2018. február 17., szombat

A FIDESZT SOHA, EGYETLEN EGY PILLANATIG SEM ÉRDEKELTE SEM A KÜLHONI MAGYAROK, SEM A BELHONI MAGYAROK KÍNJA, BAJA, BOLDOGULÁSA, VAGY SZENVEDÉSE

KOLOZSVÁRI SZALONNA - DÜHÖNGŐ
Szerző: Swan Edgar
2018.02.17.


...A Fideszt soha, egyetlen egy pillanatig sem érdekelte sem a külhoni magyarok, sem a belhoni magyarok kínja, baja, boldogulása, vagy szenvedése. Éppen annyira leszarja a kormány a külhoniakat, mint a saját híveiket és az ország minden egyes lakóját. Pont annyira szükséges rossz, éppen úgy igavonó barom a szemükben a csíkszeredai pék, mint a mátészalkai postás.

A kormány semmit, a világon semmit nem tesz, ami nem a saját érdekét szolgálja. Semmit. Soha. Szó sincsen humánumról, szociális érzékenységről, erkölcsi kötelességről és hasonló baromságokról. Hatalomról és pénzről van szó, semmi másról. Soha nem is volt szó másról. A köré gyártott ideológia is csak eszköz, a kormány pillanatnyi igényei szerint változtatható és változtatott eszköz.

A nemzettestvérek – valamiért borzalmas számomra ez a kifejezés – a hatalom megtartásához kellenek. Erről szól minden, a lábszagú propaganda, a határon áttalicskázott pénz, minden a világon. A határokon átívelő beleugatás a politikába, a Magyarországon élő, dolgozó és adózó emberek megnyomorítása árán is támogatott, pénzelt, vagy akár felvásárolt külhoni szavazók ügye erről szól. Minden fillér, ami ebből az országból más országba megy, szavazatvásárlás. És minden fillér hiányzik innen. A kórházakból, ahol már nem kap gyógyszert a beteg, hanem magának kell vinnie, ahol napi 550 forintból kell kihozni a napi háromszori étkezést, hiányzik a szociális ellátásból, mert nem jönnek létre új férőhelyek az idősotthonokban, a meglévő intézményektől is igyekszik szabadulni a kormány, átjátszva azokat (persze főleg akkor, ha értékes ingatlan is tartozik hozzájuk) az egyházaknak. Hiányzik azoknak a munkaképtelen embereknek az ellátásából, akiktől megvonták a rokkantellátást, kilátástalan, megoldhatatlan helyzetbe sodorva őket. Hiányzik az oktatásból, ahol lassan a gazdagok előjoga lesz a minőségi tudás.

A határon túli nemzettestvéreink csak azt látják, amit látni akarnak. Az ingyen pénzt, a gazdag anyaországot, az adakozó Orbán Viktort. Arra nem gondolnak és nem is akarnak gondolni, hogy azt a pénzt valahonnan el kellett venni és a legszegényebbektől, leginkább kiszolgáltatottaktól vette el a kormány. Egyszerűen azért, mert ők nem képesek védekezni.

Novák Katalin rózsaszínű gyermekálmaival szemben a valóság az, hogy a Fidesz tette kampánytémává a külhoni magyarok ügyét, ők azok, akik végigtalpalnak minden átadott beruházást és elóbégatják, hogy csak akkor jön több pénz, ha ők maradnak hatalmon és ezért szavazzanak rájuk a nemzettestvérek. Ezzel párhuzamosan azok a magyarok, akik itt születtek és éltek, de kénytelenek voltak külföldön életteret keresni maguknak, minden létező módon nehezített pályára kerültek. Ők nem szavazhatnak levélben, sokan a regisztrációnál elbuknak, sok száz kilométert kell utazniuk, hogy leadhassák a szavazatukat. Márpedig ők a mi fiaink, lányaink, testvéreink.

Ha vége lesz ennek az ámokfutásnak, amikor majd normalizálódik a helyzet, akkor fognak a külhoni magyarok igazán rájönni arra, hogy eszközként szolgáltak egy hatalom- és pénzéhes banda kezében és akkor fogják belátni (ha valaha is belátják egyáltalán), hogy ilyen súlyos rombolást soha, senki és semmi nem tudott véghezvinni a határon túliak és az anyaországiak kapcsolatában, mint amit a Fidesz véghezvitt. Ezen semmi sem fog segíteni, még Novák Katalin kedves mosolya sem.

SZÉL BERNADETT: TIZENÖTMILLIÓ MAGYAR MINISZTERELNÖKE AKAROK LENNI

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2018.02.17.


Szombat délután tartotta országértékelő beszédét Szél Bernadett. Az LMP miniszterelnök-jelöltje szerint nem lehet értékelni a Fidesz kormányzást, mivel az gyakorlatilag nem létezik. A kormány mellett az ellenzéki pártok is megkapták Széltől a magukét, és szó esett az LMP programjáról is...

...Szél: Diagnózis helyett megoldás kell

Az LMP miniszterelnök-jelöltje már első mondataival előre vetítette, hogy bár országértékelőként harangozták be az eseményt, de szerinte az a helyes, ha többet beszél a megoldásról, mint a diagnózisról.

Szél elsőként a határon túli magyarokhoz szólt egy Antall József-idézettel, aki bár 10 milliós ország miniszterelnöke volt, lélekben 15 millió magyar ember miniszterelnökének vallotta magát. Az LMP jelöltje úgy fogalmazott, a miniszterelnöknek minden magyart képviselnie kell, éljenek a világ bármely pontján.

Ehhez képest Szél szerint Orbán Viktor lélekben csak 2 millió magyar miniszterelnöke, csak ők azok, akikhez a Fidesz szól, a többieknek a reményvesztés és a kiszolgáltatottság jut. Ha pedig egy ország miniszterelnöke úgy dönt, hogy csak 2 millió embert akar képviselni – mondta Szél -, az ország kettészakad. Az LMP és az Új Kezdet pedig ezt a megosztottságot akarja megszüntetni.

Beszédének folytatásként Szél Bernadett a jelenlegi kormányzás értékelésére tért volna ki, ám szerinte azért lehetetlen,
mert ma Magyarországon nincs kormányzás.

A miniszterelnök-jelölt azt mondta, Orbán Viktor egy olyan rendszert épített fel, amely el tudja fedni a kormányzás hiányát. Miközben propagandaminisztérium van, Szél többek között oktatási és szociális ügyekkel foglalkozó minisztériumot hiányolt. Arra rámutatott, hogy ma a propganda mondja meg a kormánynak, hogy mit kell tenni: a CEU elleni fellépés, a civilek megbélyegzése, az ÁSZ-bírságok, a Nemzetbiztonsági bizottság munkájának ellehetetlenítése mind olyan lépések, amelyeket a gátlástalan propaganda hívott életre.

Szél szerint ezzel magyarázható az, hogy az óriásplakátokon ellenzéki politikusok vannak, nem pedig a kormány azon eredményei, amelyeket az emberekért végzett munkájával ért volna el a kormány. Példaként a devizahitelesek megoldatlan helyzetét, és a kudarcos családpolitikát hozta, utóbbit azzal alátámasztva, hogy folyamatosan nő a külföldön született magyar gyerekek száma. ezen a ponton is mért a külföldön élő magyarokhoz szólt: biztosította őket arról, hogy pártja mindent meg fog tenni, hogy hazajöjjenek azok, akik külhonba távoztak. Szintén a kommunikációs kormányzást illusztrálva Szél felidézte, hogy, amikor szembesítette a parlamentben Orbánt a kórházi fertőzésekkel, ő csak annyit mondott, hogy Soros.

Az LMP miniszterelnök-jelöltje elszámoltatást ígért kormányra kerülésük esetén: azt mondta, hogy amennyiben a Fidesz veszít, nem az ellenzéki lét vár rájuk, hanem a börtön.

A kormány mellett az ellenzéki pártok is megkapták a magukét Szél Bernadettől. Mint mondta csak az LMP és az Új Kezdet azok, akik a valóság oldalán harcolnak ők azok, akiket “nem tudtak megvenni.” Az LMP múltjára utalva úgy fogalmazott: ők az a párt, amellyel bár sok minden történt az elmúlt kilenc évben, mindig a saját útját járta, és tagjai ez idő alatt nem lettek tolvajokká. Hozzá tette, ők azok, akiknek annak idején elegük lett a teszetoszaságból, úgy az ellenzéki térfélen, mint a kormányoldalon.

A többi ellenzéki párt viszonylatában ismét leszögezte: nem kötnek elvtelen kompromisszumokat. Azt is hangsúlyozta, hogy ők voltak az a párt, amely ott volt, ahol az emberek: a tereken, piacokon – felszántották az országot, hogy elhitessék az emberekkel, hogy ők a valódi alternatíva...

