2019. június 29., szombat

RÁADÁS: GYÖNYÖR (MUTLULUK) - TÖRÖK FILMDRÁMA, 126 PERC, 2007

YOUTUBE
Rendező: ABDULLAH OGUZ
2007Elrabolták és megbecstelenítették Meryemet. A török faluban élő középkori szokás alapján a fiatal lányra halál vár megbocsáthatatlan "bűnéért". A hagyományok szerint a család így törli ki a gyalázatot az emlékezetéből. A falu vezetőjének fia, Cemal kapja a feladat végrehajtását, ám az utolsó pillanatban kételyei támadnak. Elmenekül a lánnyal, nyomukban a banditákkal, akik Meryem életére törnek. Találkoznak Irfannal, a volt egyetemi professzorral. A férfi is menekül, a tönkrement házasságától, az üres élettől. A valószerűtlen trió közös útja mindannyiuk életét megváltoztatja...

MAGYARORSZÁG 2019: FELCSÚT LESZ AZ ORSZÁG FŐVÁROSA, STADION LESZ AZ ORSZÁGHÁZ HELYÉN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.06.29.


Vannak gondok a Hableány tragédiájának nyomozása körül, legújabban az, hogy letörlődött az egyik feketedoboz tartalma, de Pintér Sándor belügyminiszter még tartja magát, és a helyén van. Varga Judit leendő igazságügyi miniszter havonta háromszázezer lakhatási költségtérítést kap majd, hogy ne kelljen az utcán, padon aludnia. Budapesten ugyanis nincs neki lakása, csak a férjének van a fővárosban, neki magának csupán vidéken van.

Tiborcz István, igen, már megint Orbán Viktor vejéről van szó, elzárja az aligaiak elől a Balatont, de nálunk ezt is meg lehet csinálni, mert Magyarország a korlátlan lehetőségek hazája, itt mindent meg lehet csinálni. Mindent is.

A jövő hónaptól lezárják a határokat, megszűnnek az ikes igék, ősztől pedig Felcsút lesz az ország fővárosa. Lebontják az Országházat, olimpiai stadion lesz a helyén.

Nem tudtok olyat mondani, amit ne hinnénk el. Azt is, amire néhány évvel ezelőtt csak legyintettünk volna. Amire sok éve még azt mondtuk, hogy szemenszedett hazugság, rémhír. Hülye pletyka, aminek nem szabad felülni, mert semmi valóságalapja nincs.

Átrendeződtek a dolgok és a dimenziók: e nemrég még Magyar Köztársaságnak hívott országban, mára semmi nem az, ami volt. Talán már a fizika törvényei sem érvényesek, ha érdekeitek úgy kívánják, betiltjátok a szabadesést, rendelettel korlátozzátok a hangsebességet, sunyi, hajnalban benyújtott parlamenti módosítóval megváltoztatjátok a relativitás törvényét.

Bárki bármit mond közületek, bármekkora baromságnak is tűnik, el kell gondolkodnunk rajta. Ma már az is hihető, amit máskor meg se hallanánk, amire csupán legyintenénk, mert annyira irracionális. Ma már ugyanis bármi megtörténhet. Visszamenőlegesen kivetett adók, szakmai hibának hazudott hamisítások, torzítások, elhallgatások. Nem alkalmanként, és nem véletlenül: nálatok ez a normális üzemmenet. Talán már ti magatok sem tudjátok, hogy mikor mondtok igazat, és mikor nem.

Aki ellopja az emberek magán-nyugdíjpénztárakban összegyűjtött pénzét, és utóbb mindezt a nyugdíjak megvédésének hazudja, az ennél nagyobb gazemberségekre is képes. Aki visszamenőlegesen alkot törvényt, korlátozza a tájékoztatás és a tájékozódás szabadságát, tönkre tesz mindent, ami egy demokráciában fontos, arról mindent el lehet hinni.

Ne csodálkozzatok, ha a legvadabb pletyka, a legalaptalanabbnak tűnő rémhír is hihetővé válik veletek kapcsolatban. Most írta valaki a közösségi portálon, hogy jövőre ugyanolyan vércsoportja lesz mindenkinek, és a levegő nem alanyi jogon jár, hanem rászorultság alapján a kormányhivatalokban kell igényelni.

