2016. február 7., vasárnap

MEGBUKOTT AZ ÁLLAMTITKÁR, ÚJABB ISKOLÁBAN KAPCSOLTÁK LE A FŰTÉST A KLIK MIATT

MAGYAR NARANCS - HÍRNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.02.07.


Csak egy szokásos hétvége az oktatásban. A népszavazással riogató Rogán, a Lázárnak visszaszóló Fazekas és a feledékeny Győrffy Balázs fért még bele hírösszefoglalónkba.
Balog Zoltán miniszter – nyilvánvalóan a pedagógustüntetések hatására – menesztette Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkárt. A köznevelési és felsőoktatási államtitkárságok összevonásával közös oktatási államtitkárság jön létre, amelynek vezetője Palkovics László eddigi felsőoktatási államtitkár lesz – jelentette be a miniszter szombati sajtótájékoztatóján. Érdekesség, hogy az oktatási államtitkárságot éppen három éve bontották ketté, leginkább azért, hogy az elégedetlenkedő felsőoktatási hallgatók megszabaduljanak Hoffmann Rózsától. Czunyinét egyébként nem hagyják az út szélén, digitális tartalomfejlesztésért felelős kormánybiztosként folytathatja, jelentsen ez bármit is.


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN NEM TUD MÁR VÁRNI, EZÉRT FENYEGETŐZIK TELE SZÁJJAL rOGÁN

MAGYAR NARANCS - NARANCSBLOG
Szerző: narancs.hu
2016.02.07.


Ha nem igazodtok, rátok eresztjük a népet – „fenyegette” Rogán a terrorveszélyhelyzet-törvénytől húzódozó ellenzéket. Orbán még több hatalmat akar, s ezt az áldozatokkal szentesíttetné.

Magyarországon egy ideje nem lehet népszavazást tartani. Egészen pontosan az Orbán-kormányzat 2010-es újbóli színre lépte óta. A Fideszben – az ún. szociális népszavazás sikere óta – nyilvánvalóan túlmisztifikálják a népszavazások jelentőségét, azt hívén, hogy a pártnak a vizitdíj megtorpedózása hozta el a hatalmat. Ez persze valamelyest érzéki csalódás, az akkoriban regnáló Gyurcsány-kormány egy hosszas bukószéria csúcsán érkezett el ahhoz a referendumhoz, amelyen csak újabb súlyos sebet gyűjtött be a korábbiak mellé (őszödi beszéd, október 23. stb). Persze, önmagában nem sokat jelentene, hogy a párt eltúlozza a népszavazás intézményét – ha Orbán Viktor nem tartana tőle. De tart, ezért Magyarországon nem lehet népszavazást tartani az olimpiáról, de még olyan piszlicsáré ügyekről sem, mint a tébolyodott vasárnapi zárva tartás. S amitől félni lehet, azzal fenyegetőzni is lehet – már ha az események reménybeli alakítója kicsit kényszeresen saját magából indul ki. 


ITT OLVASHATÓ

A SZEGÉNYSÉG REMÉNYE, A REMÉNYEK SZEGÉNYSÉGE

NÉPSZABADSÁG ONLINE - KENTAUR
Szerző: Lengyel László
2016.02.06.


A szegénység gyerekei

Látták őket: szegények. A gyerekség szegényei. A szegénység gyerekei. Az öregség szegényei. A szegénység öregei. Aki rájuk néz, azt elfogja a kétkedés: hogyan nézhetnek ennyi reménykedéssel, miközben mi tudjuk, hogy helyzetük reménytelen. Ha másból nem, hát abból, hogy a képeken látható gyerekek öregkori mása ott néz bele semmire se jutottan, sorstalanul a mindent látó kamerába. A Mésztelepről a Mésztelepre lehet jutni. A gyerekszegénységből a felnőttszegénységbe, a felnőttszegénységből az öregszegénységbe, az öregszegénységből a névtelen földbe.

Amikor 1935. április 16-án Gömbös Gyula magyar királyi miniszterelnök találkozott az írók küldöttségével, a kezdeti zavar szokásos csendje után Móricz Zsigmond állt föl. Komótosan elővette a szivarzsebéből a Ritz menükártyáját, s hátlapjáról olvasni kezdte: „Hétfő. Reggelire kenyér, zöldhagyma. Délben lebbencsleves. Este üres krumplifőzelék. Kedd. Reggelire kenyér, zöldhagyma. Délben lebbencsleves. Este puliszka kis tejjel. Szerda. Reggelire kenyér, zöldpaprika... Ha a kormány ezen az állapoton akar segíteni, akkor számíthat miránk, írókra!" Lett is nagy-nagy csönd. Gömbös e miniszterelnöki szavakkal fordult Móriczhoz: „Zsiga, rólad rosszakat jelentenek, te destruktív vagy."

