2018. január 13., szombat

HÉTVÉGE


BLOGÁSZAT - KULT
2018.01.13.


  Sztevanovity Zorán - Bíró Eszter: 
  Mit Akar Az Eső


  Falusi Mariann - Bíró Eszter: 
  Mit Akar Az Eső


HADHÁZY ÁKOS: ORBÁN VIKTOR KÖZELEBB KERÜLT A BÖRTÖNHÖZ, A VEJE MIATT 12 MILLIÁRD FORINTOT BUKIK MAGYARORSZÁG

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.01.13.


Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a teljes összeg visszakövetelésére tesz javaslatot az EU-nak, és ha ez így lesz, akkor 12 milliárd forintot kell visszafizetni a magyar adófizetők pénzéből azok miatt a súlyos szabálytalanságok miatt, amelyeket az OLAF tárt fel az Elios Innovatív Energetikai Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert EU-pályázatokon – írja szombati Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos, az LMP társelnöke:

...Sötétség délben (is): az MTI ismét nem jött el a sajtótájékoztatómra, ez az utóbbi időben rendszeres. Pár dolog, amit elmondtam:
- Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése nyilvánvalóvá tette, hogy a rendszerváltás utáni magyar közélet legsúlyosabb politikai és morális válságát okozta a köztéri LED lámpaizzók cserélye
-Tegnap nyilvánvalóvá vált, amit az LMP évek óta állít: a LED izzók ügye a legmagasabb politikai köröket egészen közvetlenül elérő korrupciós ügy
-A miniszterelnök és veje egy nagy lépéssel közelebb került a börtönhöz, de az ügy számos magas rangú politikust, többek között Lázár Jánost és Horváth István államtitkárt (jkorábbi szekszárdi trafikos polgármester) is közvetlenül érinti
-Az LMP korábban számos megdönthetetlen bizonyíték alapján tett feljelentést, az nyomozó ügyészség a bizonyítékokat nem döntötte meg, de gyakorlatilag indoklás nélkül vádemelés nélkül lezárta az ügyet.
-Az LMP követeli, hogy ahogyan a metró beruházásánál, úgy Csepreghy Nándor és a kormány ebben az ügyben is haladéktalanul hozza nyilvánosságra az OLAF jelentését.
-A jelentés ténye miatt is, de az azóta összegyűlt adatok alapján is nyilvánvaló, hogy az ügyben újabb feljelentést fogunk tenni.
-Az eddigi adatok alapján csak saccolható, hogy a miniszterelnök veje mennyi pénzhez jutott törvénytelenül, ez az összeg 2-4 milliárd forint között lehet, ezért a pénzért egy átlagos magyar állampolgár az időszámítás kezdete óta kellett volna, hogy dolgozzon
-Az OLAF a teljes összeg visszakövetelésére tesz javaslatot az EU-nak, ha ez így lesz, akkor 12 milliárd forintot kell visszafizetni az adófizetők pénzéből. Ennyi pénzt ugyan tavaly M.Lőrinc egy hónap alatt megkeresett, azonban ebből 12 ezer diáknak lehetett volna 1 milliós ösztöndíjat fizetni, vagy ha úgy tetszik, minden magyar állampolgár 1200 forinttal száll bele a miniszterelnöki buliba.
-A miniszterelnök ezzel ugyan közelebb került a börtönhöz, de természetesen utolsó leheletéig küzd ellene. Ennek fényében rendkívül nyugtalanító az a nyilatkozata, ami szerint ha az EU nem ad pénzt, majd tarhálunk Kínától. Ha ugyanis Polt az OLAF jelentés ellenére sem nyitná újra az ügyet, egészen komolyan felmerülhetne az EU pénzek felfüggesztése. Azonban ahogyan az EU a támogatásokat az európai értékek és érdekek képviseletéért adja az országnak, Kína pedig a kínai érdekek képviseletéért adna kölcsön. Ha a miniszterelnök saját bőrének mentése miatt erre a váltásra készül, akkor nem csak a hazáját, hanem egész Európát elárulja...

MENEKÜLNEK A VIDÉKRŐL, AHONNAN NÉZVE NYÍREGYHÁZA A VILÁG KÖZEPE

ABCÚG
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2018.01.12.


Nehéz olyannal találkozni Záhonyban és környékén, akinek ne lenne legalább 5 ismerőse, aki az elmúlt 1-2 évben költözött máshová – akár az országon belül, akár külföldre. Az ország egyik leggyorsabban elnéptelenedő járásában jártunk, hogy megnézzük, milyen elvándorlási mintázatok rajzolódnak ki a statisztikai adatok mögött. Olyanokkal is beszéltünk, akik minden erejükkel azon vannak, hogy dobbanthassanak arról a vidékről, ahonnan nézve még Nyíregyháza is metropolisz, mégsem jutnak egyről a kettőre egy sor akadály miatt.

2012 és 2016 között két Kelet-magyarországi megyéből, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből költöztek el országosan a legtöbben az országon belül máshová, pontosabban egy másik megyébe – számolta ki a KSH adatai alapján decemberben a Qubit. Összesen 24 ezer emberről van szó.

Az adatokból az látszik, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található gönci és a Szabolcs- Szatmár-Bereg megyében lévő záhonyi járás lakossága csökkent arányaiban a legnagyobb mértékben. A gönci járásból bár csak 615 volt az elvándoroltak száma, a lakosságszámhoz mérve a csökkenés 3,7 százalék, ezt követi a záhonyi járás 700 fővel, ami a lakosság 3,4 százalékát jelenti.

Ezekben a számokban ráadásul nincsenek benne a külföldre települők és a természetes fogyás sem, amelyek alapján még komolyabb az elnéptelenedés ebben a két térségben.

Az Abcúggal az ország legkeletebbi csücskében található záhonyi járásba látogattunk el, hogy megnézzük, milyen történetek, mintázatok állnak az erős elvándorlást mutató statisztikák számai mögött...

EGY SZÉGYENTELJES HÍR MARGÓJÁRA - KÖSZÖNÖM SZÉPEN, NEM KÉREK ABBÓL, HOGY KIZÁRÓLAG FIDESZ-HÍVŐKÉNT LEHETEK JÓ KERESZTÉNY (VÉLEMÉNY)

HVG ONLINE
Szerző: HERCSEL ADÉL
2018.01.13.


Ehhez a szégyenteljes hírhez, hogy tehát a hódmezővásárhelyi plébános közzétette, hogy a Fideszre kell szavazni, csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy már egészen pici gyerekként rendszeresen jártam templomba, és bár valóban ilyen neveltetést kaptam, nem szülői nyomásra, hanem önszántamból, a saját lelkesedésemtől és érdeklődésemtől vezérelve mentem vasárnaponként római katolikus szentmisére, voltam elsőáldozó, bérmálkozó, ministráns, a templomi kórusban énekes, még az érettségi után is hetente egyszer jártam hittanra, gyóntam, áldoztam, imádkoztam, a Rózsafüzért különösen szerettem, mert fantasztikusan gyönyörűnek tartom, olvastam a katolikus szakirodalmat, kedveltem a lelkigyakorlatokat, a Bibliában találtam okos gondolatokat és tanulságos történeteket, inspiráló meglátásokat, mert bármilyen meglepő, tényleg hiszek ebben az egészben.

