2023. május 11., csütörtök

AZ ELMÚLT 250 ÉV HÍREIT OLVASHATOD AZ ARCANUMON, MOST INGYEN!

ARCANUM
Szerző: ARCANUM
2023.05.11.Kinyit az Arcanum adatbázisa, ingyen belenézhetsz az összes újságba! A legnagyobb magyar sajtóadatbázis előfizetés nélkül elérhető, amíg ezt a cikket a címlapon látod.

Szeretnéd tudni, mi történt születésed napján vagy egyszerűen csak rajongsz a történelemért? Az elmúlt 250 év újságjainak, magazinjainak több tízmillió oldala néhány kattintással elérhető. Kereshetünk napi- vagy hetilapokban, sportújságokban és női magazinokban is. Az Arcanum segítségével a fotelból rengeteg információhoz juthatsz, ráadásul most előfizetés nélkül kipróbálhatod.

Az Arcanum bármikor, bármilyen eszközről végiglapozható

Rákereshetsz konkrét lapszámokra, nevekre, helyszínekre, eseményekre. Érdemes használni az összetett keresőt, a találatokat pedig évszámok vagy források szerint tovább szűkíteni.

A Nemzeti Sport, 1992. 211. száma itt érhető el.

Átnézheted a napi sajtót és a tudományos folyóiratokat

Időutazóként szörfözhetsz az újságok oldalain, mintha a nyomtatott kiadványt tartanád a kezedben. Nosztalgiázz kedvedre a Pajtás, a Ludas Matyi vagy az IM számaiban. A több ezer újság címe a Teljes címlistában érhető el, akár témakörök szerint is.

Találd meg a saját fotódat!

Az adatbázis a fényképek között mesterséges intelligenciával keres. Ha szeretnéd megnézni, szerepelsz-e valamelyik lapban, tölts fel egy fotót, és a rendszer listázza a hasonló arcokat. Van esetleg egy fénykép, de nem tudod, kit ábrázol? Erre is választ kaphatsz. A sajtófotók és az illusztrációk között szintén keres a rendszer, ráadásul a csoportképeket, vagy a metszeteket is képes feldolgozni. A megtalált képpel újabb keresést indíthatsz, így egyre pontosabb találati listát kapsz.

Az Arcanum arckeresőjét ide kattintva lehet kipróbálni.

Egyetlen hátránya, hogy nem lehet megunni

Felhasználóink visszajelzései mindig nagy örömmel töltenek el minket. Bízunk benne, hogy te is elégedett leszel szolgáltatásunkkal!

„Engem nem vezérelt más, csak a kíváncsiság, úgy jártam mint gyermekkoromban az édességboltban. Ezt nem lehet abbahagyni. Fantasztikus élmény, köszönöm.”

„Aki szeret kutatni, annak igazán remek. Ilyen bő tartalmú adatbázist nem is ismerek mást.”

„Nagyon elégedett vagyok a szolgáltatással, rengeteg örömet okoztam a családomnak hogy régi dolgokat megtaláltam nekik.”

„Nagy örömmel látom viszont fiatalkorom folyóiratait a neten. Gratulálok a munkájukhoz, jól áttekinthető, könnyen kereshető, egyszerűen szuper!”

„Rendkívül meg vagyok elégedve a szolgáltatásukkal, ami szinte egyedülálló a tartalom bősége, és a keresés gyors pontossága tekintetében is.”

ITT OLVASHATÓ

 

KINÉL VAN AZ ÉLELMISZEREK DRÁGULÁSÁBÓL SZÁRMAZÓ PÉNZ?

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2023.05.11.


A magyar élelmiszer-feldolgozó ipar egyik jelentős képviselője, a Nádudvari Kft. nyilvánosságra hozta a 2022-es főbb pénzügyi adatait, és ezeknek van egy olyan eleme, amelyből kiindulva talán pontosabb képet lehet kapni arról, hogyan söpört végig a magyar élelmiszer-ellátási láncon az infláció.


A Nádudvari azt közölte, hogy 2022-ben 16,7 milliárd forintra nőtt a nettó árbevétele, amely egy évvel korábban 12,5 milliárd forint volt. A cég nagyon megküzdött az elszálló energiaárakkal, a rezsit tavaly hosszabb távra kötött szerződés híján végig az aktuális piaci áraknak megfelelően kellett kifizetnie. Ennek tükrében bravúros teljesítmény, hogy üzemi szintű nyeresége egy év alatt 579 millió forintról csak 479 millióra csökkent, adózás előtti profitja pedig 567 millió forintról mindössze 435 millióra mérséklődött.

