2019. január 21., hétfő

MAGYARORSZÁG: DEMOKRÁCIÁT MÁR NYOMOKBAN SEM TARTALMAZ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.01.21.


Magára vessen az, aki még mindig azt hiszi, hogy Magyarország legalább nyomokban demokráciát tartalmaz. Biztosan volt ilyen időszak is, de a Központi Nyomozó Főügyészség ma napvilágra látott döntése megmutatta, hogy Magyarország kapcsán tévedés demokráciáról beszélni. Itt bizony kedves feleim, már nyomokban sem lelhető fel demokrácia, mert ami esetleg még annak látszik, az sem az, hanem annak legföljebb az égi mása.

Ha van, aki még nem értesült volna róla: a Központi Nyomozó Főügyészség szerint jogosan léptek fel az MTVA őrei azok ellen az ellenzéki képviselők ellen, akik december 16-án és 17-én a köztelevízió székházában be akarták olvastatni ötpontos követelésüket.

A főügyészség közleménye szerint „az országgyűlési képviselők az MTVA székházában nem hivatalos személyként jártak el, ugyanis hivatalos eljárást nem folytattak, hanem megjelenésükkel az volt a céljuk, hogy a tüntetéshez kapcsolódva, politikai követelések beolvasásával a műsorrendet megzavarva az élő műsorokat megszakítsák”.

Vagyis, az MTVA székházából kihajított Szél Bernadett és Hadházy Ákos, valamint a Pintér Sándor belügyminiszter volt cégének alkalmazásában lévő martalócok által megvert Varju László nem hivatalos személyként jártak el, amikor bementek a magyar adófizetők pénzéből működtetett hazugsággyárba.

Csak úgy arra jártak, mert nem volt jobb dolguk. Meg hát, valljuk be, unatkoztak is valamelyest, ezért találták ki, hogy elmennek az MTVA székházába. Az Állatkertben már voltak, a mozikban semmi jót nem játszottak aznap, a Cirkuszban sem volt műsor, maradt az MTVA székház.

Nagyon persze nem kell csodálkoznunk azon, ami történt. Sőt, kicsit sem. Ez egy olyan ország, ahol máig nem hallgatták ki Kósa Lajost, pedig a volt debreceni polgármester egy magát csengeri örökösnek kiadó háztartásbelivel ezerháromszázmilliárd forintos megbízásáról tárgyalt. Ez egy olyan ország, ahol nem nyomoznak a letelepedési kötvények ügyében, futni hagyják Rogán Antalt, meg sem kérdezik Tiborcz Istvánt, Orbán miniszterelnök vejét, hogy mi az igazság az OLAF-jelentésben leírt szabálysértések és bűncselekmények körül.

Ez egy olyan ország, ahol, ha benne vagy a brancsban, akkor mindent megtehetsz, ha nem vagy benne, akkor veled tehetnek meg mindent.

A nyomozóügyészség ma napvilágra került döntése tehát nem meglepetés, hanem szerves következménye annak, ami az elmúlt kilenc évben történt. A jogállam szisztematikus felszámolásáról beszélünk, az alkotmánybíróság kiüresítéséről, a médiahatóság fideszes pártkatonákkal történt feltöltéséről.

Orbán Viktorról, Áder Jánosról, Kövér Lászlóról és társaikról.

Az, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség úgy döntött, hogy a Pintér Sándor volt cégének biztonsági őrnek álcázott martalócai mindent megtehetnek, szégyen ugyan az országra, de téved, aki azt gondolja, hogy ez már a mélypont. Mindenki nyugodjon le: lesz még ennél is lejjebb. Aki nem hiszi, annak utánajárnak.

VÉRESEN CSÚNYA VÉGE LESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. ANDREA
2019.01.21.


...Polt Péter minden fideszes disznóságok elsikálója tehát arra jutott saját magával és a főnökével, hogy a fegyveres verőlegények jogszerűen léptek fel az ellenzéki rendbontókkal szemben, és kimondható, hogy nem történt erőszakos bűncselekmény ellenük, tehát minden e tárgykörben tett feljelentést elutasított. A legszebb fejlemény azonban mégis az, hogy mindeközben Polt Péter sóhivatala szerint az MTVA és dolgozói sérelmére elkövetett cselekmények miatt tett feljelentések nagyon is megalapozottak: a közérdekű üzem működése megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmények gyanúja állapítható meg, ezért a mai napon ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el az ügyészség. Nem volt egyszerű, nem ment két nap alatt, de megtalálták a megoldást: ha az országgyűlési képviselőről két mondatban levezetik, hogy nem tekinthető hivatalos személynek, akkor nyugodtan lehet rángatni, a földön rugdosni, taszigálni és kilökdösni az adófizetők milliárdjaiból fenntartott közmédia épületéből.

És hogy a két dolognak mi köze egymáshoz? Hát ez. Ugyanabban az elhülyített, minden emberségéből kiforgatott országban történik mindez. Ahol az agresszióval házaló, a másik ember egyet nem értésétől viszkető tenyerű hatalom évek óta hergeli azokat, akik nem Orbán hívei. A napi hergelésért fizetett propagandista meg hosszú évek kitartó hergelése után rádöbben arra, hogy a bunkósbotnak nem csak hogy két vége van, de bármikor ő lehet az, aki a rossz végén találja magát. Hogy azt nem lehet büntetlenül megúszni, hogy valakinek az a munkája, hogy az ország nem fideszes fele ellen uszítja a saját kemény magját, hogy minden szakmai és erkölcsi minimumot szembe köpve szolgálja az autokráciát. Amelyben vannak felsőbbrendűek és alacsonyabbrendűek, ahol vagyunk mi és vagytok ti, ahol ez a mi hazánk, nektek meg jobb lesz eltakarodni.

Miközben szerencsére (engem nem tenne boldoggá, ha jól megverték volna) a propagandistának a haja szála nem görbült, országgyűlési képviselőket a földön rángattak az MTVA épületében úgy, hogy a legfőbb ügyész szerint nincs ebben semmi látnivaló. És jön a kiadós verésre utazó Jurák művésznő és azt visítja bele az éterbe, hogy mindenkinek el lehet innen menni, akinek nem tetszik. Mármint az, hogy lopnak, csalnak, hazudnak, uszítanak és ráadásul papírjuk is van minderről. A kormány politikai megrendelésére hazudó egyik közönséges propagandista meg van sértődve és azon értetlenkedik, hogy a nevén nevezik (amikor Orbán csicskázott a parlamentben, nem zavarta a fülüket), a másik propagandista meg kommunistázva küld el a vérbe innen mindenkit, aki nem ők.

Nem tegnap kezdődött és nem tudom, hol lesz vége, de lassan biztos vagyok benne (a tegnapi nap után pláne), hogy olyan indulatok forrnak a magyar társadalom bugyraiban, hogy a kisajátított jóistene őrizze meg Jurák Katát és a szalag mellett vele egy irányba hazudozó társait attól, hogy ez a hülyének nézett, számtalanszor vérig sértett és megalázott nép egyszer majd tényleg azért menjen az utcára valóban tömött sorkban, hogy megdöntse ezt pöffeszkedő, pofátlan, elszabadult rezsimet. Sajnos azok a sötét indulatok, amelyeket elszabadítottak már gyümölcsöt is teremnek és nem kívánom senkinek, hogy ez a nép úgy döntse meg a hatalmat, hogy tekintet nélkül mindenkit fellógat. Azt is, aki ellopta az ország jövőjét és azt is, aki széles nyelvcsapásokkal segédkezett benne. Azt is, aki parancsot adott és azt is, aki végrehajtotta.

Márpedig efelé tartunk, Polt Péterestül, Jurák Katástul ezen dolgozik az apparátus. Nem tegnap kezdődött, hanem legkésőbb akkor, amikor az őt ért fizikai atrocitások fölött értetlenkedő propagandista neves kollégája, a Bayer nevű erkölcsi mérce a harmadik kétharmad utáni vérgőzös mámorában ezt találta röffenteni:

"Magyarországon él 2,8 millió tisztességes magyar ember, akik a Fideszre szavaztak. A többi rohadt állat nyugodtan takarodhat innen a francba, még beléjük is rúgok kifelé menet, hogy minél messzebbre repüljenek. Szóval takarodó van picinyeim, ez már a mi országunk.

Ha addig nem is, azóta teljesen nyilvánvalóvá vált: ennek véresen csún
ya vége lesz. Most már minden csak olaj a tűzre. Visszafordítani ezt már nem lehet.

A KÜZDELEM KÖZÖSSÉGET, REMÉNYT ÉS MÉLTÓSÁGOT AD

MÉRCE
Szerző: MISETICS BÁLINT
2019.01.21.


...Emlékezzünk József Attila intelmére:
tőke és fasizmus jegyesek”.

Ez a rezsim azért tudja ezt a munkásellenes, nőellenes, szegényellenes, emberellenes, természetellenes politikát folytatni, mert a nyílt diktatúrákat megszégyenítő propagandagépezetével sikerült elhitetnie a társadalom jelentős részével, hogy nem ez, nem a kormányzat felülről vívott osztályharca, nem az alacsony bérek, a szétvert közszolgáltatások – a kórházakban uralkodó állapotok veszélyeztetik a jólétünket, hanem: a más bőrszínűek. A migránsok. A muszlimok. A menekültek.

Ezért aztán bárki, aki egy aprányi, egy nyúlfaroknyi, egy hajszálnyi engedményt is tesz annak az aljas nagy hazugságnak, hogy társadalmunk jólétét nem a zsarnoki hatalom, nem a Putyin hiteléből épített atomerőmű, és nem a szélsőséges társadalmi egyenlőtlenségek veszélyeztetik, hanem a más bőrszínűek, a muszlimok, egy zsidó öregúr vagy a cigány magyarok – az sajnos akaratlanul is az Orbán-rezsimet szolgálja.