Rengeteg nagyszerű élményem kötődik a valláshoz és a hithez: órákig tudnék mesélni. Ám 2010 tavaszán történt valami: a választások előtti héten a pap felmenve a szószékre, a maga kenetteljes pópastílusában, prédikációjában ezúttal nem Krisztus, a pátriárkák vagy más szentek cselekedeteinek és bölcseleteinek magyarázatával készült, hanem előadott egy sunyi agitkát, ami azzal a mondattal zárult, tisztán emlékszem most is: "ugye, kedves híveim, most már mindenki pontosan tudja, jövő vasárnap hová kell húzni az X-et." A beszéd és annak utalásai alapján persze egyértelmű volt, hogy a Fideszre. Na, én akkor, 20 éves koromban mentem utoljára temploma, és vettem részt bármin, aminek bármi köze van a magyar római katolikus egyházhoz.

Miért is? Mert, köszönöm szépen, nem kérek abból, hogy kizárólag Fidesz-hívőként lehetek jó keresztény, Krisztus szolgája, jó ember, egyáltalán emberi lény, valid tagja egy történelmi, nagy hagyományú közösségnek. Meg különben is, ezért jöttem ide? A politikai-ideológiai iránymutatásnak tényleg a templomban van a helye? Azóta csak magamban imádkozgatok, és diskurálok az égiekkel, leginkább azért, hogy majd egy szép napon eltűnjön innen ez a NER nevű gonosz téboly és vele együtt hazug, csaló, kizsigerelő, cinikus bandája, továbbá egyszer végre Magyarország történelmi egyházai is a valódi munkájukat végezzék (lélek- és hagyományápolás, tanítás, jótékonykodás, erkölcsös, jó útra térítés, az elesettek védelme, stb.), és az igaz ügyet szolgálják, ne pedig a Felcsúti Zsebdiktátort tömjénezzék, és kuncsorognak neki, hogy az adófizetők pénzéből wellness-szállót, borászatot, luxushotelt, luxuséttermet, és még ki tudja mit építhessenek.

Ja, és az sem lenne utolsó, ha a korrupt kufárokat valaki végre kiűzné a templomaikból, mert foglalják a helyet az éhezők, a menekülők és az elesettek elől. Ámen.

HOGYAN LEGYÜNK DIKTÁTOROK EURÓPA KÖZEPÉN? - ALKOTMÁNYOZÁS (ONLINE KÖNYV 8. RÉSZ)

KARAVALYOK FÖLDJE
Szerző: Karvalyok Földje
2018.01.13. Jogi alapok megteremtése

Előző rész itt.

A szocializmus európai összeomlásával olyan új jelszavak kerültek a rendszerváltó pártok zászlajára, mint a demokrácia alapjainak lerakása, az ellensúlyok és fékek rendszerbe iktatása, illetve a jogállam létrehozása. A változás parlamentjei a meglévő alkotmányokat átszabták vagy éppen teljesen újat fogadtak el és olyan új intézmények jelentek meg a közéletben, mint az Alkotmánybíróság, a Számvevőszék vagy éppen az alapvető állampolgári jogok biztosa (ombudsman). Ezek szerepe a hagyományos demokratikus hatalmi ágak szétválasztása valamint a fékek és ellensúlyok területén jelentős, nekünk azonban sok gondot okozhatnak, így elsődleges feladatunk ezek haladéktalan közömbösítése, illetve kiiktatása.

Természetesen Európa közepén nem könnyű likvidálni ezeket a demokratikus intézményeket, ahogy az alkotmánybírók sem ereszthetők szélnek csak azért, mert nem ítélnek a mi szájunk íze szerint, ezért más taktikához kell folyamodnunk. Két ragyogó módszer is van, ezek kombinálásával pedig teljesen megszüntethetjük a problémaforrást: az egyik a hatáskör megvonás, azaz az intézmények beleszólási, ellenőrzési, döntési és vizsgálati jogkörének drasztikus lecsökkentése, a másik pedig ezen szervezetek pártkatonákkal feltöltése. Bőven találunk elegendő gumigerincű jogászt erre a célra – a becsvágy nagy úr és van az a pénz, aminek köszönhetően még egy nagyhírű egyetemi professzorból is rendszerünket kiszolgáló, saját gondolatok nélkül, agyhalál közeli állapotban vegetáló csinovnyik lesz. Ha pedig nem használ a szép szó és a bekínált répa, még mindig ott van az ostor, azaz a zsarolás és a nagy nyilvánosság előtti megszégyenítés. Bárki megszorongatható, aki élt már eleget ezen a Földön és ha nem is a saját tetteivel (mert véletlenül egy szenttel van dolgunk), akkor a közeli rokonai, szerettei cselekedeteivel. Ne szánjunk meg senkit sem csak azért, mert kölyökkutya szemekkel néz ránk vagy arra emlékeztet minket, egykor milyen jó barátok voltunk és milyen elvekért szálltunk együtt harcba, hatalmunk stabilitása érdekében mindenkit el kell távolítanunk, aki nem osztja a nézeteinket és nem ugrik nikkelbolhaként minden egyes utasításunkra. Aki nem velünk van, az ellenünk van és egy kis paranoia soha nem árthat. Meg az ellenőrzés sem.

Kormányunk beiktatásával tudatjuk megválasztóinkkal, készek vagyunk megreformálni tesze-tosza, de annál korruptabb elődünk leamortizálódott hagyatékát. És nemcsak akarjuk, de meg is tesszük még akkor is, ha ennek eredményeképpen kő kövön nem marad. Szándékunkat jelentessük meg kiáltványban, amely hangzatos lózungokkal, cirádás körmondatokkal és felettébb emelkedett stílusban, lehetőleg ősnemzeti meg keresztény körítéssel és nemzeti színekkel felcicomázott dizájnnal tudatja mindenkivel, elérkezett egy új korszak hajnala. Kiáltványunkat függesszük ki minden olyan helyen, ahol unalmukban még olvasásra is vetemedhetnek az emberek, például különféle hivatalok ügyfélszolgálatainak váróhelyiségeibe.

Jelentsük ki, hogy kiáltványunk alapvető nemzeti dokumentum, így a kifüggesztett példányokat se összefirkálni, se letépkedni, se más módon megcsúfítani (például gyanús eredetű anyagokkal bekenni) tiltott és aki mégis ilyen nemzetellenes tettre vetemedne, arra habozás nélkül és teljes erővel sújtson le a törvény szigora. Mutassuk meg, hogy szándékaink komolyak és nem tűrjük, hogy bárki is kétségbe vonja, netalán akadályozza népünk jólétbe kormányzása iránti elkötelezettségünket...


LEVELET KAPNAK A NYUGDÍJASOK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.01.13.


Benne van a hírekbe, hogy a nyugdíjasok levelet kapnak. Értesittést. Az emelkedésről. Tele van vele minden. Hogy emelkedik.
Mink is kaptunk. Értesittést.
Az van a levélbe, hogy 325. Háromszázhuszonöt. Nem viccelek. Ezzel van telekürtölve az ország. Hogy megemelték. Mostantól 325-tel több. Egy hónapba egy liter tejjel többet lehet.
Szeretném hálásan megszorongatni a nyakát. Annak, aki ezt lehetővé tette
.

VAJNAI ÉHSÉGSZTRÁJKBA KEZD- VIDEÓN A RENDŐRI INTÉZKEDÉS


NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2018.01.13.


Előkerült egy felvétel, ami bizonyítja: két rendőr durván, hátulról rántotta földre és bilincselte meg a mit sem sejtő Vajnai Attila baloldali politikust, aki egy közszemlére tett Hitler-hanglemez miatt próbált tiltakozni. A hónapok óta húzódó ügy anomáliái miatt Vajnai éhségsztrájkba kezd.

