a koronavírus-járvány miatt a kormány idénre halasztotta. Október elsején kezdődik, a részvétel kötelező. A kérdőíveket október 16-ig interneten lehet kitölteni, majd számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, amelyekből nem érkezett online kérdőív.

Nagyon érdekes kérdés lesz, hogy az érzékenyebb témákra, például a nemzetiségi és vallási kérdésekre, amelyeket nem kötelező kitölteni, milyen válaszok születnek, egyáltalán a válaszadási hajlandóság mennyiben változik – mondta a Szabad Európának Kovács András Széchenyi-díjas szociológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Emlékezetes, hogy a legutóbbi, 2011-es népszámláláson sokkal kevesebben mondták magukat cigány nemzetiséghez tartozónak, mint ahányan más adatok alapján az országban élnek – emelte ki a szociológus. Hamarosan kiderül, ez változott-e tíz, pontosabban 11 év alatt. Szerinte nem, az oka pedig világos: az emberek nem szívesen választanak önstigmatizáló megjelöléseket. Ma Magyarországon a legtöbb esetben ez ilyen kategória szerinte.

„Németnek, szlováknak, lengyelnek, örménynek lenni nem az, de vannak olyanok, ami az, ilyen a cigány és bizonyos szempontból a zsidó is” – fogalmazott.

Mint mondta, a vallás esetében fontos szempont, hogy a kérdés mire irányul, a vallásgyakorlásra, a felekezethez-vallási közösséghez tartozásra vagy a családi hagyományokra...


KÉZI VEZÉRLÉS ALÁ VONJÁK A KÓRHÁZI KASSZÁKAT, PÉNTEK DÉLIG ÚJRA KELL TERVEZNIÜK A 2023-AS KÖLTSÉGVETÉSÜKET - A KÓRHÁZAKAT IS ELÉRTE A KÖZPONTI KIFIZETÉSI KORLÁTOZÁS ÉS A PÉNZÜGYI SZIGOR.

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.09.30.


Az intézmények gazdasági vezetőinek csütörtök kora délután eligazítást tartottak, arról, hogy péntek délig újra kell tervezniük a 2023-as költségvetésüket, emellett október 31-ig a béreken felül csak a „betegellátással összefüggő”, tételesen engedélyeztetett számlákat fizethetik ki – tudta meg a Népszava. Információink szerint ez a gyakorlatban azt jelenti majd: ha esedékessé válik például egy gyógyszerszállítmány kifizetése, akkor az utalás előtt egy online felületen azt engedélyeztetni kell. Az intézményeknek meg is kell indokolniuk, valóban a betegellátással kapcsolatos a számla. Ha egy adott típusú utalásra egy kórház bead egy kérelmet és azt jóváhagyják, akkor arra már a többi kórháznak nem kell külön engedély. Úgy tudjuk: az értekezleten azt is hangsúlyozták, ez a korlátozás nem azt jelenti, hogy nem lehet új rendeléseket indítani, az csak az október végéig esedékes kifizetésekről szól...

ÚJABB ÁRROBBANÁS JÖN AZ ÉPÍTŐIPARBAN - TÖMEGESEN ZÁRTAK BE A KATÁS VÁLLALKOZÁSOK A SZEKTORBAN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: L.J.
2022.09.30.


Idén a második félévben újabb 20 százalék körüli áremeléssel számolnak a szakemberek az építőanyagoknál, ráadásul a béreket is további 10-14 százalékkal kell emelni. Az ÉVOSZ felmérése szerint jövőre jelentős visszaeséssel számol az ágazat. A kata kinyírása miatt több ezer vállalkozás zárt már be.


Számtalan problémával küzd jelenleg is az építőipar, a legjobban azonban a szakemberhiány nehezíti a működést. Bár a szektor idei teljesítmény még jónak mondható, és csak a cégek kisebb hányada (36 százalék) számol azzal, hogy a 2022-es nettó árbevétele csökkenni fog tavalyhoz képest, a sötét felhők már gyülekeznek. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) tagszervezeteit és az építőipar további jelentősebb szereplőit, 400 céget megkeresve felmérte, hogy 2022-ben milyen változásokat hoztak a piaci körülmények, illetve a cégek milyen várakozásokkal tekintenek a 2023-ra...

