2019. április 11., csütörtök

MAGYARORSZÁG SZOPÓÁGON

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.04.11.


Milyen ország az olyan, ahol egy alföldi településen élő édesanyának nincs annyi pénze, hogy kiváltsa a beteg gyerekének a gyógyszerét? Milyen az az ország, ahol ez az édesanya a (fideszes) polgármesterhez fordul segítségért és kölcsönért, mire a (fideszes) polgármester, akit az emberek azért választottak meg a település első emberének, hogy az ott élők életét segítse és jobbá tegye, azt válaszolja, akkor ad neki pénzt ha a nő orális szexben részesíti. Ne kerteljünk, magyarul ezt úgy mondják, hogy leszopja.

Milyen ország az olyan, ahol a gyerekéért aggódó, kétségbeesett és kiszolgáltatott édesanya elfogadja az „üzleti” ajánlatot, a (fideszes) polgármester kijelöli a „légyott” színhelyét, a polgármesteri hivatal vécéjét.

Milyen ország az olyan, ahol még csak nem is ez a gazember (fideszes) polgármester jelenik meg a tetthelyen, hanem két komája, velük kell a szerencsétlen nőnek jóban lenni. (Magyarul: őket kell leszopnia.)

Milyen ország az olyan, ahol ezt a gazemberséget még lehet fokozni, a (fideszes) polgármester ugyanis az aktust követően egyetlen forintot sem ad a megalázott asszonynak, ellenben két komája máig tisztázatlan körülmények között felveszi az aktust, a felvételt elküldik ismerőseiknek, hogy nem sokkal később a kocsmában mindenki a történteken csámcsoghasson és röhöghessen.

És akkor most lépjünk túl a konkrét történeten.

Milyen ország az olyan, ahol egy ilyen gazember polgármester lehet. Milyen komái lehetnek ennek a tahó gazembernek, aki, ki tudja miért, még mindig a hivatalában van, nem mozdították el a posztjáról, nem tartóztatták le, nem mutatták a tévékben, amint vezetőszáron a börtönbe kísérik.

Milyen ország az olyan, ahol nem akad egyetlen jóérzésű ember, aki pofán vágta volna a polgármestert és a komáit. Milyen ország az olyan, ahol a huszonegyedik században ezt meg lehet tenni, és a politikai pártok, nőegyletek, mindenféle rendű és rangú szervezetek nem vonulnak a településre, hogy tiltakozzanak a nyílván mélyen hívő és nagyon keresztény (fideszes) polgármester és komái ellen. Milyen ország az olyan, ahol a falu népe nem felháborodik, hanem röhög a történteken, mert ezen a lebutított, évek óta tudatosan megmérgezett Magyarországon senkinek jut eszébe, hogy amit ezzel a kiszolgáltatott asszonnyal megtettek, azt mással is meglehet csinálni?

Milyen ország az olyan, ahol ekkora gazemberség megtörténhet?

Milyen ez az ország?

OECD: EURÓPÁBAN VÉSZESEN SORVAD A KÖZÉPOSZTÁLY, ÉS EZ MAGYARORSZÁGON IS SÚLYOS PROBLÉMÁKHOZ VEZET

QUBIT
Szerző: RÁCZ JOHANNA
2019.04.11.


A középosztálybeli háztartások küszködnek, hogy fenntartsák életmódjukat és gazdasági súlyukat, miközben stagnáló bevételeik egyre kevésbé képesek fedezni a dinamikusan növekvő lakhatási és oktatási költségeket. A pénzes réteg ugyanakkor tovább gazdagodik. A jóléti társadalom alapkövének tekinthető jövedelmi középréteg éppen azt veszíti el, ami évtizedeken át a középosztálybeliség stabil hozadéka volt: a lakhatást, a kényelmes, elérhető közszolgáltatásokat és a biztos munka jelentette egzisztenciális biztonságot. A kormányoknak tehát mindent, vagy legalábbis többet meg kell tenniük a középosztálybeliekért – riadóztatott szerdán kiadott jelentésében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD)

Középosztály alatt a szervezet azt a réteget érti, amely az adott országban érvényes mediánjövedelem 75-200 százalékához jut hozzá. Ez tehát valójában jövedelmi közép, de a továbbiakban az egyszerűség kedvéért leginkább középosztálynak fogjuk nevezni, figyelmen kívül hagyva, hogy a középosztálynak számos különféle definíciója létezik számos megközelítésből.

Fontos megjegyezni azt is, hogy az OECD nem átlag-, hanem mediánjövedelmekkel számol. A mediánbért úgy számítják ki, hogy a sorba rendezett keresetekből a középre eső értéket veszik: ennél tehát a dolgozók egyik fele többet, a másik fele kevesebbet visz haza. 2018 első felében ez bruttó 240 ezer forint volt Magyarországon, tehát a bérből és fizetésből élők fele, mintegy kétmillió ember ennél kevesebbet vagy többet keresett havonta. Eközben az átlagbér bruttó 324 ezer forint volt ugyanebben az időszakban – ezt az összeget azonban a magyar munkavállalók 70 százalékának a fizetése nem érte el a Policy Agenda és a Magyar Szakszervezeti Szövetség számításai szerint. A mediánbérek és az átlagbérek egymáshoz viszonyított aránya önmagában sokat elárul az adott társadalomra jellemző jövedelemkülönbségekről.

A Nyomás alatt: a kifacsart középosztály című, 178 oldalas OECD-dokumentum – a tagállamokra általánosan érvényes – főbb megállapításai:

- A legjobban kereső 10 százalék birtokolja a teljes vagyon csaknem felét, míg az alsó 40 százalék mindössze 3 százalékkal részesedik a javakból. A tagállamok lakosságából minden harmadik ember gazdaságilag sebezhető, azaz nincs annyi mozgosítható tőkéje, hogy három hónapon legalább létminimumon megéljen.
- A középosztály az 1990-es évek óta zsugorodott a legtöbb OECD-tagállamban. Ennek fő oka, hogy a fiatalabb korosztályok nem találnak utat a középosztályba. Míg az 1940 és 1965 között született baby boomer generáció 70 százaléka kötött ki a középosztályban, az 1980 és 1995 között született Y generációnak ez már csak a 60 százalékára igaz. Ez egyfajta generációs feszültséget is okoz, a fiatalok azzal szembesülnek, hogy annyit sem tudnak előteremteni, mint a szüleik, nemhogy többet.
- Egy-két országot leszámítva minden OECD-tagállamban csökkent a közepes jövedelmű réteg gazdasági súlya. Az elmúlt tíz évben a középosztály bevételei évente csak átlagosan 0,3 százalékkal nőttek, ez egyharmaddal kevesebb, mint a legtöbbet kereső 10 százalék jövedelemnövekedése. (Az USA-ban például a leggazdagabb 1 százalék részesedése az összjövedelemből 11 százalékról 20 százalékra nőtt az elmúlt harminc évben.)
- A középosztálybeli életvitel költségei az inflációnál gyorsabban nőttek. Erre a legékesebb példa a lakhatás, amely az 1990-ben még csak az elkölthető jövedelmek 25 százalékát vitte el, ma pedig az egyharmadát. Az ingatlanárak háromszor gyorsabban nőttek, mint a háztartások bevételei.
- A középosztálybeli háztartások több mint egyötöde többet költ, mint amennyit keres. Körükben a túlzott eladósodottság jellemzőbb, mint akár az alacsony, akár a magas jövedelmű háztartásoknál.
- A munkaerő-piaci kilátások évről évre bizonytalanabbak: hatból egy középosztálybeli munkavállaló olyan munkakörben dolgozik, amelyet kiválthat az automatizáció. A kisebb keresetű rétegnél ez az arányszám 1:5, míg a jól keresőknél 1:10. A bizonytalanságot növeli, hogy egyre elterjedtebb a határozott idejű foglalkoztatás, és egyre kevesebb a biztos munkahely.

Miért fontos a középosztály?

BARÁTAIKTÓL, ROKONAIKTÓL FÉLNEK A NEVELŐSZÜLŐSÉGET FONTOLGATÓ CSALÁDOK

ABCÚG BLOG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2019.04.11.


