2021. április 16., péntek

KÁSLER, KOLLÁR ÉS AZ ORVOSI ETIKA

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2021.04.16.


Etikai állásfoglalást kért Zacher Gábor néhány nappal ezelőtti, a Szabad Európa Rádiónak adott nyilatkozatával kapcsolatban Kásler Miklós miniszter szakmai tanácsadó testületének elnöke. Kollár Lajos professzor – miniszteri főtanácsadó – a szaktárca e-mail címéről küldött üzenetében mintegy 63 szakmai tagozat vezetőjétől azt kérte: ítéljék meg, hogy etikailag helyes-e, amit Zacher Gábor a rádióban mondott. (Népszava)


Vélhetően betelt a pohár. Zacher Gábor – szokásához híven – nyersen, őszintén beszélt és olyan képet festett a magyar egészségügy helyzetéről, amely köszönő viszonyban sincs a hivatalos jelentésekből kiolvasható állapotokkal. Zacher valóban szókimondó ember, nem a Szabad Európában (online rádió) elhangzott megnyilatkozása az első kritikus vélemény. Köntörfalazás nélkül beszél a Bergamo-dilemmáról (ezt az ózdi kórház igazgatója is megtette), azaz arról, hogy az orvosok a túlélési esélyek alapján döntenek az egyes kezelési fázisok sorrendjéről. Azt is helyénvalónak tartaná, ha valósághű riportok és felvételek jelennének meg a médiában, mivel a tiszti főorvos asszony és a kancelláriaminiszter gépies előadásai alapján nem alkotható reális kép a betegekért folytatott elkeseredett küzdelemről, a személyes drámákról és a kórházi körülményekről.

Kérdések:

"MESTERHÁZY ATTILA = FIDESZ" | INTERJÚ FEKETE-GYŐR ANDRÁSSAL | PARTIZÁNPOLITIKA

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.04.16.Fekete-Győr András az Összefogás unicumozását követően, 2014-ben fogott bele egy új politikai közösség megszervezésébe, majd 2017-ben a NOlimpia sikere után vált hivatalosan is politikussá. A Momentum Mozgalomnak megalakulása óta az elnöke, február óta pedig a párt miniszterelnök-jelöltje. 

A PartizánPolitika mai adásában Fekete-Győr Andrással politikai szocializációjáról, a Momentum megalapításáról, a Fideszhez és az ellenzékhez való viszonyáról, valamint az előválasztásról és a 2022-es választásról is beszélgetünk.

KÖTELEZŐVÉ KÉNE-E TENNI A KORONAVÍRUS ELLENI OLTÁSOKAT?

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2021.04.16.


A címbeli kérdés azért merül fel egyre több fejlett országban, mert ahogy haladnak előre az oltási kampányok, hamarosan sok helyen eljöhet az a pont, amikor több lesz a vakcina, mint ahányan még szeretnének oltást kapni. A lehető legtöbb beoltott pedig alapvető érdeke minden országnak, hiszen a nyájimmunitás elérése nélkül nem lehet érdemben védekezni a vírus ellen.

Magyarországon a KSH mérései szerint szerencsére folyamatosan nő az oltási kedv, és friss számítások szerint közel hatmillió körül lehet azok száma, akik biztosan vagy talán beoltatnák magukat. Ez ígéretes szám, de a nyájimmunitás eléréséhez nem feltétlenül elég, így a következő hónapok egyik nagy kihívása az lehet itthon, hogy a még bizonytalankodók táborából is minél több mindenkit meggyőzzön az állam az oltás előnyéről. (Az oltással szembeni hazai bizalmatlanságról a G7 közölt pár napja egy jó cikket.)

Az állam vagy a munkaadó írná elő?

A kötelező oltással kapcsolatos vitákban az egyik legfontosabb kérdés, hogy azt ki rendeli el: az állam minden oltásra jogosult állampolgára számára (kizárva persze azokat, akiknek egészségi állapotuk miatt nem javasolt az oltás), vagy például csak egyes vállalatok a munkavállalóik számára. E utóbbi kérdéssel kapcsolatban az Egyesült Államokban vagy Nagy-Britanniában már komoly viták zajlanak, miután már több cég is jelezte, hogy amint lesz elegendő vakcina, tervezik, hogy kötelezővé teszik az oltást a dolgozók számára...

MEGVAN AZ ELLENZÉKI ELŐVÁLASZTÁS PONTOS MENETRENDJE

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2021.04.16.


Elkészült az ellenzéki előválasztási menetrendje, értesült a Debreciner.

A laphoz eljutott információk szerint egy héten belül megalakulnak a helyi előválasztási bizottságok mind a 106 egyéni választókerületben.

A Debreciner úgy tudja – de az értesülést a Telexnek is megerősítették ellenzéki politikusok –, hogy az alábbiak szerint alakul majd a menetrend

- Július 26-tól kérik a jelöltek bejelentkezését, nyilatkozataik leadását, frakcióba jelentkezését.

- Augusztus 23-tól vehetik fel a jelöltek a jelöltségükhöz szükséges aláírások gyűjtőíveit.

- Szeptember 6-án délelőttig kell leadniuk a jelölteknek a megfelelő számú ajánló aláírást tartalmazó gyűjtőíveket.

- Szeptember 18. és 26. között lesz az előválasztás első fordulója, ekkor választják az országgyűlési egyéni választókerületi jelöltek, illetve lehet voksolni a miniszterelnök-jelöltekre is. Aki a képviselőjelölt-jelöltek közül a legtöbb szavazatot kapja, azt a személyt indítja a 2022-es tavaszi országgyűlési választáson az adott választókerületi mandátumért a hatpárti ellenzéki együttműködés. Ha a miniszterelnökjelölt-jelöltek közül senki nem szerzi meg a szavazatok abszolút többségét, vagyis az összes voks felét és annál legalább egy szavazattal többet, akkor második forduló következik.

- Október 4. és 10. között lesz a második forduló...
 

„AKIT UTÁLTAM, AZZAL NAGYON UDVARIAS VOLTAM” – A 80 ÉVES KUPA MIHÁLY PÁRTÁLLAMRÓL ÉS ILLIBERALIZMUSRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.04.16.


