2017. szeptember 24., vasárnap

MERKEL NAGYON NEM LEHET BOLDOG

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS
2017.09.24.


Aligha lesz hajnalig tartó önfeledt pezsgőzős parti Angela Merkel főhadiszállásán, bár a CDU a várakozásoknak megfelelően simán megnyerte a németországi választást. Angela Merkel negyedszer is kancellár lehet, ám a választási eredményekből több olyan tanulság is látszik, amely azt jelzi: a kancellárnak nincs túl sok oka az örömre.

1. Merkel pártja 8 százalékot gyengült


Az elmúlt hetek, hónapok történései, felmérései alapján nem is volt kérdés, hogy a CDU/CSU magabiztosan megnyeri a németországi választásokat, Angela Merkel pedig negyedszer is kancellár maradhat. Így a mostani választáson inkább az érdekelt mindenkit, hogy a CDU vajon a korábbiakhoz képest hogy szerepel, illetve Merkelt milyen koalícióra fogja kényszeríteni a választás eredménye.

Ha ezt nézzük, Merkel nagyon nem lehet boldog. A CDU 2013-ban még 41,5 százalékot kapott, most az exit pollok szerint jóval kevesebb szavazatot kapott, 33 százalék körüli arányra számíthat. A CDU tehát nagyjából 8 százaléknyi voksot vesztett...

GULYÁS MÁRTONÉK ÖSSZECELLUXOZTÁK AZ ELLENZÉKET, KEZDŐDHET A "FORRÓ ŐSZ"

B1 BLOG
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.09.24.


A fideszes propaganda egyfolytában tolja, hogy mindenféle zavargások lesznek ősszel. Ebből annyi igaz, hogy Gulyás Mártonék mostmár az egész ellenzékkel (Látszólag) egyetértve követelnek igazságosabb választási rendszert.

Megszületett az ellenzéki együttműködés csírája: egy ügyben nagyjából egyetértenek a pártok.


Azért írtuk, hogy nagyjából, mert máris mindenki helyezkedik és értelmez, de erről később. 

A Gulyás Márton-féle Közös Ország Mozgalom ugyanis a 2017. szeptember 1 és 2017. szeptember 20. között tartott tárgyalásokon összehozta, asztalhoz ültette és megállapodásra kényszerítette az ellenzéket egy arányosabb, igazságosabb választási rendszer érdekében.

A 8 ellenzéki párt által elfogadott nyilatkozatot ma hozták nyilvánosságra. Ebben azt írják, hogy az aláírók törvényjavaslatot nyújtanak be (vagy a parlamenten kívülről a javaslatot nyilatkozattal támogatják) egy új, arányos választási rendszerről. Az új rendszerben
    - megszüntetnék a (most a Fidesznek kedvező) győztesek kompenzációját,
    - a manipulált választókerületeket,
    - a korrupt kampányfinanszírozást,
    - valamint a határon túli és a külföldön élő magyarok szavazati jogainak gyakorlásában lévő különbségeket..
ITT OLVASHATÓ

MI IS TEHÁT A KÜLÖNBSÉG A KONZERVATIVIZMUS, AZ ALT-RIGHT ÉS AZ ETNICIZMUS KÖZÖTT?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.09.24.A konzervativizmust a plaszticitása (formálhatósága) rendre vészesen közel engedi a jobboldal egyéb áramlataihoz, ami nem szolgál az előnyére. Sokakat már nem érdekel ez a kérdés, engem igen. Sokan hozzájárulnak ezzel a korunkra jellemző intellektuális romláshoz, én -- legalábbis ezzel a fajta ignoranciával -- nem szeretnék.

A konzervativizmus kétszáz éve egységes abban, hogy a humánum (intézményes) rendjét védelmezi, miközben folyamatosan alkalmazkodik a humánum változó tartalmához, illetve a rend alatt -- kiindulva az adottságból: az emberek közötti természetes és hagyományos egyenlőtlenségekből -- szükségképpen valamiféle hierarchiát ért. A humánum a francia forradalommal (és visszamenőleg a vallási szubjektivizmussal/idealizmussal, reneszánsszal, a szcientizmussal és a felvilágosodással) szemben a keresztény(-katolikus) emberkép és a természeti törvény védelmét jelentette, és a konzervativizmus egyik alapáramlata ennek megfelelően keresztény(fundamentalista).

A rend intézményes védelmének igénye arra a belátásra megy vissza, hogy az egyes ember maga túl gyenge ahhoz, hogy világra segítse a benne rejlő potentiát (képességet, lehetőséget) úgy, hogy közben megőrizhető maradjon az optimális társadalmi rend, ezért a hitnek, a vallásnak és a világi intézményeknek (tekintélynek, hivatalnak, szokásoknak, hagyományoknak, erkölcsnek, a kiválóság antik-keresztény mércéinek, a közösségeknek, a jog uralmának, az államnak) kell a segítségére lennie ebben. Minél koncentráltabb és erősebb intézményi rendet von a konzervativizmus az ember köré, annál inkább volt (és maradt) felvilágosodás-ellenes, "ellenforradalmi", antiliberális. Nagy-Britanniában egészen enyhe, a francia XIX. század első harmadában és végig az orosz XIX. században pedig meglehetősen szigorú konzervativizmusról beszélünk, míg a német és osztrák felfogások középutasnak tekinthetők. Ennek megfelelően alakul a társadalmi rend fogalma is: hol jobban, hol kevésbé számított alakíthatónak, az alkotmányosság "polgárinak"...


"POLITIKUSNŐK NÉLKÜL ÓVODAHÁLÓZAT SEM LENNE" - INTERJÚ JOHANNA PAKKANEN FINN NŐJOGI AKTIVISTÁVAL

VIDÉKI CSAJOK BLOG
Szerző: Kőműves Anita
2017.09.24.


Ha egy törvényjavaslat nagyon fontos a finn politikusnőknek, akkor arról a férfiak háta mögött, a politikai árkokon is átnyúlva egyeztetnek és átnyomják a parlamenten – mondta el az Átlátszónak adott interjújában Johanna Pakkanen, a Finn Nőszövetségek Koalíciója, a NYTKIS főtitkára. A szervezetbe minden politikai párt nőszervezete és a nőjogi civilek is delegálnak tagot, a lényeg pedig a párbeszéd. Mert a finn nőjogi aktivisták sikerének több mint száz éve az a titka: beszélnek egymással és összefognak a közös célokért, még akkor is, ha nem ugyanazt gondolják a világról. A finn nőjogi aktivistával szeptember elején a Corvinus Egyetemen megrendezett, a nők közéleti szerepvállalását tárgyaló konferencián beszélgettünk.

Budapestről nézve a finn nőknek jó dolguk van: nagyvonalú szociális ellátórendszer segíti őket például a gyermeknevelésben, és már a parlamenti képviselők 43 százaléka is nő. Miért kell még harcolniuk a finn nőjogi aktivistáknak?


Van még dolgunk! Most például a közegészségügy, az önkormányzati rendszer és a szociális ellátórendszer reformján dolgozik a kormány. Mivel a munkaerőpiac Finnországban szegregált, az egészségügyben főként nők dolgoznak, tehát próbáljuk megértetni a kormánnyal, hogy ha egy ilyen területen hajt végre alapvető reformokat, akkor a döntések előkészítésébe be kell vonnia a nőket is. Azt is meg kell vizsgálni, a változások milyen hatással lesznek a nemek egyenlőségére. És igaz, hogy sok a női politikus, de most egy olyan kormány van hatalmon, amelynek a politikája nem feltétlenül túl feminista...

MENJEK?

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.09.24.


Azt olvasom, hogy fusson, ki merre lát. Az értelmesebbjétől még azt is, hogy kellene, de nincs hová...