Ha jobban belegondolunk, egészen hihetően hangzik.

A NAGY ESKÜVŐ-DILEMMA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Christina, Patrick
2019.06.29.


A „hol legyen az esküvő?” kérdésre választ adni alapesetben sem könnyű, különösen nehézzé akkor válik, ha a pár két különböző országból származik. Egy esküvő legyen vagy kettő? Két egyforma vagy egy nagyobb és egy kisebb? Kiket hívjunk meg az egyikre és a másikra? Sorjáznak a kérdések, ráadásul minél mélyebbre ássuk magunkat a témában, ezeket annál nehezebb megválaszolni. Így járt ezzel az ír Christina és finn vőlegénye, Patrick is.

„Mindenki azt mondja, hogy amint megvan az esküvő helyszíne és dátuma, minden más a helyére kerül. Valószínűleg igazuk van, és kétségtelenül ez az egyik legizgalmasabb döntés az életünkben, de megpróbálunk túljutni az első elénk kerülő akadályon rengeteg olyan érzelemmel, amire nem is számítottunk.

A vőlegényem egy kis finn faluból származik, ahol svédül beszélnek. A település tele van színes faházakkal és olyan közösségi összetartással, ami ritka manapság. Idilli hely, ahol békésen érzem magam.

Én a Meath megyei Ashbourne-ból származom. Itt a politikai ügyek mentén időnként előkerül, hogy ki jövevény, de aztán a közösség mindig összetart, függetlenül attól, hogy ki honnan való.

Ahogy sok más beköltöző, a szüleim is Ashbourne-ban tartották az esküvőjüket, aztán oda is költöztek nem sokkal később. Mivel különösebben nem vonzott a helyi templom, így sosem gondoltam arra, hogy Ashbourne lehetne a saját esküvőm helyszíne. De mindig úgy képzeltem, hogy legalább valahol Leinsterben lesz, talán egy udvarházban. Itt bőven lehet a helyszínek közül választani.

Tavaly novemberben Thaiföldön, a tengerparton jegyeztük el egymást. Azért mentünk oda, hogy kiszakadjunk kicsit a hosszú finn télből. Az utóbbi pár évben Finnországban éltünk, de Thaiföld után úgy döntöttünk, hogy a következő karácsonyt együtt töltjük Írországban.

A családtagok és a barátok gratulációja után a következő kérdés az volt, hogy kitűztük-e már az esküvő napját. A látszólag egyszer kérdést kísérő rettegés érzése megmutatta, hogy a festői thaiföldi tengerparton elhangzó igen után a többi döntés már korántsem lesz könnyű.

A helyszín a nagy kérdés

Nem a dátum kitűzése a nehéz. Kis eseményt tervezünk, így azt mondogattuk, ha megvan a megfelelő helyszín, akkor lecsapunk rá. Nyári esküvő vagy téli? Ez a kérdés megválaszolja magát, ahogy kiválasztjuk a helyszínt.

Mivel két országból származunk, egy nagy kérdés gátol meg minket attól, hogy megtegyük az első lépést az álomnapunk felé, és ez pedig az: hol legyen az esküvő?

Az egyikünk számára sem lenne szörnyű, ha nem a hazánkban házasodnánk meg, de arra is gondolni kell, hogy a rokonok és barátok közül ki tud elutazni és ki nem.

Ha az egyik országot választjuk a másik helyett, azzal együtt az egyikünk rokonságát és barátait is előnyben részesítjük a másikakkal szemben?

Mivel az egyikünk hazájától távol éltünk az utóbbi időben, ezek az érzések nem jelentenek újdonságot, de teljesen váratlan érzéseket társíthatnak ahhoz a naphoz, aminek életünkben a legjobbnak kellene lennie...

ITT OLVASHATÓ 

MEGHALT UNGVÁRI TAMÁS

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2019.06.29.


