2023. április 29., szombat

KVÁRI SINKÓ ZOLTÁN: KISKORÚ NEMZET

VESZPRÉMI NAPLÓ
Szerző: KVÁRI SINKÓ ZOLTÁN
1992.11.05.


Kiskorú nemzet olyan vezetőket választ ki magából, akik kiskorúak vezetésére alkalmasak. A kiskorú nemzet imádja a nagy hadvezéreket és a diktátorokat. Szenved tőlük és vérét hullatja és imádja őket.

A diktátorok kezdetben szeretik kiskorú nemzetüket, aztán türelmetlenkedni kezdenek, amiért semmi sem halad úgy ahogyan ők akarnák. Idővel felháborodnak nemzetük tehetetlenségén és fegyelmezetlenségén. Végül meggyűlölik nemzetüket és megkínozzák. Ilyenkor a kiskorú nemzet üvölt és az égre tekint:

– Miért mérted ránk e csapást?!

Mert a kiskorú nemzetnek rossz a memóriája, elfelejtette, hogy ő emelte pajzsra vezérét.

A kiskorú nemzet memóriája úgy működik, hogy két dologra emlékezik saját történelméből. Az egyik, hogy mindig dicsőségesen küzdött, diadalt diadalra halmozva, a másik, hogy ő mindig szerencsétlen volt, hiába akarta a szépet és a jót, a sors, az az átkozott, nem engedte.

A kiskorú nemzet bámulja és irigyli a nagykorú nemzetet, de nem hajlandó tőle tanulni. Azt mondja: – Ja, ja, te azért vagy gazdag és boldog, mert az én véremet szívtad, kihasználtál és kizsákmányoltál engem. Add meg az adósságodat! És nem érti, hogy a nagykorú nemzet ezt nem érti.

A kiskorú nemzet sok mindent nem ért. Nem érti, hogy miért fordult el tőle az Isten, amikor ő annyit imádkozott hozzá. De azt sem érti, hogy minek annyit dolgozni. Nem tudja a jámbor, hogy minek annyit dolgozni, amikor az kényelmetlen, meg fárasztó is. A kiskorú nemzet azt mondja:

– Minek lyukat csinálni a levegőbe?

Meg olyanokat is mond:

– Ugyan, minek azt?

Meg olyanokat:

– Mit csináljunk? Ez van.

A kiskorú nemzet, ha valamit véletlenül létrehozott, akkor rettenetesen nagy lármába kezd és mindenkinek mutogatja: - Nézzétek milyen tehetséges, milyen szorgalmas, milyen értelmes vagyok. Igen, mi vagyunk a világon a legértékesebbek, a többi kutyagumi.

A kiskorú nemzet úgy képzeli el, hogy a Nap, mivel az ő országhatárán belül süt, akkor az övé. A vizek, melyek a szomszédból folynak át hozzá, az is az övé, minden cseppjéig. Övé a szél, amely átsuhan a határon, és az ő szellője, még akkor is, amikor a másik országban lengedez. A kiskorú nemzet úgy tudja, hogy Ádám és Éva az ő nemzetének tagja volt és az Úr kiskorúnemzetül szólította meg az első emberpárt. A kiskorú nemzet történelme ezzel a bizonyossággal kezdődik és így is ér véget.

A kiskorú nemzet hazafisága abból áll, hogy gyűlöli az idegeneket. Titokban – anélkül, hogy ezt tudná – irigyli, fél tőlük és alacsonyabbrendűségi érzésekkel küszködik a más nemzettel szemben. Éppen ezért agresszív. Minden alkalmat kihasznál, ha nálánál gyengébbre bukkan, hogy azon megmutassa az erejét. Ha erősebbel találkozik akkor gyönyörűen meghunyászkodik és behódol neki.

A kiskorú nemzet, amikor összeméri magát a nagykorú nemzetekkel, egyik pillanatban nagyon kicsinek, a másikban nagyon nagynak érzi magát. Ez okozza a kiskorú nemzet tudathasadását.

Hasadott tudattal semmire sem lehet menni előre, de hátra annál inkább. így a kiskorú nemzet nem felépít, hanem leépít, nem dolgozik, hanem harcol, nem gondolkodik, hanem üvöltözik.

Végül sírva fakad.

Birodalmakat is lakhatnak kiskorú nemzetek, akik, amikor a birodalom összeomlik, egymás torkának esnek és újabb hősi regéket gyártanak a maguk dicsőségéről.

Veszprémi Napló 1992.11.05. / Arcanum Digitális Tudománytár

KÉT NŐ ORBÁN VIKTOR ÁRNYÉKÁBAN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2023.04.29.


Most kezdjem szidni Novák Katalint? Vagy éppen Varga Juditot? Ugyan már: mi közük van nekik ahhoz, hogy Budaházy György terrorista kegyelmet kapott. Nyilvánvalóan semmi. Illetve formálisan persze igen: az elnöknek kell előterjeszteni, a miniszternek ellenjegyezni.


Igen, előfordulhatna, hogy olyan elnöke, minisztere van Magyarországnak, aki nem hajt végre minden utasítást, de az egy másik Magyarország lenne. Az a másik Magyarország, amúgy igenis létezett, még azokban az időkben, amikor hittünk a rendszerváltás megváltó erejében. Hadd utaljak a Horn-kormány idejére, amikor néhány miniszter lelkiismereti okokból visszaadta megbízatását (Bokros-csomag). Pedig hát az messze nem volt – erkölcsileg – ilyen horderejű eset; ott ugye csak arról volt vita, hogy így kell-e megmenteni az országot a csődtől. De volt rá eset, hogy azért mondott le valaki – Kósáné Kovács Magda –, mert a betegek érdekeit másként értelmezte, mint a pénzügyminiszter.

De most miért várok én ilyen lépést egy köztársasági elnöktől? Eleve nincs abban a helyzetben, hogy megtegye, hisz' a mostani pozícióját nem a köztől, nem a köztársaságtól nyerte, hanem magától Orbán Viktortól. Mint ahogy Varga Judit is, az igazságügyi tárcát. Ők nem az országnak esküdtek fel, nem a mi, állampolgárok szolgálatát vállalták el, ők azt a karrierlépcsőt választották, amit a mindenható miniszterelnök eléjük tolt. Utasították volna vissza? Miért tették volna? Miért ugranának el egy ilyen óriási lehetőség elől? Tegyük a szívünkre a kezünket: mi sem tettük volna. Nem tettük volna, hisz' ez olyan ugrás a személyes pálya ívében, amilyenre soha többé nem lenne esély...

MEGHÖKKENTŐ FELFEDEZÉS ÉS REMEK TÁRLAT IS JUTOTT AZ IDEI CSONTVÁRY-ÉVFORDULÓRA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2023.04.28.


Csontváry mindig is önálló múzeumban szerette volna látni az életművét, de ez az álom soha nem valósult meg. Éppen ezért ünnepi alkalom, hogy születése 170. évfordulóján e múzeum egy kiállítás erejéig összeállt, és együtt láthatjuk a Pécsett és Budapesten őrzött legnagyszerűbb műveket. Ráadásul méltó környezetben: a Szépművészeti Múzeum pazar Ión-Pergamon Csarnokában. Az évfordulóra egy váratlan felfedezés is jutott: Rieder Gábor művészettörténész megtalálta Csontváry magányos cédrusát Libanonban. Magát a fát, amit Csontváry több mint egy évszázada megfestett – most már azt is tudjuk, hogy valósághűen.