ITT OLVASHATÓ

ROBOTOKKÁ ALAKÍTOTT KORMÁNYPÁRTI POLITIKUSOK VISZIK A FIDESZ VÁLASZTÁSI KAMPÁNYÁT

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.02.17.


A Fidesz olyan erősnek mutatja magát a választási kampány startjánál, hogy azt gondolhatnánk, akár egyenlő feltételeket is biztosíthatna ellenfeleinek, és még így is simán nyerhetne. Ehelyett ott sérti az esélyegyenlőség elvét, ahol csak tudja. Elképzelhető, hogy a kormánypártiak mégsem bíznak abban, hogy egy tisztességes versengésben győztesek lehetnének? Az biztos, hogy könnyű erőt mutatni olyankor, amikor az ellenfeleidnek nincsenek meg azok a lehetőségei, mint neked, ugyanakkor tudnod kell, a győzelem értéke sem lesz olyan, mint egy korrekt versengés esetében. Ez utóbbi körülmény azonban úgy tűnik, nem igazán zavarja a kormánypártot.

Orbán Viktor és kommunikációs háttércsapata lényegében már 2015-ben eldöntötte, hogy a migráció kérdését helyezi a 2018-as parlamenti választások középpontjába. Elég abszurd dolog három évre előre meghatározni, mire fókuszáljon egy kormány kommunikációja, ám a Fidesz jó előre eldöntötte, hogy ha a fene fenét eszik, akkor is a menekültellenes érzelmek felkorbácsolásával teremti meg az alapot saját választási kampányához. A kerítésépítés, a civilek elleni támadások, a Brüsszel elleni kampány, majd Soros György, mint főgonosz bevonása a közbeszédbe egy nagyon tudatos kommunikációs stratégia építőelemei voltak.

A végső cél az volt, hogy olyan ellenfelelt találjon magának a Fidesz néhány hónappal a választások előtt, aki nincs jelen valójába a magyar közéletben, nincs kézzel fogható politikai tevékenysége hazánkban, így nincs is mód arra, hogy érdemben reagáljon a kormány hisztériakeltésére. Soros György arra jó, hogy mindenkit be lehet sorolni a hazai ügynökei közé, aki nem tetszik a kormánynak. Így a hazai civilek, a politikai pártok, az EU intézményei, sőt az ENSZ is Soros-szervezetként jelennek meg Orbán Viktor és vazallusai kommunikációjában. Szellemet teremtettek maguknak a kormány emberei, és mint köztudott, szellemekkel hadakozni sokkal veszélytelenebb, mint valós ellenfelekkel.

A Soros György személye köré épített lidércvilág azért rendkívül hasznos a kormánypárt számára, mert az amerikai milliárdosra hivatkozva ki lehet kerülni lényegében minden konfliktust, melyeket a valósággal való szembesülés gerjesztene. Soros Györggyel nem lehet és nem is kell vitatkozni a magyar egészségügyről, oktatásról, államadósságról, korrupcióról, netán elvándorlásról. Az ellenzéki pártok csak hadd szervezzenek vitaesteket, ütköztessenek érveket a fent említett témák kapcsán, próbálják meg győzködni a választókat, hogy ők képesek lennének úrrá lenni a gondokon, a Fidesz addig hűvös tekintettel méregeti ezeket a Soros Györgynek dolgozó politikusokat, és kedvük úgy tartja, ráadásként rázendítenek egyik migránsozós nótájukra.

A Fidesz azáltal képes uralni a közbeszédet, hogy nem beszél egy nyelvet az ellenfeleinek tartott civilekkel, nemzetközi szervezetekkel, valamint a hazai ellenzék képviselőivel. A pártközpontból kiadott propagandaszövegeket mondják fel helyi és országos politikusai, sőt már azt is előre a szájukba adják, hogy a kellemetlenkedő újságírók kérdéseire milyen sablonválaszt kell kipréselniük magukból. A Fidesz olyan politikusnak látszó robothadsereggel rohanja le az országot, amelynek egyetlen feladata, hogy erőt demonstráljon. A valós párbeszédnek és egyéni gondolatoknak nincs helyük ilyen gépezetben, így azok a kormánypártiak, akik mutatnak némi kreativitást, előbb-utóbb kegyvesztettek lesznek a legfőbb hadúr szemében...

A NARANCSURALOM TÖNKRETESZI AZ AGRÁRIUMOT - INTERJÚ RASKÓ GYÖRGY AGRÁRKÖZGAZDÁSSZAL

NÉPSZAVA ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: BIHARI TAMÁS
2018.02.17.


Ha április 8. után a mostani agrárpolitika folytatódik, folyamatos lesz a technológiai lemaradásunk a mezőgazdaságban. A vidék megnyeréséhez jelen kell lenniük az ellenzéki pártoknak - nyilatkozta a Népszavának Raskó György agrárközgazdász, a Válasszunk 2018 (V18) egyik alapító szakértője.
- Az elmúlt nyolc évben majd' tízezer milliárd forint értékű uniós támogatás érkezett Magyarországra. Hogyan használtuk fel ezt az irdatlan összeget?

- A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) felmérése szerint még ma is 418 ezer egyéni vállalkozó szereplője van a magyar mezőgazdaságnak. Ebből nagyjából 25 ezer tud a mezőgazdaságból jól megélni és képes fejlődésre. Ezek a családok európai mércével is tehetősnek számítanak, átlagos birtokméretük már eléri a 80 hektárt. Ők voltak a fő nyertesei az állami földbérlet pályázatoknak, illetve a földaukcióknak is. Velük szemben 198 ezer egyéni gazdának még egy hektárnyi területe sincsen. Ők gyakorlatilag megélhetési vállalkozók, akik a túlélésért küzdenek nap, mint nap. Nekik az egzisztenciájuk függ attól, hogy valamilyen módon a földecskéjüket megműveljék. A hivatalos szólamokkal ellentétben rajtuk ez a kormány semmit sem segített. Egyébként a bőséges uniós forrásokat igen kis hatékonysággal használtuk fel.

- Miből látszik ez?

- Az elmúlt években nagyjából 8- 9 milliárd euró volt az agrárium kiviteli értéke, az export bővülése alig egy-két százalék évente, a belföldi eladások volumenben pedig stagnálnak. Velünk szemben a lengyel mezőgazdaság szinte varázslatos növekedést produkált. Kivitelük az uniós csatlakozáskor nagyjából azonos volt a miénkkel, az utóbbi években azonban már 24-25 milliárd eurós éves exportot teljesítenek és a nemzetközi piacon is versenyképesebbek nálunk, különösen a feldolgozott élelmiszereikkel és kertészeti termékeikkel. Sajnos a magyar gazdák többsége fölélte, elköltötte saját fogyasztásra a földalapú támogatások jó részét, ahelyett, hogy az infrastruktúrát, a technológiát fejlesztette volna belőle. Ez akkor fogja megbosszulni magát, amikor elfogynak, vagy legalábbis csökkennek a közvetlen jövedelem-kiegészítő támogatások. Erre már 2021-től számítani lehet, a Brexit miatt mindenképp. A területalapú támogatások összege forintban akár 15 százalékkal is csökkenhet a következő uniós költségvetési ciklusban.

- Milyen környezetben tevékenykedhetnek az agrártársaságok?

- Nagyjából 8500 ilyen céget tart nyilván a KSH. Mint közismert, jogi személyű vállalkozások termőföldet nem vásárolhatnak - a régióban ez a megkötés kizárólag Magyarországon létezik -, csak bérelhetnek, de a sokat vitatott földforgalmi törvény ezt is kifejezetten nehezíti. Kizárólag a törvényi korlátozásoknak tulajdonítható, hogy a társas vállalkozások által használt termőföld a két utóbbi kormányzati ciklus alatt közel 250 ezer hektárral csökkent. tehát nem a földhasználatért folyó versenyben maradtak alul az egyéni gazdákkal szemben, hanem a földforgalmi törvény korlátozó intézkedései miatt zsugorodik a területük. Ha e törvényi előírások a következő években is érvényben maradnak, a társaságok által művelt terület kétmillió hektár alá esik, akár már néhány éven belül is. Az Orbán kormányzat ugyanis bevallottan igyekszik az agrártársaságokat kiszorítani a földhasználatból.

- Mi ennek a következménye?