A VII. kerületi Klauzál téri csarnok egyik boltjában jól láthatóan egy Hitler beszédeit tartalmazó bakelitlemezt kínáltak. A borítón a horogkeresztes karszalagot viselő náci vezér volt. A csarnok közelben lakó Vajnai Attila, az Európai Baloldal elnöke kérdőre vonta az árust, ő azonban nem mutatott hajlandóságot rá, hogy eltávolítsa a náci propagandát.

Vajnai telefonhívására a rendőrök sem akartak kijönni. Csak akkor mozdultak, amikor Vajnai másodszor is telefonált, és közölte: vesz egy festékszórót, és kiírja a járdára, hogy „Stop nácik!” Az első betűknél tartott, amikor kiérkezett két rendőr, egy nő és egy férfi. A horogkereszttel nem volt gondjuk, Vajnai Attilát azonban megakadályozták abban, hogy befejezze a feliratot.

Az eset szeptemberben történt. Arról, hogy a földön fekvő Vajnait bilincsbe verik a rajta térdelő rendőrök, már láthattunk képsorokat. A biztonsági kamera felvétele azonban, amely az intézkedés kezdetét is rögzítette, csak most került nyilvánosságra. Ebből jól látszik, hogy Vajnai Attila nem tanúsított ellenállást, ellenkezőleg: sejtelme sem volt róla, hogy a rendőrök hátulról földre teperik és megbilincselik.

A durva rész 01':50"-nél kezdődik...

EZÉRT HARCOL ORBÁN BRÜSSZELLEL: AZ EU-NAK NEM TABU VIZSGÁLÓDNI TIBORCZ UTÁN - NYOMOZÁST JAVASOLNAK

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2018.01.13.


A napnál is világosabban megmutatkozott most, miért is kellene sürgősen megállítani Brüsszelt. Ahogy az is: miért inkább a kínaiaktól kunyerálna pénzt Orbán, mint az EU-tól. Utóbbiak ugyanis nem vizsgálódnának, hiszen ingyen pénzt sem adnának. Így a royal vej is megúszná. Persze így is megússza, erről Polt Péter gondoskodik majd.

Mindazoknak, aki minimális jogérzékkel és moralitással rendelkeznek, semmi meglepő nincs az Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) legújabb jelentésében. Az OLAF emberei egyebek mellett a 2011-2015 közötti, uniós milliárdokból finanszírozott önkormányzati közvilágítás-felújításokat vizsgálták, és arra jutottak: mégsem járja, hogy ugyan az írja a pályázatot, aki aztán meg is nyeri. Függetlenül a kiíró és a kivitelező személyétől.

Az persze már Magyarországra jellemző, hogy a fenti összeférhetetlenség sem a rendőrségnek, sem az ügyészségnek nem szúr szemet. Itt pedig már nem tudunk elvonatkoztatni az érintettektől: hisz a közvilágítás-projektek állócsillaga ebben az időszakban épp Orbán veje, Tiborcz István és üzlettársai voltak.

A folyamat, amely 35, kisebb és nagyobb településen keresztül zökkenőmentesen haladt így nézett ki:

1, az önkormányzat hirtelen fel akarta ráébredt, hogy sürgősen fel akarja újítani a közvilágítást, mégpedig ledes technológiát bevezetve,

2, az önkormányzatok, szakértelem híjján a Sistrade nevű céget bízták meg – egytől egyig – a pályázat szakmai kiírásával,

3, a Sistrade Hamar Endre tulajdonában volt, aki ezzel együtt Tiborcz üzlettársai volt az Elios Innovatív Zrt-ben,

4, láss csodát: a pályázatokat az Elios Innovatív Zrt. nyerte. (A kiírásokban mindenhol visszatérő elem, hogy csak olyan cég újíthat fel, akinek volt már ilyen munkája. Ezt az Eliosnak Lázár János és Hódmezővásárhely biztosította, mint az első olyan magyar város, amely bevezette a ledes technológiát. Ott még nem volt feltétel a szakismeret, elég volt… - nos, nem tudjuk, Lázárnak miért épp Tiborczra esett a választása. De az biztos: onnantól kezdve a Hamar által szerkesztett pályázati kiírások állandó eleme lett a referencia-munka, amellyel így kizárólag Tiborczék rendelkeztek.)

Ez a folyamat minden, minimális jogérzékkel rendelkező civilnek is szemet szúr, hát még a joggal hivatalból foglalkozóknak - gondolnánk. Nem így Magyarországon! A rendőrség egy feljelentés alapján 2015-ben három és fél percig foglalkozott az üggyel, majd bűncselekmény hiányában meg is szüntette a nyomozást. Mi mást is várhattunk volna Pintér Sándor rendőreitől.

Az OLAF embereit azonban nem Orbán rángatja dróton, sem pedig Polt Péterhez hasonló kesztyűbábként nem viselkednek. Így a 2011 és 2015 közötti pályázatok vizsgálatakor simán rábukkantak a 35, gyanús ügyletre...

A ROMÁNOK NEM LESZNEK BRÜSSZELHEZ HASONLÓ ELNÉZŐ ELLENSÉG

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2018.01.13.


Nem éppen tekinthető sikeresnek Orbán osztrák-/német-politikája, amennyiben az osztrákok láthatóan a nemzeti politikájuk részének tartják a vendégmunkások családi apanázsának korlátozását, illetve ebben a pillanatban úgy néz ki, hogy a következő német kormány politikájában a (muszlim) bevándorlókkal szemben -- helyesen -- jóval nagyobb szigor fog érvényesülni (jóllehet nem világos, hogy Németország kulturális önképében eredményez-e ez majd változást, vagy csak az átalakulás lesz megfontoltabb a társadalom sikeresebb gazdasági integrációjának érdekében). Orbán tehát elveszíteni látszik a migránsozás lehetőségét a Nyugattal szemben, vagyis Soroson kívül nincsen már belpolitikai üzenete (miközben Sorosból persze nem sikerült az EU-ban releváns ellenfelet faragni). Ez a kevés is elég lesz persze a következő választások megnyeréséhez, de utána sürgetően merül majd fel: kit gyűlöljön ezentúl a 2,5 milliós Fidesz-tábor?...

KARAFIÁTH: OLYAN VAGYOK, MINT A CSÓTÁNY - A NER BEDARÁLTA A MAGYAR MŰVÉSZEKET (VÉLEMÉNY)

24.HU - POSZT ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2018.01.13.


Horváth Viktor író, műfordító egy folyamatábrában foglalta össze, mit tehet ma egy alkotó ember hazánkban. A helyzet szerinte – és mivel rengetegen osztották meg a művét, úgy gondolom, sokak szerint – siralmas, derűlátásra okot egyáltalán nem adó.

Kissé eltúlozva, a művész előtt két út áll: a NER keblére borulni, vagy disszidálni, illetve civil munkát vállalni és hobbiként „művészkedni” tovább. Azaz,

beilleszkedni és dalolni a hatalom kórusában, és akkor jön a havi apanázs, a babérkoszorú és a köztéri szobor, vagy elfogadni, hogy hivatalosan nem létezel.

Vannak, akik legyintenek: na, a művészek ennyit tudnak, rinyálni. Kell is ez nekik az ihlethez. Persze azt nehezebb elfogadni, hogy ez az ábra rég nem csupán a művészekről szól.