ITT OLVASHATÓ

ESZED TOKJA!

APAPARA BLOG
Szerző: Apu
2016.02.04.


Most viszont, hogy hivatalosan is kitört az influenzajárvány, no meg, hogy rábukkantam a blog statisztikájában arra, hogy valaki az 'apapara oltás' szavakra keresve bukkant a legelső bejegyzések egyikére, érdemesnek gondoltam írni egy kicsit arról, hogy mi is a bajom a védőoltásokkal és a gyógyszerekkel, medikalizációval.
Hát semmi.
A homeopátiát annyira hitéleti kérdésnek tartom, hogy be se linkelek semmit, a kínai ősi gyógymódokról bár nem sokat tudtam korábban, de pár napja tudtam meg, hogy az sem az, ami, szóval tényleg csak a nyugati orvoslás marad. Persze, csomó mindenre jók a gyógynövények és a pszichológia, pszichoterápia, és persze tudok a placebóhatásról is, de összességében mégiscsak azt gondolom, ha nem lenne modern orvoslás, akkor nem lenne modern emberiség se.
Fontos persze itt is a megfelelő időben a megfelelő diagnózisok megtalálása, de a fájdalmat mondjuk elég jól és megbízhatóan felismerem, így aztán azt gyógyszerrel csillapítom. Imádom a paracetamolt, az ibuprofent és az acetilszalicilsavat, és igazán szomorú vagyok, hogy penicillinérzékeny vagyok, mert így csomó antibiotikumtól elesek és a fogorvosnál is vigyáznom kell, mert a lidocaintól is kiakadok. A szokásos kötelező oltások mellett elkötelezett híve és jószolgálati nagykövete vagyok a kullancs, a bárányhimlő (aminek igen komoly és maradandó szövődményei is lehetnek), a rotavírus, az influenza és a hpv elleni védőoltásoknak...

VAKMAJOM

ALAPBLOG
Szerző: Vakmajom
2016.02.07.


...Egy szokás szerint tanulságos Vekerdy interjú az oktatás kapcsán. Egy részt külön kiemelnék, mert általános érvénye van:

„Hadd rugaszkodjam el kicsit a főtémától; én nagyon öreg vagyok, ezért régóta hallgatom már, hogy vége a nyugati demokráciáknak. Mindig volt autoriter állam, amelyik centralizált, és hihetetlenül hatékonynak tűnt egy ideig. Nézzük meg: Hitler elfoglalja egész Európát, kivéve Angliát és a semlegeseket. Sztálin meghódította a világ egyötödét. Közben ott tébláboltak körülöttük a szerencsétlen, mindig válsággal küzdő, folyamatosan összeegyeztethetetlennek tűnő érdekek között egyeztető nyugati demokráciák. Ezek a gyenge, nem centralizált demokráciák aztán megnyertek minden nagy világháborút, legyen az meleg vagy hideg.


– Ezt mivel magyarázza?

– Azzal, hogy a demokráciák kibontakoztatják a személyiséget, azt mondják, legyél, aki vagy! Ez a nevelési paradigmájuk, melynek révén a valóban hatékony közösségek az individualista államokban jönnek létre. Az olyan kollektivista államok, ahol a hangzatos törekvések mögött a „kaparj, kurta, neked is jut” elv rejlik, tehát csalunk, lopunk, miközben eljátsszuk a közösségi embert, törvényszerűen alulmaradnak.”

ITT OLVASHATÓ


VEKERDY TAMÁS SZERINT RÁKOSISTA OKTATÁSPOLITIKA VAN MA MAGYARORSZÁGON

!!444!!! BLOG
Szerző: Rényi Pál Dániel
2016.02.07.


Terjedelmes interjút adott a Magyar Nemzet hétvégi magazinjának Vekerdy Tamás pszichológus, író, pedagógiai szakember, a Waldorf oktatási modell egyik megalkotója. A szakember nagyon erős jelzőket használ a mai oktatáspolitikájára, és kártékonynak nevezi a tanintézményeket tömörítő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) tevékenységét.

