2021. június 25., péntek

HATVANPUSZTA - AZ ORBÁN URADALOM KÖZPONTJA (TRAILER)

HVG VIDEÓ
Szerző: HVG
2021.06.24.Hatvanpuszta...


MIT LEHET TENNI AZ ÚJ KISEBBSÉGELLENES SZABÁLYOK ELFOGADÁSA UTÁN?

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2021.06.24.Az LMBT emberek összemosása a pedofil bűnelkövetőkkel csak egy újabb epizódja a kormánypártok szexuális kisebbségek elleni kirekesztő politikájának. A múlt héten elfogadott új szabályozás célja azonban nemcsak a megbeélyegzés, de az ellenzék pártjainak megosztása is. Az adásban ezt a helyzetet értékeljük. Előbb a Jobbik alelnökét, Lukács László Györgyöt kérdezzük arról, miért szavazta meg pártja a homofóbbá eltérített pedofilellenes törvényt, és mit jelent ez az ellenzéki összefogás szempontjából. Utána Dombos Tamás (Háttér Társaság) és Vig Dávid (Amnesty Magyarország) értékeli a kialakult helyzetet, reagál a fideszes érvekre és az LMBT aktivizmus kapcsán felmerülő dilemmákra.

BÉKÉS BÉKÉTLENSÉGE

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.06.24.Békés megye. Kiürülő zsákfalvak, rossz közlekedés, elvándorlás. Lenne mit csinálni a környék felemelkedése érdekében. Ám a FIDESZ Békésben is lop. Szó lesz egy 190 milliárdos útszakaszról és a megye saját Mészáros Lőrincéről is...

MI AZ IDENTITÁS? | ÉS MI NEM AZ? | PARTIZÁNPRIDE

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.06.23.Gyakran dobálózunk olyan fogalmakkal, amiket nem feltétlenül jól használunk. Vajon az identitás is valami ilyesmi? Létezik nemi identitás, nemzeti identitás vagy radikális újhullámos cisz hetero teljeskiörlésű gluténmentes fehér férfi identitás? Képzeljük el egy kicsit, hogy a Gellért-hegyen borozva nézzük a Pride-on résztvevőket és az "ellentüntető hazafiakat" és arról gondolkodunk, hogy mi is itt valójában a konfliktus, és ami még fontosabb: kik vagyunk mi? Mi az identitás, és mi a mi identitásunk? Ellentétben a hőn szeretett politikai és gazdasági elitünkkel, én nem szeretném megmondani a tutit. Azt meg, hogy kinek mi legyen, vagy minek kéne lennie az identitásának azt meg pláne nem. De talán érdekes lehet egy kicsit más megközelítés.


EU-CSÚCS: ERŐTELJESEN RENDRE UTASÍTOTTÁK ORBÁNT - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.06.25.


Túlzás nélkül mondhatjuk, tele van megint a világsajtó Magyarországgal, annak nyomán, hogy a tegnap kezdődött brüsszeli EU-csúcs esti vitájában több európai vezető élesen elítélte az eltérő szexuális irányultságú embereket diszkrimináló magyar törvényt. Kárpáti János lapszemléje
.

A belga Le Soir az AFP francia hírügynökség tudósítását átvéve azt emeli ki, hogy 17 uniós tagállam irányítója közös levélben emlékeztetett az európai értékek fontosságára. A tanácskozáson Orbán Viktor magyar miniszterelnököt erőteljes hangon utasították rendre a homofóbnak tekintett jogszabály miatt, és Mark Rutte holland kormányfő egészen odáig ment, hogy felvetette, távozzon Magyarország az Európai Unióból.

A vitában Alexander De Croo belga miniszterelnök az AFP szerint megjegyezte: „az nem választás kérdése, ha valaki meleg, de ha homofób, az igen”. Stefan Löfven svéd miniszterelnöktől azt a kijelentést idézi a francia hírügynökség, hogy hazájának polgárai nem hajlandóak pénzt adni ilyen országnak. „Ez a törvény a jelek szerint nincs összhangban az értékeinkkel” – fogalmazott a vita előtt Emmanuel Macron francia köztársasági elnök. Orbán szerint a vitatott törvény nem a homoszexuálisokról szól, hanem arról, hogy a szülők miként akarják felvilágosítani gyermekeiket szexuális kérdésekben. Varga Judit igazságügyi minisztertől pedig azt idézi a francia hírügynökség, hogy Magyarország nem akar távozni az EU-ból, hanem ellenkezőleg, meg akarja azt menteni a képmutatóktól.

Luxemburgi miniszterelnök: a magyar törvény megbélyegzi a homoszexuálisokat

Az AP amerikai hírügynökségnek a Washington Post által átvett jelentése szerint Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök, aki nyíltan meleg, azt mondta: a magyar törvény megbélyegzi a homoszexuálisokat, ezért küzdeni kell ellene. Bettel felidézte, hogy számára is milyen nehéz volt elfogadni önmagát, amikor tudatosult benne, hogy szerelmes egy vele azonos nemű emberbe.

Az ügy – írja az AP – éles reflektorfénybe állítja azt, hogy az EU képtelen úrrá lenni a soraiban található olyan, úgynevezett „illiberális demokráciákon”, mint Magyarország és Lengyelország, amelyek mélyen konzervatív, nacionalista és migránsellenes kormánya évek óta fittyet hány az unió demokratikus normáira és értékeire. David Sassoli, az Európai Parlament elnöke tagnap is sürgette, hogy kezdjék el alkalmazni azt a mechanizmust, amelynek alapján a jogállamiság tiszteletben tartásától függ az uniós helyreállítási források folyósítása.

A Politico című amerikai portál európai kiadása részletesebben is idézi a luxemburgi kormányfő szavait. Bettel azt mondta Orbánnak: „Nem meleg lettem, hanem az vagyok, ez nem választás kérdése. Anyám gyűlöli, hogy meleg vagyok, ezzel kell élnem. Ön most ezt törvénybe önti. Minden tiszteletem, de ez itt vörös vonal. Alapvető jogról van szó, a másság jogáról.”

Angela Merkelnek azt a megállapítását idézi a Politico, hogy nem csak a szülőknek, hanem a gyermekeiknek is vannak jogaik, és hogy „problémás dolog”, ha egy szintre helyezik a homoszexualitást a pedofíliával.

A Politico arra is kitér, hogy néhány kelet- és közép-európai ország tartózkodni szokott Magyarország bírálatától, és ez a megosztottság a tegnap éjszakai vitában is megmutatkozott. Orbán támogatást kapott Lengyelországtól, valamint bizonyos mértékig Szlovéniától. Néhány ország, köztük Szlovákia, nem foglalt el egyértelmű álláspontot.

Az amerikai portál felhívja a figyelmet arra, hogy Orbán jövőre kemény választási csatának néz elébe, és ezt a jogalkotást széles körben tekintik kampánya részének. Az Eurobarometer 2019-es felmérése arra jutott: a magyar válaszadók 53 százaléka nem ért egyet azzal a megállapítással, hogy nincs azzal semmi baj, ha két azonos nemű személy között jön létre szexuális kapcsolat.

A Politico idéz egy nevének mellőzését kérő Fidesz-tagot, aki szerint a kormányzat aligha fogta fel előzetesen, mennyire erőteljes lesz az ellenállás ezzel az új törvénnyel szemben. A portál – más orgánumokhoz hasonlóan – megírja, hogy egyelőre nem látszik világosan, miként fogják alkalmazni az EU pénzügyi érdekeinek védelmét szolgáló jogállamisági mechanizmust, de azért megállapítja: az Unióban növekszik a nyomás abba az irányba, „valamit tenni kellene” a magyarországi demokrácia és jogállamiság ügyében.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung idézi Merkel német kancellárt, aki szerint „ellentmondásokkal teli, de nagyon őszinte vitát” folytattak Orbán Viktorral. A maguk részéről világossá tették, melyek az alapvető értékeik, és a továbbiakban az Európai Bizottság foglalkozik a magyar törvénnyel.