Csontváry a magyarok nagy közös titka. Aligha van még egy magyar festő, akinek a művei ilyen nagy számban és ennyire megkérdőjelezhetetlenül ikonokká váltak volna. Legtöbbünk számára Csontváry magától értetődően a világ egyik legnagyobb festője, mentális térképünkön a két cédruskép, a Taormina, a Baalbek, a Mária kútja Názáretben, de még a kisebb formátumú képek egy része is (Marokkói tanító, a Római híd Mosztarban vagy a Sétakocsizás újholdnál Athénban) ott szerepel az egyetemes művészettörténet olyan főművei mellett, mint Van Gogh Napraforgói és Monet Vízi liliomai. Kiskorunktól velünk vannak nyomatokon, iskolai posztereken, régi könyvekből kihulló képeslapokon, bélyegeken. Éppen ezért érdekes megfigyelni a Szépművészeti Múzeumban most a Baalbek vagy a Taormina előtt fotózkodó vagy éppen érdeklődve a fejüket csóváló külföldi turistákat, akik minden bizonnyal először találkoznak ezzel az életművel, bármiféle előzetes prekoncepció nélkül. Olyan friss szemmel látják Csontváryt, ahogy mi képtelenek vagyunk. Merthogy Csontváry egyáltalán nem világhírű. A magyar világ határain kívül alig ismert.

Festményei magyar képikonok, még akkor is, ha Csontváry a 20. század közepén kapott posztumusz elismerést Nyugat-Európában,

művei feltűnést keltettek brüsszeli és párizsi kiállításokon 1948-49-ben, 1958-ban és 1962-ben. Ez azonban már jó rég volt, az 1994-1995-ös Stockholm-Rotterdam-München vándorkiállítás pedig nem hozta meg a remélt nemzetközi áttörést.

A rengeteg közvetett találkozás ellenére egyáltalán nem biztos, hogy eredeti valójukban is ismerjük a műveket. Csontváry festményeinek legjelentősebb gyűjteménye Pécsett található, és az ottani múzeumba Budapestről vagy az ország más részeiről sokan nem jutnak el. Más jelentős képek, mint a Taormina vagy a Zarándoklás a cédrusokhoz a Magyar Nemzeti Galériában vannak a Várban, a hétköznapokban szinte elfeledetten. Hogy a helyzet még bonyolultabb legyen: a pécsi Csontváry Múzeumban őrzött főművek többsége szintén a Galéria leltárában van (például a Baalbek vagy a Magányos cédrus), de a Janus Pannonius Múzeum több jelentős alkotást tudhat a saját állományában. Mindemellett néhány fontos kép Miskolcon van a Herman Ottó Múzeum gyűjteményében, mások pedig magángyűjteményekben...

ELEMZŐ AZ EDDIG LEGLÁTVÁNYOSABB KORDONBONTÁSRÓL: EGY SOROZAT VÉGÉN JÁRUNK

ELEMZŐ / SZABAD EURÓPA
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2023.04.28.Magasabb politikai szintre emelte az ellenzéki kordonbontást, hogy a státusztörvény ellen tüntetők felvonultak a Karmelitához - mondja elemzőnk. Szerinte jól keretezi a pénzügyi gondokat a főpolgármester a "járjon-e a villamos" kérdéssel, de tévedés azt hinni, Orbán Viktor elengedte Budapestet. 

A beszélgetés témái: 

00:00 Bevezetés 
06:26 Miért szerencsés akció a kordon lebontása? 
10:03 Mekkora volt a szervezettség szerepe a hétfői tüntetésben? 
15:09 Mit tud az amerikai nagykövetség, amit a tanárok nem? 
19:33 Élezi-e a főváros-vidék ellentétet a főpolgármester politikai aktivitása? 
27:13 Megengedheti-e magának Orbán Viktor, hogy elengedje Budapestet?

MIT ÉRTÜNK JÓ KORMÁNYZÁS ALATT? - FILIPPOV GÁBOR A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezetők: HERSKOVITS ESZTER, SELMECI JÁNOS
2023.04.27.A Reggeli személy 2023 április 27-i adásában Herskovits Eszter és Selmeci János vendége Filippov Gábor, politológus volt.

HÚZÓS PODCAST / OSZKÓ PÉTER - MAFFIAMÓDSZEREK: JÖNNEK ÉS ELVESZIK A CÉGEDET

HÚZÓS / ATV MAGYARORSZÁG
Műsorvezető: RÓNAI EGON
2023.04.28.A Húzós podcastban ezúttal a Bajnai-kormány minisztere, a ma üzletemberként, befektetőként dolgozó Oszkó Péter lesz Rónai Egon beszélgetőtársa. Szóba kerül a jelenlegi kormányzás és gazdasági állapotok csakúgy, mint a 2009-2010-es, vagy éppen a 2014-es helyzet is, amikor Bajnai Gordon igyekezett rábeszélni Oszkót a szerepvállalásra. Maffiamódszerek, demokrácia, a fiatal vállalkozók nemzetközi irányultsága, árfolyamok, Európai Unió, euró, mesterséges intelligencia és a startupok – számtalan téma egy órában!

FERENC PÁPA: AZ IRODALOM BELELÁT AZ EMBERI SZÍVBE

KÖNYVES MAGAZIN
Szerző: KOLOZSI ORSOLYA
2023.04.28.


Az április 28-30. között Magyarországra érkező Ferenc pápa tíz éve tölti be a katolikus egyház legmagasabb tisztségét, így a legtöbben valószínűleg már sokat tudnak világképéről, szerény életmódjáról, közvetlenségéről, elesettek iránti elkötelezettségéről, származásáról, sőt, talán még betegségeiről is. Az viszont talán kevésbé közismert, hogy Jorge Mario Bergoglio kifejezetten irodalomkedvelő ember, aki fiatal jezsuitaként irodalomtanár is volt egy gimnáziumban, előszót írt verseskötetekhez, megemlékezett Dante halálának hétszázadik évfordulójáról, apostoli buzdításaiban pedig rendre olyan írókat idéz, mint Octavio Paz, Mario Vargas Llosa vagy Pablo Neruda. Kedvencei közé tartoznak Dosztojevszkij, Alessandro Manzoni, Victor Hugo, valamint a szintén argentin Jorge Luis Borges, akivel állítólag jó barátságban is volt. Cikkünkben a pápa irodalmi érdeklődésének gyökereit keressük, és bemutatunk néhányat kedvenc könyvei közül.

Azt, hogy Ferenc pápa számára kiemelten fontos az irodalom, az is bizonyítja, hogy legutóbbi, 2021-es budapesti látogatásakor a magyarországi keresztény egyházak és a zsidóság képviselőihez intézett beszédében megemlékezett Radnóti Miklósról, és idézett is a költőtől. A katolikus egyházfő a Bori notesz sorait idézte fel, melyek szerinte „arról tanúskodnak számunkra, mekkora erővel hitt a szeretet melegében, egy fagyos lágerben élve, és hogy a hite fénye képes volt bevilágítani a gyűlölet sötétjét”. Apostoli útjain egyébként igen gyakori, hogy a meglátogatott ország híres költőire, íróira hivatkozik, Kolumbiában Gabriel García Márquez, Chilében Gabriela Mistral, Mexikóban Octavio Paz került elő beszédeiben...

A BETEGELLÁTÁS ÚTJÁNAK MEGSZERVEZÉSE A FŐ PROBLÉMA

G7.HU
Szerző: NAGY ZSOLT
2023.04.28.


Orvosból sokkal több nem lehet, pénzből viszont végtelen mennyiséget lehetne ráönteni az egészségügyre. A nyugati országokban egyre nagyobb teret hódít az értékalapú megközelítés a gyógyításban, de megjelenhet-e ez a szemlélet a magyar egészségügyben? Újlaki Ákossal, a Boston Consulting Group (BCG) partnerével kerestük a válaszokat a kérdésre.Az állami egészségügy és a magánegészségügy sok országban nem egymással rivalizáló, hanem egymást kiegészítő szolgáltatásokként működnek. Magyarországon egyre inkább széttart ez az irány, mi ennek az oka?

