2021. április 10., szombat

8053 ÚJ FERTŐZÖTT, 245 EMBER HALT MEG EGY NAP ALATT

TELEX
Szerző: THÜRINGER BARBARA
2021.04.10.


- Napi új fertőzöttek száma: 
8053 (az előző naphoz képest: + 728)

- Napi új halálos áldozatok száma: 245 (az előző naphoz képest: – 40)


- Kórházi ellátást igénylők száma: 
10 921 (az előző naphoz képest: – 442)

- Lélegeztetőgépre szorulók száma: 
1 344 (az előző naphoz képest: – 20)

- Napi mintavételek száma: 
(az előző naphoz képest: + 36612)

- Az első dózissal oltottak száma: 
2 760 938 (az előző naphoz képest: + 71836)

- Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 
1 171 475 (az előző naphoz képest: + 45336)

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 423 366 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 267 291 főre emelkedett, olvasható a koronavírusról tájékoztató hivatalos oldalon...


DR. MANGÓ GABRIELLA: EZT POSZTOT A MAXIMÁLIS BIZTONSÁGRA TÖREKVÉS JEGYÉBEN ÍROM...

FACEBOOK
Szerző: Dr. MANGÓ GABRIELLA
2021.04.09.


Ezt posztot a maximális biztonságra törekvés jegyében írom...
Aki covidos volt, annak az mRNS, vektor vakcinák -pfizer, moderna, astra, szputnyik- oltási "szövődményként", akár hetek múlva is okozhat vérnyomás, pulzusingadozást. Ezek inkább vérnyomás-kiugrások, amelyek pár napig, órákig tartanak és gyógyszerre jól reagálnak.
Ezt nem állapotosként könnyen korrigálhatja mindenki.
A várandós kismamák pfizert kapnak. Ha a vérnyomásuk felmegy, csak bizonyos gyógyszereket szedhetnek és a vérnyomásukat is sűrűbben kell ellenőrizzék! A hosszabb ideig, hetekig,!, tartó magasabb vérnyomás a méhlepény működését is ronthatja., ez a terheség utolsó heteiben kifejezetten igaz.
Azt javaslom, ha tehetitek, a kismama covid-elleni oltások előtt nézessétek meg vénás vérből az ellenanyag-szinteteket! Ha biztosan nem voltatok covidosok, vagy alacsony az ellenanyag-szintetek, akkor oltassatok! Ha magas, akkor ne.
Ha esetleg sikerülne elérni, hogy erre a laborra a védőnő adhatna beutalót, akkor az már csodaszámba menne... inkább várni 1 hetet... érdemes lenne...
az oltás nagyon fontos! A covidot meg kell úszni!
Vigyázzatok magatokra! Vigyázzatok egymásra!

BOD PÉTER ÁKOS: HA NEM SIKERÜL AZ ELLENZÉKNEK GYŐZNI, FOLYTATÓDHAT A HIDEG POLGÁRHÁBORÚ

MAGYAR HANG
Szerző: HAJDÚ PÉTER
2021.04.10.


Az Orbán-kormány nem a gazdasági racionalitást és nem az ország érdekeit tartja szem előtt, ezért ebből a szempontból mindenképpen ötletszerű a tevékenysége. Ha jobban megvizsgáljuk, akkor azonban kiderül, saját szempontjából – ami a hatalmon megtartása – logikusan cselekszik – nyilatkozta a Magyar Hangnak adott interjúban Bod Péter Ákos közgazdászprofesszor, korábbi miniszter és jegybankelnök.

A Corvinus oktatója kiemelte, ez a hatalomvágy magyarázza az értelmetlen központosítást, aminek kárát például a válságkezelésben is láthattuk: az oltás megszervezésében a munka döntő részét például a helyismerettel rendelkező önkormányzatokra kellett volna bízni, de az évek óta alulfinanszírozott egészségügy is jobban teljesíthetett volna, ha hagyják dolgozni, a túlzott centralizálás itt is akadályozó tényező volt.

A közgazdász szerint, amikor pedig tavaly nyáron máshol már gőzerővel készültek a második hullámra, nálunk még a BCG-oltás esetleges hatásairól folyt a diskurzus. Az emberek és a bajba került ágazatok helyett pedig a tűzhöz közel állók kaptak vagyonokat a Gazdaságvédelmi Alapból, de jelentős összegeket költöttek értelmetlen és halasztható célokra is.

Bod Péter Ákos úgy véli, a polgári értékeket képviselő kis pártoknak be kellene tagozódni az ellenzéki összefogásba, mert csak így nyílik esély a kormányváltásra. Amennyiben pedig sikerül a kormányváltás, önálló és erős kormányfőre lesz szükség, a koalíciós pártoknak pedig folyamatosan egyeztetni kell a stratégiai kérdésekben.

Erről is olvashat a teljes interjúban:

– Mikorra lábalhat ki a magyar gazdaság a vártnál sokkal mélyebb és elhúzódóbb válságból?
– Miért kellett volna a kormánynak a bajba jutottakat segíteni?
– Magas a hiány, hová tűnt a sok pénz?
– Árthat-e a Fidesznek a bennfentes kör brutális gazdagodása?


Ezekre a kérdésekre is választ kaphat a Magyar Hang április 9-i 2021/15. számában megjelent teljes interjúból (tartalomjegyzék itt). Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!


GULÁCSI VAGY VISSZAVONJA A VÉLEMÉNYÉT, VAGY KIRÚGJÁK A VÁLOGATOTTBÓL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.04.10.


Nincs vége a Gulácsi-Petry ügynek. A magyar futball valódi irányítója és tulajdonosa, Orbán Viktor megszólalt, és azt mondta, Gulácsi Péter “megbontotta a csapategységet”. Már fel sem tűnik neki, hogy egy miniszterelnöknek semmi köze nincs a magyar futball-válogatotthoz, ezért Orbán világossá tette, hogy “a csapategységet helyre kell állítani”. Orbán szerint a csapategységet Gulácsi bontotta meg azzal, hogy magánemberként kiállt a melegházasság joga mellett, és kinyilvánította egyetértését “a család az család” mozgalommal. A NER-ben nincs magánélet, mindenki Orbán katonája.

Az elmondottakból az következik, hogy Orbán szerint a magyar válogatott minden játékosának egységesen és hivatalból homofóbnak kell lennie. Ezt az egységet kell helyreállítani, hogy senki ne legyen a csapatban, aki nem a NER hivatalos ideológiáját vallja, és nem ítéli el magánemberek szabad élethez és egyenlőséghez való jogát. Az egység nyilván csak egy esetben állítható helyre, ha Gulácsi adja fel a nézeteit, és nem a csapat többi része, akikről Orbán feltételezi, hogy a diszkrimináció hívei. Mert a magyar nemzeti válogatottnál ez alapkövetelmény. Sokkal inkább, mint a dekázás, a fejelés vagy a sarkalás.