A szerző új regénye, a Tankom Csehszlovákia 1968-as lerohanásáról szól – a Kádár-korról és a diktatúráról. Nyilván nem véletlen, hogy most készült el ez a keserű ábra is. Most, amikor nagyon nem is kell elemző kedvünkben lennünk, hogy ráismerjünk a Kádár-kori állapotokra és módszerekre. Még akkor is, ha éppen álruhát viselnek.

Mint amikor a rég nem látott rokon kisgyereket elhozzák a szülei vendégségbe, és mi kacagva összecsapjuk a kezünket: Úristen, Pistike, hogy te mekkorát nőttél! Szinte rád sem ismerek! És igen, a Pistike nőtt, erősödött, alkalmazkodott, és főleg: okosabb és kifinomultabb lett a 60-as vagy a 80-as évek óta.

Ezt mondja az író. A laikus (vagy a tettetett naiv) persze kerek szemmel kérdezheti, már hogyan is lehetne a két rendszer között párhuzamot vonni? Hiszen a Kádár-rendszer kommunista volt, most pedig a nemzeti és a keresztény értékeket hirdeti a kormány.

Nos, a felirat a zászlón más, de a zászló szövete ugyanaz.

Ennek a szövetnek a neve hűbériség – mondja Horváth – A Kádár-rendszer nem kommunizmus volt, most pedig a nemzeti kormány más birodalmak vazallusa, és a tettei ellentétesek a keresztény tanítással. Ami viszont közös: mindkét rezsimben előírás, hogy nem elvekhez vagy intézményekhez vagy törvényekhez kell hűnek lenned, hanem emberhez. A klánhoz. A gazdádtól kapod a javakat, ha szolgálod őt. És nem lehet semmi konkrét ponthoz kötni, hogy így alakulhatott. Az 1990-es rendszerváltás után a magyar társadalomban minden adott volt ahhoz, hogy ez történjen.

Ezt az új hűbériséget jól előkészítette a szocializmus, azt pedig jól előkészítette a Horthy-kor, azt pedig a Monarchia kora...

ÁRNYJÁTÉK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2018.01.12.


Nem árnyékkormány tagjai ők, nincs politikai ambíciójuk, nem támogatnak kormányfőjelöltet, azt sem tudják, ki lenne igazán alkalmas a feladatra. A nemrégiben alakult Válasszunk! 2018, vagy rövidített nevén V18 csoportról van szó, amely bal- és jobboldali közszereplőkből, volt kormánytagokból jött létre. Közülük tizenegyen még egy felhívást is aláírtak, amelyet a választókhoz adresszáltak. Azt mondják, ők csak az ellenzéknek akarnak segíteni, összefésülnék választási programjaikat, és közvetítenének, hogy egymásra találjanak. Meg szavazásra akarnak buzdítani. Hogy kire voksoljunk? Végül is mindegy. Bárkire. A V18-tag Bárándy Péter szerint akár a Jobbikra is. Bod Péter Ákos, szintén aláíró, az ATV-ben azt mondta, ő speciel azt sem bánja, ha a választók a Fideszre voksolnak. Bár az ő titkos favoritja az LMP. Zavaros? Az.

A csoport kívülállóságának nincs sok értelme. Azzal, hogy mindenki mellett kiállnak, senki mellett sem állnak ki. Miközben azt sugallják, Orbán kormányzása árt az országnak, miért fér bele, hogy a Fideszre szavazzon a jónép? Ha Európa melletti kiállásra buzdítanak, miért nem tartják elvetendőnek, hogy az unióellenességét többször hangoztató Jobbikra voksoljanak az emberek? Ha az ellenzék több szereplője is azt mondja, hogy programjaik szinte alig térnek el egymástól, mi szükség van olyan civil értelmiségi csoportra, amely arra jelentkezik, hogy összefésülje őket?

Néhány hónapja a csapat még Balázs Pétert akarta miniszterelnök-jelöltnek javasolni. A volt uniós biztos annyira komolyan vette leendő feladatát, hogy állítólag szakértőket bízott meg azzal a feladattal, hogy a kormányváltás folyamatáról, a gyakorlati teendőkről írjanak számára dolgozatot. Akkor még látszott a közös cél, amiben egyet tudtak érteni a baloldali és az Orbán-kurzusból kiábrándult jobboldali közszereplők. Aztán beütött a krach: feltűnt a délibábos horizonton egy echte ellenzéki miniszterelnök-jelölt Karácsony Gergely személyében, aki aztán összebútorozott a szocikkal, így a konzervatívok számára vállalhatatlan lett...

A FÁRADTSÁG FOKA

TÖRÖK MONIKA BLOGJA
Szerző: Török Monika
2018.01.06.


Ez egy földrajzi hely.

Vagy a fene tudja. Lehet, hogy itt már a gyíkemberek mászkálnak át az időkapukon és dimenziókon.

Elindulsz a klotyóra, menet közben elfelejted, hova indultál, így gyorsan összeütsz egy kis kaját a babáknak, biztos, ami biztos.
Ha véletlenül mégis megtalálod a klotyót, egészen biztosan elfelejted letolni a gatyádat.
A fürdőkád az a hely, ahol esetleg akár tíz percet is békésen szundíthatsz - amig ki nem folyik a víz.

Nézed meredten a további gyerekeidet, látod, hogy mozog a szájuk és azért még emlékszel rá, hogy általában értelmeseket szoktak mondani, de csak annyi jön ki a szádon, amikor elmeséli a soros (hehe, értik, soros!!!) gyerek, hogy hányast hozott haza a suliból, hogy: hörr, hozd ide a cumit.

És szégyelled magad.

Teljesen jogosan, szégyelld is.

Bezzeg anyósod, bármelyik... - aki igazán belehúz és jól csinálja, válogathat a palettáról... - bármikor elmondja, hogy bezzeg ő vígan dalolt és cigánykereket hányt a gyerekeinek, miközben saját kezűleg horgolta a cumisüvegeiket és főzte ki a zoknijukat, természetesen a patakban mosta a pelenkákat, és érdekes, nem nyafogott ennyit, mint most én, hát szörnyű ez a mai fiatalság, még ha nyugdíjas korú is.

Apósod, ha van még, egészen biztosan elmondja, hogy ő szólt előre, neked nem való gyerek, mert szemlátomást alkalmatlan vagy rá.

Aztán összenéznek és együttesen megállapítják, hogy ők bezzeg milyen k... szóval nagyon jól csináltak mindent. Te nem röhögsz, pedig felfénylik előtted a fiuk képe...

Megpróbálsz a babakocsival eljutni egy kétkezi bankfiókba, de persze nem férsz be az ajtón.
A Nemzeti Lófaszbolt előtt úgy csinálsz, mint a gimnazisták: megvárod, míg arra jön egy felnőtt, akinek elég jó a humorérzéke és vesz neked cigit (mert neked is kell a cumi).
Amikor a piacon megdicsér a sárgarépaárus, hogy milyen fitt nagymama vagy, negédesen mosolyogsz és próbálsz egyfelől nem elaludni, másrészt rögvest alkudni az árból (nehogy már rontsunk a legendákon)...

A GERÉB-PER ÉS A HÁLAPÉNZ-KÖZPONTÚ ELLÁTÁS

MÉRCE 
Szerző: ÁMON KATA
2018.01.13.