Ahhoz, hogy hatásosan tudjunk ellenállni ennek a rezsimnek: föl kell ismernünk magunkat egymásban. Föl kell ismernünk magunkat egymás sérelmeiben és egymás küzdelmeiben.

Arra van szükség, hogy átérezzük, átéljük és megéljük Bibó István szavait: hogy „az emberi szabadság és az emberi méltóság egy és oszthatatlan”.

Arra van szükség, hogy átérezzük, átéljük és megéljük, hogy
ha az állam éhbérért dolgoztat pedagógusokat, ápolókat és szociális munkásokat – akkor az rólatok szól. Rólam szól. Rólunk szól – akkor is, ha nem vagyunk pedagógusok, ápolók vagy szociális munkások;

ha az önkormányzatok gyermekes családokat, idős beteg embereket vagy bárkitutcára és hajléktalanná tesznek, a mi nevünkben, a mi pénzünkből és a mi országunkban, az rólunk szól – akkor is, ha nekünk van hol laknunk;

ha az állam 22800 forintos munkanélküli segéllyel, 28500 forintos öregségi nyugdíjminimummal, 30-40 ezer forintos rokkantsági ellátással vagy ápolási díjjal szúrja ki a rászoruló embertársaink szemét, az rólunk szól – akkor is, ha mi több pénzből élünk;

ha a rezsim elhallgattat, ellehetetlenít akár egyetlen egy újságírót, egyetlen egy szakszervezeti aktivistát, egyetlen egy közalkalmazottat is, akkor az rólunk szól – akkor is, ha mi nem vagyunk újságírók, szakszervezeti aktivisták vagy közalkalmazottak;

és ha a rezsim ellehetetleníti a Magyar Tudományos Akadémiát, akkor az rólunk szól – akkor is ha nem vagyunk akadémikusok;

és végül, ha ez a rezsim, a mi pénzünkből, a mi nevünkben és a mi országunkban háború elől menekülő embereket tart fogva és éheztet a határon, akkor az rólunk szól – akkor is, ha nekünk nem kellett elmenekülnünk az otthonunkból.
A feladatunk nem kevesebb, mint hogy előkészítésük, 1848, 1918, 1945, 1956 és 1989 után a felszabadulás következő nagy fordulatát – hogy előkészítsünk egy új magyar köztársaságot.

Egy olyan új köztársaságot, amely mindannyiunké. De tényleg.

Azoké a dolgozóké is, akiket a 2010 előtti rendszerben is kizsákmányoltak.

Azoké a szegényeké is, akiktől a 2010 előtti rendszer is megtagadta a szociális jogokat.

Azoké a hajléktalan embereké is, akiknek a 2010 előtti rendszerben sem volt hol lakniuk.

Azoké a nőké is, akiket a 2010 előtti rendszer sem védett meg a családon belüli erőszaktól.

És azoké a cigány magyar honfitársainké is, akiktől a 2010 előtti rendszer is megtagadta az egyenlőséget és a testvériséget.

Vagy közös köztársaságunk lesz kedves barátaim – vagy semmilyen.

És ha ezért küzdünk, akkor olyan küzdelmeket vállalunk fel, amelyeket rövid távon még elveszítenünk is érdemes – és nem csak azért, mert a küzdelem tartást, közösséget, reményt, örömöt és méltóságot ad.

Hanem azért is, mert ha ilyen küzdelmeket vállalunk, akkor előbb, vagy utóbb, de győzni fogunk.

Éljenek a szakszervezetek, éljen a sztrájkkészültség! Ha lesz sztrájk, támogassátok a sztrájkoló munkásokat akkor is, ha sztrájk a mindennapjaitokban kényelmetlenségeket okoz nektek!

Éljen a szolidaritás!

Éljen a köztársaság!

A szöveg a tatabányai tüntetésen hangzott el 2019. január 19-én.

A SZABAD MŰVÉSZETEKRŐL


JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTA BÉLA
2019.01.21.


...Hol tartottam? Az oktatási rendszereknél, amikről olyan sok jót olvasok, hogy a finn meg a többi milyen remek. Hogy milyen kiválóan alkalmazkodik a korhoz, meg hogy milyenné alakítja a gyereket, hogy megszabadítja a fölösleges lexikális tudás görcsétől, és hogy milyen magabiztos, kommunikációképes felnőtt lesz belőle. Lehet, nem tudom, egyik rendszert sem ismerem eléggé. Ilyenformán azt sem látom, miképpen viszonyulnak ezek a gyerekek az emberi kultúrához, és a bulizáson kívül van-e egyéb közösségi igényük, képesek-e föltenni alapvető kérdéseket, ha nem tudják, miről kellene kérdezniük, minek akarnának utánanézni a hihetetlenül gazdag (olykor kissé fals) enciklopédikus irodalomban, ha nincs kiindulópontjuk, ha nem gyarapíthatják a tudásukat, mert az alap is hiányzik, amit gyarapítani lehetne - de mondom, nem ismerem eléggé a rendszereket. Annak az egy adatnak sikerült a megfelelő nyelveken utánanéznem, miképpen bánnak ezek az oktatási rendszerek a zenével és a többi művészettel (igen, finnül is, ha sokat felejtettem is, olvasni még tudok ezen a nyelven). Jelentem, általában nem törődnek vele. Azaz nincs általánosnak tekinthető zeneoktatás. Sehol. Mindenhol lehet, ha valaki nagyon akar zenét tanulni. De sehol nem akarják, hogy egy gyereknek alapélménye legyen.
Olvastam egy angol (pontosabban skót) köznevelésről szóló dolgozatot, ami arról szól, hogy egy edinburgh-i iskolában bevezették a rendszeres zene- és énektanítást, minek következtében sok százalékkal megnőtt a gyerekek teljesítőképessége. Egyetlen év alatt.
Nem akarnám hosszan taglalni azt, amit sokezer éve mindenki tud, akit érdekel a kérdés: a rendszertanilag az állatvilághoz tartozó embert a művészete emeli ki az állatvilágból. Semmi más, csak a művészet, a legprimitívebb embert is.
Azt sem akarnám most bizonyítani, az elmúlt évtizedekben divatossá vált könnyűzenei "konceretek" mennyivel közelebb állnak a zsigeri szintű, kizárólag ösztönöket korbácsoló állati léthez, mint az emberi művészetekhez, hogy a végtelenül egyszerű, zenére nyomokban is alig emlékeztető ricsaj és a kísérő, pszichedelikus fényvillódzás milyen mentális és egészségkárosodást okoz az önkívületben rángatódzó közönség szervezetében.
Csak azt akarom mondani, hogy amíg a művészetek vissza nem találnak az iskolákba, addig az emberiség állapota rohamosan romlani fog. Nemcsak a miénk itt Magyarországon, ez a nép már úgy is menthetetlen (hacsak valami csoda nem történik, de mint tudjuk, nincsenek csodák), hanem az egész atlanti térség minden népéé. Akiket nem az iszlám fenyeget, hanem a saját immunrendszerének az iszlámhoz hasonló kultúrával szemben való védtelensége.
Borzalmas látvány volt néhány éve az a felvétel, amit egy aluljáróban készítettek Joshua Bellről. Ahogy elmentek mellette. A világ jelenleg élő egyik legnagyobb hegedűművésze játszott pontosan úgy, ahogy a legjelentősebb hangversenytermekben szokott. Senki meg sem hallotta.
És most ezt találtam. Eddig a nevét sem láttam leírva ennek a kislánynak, egyszerűen csak azért kezdtem őt hallgatni, amiért mindent meghallgatok, ami zene, ahogyan mindent elolvasok, ami szöveg - aztán megmarad az, amit én a magam számára fontosnak, jónak találok. Ez a lány szerintem nagyon jó. Tessék figyelni az emberekre gyakorolt hatását....

RENDBONTÓ MAGATARTÁS ELLENZÉKINEK SZÓT KÉRNI A KÖZMÉDIÁBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.01.21.


"A parlamenti képviselők jogosan kérhették számon, hogy egy többezer fős budapesti tüntetésről miért nem tájékoztat a közmédia, holott ez a törvényben leírt kötelessége."

A Központi Nyomozó Főügyészség megvárta a politikai utasítást, és miután lecsengeni látszik a rabszolgatörvény miatt indult tüntetési hullám, melynek részeként ellenzéki parlamenti képviselők a közmédiában be akarták olvasni a tüntetők követeléseit, meghozták a döntést: a mentelmi joggal rendelkező képviselőkkel szembeni fizikai erőszak jogszerű volt, viszont az a követelés, hogy a közmédia tájékoztasson arról, miért tüntetnek Budapesten, az rendbontásnak minősül.

Parlamenti képviselők bármikor bemehetnek egy állami intézménybe, ahol tájékoztatást kérhetnek, ellenőrizhetnek, ahol őket fogadni kell, és a rendelkezésükre kell állni. A Fidesz által megszállt közmédiában azonban a választók megbízásából eljáró parlamenti képviselőket semmibe vették, senki nem fogadta őket, a biztonsági őrök pedig fizikai erőszakot alkalmazva, kidobták őket a közpénzből finanszírozott MTVA székházából. A parlamenti képviselőkkel szembeni fizikai erőszakot a jelenlevő rendőrök tétlenül nézték, holott közbe kellett volna avatkozniuk.