A Széchenyi- és József Attila-díjas író, műfordító, irodalomtörténész 88 éves volt.

Életének 89. évében meghalt Ungvári Tamás - tájékoztatott a család. 

1930. szeptember 25-én született, az Eötvös Gimnáziumba a numerus clausus miatt nem vették fel, így került a Zsidó Gimnáziumba. Diplomát 1952-ben, 21 évesen szerzett az ELTE angol-magyar szakán - írja róla Wikipedia. Először Tatán tanított egy általános iskolában, majd a Csillag című folyóirat rovatvezetője lett. 1959-től a Magyar Nemzetnél dolgozott szerződéses munkatársként. 1960-tól fordító, dramaturg, a Budapester Rundschau szerkesztője. 1960–1961-ben a Petőfi Színház dramaturgja. 1970-től a Magyar Színházi Intézet tudományos főmunkatársa, 1975-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, 1980–1981-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense, 1982-től egyetemi tanára. 

Több külföldi egyetem vendégprofesszora. A Cambridge Egyetemen a Churchill College „overseas fellow” tiszteleti tagságban részesült. Fulbright vendégprofesszorként négy esztendőt töltött a kaliforniai Claremontban. IREX csereprofesszorként a Columbia, a Yale és a Harvard egyetemen tartott előadásokat. Művelődéstörténetet tanított a Zsidó Egyetemen, a Rabbi Szemináriumban. 

Ötvennél több önálló könyve jelent meg, regények, tanulmányok, esszék, továbbá több tucat színdarabot és regényt fordított magyarra. 

Munkásságát több díjjal, kitüntetéssel elismerték, így többek között Széchenyi- és József Attila díjas, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és Budapest díszpolgára. Közéleti tevékenységét többek között a Radnóti Miklós antirasszista díjjal és a Hazám-díjjal ismerték el. 

Honlapján így írt magáról:

SZERETETRE ÉRDEMES BOLONDJAIM

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.06.29.


Ismerik-e Bolondos Jankót? Meseszereplő. Imádom. Még felnőttként is el- elolvastam, pedig sorra fújtam már. A lányommal, a barátok gyerekeivel is olvasási szerződést kötött Jankó. Fújták ők is a történetet: amikor a vásárban a lütyőke vesz egy tehenet, és a vállán akarja hazavinni; kalapjára tűzné a baltát, de az sehogyan sem megy. Madzagon vezeti haza a feleségnek való lányt. Szegény anyja! Nem sokat gyarapodott fiával. Aki világgá is ment. A kertkaput nem behúzta, hanem elhozta, de miután világgá menve az nagyon nehéz volt, felvitték egy fára az asszonnyal. Jankó orra viszketett, megvakarta, a kapu leesett, és agyoncsapta a fa alatt kincset osztogató rablókat. Rájuk maradt a kincs, és a feleségével azóta is boldogan élnek...

MEGTALÁLTUK TIBORCZ BIRTOKÁT FELSŐÖRSÖN, ÉS BEMUTATTUK A FONYÓDRA TERVEZETT KILÁTÓT

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.06.29.


Az elmúlt héten drónvideót készítettünk Orbán Viktor vejének közel egyhektáros balatoni birtokáról, és infografikákra tettük a magyarországi vasfüggöny történetét. Emellett bemutattuk, hogy a Velencei-tó környékén koszos víz folyik a csapokból, Fonyódon üvegpadlós kilátót akarnak építeni egy omlásveszélyes területre, Bige László szolnoki gyárában pedig törvénysértő ellenőrzést tartott a katasztrófavédelem. Beszámoltunk egy újságírók elleni abszurd büntetőperről, elolvastuk az izraeli magyarokról szóló portrékötetet, és szerepeltünk a Tilos Rádióban is.

Tiborcz István egyhektáros, úszómedencés birtokot vett a Balatonnál

A miniszterelnök veje március elején vett meg Felsőörsön két egymás melletti területet, melyeknek együttes nagysága 9500 négyzetméter. A földhivatali nyilvántartás szerint mindkettő zártkert gazdasági épületekkel, házszámuk nincs, csak helyrajzi számuk, és a közútról nem észrevehetőek. A levegőből azonban jól látszik, hogy egy hatalmas úszómedencés villa rejtőzik a sűrű növényzet és a magas kerítés mögött.