Több ezer nevelőszülőt kellene ahhoz munkába állítani, hogy a szüleiktől elvett gyerekek ne intézetekben nevelkedjenek. Emiatt is indított tájékoztató kampányt a kormány, egyelőre azonban ez nem tűnik túl hatékonynak, az egri rendezvényükre például egyetlen érdeklődő sem ment el. Ott volt viszont több olyan család is, akiknél már nevelkednek gyerekek. Volt köztük olyan középkorú nő, akinek ez a főállása már tíz éve, de olyan fiatal családanya is, aki nem adta fel a munkáját, amikor két saját gyereke mellé három kamaszt vállalt. Azért is tűnik ez elszalasztott lehetőségnek, mert a beszélgetéseink alapján úgy tűnik, a sikeres nevelőszülők személyes példája lehet a legnagyobb ösztönző az újak bevonására. Az egyik Heves megyei kis faluban is így alakult, ott “szinte minden sarokra” jut egy nevelőszülő.

Hiába írja elő a gyermekvédelmi törvény, hogy minden 12 éven aluli állami gondozott gyereket nevelőszülőnél, családban kell elhelyezni. Mindez teljesíthetetlen marad, amíg nincs elegendő számú nevelőszülő, aki fogadná a családjukból kiemelt gyerekeket. Az országszerte jelenleg aktív ötezer nevelőszülő most arra elég, hogy a szüleiktől elvett 24 ezer gyerek 64 százaléka nevelkedhessen családban. Ha ezen az arányon javítani szeretnének, sok ezer új nevelőszülőt kell munkába állítani.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) emiatt indított tavaly tavasszal egy, nevelőszülőséget népszerűsítő országos kampányt. Fülöp Attila, szociális ügyekért és társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkár kormánypárti politikusok kíséretében minden megyébe elviszi az üzenetet: “a kormány megbecsüli és elismeri a nevelőszülőket, és azon dolgozik, hogy minden állami gondozásba vett gyerek családoknál nevelkedhessen”.

A “Befogadlak” kampány keddi, Heves megyei eseménye viszont, amire mi is ellátogattunk, helyben valószínűleg nem tesz majd csodát. A helyszín, az egri Agria Szakképző Központ aulájában ugyanis egyetlen érdeklődő, potenciális nevelőszülővel sem lehetett találkozni a délután három órától kezdődő rendezvényen. Láthatóan inkább a megyei gyermekvédelmi szakma találkozója volt ez. Gyakorló nevelőszülők, a környéken aktív nevelőszülői hálózatok dolgozói és gyermekotthonok dolgozói beszélgethettek, közben az elhozott állami gondozott gyerekek kézműveskedtek vagy mesét hallgattak...

A LEGFÁJDALMASABB, HOGY MÉG A TERMÁLFORRÁS FÖLÉ IS STADIONT ÉPÍTENEK - INTERJÚ A VALYO VEZETŐIVEL, LOHÁSZ CILIVEL ÉS TÖMÖR MIKLÓSSAL

INDEX
Szerző: KOVÁCS M. DÁVID
2019.04.11.


A Valyo egy parlagon heverő állami területen álmodott nagyot, és valósította meg a tavalyi nyár egyik legkedveltebb budapesti kiülős helyét. Csakhogy idén már nem lesz Valyo Kikötő, mert a telken hamarosan újabb stadion épül. A szervezők nincsenek összetörve, lázasan készülnek a Szabadság híd nyári lezárásaira, valamint arra, hogy a Római-parton hamarosan tényleg strandolni lehessen. Interjú.

A szervezők becslése szerint összesen közel kétezer ember jött össze a Valyo Kikötő búcsúbuliján, miután kiderült, hogy a tavalyi nyár egyik legnépszerűbb budapesti találkahelye 2019-ben már nem zenés programok, jóga, kacsakőbajnokság és filmvetítések helyszíne lesz, hanem - mi más? - építési terület, ahol a 2023-as szabadtéri atlétikai világbajnokság stadionja épül majd.

A Város és Folyó Egyesület tavaly tavasszal vette birtokba a Rákóczi híd pesti hídfőjétől délre eső, régóta elhanyagolt állami területet, ami aztán a budapestiek körében rövid idő alatt az előző év egyik legkedveltebb szabadtéri kulturális helyszíne lett. Az egyesület nemrég azonban bejelentette, hogy a stadionépítés miatt idén már nem tudják bérbe venni a területet, ezért kénytelenek egynapos bulival elbúcsúzni az egykori Nagyvásártelep hajóállomás környékétől...

ORBÁN A MULTIK MARKÁBAN – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2019.04.11. 


Április 12-től kapható a Magyar Hang 2019. évi 15. száma! Keresse a következő szerdáig az újságárusoknál!

Ízelítő a tartalomból:

– Orbán a multik markában – Róna Péter szerint ma már nem vennék fel Magyarországot az EU-ba, és ha már nem tudja kiszolgálni a Nyugatot, dobni fogják a magyar kormányfőt. Interjú

– Elmennek a falig – Mérlegen a negyedik Orbán-kormány első éve.

– Gigantikus síbolások, 1. rész – 1989: A Next 2000-ügy árnyékában zavartalanul folyt a síbolás

– Pulyák életveszélyben – Tizenhétmillióból húztak fel egy játszóteret az út két sávja közé a vásárosnaményi cigánytelepen – Ment a pénz a zsebbe? – riport

Balaton part nélkül – Korábban a szocialisták miatt zárták el az aligaiak elől a partot, most Mészáros Lőrinc miatt izgulhatnak

– Nem fognak össze Budapesten? Egészen mást akar a baloldal, illetve a Puzsér mögött felsorakozott Jobbik és LMP

– Áltudósok harci díszben – A kormányzati propaganda egydimenziós térben akarja értelmezni az iszlám világot – Fodor István iszlámkutatóval beszélgettünk

– GVH: nem kartellezett a Malév GH

– Döcög a kínai vasútfejlesztés

– Nem vásárolnak a kínaiak, bajban az autóipar

– Szélmalomharc a szmoggal – tíz éve nem javult az ország legszmogosabb térségének számító Sajó-völgy levegőminősége

– Kirepülnek a gyerekek, aztán borítunk – Egyre később válnak a magyarok

Tanácstalan köztársaság: célkeresztben a nagyvállalatok

– Élet a Facebookon túl – egy hónap a közösségi oldal nélkül

Illiberálisok, ha földre viszik őket

– Haftár ante portas – Az orosz–amerikai szembenállás újabb terepe lehet a Líbiában felizzott polgárháború

– Kell-e félni a brexittől? Az Európai Unió számára a britek kilépése nemcsak kihívás, hanem a mozgástér megnövekedésével esély is

– Ki védi meg az európai szavazót?

– „A művészet nem játszik a politikával” – 125 éve született Molnár C. Pál, a huszadik század legsokoldalúbb magyar festője, aki megújította az egyházművészetet

– Török nem dúlta kincseink – A műemlékvédelemhez nem mindig elég a szaktudás, gyakran elkél egy kis furfang is

– A három Városliget meséje – alternatív képet fest a nemzetközi szervezetek számára a kormány

– „A Napszállta nem Trianonról szól” – Eddig a Saul fia és a Napszállta forgatókönyvírójaként ismerhettük Clara Royer francia irodalomtörténészt, de most megjelent magyarul a Kertész Imréről szóló kötete is. Interjú

– Százharmincezer dollár egy tojásért – A dinoszauruszfosszíliák gyűjtése hatalmas divat. Úgy felment az áruk, hogy a múzeumok képtelenek versenyezni a magángyűjtőkkel

– Adóparadicsom labdarúgóknak – Miután bevezették az élsportban az ekhós adózást, jóval kevesebb lett az állam bevétele a fociból

– Újra a csúcsra igyekeznek – A férfi – és a női vízilabda-válogatott is az olimpiai dobogóra vágyik Tokióban

Publicisztika: 

Dévényi István: 200 százalék
B. Molnár László: Sikerpropaganda helyett
Torkos Matild: Ezt most elblankázták – a kormánymédia és Nagy Blanka
Szerető Szabolcs: Orbán Viktor és az iszlám
Gulyás Balázs: Öregapám és a kulturális sokk
Kalmár Benedek: Mit jelent a brexit?
Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései (44/1. rész)
Hegyi Zoltán: Felkavaró nyugalom
Szenczi Tóth Károly: Tanulmányút
Lakner Dávid: Vezérostyák
Gazda Albert: A tavasz íze
Puzsér Róbert: Az ósdi hős
Marabu: Pontosan

Kritika:

– One man, wonder, show – Szarvas József–Bérczes László: Pustol a hó, avagy könnyű neked, Szarvas Józsi… 

– „Felismeri a hangot, gyomorból” – Hanne Orstavik: Vágy

– Szovjetsör és papgyilkosság – Benedek Szabolcs: Vörös, mint a vér

„ORBÁN NAGYON KÜLÖNLEGES VEZETŐ, DE NEM LESZ MINDIG KORMÁNYFŐ”

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2019.04.11.