- A hazai állatállomány az elmúlt 8 évben a szarvasmarha kivételével minden állatfaj esetében csökkent. A szarvasmarhaállomány pedig csak azért nőtt, mert a kormány különböző jogcímeken eszméletlen magas támogatást nyújt a húsmarhatartóknak. A húsmarha támogatottsága az előállított értékhez képest jóval 100 százalék fölött van, azaz 1 forint érték megtermeléséhez a kormány 1,2-1,3 forint támogatást ad. Ez közgazdasági nonszensz, s kérdezhetik, hogy miért? Úgy vélem ebben sok érzelmi motívum is benne van. Büszkék vagyunk a szürkemarhára, annak szarvára (a húsára kevésbé), idilli tőle a pusztaság, a legelő és ebben az ágazatban jelentős a szerepe a műkörmösökből, fitneszedzőkből, angol tanárokból és hasonlókból verbuválódott "új gazdáknak". Ők azért hajtanak a húsmarhára, mert az irracionális támogatási összeg miatt nagyon jól meg élni, gazdagodni e tevékenységből. A sertéságazat viszont erősen kudarcos. A 2010-ben meghirdetett sertésprogram 6 millió sertést célzott 2020-ra. Az állomány 2017 decemberében azonban még a 2010-esnél is alacsonyabb, mindössze 2,9 millió, azaz a kormány sertésállomány-növelő programja látványosan megbukott. És nem a mezőgazdasági nagyüzemek miatt, hanem a hőn szeretett magángazdák lanyhuló tartási kedve következtében. Nyolc éve még több, mint 1 millió vágósertést tartottak a háztájiban, a számuk mára 610 ezerre olvadt. Ráadásul ez a folyamat az idén, de jövőre sem áll meg, azaz egy évtizeden belül az egyéni gazdaságokban tartott sertésállomány marginális jelentőségűre fog zsugorodni. A gazdasági társaságoknál legalább nem csökkent az állomány, igaz nem is növekedett. Ennek az oka az, hogy a gazdasági társaságoknak egyre nehezebb megfelelniük a híg- és szervestrágya elhelyezési szabályoknak, mivel földhasználatuk drasztikusan csökken. Igaz ez utóbbi inkább a tejtermelő gazdaságoknak okoz komoly gondot. nem véletlen, hogy hazánkban a tejelő tehénállomány is fogyóban van. Meglepő módon a baromfi ágazatban is csökkent az egyéni gazdaságok súlya, pedig a tyúkfélék és víziszárnyasok tartása valamikor igazi háztáji tevékenység volt. Amennyiben a földhasználati szabályok a következő években is kedvezőtlenek maradnak a gazdasági társaságok számára, akkor az állatállomány tovább fog csökkenni hazánkban s megérhetjük azt a szégyent, hogy Magyarország nettó sertés és baromfihús importőr lesz...

VÁLSÁGKOMMUNIKÁCIÓ TIBORCZ MAFFIABOTRÁNYÁBAN, A FELCSÚT NYRT. A PESTI PARKETT SZTÁRJA / HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.02.17.


Magyar Nemzet: fideszes sillabusz az Tiborcz maffiabotrányához

A frakcióvezető, Gulyás Gergely levélben küldött iránymutatást fideszes politikusoknak, hogyan kommunikáljanak a Tiborcz-ügyben: „minden esetben az alábbi kommunikációhoz tartsátok magatokat”. A Fidesz kommunikációja három pontot tartalmaz. Első, hogy „az Elios-jelentés egy brüsszeli kampányjelentés, Brüsszel beavatkozása a magyar választási kampányba”. Második, hogy „2014-ben is a választások előttre időzítették az ezzel kapcsolatos híreket, most ugyanezt teszik. Ezt az ügyet egyszer már kivizsgálták, most csak megismétlik a vádaskodásokat”. A harmadik pont pedig az alábbit tartalmazza: „Orbán Viktort próbálják támadni vele, pedig az OLAF-jelentéssel érintett időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt a tulajdonos.” Ha pedig mégis szóba kerülne, hogy Tiborcz is tulajdonos volt, ezt kell felelni: „még egyszer megismétlem, a vizsgált időszak nagy részében a Simicska Lajos vezette Közgép volt az Elios többségi tulajdonosa.”

Index: Felcsút Nyrt. a pesti parkett sztárja

Tőzsdére viszi több ipari és termelőcégét Mészáros Lőrinc. Az Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde weboldalán megjelent közleményben bejelentette, hogy Mészáros több cége is az Opus tulajdonába kerül. Az előzetes becslések alapján az Opus saját tőkéje 75 milliárd forint fölé is nőhet a tranzakciókat követően. A közlemény alapján az Opus Global Nyrt. tulajdonába kerül: a Mészáros és Mészáros Ipari és Kereskedelmi Kft. 51 százalékos üzletrésze, az R-Kord Építőipari Kft. 51 százalékos üzletrésze, a Visonta Projekt Kft. 51 százalékos üzletrésze, a Kall Ingredients Kft. további 24 százalékos üzletrésze, a Mátrai Erőmű Zrt. 20 százalékos üzletrésze, és a Geosol Kft. 51 százalékos üzletrésze.

Hír TV: választási csalás kettős állampolgárokkal


Ukrán–magyar kettős állampolgárok szavazataival nyerte meg a választást 2014-ben a Szabolcs megyei Kispalád polgármestere – derítette ki a Célpont című műsor. Helyiek szerint az önkormányzati választáson szervezetten hordták szavazni a Kispaládra bejelentkezett, de valójában nem a településen élő kettős állampolgárokat. Közülük sokan még magyarul sem tudtak, de a szavazókör folyosóján cetliket kaptak, rajta azoknak a nevével, akikre a polgármester érdekében szavazni kell. Kispaládon 2010-ben még csak 382 szavazásra jogosult élt. Az egyszerűsített honosításról szóló törvény megszavazás után azonban megindult az átjelentkezés is, így a 2014-es önkormányzati választásokon már 724 választásra jogosult lakott a településen.

Heti Válasz: az Elios-vezér visszatér

Üzletemberként tért vissza a piacra az OLAF-vizsgálat célkeresztjébe került Elios Zrt. korábbi vezére. Sájer Gábor tanácsadó és villamosenergia-termelő céget alapított a közelmúltban, illetve beszállt másik két NER-kompatibilis társaságba. Az irodája „véletlenül” Tiborcz István házában működik. Sájer Gábor 2012-től cégvezetőként jegyezte az Eliost, majd 2014-ben vezérigazgatói titulust kapott. Tiborcz kilépése után az új tulaj is megtartotta – egészen 2016 elejéig. Sájer nem sokkal később már saját jogú üzletemberként tért vissza a piacra, NER-kompatibilis szereplőkkel (Kosik János, Valton-Sec) kezdett bizniszelni. A cikk szerint az érdekcsoport újra nagy dobásra készül az energetikai piacon.

Index: nagyot plagizált a volt TV2-s főnök

Egy éve jelent meg Tolvaly Ferenc könyve, A Zsolnay-kód. A regény egész szép számokat hozott, de a hajdani médiavezérből, a TV2 alapító vezérigazgatójából lett félezoterikus író könyve egy angol regényből emelt át jelölés nélkül, sajátjaként eladva hosszas részeket. Ez nem „vendégszöveg”, hanem komoly szerzői jogi kérdés. A könyv kerettörténetének forrása egy eredetileg 1988-ban megjelent angol regény, Bruce Chatwin Utz című könyve. A kommunista Prágában játszódó regény arról a megszállottságról szól, mely arra indítja az embert, hogy gyűjtsön valamit; a történet Kaspar Utz életét mutatja be, akinek életszenvedélye a meisseni porcelán. Tolvay ebből „magyarított át” szó szerinti fordításban, csak pár tulajdonnevet és helyszínt megváltoztatva legalább hetven oldalt a szerzői jogok megszerzése nélkül. A szerző úgy reagált, hogy az angol regényt nem is olvasta, de a belőle készült film valóban inspirálóan hatott rá.

BÉR, MUNKA, FOGLALKOZTATÁS - FOGLALKOZTATÁSPOLITIKAI TÉZISEK

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: ANDOR LÁSZLÓ, KISS AMBRUS
2018.02.17. 


Az európai foglalkoztatáspolitika célja a minél szélesebb körű aktivitás elősegítése, a befogadó jellegű munkaerő-piac kialakítása, tisztességes munkakörülmények és bérezés biztosítása, a munkaerő képzés útján történő versenyképességének fenntartása, valamint az esélyegyenlőség garantálása. Ezektől a céloktól az utóbbi években a hazai rendszer elkanyarodott, intézményeit elsorvasztotta. Fordulatra van szükség.

A munkanélküliség kezelése: kifelé a zsákutcából!

A hazai foglalkoztatás helyzetét a munkanélküliségi ráta nem fejezi ki. Az alacsony munkanélküliség (kb. 4 százalék 2017 végén) ugyanis annak köszönhető, hogy

1. 2011 után több százezer munkavállaló hagyta el hazánkat,

2. a tartós munkanélküliek aktiválását a kormány egy igen ellentmondásos közmunka-rendszer fenntartásával oldja meg.

A szabad munkavállalás az Európai Unióban fontos jog, de az elvándorlás ebben a mértékben nem kívánatos. Családokat szakít szét, több szektorban is veszélyezteti a normális működést, és hosszú távon aláássa a gazdaság növekedési potenciálját. A munkaerő-hiány sok vállalat beruházási lehetőségeit beszűkíti, ami egyszerre mennyiségi és minőségi probléma.