A svájci Neue Zürcher Zeitung – „Ki nyeri meg a szivárványháborút?” című cikkében arról ír, hogy ez az EU-csúcs eredetileg unalmasnak ígérkezett, hiszen a világjárvány lassan, de biztosan visszaszorulóban van, klímaügyben pedig megvan a közös célkitűzés. Több dolog azonban izgalmassá tette az eseményt: a homofóbnak minősített magyar törvényről folytatott vita, valamint az EU-orosz csúcstalálkozóra vonatkozó, az utolsó percben benyújtott német-francia javaslat. Ez utóbbi azonban már másik történet.

MEGKAPTA A NAGYVÁSÁRTELEPET A FUDAN EGYETEM, KIHÚZTÁK A DIÁKVÁROST A CSEPELI FEJLESZTÉSI PROGRAM CÍMÉBŐL

MFOR.HU
Szerző: mfor.hu
2021.06.25.


És a Fudannal foglalkozó alapítványt is létrehozták, az új kormánygyakorlatnak megfelelően közpénzrejtő-közpénztranszformáló alapítványként.

A csütörtök éjjel megjelent Magyar Közlöny két fontos rendelkezést tartalmaz a Budapestre tervezett kínai Fudan Egyetem, illetve az egyetem kedvéért nagy erőkkel elsorvasztott Diákváros témájában. Az egyik az, hogy

közérdekű vagyonkezelő alapítványként megalapították a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványt.

Tehát ami pénzt, vagyont ebbe bepakol a kormány, az onnantól fogva nem közpénz, közvagyon többé - hasonlóan az elmúlt hónapok során létrehozott megannyi közvagyon-rejtő alapítványhoz. És miután elrendezték, hogy a kínai egyetem létrehozását segítő alapítvány ilyen, első juttatásként meg is kapta a Nagyvásártelepet...

DTK: ELVISZLEK MAGAMMAL – GÁLVÖLGYI JÁNOS

WMN MAGAZIN
Szerző: D.TÓTH KRISZTA
2021.06.23.Gálvölgyi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, parodista, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Gyerekkorában kezdett el a kezeivel bábozni, és különböző hangokon megszólaltatni őket, így derült ki, hogy tehetséges parodista. Ennek ellenére olyan visszahúzódó gyerek volt, hogy az osztálytársai csodálkoztak, amikor kiderült, hogy színész szeretne lenni. (Ez a szemérmesség a magánéletben azóta is jellemző rá.) Nem vették fel elsőre a főiskolára, így indult az 1968-as Ki mit tud?-on, ami után megismerték az utcán, ismert lett. Mikor bekerült a Színművészetire, nem szerepelhetett színpadon, így a „sztársága” elmúlt. Első lánya születésének és egy nem túl kedves nővérkének is köze van hozzá, hogy ezek után az lett a célja, hogy ő legyen „a Gálvölgyi”, akit mindenki ismer. Ez sikerült. De D. Tóth Krisztának nemcsak erről mesél, hanem arról is, hogy miért zavarja, hogy a vígjátéki színészeket más kategóriába sorolják, mint a drámai színészeket, és az is kiderül, hogy milyen apa, miért akart mindig is lányos apa lenni, és hogyan viszonyul(t) a lányai udvarlóihoz. Elviszlek magammal: Gálvölgyi János.

HALPUSZTULÁS: ÖT NAPBA TELT, HOGY LÉLEGEZTETŐGÉPRE TEGYÉK A VELENCEI-TAVAT

ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2021.06.25.


Oxigénhiány miatt pusztult el a nagy kánikulában legalább 3 tonna hal a Velencei-tóban. A haltetemek múlt hét csütörtök reggel bukkantak felszínre. Eltakarításuk azonnal megkezdődött, azonban csak kedden tették komolyabb lélegeztetőgépre a tavat. Velence település polgármestere hiányolta a hatékonyabb állami részvételt, szerinte a probléma megoldásához kevés a MOHOSZ maroknyi halőre és a Vízügy néhány munkatársa. A Vízügy szerint két lehetőség lenne a mostani vízpótlási problémák megoldására, ezek többmilliárdos tételek, az elkészült tervekből egyelőre semmi sem valósult meg. A vízpótlás kérdése azonban egy nagyon összetett feladat, a „természet szerelmesei” szerint ez egy brutális beavatkozás a természetbe, azoknak viszont, akik ebből élnek az az érdeke, hogy lehessen strandolni a tóban. A kedvelt üdülőhely mint szikes tó, az elsők közt sínyli meg a klímaváltozást Magyarországon.....

NEM BIZTOS, HOGY MATOLCSY SOKÁIG MAGÁN HAGYJA A HÉJA-JELMEZT

G7.HU
Szerző: KASNYIK MÁRTON
2021.06.25.


Nagy sorozatot tört meg a héten a Magyar Nemzeti Bank, 113 kamatdöntő ülés után először határoztak az alapkamat emelése mellett. Amikor utoljára ilyet csinált az akkor még Simor András vezette jegybank, 2011 legvégén jártunk, és 6,5 százalékról emelték 7 százalékra a kamatot, egy euróért pedig az akkor nagyon soknak számító 300 forintot kellett adni. A tíz évvel ezelőtti kamatemelés bejelentésének pillanatában jelent meg Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter közleménye, amiben legszögezte, hogy általánosan is ellenzi a kamatemeléseket, mivel azok akadályozzák a növekedést, és versenyhátrányt okoznak a hazai kis- és középvállalkozásoknak.


Matolcsy álláspontja egészen a közelmúltig nem mozdult innen, az ő akaratát közvetítő külsős Monetáris Tanács-tagok* már elnöki kinevezése előtt megkezdték a kamat csökkentését, amit vezetése alatt végül egészen 0,6 százalékig vittek le. Ez nagyon fontos volt a magyar gazdaság utóbbi évtizedében, hiszen jelentős részben ennek volt köszönhető az állam pénzügyi helyzetének rendeződése, az ingatlanpiac fellendülése és a hitelezés felpörgése, ahogyan az is, hogy most éppen 350 forintnál jár az euró jegyzése, de az utóbbi időszakban háromszor is* közel került a 370-hez. Matolcsy tehát híresen a laza pénzügyi feltételek híve, vagy ahogyan a monetáris politika szlengjében mondanák, a galamb-héja spektrumon erősen a galamb irányban helyezkedik el.

Most viszont rövid idő alatt nagyot fordult a világ a jegybankkal, hirtelen és látszólag egyértelmű ok nélkül héja lett.

Nemcsak a mostani kamatemelés, illetve az előrevetített kamatemelési ciklus mutatja ezt a fordulatot, hanem az is, hogy jegybank szakmai anyagai és megszólalói mellett Matolcsy György egyenesen a kormányzati szócső Magyar Nemzet véleményrovatában kritizálta a kormány tervezett 2022-es választási költségvetését, és követelte annak visszavágását. A jövőre tervezett állami beruházásokat például felezné a jegybankelnök...

LÉGRÁDI TAMÁS: A NYELVET TUDÓ DIPLOMÁS NEM A NYELVISKOLA, HANEM AZ EGÉSZ ORSZÁG ÉRDEKE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.06.25.