Néhány évvel ezelőtt nem értettem ezt az egész Geréb Ágnes-mozgalmat. Nem értettem, mi a szimpatikus abban, ha valaki otthon szül, miért nem jó a kórház, miért nem fogadja el valaki, hogy a szülés márpedig egy szükséges rossz, egy orvosilag veszélyes helyzet, amin át kell esni ahhoz, hogy a gyerek megszülessen. Az természetesen már akkor is látszott, hogy a Geréb Ágnes-per példastatuálás, és arról szól, hogy elrettentse azokat, akik az egészségügyi rendszeren kívül vagy annak a határán próbálnak mozogni, és akik megkérdőjelezik azt, hogy minden esetben szükség van-e kórházi ellátásra, orvosi beavatkozásra a születéskor. Geréb Ágnest most két év börtönbüntetésre ítélte a bíróság.

Ez a példastatuálás eddig is elég jól működött, hiszen az otthonszülés lehetőségét és a természetes szülés fogalmát nem olyan szakemberektől ismerte meg a magyar társadalom jelentős része, akik tudományos bizonyítékok alapján támogatják azokat, hanem egy büntetőper kapcsán.

Egy olyan per kapcsán, ami egyértelműen nem arról szól, hogy annak a két családnak, akiknek a gyermekei nem élték túl a szülést, igazságot szolgáltassanak, hanem arról, hogy Geréb börtönbe küldésével riasszanak el nőket az otthonszüléstől. Ez önmagában nincs rendben, a bíróságnak ugyanis lehetne feladata az, hogy bűnelkövetőket riasszon el a további bűncselekményektől, de az nem, hogy nők lehetőségeit próbálja korlátozni...

AZ A BAJ AZ AGYATLAN, VÉRESSZÁJÚ NACIONALIZMUSSAL, HOGY EGY RITKA OCSMÁNY KÉTÉLŰ FEGYVER

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ
Szerző: H. A.
2018.01.13.


"Vérlázító, elfogadhatatlan, aggasztó, döbbenetes, rendkívül szomorú, minősíthetetlen, Európához, az európai értékekhez és a 21. századhoz méltatlan stílus, az Európai Unióban és az európai politikában megengedhetetlen tónus, a 20. század legsötétebb, legbarbárabb időszakait idéző agresszivitás, náci retorika."

Ha jól sejtem, akkor kimerítően összefoglaltam a Fidesz-KDNP párt- és kormányszövetség – vagyis a Tőkés Lászlót Semjénnel, Szijjártóval és Lázárral is összekötő tengely – reakcióit arra a talán nem minden előzmény nélküli fejleményre, miszerint az egységes, szuverén, oszthatatlan román nemzetállam miniszterelnökének elgurult a gyógyszere, midőn akasztott székelyeket, és úgy általában akasztott embereket vizionált.

Mihai Tudose gyógyszereinek csütörtöki elgurulása annak nyomán következett be, hogy a nemzetpolitikai sakktáblán a Fidesz által nem kis mértékben irányított, ám a korábbi véres egymásnak feszülések után újra a megbékélés útjára lépett romániai magyar pártok – Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) – vezetői egy asztalhoz ültek és írásba adták, hogy összehangolják autonómiatörekvéseiket. Ha jól sejtem, kaptak erre némi iránymutatást Budapestről is. Még nem csatolták el Erdélyt, még nem tépték ki Székelyföldet az ország közepéből, állításuk szerint valamiféle párbeszédet szeretnének a románokkal ebben az ügyben.

A magyar pártok eme közös nyilatkozatára Románia szociálliberális miniszterelnöke egy televíziós műsorban reagált:

"… ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is."

Szeretném, ha nem is üvöltözve, de érthetően és koherensen kifejezni a véleményemet erről a kérdésről. Ha egy ország (ráadásul európai ország) miniszterelnöke egy, az illető ország bármely polgárával, vagy bármely közösségével kapcsolatban a lógni fognakjelentéstartalommal bíró, vagy a fizikai megsemmisítés bármely formájával való fenyegetőzésre hajazó kijelentést tesz, akkor az nem bocsánatos bűn, arra kár kifogásokat keresgélni. Hogy mondjuk két sorral feljebb nyugalomra intette az elszabadult indulatok gazdáit, és ő egyébként is ilyen hülyén szokta kifejezni magát.

Ezt úgy is értem, hogy a Fidesz-KDNP, akárcsak az érintettek minden eposzi jelzője és megállapítása nagyvonalakban helytálló, jogos, és vitán felül áll. Nem sokszor fogtok ilyet olvasni tőlem: azon ritka pillanatok egyike ez, amikor valamiben egyetértek a Fidesszel. Szerintem Mihai Tudose egy kártékony, nacionalista, primitív tahó.

Ebben, és csak ebben a kontextusban teljesen mindegy, hogy ki milyen megfontolásból/hátsó szándékkal repült rá a témára (sejtéseink persze vannak, sőt). Ez a téma kivételesen megkerülhetetlen, és ebben a kérdésben csak egyféle álláspont lehetséges. A mélységes undorral vegyes elítélésé. Akkor is, ha valaki úgynevezett nemzeti érzelmű és akkor is, ha liberális, (bár annál betegebb dolog kevés van, mint hogy egy liberális elveket valló ember ab ovo mifelénk nem lehet nemzeti érzelmű, de most ez is mindegy). Nem lehet kérdés, hogy az effajta kijelentéseket az ember pártszimpátiától, politikai hovatartozástól, cipőmérettől, vallástól, szexuális irányultságtól függetlenül elítéli. Az, hogy egy elvileg európai politikus/miniszterelnök egy kisebbség tagjaival szemben megengedhetőnek tartja az akasztást, az botrány és gyalázat. Ez van egyfelől...

BUSINESS AS USUAL

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.01.13.


Kérem szépen, már megint nagy hírek vannak, a fene enné meg őket, megint jobb hely lesz a Facebook, kérdés, hogy kinek – leginkább a tulajdonosának lesz az, amint látom, a felhasználóknak már nem annyira. De hát mindig ezzel jár, mikor nagy csinnadrattával „javítanak” egyet a közösségi oldalon: ha teljesen megjavul, tán el is tűnik majd, mint erdőben a vadnyom.

Első sorban szögezzük le, rögtön kezdésként, hogy Mark Zuckerberg egészen pontosan azt tesz a közösségi oldallal, amit éppen akar, lévén, hogy az övé. Ha úri kedve úgy tartja, megváltoztathatja az alapszínét kékről hupililára, de akár masnit is köthet rá, és leengedheti a Niagara-vízesésen, ezt mind szabad neki, hiszen nagyrészt a saját tulajdonáról van szó (bár vannak más tulajdonosai is).

Másodsorban viszont azt szögezzük le, hogy nekünk, felhasználóknak nem kötelező rajongani ezekért a „javítgatásokért”, sőt: mi az üzleti partnerek vagyunk (voltaképpen, ha tetszik, ha nem mi vagyunk az áru, amit Zuckerberg elad a hirdetési cégeknek), ha nem szeretjük, mehetünk máshova, nem vagyunk ide bilincselve. Nem a csodát: a Facebook lévén a legnagyobb és legáltalánosabb közösségi felület, részévé vált nem csak a magánéletünknek és a hétköznapjainknak, de már dolgozni sem lehet nélküle nagyon sok területen.

Harmadsorban az igaz, hogy Márkus testvér úri kedve szerint tönkre is mehet, de bölcs üzletember azért meggondolja a hirtelen támadt ötletei átültetését a gyakorlatba, előtte elvégeztet egy piackutatást – ez esetünkben vagy elmaradt, vagy dilettánsok végezték. Meg kellett volna kérdezni olyan embert is, akinek van fogalma a globális közgazdaságról, ennek sem látom jelét – na, de lássuk, miről van szó! Mint az Index írja:

CEKA: JÓL MEGMONDTUK JUHÁSZNAK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.01.13.