A jelenlegi helyzet döntően a munkaerő-piac 2010 utáni eltorzításának, az intézmények visszafejlesztésének következménye. A Fidesz-kormány egy lapra: a belügyi irányítás alatt működő közfoglalkoztatásra tett fel mindent – és ezzel az ország egésze veszít.

A közmunkának, közfoglalkoztatásnak lehet szerepe a munkanélküliség kezelésében (különösen nagy válságok idején és a fejlődés centrumaitól elzárt, depressziós régiókban), a mai magyar viszonyok között azonban a közfoglalkoztatásban részt vevők nagy része átvezethető más, ígéretesebb megoldásokba. Ilyen lehetőség a szociális szövetkezetek, illetőleg a tartós munkanélküliek kisvállalkozások általi, támogatott foglalkoztatása.

Az alternatív aktiválási megoldások alkalmazása mellett elengedhetetlen a hosszabb idejű munkanélküli segély visszaállítása, hogy megnöveljük a munkába állás esélyét, amihez egy ezt támogató, tisztességes foglalkoztatási szolgálatot, közvetítőrendszert kell létrehoznunk.

A termelékenységet és a teljes foglalkoztatást célzó munkaerő-piaci intézmények létrehozása alapvető feladat. Ennek vannak előzményei Magyarországon, de 2010 után felduzzasztott közmunka-program beindításával egyidejűleg mindez elhalt. A dinamikus gazdaság megköveteli a professzionális munkaerő-képzést és közvetítést, amelynek hálózata egy év leforgása alatt Magyarországon is kiépíthető. Az állami munkaügyi intézményrendszer ne közmunkahivatal legyen, hanem valódi képességgel rendelkezzen a kistérségi krízisek kezelésére, valamint egyéni karrierutak támogatására...

A munkanélküliség kezelése: kifelé a zsákutcából!
...

4 DOLOG, AMIT A FIDESZESEKNEK HAZUDNIUK KELL ORBÁN VEJÉRŐL

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.02.16.


Ezek nem is képviselők, hanem papagájok.

Újabb jel, hogy érzékenyen érintette a kormánypártot Tiborcz István szervezett csalási ügye. A Fidesz nem tudta eltitkolni vagy elhallgatni a botrányt, most már kénytelen válaszolni rá. Mint az 1300 (valójában 2300) befogadott menekült ügyében, ezúttal is kommunikációs útmutatót küldtek a képviselőiknek, mit kell mondaniuk, ha a kukacos ellenzéki sajtó netalán kérdezni meri őket erről.

Simicskának azonban lehetnek még barátai a Fideszben, ezért Gulyás Gergely frakcióvezető levele egyenesen a Magyar Nemzetnél landolt.

Itt vannak a panelek, valamint annak bizonyítékai, hogy ezek hazugságok, csúsztatások vagy mellébeszélések:...

VENDETTA

FARKASVONÍTÁS BLOG
Szerző: Tarski
2017.02.17.


Minden kétséget kizáróan nagyon rosszul jött a Fidesznek az Olaf (az Unió csalás elleni hivatala) jelentés napvilágra kerülése Tiborcz István közvilágítási pályázatainak vizsgálata során megállapított értékelésekről. Nevezett személyről köztudomású, hogy Orbán Viktor miniszterelnök veje, akit egyből a Nemzet Vejének neveztek el. A jogban kevéssé tájékozott emberek egyből kombinálni kezdtek, és azonnal a kormányfő nyakába varrták azt a 13 milliárd forintos veszteséget, amit az Olaf visszakövetel azon a címen, mert szerintük a vállalkozó törvénysértések útján szerezte meg az általa elvégzett munkálatok kivitelezési jogát és a hozzárendelt Uniós pénzeket.

Azt mondanánk, hogy ez szinte természetes, hiszen a Tiborcz Istvánnak tudnia kellett volna azt, hogy neki különösen vigyáznia kell nem csupán a saját, hanem az apósának a hírnevére is. Csakhogy itt nem erkölcsi, illetve morális kérdésről van szó, hanem jogi problémáról és e két gyökeresen különböző kérdést a mezei honpolgárok szeretik összekeverni akkor, amikor az ellenszenvüket akarják kinyilvánítani Orbán Viktor ellen. Most tekintsünk el attól, hogy erre volna oka minden magyar állampolgárnak, hiszen a kormányfő elég sok ballépést követett el már eddig is a hatalomgyakorlása során, ezért, mondhatnánk, megérdemli azt, amit most kapott. A helyzet ugyanis az, hogy az ilyenkor szokásos eljárás szerint a hazai igazságszolgáltatási gépezetnek kell beindulnia és megvizsgálnia azt, hogy az Olaf jelentésben vélelmezett törvénysértések megállják-e a helyüket és azokat tényleg jogsértésekként kell kezelnünk, nem pedig csupán az Olaf helytelen jogi értelmezéseként. Itt most egy szokványosan gondolkodó ember egyből azt vetheti ez ellen, hogy ha az Olaf jogsértést állapít meg, pontosabban vélelmez, akkor a hazai igazságszolgáltatásnak is azt kell megállapítania. Tehát nincs mese, Tiborcz István törvénysértést követett el, és emiatt börtönben van a helye, Orbán Viktornak pedig ennek nyomán le kell mondania. A politika, a mocskos politika éppen ezt az álláspontos erősíti, mert számára mindegy az, hogy milyen károkat okoznak ezzel Magyarországnak, a lényeg az, hogy megdöntsék Orbán “diktatúráját.”.

Most tehát két különböző helyzetmegítéléssel van dolgunk. Nézzük az elsőt, a Tiborcz-ügyet. Itt több olyan közvilágítási beruházásról van szó, amelyet az Olaf szerint törvénytelenül szerzett meg a vállalkozó, hiszen ahhoz felhasználhatta a személyes ismeretségét, és azt a tényt, hogy a kormányfő veje. Ezt elsőként az ügyészségnek kell megvizsgálnia és ha tényleg fennáll az Olaf által jelzett jogsértés, akkor az ügyet vádemelési javaslattal át kell adnia a bíróságnak. S itt van az első olyan akadály, ami a mezei honpolgár szerint eleve reménytelenné teheti az igazságszolgáltatást, hiszen Polt Péter legfőbb ügyész úgymond Orbán Viktor embere, aki nyilván a kormányfő javára fog dönteni. Csakhogy ez egy végtelenül naiv elképzelés, hiszen a legfőbb ügyész is a törvényeknek van alárendelve, annak kell megfelelnie, és ha ezt nem cselekszi következetesen, akkor ő maga is felelősségre vonható. Az ellenzék soraiból sok olyan esetet sorolnak fel, amikor az ügyészség bűncselekmény hiányára hivatkozva egyszerűen nem folytatott tovább nyomozást, és ezért ezekből az ügyekből nem lehetett büntetőügy. Itt azonban nem kell azonnal rosszindulatot, különösen pedig politikai részrehajlást feltételezni, mert ez már az ügyészség tisztességét is megkérdőjelezheti. Elképzelhető ugyanis az, hogy a konkrét tényállást úgy ítélték meg, hogy az szerintük nem tekinthető bűncselekménynek. Ezt az álláspontot pedig minden további nélkül vélelmezhetik, hiszen a büntetőjogi tényállások leírása mindig egy általános megfogalmazást tartalmaz, míg a konkrét tényállás mindig nagyon pontos esetleírást. Az általános és a konkrét közötti ellentmondás mondathatja azt az ügyészséggel, hogy nem történt jogsértés, ezért bűnügy sincs...

FOGALMUNK SINCS, HÁNY MENEKÜLT GYEREK BOLYONG A VILÁGBAN

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.02.16.


- A menekültek több mint fele 18 évesnél fiatalabb

- Pontos adataink azonban nincsenek arról, hány gyermek kényszerült otthonának elhagyására
- Márpedig enélkül még nagyobb veszélynek vannak kitéve

2016-ban több mint 12 millió gyermek élt szerte a világban menekültként vagy menedékkérőként. Becslések szerint további 23 millió gyermek lehet úgynevezett belső menekült – akit valamilyen háborús konfliktus (16 millió gyermek) vagy természeti katasztrófa (7 millió gyermek) űzött el az otthonából, de valahol a saját országában talált biztonságra.

Világszerte összesen 65,5 millió ember élt otthonától elszakítva 2016 végén, ami 300 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A menekültek száma 22,5 millió fő volt (a legtöbben, összesen 5,5 millióan Szíriából menekültek el a háborús konfliktus elől). A belső menekültek száma 40,3 millió volt, félmillióval kevesebb, mint 2015-ben, a helyzet e tekintetben Szíriában, Irakban és Kolumbiában volt a legsúlyosabb. A probléma azonban továbbra is világszerte óriási, az otthonukból elűzött emberek kétharmada belső menekült. És van még további 2,8 millió menedékkérő a világban, akik elhagyták országukat, és nemzetközi oltalomért folyamodtak.