"A jelenlegi magyar oktatási rendszer annak a bolsevik pártnak a struktúráját követi, ahol azt mondták: a demokratikus centralizmus azt jelenti, kuss, pofa be! Ez bevonul az államgépezetbe, bevonul az iskolák irányításába, és már látszik a totál kudarc."
 
Vekerdy szerint a KLIK által fémjelzett rendszer "nem állampolgárokat, hanem alattvalókat nevel",  és tökéletesen szembemegy Gróf Klebelsberg Kunó szellemiségével, aki nem megszüntetett egyetemeket, hanem épp létrehozta őket, és közelebb hozta az oktatási lehetőségeket az alacsonyabb néposztályhoz, ahelyet, hogy felszámolná azokat...ITT OLVASHATÓ 
 

"NEKEM ITT JÓ SOROM LESZ" - HOVÁ KÖLTÖZIK MAJD 660 FOGYATÉKOS INTÉZETLAKÓ

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ
2016.02.07.


Az 1990-es évek vége óta folyamatos szakmai és civil követelések után a Kormány 2012-ben az előző kormányok által – törvényellenesen – halogatott programba vágta a fejszéjét: egy 30 évre tervezett stratégia első lépéseként 6 nagy bentlakásos intézet bezárását kezdte el EU-s források bevonásával. Az, hogy a magyar állam végre belevágott ezen reformokba, valóban dicséretes – nem csupán nemzetközi és hazai jogszabályokat teljesít ezzel, de összhangban van környékbeli országok hasonló programjaival: jelenleg Észtországtól Csehországon és Belgiumon át Horvátországig több ország is intézeteket zár be, és azokat kisebb, vagy közösségi lakóformákkal pótolja.
 
A 660 értelmi fogyatékos, súlyosan-halmozottan fogyatékos és pszichiátriai ellátott életét befolyásoló, 2016-ban záruló program azonban kritikát is jócskán kapott: az új épületek túl nagyok, így kérdéses, hogy nem új intézetek épülnek-e (kisebb, közösségi jellegű vagy önálló lakások helyett); a lakóknak kevés beleszólásuk volt kialakításukba és a beruházások sok esetben indokolatlanul drágák voltak.
 
Eközben, a tervezetthez képest kicsit megcsúszva, de tavaly decemberben a futó programok szimbolikus zárása is megtörtént több helyen. Az alábbiakban a záró/avatóünnepségekről szóló képes sajtóbeszámolókat gyűjtöttük össze:
 

CSIRKENYÁRSAKÉRT MICHELIN CSILLAG? TOKIÓBAN ILYEN IS VAN!

VILÁGEVŐ BLOG
Szerző: világevő
2016.02.07.

Tokióban eleve minden van, miért pont ez ne lenne. Csirkebőrtől a zúzáig, hozzá sör egy pincehelyiségben, egyébként pontosan 5 méterre a legendás Jirótól...
A fenti képen látszik a hely, ennyi az egész, egy nagy pult és körben még pár asztal. És az ablakon keresztül rá lehet látni a Sukiyabashi Jiróra, a legendás 3 Michelin-csillagos sushizóra, ahol elég kellemetlen élményem volt.
A helyszín tehát ugyanannak az irodaháznak a pinceszintje, amit tévesen egy metroaluljáróként szoktak emlegetni a helyszínen soha nem járt újságírók, pedig valójában erről szó sincs. Az viszont stimmel, hogy elég furcsa a megközelítése, több irányból is le lehet jutni a -1-re, de ezek egyike se se különösebben elegáns. Az viszont Tokióban teljesen normális, hogy vertikálisan is terjeszkedik a város, azaz nem kell feltétlenül a földszinten lennie senkinek sem, sőt, ebből is adódik, hogy az utcafront se alapfeltétel a sikeres működéshez. Az alagsorban van tehát a Birdland is, ami egy yakitori étterem, vagy egyszerűbben egy csirkenyársbüfé. Az étlap külseje sem kifejezetten a sznobokat szólítja meg, bármelyik hazai sörözőben hasonlót találunk:


ITT OLVASHATÓ

AKI ORBÁN VIKTORBAN NEM BÍZIK, AZ ÁRULÓ

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD
Szerző: Egyenlítö Blog
2016.02.07.


...hogy mi a terror, nem mi döntjük el. És pláne nem a józan ész dönti el. Azt majd Orbán dönti el. Esetleg Rogán és Habony segít neki.