A MUTTI MARAD, DE KIVEL FOG KORMÁNYOZNI? PERCRŐL PERCRE A NÉMETORSZÁGI VÁLASZTÁSOKRÓL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2017.09.24.


Németországban ma választásokat tartanak. Az elmúlt évek hullámvasútja után most minden arra utal, hogy a kereszténydemokraták megnyerik a választásokat, és Merkel marad a kancellár, de a kormánykoalíció összetételére több variáció is elképzelhető. A mai nap pedig az alakuló kormánykoalíciótól függetlenül mindenképpen történelmi. Amit néhány éve még elképzelni is nehéz lett volna, az ma valósággá válik: a szélsőjobboldali Afd az előzetes mérések szerint a harmadik legerősebb pártként kerül be a Bundastagba. A fejleményeket percről percre közvetítjük a Mércén...

ÜZENET A "NAGY MELLÉNYŰ" MAGYAR POLITIKUSOKNAK!

CIVILHETES NET
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.09.24.


Akinek ingje, vegye is magára, majd csendben gondolkozzon!

Ugye elhiszed nekem, kisfiam, hogy a ti tanult embereitek, akik a tudásukat is „buta parasztoktól lopták”, és lenézitek őket, közösségeink dolgos, alkotó személyiségeinek sokaságát, Ti akik ezerszer többel tartoztok az én népemnek, mint amivel bármelyik magyar tartozna nektek?

Fiam, te azt mondod nekem, hogy csakis a hozzátok hasonló, „tanult” emberek vitték előre az országunkat? "A paraszt, a munkás, az alkotó ember buta volt?

Akkor beszélgessünk, kisfiam.

Tudod, az a 'buta paraszt' állatot nevelt, tenyésztett és nemesített. Minden hazai tájegységnek megvolt a rá jellemző állatállománya, ami követte a helyi adottságokat, úgymint növényzet, csapadék, talajviszonyok és hőmérséklet. Ez így kimerít vagy kettő egyetemi diplomát! Érdekességként: a magyar tarka szarvasmarhának ötven éve még 12 tájfajtáját tartották nyilván, mára már csak magyar tarkát ismeri a szakirodalom.

Tehát amit ez a 'buta paraszt' több száz év szorgalmas nemesítő tevékenységével létrehozott, azt a te tanult embered felelőtlen összevissza keresztező tevékenységgel mára teljesen tönkretette!

Az a 'buta paraszt' ez mellett gabona és zöldségnövényt, továbbá gyümölcsöt termesztett, nemesített. Ezeket a gyümölcsöket például nem kellett permetezni és jól tárolhatók voltak, míg a mai okos professzorok által újított növények, úgynevezett növényvédelem nélkül nem hoznak termést, mert elviszik a betegségek, továbbá /gyümölcseik/ hűtőház nélkül szinte azonnal tönkremennek. Szóval a 'buta parasztnak' itt is kioszthatsz néhány egyetemi diplomát: növénytermesztő, növényorvos, nemesítő, kertész...

A STEPHEN KING-TERV

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PARA-KOVÁCS IMRE
2017.09.24.


Most, hogy Gorka Sebestyén, ez a sokoldalú és elkötelezett politikai tanácsadó elhagyta a Trump-stábot, hogy a jövőben a felejthetetlen Sarah Palin mellett virágoztassa fel Alaszkát, úgyis, mint Alaszka az alaszkaiaké!, illetve Ne hagyjuk, hogy a grizzlyk nevessenek a végén! – kampányok főideológusaként tegye hasznossá magát, a megüresedett helyre ezennel bejelentkezem, mivel teljesen nyilvánvaló, hogy magyarok nélkül nincs sikeres kormányzás, illetve sikertelen sincs, tehát nincs kormányzás magyar résztvevő nélkül.

Ez lennék én.

Sajnálattal vettem észre, hogy az Egyesült Államokban, ami a nemzetek nemzete, még sohasem volt nemzeti konzultáció. Azoknak, akik nem vesznek részt napi szinten a magyar belpolitikában, elmondom, hogy nemzeti konzultáció egy olyan kérdőív, ami irányított és ostoba kérdéseket tartalmaz, néhányan kitöltik és visszaküldik, majd – ha nincsenek elegen, akkor – a kormány kitalálja, hogy online is ki lehet tölteni, aztán hazudnak valamit, és az ezt követő kommunikációban arra hivatkoznak, hogy a magyar nép pontosan ugyanazt akarja, mint ők, egységesek vagyunk és rendkívül okosak, mert a magyar népnél okosabb nép nincs a Földön, úgyhogy onnantól kezdve azt csinálnak, amit akarnak. A nemzeti konzultációt kísérő reklámkampányban néhányan meggazdagodnak. Ilyenkor lehet a baráti médiumokat és reklámcégeket megdobni pénzzel.

A kérdések általában arról szólnak, hogy akarja-e ön, hogy fejbe basszák egy vasgolyóval?

Nem, nem akarom – válaszolja a teljesen hülye állampolgár és lehet tovább lopni...

A NYUGDÍJASOK SZERINT ROMLOTT A HELYZETÜK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Publicus Intézet / Gépnarancs
2017.09.24.


A megkérdezettek több mint háromnegyede szerint a nyugdíjasok többsége nehezen tud megélni Magyarországon.


Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, szeptember 14 és 18 között, 1014 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a magyar választókorúak nyugdíjasokkal kapcsolatos egyes véleményeit. Némileg többen gondolják úgy, hogy az elmúlt években a nyugdíjasok helyzete romlott. A megkérdezettek több mint háromnegyede szerint a nyugdíjasok többsége nehezen tud megélni Magyarországon. A válaszadók egyharmada szerint a hazai átlagnyugdíj havi 84 ezer forintnál kevesebb és a válaszok átlaga 98,4 ezer forint. Tíz megkérdezettből majd’ kilenc fő szerint helyes, hogy a nyugdíjasok nagyon kedvezményes áron utazhatnak. A megkérdezett aktívak több mint fele támogatja, hogy a nyugdíjasok helyzetére az állam a jelenleginél többet fordítson. Tíz válaszadóból nyolc szerint még mindig túl sokan vannak, akiknek túl kevés a nyugdíjuk. A megkérdezettek harmada szerint valamelyik Fidesz-kormány tette a legtöbbet a nyugdíjasokért, és ötöde szerint valamelyik MSZP-kormány.
A megkérdezettek fele (49 százalék) szerint a nyugdíjasok helyzete az elmúlt 3-4 évben érdemben nem változott, ám némileg többen gondolják úgy, hogy romlott (26 százalék, 20 ellenében). A Fidesz-szavazók körében többségben vannak, akik szerint inkább javult a nyugdíjasok helyzete (44 százalék, 7 ellenében), azonban a többi párt támogatói és a bizonytalanok is másként látják ezt. Leginkább az MSZP szavazók szerint romlott a nyugdíjasok helyzete ebben a ciklusban (52 százalék, 7 ellenében), de a bizonytalan szavazók körében is háromszor többen látják negatívan a helyzetet (30 százalék, 10 ellenében)...

A MAGYAR KÖZOKTATÁS LEGNAGYOBB PROBLÉMÁJA AZ ESÉLYEGYENLŐTLENSÉG

LE MONDE DIPLOMATIQUE 
- MAGYAR KIADÁS
Szerző: Totyik Tamás
2017.09.


Magyarország egyik legjelentősebb problémái közé sorolják a munkaadók a képzett munkaerő hiányát. A migráció körül kialakult vita és a Kelet-Európa országaiból elvándorló fiatal munkavállalók problámája mellett, senki sem beszél a belső tartalékok feltárásáról és a munkaerőpiacra bevonható új lehetőségekről.