A társaság villanyszámlája egyetlen év alatt 850 millió forinttal ugrott meg, a gázszámla pedig 450 millióval emelkedett. Ehhez jött még a legfontosabb alapanyag, a tej árának drasztikus emelkedése, amely évi 1,2 milliárdos pluszköltséget jelentett. Ez utóbbi mögött döntő részben a tejtermelők költségeinek (áthárított) emelkedése áll, amelynek nagy része szintén a megugró energiaszámlákra, illetve a drágább takarmányra és az aszály miatti rendkívül súlyos regionális problémákra vezethető vissza.

A Nádudvari azt is elmondta, hogy az árbevétel emelkedése mellett az általa értékesített termékek volumene változatlan maradt 2022-ben. Ez nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a cég mennyiségre ugyanannyi feldolgozott terméket adott el, csak összességében magasabb áron. Vagyis az év folyamán 33,6 százalékkal emelte meg az árait. Ezt két szempontból is átlagnak kell értelmezni, egyrészt a különböző termékek áremelésének átlaga, másrészt az éves időszak átlaga is ez a szám. Végső soron azonban így érte el a cég, hogy a nyereségmutatói csak az említett mértékben romlottak a nyomasztóan kedvezőtlen körülmények ellenére is.

Hogyan lehet ezt értékelni a boltokban látott bruttó fogyasztói árak emelkedéséhez képest?
...

MAGYARORSZÁG EURÓPA BIZTONSÁGÁNAK TRÓJAI FALOVA?

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.05.11.


Orbán Viktor látva Putyin hatalmának erózióját új szövetségeseket keres, Kína felé kacsintgat. A Kínai Kommunista Párt pedig ki fogja használni, hogy nem lojális a NATO iránt – írja a The Hill. A kínai Eve Energy részfényárfolyama megugrott, miután bejelentették a debreceni akkugyár megépítését. Magyarország, egyedüli EU-tagként még nem írta alá a Belarusz emberi jogsértéseiről és elnyomó törvénykezéséről szóló EBESZ-jelentést. Lemondtuk a 2024-es Műkorcsolya EB megrendezését. Nemzetközi lapszemle.

A kínai Eve Energy részvényárfolyama először 6 százalékkal megugrott, majd 3,6 százalékos pluszban zárt miután kikerült a híráramba, hogy a cég 450 ezer négyzeméteres területvásárlási szerződést véglegesített Debrecenben az önkormányzattal az újabb akkumulátorgyár számára – írja a Yicai Global kínai gazdasági hírportál. Egy részvény ára a nap végére több mint 9 dollárt ért. A területet 14,2 millió dollárért, mintegy 4,8 milliárd forintért kapta meg a cég. Az előszerződést tavaly márciusban kötötték meg az üzletfelek. Azt egyelőre nem hozta nyilvánosságra az Eve Energy, hogy mennyit költ magára az építkezésre, de a Reuters tudni véli, nagyjából 1,1 milliárd dolláros költséggel számolnak. Az Eve Energy éves nyeresége 119 százalékkal megugrott a tavalyi első negyedévhez képest, bevétele pedig 66 százalékkal nőtt, ami így elérte a 1,6 milliárd dollárt. 

Magyarország visszalépett a 2024-es Műkorcsolya Európa Bajnokság megrendezésétől az Ukrajnában dúló háború gazdasági hatásaira hivatkozva – írja például a Connecticutban megjelenő News Times. A szervezők bajban vannak, mert januárig kevés idő maradt új házigazdát találni. Az AP tudósítása szerint erre a sportágra nincs elég fedezete a magyar kormánynak. Az írás emlékeztet, hogy az idén Finnország volt a Műkorcsolya-EB házigazdája. Az oroszokat, akik a sportág európai nagyhatalmának számítanak, a Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) kizárta a versenyekből az Ukrajna elleni agresszió okán.

Látva Putyin hatalmának és háborús stratégiájának erózióját, a Putyin-barát Orbán Viktor új szövetségeseket keres – írja az amerikai The Hill. Orbán 2010 óta építi orosz kapcsolatait, de ezzel egyidőben igyekezett mindig két kapura játszani, nem véletlenül minősítik úgy, mint a nyugati demokratikus érdekek és értékek szabotőre. Azonban az oroszok 2022-es inváziója óta az a legszembetűnőbb, hogy néma volt, amikor Oroszország egy szuverén ország földjét annektálta, ugyanakkor szándékosan terjesztette az orosz propagandát belföldön és külföldön egyaránt. Többek között azt, hogy az Egyesült Államok próbál új háborút indítani. Kilenc hónapba tellett, míg ratifikálta parlamentjével a finnek NATO-tagságát, de a svédeké még mindig késik.

