2017. május 28., vasárnap

ÚJABB 620,5 MILLIÓVAL DRÁGULT A VIZES VB

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ErdélyiK
2017.05.28.


497 millió forintba kerül a Duna Aréna üzemeltetése, amit Kis-Szölgyémi Ferenc cége végez majd. A Császár-Komjádi uszodába 123,5 millióért vesznek eredményjelző LED-falat és egyéb felszereléseket az Antenna Hungária Zrt.-től.

Az EU-s közbeszerzési értesítő május 27-i számában két eredményhirdetés jelent meg a heteken belül kezdődő vizes vb-vel kapcsolatban. Mindkét tender esetében a világbajnokságot szervező Bp2017 Kft. a megrendelő, és mindkettő – szokás szerint – hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás volt a rendkívüli sürgősségre való hivatkozással.

– a Duna Aréna üzemeltetése nettó 497 millió forint...

AZ IGAZI SZÉGYEN AZ, AHOGY A MAGYAR KORMÁNY A GYEREKEKKEL ÉS A NŐKKEL BÁNIK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.05.28.


Magyarországon évente körülbelül 15 ezer gyerek esik áldozatul valamilyen erőszaknak. És Magyarországon a családon belüli erőszak hetente legalább egy nő életét követeli. Mégis mi kell ahhoz, hogy ez végre megváltozzon?

Ha a kormány valóban szeretne fontos dolgokat közölni plakátjain (ahelyett, hogy mondjuk azzal riogatja a köznépet, hogy a migránsok nőket erőszakolnak), akkor a Tudta? felirat alá ezeket javasolnánk:
  • Csak tavaly több mint 300 lány került rendőrségi fogdába gyermekprostitúció miatt.
  • Közel 4500 gyereknek nem volt érvényes lakcíme, és így (többek között) láthatatlan volt például az egészségügy számára.
  • Csaknem minden negyedik gyerek súlyosan nélkülözött.
  • Csak minden harmadik súlyosan fogyatékos gyerek fért hozzá fejlesztő neveléshez, oktatáshoz.
  • Havonta átlagosan 1100-1200 18 éven aluli fiatal dolgozott közmunkásként!
És a sor vég nélkül folytatható lenne, mert hiába szigorodik folyamatosan a gyermekvédelmi törvény, úgy tűnik, ma gyereknek lenni Magyarországon egyre nehezebb...
ITT OLVASHATÓ

EURÓPAI MAGYARORSZÁG

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Lengyel László
2017.05.27.Meghalni Orbán Viktorért vagy élni Magyarországért. Ez a 2018-as választás és második rendszerváltás tétje. Európai Magyarország vagy ázsiai orosz kormányzóság: ez a magyar függetlenség tétje. Nemzeti, faji, vallási, osztály- és Európa-ellenes háború vagy társadalmi kiegyezés, együttműködés és béke: ez biztonságunk és rendünk tétje. Társadalmi igazságtalanság, megalázó szegénység, gőgös úrhatnámság vagy igazságosság, szolidaritás, emberség és egyenrangúság: ez társadalmi felemelkedésünk tétje. Felzárkózás vagy leszakadás, bezárkózás vagy nyitás, tudatlanság és barbár butaság vagy világszintű tudás és autonóm polgárrá nevelés: ez az élhető és magára büszke Magyarország tétje. Személyi tekintélyével és illiberalizmusával hivalkodó hatalom vagy parlamentáris jogállam: ez a magyar demokrácia tétje. Állami szintű korrupció, jövőfelélés, hozzá nem értés vagy feddhetetlen és ellenőrzött tisztesség, hiteles kormányzóképesség: ez a jövőbeli kormányzás tétje.

Más országot kell akarnunk: európai Magyarországot. Más magyarok vagyunk: európai magyarok. Nekünk Budapest és nem Felcsút a fővárosunk, nekünk egyetemeink és munkahelyeink vannak, nem stadionjaink és udvarházaink, mi Brüsszelbe és Londonba vágyunk, nem Moszkvába és Magadanba. Nem akarjuk, hogy a Nyugat határa ismét a Lajtánál húzódjon. Nem szeretjük a harcot és az erőszakot, a bizonytalanságot és a kiszámíthatatlanságot. Nyugalmat és békét, biztonságot és kiszámíthatóságot szeretnénk. Nem akarunk és nem is fogunk félni. Mi Európával, a szomszéd népekkel, a háborúból menekültekkel, a magyarországi szegényekkel, a másként gondolkodókkal nem háborúzni, megbékélni akarunk. Emberi életet Boldván vagy Igalon, hogy az ott született gyerek megérhesse azt az időt, amit a Rózsadombon született. Egy európai Magyarország fölemelkedése nem egyesek, hanem az egész, az egységesülő magyar társadalom felemelkedését jelenti..
.

ITT OLVASHATÓ

MITŐL FOG TÖBB GYEREK SZÜLETNI?

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Atzél Mária
20017.05.26.


Az egyik legkapitalistább döntés, amit életünkben hozunk: a gyerekvállalás. Mindannyian ugyanazt a kérdést tesszük fel: Megéri? És megéri hosszú távon is? Bár több összetevőből is áll a válasz – vágyak, szokások, hagyományok, vallás, női életút -, van két nagyon fontos, de kevésbé tárgyalt szempontja a döntésnek.


Mennyire jó gyereknek lenni? Mennyire jó szülőnek lenni?

Sokakat tart vissza (a következő) gyerek vállalásától az a tapasztalat (akár saját, akár másé), hogy mennyire nem érdekes a gyerek sorsa akkor, ha már megszületett. Demográfia kipipálva, az egészségét, fejlődését, oktatást biztosító körülmények már érdektelenek.

Mire volna szükség?

Születésüktől tizennyolc éves korukig kipihent, jól fizetett, szakmailag jól képzett szakemberek kísérjék a gyerek fejlődését. Szakmától függően a mostani helyzethez képest drasztikusan nagyobb létszámra, kevesebb kötelező munkaidőre, jóval nagyobb fizetésre, sokkal jobb munkakörülményekre, kisebb bürokráciára stb. van szükség ezekben a szakmákban: védőnő, gyermekorvos és szakorvos, ápoló, bölcsődei alkalmazottak, óvónők, pedagógusok, fejlesztőpedagógusok, az előbbiek munkáját segítő alkalmazottak, stb.

Könnyen elérhető legyen egészségügy és oktatás minden gyerek számára, akkor is, ha kisebb-nagyobb problémákkal küzd. Legyen mindegy, hogy a gyerek hol és milyen családba született: az állam biztosítsa, hogy kivétel nélkül mindegyikük testileg-szellemileg a lehető legtöbbre vihesse...

HÁROM ÉV ALATT NÉGY AUTÓ, AUDIT VETTEK LÁZÁRNAK

444.HU
Szerző: Botos Tamás
2017.05.27.


A Népszava megkeresésére közölte a Miniszterelnökség, hogy mivel nem bírta a Skoda Superb a havi nyolcezer kilométeres taposást, 9,8 millióért egy négyéves Audi A6-ost vásároltak Lázár János számára. A lap szerint

a Miniszterelnökséget vezető miniszter ezzel három év alatt a negyedik hivatali autójánál tart.
A minisztérium szerint „a legutolsó Skoda Superb cseréjére az autó gyakori meghibásodása, valamint a magas, havonta átlagosan nyolcezer kilométeres futásteljesítmény miatt volt szükség.” Hogy miért pont Audit vettek, nem árulták el. Azt viszont igen, hogy az autócserénél plusz 113 ezer forintot, hogy Lázár megtartotta korábbi rendszámát, hogy a behajtási engedélyeivel ne legyen gond a jövőben sem...