Magyarország teljhatalmú diktátora, aki egy fideszes házibajnokságot csinált a független magyar labdarúgásból és az MLSZ önállóságát, függelenségét ugyanúgy felszámolta, mint az SZFE esetében, a maga alig burkolt módján megmondta, hogyan lehet helyreállítani az egységet. Azt mondta: “az edző, Marco Rossi, valamint a csapatkapitány, Szalai Ádám munkájának minőségén múlik a következő hónapok sikere”. A vájtfülű NER-lakó ebből ért: Szalai dolga lesz, hogy Gulácsit valahogy megpuhítsa, vonja vissza és tagadja meg a szabadelvű nézeteit, és csapattársaihoz hasonlóan térjen vissza a fasiszta értékrendhez.

Ha ez nem sikerül, akkor Marco Rossi feladata, hogy meghozza a döntést: Gulácsinak mennie kell. Nem védhet tovább a válogatottban. Nem lehet, hogy a magyar védelem mögött egy olyan ember védje a hálót, aki nem ítéli el a szájeri alaptörvény szellemében az azonos neműek jogait, és ezzel kiszolgáltatja a csapat sikereit, ahogy Orbán mondta. Az a kapus, aki nem gyűlöli, nem utasítja el és nem veti meg polgártársai szabadságjogait és szabad magánélethez való jogát, az nem tud együtt mozogni a fasiszta nézeteket valló védelemmel. Minden bizonnyal a labda mellé nyúl. Ilyen kapus nem lehet a válogatott kapusa. Nem képviselheti Magyarországot egy nem gyűlölködő, tisztességes, békés, toleráns ember. Ez nem kompatibilis az orbáni Magyarországgal.

A magyar válogatottnak nem elég jól futballoznia, az Orbán-rendszer ideológiáját is képviselnie kell a pályán. Magánvéleménye egy játékosnak sem lehet. A külügy a Herha-Petry-ügyben ugyan azt nyilatkozta, hogy “a szabad véleménynyilvánítás korlátozása a magyarok számára elfogadhatatlan”, de ez csak a fasiszta és a náci vélemények korlátozására vonatkozik. Gulácsi véleménynyilvánításának joga szabadon korlátozható, ha azzal megbontja a NER, a centrális erőtér egységét. Petryt a rasszizmusáért és a homofóbiájáért egy magánklub nem rúghatja ki, a magyar válogatott a toleranciája miatt kirúghatja a kapust...

HARMINCSZOR HALÁLOSABB A JÁRVÁNY HARMADIK HULLÁMA AZ ELSŐHÖZ KÉPEST

NÉPSZAVA
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2021.04.10.


25, illetve 10 százalékkal több áldozatot szed a 40–49 és az 50–59 év közötti korcsoportban a mostani hullám a másodikhoz képest – 22 691 elhunyt adatait elemeztük.


Angela Merkel a koronavírus harmadik hullámának sajátos, az előzőekhez képest eltérő jellemzőit kiemelve nemrég azt mondta, a brit vírusvariáns terjedését külön járványként indokolt kezelni. Lapunk feldolgozta a járvány hazai halálozási adatait - a tegnapi közlés szerint a pandémiának már 22966 áldozat van Magyarországon -, amellyel hasonló következtetésre juthatunk, mint német kancellár.

A járvány terjedési sebessége, a megtámadott korosztály életkora és a halálozási arány is eltér a korábbi két hullámtól. Az első hullámban (2020. március 4.-től június 17-ig) átlagosan napi 5,4 ember hunyt el, ez a második hullámra (2020. augusztus 18-tól 2021. február 7-ig) napi 70,75 elhunytra emelkedett. A harmadik hullám ehhez képest elsöprő erejű: a járványhullám február 7. kezdete óta naponta átlagosan 162,5-mal nő az elhunytak száma. Az adatok összevetése azt mutatja: harmincszor halálosabb a harmadik hullám - amely ráadásul még messze nem ért véget - az elsőnél. (Az egyes hullámok kezdetét a hivatalos bejelentést megelőző átlagos lappangási idő – azaz a terjedés felgyorsulásának – figyelembevételével határoztuk meg.) 

A járványügyi szakemberek is felhívták rá a figyelmet, hogy egyre több fiatalember hal meg. A 60 év alattiak aránya egyre magasabb az elhunytak körében: a jelenlegi járványhullámban 13 százalék ez a mutató, míg a második hullám idején 6,2 százalék volt. Leginkább a 40-49 közötti korcsoportban előforduló halálesetek aránya romlott (a második hullámban 256-an, a harmadikban 319-en vesztették életüket, ami 25 százalékos növekedést jelent), de az 50-59 évesek között is jól érzékelhető a romlás: 761-ről 836-ra, tíz százalékkal nőtt a halottak száma (az összes haláleset 8,7 százalék ebből a korosztályból kerül ki). A harmadik hullámban fele annyi idő alatt értük el ugyanazt a halálozási számot a 40 év alattiak körében, mint a másdik hullámban. Ugyanakkor a fiatal korcsoportok összesített halálozási részaránya az összes elhunythoz képest egyelőre az 1 százalékhoz közelít...

ZÖTYÖGÜNK TOVÁBB FÉLPERIFÉRIÁS PÁLYÁNKON – EZÉRT LEHETETLEN MA MEGREFORMÁLNI A MAGYAR FELSŐOKTATÁST

VÁLASZ ONLINE
Szerző: FARKAS BEÁTA
2021.04.09.


„Mindent az élet-halál harcnak tartott politikai küzdelem rettegésében kell értékelni aszerint, hogy melyik oldal mire tudná felhasználni. Nem csoda, hogy az egyetemi közéleti szerepvállalás a karakán, szuverén személyiségeknek egyre kevésbé vonzó, és mind gyakrabban ifjúkorom KISZ-titkár zsánereivel találkozom” – írja lapunknak küldött cikkében Farkas Beáta közgazdász, egyetemi tanár. Harminc év személyes tapasztalatait összegző írásában az MTA-doktor és egykori dékán megmutatja, miért lehetetlen itthon megreformálni a felsőoktatást. Hogy miért lett olyan a rendszerváltás óta eltelt három évtized, mintha megráztak volna egy kaleidoszkópot – hogy az először kirajzolódó izgalmas minták aztán visszatérjenek a szokott mintázatba. Az okok jóval mélyebbek egyszerű szervezeti és anyagi kérdéseknél.