Az Magyarországon és a régióban is jól látszik, hogy az egészségügy és azon belül a magánegészségügy szerepe az elmúlt 10-20 évben organikusan fejlődött. Soha sem volt tervrajz arra, hogy pontosan mi a szerepe, az eredménye pedig lényegében egy kompromisszumos megoldás, ami nem tudjuk, mi akar lenni, sem azt, hogy hová tart. A régióban egyébként Szlovákia mert hozzányúlni a legdrasztikusabban a szektor átalakításához a 2000-es évek elején, vállalva az ezzel járó konfliktusokat, de még azt a rendszert is a mai napig farigcsálni kell (a szlovák mintát követve a magyar Belügyminisztérium is a BCG-hez fordult segítségért az egészségügy átalakításának kapcsán. Az elkészített tanulmány titkos, a BCG sem beszélhet róla – a szerk). Jelenleg Magyarországon nincs elfogadott jövőkép arról, hogy mit jelent az, hogy az állami rendszert kiegészíti a magán. Erről még rengeteget kell vitatkozni. Most is kiegészíti, a kérdés inkább a hatékonyság és hogy ez mennyi értéket teremt a társadalomnak...

KÖZALAPÍTVÁNYOKBA GYARMATOSÍTOTT FELSŐOKTATÁS – ÍGY JÁRTAK PÓRUL EGYETEMISTÁK EZREI A FIDESZ MIATT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2023.04.24.Év elején derült ki az Európai Bizottság leveléből, hogy az alapítványi egyetemeket kizárhatják az EU által finanszírozott oktatási- és kutatási projektekből, mint az Erasmus+, vagy a Horizont Európa. A döntés több ezer egyetemi hallgató számára tette kétségessé a jövőben a külföldi tanulás vagy szakmai gyakorlat lehetőségét. Videónkban bemutatjuk, mi a problémája pontosan a Bizottságnak, hogy alakult a felsőoktatás a Fidesz kormányzása alatt, és hogyan jutottunk el a modellváltásig. Emellett arra is megkísérlünk válaszolni, hogy mit veszíthetnek a fiatalok, ha nem sikerül megállapodásra jutni az Erasmus-ügyben. 


FERENC PÁPA MENEKÜLTEKKEL, SZEGÉNYEKKEL ÉS FIATALOKKAL TALÁLKOZIK - PERCRŐL PERCRE A KATOLIKUS EGYHÁZFŐ SZOMBATI PROGRAMJÁRÓL

NÉPSZAVA
Szerző: P.L./O.A.
2023.04.29.


Délután a Papp László Budapest Sportarénában Ferenc pápa golfkocsival jár majd körbe a fiatalok között...

WHISTLER MAMÁJA: „SZÍVESEN BESZÉLGETNÉK ORBÁN VIKTORRAL” - SZELFI A WHISTLER MAMÁJA BLOGGERÉVEL

SZABAD EURÓPA / PODCAST
Szerző: NAGY ANDRÁS
2023.04.28.


A Whistler anyja egy híres festmény, amely egy komor hölgyet ábrázol, a festő édesanyját. A Whistler mamája ezzel szemben egyáltalán nem komor tartalmat jelöl: ezen a címen egy blog működik.

A szerző sem a nevét, sem az arcát nem vállalja, blogját, a Whistler mamáját mégis ezrek követik az interneten. A tartalom annyi, hogy ismert és kevésbé ismert festményeket lát el új és keresetlen feliratokkal, pontos és vicces kórrajzot mutatva ezzel a mai Magyarország köz- és magánéletéről. A bejegyzések gyakran mémmé válnak. A Whistler mamája – a teremőr néni szerint című blog alkotójával beszélgettünk humorról, nyomasztó közéletről és Orbán Viktorról.

A TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSSEL BÜNTETIK AZOKAT TANÁROKAT, AKIK FEL MERIK EMELNI A HANGJUKAT

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2023.04.28.


– Szakképzésben dolgozom, most zajlik a második teljesítményértékelésünk, az előző három éve volt. Élesben tudom bemutatni, mire lehet felhasználni az értékelési rendszert iskolán belül – írta a napokban a Facebookon egy középiskolai pedagógus. A budapesti tanár a folytatásban leírta, hogy miközben a három évvel ezelőtti értékeléskor minden mutatóra maximális, azaz a lehetséges 6-ból 6 pontot kapott, és szóban idén is azt azt közölte vele az iskola vezetősége, hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtott mind az intézményi innováció, a pedagógiai módszertan alkalmazása, a tantestületben végzett munkája, szakmai felkészültsége, mind pedig a diákokkal és a kollégáival végzett munka területén, idén az értékelése mégis átlagosra csökkent. Az idei értékelő ívén az alábbi pontszámok - 

- szerepeltek:szakmai felkészültség 4/6
- pedagógai tervezés 4/6
- pedagógiai értékelés 4/6
- személyiségfejlesztés 4/6
- innovációs tevékenység 4/6
- együttműködés oktatókkal és szülőkkel 3/6

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az idei értékelés alapján a tantestületi bérsávok legfelső szintjén lévő szegmensből a legalacsonyabb szintű sávba került. Mint nyilvános posztjában írja, „minden olyan kollégámmal együtt, akik a januári kétórás figyelmeztető sztrájkban részt vettek. Felkészül: a közoktatás!”..

TÉNYLEG CSÚNYÁN LEHAGYTAK MINKET? | MINDENT ROMÁNIÁRÓL FELEDYVEL

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2023.04.25.Miért került a történelem során mindig konfliktusba Magyarország Romániával? Lesz-e még újra Nagy-Románia? Mi a helyzet az erdélyi magyarsággal? Feledy Botond ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat a régiós országokat bemutató műsorában. Az ország ezúttal Románia, ahol a legnagyobb számban élnek határon túli magyarok. Stúdiónkba meghívott szakértőkkel fogjuk feltérképezni a szomszédságunk, történetét és jelenkori viszonyát. Leggyakrabban nyomdafestéket nem tűrő tudósításokat szoktunk kapni szomszédunkról, Romániáról. Holott ez az az ország, ahol a legnagyobb számban élnek határon túli magyarok. Kiss Tamás - szociológus Zahorán Csaba - történész Pászkán Zsolt - külső szakértő, KKI Cornel Ban - közgazdász, CBS

ITT NÉZHETŐ MEG Iratkozz fel a Heti Feledy hírlevélre: https://csapat.partizanmedia.hu/forms...

TANYÁK ÉPÜLHETNEK MINDENFELÉ, ÉS KÖZ NÉLKÜLI KÖZMEGHALLGATÁSOK LESZNEK

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2023.04.28.


444: Feltalálta a kormány a köz nélküli közmeghallgatást


Eddig ha valaki arra ébredt, hogy a magyar kormány hatalmas akkumulátorgyárat akar a szomszédjába telepíteni, legalább a kötelezően megtartandó közmeghallgatásokon elmondhatta a beruházóknak és az ehhez asszisztáló hatóságoknak, mi ezzel a baja. A milliárdos tervek és a kétségbeesett lakosok személyes találkozása persze sokszor drámai jeleneteket eredményezett. Ezeket spórolná meg az a csütörtök esti kormányrendelet, ami alapján „a közigazgatási hatósági eljárásban közmeghallgatás az érintettek személyes megjelenése nélkül” is megtartható. Az önkormányzatok is megúszhatják a feszült hangulatú lakossági fórumokat. A rendelet szerint a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló kormányrendeletben meghatározott tájékoztatás, véleménynyilvánítás és egyeztetés elektronikus úton is lefolytatható.

Magyar Hang: Az I. kerületi polgármester jogi eljárásokat kezdeményez az önkormányzat „törvénysértő döntései” miatt

Az I. kerület kormánypárti többsége fideszes cégekhez szervezi ki az önkormányzati feladatellátást – mondta V. Naszályi Márta (Párbeszéd – Zöldek) szerdai sajtótájékoztatóján, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt. A polgármester közölte: jogi eljárásokat kezdeményez az önkormányzat „törvénysértő döntései” miatt. V. Naszályi Márta azt mondta, a képviselő-testület kormánypárti többsége rendre olyan törvénysértő előterjesztéseket szavaz meg, amelyekkel ellehetetlenítenék a jogszerű működést, az önkormányzati feladatellátást. Példaként hozzátette, hogy pályázati úton, szakmai kompetencia alapján kiválasztott intézményvezetőknek mondanak fel, hogy helyükre a saját embereiket ültethessék.