TÁRSASÁG ÉS PÉNZ

MAGYAR NARANCS - ELSŐ VÁLTOZAT BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.05.28. 


Egy társaság tagjává válni - megtiszteltetés. De hogy ezért még pénzt is kapjon valaki?

Szerte a világon vannak - hivatalosan bejegyzett, alapszabállyal, tagsággal és céllal rendelkező - társaságok, amelyek teljesítmény (érdemek, tehetség, adottságok, eredmények) alapján veszik fel tagjaikat: bekerülni dicsőség.

Az ilyen társaságok azon alapulnak, hogy a tevékenység, amely tagjaik hivatása, a társaságtól függetlenül is működik: a művészet vagy tudomány művelői akkor is tudnak és akarnak eredményes munkát végezni, ha semmilyen társaságuk nincs. Éppen ezért maga a társaság nem feltétele a hatékonyságnak - és magában a társaságban csakis a tagok kedve és ideje szabja meg, hogy milyen és mennyi munkát kell vállalni. Valamennyi szervező és adminisztratív feladat van, szükség van helyiségre (esetleg könyvtárra, klubra), néha vendégeket kell hívni (külföldről is), kávé, ropi, kóla. Mindezzel a társaság pénzt nem keres, legfeljebb alkalmanként és véletlenszerűen esik le olykor valami.

Tehát a társaság fenntartása pénzbe kerül.

Az volna tehát a normális, hogy a társaság - lehetőség szerint alacsonyra szabott - költségvetését a tagok dobják össze. Vagy legalábbis hozzájárulnak a költségekhez, kiegészítik a nemes lelkű alapító adományát, meg a folyamatosan támogató gazdag emberek bőkezű juttatásait. Rossz esetben - és Magyarország mindig a rosszabbik eset - az államhoz kell fordulni, ahonnan rendszeresen apanázst lehet kapni, ha a mindenkori hatalom úgy gondolja, hogy a társaság támogatásra érdemes. Ez vagy minden évben ismétlődő kuncsorgás és küzdelem, vagy (néhány ritka esetben) törvényben (rendeletben, kormányhatározatban, államtitkár-helyettesi körlevélben) rögzített eljárás - bizonyos összegre a társaság rendszeresen számíthat.

De ez - az államtól való függés - nincs rendjén. Ha volnának (lettek volna) tehetős alapítók és rendszeres támogatók, a társaságoknak - a tagság kis segítségével - nem kellene az állam szeszélyes és hatalmi játszmáktól függő pénzcsapjára figyelniük, igazán függetlenek lehetnének. Összejöhetne annyi, amennyiből az infrastruktúrát és a szervezést-adminisztrációt ki lehet gazdálkodni.

Na de hogy a tagoknak, akik vegyék megtiszteltetésnek, hogy bekerülhettek, akik legyenek büszkék, és állítsák tudásuk, tehetségük, idejük csekély töredékét a társaság szolgálatába - hogy a tagoknak komoly fizetést adjon a társaság? Ez teljesen abszurd.

Nincs semmilyen statisztikám, de az a benyomásom, hogy a világon a legtöbb társaság nem úgy működik, hogy tagjai pénzt kapnak - hanem úgy, hogy a tagok pénzt fizetnek be. Lehet, hogy csak szimbolikus összeget, lehet, hogy alkalmanként el is tekintenek ettől - de az elképzelhetetlen, hogy többé-kevésbé meg lehessen élni abból, hogy valakit egy (művészeti, tudományos, szakmai stb.) társaság megtisztel a tagsággal. Ha egyszer a szakma (művészet, tudomány, stb.) működik a társaság hiányában is, akkor mi szükség van erre - mi értelme? Attól eltekintve, hogy a tagok jól járnak?

Persze, lehet azt mondani, hogy szolidaritás is van a világon, egy társaság nem hagyhatja, hogy tagjai közül bárki nyomorogjon. Oké. Személyre szabottan, indokolt esetben, kérvényezés után, igazolásokkal alátámasztva ki lehet egészíteni néhány valóban nehezen élő tag jövedelmét. Ameddig a sanyarú helyzet fennáll. De a többiek fizessenek, jövedelmük arányában. Akár csak egy-két ezreléket...

LONDONBAN LENNE IDŐD MUNKÁRA?

UTAZÁS EURÓPÁBA BLOG
Szerző: tomwalnut
2017.05.26.


Hány látnivaló kell, hogy elindulj? …mert annyi biztos van!

I. rész

Az ódon London az Egyesült Királyság és azon belül Anglia fővárosa, a Temze (Thames) két partján terül el. Rendkívül sokféle a népessége, rengeteg kultúra és vallás találkozik itt egyrészt az egykori gyarmati mivoltából. Csak a várost közel annyian lakják, mint Magyarország lakossága, az agglomerációról nem is beszélve. Több világörökségi helyszín is található: a Tower of London, a Királyi Botanikus kert, a Westminster-palota, a Westminster-apátság és Greenwich. Budapestről autóval nincs igazán közel, viszont fapados járatok között bőven mazsolázhatunk és másfél óra alatt valamelyik repülőterén landolhatunk. Arra viszont nagyon figyeljünk, hogy melyiken, mert a központba a bejutás is eltarthat ennyi ideig, mert három repülőteret, Heathrow-t, Stanstedet és Gatwicket köti össze London belvárosával nagysebességű közvetlen vonat. Az időjárás első osztályú volt, talán csak egyszer esett, hazaérve viszont szinte két hétig szakadt az eső. Gyerünk, keressük meg London legfőbb látványosságát!

"ELEGENDŐ HARC , HOGY A JÖVŐT BE KELL VALLANI". - DICSŐSÉGES MÚLTBA ÖLTÖZÖTT A CSÚF JELEN!

CIVILHETES.NET BLOG
Szerző: Civilhetes.net
2017.05.27.


A „vértelen szerződésnek”, a Nemzeti Kerekasztal tákolmánya, amelyet felhatalmazás (delegálás) nélkül kötöttek és nyilvános hitvallás (eskü) nélkül löktek a közösség asztalára. A hatalom eredete titok maradt, és Orbánnak kezd nagyon kényes lenni, hogy ha a „kommunista” tanúk előkerülnek, összeomlik a sokáig építgetett mítosz saját, rendszerváltó hősiességükről.