A felsőoktatás modellváltása mögött álló feltételezhető politikai szándékokról, a felsőoktatást érintő veszélyekről sok szó esett különféle fórumokon és a sajtóban. A jogi keretek megszületése befejezett ténnyé teszi az átalakulást, ezért ideje, hogy a modellváltás hivatalos indokával, a felsőoktatási reformmal foglalkozzunk. Az eddigi vitákban két narratíva ütközik egymással. Egyrészt a kormányzat arra hivatkozik, hogy a felsőoktatás teljesítménye nem kielégítő, intézményi átalakítással kell felkavarni az állóvizet. Másrészt felsőoktatási körökben gyakran elhangzik, hogy változásokra lenne ugyan szükség, de az alapvető baj az alulfinanszírozottság. Ebben az írásban azt igyekszem bemutatni, hogy egy felsőoktatási reform vakvágányon jár, ha a felsőoktatást önmagában szemléljük és nem a társadalmi-politikai környezetbe ágyazva. Mindezt nem elméleti felsőoktatási reformreceptek, hanem három évtizedes személyes tapasztalat alapján teszem.

Elöljáróban szögezzünk le néhány tényt. Minden évben minden nemzetközi rangsor publikálásakor kitör a nemzeti gyász a felsőoktatás hanyatlása miatt. Sajnálatos, hogy sem a rektori konferencia, sem a felügyelő minisztérium nem mutatja be azt a – nem kis részben a feltörekvő országok erősödése miatt – élesedő versenyt, amelyben helyt kell állnia Magyarországnak. Ezt legvilágosabban egy olyan rangsor (a leydeni egyetemé) kapcsán érthetjük meg, amelyben egyetlen mérőszámot használnak: a legrangosabb, elsősorban természettudományi folyóiratokat tartalmazó adatbázisban, a Web of Science-ben megjelenő publikációk számát (az előző négy évet összesítve). A Szegedi Tudományegyetem 2011-ben 1400 publikációval az 536. volt a világranglistán, 2020-ban a publikációk 22 százalékos növekedése, 1712 publikáció ellenére a 695. A menetrendszerűen felemlegetett régiós társaknak (Prága, Varsó, Krakkó tudományegyetemei) kb. kétszer annyi oktatója-kutatója van, mint az ELTE-nek vagy az SZTE-nek, és a méret mindegyik rangsornál meghatározó.

A felsőoktatást ostorozó üzleti szereplőknek érdemes lenne szem előtt tartaniuk, hogy a rangsorok első 6-800 egyeteme a világ felsőoktatásának 2-3 százalékát jelenti. Aligha az ide tartozó intézmények nyújtják a szerény teljesítményt a társadalmi-gazdasági szereplők közül a saját nemzetközi közegükben. Ezek az adatok jelzik, hogy eleve hiányzik az ország méretének, a felsőoktatás erőforrásainak megfelelő pozicionálás, amely racionális diskurzus alapja lehetne...

SPANYOL SZTEREOTÍPIÁK: IGAZ VAGY HAMIS?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2021.04.10.A spanyolok hangosak, lusták, előszeretettel késnek, és jó hosszan sziesztáznak. Hosszan sorolhatnánk az előítéleteket, amelyekkel persze általában véve is sok probléma van, kezdve azzal, hogy nem is nagyon lehet definiálni, ki is a spanyol. Szóval az alábbi posztot inkább egyfajta játéknak vegyétek, mintsem véresen komolyan. Apropó: vajon a spanyolok (kik?) tényleg vérszomjasak lennének?

VISZEM A BANKOT, VISZEM A PÁLMÁT

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KENESEI ISTVÁN
2021.04.09.


„apuka titkát anyuka aranyát”


Nincs két hónapja, hogy a „vagyonkimentő alapítványok” elszaporodása kapcsán azt találtam leírni, annyi állami tulajdon van még, amit magánkezekbe lehet adni, hogy várhatóan továbbfejlesztik a rendszert1 (Tajtékos napok, ÉS, 2021/6., febr. 12.). És íme, a nem felsőoktatási célú társaságokat (Bat­thyá­ny Lajos, Mathias Corvinus, Millenáris Alapítvány) több száz milliárddal megtámogató rendelkezések példáját követve egymás után terjesztik be az állami vagyont magántulajdonná konvertáló törvényeket. A hivatalosan a „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról” szóló, (mellékletei nélkül) 18 oldalas új törvény, amely részben felváltja a 2019-ben hozott és azóta többször módosított 7 oldalas törvényt a „sima” vagyonkezelő alapítványokról, adja meg az eddigi összes átzsilipelt egyetem és újonnan létrehozott, most már ezermilliárdokban mérhető vagyonnal ellátott további szervezet tulajdoni és működési keretét.

A nemzetgazdaság Simicska utáni korszakának ötletgazdái ezt az eszközt dolgozták ki mint a közvagyon feletti ellenőrzés eltüntetésének és ezzel a közpénzekről való kíváncsiskodás elfojtásának kiváló lehetőségét. Az illetékes miniszter által kinevezett kuratóriumok (Km.) és felügyelőbizottságok (FB) 2022. január 1-től alapítói jogokkal rendelkeznek majd, tehát kívülről az égvilágon senki nem korlátozhatja vagy vizsgálhatja a tevékenységüket. Egyedül az alapító vagy a Km. és FB által felkért vagyonellenőr emelhet kifogást, ha véletlenül nem lenne megelégedve az illető alapítvány közcélú tevékenységével.

Ugyanakkor gondoskodtak arról, hogy vagyonellenőr ne csak akármilyen könyvvizsgáló, ügyvéd vagy ilyen profilú cég lehessen, hanem akár parlamenti képviselő vagy köztisztviselő, sőt bárki „szakirányú felsőfokú végzettséggel bíró” magánszemély is. A most benyújtott 19 önálló törvényt tartalmazó javaslatcsomagban öt olyan szervezet létrehozása szerepel, amelyeknek a felsőoktatáshoz nincs közük, viszont jelentős mértékű állami tulajdonú, vagyis közvagyon átcsoportosítását eredményezik. Köztük van a „lex Demeter Szilárd”, amely a nagy hatalmú főigazgató kezébe adott kultúratámogató kft.-ket és ingatlanokat, köztük a Zichy-kastélyt magánosítja, a „lex Lázár János”, amely a mezőhegyesi állami ménesgazdaságot privatizálja,2 vagy a „lex MOL”, amely az olajcég maradék állami részvényvagyonát adja az alapítvány kezébe, anélkül azonban, hogy az alapítvány célját, azaz közfeladatát a rá vonatkozó törvényben meghatározná...


AZ ÉS 2021/14. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ZOLTÁN GÁBOR: A TURUL A FIDESZ EMLÉKMŰVE. TOVÁBBRA IS SZEREPELNEK NYILASOK NEVEI A SZOBRON

HÍRKLIKK
Szerző: SÁNDOR ZSUZSA
2021.04.10.


Az író tíz éve kutatja a XII. kerületi nyilaspárt történetét, eredeti dokumentumok alapján írta meg a nagy visszhangot keltett Orgia című regényét, majd a Szomszédot. A Mozgó Világban nemrég jelent Vaskampók a dohszagban című novellája, ami egy olyan nyilasról szól, aki részt vett a zsidók Dunába lövésében, majd a háború után a kommunista párt tagja lett. Zoltán Gábor arról is beszél, hogy a XII. kerületben, az egykori tömeggyilkosságok helyszínén felállított Turul emlékművön továbbra is együtt szerepelnek nyilasok és egykori áldozatok nevei
.