Mfor: Varga Judit válófélben lévő férje az élelmiszeripart hagyta el a Volánbuszért

Mint arról a lap korábban elsőként beszámolt, Lázár János teljesen lecserélte a MÁV és a Volánbusz vezetését, a volt tagok helyére a közlekedés ágazatban első ránézésre talán kevésbé jártas személyeket ültetett be. Helyettük a hazai és nemzetközi üzleti élet ismert alakjai kaptak tisztséget. Köztük Magyar Péter is, aki a Volánbusz Zrt. igazgatóságának tagja lett. Magyar Varga Judit igazságügyminiszter férje, akivel jelenleg is folyamatban van a válóperük. A jogász, diplomata a jelek szerint az élelmiszeriparról nyergelt át a közlekedésre.

24.hu: Lázárék az egész országot tanyás területté nyilvánították, beindulhat a magyar ranch építészet

Tavaly éppen a karácsonyi időszakban bocsátotta véleményezésre a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium javaslatát, amelyben engedélyezik, hogy az ország bármely pontján tanyát lehessen létrehozni mezőgazdasági területeken. Az időzítés miatt a szakmai szervezetek csak a kormányrendelet márciusi hatálybalépésekor szembesültek a harminc százalékos – a jelenlegi tízszeresét lehetővé tevő – beépíthetőséget engedélyező jogszabállyal. Az építész kamara a jogalkotóhoz fordul, az önkormányzati szövetség a katasztrofális következményekre figyelmeztet, és a rendelet visszavonását követeli. A szaktárca hallgat.

Telex: Kormányközeli alapítvány javasolta a Fidesznek, hogy a rágalmazó, becsületsértő cikkekért ne járhasson börtön

A kormányközeli Transzparens Újságírásért Alapítvány javasolta, hogy a kormány enyhítsen a sajtóban megjelent rágalmazó- vagy becsületsértő állítások büntethetőségén, ezért nyújtott be erről módosító javaslatot a fideszes Kocsis Máté és Halász János, derül ki a Fidesz-frakciónak a lap kérdésére küldött válaszából. Rágalmazásért eddig is kevés újságírót ítéltek el, de volt már rá példa, hogy egy blogger letöltendő börtönbüntetést kapott. A TASZ szerint a változtatás jó pont lesz a szólásszabadság dekriminalizációját évek óta követelő Európa Tanács és az Európai Unió felé, de önmagában még nem javít a hazai sajtóviszonyokon.

EZ DOBTA MEG DURVÁN AZ INFLÁCIÓT - NAGYOT DRÁGÍTOTTAK A MOBILSZOLGÁLTATÓK

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2023.04.27.


Nagyot lódított az egyébként is rekord magas magyar infláción, hogy az első negyedévben hatalmasat emeltek a mobilszolgáltatók a díjaikon. Ráadásul eddig példátlan módon a hűségidős előfizetések is megdrágultak. Aki most szeretne új lakossági számlás díjcsomagot, mintegy 15-20 százalékkal fizethet többet, mint egy évvel ezelőtt – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság legfrissebb elemzéséből.


A négy legjelentősebb mobilszolgáltató (Magyar Telekom, Vodafone, Yettel és Digi) közül három jelentősen drágította a lakossági számlás mobiltelefon díjcsomagok árát az első negyedévben – derül ki Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a héten megjelent legfrissebb elemzéséből. Igaz, az NMHH a teljes elemzésben eufemisztikusan díjkorrekciót emleget, mindez nem írja át a valóságot, azt, hogy áremelés történt.

Méghozzá nem is kicsi, hiszen magát a maginflációt sikerült ezzel megdobni. Márciusban ugyanis a februári 25,4 százalék után 25,2 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest. A maginfláció pedig 27 éves csúcsra, 25,7 százalékra emelkedett. Ez pedig Virág Barnabás, az MNB alelnöke szerint főként a telekommunikációs szektor drágításainak következménye volt. Az alelnök természetesen arról nem szólt, hogy ebben jókora szerepet játszhatott a kormány. Mint arról korábban írtunk: alighanem azzal, hogy a Vodafone a NER markába került, minden ügyfél számára új időszámítás kezdődött. Lehetővé vált ugyanis, hogy jókorát emeljenek a szolgáltatók, még a hűségidőn belül is.

Az NMHH-t ez egyáltalán nem zavarja, sőt teljesen szenvtelenül állapítja meg, hogy tavaly a három nagy mobilszolgáltató olyan passzussal egészítette ki az üzletszabályzatát leíró Általános Szerződési Feltételeit (ÁSZF), amely lehetővé teszi, hogy évente egy alkalommal a fogyasztói árindex mértékével változtassák a szolgáltatások havi díját. A Digi ezt csak idén januárban tette meg, és a tervei szerint majd csak májusban drágít...

FERENC PÁPA AZ AUTÓIVAL ÜZENI: A LUXUS FÖLÖSLEGES

TELEX
Szerző: ZÁCH DÁNIEL
2023.04.29.


Biztonsági okokból az utolsó percig titokban tartották, hogy milyen autóba segítik majd be Ferenc pápát, miután repülőgépe pénteken, délelőtt tíz óra körül leszáll Budapesten, de aki 2013-as beiktatása óta követte az idén nyolcvanhat éves egyházfő nyilatkozatait, kevésbé lepődött meg,

amikor megpillantotta a minden luxustól mentes Fiat 500X Sportot,

amellyel a pápa fontos üzenetet küld mindenkinek, aki legalább életében egyszer valamilyen nagy, elegáns, erős és méregdrága autó birtokbavételével akar indokolatlan személyes teret hasítani a mindenségből. Ez az idős férfi bármit választhatna, mégis azt fejezi ki: az előkelő márkákkal járó státusz ígérete hamis.

Nézzük a vonuló a konvojt, a küldöttség tagjai, sőt, a másodrendű fegyveresek is Mercedes limuzinokban és mikrobuszokban követik őszentsége Fiatját, és nem találunk túl sok hasonló példát a világ meghatározó alakjainak szokásrendjében. Az autó a huszadik század kezdete óta első számú társadalmi rangjelzés, kulturális kód amely elhelyezi használóját a fejekben. Azt ugyanis mindenki érti, amikor puffannak a súlyos ajtók, majd elhalad a látótér széléig az ötméteres fényűzés.

Pontosan érzik ezt vezető politikusok, páncélzat mögött gördülő diktátorok, futballisták, adócsalók és városszéli autókereskedők, de maga az egyház is, ezért éles kanyar után jutottunk a motorizált pápaszállítás kezdeteitől a fiatos minimalizmusig. Talán Ferencet nem zavarják a komor műanyagburkolatok az utasterében? Nem hiányzik neki a tágas helykínálat, az illatozó bőrkárpit és a masszázsfunkció? Nem tart attól, hogy értékes lájkokat tékozol el, ha egy guruló krumpliból száll ki? Könnyű a válasz: nem.

Száz éve használnak autót a pápák, vagyis a közlekedésükhöz, illetve reprezentációs célokra rendszeresített típusok, a pápamobilok, a korai évtizedek kivételével végigkövették az automobilizmus történetét. A korábbi egyházfőket hagyományosan hordozószékben vitték körbe a hívek közt és díszes hintókon jártak. Bár New York püspöke már az 1900-as évek elején adományozott a Vatikánnak egy Itala típust, X. Pius nem szerette az autókat, ezért csak utóda bukkant fel rendszeresen autóval, sőt, XI. Pius sokszor maga vezette az akkori Fiat Bianchi Tipo 15-öt, ahogy erről az Autószektor cikkében is írnak...