Ifjúsági szervezetek, köztük a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) kérése alapján a „nyelvvizsga-amnesztia” meghosszabbítását javasolta a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs a kormánynak. Ezt keddi ülésük után Novák Katalin, családokért felelős tárca nélküli miniszter jelentette be. Bár Légrádi Tamásal, a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete elnökével való beszélgetésünkkor még csak a javaslat élt, a kérés hamar meghallgatásra talált. A kormány szerdán döntött róla, és csütörtökön Novák Katalin a Facebook-oldalán már be is jelentette: „nyelvvizsga nélkül is kézhez vehetik diplomájukat, akik 2021. augusztus 31-ig sikeresen befejezik felsőoktatási tanulmányaikat.” A nyelvvizsga-amnesztiáról szóló kormányrendelet már a Magyar Közlönyben már meg is jelent. Légrádi Tamás szerint ez minden korábbi szabályozáshoz képest visszalépés. Rendkívül rossz üzenet, hiszen a nyelvtudás értékét csökkenti le. A döntés ellentétes mindazokkal az értékekkel, amelyeket a mindenkori magyar kormánynak képviselnie kell.


- Mit szólnak ahhoz, hogy idén is lehetne diplomát szerezni nyelvvizsga nélkül.

- Szakmai szempontból, de magánemberként is teljesen értetlenül állok ezelőtt a javaslat előtt. Őszintén szólva ez minden korábbi szabályozáshoz képest visszalépés. Rendkívül rossz üzenet, hiszen a nyelvtudás értékét csökkenti le. Ha van valami, amiben mutatni kellene, hogy milyen értékek mellett kardoskodik a kormányzat, akkor a tudás, azon belül a nyelvtudás nem eshetne áldozatul. Azok, akik nem tették le a nyelvvizsgát biztosan nagyon örülnek, Pedig a lehetőség teljes egészében rendelkezésükre állt még abban az időszakban is, amikor kontakt órákat nem lehetett tartani. Meg voltak a feltételei a nyelvtanulásnak, a vizsgázásnak is, hiszen otthonról, online módon is lehetett vizsgázni. Ennek pedig már jó ideje vége, személyesen is lehet vizsgát tenni. A legszomorúbb az egészben az, hogy sokan vannak, akik nem tudták, vagy nem tudják letenni a nyelvvizsgát. A kormányzat pedig ahelyett, hogy azzal foglalkozna, mi ennek az oka, az okok feltárása után pedig azzal, milyen módon kellene azt segíteni, hogy ezek a diákok mégis nyelvvizsgázni tudjanak, a közösségi élet újra indításának a zászlaja alatt hoznak egy ilyen döntés. Én úgy gondolom, hogy ez a döntés ellentétes mindazokkal az értékekkel, amelyeket a mindenkori magyar kormánynak képviselnie kell...

CSÜTÖRTÖKÖN UTCÁN A LEGÚJABB JELEN - JELEN LAPAJÁNLÓ VIDEÓJA

JELEN
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2021.06.25.Ónody-Molnár Dóra ajánl olvasnivalót a hetilap legfrissebb, idei 25. számából.

AZ ÉS 2021/25. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.06.25.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: Nem kompatibilis tetoválás

Kijutottunk egy világtornára, és az ilyen alkalom mindig lehetőséget ad, hogy megmutassunk valamit magunkból, amit jóformán csakis a sporton keresztül lehet. A sporttörténet olyan emlékezetes pillanatokat jegyez, amik fölidéznek tartást, küzdőképességet, ügyességet, miközben közelebb hozzák az embereket, és akkor itt be is fejezném a közhelyparádét és rátérnék a lényegre: már megint sikerült vállalhatatlan ügyekben az országra vonni a figyelmet, és kétséget sem hagyni afelől, hogy Magyarországot pillanatnyilag igen egyszerű gondolkodású emberek vezetik. Azt azért nem mondanám, hogy bugrisok. A labdarúgó-Európa-bajnokságon ugyanis nemcsak a csapat mutatkozott be, hanem sajnos a vezetők is. Ezért aztán a futballszakma és a futball érdeklődő közege nem is elsősorban arról beszél, hogy a válogatott jobb teljesítményt mutat a vártnál, hanem arról, hogy még mielőtt bármi történt volna, igen hangsúlyosan exponálta magát a bőrébe nem férő kormányfő. Ismert, hogy egy felkészülési meccsen a faji megkülönböztetés ellen tiltakozó ír futballisták letérdeltek, a magyarok nem. De nem is ez volt, ami az általános elképedést kiváltotta, hanem hogy a magyar szurkolók kifütyülték a tiltakozó íreket. Itt lépett akcióba a magyar kormányfő, és az eddigiektől eltérően megjelent a kormányinfón, ahol az egy ilyen alkalomra vetített szokásos mennyiségű zagyvaságok többszörösét hordta össze. Elmondta a sajtó jelen lévő szaktársainak, hogy ilyen térdelő gesztusokat a rabszolgatartó nemzetek tesznek, ami természetesen nem igaz. Orbán egészen egyszerűen összekeverte a gyarmatosítókat a rabszolgatartókkal, gondolom, azért, mert a fejében a gyarmatosító egyenlő a rabszolgatartóval. (Rossz ember, rossz ember.)...

Csepi Lajos: Három nem könnyű

Gadó Gábor: A magyar vírus

Váncsa István: Nem szól a rádió

Darvas Béla: Méhlegelő

Valki László: Reagan, az atombomba és az Ügyes Íjász


Sokáig úgy tudtuk, hogy egy atomháború kitörésének veszélye 1962-ben, a kubai rakétaválság napjaiban volt a legnagyobb. Később kiderült, hogy a világ a nyolcvanas években is közel került a nukleáris katasztrófához. A NATO 1983-ban Ügyes Íjász (Able Archer) 83 fedőnevű hadgyakorlatot tartott Nyugat-Európában, amelynek keretében egy olyan, hagyományos fegyverekkel folytatott kelet–nyugati háborút szimulált, amely nukleáris összecsapásba megy át. Ez önmagában még nem járt volna végzetes következményekkel, a szovjet hírszerzés azonban azt jelentette Moszkvának, hogy a NATO a hadgyakorlat ürügyén valódi nukleáris támadást készít elő a Szovjetunió ellen...

Babarczy Eszter: Vitatkozni Eörsivel

Kutasy Mercédesz: Pierre Menard, az MTMT szerzője


Jorge Luis Borges közismert novellájának elején a narrátor felsorolja főhőse, Pierre Menard látható és láthatatlan életművének darabjait, majd kiemeli közülük a legnagyobb munkát: „szóról szóra és sorról sorra” újra akarta írni a Don Quijotét. A terv a történet szerint csak részben (ám annál tökéletesebben) sikerül, a novellát pedig gyakran értelmezik a fordítás allegóriájaként...

Radnóti András: Amikor a győzelem is vereség

Az összefogás megvalósulóban van – ezúttal kompromisszumok nélkül, közös listával, koordinált jelöltállítással az egyéni körzetekben és ellenzéki előválasztással –, a rendszerváltás reménye azonban elveszőben. Tény: van némi remény Orbán elzavarására 2022-ben. De ha Orbánt erre az összefogásra cseréljük, elvész a remény, hogy Magyarország új esélyt kap egy tiszta, tartalmilag – és nem csak retorikailag – nyugatos, szabad és demokratikus közéletre és állami működésre, kiutat a korrupt, nepotista, cinikus posztkommunista pocsolyából...

Báron György: Mátyás Győző
(1954–2021)

Benda László: Teheráni bakó, rothadt almák

A múlt pénteki iráni elnökválasztásnak az volt a legfőbb tétje, hogy mekkora lesz a részvétel. A voksolás végeredményét ugyanis mindenki jó előre borítékolhatta. Nem volt igazán nehéz dolguk a közvélemény-kutatóknak – a félhivatalosan meghirdetett számok igazolták az előzetes „több mint sejtéseket”...

Lévai Júlia: Egy közmegegyezés felszámolása

Madarász Anna: Egymás közt?


Azt látom, hallom, Nádasdy Ádám egyszerűen közli: „buzi vagyok”. Steiner Kristóf meg azt mondja: „Ha valaki utánam szól, hogy te buzi, akkor megfordulok, és azt mondom: aha, te meg hetero, és?”