A CEKA (Civil Ellenzéki Kerekasztal) írt egy nyílt levélkét az általuk sírómasinának becézett Juhász Péternek. Annak ürügyén, hogy az említett vajszikla nyafog, amiért az MSZP macska-egér partit tart az Együtt-tel. Amely utóbbiról lassan talán az is kiderül, hogy kivel együtt. Lehet: pont ez a baj.

A nyílt levél kapcsán azért érdemes kicsit az előzményekről, és az elmúlt évekről is elgondolkodni. Alkalmasint Juhász szerepvállalása kapcsán is. Már csak azért is, mert számos olyan folyamatban volt elévülhetetlenül ócska szerepe, amelynek hatásaként 2014-ben legfeljebb a zakó méretén lehetett vitatkozni. Azóta már csak azon, hogy melyik zakó-ujjban fér el a magát demokratikusnak nevező ellenzék. Faltól falig. Juhász, a levél szerint azt hitte, hogy majd egyedül kikaparja a gesztenyét, miközben a csatlakozása lépéskényszert jelentett volna a Momentumnak és az LMP-nek. Csakhogy... Az, aki a korábbi szereplések alapján valami mást várt, az alighanem némi amnéziától is szenved. Illetve, ő talán nem szenved. De a környezete...

Mert ugyebár annak idején volt valami Milla. Egymillióan ugyan nem lettek, de azért pártosodtak, vagy mi. Akkor, Juhász még nem tudta, hogy kivel szeretne együttműködni, de azt nagyon tudta, hogy Gyurcsány menjen a fenébe. Nem ment. Ellenben gyakorlatilag Juhász akkori fellépésének két dolgot mindenképpen köszönhetünk. Az egyik, hogy a zsigeri unszimpátia, majd Bajnai visszatérésekor az összes párt elutasítása legalább egy évre megbénított minden konstruktív együttműködési kezdeményezést a több politikai erővel. A másik, hogy letette annak destruktív ellenzéki politikának az alapjait, amelyet máig szív az ország...

JUNCKER JAVASLATA SZÉKELY ZÁSZLÓ ÜGYBEN (POLITIKAILAGKISSÉINKORREKTPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.01.13.


Európai hírügynökségek szerint Jean-Claude Juncker határozati javaslatot terjeszt be az Európai Parlamentben a magyar és román kormányzat közötti feszültségek miatt. A Juncker-javaslat szerint a székely zászló kitűzésével kapcsolatos kérdéseket a két főváros főpolgármestere közötti lábszépségversenyen fogják eldönteni. Amennyiben a magyarok győznek, Mihai Tudose-nak meg kell ígérnie, hogy kizárólag az uniós szabványoknak megfelelő kötélre akasztat, ha viszont a románok nyernek, akkor átvilágítják Tiborcz István székelyzászlóipari cégeit.

Az alábbiakban a román pályázat látható. Hajrá Tarlós István, hajrá magyarok!

SZERECSENMOSDATÁS

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
2018.01.13.


Az utóbbi hetekben az ellenzék körében óriási felháborodást keltett az Állami Számvevőszék (ÁSZ) pártoknál végrehajtott ellenőrzése és az ott tapasztalt törvénysértések napvilágra kerülése. Eszerint az elllenzéki pártok döntő többsége jelentős büntetésre számíthat, mert a tiltott pártfinanszírozást szabályozó törvény előírásainak nem tettek eleget. Különösen nagy pénzveszteségre számíthat a Jobbik, amelyik összese 662 millió forinttól esik el. Sokan ezzel az intézkedéssel azt vizionálták, hogy az április 8-ai választások során az ellenzéki pártok hátrányos helyzetből indulnak, ezért rosszul fognak szerepelni. Mindebben a Fidesz kezét sejtik és a diktatúra képét vetítik előre. Ilyen véleményt kinyílvánítók közé tartozik Róna Péter közgazdász, jogász és egyetemi tanár.


A szaktudós az egyik internetes portálon ezt írta: Az ÁSZ ellenzéki pártokkal szembeni intézkedése felrúgja a hatalmi ágazatok alaptörvényben előírt szétválasztását. Ez maga a diktatúra.” Majd később így érvelt: “ Az ÁSZ ellenzéki pártokkal szembeni intézkedése felrúgja a hatalmi ágazatok alaptörvényben előírt szétválasztását, azért, hogy a politika, azaz az Országgyűlés, saját 'szervén', az ÁSZ-on keresztül, az igazságszolgáltatás megkerülésével, a jogorvoslás lehetőségének megtagadásával hozhasson egyedi intézkedéseket. Ez pedig maga a diktatúra, aminek megakadályozására a hatalmi ágazatok szétválasztását kitalálták.” Súlyos vádak ezek egy hatalommal szemben, mert ha igazak lennének, akkor megkérdőjelezhetővé válnának a liberális demokrácia alapértékei, egyáltalán a jogállamiság. A helyzet az, hogy ez csak látszólag van így, mert Róna Péter kifelejtett sok tényközlést, ami pedig alapvető jelentőségű a probléma megítélése szempontjából.


Ahhoz, hogy világosan lássuk azt, hogy mi a tényleges helyzet, az alapokat kell átismételnünk. Közismert az, hogy hazánk a kontinentális imperatív jogszemléletre építi a jogrendjét. Ez azt jelenti, hogy a jogrend a politikai hatalom eszközeként funkcionál annak érdekében, hogy a politikai céljait annak segítségével megvalósítsa. Minden párt azért száll harcba, hogy a megszerzett mandátuma segítségével a saját politikai céljait tudja megvalósítani. A jog alapvető sajátossága az, hogy kényszernorma, azaz a jogrendben leírt és elvárt viselkedésformát minden egyénnek követnie kell. Ezt a hatalom úgy éri el, hogy ha a normától eltérő viselkedésformát talál, akkor az egyént rákényszeríti a jogkövető magatartásra. Ha erre képtelen, akkor alkalmatlan a politikai hatalom gyakorlására. Tehát itt szó sem lehet arról, hogy az egyénnek létezhet olyan lehetősége, hogy a jogrendben megkövetelt magatartástásformától eltérő viselkedést tanusítson büntetlenül. Ez a kényszer biztosíthatja azt, hogy egy politikai rendszer stabilisan működhessen.


PONTOSAN LÁTJÁK ÉS ÉRTIK MEKKORA IRDATLAN NAGY SZARBAN VAGYUNK? FRANCOT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.01.13.


...Én nem pontosan értem, hogy Gyurcsány és Bokros, azaz a DK és a MoMa vitája pontosan miről szól és miért kell ezt a nyilvánosság elé teregetni, de hogy nézni is rossz, az egészen biztos. Lehangoló látni, hogy a ki kivel nem akar összefogni és miért típusú nyomorúságos, elkeseredett csatározások folynak még mindig, és annak bizonygatása, hogy ki ütött vissza először. Másfelől ott van a Bangóné-Juhász Péter, azaz az MSZP-Együtt marakodása Csepel kapcsán, és egyre nehezebben tudom meggyőzni magam arról, hogy itt bárki is komolyan gondolja – nem a Fidesz leváltását, mert arról szó nincsen! – legalább annak megakadályozását, hogy megint ne nyerjék rongyosra magukat. Ja, bocsánat, az kimaradt, hogy az egyszemélyes liberális párt, azaz Fodor Gábor meg egyenesen feljelenti Bokros Lajost, aki azt állította, hogy Fodor Gábor pártja a Fidesz teremtménye, a Fidesz támogatásával pénzelik, nem ellenzéki párt, hanem az önkényuralom csatlósa. Fodor ezen berágott, mivel Bokros Lajos nyilvánvalóan hazugságokat állít. Itt tartunk, és ezek után jöjjön valaki és hányja a szememre, hogy miattam nem lesz kormányváltás, mert én nem mondom meg, hogy mit kellene csinálni, én hajtom a Fidesz malmára a vizet, én nem bízom a nagyszerű, fényes jövőben, és én sugallom azt, hogy semminek semmi értelme. Hát bassza meg, így mégis hogy? Kinek hazudjam, kit áltassak és főleg milyen alapon azzal, hogy ezek a pártok képesek és főleg hajlandóak az ország érdekében cselekedni, hogy pontosan látják és értik, mekkora irdatlan nagy szarban vagyunk?