A belső megosztottság eszmeileg a jó és rossz nemzeti érdekek értelmezésének formáiban jelent, jelenik meg, miközben az éppen aktuális külpolitikai hatalom által nyújtható előnyökért befolyásért folyt a versengés. Ilyen körülmények között a külső hatalmi befolyást érvényesíteni, mintegy „versenyeztetve” a magyar társadalom csoportjait a külső hatalmi tényezők iránti lojalitásért, hűsségért és a vele járó vagyoni előnyökért.Történelmi idők óta ennek a logikának a mentén vált az „árulás”, (a nemzeti érdekek szolgálatának ideológiai, politikai jelmezébe bújtatott árulás), a hazai belpolitika természetes részévé, jó üzleti stratégiává és a szocializációban a jellemtelenség, az erkölcstelenség dicsőítésévé. Így jöhetett létre az a hazai gondolkodásmód, széles körben elterjedt beállítódás, ami a politikai tevékenységet, a politikai ideológiákat, a nemzeti önazonosságtól idegennek tartja, gyanakvással fogadja, nem tekinti értékeket hordozó munkának, ám rendkívül jövedelmezőnek ítéli meg. A mai közállapotok csak megerősítik ezt a beállítódást! Káros következményei a felnövekvő nemzedékek, s nem csak a nemzeti kisebbségek számára felmérhetetlenek.
Ennek a skizofrén helyzetnek az okát abban is lehet keresni, hogy a nemzeti érdekek definiálása, belpolitikai erők által való erős és határozott képviselete, több évszázada nem volt lehetséges. Legfeljebb kisebb társadalmi csoportok esetében lehetett az érdek, legfőképpen azonban a közösségi érdek fogalmát értelmezni, amit verbálisan a nemzeti érdekkel azonosítottak és propagálták.
A magyar társadalom már régen nincs olyan helyzetben, hogy a népesség bármelyik rétege egy, a társadalom, a történelem folytonosságával legitimálható nemzeti érdekek hordozója lehessen. Mindig annyiféle nemzeti érdek fogalmazódik meg borús vagy derűs ideológiai sablonokban, megfelelő ellenségképekkel, ahány hatalomváltás, rendszerváltás célpontjai voltunk.
Ebből nem csak megosztottság, veszekedés, szembenállás keletkezik a múlt hősei és az aktuális hősök között, hanem belső, személyes meghasonlottság, amit társadalmi hatásában gyakran nevezünk az egész társadalomra, különösen a felnövekvő nemzedékek lelki fejlődésére alkalmazva: identitás zavarnak...

VAN VALAMI ÚJSÁG?

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.05.26.


A címben feltett kérdésre mostanában mindössze annyit lehet határozatlanul elmormogni, hogy igen, valami olyasmi az van.

A magyar médiapiacon olyan nagy a nyüzsgés, mint a Tokiói tőzsdén 12 óra 30 perc környékén, a délutáni kereskedés kezdetén.

Rejtély, hogy Mészáros Lőrinc mivel csiszolta az elméjét olyan briliáns állapotúra, amely lehetővé teszi számára azt, hogy valamiképpen eligazodjon ebben a folytonosan változó, bonyolult útvesztőben. Mindenesetre az itt-ott felbukkanó több milliárdos veszteségek ellenére hősünk rendületlenül vagyonosodik. Ha a haza ezt kívánja tőle, ő bizony teszi a kötelességét.

Nem lenne meglepő, ha egy-egy vidéki lapról kiderülne, hogy azok az idén már harmadszor-negyedszer kerülnek a független, megkapóan tehetséges vállalkozó valamelyik furcsa nevű cégének birtokába. Mészáros Lőrinc maga sem gondolta volna 2010 táján, hogy napjainkra kinevezik őt a nemzet William Randolph Hearst-jének. Aranypolgárból ráadásul több is akad hazánkban. A pontos számukat folyamatos mozgásuk miatt nehéz megbecsülni. Leginkább egy megvadult bölénycsordához hasonlítanak, csak a csordától eltérően az említett illetők nem egy irányba száguldanak.

Vágta közben ide-oda repkednek a milliárdos összegek, a különböző céges részvények, a tulajdonjogok. Mészáros kijelölt médiamogult valószínűleg még álmában is rémséges portfóliók üldözik, amelyek mind az ő birtokába akarnak kerülni.

Talán Andy Vajna érzi legjobban magát ebben a zavaros környezetben. Nem okozott számára különösebb megrázkódtatást a TV2 által ügyesen összehozott 7,19 milliárd forintos veszteség. Mindezt ráadásul sikerült úgy kitermelniük, hogy az állam több kamionnyi, nagyjából 5-6 milliárdnyi hirdetést szállított le a megadott időre számukra. Vajna fejlett humorérzékére vall, hogy 4 forintot ő is beletolt ebbe a rendszerbe. Ez utóbbi, jelentős tőkeemelést talán tényleg nem a magyar adófizetők fizették ki.

Vajon mi lenne abban az izgalmas esetben, ha a FIDESZ-KDNP nem állna folyamatosan nyerésre? Andy Vajna kölcsönpénzből felvásárolná a CNN-t? Mire fel ez a túlzott aggodalom?...

MÉSZÁROS LŐRINCNEK JÓL TEJEL A KORMÁNYPROPAGANDA - FÉLMILLIÁRDOS OSZTALÉK CSAK A DUNÁNTÚLI LAPOKBÓL

MAGYAR NARANCS 
- VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.05.27.


Amihez a felcsúti fenomén nyúl, az csak pénzt hozhat.

A hvg.hu szúrta ki, hogy a cégdokumentumok közé már feltöltötték a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. 2016-os pénzügyi beszámolóját, amelyben egyebek közt szerepel, hogy a PLT tavaly 7 milliárd forint árbevételt termelt.

Az Opimus-csoporton keresztül Mészáros Lőrinchez tartozó Mediaworks tavaly vásárolta fel a Pannanon Lapokhoz tartozó médiaportfóliót, benne négy megyei napilappal és több tucat egyéb kiadvánnyal, és már most félmilliárd forint osztalékot vehet ki a kft.-ből.
Úgy tűnik, jó biznisz a kormánypropaganda, és még csak most jönnek a választások...

KÉTSZÁZ ÖTVEN MISIT ELTESZEK, AZTÁN UGATOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.05.27.


Két mélymagyar beül a tévéstúdióba és leckét ad mindenkinek. Főleg a hígmagyaroknak, mert az ő erkölcsi tartásuk példaértékű a kormánypárti körökben. Igen, Bayer Zsoltról és Németh Szilárdról van szó, ők a zászlóvivői a kormánypártok szellemiségének.

Mindjárt kezdésnek az ózdi jobbikos polgármesterről csacsognak mosolyogva, aki a két feddhetetlen erkölcsiségű mélymagyar szerint minimum korrupt, amennyiben úgy kezel egy közbeszerzést, mintha az a saját beruházása, vagy inkább saját üzleti vállalkozása lenne. Túlárazás merül fel, korrupció, hivatali visszaélés, visszaosztott 10 százalék. És a határtalan felháborodás, hogy hiszen ilyen elő nem fordulhat, felháborító, érthetetlen és vérlázító.

Ami – amennyiben igaz a vád és a jobbikos polgármester korrupt – teljesen igaz. Fel kell tárni az ügyet, ki kell vizsgálni, amennyiben valóban bűncselekmény történt, akkor feljelentést tenni, bíróság elé vinni a szereplőket.

A beszélgetés tizedik percében már csak röhögni tudok. És nem csak azért, mert annyira jó a humora a szereplőknek, hanem mert ezen csak röhögni lehet és meggyőződésem, hogy röhögni kell. Mert azt mégsem lehet rezzenéstelen arccal nézni, ahogy a Fidesz lúdtalpas vasökle, a rezsibirkózó, aki a kormánypártban szopta fel magát a valakiségig Simicska Lajos milliárdos vállalkozóról böfög. Arról a Simicskáról, aki negyed századig építette a Fideszt, aki nélkül Orbán Viktor zugügyvéd lenne valahol. Talán éppen ott, ahol Németh Szilárd biztonsági őrként pompáskodna.

Nem vagyok ugyan túlságosan nagy véleménnyel a képernyőn villogó két alakról (tudom, sokkal okosabbak ők, mindenki sokkal okosabb, Kósa Lajos is sokkal okosabb – a televízióban szokták bizonygatni nagyon bölcs politológusok, újságírók és elemzők -, csak ezt a szerepet kell alakítaniuk), de azt még róluk sem hiszem el, hogy tükörben borotválkoznak. Szerintem vakon, csukott szemmel, mert nem létezik, hogy képesek lennének szembenézni önmagukkal.