Fernando Vallespinnel beszélgettünk, aki a populizmus és az érzelmekre ható politizálás nemzetközi hírű kutatója. Szerinte a liberális demokráciák komoly kihívásokkal néznek szembe, de végül győzni fognak. Kína és a technológiai fejlődés viszont jobban aggasztja, mint egyes populista vezetők. A spanyol tudós a CEID ( Euroatlanti Integrációért és Demokráciáért Központ) European Cafe rendezvényére érkezett Budapestre.


Milyen lesz a jövő politikája?

2000-ben írtam ilyen címmel könyvet, aztán a megjelenés után nem sokkal jött 9/11, és minden megváltozott. Úgy tűnt, hogy Huntingtonnak lesz igaza, és jön a civilizációk összecsapása. Közben mégis folytatódott a globalizáció, fejlődött a technológia, és a fő irányvonal az lett, hogy nőtt az emberekben a félelem, hogy ilyen világban kell élniük, amit sem ők, sem a politika nem tud rendesen kontrollálni.

Miért nem?

Mert a politika még mindig főleg a nemzetállamok szintén zajlik, a problémáink pedig egyre inkább globálisak. A 2008-as gazdasági válságkor is mindenki csak kapkodta a fejét. Globális a társadalom, az államok viszont nemzetiek, ami feszültséget okoz. Gondot okoznak a megosztó ideológiák is, ideértem a hagyományos politikai ideológiákat és a vallási mozgalmakat is. Ezek az ideológiák úgy teremtik meg az emberek önazonosságát, hogy közben élesen elválasztanak csoportokat. Ez előbb-utóbb robbanáshoz vezet.

Milyen politikai erők alkalmazkodtak a legjobban ehhez a helyzethez?

Minden hagyományos ideológia megroppant a világ változásai alatt, de kiemelkedtek politikai egységek, amelyek sikeresek tudtak lenni. A nagyok és erősek voltak erre képesek, például Kína. Európa viszont lépéshátrányba került, szerintem főleg azért, mert nem irányítja egy hatékony szuperállam a kontinens egészét.

Ennek az európai sikertelenségnek köszönhető a populizmus erősödése?

A populizmus erősödése mögött gazdasági okok állnak: a populista pártok szavazói között leginkább a globalizáció veszteseit találjuk. Donald Trump szavazói között ott vannak az ipari munkások, akik elvesztették az állásukat Detroitban, és máshová kellett költözniük, hogy találjanak valami munkát. A volt Kelet-Németországban inkább szavaznak az AfD-re, Franciaország szegényebb részein népszerűbb Marine Le Pen. A gazdasági okok jelentik az alapot, erre rakódnak a pszichoszociális tényezők: a populista szavazókra nagyon jellemző a ressentiment érzése. Ezeknek az embereknek a várakozásai nagyon messze esnek attól, amit megélnek, így érthető a csalódottságuk. Nagyon sok a fiatal közöttük, akik arra számítottak, hogy felfelé lépkedhetnek a társadalmi ranglétrán, de ebből nem lett semmi...

ANNYIT IS ÉR? KIDERÜLT, MENNYIT KERES ÉS MENNYIJE VAN A 100 EZER LEGGAZDAGABB MAGYARNAK

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.04.11.


Már 2014-ben is nagyobb volt a magyarok leggazdagabb egytizedének vagyonkoncentrációja, mint amivel eddig számoltunk, és azóta nőtt, már a lakosság teljes vagyonának 56 százaléka a legfölső tized kezében van. A háztartások szegényebbik felének csak az összvagyon 8,9 százaléka jut.

Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos és miniszterelnöki jóbarát tőzsdei érdekeltsége, az Opus-csoport épp aznap tette közzé 2018-as mutatóit, amikor az MNB beszámolt a lakosság vagyoni helyzetéről 2017 végén készített felmérésének első következtetéseiről. A felmérés eredményei és a Mészáros-cég teljesítménye között nincs közvetlen összefüggés, az áthallások fölött azonban nehéz átsiklani: az Opus-csoport 54,1 milliárd forint működési bevétel mellett 24,8 milliárd forint adózott (!) profitot termelt; a lakosság teljes nettó vagyonának 56,4 százaléka a háztartások leggazdagabb tizedének kezében volt. A leggazdagabb 1 százalék birtokolta az összvagyon negyedét, a háztartások szegényebbik felére mindössze a teljes lakossági vagyon 8,9 százaléka esett. A háztartásokat nettó vagyonuk szerint sorba állítva és a sort tizedekre osztva az alábbi eredményt kapjuk:...

AZ OROSZ TÖRVÉNYHOZÁS BETILTANÁ AZ AIRBNB-T

MÉRCE
Szerző: PAPP GÁSPÁR
2019.04.11.


Az orosz szenátus tegnap úgy döntött, hogy megtiltják a lakóépületben működtetett hosztelek, vagyis az Airbnb-lakások és hasonló üzletek működtetését. A törvényt a lakosság panaszaival indokolják, de a döntésnek a hagyományos hotelek tulajdonosai is örülhetnek. Oroszország számos nyugati városnál radikálisabbat lép.

A rövidtávú lakáskiadás tiltásával a szállókat működtetők szerint a turisták számára elérhető szállóhelyek száma radikálisan csökken: Moszkvában 40, Szentpéterváron 80 százalékkal. Az Airbnb-szállások eltüntetésével a törvényhozásnak vélhetően tehát nem csak a lakosság nyugalma, a lakásárrobbanás megállítása és egyes negyedek bulinegyedesedésének megállítása lehetett a célja: a hagyományos hoteltulajdonosok is elvesztettek egy konkurrens üzletágat.

A törvényt, melyet 2015 óta rág a törvényhozás, még Vlagyaimir Putyinnak is szignóznia kell.

Az utolsó verzió egészen pontosan úgy szól, hogy a lakóházak lakásait nem lehet szállodai szolgáltatásokra használni.

A törvény ellen hétfőn Moszkvában tüntettek az Airbnb-tulajdonosok, egyesek pedig a törvény betartatásának nehézségeire utaltak: Moszkvában több, mint 10 ezer lakás van regisztrálva az Airbnb felületén, az összes lakás ellenőrzése nehézségekbe ütközhet – vélik a szkeptikusok...

EURÓPAI ÁLHÍRGYÁRAT ALAPÍTOTT ORBÁN LONDONBAN - OROSZ MINTÁJÚ MAGYAR "FAKE NEWS" PROPAGANDAGYÁR LONDONBÓL TÁMADJA EURÓPÁT - ELLENSÉGES BEAVATKOZÁS AZ EURÓPAI DEMOKRATIKUS ORSZÁGOK BELÜGYEIBE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.04.11.