Egy évtizede kutatja a XII. kerületi nyilasok történetét. Amikor belevágott, sejtette, hogy ez ekkora horderejű munka lesz?

– Egyáltalán nem. Eredetileg magamról akartam írni, és ehhez szükség lett volna feltárni azt is, honnan származom, milyen környezetben telt a gyerekkorom. A XII. kerületben nőttem fel, és bár hallottam arról, hogy a nyilas hatalomátvétel után csúnya dolgok történtek a kerületben, konkrétan soha, senki nem beszélt róluk. Az iskolában sem tanították, hogy mi zajlott le itt a szomszédos utcákban. Felkészülés közben kiderült, hogy alig jelent meg valami a témáról, ezért is kezdtem el levéltárakban kutatni...

HÉTVÉGI OLVASNIVALÓ A KÓRHÁZAK VALÓDI HELYZETÉTŐL MAGYARORSZÁG MEGRÖVIDÍTÉSÉIG

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.04.10.


Kellemes szombat reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 napindító hírlevelének hétvégi kiadása.

Minden szombat reggel emailben küldjük el azokat az anyagainkat, amiket az utóbbi napokban írtunk a 444-re, és tökéletesek hétvégi olvasgatáshoz. Itt tudsz feliratkozni erre, és minden hétköznap reggel küldött hírösszefoglalónkra.

JÁRVÁNY ÉS VAKCINA

„Aztán bumm, és meghal. Ezt nem lehet feldolgozni” – Egy intenzív osztályon dolgozó orvos elmagyarázta nekünk, hogy miért lehet akár 95 százalékos is a halálozás a lélegeztetőgépre került koronavírusos betegek körében.

„Az elhallgatás az, ami a valóság torzítása” – Barak Dávid és Kálmán Norbert filmet készítettetek a dunaszerdahelyi kórház covid-osztályán. Egészségügyi dolgozók szerint a film életeket mentett meg, a főszereplő orvos a bemutató óta minden nap érzékeli a pozitív hatásokat. Magyarországon ez elképzelhetetlen lenne.

Sok ápolónak több tízezer forinttal csökkent a bére, miután aláírták a szolgálati jogviszony-szerződést
– Panaszkodnak az ápolók, hogy az ígéretekkel ellentétben csökkent a fizetésük, amiért március elsejével megszűntek közalkalmazottak lenni. A fizetéscsökkenésnek sokféle oka lehet, és valószínűleg a munkáltatók trükközése áll a háttérben.

SZAVAK ÉS TETTEK

Orbán Viktor 200 hazugsága – Három évvel a legutóbbi gyűjtés után összejött még száz óriási hazugság Magyarország miniszterelnökétől.

Az orrunk előtt rövidítik meg Magyarországot – Már a 32. vagyonkezelő alapítványt szervezi a kormány, 600 millió és 300 milliárd forint közti vagyonok kiszervezésével. Párhuzamos állam épül, amit a választott politikusok már nem ellenőrizhetnek. A Fidesz tart hatalma elvesztésétől, ezért privatizálja a kulturális támogatások rendszerét és a felsőoktatást.

Kínai hitelből készül a magyar felsőoktatás óriásberuházása. A kormány már oda is ígérte egy kínai cégnek – Kínából hozott munkásokkal és alapanyagokkal építi majd egy kínai cég a Fudan Egyetem budapesti központját. Többet költ erre az állam, mint az egész magyar felsőoktatás működésére 2019-ben. Az építés kínai esélyese a világ legnagyobb építő cége, ami több országban keveredett kémkedés és korrupció gyanújába.

KISEBBSÉGI LÉT ÉS VÉLEMÉNY

Petry Zsolt és a Sokszínűség Chartája – Egy ideális munkahelyről nem lehet eltanácsolni valakit a véleményéért. Ideális munkahely azonban meglehetősen kevés van a világon, és egy futballklub biztosan nem az.

Albérletvadászat, vásárlás vagy szórakozás: nem tudnak szabadulni a hátrányos megkülönböztetéstől a cigány magyarok – Kamerát kapott egy csapat roma fiatal, hogy megmutassák, milyen helyzetekbe keverednek nap mint nap a származásuk miatt. Az elkészült kisfilmek kínos tükröt tartanak a kirekesztő többségi társadalom elé.

A VILÁG BAJAI

Tényleg a körforgásos gazdaság lehet a csodafegyver a klímaváltozás elleni harcban? – Az EU hatalmas lendülettel állítaná át a gazdaságot körforgásos szerkezetűre, és a magyar kormány is lelkesen támogatja az ötletet. De egyáltalán mi az a körforgásos gazdaság? A holland nagykövetség szakértője és egy ökológiai közgazdász mondta el nekünk, mit érdemes tudni erről a fogalomról.

Ami még Florida Mantől is sok – Matt Gaetz képviselő évek óta az amerikai politika trumpiánus szárnyának fiatal csillaga. Pechére most kiderült, hogy nyomoznak ellene, mert lehet, hogy egy 17 évesnek fizetett szexért. Beextasyzva.

TÖMEGGYILKOS HALÁLKORMÁNY, 20 EZER HALOTT BRÜSSZEL MIATT – ÍGY ALJASODOTT EL A POLITIKAI KOMMUNIKÁCIÓ A JÁRVÁNY LEGSÚLYOSABB NAPJAIRA

24.HU
Szerzők: BITA DÁNIEL, MÁZSÁR TAMÁS
2021.04.10.


Magyarország vezeti az Európai Unió oltási rangsorát, de a vakcinák sajnos túl későn érkeztek: elkeserítőek a halálozási adataink, jó ideje a legrosszabbak a világon lakosságarányosan, már 23 ezren haltak meg itthon a járvány miatt. Tízezrek a párjukat, a szüleiket, a nagyszüleiket, a testvérüket gyászolják, ám a politika nem mutat sok részvétet: az elmúlt hetekben a korábbinál is erősebb kifejezésekkel okolja egymást kormány és ellenzék, immáron a másik oldal gyilkosozásától sem visszariadva. Hogy jutottunk el ide?

„A politikai életben nem sikerült egységet létrehozni”

Három nappal azután, hogy Orbán Viktor 2020. március 4-én bejelentette, hogy Magyarországon is regisztráltak két koronavírussal fertőzött beteget, a Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy alkalmatlansága miatt zárja ki az operatív törzsből Kásler Miklóst. A legnagyobb vitát azonban a járvány első napjaiban nem az egészségügyért is felelős emberierőforrás-miniszter szerepe váltotta ki, hanem a felhatalmazási törvény. Az ellenzéki frakciók a kormány teljhatalmi törekvéseit látták a mögött, hogy a rendkívüli jogrendet időkorlát nélkül vezette be a kormánytöbbség. Viszonzásul a Fidesz rögtön azzal támadta őket, hogy veszélyeztetik a védekezést. Végül egyik oldal félelme sem igazolódott be: nem lett diktatúra, júniusra megszűnt a rendkívüli jogrend, és az ellenzék sem akadályozta a járvány elleni védekezést, amint a kormány állította, hiszen a korábbi rendeletek tartalmát sikerült fenntartani a felhatalmazási törvény elfogadása nélkül is, végül pedig azt is elfogadta a parlament kormánypárti többsége.