A tizenötödik percben sikerül elérni a magmát. Bár nekem nem szokásom (lusta vagyok hozzá), most mégis leiratozom a beszélgetés egy kis részletét:

BZs: – Nemrég jelentette be a… hogy visszavonul majd a politikától, az LMP-s, három nevű, mindig elfelejtem a nevét… képviselőjük, benn ül a parlamentben…

NSz: – Igen?

BZs: – Aki egyébként gazdálkodó.

NSz: – Ja, igen. Nagyhangú ember, igen.

BZs: – A nagyhangú ember, aki ott… hogy hívják? Neked se jut eszedbe.

NSz: – Nem lényeges.

BZs: – Mindegy. Majd eszembe jut… már Cavintont kell szednem. Csak azért hoztam őt szóba, mert a földtörvény kapcsán ugye ő is ugyanazt a hisztit leverte és le is veri azóta, hogy micsoda szörnyűség…

NSz: – Veszi fel a tízmilliókat! Tehát bocsánat, családi gazdálkodó…

BZs: – Most írtam meg! Csak a kis családi cégei, meg a fele…kedves felesége családi cégein keresztül (közben Németh Szilárd röhögcsél, ami önmagában is ijesztő látvány) az elmúlt években több, mint 250 millió forintot vett föl.

NSz: – Az nem kevés.

BZs:
– Kettőszáz ötven millió forintot, kettőszáz ötvenet, miközben jár a pofája, hogy ez micsoda szemét rendszer és csak a nagyoknak kedvez. Ja, hát kétszáz ötven misit elteszek, aztán ugatok, hát ez a legjobb.

NSz: – Hát…ööö… ez jól látható.

No. Sallai R. Benedekről makogott ez a két kőbunkó...

EZ ÁM A KARRIER!

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Demeter Éva
2017.05.26.


Súlyos betegen éhbérért dolgoztatnák a betegeket? Egyre több ilyen történetről olvashatunk mostanában.

Örömmel tölt el viszont az, hogy egyre többen háborodnak fel az olyan eseteken, amikor a leggyengébbeket „kiütéssel” szeretnék padlóra lökni a döntéshozók. A kormány-kommunikáció kiváló lehetőségekről és társadalmi odafigyelésről szól, amikor arról beszélnek, hogy a súlyos betegek is esélyt kapnak a boldogulásra, hogy dolgozhassanak.

Arról mindenki mélyen hallgat, hogy ezzel nem a betegeket helyzetét segítik, hiszen az ő állapotuk ezzel tovább romlik, hogy betegen is dolgoztatnák őket. Inkább az őket foglalkoztató munkáltatók járnak jól a járulékkedvezményekkel és a bértámogatásokkal.

A kormány képviselői mosolygós arccal és lelkendezve tálalják fel a lehetőségek tárházát a munkába való visszatérésre azok számára, akiket egykoron munkaalkalmatlanná nyilvánítottak az orvos-szakértők, a megváltozott munkaképességű személyek felülvizsgálata alkalmával.

2016. szeptembertől indult az a program, amin sokan megrökönyödtek, hogy azoknak a megváltozott munkaképességű személyeknek is dolgozniuk kell a jövőben, akiket a súlyos mentális és egyéb betegségeik miatt munkára alkalmatlannak találtak eddig az orvosok. Ezeket a súlyos betegeket „speciális közmunkabérrel” kb. 27 ezer F/hó nettó bérrel foglalkoztatnák...

ÖRÖMÖM SOKSZOROZÓDJÉK A TE ÖRÖMÖDBEN

NESZESZER BLOG
Szerző: BEAUTYKA
2017.05.27. 


Örömöm sokszorozódjék a te örömödben.

Hiányosságom váljék jósággá benned.

Egyetlen parancs van, a többi csak tanács, igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél.

Egyetlen ismeret van, a többi csak toldás.

Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.

Weöres Sándor

A KÉPEK ÜZENETE

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.05.27.


Kiállításmegnyitóm volt pénteken, „Hajlékok”-ezt a címet adtam neki, a Fian Koncept Galériájában, Wahorn András nyitotta meg. Érdekes megvilágításba tette a grafikákat, párhuzamba állítva a munkámmal. Mivel ezek a rajzok tényleg a lelkem lenyomatai, és ugyanolyan ventilálást jelentenek nekem, mint az írás, így elgondolkoztam azon, amit mondott

Szóval, ő arról beszélt, hogy grafikákon látható falak, épületek (ez egy tematikus válogatás volt) hol elvontabb struktúrákban, hol látványhűbben, azt mutatják, hogy ezek között a leomló, meg újraépülő falak között tudom újjáépíteni magam, innen tudok energiát meríteni a mindennapi munkához.

Tényleg, sok rajzon vannak romos épületek, elhagyott lenyomatai az életnek, amiből mindig nekilendül valami, újra, megjelenik egy létra, egy kötélhágcsó, egy nyiladék, egy ablak, elindul egy stabilabb fal, egy út valamerre, egy lépcső, egy korlát, valami, amibe kapaszkodni lehet, és elindulni a szétesett világból felfele. Talán ettől nem nyomasztóak ezek a rajzok, hogy van bennük kiút is.

Bár sokan írták, hogy ez a kiállítás végre rólam szól… de azt hiszem, úgy szól rólam, hogy ez is a munkám üzenetét hordozza. Mert ha ezt azzal párhuzamba állítom, akkor ez a „mindig újrakezdés” folyamatát mutatja. Meg persze azt, hogy folyton lerombolódik, amit felépítünk, de valahogy mindig keresünk új utat, és elindulunk újra. Ki tudja, talán azért kell ezeket rajzolnom, hogy higgyek benne, megéljem így is, és ez is erőt adjon. Wahorn azt mondta, naivak vagyunk, ez a közös bennünk, mert konokul hiszünk abban, hogy lehet változás, és nem adjuk fel.

Mert ez tényleg így van, a mindennapokban. A szegénységben élő gyerekekkel még egyszerűbb, az ember megbeszéli velük, mi volt a sikertelen, a nem megfelelő, hogyan lehetne jobban, a gyerek még megérti, próbálja, ha az ember elcsípi a motiváció sokszor nehezen megtalálható vonalát. Vele még könnyű elhitetni, hogy képes valami másra, jobbra, ő még belelkesíthető, a változások megerősíthetők, újra és újra, remélve, hogy beépül majd, és indulhat egy másik lépcsőfok megszilárdítása. Most még tíz perc volt a figyelem, ez már megy, lehet próbálni elérni a tizenötöt. Most sikerült megállnia, hogy csúnyán beszéljen a másikkal, ezt megerősítjük, hogy legközelebb majd akkor is sikerüljön, ha nem vagyunk ott. Most sikerült önállóan megoldani egy feladatrészt, ennek az örömét megerősítjük, hogy emlékezetes maradjon, és építhessünk rá. A sok megerősítésből építjük fel azt a szabályrendszert, amit magáévá tesz majd, amihez igazodik, ami mentén integrálódhat...

AZ ELÉGEDETLEN ÓRIÁSCSECSEMŐ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.05.27.


Hét évvel a NER megszületése után az MSZP – most már “hivatalos” – miniszterelnökjelöltje még mindig nem érti a rendszer lényegét. Ezt tekinthetjük e párt rekordjának is, de nem olyan rekordnak, amelynek megdöntésére ne lennének még hosszú időn át képesek. Orbán legnagyobb támaszai, akikre olyan szüksége van, mint egy falat kenyérre.