MI ÁLL AZ ÚJ LAKOSSÁGI ÁLLAMPAPÍROK HÁTTERÉBEN? - MEGSZÓLAL AZ ÁKK-VEZÉR

PORTFOLIO
Szerző: ÁRGYELÁN ÁGNES
2022.09.30.


Az ÁKK elsődlegesen az idei utolsó negyedév, illetve a jövő évi első negyedév értékesítési időszakára szeretne fókuszálni az újításokkal a lakossági állampapírok piacán, így egyáltalán nem beszélhetünk megkésett intézkedésekről – értékelte az új lakossági állampapírok mostani időzítését Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója a Portfolio-nak adott interjúban. A szakember szerint az új, illetve megújított lakossági állampapíroknak most nincs érdemi alternatívája a piacon, emellett elmondta, hogy az ÁKK a 11 ezermilliárd forintos célt továbbra sem adta fel 2023-ra. Van azonban most egy fontosabb cél is: a befektetői kör bővítése...

ÉLET ÉS IRODALOM 2022/39. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.09.30.


P U B L I C I S Z T I K A


Váncsa István
Rémállam a mellékutcában

Drága Magyarországon a gáz ára, ez a Piac és Profit egyik cikkének a címe volt a múlt hét elején. A szöveg példával is szolgált, Hajdúszoboszló önkormányzata gázt akart vásárolni, a közbeszerzési felhívásra egyetlen ajánlattevő, az állami tulajdonban levő MVM Next Zrt. jelentkezett. Ajánlatuk a korábbi ár tizenhétszerese.

Hajdúszoboszló népét a fönti affér vélhetőleg nem kavarta fel különösebben, végtére is ez az önkormányzat biznisze, majd megoldja valahogy. A lakosság igazából még el se kezdett gyanakodni. Majd amikor jönnek a téli időszak gázszámlái, akkor majd lészen sírás és fogaknak csikorgatása, bár ez se biztos. Népünk immár oda jutott spirituálisan, hogy inkább hisz Viktor apánk mézes szavainak, semmint a szemének vagy a tök üres bukszájának, és neki van igaza. Olyan, hogy a rezsi a mi pénzünket elvigye, olyan nincs és nem is lehet, Rezsi Szilárd azt semmi körülmények között meg nem engedné. Vagy ha mégis, akkor Viktor apánk elcsapná, és keresne másik rezsibiztost, még nagyobbat, még kövérebbet, még roppantabb bográcsút, és ebben a népnek minden bizonnyal igaza van.

Más kérdés, hogy Magyarországon nemcsak a gáz ára drága, hanem immár a kenyér ára is. Két darab minipékáruért fizettem hétszáznyolcvan forintot, mi folyik itt?, kérdezi valaki az Instagramon, a válasz egyszerű. Újságot kéne olvasni, vagy legalábbis lapozgatni, azaz nem agitprop kiadványokat, hanem olyasmit, ami az empirikus valósággal még valamifajta kapcsolatban áll. Azokból esetleg ki lehetne hüvelyezni emezt-amazt. Az Eurostat a múlt héten tett közzé egy grafikont, amely a kenyér árának emelkedését mutatja az unió országaiban augusztus folyamán, nézegessük, ha van időnk, sőt esetleg nyomtassuk ki minél nagyobb méretben, és keressünk neki helyet a falon Orbán Viktor arcképe és a házi áldás között.Tovább

Tóth Krisztina
Be nem húzott nyakak

Háy János
Szvetlana Alekszijevics üdvözlése

Gadó Gábor
A kínai modell

Csepi Lajos
Sikerek és sikerkovácsok

Kovács Zoltán
Óriások és törpék

Bokros Lajos
Amikor egy intézmény elporlad
A Corvinus egyetem esete

Földvári Zsuzsa
Karin Libanonban

Losoncz Miklós
Földgázellátás és szankciók

Az orosz földgázszállítások visszafogására és az extrém magas földgáz- és villamosenergia-árakra válaszul az Európai Bizottság a villamosenergia-kereslet mérséklését célzó intézkedéseket, egyes termelőkre ideiglenes jövedelemplafon bevezetését és szolidaritási hozzájárulás kivetését javasolja. A piaci mechanizmusok akadálytalan érvényesülése hozzájárul a kereslet mérséklődéséhez, amit össze kell kötni a legsérülékenyebb fogyasztók támogatásával. E korlátok ellenére az Oroszországgal szembeni szankciók hatékonyak.Tovább

Berend T. Iván
„Vasfüggöny”
Hol is vágja ketté Európát?