Levegőbe kinyúló, üvegpadlós kilátót építenének az omlásveszélyes Magaspart tetejére Fonyódon

Fonyód (több más Balaton-parti településsel együtt) azzal került a figyelem középpontjába az elmúlt napokban, hogy a szezon kellős közepén újítja fel strandját. Bár az időpont valóban nem tűnik a legalkalmasabbnak, a beruházás még így is sokkal kevesebb kérdést vet fel, mint a város egy másik turisztikai fejlesztése, amelynek során egy üveg aljzatú kilátót építenének a meglévő kettő kilátó mellé. Méghozzá nem is akárhova: annak a (köznyelvben átfogóan csak löszfalnak nevezett) partoldalnak a tetejére, amellyel évek óta küzdenek a helyiek omlásveszély miatt.

Törvénysértő ellenőrzést tartott a katasztrófavédelem Bige László gyárában

A tavaly őszi, rendőrséggel közös razzia után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság idén május végén szabálytalanságokra hivatkozva felfüggesztette a Bige Holding működési engedélyét. Közben viszont a szolnok megyei katasztrófavédelemnek érvényes szerződése volt a gyárral, aminek tűzátjelző-szolgáltatást végzett térítés ellenében. A jogszabályok szerint ezért a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak összeférhetetlenséget kellett volna jelentenie maga ellen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál.

A héten emellett:
- bemutattuk, hogy a Velencei-tó környékén időnként fekete víz folyik a csapokból
infografikákra tettük a magyarországi vasfüggöny történetét
beszámoltunk róla, hogy két újságírót privát Facebook-bejegyzéseik miatt pereltek be
- elolvastuk az izraeli magyarokról szóló portrékötetet
- a legfrissebb témáinkról beszélgettünk a Tilos Rádióban
További cikkeink:

ODALENT

INDEX / TÁRCA TÁR
Szerző: KRUSOVSZKY DÉNES
2019.06.29.


Ki sem kell néznem az ablakon, gondolta a férfi, hogy tudjam, odalent van. Aztán kinézett, és tényleg ott ült. A lakás az első emeleten volt, alatta magasföldszint, elegendő távolság volt köztük, hogy ne kelljen attól tartania, találkozhat a tekintetük. Nem is találkozott, sem most, ahogy a függönyt ujjai közé csippentve félrevonta óvatosan, sem reggel, odalent, amikor lesütött szemmel kikerülte az asszonyt. Biztos volt benne, hogy a másik rászegezte sárgás szemét, és nem is engedte el egészen addig, amíg be nem fordult sietve, menekülve szinte a következő sarkon. Mindez csak gyanú volt persze, feltételezés, hiszen nem nézett oda, nem láthatta, hogy a nő valóban figyeli-e. Mindenesetre úgy érezte, és az épp elég volt.

Az utca egyébként önmagában is kíméletlen látványt nyújtott, két oldalt málló vakolatú bérházak, köztük szűk csapás, fénylő, kopott bazaltkövek, két szélen elhanyagolt aszfaltjárda, átgondolatlan, kényszerű javítások foltjaival tele, a járdaszélen pedig autók zsúfolt sora srégen, két kerékkel az aszfalt szélén, kettővel a macskakövön. Talán sohasem volt szép ez az utca, de mostanra egészen biztosan rondább már az indokoltnál. A kőporos pusztaságban néhol egy-egy nagy növényláda áll, csikkekkel és sörösdobozokkal tele, derékba tört, száraz fa torzójával a közepén. Egy régi, gyorsan elfeledett program, utcazöldítés, környezetrehabilitáció, vagy valami hasonló mementói. Talán egy önkormányzati kampány romjai, egy lerabolt EU-s projekt maradványai, amiket visszavett a városi természet, és a járókelők most már szégyentelenül arra használják, amire tudják: a szemetüket dobálják bele...