"A tulajdonosokból és a koncepcióból látható, hogy ez Orbán propagandamédiájának szerves része, amely egy központilag szervezett “fake news”, álhírgyár, amely immár nemzetközi szintre emeli az illiberális propagandát. Az elnevezés azt a látszatot igyekszik kelteni, mintha a Visegrádi 4-ek által létrehozott, működtetett, vagy velük egyeztetett, esetleg a V4-ek által jóváhagyott közös értékrendet közvetítené, de erről szó nincs"

Nem a valódi jelentése szerint értékelte a közvélemény a hírt, hogy korábbi tanácsadója, Habony Árpád vezetésével, V4 Agency néven nemzetközi hírügynökséget alapított Orbán Viktor.
Mint Orbán kezében minden, ez is megtévesztés, hazugság. Mindez nem mindegy, mert Orbán ezzel megint azt a látszatot kelti, mintha egész Közép-Európa nevében beszélne, mintha mind a négy volt szocialista ország nacionalista illiberális diktatúra lenne, és azonos nézőponton van, akiknek a vezetője Orbán. Ez egyáltalán nincs így. Még a lengyelek esetében sem teljes az összhang, mert a lengyelek oroszellenesek, míg Orbán Putyin ügynöke. Szlovákia most választott egy liberális, emberi jogvédő hölgyet köztársasági elnöknek.

A londoni magyar “álhírgyár” mintája az orosz “fake news” média, a Sputnik vagy a Russia Today, amelyeket a Kreml, illetve az orosz titkosszolgálat irányít. A többségi tulajdona az Orbán által nemzetstratégiai jelzővel minősített magyarországi központi propagandagyár, a KESMA nevű központi sajtóalapítvány, mivel az 57 százalékban tulajdonos New Wave Media Group Kft. is ennek része lett. Az is beszédes, hogy a 40 százalékos tulajdonrész az Arthur Finkelstein és Habony Árpád áltyal alapított (Finkelstein halála óta csak habony tulajdonában levő) Danube Business Consulting Ltd., amely a “megtestesült gonosznak” nevezett Finkelstein szellemi örökségét viszi tovább.

Ennek lényege a szisztematikus lejárató kampányok, mocskolódó karaktergyilkosság, az álhírekkel való megfélemlítés és manipulálás. A fennmaradó 3 százalék tulajdonosa Szalay-Bobrovniczky Kristóf londoni nagykövet, aki bejegyezte a társaságot Angliában. Ez utóbbi is jelzi, hogy ez egy magyar állami propagandavállalkozás, amely Orbán irányítása alatt áll. A munkatársak mindegyike Magyarországon kipróbált álhírgyáros, propagandista hazudozó. Egyelőre két nyelven, magyarul és angolul, de ez nyilván majd bűvül, és arra törekszik, hogy minden uniós országban saját nyelven tolja ugyanazt a hazugságot és szemét propagandát, amit Orbán Magyarországon csinál. Orbán meg sem várja, hogy elfoglalja az Európai Uniót és átalakítsa a NER mintájára, már megkezdi a hazug propaganda és az álhírek gyártását...

NAGYOT GAZDAGODTAK A LEGVAGYONOSABB MAGYAROK

INDEX
Szerző: STUBNYA BENCE
2019.04.11.


2014 és 2017 között a magyar társadalom felső 1 és felső 10 százaléka vagyonosodott a leggyorsabban, de minden társadalmi réteg vagyonosabb lett, még ha a legszegényebbek esetében ez csak az adósság csökkenését jelentette is. Az KSH és az MNB közös kutatásából az is kiderült, hogy mennyi volt egy magyar háztartás átlagos vagyona, és már azt is tudjuk, hogy az idősek és az alföldiek gazdagodtak a leginkább.

2017-ben Magyarországon a felső 50 százalék birtokolta az összes nettó vagyon 91 százalékát, az alsó 50 százalékra az összes vagyon 9 százaléka jutott. Egy család átlagos nettó vagyona 27 millió forint, a medián értéke pedig 12 millió forint volt - többek között ezek is kiderültek a Magyar Nemzeti Bank friss vagyonfelméréséből, amit a Központi Statisztikai Hivatal készített el.

Erről kedden részben már beszámoltuk, de mivel a felmérés tele van érdekes részletekkel a magyarok vagyoni helyzetéről, ebben a cikkben kicsit részletesebben összeszedtük ezeket. Mielőtt rátérnénk arra, hogy miből áll össze a magyarok vagyona a felmérés módszertana alapján, megmutatjuk, hogy hogyan változott a gazdagabb és szegényebb magyarok vagyoni helyzete a 2014 és 2017 között...

A KÜLFÖLDI SAJTÓRA UTAZIK ORBÁN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.04.11.


Orbánék létrehozták az első fizetős nemzetközi hírügynökséget ’fake news’ (azaz álhírek) előállítására. A magyar miniszterelnököt zavarta, hogy nem tudja befolyásolni a nemzetközi sajtót.

A magyar kormány továbbra is kitart a CEU-ra és az összes külföldi egyetemre vonatkozó korábbi szabályozása, a nemrég elfogadott törvénye mellett – nyilatkozta ezt a Reutersnak Kovács Zoltán kormányszóvivő, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy még az Unió és Manfred Weber, az Európai Bizottság elnöki posztjának várományosa vagy a bajor kormány nyomására sem fogja megváltoztatni a kormány eddigi álláspontját. Persze, tette ehhez még hozzá Orbán Balázs, a miniszterelnök kabinet államtitkára, ha a törvényeknek megfelelnek, akkor persze nincs akadálya az amerikai diploma elfogadásának.
Most még megvan az Orbán elleni kétharmad, de jönnek a választások

Judith Sargentini twitter-bejegyzése is felhívta a figyelmet arra, hogy Luxembourgban, az unió-ügyi miniszterek tanácsa ismét napirendre vette Magyarország és Lengyelország ügyét – írja az Euractiv. A szerdai megbeszélés ismételten francia-német javaslatok felterjesztését eredményezte, miszerint a jogállami normák megsértése miatt meghallgatást kell tartani ismételten a Miniszterek Tanácsában az Európai Parlament részvételével egyetemben. Erre azonban csak az uniós választások után, júniusban kerülhet sor. Ami bizonytalanságot is jelent, mert a jelenlegi házszabályok szerint a 7-es cikkely megszavazásához a tanácsban 66,6%-os támogatottságot kell biztosítani, ami a jelen erőviszonyok alapján nem kérdéses, ellenben az új parlament felállása után kérdéses lehet a többség biztosítása. A német-francia nyilatkozat szerint a CEU és a civil szervezetek (itt alapvetően a Soros-féle alapítványra utalásról van szó) elűzése a tanács minden tagját komolyan aggasztja. Sérelmezte az emberi jogok tanácsa és a Magyarországról készült jelentés raportőre, Judith Sargentini, hogy a román elnökség nem veszi komolyan a parlamenti hatásköröket, márpedig nélküle nem lehet dönteni a 7-es cikkely kérdésében.
Kis pénz, nagy film

A Netflix, az Amazon és a HULU európai filmgyártása versenyhelyzetet teremtett térségünkben, aminek hatására a románok mintegy 48%-os, a lengyelek 30%-os kedvezményt biztosítanak a külföldiek forgatásaihoz – írja a Reuters. A csehek és a magyarok ezt látva – féltve őrzött pozíciók megtartása érdekében szintén kisebb-nagyobb kedvezmények megtételére kényszerülnek. Olyan agyafúrt machinációk zajlanak most ezen a piacon, hogy Tyrion Lannister is otthon érezhetné magát nálunk. Ráadásul egy, az idén várható új uniós direktíva szerint az video-on demand típusú filmek kategóriájában legalább 30%-ban európai gyártású filmeket kell szerepeltetni. A Netflix mintegy 15 milliárd dollárt tervezett be az idei gyártási büdzsébe, míg az Amazon 5-6 milliárdot, ám egyikük sem nyilatkozott egyelőre arról, mennyit akarnak ebből itt, az uniós stúdiókban elkölteni. Hogy mit értékelnek a filmgyártók? Elsősorban az alacsony munkadíjakat, ami tapasztalt, képzett stábbal együtt különösen értékes, mint ahogy az okos produkciós kivitelezések, jó ötletek...