„Nem tudom, bukásra készülnek-e a Fideszben. Azt sem tudom, bukni fognak-e. Azt viszont tudom, hogy 11 év után ez az egypártrendszer rendkívül unalmas és fárasztó” – mondja Kupa Mihály beszélgetésünk végén, amikor a jelenhez érünk. Hogy nem ott kezdjük vele, annak jó oka van. A rendszerváltás korának egyik legismertebb politikusa, az első szabadon választott kormány legemlékezetesebb pénzügyminisztere áprilisban töltötte be a nyolcvanat, hát végigbeszéltük vele különleges pályáját Kádárék börtönétől a szocialista pénzügypolitika tetejéig, majd a rendszerváltás időszakáig. És még tovább: az általa éppen húsz éve alapított Centrum Párt történetét sem hagytuk kérdés nélkül. A 2002-es választásokon ugyanis majd’ 4 százalékot szerzett. Vajon ha akkor nem visz el százalékokat jobbról, Orbán tovább kormányozhat és sosem fordul illiberális irányba? Interjú...

EGYETLEN DOLGOZÓVAL TÍZSZEREZTE BEVÉTELÉT A KÍNAI VAKCINÁT BESZERZŐ CÉG

MFOR.HU
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2021.04.15.


Feltételezhetően az év eleji tulajdonosváltás is közrejátszhatott abban, hogy a cég, melyre a kormány a kínai vakcinák beszerzésére szerződött, jóval idő előtt leadta 2020-as éves beszámolóját.

A nyilvánosságra hozott vakcinaszerződésekből derült ki közel két hónappal ezelőtt, hogy a kínai oltóanyag beszerzésében egy közvetítőcég is szerepet kapott. A Danubia Pharma Kft. főtevékenységét tekintve szakavatott piaci szereplőnek tűnik, gyógyszer, gyógyászati termékek nagykereskedelmével foglalkozik.

A cég az elmúlt években egyre gyengébb számokat produkált: míg 2015-ben még 1,6 milliárdos árbevételt könyvelhetett el, addig 2019-ben már csak 362 milliósat, ami alig haladja meg az előző évi 358,4 millió forintot. Aztán jött a 2020-as év, amikor hirtelen a cég minden idők legjobb üzleti évét hozta össze a fennállása óta.

Az Igazságügyi Minisztérium honlapján elérhető éves beszámoló szerint 2020-ban majdnem 10-szer több árbevételhez jutott a Danubia Pharma, 3,4 milliárd forinthoz az előző évi 362 millió után. A látványos növekedés nem a belföldi értékesítésnek köszönhető, hanem a külföldi piacoknak - derül ki a kiegészítő mellékletből. Míg a belföldi értékesítésből származó bevételek alakulása az előző évek tendenciáját követve tovább csökkent, 287 millióra 362-ről, addig a jelek szerint zsíros szerződéssel kecsegtető külföldi partnerrel sikerült megállapodnia a Danubia Pharmának. A 2019-es nulla forint után a 2020-as bevételeinek zöme külföldön értékesített termékek árbevétele; 3,1 milliárd forintot könyveltek el ilyen tevékenység nyomán...

OSZTÁLY, VIGYÁZZ! – 5 DOLOG, AMI HIÁNYZIK A BIZTONSÁGOS ISKOLANYITÁSHOZ

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.04.16.


Másodszor is korrigált a miniszterelnök: Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy csak az óvodákat és az alsó tagozatokat nyitják meg április 19-én, a felsősök május 10-én a középiskolásokkal együtt kezdenek. A cikkünk élesítése előtti pillanatban jött a harmadik korrekció: az oktatási államtitkár közölte, hogy végül az alsós gyerekek távolmaradását is igazolhatják a szülők. Tehát a hétfői iskolanyitás valójában opcionális, a kormány visszavonulót fújt. Helyesen. Járványügyi szempontból üdvözlendő a lépés, mert a „laborként” használt országokkal szemben a magyar iskolákba úgy térhetnek vissza a gyerekek, mintha angol mutáns nem is létezne. Pedig az 50–70 százalékkal fertőzőbb, az időseknél a halálesetet 55 százalékkal növelő vírusvariáns fő terjesztői a gyakran tünetmentes gyerekek. Öt pont, amellyel biztonságosabbá lehetne tenni az iskolák nyitását...

A VESZÉLY VELÜNK MARAD

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2021.04.16.


Hamis biztonságot ad sokaknak az a tudat, hogy ha már megkapta valamelyik vakcina első vagy második adagját, akkor felsóhajthat, megúszta! Boldogkői Zsolt molekuláris biológus, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára azonban óva int mindenkit ettől.


A jelenlegi helyzetben még senki nem tudja pontosan megmondani, hogy az egyes vakcinák meddig és milyen mértékben védenek, állítja a professzor. A tisztánlátást az is befolyásolja, hogy különösen a keleti vakcinák esetében nincsenek hiteles adatok, hogy az egyes korcsoportok vagy bizonyos betegségben szenvedők, milyen mértékben rezonálnak az oltásokra az immunvédettség tekintetében. Az idősebbek esetében rendszerint alacsonyabb szintű az immunreakció, illetve egy olasz tanulmány szerint a Pfizer vakcina mérsékeltebb szintű antitesttermelést vált ki az elhízottak körében.

A Pfizer és a Moderna vizsgálatai szerint a vakcinájuk általában legalább fél évig védettséget biztosít, de nem zárható ki, hogy öt évig is hatásos. Hogy biztosat tudjunk, ahhoz ki kell várnunk ezt az időt...

FALUS ANDRÁS: KÁSLER AZ ÁGYKIÜRÍTÉSI ÜGYNÉL IS NAGYOBBAT HIBÁZOTT

168 ÓRA
Szerző: 168
2021.04.16.

Az akadémikus szerint az onkológiai szűrővizsgálatok leállításával nem lehet növelni az ellátást az intenzív osztályokon, ez a lépés még annál is nagyobb bűntény, mint amikor ágyakat ürítettek ki a járvány kezdetén.

Ahhoz, hogy a sajtó bemenjen az intenzív osztályra a lélegeztetőgép mellé, én sem járulnék hozzá, de az, hogy valójában megnézzék, mi van ott, és arról tudósítsanak, az rendkívül fontos lenne - mondta Falus András akadémikus a 168 oldalán futó KeljfelJancsi című műsorban.

Az akadémikus álláspontja szerint a rendkívül gyenge hivatalos kommunikációval szemben szembesíteni kell az embereket azzal, hogy fiatalok mennek be a covid-osztályokra, és sokszor nem hagyják el az intézményt. Az, hogy a hivatalos személyek megszólalása továbbra is engedélyköteles, Falus szerint annak a következménye, hogy egyik oldal sem mesélte el értelmesen itthon az orosz és a kínai vakcina engedélyezését. Kijelentette: a kínai vakcina rendeleti úton lett engedélyeztetve itthon, majd hozzátette: mint a hátrafelé nyilazó magyarok, az OGYÉI visszafele engedélyezte a vakcina használatát.