A cikk kiemeli, tavaly decemberben az európai vezetők óriási csalódására Budapest blokkolta a Kijevnek szánt eddigi legjelentősebb, közel 20 milliárd dolláros segélycsomagot. Megromlott a kapcsolata a V4-ekkel, olyannyira, hogy a védelmi miniszterek találkozóját lefújták, mert a cseh tárcavezető úgy fogalmazott: roppant "sajnálatos az, Magyarországnak fontosabb az olcsó orosz olaj, mint az ukránok vére". A Hill szerint, ha Orbán tovább folytatja ezt a kettős játékot, akkor eddigi nyugati és szomszédi kapcsolataiban helyreállíthatatlan károkat fog okozni. Nos, akkor merre is néz új szövetségesek után? Noha azt mondja Orbán, hogy számára az uniós szálak elszakíthatatlanok, mégis a Közel-Kelet és Ázsia felé kacsintgat, értve ezalatt Törökországot és Kínát, ám ezzel újabb kihívások elé állítja a Nyugatot. A Kínai Kommunista Párt is ki fogja használni, hogy Orbán nem lojális a NATO iránt, mint ahogy tette és teszi ezt Putyin az elmúlt évtizedben. Orbán és Peking kapcsolatának általános pályája egyértelmű: Budapest az európai biztonság trójai falova – véli a cikk szerzője.

Magyarország egyelőre nem látta el kézjegyével azt az Európai Unió 26 tagállama által már aláírt, a Belaruszban három éve folyó emberi jogsértéseket taglaló jelentéstervezetet, amit holnap prezentálnak az EBESZ Állandó Tanácsának ülésén Bécsben – írja az orosz nyelvű Euro Radio Rikard Jozwiak, a Szabad Európa újságírójának tweetje alapján. A jelentés az emberi jogok nagymértékű megsértése mellett, az elnyomó jogszabályi változásokat is dokumentálja.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

RÁM LEHET KÜLDENI A NAV-OT. ÉS AZTÁN MI VAN AKKOR?- IVÁNYI GÁBOR A KLUBRÁDIÓBAN (2023.05.09.)

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2023.05.09."Ha én odaállok egy tüntetésre, akkor rám lehet küldeni a NAV-ot. És aztán mi van akkor?" Iványi Gábor metodista lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, valamint az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője volt Dési János vendége a 2023. május 9-i Reggeli személyben. A 2022-es adójuk bevallásakor ne feledkezzenek meg az egyházi 1% felajánlásáról. Támogassa SZJA-jának 1%-ával a Magyar Evangéliumi Testvérközösséget. Technikai számuk: 0444

MAGYAR REKORD: A SZUPERGAZDAGOKÉ AZ ORSZÁG EGYHARMADA

SZABAD EURÓPA
Szerzők: NÉMETH DÓRA, KELLER-ALÁNT ÁKOS
2023.05.11.


Magyarországon a leggazdagabb egy százalék birtokolja az összvagyon több mint egyharmadát, ami kiugrónak számít a fejlett országok között, a felső tíz százaléké pedig az összvagyon fele. Az átlagos egyenlőtlenség nem kiugró, de a szupergazdagok nagyon elszakadtak a társadalom többi részétől. A trend idén is folytatódott, Mészáros Lőrinc 180 milliárddal, Csányi Sándor 190 milliárddal növelte vagyonát az elmúlt egy évben.


Magyarországon a lakosság egy százaléka rendelkezik a lakossági összvagyon 33,5 százalékával, ami világszinten is kiemelkedő vagyonkoncentrációt jelent. Európában nincs ehhez hasonló vagyoni koncentráció, a friss listán Magyarországot csak három latin-amerikai ország (Chile, Mexikó, Costa Rica), az Egyesült Államok és Törökország előzi meg az OECD-tagországok között. A környező országok közül Szlovákiában az összvagyon 17,5 százalékát, Szlovéniában pedig a 23,2 százalékát birtokolja a leggazdagabb egy százalék. A World Inequality Database (WID) statisztikája szerint 2017-től vált kiugróan koncentrálttá a top egy százalék vagyona...

TRUMP MIATT TÖRT KI AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.05.11.