BEATLES NÉLKÜL A VILÁG – A ZSENIALITÁS NEM SZORUL MAGYARÁZATRA

HVG ONLINE
Szerző: LIGETI NAGY TAMÁS
2019.06.29.


Ha valaki beírja a Google-keresőbe azt a szót, hogy Beatles, 30 másodperc alatt 170 millió találatot kap. A Trainspotting és a Gettómilliomos Oscar-díjas rendezőjének új filmjében egyet sem.

Minden egyes zöldpaprikában ott rejtőzik a C-vitamin, csak elő kellett csalogatni, és amikor eljött az idő, valaki elő is csalogatta. Egy lehulló alma csak egy közönséges gyümölcs, másnak a gravitáció. A fekete lyuk mindig ott volt, ahol jelenleg Ste­phen Hawking tartózkodik, pont ez a bizonyíték mindkettő létezésére. Ha nincs Harry Potter, nincs több millió, Hermionenak öltözött vidám gyerek, de a borsodi Voldemort sem. A coke a drogbáró Pablo Escobar hívószava. Ha nincs a Beatles, a zaj mást jelentene, az Oasis nem egy zenekar, hanem a hely a sivatagban, ahová minden szomjazó vágyik. Ha nincs a Beatles, más oka lenne a szex, drog & rock and rollnak

A popuniverzum keletkezésének legújabb magyarázata az egész bolygóra kiterjedő 12 másodperces áramszünettel kezdődik. Egy kicsit szerényebb a koncepció, mint a nagy bumm, de azért így is elég messzire hallatszik. A héten mozikba kerülő játékfilm, a Yesterday készítői szívesen vállaltak néhány logikai bukfencet annak érdekében, hogy szórakoztatóan bizonyítsák egy olyan alternatív idővonal létezését, amelyen nem lelhető fel a modern zene legnagyobb hatású zenekara. Néhány pillanat alatt eltűnt a Földön eladott másfél milliárd album, az összes Penny Lane utcatábla, valamennyi liverpooli hűtőmágnes, a sárga tenger­alattjárók rajzfilmestül, az Abbey Road zebrája a „rossz oldalon” parkoló VW-val együtt...

MOSLÉK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.06.29.


Régebben, amikor volt még újságírás meg újság, és voltak történetek is, nem csak ilyen csatazaj, trombita hangja meg ágyúdörej, arra intették és oktatták az újságot író embert az öregek, hogyha egy mesét – ami máma sztori – elkezdett, akkor azt vigye is végig a megnyugtató vagy felkavaró lezárásig. Tisztelje meg az olvasót és magát is azzal, hogy nem hagy levegőben egy sorsot, egy drámát vagy örömöt sem, mert mindennek van vége, vagy lesz egyszer. Sőt, már az iskolában is úgy oktatták a kis hugyosokat, hogy a fogalmazás szerkezete a klasszikus bevezetés, tárgyalás befejezés, kivéve, ha az idő nem lineáris, de ilyenekkel Kiss Pista 5. b. osztályos tanuló nem foglalkozott. És ma sem törődik vele, illetve nem tudható, a mai Kiss Pisták mivel törődnek egyáltalán.

Ilyen kényszerűségek, késztetések és becsületbeli ügyek okán nekem ma itt Varga Judit mindjárt miniszter nacsasszonnyal kellene foglalkoznom. Hiszen két napja elkezdtem mesélni a róla szóló bajaimat, hogy miért felkavaró, ha ő miniszter lesz, illetve, hogy miért illeszkedik a NER-be mégis, hogy szükségszerű termék ő, ha gyalázatos is. Mert mit ád a jóisten, kiderült, hogy a leendő miniszter nacsasszony annak ellenére, hogy milliós jövedelme van neki, a férjének meg pláne, tehát együtt nekik kurva sok milliós havi jövedelmük van, mégis a köz segíti a kis családot havi háromszázezerrel. Ennyi lakhatási támogatást kap a leendő miniszter nacsasszony az igazság nevében, amitől az embernek fölfordul a gyomra. Szóval ilyenek vannak, s ha ebbe szügyig merülünk, abból Buddenbrook ház lesz, holott a népek egyperceseket is alig olvasnak.