Véleménye szerint a társadalom számára fontos lenne, hogy szakember mondják el, hogyan működik a kínai vakcina, igazi számokra hivatkozva, valamint azt is közölni kellene a hatóságoknak, hogy a vakcinák hány embernek lettek beadva, és azoknál milyen ellenanyag-szint alakult ki. Falus szerint amennyiben egy vakcina esetében erre nincs vizsgálat, készíteni kell, ugyanis "nem igaz, hogy nincsen rá pénz." A nyugati vakcinákat nem tesztelték külön, mert az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elfogadta ezeket, ami viszont keletről jön, az nem esett ilyen vizsgálaton - mondta...

PÉNZESŐ HULLHAT BUDAPESTRE, DE NEM KARÁCSONYÉK FOGJÁK ELKÖLTENI

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.04.16.


Az Európai Uniótól származó támogatások új hétéves ciklusa január elsejétől kezdődött el, és bár a végső programok jóváhagyásáig nehéz átlátni, ki és mennyi forrásra számíthat, a nem végleges tervek azt mutatják: a kormány mindent megtesz, hogy az ellenzéki vezetésű fővárosi és nagyvárosi önkormányzatok minél kevesebb forráshoz jussanak. Ebben a cikkben azt tekintjük át, hogy

- milyen szerepet játszanak a hazai önkormányzatok gazdálkodásában az uniós források,

- a főváros mennyi pénzre számíthat, és

- a pénz felhasználására milyen tervei vannak (amiket a kormány valószínűleg nem támogat).

Apadó uniós források

A hazai önkormányzatok rá lennének szorulva uniós pénzekre, hiszen a koronavírus-járvány kapcsán bevételeiket egyrészt a gazdagsági visszaesést húzta le jelentősen, a fő bevételi forrásuknak számító iparűzési adó visszaesésesével. Másrészt a kormányzat is számos olyan intézkedést tett, amivel főként a fővárosi, a kerületi és a nagyvárosi önkormányzatok gazdálkodását nehezítette, leginkább a kis és közepes vállalkozások iparűzési adójának felezésével, illetve a tehetősebb települések elvonásainak növelésével...

AZ UNIÓ MALMAI, HA LASSAN IS, DE ŐRÖLNEK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.04.16.


A lengyel mellett a magyar kormány nyomást helyez a bíróságokra – írja a Politico. A lap idézte az Európai Bíróság főtanácsnokát, aki szerint az olyan gyakorlatok, mint a magyar szabályozás, amely lehetővé teszi a Kúria, mint legfelső bírói fórum számára egy alacsonyabb fokú bíróság megakadályozását abban, hogy az kérdésekkel forduljon az Európai Bírósághoz, ellentétes az uniós joggal.

A lengyel emberi jogi ombudsman – az országban megmaradt kevés számú független intézmény vezetőinek egyike – három hónapon belül köteles átadni a hivatalát, döntött a varsói alkotmánybíróság. Mint a Politico című amerikai portál európai kiadása írja, Adam Bodnar ötéves megbízatása tavaly szeptemberben lejárt, de a nacionalista koalíció Jog és Igazságosság – PiS – elnevezésű vezető pártja mindeddig nem tudott olyan utódjelöltet előterjeszteni, akinek a személyét elfogadta volna az ellenzéki többségű Szenátus.

Bodnar szálka a kormány szemében, mert rámutat a jogállamiság, a demokrácia és a sajtószabadság visszaszorulására, vagyis mindarra, ami rontja Varsó és az EU viszonyát – állapítja meg a Politico. Az ombudsman vizsgálta a rendőrség magatartását az új, megszigorított abortuszszabályok elleni nőtüntetések kapcsán, továbbá megkérdőjelezte azokat a jogszabályokat, amelyek akadályozzák a politikusok, illetve a vallás bírálatát.

Az ombudsmani tisztség ellátásáról folyó vita nem csupán ennek a hivatalnak a betöltéséről szól, hanem arról is, hogy ki milyen befolyást gyakorol az emberi jogok értelmezésére – nyilatkozott Bodnar az egyik hírportálnak a Politico ismertetése szerint. Azt mondja, a civil társadalomnak most más utat kell találnia arra, hogy betöltse azt a légüres teret, ami az emberi jogok független ügyvivőjének a hiányából fakadhat.

Az amerikai portál kitér arra, hogy a lengyel alkotmánybíróság a kormányzó párt befolyása alatt áll, miután a testület számos bíráját a lengyel alkotmány megsértése árán választották ki. Az ombudsman elleni alkotmánybírósági eljárást a testület tagjaként az a Stanisław Piotrowicz vezette, aki korábban a PiS parlamenti képviselője, még korábban, a kommunista időkben pedig ügyész volt. A bíróság elutasította Bodnar azon indítványát, hogy Piotrowiczot elfogultság miatt, egy másik bírát pedig kinevezésének jogellenes volta miatt zárják ki az eljárásból.

A Politico emlékeztet arra, hogy Věra Jourová, a brüsszeli Bizottságnak az európai értékekért és az átláthatóságért felelős alelnöke a múlt hónapban közölte: levelet írt a lengyel hatóságoknak Bodnar ügyében. Jourová szerint az ombudsmani hivatal az utolsó mentvárat jelenti Lengyelországban azok számára, akik ügyük tisztességes elbírálását óhajtják.

A Bodnar elleni lengyel alkotmánybírósági döntés ugyanazon a napon született meg, amikor az EU luxembourgi székhelyű legfőbb bírói fórumának a kijelölt főtanácsnoka közzétette elmarasztaló jogi szakvéleményét a lengyel legfelső bíróság két új kamarájáról. A főtanácsnok, a bolgár Evgeni Tancsev szerint a szóban forgó két kamara létrehozásának a módja sértheti az uniós jogot, és így nem tekinthető független és pártatlan ítélkező fórumnak. Megjegyzendő, hogy az Európai Bíróság előtt fekvő kérdések előzetes tanulmányozására, szakvélemény kiadására kijelölt főtanácsnok álláspontja hivatalosan nem köti ugyan az ítéletét később meghozó bírói testületet, de azt az esetek túlnyomó többségében figyelembe szokták venni a verdikt kimondásakor.