Putyin voltaképpen Trump miatt merészelte megtámadni Ukrajnát, mert abban bízott, hogy Trump eléggé szétverte és meggyengítette a NATO szövetségét, elkötelezettségét, Amerika és a többi tagország viszonyát. Nem számított arra, hogy az erősen lebecsült Biden képes lesz a NATO-t egyesíteni az orosz támadással szemben, és az oroszok a NATO által támogatott Ukrajnával néznek majd szembe. Azt gondolta, hogy a NATO Trump miatt már nincs abban az állapotban, hogy összefogjon Ukrajna megmentésére.


Sok kritika éri a CNN-t, hogy egyáltalán lehetőséget adott Trumpnak egy New Hampshire-ből közvetített „town hall” (nyilvános fórum) keretében a hazugságai megismétlésére. Mindenki elismeri, hogy Kaitlan Collins kiválóan teljesített, de képtelenség a hazugságnak ilyen tömegét élő adásban visszautasítani. A műsor arra mindenképp jó volt, hogy Amerika józanabb része szembesülhetett azzal, milyen aljas, mocskos, hazug és bűnöző gazember készül visszatérni a Fehér Házba, akinek olyan hívei vannak, akik a legocsmányabb hazugságokra és sértegetésekre nevetnek és tapsolnak.

Trump megismételte a választási csalásról szóló hazugságait, meghamisította a január 6-i Capitolium elleni támadás eseményeit, szép napnak nevezte, amikor az általa feluszított csőcselék betört a törvényhozás épületébe, hogy megakadályozza az elnökválasztás eredményét, amnesztiát ígért az alkotmányos rend megdöntésének kísérlete miatt elítélteknek. Megvédte a nők elleni erőszakot, és letagadott mindent egy nappal azután, hogy szexuális zaklatás miatt egy esküdtszék (!) elítélte. Hazudott a határon épített falról, bűnözőknek és elmebetegeknek nevezte a bevándorlókat.

Elmondhatatlan az a mocsok, ami ebből az emberből ömlött, miközben nem lehet leállítani, nem lehet neki ellentmondani, a tényeket lesöpri, a demokratikus normákat becsmérli, a riporternőt „nasty personnak” nevezi, miközben süt róla a nőgyűlölet, amire a republikánus párt trumpista női szavazói a helyszínen lelkesen tapsolnak, mint akiknek elment a józan eszük. A hollywood-i sematikus filmek klisészerű „gonosz” figurája meg sem közelíti ezt a valóságot, hogy egy gátlástalan okádék ember, az emberiség legalja, a populizmusával megigéz embereket, mint egy Hitler.

Ez az ember – természetesen – semmit nem változott, megerősítette, hogy újra elszakítaná a gyerekeket a határon a családjaiktól, ami Amerika történetének egyik legsötétebb fejezete volt, a nácikat idézte. Trump nagy győzelemként értékelte, hogy az általa ideológiai alapon a Legfelsőbb Bíróságba helyezett vallásos fanatikusok megvonták az abortuszjoggal kapcsolatos szabad választás joggal kapcsolatos szövetségi védelmet. De arra már megkerült a választ, hogy szövetségi szinten is betiltaná-e.

Ennek oka az lehet, hogy az amerikaiak kétharmada, demokraták és republikánusok is, elutasítják az abortusztilalmat, és megőriznék nők szabad választáshoz való jogát, amit Isten megad minden embernek. Márpedig, ha igaz lenne, amire hivatkoznak, hogy az abortusz gyilkosság, akkor szövetségi szinten kellene betiltani, s ugyanolyan súlyosan büntetni, mint amikor valaki megöl egy másik embert. De ezt nem teszik, mert hazudnak. Most éppen egy olyan nőnek kell kihordania a terhességet Amerikában, akinek gyerekéről megmondták, hogy fél éven belül meghal. El lehet képzelni.

Trump a szörnyűségeken kívül nem beszélt semmi konkrétumról, nem válaszolt kérdésekre igennel és nemmel, például arra a kérdésre sem, hogy kinek a győzelmét szeretné az ukránok elleni orosz háborúban, s akarja-e, hogy Ukrajna győzzön. Nem tudta kimondani, hogy a megtámadott Ukrajna győzelmét akarja, az orosz győzelmet pedig mégsem mondhatta ki nyíltan. De Putyint nem nevezte háborús bűnösnek, azt mondta, hogy „okos ember”, aki csak „tévedett” vagy „hibázott” most. Ebből el lehet képzelni, hogy Trump ki mellett áll, és kiket tekint ellenségének. A Nyugatot.