"Ugyan létrejött a nemzeti egység, de ebben a baloldal nem vett részt. A politikai életben nem sikerült egységet létrehozni"

konstatálta a rendkívüli jogrend megszüntetésekor Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. Kocsis Máté harciasabb volt, ő úgy fogalmazott, hogy „a baloldal veszélybe sodorta a védekezést, majd később is folyamatosan támadta az intézkedéseket, a szakembereket, kivonta magát a közös intézkedésekből, valótlanságokat terjesztett a védőfelszerelésekről és a határon túli magyarokra is rátámadt. Kiderült, hogy nem lehet a baloldalra számítani a bajban” – összegzett a Fidesz-frakcióvezető, hogy aztán 2021 januárjában már embertelen halálkampányról írjon, de ne szaladjunk ennyire előre...

A LEGJOBB SZÓRAKOZÁS KARANTÉN IDEJÉN: A RÁDIÓ

QUBIT
Szerző: DIPPOLD ÁDÁM
2021.04.10.


Ausztrália érthetetlen countryőrületben szenved, Arizonában egy rockrádió viszont valószínűleg lenyúlta a winamp-playlistemet tizenhét éves koromból. Alaszkában az egyik adón (KTNA) hajnali négykor a gyermeknevelésről tart előadást egy kenetteljes hangú valaki: megtudtam belőle, hogy rettenetes hiba férfiként kommunikálni a kisfiúkkal és nőként a kislányokkal, mert ez mindenkinek rossz. Aberdeenben visszatértek a nyolcvanas évek, a Shetland-szigetek megakadtak valahol 1950 környékén. Amerikában, Three Forksban létezik egy tematikus punk-állomás, ehelyett véletlenül egy ott fogható másik rádióra hangoltam, és először rettentően fel is háborodtam, hogy a reggae az azért már véletlenül sem punk, hiába van ott a ska öszvérként.

A Speysound Radio Aviemore-ban, Skóciában nem okozott csalódást: öt perc után hosszú vörös szakállat növesztettem tőle, és olyan dialektusban kezdtem beszélni, mint egyszer a Derby Presszóban nyolc sör után, amikor hollandokkal haverkodtam, és írnek néztek. A Hebridákon valami komoly baj van: a helyiek a Deepness Dementia Radio és egy másik helyi adó között válogathatnak, ahol szombat délután, amikor odakapcsoltam, valami ambient zenét sugároztak galambburukkolással. Nem állítom, hogy van összefüggés, mindenesetre a szigeteken többen halnak meg, mint Skócia többi részén...

KAVICSOK A PARTON

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: BOLLA RITA
2021.04.09.Tegnap, tíz nap után lementem a szigetre futni, hogy kipróbáljam a térdem. Hamar kiderült, hogy nem gyógyult még meg, ráadásul jeges szél kezdett el fújni a semmiből, amit fagyos, zivatar szerű havazás kísért. Elég volt, nem szívatom magam feleslegesen – gondoltam idegesen, majd megálltam, hogy visszaforduljak.

Aztán megláttam a köveket. Mik ezek? – csodálkoztam el. Ahogy közelebb mentem, rájöttem, hogy olvastam erről. Minden kavics egy-egy koronavírusban elhunyt embernek állít emléket. Szerepel rajtuk a koruk és az, hogy a vírus hányadik áldozata volt az illető. A kavicsok végtelen hosszú sorban szegélyezik a Margitsziget pesti oldalát, alattuk nemzetiszínű és fekete szalag. Nagyon megrázó a végtelenbe futó kavicssor. A folyami kavicsok, amik normális esetben a szilárdságot, időtlenséget, most mégis az elmúlást és a veszteséget szimbolizálják.

Nem mentem haza. Futottam. Arra gondoltam, hogy milyen boldog lenne az a 22681 ember (mára már 22966) és a szeretteik, ha nekik is csak a térdük fájna és szúrhatná még az arcukat a jeges hó…

EGYÉRTELMŰVÉ VÁLT, HOGY A FOCI EB-HEZ IGAZÍTOTTA A KORMÁNY A NYITÁSI TERVET

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.04.09.


Újra bebizonyosodott, hogy Magyarországon a foci mindenek fölött áll. Orbán Viktor kedvenc hobbijának köszönhetően olyan nyitási tervet prezentált a kormány, melynek csúcspontjaként nálunk lehet majd a legtöbb nézője a hazánkban rendezett EB mérkőzéseknek. Péntek reggel azt is bejelentette a kormányfő, hogy a meccsekre mindenki elmehet, aki oltási igazolvánnyal rendelkezik.

Nem kellett sokat kockáztatnia annak, aki meg akarta tippelni, lehetnek-e majd nézők a Puskás Arénában a labdarúgó Európa-bajnoki mérkőzések idején. Természetesen igen, sőt a cél az, hogy Budapesten legyenek legtöbben a lelátókon a 12 rendező város közül. Ezt még a Magyar labdarúgó Szövetség szóvivője jelentette be csütörtökön, amit péntek reggel Orbán Viktor még megfejelt azzal, hogy a hazai meccsekre beengednek mindenkit, aki regisztrált, beoltanak, és rendelkezik védettségi igazolvánnyal.

Magyarul, focimeccset kapnak ajándékba azok, akik jól viselkedtek, és az elvárásoknak megfelelve időben oltakoztak. Más kérdés, hogy sokakat nem érdekelnek az EB mérkőzései azok közül, akik megfelelnek a kritériumoknak és azok között is, akik nem. Ha pedig mégis kíváncsi lennének a kívül rekedtek arra, miként kergetik a bőrt a fiúk a zöld gyepen, megnézhetik a tévében, mert a meccsnézést nem kötik sem a nyitáshoz, sem a védettségi igazolványhoz...

AZ ELLENZÉKI PÁRTOK NEM ÉRTIK AZ „EGYETEMI MODELLVÁLTÁS” LÉNYEGÉT

MÉRCE
Szerző: KOCSIS ÁRPÁD
2021.04.09.


Ideje lenne feleszmélniük, hogy a most zajló folyamatokat még akkor sem fordíthatják vissza, ha a véletlennek és a tehetetlenségi erőnek köszönhetően valamikor kormányra jutnak. Másra van szükség. Másoktól.