Botka azt mondta, az országot két részre lehet osztani, elégedettekre és elégedetlenekre. Az elégedettek azok, akik kaptak, az elégedetlenek pedig azok, akik nem kaptak. Mint mondta: “2018 az elégedettek és az elégedetlenek között dől el: aki elégedett, annak Orbán, aki elégedetlen annak Botka. Egyszerű a választás: Orbán vagy Botka”. Kevés ennél butább és ostobább szöveget hallottunk eddig, pedig szoros a verseny, nagy a konkurencia.

Nincs ennél szörnyűbb választás sem, valójában ez nem is választás, mert aki arra képes, hogy Orbán választási feltételei között elinduljon, az nem is egy alternatíva, hanem Orbán bábja, aki legitimálja a rendszerét és a demokrácia hazug látszatát nyújtja a diktatúrának. Miközben a demokrácia híveit becsapja a “választás” lehetőségének ígéretével, és felkínálja Orbánnak az ellenfeleit egy megsemmisítő vereségre.

De mielőtt erről szólnánk, vizsgáljuk meg ezt az “elégedettekre és elégedetlenekre” való felosztást. Semmi nem fejezi ki jobban azt a mérhetetlen butaságot, amely ezt a pártot immár 27 éve nem képes elhagyni, s amelyben rendre felszínre tör az MSZMP-s utódpárti jelleg. Ez a brutális materializmus, ostoba államfelfogás, amely az adás és kapás képletére szűkíti a kormányzást, igazán egyedülállóvá teszi ezt az önmagát túlélt politikai alakulatot...

AZ ISZLÁM ÁLLAM DÉLKELET-ÁZSIAI KALIFÁTUST AKAR LÉTREHOZNI A FÜLÖP-SZIGETEKEN

GÉPNARANCS - GUMISZOBA BLOG
Szerző: Lengyel Miklós
2017.05.27.


Több száz dzsihádharcos érkezett a katolikus többségű országba, hogy támogassa a helyi iszlamista erőket, melyek önálló államot kívánnak létrehozni, ahol Mohamed próféta szigorú törvénye, a saría van érvényben. Ezt Rodrigo Duterte elnök jelentette be, közölve: mindent megtesz azért, hogy ezt megakadályozza.

Elitalakulatokat vetnek be azért, hogy visszafoglalják a lázadóktól a 200 ezres Marawi városát Mindanao szigetén. Ez a muzulmán közösség központja a szigeten, és ezt szánják a kalifátus központjának a Fülöp-szigeteken és egész Délkelet-Ázsiában. Közben az Abu Szajjaf iszlamista szervezet, mely már évtizedek óta harcol a központi kormány ellen, megerősítette pozícióit a déli szigeteken.

Duterte elnök szerint átfogó tervről van szó, melybe beleilleszkedik az a kettős öngyilkos merénylet, melyet nemrég követtek el Indonéziában. Ez az ország muzulmán többségű, de a szélsőséges iszlamista mozgalmak eddig nem tudtak komoly befolyásra szert tenni ott. Ha viszont megalakulna a kalifátus a Fülöp-szigeteken, akkor megerősödnének a fanatikus szervezetek a muzulmán többségű országokban: Indonéziában és Malajziában. Egyelőre a dzsihádharcosok ebből a két országból a Fülöp-szigetekre mennek, hogy ott segítsék elő az iszlám térhódítását...

REMÉNY MAGYARORSZÁGNAK

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2017.05.27.


Lassan egy éve már, hogy a feladatra szegődtem: olyan párttá teszem az MSZP-t, amely új reményt ad Magyarországnak. Hogy megmutatjuk: a Fidesz leváltható, és ezzel a Magyarországból igazságos, normális, európai országot tudunk csinálni. Ezzel a gondolattal kezdi publicisztikáját Molnár Gyula, az MSZP elnöke, majd így folytatja írását:

Az MSZP-nek és a demokrácia mellett elkötelezett ellenzéknek számos dolga van még 2018-ig, de egy fontos célt már elértünk. Az utóbbi hónapokban világossá tettük, hogy mi tényleg egy igazságos ország megteremtésére készülünk, hogy vannak értékeink és meggyőződésünk, amellyel jobb miniszterelnök-jelöltet ajánlunk Magyarországnak, mint a két szélsőjobboldali párt - Orbán Viktor és Vona Gábor személyében.

2016 júniusában azzal az ígérettel választottak elnöküknek a szocialisták, hogy ez a párt képes lesz 2018-ban leváltani a Fideszt. Ez az ígéret nem a hatalomról, hanem Magyarországról szólt és szól. Akkor hatodik éve vezette az országot egy olyan kormány, amely megveti a szegényeket; amelynek vezérelve, hogy

„akinek semmije nincs, az annyit is ér.” Egy ilyen kormány szükségszerűen eredménytelen, és hogy társadalompolitikai kudarcait leplezze, állandó ellenségkeresésben van: a hajléktalanoktól, a háború elől menekülőkön át a civilekig és egészen az Európai Unióig mindenki Magyarországra tör – legalábbis a Fidesz szerint. Ma már egyértelmű: Orbán Viktor számára, a hatalma megőrzése érdekében bárki ellenséggé válhat. A társadalom többsége is.

Ezt a kormányt nemcsak azért kell leváltani, mert kizárólag saját hatalmát erősíti az emberek jogi, fizikai és anyagi biztonsága helyett, hanem azért is, mert az állandó háborúskodás egy tévút, amelynek a végén kívül találjuk magunkat az Európai Unión, valahol a közép-ázsiai elnyomó diktatúrák között.

Ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, egy erős pártra, erős MSZP-re van szükség. Ahogy Horn Gyula fogalmazott: „csak egy erős párt tud segíteni a gyengéken.” Ma pedig egyre többen egyre gyengébbek ebben az országban.

Amikor 2016-ban átvettem az elnöki tisztséget, az MSZP nem a legvonzóbb arcát mutatta az emberek felé, akiket képviselni, segíteni akarunk. Ebben sokak felelőssége felvethető, gazdálkodásban és politikában egyaránt. Vannak, akik a baloldal vezetőjeként sem tettek meg mindent a baloldal sikeréért, majd elhagyták a pártot, mert alulmaradtak egy pártszavazáson. Mások mintha a közös listán szerepelve sem lettek volna elkötelezettek az MSZP és a baloldal sikeréért.

Ezt a korszakot zárja le egyszer és mindenkorra a mai MSZP-kongresszus. Amint a párt küldöttei megszavazzák ezt, Botka László szegedi polgármester személyében Horn Gyula után végre újra egy valódi, nagyformátumú baloldali miniszterelnök-jelöltet ajánlhat az MSZP az országnak. Olyan embert, akit eddig már négyszer választottak újra a saját városában, legutóbb kétharmaddal. Az elmúlt hónapokban egyértelművé tettük, mit értünk az Igazságos Magyarország alatt. Mi ezt ajánljuk, ezt az utat mutatjuk meg a Fidesz által ajánlott „négymillió koldus országa” helyett. Ma Magyarországon kevesen keresnek sokat, és sokan keveset. Ezt kell megfordítanunk, hogy végre az urak és szolgák országa helyett az egyenlő emberek országában élhessünk...

A VACAK PARADICSOM

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Anfi
2017.05.28.


...Kezdjük a Paradicsomban, ami ebben az esetben Anfi, ahol a Vaku villan blog szerzője kénytelen szenvedni kicsit. És az a vicc, hogy ez nem vicc.

„Nagyon vacak itt lenni Anfin, a fehérhomokos puccos kis Paradicsomban, mert egyrészt nincsenek jófej haverkodós szomszédaink, másrészt az öböl valamiért nem szeret minket, és hiába okoskodunk folyton a horgonyzással, pár nap után mindig újra keresztbe állunk a hullámokon, és akkor minden csattog, puffog, lepotyog.