Jogosan kérhették volna számon, ha lett volna kitől, hogy miért nem kérdezik meg a szervezőket, a tüntetésen résztvevő ellenzéki politikusokat arról, hogy mik a tüntetők követelséei. Parlamenti képviselők kérésére erről kötelességük lett volna az ország lakosságát tájékoztatni. Ezt a képviselők külön kérése nélkül is meg kellett volna tenni. Az ellenzéki parlamenti képviselőket eleve a köztelevíziónak kellett volna behívni a stúdióba és tájékoztatást kérni tőlük. Ehelyett ők maguk mentek oda, és biztonsági emberekkel kidobatták őket.

Mindez nem elég, ezután az ügyészség a biztonsági őröket, akik hozzá sem nyúlhattak volna egy parlamenti képviselőhöz, felmentette a bűncselekmény gyanúja alól, ezzel szemben a parlamenti képviselőket bűnösnek gondolják azért, mert akadályozták a biztonsági őröket a fizikai erőszak végrehajtásában, ezért ismeretlen tettesek ellen nyomozást rendeltek el. A tettesek egyébként nem ismeretlenek, ők maguk a feljelentők, és jól ismertek. Az ismeretlen tettesek elleni nyomozás nyilvánvalóan propagandacélokat szolgál, mert ha az eljárás a parlamenti képviselőket nevezné meg gyanúsítottként, akkor a mentelmi joguk felmentését kellene kérni. Ezt a fideszes többség meg is szavazza majd, de a propagandaérték nagyobb, ha húzzák az ügyet...

SCHMIDT MÁRIA NAGY GYŐZELME: JOGERŐSEN AZ ÖVÉ KERTÉSZ IMRE HAGYATÉKA

444
Szerző: URFI PÉTER
2019.01.21.


Schmidt Mária közalapítványa közleményben tudatta, hogy a másodfokú bíróság jogerős döntése értelmében ők kezelik Kertész Imre hagyatékát.

Ahogy arról tavaly márciusban részletesen írtunk, a történet középpontjában egy szerződés áll, amelyben a Nobel-díjas író régóta betegeskedő özvegye tíz nappal a halála előtt odaajándékozta Schmidt Mária közalapítványának Kertész szerzői jogait és házi könyvtárát.

Kertész Imre gyermektelenül halt meg, ezért a felesége örökölt, Kertész Magda nem sokkal későbbi halála után pedig az ő fia, Sass T. Márton - aki beperelte a közalapítványt Kertész szerzői jogaiért.

Az ügyről alaposan tudósító Tagesspiegel már egy éve azt írta, hogy Sassnak nincs sok esélye, csak ha sikerül bebizonyítania, hogy az akkor már súlyosan beteg Kertész Magda nem volt megfelelő egészségi állapotban a szerződés aláírásakor...

OPERETTDIKTATÚRA: AZ ÜGYÉSZSÉG SZERINT AZ ORSZÁGGYŰLÉSI KÉPVISELŐK NEM HIVATALOS SZEMÉLYEK TÖBBÉ ÉS MÉG ELLENÜK INDÍTOTTAK NYOMOZÁST


B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Ryder
2019.01.21.


Polt Péter ügyészsége szerint emiatt nem is történt velük szemben erőszak, amikor a fegyveres biztonsági őrök kidobták őket az MTVA-ból.

A december 16-i ellenzéki tüntetésen Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Tordai Bence, Varju László és több más ellenzéki képviselő bement az MTVA székházába, hogy képviselői jogaikkal élve találkozhassanak a vezérigazgatóval, a hírhamisító Papp Dániellel és köztévében felolvassák az ellenzék öt pontját. (Korábbi írásunkat a témában lásd itt, az eseményről készült fotókat pedig itt.) Mivel az MTVA biztonsági főnökén nem jutottak túl, ezért bent töltötték az éjszakát a köztévé épületében. December 17-én délelőtt Hadházy Ákost és Szél Bernadett-tet a biztonsági őrök erőszakkal kihajították az MTVA székházából. Emiatt a két független országgyűlési képviselő feljelentést tett. Több olyan felvétel is készült, amelyen az látszik, hogy a biztonságiak erőszakkal lépnek fel a képviselőkkel szemben.

Polt Péter ügyészsége szerint azonban nem történt semmi, sőt, a képviselők a hibásak.

Érvelésében az ügyészség ugyanis szinte szó szerint idézte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert: az országgyűlési képviselőknek ugyan joguk van ellenőrizni közintézmények működését, a közintézmények működését befolyásolni azonban nincs...

KARAFIÁTH: A NAGY BLANKA ELLENI HADJÁRAT ÜZENET, LÓFEJ AZ ÁGYBA

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2019.01.20.


Vigyázz, vigyázz, lehet, legközelebb téged teszünk plakátra, rád mutatva kiáltjuk, hogy vesszél.

Irtó gonosz logika van abban, ahogy nekimennek ennek a lánynak. Ráadásul eredményes a hadjárat.

A nem fideszes oldal szeretné elhitetni legalább önmagával, hogy lám, már egy tizenéves lánytól is látványosan berezelt a kormány. Tévedés. Dehogy félnek Blankától, sőt, örülnek, hogy felbukkant.

Kapóra jött Orbánéknak ez a mosdatlan szájú beszéd, végre példát statuálhatnak, van kit pellengérre állítani:

Nézzétek, ilyenek a ti hőseitek, kis semmik, tudatlan gyerekek, akik szajkózzák, amivel az agyukat átmosták. Káromkodnak, érdemi ötletek híján szereplési mániásan hőbörögnek.

A propagandagépezet mutogat, álszent hívei tapsolnak hozzá: ekkora élvezettel megosztani azt az egyébként hamis hírt, hogy valaki bukásra áll, még nem láttam, ráadásul anyák, nagymamák kommentálnak hozzá habzó szájjal.

A nyáj szemében Nagy Blanka lett az ellenoldali csőcselék jelképe. A trágár rossz tanuló.

S közben kacagnak, nyájösszetartó erkölcsi fölényük továbbszilárdul.

A morális hadviselés logikus állomása ez. Ellehetetleníteni az ellenfelet, értéktelennek, primitívnek beállítani. Prolinak. Csőcseléknek, hordának, aki ellen össze kell zárni, akivel a szent eszme nevében fel kell venni a harcot
.

Blanka vegzálása, alázása persze csak látszatra emelte új szintre a küzdelmet. A logika változatlan: jól beazonosítható ellenséget találni. Lehetőleg olyat, akinek megítélésben a saját oldalán is vannak kételyek, mert az még inkább összezavarja a sorokat.

Annyiban más picit a recept, hogy Blanka példája megmutatta, a hatalom képes bárkivel és bármeddig elmenni a karaktergyilkosságban. És ez tényleg veszélyes.

A Nagy Blanka elleni hadjárat üzenet, lófej az ágyba.

Hogy vigyázz, vigyázz, kedves közalkalmazott, vigyázz, kedves pályázó, mert lehet, legközelebb téged teszünk plakátra, vagy rád mutatva kiáltjuk, hogy vesszél.

A 2016 nyári Soros-plakátok arca távoli volt, a milliárdos jelképként működött, és a migránstól is, mint arctalan masszától lehetett rettegni. De ez már nem elég. A félelem már csak olyan, hogy megszokjuk, ágyúszóban is megtanul élni az ember, ez az alkalmazkodó lény...

DÁRDAI LEVEZETTE, MI A MAGYAR FUTBALL LEGNAGYOBB DEFICITJE

INDEX
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2019.01.21. 


Nem verték nagy dobra, Dárdai Pál még tavaly újabb egy évet kapott a Herthától, elégedettek vele, meghosszabbították a szerződését. A magyar futballra csekély befolyása van, de azt nem hagyja, hogy elhiggyék, jól dolgoznak itthon. Már nem az az edző, aki négy éve volt.

A negyedik tavaszát várja a Hertha élén, eddig hagyományosan az őszi szezon sikerült jobban. Amikor kinevezték 2015. februárban, 24 pontot ért el, azzal maradt bent a csapata. Azóta tavasszal a 20 pont is elérhetetlen volt. A kupában áll a Hertha, február hatodikán a Bayernt fogadják, a sztárcsapatot a bajnokságban már legyőzték. Ez a tavasz most a Hertháé lehet?

A felkészülés tendenciája nem azt mutatja, hogy a miénk lesz. Ha húsz pontot szerzünk, örülni fogunk, mert megesett az is, hogy csak 17 jutott. Volt néhány olyan meccs a rövid szünetben, amelyen nem néztünk jól ki. Dolgoznunk kell keményen, vagy még keményebben, ahogy eddig. Ha minden edző így jár Berlinben - az előttem lévőknek sem sikerült a felívelő tavasz -, akkor lehet, hogy máshol kell keresni a hibát, nem a kispadon. Továbbra is kevés az olyan játékosom, aki a legmagasabb szintet képviseli, aki a fontos helyzetekben jókat húz, megvan ehhez a rutinja, képessége.

Nürnbergben mindenesetre győztek vasárnap. Tudta, hogy az ötvenedik győzelme volt?

Nem figyelem a statisztikákat. Carlo Ancelotti jól írta az önéletrajzi könyvében, hogy van, akitől energiát kapsz, és van, akinek adsz. Vannak épp elegen, akik elszívják az energiádat. Ha edző vagy, lemész a pályára, és leszívnak, kiüresedsz. Magadat adod, energiát eközben nem kapsz senkitől. Nekem kell adnom energiát, sokan vannak a csapatban, szinte mindenkinek. Aztán hazamegyek, és a családom tölt fel. Kifáraszt az egész. Ezért nincs időm a statisztikákat nézegetni, bár gondolom, az újságokban volt szó erről. Egy biztos, nem strigulázom, mennyinél tartok...