Darvas Béla
Feltételes tűzifaprogram
(pollózat)

Molnár Erzsébet
Valami nagy-nagy tüzet kéne rakni

Odze György
Ez diplomácia?

Beck Zoltán
Bari 70

Hargitai Henrik
A szintetikus képek kora elé

V I S S Z H A N G

Bokros Lajos
Nincs álarc

Vajda Mihály
Kizökkent az idő;

Vitrai József
Ördögi problémák

P Á R A T L A N

Közreadta: Losoncz Miklós
MITŐL ERŐS EGY NEMZET?

-átkai
MOBIL­MILLIÁRDOK

Bodansky György
A SZABAD­SÁGRÓL

-iTi-
SEMMI KOMOLY

Szilasi György
CSEND

Lázár György
DÍJAZOTTAK

Márton János
OLVASSUNK!

msz
VICCES

SzGy
EURÓT!

(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2022/39. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.09.30.


F E U I L L E T O N 

Olay Csaba
Birodalmak stratégiai vonzereje

I N T E R J Ú

Várkonyi Benedek
„Az elveszett jó mindig értékesebb, mint a meglévő”
Interjú Csepeli György szociálpszichológussalK R I T I K A

Visy Beatrix
Rémálom Tökölön

► Hartay Csaba: Joe és Jen csodálatos utazása a gyilkolás terhe alatt. Scolar Kiadó, Budapest, 2022, 176 oldal, 2990 Ft

Hartay Csaba új kisregénye – nevezzük most így – ugyanis sok mindenre hasonlít, de álomra a legkevésbé, noha a fülszöveg is így vezeti fel a kötetet, sőt mi több az első szövegegységek után a szöveg is álomként igyekszik felvezetni és beállítani önmagát: annak a végtelen beszédhalmaznak a sorozatát, amelyen végigvezeti az olvasót. Ugyanis a regényben a tér- és időbeli véletlenszerűségeknek nincs belső logikája, struktúrája, a szereplők minduntalan feltett kérdéseikre – hol, mikor, ki és főleg: miért – egyáltalán nem kapnak válaszokat. De az olvasó sem. „Mi úgy szoktuk, hogy elalszunk, és általában máshol ébredünk fel, nem tudjuk, miért van ez, de legalább addig sem vagyunk a börtöncellánkba zárva.”

A két fiatalkorú gyilkos a tököli börtönben sínylődik, „megtöretett testüknek” (lelküknek) az álom nem „szép szabadító”, ahogy hamarosan kiderül. Bűneik miatt az álombeli road movie csakis pokoljárás lehet, bár számomra nem kézenfekvő, hogy miért ketten kell bejárniuk ezt az utat, közös látomásként, közös álomként.Tovább

A HÉT KÖNYVEI


A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Kőrizs Imre
Ex libris

Márai Ilona: Betűbe zárva
Kun Árpád: Takarító férfi
Mán-Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz
Tóth Krisztina: A majom szeme

Gajdó Tamás
Színházi múlt – színházi jelen

► Deres Kornélia: Besúgó Rómeó, meglékelt Yorick. Do­ku­men­tum­szín­ház, újrajátszás és az archívumok felnyitása. Kronosz Kiadó, Pécs, 2022, 267 oldal, 2800 Ft

Ezt a színháztörténetet azonban nem csak a szokásos forrásokra támaszkodva, a hagyományos elvárások alapján fogják megírni. Bizonyítja ezt a tanulmánygyűjtemény talán legérdekesebb, a Dohány utcai Lakásszínház történetét feldolgozó fejezete. Itt a szerző felhívja a figyelmet arra, hogy ennek a társulatnak a működését – mivel az államszocializmus alatt tiltott kategóriába sorolták, majd tagjait kivándorlásra kényszerítették – a hivatalos színházi archívumok nem kísérhették nyomon. Ám az állambiztonsági szolgálat jóvoltából mégis jóval többet lehet megtudni munkásságukról, mint a korszak más, ma alternatívként jelölt, amatőr társulatairól. Szerencsére az ügynöki jelentésekkel párhuzamosan megkezdődött a Lakászínház privát archívumának megalkotása, „ami képes a hatóságokétól eltérő történetként prezentálni az 1972–1976 közötti éveket”.Tovább