Trump ugyanazt mondta, amit Orbán hazudik, hogy csak az a fontos, ne haljon meg több ember, ezért azonnal érjen véget a háború. Megkerülve azt a kérdést, hogy akkor az oroszok hol legyenek, az ukrán határon kívül vagy belül, mert az nagyon nem mindegy. Az azonnali tűzszünet és „béke” azért fontos a világ fasisztáinak (Trumpnak és Orbánnak egyaránt), mert akkor az még az oroszok győzelmét jelentené, akik ezzel megtarthatnák a törvénytelenül és iszonyatos véráldozatok által elfoglalt ukrán területeket. Azért sürgetik a „békét”, hogy az ukránok ne tudják kiverni az oroszokat...

VÉRES ÜZLET – KIEBRUDALJÁK A MAGÁNLABOROKAT A KÖZKÓRHÁZAKBÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2023.05.08.


A kormány novemberben kirakja az állami kórházak laboratóriumainak működtetésére szerződött magáncégeket a közintézményekből. Az összes kórházi labor átalakul, mert ősztől egy állami megalabor vizsgálja majd meg a mintákat, a tervezet készítőinek szándéka szerint eltanulva a magáncégek módszereit. Az Orbán-kormány eddigi legkockázatosabb terve során a laborgépek nagy részét is lecserélnék, az összes laboros munkáltatója megváltozna. Az egésztől a költségek 20-30 százalékos lefaragását várják. Szerintünk elszámolják magukat. Közben biztosítottak ezrei menekülnek a fizetős laborokba. De miért? Mert az Orbán-kormány 13 éve a Gyurcsány-módszert alkalmazza...

MÉSZÁROS LŐRINC TAVALY 347 EZER FORINTOT KERESETT – PERCENKÉNT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.05.11.


Kijött a leggazdagabb magyarok listája

A gazdagokon láthatóan nem fog a válság és az infláció.

Idén minden nap hozott a kormány olyan döntést, amit nem akar megosztani a nyilvánossággal

Egy februári ilyen döntés mégis kiszivárgott: az Mészáros Lőrinc cégének jelentett pluszmilliárdokat.

Feljutott a FUTSALcsapat az NBI-be, 2 milliárddal drágult a TE sportcsarnoka

Többek között ezzel indokolták, hogy ismét drágult a beruházás, amelynek Mészáros Lőrincék ZÁÉV-je a kivitelezője.

Negyedmilliárd forintért vett festményeket Matolcsy Györgyék ingatlanos cége

A vásárlást közbeszerzés kiírása nélkül, tárgyalással valósították meg.

Nincs fék a hiányon, áprilisban újabb 620 milliárd forinttal költekezett túl a kormány

Az első háromhavi adatokból az látható, hogy mind a bevételi, mind a kiadási oldalon bajok vannak.

Hiába a tragédiák, lesöpörte a Fidesz a nevelőszülői hálózat korrekciójáról szóló ellenzéki javaslatot

Gyakorlatilag bárkiből lehet nevelőszülő, miközben nem mindenki lenne rá alkalmas, sőt vannak, akik csak a pénzért csinálják.

Az állam helyett a civilek és az önkormányzatok igyekeznek fékezni a lakhatási válságot

Bocs, de az állam el van foglalva a képzelt ellenségeivel való harcban, jöjjön vissza később…

Závecz: A magyar választók 32 százaléka a Fideszt támogatja

Így is ellenőriz a NAV

“Mi több, a harmadik, a „Fideszes Ismerősöm” még azt is kifejtette, hogy ha megérkeznének az EU-pénzek, akkor is meglehetős lenne a baj, mert a kormányzat nem ilyen, és nem ennyi ideig tartó válságra készült. Pontosabban semmilyen válságra sem készült. Úgyhogy minden érintettnek üzenem: ellenőrizze a postaládáján, bejáratán a névtáblát, mert megjött, itt van, beköszöntött a hét szűk esztendő, s nem csak a nagy beruházásokat stoppolják, lehajolnak az apróért is.”

Megdöbbent a lengyel nagykövet Böröndi Gábor történelmi ferdítésén

Sebastian Kęcieket levélírásra sarkallta, hogy Böröndi “lokális háborúnak” nevezte Lengyelország nácik általi, a második világháború kezdetének számító lerohanását.

Nem tudott bilincset, könnygázt és sokkolót venni az állam

Ne tessenek hát pazarolni. (Az állami tender minden pontjában eredménytelenül végződött.)