NEM VAGYUNK GYÁVÁK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.01.21.A Magyar Hangon nemrég megjelent egy interjú Róna Péter közgazdásszal, aki elmondta, mégis miért van az, hogy a kormány szerint jobban élünk, a valóságban mégis évről-évre egyre nehezebb a szegények helyzete Magyarországon. Amivel szemben áll a gazdagok helyzete, amely valóban sokat javult az elmúlt években, annak ellenére is, hogy nem igazán nőtt a gazdaság, inkább megváltozott a pénzek elosztása. Orbán Viktor tudniillik rájött, meg tudja fosztani úgy a szegényeket a szinte semmire nem elegendő pénzüktől is, hogy az nem elég hogy elfogadott, de még törvényes is legyen. A jogszabályokat megváltoztatta, a törvényeket átírta, hogy egy olyan feudalista Magyarországot építsen ki, amelyre vélhetően fiatal kora óta vágyott.

"Összességében elmondható, s a mostani számok is ezt igazolják, hogy 2010 után az Orbán-kormány egyértelműen jelentős jövedelmeket csoportosít át a társadalom alsó kétharmadától a gazdagabb egyharmad felé."

Hogy ezt mégis hogyan tehette meg Orbán és kormánya? Átveréssel. Nincs ugyanis olyan kormánymédiához tartozó orgánum, legyen az a helyi rádió vagy tv csatorna, esetleg hetilap, amely ne arról számolna be reggeltől estig, hogy a kormány hogyan mentette meg a nyugdíjakat, hogy emelte meg a minimálbért, esetleg hogy védte meg a rezsicsökkentést. A sokak által elsőszámú információforrásnak tekintett közpénz-szócsövek kizárólag sikerről számolnak be, a valóság teljes mellőzésével. A valóságnak nincs helye a kormánymédiában, hisz annak szerepe nem más, mint a hatalmon lévők kiszolgálása. Valós gazdasági teljesítményről, a fizetések európai értékéről egyetlen büdös szó nem esik, ugyanis akkor a szavazó még akár fel is mérhetné, hogy az a világ, amelyet megpróbálnak felvázolni számára, lehet hogy mégsem olyan tökéletes.

"Jellegzetes populista megoldásról beszélhetünk, amikor a kevésbé képzettektől elvont jelentős összegekről jól kidolgozott retorikával terelik el a figyelmet: az elvett pénz helyett nemzeti büszkeséget kapnak a szegények."

Ezek a jelentős pénzösszegek – amelyeket nemzeti büszkeséggel próbálnak helyettesíteni – nem vesztek persze el, továbbra is rendelkezésre állnának a kormány számára, azonban úgy döntöttek, inkább a felső tízezer számára teszik ezt elérhetővé, semmint a szegények, betegek, esetleg munkanélküliek számára. A szociális támogatási rendszerből „kimentett” pénzek svájci és kajmán-szigeteki bankszámlákra vándorolnak, hogy ott közpénz jellegüket elveszítve a nemzeti oligarchák egyikének-másikának meggazdagodását tegyék lehetővé. Nem arról van szó tehát, hogy a közpénz ne lenne elegendő arra, hogy az ország fejlődjön és minden magyar ember számára jobb legyen, hanem arról, hogy nem ez a NER célja.

Fontosabb és hosszú távon is kifizetődőbb számukra a saját, családjaik és barátaik meggazdagodása, mint az egyes állampolgárok léte, vagy nem léte, pláne jóléte. A közpénzt egyfajta osztálypénznek tekintve, abból akkor vesznek ki, amikor azt szükségesnek érzik. Szükségesnek saját és családjuk meggazdagodása szempontjából. Még azt is megkockáztatom: úgy hiszik, ezzel ők nem lopnak, egyszerűen elveszik azt, ami az ő jussuk azért, hogy egy ilyen nagyszerű országot építettek fel. Ezért hiheti azt Orbán, Mészáros, Rogán és Habony is – a sort természetesen még sokáig lehetne folytatni –, hogy ők nem mocskos tolvajok, akik a nép kárán gazdagodnak meg, hanem hősei ennek az országnak, ezért hát az a pénz nekik alanyi jogon jár. Még akkor is, ha a Fidesz által még mindig nem teljes sikerrel átfideszesített bíróságok több ízben is kimondták, hogy a kormány bűnözőkkel és tolvajokkal van teli...

PATYOMKIN-DEMOKRÁCIA

MAGYAR HANG
Szerző: B. MOLNÁR LÁSZLÓ
2019.01.20.


Hol volt, hol nem volt, valamikor régen, a XVIII. századon is túl, volt egyszer egy miniszter, aki a legendák szerint nagyon szeretett a látszatra adni. Ez az államférfi állítólag arra is képes volt, hogy egész álfalvakat építsen fel kizárólag azért, hogy az uralkodóját – és talán a népét is – lenyűgözze a látvánnyal és az áltelepülés látszólagos gazdagságával. Nos, hogy a Grigorij Alekszandrovics Patyomkinról szóló történetek szóról szóra igazak-e, vagy csak erős felnagyításai annak, ami a valóságban megtörtént, jelenleg vitatott. A történészek legújabb elméletei szerint valószínűleg Patyomkin politikai ellenfelei terjesztették el az álfalvak legendáját, annak nagy része kitaláció. Patyomkin ugyanis a valóságban is nagy erőfeszítéseket tett adott területek fejlesztéséért, és Katalin cárnő látogatása előtt csak rendbe tetette a településeket. Akárhogy is történt, ezek után a „Patyomkin-falu” kifejezés a politikában úgy terjedt el, mint a kellemetlen tények hamis eredményekkel való elrejtésének szinonimája.

Talán senkinek sem kérdés, miért jutott eszembe Patyomkin. Napjaink magyar népvezére – aki egyébként nem titkoltan letűnt korok lelkes tisztelője – éppen most halad Patyomkin nyomában. A látszat szerint itt minden a legnagyobb rendben van, és a vele, velük egyet nem értőket ők véletlenül sem hallgattatják el. Csak felvásárolnak mindent, ami teret adna másnak, ahogy tették azt a hazai média nagy részével, a többiekkel szemben pedig olyan „piaci körülményeket” hoznak létre, hogy az állami és a magáncégek kizárólag a kormánybarát médiatermékekben merjenek hirdetni. Sajtószabadság van, Patyomkin módra…

Aztán ott vannak a nemzeti konzultációk, amelyek szintén csak a látszatról szólnak. Olyan kérdésekben kérik ki az emberek véleményét, amelyeket ők látszólag fontosnak tartanak, és az eredmények ismertetésekor elképesztő részvételi arányról, nagyszerű adatokról beszélnek, majd bizonyítékként bemutatnak rengeteg bezárt dobozt. Higgyük el – akárcsak annak idején a cárnő –, hogy abban bizony kitöltött és visszaküldött konzultációs ívek vannak...

ÉN IS TEHETEK RÓLA, NEM CSAK AZ A SENKIHÁZI, AKI MEGLOPOTT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2019.01.21.


...Andy Vajna NER- és offshore-lovag halálhíre nagyon sokakból kihozta azt, ami bennük van, bár tagadják. Azt a legsötétebb reflexet, ami nem tud különbséget tenni, mérlegelni, értelmezni, hanem azonnal ugrik és harap. Bármilyen kiábrándító, előbb-utóbb szembe kell nézni vele: nem egyedül a szörnyeteg Orbán tehet arról, hogy itt tartunk, a szörnyeteg Finkelstein zsenije is csak felismerte e sötét reflexekben rejlő páratlan lehetőséget. A sötétség és a frusztráció elmélyítésében rejlő fantasztikus potenciált, amiben sokan világítótoronynak képzelik magukat – mások fején állva – és közben nem veszik észre, hogy alig különböznek azoktól, akiket életvitelszerűen megvetnek.

Belegondolni sem merek, hogy az RTL mit kapott a pofájára, mert ők egyenesen megrendültek Andy Vajna filmes szakember távozásán. Sőt több portál különféle összeállításokkal címlapon tiszteleg Vajna életműve előtt. Undorító, nem? Rohadjanak meg azok is. Úgyhogy mielőtt végleg elengedném ezt a témát, annyit azért hangsúlyoznék a kedélyek megnyugtatására: két éve is és tegnap is úgy gondoltuk, meg holnap is úgy fogjuk gondolni, hogy soha nem lehet megbocsátani semmit sem Vajnának, sem senki másnak, aki tudatosan vállalt szerepet a NER-ben és tevőlegesen vett részt egy nemzet szellemi-lelki-egzisztenciális kizsigerelésében. Soha nem lehet megbocsátani Vajnának, hogy belemászott a kaszinóbizniszbe (évi 7 milliárd forint adókedvezmény, ugye), hogy emberi életeket tett tönkre az Orbánnak hajbókoló mohósága, hogy teherautóval szállította offshore-számlákra a jellegét elveszített közpénzt, hogy karaktergyilkos gyűlöletpropagandát tolt a közpénzből fenntartott médiájában, hogy védte és támogatta a főgeci minden disznóságát és hazugságát (akiről nyugodtan leírhatjuk szerintem, hogy a tegnapi nappal megörökölte Vajna egész birodalmát kaszinostul, TV2-stül, Vajnánéstul, mindenestül, a Köszönök mindent, barátom! beismerő vallomásnál parádésabbat elképzelni sem tudok ennek bizonyítására). Azt viszont még így sem lehet elvitatni tőle, hogy az utóbbi években többet tett a magyar filmgyártásért/-művészetért/-iparért, mint amit az utána jövő dilettáns, tehetségtelen, meghamisított történelmi-győzelmi filmekre kiéhezett szolgák összesen valaha is fognak. Ez meg önmagában tragédia. Hogy ebben a rommá hülyített, törvényesen szétlopott, propagandával kormányzott országban már az is szóra érdemes, hogy véletlenül valaki ért is ahhoz, ami a szakmája és amivel megbízták.