Benczi Boglárka
Bűnös ártatlanok

► Andrés Barba: Fényes köztársaság. Fordította Kutasy Mercédesz. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022, 218 oldal, 3999 Ft

A regényben, amely tulajdonképpen A Legyek Ura reciproka, már az első oldalokon megtudjuk, hogy felbukkan 32 gyerek, akik hamarosan meg is halnak. Nem ez az esemény az, amire ki van hegyezve a regény, nem ez az, ami fenntartja a feszültséget az olvasóban. Sokkal inkább szól a történet arról, ami megfoghatatlan: egy esemény fogadtatásáról. San Cristóbálban a „gyermek” szó jelentése megváltozik, a lakosok féltik saját gyermekeiket a harminckettőtől, de már saját utódaikra is gyanakvással tekintenek. Az ártatlan is követhet el megbocsáthatatlan bűnt?Tovább

Nemes Z. Márió
Poszthumán disztópia

► Charles Burns: Fekete lyuk. Fordította Gregor Lilla, SZIF képregények, Szépirodalmi Figyelő Alapítvány, Budapest, 2022, 368 oldal, 8200 Ft

A történet középpontjában egy rejtélyes, szexuális úton terjedő betegség áll, melynek áldozatai – főként tinédzserek – a legkülönbözőbb poszthumán mutációkat tapasztalják. Emiatt el kell hagyniuk az „egészséges” közösséget, hogy egy közeli erdős térségben bujkálva folytassanak páriaéletet. A betegségmetaforikával összekapcsolt átváltozás motívuma David Cronenberg éppen a nyolcvanas-kilencvenes években csúcsra járatott testhorror életművével rokonítja a Fekete lyukat. Tovább

Márjánovics Diána
Szávó és tsai

► Ketten egy új könyvről – Kiss Ottó: A Kék Oroszlán bezár. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2022, 275 oldal, 4299 Ft

A Kék Oroszlán bezár az életmű válogatott darabjait közlő, reprezentatív kötet; a belső címlapon szereplő paratextus is jelzi, hogy a kiadvány „válogatott és új novellák” sorát (tehát a szerző által leginkább sikerültnek tartott elbeszéléseket) foglalja magába. A gyűjteményes jelleg ellenére a Kék Oroszlán – a témaválasztást és a poétikai megformáltságot tekintve is – nagyfokú egységességet mutat. A novellák jelentős része a rendszerváltás körüli időszakban és a kétezres évek vidéki Magyarországán játszódik. Átgondolt szerkesztői koncepcióra vall, hogy e jellegadó írások (például a privatizálást követő hatalmi visszaélésekről szóló Patkányirtás, a szimatszatyros srácok önpusztító éjszakáján megesett abúzust leíró Mobil vagy a leszakadó vidék hiteles látleleteként is értelmezhető Zizi néni) javarészt a kötet első, fajsúlyosabb részében kaptak helyet.Tovább

Benedek Szabolcs
Kukumbárét készíteni

► Ketten egy új könyvről – Kiss Ottó: A Kék Oroszlán bezár. Athenaeum Kiadó, Budapest, 2022, 275 oldal, 4299 Ft

A Kék Oroszlán bezár című összeállítás mindjárt az elején – profánul szólva – belecsap a lecsóba. Az egyébként a régebbi novellák közül való (2001-es) Szávó udvara nem csupán a kötet nyitó, de egyben egyik legerősebb darabja. Ebben mutatja meg Lauri bácsi a még sráckorú elbeszélőnek és haverjának, hogyan kell kukumbárét készíteni. A játék többféle néven szerepel a néprajzi leírásokban, lényege, hogy egy sárgolyót el kell lapítani, a közepét teljesen elvékonyítani, majd az így keletkezett mélyedésbe beleköpni. Aztán ha az elkészült kukumbárét jó erősen odacsapjuk valamihez, az akkorát szól, mint egy puska. Már amennyiben persze elég ügyesek vagyunk.Tovább

György Péter
Hipotézis: Levél minden

(Dezső Tamás kiállítása megtekinthető a Capa Központban december 31-ig.)