Látszólag gazdasági kérdésnek tűnik, ezzel szemben a hazai közoktatás egyik legneuralgikusabb pontja. Ha a gazdaság szereplői hosszútávú változást szeretnének elérni a munkaerő kérdésében, akkor a bérek drasztikus emelése (itt most nem a pedagógusok béremeléséről beszélek) mellett, az iskolai esélyegyenlőtlenség felszámolását fontos prioritásnak tekintenék. A közoktatásban nem az iskolaszerkezet változást kellene támogatniuk (szakközépiskolákból szakgimnáziumok, szakmunkásképzőkből szakiskolák lesznek szeptembertől), hanem az esélyegyenlőtlenség, a szelekció jelenleginél sokkal alacsonyabb szintjére történő visszaszorítását, Így a munkaerőpiac jelentős belső forráshoz juthatna.

„A mai magyar valóságból kiindulva, hosszú idő alatt térülne meg a változás (8-10 év után éreztetné hatását), ami szinte lehetetlenné teszi egy ilyen program megvalósulását. Széleskörű társadalmi összefogást igényel egy ilyen program elindítása, amiből ma a legnagyobb hiány van a magyar társadalomban. Az esélyegyenlőtlenségek jelenlegi szintjének fenntartásában szinte minden valamirevaló érdekérvényesítő potenciállal rendelkező társadalmi csoport legtöbb tagja érdekelt. A jó oktatási eredményeket felmutató, sikeres országok tapasztalatai azt mutatják, hogy eredményesen lehet erőfeszítéseket tenni arra, hogy e társadalmi csoportokban a többség felismerje, hogy az esélyegyenlőtlenségek hathatós csökkentése mindenki számára lényeges pozitív változásokat eredményező folyamat: csökkennek a társadalmi feszültségek, kevesebb konfliktussal lehet számolni, alapvetően javulnak a gazdasági kondíciók, a foglalkoztatás, a munka termelékenysége, gazdagodik az ország (minden társadalmi réteg), nő a GDP.”[i] Az esélyegyenlőtlenség csökkentését nemcsak oktatási, hanem szociális, egészségügyi kérdésként is kezelni kellene. Ezen írásban az esélyegyenlőtlenség csökkentéséről a továbbiakban csak a közoktatást érintő résszel szeretnék foglalkozni és terjedelmi okok miatt a teljesség igénye nélkül.

Vegyünk alapul néhány közvetlenül is érzékelhető problémát. Magyarországon a nemzetközi tanulói teljesítmények[ii] méréseinek eredményei egyértelműen azt bizonyítják, hogy rendkívül szoros összefüggés van a tanulás eredménye és a családi háttér között. Egy gyermek születésének pillanatában 75-80%-ban eldől a jövője, ez nagyon közel jár a Latin-Amerikában kapott értékekhez. A legjobban és a leggyengébben teljesítő tanulók közötti különbség az OECD országok között a 3. legnagyobb különbséget nálunk mérték az utolsó 15 mérés alkalmával. Ráadásul az iskolában eltöltött évek során a különbségek nemhogy csökkennének, hanem még növekednek.

Az itthoni kompetenciamérésekből kiderül, hogy a 6. és a 8. osztály között nyújtott tanulói teljesítmények közötti különbségek matematikából 16%-kal, szövegértésből pedig 11%-kal nőnek a tanulói teljesítmények alsó egytizede és a felső egytizede között. A 8. és a 10. osztály között ez a különbség további 8%-kal nő mind a matematika területén, mind a szövegértés területén. Saját nem valid méréseim szerint az első osztályos differmérések[iii] és a 6. osztályos kompetenciamérések összehasonlítása azt mutatja, hogy már az első osztályban hátránnyal induló tanulók teljesítményét nem tudja a hazai közoktatási rendszer csökkenteni, hanem azt még jelentősen növeli is. Így hiába fogják átalakítani a szakképzés rendszerét, nem fog a munkaerőpiac megfelelő kompetenciákkal rendelkező munkaerőt kapni.

Ez a tény is azt mutatja, hogy a legfontosabb feladat a tanulók korai fejlesztése, a családból hozott hátrányok kompenzálása. Az óvoda-iskola átmenet között egy nagyon erős törés történik, amit a mindenkori oktatási kormányzatok a rendszerváltás óta nem tudtak kezelni. Az EU-s pénzekből történtek kísérletek ennek enyhítésére, de ezek a kísérletek vagy elhaltak, vagy zsákutcába jutottak a hatalmas adminisztrációs terhek miatt. Az alsó tagozaton szerzett hátrányok odavezetnek, hogy a felső tagozatos tanulmányaikban már teljesen lemaradnak, behozhatatlan hátrányokkal rendelkeznek ezek a tanulók. A leszakadók adják a funkcionális analfabéták 95%-t, akik a munkaerőpiac számára teljesen használhatatlanok lesznek, még betanított munkaára is. Döntően ezek a tanulók kerülnek be a szakképzés rendszerébe. Így a szerkezet átalakításnak nincs sok értelme. Addig, míg a „bemenő” tanulók teljesítményszintjét nem tudjuk emelni, addig csak a problémákat takargatjuk...

A SOROS-TERV PUSZTÍTOTTA KI DINOSZAURUSZOKAT - ZSENIÁLIS VIDEÓBAN FIGURÁZZA KI A HUMORISTA ORBÁNÉK NEMZETI KONZULTÁCIÓJÁT

MAGYAR NARANCS - KULTÚRA - INTERAKTÍV
Szerző: narancs.hu
2017.09.22.


„Miért nem kérdezik meg a Soros Györgyöt? Sokkal olcsóbb lenne!”

Kovács András Péter humorista, a Dumaszínház tagja videóban mutatta be, mi várható az októberben érkező, vélhetőleg tengernyi adóforintba kerülő nemzeti konzultációban. A videó alapján a válasz: csupa móka és kacagás.

"Akarja-e, hogy akarata ellenére több száz bevándorló telepedjen le Magyarországon?"
A legvégső, legtökéletesebb, legsikeresebb Nemzeti Konzultáció a Soros-tervről, megdöbbentő válaszokkal.

EGY LEVÉL HATÁSA

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.09.24.


Nos, csak meg akartam mutatni. Amikor a kolléganőm az asztalomra tette, és elolvastam, éreztem, nem maradhat azon a megszokott úton, hogy a következő héten megkapja, amit kért, persze otthon, nem az iskolában. (Bár az utóbbi években már az is előfordul, hogy valaki az óra után kapja meg, mert ahol minden gyerek rászoruló, ott már rég nem cikizik egymást azzal, ha valaki adományt kap.) Úgy éreztem, ezt másoknak is látni kell. (http://hvg.hu/itthon/20170922_igazgyongy_ritok_nora_kislany_ruha_adomany)

Rendszeresen kapunk kéréseket, általában a szülőktől, ők többnyire fejből mondják a méretet, bár van, akinél csak az életkort tudjuk viszonyítási alapnak venni, ha nem jár még hozzánk a gyerek, mert kicsi, vagy új család bukkan fel a kapcsolatrendszerünkben. És az is előfordult már, hogy csak ez a kérdés maradt: „Mégis, mekkora a gyerek? Mutassa meg, magának meddig ér….”

De ez szerencsére nem gyakori, legalább a méreteket a szülők zöme tudja, a gyerek hozza a kis papírt a suliba, felírva rajta, mi hiányzik a gyereknek, és mekkora. A gyerek többnyire átadja nekünk (“anyu küldi”), és mi a raktárunkból összeállítjuk a csomagot, amit aztán elviszünk hozzájuk. Szóval, ez a menete, a megszokott rendje ez lett az Igazgyöngy kríziskezelésének ezen a területen.

Ezért gyűjtünk folyamatosan gyerekholmit, hogy mindig legyen a raktárban, legyen mihez nyúlnunk, méretben, típusban. Ebből fogyott ki a múltkor a csecsemőholmi, amire a facebookon felhívást tettem közzé, és ami már helyre is billentette a készletünket.