Mit tegyen hát az ember a Varga Judittal, illetve a Varga Juditokkal, akik a NER színe virágai, és annyian vannak, mint hercegkisasszonyok a burgban, s ha az egyiknek a nyomába szegődik az ember, akkor elvész a nagy egész. Mert az van, az ilyen leendő miniszter nacsassszonyok, a cimboráik és a rajongóik naponta olyan mennyiségben állítják elő a hulladékot, hogy egyenként vizsgálni már terméketlen és haszontalan is, hiszen a NER alattvalók sem külön csomagolva, hanem ömlesztve, összekeverve és ledarálva fogyasztják, mint a disznó a moslékot. Bár, s milyen beszédes is ez, olyat az Unióban malac nem is kaphat egyáltalán. Ilyen esszencia nekünk a héten, mintegy szimbóluma s egyben végterméke is a bús magyar sorsnak, hogy Orbán szól a VOLT-on rogyásig...

BŰN ÉS BÜNTETLENSÉG - A MAGYAR MAFFIAÁLLAM ÉS AZ EP-VÁLASZTÁSOK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MAGYAR BÁLINT, MADLOVICS BÁLINT
2019.06.28.


A rendszer természete és a le­­ga­litás dimenziója

A történelemből ismert hűbéri rendszerek, királyságok egyik alapvető jellemzője volt az uralkodás nyílt, legális volta. Nem mintha az uralkodók nem zsákmányoltak volna, ne építettek volna ki egyközpontú, piramisszerű vazallusi rendet a saját földesuraikkal és nemességükkel, vagy ne lett volna a társadalom nagy többsége megfosztva a szabadságától és a társadalmi mobilitás esélyeitől. De egy király nem láttatta magát miniszterelnöknek. Nem volt Alaptörvénye, amely kimondta volna, hogy „senkinek a tevékenysége nem irányulhat a hatalom [...] kizárólagos birtoklására”. A földesurait illetően nem állította, hogy „nem foglalkozik üzleti ügyekkel,” és nem tartatta a vagyonát a lovászfiú nevén sem, ugyanis nem volt rászorulva strómanokra. Ő volt a király, és mint ilyen, legitim módon felhalmozhatott, és legálisan rendelkezett – ő is és a földesurai is, a formális rendnek megfelelően – státusok, tulajdonok és életek fölött.

Hiába csábítóak a történelmi párhuzamok, a legalitás dimenziója nélkül nem érthetjük meg az Orbán-rendszer működését – sem a hazai, sem pedig az utóbbi hetekben előtérbe került nemzetközi terepen. Amikor Magyarországgal kapcsoltban maffiaállamról beszélünk, az alapvetően négy tényező együttállását jelenti. Először az uralmi elit egy politikai-gazdasági klán. Nem a „Fidesz” vagy „a kormány”, hanem egy fogadott politikai család: olyan, jogi alakot nem öltő, de a formális intézményrendszert irányító s az államhatalom eszközeinek önkényes használatával igazgatott hálózat, amelyben egyszerre vannak jelen családtagok és strómanok, oligarchák és poligarchák. Ezek az emberek formálisan a legkülönbözőbb szerepeket viselhetik, a minisztertől a nagyvállalkozón át a jogilag szinte nem is létező, de egyes „lepapírozó” minisztereknél is befolyásosabb Habony Árpádokig. Informálisan viszont mind egy patriarchális családi rendbe tagozódnak, a családfő (chief patron) dominanciája mellett és neki hűséget fogadva.