Egy dolog biztos: ilyen pontosan, ilyen lenyűgöző vizuális megoldásokkal ennyire bonyolult filozófiai és önismereti kérdéseket nem sokan tettek fel, és még kevesebben válaszoltak meg. Az antropocentrizmus kérdéseire olyan kiállítással válaszolni, mint a Levél minden, komoly eredmény, és azt igazolja, hogy mit ér egy elfogulatlanul végiggondolt hipotézis. Kinek-kinek ajánlom a figyelmébe Kondor Béla kései fotómunkáit. Évek óta kerestem annak nyomait, s most végre megtaláltam.Tovább

Gaál József
Benn és kinn
Simsay Ildikó emlékkiállítása a Vigadóban

(Pesti Vigadó Galéria, VI. emeleti kiállítóterem. A kiállítás megtekinthető október 6-ig.)

Az Európai Iskola elvonatkoztatott szimbolizmusát folytatva, ahol a metafizikai szorongás egyszer expresszív erejű, máskor lírai melankólia hatja át. Farkas Istvántól Mersits Piroskáig kitapintható egy egzisztencialista hangzás. Közép- és Kelet-Európában a létezés metafizikai problémáira reagáló ironikus, majd abszurd átmenetekből már a két világháború között kifejlődve a keserű groteszk kifejezési formában szinte világlátássá és heterogén stílusokban regionális sajátossággá vált. Katasztrofizmus, apokaliptikus prófécia és disztópia mellett Simsay Ildikó újabb hangzással, változatos festészeti megformálással ezt a hagyományt folytatta, újabb életérzésnek adott formát. A látszólagos „vidám barakk” nyomasztó légköre ötvöződött a nyomasztó emlékekkel. Irodalmi feldolgozottságához képest a képzőművészeti groteszk szinte a perifériára került, mivel az avantgárd mozgalmak kollaboratív felfogása ellenében valóban autonóm, magányos megnyilvánulások nem illettek az általánosító kánonrendszerbe.Tovább

Széplaky Gerda
Vizuális fenomenológia

(Sinkó István: Jelenségek, Műcsarnok. A kiállítás október 16-ig látogatható.)

Sinkó István új projektje mintha mindennek a tagadására jött volna létre. A művész mintha éppen azt akarná bemutatni, hogy a jelenségek nem szakíthatóak ki az áramló világ benyomásrengetegéből. Ha mégis sikerül egy-egy időpillanatot kimerevíteni, akkor a bekeretezett képben a dolgok nem a maguk lényegiségében jelennek meg, hanem éppen ellenkezőleg, a jelenségek egymásba íródó, kibogozhatatlan sokaságaként. Természetesen a Jelenségek címet viselő tárlat nem azt tűzte ki céljául, hogy a fenomén filozófiai jelentését érvénytelenítse, de ott van benne ez a dekonstruáló gesztus.Tovább

Stőhr Lóránt
„És legyenek gyámoltalanok...”

(Csoma Sándor: Magasságok és mélységek)

Az emberi akaraterő szélsőségei a filmművészet Werner Herzogjait inspirálják alkotásra, Csoma Sándor azonban nem herzogi rendezői alkat, az extrém teljesítmények helyett művészileg éppen azok fonákja érdekli, az, hogy mi rejlik a ragyogó emberfeletti küzdelmek, győzelmek és bukások árnyékában. S bár az igen tehetséges fiatal filmrendező debütáló nagyjátékfilmjének egyik főhőse Erőss Zsolt, a leghíresebb magyar hegymászó, a Magasságok és mélységek nem a celebritások életéről szól, hanem özvegye, Sterczer Hilda belső küzdelmeiről.Tovább

Herczog Noémi
Kis lépés

(Sirály, rendezte Székely Kriszta, Szolnoki Szigligeti Színház, Városmajori Szabadtéri Színpad, szeptember 10.)

Székely Kriszta vonzódik a klasszikusokhoz, a nagy érzelmek rendezője, miért is ne rendezhetne egy vidéki nagyvárosban – esztétikai értelemben nem fogja szétfeszíteni a városi színházak eszményképe, a „népszínház” kereteit, mármint azt, amit itthon értünk rajta (mert ez az eszmény éppen a néptől kerül egyre távolabb, értsd: ki jár ma színházba?). Ha viszont a pár sorral feljebb írottakra gondolunk, valamint a magyar színházpolitikai sáncokra, akkor éppenséggel lehet, hogy mégiscsak meg fogunk lepődni. Aztán megnéztem a városmajori szemlén a Szigligeti Színház vendégjátékát, és arra jutottam, hogy Székely Kriszta Sirálya pontosan erről a meghívásról szól. Igaz, hogy nem szándékosan.Tovább

Ruff Borbála
Drága Naplim!