És mindenki másnak el kell fogadnia. Mert ha nem teszi, akkor áruló és maga is terrorista. Mert:  "Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes jövőnkben sem bízik, és aki a mi boldog, fényes jövőnkben nem bízik, az áruló".

Hát itt tartunk most.

ITT OLVASHATÓ

ADMINISZTRÁTORI JOGOK: ÁTOK VAGY ÁLDÁS?

VÍRUSIRTÓ BLOG
Szerző: softpedia
2016.02.07.


Ha a Microsoft valaha is megfontolná az adminisztrátori jogok megszüntetését a Windows operációs rendszerben, a 2015-ben jelentett biztonsági fenyegetések 86%-a használhatatlan lenne, és az Internet Explorer kapcsán jelzett biztonsági rések 99,5%-a is kiaknázhatatlan lenne a hackerek számára.

Legalábbis ezekre a következtetésekre juthatunk az Avecto által készített Microsoft Sérülékenységi Jelentésének elolvasása után, amelyben a cég analizálta a Microsoft által 2015-ben kiadott összes biztonsági jelentést.

ITT OLVASHATÓ

BESZÉLNÜNK KELL TÖRÖKORSZÁGRÓL

KETTŐS MÉRCE
Szerző: Kapelner Zsolt
2016.02.07.Törökország – Európa és a Nyugat potenciális szövetségese az ISIS elleni harcban, partnere a menekültválság kezelésében. Talán ez is közrejátszik abban, hogy a nemzetközi mainstream sajtó alig vesz tudomást róla, hogy e baráti országban véres polgárháború dúl, a kormány vasököllel hallgattatja el ellenzékét, és a terrorizmus elleni harc címén véres erőszakkal nyomja el saját polgárait. Néhány török állampolgár megelégelve a helyzetet úgy döntött, híroldalt indít, hogy a hazájukban dúló áldatlan állapotokról szóló hírek a külvilághoz is eljussanak. Işık Sarıhannal, a We Need to Talk About Turkey szerkesztőjével beszélgettünk.
- Miért éreztétek szükségesnek a híroldalatok elindítását?- Egy ponton túl egyszerűen fájdalmassá vált csak ülni és tétlenül nézni, ahogy a helyzet egyre rosszabbra fordul Törökországban. A szörnyű és szükségtelen háború az ország dél-keleti részén, a növekvő fasizmus és bigottság, a kormány jogtalanságai és tekintélyelvűsége, ami napról-napra rosszabb lesz, a menekülthelyzet…
Egyszóval azt gondoltam, mint külföldön – Magyarországon – élő személy, aki egész nap a híreket olvassa, azzal tehetem a legtöbbet, ha indítok egy híroldalt néhány barátommal, hogy hozzájáruljunk a globális szolidaritáshoz és az ügyeink nemzetközi elismeréséhez. Elvégre ezek az ügyek a világpolitikával is szoros kapcsolatban állnak.

TE TUDSZ BÁNNI AZ ÉRZELMEIDDEL?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsa
2016.02.07.


A jó közérzet és a stresszkezelés alapfeltétele, hogy bánni tudjunk különböző, külső-, belső hatásokra keletkező érzelmeinkkel. Ha a sajátjainkkal elég jól boldogulunk, kevésbé borítanak ki a mások érzései is. Több empátiát, nagyobb nyugalmat és derűt tudunk megélni a kapcsolatainkban, ami mind rövid, mind hosszútávon az egészségünket szolgálja. S nemcsak a sajátunkat, de a velünk kapcsolatban élőkét is.
Az érzelmek kezelésének képességét érzelmi kompetenciának nevezzük. Ha ebben nem vagyunk elég jók, hamarabb stresszelünk, könnyebben felborul a homeosztázisunk. Ha gyakorivá, krónikussá válnak az egyensúlyvesztés állapotai, akkor nagyobb valószínűséggel betegszünk meg, hiszen ideg- és immunrendszerünk intenzívebb igénybevételnek van kitéve.
Ezért is lenne fontos elsajátítani az alább felsorolt képességeket. (Bővebben: Máté Gábor A test lázadása című könyvében)