A második tényező az uralmi elit és az intézményrendszer viszonya, amely egy ún. neopatrimoniális rendet alkot. Ezt a kifejezést a szociológia akkor használja, amikor egy rezsim vezetője fenntartja a demokrácia kulisszáit, azonban magánbirtokaként kezeli az államot és a társadalmat. Ez adhatja az alapját sok feudális analógiának, hiszen egy király vagy szultán – mint Max Weber írja – maga is patrimoniális uralkodó volt. A harmadik szempont ugyancsak megágyazhat egyes párhuzamoknak, ugyanis az állami tulajdonelsajátítás tekintetében ragadozó államról beszélhetünk, ami azt jelenti, hogy nem személytelenül és közfelhasználásra, hanem célzottan, a fogadott politikai család pragmatikus szempontjainak megfelelően és magánérdekében sajátítanak el tulajdont. A negyedik szempont azonban egyértelműen jelzi, hogy miért kell történelmi analógiák helyett maffiaállamról beszélnünk: ugyanis az uralmi elit tetteinek legalitása tekintetében bűnöző államról beszélhetünk. A fogadott politikai család törvényeket hoz, és az államhatalom eszköztárával sajátít ki tulajdonokat, valamint kezeli az országot magánbirtokaként, de ettől nem lesz minden, amit tesznek, törvényes. Végtére is egy törvény sem írja elő, hogy a közbeszerzéseket egy személynek vagy érdekkörnek kell mindig megnyernie, sem azt, hogy az ügyészség és az állam ellenőrző szervei célzottan támadják a fogadott politikai család ellenfeleit – pláne nem a családfő utasítására. Így „bűnöző államról” beszélni nem külső, morális pozícióból megfogalmazott vád, hanem az állam saját törvényei és kimondott normái alapján megfogalmazott leírás.

Ezen négy tényező együttese definiál egy olyan patrónus–kliens autokráciát, amit maffiaállamnak nevezhetünk...


A KIRÁNTOTT LÓ

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.06.29.


A lovat nem panírozták, egyszerűen csak kirántották Szanyi kapitány alól.
Ez lett az összes értékelhető következménye szocialista barátaink csúfos választási vereségének.
Most ott áll a kapitány felfüggesztve, mint Clint Eastwood fénykorában...
Olyan országokban, ahol a politika szó nem a szabad rablást és a mutyit jelenti, a párt vezérkara már régen lemondott volna, fejlettebb országokban már régen a Szaharában élnének, száműzetésben ropogtatva a sáskát és addig öntöznék könnyeikkel a sivatagot, míg csak virágba nem borulnak a dűnék.
Merthogy - lássuk be - az EU választás szopás volt a javából, ezt abból is lehet tudni, hogy a torkosborz döngő léptekkel jött a receptért, a magyar jobboldal prominensei meg azóta lapáttal a vállukon közlekednek, sóvárogva várva a percet, hogy felhantolhassák a sírt, melynek feneketlen gödre a magyar szocialistákat rejti...

MEGJÖTTEK ALIGÁRA TIBORCZÉK, ÉS MÁRIS LEZÁRTÁK A STRANDHOZ VEZETŐ UTAT - SOROMPÓ, ÉPÜLŐ KERÍTÉS MUTATJA AZ ÜDÜLŐHELY DÖBBENT LÁTOGATÓINAK, HOGY MILYEN IS A NER-MÓDI.

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.06.28.


Sorompóval korlátozzák a lejutást a strandra, és nem engedik be a horgászokat az egykori pártüdülő területére, amely ma már Tiborcz István és Mészáros Lőrinc cégének birtokában van – értesült a HVG

Az Aligai Fürdőegyesület arról tájékoztatta a lapot, hogy a Club Aliga új tulajdonosai máris korlátozzák a település egyetlen part menti területének használatát a Balatonvilágoshoz tartozó üdülőhely lakosai és nyaralói számára. A civilek attól tartanak, hogy az Appeninn Holding, amely január végén került birtokon belülre, a továbbiakban is sérteni fogja a helybéliek érdekeit.

A vállalat képviselői ugyanis június 8-án nyilvános tájékoztatót tartottak a lakosságnak, amelyen az egyesület tagjai nem kaptak megnyugtató válaszokat kérdéseikre. A helyi ingatlantulajdonosok egyebek között arra voltak kíváncsiak, az Appeninn milyen jogon tiltja meg a Club Aliga bejáratánál, hogy bárki horgászbottal lemenjen a partig az üdülőkomplexum közútján, és milyen jogon tiltják hónapok óta a horgászatot, holott az aligai terület szerepel a kijelölt és engedélyezett balatoni horgászhelyek listáján...