ELHUNYT VÁGÓ ISTVÁN

DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ
Szerző: DK
2023.04.29.


Elhunyt Vágó István

Váratlanul elhunyt Vágó István barátunk és társunk.

A sikeres televíziós, az ország egykori legnépszerűbb vetélkedőjének vezetője, a Szkeptikus Társaság alapítója, a Demokratikus Koalíció elnökségében sok-sok éven át dolgozó társunk örökre itt hagyott minket. A tényekért, a tudományért, a rációért és a szabad, európai Magyarországért folytatott küzdelmét mostantól nélküle kell folytatnunk.

A Demokratikus Koalíció Vágó Istvánt saját halottjának tekinti, a párt közössége, politikusai, kollégái, támogatói osztoznak a család gyászában. István, nyugodj békében!

A Demokratikus Koalíció elnöksége

KAP: APÁINK NEM TANÍTOTTAK MEG MINKET BESZÉLNI AZ ÉRZELMEINKRŐL | PÉNTEK ESTI PARTIZÁN

PARTIZÁN
Szerző: PARTIZÁN
2023.04.28.Kovács András Péter fiatalkorában sokáig pap akart lenni, de végül a jogi egyetemen kötött ki, ám amikor egyre jobban beindult a humoristakarrierje, választania kellett: ő pedig a színpad mellett döntött. Utólag nem bizonyult rossz döntésnek, jelenleg az ország egyik legsikeresebb humoristája. 

A Péntek Esti Partizán mai adásában Gulyás Marci megnézi KAP Anyósülés című előadásának egyik estjét, majd az interjúban beszélgetnek többek között KAP szenvedélybeteg édesapjáról, az egyházhoz való viszonyáról, az önkizsákmányolásról és a politikai cenzúráról is. Az adás végén a Partizán Sessionsben pedig fellép a hari_drama.quintet szabadművészeti kollektíva...

FERENC PÁPA BIZTOS NEM KÉRTE BUDAHÁZY SZABADON BOCSÁTÁSÁT | 24.HU

HÁROMHARMAD / 24.HU
Szerző: 24.HU
2023.04.28.Bita Dániel, Kerner Zsolt, valamint Nagy József idehaza kezdett, karcolták a karmelitát, tipródtak a tüntetések értelmetlenségén, legendás pereket elevenítettek fel, lesték, ki közeledik lóháton, aztán az óceánt átúszva, emelt pulzussal a Biden-öbölben értek partot. Háromharmad.


BUDAHÁZY GYÖRGY KEGYELMET KAPOTT NOVÁK KATALINTÓL, MERT JÖN A PÁPA

DAVE VILÁGA
Szerző: DAVE
2023.04.28.Novák Katalin kegyelmet adott Budaházy Györgynek, mert jön a pápa. Budaházy György lóháton távozott a börtönből.

NYÁRY KRISZTIÁN AJÁNLJA: KORTÁRS KÜLFÖLDI CSALÁDREGÉNYEK

BUKSÓ / 24.HU PODCAST
Szerző: NYÁRY KRISZTIÁN
2023.04.


Nyáry Krisztián vendége a Buksó podcastban Iglódi Csaba volt, akinek első könyve egy családregény. Ebben a Dreher famlíla négy kulcsfigurájának életét kíséri végig, az 1800-as évek elejétől a II. világháborút követő időszakig, miközben a sörgyáros dinasztia ritkán kiemelt, ám annál meghatározóbb női karaktereiről is mesél. Nyáry Krisztián ennek kapcsán ajánlott tíz kortárs külföldi családregényt.

Te melyiket ajánlanád az ismerőseidnek?

A lista elemeit (bejelentkezés után) a mellettük található nyilakkal vagy drag&drop módszerrel tudod rendezni. Ha véglegesnek érzed a rangsorod, nyomj a Mentés gombra.

1. Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei
Helikon, 2022 – részletek

2. Ljudmila Ulickaja: Médea és gyermekei
Magvető, 2017 – részletek

3. Jón Kalman Stefánsson: A halaknak nincs lábuk

Typotex, 2022 – részletek

4. Paul Auster: 4 3 2 1
Európa, 2020 – részletek

5. Jeffrey Archer: Majd az idő eldönti
General Press, 2022 – részletek

6. Jonathan Franzen: Javítások
21. század, 2021 – részletek

7. Miljenko Jergović: Diófa-házikó
L’Harmattan, 2017 – részletek

8. Min Jin Lee: Pacsinkó
Alexandra, 2020 – részletek

9. Claire Lombardo: Sosem voltunk boldogabbak

Könyvmolyképző, 2021 – részletek

10. Zadie Smith: Fehér fogak
Helikon, 2022 – részletek

HA A RENDŐRÖK TÉNYLEG FIGYELMEZTETTEK A KÖNNYGÁZRA, MIÉRT NEM BIZONYÍTJÁK SAJÁT FELVÉTELEIKKEL?

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2023.04.28.„A könnygáz használata előtt a rendőrök többször felszólították a be nem jelentett gyűlés agresszív résztvevőit, hogy lépjenek hátrébb” - olvashattuk a rendőrség keddi közleményében, miután hétfőn este könnygázt vetettek be a Karmelitánál.

Több résztvevő – köztük a 444 tudósítói és Koncz Tamás, a Magyar Hang újságírója, aki kapott is a könnygzából – azt mondta, semmilyen értelmezhető figyelmeztetést nem hallottak a könnygáz bevetése előtt.

Segíthetne eldönteni a kérdést, ha a rendőrség nyilvánosságra hozná saját felvételeit. A keddi közlemény megjelenése után megkérdeztük őket, tudják-e ilyen módon bizonyítani, hogy tényleg elhangzott a figyelmeztetés, de nem kaptunk választ. (Csak annyit írtak, fogadták a megkeresést.)

Egyértelmű, hogy a rendőrség készített felvételeket, ez megszokottnak számít az utóbbi évek tüntetésein. Ezen a képen is látható, hogy a hátsó sorokban az egyik rendőr magasba tartja a kamerát, miközben a kordonnál könnygázaznak...

NEM REFORM, KÖZPONTOSÍTÁS MEGY AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN, A HELYI HÁZIORVOSI RENDELŐKET KELLENE FELSZERELNI HELYETTE

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2023.04.29.


Versenyfutás az idővel, sikerül-e az orvos és szakdolgozói hiányhoz igazodva tartósan fenntarthatóra szűkíteni az ellátórendszert – véli Dózsa Csaba egészségügyi közgazdász.


Ön szerint mi a legfontosabb történés most az ellátórendszerben?

Csipkerózsika álmából ébredezik a szektor. Azzal, hogy Takács Péter államtitkár makacsul kitartott a teljesítményfinanszírozás visszaállítása mellett, javulniuk kell a folyamatoknak, azaz csökkenhet az ellátatlanság, az előjegyzési idő. A 2021-ben és 2022-ben az úgynevezett bázisfinanszírozás „ideiglenes” alkalmazásával, a kórházak és szakrendelők akkor is megkapták havonta a korábbi költségeik egytizenkettedét, ha nagyon alacsony teljesítményt nyújtottak a bázis évhez, 2019-hez képest. Ezt a folyamatot erősítette az is, hogy a kormány ezzel egyidőben vezette be a magas orvosi béreket úgy, hogy nem társított mellé semmilyen egyéni teljesítményelvárást, ösztönző rendszert. Ráadásul a korábbi évtizedek ugyan torz, de „hatékony” motivációs elemét, a hálapénzt törvénnyel vezette ki. E három intézkedés együttes következménye lett a közfinanszírozott szakellátó intézményekben a teljesítmény visszaesése, a várakozási idők meghosszabbodása, és a magán egészségügyi szektor szárnyalása. Az orvosi bérek jelentős megemelése ugyanakkor együtt járt az igen merev, úgynevezett egészségügyi szolgálati jogviszony (ESZJ) bevezetésével, amely még kevésbé teszi vonzóvá a közellátásban való orvosi munkavállalást. Maradhat ez a tendencia, különösen, ha olyan újabb rendszabályokat kívánnak bevezetni, mint amiről szó esett a Magyar Kórházszövetség legutóbbi konferenciáján: a minisztérium képviselője arról beszélt, hogy az orvosok megfegyelmezését a blokkoló órák bevezetésétől remélik...