Olybá tűnik, az ellenzéki pártok még mindig nem sejdítették meg, hogy a szépítő kifejezéssel „modellváltásnak” keresztelt intézkedés mit jelöl, s hogy milyen kihatásai lesznek az elkövetkező évtizedekben.

Máskülönben nem beszéltek volna az ún. „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok” mai parlamenti vitája után tartott sajtótájékoztatójukon az „egyetemek privatizációjáról”, a Fidesz „gátlástalan hatalmi törekvéséről”, vagy – ami igen megmosolyogtató – arról, hogy a kormánypártok „félnek” a 2022-es választások eredményétől, s amiatt próbálják meg a „kádereiket elhelyezni” a felálló egyetemi kuratóriumokban.

Az „ellenzéki pártok” zavaráról árulkodik az is, hogy ígéretet tettek az „egyetemi autonómia” és az „akadémiai szabadság” visszaállítására, mintha az önrendelkezés és a szabadság olyasmi lenne, mint amelyekkel kormányra jutva az önmagára – a győzelmet megelőlegezve – „nemzeti egységkormányként” hivatkozó ellenzéki tömörülés felruházhatná az elmúlt évtizedekben lemeztelenített egyetemi polgárságot.

A baj sokkal mélyebb.

Ahogyan többek éleslátásából okulva nemrég írtuk, a „modellváltás” – amely közel sem csak az egyetemeinken játszódik le – a mélyállamosítási törekvések egyik eszköze.

Általa megpillantható az, ami általában a sötétben marad, s kihallható, ami természeténél fogva csendes.

Még mindig nem vettük elég komolyan, hogy az SZFE kancellárjának egykori ezredest neveztek ki, aki éppen úgy járt el az elmúlt hónapokban, mintha egy felbolydult kaszárnyát kellene megrendszabályoznia, ahogyan addig, míg a „kormányközeli sajtón” az újságírás szabályait követeljük, nem fogjuk megérteni a „terrorsajtó” NER-ben betöltött szerepét sem. Szintúgy nem vezet eredményre, ha mindent a „korrupció” általános kategóriája alá sorolunk. Legfeljebb csak azt érjük el vele, hogy egy sokadlagos jelentőségű probléma unt hangsúlyozásával elvétjük a lényeget.

Az egyetemi modellváltás esetében nem pusztán magánosításról van szó, s nem is valamiféle „haveri újraelosztásról”, hanem a különleges jogrend idején véghezvitt aktusról, amely azt, ami a köz javát szolgálta, a mélybe rántja...

A LEGJOBB ISKOLAI TELJESÍTMÉNY SEM HOZ ANNYI VAGYONT, MINT AZ ÖRÖKLÉS

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2021.04.10.


Ha megnézzük, hogy annak van-e erősebb hatása, ha valaki általános iskola helyett egyetemet végez, vagy örökséget kap a szüleitől, akkor nagyon sok országban az az eredmény jön ki, hogy az örökség többet számít a fiatal későbbi vagyona szempontjából – mondta az e heti G7 Podcastban Darvas Zsolt.

A Bruegel Intézet közgazdásza és a Budapesti Corvinus Egyetem tudományos főmunkatársa a Eurofound kiadásában nemrég megjelent, vagyoni megoszlás és társadalmi mobilitás összefüggéseit az Európai Unió tagállamaiban vizsgáló tanulmányával kapcsolatban azt emelte ki, hogy számára az egyik legmegdöbbentőbb eredmény az volt, hogy ha valaki az oktatásban a legtöbb segítséget megkapja, és diplomát szerez, még akkor sem ér oda, ahova átlagosan azok kerülnek, akik örökséget kapnak a gazdag szüleiktől...

ÖSSZESZEDTÜK, MIÉRT NEM ÉRDEMES FÉLNI AZ ASTRAZENECA VAKCINÁJÁTÓL

TELEX
Szerző: FLACHNER BALÁZS
2021.04.10.


A koronavírus elleni vakcinák kétségtelenül elég forró témának számítanak manapság, ám alighanem nincs olyan közöttük, amiről többet beszéltek volna az elmúlt hónapban, mint az AstraZeneca vakcinája. A brit–svéd oltóanyag március közepe óta van fókuszban, ekkor merült fel ugyanis annak a gyanúja, hogy vérrögképződéshez vezethet. A vakcina hosszú és szövevényes sztorijának legutóbbi állomása az volt, amikor az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán bejelentette, hogy

a vakcina beadása után előfordulhat alacsony vérlemezkeszám mellett jelentkező vérrögképződés, így azt nagyon ritka mellékhatásként érdemes lehet feltüntetni.

Ez elsőre elég vészjóslóan hangzik, az EMA azonban ismét hangsúlyozta, hogy a vakcinának továbbra is több az előnye, mint a hátránya, és azt is igyekeztek kiemelni, hogy tényleg nagyon ritka eseményekről van szó. Persze érthető, ha valakit ez sem nyugtat meg, pláne úgy, hogy a sajtóban nem sok jót lehet olvasni a vakcináról, ezért most röviden és tömören összefoglaljuk, hogy

- pontosan mit jelentett be az EMA,

- mi van a vérrögökkel meg a vérlemezkékkel,

- és kell-e tartani a bejelentés után az AstraZenecától...
SOMOGYI ZOLTÁN: CENZÚRA VAN AZ ORSZÁGBAN (1.)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.04.10.


„A magyarországi halálozási arány lett az egyik legrosszabb mutató Európában. Ezzel szembenáll, hogy nálunk a második legmagasabb a beadott oltások száma. Ez a két tény nagyon markánsan fut egymással szemben, és ez utóbbi adat teszi lehetővé az Orbán-kormánynak, hogy mást se csináljon, mint kampányoljon és reklámozza önmagát, hogy milyen jól olt. És mindezt kiegészíti azzal, hogy ráfogja az ellenzékre – mintegy magyarázva a halálesetek magas számát –, hogy oltásellenes” – nyilatkozta Somogyi Zoltán szociológus, politikai elemző a Hírklikknek. Azt is elmondta, hogy a magyar emberek többsége unió-párti, és ennek az interjú második részében különös jelentősége lesz.


Ha áttekintjük a magyar kormány, illetve Orbán Viktor elmúlt egy évi – nevezzük így – Covid-tájékoztatását, akkor azt mennyire láthatjuk egységesnek, hitelesnek, vagy az is hullámonként változó volt?