De most nem ez volt a célom. Csak megrendített engem is a levél. És biztosan tudom, hogy ezt a gyerek írta, nem egy felnőtt diktálta neki. Volt, aki a facebookon azt írta, hamisítvány… mert egy gyerek nem így ír, és biztosan én írtam, politikai hatáskeltésként. Más szerint ez már évek óta kering a facebookon, csak a szemét nyerészkedők mindig előhúzzák, hogy rászedjenek másokat.

Persze ez hidegen hagy, nem tud már megrendíteni, hogy „büdős csótány”-nak nevez a hozzászólásában egy természetesen a nevét nem vállaló kommentelő, tudom, a nyilvánosság, meg a facebook, no meg a beteg lelkek egyre növekvő száma ezzel jár. Azt is tudom, nem véletlen, hogy ebben a korrupt világban az emberek megkérdőjelezik az alapítványok tisztes szándékát, sajnos volt és van rá példa bőven, hogyan használják ki mások segítőkészségét azok, akiknek ez üzletet jelent.

De én tudom, hogy ezt a kislány írta. A tapasztalatom szerint a levél stílusa, a kérő levélé mindig sajátos. Nyilván ezt is megtanulják valahogy…. több falut is összevetve látom, hogy nem „rontanak ajtóstól a házba”, a kérést mindig megelőzi a gyerektől is a „hogy tetszik lenni” kérdés, és csak később, az udvariassági formulák után jönnek elő azzal, mit szeretnének. Megtanulnak így kérni. Fontos tudás lett ez. Gondolkodtam már sokat, hogy alakulhatott ez ki… Talán mi is benne vagyunk, hiszen folyamatosan kezeljük a konfliktusokat az adományozásban, és mindig ott van a megfelelő kommunikáció jelzése is. Nehéz megértetni velük a megfelelő pontot az ordibálva követelőzés és a megalázkodás között.

Egyébként is írtam már arról, mennyire nincs meg a visszacsatolás képessége, az örömé, a köszöneté, hogy még egy gyerekrajzpályázat díjátadójára is így kell készülnünk, még a nagyobbaknál is: ha kihívnak, és gratulálnak, kezet kell nyújtani, és megköszönni. És kell ez akkor is, ha személyesen találkoznak az adományozóval, karácsonykor, és máskor is sok ilyen van, vagy, ha visszavisszük egy táborozásról a gyereket, akire sajátunkként vigyáztunk egy hétig, akkor a szülőtől kijár a pedagógusnak egy „köszönöm”, stb.

Nem az adománygyűjtés szándéka volt tehát bennem, mikor feltettem a kislány levelét. Csak a szegénységre szerettem volna felhívni a figyelmet. A létező, mindennapos gyerekszegénységre.

Az, hogy ebből ekkora dolog lett, engem is meglepett. Átvette sok hírportál, nyilván nem a kormányzati oldalról, hiszen ott az a kommunikáció, hogy ez a probléma nem létező. A jövő héten biztosan rengeteg csomag érkezik az Igazgyöngybe, egy nyolcéves kislánynak megfelelő méretű ruhákkal, cipőkkel. Nyilván túl sok lesz, külön koordinálást igényel majd, hogy mit adunk most oda, mit később, és ha a sokadik görkorcsolya megjön, megkérjük az adományozót, járuljon hozzá, hogy másnak adjuk, mert akik korábban elküldték, azt már odaadtuk neki...

TGM: MI LESZ, HA AZ ELLENZÉK NYER?

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2017.09.22.


A jövőre esedékes országgyűlési választásokon nagyjából a következő helyzetek alakulhatnak ki:

- a Fidesz-KDNP egyszerű többséget szerez;
- a Fidesz-KDNP alkotmányozó (kétharmados) többséget szerez;
- a Fidesz-KDNP legnagyobb pártként az élen végez ugyan, de nem szerzi meg a mandátumok (képviselői helyek) többségét, tehát egyedül nem tud kormányt alakítani; az együtt többségben lévő, de külön-külön kormányalakításra képtelen ellenzéki pártok mindannyian összefognak a Jobbikkal együtt, kormányt alakítanak; egyedül a Fidesz-KDNP marad ellenzékben;

- a Fidesz-KDNP kisebbségi kormányt alakít valamelyik, korábban ellenzéki párt külső támogatásával;

- a demokratikus pártok – a Jobbik nélkül – összefogva megszerzik a képviselői helyek többségét, kormányt alakítanak: mind a Fidesz-KDNP, mind a Jobbik ellenzékbe kerül;

- a demokratikus pártok alkotmányozó (kétharmados) többséget szereznek;

- valamelyik demokratikus párt egyedül megszerzi az országgyűlési többséget;

- a Jobbik egyedül megszerzi az országgyűlési többséget;

- valamelyik ellenzéki párt egyedül alkotmányozó (kétharmados) többséget szerez.

A többi kombináció, azt hiszem, elhanyagolható. (Bár elképzelhető pl. olyan törékeny konstrukció, amelyben a kisebbségi demokratikus kormányt kívülről támogatja a Jobbik vagy a Fidesz-KDNP, de az ilyesmi meglehetősen irreálisnak tetszik.)

AZ ÖTÖDIK VÁLTOZAT - Én most egyetlen változat esetleges bekövetkeztének a lehetséges folyományait venném szemügyre, ez az ötödik változat, amelyben a demokratikus ellenzéki pártok egyszerű többséget szereznek, a két jobboldali párt (Fidesz-KDNP, Jobbik) ellenzékbe szorul, ugyanakkor az új kormánypárti többségnek együttesen sincs alkotmányozó ereje (azaz kétharmados többsége) önmagában. Ez a változat nem valószínű, de nem lehetetlen. Nagyjából ezt szeretnék a demokratikus pártok és szavazóik, kivéve a Momentumot, amely nem érdeklődik a következő magyar kormány politikai színezete iránt, csak be akar kerülni a parlamentbe, bár nyilván jóval távolabb áll a mai kormánytól, mint az ellenzéktől. (Ne értsenek félre: a Momentum célkitűzése legitim – és másutt nem szokatlan – politikai álláspont. Stratégiailag is igazolható, hiszen a kormányváltás esélyei nem jók.)

A demokratikus pártok közötti erőviszonyokat nem vizsgálom, hiszen ezek – akárcsak a végső választási eredmény – megjósolhatatlanok. Ma (2017 szeptemberében) a Fidesz-KDNP sikere látszik szinte bizonyosnak; bár az ilyen „bizonyosságok” számtalanszor elenyésztek már.

Ámde tételezzük föl (ez pusztán gondolatkísérlet), hogy valamilyen – ma még ismeretlen – kombinációban a demokratikus ellenzéki pártok nyerik meg a választásokat, az államelnök kinevezi az új többség által javasolt személyt miniszterelnöknek, aki kormányával egyetemben bizalmat kap az Országgyűléstől, s programbeszéde elmondása után megkezdi a munkáját...

FELJEGYZÉSEK A PELENKÁZÓ MELLŐL 1-2. RÉSZ

TÖRÖK MONIKA BLOGJA
Szerző: TÖRÖK MONIKA
2017.09.20. és 22.


1. rész:

Egy hónaposak az ikrek, szépen fogyunk az apjukkal a kialvatlanságnak köszönhetően, bár rajta még látszanak a striák :)
Mozgalmas hónap volt.