A Politico beszámolója felhívja a figyelmet arra, hogy a lengyel legfelső bíróságról szóló luxembourgi főtanácsnoki indítvány mellett egy magyar vonatkozású ügyben is született főtanácsnoki állásfoglalás. Ez utóbbiban a finn Priit Pikamäe azt szögezte le: ellentétes az uniós joggal az a magyar szabályozás, amely lehetővé teszi a Kúria, mint legfelső bírói fórum számára egy alacsonyabb fokú bíróság megakadályozását abban, hogy az kérdésekkel forduljon az Európai Bírósághoz. A konkrét ügyben a magyar hatóságok megpróbáltak elhallgattatni egy kormánykritikus bírát – írja a Politico. Nevezetesen Vasvári Csaba budapesti bíróról van szó, aki egyebek közt olyan kérdéssel fordult az EU legfőbb bírói fórumához, hogy rendben van-e az, ha az Országos Bírósági Hivatal vezetője – Orbán Viktor miniszterelnök közeli szövetségese – kiterjedt hatalommal rendelkezik a bíróságok fölött. A Kúria azt mondta ki, hogy Vasvári kérdésfeltevései jogellenesek voltak. Később a bírót fegyelmi eljárással fenyegették meg. A magyar kormány szerint ugyan e fegyelmire hivatalosan nem került sor, a bírálók szerint azonban önmagában a fenyegetés elrettentheti a bírákat a szókimondástól. Ebben az ügyben a finn főtanácsnok nem foglalt állást érdemben Vasvári kérdéseit illetően – csupán azt az álláspontját szögezte le, hogy a kérdésfeltevés, az Európai Bírósághoz fordulás megakadályozása ellentétes az uniós joggal.

Ha a tisztelt hallgató elviselte ezt a jogi szöveget, akkor talán képet kaphatott arról, milyen apró részletekben, nehézkesen és alacsony hatásfokkal őrölnek az unió malmai. De azért őrölnek.

VÉDŐOLTÁSOK, VÍRUSOK, BAKTÉRIUMOK, IMMUNSEJTEK ÉS ANTIBIOTIKUMOK ANIMÁCIÓS KISFILMEKEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.04.16.A Semmelweis Egyetem márciusban ismeretterjesztő filmsorozatot indított, hogy rövid és közérthető animációs videókban dolgozzanak fel komoly egészségügyi témákat. Eddig négy kisfilm jelent meg: az első a védőoltásokkal, a második az immunrendszerrel, a harmadik a vírusok és baktériumok közötti különbségekkel, a negyedik pedig az antibiotikumokkal foglalkozik. Fontos ismeretek játékos rajzokba csomagolva, érdemes megnézni...

HALLGATÁSRA ÍTÉLT DOLGOZÓK: EL NEM KÉSZÜLT INTERJÚM EGY ÁPOLÓVAL

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2021.04.16.


Kósza, átszűrődő információkból már régóta tudjuk, hogy mekkora a baj a magyar egészségügyben. Ha nem egy-egy elejtett Facebook-posztból, vagy a tilalmat megszegő ápoló megnyilatkozásából, akkor ismerősök ismerőseitől halljuk a történeteket, esetleg saját bőrünkön tapasztaljuk. A járvány előtt sem kellett túlzottan mélyre ásnunk azért, hogy lássuk a rendszer repedéseit, hogy halljunk a szülészeti erőszakról, a kórházi fertőzésekről, a kizsigerelt dolgozókról, az eszközhiányról és hosszan lehetne sorolni, még mi mindenről. A járványhelyzet viszont minden eddiginél fájdalmasabban és kínosabban az arcunkba nyomja annak a valóságát, hogy valami határozottan nincsen rendben abban a rendszerben, amelyet arra találtak ki, hogy meggyógyítsa a társadalom segítségre szoruló tagjait.

A kórházakból átszűrődő valóság ma egy erősen cenzúrázott és fragmentált valami, aminek darabjait nekünk kell összeraknunk, azok alapján az információk alapján, amelyeket a (szabad) sajtó eljuttat hozzánk. Amelyeket eljuttathat:

az egészségügyi dolgozók – orvosok, ápolók, mentősök – ugyanis hallgatásra vannak ítélve, minden nyilatkozathoz engedélyt kell kérniük, ez pedig nem csak információhiányt okoz, hanem az ő munkájukat is megkeseríti.

Ha az alulfizetettség eddig nem rettentett el egy egész generációnyi egészségügyi dolgozót a szakmától, akkor az, ahogyan a kormány járványhelyzetben kezeli őket, garantáltan megoldja ezt a problémát...

FUTÓTŰZKÉNT TERJED AZ ÁLHÍR, HOGY A KORONAVÍRUS-VAKCINÁK MEDDŐSÉGET OKOZNAK

QUBIT
Szerző: BODNÁR ZSOLT
2021.04.16.


Ahogy egyre több embernek válnak elérhetővé a koronavírus elleni védőoltások, úgy kerülnek felszínre az oltásellenesek újabb és újabb elméletei arról, hogy miért nem szabad őket beadatni. Az elmúlt hetekben például újra sláger lett az a tavaly év végén terjedő álhír, miszerint a vakcinák meddőséget okoznak – hogy nőknél, férfiaknál vagy mindkettőnél, az posztról posztra mutálódik, akár maga a vírus.

A mindenféle tudományos alapot nélkülöző állítás egy 2020. december 1-én közzétett levélből indult, amelyben két férfi arra szólította fel az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA), hogy állítsák le a koronavírus-vakcinák (főként a Pfizer–BioNTech-oltás) klinikai vizsgálatait, mivel nincs kizárva, hogy az oltás hatására termelődő antitestek a méhlepény kialakulásáért felelős fehérjéket is megtámadják, így női meddőséget okozhatnak.


A feltételes mód a hír terjedésével kijelentővé alakult, a sztori „megtörtént” esetekkel színesedett, és semmi sem mutatja jobban a közösségi média dezinformációs hatalmát, mint hogy egy felmérés szerint januárra a beoltatlan amerikaiak 13 százaléka már „hallott arról, hogy a koronavírus-vakcinákról kiderült, meddőséget okoznak.” Az álhír a globális vakcinázás gyorsulásával új erőre kapott, és márciustól kezdve olyan jelentős tévhitté vált, hogy Kentuckytól Alabamáig, Londontól Belgrádig és persze Budapestig arra kell időt szakítaniuk a szakorvosoknak, hogy a médiában harsogják: az állításoknak semmi közük a valósághoz...

PUSZTAI ERZSÉBET: JÁRVÁNYKEZELÉSBEN ORBÁN VIKTOR TANULHATNA AZ ANGOL MINISZTERELNÖKTŐL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.04.16.