– Hadd haragudjak először is arra – állampolgárként –, hogy semmit sem lehet tudni a kórházban történésekről. Azért, mert részletes adatokat, mélyebbre hatoló információkat nem lehet megkapni a kormánytól. Egyszerűen nem tekinti a tájékoztatást kötelességének, kiskorúként kezeli a választóit. Szomorú látni, hogy más országokban milyen részletesen, milyen mélységben és milyen széles körben válaszolnak a polgárok kérdéseit közvetítő újságíróknak. Cenzúra van az országban, tilos az érintetteknek megszólalni. Ahogy például az oktatásban is ugyanez a helyzet, láttuk korábban, úgy most élesben követhetjük végig mindezt egy válsághelyzet kellős közepén a magyar egészségügyben. A cenzúra persze egységessé tudja tenni a kormányfő kommunikációját, mert a hivatalos közlésekhez képest alternatív információk nem kerülhetnek nyilvánosságra. Így aztán nem tudhatjuk például, hogy a kórházakban ténylegesen milyen körülmények között kezelnek embereket. Ez homogénné teszi a kormány propagandáját, ugyanakkor veszélyesebbé teszi a válságkezelést, hiszen ha az emberek látnák a közvetlen veszélyt, hogy milyen körülmények várnak rájuk, ha nem tartják be az előírásokat, akkor óvatosabbak lennének, és még többen regisztrálnának az oltásra. Vagyis: sokkal elfogadottabb lenne az oltás melletti érvelés. Összegezve, hatalmi szempontból, ideig-óráig persze sokkal könnyebb úgy politizálni, hogy a helyzet rossz oldalát nem mutatjuk be, viszont szociológiai, néplélektani értelemben óriási károkat okoz ez a helyzet...

SZABAD SZEMMEL: MAGYARORSZÁG ELSŐ HELYEZETT A VILÁGSAJTÓ SZÉGYENFALÁN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.04.10.


A hazai közmédia valami egészen újat mutatott a héten: nyilvános lejáratóriportot készített egy osztrák újságíróról. Az ügy kapcsán a világ médiaszervezetei felemelték hangjukat.

Süddeutsche Zeitung

Magyarországon immár megszokott, hogy Orbán bírálói rendszeres támadásoknak vannak kitéve, de az új, hogy ezúttal egy külföldi szerkesztő került célkeresztbe. Mint ismeretes, az MTVA durván nekiment egy osztrák újságírónak, csak azért, mert az a dolgát végezte és kérdéseket tett fel a Fidesznek. Egy olyan országban, ahol független sajtót mindinkább elnémítják.

A kérdések ugyan a hatalomnak szóltak, ám a köztévé, a kormány szócsöve reagált, személyeskedő kirohanással. Azóta sorra érkeznek a szolidaritási nyilatkozatok, a Riporterek Határok Nélkül-től, a munkaadó Profiltól, újságíró szövetségektől. Egytől egyig mind rámutat, milyen rosszul áll Magyarország a média és a szólás szabadsága ügyében.

Az ügyben az osztrák külügyminiszter felhívta Szijjártó Pétert, ám annak reakciója azt mutatja, hogy az orbáni világegyetemben sokkal szélesebb összefüggésben tekintenek a történtekre. Hiszen a Hertha éppen most távolította el kapusedzőjét, Petry Zsoltot annak homofób és rasszista kijelentései miatt. A menesztés nagy felháborodást váltott ki Budapesten.

Frankfurter Rundschau

A szlovén kormányfő immár nem csupán saját országa független sajtójával csörtézik, hanem kemény szócsatába bonyolódott a Bayrischer Rundfunkkal is, miután az 2 perces (!) híradó riportban mutatta be, hogy Szlovéniában nincs minden rendben a média függetlensége körül. A jobboldali-populista Jansa a twitteren úgy reagált, hogy a tudósító jóformán csak az egyik oldalt kérdezte meg, ezért olyan cenzúrát alkalmazott, amely egykor a szovjet Pravdát, illetve a nácik harci lapját, a Stürmert jellemezte.

Ezek után heves szócsata bontakozott ki München és Ljubljana között. A BR főszerkesztője úgy foglalt állást, hogy a politikus azért vetette be az amúgy elfogadhatatlan történelmi párhuzamot, mivel le akarja járatni a független újságírást.

Megfigyelők Jansát országa Orbán Viktorának nevezik, és valóban szoros kapcsolatok fűzik a magyar vezetőhöz. Az ő politikáját is a menekültekkel szembeni kemény fellépés jellemzi. Valamint az, hogy ő sem kér a sokszínű médiából. A helyzetre jellemző, hogy a szlovén köztévé igazgatója kijelentette: a legtöbb munkatársát megfélemlítik, mert amikor valami rosszat jelentetnek meg a kormányról, azonnal támadják őket hivatalos helyről. Az egyik parlamenti tudósító úgy látja, hogy a kormányfő ugyanarra használja a Twittert, mint Trump.

Der Standard

Ausztriában a Külföldi Tudósítók Szövetsége úgy reagált a sajtó elleni magyarországi és szlovéniai támadásokra, hogy azok új szintet jelentenek, a cél a megfélemlítés. A közlemény szerint a szervezet nagy aggodalommal figyeli, hogy mit művelt az MTVA az osztrák Profil munkatársával, illetve a szlovén kormányfő a német közszolgálati tévé riporterével.

A szervezet elnöke, Ivo Mijnssen, aki a Neue Zürcher Zeitungot tudósítja Bécsből, közölte: elítéli a próbálkozásokat a kritikus újságírás megvádolására. Az pedig megengedhetetlen, amit Jansa tett, hogy ti. a 20. század két legocsmányabb propaganda lapjához hasonlítja a Bayrischer Rundfunkot. Ezen belül a Stürmer felemlegetése arra szolgál, hogy a lehető legalantasabb módon gerjessze a németellenes érzelmeket.

Ráadásul – folytatta – a 2. félévtől Szlovénia lesz az EU soros elnöke, márpedig a közös értékekhez hozzátartozik a média szabadsága és sokszínűsége is. Ám Kelet-Európában ez ügyben aggasztó irányzat figyelhető meg, amibe beletartozik az osztrák újságírónő megrágalmazása a magyar köztelevízióban. Csupán csak azért, mert érdeklődött az esetleges új EP-frakció felől.

Az állásfoglalás üdvözölte, hogy az osztrák diplomácia nem hagyta annyiban a dolgot és a miniszter személyesen interveniált magyar kollégájánál. Azon felül megbízta a budapesti osztrák nagykövetet, hogy egyértelműen fejtse ki a magyar külügyi tárcánál Ausztria véleményét.

Reuters

Riadót fúj a cseh közszolgálati TV függetlensége miatt az EBU, az Európai Műsorsugárzók Szövetsége, amely pontosan a köztévéket és rádiókat tömöríti. Az a gondja, hogy a Babis kormány egyre nagyobb nyomást gyakorol az állami televízióra és félő, hogy ez előbb-utóbb rányomja bélyegét a programokra is, miközben októberben választás lesz.

Az aktuális fejlemény az, hogy olyanokat akarnak kinevezni a társaság felügyelő bizottságába, akik politikailag túlságosan is elkötelezettek és bár a testület a tartalomba nem szólhat bele, ám elbocsáthatja pl. a vezérigazgatót, az utód pedig már visszafoghatja az oknyomozó riportokat, a hatalom orra alá borsot törő jelentéseket. Miközben az ország egyik legfontosabb, közbizalmat élvező sajtóorgánumáról van szó.