Előtte persze még mozgalmasabb volt az élet.
Amikor jó pár évvel ezelőtt kitaláltuk, hogy - akár kései szerelem, akár nem, akkor is világrengető szerelem - szeretnénk közös gyereket, elkezdtünk járni mindenféle intézményekbe.
Mert bármilyen baromi jól tartom magam, azért én sem vagyok már fiatal.
Viszont minden rendben volt nálunk, a pasi csodapasi, hát, nekem volt ez-az, gerincsérv, magas vérnyomás, koleszterin, szívritmus-zavar, meg ami még kellhet ebben a korban.
Nem kockáztatok sajtópereket, nem mesélem el, mely klinikákon és hányszor jártunk.
Nem mesélem el, milyen vihogtató jelenetek is voltak egy-egy ilyen vizsgálatkor.
Nem mesélem el, mennyire hülyének nézik az embert ilyen helyeken - baromi sok pénzért.
Nem mesélem el, milyen érzés, amikor az embert hónapokig turbózzák fel hormonálisan, hogy mennyire fáj, amikor naponta háromszor kell szurkálnia magát az embernek.
Nem mesélem el, hogy a legszigorúbb diéta mellett is mekkorára hízik az amúgy szilfid nőszemély.
Nem mesélem el, milyen érzés, amikor kiveszik a nőszemélyből az alapanyagot, milyen belegondolni, hogy most eresztik össze az apuka anyagával, milyen érzés várni, hogy mi van, milyen érzés, amikor azt mondják, hogy de hiszen ez tökéletes, visszatesszük, anyuka, oszt hordja ki, ha bírja.
Azt sem mesélem el, mert nem akarok pereskedni, pedig minden dokumentum a kezünkben van, milyen érzés, amikor órákig vár az ember a visszaültetésre, majd az utolsó utáni pillanatban közlik vele, hogy ja, mégse.
Nem mesélem el, mire gondol az asszonyállat, amikor brutális nővérkék tépik-húzzák a katétereket belőle.
Nem mesélem el, hány évünk van benne.

Azt mesélem el, hogyan lehet ezt gyengéden...


2. rész:

...Még egyszer mondom: szóljon, aki még szeretne profitálni a gyerekeimből, megállapodhatunk, van hat belőlük.
Majd rablunk másikat, darab darab.

Számlát tudunk adni, ha szervkereskedelemről volna szó, de akkor beleszámoljuk majd az egyetmi éveiket, a ruházkodásukat, a lakhatásukat, a sok átvirrasztott éjszakát mellettük, amikor kanyarósak vagy akármilyenesek voltunk (a rabszolgákra vigyáz az ember, ugye), kicsit feláras a zeneiskolai végzettség és a nyelvtudás, de hívjon most, megállapodhatunk.

Egyébként meg mindenkinek a kurva anyját, aki nem képes örülni annak, hogy Adél és Dániel színesíti a világot.

LENGYEL LÁSZLÓ: KÁOSZ VAGY KIÚT

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2017.09.23.


Az őszi nyitány ellenzéki káoszba fúlt. Folytatódott a mindenki harca mindenki ellen, egymás és önmaguk legyilkolása. A társadalom kész a rendszerváltásra, ám a politikai pártok és politikusok ebben nem vezetik, segítik, hanem akadályozzák. Már nem mondhatjuk, hogy a manipulált és meggyőzhetetlen nép veszejti el a felvilágosult keveseket, hanem az elbutult és elromlott ellenzéki politikai elit nem teljesíti feladatát. Az ellenzék nemhogy kitört volna a gettóból a közép, a független, vagy akár a tisztességes liberális konzervatív szavazók felé, nemhogy bebizonyította volna kormányképességét, civilizáltságát, hanem barbár politikai kultúrát és a gyengék erőszakoskodását produkálja egyre szűkebb térben. Nincs közös ügy, gondolat, program se a választásokra, se a kormányzásra. Üresség és populizmus, sértettség és gyűlölködés járnak kéz a kézben, ész és értelem helyett. Képesek lesznek elveszteni Budapestet és azt a néhány nagyvárost, megállapodás híján, amelyek nélkül se győzelem, se a kétharmad megakadályozása. Az utolsó utáni pillanatban vagyunk. Vagy lesz fordulat és kiút, vagy marad a káosz és bekövetkezik az ország tartós elveszejtése.

A politikai megállapodás és koalíció pártján


Politikai megállapodást kell kötni és ellenzéki koalíciót kell teremteni mind a Fidesz legyőzése, mind a kormányzás érdekében. Nemcsak azért mert a választási rendszer erre kényszerít, hanem mert a Fidesz-állam lebontásának feladatát és az új társadalmi, gazdasági és politikai reformok véghezvitelét csak széleskörű összefogással lehet megvalósítani. Ezért nemcsak a baloldali pártoknak és mozgalmaknak egymással, hanem a liberálisokkal és a tisztességes, Orbán-ellenes konzervatívokkal, azok pártjaival és köreivel is szövetségre kell lépniük. Szövetségre az egyéni képviselők közös indításánál és a lista állításánál. Jó példa az összefogásra az ukrán oktatási törvény elleni közös fellépés. Minél több civil, hiteles jelölt kell, akár a konzervatívokat tömörítő Eötvös Csoportból vagy a Momentumból.

A politikai tárgyalások sora megakadt felső szinten. Botkának és az MSZP-nek kell kimozdulniuk a holtpontról és tárgyalást kezdeményezni a listaállítás kérdéséről, vagyis a közös lista, a választási párt vagy a koordinált indulás változatairól. Lásson végre hozzá mindenki a közös munkához, egy közös üzenet közvetítéséhez, a logisztika megszervezéséhez, a pénz megszerzéséhez, a médiakapcsolatok kialakításához. Európai, modern, élhető, igazságosabb és demokratikus Magyarországot akarunk, nyugati és nem keleti országot! Aki ezt akarja, álljon össze!

HA VÁLASZTHATNÁL, MELYIK ORSZÁGBAN ÉLNÉL?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.09.24.


A kérdés jó, pláne egy határátkelős blogon, és a magam részéről el is gondolkodtam rajta, de nem nagyon tudnék pontos választ adni. Sok országban van, ami vonzó, és ugyanúgy olyasmi is, ami nem tetszik annyira. A kérdés egy nagyon sok tényezős egyenlet, kíváncsi vagyok, ti mit feleltek majd. Emellett kiszámoljuk, mennyit kellene számlázni Magyarországon egy szerviznek ahhoz, hogy tudja tartani a lépést az angliai bérekkel, végül pedig arról elmélkedhetünk kicsit, hogy az iskolai egyenruhák tényleg enyhítik-e a társadalmi különbségek látványos megjelenését.

Szóval te hova költöznél, ha bármelyik kontinenst, országot választhatnád? Milyen szempontok alapján döntenél? A kérdést a Végtelen talán blog tette fel és válaszolta is meg a maga szempontjai szerint.

„Asszem idővel a szempontjaink nagyon változnak. Be kell látnunk, hogy a saját igényeink lassan a háttérbe szorulnak és előjönnek a gyerekek igényei. Vagyis inkább a mi igényeink a gyerekeink számára.

Mert hát amit én szeretnék, az nagyjából mindig ugyanaz: legyen meleg és kedves emberek. Az sem árt, ha tetszik a kultúra és szívesen tanulom meg a nyelvet. Ha vannak filmek, zenék, amelyeket szeretek az adott nyelven, írók, akiket magyarul már olvastam és szívesen olvasnám eredeti nyelven.

Persze fontos, hogy a hétköznapok jók legyenek, azaz ne legyen stresszes a nép, és ne legyen depressziós. Legyen elég napfény és lazulás és nem árt, ha van tenger. Mondjuk nem kötelező, de jól jön.

Aztán jönnek az egyéb szempontok, például, hogy legyen demokrácia. Ez mondjuk elég fontos. Aztán legyen egy közösség, amelyhez szívesen tartozunk.

Nos, ezt például korábban sosem vettük figyelembe. Merthogy akkor is tartozunk a közösségeinkhez, amikor nem az adott országban élünk, legalábbis azt hittük. Na, mondjuk a legtöbb barát tényleg megmaradt. (...)