2016-ban 80 gyermekből 1 kényszerült elhagyni az otthonát valamilyen háborús konfliktus miatt.

Ám ezek csak becslések, valójában ugyanis fogalmunk sincs, hogy hány menekült gyermek él távol a szülőhazájától.

Az UNICEF, az UNHCR, az IOM, az Eurostat és az OECD közös cselekvési tervet dolgozott ki azért, hogy végre globális képet kaphassunk a migrációs folyamatokról.

A következő problémákra igyekeztek rámutatni:
- A menekültek mindössze 56 százalékáról vannak feljegyezve életkori adatok – vagyis csak kicsit több mint a felükről tudjuk, hogy hány évesek.
- A belső menekültek alig 20 százalékának ismerjük az életkorát.
- Az egyes befogadó országok közel negyede nem közöl korosztályos adatokat a befogadottakról – az afrikai országok 43 százaléka nem vezet ilyen statisztikákat.

A szakemberek szerint a menekült és befogadott gyermekekről szóló pontos információk hiánya megfosztja az érintett gyermekeket a szükséges védelemtől és a nekik járó szolgáltatásoktól, ezért lenne fontos, hogy az egyes, menekült gyermekekkel foglalkozó szervezetek jobban koordinálják a közös munkát, és alaposabb, legalább hasonló szabályok szerint készített kérdőívekkel dolgozzanak.

Nagyon nehéz ugyanis a sokszor egymástól nagyban eltérő adatokat összevetni, illetve nehézkes sok esetben egyáltalán hozzájutni az adatsorokhoz – így pedig még nehezebb megfelelően gondoskodni a menekült gyermekekről.

Már csak azért is rettentő fontos lenne, hogy pontosabb képet kapjanak a menekülteket segítő szervezetek a migrációs trendekről, különös tekintettel az otthonukat elhagyó (pláne az egyedül menekülő) gyermekekről, mert fiatal korukból fakadóan sokkal kiszolgáltatottabbak felnőtt társaiknál...

DANIEL NOLAN: RÁKÉNYSZERÍTETTEK ARRA, HOGY ÍGY KÉRJEK VÁLASZT A KÉRDÉSEIMRE

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2018.02.16.


A Hír TV felvétele szerint kisebb botrány tört ki tegnap Lázár János parlamenti sajtótájékoztatóján, amikor egy angol újságíró, Daniel Nolan soron kívül megkapta a mikrofont az Mfor munkatársától, és kérdezni próbált Kovács Zoltán nemzetközi szóvivőtől. A felvételen látszik, hogy Kovács megtagadja a soron kívüli válaszadást, majd azzal fenyegeti meg Nolant, hogy kivezetteti az őrökkel. Arról kérdeztük a brit tudósítót, miért is döntött úgy hogy így próbál beszélni a magyar kormány szóvivőjével.

- A magyar médiában úgy jelentél meg, mint a Budapest Beacon újságírója, vagy aGuardian tudósítója. Valójában melyik az igaz?

Független, szabadúszó újságíró vagyok, aki sok szerkesztőségnek dolgozott már, így a fenti kettőnek is. Tegnap épp az Al Jazeera angol nyelvű adásának Listening Post című műsora számára készítettem egy anyagot, a riport e hónapban fog adásba kerülni.

Miért döntöttél úgy, hogy magadhoz ragadod a mikrofont a csütörtöki KormányInfón?

Kovács Zoltán kormányszóvivő két hete megtagadja az interjú-felkéréseimet. Az ő munkája az, hogy a külföldi tudósítókkal beszéljen. Mivel ő erre nem hajlandó ezért arra kényszerített, hogy én az én munkámat ilyen eszközökkel próbáljam végezni.
A válaszadás joga egy nagyon fontos újságírói gyakorlat amelyre mindig lehetőséget kell adnom.

Hogy érzel most az incidenssel kapcsolatban?
Nagyon örülök, hogy filmre vették, mi történt...

BUSÁS OSZTALÉK AZ ÁLLAMI KÓRHÁZ PARKOLÓJÁNAK BEVÉTELÉBŐL

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: KUSLITS SZONJA
2018.02.17.


Tizenöt évig volt kiszervezve a parkolási szolgáltatás a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben egy külsős cégnek, amely évente százmillió forintos nagyságrendben fizetett osztalékokat a tulajdonosoknak – tudta meg a Magyar Nemzet. Kiderült, az állami intézmény csak nemrégiben vette vissza az üzemeltetést.

Mindez azért érdekes, mert lapunk a héten számolt be arról, hogy a kórház területén jelenleg a parkolás első fél órája díjmentes, azonban a betegeknek a második fél óra 400 forintba, majd minden további 30 perc további 600 forintba kerül.

Cikkünk után az intézmény közleményt adott ki, amely szerint a bevétel ma már a betegellátás és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások javítására fordítható. Azonban a közleményből kitűnik, hogy valakik igencsak jól jártak a parkoló üzemeltetéséből, amelynek díjszabása egyébként öt éve változatlan. Figyelemre méltó különben, hogy a kórház azt állítja, a parkolási díj meghatározásakor a legfontosabb szempont a forgalom szabályozása volt.

Az, hogy egy magáncég számára mekkora üzlet az állami intézmény parkolóját üzemeltetni, jól látszik abból is, amit a napokban Tiba Sándor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház – különös körülmények közt menesztett – volt főigazgatója nyilatkozott a Népszavának. Mint mondta, a kórházi parkolókat üzemeltető Cordate Zrt. a dolgozóktól és a betegektől beszedett parkolási díjat is megkapja, ezenkívül a kórház több mint havi négymillió forintot is fizet a cégnek a szolgáltatásért...

ISTEN, CSALÁD, HAZA, FIDESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.02.16. 


...Bár tudományos megállapítás, hogy a Fidesz szavazótábora az elmúlt évek keresztény-nemzeti politizálása nyomán visszafordíthatatlanul eltolódott az alacsonyabban iskolázott rétegek irányába (egyenes következménye ez a lebutított, zsigeri propagandának), dr. Csókay András az üdítő kivételek sorába tartozik. Iskolázott emberként, az orvosi szakma csúcsán álló szakemberként magyarázza ugyanazt, mint csekélyebb intellektuális tőkével rendelkező honfitársai szoktak:

– hogy ebben az országban csak a melldöngető keresztények lehetnek kormányon;
– hogy mindaz, ami az elmúlt nyolc évben itt történt, alapvetően szép és jó;
– hogy gyalázat felfújni a munkával együtt járó, egyébiránt jelentéktelen kis hibákat;
– hogy kirobbanó demokrácia van ott, ahol működik még a nem kormánypárti média, amelynek túlsúlya elviselhetetlen és megtéveszti a jóérzésű keresztény embereket;
– hogy az Isten-család-haza szentháromságról szól az életünk, akinek meg nem erről szól, az elveszejteni akarja a nemzetet.

Irigylem a doktor urat ezért a tisztánlátásért.

Irigylem azért, hogy szemrebbenés nélkül képes úgy tenni, mintha az elmúlt nyolc évben semmilyen szóra érdemes rombolás nem történt volna.

Irigylem, hogy nem zavarják a plakátokról, az állampárti médiából megállás nélkül üvöltő gyűlölet rigmusai.

Irigylem, hogy elmélyülésről, megtisztulásról, igazi imáról hadovál, amihez nem azért nincsen megfelelő csend, mert háborúban állunk nyolcadik éve, hanem mert még mindig nem sikerült kifüstölni, eltiporni a nem fideszes médiát, és mert az ellenzék még mindig bent van a parlamentben.

Irigylem, hogy tanult emberként szíve minden vágya az egypártrendszer. Irigylem, hogy büszke erre és le is írja.

Irigylem, hogy egy tisztességes orvosi karrier csúcsán a demokráciát abban méri, hogy az internetet még nem sikerült lekapcsolni.

Irigylem, hogy a jelentéktelen, szóra sem érdemes piszkos rongyok kategóriájába tartozónak véli azt, hogy itt bizony egy nagyon szűk réteg vagyonosodásának oltárán szétlopták a hazát. Nem csak a rohadt ateistákat és hazaárulókat, hanem az imával mindent elintézhetőnek vélő kisembereket is.

Irigylem, hogy Magyarország tiszta vizű kútjaiért, egy vérkorrupt miniszterelnök becsületéért aggódik, aki nyíltan támogatja az erőszakot, akinek viszket a tenyere, és akinek családja és holdudvara néhány év alatt degeszre zabálta magát a közpénzekből.