HONT: RÁNTS VÁLLAT! VÁLTS ELLENZÉKET!

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: HONT ANDRÁS
2019.04.10.


Utoljára kérdem, hogy akkor most rendkívüli helyzet van, amely a pártoktól és politikusoktól is rendkívüli megoldásokat követelne, vagy szokásos többpártrendszerű választás, mely esetben abba lehet hagyni a szavazók és az összefogózásban részt nem vevő pártok abajgatását. De többet is mondok ennél.

Akkor mondd meg te, elemzőkém, hogy mit kell csinálni – hallatszik ezredszerre a sztenderd fölszólítás. Többször, több körben tisztáztuk, hogy ez nem feladata egy újságírónak, publicistának, politológusnak és hasonszőrűeknek. Ám legyen. Most az egyszer legyen. Megmondom, de előtte egy kitérő és helyzetleírás.

A Fidesz sokadszorra is arra készül, hogy rútul rászedje övéit. Álproblémára kínál nem valóságos megoldást. Mégis megint minden migránsozással lesz tele. Ami az emberek fejében van, azt onnan kiszedni nem lehet. Legföljebb átpozicionálni. Ám tudni kell: az emberek fejében nem az van, hogy a menekültek jelentik a legnagyobb veszélyt (évek óta senki nem látott egyet sem a köztévé tudósításain kívül), hanem az, hogy a Fidesz a migránsozás miatt erős. Hogy azzal nem lehet, nem célszerű szembemenni, mert nem csak azonnal a nemzetvesztő szerepében találjuk magunkat, hanem az elszigetelt, meg nem értett és gyenge kisebbség részeként. Ahhoz pedig senki nem akar tartozni. Ez az érzület diadalmaskodott, sem ellentartani, sem tagadni, sem elhallgatni nem lehet.

Rendben, fogadjuk el, hogy ettől erős. Erős, de szánalmas. Azt lehet tenni (megmondommitkellcsinálni 1.), hogy minden megosztott migránsozós poszt, minden hozzászólás, újságcikk alá bekommentelni, ezzel is hozzájárultál Ráhel új Dior kiegészítőjéhez. Ráírni a plakátokra, ennyivel elvágni a kocsmai vitákat és piaci veszekedéseket. Vö. hasznos idióták.

Demokratikus politikusoknak persze nem javallott lehülyézni a népet, illetve annak egy részét, de független egzisztenciák (hasonszőrűek ld. fönn) megtehetik. Ahogy megtehetik – mint ahogy bérrettegőzéssel, szocinyuggerezéssel megtették 2006 és 2010 között a fideszes és jobbikos hívek is a baloldali és/vagy liberális polgártársaikkal – maguk az ellenzéki szavazók.

Már amennyiben nem hiszékeny hülyékből áll az ellenzéki közönség is. Ami felől erős gyanúnk támadhat, ha újra ugyanúgy ugyanazt a szart sikerül lenyomni a torkukon. Márpedig erre történik kísérlet. Kipenderült négy „ellenzéki” párt – a két retroszervezet, az MSZP és a DK, kiegészülve a már korábban leigazolt Párbeszéddel és a most bedarált Momentummal – és közölte, hogy ők megállapodtak a budapesti polgármesterjelöltek személyében, lehet lájkolni és szavazni...

VISSZATÉR? – AJÁNLÓ A 168 ÓRA 2019. ÁPRILIS 11-I SZÁMÁBÓL

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2019.04.10.


Tíz éve, hogy Bajnai Gordont kormányfővé választotta a parlament. A 168 Óra ebből az alkalomból a Frontsebészet – A köztársaság utolsó kormánya című könyvvel jelentkezik, amely bemutatja azt az egy esztendőt, ami után a gazdasági és társadalmi csőd közelében tántorgó országot a Bajnai-kormány egyensúlyba állította.

Tíz éve, hogy Bajnai Gordont kormányfővé választotta a parlament. A 168 Óra ebből az alkalomból a Frontsebészet – A köztársaság utolsó kormánya című könyvvel jelentkezik, amely bemutatja azt az egy esztendőt, ami után a gazdasági és társadalmi csőd közelében tántorgó országot a Bajnai-kormány egyensúlyba állította. A kötet megírásához ezernél több oldalnyi dokumentumot olvastunk el. Több mint félszáz akkori főszereplővel és mellékszereplővel folytattunk rövidebb és hosszabb beszélgetéseket. Interjút készítettünk Bajnai Gordonnal is, aki Gyurcsány Ferenccel és Orbán Viktorral való kapcsolatáról is beszélt, és arról, hogy ha úgy alakul, hogy tud tenni valamit valamilyen poszton, akkor azt meg fogja tenni. Most a vele készült interjúból közlünk egy részletet...

NAGY FORDULAT DEVIZAHITELES ÜGYBEN A KÚRIÁN! - AZ ADÓSOK SZÁMÁRA KEDVEZŐEN DÖNTÖTTEK AZ ÁRFOLYAMKOCKÁZATRÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.11.


A tájékoztatás akkor megfelelő, ha kitűnik belőle, hogy a fogyasztóra hátrányos árfolyamváltozásnak nincs felső határa – írta le a Kúria devizahiteles érvénytelenségi perek jogalkalmazási kérdéseinek vizsgálatára felállított Konzultációs Testület döntését ismertetve. Sorra vették azokat a tipikus eseteket is, amikor az adóssal alighanem felvételkori árfolyamon kell elszámolni.

A devizahiteles érvénytelenségi perek jogalkalmazási kérdéseinek vizsgálatára felállított Konzultációs Testület megvitatta azt a vitaanyagot, amely a Kúria által több mint 140 ügy vizsgálata alapján készült az árfolyam kockázatot a fogyasztóra terhelő szerződési kikötések tisztességtelenségével kapcsolatos országos bírói gyakorlatról. A Kúria erről kiadott tájékoztatásából kiderült, hogy olyan megállapításokat fogadtak el, amelyek ismét reményt adhatnak néhány mai napig kínlódó adósnak.

Az Európai Unió Bíróságának (EUB) 2019. március 14-én meghozott C-118/17 számú döntését többen úgy értékelték, hogy legalább a nemzetközi porondon megtört a jég. A Kúria mostani tájékoztatása alapján kimondhatjuk, hogy az olvadás elérheti a magyar bíróságokat is.

A Konzultációs Testület döntése szerint: az árfolyamkockázat viselésével kapcsolatos tájékoztatás elmaradása vagy nem megfelelő volta esetén tisztességtelen („nem világos, nem érthető”), és így érvénytelen a szerződésnek az a rendelkezése, amely az árfolyamkockázatot az adósra terheli. Mivel pedig ez a főszolgáltatás körébe tartozó szerződési rendelkezés, ennek érvénytelensége az egész szerződés érvénytelenségét eredményezi...

ILYEN VOLT GYEREKNEK LENNI A CSALÁDOK ÉVÉBEN

MÉRCE
Szerző: CSENGEL MARIANNA
2019.04.10. 


2018 a családok éve lesz – jelentette be Orbán Viktor 2017 májusban a Családok Budapesti Világtalálkozóján. De mennyire volt valójában a családok, és ezen belül is a gyerekek éve 2018?

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány ebben az évben is elkészítette gyermekjogi jelentését, amely szerint általánosságban elmondható, hogy vannak olyan családok és gyerekcsoportok, akik kedvezményezettjei a bővülő támogatási rendszernek, míg vannak, akik továbbra is láthatatlanok maradtak.

A 2018. évi gyermekjogi jelentést a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány szakmai csapata állította össze, de egyes részek megírásához más szervezeteknél dolgozó szakembereket közvetlenül is bevontak. A jelentés első változatát az egyes cikkelyekhez kapcsolódóan komoly szakmai tapasztalattal és tudással rendelkező szakemberek véleményezték és lektorálták. A jelentés az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága által 2014-ben Magyarország számára megfogalmazott Záró észrevételek struktúráját követi, illetve az anyag reagál is az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága által megfogalmazott észrevételekre és kérdésekre...