ITT OLVASHATÓ

7 OK, AMIÉRT ELCSESZETTNEK ÉREZZÜK A FONÓDÓ VILLAMOST

MENTÁLIS DEFICIT
Szerző: Hakapeszi Miki
2016.02.07.Sokan nagy reményekkel várták a fonódó villamos elindulását, az első hétvégén tele volt lelkes és kíváncsi utazgatókkal az összes járat. Aztán jött a hétfő, az első arcra esés, majd a kedd és a további szivattyúk. Három hét után szinte mindenkinek tele van vele a töke, sokaknak jogosan. Érdemes megnézni, hogy mi a fő gáz és lehet-e javítani a problémákon, vagy felkészülhetünk arra, hogy a cummancs tartós lesz.
Mindenekelőtt: a fonódó alapvetően faszaság, s noha vannak vesztesek is, sokkal többen járnak jól, egy csomó útirányon naponta sok tízezren spórolnak vele átszállást. Fontos, hogy nagyjából ez volt az utolsó ilyen jellegű nagy projekt, amire meg lehetett pumpolni az uniót, tehát lehet álmodozni továbbiakról, de mivel mostantól már a saját faszunkkal kell vernünk a csollányt, kitalálható, mire lesz esélye a városnak.
De vissza a fonódóhoz, ezek a legfontosabb, leglátványosabb elkúrások:
ITT OLVASHATÓ

BOLDOG KITÖRÉS NAPJÁT

L. ALEX MONDOM A MAGAMÉT
Szerző: L.Alex
2016.02.07.


Boldog kitörés napját! – köszönt rám Pozsgay elvtárs álmomban és én megsimogattam zakóján, a Fidesz kitűzőt. Az a jó az álmokban, hogy itt akár Semjén is belovagolhat és elrikkanthatja magát – Éljen a Pride! – senki nem fog meglepődni, sőt ebben a rem, vagy milyen alvófázisban még az is természetes, hogy nácik menetelnek Székesfehérváron, miért ne?
A pofára esés akkor kezdődik, amikor az ember azt tapasztalja, hogy ébren van.

Nácik menetelnek Székesfehérváron, szépen, nyalkán, kifenve, kikenve, lehetnének akár a fehérvári huszárok is, de ami késik, az nem múlik, sokszorosan beért az elmúlt huszonhat év fasiszta dédelgető politikája.ITT OLVASHATÓ

BOLDOG AKARSZ LENNI? sOHA NE HAGYD ABBA A NÖVEKEDÉST!

NAPI REMÉNY
Szerző: mintyovanviki
2016.02.07.„Nem mondhatom, hogy tökéletes vagyok. Korántsem tanultam meg azt, amit megtanulhattam volna eddig, de folyamatosan haladok és végül olyanná leszek, mint amilyennek Krisztus engem látni szeretne, amiért megmentett engem. Nem, kedves testvéreim még mindig nem értem el a célt.” (Filippi 3:12-13 LB fordítás)
Jézust követni egy döntés, majd egy egész életen át tartó folyamat. Nem követhetsz valakit gyaloglás nélkül. Mozgásban kell lenned!
A Filippibeliekhez írt levél 3:12-13 azt írja: „Nem mondhatom, hogy tökéletes vagyok. Korántsem tanultam meg azt, amit megtanulhattam volna eddig, de folyamatosan haladok és végül olyanná leszek, mint amilyennek Krisztus engem látni szeretne, amiért megmentett engem. Nem, kedves testvéreim még mindig nem értem el a célt.” (Filippi 3:12-13 LB fordítás)
ITT OLVASHATÓ

A KLIK AZ MŰKÖDIK, CSAK AZ A ROHADT SZOFTVER

REZEDA VILÁGA
Szerző: rezeda
2016.02.07.


Ha én gyöngyöstarjáni diák volnék, és részt vettem volna eddig az iskolai hitoktatásban, akkor lenne rá ékezésem, hogy imába foglaljam a KLIK nevét, holott egészen biztosan fogalmam se lenne róla, hogy mit is takar ez a négy betű. Ellenben tudnám, neki köszönhetem azt, hogy hétfőn nem kell iskolába mennem, amivel egy guriga klozettpapírt is megspórolnék szűkölködő családomnak. Ez csak megér egypár miatyánkot.
Anyu, meg az apu gond nélkül törölgethetné a seggét otthon, ugyanis a selyempuha jószágot nem kellene elvinnem az iskolai budiba, mert ott csak befagyna a gyerekek meg az ok nélkül lázadozó és lázító tanárok segge, akiknek Rákosi Mátyás volt a közös édesapjuk bizonyára. Ez mellékszál, de az nem, hogy az iskolámban kikapcsolta a gázt a nemzeti szolgáltató, mert a KLIK nem fizetett neki.
ITT OLVASHATÓ

ÉRDEKES MEGOLDÁSOK!