Vizet csak illegálisan tudunk tölteni, ráadásul egész nap megy a jetski, partyboat őrület, hangos és zavaró. Szóval alig várjuk, hogy hazatérjünk kedves kis Arguineguinünkbe.

Na persze én már megint mindjárt megőrülök, ha nem utazunk valahová, de egyelőre szeretnénk egy kis pénzt felhalmozni az indulásig… Türelem, nyugalom, satöbbi (fogyóban).

Mostanában egyébként az alkalmazkodáson gondolkozom. Hogy jó-e az, ha az ember akaratlanul is alkalmazkodik a környezetéhez. Sétálunk Dáviddal, én mesélek (persze), egyszer csak azon kapom magam, hogy lihegek.

Megkérem, ne loholjon már (szokásos műsor). Ilyenkor fancsali pofával eltúlzott lassú tipegésre vált, én végre kifújom magam, és így megyünk kb. öt percig, amikorra is elfelejtődik az egész, ő újra felveszi a neki normális tempót, én pedig észrevétlenül is átveszem, és megy minden elölről.

Amíg be nem durcázok, és szándékosan, erőltetve megpróbálok úgy sétálni, ahogy nekem kényelmes. Konkrétan nehezemre esik, de ha direkt erre figyelek, meg bírom csinálni. Ő meg persze észre sem veszi, egyre jobban lehagy.

Pedig azt szoktam képzelni magamról, hogy tök erős, makacs és öntörvényű lény vagyok, holott még sétálni sem bírok úgy, ahogy nekem jó, csak ahogy a másiknak, mellettem. Szóval ezen gondolkozom mostanság.”

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el!...

ÁLLAMI TÁMOGATÁSBÓL FEJLESZTIK A CSÁNYI-BIRODALOMHOZ TARTOZÓ ALCSÚTI GOLFKLUBBÓT

24.HU
Szerző: Pető Péter
2017.05.26.


Százmillió forint közpénzt kap az alcsútdobozi Pannónia Golf & Country Club a Magyar Golf Szövetségtől, hogy abból szálláshelyeket létesítsen a Junior Golf Akadémia növendékei számára. Arra voltunk kíváncsiak, milyen feltételekkel jött létre a megállapodás. „A támogatással kapcsolatban a Magyar Golf Szövetség az illetékes” – közölte megkeresésünkre a klub. Pedig szerettük volna tudni, hogyan oszlanak meg a költségek a felek között, azaz a fejlesztésnek van-e önrésze, az összköltségnek mekkora részét teszi ki a százmilliós szövetségi támogatás. Továbbá érdeklődtünk arról, a szerződésnek van-e olyan pontja, amely szerint az állami támogatásból megvalósuló beruházást csak a golfakadémia növendékei használhatják.


Ezekre a kérdéseinkre a golfklubtól nem kaptunk választ, miként a Magyar Golf Szövetségtől sem. Az kiderült, hogy a válogatott játékosok térítésmentesen használhatják a létesítményt, ám az nem, hogy az üzemeltető szabadon gazdálkodhat-e az üres helyekkel, illetve milyen egyéb feltételeket támasztott a szövetség a 100 millióért cserébe. Arról sem tájékoztattak, hogyan választották ki az alcsútdobozi, Orbán Viktor Felcsútjához közeli, Csányi-birodalomhoz tartozó Pannónia golfklubot.


Ezek után az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordultunk, amelynek válaszából az derült ki: az illetékesek tudtak arról, mire kívánja fordítani a közpénzt a golfszövetség. A tájékoztatás szerint a célok egyike az akadémiai infrastruktúra fejlesztése, ennek elérése érdekében alakítják ki a szálláshelyeket a junior golfakadémiának. A minisztérium reményei szerint a feltételek javítása már rövid távon „olyan ugrásszerű fejlődést hozhat, amellyel a sportág a következő olimpiai játékokon nagyobb eséllyel indulhat az éremszerzésért”...

HA NEM CSELEKSZÜNK, AZ EU SZÉTHULLÁSA KÖVETKEZIK - BRÜSSZEL +/-

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Jávor Benedek
2017.05.27.


Jean-Claude Juncker áprilisban mutatta be az EU jövőjéről szóló Fehér könyvét az Európai Parlamentben, amelyben öt lehetséges változatot vázol fel.

Az elsőt, hogy minden menjen tovább, ahogy eddig, csak kötelességből említi: a Fehér könyv megalkotását épp az indokolja, hogy nem tudunk tovább menni azon az úton, amin eddig jártunk. A második szintén csak elvi lehetőség: a szorosra fűzött föderális Európa a jelenlegi 28 (27) tagállammal politikai utópia, bármiféle realitás nélkül, amelyhez képtelenség megszerezni a tagállamok támogatását.

A harmadik irány, az EU redukciója arra, amiben hatékony, tehát az egységes piacra és a gazdasági unióra ugyan örvend némi támogatottságnak, de az ezt leginkább pártoló Nagy-Britannia döntése a kilépésről erősen aláásta ennek az opciónak a bázisát. És bár ez nem áll távol attól, amit például a magyar kormány időnként – legalábbis szóban – képvisel, valójában ez korántsem lenne olyan kedvező az Orbán-kabinet számára.

Egyrészt a kohéziós politika azonnali végét (azaz a hálózatban szétosztható uniós források elapadását) hozná magával. Ráadásul valójában az egységes piac adott esetben szigorú versenyjogi vagy közbeszerzési szabályai sokkal kényelmetlenebb kötelezettségeket jelentenek a kiskereskedelmi, média-, patika-, energia-, bank- és egyéb piacokat a felismerhetetlenségig torzító magyar kormány számára, mint az azoknál sokkal rugalmasabban kezelt demokratikus jogok betartása.

A negyedik opció az Unió megerősítése néhány olyan területen, amelyekben egyetértés van, és az integráció erőltetésének feladása ott, ahol a tagállami nézőpontok túl távol állnak egymástól. Csakhogy alig-alig találunk olyan területet, ahol a 27-ek egyszerűen meg tudnának egyezni. Korrupcióellenes küzdelem? Tessék meggyőzni azokat a tagállamokat – köztük Magyarországot –, amelyek épp kimaradnak az Európai Ügyészségből. Közös klíma- és energiapolitika? Csak annyit mondok: lengyel szén (és magyar atom). A szociális pillér megerősítése? Közlekedéspolitika? GMO-k? Nemzetközi szabadkereskedelmi egyezmények, TTIP, CETA?

Ahány kérdés, annyi különböző mintázatban egymásnak feszülő tagállami érdekek, amelyek szinte soha nem mutatnak konszenzuális képet...

POLÉMIA EGY POFON FELETT

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.05.27.


Mintegy két napja volt hír, hogy egy tanárnőt megróttak, mert pofonvágta az egyik tanítványt. Most hanyagoljuk el azt a sajtóetikai, vagy pusztán hírpontossági különbséget, hogy a tudósítás címében emlegetett sugallat szerint „felpofozta” a 11 éves tanítványt a tanerő. mely felpofozás alatt zömmel nem egy pofon kiosztását szoktuk volt érteni. De ezt a pongyolasági szabadságot, és kezelésének problémáját, hagyjuk meg a 444-nek. Maradjunk a pofonnál.