A NÉMET NYUGDÍJRENDSZER DIÓHÉJBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Dr. FARKAS ANDRÁS
2019.04.11.


Ahogyan telik az idő Magyarország uniós csatlakozása óta, egyre több határátkelő számára kérdés, hogy mi lesz majd a nyugdíjával, hogyan less jogosult és mekkora összegre. Ezért örültem meg, amikor jelentkezett Dr. Farkas András szakértő azzal, hogy csinálhatnánk közösen egy sorozatot a témában. Ennek első darabját olvashatjátok ma a német rendszerről, amolyan közszolgálati jelleggel is.

“Németországban a politika legfontosabb kérdései közé tartozik a nyugdíjrendszer jövője, nem csak a kormányzat, hanem a lakosság megítélése szerint is.

Nő az aggodalom, hogy a német kötelező nyugdíjrendszer nem lesz képes elegendő ellátást nyújtani időskorban a társadalom gyors demográfiai öregedése miatt. Emiatt a német nyugdíjfilozófiában a kötelező állami nyugdíj mellett kiemelten fontos szerepet szánnak a foglalkoztatói és a privát nyugdíjmegoldásoknak is.

Ennek jegyében 2001-ben és 2004-ben nagy horderejű nyugdíjreformokat hajtottak végre egyebek között a német nyugdíjrendszer első pillére fenntarthatóságának, valamint második és harmadik pillére jelentős megerősítésének érdekében.

A német nyugdíjszámítás

A német nyugdíjszámítás a 2001-ben bevezetett nyugdíjpontok rendszerére épül. A nyugdíj havi összegét a következő képlet alapján állapítják meg: személyes nyugdíjpontok (db) x bónusz/málusz szorzótényező (%) x aktuális nyugdíjérték (euró-összeg) x nyugdíjtípustól függő szorzótényező (%)

Nyugdíjpont (persönliche Entgeltpunkte)

A biztosított minden biztosítási év után az adott évben elért relatív kereseti helyzetét tükröző nyugdíjpontot kap. A nyugdíjpont értékét elsősorban az éves - kötelező járulék alapját képező - kereset határozza meg, amelyet a német nemzetgazdasági átlagbérhez kell viszonyítani, vagyis a személyes kereset összegét el kell osztani a nemzetgazdasági átlagbér összegével.

A képletnek megfelelően pontosan egy pontot ér a járulékfizetők átlagos kereseti szintjének megfelelő kereset. Ha ennél magasabb a kereset, 1-nél nagyobb értékű, ha kisebb a kereset, 1-nél kisebb értékű nyugdíjpontot kap az adott évben a biztosított.

A kereset alapján meghatározott nyugdíjponthoz hozzá kell adni a járulékfizetéssel nem járó, de biztosítási időnek minősülő tartamok alapján járó pontokat is.

A kisgyermek nevelése alapján például a gyermek hároméves koráig a szülők évente 1 pontot, összesen egy gyermek után 3 pontot kapnak. A szülők meg is oszthatják egymás között e pontokat.

Ez a rendelkezés két gyermek esetében már önmagában megalapozhatja egy szülő nyugdíjjogosultságát: ha valaki legalább 5 évig él Németországban és ezalatt felnevel legalább két kisgyermeket legalább 3 éves korukig, akkor anélkül is nyugdíjjogosultságot szerez, hogy keresőtevékenységet folytatott volna, miután ezt a gyermeknevelési időtartamot a német nemzetgazdasági átlagbér alapján veszik figyelembe minden évben – ezt jelenti az évi 1 pont gyermekenként.

Az évi egy pontra a kisgyermekes szülő attól függetlenül jogosult, hogy folytat-e keresőtevékenységet...

WESTMINSTERI KÉRDÉSEK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: HEGYI GYULA
2019.04.05.


...Nem véletlen, hogy az amúgy Londonban összeállított, széles körben elfogadott „Demokráciaindexen” az Egyesült Királyság csak a 14., az USA pedig a 25. helyet foglalja el. (Hazánk Ghana társaságában az 57. a listán.) Az első öt helyen skandináv országok és Új-Zéland áll. Az index összeállításánál a szabad választások alapfeltételén túl olyan szempontokat is figyelembe vesznek, mint a politikai kultúra, a hétköznapi emberek bevonása a közéletbe és az egyéni szabadságjogok gyakorlása. Közvetlen összefüggés talán nem mutatható ki, de a lista élén álló országokban ritka az egypárti kormányzás, többnyire kisebbségi vagy koalíciós kormányok viszik az ügyeket. Ez látszólag időigényesebb döntéshozatalt jelent, de ha fejlett politikai kultúrával párosul, akkor a kompromisszumok és a kölcsönös érdekbeszámítás révén valójában stabilabb, parlamenti ciklusokon átívelő döntéseket eredményez.

Sajnos egyelőre inkább csak álmodozás azon meditálni, hogy az orbáni rezsim bukása után milyen demokratikus modellt válasszon magának Magyarország. De távlatos céljainkat sohasem felesleges látnunk és megfogalmaznunk. Ha módunk lesz rá, akkor olyan listás választási rendszert kellene kialakítani, amelyben egy párt csak nagyon nehezen szerezhet abszolút többséget, konszenzuskeresésre kényszerítve a politikai erőket. S amelyben – mint a skandináv és Benelux-államokban – meghatározó szerepe van a szociális partnerek érdekegyeztetésének is.


EGY LUXEMBURGI TÁRSASHÁZ ÉS EGY KALANDOS ÉLETŰ KÖNYVELŐ A KAPOCS A RÉGI ELIT ÉS A NER CSILLAGA KÖZÖTT

444.HU
Szerző: erdelyip
2019.04.11.


Luxemburg azonos nevű fővárosától néhány kilométerre északra található a 4000 lakosú Bereldange. A helyi Cactus szupermarket és a Leonidas csokoládébolt után a harmadik épület a Rue du X Octobre, azaz az Október 10-e utcán egy három emeletes társasház, amiről kívülről aligha mondaná meg bárki, hogy a NER körüli milliárdosok világának egyik középpontja.

A házra azután találtunk rá, hogy Sarka Kata új céget alapított Rogán Cecíliával, Rogán Antal propagandaminiszter feleségével. A tavaly decemberben bejegyzett Top News Kft. nem az első közös cége Rogánnak és Sarkának, együtt tulajdonosok a Nakama & Partners nevű reklámcégben, ami 2017-ben fél milliárd forintos forgalom mellett már 221 millió forintos nyereséget produkált. A magyar cégalapítási szabályok szerint a bejegyzéskor meg kell adni a vállalkozás tisztviselőinek és tulajdonosainak adatait, köztük a lakcímet is, a pár hónapja működő Top News esetében pedig Sarka Kata a nyilvános cégadatbázisban egy luxemburgi címet adott meg, igaz, házszám nélkül.

Sarka Kata és Rogán Cecília évek óta jó barátok, néhány hetente posztolnak közös fotókat az Instagramon, többször szerepeltek már közösen a televízióban, mindketten ugyanannak a ruhamárkának a reklámarcai, együtt dolgoznak a Magyarország Szépe szépségversenyen és közös cégükkel szálltak be a Mikulásgyár szervezésébe is.

Sarka Kata Wikipédia oldala szerint 10 évig, 2008 és 2018 között a televíziós Hajdú Péter felesége volt. A válás környékén már lehetett hallani róla, hogy Sarkának új kapcsolata van, és hogy Bessenyei István, az állami megbízásokkal bőven ellátott Valton nevű biztonsági cég kisebbségi tulajdonosa a partnere. Üzletemberként Bessenyeinek is több helyen megtalálható az elérhetősége a nyilvános cégadatbázisban, az ő esetében eltérő írásmóddal, viszont házszámmal együtt ugyanaz a luxemburgi cím szerepel, mint Sarka céges papírjaiban.

Miután a luxemburgi költözésről cikket írt idén februárban az Átlátszó, a 444 egy közelben élő olvasója elkirándult a házhoz, és le is fényképezte a Sarka-Bessenyei páros közös postaládáját, tehát egészen biztos, hogy kettejük esetében ugyanarról a lakásról van szó. (Lehetséges, hogy azért mégsem vándorolnak ki: a Magyar Narancs március elején megírta, hogy Bessenyei éppen villakomplexumot épít a Svábhegyen.)...