Nem így terveztem, de legyen ez a végszó. Egyfelől az elmebajjal, az ezotériával, és a sci-fi-vel kokettáló, elszabadult hajóágyúként romboló, pusztító Fidesz, a másik oldalon meg a rövidlátó, megélhetési balfaszkodás. Hát ezek után én is csak azt remélem, hogy legalább a pokolban jó társaságunk lesz. Ennél szebb napot, jókedvet, jó pihenést mindenkinek! Csókpuszipacsi.

SZEGÉNYSÉGI SZAKADÉK

CIVILHETES
Szerző: Híres ember
2018.01.13.


Melyik a leggazdagabb ország? És melyik a legszegényebb? És ami a legfontosabb: Magyarország akkor jobban vagy rosszabbul teljesít?

Nehéz megmondani, hogy mitől sorolható egy ország a leggazdagabbak vagy éppen a legszegényebbek közé. Ha például csak a GDP-t – vagyis az egyes országok által termelt áruk és szolgáltatások összértékét – vesszük, akkor a leggazdagabbak listájának élén rendre az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Németország, Japán és az Egyesült Királyság végez. - írja a Ténygyár

Csakhogy ezek a rangsorok nem sokat mondanak a relatív életkörülményekről, vagyis arról, hogy ebben a nagy termelési versenyben az emberek hogyan élnek..

És ugyanígy: a legszegényebb országok közé egy ilyen szempontrendszer alapján Tuvalu, Nauru, Kiribati, a Marshall-szigetek és Palau kerül – csakhogy ezek a Csendes-óceán apró szigetei, amelyek ugyan a lehetőségekhez mérten rendületlenül termelnek, de mivel nagyon kis szigetekről van szó, ezért újra csak nem mond sokat lakosaik életkörülményeiről az, hogy világviszonylatban mennyi a GDP-jük.

Na de akkor hogyan lehet reálisabb képet kapni? Lehetne persze egyszerűen egy ország GDP-jét elosztani a lakosai számával. De még ez se lenne az igazi, hiszen akkor is ott a kérdés: mi a helyzet az árfolyamok ingadozásával? Vagy például azzal a tényezővel, hogy egy-egy országban az élelmiszerek, a ruházati cikkek, vagy éppen a lakhatás költségei mennyire magasak vagy alacsonyak más országokhoz képest?...

ÜRÜGYÚJSÁGÍRÁS

ÁTLÁTSZÓ - MÉRTÉKBLOG
Szerző: Mértékblog
2018.01.12.


Manipulatív hírsorrend, a tárgyilagosság hiánya, elhallgatott tények, elfogultság, kormánypropaganda – ezt szúrtuk ki a november végi állami híradóban a Szúrópróba vizsgálat során. A tetten érhető manipulatív hírszerkesztési gyakorlatból ezúttal a Jobbik elleni kormánypropaganda állami hírműsorokban használt eszközeit emeljük ki, valamint egy olyan hírelemet, ahol a pártpolitikai akarat ugyan nem, de a szakmai alkalmatlanság tapintható. 

Jobbik ügyek

A kormányelvárásoknak való megfelelés vezette a híradósokat a Tett és Védelem Alapítvány Biztonságban vannak-e a zsidók Európában? című konferenciájáról szóló híradáskor. A nemzetközi eseményről „Köves Slomó: A Jobbik jelenti a legnagyobb kihívást az antiszemitizmus elleni küzdelemben” címmel számoltak be, mintha az esemény központi eleme a Jobbik politikájának az elemzése lett volna. A két és fél perces összeállítás több mint harmadában a Jobbik antiszemita magatartása volt a téma, Köves Slomó egy mondatát játszották be, majd interjút is készítettek a vezető rabbival, aki azt a véleményét fogalmazta meg, hogy annak a vehemenciának a nyomai, amellyel a Jobbik annak idején felkarolta az antiszemita gyűlöletkeltést, még most is megvannak, és emlékeztetett rá, hogy ez a párt olyan fogalmakat vezetett be a közgondolkodásba, mint pl. a holokamu, amelyek nehezen helyrehozható károkat okoztak a magyar társadalomban.

Magáról a konferenciáról nem túl sokat tudhatott meg az érdeklődő közönség, a felszólalók közül két államtitkár beszédéből idéztek. Mikola István és Latorcai Csaba egyaránt azt hangsúlyozták, hogy Magyarországon mindenki szabadon gyakorolhatja a vallását, és a kormány fellép az antiszemitizmus ellen.

Pedig ennél jóval többről szólt a rendezvény. Az MTI tudósítása is a két politikus szavait részletezte Köves Slomóén kívül, de tőle a Jobbikkal kapcsolatos mondatot nem is idézte az állami hírügynökség. A távirati iroda valószínűleg kisebb jelentőséget tulajdonított a vezető rabbi Jobbikra vonatkozó megjegyzésének, mint az erre külön figyelő állami híradó. (A rendezvényről részletes tudósítás az online Szombat felületén olvasható, abból kiderül, hogy nemcsak politikusok szólaltak fel, hanem komolyabb szakmai vita is folyt, panelbeszélgetéseken szakértők elemezték az antiszemitizmus kérdését.) A tényleges tartalom az állami televízióban elsikkadt a pártszolgálat mellett...

MAGYARORSZÁGON A KORMÁNYPÁRTI GONOSZSÁG BELÖKTE A NYOMORGÓ GYEREKEKET A POLITIKÁBA, MIKÖZBEN MINÉL GAZDAGABB VALAKI, ANNÁL TÖBBET KAP

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.01.13.


Az 1,8 milliónyi magyar gyerek közül minden harmadik szegénységben vagy fejlődésének alapvető feltételeitől megfosztva él. Százezrek élnek olyan lakásban, ahol nincs vécé, egymillió magyar otthonában nem fűtenek rendesen. Itthon már nem csak a munkanélküliek csúsznak a létminimum alá, két-három gyerekkel is igen gyakori a dolgozói szegénység. Herczog Mária szociológus ezért veti fel: a szülőket felelősségre lehet vonni elhanyagoló magatartás miatt, ha nem gondoskodnak gyermekükről, de mi a helyzet az állammal? A magyar állam más úton jár. A Nyugat-Európában példátlan egykulcsos adó, a családi pótlék 2009-es szinten történő befagyasztása és a gyermekek után járó adókedvezmény nálunk olyan perverz újraelosztást eredményez, amelyben minél gazdagabb valaki, annál többet kap. Pedig amerikai adatok igazolták: a gyermekek iskoláskor előtti fejlesztésébe befektetett minden egyes szövetségi dollár később 16,5 dollárt fial. Mert aki jó minőségű ellátást kapott, motiváltabb, több esélye van arra, hogy sikeresen elvégzi az iskolákat.