(Janikovszky Éva: Naplóm 1938–1944. Előadja Sodró Eliza, Móra Kiadó, 2021)

Sodró felszabadítja a túljátszás súlya alól Janikovszky prózáját. „Nagymamára és nagyapára nem akarok gondolni” – mondja a deportált nagyszülők unokájának szerepében. „Gramofonként szajkózom, hogy nincs semmi baj”, folytatja, és egyre világosabb, hogy a szöveg előadója pontosan érti és igyekszik megértetni, miért rendezte gazdájuk úgy ezeket a füzeteket, hogy könyv (most épp hangoskönyv) alakjában lássanak napvilágot. A hat füzet együtt mutat hiteles képet arról, miként válik egy gyerek a háború nyomán hitevesztett fiatallá.Tovább

Siba Antal
Két bátor ember

(Geert Wilders kitüntetési ünnepsége a külügyminiszter közösségi oldalán)

2016-ban Geert Wilderst egy 2014-es kampányrendezvényén elhangzott mondatai miatt elítélték, de nem kapott büntetést: diszkrimináció keltéséért és gyűlöletbeszédért perelték be, ez utóbbi azonban a bíróság szerint nem valósult meg a rendezvényen. Ez a per látható Youtube-on, tanulságos felvétel. Részben üdítő, hogy vannak országok, ahol politikusok legalább bíróság elé perelhetők, és védekezni kénytelenek, ráadásul az is látható, hogy mindenki normális marad.Tovább

Fáy Miklós
Visszajöttek a kommunisták

(Puccini: Tosca – Magyar Állami Operaház, szeptember 24.)

Szabad-e a Toscát a szó színpadi értelmében is az Andrássy útra hozni. Persze hogy szabad. Rosszat rendezni viszont nem szabad, így aztán mégis a tilosban járunk. Nyilván nem könnyű a félmúltba helyezni a történetet, mert időnként a szöveg tiltakozik, a történet egy felvonáson át mégis templomban játszódik, Scarpia azért meghasonlott ember, mert katolikus és kéjvágyó egyszerre. Ezt azért nehéz átformálni arra, hogy viselkedését nem tudja a szocialista erkölccsel összeegyeztetni, és ettől készül ki idegileg, vagy hogy a Te Deum alatt a Kommunista Kiáltványból énekel részleteket, de a Tosca alapvetően mégsem politikai dráma, ha van benne szerelem és perverzió, akkor megállhat így is a lábán. Ha nincs, akkor valószínűleg az időnket pocsékoljuk.Tovább

Králl Csaba
Öreg néne szobácskája

(Góbi Rita Társulat: 2 m² – Trafó, szeptember 13.)

Kétségkívül a kisebb, szerényebb költségekkel üzemelő játszóhelyek maradhatnak leginkább talpon (aminek máris ellentmond, hogy az Artus is bezár a téli hónapokra), meg a spórolósabbak, akik jobban tudják racionalizálni a működésüket, de gyakorlatilag senki nincs védett pozícióban, a teljes szektort körbelengi a bizonytalanság. Ami nagyjából előre is vetíti, hogy a trend, ami eddig is a kis létszámú és minimál produkciók felé terelte a koreográfusokat (felfogni is nehéz, hogy lesz generáció, amely – ha tehetséges is – nem dolgozik nagy színpadon és sok táncossal), nemhogy megváltozni nem fog, de vélhetően még fel is erősödik. Feltéve, ha lesz hol játszani.

I R O D A L O M

Jenei Gyula
Félig idegen

Eszembe nem jutott volna, de akkor jó ötletnek tűnt, hogy szervezzünk minden nyárvégen vagy kora őszön érettségi találkozót. Nosztalgikus érzések cikáztak bennünk, amikor valaki kitalálta. Ültünk egy étteremben, illetve nem is étterem volt az, inkább csak összejövetelekre alkalmas nagyobbacska terem egy szakmunkásképzőben, ahol egyik osztálytársunk oktató. A hozzá tartozó, szakácsnövendékek számára fenntartott tankonyha akkor nem működött, úgyhogy a vacsorát hozatni kellett valahonnan, le volt szervezve, italokért meg a találkozó előtt mentünk át a közeli boltba. Alumíniumfóliával letakart nagy fatálakon érkezett az étel, csirke- és disznóhús rántva, sajttal, mit tudom én már, mivel töltve. A zöldség kevés volt, igazából csak csemegeuborka, a sült krumpli és a rizs azonban sok.Tovább