VASUTASOK NYARALÓHELYÉN ÉPÍTENEK NER-KÖZELI LUXUS TÁRSASHÁZAT BALATONFÜREDEN

24.HU
Szerző: KOVÁCS-ANGEL MARIANNA
2019.04.11.


Két éve még a rászoruló vasutasok pihenőhelye volt, ma már egy NER-közeli ingatlanfejlesztő cég felvonulási területe az egykori balatonfüredi Panoráma Hotel. A történet egyszersmind a Balaton története is arról, hogyan kerülnek az elit kezébe azok az értékes területek, amelyek egykor még a hétköznapi emberek vagy a rászorulók pihenését szolgálták.

Balatonfüred egyik legszebb részén, 100 méterre a Balatontól, néhány percnyi sétára a kikötőtől, világörökségi várományos területen hirdetnek 35 prémium minőségű lakást. A lakók kényelmét a többi között privát wellness részleg, fitneszterem és kültéri medence szolgálja majd a páratlan balatoni panoráma mellett.

A Tagore Residence készülő luxusingatlanjai az ILoveBalaton cikke szerint már csak a helyszínválasztás miatt is exkluzívak: körülbelül tízévente egyszer valósítanak meg ott hasonló beruházást, így nem kell attól tartani, hogy egyhamar új szomszédok zavarják meg a felsőkategóriás életérzést. A lapnak igaza van: a Tagore Residence közvetlenül a Szívkórház mellett épül egy olyan területen, ahol már minden talpalatnyi földet beépítettek. A legnagyobb, ingatlanokat kínáló oldalakon egyáltalán nem találtunk ezen a környéken telket, úgyhogy a lottóötössel ér fel a Tagore sétánynál megszerezni egy több mint 4000 négyzetméteres ingatlant. Ennek megfelelő az árképzés is: egy 160 négyzetméteres lakásért 218,8 millió forintot, egy 94 négyzetméteresért 96,7 milliót kérnek az ingatlanfejlesztők...

UNGVÁRY KRISZTIÁN: BÖRTÖNBE KERÜLNE A KORMÁNY KULCSFIGURÁINAK JELENTŐS RÉSZE VERESÉG ESETÉN

MAGYAR NARANCS
Szerző: TECZÁR SZILÁRD
2019.04.10.


A történész szerint épp ezért nem is várható, hogy a Fidesz által szervezett választáson le lehet győzni a rendszert

A csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban sok részletre kiterjedő interjút olvashatnak Ungváry Krisztiánnal. A történész beszél Trombitás Kristóf köztévés műsoráról, a német megszállás körüli történelmi vitákról, arról, hogyan finanszírozza az EU Orbán Viktor rendszerét, és hogy mivel zsarolhatják az oroszok a magyar miniszterelnököt.

Néhány részlet az interjúból:

Magyar Narancs: A Szabadság téri emlékmű által is sugallt emlékezetpolitika sikeres Magyarországon?


Ungváry Krisztián: Nagyon sikeres. Minden társadalomban megvan a pszichológiai alapállás, hogy saját magát áldozatként, a többieket tettesként lássa. Boldogabb helyeken a politikai kultúra mégsem engedi, hogy a kocsmai politizálás az állami ideológia szintjére emelkedjen. Ebből a szempontból Magyarország nem szerencsés, és Putyin Oroszországa sem az.

A különbség annyi, hogy nálunk még nem bünteti törvény a tények kimondását, bár Schmidt Máriát ismerve igény az lenne rá. A fideszes narratíva elfogadottságához hozzájárul, hogy a baloldal nem tudott jól működő ellennarratívát megfogalmazni. Kik tiltakoztak a német megszállási emlékmű ellen? Többségükben olyan emberek, akik családilag érintettek voltak a holokausztban. A magyar nép széles tömegei nem mentek oda, nem volt több tízezres tiltakozás, nem verték szét kalapáccsal az emlékművet, pedig az valójában egy blaszfémia...

FOTELFORRADALMÁROK KORA

168 ÓRA 
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2019.04.10.


A pedagógusok szerint önmagában a bérezés még nem okozna sztrájkhangulatot, de most sok minden van együtt, a tankönyvmizéria, a túlórák, a hatalmas munkateher. Ám a tanárok továbbra is félnek a sztrájktól.

A napokban két, pedagógusokkal összefüggő hír jelent meg szinte egy időben. Az egyik a kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar pedagógusbérekkel kapcsolatos részletes szakmai anyaga volt. A másik: a százéves évfordulóját ünneplő Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) stratégiai együttműködési megállapodást kötött az Emberi Erőforrások Minisztériumával. A két hír közös kiindulópontja, hogy a pedagógusbérek – minden korábbi, az életpályamodellhez kötött emelés ellenére – elértéktelenedtek. A PSZ ötpontos követeléseinek egyike – az óraszámok csökkentésén túl –, hogy a pedagógusbérek úgynevezett vetítési alapját kösse a kormány minimálbérhez.

A PSZ jelenleg is tagja az Országos Közszolgálati Sztrájkbizottságnak, így az érdekképviseleti szerveket és azok tagjait meglepte az együttműködési megállapodás. A Népszavának a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa úgy nyilatkozott: több út is vezethet a célok eléréséhez, „mi most a tárgyalás útját választottuk”. Szabó Zsuzsa közölte, emlékeztette a kormány képviselőit arra is, hogy három éve a PSZ szervezte meg a Kossuth téri nagy esernyős tüntetést, majd az országos pedagógussztrájkot is.

– Erre most is képesek lennénk, ha szükség volna rá – mondta a Népszava újságírójának.

De valóban így van-e?

A pedagógusbérek elértéktelenedtek, óriási mértékű a pályaelhagyás, egy gyorséttermi dolgozó többet keres, mint egy kezdő tanár, és azzal egyenes arányban, ahogy nő a pedagógushiány, a még aktív pedagógusokra egyre nagyobb teher hárul. Ugyanakkor a szolgáltató szektor munkaerőhiánya olyan mértékű, hogy egy esetleges sztrájk miatti megtorlástól tartó pedagógusok, kis túlzással, egy perc alatt el tudnának helyezkedni, s ez radikálisan csökkenti a hatalom megfélemlítési akcióinak súlyát. Sok olyan összetevője van a jelenlegi helyzetnek, amelyek egyenként is feszültséget okozhatnak, de így, együtt könnyen kirobbanthatnak egy tiltakozóhullámot...

ITT A BIZONYÍTÉK, MILYEN DURVÁN SZÉTSZAKADT MAGYARORSZÁG - HIHETETLEN KÜLÖNBSÉGEK AZ EMBEREK KÖZÖTT

PORTFOLIO
Szerző: ÁRGYELÁN ÁGNES
2019.04.10.


Óriási a vagyoni szakadék a szegényebb és gazdagabb magyar háztartások között, az MNB friss mikroelemzése szerint a leggazdagabb 50%-ba tartozó háztartások kezében van a vagyon 91%-a, ráadásul ez három év alatt semmit sem csökkent. A lenti cikkben 10 érdekes ábrán mutatjuk be, hogy a gazdag és szegény magyar háztartások körében mennyire jellemző a saját lakás és kocsi, kik veszik az állampapírokat, melyek a leggazdagabb és legszegényebb régiók és hogyan alakul a vagyon azokban a háztartásokban, ahol a családfő idős vagy fiatal.

Az MNB 2017-re vonatkozó mikroelemzésének eredményei szerint - nem meglepő módon - minél nagyobb vagyonnal rendelkezik egy háztartás, annál nagyobb arányban rendelkezik lakással/házzal és/vagy autóval. A jövedelmi decilisek között az alsó decilisben lévő háztartások körében a legalacsonyabb azok aránya, akiknek van háza és/vagy autója, míg a legmagasabb vagyoni csoportban lévők körében a legmagasabb ezeknek az eszközöknek az aránya...