AZ ÉLET ÉS IRODALOM 2023/17. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2023.04.29.


P U B L I C I S Z T I K A

Széky János
Vergődik a dinó


Bejárta a világot (na jó, a nyugati világot) az a fotó, amin Szijjártó békéről és biztonságról prédikál Nagy-Magyarország körvonalai előtt. A világ pedig nem értette.

Egész pontosan: az Orbánnak járó húsz helyett tizenöt piros-fehér-zöld zászló előtt adott elő, két szellemtérképtől közrefogva, melyeken éles neonkék vonallal voltak jelölve a mai Magyarország határai, és elmosódóbban, de szintén neonkékkel a Trianon előtti határok (az elmosódó fénykörvonal régi filmes eszköz a kísértetek jelzésére, amik ott vannak, de még sincsenek ott). A Fidesz rendezvényének az a címe, hogy Parlamenti Szalon (úgy szalon, ahogy ez parlament). A Várkert Bazárban tartották, és a politikai hatalomnak, ha jól látom, nem volt annyira fontos, hogy az MTI hírt adjon róla. A kívülállók első szinten csak a közösségi médiában láthatták a díszletet (Facebook, TikTok), de arra elég volt, hogy eljusson a világ érdeklődő részéhez. Amelyik nem értette.Tovább

A szerző további cikkei

Csillag István – Mihályi Péter
Rossz helyre ment a pénz – visszavonhatatlanul


Áll a bál a közoktatásban, az egészségügyben, a közigazgatásban, létszámhiányra panaszkodnak a rendőrök és a határvadászok, nincs elegendő pénztáros a vasútnál, a szupermarketekben hiány van árufeltöltőből, a Balaton partján sok vendéglátóhely zárva marad a nyáron, mert nincs elegendő szakács és felszolgáló. Ha a tornatanárnak kell bemennie a fizikaórára, a kórházakban tizenkét órás műszakban dolgozó ápolónők túlságosan fáradtak ahhoz, hogy emberségesen ápolják az idős betegeket, az úttesten kátyúzó betanított munkások nincsenek rendesen betanítva, az közép- és hosszú távon könnyen belátható károkat okoz. Azt viszont nem könnyű átlátni, hogy ezek nem különálló problémák, amelyeket egymástól függetlenül kellene és meg is lehet oldani. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért nem.Tovább

A szerző további cikkei
Hargittai István
Volt egyszer egy diplomata


Tíz évvel ezelőtt érkezett Budapestre André Goodfriend az USA budapesti nagykövetségének helyettes vezetőjeként. Aztán – nagykövet hiányában – 18 hónapig vezette a képviseletet. A megszokottól eltérő aktivitásával sokak szemében szinte népi hős lett. Budapesti megbízatása végeztével többórás beszélgetésekben tekintettük át tapasztalatait. Érdekes látlelet állt össze a kiteljesedő magyarországi autokrata rendszer 2013 és 2015 közötti alakulásáról.Tovább

A szerző további cikkeiSzűcs R. Gábor
A kalandorterv


A 2021 februárjában koronavírus miatt elhunyt népszerű szerb énekes-előadóművész, Ðorđe Balašević 1987-ben dalolta slágerré Samo da rata ne bude!, azaz „Csak háború ne legyen!” című számát. Megdöbbentően sokszor hallottam ezt a mondatot (persze nem dalként) a hetvenes-nyolcvanas években, Jugoszlávia szinte minden nemzetiségéhez tartozó házigazdáimtól, kollégáimtól, barátaimtól. És bevallom, az utolsó pillanatig nem tudtam, vagy nem akartam tudni, mire gondolnak. Ezután olyan iszonyat következett, amely a második világháború óta nem volt Európában. Józan, normális ember ezt nem akarhatja vissza.

És mégis.Tovább

A szerző további cikkei

Vass Norbert
Nyert ügyünk volt, apukám

Török Ádám, a fuvolaszó meg a progrockos angyalok

F E U I L L E T O N

Halász László
Gyászváltozatok

A szerző további cikkei

I R O D A L O M


Szív Ernő
A novella világtörténete

– Egy gumimatracos vallomása 2023 húsvét hétfőjén –

Az idei évben aztán végleg felhagytam az irodalommal. Az olvasó képzeletére bízom, miféle tapasztalatok után döntöttem így, majd a következő lépést is megtettem, amiről azonban részletes beszámolót tartok. Matracárusnak álltam, ami nem azt jelenti, kizárólag matracokat árulnék, mert található a kínálatomban úszógumi, karúszó, de még strandlabda is. Azt a feladatot jelöltem ki, hogy amit a strandon árulok, fölfújható legyen. Mint a pezsgő, a hatalom vagy az élet. Egyedül a gumipapucsokkal tettem kivételt, mert azt is árultam, de például búvárszemüveget már nem. Amikor felhagytam az irodalommal, azt éreztem, derűsebb és kiegyensúlyozottabb lesz az életem. Nem állítom, hogy eddig rossz volt. Könyveim között akadt díjnyertes, egyszer egy realista novellám hallatán a könyvtárfiók vezetője rosszul lett, ki kellett hívni a mentőt. A mentőorvos dedik. kért.Tovább

A szerző további cikkei

Szathmári István
Tamási


Mentünk le Tamásiba, uram, még sohasem voltam arra, azt se tudtam, hogy létezik, a város, sok minden ismeretlen volt nekem egykoron, úgy, ahogy most is, nem voltam jól, szenvedtem a kocsiban, valamit félrenyeltem, igen, elnyeltem, lenyeltem, mint azt már megtettem néhányszor eddigi életem során, az a valami nagyon ki akart jönni, feljönni, mászni, törni, kaparta a torkom, lökdöste, bokszolta a nyelőcsövem, kezemben zacskó leledzett, hátha sikerül neki, révbe jut, de csak a törekvését tapasztaltam, észleltem, uram, a nagy-nagy akarást, igyekvést, hogy feljusson a csúcsra és maradjon ott, ameddig bír, de hát a csúcson, a közelében, mint tudjuk, elfogy a levegő, éreztem is gyerekkoromban Kranjska Gorán, a Vršičen,Tovább

A szerző további cikkei

Garaczi László
Másik ének

(3 részlet)

(71. Nullpont) A romok íve, a körút vonala, hordák vonultak a lámpavashoz kötött testek közt, egyedül jössz a hajnali szürkületben, latyak és habos tajték a bakancsodon, égett bogárszag, neogót tornyok magasodtak a penészes mocsár helyén, kék hó hullt a lángoló rendezvényhajóra, első dolgod lesz, hogy kapszulát varrsz a zsebedbe, nem görgetsz le ételfotókat, nem várod a ficánkoló lájkokat a posztok alatt, sámlinak használod a mikrót, nem emlékszel, hogy ételt melegítettél benne, nincs töltő, nincs mit feltölteni, a stadion helyén kiégett nádtorzsák, nem küzdenek színes mezekbe öltözött gladiátorok a dicsőségért, vakító reflektorok helyett tompán derengő napkorong, megszűnnek az évszakok, pernye hullámzik a hűlő kérgen, megolvadt fémszerkezet, beroggyant lelátó, nyálkás moha lóg a kicsavart oszlopról, a légnyomás benyomta az ajtót, feltépte a parkettát, tokostól szaggatta ki az ablakokat, a kátrányos ponyván üres elsősegélydoboz, laposra száradt macskatetem, az első, amit begyakorolsz, hogy zsebedet feltépve hogyan légy gyorsan öngyilkos.Tovább

A szerző további cikkei

Rékai Anett
Kérdezhetek valamit?