Amikor a televízióban ilyen-olyan vetélkedőkben csókkal búcsúznak a párok (ha épp szét kell válniuk a játékban kis időre), vagy örömükben összecsókolóznak, arra gondolok: mi történne, ha meleg, ha leszbikus pár tenné ugyanezt? Persze tudom, nem is kerülne adásba, vagy ha valami hiba folytán mégis, hát… Inkább nem képzelem el a következményeket.

Nemrég tértem vissza Berlinből. A Coca-Cola-reklám szi­vár­vány­szí­nek­ben pompázik mindenütt. A szintén e márkát hirdető plakáton egy nevető transzvesztita kólázik a vidám nagyival. A város különböző pontjain azonos nemű, ölelkező párok. Szégyelltem magam, amikor kicsit jobban rájuk néztem.

Barátom, aki meleg, sokszor mesél nekem...

Fercsik Marianna: Bezárul a kör

V I S S Z H A N G 

Kemény Ádám: Még egyszer Antall Józsefről

Dobozi István: Poszt-castrói forgatókönyvek

Szűcs R. Gábor: Békés válasz

Haskó László: Kisebbségi alkotmány

Szilasi György: Vissza a városba!

P Á R A T L A N

pá- ti-: MEGJÖTTEK

makszi: FEJLŐDÉS

msz: SIKEREK JÚNIUSBAN

Lévai Júlia: IRÁNY LESZBOSZ!

szm: IGEN, DE AMERIKÁBAN

Huszár Ágnes: FOCINEMZET

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


AZ ÉS 2021/25. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.06.25.


F E U I L L E T O N

Nádas Péter: A sötétség színein

I N T E R J Ú

Fóti Tamás: Ausztria egy paradicsom
Beszélgetés Hans Rauscherrel, az osztrák sajtó vezető újságírójával

K R I T I K A

Széplaky Gerda: Malevics hernyófészke

(Molnár Zsolt és Ruzicska Tünde a Kisterem Galériában. Megtekinthető: július 23-ig.)

Csengery Kristóf: Tyű, a Hindemith!

(Hindemith: Wind Sonatas. Les Vents Français. Warner Classics)

És Hindemith? „Kicsoda? Ki az a Hindemith?” – felel a kérdésre kérdéssel a magyar zenehallgató, hiszen a XX. század egyik legjelentősebb zeneszerzőjétől szinte soha, semmi nem szólal meg magyar hangversenytermekben. Enyhíti a mellőzés tényét, hogy Hindemith német kortársai: Schönberg, Berg, Webern is mindmáig hasonló elutasításban részesülnek? Aligha, mivel az új bécsi iskola triászával ellentétben Hindemith zenéje tetszetős, könnyen befogadható, megkockáztathatjuk: szórakoztató – nem véletlenül kereste kenyerét szerzőjük fiatalon tánczenekarokban...

Stőhr Lóránt: „Holnap és holnap és holnap”

(Chloé Zhao: A nomádok földje)

Ez az bátor feminista főhősválasztás még egy európai művészfilmnek is becsületére válna, A nomádok földje azonban amerikai független film, az idei Oscar-díjosztó favoritja, ami a legjobb film, a legjobb rendezés és a legjobb színészi alakítás díját is megnyerte. Chloé Zhao rendező Jessica Bruder azonos című szociográfiájából írta a forgatókönyvet (vajon készült-e a Rakparton óta Oscar-fődíjas amerikai film szociográfia alapján?), és minden érzelmeskedés vagy idealizálás nélkül, mellbevágó őszinteséggel mutatott be egy létformát és egy súlyos emberi sorsot...

Ruff Borbála: Útikönyv itthon maradóknak

(Finy Petra: A fűszerkatona. Előadja Balsai Móni. Kossuth–Mojzer Kiadó, 2021)

Bőséges a szereplőgárda, színes és illatokkal teli Finy Petra meséinek világa, épp ezért nehezen megfogható, mi táplálja a hiányérzetemet. Nem a didaktikusság mellőzése – a tanító szándék erősen jellemezte a korábbi hangoskönyv, A darvak tánca több meséjét –, inkább az, hogy a szövegek rövidsége miatt (nagyjából kétperces egy darab) folyton feltűnik egy-egy szereplő, majd rögtön új kerül elő, a koala, a fóka, a sivatagi róka vagy az öreg vízisikló főszereplőként olyan gyorsan váltja egymást, hogy a hallgató beleszédül. Tömör, leginkább képeslapra való szövegeknek hatnak ezek a történetek, s ha a keletkezésük célját ismerve így is tekintünk rájuk, ez szelídít valamennyit az összhatáson...

Molnár Zsófia: Dob utcai elbeszélések

(Proton Színház/Reisz Gábor: Komolyan röhejes vagyok, Trafó – Trafik kávézó, június 14.)

A filmszerűen párhuzamos jelenetezés szépen működik a szűkös, de ügyesen – az adottságok és a technika funkcionális használatával – kitágított térben. Noha a szó szoros értelmében színpad nincs, Reisznek érezhetően van színpadi érzéke. Tökéletesen irányítja és tereli el a nézői figyelmet, jól keveri a dramaturgiai arányokat, pihenőket is ad, nem kell kapkodni a fejünket, de egy percig sem unatkozunk. Emellett érzékenyen vezeti a színészeket. Az sem tűnik véletlennek, hogy a produkciót a Proton Színház karolta fel: bár a regiszter más, mint Mundruczó Kornél rendezéseiben, a forma hasonlóan muzikális, kellőképpen nyitott ahhoz, hogy a játékban koncentrált fegyelmet teremtsen...

Fáy Miklós: Duna-parti Rajna-part

(Wagner: Az istenek alkonya – közvetítés a Müpa honlapján, június 20.)

2019-ben nem mondtuk ki, de érezhetően fáradt volt a produkció. Valamelyest újítottak is rajta, a vetítések nem mindig ugyanazok, mint a bemutató idején, de ki jár operába a videó miatt? Talán nagyobb probléma, hogy a karmester Fischer Ádámot kevésbé izgatta a feladat, mint évekkel korábban, nem mintha nem figyelt volna oda, egyszerűen csak ez neki már megvolt, más először végigcsónakázni a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, mint hatodszorra. (Tudom, ez a Duna, nem a Rajna, de ez az ismerősebb.)

Grecsó Krisztián: Luxuspáholy

(Foci-Eb a televízióban)

Az nálunk is stimmel, hogy a foci a társadalom lakmusza. A felső tízezer egy része kénytelen úgy tenni, mintha ez az egész neki imponálna, és nyilván elfordítják a fejüket, befogják az orrukat, hiszen ilyen közel (bármilyen szeparált is a luxuspáholy) sosincsenek a híveikhez. Azokhoz, akiket ők szítanak, hergelnek gyűlöletre, akiknek ők keresik az ellenséget, és akiknek ők üzenik meg, mit engedhet meg magának egy tisztességes magyar melós, ha „ki akarja engedni a gőzt”...

Károlyi Csaba: Valami az interjúkészítésről

(Dobszerda, Váradi Júlia műsora. Klubrádió, szerda 20.00–21.00)

Aki Komoróczy Géza páratlan és lenyűgöző személyére kíváncsi, el kell olvasnia a könyvet. Aki Hargittai István beszélgetésekbe rejtett, igen következetes személyére, olvassa az interjúit. Még egy apróság. Azt kérdezte Váradi Júlia, miért lett vegyész, mire Hargittai elnevette magát. „Miért nevet?” – jött a kérdés. „Mert egy ilyen beszélgetésben csak őszintén lehet válaszolni” – mondta, majd őszintén válaszolt. De talán azért is nevetett, mert Váradiban meglátta saját magát. Mint kérdezőt...