Igen, Vajna megmaradhatott volna annak a filmes szakembernek, akit a világon sokan sok helyen tisztelnek, akire emlékezni fognak évek múltán is (a filmjei biztosan túlélik), de mivel ez nem volt elég neki, hát részemről és sokan mások részéről is marad a megvetés. De ne áltassuk már magunkat: Vajna távozásával egyáltalán nem lett jobb hely a világ, ezért is érthetetlen az ízléstelen ünnepi hangulat. Amiben részt vett, amihez a nevét adta, az itt maradt velünk változatlanul. Nem miatta. Miattunk is. A Fideszben stabilan megmaradnak a még Vajnához képest is értékelhetetlen emberi selejtek, akik semmihez nem értenek, a világon semmit nem tettek le semmilyen asztalra (szép lesz, amikor a filmszakmában érintettek visszasírják Orbán barátját), szarrá lopják a népet, és miközben a mérgező portékájukat árulják éjt nappallá téve, addig nem nyughatnak, ameddig mi itt fel nem koncoljuk egymást. A tegnapi nap (is) megmutatta, hogy a legjobb úton haladunk efelé. Amire az egyik oldalon felhatalmazva érzik magukat, mert felhatalmazást kaptak a véresszájú Bayerzsoltjaiktól és a viszkető tenyerekről fantáziáló főgecitől, azt a másik oldalon is fegyvernek érzik és ugyanúgy használják...

NO-DEAL BREXIT: MÁR ÉG A HÁZ, EURÓPA KAPKOD, CSAK ORBÁNÉK ÁLLNAK ZSEBRE TETT KÉZZEL

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.01.21.A magyar kormány mintha nem is fogná fel, milyen következményekkel jár, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül zuhan ki az EU-ból. Az unió és legtöbb tagországa távolról sem ennyit nyugodt.

„Egy megállapodás nélküli Brexit jelentős hatást nem gyakorol Magyarországra és a magyar gazdaságra.” Ennyit válaszolt Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti sajtótájékoztatóján arra a kérdésre, mi a teendőnk abban az esetben, ha egyezség nélkül lép ki – várhatóan március 29-én – az Egyesült Királyság az Európai Unióból. A miniszterelnök azt is hozzátette, garanciát kapott a brit miniszterelnöktől arra, hogy „a kinn élő magyaroknak a helyzete nem fog rosszabbodni”.

Nem csak Orbán Viktor nyúlfarknyi válasza bizonyítja, hogy a kormány ennyivel beérte. Ungár Péter még augusztus végén tett fel írásbeli kérdést a külgazdasági és külügyminiszternek arról, hogy a kormány milyen intézkedéseket tervez egy no deal esetére. Az LMP-s képviselő azt szerette volna megtudni, van-e már konkrét terve a kormánynak, és hogy megállapodás nélkül miként alakul majd a két ország közötti gazdasági és titkosszolgálati együttműködés...


ÍGY SPÓROLHATNAK A NYUGDÍJASOKON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.01.21.


Az Azénpénzem.hu kiszámolta, hogy a nyugdíjasoknak mennyit jelent, ha az inflációt – ahogy egy szakblog feltételezte – valóban elszámolta a KSH. Manapság az ilyen kalkuláció nehezebb, mint gondolnánk. Mi arra jutottunk, hogy az egytized százalékos eltérés 3,6 milliárd forintot jelent az idősebbek zsebében, vagy az államkincstárnál megtakarításként.

Az Alapblog szerint, ha igazak a KSH által közzétett számok, akkor a statisztikusok elszámolták az előző évi inflációt, ha jól számoltak, akkor viszont az adatokkal hibádzik valami. Mint leírták: a havonta közzétett 12 hónapos inflációs adatok átlagolásából nem 2,8 százalékos, hanem 2,9 százalékos átlagos infláció jön ki a tavalyi évre. Ez pedig nem mindegy, hiszen – emeli ki a blog – az inflációt követő magyar állampapírok tulajdonosainak zsebéből 2,5 milliárd forintot húzhatnak ki.

Úgy gondoljuk, ennél is jelentősebb lehet, ha az állam az alacsonyabbra kihozott infláció miatt a nyugdíjasokon spórol. Amióta az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságot (ONYF) az államkincstárba olvasztották, sem a nyugdíjasok számát, sem azokat az adatokat nem teszik közzé, amelyekből ki lehetne számolni, mekkora kiadást jelentenek az államnak a nyugdíjak. Az öregségi nyugdíjban részesülők számáról tavaly volt egy pénzügyminisztériumtól származó értesülés (ebben 1 997 898 fő szerepelt), az átlagnyugdíj összegét (130,5 ezer forint) pedig egy politikusi nyilatkozatból tudhattuk meg...

HOGYAN KÖLTÖZZ EL DÁNIÁBÓL?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Balázs
2019.01.21.


Már miért költözne el valaki Dániából, ami sok felmérés szerint a világ egyik legjobb országa? Számtalan oka lehet ennek, mindenesetre Balázs hat év után döntött úgy, hogy ideje változtatni. Ugyanakkor posztja nem csak ezért érdekes, de azért is, mert úgy gondolom, bizonyos részei mindenkire érvényesek lehetnek, aki a külföldre költözést fontolgatja.


A felkészülés

A legfontosabb része az utazásnak szerintem, hogy felkészülten tegyük azt. Közel 6 Dániában töltött év után döntöttem el, hogy felmondok és utazni fogok. (Hogy miért, arról itt olvashatsz.) Volt 3 hónapom, hogy felkészüljek.

Rengeteget lehet megtudni más bloggerektól, illetve hivatalos oldalakon, ha adminisztrációról van szó. Ez rengeteg kutatásra fordított időbe került, úgyhogy megkímélnélek téged ettől és csak a lehasznosabb infókat mutatnám be. Menjünk végig rajtuk.

Papírok

Az első és talán legfontosabb, hogy legyen érvényes útleveled, személyi igazolványod. Ha egy éven belül lejár, mindenképpen érdemes újat csináltatni.

Az útlevélről minden esetben legyen fénymásolat, hiszen sok helyen, bérléseknél, depositként ezt fogják elkérni és biztonságosabb, ha a fénymásolatot adod oda.

A nemzetközi jogosítvány egy kicsit kevésbé ismert, illetve vitatott kérdés. Sok helyen azt írják, hogy nem feltétlenül szükséges, illetve például Ázsiában sokszor ezt kérik el igazoltatásnál, de igazándiból csak pénzt szeretnének a rendőrök elkérni.

Mindenki oda teszi ezt a dolgot, ahova szeretné, de ártani nem árt, ha az embernek van egy ilyen papírja. Amit fontos tudni, hogy ha magyar jogosítványod van, akkor az otthoni kormányablaknál tudsz ilyet igényelni, 4000 HUF-ért, ha pedig dán jogosítványod van, akkor a körzeti „Borger Service”-nél, 25 DKK-ért.

Mindkét országban köteles vagy a meglévő jogosítványodat és 1 útlevél képet vinni magaddal. Ennek a nyomtatványnak két fajtáját lehet kérvényezni, attól függően, melyik országba repülsz. Én kértem mindkettőt, abból baj nem lehet.

Természetesen a készpénz mellett továbbra is a bankkártya a legpraktikusabb fizető eszköz. Ugyanakkor, érdemes arra is gondolni, hogy mi történik, ha ellopják az egyiket? Mennyiért tudsz az otthoni kártyádról készpénzt felvenni?

Sok aspektusa van a témának, én végül a saját bankom mellett a Revolut-ot használom. Leginkább azért, mert a dán bank előbb-utóbb meg fogja szüntetni a fiókom, hiszen nincs bejelentett lakcímem már náluk (általában 6 hónap).

Ezenfelül megkönnyíti az egymás közötti utalást, ha a másik félnek is van Revolut felhasználója, hiszen a telefonszámára tudok gyakorlatilag pénzt küldeni.

Ez a Dániában már 5 éve működő MobilePay nemzetközi megfelelője gyakorlatilag. Ami pedig a legfontosabb, hogy havi 60.000 HUF-ig ingyen tudok készpénzt felvenni, bárhol a világon..."...

ORBÁN NAGYON FÉL

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: LENDVAI GÁBOR
2019.01.18....Hívei, környezete vitatja, hogy Orbánon egyre jobban láthatóak lennének az idegi kimerültség és a hatalom elvesztése miatt kialakult félelem jelei. „Sokszor a viselkedésén is látható ez. A zakóját gombolja, a nyakkendőjét igazgatja. Dermedt mereven valamilyennek képzelt, csinált arckifejezéssel áll például az Obama házaspár között. Juncker elég idétlenül képes viselkedni, de mindenkit ő se legyint pofon...” – olvashatjuk az interjúban.

Úgy érezte, hogy a népnek, de a világnak is meg kell mutatnia, hogy ki ő és mire vitte, ezért aztán kitalálta, hogy a Várba költözik, és tartok tőle, hogy a koronát is utána viszik. „Derék dolog lehet Alcsútról felkapaszkodni a királyi várba. Bátor dolog. Horthy felesége egykoron így óvta férjét: Ne költözzünk a várba, Miklós! Az ablakon fognak kidobálni bennünket” – olvashatjuk, majd így folytatódik az interjú: „...meg fog roppanni ez az ember, mert a képességeihez képest hatalmas terhet cipel... az ő személyiségéhez képest ez sok... Vége lesz, de attól tartok, már nem tud békésen vége lenni. A robbanás után majd mindenki számára nyilvánvalóvá válik, hogy Sancho Panza királyságában éltünk egy darabig.”