Nem, hazudtam. Nem irigylem a doktor urat, viszont elborzadva olvasom újra és újra ezeket a sorokat. Mindazonáltal kívánom neki, hogy soha ne veszítse el az erejét és a jókedvét. Egyúttal bátorkodom javasolni – ezt már nem az aranytollú keresztény publicistának, hanem a szakembernek -, hogy legközelebb, amikor a kormányt az örökölt nehézségek miatt mentegeti, nézzen bele a tükörbe!

Magyarország nyolc éve az egészségügyet tönkretevők rabságában él. (…) Sajnos olyan kormányunk van, amelyik nem szereti a népét, mert, ha szeretné, megvédené a legkiszolgáltatottabbakat: a betegeket és a gyerekeket. Ezzel szemben lebontották a szociális védőhálót, a forráskivonás miatt a kórházakban nem tudnak gyógyszert adni a betegeknek, elüldözték az orvosokat, nincs elég ápolónő, hogy elvégezhessék a beavatkozásokat. Elmondok egy konkrét esetet, egy idős, magatehetetlen, ápolásra szoruló barátomról van szó. Ez a beteg ember a kórházban jelezte a nővérnek, hogy székletét, vizeletét maga alá ürítette, kérte, hogy tegyék tisztába. Az ügyeletes nővér bocsánatot kérve, azt mondta, hogy erre nincs ideje, mert a 60 ágyas osztályon – amely tele volt idős, súlyos betegekkel – egyedül van egész éjszaka. Ki a hibás? Természetesen nem az ártatlan nővér! (Dr. Csókay András – 2010. február 19.)

Legyen férfi, és tiszta lelkiismerettel nevezze hazugságnak, csúsztatásnak, a létező hibák túldimenzionálásának mindazt, ami a magyar egészségügyben 2010 óta történik. Fogja rá az ellenzékre, hogy patkányok hullanak a kórházi mennyezetből, hogy emberek üvöltve haldokolnak a lerohadt kórházi folyosókon, hogy fél napokat kell várni egy sürgősségi vizsgálatra, hogy a rákos betegeknek nincs gyógyszer, hogy ápolásra szoruló betegek fetrengenek a saját ürülékükben, mert nincs elég ápoló.

Csak nekem ne beszéljen megtisztulásról, tiszta vizű kútról egy olyan ember, aki bagatellizálja a bűnt, pártolja a korrupciót és pártpolitikai alapon ítéli el az aljasságot! Méltatlan ez az egész, hihetetlenül méltatlan.

TÉRKÉPEN A 106 VÁLASZTÁSI KÖRZET INDULÓI

INDEX
Szerző: DULL SZABOLCS - SZÁMANN TAMÁS
2018.02.17.


A jelenlegi választási rendszerben elsősorban az egyéni körzetekben kialakult eredményeken múlik, ki kormányozza Magyarországot a következő 4 évben. Mivel a parlament 199 fős, Magyarországot pedig 106 egyéni választókerületekre osztották, könnyen kiszámolható, hogy az egyéni körzetek döntő többségében aratott győzelmek nélkül egyetlen párt se tud kormányra kerülni.

Április 8-án két szavazólapot kapnak a magyarországi lakcímmel rendelkező választók: az egyiken pártlistára szavazhatnak, a másikon pedig a legszimpatikusabb egyéni képviselőre ikszelhetnek. A két voksot jellemzően ugyanannak a pártnak adják a választók, ám az is pontosan ugyanúgy érvényes, ha valaki megosztja a szavazatait. Vagyis ha egyik párt listájára, másik párt egyéni jelöltjére szavaz (a Fidesz pontosan ettől fél: hogy az ellenzéki szavazók megosztják a szavazatot, és tömegesen az esélyes jelöltre ikszelnek.)...

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

KÓSA LAJOS IS ÉRINTHETETLEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2018.02.17.


Nem hajlandó nyomozni az ügyészség Kósa Lajos tárca nélküli miniszter felesége gyanúsan alacsony áron vett cége körül. A Polt Péter vezette Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) elutasította ugyanis Hadházy Ákos (LMP) az ügyben hivatali vesztegetés gyanújával tett feljelentését.

Mint arról beszámoltunk, Kósa Lajos felesége tavaly májusban feltűnően alacsony áron, mindössze 6 millió forintért vette meg a Tócó-Pece Kft.-t, úgy, hogy közben a cég eszközállománya korábban még 140 millió forintra rúgott. Kósa ezt azzal magyarázta lapunknak, hogy a cég az eladás előtt hirtelen eladósodott, ám erről azóta sem mutatott be semmiféle bizonyítékot a miniszter. Ami korrupciógyanússá tette az eljárást az az, hogy a céget Kósa régi fegyvertársa, az iskolaszövetkezeti szektor egyik fő lobbistája, Fiák István ügyvéd adta el Kósa feleségének, úgy, hogy mind az ügylet előtt, mind utána Kósa jó pár - Fiák és üzleti köre számára fontos törvényt kezdeményezett. Így a volt debreceni polgármester éppen a Tócó-Pece tulajdonosváltása után nem sokkal nyújtotta be a diákszövetkezetek mintájára induló nyugdíjas szövetkezetekről szóló törvényt...

ISKOLA - NEM PRŰDEKNEK VALÓ VIDÉK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.02.17.


Az a felvetés, illetve kérdés, hogy „prűdek legyünk, vagy szabadok”, elég széles skáláját indíthatja el a gondolatoknak. Még akkor is, ha a kérdés alapvetően egy, a középiskolai óvszer-automatákkal kapcsolatos írás nyomán merült fel. Amely óhatatlanul felveti a szexualitás, illetve a szexuális nevelés kérdését. Beleértve a tinik abortuszainak kérdéskörét is.

Az iskolai automaták kérdése, szükségessége különben az utóbbiak miatt vált, illetve válhatott volna köz-kérdéssé. Az ötlettel, az általános elterjesztéssel egyébként pont a tízenévesek abortuszra-járásának visszaszorítása volt a Langmár Bettinát motiváló egyik, nem is jelentéktelen, tényező. Mint a vele készült beszélgetésből megtudhatjuk: nem lett milliomos az ötlete által. Amin lehet szendénmosolyogni, vagy akár értetlenkedni is. Mármint akkor, ha kellő alakoskodási készség szorult valakibe. Illetve akkor is, ha nagyjából fogalma sincs a középiskolák világáról. Ami egyben azt is jelenti, hogy kórosan amnéziás. Mert sem a saját tinédzser-korára nem emlékszik, sem azokra a hírekre, amelyek azért fel-felbukkannak a különböző hírcsatornákon, illetve fórumokban. Miközben az sem kizárt, hogy a kettő elegye működik sokakban. Inkább nem emlékeznek a saját korosztályuk múltjára, és ezért szelektíven vakok és amnéziásak lesznek. Egy belülről, egyfajta önvédelemből, felkorbácsolt prüdériával. Amelynek egyik árulkodó, és alapvetően sokaknál hazug mondattal: „bezzeg az én koromban”..
.

TIBORCZÉKNÁL NEM ÉG A VILÁG

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2018.02.17.


A közbeszerzési csalás miatti közvilágítási botrány kirobbanása óta nem látták állandó lakóhelyén Tiborcz Istvánt. Tegnap nyilvánosságra került, hogy a kormányfő vejének egykori cége Kalocsa önkormányzatát is átverte.

Hűlt helye Tiborcz Istvánnak a Fejér megyei Csabdiban bejelentett lakhelyén. Korábban a falubeliek gyakran látták – ahogy egyikük fogalmazott – „Istvánka” autóját átsöpörni a falun, egy ideje azonban nyoma sincs, legalábbis ottjártunkkor egyetlen helyit sem találtunk, aki az Elios-ügy kirobbanása óta látta volna a környéken a kormányfő vejét.

A fiatal vállalkozó otthonához közelítve az tűnik fel: a legközelebbi buszmegállót „Tiborcz tanyának” nevezik. Igaz, a „tanya” megnevezés még azokra a régmúlt időkre utalhat, amikor Tiborczék megvették a korábbi téeszből leválasztott, Csabdi határában lévő területet. „Tanya” helyett ugyanis az út menti kis erdőfolt takarásában egy hatalmas, több száz négyzetméteres luxusvillát találtunk, amelyet gondosan nyírt gyep ölel körbe, miközben az épület falain megannyi biztonsági kamera figyel.

A ház körül nyoma sem volt életnek, csöngetésünkre sokáig nem felelt senki. Végül aztán a villához tartózó egyik gazdasági épületből előbb egy megtermett kaukázusi juhászkutya került elő, majd egy idősebb úr, aki érdeklődésünkre csak annyit mondott: „Valahol Budapesten” kell Tiborcz Istvánt keresnünk. Hasonlóan jártunk a közeli tükröspusztai Tiborcz lovardánál, a közelben dolgozók is csak a vállukat vonogatták: egy jó ideje nem látták az ifiurat...

ITT A POLGÁRMESTER, AKI AZÉRT NEM INDUL A VÁLASZTÁSON, HOGY NÉPSZERŰBB LEGYEN

24.HU - POSZT ITT
Szerző: PETŐ PÉTER
2018.02.17.