A „meleg” szót „magyarra” cserélték az egyik 10-es irodalomkönyvben

Így már passzol az Orbán-kormány propagandájához.

Közzétette az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a független médiumok támogatására vonatkozó pályázatát

Az ötszázezer dolláros program célja a magyarországi független médiumok és a hazai médiaszabadságot aktívan előmozdító civil szervezetek támogatása a magas színvonalú újságírás elősegítése érdekében.

Orbán Viktor indiai gumiabroncsgyártókkal vacsizott a Karmelitában

Ez itt egyszer mind az enyém lesz… Ja, már az.

HADHÁZY: LÁTJUK, HOGY AZ OROSZ ÚT HOVA VEZET, JÁMBOR: HITELESSÉGI DEFICITJE VAN AZ ELLENZÉKNEK

444.HU / VIDEÓ
Szerző: 444.HU
2023.05.11.A hatalom ellenőrzése és a propaganda elleni harc, vagy ügyek képviselete és a mindennapi problémák megoldása? Hadházy Ákos és Jámbor András képviselők vitája ez. Mit tehet egy ellenzéki, amikor óriási infláció és reálbércsökkenés után sem rezdül meg a kormánypárt támogatottsága? Részlet a Partizán élő reggeli adásából, ahol a 444 újságírói társműsorvezetők voltak, a teljes adás: • Mit gurított haza... 


UNGVÁRY KRISZTIÁN: MAGYARORSZÁG HADBA LÉPÉSEI – MOZGÁSTEREK A KÉNYSZERPÁLYÁKON?

OSA ARCHIVUM
Vera & Donald Blinken Open Society Archives
2023.05.09.Ungváry Krisztián előadás-sorozata: Egy történelem – sok magyarázat. Interpretációk a magyar történelemről 8. előadás: Magyarország hadba lépései – Mozgásterek a kényszerpályákon? A második világháború katasztrófái kapcsán Ránki György az ország helyzetét a „mozgástér” és a „kényszerpálya” paradigmájával írta le. Előadásom ezeket a lehetőségeket és kényszereket kívánja közelebbről bemutatni. Időpont: 2023. április 4.,
17:3019:00 Helyszín: 1051. Bp., Nádor utca 15., B Auditórium Ajánlott olvasmány: Dr. Antall József miniszterelnök beszéde a Hadtörténeti Múzeumban (1992. január 11-én). Magyar Fórum, 1992. 4. sz. 11–13. p. *** Ungváry Krisztián történész a Blinken OSA Archivum fölkérésére és szervezésében tizenkét előadást tart dokumentálható tényeken alapuló történelem iránt érdeklődők számára a 19–20. századi magyar történelem vitatott kérdéseiről. Az előadás-sorozat különböző értelmezési kereteket és mintákat vázol fel Magyarország legújabbkori történelmének vitatott fordulópontjairól. Az előadások témái azokat a ma is élénken vitatott történeti kérdéseket és problémákat ölelik fel, amelyek a leginkább kiszolgáltatottak a történelmi hamisításnak, manipulációnak, szándékos vagy tudatlanságból fakadó félreértelmezéseknek a szélesebb nyilvánosságot célzó történeti tárgyú diskurzusokban, vitákban, állami propagandában és a közösségi médiában. Az előadások célja nem csupán a történeti valóság bemutatása, hanem a valóságot torzító, meghamisító diskurzusok belső logikájának feltárása is. Bővebben az előadás-sorozatról: https://bit.ly/3ZopSrs

KETRECCEL VÉDETT SZEMÉLYEK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.05.11.


Kiderült, amit sejtettünk. Sőt, tudtunk, hogy a Karmelitában semmilyen építkezés nincs egyáltalán, viszont ennek ellenére éppen ezért jogosan húzták fel oda a kordont. A kerítést, amely a hűvös, cinikus és beszari hatalmat a világ rajtuk kívül eső részétől elválasztja. A nyughatatlan Hadházy képviselő csikart ki választ a Budavári Önkormányzattól – mert nem bír magával az az ember egy kicsit sem -, akik azt írták érdeklődésére, hogy „A Színház utcában a forgalomtechnikai lezárás biztonsági okból történt, védett személyek biztonsága érdekében, ezt a Készenléti Rendőrség jogszabályi felhatalmazás alapján megteheti”.