Eszembe jutott a Murphy törvénykönyvében publikált ún. Peter-elv: „A hierarchia minden alkalmazottja addig emelkedik a ranglétrán, míg olyan munkakörbe nem kerül, amelyre alkalmatlan.”


ELLENTÉTELEZÉS NÉLKÜL VETT SÚLYOS TÍZMILLIÁRDOKÉRT TANKOKAT AZ ÁLLAM

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2019.01.21.


Korábban jelentős extraberuházások kísérték a nagyobb katonai vásárlásokat, ezúttal azonban nincs nyoma annak, hogy a német cégnek más kötelezettségei is lesznek a járművek leszállításán kívül.

Nincs ellentételezésről szó abban a tankok és önjáró lövegek vásárlásáról szóló szerződésben, amelyet Magyarország kötött a német fegyvergyártóval, a Krauss-Maffei Wegmann-nal (KMW) - tudta meg a Népszava a Honvédelmi Minisztériumtól. Az ellentételezés mértékéről szóló kérdéseinkre a tárca mindössze egymondatos választ adott: "A szerződés jelen állása szerint nincs napirenden az ön által említett felvetés". 

Pedig - mint arról korábban beszámoltunk - igen jelentős hadászati beszerzésről van szó: Benkő Tibor honvédelmi miniszter ugyanis arról állapodott meg december közepén Frank Haun KMW-vezérigazgatóval, hogy Magyarország 44 új és 12 használt Leopard 2A7-es tankot, valamint 24 PZH önjáró löveget vásárol. A korábbi hasonló volumenű beszerzések esetében rendre abban is megállapodtak a felek, hogy a gyártó cég (vagy annak anyanemzete) munkahelyeket is teremt Magyarországon. Arra is volt példa, hogy a hazai cégek exportnövelő megrendeléseket kaptak az üzletért cserébe. Igaz, vannak olyan szakmai vélekedések is, amelyek szerint ezek az ügyletek csak látszólag tekinthetők ellentételezéseknek, valójában inkább csak marketingfogások, amelyekkel a közvélemény számára elfogadhatóvá teszik a meglehetősen népszerűtlen és drága hadiipari vásárlásokat. 

Így például az első Orbán-kormány is azzal érvelt a Gripen vadászgépek bérlése mellett - az olcsóbb amerikai F16-osok helyett - , hogy a bérbeadó brit-svéd konzorcium vállalta: a bérleti díj 110 százalékát ellentételezik befektetésekkel, valamint a svédországi magyar exporton keresztül. A 191 milliárd forintos programot 14 évre tervezték, ám jóval hamarabb, 2009-ben befejeződött, ráadásul sorjáztak az olyan üzletek, amelyek egyes vélekedések szerint Gripen-bérlet nélkül is megvalósultak volna. Korábban egyébként a Világbank is szóvá tette, az ellentételezés átláthatatlanná teszi, hogy egy ország milyen üzletet kötött a fegyvergyártóval. 

A tárca és a gyártó egyébként nem hozta nyilvánosságra a tankok vételárát, ám szakmai becslések szerint a magyar állam százmilliárd forint feletti összeget költhetett a járművekre. A darabár mellett hasonló nagyságrendű tétel lehet a tankokat kiszolgáló logisztikai és szervizháttér, amelyek - ha azokat is a német gyártó biztosíthatja - akkor további jelentős bevételt jelentenek a cég számára. 

A Honvédelmi Minisztérium nem árulta el a nemrég bejelentett Airbus helikoptervásárlás részleteit sem, így csak annyit tudni, hogy a francia-német gyártótól 36 helikoptert és három szállítógépet vettünk. Nem sokkal később viszont kiderült, hogy az Airbus egy alkatrészgyártó üzemet is létrehoz Kelet-Magyarországon, ennek pontos részletei viszont szintén nem ismertek. Az is kérdéses, hogy a várhatóan 2021-től induló gyár mennyiben tekinthető ellentételezésnek. Az első fázisban repülésvezérlő rendszerekhez szükséges alkatrészek gyártását tervező beruházás ugyanis akár magyar helikoptervásárlás nélkül is ésszerű fejlesztés lett volna a cégnek, mert a környező országok hadseregeiben jócskán vannak Airbus járművek...

ELŐVÁLASZTÁSI VITÁN CSAPOTT ÖSSZE KARÁCSONY GERGELY ÉS HORVÁTH CSABA BUDAPEST FŐPOLGÁRMESTERSÉGÉÉRT

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2019.01.20.


A három közül első alkalommal vitázott a baloldal két főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba (MSZP) és Karácsony Gergely (Párbeszéd). A vitára, amelyet a 11. kerületi Danubius Hotel Flamencoban tartottak, jelentős közönség mellett, Szöllősi Györgyi tévés újságíró moderálásával került sor.

A hangulat az ellenfelek, Horváth és Karácsony között alapvetően barátságos volt, csak ritkán csapott át nézeteltérésekből fakadó, valódi szóváltássá. Az ilyen pillanatok egyike volt, amikor Horváth Csaba azt kérte számon Karácsony Gergelyen, miért támogatja a szerinte „levitézlett” Vitézy Dávid közlekedési elképzeléseit, és miért van Zuglóban fideszes alpolgármestere.

A maga részéről ugyanis Horváth kijelentette: „A NER-rel nincs alku!”

Válaszul Karácsony Gergely hangsúlyozta, ő 2014-ben úgy lett újoncként polgármester a 14. kerületben, hogy számos párt támogatója rá szavazott. Kiemelte, hogy elvek, értékek mentén mindig is az együttműködésre fog törekedni, és hogy Vitézy 2014 előtti munkáját, például az integrált BKK-t, nagyon fontosnak tartja.

Karácsony egyébként nem kereste az MSZP jelöltjével aktívan a konfliktust, viszont leszögezte:

Egyetlen ellenzéki főpolgármester-jelölt indulása a cél Tarlós ellen, és ehhez olyan jelölt kell, akit nemcsak a baloldali, de jobbikos és akár kormánypárti szavazók is támogatni tudnak.

Szerinte ő az esélyesebb erre a címre.

Horváth a maga részéről erre csak annyit válaszolt, az előválasztási rendszer miatt teljesen biztos benne, hogy az, aki ezt végül megnyeri, Budapest főpolgármestere lesz, mert csak egyetlen ember lesz, akivel a Fideszt le lehet majd váltani, és nem arról szól a versenyt hogy bármelyik jelöltet is „szeretnék” az ellenzéki szavazók.

A jelöltek egyetértettek abban, hogy Budapest és a budapesti városvezetés lehet az a pont, ahonnan a Fideszt az ellenzéki együttműködés 2022-re meg tudja buktatni,
és a fővárosban kell kiépíteni az ellenállást.

Ezzel kapcsolatban Horváth és Karácsony is számít arra, októberben nemcsak ellenzéki főpolgármester, de ellenzéki többségű közgyűlés is lesz Budapesten...

MILLIÁRDOKÉRT VESZ KÜLFÖLDI INGATLANOKAT - VAJON MIÉRT?

NAPI.HU
Szerző: DOMOKOS ERIKA
2019.01.20.


Mégsem vett ötmilliárdért új nagykövetségi ingatlant a magyar állam Iránban, viszont bevásárolt Münchenben és Ljubljanában, felújít Varsóban, és új épületet vesz Pekingben, Tokióban és Washingtonban.

Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő hét külföldi országban lévő nyolc magyar diplomáciai ingatlan megvásárlásával, bérletével vagy felújításával kapcsolatban nyújtott be írásbeli kérdéseket Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek - derül ki az Országgyűlés honlapjáról. A képviselő fő kérdésére, hogy mennyibe kerülnek ezek a magyar adófizetőknek, nem válaszolt egyértelműen a miniszter nevében Menczer Tamás tájékoztatásárt felelő államtitkár.

Nem derült ki, hogy mennyiért költözik új ingatlanba Magyarország Tokiói Nagykövetsége. A kormány egy reprezentációs, konzuli és kulturális céloknak egyaránt megfelelő ingatlan kiválasztásáról tavaly júniusban fogadott el határozatot, ebben egyebek mellett megbízták a külügyminisztert, hogy végezzen piackutatást a potenciális ingatlan kiválasztása érdekében, és tárgyaljon a megvásárlásáról vagy bérbevételéről a tulajdonossal, illetve a bérbeadóval. Az államtitkár arra hivatkozva, hogy ez a piackutatás még nem zárult le, nem válaszolt az új ingatlan megvásárlásának és fenntartásának költségeire vonatkozó képviselői kérdésekre, valamint arra, hogy ez mekkora megtakarítást hozhat a korábban használt ingatlanhoz képest...

A KELET-NYUGATI TÖRÉSVONAL LASSAN AZ EU EGYIK FŐ GONDJA LESZ - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2019.01.21.