Csuhai István: Egyszóval angol


Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub. Fordította Orosz Anna. Agave Könyvek, Budapest, 2021, 367 oldal, 4480 Ft

Jó krimihez méltóan A csütörtöki nyomozóklub elsősorban nem a „ki” és a „mit”, hanem sokkal nagyobb lendülettel a „hogyan” kérdéseit feszegeti, és a bűnügyi vonatkozásokat lehántva róla, regényként is a dolgok „hogyan”-ja áll az érdeklődése középpontjában. A szerző, a debütáló írónak éppenséggel már nem annyira fiatal, 1970-ben született, a regény megjelenésekor ötven éves, Nagy-Britanniában 2020 őszéig, a regény megjelenéséig leginkább televíziós személyiségként, tévés kvízműsorok vezetőjeként számon tartott Richard Osman a duplafenekűség tekintetében példamutatóan vetette papírra vagy ütötte számítógépbe első könyvét...

A HÉT KÖNYVEI


A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Lovász Andrea: Ex libris

Darvasi László: Pálcika, a detektív
Tóth Krisztina: Malac és Liba sorozat 1–4.
Vibók Ildi: Zrínyi Ilona
Bertóti Johanna: Almából ki, körtébe be

Végső Zoltán: Az ismeretlen Presser

Presser Gábor: Presser könyve. Helikon Kiadó, Budapest, 2020, 519 oldal, 6999 Ft

A könyv szerintem legszebb része, ahogy a Próba című balettelőadáshoz készített zenéről, az Electromatic szólólemezéről ír, és ezekből a mély gondolatokból van kevés. Persze, ott az ígéret, lesz még egy kötet, és az okosan összeállított első könyvet tekintve el tudom képzelni, hogy majd más alapokról indulva mesél a zeneszerző, kicsit talán intimebb megvilágításban. Viszont amit most Presser könyveként olvashatunk, az inkább a Presser-sztori...

Lamár Erzsébet: Határainkon innen és túl

Pavlovits Tamás: A végtelen észlelése a kora újkorban. Gondolat Kiadó, Budapest, 2020, 310 oldal, 3400 Ft

Pavlovits Tamás filozófus, a Szegedi Tudományegyetem professzora legújabb könyvében a következő, kettős tézist fogalmazza meg: a végtelen beépül az emberi elme kognitív struktúrájába, észlelése pedig ily módon előfeltétele a véges tárgyak észlelésének. A sokéves kutatómunka eredményeit összegző kötet mértéktartó módszerességgel lát a probléma kibontásához...

Mayer Zsófia: Századfordulós szemfényvesztés

Böszörményi Gyula: Ambrózy báró esetei VI. – A Barnum-rejtély. Könyvmolyképző Kiadó, Szeged, 2020, 336 oldal, 3799 Ft

A nyomozó ezúttal nem a címszereplő különc arisztokrata, Ambrózy Richárd, aki pökhendiségével, különös módszereivel, észjárásával a korszak emblematikus nyomozófiguráihoz hasonlít. Korábbi balesete miatt kényszerpályára kerül, csupán szakmai segítséget nyújt az őt helyettesítő feleségének és sógornőjének. A nő mint nyomozó megjelenése előrevetíti a nők társadalmi szereplehetőségeinek kiterjesztését. A főszerepet kapott Mili mesterétől eltanult eszközökkel dolgozik, precíz megfigyeléseire alapozva ér el sikereket. A regényfolyam során a fiatal nő gondolkodása egyre érettebbé, nyomozási stílusa professzionálisabbá válik...

Vásári Melinda: Romok és épületek

Ketten egy új könyvről – Kukorelly Endre: Istenem, ne romolj. Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 169 oldal, 3500 Ft

A kötetben motívumok, szókapcsolatok, formák vándorolnak egyik szövegből a másikba, aminek sűrűsödési pontja az Élet és nem ciklus. Az alcím (ezeket ismételgeti) kettős jelentésű: ismétel vagy ismétlődik más versekben, úgy gondolom, mindkettő egyszerre érvényes, irány nélkül. Azáltal, hogy a szerző ciklusba rendezte e verseket, önálló, kiemelt státuszt – és kvázi címet is – kapnak, és kapcsolódási pontjaik is kitűnnek. Izgalmas példa erre, ahogyan a nyitó és a záró vers több ponton összecseng, mégpedig tükrös szerkezetben...

Csehy Zoltán: Uralni a húsz másodpercet

Ketten egy új könyvről – Kukorelly Endre: Istenem, ne romolj. Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 169 oldal, 3500 Ft

Kukorelly költészetében rendszerint a köznapi, a triviális, a minden értelemben prózai változik át költői szöveggé, miközben a látszatnaivitás vagy csevegő könnyedség egyre fajsúlyosabbá terhelődik. Az olvasót csapdába csalja a látszat, s maga is elámul, amikor a vers végére érve úgy érzi, hogy Kukorellynél kevés agyafúrtabb költő van, hogy az összkép, az összhatás enyhén szólva is parádés. Ezt a beavatási rituálét minden egyes Kukorelly-vers képes újra meg újra eljátszani: felkínálja a sétát a könnyed, ismerős, szinte tapintható közvetlen benyomások terepéről a mélységbe, az örvényszerűen megnyíló belső univerzumba, mely a leginkább egy önreflexív kivetüléseibe belezavarodó tükörrendszerhez hasonlít.

I R O D A L O M

Petőcz András: Az ég alatt

(Paul Verlaine – Arthur Rimbaud halálára)

Petőcz András: Emlékszem, ahogy
(Paul Verlaine – Arthur Rimbaud-nak)

Somos Ákos: Azok a szép napok

Somos Ákos: Ágnes szelfizik

Somos Ákos: Szabad a választ

Somos Ákos: Anyaszavak

Somos Ákos: Ars Historica

Szaniszló Judit: Szintkülönbség


A férfi nem is sejti, hogy a szemközti házban egy emelettel fentebb egy emberi jogi civil szervezetet havonta fix összeggel támogató, nagynevű gyógypedagógusnő lakik. Az egyedülálló nő tizenöt éve ugyanazzal a karcos ezüstgyűrűvel a jobb gyűrűsujján csinál mindent, kivéve talán a mosogatást, mert a konyhai lefolyó rovátkái közti rések túl nagyok, a gyűrű pedig ott könnyebben eltűnhetik örökre. A nő ideológiai és kényelmi alapon megveti a test szőrtelenítésének kultuszát, de amint eljön a nyáridő, hónalját és lábának hosszú szoknyából is kilógó alsó negyedét azért egy jobb minőségű női borotvával, rózsaszín kupakos borotvahabbal, nagy sugárban folyatott meleg vízzel négy perc alatt simává teszi hetente kétszer, a reggeli indulás előtt. Bár egyéb testtájain jellemzően nem szőrtelenít, azon többnapos szakmai konferenciákra, amelyeken mint meghívott vendég előadó a helyszínt biztosító szálloda wellness-részlegét is használhatja, eleve epilált bikinivonallal érkezik...

Marton-Ady Edina: A Nagy Bumm

Olykor azt játszották, hogy nincsen kezük, se lábuk. Azokban a napokban sokat esett az eső, a világ megtelt a nedves csigaszag és párolgó beton illatával. A záporok után, a nagyra nőtt fűbe feküdtek, hogy idétlen, kígyózó mozdulatokkal versenyezzenek az évek óta egyre rozsdásabb vaskapuig. Amíg lökték magukat előre, teljesen átáztak, elmozdultak a ruhadarabok, hasukon lehorzsolódott a bőr, aztán a póló már teljesen a nyakukba csúszott, sálként tekeredett János ádámcsutkája köré, elrejtve a fiú tűzvörös nyakát. Elizának hétről hétre nőtt a melle, de a fiú úgy tett, mint aki ezt nem veszi észre. Valahogy nem bírta elviselni a test változásait, rendszerint sírva vitte ki foltos alsónadrágját a mosnivalóba, hogy aztán anyja melltartójába göngyölítse, remélve a legjobbakat, hogy nem kell megint végighallgatnia este az asztalnál az anyja felvilágosító előadását a gyermeknemzésről, miközben a szokásos műbőrös virsliről húzzák le a húsra tapadt belet...