Megdőlt tehát az a feltevés, aminek mi is bedőltünk, miszerint bírósági határozat van arról, hogy jogtalan a kerítés felállítása. Mert ugyan ez a határozat megszületett, de, mint kitetszik, nagyjaink ezt kicselezték, túljártak mintegy a törvény eszén, és magasabb szempontokra hivatkozva barikádozzák el magukat a pórnéptől. Mintha lenne tőle félnivalójuk, bár eddig nem volt. Ellenben szégyellik a beszariságukat, mert más nem indokolja, hogy egész eddig hazudtak a kordon felállításának igazi okáról. Kitartóan mondogatták a nemlétező építkezést, hogy azért kell a rács, mert a gyanútlan járókelők fejére esik netán egy tégla.

Erről szó nem volt soha. Mégis, még 2021-ben lezárták az Orbán dolgozója előtti utcát, s azóta is úgy van, a következő magyarázattal: „Érdemben megkezdődött a Honvéd Főparancsnokság megújításának daruállítással is járó szerkezetépítési szakasza, ezért a kivitelező kérte az organizációs terület módosítását”. Ez az organizációs terület ez olyan szép duma, hogy ezt megjegyezzük, ahogyan azt is, hogy építkezésnek nyoma sincs, és mint mára kiderült, nem is volt, hanem csak védett személyekről, akik nem akarnak semmiféle pórnéppel vegyülni. Olyanokkal, akiknek nincsenek fideszes pedigréjük, mert nem bírják a szagukat.

Szánalmas ez a hatalomjátszás, röhejes az igény, hogy amikor érkeznek a kormányülésre a töketlen és alkalmatlan miniszterek a fekete szolgálati autójukkal, semmi se zavarhassa meg az önmaguk fontosságába vetett hamis illúziójukat. Orbánról nem is beszélve, akiről tudjuk, hogy mint minden diktátor, retteg, de ez legyen az ő nyomora. Pontosan nem lehet behatárolni, mikor fogta el a méltóságos urat a félelem és rettegés, de valamikor sok évvel ezelőtt, amikor a nagygyűléseit kezdték el elkeríteni, hogy oda csak válogatott, neki csápoló közönség juthasson be, akinél nincsen síp. Mint emlékezhetünk.

Igazából nem is félelem ez, illetve nem a test, hanem a lélek iszonyata volt ez még hajdan, mégpedig attól, ne kelljen szembesülnie azzal, a társadalom túlnyomó része rühelli őt. Kellett ez a szeretve élés hamis ábrándjához, később aztán és persze, a kevlármellénnyel már a nyüves élet féltése is megjelent, de ez – mint tudvalévő – a diktátorlét természetes velejárója. Nem volt még olyan despota a történelemben, aki ne ekképp tengette volna a mindennapjait. Egy idő után aztán a kormányát is belekeverte ezek szerint ebbe, akiknek szintén nem tenne jót, ha szembesülnének a valósággal. Tényleg szánalmas, viszont megvetendő.

Innen nézvést tehát igaza van Hadházy képviselőnek, aki a kordont a rendszer szimbólumának tartja, annak lebontását pedig a jelen állapotban a lázadás egyetlen lehetséges kifejezésének. És innen magyarázható a rendőrség megvetendő könnygázazása is, akik ezek szerint nem a malteros vödröket, hanem a hatalmat önmagát óvják a tömegektől, akik kicsik, olykor fiatalkák, de a miénkek ők egészen. Már azoké, akik velük együtt óhajtjuk és reméljük az élősködő és basáskodó brancs eltakarodását, akik ím, ketrecben élik le az életüket, frakcióülések, ünnepek és egyebek során egyfolytában.

A karmelitai kerítés, a buszok mögé rejtőzés, a fóliával letakart rácsok mögötti élet a fideszes létforma maga. Az önmagát ketrecbe záró hatalomé, amelyik a sarokban gubbaszt, és pénzért lehet megtekinteni, de ingerelni nem szabad. Ilyképp, ami van, az röhejesés szomorú, ezek önmaguk rabjai, a kényszerképzeteiké és a hazugságaiké, ami egyszer majd rájuk omlik, amikor összedől az épület. Azonban ehhez sem Hadházynak, sem a diákoknak, se nekünk semmi közünk nem lesz, csak ki kell várni, hogy önmaga súlya alatt roskadjon össze, Ám az a sajnálatos kérdés, lesz-e akkor még olyan, aki emlékszik arra, milyen is a nélkülük megélt szabadság.

BETONBA ÖNTÖTT AUTOKRÁCIA – LEGNAGYOBB PRÓBATÉTELE VÁR ERDOĞANRA VASÁRNAP

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDI MÁTYÁS
2023.05.10.