Történetek Ficak Róbert polgármesterről, akit hatalmas fölénnyel választottak elöljárónak, miután kiderült, hogy gátlástalan hóhányó, s szenvedélyen szeret lopni, valamint kabinetfőnökéről, Liliom Lajosról, aki azért épült be Ficak pártjába, hogy bosszúból tönkretegye azt. Meg is tett mindent a bukásért, minek köszönhetően Ficak egyre sikeresebb lett. (7. rész)

– Nagy húzás volt, hogy csak azok az óvodások kaptak uzsonnát, akiknek a szülei szerződésben vállalták, hogy ránk szavaznak. Ahogy nézem a számokat, megint két-három százalékot emelkedett a népszerűségem – mondta elégedetten Ficak polgármester.

Az elöljáró Liliom kabinetfőnökkel ebédelt a Velőscsontbrigád nevű étteremben, ahol szokás szerint a sarokban foglaltak helyet. Érkeztükkor minden korner foglalt volt, de Ficak Liliom javaslatára már évek óta úgy járt el ilyenkor, hogy egyszerűen felállította valamelyik társaságot, hiszen mégiscsak ő a város első embere, ott kell ülnie, ahol szeret.Ezúttal egy háromgyermekes családot küldött odébb, éppen a főételnél tartott a família, a kicsik rántott hússal, krumplipürével bajlódtak, az apuka velős pacalt, az anyuka rántott velőt evett, amikor Ficak közölte velük emelt hangon, hogy takarodjanak.A szülök felháborodtak, ám a patália kialakulásakor ott termett Durbincs étteremtulajdonos, aki ingyen desszertet, házhoz szállított grátisz rántottareggelit ígért a vendégeknek, csak csöndben adják át a helyüket Ficaknak. Az értetlen családot az ajándékok végül meggyőzték, odébb hurcolkodtak.

Liliom unottan nézte a jelenetet, beletörődött már, hogy képtelen megbuktatni Ficakot. Bármit eszelt ki, bármire vette rá főnökét, az egyre csak népszerűbb lett.Hiába szomoríttatta vele a lakosságot, aláztatta meg a szegényeket, lopatott vele, hiába mutattatta fel, hogy nincs nála gátlástalanabb, korruptabb politikus, nem ment semmire...

SZOMBATHELY IS KORSZERŰSÍTI A KÖZVILÁGÍTÁSÁT. AZ ELIOS-SZAL

ZOOM
Szerző: GRIMM BALÁZS
2018.02.16.


Csakhogy nem uniós forrásból, így vizsgálni sem lesz mit.

Nem zavarja a szombathelyi fideszeseket az egyre nagyobb hullámokat keltő Elios-botrány: csütörtökön a város költségvetésével együtt azt is elfogadták, hogy 1,2 milliárd forintért, banki hitelből újítsák fel a város közvilágítását. A közbeszerzés még nem zárult le, ám a Népszava úgy tudja: az Elios kaphatja a munkát.

Nemény András MSZP-s frakcióvezető a városi költségvetés elfogadása előtt napirenden kívül javasolta egy vizsgálóbizottság felállítását, amely ellenőrizné a folyamatban lévő közbeszerzéseket, ám ezt a fideszes képviselők leszavazták.

Azt szerettük volna megszavaztatni, hogy ne kerüljön olyan céggel kapcsolatba a város, mely ellen uniós vizsgálat zajlik – mondta a lapnak Nemény. A szombathelyi fideszeseket egyáltalán nem zavarta, hogy az OLAF a „szomszédban”, Zalaegerszegen is rendkívül súlyos visszaéléseket talált az Elios-körüli közvilágítási tenderekben.

Az MSZP és a Párbeszéd most az Elios-ügy által érintett valamennyi önkormányzattól kikéri az ezzel kapcsolatos iratokat – mondta el csütörtökön a Legfőbb Ügyészség épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese. „Látjuk, hogy milyen szánalmasan próbálják ezt az önkormányzatok megakadályozni. Innen hívnánk fel az érintett jegyzők figyelmét, hogy hivatali visszaélést követ el az, aki megválasztott képviselőnek nem adják át ezeket az iratokat.”

További részletek itt.

TÚLÉLNI A TELET

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.02.17.


Azért ilyentájt, február közepén az embernek már nagyjából a hócipője tele van a téllel, még akkor is, ha nem Skandináviában él. Ha pedig ott, vagy oda vágyik, akkor különösen érdemes felkészülni a sötétre és az azzal járó mindenféle lelki nyavalyákra. Ti hogy bírjátok a februári időjárást?

Dánia, Norvégia vagy éppen Svédország sokak számára vonzó a kiemelkedően magas életszínvonal miatt, ugyanakkor az északi életnek vannak olyan vetületei, amelyek egy magyar számára okozhatnak nehézséget, és erre jó felkészülni, ha oda indulnánk.

Így február közepén (ami reméljük, már inkább a tél vége felét jelenti) például sokunknak elege van a hidegből, a rövid nappalokból, és vágyunk már a napsütésre, a melegre, a tavaszra.

Mit szóljanak akkor a skandinávok?


Még pontosabban mit szóljanak azok, akik valamelyik skandináv országban (azokon belül is esetleg északon) élnek? Mert egy dolog hallani és olvasni a hosszú, sötét télről, egy másik átélni azt.

Nem csoda, hogy a lakosság mintegy 10 százaléka úgynevezett szezonális hangulati zavartól (SAD – Seasonal Affective Disorder) szenved, és erre nekünk is érdemes felkészülni, ha oda tartunk.

„Délután 4 óra van kora novemberben Oslóban, és tök sötét van odakint. Határátkelőként Norvégiában élni azt is jelenti, hogy ősszel és télen az ébren töltött órák nagy részében sötét van – a legjobb esetben 6 órát van világos egy nap” – írta a norvég fővárosban élő Anna Maria.

Ez a nem túl felhasználóbarát időszak októbertől márciusig tart. A tél közepén Oslóban például a nap reggel 9 óra körül kel és délután 3-kor megy le. Északabbra természetesen még rosszabb a helyzet és persze napközben sem feltétlenül süt a nap – írta Anna Maria...

A VIDÉKI MÉDIA RAJONGOTT TIBORCZ CÉGÉÉRT - AZ ELIOS-SZTORI KÖZEL TÍZ ÉV SAJTÓHÍREIBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.02.16.


2011-2012-ben fedezte fel a média az akkor már évek óta működő Eliost, amit a 2013-as Orbán-Tiborcz lagziig legtöbbször Simicska-cégként emlegetett a magyar sajtó kormánykritikus része is. A kormánybarát média számára pedig nem is létezett egészen az OLAF-vizsgálat 2015-ös megkezdéséig, majd az eredmény minapi kiszivárgásáig. Összeállításunkból az is kiderül, hogy Mészáros Lőrinc bevásárlása előtt sem volt olyan független és harcos a megyei sajtó, ahogyan most emlékezni szeretnénk rá. Elios-ügyben a regionális és a helyi média az „épül-szépül városunk közvilágítása” típusú hírszolgáltatást tolta csaknem egy évtizeden át.

Nincs unalmasabb a tegnapi újságnál – ez a közkeletű mondás. Ki kell egészítenünk: nincs érdekesebb a tegnapelőttinél. Elios-ügy a sajtóhírekben, 2009-től napjainkig.
2009-2010 – suttyomban alapoznak

2009-ben jött létre az Elios jogelőde, az ES Holding, Tiborcz István és egy offshore-hátterű titokzatos befektető tulajdonában. Semmi nyoma, hogy keresték volna a publicitást az induló vállalkozás számára. Elérhető honlapot nem indítottak, sajtóhírekben sem szerepelt a nevük.

2010-ből is csak egyetlen megjelenést találni. Méghozzá a Közgép-cég E-OS Zrt. honlapjáról. E szerint

„Az E-OS tevékenységének bővítésével 2010-ben létrehozta az E-OS Innovatív Energetikai Zrt.-t, hogy még teljesebb körű energetikai szolgáltatásaival erősítse meghatározó pozícióját az energia szektorban.”

A Simicska-érdekeltségű E-OS nem fejtette ki az igazság valamennyi részletét, amennyiben nem a Közgép-leány alapította az ekkor már E-OS Innovatívnak hívott vállalkozást, hanem Tiborczék. A Simicska-érdekeltség csak beszállt egy időre...

ÜVEGHEGYET ÉPÍT TIBORCZ A DUNAKANYARBAN

HVG ONLINE - GAZDASÁG
Szerző: SZABÓ YVETTE
2018.02.16.


A visegrádi luxushotel befejezésére készül Orbán Viktor kormányfő veje, akinek közvetett tulajdonában lévő cége benyújtotta a hatóságoknak az engedélyezéshez szükséges előzetes környezetvédelmi hatástanulmányt.