Mivel Csehországot erősen sújtja a járvány és az embereknek elegük van a korlátozásokból, a kormánypárt a 2. helyre szorult a népszerűségi listán, amire 7 éve nem volt példa. Ezért is kíséri nagy figyelem a köztévé sorsát, amit csak megfejel, hogy a szomszédos Magyarország és Lengyelország reflektorfényben van a média függetlensége miatt.

FAZ

Bár a Szputnyik V körüli botrányba belebukott a szlovák kormányfő és meg kell elégednie a pénzügyminiszterséggel, ám nem lehet mondani róla, hogy új posztján áttért volna a csapatjátékra. Odahaza előzetesen senkivel sem egyeztetett, amikor elment Moszkvába, de a világon semmit sem ért el. Hazatérte után azt üzente a gyógyszerfelügyeletnek - miután az nem hajlandó jóváhagyni az orosz szert - hogy "szívélyes üdvözlet az oroszoktól, idióták!"

Matovics azt is közölte, hogy ő majd megmenti a 2 millió adagról kötött megállapodást, de senki sem tudja, hogy ez mit jelent. Ugyanakkor a tiszti főorvos a felügyelet mögé állt, a kabinet ugyanakkor hallgatásba burkolózott az újabb provokáció láttán. Heger miniszterelnök azonban elismerte: fogalma sem volt arról, hogy elődje hová készül.

Ily módon beigazolódni látszik, amit a pozsonyi külügyi tárca vezetője pár hete mondott, hogy ti. az orosz oltóanyag a hibrid hadviselés eszköze. A gyártó ezért nem igyekszik megszerezni az európai engedélyt, a célja sokkal inkább az vele, hogy kétbalkezesnek tüntesse fel az EU-t.

FT

A vezércikk azt tanácsolja Bidennek és minden nyugati vezetőnek, aki netán bojkottálni akarná a jövő évi pekingi téli olimpiát, hogy álljanak el szándékuktól. Mert az rendben van, hogy az új amerikai kormányzat népirtásnak minősítette az ujgurokkal szembeni kínai bánásmódot, de hiba volna távol maradni a játékoktól. Az ugyanis nem változtatna Kína politikáján. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyesfajta tiltakozás csak akkor eredményes, ha hosszú időn át a nyomásgyakorlás más, átfogó és összehangolt eszközei társulnak hozzá.

A bojkott azonban tönkre tenné egy sor nyugati sportoló pályafutását, hiszen az olimpia sokak számára a csúcsot jelenti. Ha nagyon kell, rá lehetne ugyan venni őket, hogy hozzák meg akár még ezt az áldozatot is, csakhogy ezáltal az ujgurok sorsa aligha fordul jobbra. Azon felül nem sokat érne ez a fajta erkölcsi elmarasztalás, hiszen a legtöbb nyugati cég továbbra is üzletelne Kínával.

Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott ütést vigyenek be, ami aláásná az olimpia propaganda értékét. A leglátványosabb esemény a megnyitó, de miért kell a nyugati tévéknek fő műsoridőben közvetíteniük? Azon kívül miért kellene ott személyesen megjelenniük az amerikai és európai vezetőknek? Vagyis a világ részese lehetne jövőre ennek a nagy sporteseménynek, de nem nyújtana segédkezet a kínai látványpolitizáláshoz.

NOVÁK ÁRJA MAGYARORSZÁGA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.04.10.


Nagyon reménylendő, hogy Novák Katalin nem tudja, mit beszél, mert, ha igen, akkor elég nagy a baj. Örvendezett a minap ugyanis, hogy a magyar termékenységi adatok is legalább olyan jók, mint az ojtakozásé, köszönhetően Orbán Viktornak, illetve a Fidesznek. Amióta a családok gondját viselik, szaporodunk. Vagy nem, de ez az összképen nem változtat, úgyis azt beszélnek, amit csak akarnak. Kitalálnak valamit, aztán hozzá igazítják az adatokat, gyártanak hozzá grafikont és szakértők is elmagyarázzák a tévéjükben. „A magyar termékenységi adatok immár második éve jobbak az Európai Unió átlagánál” – mondja nekünk az ablakpucolás nagymestere. Brüsszel csak leshet, a nyugat hanyatlik, Kipcsákia pediglen felvirágzik.

Mindezzel még baj nem lenne, az ember megtockolja a néni fejét, ügyes vagy Katika, kész a házi feladat, eridj játszódni a térre. Ezt a mi újabb diadalunkat azonban olyan toldással egészítette ki a szaporodási nagymester, ami miatt elengedő jóindulatunk elillan, és itt jön, hogy nem azt mondta, vagy nem ezt akarta mondani csak így sikerült, azt azonban cseszheti, hogy krisztusian elnézők leszünk vele, hogy bocsássunk meg neki, mert nem tudja, mit beszél. És itt jön a kiinduló tétel, ha viszont igen, akkor morcosan lefasisztázzuk az ablakpucolás nagymesterét arra figyelmeztetve, hogy erősen nácul is már a néni. Sőt kérdésünk is van, hogy erre az irányra gondolt-e eszméi fejlődésében, vagy csak pofázik összevissza.

Novák Katalin, miközben a mimagyarok szaporodási diadaláról tudósít, egyben árja, fehér és keresztény Magyarországot is vizionál, amikor afelett örvendezik, hogy ahol Nyugat-Európában a győzelmes magyarnál jobbak a termékenységi mutatók, ott ezt nem a „honos” népesség gyarapodása, hanem a más országokból érkezett anyák szülései okozzák. Itt migránsozik a lelkem. Ez olyan, mint Lázár bécsi videója, vagy Bakondi napi hörgései az M1-en. És még fokozza is, amikor kijelenti, „Nyugat-Európa egyes országaiban már minden harmadik újszülött bevándorló gyökerekkel rendelkezik”, ergo szaporodnak a barnák, zöldek meg kékek, elvész a keresztény kultúra, ott már mindenki turbánban jár, és mecsetté alakították a kis, falusi plébániákat is.

Ebben a vészben kies hazánk a fehér és keresztény sziget, itt, ha más nemzetiségűnek számolja az újszülöttet az Eurostat, az is, idézem: „e körben jegyzi azokat a magyar nemzetiségű anyákat is, akik határon túl születtek, de utána Magyarországon letelepedve adtak életet gyermekeiknek.” – Ebből a vízióból, amit Novák idedelirál nekünk, nincs jobb szó rá, egy árja Magyarország képe rajzolódik ki, amely nem keveredik más fajokkal. Itt a fehér anyák szorgalmasan szülik a hófehér kisdedeket, akiknek már a fogantatása is keresztény, a népek a Te Deum ütemére kefélnek, és a Miatyánk szól a családi autóban, miközben misére igyekeznek. Attól, ami Novák szavaiból árad, engem elfog az iszony. Itt mindennek dohos szaga van...