A Covid miatt gépre kerültek halálozási aránya Magyarországon 85-90 százalék, szemben más országok 40-50 százalékos arányával. Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő szerint ha túl sokan vannak intenzív osztályon, túl sokan vannak lélegeztetőgépen, és ehhez nincs elég nővér és orvos, aki folyamatosan ellenőrzi az állapotukat, akkor a lélegeztetőgépen nagyon sok veszélyforrás van. Bármi is az oka a gépre kerülésnek, az biztos, hogy nálunk siralmasan magas az elhunytak aránya. Az, hogy elsők vagyunk oltásban Európában nem számít! Az oltás nem járványkezelés, hanem a jövőbeli fertőzések megelőzése! A járványkezelésben továbbra is szükség lenne a kontaktus-szám csökkentésére, tesztelésre, a fertőzöttek feltárására, izolálására, és nagyon korai kezelésre. Ezt Boris Johnson angol miniszterelnök már megtanulta, követni kellene.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a Covid-osztályokon lélegeztetőgépre kerülőknek 90, Takács Péter, az Országos Kórház Főigazgatóság főigazgató-helyettese szerint pedig több, mint 80 százalékuknak nem tudják megmenteni az életét az orvosok. Melyik szám az igaz?

– Ezt senki sem tudja. Az orvosi kamarának valószínűleg közvetlen információi vannak az egészségügyi intézményekről, a saját tagjaiktól. Központi kimutatást nem ismerünk, még azt sem tudjuk, hogy intenzív osztályon hányan vannak.

Takács Péter szerint a halálozási arány négyszer több, mint egy normál intenzív osztály esetében. Miért?

– Itt két dolog keveredik. A normál intenzív osztály intenzív ellátást jelent, és nem feltétlen lélegeztetést. Ezen belül a lélegeztetésnek sokféle oka lehet, például koponyasérülés, egyéb súlyos állapot, amikor segíteni kell a beteg légzését. A „mindennapi” intenzív kezelésben, ha gépre kell tenni valakit, az ritkán tart hosszú ideig, sokkal inkább csak néhány napról van szó. Egy súlyos balesetet, mondjuk koponyasérülést elszenvedett ember általában pár napig van gépen. Egészen más a Covid okozta megbetegedés miatt gépre kerülők helyzete. Ilyenkor gyakran a tüdő mellett más szervek is károsodnak, ráadásul sok esetben a lélegeztetésre akár hetekig is szükség lehet. Csak a Covid miatt gépre kerülők halálozási adatait érdemes összehasonlítani. Ha normális adatszolgáltatás lenne, akkor ezt kórházanként is meg lehetne állapítani, de nálunk még az összesített pontos adatot sem ismerhetjük meg. Az európai országokban a Covid miatt gépre kerültek halálozási aránya 40, van, ahol 50 százalék. Sehol sem annyira magas, mint nálunk...

GULYÁS GERGELY 8 TÉVES ÁLLÍTÁSA A VAKCINÁKRÓL

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2021.04.16.


Egyre nehezebb érdemi válaszokat kapni a kormány internetre költözött sajtótájékoztatóján. Az online kormányinfón nincs lehetőségünk élőben kérdezni, ehelyett egy nappal előre el kell küldenünk, mire vagyunk kíváncsiak, ebből szelektálnak csütörtökönként, anélkül, hogy visszakérdezhetnénk.


Legutóbb a hét kérdésünkből hármat olvastak fel. Nem árulták el, név szerint milyen szakértők tanácsolták a kormánynak, hogy 2,5 millió beoltottnál érdemes megkezdeni a járványügyi korlátozások feloldását. Nem válaszoltak a fertőzött kiskorúak számára vonatkozó kérdésünkre, és arra sem, hogyan oltják a börtönben levőket...

KORONAVÍRUS: EZÉRT EGYRE TÖBB A BETEG GYEREK

24.HU
Szerző: BIHARI DÁNIEL
2021.04.16.


A koronavírus angol változata annyira stabil, hogy a gyerekek gyors immunválasza nem tudja elsöpörni, mint az „eredeti”, vuhani változatot. Egyelőre a felnőttek vakcinázásával védhetjük őket a leghatékonyabban, de hamarosan megjelennek a védőoltások a gyerekek számára is.


Az koronavírus-járvány első és második hullámának világszerte az volt a tapasztalata, hogy a vírus felnőtteknél, közülük is az idősebb korosztálynál és/vagy a krónikus betegségekkel küzdőknél okoz súlyos, kórházi ápolást igénylő, netán halállal végződő betegséget. Csaknem egy évig tényként kezeltük, hogy a gyerekeken sokszor tünet nélkül, vagy csupán nagyon enyhe panaszokkal „átszalad” a betegség. Aztán a harmadik hullám az új mutációk – elsősorban az angol variáns – miatt már egészen mást mutat: egyre több gyereknél alakulnak ki súlyos panaszok, kórházba is többen kerülnek közülük.

A témáról Falus András akadémikust, Széchenyi-díjas immunológus professzort kérdeztük:

- Miért kezdett a vírus súlyos tüneteket produkálni gyerekeknél?

- Elképzelhető, hogy a felnőtt társadalom immunizálásával a gyerekek válnak a SARS-CoV2 fő célpontjává?

- Miért nem kapnak védőoltást a gyerekek?

- Hogyan védhetjük meg gyerekeinket a fertőzéstől, a betegségtől?

Ami most sokak aggodalmát, az iskolanyitást és a kötelező jelenléti oktatást illeti, annak módja és időpontja politikai döntés. Tudományos alapon nem lehet állást foglalni abban a kérdésben, hogy „engedjem-e iskolába, vagy sem”: a közösségben nyilvánvalóan jelentősen megnő a fertőzés veszélye, míg a másik oldalon a kihagyott órák súlyos lemaradást, osztályismétlést jelenthetnek. A kívánatos az lenne, ha a nyitás fokozatosan, a fertőzésszámok drasztikus csökkenésével párhuzamosan történne, de a járványügyi intézkedések során millió és egy szempontot kell figyelembe venni...

SZÉLESRE TÁRT TURAI KISKAPUK – MEGNYÍLT A LUXUSKASTÉLY KELETI SZÁRNYA

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.04.16.


A multimilliomossá kapaszkodott Tiborcz István, a magyar miniszterelnök veje kiváló üzleti érzékének köszönhetően jutott a turai kastélyhoz, amit szépen felújított. A felvetődő kérdésekre, hogy e szépen felújított kastélyban a járványügyi tiltások ellenére miként fogadhatnak külföldi vendégeket, Tarjányi Péter válaszait kértük.


Hadházy Ákos független parlamenti képviselő arról írt közösségi oldalán, hogy többen is felhívták a figyelmét: a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó turai Botaniq Hotel a járványzár alatt is üzemel. Erről személyesen is meggyőződött néhány hete, sőt, orosz blogoldalak hirdetését is felkutatta, amikben állítása szerint „orosz oligarcháknak” ajánlják a luxushelyszínt. A politikus bejelentést tett a rendőrségen.