Az erőteljes külföldi hitelezésre, alacsony ipari termelékenységre és építőipari beruházásokra támaszkodó gazdasági modell nyílt rendszerválsága évekkel ezelőtt megkezdődött Törökországban, azonban hosszú idő után valós politikai kihívással is szembe kell néznie az Erdoğan-rezsimnek. A történelmi ellenség kemalista oldal mellé immár csatasorba álltak egykori szövetséges radikális jobboldali szereplők, ahogyan a kurdok is. De leváltható-e Recep Tayyip Erdoğan rendszere választások útján egy választási autokráciában, ahol az állami intézményeket, de a médiát is kézi vezérléssel irányítja az államfő? Ahol börtöncellák ajtajai is gyakran nyílnak meg ellenzéki politikusok, aktivisták, újságírók számára. A Választási földrajz oldalt is szerkesztő, az ELTE Társadalom- és Gazdaságföldrajzi Tanszékén PhD-hallgató vendégszerzőnk a török valóság mélyére ás – a hazai viszonyokkal való hasonlóság pedig csupán a véletlen műve. Vagy nem. Érdekfeszítő mélyelemzés...

ÁGH ATTILA: MAGYARORSZÁG ÉS SZLOVÁKIA AZ AUTOKRÁCIA KÉT PÓLUSA

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH-KÁLLAI SZILVIA
2023.05.11.Változhat-e a magyar-szlovák viszony az új pozsonyi miniszterelnök kinevezése után – tette fel a kérdést Ágh Attilának a Hírklikk. A politológus szerint a két ország között nem igazán volt jó kapcsolat, ezen nem fog változtatni az sem, ha Ódor Lajos lesz a szakértői kormány vezetője mintegy fél évre. De az sem, hogy a szeptemberi szlovákiai választásokon önálló magyar párt is indul. Arról se feledkezzünk meg, hogy a lelépő szlovák külügyminiszter nagyon sokszor tett igen éles kritikai megjegyzéseket az Orbán-kormány viselkedésére főleg Ukrajna ügyében és az Európai Unióhoz való viszonyában.


Ágh Attila szerint azért nehéz megmondani, hogy generál-e változást az új pozsonyi miniszterelnök a szlovák-magyar kapcsolat minőségében, mert a magyar rendszer túl stabil, a változás és a külső ráhatás lehetősége is nagyon alacsony. A szlovák helyzet ebből a szempontból pontosan az ellenkezője. Ott egy nagyon instabil politikai rendszer van, sok változás történhet külső hatásra.

A politológus azonban úgy látja, hogy különösebben most az sem számít, hogy Ódor Lajos magyar nemzetiségű szlovák állampolgár lesz a szakértői kormány vezetője mintegy fél évre. Nem játszik szerepet azért sem, mert a két ország vezetése közötti viszony nem volt igazán jó. Emlékeztetett arra, hogy a lelépő szlovák külügyminiszter nagyon sokszor tett igen éles kritikai megjegyzéseket az Orbán-kormány viselkedésére főleg Ukrajna ügyében és az Európai Unióhoz való viszonyában. Amit nem fog befolyásolni valószínűleg az sem, hogy a szeptemberben várható választásokon egy önálló magyar párt is indul, bár szerinte nem valószínű, hogy be is kerülnek a szlovák parlamentbe. „Tehát egészében azt mondanám, hogy nem fogja fontos hatás érni a magyar- szlovák kapcsolatot.”

Ha rétegeiben nézzük a kérdést – gondolkodott tovább hangosan Ágh Attila –, akkor nagyon érdekes tanulságokat láthatunk, mert a V4-ben, a politikai, parlamenti pártrendszerben szélsőséges esetek vannak. Eszerint van az arányos választási rendszer, amelynek az összes hátrányát kiélvezik a szlovákok. Ezzel szemben van a koncentráltabb, egy bizonyos többségi választási rendszer – azon belül is egy kétharmados alkotmányos elrendezés a választások eredményeként – aminek az összes hátrányát kiélvezik a magyarok. Ez két különböző pólus a világban és Közép-Európában is. Mind a kettő nagyon káros eredményekre vezet mind a két országban. Tehát a V4-országok között van egy tökéletes autokrácia, ez Magyarország, hiszen a társadalom minden területét ellenőrzi a kormány, teljesen meghódította a legkülönbözőbb társadalmi szférákat és összefogja azokat. Szlovákiában ezzel szemben van egy teljesen szétdarabolt pártrendszer, egy teljesen bizonytalan és hullámokban állandóan változó kormányzat...