Adottság, hogy Tiborcz István üveghegyet építhet. Birtokába került ugyanis egy félkész visegrádi szálloda, amelynek megálmodói úgy jellemezték az épületet, hogy az három részből áll: egy kétszintes üveg-kő sziklából, amelyen egy üveghegy nyugszik, a hegytetőn pedig egy szikla csúcsosodik. Legalábbis ezt tartalmazza az előzetes környezetvédelmi hatástanulmány, amelyet most kezdett el vizsgálni a Pest megyei kormányhivatal.

A Dunakanyarra néző 12 szintes szállodában a tervek szerint 204 szoba lesz, valamint spa- és wellnessrészleg több bel- és kültéri medencével. Különleges kialakítását az teszi lehetővé, hogy a felhagyott Löffler-bánya külszíni fejtésének helyszínére tervezték, így az épület hátterét egy andezitfal adja, és a hatalmas üvegfelületeket is kőburkolat tartja össze.

A talajszinti üveg-kő „sziklában” valósítják meg az előcsarnokot, a lobbit, az éttermet, a fürdőt, a fittnesstermeket és a kiszolgálórészleget. Majd következik az üveghegy, amelyben a hotelszobákat helyezik el, az épület tetején pedig tárgyalók lesznek, és ott kap helyet a gépészet is.

Nagyjából ez lett volna a terve az eredeti tulajdonosnak is, ám az ír kézben lévő Tourist Projects Kft. a 2008-as válság kirobbanása után félbehagyta az építkezést, és a már felvett, mai árfolyamon mintegy 16 milliárd forint bankhitelt sem tudta visszafizetni. A hitel nagyságrendje jelzi, hogy az azóta is ott tornyosuló betonkolosszus mekkora értéket képviselhet.

Ehhez képest az épület 2016-ban végül is gyaníthatóan jóval 1,8 milliárd forint alatti értéken lett az akkor még csak Tiborcz-közelinek tartott vállalaté, a Hotel Vsgrd-é. Méghozzá néhány hónappal az után, hogy a hitelező bank, az MKB ismét magánkézbe került, és ma már azt is tudni lehet, hogy ez a magánkéz Mészáros Lőrincé...

ORBÁNNAK MINDEGY A BÜNTETÉS, ÚGYIS VELÜNK FIZETTETI KI, ÉS AZ SEM FÉR A FEJÉBE, HOGY AZ ENSZ NEM A NER

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2018.02.17.


Ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok – ezt a tanácsot adta Orbán Viktor 2011-ben külföldi diplomatáknak. Migrációs politikájára is érdemes így tekinteni. Miközben a Fidesz vezető politikusai kemény elszántsággal szajkózzák, hogy egyetlen bevándorlót sem fogadunk, a magyar állam tavaly mégis 1300 menekültet részesített oltalomban. A hazugságokra épített kormánykampány azt állítja, az Európai Unió és az ENSZ is az állítólagos Soros-tervet követi: milliónyi menekültet akarnak betelepíteni Magyarországra, csakhogy a magyar diplomaták részvételével is készülő legújabb hivatalos európai dokumentumok szerint nincs ilyen szándék. Mindenesetre hozzánk ma már gyakorlatilag lehetetlen bejutniuk a menekülteknek, a január végén életbe lépett új ügyviteli rend szerint napi két kérelmet fogadnak be a határ menti tranzitzónákban. Mára leépült a teljes hazai menekültügyi ellátórendszer, amelynek fejlesztésére az unió 2013-ban még négyszázmillió forint támogatást is adott. Hiába kértünk, nem kaptunk adatokat arról, jelenleg hányan és hol várakoznak az országban menedékkérelmük elbírálására.

Kerül, amibe kerül, Magyarország nem tartotta be az Európai Unió Miniszteri Tanácsának 2015. szeptemberi határozatát az 1294 menekült átvételéről és ügyük magyarországi elbírálásáról. Az akkori döntés érvénye lejárt, és bár idén januárban az Igazságügyi Minisztérium megkapta az Európai Bizottság keresetét az Európai Unió Bíróságánál indított eljárásról, ebből áttelepítés már nem lesz. Várható viszont egy borsos pénzbüntetés, amelynek milliárdos költségei hozzáadódnak a pávatánc keretében tavaly befogadott 1291 menekült ellátásának árához. A közkasszát kezelő elitnek ez persze aligha fáj: a költségeket mi, adófizetők álljuk majd.

Orbán Viktor környezete ugyanakkor politikai nyereségre számít – talán nem is alaptalanul.


Az összehasonlítás kedvéért érdemes felidézni, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök tavaly fanfárok kíséretében hatvan menekült befogadását ígérte, míg a román kormányszóvivő az elmúlt hónapban 109 menedékkérő átvételét harangozta be Olaszországból és Görögországból. Az együttműködés szándékát ily módon felmutató Szlovákia és Románia elkerülte a bírósági eljárást.

A jelek arra utalnak, hogy a menekültek kötelező átvételének ügye lassanként lekerül a napirendről az unióban. Legalábbis ezt javasolta decemberben Donald Tusk, az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke. Szerinte a megosztó és egyáltalán nem hatékony ötletet félre kell tenni. A 2015-ös döntést nem csak a látványosan ellenszegülő és pervesztésre álló Magyarország, Lengyelország és a Cseh Köztársaság ellenezte. Teljesítését ugyan csendben, de számos tagország elszabotálta, így nem is került sor a 120 ezer menekült elosztására...

AZ OKTATÁS TRAGÉDIÁJA

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÜDI JÁNOS
2018.02.16.


Gazsó Ferenc egykori oktatásért felelős miniszterhelyettesnek, az 1985-os reform egyik atyjának szavaival élve az oktatás tragédiája, hogy pöffeszkedő bürokraták irányítják. Az irányítás kifejezés egyébként tökéletesen megtévesztő, hiszen 2011 óta az egész rendszer vergődik az állam szorításában. Valójában az állam kisajátította szőröstül-bőröstül az oktatás minden területét: irányít, fenntart, nevel és oktat egy személyben. Miután napvilágot látott az a kormányzati szándék, hogy bevezetik a kötelező felvételi rendszert az általános iskolát követő minden iskolatípusban, és – ehhez kapcsolódóan – meghatározzák az egyes iskolatípusokba felvehető tanulói létszámot, egyértelmű, hogy a jövőben az állam dönt arról, ki tanulhat tovább a nyolcadik évfolyam befejezése után, és hol.

Az oktatás tragédiája, hogy a hatalom teljesen szabadon rendelkezhet arról, hol és milyen iskola működjön az országban. Valójában két miniszter kezében van az állami intézmények sorsa feletti döntés joga. Az állami fenntartású általános iskolák, gimnáziumok, művészeti alapiskolák léte, nem léte az emberi erőforrások minisztere, az állami szakképző iskolák léte, nem léte a nemzetgazdasági miniszter kezében van. A nem állami intézmények sorsáról a kormányhivatalok döntenek. Bár a köznevelés közszolgáltatás biztosítása állami feladat, az állami intézményrendszer felépítése, országon belüli elhelyezkedésének megtervezése nem része ennek a feladatnak. Ez év április elsején megszűnik a megyei szintű tervezés kötelezettsége. Helyette évenként készülni fog egy jelentés, melyben összevetik a tanulói létszámot az intézményi kapacitással. A miniszter e jelentés alapján hoz döntést az állami rendszer sorsáról. A kormányhivatalok e jelentés alapján engedélyezik vagy nem engedélyezik a nem állami intézmények indítását. A tények: a gyermekek száma folyamatosan csökken, az intézmények száma, befogadóképessége nem csökken. Miután az általános iskola befejezése után nem kötelező iskolába járni – akit nem vesznek fel középfokú iskolába, az a hídprogramban teljesíti a tankötelezettség hátra lévő idejét –, nincs intézményfenntartási kényszer. Így az általános iskolák felszámolása, összevonása, körzetesítése, a középfokú iskolai kapacitás csökkentése nem okozhat ellátási zavarokat. Az állami ellátó rendszer mellett folyamatosan bővül az egyházi intézményrendszer, melyet lényegében az állam tart fenn. Szinte minden kiadását fedezi. Ezért az egyéb nem állami intézményfenntartók, például az alapítványok az állam és az egyházak konkurensévé váltak. A szakképzésben már évek óta a kormány határozza meg tanévenként, melyik megyében, illetve a fővárosban melyik szakmát, milyen létszám erejéig finanszírozza, és melyik iskolafenntartó részére hány fő beiskolázását támogatja. Az állami és az egyházi intézményeken kívül nem sok más kedvezményezett intézményfenntartó van.

Az oktatás tragédiája, hogy jogi értelemben megszűntek az iskolák, beolvadtak egy állami hivatalba, annak szervezeti egységévé váltak...