Artúr meglátta Minkát, és ellökte magát a korláttól. Tornazsákját a jobb kezében szorongatta, és szórakozottan meglóbálta, miközben elindult a lány felé. Minden kedden és csütörtökön bevárták egymást a kapuban, mert ilyenkor Artúr ugyanazzal a busszal ment edzésre, amivel Minka mindennap hazajárt. Amúgy napközben csak ritkán beszéltek. A fiúk többnyire a fiúkkal lógtak, a lányok meg a lányokkal. Ha egy fiú két szónál többet szólt egy lányhoz, egyből elterjedt róluk, hogy összejövőben vannak.

Hogy ment a matek? Az utolsó feladat elég trükkös volt, nem?, kérdezte Artúr. Ne haragudj, hogy azt a típust nem beszéltük át tegnap, csak már nagyon fáradt voltam, meg őszintén szólva azt hittem, hogy úgyse teszi bele, mert órán is csak érintettük...Tovább

A szerző további cikkei

Beck Tamás
Hűség


Gábort általában a bánatos kutyatekintetek indították meg. Számtalan alapítvány könyörgött hozzá anyagi segítségért a recesszió közepette, de ő csak az állatmenhelyek által neki küldött sárga csekkeket adta fel a közeli postahivatalban. A csekkekhez mellékelt fényképeken szereplő ebekben alighanem önmagát látta. Ragaszkodó volt Gábor is, akár egy házi kedvenc. Ha felesége megdicsérte az előszobai radiátor sikeres légtelenítéséért, örömében tigrisbukfencet vetett a padlószőnyegen. Utcán, metrón, hivatalban mogorva volt és emberkerülő, de akárhányszor az asszonyra nézett, mindig felderült az arca. Csupán egyetlen dologban nem engedett a nejének.Tovább

A szerző további cikkei

Vörös István
Többféle jelen


V I S S Z H A N G

Haskó László
Hol a tettek mezeje?


A szerző további cikkei
K R I T I K A

Csuhai István
Az örök nőforgás


► Avni Doshi: Égett cukor. Fordította Nagy Mónika Zsuzsanna. Park Könyvkiadó, Budapest, 2023, 326 oldal, 4999 Ft

Normál esetben, az általános emberi szabályok vagy akár a hagyományos indiai felfogás szerint is (a cselekmény a nyugat-indiai Púnében, egy főként hinduk lakta, hárommilliós, de indiai léptékekkel mérve, a hatalmassá növekedett indiai megapoliszokkal összehasonlítva kisvárosiasnak tekintett helyen játszódik) ez a segítség természetes és magától értetődő lenne. Anya és lánya közös múltját azonban olyan sok rossz emlék terheli, hogy a feladat a lány részéről nem könnyen teljesíthető, az anya oldaláról pedig folyamatos ellenállásba ütközik. Súlyosbítja a helyzetet, hogy ez az időszak egybeesik a fiatal nő családalapítási törekvéseivel, viszonylag friss házasságával és első gyermekének megszületésével. Az anya képletes és valóságos árnya a lány minden cselekedetére, ténykedésére, reflexiójára és jövőbeli elképzelésére rávetül, kettejük viszonya két, egymással szemben álló és első látásra elmozdíthatatlan frontvonalban, amolyan állóháborúként artikulálódik.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

A szerző további cikkei

Várkonyi Benedek
Ex libris


Ian Kershaw: A pokolba és vissza
Arz Artúr: Harc és összeomlás
Gyáni Gábor: A nő élete
Hatos Pál: Rosszfiúk világforradalmaTovább

A szerző további cikkei

Hegedűs Claudia
Hiánytörténetek


► Ali Smith: Tavasz. Fordította Mesterházi Mónika. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 274 oldal, 4499 Ft

A regény fő karakterei közül elsőként a pályája zenitjén túljutott filmest (Richard) ismerhetjük meg, aki a nyár folyamán veszítette el legjobb barátját és zseniális forgatókönyvíró partnerét (Paddy). Miután számot vet kiüresedett életével, kihátrál a legújabb munkamegbízásából. Úgy érzi, hogy a filmprojektet, ami Katherine Mansfield és Rainer Maria Rilke egy parallel időpillanatát ragadná meg – bizonyítottan mindketten a svájci Sierre-ben tartózkodtak 1922 nyarán –, kizárólag az immár halott Paddyvel tudná megvalósítani. Végső elkeseredésében elhatározza, hogy egy októberi napon véget vet az életének, ezért egyirányú gyász-zarándoklatra indul Skóciába. Miközben egy isten háta mögötti vasútállomáson (Kingussie) az utolsó vonatát várja, szembetalálja magát egy színesbőrű kamaszlánnyal, aki segít neki kitápászkodni a majdnem-halálból. Tovább

„Dermesztő, népi”
Veres Attila Fekete talán című kötetének angol nyelvű kritikai fogadtatásából

► Black Maybe. Karafiáth Luca fordítása. Valancourt Books, 2022. október, 34.99 dollár, 310 oldal

Veres Attila Magyarországon forgatókönyv- és horrorszerzőként ismert, ez az első önálló könyve, amely angolul megjelent. A kötet tíz „határhelyzet története” a nyugtalanítótól a megborzongatóig terjed. Mindegyik a mai magyar valóságban gyökerezik, vidéki vagy városi környezetben játszódik, de az emberi félelmek egyetemesek, és a tehetséges szerző a hétköznapi helyzeteket (temetés, pihenés egy gyógyüdülőben, aratás a földeken) egyre bizarrabbá és meglepőbbé alakítja. Az utóbbi évek legeredetibb, kísértetiesen kihagyhatatlan bemutatkozó kötete. (Lisa Tuttle, The Guardian, 2022. október 7.)Tovább

A szerző további cikkei

Gyürky Katalin
Magázódni a halállal

► Szerhij Zsadan: Harkiv Hotel. Fordította Vonnák Diána. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2023, 148 oldal, 2699 Ft

Más nyelv szükségeltetik ugyanis annak a közép-kelet-európai létnek a lefestéséhez, amelybe annak idején, a 1991-es függetlenedése után Ukrajna is betagozódott, más a 2013 végével kezdődő időszak, és főleg más a 2022 után történtek érzékeltetéséhez. Így a Vonnák Diána által kiválóan fordított és összeállított kötet Zsadannak a különböző (háborús) korszakokra adott retorikája változását tükrözi. Azét a Zsadanét, aki 1995 után – pályája kezdetekor – a közép-kelet-európai régiót összefogó közös történeti sors krónikásaként a szocializmusból a vadkapitalizmusba való átmenet – sokszor véres, a helyi oligarchák leszámolásaival tarkított – folyamatát a rádióból hallható aktuális hírek alapján, a hírek szavaiból állította össze.Tovább

A szerző további cikkei

Pelle János
Bűntársak vagy áldozatok?