Orcsik Roland: Lunch off

Ahogy leereszkedtünk libasorban a hajó lépcsőjén a partra, körberajzottak minket a tuktuksofőrök. Very cheap!, kiáltozták. A tuktuk autós riksa, valami olyasmi, mint a motoros tricikli. Úgy kellett elfutnom az erőszakos sofőröktől, sőt, olyanok is akadtak, akik perceken át követtek. A kikötőt akartam körbejárni, ám annyira rámenős volt az egyik tuktuksofőr, hogy kötélnek álltam, vigyen el az óvárosba. Amint beültem a csicsás, arab betűkkel telepingált járgányba, odaszaladt hozzám egy másik vezető, a karomat rángatta, hogy vele féláron furikázhatom. A sofőröm kiszállt, veszekedni kezdtek, végül pofon is csattant. Amikor már a földön birkóztak, kiszálltam a tuktukból, és szép csendben eloldalogtam. Ám nem sokáig maradhattam egyedül, mert rám szálltak a karperecárusok. Még mielőtt bármit is szóltam volna, ráhúzták a karomra a bőrből készült, elefántmintás bizsukat, alig tudtam leszedni őket...

Danyi Zoltán: A rózsás papírok

A női strand tulajdonképpen egy fából készült, részben a parton álló, részben a víz fölé nyúló, szép és bonyolult épületegyüttes volt, középen két nagy faházzal, jobbról öltözőkabinok hosszú sorával, balról egy vízre nyíló, tágas csónakházzal, és ezeket az épületeket fából készült mólók kötötték össze egymással, számos egymásba futó, egymás útját keresztező, helyenként egybeolvadó móló kapcsolta össze a csónakházat és az öltözőkabinokat a két nagy faházzal, legalábbis ez lehetett az eredeti terv, abban az időben viszont, mikor a rózsát hordtam a szabadkai üzleteknek, meglehetősen foghíjasak voltak már ezek a mólók, és semmit nem kötöttek össze semmivel, a megmaradt lécek és deszkák elkorhadtak, eltöredeztek, rájuk lépni saját felelősségre sem volt ajánlatos, és ami azt illeti, nemcsak a mólók, hanem az egész úgynevezett női strand lerongyolódott, az épületek falai megvetemedtek és megdőltek, a rájuk festett szép virágfüzérek elhalványodtak és elszíntelenedtek, a homlokzat faragott díszítéseit pedig belepték a pókhálók, melyeket szürke rongyokká, koszlott, szakadozott fátylakká változtatott a beléjük tapadó por és homok, vagyis azon a nyáron, mikor a rózsát hordtam a szabadkai virágüzleteknek, már meglehetősen lerobbant állapotban volt ez a szép és bonyolult épületegyüttes, mely a nevéről ítélve akkoriban épülhetett, mikor a nők még külön fürdőztek a férfiaktól.

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2021.06.25.


A SZERK.


A SZERK.
Szivárványstadion

Hétfő estére nagyjából bizonyosság lett, hogy az UEFA és a német labdarúgó-szövetség nem engedi, hogy a Németország–Magyarország Európa-bajnoki csoportmeccs idején szivárványszínű külső megvilágítást kapjon a müncheni stadion. Ám e borítékolható döntés már semmilyen módon nem befolyásolta a történet kibontakozását: addigra felért az a csúcspontjára. A szégyenen már túl voltunk, a gyalázat így akár rá is érhetett.

A SZERK.
Tegezében hét tézis

A kormányfő a múlt szombaton Schmidt Mária kormánybiztos asszony megtisztelő összehívására és jelenlétében, a 30 éve szabadon című tanácskozáson ismertette hét tézisét az unió megreformálásának módozatáról. Már a tézisszám kiválasztása is nagy politikai empátiáról árulkodik, a bennfentesek és az egyszerű emberek egyaránt érezték, ha megfogalmazni előtte nem is tudták volna, hogy a hat kevés lett volna, a nyolc meg sok. És mivel tört tézist nem ismer a módozatismertetés műfaja, a kormányfői tézisszámválasztás a hétre esett. Jó választás volt!

PUBLICISZTIKA


GEREVICH ANDRÁS
A legnehezebb kamasznak lenni
Vallomás az ifjúkori szerelmekről

Tízéves voltam, amikor utoljára valami olyasmit éreztem lány iránt, amiről gyerekfejjel azt hittem, szerelem. Dublinba költözött a család, és bár anyu próbált tanítani, fegyelmezetlen gyerek voltam, így minimális nyelvtudással kezdtem az évet az angol nyelvű iskolában.

RÉV ISTVÁN
A szemfényvesztő
Hatalom az igazság fogalma nélkül

A kora ötvenes évek egyik reggelén (április 4-én, hazánk felszabadulásának ünnepén, vagy talán május 1-jén, a munkásosztály nagy harci seregszemléjén, lehet, hogy éppen november 7-én, a nagy októberi forradalom évfordulóján) reménytelenül esett az eső (vagy fagyos szél fújt és hullott a hó). A rádióbemondó ismerős hangja azzal kezdte a híreket, hogy gyönyörű napsütésre ébredt az ország, mintha jókedvében a természet is ünneplőbe öltözött volna a nagy ünnepen.

EGOTRIP

VAJDA GERGELY
Zene hetilapra

Rácz Aladár Johann Sebastian Bachhal beszélget Vajda Gergely műhelyében

BELPOL


INTERJÚ
„A szegények még soha nem jártak jól”
László Csaba közgazdász, címzetes egyetemi tanár, volt pénzügyminiszter

A magyarországi infláció tartósan az uniós átlag felett alakulhat, és ennek a begyűrűző hatások mellett jelentős részben belső okai vannak. Alighanem az elmúlt 11 év monetáris és fiskális politikájának isszuk meg a levét – és közben ismét növekszik a magyar államadósság is.

A HIT GYÜLEKEZETÉNEK ÚTJA A LÁZADÁSTÓL A FIDESZIG
A Bibliából kiolvasott érdek

Nagy utat járt be a pünkösdi-karizmatikus imakörként indult, a rendszerváltás idején az SZDSZ-szel szövetséges gyülekezet, mire bevett egyházként megérkezett a Fidesz kebelére. Érkeznek a NER-milliárdok, Németh Sándor vagyona is többmilliárdosra duzzadt. A vezető lelkész pedig a „sátáni globalista kormányzás” ellen folytat kampányt.

CSAK AZ ÁLLAMHOZ FORDULHATNAK A MEDDŐSÉGGEL KÜZDŐ PÁROK
Akár egy trafikot

Jövő nyártól kizárólag állami meddőségi klinikákon végezhetnek lombikkezeléseket, emiatt sokan még hosszabb várólistáktól és romló színvonalú ellátástól tartanak. Azok, akik nem bíznak az állami rendszerben, külföldön lesznek kénytelenek küzdeni a gyerekvállalásért, de vannak, akiktől ennek az utolsó esélyét veszi el a kormány.

ELŐVÁLASZTÁSI MATEK AZ EGYÉNI KÖRZETEKBEN
Gondosan rajzolt frontvonalak

A pártközi alkuk és a kölcsönös visszalépések mellett is bőven tartogat izgalmakat az ellenzéki előválasztás az egyéni választókerületekben. A hatpárti szövetség tagjai más-más taktikával és eltérő esélyekkel fordulnak rá a versenyre.