- A populista brancs várhatóan az eddiginél jobban bele tud majd a szólni az európai politikába, függetlenül saját, belső ellentéteiktől 

- Webernek betehet, hogy kesztyűs kézzel bánik Orbán Viktorral

- Orbán mint viccfigura - hogy a néphumor a szájára vette, az gyilkos, ha egy tekintélyelvű figura ennyire komolyan veszi magát

Wall Street Journal

1. Az idén az EU szinte kivételes módon nem úgy kezdi az évet, hogy létveszélyben van, de így is jócskán néz szembe gondokkal. Nehezen tud kilábalni a gazdasági visszaesésből, a társadalmi megosztottság gerjeszti a populista és nacionalista lázadást, töredezik a politikai terep. Egyes országok még mindig küszködnek a pénzügyi és migrációs válság utóhatásaival, mások eltávolodnak a liberális demokrácia modelljétől. A jó hír az, hogy mindennek ellenére a jelek szerint a szervezet túléli a megpróbáltatásokat, mert az európaiak többsége kitart a tagság mellett. A rossz hír az, hogy az uniónak még sokat kell tennie a bizalom helyreállítására, mármint hogy valóban képes betartani fő ígéretét: a jólét és a demokrácia terjesztését, továbbá megoldja a közös gondokat.

A bevándorlási bajok csillapodtak, jóval kevesebben érkeznek, de még így is állandó a feszültség amiatt, hogy ki fogadja be őket. A rendszerellenes pártok, akiknek szárnyat adott a válság, várhatóan előretörnek a májusi választáson. A szélsőjobbos és nacionalista mozgalmak általában már nem beszélnek a kilépésről, mert az nem népszerű. Ellenben azt ígérik, hogy belülről alakítják át az EU-t. Brüsszel számára az a legújabb rémkép, hogy összefog Salvini, Kaczynski és Orbán. Ám ezt a tábort megosztja a kvóta, az Oroszországhoz fűződő kapcsolat, az USA európai szerepe, valamint az, hogy mire költsék az európai pénzeket.

Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem politológusa úgy véli, hogy a szélsőjobbos belső törésvonalaktól függetlenül ezeknek a köröknek a jó szereplése eltolhatja a hangsúlyokat az unió politikájában. Merkel együtt akar működni egy pár szélsőséges kihívójával – abban a reményben, hogy megszelídíti őket. Ám ez azt vonja magával, hogy bizonyos jogkörök visszakerülnek nemzetállami kézbe, nem lesz mélyebb integráció, leszámítva a bevándorlást és a terrorelhárítást. Strasbourgban pedig sokkal nehezebb lesz többséget kialakítani az egyes kérdésekben. Orbán Viktor a demokrácia és a tekintélyelvűség keverékévé alakította át Magyarországot. Hogy szembeszállt az európai normákkal, az utánzásra bátorította a lengyeleket és most már hasonló, demokráciaellenes veszély áll fenn Romániában, Máltán és Görögországban is. Kelemen R. Dániel, az amerikai Rutgers Egyetem tanára úgy látja, hogy a jogállami válság a legsúlyosabbak közé tartozik e pillanatban.

2. Az EU egyre komolyabb bajba kerül a kelet-nyugati politikai harc miatt. Brüsszel ugyan pontokat gyűjtött az euroszkeptikus magyar, lengyel és román vezetéssel szemben, ám hivatalos uniós források elismerik, hogy a három kormány csak akkor kényszerül irányváltásra, ha megváltozik a saját közvéleményük hozzáállása a dolgokhoz. Pedig Budapestet és Varsót az fenyegeti, hogy alaposan megvágják a nekik járó támogatásokat. A szervezet minden lehetséges eszközt bevetett a két állam ellen, ám azok pontosan tudják, hogy súlyos szankcióktól nem kell tartaniuk, mert ahhoz nincs meg az összes tag hozzájárulása.

A csata még inkább a nyilvánosság előtt zajlik majd az EP-választás közeledtével. A CEU egyik professzora azonban arra figyelmeztet, hogy nem úgy néz ki, mintha a PiS veszítene, sőt inkább olyan precedens rajzolódik ki, miszerint a puha tekintélyelvűség igenis összefér a tagsággal. Több nyugati ország is jelezte viszont, hogy egy ilyen fejlemény vörös vonalat jelentene a demokratikus klubban. Timmermans alelnök ezt úgy fogalmazta meg, hogy a küzdelem tétje Európa szíve és lelke.

Politico

A portál azt jósolja, hogy nem lesz könnyű Manfred Weber dolga, ha tényleg ő akar lenni a Bizottság következő elnöke. A májusi választás ugyanis nem csupán az uniós vezetés és az euroszkeptikusok ütközetét hozza, hanem polgárháború bontakozik ki az EU-barát táboron belül is. A bajor politikus változásokat helyezett kilátásba az uniós intézményrendszerben, egyben pedig támadja az új, liberális koalíciót, amely össze akarja hozni Macront és a holland kormányfőt.

A konzervatívok jelenlegi strasbourgi frakcióvezetőjének azzal is szembe kell néznie, hogy még saját párttársai kételkednek benne, mivel a CSU-t szoros viszony fűzi Orbán Viktorhoz. Ráadásul Juncker nem hajlandó nyíltan kiállni amellett, hogy ő legyen az utód. Bennfentesek szerint ennek az az oka, hogy a Bizottság távozó feje gesztust kíván tenni helyettesének, Timmermansnak, aki a szociáldemokraták színeiben akarja elhódítani az EU végrehajtó testületének elnöki posztját , miközben Orbán egyik legnyíltabb bírálója. Mellesleg Juncker is egyre kevésbé leplezi, mennyire zavarja a magyar politika.

Sokak szerint az EPP és Weber túlságosan barátságos a Fidesszel. Emellett az Európai Tanácsnak elege van egész Spitzenkandidat-rendszerből. A néppárti jelölt esélyeit az is rontja, hogy nincs kormányzati tapasztalata. Viszont a váratlanul erős jobboldali rivalizálás miatt félő, hogy megnyílik a kapu a populisták és nacionalisták előtt, főként, ha megalakul a Róma-Varsó tengely. Maga Weber azt tartja a legfontosabbnak, hogy a nagy pártok minél több embert mozgósítsanak a választásra.

Independent

Az újság azt jósolja, hogy a májusi választás megmutatja majd: mindennél erősebb az olasz szélsőjobb és ennek a migránsok isszák meg a levét. Salvini és Di Maio már megindította a hadjáratot az európai vezetés és főként Macron ellen. A Liga igen szoros együttműködést alakított ki Le Pennel, Wilders-szel, az AfD-vel, ezen felül Orbánnal és a PiS-szel. Vezére már a Ligák Ligáját tervezi Európában. Ugyan Bannon ötlete megfenekleni látszik a populizmus felfuttatására, de az Öt Csillag és Salvini igen jó eredményre számíthat odahaza. Utóbbi a bevándorlásra összpontosít, noha ezzel szemben ellenállás jelentkezik, pl. a nagyvárosok polgármesterei részéről. De ettől még a politikus az egész kérdést eszközként használja a civilek ellen, jóllehet alaposan megcsappant a menedékkérők száma. Propaganda gépezetét azonban nem zavarja, hogy hazugságokat terjeszt.

A migránsellenes retorika erősödik olasz földön, ami a szélsőjobboldali és újfasiszta köröket segíti. A kérdés az, a választás nem vezet-e összecsapáshoz a két koalíciós partner között. Di Maio esetében nem egyértelmű, hogy számára is mindennél fontosabb a bevándorlás elutasítása. De a két párt véleménye több más ügyben is eltér, csak éppen az Öt Csillag nem tudja olyan vehemenciával képviselni álláspontját, mint szövetségese. Utóbbi ennek megfelelően viszont egyre népszerűbb. Ugyanakkor Di Maio pontosan érzékeli, hogy a kormány nem bukhat meg. Mindezzel együtt bizonyos, hogy a szélsőjobbos befolyás határozza meg az európai választást, és hogy a migránsok elleni kiállás egyre inkább bekerül a közbeszédbe...

IN MEMORIAM: ANDY VAJNA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2019.01.20.


...Mindamellett, most, hogy meghalt, sokkal érdekesebb lehet az, hogy milyen veszekedések fognak zajlani a hagyatékért. Mind a vagyoni hagyatékért, mind azokért a kommunikációs csatornákért, amelyek elvesztették a „gazdit”. Még az sem kizárt, hogy Palácsik Tímea felnő a feladathoz, ahogy a Vajna-filmek egyikének címadója, Evita is. Akinek még az emlékét sem szeretném megsérteni ezzel a párhuzammal. Különösen mert valószínűbbnek tartom, hogy a Vajna tulajdonolta hazai médiabirodalomról inkább az fog kiderülni: Vajna a jól fizetett stróman szerepét töltötte be. Talán már abban a tudatban, hogy hamarosan fentről röhöghet a tíz karommal egymásnak ugrók csapatán.

Azért inkább az olyan filmekre emlékezzünk, mint a „Terminátor”, az említett „Evita”, vagy akár a „Vörös zsaru”. A halott pedig nyugodjék békében, míg az élők veszekednek tovább.

ITT OLVASHATÓ

HASONLÍTSA ÖSSZE, HOGYAN TELJESÍT A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY A TÖBBI UNIÓS! ORSZÁGOS KÉPEST

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2019.01.21.


A magyar egészségügyről szóló cikkeket gyakran érik azok a vádak, hogy nem tárják fel elég mélyen az összefüggéseket, nem veszik észre, hogy a magyar egészségügy mennyit fejlődött az elmúlt akárhány évben, illetve a kirívó esetekre koncentrálnak. Mindegyikben van – illetve lehet – igazság, ezzel az anyaggal pedig szeretnénk kicsit hozzájárulni mi is ahhoz, hogy a magyar egészségügy állapotát európai kontextusba helyezzük és megmutassuk, hogy közel harminc év alatt honnan hova jutott.