SAKKOZZ MINDENNAP!
Szerző: General Ludd
2016.02.07.

Mint mindig, most is elmondom: lassan, óvatosan a megfejtéssel, mert a feladvány nehezebb mint gondolnád!
Világos lép!


NEHÉZ AZ ISKOLATÁSKA (?) - SVÁJCBÓL JELENTKEZÜNK

VILÁG ISKOLÁI BLOG
Szerző: Liza
2016.02.06.


Ma Svájcba látogatunk, Európa leggazdagabb országába, ahol megtudhatjuk, hogy nincs egységes oktatási rendszer és hogyan válogatják a gyerekeket, mit jelent a projektoktatás és hogy a gyerekek magaviselete nem jelentkezik a jegyeiken. Megtudjuk, hogy nincs bizonyítvány és hogy milyen a házi feladat.
Míg otthon éltünk gyakran gondoltam szomorúan a régi slágerre szeptember elején, itt azonban ki kell jelenteni, hogy a cím nem állja meg helyét.
Nyolcadik éve élünk Svájcban. Ha az ismerősök ennyi év tapasztalat után azt kérdezik, hogy milyen a svájci iskola, akkor röviden azt mondom, hogy jó. Bővebben fogalmazva, nagyon jó. :)

ITT OLVASHATÓ

A SZOPTATÁS ÉLETET MENTHET

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.02.07.


Az anyatej tápanyagokban gazdag és védi a gyermek egészségét, ugyanakkor erősíti a mama-baba kapcsolatot. Egy nemrég született tanulmány szerint évente több mint 300 ezer életet menthetne meg.
A Lancet-ben publikált kutatást a Bill and Melinda Gates alapítvány és a brit Welcome Trust finanszírozta. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már régóta ajánlja a gyermekek szoptatását hat hónapos korukig...

ITT OLVASHATÓ

TERROR (VESZÉLY?)

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Markó Beáta
2016.02.06.


Nincs annál jobb, ha egy ország irányítását a bölcs nép egy még nála is műveltebb, bölcsebb ember kezébe adja. A kínai kommunista vezető nagy mondásait kicsi piros könyvecskébe gyűjtötték össze, a líbiai diktátornak zöld könyvecskéje volt hasonló tartalommal. Sietni kellene egy kicsi narancssárga könyvecske összeállításával, mert a felcsúti államférfi bölcsességeinek gyűjteményéhez hamarosan lexikon méretű könyvre lesz szükség.

Kiforrott eszmefuttatásait az általa kisajátított állami rádióban péntek reggelenként rendszeresen megtartott prédikációjában szokta előadni. Legutóbb éppen a terrorveszélyről derilált. Korábbi oktatásaiból tudjuk, hogy az Európát elözönlő menekültáradat miatt félti kis hazánkat, agytekervényeiben minden egyes háború elől menekülő kisgyermekes család egyenlő a terroristával. Ettől a fenyegető veszélytől óvta meg kicsiny birodalmát nyár végén a határokon felhúzott pengekerítéssel, de semmi kétségünk, ha úgy hozná a sors, akár – egyre nagyobb térfogatú – öntestével védené meg az egész Kárpát-medencét...

ITT OLVASHATÓ

VÉGE VAN-E EURÓPÁNAK?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.02.06.


Az Európai Unió nem befejezett intézmény. Ennek a következményei kezdettől fogva látszanak. Ezek a strukturális hibákból fakadó problémák sokkal jobban meglátszanak, amikor gyors és hatékony cselekvésre lenne szükség, mert valamilyen válság van a világban. Ezért ezekre a strukturális problémákra megoldásokat kell találni, az EU-t meg kell erősíteni. De előbb a renitenseket ki kell dobni belőle, mert ezek ma már tudatosan és szándékosan megakadályoznak minden olyan lépést, amely a strukturális káosz felszámolását célozná. Ezek az országok az Unió szétverésében érdekeltek, mert akkor kontroll, külső összehasonlítási alap nélkül alakíthatják ki a történelmi örökségükből fakadó és a népléleknek megfelelő kis nemzeti szörnyállamaikat.