Minderre a Tiborcz István többségében lévő BDPST Group az alábbi közleménnyel reagált: „A cégcsoport portfóliójában jelenleg három szálloda található, a BOTANIQ Turai Kastély, a tarcali Andrássy Rezidencia, valamint a belvárosi Hotel Alice. Az újranyitás jegyében mindhárom szállodánál elindult a létesítmények felkészítése, valamint a munkaerő tréningezése”. A rendőrség pedig a beérkezett panaszt kivizsgálta és közölte a sajtóval, hogy a kérdéses helyszínen ellenőrzést végeztek, azonban szabálytalanságot nem tártak fel. ..

GULYÁS GERGELY ÉS A TAO

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.04.16.


Gulyás Gergely minielnöki miniszter tegnap azt üzente Karácsony Gergelynek, ne legyen baja a Fudan egyetem kapcsán a kínai kommunizmussal, amikor ő maga egy tömeggyilkos párt jogutódjának miniszterelnök-jelöltje. Amikor ilyeneket mond Gulyás Gergely minielnöki miniszter, a többi hasonszőrű Fidesz csahos kutya, sőt, maga az atyaisten Orbán is, amikor úgy nyilatkoznak meg politikai ellenfeleikről, mintha a pállott seggükből rángatták volna elő őket, nos, akkor lehet, hogy az egydimenziós híveik bevizelnek a gyönyöröktől, ám ugyanakkor a világ komplexebb felében kiderül róluk, hogy szaralakok, sőt hazudnak és lopnak is ráadásnak.

Illetve még ostobák is. Vagy csak úgy tesznek, hogy magukhoz hasonlatosnak érezzék őket az esernyővel kardozó matrónák, a savlocsolással fenyegető bácsik és a stadionok kopasz népe. Mind az összes szavazóbázisuk, és így és ekképp egymásra talál a mocsokban a Fidesz, ennek tolvaj ura és csürhéje. Gulyás Gergely, bárgyú képű minielnöki miniszter, amikor tömeggyilkos párt jogutódozott, nagy valószínűséggel az MSZMP-re gondolt, amelynek a Fidesz nagy öregjei a szolgálatában állottak, amiről megvan a lista, de most nem sorolom. Ehhez képest Karácsony főpolgármester a Párbeszéd tagja, akik viszont az LMP-ből váltak ki.

Az LMP nem köttetett fel senkit emlékeim szerint, ha viszont Gulyás minielnöki miniszter ilyet tud, ne habozzon elibénk tárni, mert szeretnénk mi is megismerni azt a történelmet, amit ő tanult Schmidt Mária után szabadon a keresztény történelemkönyvekből. Tudjuk, át kell írni a históriát, hogy értelmet nyerjen a Fidesz-jelen, ez az LMP-Párbeszéd konfliktus azonban elég friss, még nem legózhat a csontjaival Kásler sámándebil. Ha és viszont arra gondol Gulyás, bárgyú képű minielnöki miniszter, hogy az MSZP is támogatta Karácsonyt, akkor információért forduljon bizalommal Kövér pedellushoz.

Ő ugyanis dolgozott az MSZMP-nek, míg a mai MSZP-ben ilyen alakot keveset találhatni. De, mint említettem, a Fidesz belső köreiben bőséggel vannak ilyenek: III/III-asok, III/II-esek vagy csak sima KISZ titkárok, mezei volt kommunisták. Nem kellene tehát teli pofával tömeggyilkos pártozni, de még azért sem továbbá, mert a kínaiak meghallják Gulyás bárgyú uszítását, és megsértődnek tán. Odalesz a keleti nyitás, a jól tejelő bizniszek, lélegeztetők, vakcinák, vasutak és egyetemek persze, mint a mostani lebukás okai és indokai. Mert bár Gulyás a bázisának óbégat, akiknek totálisan mindegy minden, ám ezt mások is hallják, és egyből kész a baj...

MEGHALT TÖRÖCSIK MARI

TELEX
Szerző: Telex
2021.04.16.Nyolcvanöt éves korában meghalt Törőcsik Mari. A háromszoros Kossuth-díjas, számos szakmai elismeréssel kitüntetett, egészen 2017-ig aktív színésznő egy hónapja került kórházba.


Életének nyolcvanhatodik évében, pénteken hajnalban meghalt Törőcsik Mari háromszoros Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő – közölte a Nemzeti Színház pénteken. A közlemény szerint Törőcsik Mari hosszú betegeskedés után hunyt el. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Nemzeti Színház saját halottjának tekinti.

A művésznő, aki az érdemes művész, a kiváló művész, a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze díjakat is megkapta hosszú, több mint hatvan évig tartó pályafutása alatt, az elmúlt években sokat volt kórházban. A Vas megyében lévő velemi otthonában egész nap ápoló vigyázott rá évek óta. Legutóbb egy hónappal ezelőtt, hőemelkedés miatt került kórházba.

Törőcsik Mari pályafutása 1955-ben, a Körhinta című Fábri Zoltán-filmmel kezdődött. „Nézze, sokszor megérzem, hogy külön figyelmet kapok azért, aki voltam. Szóval a múltamért. A Körhintát meg minden évben levetítik egyszer a tévében, emlékeztetik rám az embereket, mintha mást nem is csináltam volna. Törőcsik, aki repül a hintán...” – egy 2009-es Jelenkor-interjúban mondta ezt az akkor 74 éves Törőcsik Mari beszélgetőpartnerének, Bérczes Lászlónak.

A színésznőnek valóban sorsfordító volt a mindössze húszévesen megkapott Körhinta-főszerep. Az akkor Néplapnak hívott Hajdú-Bihar megyei napilap S. Gy. monogramú munkatársa 1955. október 30-i cikkének képaláírásában már úgy fogalmazott: „Törőcsik Mari és Soós Imre a Körhinta című film egyik felejthetetlen jelenetében” – ami bátor kijelentés volt egyébként, a cikk ugyanis egy forgatási riport volt, a filmet csak 1956-ban mutatták be Cannes-ben, és nyomban Arany Pálmára is jelölték.