► Veszprémy László Bernát: Ta­nács­talanság. A zsidó vezetés Magyarországon és a holokauszt, 1944–1945. Jaffa Kiadó, Bu­da­pest, 2023, 319 oldal, 4999 Ft

A Tanácstalanság új színben tünteti fel a fővárosi zsidó tanácsot, mely elsősorban azért keltett gyűlöletet a budapesti zsidókban, mert a németek kényszerítésére, és Dorogi Farkas Ákos polgármester rendeletére megszervezte a zsidóházakba, a „szétszórt gettóba” való költöztetést. Nem a Síp utcában működő és Müller Rezső vezette lakásosztály tehetett a kényszerhurcolkodás folytán előállt szörnyű zsúfoltságról, de az utókor emlékezete mégis hozzá kötötte. Ugyanakkor a fővárosi zsidó vezetőség érdemi lépéseket tett a már előkészített deportálás megakadályozására, szerepe volt a napjainkban is hevesen vitatott Koszorús-akció előkészítésében.Tovább

A szerző további cikkei

Forgách András
Lilith beüti a hagymát


► Szemethy Orsi: A sikoltó. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 428 oldal, 4499 Ft

Mondjuk egy szalmával kitömött lény életre kel, éspedig aznap, amikor apja, Lord Washington, valójában Kiss Attila, ez a meghatározhatatlan státusú egyén, egy vidéki futballstadion felavatásának napján, ahova takarmányboltban dolgozó kollégáival együtt ruccan el, a nagy eleganciával és felhőtlen könnyedséggel ábrázolt brutális tömegverekedésben meghal, netán egy másik írásban egy problematikus fiatalemberről, egy online marketingesből lett díszkovácsról kiderül, hogy valójában kutya, továbbá máshol Lilithről, a különleges éjszakai hatalmakkal felruházott női démonról, aki itt is érezteti különleges hatalmát…Tovább

A szerző további cikkei

Mendöl Zsuzsanna
Nemzedéktársak


(Nemzedéktársak. Bükösdi Kálmán, Dechandt Antal, Szilágyi Szilárd kiállítása. Pécsi Galéria, május 13-ig.)

Szerencsés rendezői koncepció, hogy mindhármuknak lehetőséget adott rajzaik bemutatására is, növelve a kiállítás műfaji változatosságát. Szilágyi munkáival indít a kiállítás, de az utcáról betekintő számára a termet lezáró főfalon Bükösdi három olajfestményének erőteljes, egymásba kapcsolódó formái, triptichonszerű együttese képez vonzerőt. Persze csak akkor, ha a járókelő akkor vetődik oda, amikor éppen kivilágítják a termet, vagyis ha van látogató. Hetente négy napra, igencsak szűk időhatárokra, a kora délutáni pár órára csökkentett nyitvatartás idején is csak látogató érkezésekor kapcsolják fel a pincegaléria világítását.Tovább

A szerző további cikkei

György Péter
Társadalmi valóságok


(Evocations, A Nomadic Project, Faur Zsófi Galéria, május 15-ig.)

Tizennégy országból huszonhét művész munkássága a realizmus, illetve a költői képek közti változatokat mutatja fel, s a néző úgy hiheti, nincs is radikális különbség Kína, Kamerun, Dél-Korea, Németország, Kanada, Izrael, Olasz- és Oroszország, Szlovákia, Mongólia, Franciaország, Szerbia, Spanyolország, Chile között. Azaz, ha tetszik, ha nem, a Hegyi Lóránd által felállított kiállítási rend éppannyira megtévesztő, mint amennyire egy globális esztétikai kánon illúziója, azt segít létrehozni.Tovább

A szerző további cikkei

Mélyi József
A kérdés kérdése

(A Súlypontok című kiállítás június 25-ig látható a Műcsarnokban.)

A mesterségbeli tudás megjelenésén és a szobrászati illúziók kiaknázásán túl nehéz egyetlen szálra felfűzni a hat alkotó műveit – az alcím, amely „a megjelenítés határai” fordulatot tartalmazza, inkább elmossa a körvonalakat. Ha mégis csoportosítani kellene őket, akkor kézenfekvő lenne az egyik irányban a gyógyítás, elfordulva pedig az embermegjelenítés címszavát alkalmazni. Most mégis inkább a léptékben jelölném ki a választóvonalat.Tovább

A szerző további cikkei

Báron György
Kemény fickók puhakalapban

(Melville retrospektív: Az áruló, A tenger csendje, A vörös kör, Árnyékhadsereg. Budapesti Francia Intézet, április 22. – május 13.)

Sartre és a korabeli egzisztencialisták műveiben jelenik meg hasonló erővel a választás szabadságának nyomasztó terhe.

Ugyanez a dilemma áll Melville bűnfilmjeinek középpontjában is. Az életmű legfontosabb vonulata ez, amelynek nyomán joggal tartják őt a francia film noir mesterének. Bűnfilmet mondok, nem krimit: nem bűnesetekről szólnak, hanem bűnösökről. Miként A vörös kör cinikus rendőrfőnöke kifejti, mindenki bűnös, s ez alól ő és a kollégái sem kivételek. Ha akad rejtély ezekben a filmekben, az nem a whodunit, a ki tette? Melville meghagyja ezt az Agatha Christie-féle feladványoknak.Tovább

A szerző további cikkei

Molnár Zsófia
Valami alkonya


(Az istenek alkonya Csehov: Cseresznyéskert, Katona József Színház, április 22.)

A végén meg az tűnik fel, hogy meghajláskor a színészek nem fogják meg egymás kezét. Egy olyan világ peremén állnak, ahol mindenkinek megvan a maga baja, és szinte mindenkinek megvan hozzá a saját igaza is. Ahol nincsenek viszonyok, csak viszonyulások – közeledések, távolodások, súrlódások, ütközések – vannak, és ki-ki ennek függvényében helyezkedik. Úgymond, pozicionálja magát. Magát. Pont.Tovább

A szerző további cikkei

Ruff Borbála
Sóhaj sok száz percben


(Závada Pál: Hajó a ködben. Előadja Fodor Tamás. Magvető, 2022)

Akárki beszél is – és a váltások gyakoriak –, és akármely idősíkon haladunk, a történet jól követhető, a fonalat nem lehet elveszíteni. Závada jól szerkesztett könyve a támpont ehhez, de Fodor Tamás felolvasása is az: mert a szó legjobb értelmében egységes. Abban, hogy kidolgozott és sokrétű, és abban, hogy Fodor hangja az adott pillanatban „együtt él” a szereplőével, a szereplő saját hangjává válik.Tovább

A szerző további cikkei

Fáy Miklós
Kukori és Uchida


(Schubert és Beethoven-dalok – Decca, 2023)

Padmore-t hallhattuk néhányszor Pesten is, nekem ő volt a legszebb hangú Evangélista a Máté-passióban, akit élőben hallottam, könnyű, angol tenor, de súlya van, komolysága, drámai ereje. Szerettem minden barokk felvételét, és vártam az időt, amikor Schubertben mutathatja meg erényeit. Most meg Schubert mellé még Beethovent is adtak, A távoli kedveshez dalciklust. És Padmore mellé még Mitsuko Uchidát is megajánlották, micsoda izgalmas kalandok, egy Schubert-specialistaként számon tartott zongorista kísér, hogy megmutassa odaadását és elmélyülését a komponista világában.Tovább

A szerző további cikkei

Csepelyi Adrienn
Akik bármit megtehetnek


(Mellékhatás, RTL+)

A második évad jóval sötétebb, mint az első: széthulló kapcsolatok, folyamatos nyomás és reszketés a lebukástól, családon belüli erőszak és totális kiszolgáltatottság. Ez egyébként fontos érdeme a Mellékhatásnak: az ózdi szál enged némi betekintést abba, miként kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy béranya legyen – a budapesti elit pedig hogyan képes tárgyiasítani valakit a végsőkig, és hiheti, hogy valóban bármit megtehet, mert pénzzel meg kapcsolatokkal minden szabály áthágható. Bőven ad gondolkodnivalót ez a sorozat erkölcsökről, etikáról, gyerekvállalásról és társadalmi szakadékokról, miközben okosan építi fel a feszültséget, és néhány logikai bukfenctől eltekintve többnyire valószerű is tud maradni.

I N T E R J Ú 

Szekfű András
„Mindenki különc”

Beszélgetés Háy Ágnessel


P Á R A T L A N

Posztpetőfi Sándor
A HELYSÉG KUVALDÁJA*


A szerző további cikkei(celebrálja Nyerges András)
HETI TEXTUS


A szerző további cikkei

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