Akinek nem tetszik Európa, akinek nem tetszenek a közös értékek, akik a liberális demokrácia elveit bilincsnek és gyarmatosításnak érzik, azok távozzanak. Ha nem teszik meg maguktól, akkor ki kell zárni őket. Ha van “válság”, akkor az a humanizmus, a jószándék, az együttérzés, ezeknek az országoknak a polgárai iránti féltés és aggodalom válsága az. Ha Európa olyan lenne, mint ezek a tahó, önző, erőszakos és unintelligens vezetésű primitív országok (amelyeket népük többsége támogat ebben), akkor már régen röpültek volna. Európa még elég erősnek érzi magát arra, hogy ezeket a szemtelen alakokat és ellenséges érzületet tápláló nemzeteket megtűrje és elviselje, mert még mindig jobb, ha belül vannak, mintha kívül lennének.

De a demokráciáknak meg kell találniuk azt a pontot, ahonnan nem hátrálnak tovább. A kelet-európai országok népeinek pszichológiai betegsége megfertőzheti őket is, és valóban beteggé teheti Európát. Ma a betegséget azok okozzák, akik Európa betegségét hirdetik. A diagnózisuk rossz, miszerint a dolgok természetéből fakadó nehézségek a szabadság és a liberális demokráciák következményei. Mintha nehézségek nem lennének, ha nem lenne szabadelvű társadalom, ha megszűnne a jogállam és a hatalmi ágak megosztásán alapuló demokrácia. A demokrácia nem egy befejezett társadalmi forma, amely megszünteti a bajokat, hanem a mindenkor létező aktuális válságok és nehézségek humánus, jogszerű, és nem népirtásokhoz vezető módja. A gyógymód, amit ezek a primitív fasisztoid országok ajánlanak, az maga a halál...

ITT OLVASHATÓ

TÍZ DOLOG, AMIT NEM TUDTÁL DÉL-KOREÁRÓL

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Bartók Rozi
2016.02.07.


A koreai popkultúra rohamos terjedésének köszönhetően Dél-Korea egyre több embert foglalkoztat, azonban egy országot csak a termékein keresztül nem lehet teljesen megismerni. Ebben a cikkben olyan dolgokat gyűjtöttem össze, amiket az ember nem feltétlenül tanul meg a sorozatokból, ellenben ha itt él, akkor nap mint nap megtapasztalhatja őket.

1. ÖREGEBB VAGY, MINT HINNÉD

A dél-koreaiaknál a terhesség időszaka egy évnek számít, így a csecsemők egy évesek, amikor megszületnek. Ez tehát azt jelenti, hogy Dél-Koreában tizenhét évesen vagy tizennyolc. Feltéve, persze, ha azon szerencsések közé tartozol, akik ugyanabban az évben születtek, mint amelyikben fogantak. Ellenkező esetben nem egy, hanem két évet kell hozzáadnod a valódi korodhoz, hogy megkapd a koreai korodat. Tehát ha szeptember előtt van a születésnapod, és érzékenyen érint az öregedés, semmiképp se koreaiakkal ünnepelj. De még ennél is van tovább. A koreaiak ugyanis nem a születésnapjukon öregszenek, hanem az újév első napján, tehát a december 31-én született egy éves kisbaba január 1-jén már két éves. Ezt a tradíciót, görcsös ragaszkodásuk ellenére, maguk a koreaiak is utálják...
 

OROSZ-AMERIKAI SZÓPÁRBAJ

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.02.06.


NATO-katona saját árnyékát meglátva kiáltja a Ria Novosztyi oroszországi hírügynökség karikatúráján, hogy „Elkaplak!” Vitalij Povickij rajza pontosan kifejezi, hogyan viszonyulnak Moszkvában a nyugati médiumokban hetek óta zajló, Oroszország elleni hangulatkeltéshez.

A mostani sorozat azzal kezdődött, hogy a ma még tekintélyesnek számító csatorna, a BBC úgynevezett dokumentumfilmjében Vlagyimir Putyin államfőt járatták le Oroszországból emigrált úgynevezett üzletemberek. Az orosz elnök mesés magánvagyonával kapcsolatos feltételezéseiket a csatorna az amerikai pénzügyminiszter-helyettesnek azzal a kijelentésével próbálta igazolni, hogy „a viszonyok ismeretében nekem úgy tűnik fel: az állítások akár igazak is lehetnek”.

Ezt követte annak sulykolása, hogy Oroszország támadást készít elő az Európai Unió országai ellen...

ITT OLVASHATÓ 

MI TEKINTHETŐ MA JÓ PÉLDÁNAK?

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.02.06.