Jónás Tamás
Kívülálló

(28.) Előző nap megkértem, hogy azokat a ruháit, bugyiját, ami akkor volt rajta, mossa ki. Az a nap csendben telt el, alig szóltunk egymáshoz. Elfogyott a fa, de nem kért meg rá, hogy vágjak én, korán reggel felkelt, és maga hasította az udvaron a hasábokat, tüzet rakott, reggelit készített, előzékeny és figyelmes volt. Mindketten dolgoztunk, ő az emeleten a szakdolgozatán, én lent programoztam. Délután megérkezett a Hollandiából rendelt gátlástalanító drog, a postáshoz ő ment ki, ő vette át, és letette a konyhaasztal közepére, gondosan melléjük fektette az addigra már megszáradt ruhákat, és a cipőt is. Azt a cipőt ritkán vette fel. Félmagas sarkú, piros cipő, amiben nehezen járt, fájt a bokája. Ezzel is jelezte, hogy minden ugyanúgy fog megtörténni, ahogy akkor. Korán lefeküdtünk, nem szeretkeztünk, de egymás kezét fogva aludtunk el. Tovább aludtunk, mint szoktunk, talán féltünk attól, aminek aznap meg kellett történnie. Tíz óra körül ébredtem, ő már visszajött a boltból, kipakolt a konyhában, majd a kezében egy vodkásüveggel állt elém.

– Akkor csináljuk!Tovább
Paulon Viktória
Különleges engedély

I.
– Mondja meg a néninek, hogy egyen, mert meg fog halni!
– Át tudták vinni a bácsihoz, hogy el tudjanak búcsúzni?
– Nem voltak olyan állapotban. De a néni egyen, mert különben ő is meghal!Tovább

Gerencsér Anna
Nergál Karkemisben

A folt, ahol a föld beitta a bárány vérét, árnyék volt az árnyékok között, és az egyik katona homokot rugdosott rá, miközben Szahand beszélt. A félszemű fiú az első sorban állt, bánatosan bámult a bárányra, melynek szőre kifehérlett a homályból. Mögötte halkan sóhajtott valaki, kicsit odébb nyilak zizegtek egy tegezben, ahogy az íjász egyik lábáról a másikra állt.

– Jöjj el, pusztító, vezess minket a csatában!

Nergál akkor érkezett, mikor a hold eltűnt a dombok mögött. Puha léptekkel jött, észrevétlen, és a katonák között állt, amíg Szahand befejezte a szertartást.

– Nergál vörös bolygója Karkemis felett áll. A háború istene velünk lesz holnap!Tovább

Harcos Bálint
Középkorú férfi

Harcos Bálint
Hidegc

Harcos Bálint
A falban

Harcos Bálint
Herélt apák

Lesi Zoltán
Kezdetben a villany

Lesi Zoltán
Krokodil

Tőzsér Árpád
A szó vére

Tőzsér Árpád
Fűszálak

„TELJES SZELLEMI CSŐD VAN” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: MAGYAR HANG
2022.09.29.


A TARTALOMBÓL:

– Gálvölgyi János: Teljes szellemi csőd van – „Sok bűne akad ennek a rendszernek, de ez a kettéosztottság, ez borzasztó”. Interjú

– Nem szűnik meg a nyomás a kormányon – Jávor Benedek az uniós vitákról, esetleges államcsődről, a kormány megkerüléséről és saját jövőjéről. Interjú

 A segédmunkások elbocsátásával kezdhetik a sort – Nagyot üthet az építőiparon a 2100 milliárdos megszorítócsomag. A kisvállalkozások mehetnek először tönkre

– Vádlott lett a szociális főigazgatóság volt vezetője – Bíróság előtt kell felelnie az állami szociális ellátásért felelős Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) volt csúcsvezetőjének

– Az ág is húzza – Leégett iskola, száznál több hátrányos helyzetű gyermek, tanár alig. Áldatlan állapotok Encs-Fügödön