A filmben végül tényleg felejthetetlen páros lettek Soós Imrével – bár ebben talán közrejátszott az a tragikus tény is, hogy az őstehetségnek tartott filmbeli partnere két évvel később, 1957 nyarán, mindössze 27 évesen öngyilkos lett.
Törőcsik Marinak ekkortól elképesztő tempóban lódult meg a karrierje: 1957−60 között 12 filmjét mutatták be, ő volt, szintén Fábri rendezésében az Édes Anna címszereplője, a Szent Péter esernyőjének Bélyi Veronikája, és ő játszotta Bellát a Légy jó mindhalálig 1960-as filmfeldolgozásában. Mindezt úgy érte el, hogy 1958-ig még tanult, 1954-től a Színház- és Filmművészeti Főiskola hallgatója volt, kezdetben operett szakon. A folyamatos forgatások miatt a főiskolán elég sokat mulasztott, mint a Kaposvári Egyetemnek ez a 2015-ös, most csak webarchívon elérhető posztja felidézi,

a diplomaosztó ünnepsége idején hiányzott még három vizsgája, így diploma helyett csak egy szál virágot kapott a főigazgatótól.

A főiskola kezdetén még a Törőcsik Mariann nevet használta, különböző legendák vannak arról, hogy az 1950-es évek második felében kinek a tanácsára és miért vette fel a Mari keresztnevet. Az egyik legenda szerint Fábri és Krencsey Marianne javasolták ezt, míg a másik szerint Hegyi Barnabás ajánlotta neki a művésznevet: Bérczes László Törőcsik Marival készített beszélgetőkönyvében a színésznő végül tisztázta, hogy a két legenda valójában együtt érvényes. Törőcsik elmesélése szerint a Liliomfi és a Körhinta sikeressége után „morgott Fábri Zoltán rendező”, hogy „mindkét vezetéknévben cs szerepel, ráadásul mindkettő Mariann”. Erre válaszul Törőcsik azt mondta, a vezetéknevéhez ragaszkodik, mire Hegyi Barna, az operatőr a színésznő elmesélése szerint úgy szólt,

„Tudod, hogy kéne téged hívni? Átok Marinak. Tényleg, ha Jászainak jó volt a Mari, legyen az jó neked is! Legyél Törőcsik Mari.”

Így született meg Törőcsik Mari, aki a főiskola befejezése után egyből a Nemzeti Színház társulatának tagja lett, még diploma nélkül (csak jóval később, Kossuth-díjas művészként sikerült babérkoszorúként megkapnia a diplomáját, írja a Kaposvári Egyetem posztja)...

SZABAD SZEMMEL: ÚJ SZINTRE EMELKEDETT A FIDESZ BOSSZÚHADJÁRATA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.04.16.


A Profil egyik munkatársa szerint fideszes trollok próbálják meghekkelni a világhálón közzétett írásait.


Profil

A folyóirat egyik munkatársa azt vette észre a Fidesszel, illetve a magyar állami tévével kirobbant botrány óta, hogy bizonyos körök szervezetten próbálják megtrollkodni a világhálón közzétett írásait. A bejegyzések, lásd: „Éljen Orbán Viktor!”, vagy Liberális média/Profil=liberálfasizmus”, sőt volt olyan is, aki az osztrák lapot a nácik hírhedt harci kiadványához, a Völkischer Beobachterhez hasonlította. De a lényeg, hogy ezek a vélemények egyáltalán nem kapcsolódnak a cikkekhez, hiszen azok nem Magyarországról vagy Orbán Viktorról szólnak.

Az ok alighanem az, hogy ezek a támadások a magyar közvéleményt célozzák meg. Hiszen jön a választás és oda lehet a kétharmad, noha Orbán mindent megtett, hogy kézben tartsa az államot. Ily módon mozgósítani kell a népet egy közös külső ellenséggel szemben. Az lehet az EU-párti, nyugati, kozmopolitika, genderrel megfertőzött, zsidó, migránsbarát liberalizmus, amely csakis Soros parancsait lesi. Milliárdos egyébként is évek óta az orbáni propaganda célkeresztjében van. És a züllés legújabb megtestesítője: a Profil. Ennek megfelelően a magyar kormányfő és társai ráeresztik a trollokat mindenre, ami idevág.

Die Welt

Az újság azt tanácsolja Magyarországnak, Szerbiának, egy sor amerikai tagállamnak, illetve latin-amerikai államnak, hogy szívleljék meg a brit és izraeli tapasztalatokat, mert ráfizetnek, ha meggondolatlanul enyhítenek a járvány miatt elrendelt szigoron. Ezt támasztja alá, hogy hiába oltják a lakosságot tiszta erővel, mind több és több az új beteg. Az ok az, hogy akik már megkapták az ellenanyagot, azt hiszik, hogy túl vannak a dolgon, és onnantól kezdve félvállról veszik a tilalmakat.

Csakhogy ily módon könnyen továbbterjedhet a fertőzés azokra, akik még nem védettek, így elsősorban a fiatalokra. Ez pedig odavezethet, hogy ismét elviselhetetlen állapotok alakulnak ki az intenzív osztályokon. Azaz az oltóanyag nem csodaszer és a helyzet kezd ellenőrizhetetlenné válni a magyaroknál és másoknál is.

De senki se gondolja, hogy a vakcina mindent megold, és hiba, ha a társadalom afelé tereli a kormányt, hogy lazítson. Magyarországon a rekorderek közé tartozik Európában, mert az emberek 30 %-a már megjárta az oltópontokat, csak éppen szélsebesen nő az új esetek száma. Pont azért, mert túl gyors az enyhítés. Húsvétkor még cseppen sem enyhült a helyzet, Orbán Viktor mégis hozzájárult, hogy kinyissanak az üzletek.

Ezzel szemben Nagy-Britannia és Izrael kellőképpen óvatosnak bizonyult, a társadalom nagy része megértette, hogy nem lehet idő előtt ugrálni. Ennek megfelelően egyre kevesebb az új beteg.

SRF

A CEU megtapasztalta, hogy nem számíthat az EU segítségére, miután Orbán Viktor kipécézte, noha az Európai Bíróság jogellenesnek minősítette az egyetem ellen hozott intézkedéseket. Erről az intézményrektora számolt be a svájci közrádiónak. Ugyanakkor úgy érzékelte a változást, hiszen tanárok és diákok kénytelenek voltak átköltözni Bécsbe, hogy mintha egy másik bolygóra keveredtek volna. Ignatieff szerint megkönnyebbültek, hogy nem örlődnek tovább egy rendszer malomkövei között.

Egy olyan rezsimről van szó, amely egyfolytában Sorost támadta, és ily módon a Közép-Európai Egyetemet is. De a kormányfőnek ellenség kellett, hogy mozgósítsa híveit. A milliárdos pedig optimális választás volt, hiszen nyitott a világra, magyar-amerikai zsidó befektető, aki állítólag bevándorlókkal akarja elárasztani Európát.