Meg hát nem árt, ha van valami munka, amit szeretünk csinálni. Az értékrendhez kapcsolódik ez is, merthogy nem véletlen vagyunk civilek, ez egy hivatás, és a világ legtöbb részén ugyanazt jelenti. (Mondjuk fontos kihangsúlyozni, hogy csak a legtöbb részén, nem minden… tapasztalhattuk például Ázsiában.)

De mivel eddig legtöbbször azért mozdultunk, mert kaptam állást valahol a világban, nem kellett azon aggódni, hogy nem lesznek hasonszőrű emberek körülöttünk."...

LÁZÁR JÁNOS HIPNOTIKUS ÁLLAPOTBA KERÜLT, ÉS AZT KÉPZELTE, HOGY ORBÁN VIKTOR NEM TŰRI A KORRUPCIÓT

VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.09.23.


A csúcsminiszter szerint ha valamelyik fideszes elcsábulna, azt jól megbüntetnék. Ugye, mindenki látja?

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János szombati interjúja Magyar Időkben nem mutat sok újat, a fideszes politikus Sorosról, migrációról és a kormány eddigi eredményeiről gyakorlatilag ugyanazt szajkózta, mint a kormánypárti politikusok többsége. Azonban szóba került a korrupció ügye is, amely Lázár szerint alig létezik Magyarországon, hiszen, ha nem tudnánk:
2010-ben Orbán Viktor zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben. Persze, a Fideszben is vannak, akik hibáznak, de ők sem mentesülnek a következmények alól”.
Majd Lázár azt mondta, hogy szerinte az elmúlt 30 év legnagyobb korrupciós ügye a 4-es metró beruházása volt, majd kijelentette, hogy jobban állunk a korrupció terén, mint az uniós átlag, hiszen nálunk 100 euróból csupán 2,5 euró esetében vetődik fel a szabálytalanság gyanúja...


TIZENHÁROM INTÉZKEDÉS, MELYEKKEL MEG LEHETNE TISZTÍTANI MAGYARORSZÁGOT SOROS GYÖRGY SZELLEMÉTŐL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.09.23.


Nagyszerű történelmi példák állnak pártunk és kormányunk rendelkezésére, hogyan lehet eredményesen küzdeni a Soros Györgyhöz hasonló nemzetközi összeesküvők ellen. A Szegedi Kattintós most csokorba szedett néhány ötletet, melyek túllépve a nemzeti konzultáció kicsit már sablonos, egyben kissé szájbarágós, és nem igazán hatékony módszerén, megmutatja, hogyan lehetne teljesen megtisztítani hazánkat az amerikai milliárdos szellemétől. Aztán nehogy valaki túl komolyan vegye ezeket az ötleteket!

1. Soros György köpködő verseny. Lényege, hogy lehetőleg bő nyállal kell eltalálni Soros György arcképét. Több kategóriában mérik össze tudásukat a versenyzők. Az első a célbaköpés, amikor lehető legközelebb kell a homlokába csapódni a nyálnak, a másik a távolba köpés, ami annyit tesz, hogy minél távolabbról kell elérni a céltáblára erősített Soros-fotót. A harmadik pedig a mennyiségi versengés, amikor egységnyi idő alatt a lehető legtöbb nyálat kell eljuttatni az amerikai milliárdos arcképére. A versengést az összesített eredmény alapján legeredményesebb versenyző nyeri. Kiegészítő sportágként űzhető még a darts-dobálás Soros György arcképére.

2. Soros-bérencek rugdosása. Hasonlóan nemzeti sportággá kell tenni ezt a vetélkedés, akárcsak a köpködő versenyt. A rendőrség által összefogdosott Soros-ügynökökön lehet levezetni a Nemzeti Együttműködés Rendszere hét esztendeje alatt felgyülemlett feszültséget. Ügyeljünk arra, hogy a bérenceket még szállítható állapotban adjuk vissza a hatóságoknak a rugdosás után, mert átnevelő táborba kell utána szállítani őket.

3. Átnevelő táborok koreai mintára. Azokat a megveszekedett Soros-ügynököket, akik nem látják be, hogy elárulták a hazájukat, és ragaszkodnak a liberális demokrácia dekadens eszmeiségéhez, olyan átnevelő táborokba kell szállítani, ahol végre elsajátíthatják az igazi illiberális eszmeiséget, ugyanakkor a kényszermunka hatására unortodox módon gondolkodnak végre a gazdasági kérdésekről. Életre lehetne kelteni az ’50-es években használt, de azóta funkciójukat vesztett hazai kényszermunkatáborokat, de a volt Szovjetunió területén lévő Gulágok is benépesülhetnének olyan Soros-ügynökökkel, akiket Európa különböző illiberális államaiból hoznának ide. Nagy hasznát vennék az ilyen táborok az észak-koreai kommunista rezsim tapasztalt kápóinak, ugyanis már majdnem kihalt ez a szép, ősi szakma a kommunista diktatúrák tömeges bukásával.
4. Soros láncos kutyája voltam- valóságshow. Andy Vajna TV2-jén indulna a szórakoztató műsor, melyben Soros György bérenceit zárnák össze egy villában. Mindenki láthatná a szánalmas életüket, a magyarázkodásukat, és ahogy összevesznének néhány marék százdollároson. Ez a műsor mutatná meg minden igaz magyarnak, mennyire megfertőzte a lelküket az amerikai milliárdos.   
5. Soros Györgytől mentes élelmiszerek. Soros György olyan rafinált módszerekkel fertőzte meg hazánk polgárait, hogy nagyon nehéz védekezni ellene. De nem lehetetlen ez a küldetés! Ételeink és italaink ugyanis nyomokban Soros Györgyöt tartalmaznak, így észrevétlen jut be a szervezetbe, a vérkeringésbe, az izomrostokba, és természetesen a gondolkodásunkba. Ezért kell „Sorosmentes” ásványvizeket vásárolnunk, de a boros- és sörösüvegeken, konzerveken, befőtteken is alaposan át kell tanulmányoznunk az apró betűs részt, hogy nehogy Sorossal szennyezett ételek kerüljenek az asztalunkra...

A NEMZETEGYESÍTŐ FŐVADÁSZ SZÁJBATEKERT KERESZTÉNY ERKÖLCSEI


AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Hajnal Éva
2017.09.23....Térjünk vissza a KDNP gyöngyszemére, ugyanis a legjobb még hátra van, Semjén azt is kihányta magából, hogy az a cél, hogy “magyar családokban, magyar gyerekek szülessenek, akik magyar kultúrában nőnek fel”.

Hát ez kurva nagy cél, én nem tudom Zsóti eddig melyik kő alatt bujkáltál, hogy nem esett le neked, hogy ez már csak azért sem lehet cél, mert ez már rég megvalósult. Jobb ha elhiszed, hogy magyar szülőknek magyar gyerekeik születnek. Szóval Zsóti valami másik célt kell kitűznöd, mert ez nem cél, csak félrebeszélés. Hacsak a füldbuta Kósa haverod holnap be nem jelenti, hogy mostanában a pokoli Soros-terv miatt hututuszi gyerekek jönnek a világra a magyar családokban. Ennyit a fizetett megélhetési gyerekszülési reklámotokról. Máskor gondolkodjál előre mielőtt elböfögöd az agyatlan baromságaitokat.

Máskülönben meg a lányodat és a fiaidat is így inzultálod? Nem mondták még neked, hogy szülnek majd neked, de csak akkor, ha Árpádig vissza tudod vezetni a családfátokat, vagy ha álmodból felverve is el tudod mondani az Üdvözlégy Máriát?