– Tiltakozással ünneplik a pedagógusok világnapját – A szakszervezet a szülőkhöz is fordul

– Meg vagyunk félemlítve – egy gyógypedagógus vallomása – Lapunknak egy gyógypedagógus nyilatkozott a különleges bánásmódot igénylő gyerekek és segítőik megpróbáltatásairól

– Én ebből pilinckázom az életemet – A faluházba települ az idősotthon Jánoshalmán. A település lakói eddig is alig jöttek ki a pénzükből. Kétmillió bűvész él az országban

– Ahol az Isten se figyel – Pár száz méter innen a civilizáció. Íme, az ismeretlen Kisvárda

 Nehéz hónapok elé néznek az oroszok – Milyen az orosz hadsereg állapota és segít-e rajta a mozgósítás?

– Az oroszok az Iszlám Állam új célpontjai – Megszaporodtak az oroszellenes felhívások az Iszlám Állam (IÁ) propagandaoldalain

– A miniszterelnök megvan, a miniszterek nincsenek – Az orosz–ukrán háború alakulásától függ, kiket ültetnek a bársonyszékbe Szerbiában

– Győzelemre vezette Meloni az olasz jobboldalt – A felálló koalíció legnagyobb ellenfele önmaga lesz, a kormányzás lehetősége azonban elfedheti a belső törésvonalakat.

– Európa fővárosaiban az önálló erdélyi orvosképzésért – Tíz európai fővárosban tüntetnek erdélyi civilek azért, hogy legyen független, magyar nyelvű orvosképzés Marosvásárhelyen

– Egy fiatal nő halála buktatja meg az iráni rezsimet? – Mahsza Amini meggyilkolása tiltakozáshullámot indított el, ami már átlépte az ország határait

– Visszavágtunk a dinók kihalásáért – A NASA végrehajtott egy kísérletet, hogy kipróbálják, meg tudnák-e óvni a Földet a pusztulástól, ha egy kisbolygó minket tervezne eltrafálni

– Újratervezik a luxust – Lakóparkot álmodtak, most üres kockák csúfítják el a budai hegyoldalt: a NER-közeli ötletgazda jól járt, a környék lakói már kevésbé

 Évi 200 milliárd – Globális adót követelnek a klímaváltozásnak leginkább kitett országok, céljukat az ENSZ novemberi klímakonferenciáján szeretnék elérni

– Klónozott ballépések – Egy kínai biotechnológiai cég bejelentette, hogy sikeresen klónozták a sarki farkas

– A vastüdő réme – Hogyan lehetséges az, hogy 2022-ben a gyermekbénulásról kell jelen idejű cikket írnunk?

– Dante: vigasz a Pokolban – Hatvanéves a Pokolbéli víg napjaim és 112 éve született Faludy György. Faludy Alexander írása

– Boldogság a munkatáborban – Visky András bibliai történetekről és a lehetetlen helyzetben megélt szabadságról. Interjú

– Sziklán ülve olvasni – Ismert embereket kérdezünk, mit olvasnak; ezen a héten: Orosz Anettet, a Jelenkor Kiadó PR-vezetőjét

– Könyvfesztiváli könyvajánló

– Az ősz aromája – A cékla

– Csoda és csalódás: csoportmásodik a magyar csapat – Az utolsó két válogatott meccs tapasztalatai a helyszínről

Publicisztika:
– Dévényi István: Guten Borgen
– Gulyás Balázs: Árnyékország – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Lányi András: Másrészt
 Szerető Szabolcs: Hagyjuk a morált!? – Álláspont
– Nagy Bandó András: Ilyen gazdagok vagyunk? – Gyaloggalopp
– Hofher József: A gondoskodó belügy
– Nagy Attila Tibor: A parlamenti számonkérés – A NER uralma alatt
– Ficsor Benedek: Nem adhatunk mást
– Fehér Anikó: Várni, várni babám…
 Vona Gábor: Hogyan jött létre a duálisból triális gazdaság? – Polip
– Híd Jenő rajzol: Ráébredés
– Szenczi Tóth Károly: Harangok
– Pethő Tibor: Gabbe – Ószleng
– Ficsor Benedek: Szobrot Balogh Sándornak! – Szotyola
– Puzsér Róbert: A Nyugat alkonya és a világ újrafelosztása tovább késik
– Marabu: Békeharcos

ITT OLVASHATÓ