A hatalommal vívott küzdelemben hiába volt a sok tüntetés, Merkel figyelmeztetése, az EUB döntése. Orbán tett mindenre, az állam- és kormányfők pedig ráhagyták. Pedig ha a kancellár vagy Macron felhívja, hogy: nono!, akkor a CEU-nak nem kellett volna elmennie. Ám a rektor szerint az EU-val az a nagy gond, hogy sokat beszél a jogról, hogy még akkor is tétlen, amikor a legfőbb uniós bíróság tör pálcát egy kormány feje fölött. A klub inkább a fennálló hatalmat védi. Orbán pedig játszik Brüsszellel, a szervezet viszont nem értékközösségként működik.

Ignatieff az ellenségnek új hazafiságot javasol: meg kell értetni az emberekkel, hogy Magyarország sokkal nagyobb, sokkal több, mint az Orbán körüli korrupt klikk.

FAZ

A visegrádi államok – Szlovákiát kivéve – nem tagjai ez euróövezetnek, mégis igen fontosak érdekesek a pénzpiacok számára, hiszen forgalmuk együttvéve nagyobb Németországgal, mint Kínáé. Persze a befektetőknek nem minden tetszik, amit ott mostanában látnak. A Magyar Nemzeti Bank pl. az olcsó pénz politikáját folytatja, a forint árfolyama ennek megfelelően nemrégiben még 368-nál jár az euróhoz képest.

Ám jegyzése javult, akárcsak a zlotyé, aminek több oka is van. Így az, hogy erősödött az euró és jobb lett a konjunktúra. A magyaroknál a gyors oltási kampány szintén enyhített a fizetőeszközre nehezedő nyomáson. De nyugtatóan hatott a jegybank fellépése is. A bécsi Nemzetközi Gazdasági Összehasonlítások Intézete azt jósolja, hogy a térség legtöbb állama az idén újra eléri a járvány előtti növekedési szintet. Mindent az határoz meg, milyen gyorsan sikerül beoltani a lakosságot.

Politico

A menesztett lengyel ombudsman úgy értékelte, hogy az országban 5 éve alkotmányos puccs zajlik, mivel a PiS igyekszik ellenőrzése alá vonni a demokratikus intézményeket. Bodnart a kormánypárt befolyása alatt álló Alkotmánybíróság tegnap mentette fel tisztségéből. Megbízatása már szeptemberben lejárt, de a Jog és Igazságosság azóta nem talált olyan jelöltet, akit az ellenzéki többségű Szenátus elfogadott volna.

A szószóló már csupán három hónapig maradhat hivatalban, de már jó ideje szálka volt a hatalom szemében, mert szót emelt a jogállam leszalámizása ellen, a demokrácia mellett. Pl. megkérdőjelezte azt a törvényt, amely akadályozza, hogy bírálni lehessen a politikusokat, illetve az egyházat. Most azt mondta, hogy a tét nem egyszerűen az ő eddigi hivatala, hanem hogy a jövőben miként értelmezik az emberi jogokat.

Egyébként az Európai Bíróság előzetes szakvéleménye éppen tegnap mondta ki, hogy ellentétes az uniós joggal, ahogyan és akikből megalakult a lengyel Legfelsőbb Bíróság két új kamarája. Egy másik állásfoglalás azt minősítette törvénytelennek, hogy Polt Péter meg akarta akadályozni, hogy egy bíró az EUB-hoz fordulhasson kérdéseivel.

Deutsche Welle

A szlovén kormányfő az EU következő soros elnökeként arra készül, hogy felvesse: etnikai szempontok alapján húzzák újra meg a határokat a Nyugat-Balkánon. Jansa – nem hivatalos formában – már el is juttatta elképzelését az unió vezetőinek. Eszerint egyesülne Koszovó és Albánia, a boszniai Szerb Köztársaság javarésze csatlakoznak Szerbiához, a horvát része pedig az anyaállammal egyesülne. Vagy különleges státuszt kapna – Dél-Tirol mintájára. A bosnyákok pedig külön, önálló egységet alakíthatnának.

Érthető, hogy a felvetés hatalmas nyugtalanságot váltott ki, hiszen roppant érzékeny kérdésről van szó, amit a történelmi tapasztalatok alapján a legtöbben inkább a szőnyeg alá söpörnének. Jansa viszont azt mondja: az etnikailag tiszta államokban nem kellene vesződni a kisebbségi jogokl, intézmények és a demokratikus döntési folyamatok okozta bajokkal.

A politikus jól megérti magát Orbán Viktorral, aki finanszírozza Szlovéniában az elnök oldalán álló sajtót, illetve Ljubljanán keresztül ugyanezt csinálja Észak-Macedóniában is. Ő harcolta ki, hogy Várhelyi Olivér legyen a bővítési biztos, de Magyarországot elsősorban a szerbek belépése izgatja.

Mégsem valószínű, hogy bármi is lesz Jansa álmaiból. Hiszen nemrégiben leszerepelt, amikor nemrégiben egyszerűen kikapcsolta a kamarát, miután az EP bizottsága éppen a szlovén média függetlenségét akarta felmérni, és nem engedélyezte, hogy a kormányfő bejátsszon egy filmet. Azon kívül ahogy Brüsszel lekapcsolta Várhelyit, ugyanígy semlegesíteni tudja a soros szlovén elnökséget is.

Washington Post

A vezércikk szerint az jó, hogy Biden szankciókat jelentett be Oroszország ellen, miután beleavatkozott a tengerentúli választásokba, továbbá amerikai katonák és diplomaták elleni támogatásra uszított, ám az elnök kesztyűs kézzel bánt Putyinnal. Mert ugyan kiutasítják a washingtoni orosz nagykövetség 10 diplomatáját, és szankciókkal intézkedést hoznak több cég, illetve magánember ellen, de az intézkedések nem érintik az államfő hatalmának alapjait, így aligha térítik el szándékaitól Moszkvát.

Nem vonatkoznak az olaj- és földgáztársaságokra, amelyek exportbevételek javát termelik meg, de megúszta az a több tucat oligarcha is, aki a rezsim támaszát jelenti és Putyin személyes vagyonát kezeli. Hivatalos közlés szerint a lépéseket gondosan kalibrálták, hogy bizonyos területeken együttműködésre ösztönözzék a másik felet. Csak közben az oroszok minden eddiginél harciasabbak Ukrajna ügyében és szép lassan kinyírja Navalnijt.

Úgy hogy ha nem igazolódnak be az amerikai remények, azaz Putyin tesz a megtorló intézkedésekre és továbbra is szét akarja verni az amerikai gazdaságot, politikai és szövetségi rendszert, akkor a Biden-kormányzatnak ismét cselekednie, de már olyasmire kell rászánnia magát, ami igazán fáj az orosz elnöknek.