Egyébként tudod te nagyon jól, hogy sárosak vagytok, hiszen azokat a fiatalokat, akik révén több gyermek születhetne Magyarországon ti, azaz a jelenlegi kormány mérhetetlen harácsolása, nepotizmusa, korrupciója már réges-rég százezer számra elüldözte a “rothadó nyugatra”, azaz Angliába, Hollandiába, Németországba és a skandináv országokba. Ma már minden hatodik magyar állampolgár külföldön születik és jó eséllyel ott is nő fel.

Ők nagyrészt már soha nem fognak Magyarországra visszaköltözni. Aki egyszer megtapasztalta, hogy milyen az élet külföldön, az soha nem fog visszamenni az elmaradott, szervilis mentalitású, traumás Viktorka kacsóját és hátsóját puszilgató férgek közé. Hiszed vagy sem, de nem hiányoznak nekik az álszent, hazug fideszes szólamok, a mérhetetlen korrupció, és a szerződésszegő, enyveskezű, tolvaj magyar miniszterelnök és a többi félig értelmes, seggeteket csókolgató idióta. Aki élhet végre kultúremberek között, az miért menne vissza Magyarországra?

A negyed bérért? A nem működő közigazgatásért? Az egyre jobban szétcseszett oktatásért? A lőterekért, a KLIKK-ért? A lerohasztott magyar egészségügyért? Vagy azért, hogy a gyerekeiket olyan egyetemre járathassák, amelyik Putyint díszdoktorává avatta? Vagy inkább Oxfordba, vagy Cambridge-be, ahová ti külditek a saját gyerekeiteket tanulni?

Tudod te nagyon jól, hogy akik kimentek azok közül kevesen, vagy szinte senki sem fog visszajönni. Azok is csak akkor, ha ez a múltba rohanó rendszer végre és végérvényesen megszűnik. Véleményem szerint, ha másért nem, akkor már csak ezért is esedékes lenne egy istennyilát leküldeni rád és a NER-es spanjaidra. Továbbá kívánunk a ti magyar seggetekbe, magyar lópikulát! Addig is, amíg ezeket megkapjátok, mi ezzel a “klasszikussal” búcsúzunk...


A MÁSIK BRÜSSZEL - AHOL A KERESZTÉNY EURÓPA IS MÁST JELENT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: HEGYI GYULA
2017.09.24.


Hol csak mint az uniós bürokrácia központjaként, hol csak mint muszlim fészekként gondolunk arra a városra, amelyet a magyar kormány kampányainak köszönhetően itthon mindenki ismerni vél: Brüsszelre. Belgium fővárosa pedig rendkívül érdekes társadalmi és építészeti képződmény, amelyet ott élő kollégánk mutat be.

Brüsszel, vasárnapi bolhapiac a Sta­­lin­­grad sugárúton. A görög katedrális előtti járdán arab férfi árulja a portékáit, jobbára régiségeket vagy régiségnek látszó utánzatokat. Megáll előtte a rendőr járőr, két idősebb egyenruhás férfi, egyikük nagyapós kinézetű szakállal. Szóba elegyednek az árussal. Magyar ésszel azt gondolná az ember, hogy engedélyt kérnek, bírságolnak, büntetnek. De nem, az egyik zsarunak megtetszett egy afrikai szobor, arra kezd alkudni. Meg is veszi, ha jól látom, egy húszast kap vissza a száz euróból. Amikor már megvette és vinné magával, megkérdezi az árust: ugye régi a szobor? Nincs a világon régiségárus, aki erre a kérdésre ne igennel válaszolna, és ezt nyilván a rendőr is tudja. De jólesik megnyugtatnia magát, hogy nem valami hamisítványra adta ki a pénzét. A szobor egyébként annyiban biztosan eredeti, hogy afrikai mesterek készítették. Talán Kongóban, talán Brüsszel kongóiak lakta kerületében, de mindenképp a hagyományos afrikai minták alapján.

Ez a villanásnyi jelenet sokat elmond arról a másik Brüsszelről, amely nem az euróbürokraták városa, s amelynek lakói nem is hallottak arról, hogy Orbán Viktor és magyar hívei „üzentek” nekik a magyarországi kampányukkal.

Az Avenue de Stalingrad (hollandul Stalingradlaan) a nevével és mai lakói­­val jelképe is lehetne ennek a másik Brüsszelnek. Belgiumban ma is a történelmi tudat része, hogy a második világháború menete Sztálingrádnál fordult meg, ott kezdődött el a náci birodalom bukása, s ezt senki sem akarja aktuálpolitikai okokból letagadni. De a történelmi név ellenére a sugárút ma az arab negyed egyik főutcája, tele marokkói és tunéziai éttermekkel, kávézókkal, élelmiszerboltokkal. Az út közepe táján a Szent Mihály és Gábriel arkangyalokról elnevezett katedrális viszont a több tízezer belgiumi görög legfontosabb temploma. Eredetileg római katolikus templom volt, a görög közösség 1985-ben vásárolta meg, amikor a környékről elköltöztek az őshonos brüsszeli lakosok...

"A TILTAKOZÁS ÖNMAGÁBAN NEM ELÉG" - NŐJOGOK ÉS AZ ILLIBERÁLIS ÁLLAM

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: BSIMONKRISZTIÁN
2017.09.23.


A nőjogok ma kettős ostrom alatt állnak Európában: egyik oldalról a „neoliberális neopatriarchátus”, másik oldalról az illiberalizmus próbálja meg visszaforgatni az időt. Pető Andrea, történésszel, az MTA doktorával, illiberális kormányzatokról, a nőjogi szervezetek harcairól, államilag támogatott sugar-daddy-oldalakról, valamint a munkaerőpiac átalakulása és a robotizáció okozta kihívásokról beszéltünk. Az interjúnak egy rövidebb verziója eredetileg a Green European Journal-ban jelent meg. 

A szélsőjobb térnyerésével együtt mennyire érezni azt, hogy a nőellenes politika is erősödött Európában?

Nagyon is érezhető, de ehhez meg kell érteni a széles keretet, amiben ez a folyamat lezajlik. A 2008-as, hármas – pénzügyi, biztonságpolitikai és migrációs – válságra adott válaszok alapján világossá vált, hogy

az emberi jogi értékrend és a neoliberális piaci rendszer korábban elválaszthatatlannak hitt összekapcsolódása egyáltalán nem szükségszerű.


Létezik ugyanis olyan piac, ami hatékonyan működik, biztosítja bizonyos kiválasztott csoportok jólétét, de elutasítja az emberi jogi diskurzust – mert tulajdonképpen jogokkal bíró emberekre nincsen szüksége, hisz azok költségesek és hátráltatják a termelés folyamatát. Ebből következik, hogy sok országvezető olyan rendszert akar működtetni, mint államot, ami a korábbi rendszer hibáira rámutatva élhető és valóságos alternatívát kínál sokaknak, de nem mindenkinek. Ezt az államot hívják például illiberális államnak, amely újrahatározza a különböző társadalomszervező értékeket és társadalmi szerepeket.

Ez nem megy harc nélkül, és ennek a harcnak a terepe a nők és a gondoskodás körüli diskurzus is, mely két irányból került támadás alá.

Egyrészt a neoliberalizmus (mint gazdasági, társadalmi és értékrendszer) elindul egy fundamentalista irányba, és összekapcsolódik egy új patriarchátussal (ezt Beatrix Campbell úgy nevezi, hogy „neoliberális neopatriarchátus”) – ami a korábbinál sokkal kegyetlenebb, és sokkal hatékonyabb rendszerré tudott válni – ahol a női test és az érzelmek nem többek árunál, amit fogyasztani kell és lehet. Erre példa a puncs.hu weboldal Magyarországon, amely egy adófizetők pénzén beindított társkereső portál, ahol kvázi a fiatal női testet árulják a lehetséges sugar daddy-knek (a vállalkozás ma már Szlovákiában is jelen van).
A hatalmas és költséges, az utcákat elárasztó plakátkampányukban azt hirdetik, hogy az érzelmek feleslegesek, a fiatal lányok pedig szerintük nemhogy önként, pénzért adják el a testüket, de rajtuk múlik az is, hogy ezen a piacon mit tudnak elérni...