A grafikonokhoz a Világbank adatait használtuk, de az egészségügyi statisztikák legtöbbjét ők is a Egészségügyi Világszervezettől (WHO) szedik. Az országoknál kizárólag az Európai Unió jelenlegi 28 tagországát vettük figyelembe. Egyfelől azért tettünk így, mert Magyarország az Európai Unió tagja, a tagországok teljesítményéhez szeretné mérni magát. Másfelől pedig nem akarjuk, ha akár csak vizuálisan is valaki arra a következtetésre jutna, hogy Afrikában vagy Dél-Amerikában még mindig sokkal rosszabb a helyzet, szóval mindenki fogja be a száját.

A kezdő időpontot 1990-ben állapítottuk meg, mivel a legtöbb statisztika ettől az évtől elérhető, de vannak olyanok is, amelyek csak 2000-től, vagy későbbtől. Jó lett volna, ha minden adatsor a lehető legfrissebb adatokat tartalmazná, viszont a nemzetközi összehasonlító statisztikai közlések sokszor két-három éves lemaradásban vannak az épp aktuális évtől.

Az adatok közül két nagyobb területet választottunk. Egyfelől az egészségügy finanszírozását bemutató statisztikákat mutatunk be, másfelől pedig a társadalom egészségügyi állapotára vonatkozókat.

Az adatok megmutatásánál kétféle grafikontípust választottunk. Az egyiken az összes uniós ország idősoros adatait át lehet tekinteni sorrendben, így láthatóvá válnak egyes országok trendjei is. Ahol volt értelme, ott pedig készítettünk egy úgynevezett csúszdachartot is, ahol csak a kiinduló és a legaktuálisabb év közötti fejlődést, vagy romlást mutatjuk be, így meg tudjuk mutatni, hogy egyes országok egymáshoz képest hogyan javítottak vagy rontottak.

Mindkét grafikontípus esetében Magyarországot narancssárgával jelöltük, világoszölddel pedig azokat, amelyek a legfrissebb adat szerinti uniós átlag alatt teljesítenek. Fontos metodológiai megjegyzés, hogy a csúszda-chartnál az uniós átlagot a két összehasonlított év uniós tagállamainak átlagaival számoltuk. Szintén fontos megjegyezni, hogy egyes grafikonoknál az Y-tengelyt az adatok és trendek jobb láthatósága érdekében nem a nullától kezdtük.

Az adatok alapján összességében három fontos megállapítást lehet tenni.

- A magyar egészségügyi statisztikák egy esetet kivéve egyik vizsgált adatsornál sem a legrosszabbak, viszont minden adatsornál továbbra is a legrosszabbak között, vagyis az utolsó negyedben vannak.
- A statisztikák alapján a magyar egészségügy állapota összességében sokat javult hosszú távon, viszont ez igaz minden uniós országra is. Itt érdemes figyelembe venni, hogy egyes országoknak, így Magyarországnak is volt honnan nagyot javulnia, ahogy azt is, hogy a hosszútávú javuló tendenciák ellenére a magyar adatok egy kivételével továbbra sem érik el az uniós átlagot.

GYÁSZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.01.21.


Mi lesz velünk nagymama? Halottról jót vagy semmit! Na végre, fölfordult ez a patkány. – Ezen a skálán, nagy érzelmi és szókincsbéli gazdagsággal reagált a hírre Neria népe, miszerint hetvenöt éves korában elhunyt Vajna András György parókakészítő, filmiparos és kaszinómahinátor, egyben remigráns offshore-lovag és Orbán-kegyenc. Meghalt az egyik leghíresebb magyar, foglalta össze velősen érzelmeink felkorbácsolódásának okát és indokát az egyik lap, és kályhának ennyi elég is.

Mindeközben Füst Milán arra tanít minket, hogy hitvesünket, s annak szeretőjét féltékenységből megölni teljességgel fölösleges. Mert állhatunk ott a két hulla fölött lihegve miután kibeleztük, lelőttük vagy megfojtottuk őket, hiába. Már nem tudjuk elmesélni neki, hogy látod, te ribanc, mit tettél velem, s ezért veled én, hogy megbosszultam, s ez most nekem jó, teneked viszont nem. Mert épp fordítva, őneki már mindegy, magunk gyilkosok azonban tovább gyötrődünk, mert mindig annak nehéz, aki itt marad.

Ő nem tud mit kezdeni az élettel, mert azt kell elviselni, a halált viszont már nem. A gyászoló bömböl mindig a hiánytól, míg ellenben az elhunyt elégedetten mosolyog, ahogyan azt Ivan Iljicsen keresztül Tolsztoj nagy bölcsen elmesélte nekünk, és egyben azt is, hogy épp ebben van a halál fenségessége az élettel szemben. A halottról minden felelősség és kötelem lehull, az itt maradó pedig görcsösen akar értelmet adni az anyag káprázatának. Hogy angyal volt ő, vagy pediglen Belzebub, holott a galádságok vissza már nem vonhatók, és csókot sem ad ő többet soha már.

Kőkorszaki népeknél, mint amilyenek a dakoták, megeszik mondjuk a legyőzött ellen szívét. Mussolinit hasonló ösztönökből húzták föl fejjel lefelé, és ezért pisálták le a hulláját. Vajna András Györggyel virtuálisan történt ez meg tegnap, amit lehet elítélni, ellenben fölösleges. A megalázott és megszomorított nép sérelmei mindig előtörnek, történelem előtti igazságtételre vágyik, ha ennek módja egy komment a halálhírhez, akkor úgy. A parókakészítőnek ettől rosszabb nem lesz, és az okádóknak sem jobb, lásd Füst Milán tanait, csak az nyer bizonyságot, hogy az ember késztetései ugyanazok, mint tízezer éve...

MA MÁR A TÜNTETÉS SEM MONDHATÓ KOCKÁZATMENTESNEK, HÁT MÉG A SZTRÁJK

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2019.01.21.


A Fidesz már 2010-ben, kormányra kerülve pontosan tudta az irányvonalat, azt, hogy honnan hova akar eljutni, s tudatos lépésekkel gyengítette a sztrájkjogot és a szakszervezeteket is – véli Berki Erzsébet, kutató, a munkaügyi kapcsolatok szakértője. A szakszervezetek elég régóta azt gondolják, hogy a forradalom nem az ő feladatuk – ismeri el. Ő sem elégedett a szakszervezetek teljesítményével, a legnagyobb problémának azt látja, hogy az elmúlt évtizedekben kevés energiát fordítottak tagszervezésre, a munkavállalókkal való közvetlen kapcsolattartásra, így a szakszervezeti centrumok maguk sincsenek tisztában azzal, ki az, aki támogatja őket, mekkora tömeg áll mögöttük. Szerinte nem a közelgő választások miatt óvatoskodnak egyes szakszervezeti vezetők. „Hogy lesz-e általános sztrájk, az elsősorban a munkavállalókon múlik” – szögezi le, hozzátéve: „Egy elég hosszú általános sztrájkot a kormány valóban nem hagyhat figyelmen kívül”.

Általános vélemény szerint igencsak megroggyant állapotban vannak a szakszervezetek Magyarországon. A gyengülés a rendszerváltás óta tart, ám mégis úgy tűnik, a Fidesz-érában egy tudatos terv mentén, de minimum egy meghatározott cél érdekében tart a folyamat. Ön, mint a szakszervezeti mozgalom ismerője, egyetért-e ezzel a vélekedéssel?

Tény és való: 2010-ben kezdődött a szakszervezetek mélyrepülésének újabb – kívülről, tudatosan irányított – szakasza, mégpedig sztrájktörvény módosításával. Akkor sem volt szebb a történet, mint most a rabszolgatörvény esetében: december 21-én nyújtotta be két kormánypárti képviselő (Kara Ákos és Kontur Pál) az 1989. évi VII. tv. módosítási javaslatát, amelynek a – jegyzőkönyvek tanúsága szerint igencsak személyeskedő – vitáját még Karácsony előtt egyik éjszaka kettő körül tartották. Az ellenzéki pártok akkor is tudatában voltak annak, hogy nagyon komoly változást jelent a módosítás, de nem volt elég erejük ahhoz, hogy megakadályozzák, mivel akkor már kétharmada volt a Fidesznek. Meg is szavazták a módosítást.

Ez a módosítás jelentősen korlátozta a sztrájkjogot. De ez a Fidesz agyából pattant-e ki, vagy azért volt valami előzménye?

Annyiban volt, hogy a talajt a szigorításhoz 2006-ban alapozták meg, mégpedig a Liga sztrájkjai. Ha még bárki emlékszik rá: akkor voltak az úgynevezett gördülő sztrájkok. Ezeket nem jelentették be előre, miként az időtartamukat sem, minthogy ilyen kötelezettség a törvényben nincs és a még elégséges szolgáltatásról sem állapodtak meg. S amikor a MÁV bírósághoz fordult, az jogszerűnek mondta ki a sztrájkot. A közvéleménynek elege lett a gördülő sztrájkból, majd pedig az ombudsman is foglalkozott a kérdéssel, hogyan lehet, hogy egy munkavállalói csoport sajátságos követelései miatt akadályozza a normális életvitelt az országban. Világossá vált az akkori kormány számára is, hogy valamit kezdeni kell az elégséges szolgáltatással, ami eredetileg is benne volt a törvényben, de nem kapcsolódott hozzá szankció. A 2011-től hatályos sztrájktörvény módosítás azonban már kimondta: ha nem állapítják meg, illetve nem biztosítják a még elégséges szolgáltatást a sztrájk idején, akkor a munkabeszüntetés jogellenesnek minősül. Ez gyökeres változást jelentett a korábbi időszak bírósági gyakorlatához képest, amely a Legfelsőbb Bíróság állásfoglalását követve nem tekintette jogellenesnek a sztrájkot, ha a még elégséges szolgáltatásról nem született megállapodás...