BÉKÉSCSABAI CSALÁD KÓRHÁZI KÁLVÁRIÁJA
Egy a harmincezerből

Stroke-kal került kórházba tavaly szenteste a békéscsabai 67 éves Makai János. Bent aztán megfertőződött koronavírussal, és már nem tért haza. A család meggyőződése, ha a férfit otthon ápolják, ma is élne. Nem hibáztatnak senkit, de azt szeretnék, hogy ilyen ne fordulhasson elő.

KÜLPOL

INTERJÚ
„Egyszerre egymilliárd szocialistát”
Bryan Caplan közgazdász

Szabad a pálya – vajon mit mond a tudomány a bevándorlásról? című 250 oldalas képregényében a nyitott határok előnyeit ecseteli. A minap magyarul is megjelent nem mindennapi mű szerzőjével Zoomon beszélgettünk.

NEKROLÓG

GYÁSZ
Át a falakon
Perczel Anna (1942–2021)

Perczel Anna építész, urbanista, az Óvás! Egyesület alapítója 1942-ben született Párizsban. Miután családjával visszatért Magyarországra, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán szerzett diplomát, majd a Budapesti Városépítési Tervező Vállalatnál, Vadász György műhelyében dolgozott.

KÖNYV

PÉTERFY GERGELY
Doktor Faustus labirintusa
Emlékezés Simon Balázsra

Balázs csodálatra méltó szörnyeteg volt. Briliáns társalgó, hihetetlenül szórakoztató asztaltárs. Reneszánsz fejedelmi udvarokban gennyesre kereste volna magát csak azzal, hogy szóval tartja a művelt társaságot – véget nem érő sziporkák, szójátékok, kultúrhistóriai, filozófia-, kritikatörténeti és irodalomelméleti futamok szövődtek hétköznapi pletykákkal, színes elbeszélésekkel, versidézetekkel és bohóctréfákkal egymásba cikázva, néhol követhetetlenül, de mindig nagystílűen.

KRITIKA

KÖNYV
Sűrű, sötét erdő
Simon Balázs: Összegyűjtött versek

Nem emlegetik, nem írnak róla, egyetemen nem tanítják. Nincs róla semmi elnevezve, kötetei nehezen beszerezhetők, nem olvashatók online. Nem túlzás: a teljes és végleges elfeledéstől mentette meg a mostani (első) össz­kiadás ezt a nagy életművet. De milyen is ez az életmű? Mik a költészeti értékei? Meg tud-e ma szólítani minket, és ha igen, hogyan és mivel?

KÖNYV
Nyelvvilág
Fehér Béla: Ördögcérna

Az ördögcérna maga a burgonyafélék családjába tartozó lombhullató cserje. Itt líciumként emlegetik, de hívják még farkasbogyónak vagy gojibogyónak is, és a regény világán belül a kisebbrendű idő- és dimenziókapuk (ha jól értem) jelenlétét jelzi.

ZENE
Asztaltársak
Csalog–Parti Nagy: LétbüféA Létbüfében egy asztalhoz vetődik a költő, a zeneszerző és az énekes. Nem tudni, hogy mit isznak, de egy pillanat alatt szót értenek egymással. Egyikük még a baby boom szülötte, a másik kettőt már az X generáció könnyezte ki, mint igazgyöngyöt a kagyló. Mindhármuknak van némi tapasztalata csalatásban és fenében, és úgy lépnek túl e mai kocsmán, hogy előttünk is kitárják a kocsmaajtót.

FILM
Az ellenállás melódiája
Chloé Zhao: A nomádok földje

Az amerikai vidék, a Közép-Nyugat lakói, a „fehér szemét”, a redneckek (mindenki vérmérséklete szerint válogathat a rendelkezésre álló kifejezések között) sokáig az iszonyat, a jelenben velünk élő barbárság és elmaradottság jelképei voltak az amerikai filmben (A sziklák szeme; Gyilkos túra; A texasi láncfűrészes mészárlás).

FILM
Ártók
Michel Franco: Új világrend

Dúsgazdagék esküvője a világ (jelen esetben Mexikóváros) többi részétől társadalmi és fizikai értelemben is elzárt, erődszerű villában.

FILM
Dobozok közt
Kevin Macdonald: The Mauritanian

A Fontos Filmek (igaz történet, komoly igazságtalanság, komor hangvétel, megrendült taps, állófogadás Beverly Hillsben) két gyakori szereplője a hatalom megnyomorította kisember és az ügyét felkaroló, lelkiismeretes ügyvéd. Ők most a guantánamói fogolytáborban méregetik egymást az egyik olyan helyiségben, amit történetesen nem a fogvatartottak kínzására rendeztek be.

RÁDIÓ
Senki földjén
Édes Néném! – podcast a Bartókon

Szegény Mikes Kelemen! Ha az utókor kíméletlenségét a félresikerült stílusimitációkban lehetne mérni, Rákóczi fejedelem kamarása alighanem országos rekorder lenne.

SZÍNHÁZ
Azok a pesti éjszakák!
Proton Színház: Komolyan röhejes vagyok

Reisz Gábor érdekes formát választott első színházi rendezéséhez. A helyszín a Trafó frissen felújított kávézója, a Trafik, a leszűkített játéktérnek megfelelően a nézők száma is csökkentett. A színészek az asztalok között járkálnak, sőt az utcát is „elfoglalják”. A kávézó egyben nézőtér, színpad és díszlet is.

ZENE

INTERJÚ
„Közben röhög rajtunk”
Kelemen László és Sarkadi Miklós – Dope Calypso

„Ha már az is gond, hogy valaki meleg, akkor mi hadd legyünk már heti két órában műhomokosok” – vallja a Dope Calypso. Az együttes június végén hozza ki Tears to Freshwater címmel a szintis powerpop felé elmozduló új lemezét. Sarkadi Miklós énekes-gitárossal és Kelemen László gitárossal a káoszos lemezírási folyamatról, a most különösen aktuális queer esztétikáról és a magyar zenekarok nemzetközi lehetőségeiről is beszélgettünk.

MI A KOTTA?
Cigányszem farkasszem

Klasszikus zenei programajánló a 2021/25. hétre

VISSZHANG

VISSZHANG: LEMEZ
Richard Strauss: Hősi élet; Burleszk

A romantikus repertoár sokszor patetikus, tartja a közvélekedés, pedig az irónia is ott van a romantikusok eszköztárában: megtaláljuk sokaknál, Heinétől E. T. A. Hoffmannig, Berlioztól Schumannon át Richard Straussig.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Dom

Pedro Machado Lomba Neto, becenevén Pedro Dom a 2000-es évek elején tartotta rettegésben Rio de Janeiro luxusnegyedének lakóit.

VISSZHANG: LEMEZ
Kings of Convenience: Peace or Love

A norvégiai Bergenből való Erlend Øye és Eirik Glambek Bøe akusztikus duója kisebb forradalmat keltett, amikor 22 éve feltűntek a színpadon, majd kiadták első, Quiet Is the New Loud című albumukat.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Sweet Tooth: Az agancsos fiú

Jeff Lamire Sweet Tooth című képregénye egy olyan világot mutat be, ahol egy rejtélyes, influenzára emlékeztető vírus letarolja a világot.

VISSZHANG: FILM
A potyautas

Joe Penna és Ryan Morrison különös sci-fije a földhözragadtságával tüntet.

VISSZHANG: KÖNYV
Orosz István: Páternoszter

Ha képzőművész ír regényt, az olvasó szuggesztív képekre számít.

VISSZHANG: LEMEZ
Mayberian Sanskülotts: Rekult II.

A hazai lo-fi hullám idején indult zenekar tavaly ünnepelte 10. születésnapját, ebből az apropóból terveztek kiadni egy dupla lemezt a korai dalaik újravett verziójával.