...Félreértés ne essék: nem vitatom az ilyen típusú támogatások szükségességét. Nálunk is van ösztöndíjprogram, van gyerek, akit kiszakítva a közegéből, messze, kollégiumi rendszerben, csak pozitív hatásokkal körülvéve sikeresen állítunk más pályára, mint amit egyébként a helyzete jósolt volna neki. (Jól látom a különbséget közte, aki az egyik legszínvonalasabb középiskolában is képes teljesíteni, és a testvére közt, aki semmivel sem rosszabb képességű, ám itt, ebben a közegben maradt, és félévkor ötből bukott egy szakközépiskolában. ) Szóval kell ez is, mert a roma értelmiséget növelni kell. Bár abban kicsit szkeptikus vagyok, ha kikerülnek, milyen változásokat tudnak majd generálni. Pláne ezzel a küldetésképpel, amit kapnak. Vajon az asszimilálódott romákhoz csatlakoznak majd, vagy vállalva identitásukat, ezt a széthúzó roma értelmiségi réteget erősítik-e?

A bajom az, hogy ennek felmutatása, jó példaként való kiemelése a valós problémát lényegesen nem befolyásolja. Sőt, egy fals megoldási képet kommunikálhat. Egyrészt, mert létszámában elenyésző, olyan mértékű számbeli emelése pedig, ami már a problémát is kezelné, nos, ahhoz annyi pénz kellene, ami a világon sincs. Meg az is bajom, mint fentebb is írtam, hogy épp azokra a dolgokra épít, ami nincs meg, mint a szorgalom, a motiváció, az elköteleződés a tanulás iránt, az ehhez szükséges családi támogatottság, a kitartó munka, és persze a keresztény szellemiség.

A rendszerben pedig ma olyan gyerekek vannak tömegével, akik épp ezeknek az értékeknek a híján vannak. Ahol épp ezeknek az elemeknek a fejlesztésével kellene kezdeni valamit. Mert mi van azzal, aki nem motivált? Akikben nincs szorgalom? Kitartás? Ahol nincs családi támogatottság, csak visszahúzás? Esetleg hiányzik a keresztény szellemiség is? Ők vannak tömegével ma az iskolákban, és a velük végzett munka kudarca határozza meg majd a jövőnket, az ő problémáik kezeléséhez kellene egy más rendszer, más keretekkel, más fókuszokkal.

Mert akkora a baj, hogy ezt már nem lehet ezek között e keretek között megoldani. A sikereként értékelhető és a kudarcnak kitettek számbeli aránya ezt pontosan mutatja. Az oktatás hatása erre a társadalmi csoportra minimális, és a közegben, amiben élnek, az is leamortizálódik. Új megközelítés, új, komplex beavatkozási rendszer adhat csak megoldást. De mi még mindig ezt a rendszert kozmetikázzuk...

ITT OLVASHATÓ

RESZKESSÜNK!

DÉL-BUDA MÁSKÉPP
Szerző: pgeri
2016.02.06.


Kvótavita = figyelemelterelés

A napi jó hír: a Fidesz megvédi az országot! Sőt! Minden fideszes önkormányzat megvédi saját magát! Kitől? Hát a gonosz menekültektől. Minden egyes önkormányzat – nyilván központi utasításra – el akar fogadtatni a képviselőkkel egy nyilatkozatot, amely egyrészt összemossa az illegális bevándorlókat a politikai és/vagy háborús menekültekkel, másrészt kijelenti, hogy az egyébként kizárólag a valódi menekültekre vonatkozó “betelepítési kvóta” veszélyezteti a mi életünket, és elviselhetetlen terheket jelent kerületünknek.

Nézzük csak, mekkora teherről lehet szó. A jelenlegi kvótaelosztás alapján Magyarországnak 1294 embert kellene elhelyeznie. Ez lakosság-arányosan kerületünkre nézve 6,5 ember. Legyen 7 darab, azaz 1-2 család. Ebbe roppanna bele az oktatásunk és az egészségügyünk, netán a közbiztonságunk. A Fidesz szerint.

Van egy rossz hírem. Az oktatásunk és az egészségügyünk abba fog beleroppanni, hogy egyiket a KDNP nevű, 19. századi gondolkodású kamupártra bízták, a másikba meg nem hajlandóak elég pénz tenni, hogy a dolgozók ne húzzanak el külföldre. Ezekről és a napi szintű korrupcióról pedig a legegyszerűbb egy kis idegengyűlölettel elterelni a figyelmet...

ITT OLVASHATÓ