IV. 11. – A VEREBEKHEZ BELESVÉN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.04.11.


Sok évvel ezelőtt, karácsony második napján fenséges albérletemben a gázfűtés pihenni tért, a konvektor elszenderült a szobában, és fűtés nélkül maradtam. Ennek így kellett lennie, mert egészen addig tavaszi meleg volt, és csak aznap érkezett meg néhány jegesmedvével, pingvinekkel és rozmárokkal együtt a sarkvidék, hogy egészen egy hónapig ott is maradjon. Pont addig nem volt fűtés, mert a főbérlőnek nem akarózott szerelőt hívni, vagy nem talált szakit, esetleg nem is akart. Ki tudja.

Négy hétig ültem a negyediken plédekbe burkolózva, füleimről jégcsapok lógtak. Négy hétig hallgattam a varjakat, amint hangosan röhögnek rajtam. Szürke volt az ég ezidő alatt, a Nap sem látszott egyszer sem, a csupasz fa ágain, amelyek épp az ablakomig értek, a kacagó varjak mellett ott ücsörgött a szívem, és vacogott. A város ott alant elhagyott, négy hétig hangja sem volt, csak a gyerekek hangoskodtak a ház melletti óvodában délelőttönként, négy hétig visítottak és surrogtak a műanyag motorjaikkal.

Minden annyira messze volt, hogy négy hétig mondtam magamban József Attilát, olykor hangosan is a varjak okulására, vagy csak suttogva, hogy a szomszéd rám ne hívja a doktor bácsit fehér zubbonnyal a kezében, csillogó injekciós tűvel és megtévesztő duruzsolással a szájában. Elmondtam magamban és hangosan mind az összes nagy ’37-es verset, a sikolyokat mind és a szépségeket, elsuttogtam és vacogtam a szerelmet, halált és Istent, csillámló sziklafalat meg kék-piros-sárga képeket.

Régóta űztem én már ezt, versek kavarogtak bennem buszra várva, hosszú vonatúton, álmatlan éjszakákon, vagy csak ha a szolgáltató kikapcsolta az áramot nagy gonoszan és büntetésként, mert nem kapta meg a számlája ellenértékét. Mondtam én verset így magamnak éhesen és részegen, gazdagon és szegényen, betegen és fáradtan, az élet minden nyomorult szegletében, mert a vers a túlélés, amiről Faludy bácsi tudna mesélni. A vers boldogság és szenvedés, öröm és bú tanyája, a vers maga a világ.

Még 1979 egy márciusi napján hülyültem meg teljesen, amikor egy ifjú, féktelen ivászat során, amit valami különös ok miatt bulinak neveztek, egy szép leányhoz sündörögtem a tavasz minden késztetésével, erre ő válaszul az Eszméletet suttogta a fülembe, mint én évekkel ezelőtt vacogva a varjaknak. Sokáig mondta az Eszméletet, míg meg nem hajnalodott, annyira mondta, hogy belém költözött, és azóta sem moccan. Ezen az éjszakán lettem magyartanár és nem füttyögő tesis...

CSAK VICC VOLT, HOGY A HATALOM JÓZANSÁGOT TANÚSÍTANA A CEU KAPCSÁN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.11.- A britek még a káosz kellős közepén sem engedik meg, hogy egy hivatalos személyiség Soros ürügyén zsidózzon 

- Orbán tudja, hogy a pénz beszél, ezért maradni akar a Néppártban

- Magyarországon már csak nyomokban létezik a független sajtó, és egy sor európai államban sem sokkal jobb a helyzet, ezért közszolgálati médiát kellene létrehozni az EU-ban, hogy a polgárok objektívan tudjanak tájékozódni

New York Times/Yahoo/Reuters

Kovács Zoltán cáfolta, hogy a hatalom jottányit is engedne a CEU ügyében, noha az unió erős nyomást fejt ki, Németország pedig közvetítést ajánlott fel. A nacionalista Orbán Viktort, aki gyakran összecsap Brüsszellel, nos, őt azzal vádolják, hogy korlátozza a tanszabadságot az új felsőoktatási törvénnyel. A jogszabályról a Közép-Európai Egyetem az mondja, hogy amiatt kénytelen elhagyni az országot. A kormányszóvivő most azt közölte, hogy semmi változás nincs a dolog lényegét illetően, nem kívánják módosítani a szabályozást. Csakhogy éppen ez a vita volt az egyik fő oka annak, hogy a Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát.

Pár napja Orbán Balázs államtitkár bejelentette az Országgyűlésben, hogy bizalomépítő lépésnek tekintik, ha Weber javaslatának megfelelően a müncheni Műegyetem bekapcsolódik a CEU-n zajló képzésbe. És hogy megvizsgálják a lehetőséget, miszerint az intézmény olyan diplomákat adjon ki, amelyeket elfogadnak Németországban, valamint az USÁ-ban is. Ám most Kovács egyértelművé tette, hogy maradnak az eddigi jogi feltételek.

Independent

A brit kormány a Brexit okozta legnagyobb zűrzavar közepette menesztette lakásügyi tanácsadóját, mert az kijelentette, hogy Soros György egész birodalmat irányít Magyarországon, ami nagy felháborodást keltett, hiszen a szokásos antiszemita közhelyet pendítette meg. Szerinte csak rá kell nézni Magyarországra és azonnal látni lehet, hogy a magyar zsidók a Soros-féle hálózat részét képezik. Ráadásul Sir Roger Scruton, aki filozófus és Orbán Viktor személyes barátja, rátett egy lapáttal, amikor azt fejtegette, hogy a kínai emberek robotok, az iszlámellenességet pedig a Muzulmán Testvériség találta ki. A lap emlékeztet arra, hogy a szélsőjobbos magyar miniszterelnök szintén azt állítja: Soros titokban ellenőrzi a magyar ügyeket, ami megint csak a szokásos antiszemita klisékre utal. Scruton szerint azonban képtelenség zsidóellenességgel, vagy iszlamofóbiával vádolni a politikust, a magyarokat rendkívül megriasztotta a váratlan kirobbant, hatalmas muszlim invázió a Közel-Kelet felől.

A szakértő nekiment Theresa Maynek is, mondván, hogy jelen helyzetben az nem alkalmas az ország vezetésére. Régimódi, merev, inkább egy erőskezű politikus kellene. Az interjú után alig pár órával azonban közölték, hogy felmentették tisztségéből.

Wall Street Journal

A vezércikk szerint egyesülnek az euroszkeptikus erők, már a maguk fajták, hogy az új, populista szerveződés keretében vitát kényszerítsenek ki Európa jövőjéről. Programjukat úgy állították össze, hogy abban helyet kapjanak sok uniós polgár legnagyobb ellenvetései az EU-val kapcsolatban. Idetartozik Brüsszel jogkörének visszanyesegetése, a migráció szorosabb ellenőrzése, valamint, hogy előtérbe kell helyezni a földrész kulturális identitását. Mindez nagy kihívás a hagyományos nagy pártoknak, annál is inkább, mert a lázadók elhódíthatják akár a mandátumok egyharmadát is. Onnantól kezdve pedig gátolhatják a döntések elfogadását, és beleszólhatnak, hogy kik kerüljenek be a Bizottságba.

Salvini azonban megmutatja az EU-ellenesség korlátait is. A most megalakult ernyőmozgalom aligha képes magához vonzani az összes érintett pártot, továbbra is megmarad közöttük a mély megosztottság. Így a menedékkérők megosztása, valamint az orosz kapcsolat ügyében. Ez pedig nem ígér sok jót az olasz politikus számára, mármint hogy befolyásolni tudja Brüsszelben a politikai vitákat. De eljön a megvilágosodás pillanata az emberek számára is, mert rá kell jönniük, hogy ha nem szeretik az uniót, az még nem helyettesítheti a széleskörű támogatásra számot tartó politikát. Ugyanakkor Salvini bizonyosan nem az a vezető, akit a kontinens keres, ám kikényszeríti a vitát, amelyre Európának szüksége van...