ÚGY HALT ÉHEN, AHOGY KELL

24.HU - POSZT ITT
Szerző: PETŐ PÉTER
2017.09.23.


"Nem tudom, mi a minden, de a nem minden biztosan kevesebb." Koldusok közt nem jó sztárnak lenni.

Hát, baszom alássan, el se hittem, hogy a pofa velem akar fényképezkedni. Ilyen még nem volt, pedig mindig ott ülök a Pozsonyi úton, a fodrász közelében, ott is alszom, annak a lépcsőjén. Rendes a tulaj, megengedi, hogy éjszakára ott húzzam meg magam, van ott látod az a kis fedett rész, azért jó hely, mert nem ázok meg alatta.

Nem csak ez az ürge rendes, sokan adnak itt ezt meg azt. Van, aki dob aprót, mások meg onnan, szemből, a kávézóból süteményt hoznak. Mondjuk, apuskám, a legnagyobbat el sem hiszed majd.

Szóval egyszer egy figura egy fél sült szarvast hozott egyben, a haverjával teknőben cipelte ide.

Azt pofázta, hogy vesztett egy fogadást, nem tudta felszedni három kérdésből a pultost a Tintás tigrisben, de ha kérdez előtte, megmondtam volna, hogy esélye nincs annál a dámánál, annak olyan okos csávója van, hogy ha a csillagokat hozod le neki, akkor se lép félre.

Mindegy, vesztett, hoznia kellett nekem egy fél szarvast, ez volt a tét, nem tudom, apuskám, melyikük találta ezt ki, de olyan boldoggá tett, hogy majdnem belepusztultam. Három nap és három éjjel ettem a szarvast, olyan boldog voltam, hogy az egyik éjszaka, amikor már lerágtam szépen, bebújtam mellé a teknőbe, átöleltem.

Úgy aludtunk ott, mint a szerelmesek
...

LEHETNE ROSSZABB

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG
- SZABADPOLC
Szerző: CSOMAY ZSÓFIA
2017.09.22.


Néhány gondolattal szeretném árnyalni Torma Tamás Corvin sétányról írt cikkét (Építészet: szép szó, mi?, ÉS, 2017/35., szept. 1.) Szereplője voltam kollégáimmal együtt (Koczka István, Lente András) a sétány tervezésének (City Garden, Sun Resort, Duma színház).


Először is: semmi módon nem hasonlítható össze az Andrássy út és a Corvin sétány.

Az Andrássy út létrehozása egy nagy léptékű – a város közlekedését, struktúráját meghatározó – tett volt, aminek mentén alakult ki az a homogén városszövet, amely még napjainkban is a legmeghatározóbb eleme Budapest városképének. Erről azok az építési szabályok gondoskodtak, amelyeket a főváros ezzel egy időben megalkotott. Ma már csak egy-két helyen látszik mementóként valami abból a régmúlt, kis házas világból. Az új, nagyobb lépték beszőtte a várost.

Európai város született a körút mentén Dunától Dunáig, ami világviszonylatban is különleges értéknek számít, és semmiképpen nem hasonlítható minőségében ahhoz a világhoz, amelyet lerombolt. Hogy ennek a folyamatnak az égisze alatt miféle ingatlanfejlesztési, gazdasági üzelmek folytak, az ma már senkit sem érdekel. Ez a folyamat minden ízében – és ebbe beletartozik az építészet mint esztétikai kategória – konform volt Európával.

A Corvin sétány ebbe a homogén épületszövetbe ékelődött be, ami – mint az előbbiekből is kitűnik – semmiképpen sem hasonlítható ahhoz az épületállományhoz, amely az Andrássy út születésénél meghalt.

A sétány hatalmas, színpadszerű belső tere és a tér „húsa”, maguk az épületek – úgy tűnik – valóságos külső, városi-építészeti kapcsolatok nélkül, zárványként fészkelődtek a meglévő, homogén épületállomány szövetébe. És megkockáztatom: a városrendezés tervezői szándéka sem volt ennél messzelátóbb. Hogy a befektetői érdek milyen módon modulálta a városrendezési szabályokat, azt nem nehéz elképzelni. Az viszont tény, hogy ha már ez így alakult (így kellett alakulnia?), senki sem foglalkozott azzal a kapcsolódási felülettel, ami a sétány épületei és a megmaradó szomszédos házak-utcák közt véletlenszerűen létrejött. Pedig ezen a felületen kialakulhatott volna egy érdekes, „cipzár”-szerű közösségi térsor, különleges térkapcsolatokkal, ami ezt a majdnem elviselhetetlen ad hoc összekapcsolódását a két világnak feloldhatta volna. Ez az újszerű téri-szociológiai-társadalmi (!) helyzet kitermelhetett volna magából egy különleges építészeti világot, amit nem a formálás, a stílus, a szépészkedés, hanem az új szituáció szült volna. Ehelyett a fontos csak az volt, hogy az épületek – magasságok, a felhasznált anyagok és az elvárt hasznos négyzetméterek – rendben legyenek.

Patyomkin-szindróma. Már senkit nem érdekelt (és fedezet sem volt rá), hogy a hátsó oldali borzalmas kéménymagasítások milyen képet mutatnak. Csak félénken mondom, hogy a kéménymagasítások egyszerűen elkerülhetők lettek volna ventilátorok beépítésével. Műszaki terv volt, pénz nem. Ugyanez vonatkozik az erkélyeken megjelenő klímaszekrényekre, mivel a tulajdonos nem szánt pénzt a házak központi klimatizálására.

Valószínű, ilyen esetben a városképi szempontoknak felül kellett volna írniuk az ingatlanfejlesztői érdekeket. (Ez a probléma természetesen nem varrható az ingatlanfejlesztők nyakába.)

A tulajdonos profitszerzési vágya és a városrendezők által meghatározott geometriai paraméterek okán vált a sétány – hatalmas méretei ellenére is – végül is kisszerűvé. Nevezetesen a rendezési terv 29 méterben határozta meg a maximális épületmagasságot. Ez a józan ész, a műszaki és építészeti megfontolások szerint nagy belmagasságú földszintet, 7 emeletet és gépészeti szerelőszintet jelent.

De csak egy kicsit kell megnyomorítani az arányokat, s máris egy újabb szint be tud kerülni a hét mellé nyolcadiknak. A visszalépcsőző tömegek kényszerének építészeti „hozadékáról” már nem is beszélek.

Ez azt eredményezi, hogy a földszint aránytalanul nyomott térré válik, a gépészeti szereléseknek nem marad elég hely, ami az épület későbbi életében nem túlságosan előnyös. A ház gyomrába benyúló üzletek, vendéglők terei nyomott, unalmas térré válnak, ahelyett, hogy a régi városok arányain és funkcionális rendjén okulva lehetőség nyílna nagyvonalú, galériás földszinti terek létrehozására, ami a homlokzatok arányát is rendezné, és a belső terek kapcsolatát a köztérrel intenzívebbé változtatná. (Lásd belvárosi üzletek, kávéházak egész Európában.) Úgy csinálunk, mintha – de mégsem igazán.

Bár ezt már az „Élet” hozta így, de szorosan kapcsolódik az előbbiekhez az a szomorú tény, hogy a sétányra költözött Casinó hatalmas betűkkel választja el a honpolgárt a rá nem tartozó terektől. Azoktól a terektől, amelyek a közösségnek épültek, és a tér részévé kellene válniuk. Gondolom, ehhez nem kell kommentár...