Már csak azért is, mert a közösségi média Facebook nevű csatornáján lefolyó vélemények szerint voltak, akik a pofon mellett álltak ki. Míg mások a tanári pálya környékéről is elhajtanák a tanárnőt. A vita a tízmillió oktatáspolitikus és pedagógiatörténész országában szinte természetes. Meg azért is, mert iskolailag sok állampolgár érdekelt lehet abban, hogy mi zajlik az oktatásügy felügyelte gyermekmegőrzőkben. A konkrét esetben különben szándékosan nem szeretnék véleményt mondani. Egyrészt mert megtette a bíróság. Másrészt mert a bírósági eljárás során nyilván mérlegelték a pofonhoz vezető folyamat lépéseit. Amelynek stációit valószínűleg együtt tette meg a tanárnő és a tanítványa. Mármint akkor, ha nem egy hirtelen lezuhant vörös köd következtében csattant el a fenyítés nyilvánvaló eszköze. Amennyiben igen, akkor folyamatról nem beszélhetünk talán, de a tanerő eltanácsolásáról annál inkább. A katedra ugyanis egyértelműen nem az élet egyéb területein begyűjtött frusztrációk kiélésének a helye.

S ezen a ponton kanyarodnék el egy általánosabb vitatémához, ami felmerült. Mert akkor, ha elfogadjuk a katedráról elcsattanó pofont, akkor tulajdonképpen elfogadjuk a diák megalázásának tanári intézményét. Amely állítás alátámasztására nyugodtan gondolja mindenki végig, hogy a pofont tartja kellemetlenebbnek, vagy azt, ha a fenekére kap egy ugyanolyan erejű ütést. Nem fájdalmasabbnak, hanem kellemetlenebbnek, frusztrálóbbnak, megalázóbbnak. Különösen nyílt színen, társadalmi közegben. S nem otthon az elcsent lekvárt majszolva a spájz sötétjében. Valószínű, hogy többen fognak a pofonra szavazni, mint megalázóbb büntetésnek. Egyébként az iskolai fegyelmezés történetét áttekintve is megállapíthatjuk: akkor is a pálcázást részesítették előnyben, amikor napi gyakorlat volt a testi fegyelmezés az iskolában...

KAMPEC DOLORES L.- ÉLET

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.28.


Még mindig a reklámokon vihogott Béla, amikor hatalmas zúgást, sivítást hallott, majd egy fémes csattanást, amely pillanat végén mint valami rossz plecsni, a Nap odakenődött az égre, jelezve, hogy dörömböl a nyár. Nem kellett hozzá túl nagy képzelőerő, hogy belássa, három hónapig ott is marad, és csak a jóindulatától függ, szétéget-e mindent, fákat, madarakat és likacsos agyakat, hogy még a falak is izzadni fognak, vagy beéri valami szelídebb kínzásformával is.

Mindez az első percekben nem volt teljesen világos, csak annyi, hogy tavasz sem volt, és máris át kell kapcsolni afrikai üzemmódra, s így, hogy ennyire felgyorsultak az események, Bélának el kellett gondolkodnia az időről, amely a térrel együtt ott görbült meg a Szentháromság szobor mellett, s ha belenézett a tölcsérbe, ellátott egészen a miocén korig, ellenkező irányban viszont csak valami bizonytalan fényesség derengett, amiből azt a következtetést vonta le, hogy a jövő teljesen bizonytalan, viszont ott kattog a lába alatt.

Beleesett már néhányszor ebbe a csapdába, de most semmi kedve nem volt hozzá, mégsem volt mit tenni. Be kellett látnia, hogy van ugyan szabad akarata, de ez véges, és csak addig terjed, hogy megissza-e a fröccsét vagy sem, kitekeri-e a böszme polgártársak nyakát vagy sem. Különben pedig ki van szolgáltatva az őt alkotó anyag kényének kedvének, amely olyan molekulákat hozott létre önkényesen, amelyek kezdenek elfáradni.

Kiderült, hogy nincs is messze az idő, amikor atomjaira hullanak, ami azt jelenti majd, hogy Bélából is szén lesz meg vas, a benne lévő víz elpárolog a légbe, egyszóval, az életté összesűrűsödött anyag visszaáll eredeti állapotába, ahogyan a csillagokból érkezett, magyarán, Béla rájött, hogy meg fog halni. Érdekes tapasztalat volt, mert eddig eszébe sem jutott, hogy ennek a komédiának ilyen vége is lehet, aztán most jött rá, hogy csak ez az egy biztos, ez a röhejes lezárás, amitől másképpen kellett volna látnia a világot, de nem tette meg ezt a szívességet neki...

SZÓRÓPRÓBA 13. - MÁGIKUS REALIZMUS 2. RÉSZ

ÁTLÁTSZÓ MÉRTÉK BLOG
Szerző: MÉRTÉK BLOG
2017.05.27.


Márciusi szúrópróbánk alkalmával két alapvető megfigyelést tettünk: egyrészt meg kellett állapítanunk, hogy – még ha csak egy-egy (külpolitikai) összeállítás erejéig is – az állami hírműsor képes a közszolgálati médiaszolgáltatótól elvárható széleskörű tájékoztatásra. Másrészt azt is tapasztaltuk, hogy az állami média az alternatív valóság lefestésében odáig jutott, hogy csodákat is képes bemutatni. Az állami hírműsorokban a kormányüzenetek kritika nélküli közvetítése zajlik a mára már jól kialakult recept szerint. A szerkesztési gyakorlatban számos, a propaganda eszköztárából jól ismert elem megjelenik: a tények elhallgatása, a hírek, információk központi üzenetnek megfelelő interpretálása, az ellenzék lejáratását célzó feldolgozásmód, és tematika, illetve alternatív valóság építése.

Rendteremtés a külföldi egyetemeknél – napi Soros


Ez volt az a nap, amikor a kormány benyújtotta a felsőoktatási törvénymódosító javaslatot annak érdekében, hogy megregulázza a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézményeket az Oktatási Hivatal által végzett, szabálytalanságokat feltáró vizsgálat következményeként. Mindkét híradó beszámolt az esetről, de a híradás konkrét értelmezése nehézségbe ütközhetett. A tájékoztatás, amellett hogy hiányos volt, leginkább hangulatkeltőnek volt nevezető.

A nézők egy dolgot tudhattak meg bizonyosan belőle: ismét Soros György okoz problémát.

A híradás címében azt közölték, hogy a kormány államközi megállapodásokhoz kötné a külföldi egyetemek magyarországi működését, de magában a tudósításban erről már nem esett szó. Csak arról szóltak, hogy „több, itthon működő külföldi egyetemnél, köztük a Soros György által alapított CEU-nál is, súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Oktatási Hivatal”. Intézmények „például úgy adtak ki Magyarországon külföldi diplomát, hogy a székhelyük szerinti országban nem is folytattak képzést, vagy a kiállított okirat nem minősült az intézmény országában államilag elismert oklevélnek.” Arról nem informáltak, hogy a vizsgálat 28 intézményt érintett, közülük egyedül a CEU-t nevesítették. Azt sem részletezték, hogy ott milyen – az állami hírműsor által súlyosnak értékelt – szabálytalanságot tapasztaltak. (Sem maga az Oktatási Hivatal jelentése, sem az MTI-ben a vizsgálatról megjelent hírekben nem minősítették ugyanis a megállapított anomáliákat, a CEU-t illetően pedig az Oktatási Hivatal három mulasztást jelzett, amelynél megjegyezték, hogy a pótlása folyamatban van.) Nem pontosították, hogy a bejelentett törvénymódosítás konkrétan milyen következményekkel járna, arról viszont beszámoltak, hogy az ellenzéki képviselők tiltakoznak, mert úgy vélik, hogy a szigorítással a kormány a Közép-Európai Egyetemet akarja elüldözni Magyarországról. Az ügy megítéléséhez szorosan kapcsolódó, a CEU eddigi magyarországi működésével kapcsolatos tényeket nem közöltek, nem tárták fel az eddigi szabályozás lényegi elemeit. Így nem lehetett érthető a nézők számára, hogy a korábbi jogi státus egyoldalú megváltoztatása, amely államközi szerződéshez kötné az oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmények itteni működését, egyáltalán teljesíthető-e az érintett országok vonatkozásában.