Magyarországon időről időre negyvenezer gyermek éhezik. Horgas Péter 2015-ben olvasta ezt az adatot egy MTA-tanulmányban. A tény annyira felzaklatta, hogy úgy érezte, nem tud tovább dolgozni Mozart Don Giovanni című operájának díszletén, amíg nem mozgósítja művész és újságíró barátait, tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy erre felhívják a figyelmet. Ahogy gyűjtötték az adatokat, és elmerültek – ahogyan fogalmaz – a gyermekszegénység szörnyű bugyraiban, rájöttek, többre van szükség, mint hogy hírt adjanak a tényről. Vannak alapvető ügyek, amelyek összetartanak egy nemzetet, például hogy a gyerekekről gondoskodni kell. Szerinte ha ebben sincs közös nevező, maga a nemzet hullik szét.

Így indult a Nemzeti Minimum kezdeményezés. Horgas már nemcsak értelmiségi ismerőseit kereste meg, de járta a kormányhivatalokat, a pártok képviselőinél kilincselt. Úgy látszott, megtörténhet a csoda. Nem csupán egy 85 művészt felvonultató hatalmas jótékonysági koncert programja állt össze 2015. szeptember 26-ra, de minden parlamenti párt képviselője aláírt egy országgyűlési határozati javaslatot a Nemzeti Minimum programjáról. Ebben az állt, hogy az Országgyűlés feladatának tekinti a gyermekéhezés megszüntetését, és szeptember 26-át a nemzeti minimum napjának nyilvánítja. Egyben vállalta, hogy a garanciális szabályokat törvénybe foglalja.

Illetve vállalta volna, ha a KDNP – a magyar kereszténydemokrácia nagyobb dicsőségére – az utolsó pillanatban fel nem rúgja a megállapodást, amelyre korábban a párt képviseletében Hoffmann Rózsa akkori államtitkár is áldását adta...

A FIDESZ ELRONTOTTA A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYT

SZTÁRKLIKK
Szerző: JÁSZ ZOLTÁN
2018.01.13.


Kártyavárként omlott össze a Fidesz migránsozós, Sorosozós, nemzeti konzultációs, Brüsszel-ellenes politikája. Orbán Viktor annyira keményen megvédte a magyarokat, hogy csendben, titokban befogadtak 1300 menekültet, tehát többet, mint ahány ember menekültügyi eljárását le kellett volna folytatni Magyarországon az uniós kvóta szerint.

Ez úgy derült ki, hogy Altusz Kristóf, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai és amerikai kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Times of Malta című lapnak arról beszélt, tavaly 1300 bevándorló kapott menekültstátuszt Magyarországon, azonban a kormány ezt az érintettek biztonsága érdekében nem tette közzé.

Most először tényleg fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mennyi ember küldte vissza a nemzeti konzultációs kérdőívet, hiszen ennyi szavazóból csinált hülyét a Fidesz. Azaz pontosítanunk kell, hiszen nemcsak a naiv, könnyen becsapható kisembereket tette lóvá Orbán Viktor, de saját polgármestereire is végzetes csapást mért, ugyanis amíg a kormány sunyi módon túlteljesítette az uniós kvótát, addig hagyta, hogy Szita Károly kaposvári polgármester vezetésével a fideszes városvezetők tiltakozzanak a betelepítés ellen. Azaz pont az ellen, amit Orbán Viktor és a Fidesz csinált...

ORBÁN - NYOLCVAN ÉV MÚLTÁN

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: NAGY N. PÉTER
2018.01.13.


...A történelem nem ismétli önmagát, legfeljebb a szavait, mondatait, de az egybeesések figyelemre méltóak. Amikor Orbán Viktor az utóbbi hónapokban a jövőről beszél, világokat, életszemléleteket fordít egymással szembe, ahol mi vagyunk a jó, a távlatos oldalon, a Nyugat pedig zsákutcában. Hátrálásában pedig agresszívvá, lekezelővé válik. Akármennyire is groteszk lehet számunkra, hogy már megint ott vagyunk, ahol az előző rendszer évtizedeiben. Egyfelől pusztulásra ítélt, csak a pénzt és a hatalmat szolgáló világhatalmakat látunk, másfelől magunkat és barátainkat, akik az ember pártján állva aratjuk történelmileg szükségszerű győzelmünket. A miniszterelnök mindezzel sikeres és már nem is magányos harcos, hanem egy robusztus jobboldali világlendület haszonélvezője, de gerjesztője is.

Sokkal többet elért Orbán, mint feltételezhettük. Kihívta a multikat, kihívta Brüsszelt – nem a migránsokkal, hanem előbb még, az illiberális átalakításokkal -, kihívta a magyar társadalmat a saját hatalmas holdudvarának gátlástalanul gazdaggá tételével, amihez valahonnan el kellett venni a forrásokat, minimum a szegények millióitól, majd kihívta a kerítéssel az uniós közös politikát és rendszert, ráadásként Sorossal a nemzetközi szinten alapvetőnek gondolt minimális jómodort is. Hatalmi szempontból mégis mindenből jól jött ki. Nem azzal, hogy az ország gyarapodik, mert ezt csak a nemzetközi gazdaság farvizén teszi, s még mindig kevésbé, mint a velünk egyívású országok. Hatalmi tényezővé, erős emberré vált – ezt érte el. Itthon pedig hitelesen kelti fel a „this is your captain speaking” érzést az utazóközönség jelentős részében, ami ha éppen az általa előidézett feszültségek csillapítására szolgál is, hatásos.

Orbán azt mondja a kapitányi fülkéből, hogy történelmi fordulóponthoz érkeztünk, mert a globalizmus erői azon dolgoznak, hogy magyarok helyett "homo brüsszelicus"-szá gyúrjanak bennünket. Úgy látja, Európa világszerepről álmodozott, de már a saját dolgait sem tudja rendezni, ezért bosszúhadjáratot indított azok ellen, akik másként értelmezik a dolgokat, akik fizikai határral védenék meg az országukat...

KIDERÜLT A TITOK: MERKEL VARÁZSOLT

NAPI.HU
Szerző: KOMÓCSIN SÁNDOR
2018.01.13.


Elhamarkodottak voltak azok az elemzők, akik úgy gondolták, Angela Merkel ellőtte politikusi puskaporát, hiába nyert pártja a szeptemberi parlamenti választásokon, nincs már négy éve Németország élén. Mágikus kompromisszumteremtő képessége még működik, zsebre tette politikai partnereit.

Hány olyan politikust ismerünk a világon, aki bevállal egy 24 órás folyamatos tárgyalást legkeményebb ellenfelével és vonakodó szövetségesével, majd úgy áll fel a tárgyalóasztaltól, hogy majdnem kizárólag a saját céljait érvényesítő kompromisszumot kötött velük? - teszi fel a kérdést Leonid Bershidsky, a Bloomberg Berlinben dolgozó publicistája. A válasz: csak egyet, Angela Merkelt.

A kancellár asszony csütörtök reggeltől péntek délelőttig tárgyalt Martin Schulzcal, a szociáldemokraták (SPD) és Horst Seehoferrel a bajor keresztényszocialisták (CSU) elnökével a nagykoalíció meghosszabbításától, s bár sokan úgy vélték nem jön össze az egyezség, ami Merkel politikusi karrierjének végét jelentheti, tévedtek. Rácáfolt azokra, akik szerint elkopott mágikus kompromisszumteremtő képessége...