VISSZHANG: KONCERT
Identified Flying Object Feat. Ralph Alessi

A vendégjátékot Gyárfás Attila dobosnak köszönhetjük, aki hollandiai tanulmányai alatt kezdett Alex Koo-val játszani.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
Megsokszorozódik az ereje
Martinkovics Katalin alelnök, MASZK Egyesület

„Terveink szerint július 30. és augusztus 7. között lesz a 31. THEALTER Szegeden.”

FILM

TÉVÉSMACI
Az ürgék körtéje

Sztupa és Troché kalandjai

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2021/25.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Egy hét tudomány 2021/25.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Szüret 2021/25.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LOKÁL

HASZNÁLT VILLAMOSOK BUDAPESTEN
A város tevéi

A BKV 35 darab használt villamost vásárolna a frankfurti közlekedési társaságtól. Az elmúlt években számos használt jármű került a fővárosi tömegközlekedésbe; az első jelentősebb vásár húsz évvel ezelőtt botrányok közepette köttetett.

LÉLEK

INTERJÚ
„Csak fogni tudtam a fejem”
Mihalik Enikő szupermodell

Békéscsabán született, 15 éves korában, szinte véletlenül fedezték fel, s a legnagyobb márkák arca lett a kezdetektől. Férjével, Korányi Dáviddal, a Fővárosi Önkormányzat városdiplomáciai csoportjának vezetőjével az első gyereküket várják – New Yorkban. A pályájáról, a szakmai kiszolgáltatottságról és az emberi nyitottságról beszélgettünk vele.

TUDOMÁNY

KIÁLLÍTÁS
Egér piros golyóval
Akadémia (körbejárás)

Bicskei Éva művészettörténész több évig tartó projektje (a tranzit.hu Rendszerváltások című programsorozatának részeként) a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteivel foglalkozik. A kiállítás kapcsán három kérdés merül fel: miért álltak a fókuszban a kutatóintézetek, miért is érdekesek ezek, és hogyan prezentálható mindez egy kiállítótérben?

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Savanyúság, de gyümölcs

Spenótos-mazsolás csirkemáj burgonyapürével és ecetes cseresznyével

KERTÉSZ LESEK
Švejk – Balassagyarmat

Knédli Nógrádban

„NÉHA A POLGÁR IS FELHÁBORODIK” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.06.24.


A TARTALOMBÓL:

– Egy kormányfőnek ne remegjen meg a keze – Dobrev Klára elszámoltatásról, a bizonytalanok megszólításáról, az őszödi filmről és a miniszterelnök-jelöltek közötti tudásbeli különbségekről. Interjú

– Nádasdy Ádám: Néha a polgár is felháborodik – „A társadalmi közgondolkodásban visszasüllyedtünk a kommunizmus ideje alatti szintre: megint sokan úgy érzik, hogy csak egyetlen vezető alkalmas, és elfogadják, ha mindenben ő dönt”. Interjú

– Mecseki hajtűkanyarok – Baranya 1. simább menetnek tűnik az ellenzéknek, ám a kettes körzetben erős viszályok feszítik az összefogást. Előválasztás, 1. rész

– Van, akinek elég lesz egy zsák krumpli – Kiket céloz, mennyibe kerül, és mire lehet elég a Fidesz nagy pénzosztása?

– Alkalmi Ukrajna a Dunántúlon – Egykor koszorúval búcsúztatták az utolsó megálló vonatot, ma már talán észre sem vennék, ha eltűnne a vasút. Riport

– Az emlékév soha nem érhet véget – Nyoma sincs a rendszerváltás 30 éves évfordulójára ígért emlékműnek. Schmidt Mária nem beszél újságírókkal

– Heti hatvan óra munka éhbérért – A 68 ezer egészségügyi szakdolgozó több mint fele arra készül, hogy amint lehet, elhagyja a pályát 

– „Már évek óta magamra alszom el” – Háromnegyed évbe telne, ha a mentősofőr által felolvasott összes művet meghallgatnánk. Király Gábornál jártunk

 Felfalja Montenegrót a kínai adósság? – Hónapok óta kilincsel a montenegrói kormány Brüsszelben, hogy segítsen az Európai Unió

– Kiszámíthatóbbá válhat az orosz–amerikai viszony – Vlagyimir Putyin és Joe Biden genfi csúcstalálkozója után is fennmarad a kétoldalú viszonyban a feszültség

– Tizenegymillió albérlő kerülhet az utcára – A legutóbbi gazdasági világválságot előidéző, 2006-os amerikai lakáshitelezési buborék óta nem ugrottak meg ilyen mértékben az ingatlanárak az Egyesült Államokban, mint most

– Újra bíróság előtt az újságíró-gyilkosság felbujtói – A szlovákiai Legfelsőbb Bíróság úgy döntött, hogy újra kell tárgyalni Marián Kocner és Alena Zsuzsová ügyét

– Klímacélok: nincs kompromisszum – Az uniós tagállamok vonakodnak attól, hogy a gazdálkodóikat új klímavállalásokra sarkallják, pedig egy friss jelentés megállapítja, hogy az elmúlt tíz évben az agrárágazat semmivel sem járult hozzá a környezet védelméhez

– Jöhet a bogárropi és tücsökliszt? – Felkerült az uniós étlapra a lisztkukac, de idehaza egyelőre kicsi az esélye, hogy a boltok polcain találkozzunk vele

– Nincs rózsaszín máz – Visky Ábel első egész estés filmjéről (Mesék a zárkából)

– Szigorúan zárt ajtók mögött – Tormay Cécile írónő, a „legnagyobb magyar asszony” közel száz éve kirobbant homoszexuális botránya és annak utóélete a múlt héten elfogadott, homofóbiával vádolt pedofiltörvény kapcsán is tanulságos lehet

– Újabb remek vakcina készült el – de lesz rá igény? – Az amerikai Novavax cég a többi oltóanyagtól teljesen eltérő, fehérjealapú technológiát használ

 Megemelt határérték – Az amerikai kormány egy héten keresztül próbálta kideríteni, mekkora a baj a kínai Tajsan város atomerőművében

– A létezésbe vetett bizalmat vették el tőlük – Zoltán Gábor a nemzeti táborról, egykori hittanórákról és arról, miénjt zavarják a turulmadarak a XII. kerületben, ha a Szabadság hídon lévők nem. Interjú

– Görögöt fogtunk – Gasztrolidérc a budaörsi Pyrgos Tavernáról

– Kívülálló volt, társtalan alkotó – Gedő Ilka grafikáit mutatja be a Magyar Nemzeti Galéria új kamaratárlata

– Foci, üzlet, gasztronómia – VIP-vendégek voltunk a labdarúgó-Európa-bajnokságon

Bűvös Szakács-melléklet
– Ment-e gasztroforradalom által a magyar konyha elébb?
– Puliszkakrém zöldborsóval
– Konfitált gomba, pesztó, kukoricahab

– Sertésfasírt
– Zöld finomfőzelék
– Tökfőzelék liszt nélkül
– Kelkáposzta-főzelék
– Pisztráng, vajtökfőzelék, kovászos uborka
– Eper, zöld spárga, mézes vinegrett

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: Hogyan lettem náci
– Dévényi István: Én és a foci
– Reichert János: Orbán–Gyurcsány-tengely
– Szerető Szabolcs: Ki akar itt nyerni? – Álláspont
– Szabó Antal: A kordon mögött
– Weisz György: Ha nagyapám ezt láthatná
– Pápay György: A XXI. század messze van – Több a zászló
– Verebes István: Le nem írt mondatok útvesztője
– Híd Jenő rajzol: Társadalmi felelősségvállalás
– Pethő Tibor: Tüszkölünk – Újbeszél
– Gazda Albert: Tárgyak
– Gulyás Balázs: Haragszol a kormányra? Verd le az egyház veséjét! – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Marabu: Ennyi-annyi

Tárca:
– Végh Kata: Karrier
– Szenczi Tóth Károly: Pali, Palika, Palkó (Könyvrészletek)

ITT OLVASHATÓ