Így aztán túl sok ismeret nem zavarhatta meg a lényegi mondanivaló befogadását, amelyet a téma feldolgozására szánt két és fél perc alatt négyszer is sulykoltak: még a Soros-egyetemnek is be kell tartani a magyar törvényeket.

Hogy az egyetem eddig is törvényesen működött, és az új szabályozás alapvetően változtatná meg a státusát, az már említésre nem érdemes részletkérdés volt a híranyag műsorba szerkesztésénél. Ennek az ügynek a bemutatásánál világosan tetten érhető volt, hogy az állami televízió nem a széleskörű tájékoztatást, a lényeges információk megismertetését és az összefüggések feltárását tartotta feladatának, hanem a kormány üzenetének akadálytalan eljuttatását...

HA A KÖZMUNKÁS PSZICHÉS BETEG...

KÖZMUNKÁSOK, MUNKANÉLKÜLIEK, KITASZÍTOTTAK BLOGJA
Szerző: OMari
2017.05.27.


A kormány célja, hogy széles körben vonja be a mentális, szociális vagy egészségügyi problémával küzdő álláskeresőket a közfoglalkoztatásba. A szakemberek szerint a rendszer hibái ellenére nem kockázatos bevinni ide az embereket, nem kell diszkriminálni, mivel nagyon sokan éheznek, és szükségük van a pénzre...

De könyörgöm! Nem lehetne megnézni alaposan, hogy kit, hova vesznek fel, közmunkásként milyen területre???

Eltérő állapotú emberekről van szó, ezért vannak, akik alkalmasak a munkára, mások nem. A lakosság egy tizede, egy huszada lehet érintett, attól függ, hogy hol húzzuk meg a határt. A közmunkások között egy "cseppel" nagyobb lehet az arány.

Abszolút érthető, hogy mindenkinek szüksége van munkára, az alapellátáson kívül - már, ha van egyáltalán - nem árt, ha van egy kis plusz jövedelem. De ha ez a terv, akkor a közfoglalkoztatás üzemorvosait nem ártana felkészíteni arra a helyzetre, hogy nem csak az elvégzendő munka alapján mérjék fel a páciens állapotát - az is jó lenne, ha ezt a vizsgálatot a szokásosnál alaposabban végeznék el - hanem odafigyelnének arra is, hogy a hozzájuk forduló milyen már ismert, akár mentális, akár más egészségügyi problémával küzd, és a mellett milyen fajta munkavégzés az, amely sem a későbbi dolgozónak, sem környezetének nincs hátrányára, csak előnyére válhat. Ha pedig gyanú merül fel eddig még nem kezelt mentális betegségre, akkor továbbküldhetnék gondozásba vételre, és akár az ezen való megjelenés és szükség esetén kapcsolattartás, a majdani munkavégzés feltétele lehetne.

Mert hogy most erősen nem ez a helyzet.

Nyilván mindenki tud olyan esetet felhozni, amikor a közfoglalkoztatott nagyobb, komoly betegséggel is simán átment a rostán, az üzemorvos engedélyezte foglalkoztatását minden megkötés nélkül.

Tudok olyan skizofrénről, aki ugyanúgy felvételt nyert, mint bárki más, semmiféle megkötés nem volt, holott beilleszkedési problémákkal küzd, "nem bírja, ha megmondják neki mit tegyen". Ez az ember, nevezzük Lacinak évente jó esetben 2-szer keresi fel orvosát, napi szinten gyógyszert szedne, és havonta injekciót kapna. Így ő és környezete jó állapotra számíthatna, azonban lazasága miatt időről-időre visszaesik, és ilyenkor már napokkal a kitörés előtt erősen zavartan viselkedik. Gyógyszereit nagy átlagban nem, - /saját magát gyógyulttá nyilvánított időszak/ vagy csak időnként szedi, akkor aztán sokszor marokszámra, hisz élvezi a hatást, a kábaságot. Ekkor aztán jöhet az italozás is. Ilyen időszakokban elő-előfordul, hogy nincs kedve bemenni munkahelyére, de utólag könnyen kimagyarázza, ért mások meggyőzéséhez, simán képest manipulálni a helyzetet. De ott a veszélye annak, hogyha egyszer munkahelyén ellentétbe ütközik, s ez pont rossz időszakában éri, komoly konfliktus származhat belőle. Ha zavaros időszakot él mindent támadásnak vesz, és úgy gondolja, egy-két épp általa kiszemelt személy rádióhullámokkal akarja befolyásolni. De amúgy, ha beszélgetsz vele kívülállóként - ha nem ismered - még ebben az időszakában is átlagos emberként viselkedik...

TRUMPRA NEM LEHET ÉPÍTENI, MERT KISZÁMÍTHATATLAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.28.


- Az FAZ szerint Trump európai látogatása azt bizonyította, hogy kár reménykedni az elnökben, az EU-nak a saját útját kell járnia.

- Aggódik a Daily Telegraph, mert háborút vizionál a Balkánon, Bryan Hoyt Yee azonban sikeresen oltja a tüzet. Ott.

- Orbán a burkolt antiszemitizmust lovagolja meg, amikor Sorost támadja nyakra-főre.

- Nem tudni, mi lesz a CEU-val.

FAZ

A vezető német jobboldali lap úgy értékeli az amerikai elnök eheti nemzetközi körútját, hogy az megmutatta: Európának saját magának kell az értékeit és az érdekeit képviselnie, mert Trumpra nem lehet számítani. A politikus mindent csakis washingtoni szemüvegen át néz. Az olyan kérdéseknél, mint a migráció és a klímavédelem, egyedül az érdekli, mit jelentenek azok a tengerentúli munkahelyek szempontjából. Azután ahogyan félretaszította a montenegrói államfőt, az pontosan illusztrálta, mennyire nem tartja semmire a szövetségeseket. Őt nem érdekli a szolidaritás, nála minden a pénzről szól. Mármint hogy állítólag mennyivel tartoznak országának az európai partnerek. Putyin biztosan nagyon örült, amikor a beszédet hallotta. Ha így szónokol a Nato vezetője, akkor Moszkvának nincs miért aggódnia. Nyugodtan destabilizálhat ezután is bizonyos tagállamokat. Viszont hogy az amerikai elnök veje titokban állítólag együttműködött az oroszokkal, az megfosztja Trumpot az erkölcsi tekintélytől, amikor több tagsági hozzájárulást követel.

Az elnök nem túl sokat ért a dolgokhoz, nincs politikai tapasztalata, elemző képessége korlátozott. Viszont kiszámíthatatlan. A rövid üzenetek világában él. Csak akkor lehet felkelteni az érdeklődését, ha sikerült az adott gondolatot 140 karakternél rövidebb terjedelemben felvezetni számára. E tekintetben váltakozó eredményt tudnak felmutatni a Bannon-féle kemény nacionalisták, illetve a tanácsadói stáb reális erői. Merkelen látni lehetett, hogy semmi jót nem gondol a politikus brüsszeli vendégszerepléséről. Az európai védelem megszervezése ugyan nagy feladat, de lehetőséget nyújt, hogy összekovácsolódjon a földrész...