A MÁLTAI ÚJSÁGÍRÓNŐ MEGYILKOLÁSÁNAK ÜGYE ELÉRHETI ORBÁNT - A BALTÁS GYILKOSÉRT FIZETETT AZERI GURULÓ DOLLÁROK (9 MILLIÓ DOLLÁR) NYOMTALANUL ELTŰNT EGY MAGYAR BANKBÓL, AMELY MA MÁR "MÉSZÁROS LŐRINC" ÉRDEKELTSÉGE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.28.


Legyen gyanús, amikor Orbán és emberei a jogállamiságot kezdik félteni, mégpedig egy meggyilkolt újságírónő ügyében. Orbánék szerint a jogállamiság megkérdőjelezése, ha egy holtvágányra tett ügyben az Európa Tanács független és nyilvános vizsgálat indításáról döntött a két éve meggyilkolt újságírónő gyilkosainak és megbízóinak felderítése érdekében. Ilyenkor érdemes megnézni, vajon mi után nyomozott a meggyilkolt újságíró, amiért megölték, s amiért nem szeretné Orbán, hogy egy független vizsgálat továbbvigye az újságírónő nyomozásának szálait. Ezért az Európa Tanács döntése ellen szavaztak.

"A máltai újságíró az azeri guruló dollárok, az azeri kenőpénzek után nyomozott a Panama-iratok alapján. Daphne Caruana Galizia az azeri és az orosz pénzmosodák, kenőpénzek útját követte Máltában, de ez határokon átnyúló vesztegetési ügyeket jelent, amelyekben érintett Orbán is a baltás gyilkos elengedése kapcsán, ami minden bizonnyal egy vesztegetési ügy volt."

Ha a máltai újságírónő meggyilkolásának ügyében sikeres lenne egy független nyomozás, annak érintenie kell azokat a szálakat is, amelyeken az újságíró nyomozott. Ha a hatóság a saját lehetőségeivel jobb hatásfokkal képes dolgozni, mint egy oknyomozó újságíró, akkor a nyomozás könnyen juthat más európai politikusok, köztük Orbán nyomára is. Mint ahogy az Átlátszó megírta, azeri guruló dollárok kerültek egy azóta megszüntetett offshore cég révén Budapestre, de a cég számlájára utalt 9 millió dollár “nyomtalanul” eltűnt...

HELYBEN VAN A CT, MÉGIS SZÁZ KILOMÉTERT SZÁLLÍTJÁK A BETEGEKET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VAS ANDRÁS
2019.06.28.


Saját komputertomográfot kapott a nagyatádi kórház, a helyi sérülteket mégis Kaposvárra szállítják, mert az állam nem finanszírozza a járóbetegellátásban a gép működtetését.

Megharcolt Nagyatád és térsége a saját CT-berendezésért. A százmilliós készülékre pályázaton nyertek ugyan pénzt, ám az nem volt elég a beüzemelésre is, nem futotta arra, hogy megfelelő helyet alakítsanak ki a berendezésnek az épületben. A beépítéshez szükséges 55 millió forint negyven százalékát tulajdonképpen összekalapozta a kórház: magánszemélyek, cégek és a környékbeli, nem ritkán hátrányos helyzetű települések adták össze a hiányzó 22 milliót. Végül május közepén hivatalosan is átadták a gépet. 


– Miután a CT komoly előrelépést hozott a helyi egészségügyben, nem volt kérdés, hogy hozzájárulunk a költségekhez – magyarázta Ormai István, Nagyatád polgármestere. – Négymillió forintot adtunk, remélhetőleg hamarosan már tényleg normálisan lehet használni, mert elég régóta húzódik az ügy.

Ez utóbbi megjegyzése arra utal: bár megvették a készüléket, a pénzt kiegészítették, a CT-t beüzemelték, nem lehet felhőtlen az öröm a kisvárosban. A gép működtetési költségeit ugyanis nem vállalta az állam...