2022. október 6., csütörtök

ÍGY ÁLDOZTUK BE LEGFONTOSABB SZÖVETSÉGEINKET AZ OROSZBARÁTSÁG OLTÁRÁN

444.HU
Szerző: 444.HU
2022.10.06.Történelmi időkben lettünk Európa magányos csillaga, és emögött egyetlen ember politikai intuíciója áll...
MAGYARORSZÁG ÁLLAMFŐJE A LEGUTÓBBI IDŐBEN A MAGA MÓDJÁN TÖREKEDETT KIFEJEZNI A NEMZET EGYSÉGÉT...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.10.05.


„Magyarország államfője a köztársasági elnök, aki kifejezi a nemzet egységét, és őrködik az államszervezet demokratikus működése felett.” (Magyarország Alaptörvénye, 9. cikk (1) bekezdés)

Magyarország államfője a legutóbbi időben a maga módján törekedett kifejezni a nemzet egységét, s lelkesen ölelkezett a dühödt zsidógyűlölő hírében álló Mel Gibson ausztrál színésszel és rendezővel, valamint Eduardo Verásteguival, a világ 50 legszebb férfija közé beválogatott mexikói sorozatszínésszel, modellel, popzenésszel, abortuszellenes aktivistával, továbbá begörkorizott abba a kaliforniai iskolába, ahová megadatott neki, hogy 15 éves korában oda járhatott, s ahol hálás szívvel emlékezett meg az amerikai iskolai és oktatási szellemről és az amerikai pedagógusok szolgáltatta élményeiről (többszörösen megalázott és kirúgott amerikai tanárokról nem esett szó), a neves színészek ölelgetésével és az amerikai iskola nosztalgikus, könnyes szemű dicséretével mintegy kifejezve az Alaptörvényben megfogalmazott feladatát, a magyar nemzet egységének kifejezését.

Idehaza viszont az államfő asszony az államszervezet demokratikus működése feletti őrködésének kötelességét hajtja végre ezekben a napokban, amikor a Karmelita kolostor egységét kifejezendő egy büdös szót, egy ócska giccsbe csavarodott mondatot vagy egy manipulatív kacsintást sem enged meg magának a családbarát államelnök asszony, miközben tanárokat rúgnak ki, aláznak és fenyegetnek meg a kormány gyáva fegyverhordozói, s miközben diákok életét és leendő pályáját lehetetlenítik el a Várhegy bürokratái, saját zsebre dolgozó korrupt tolvajai.

És éppen hány gyermek és fiatal tanuló és hallgató életét teszik tönkre? A 2020/2021-es tanévben 1 millió 812 ezer gyermek és fiatal vett részt a köznevelés, a szakképzés és a felsőoktatás különböző szintű képzéseiben: 322,7 ezer gyermek óvodai nevelésben, 729,3 ezer tanuló általános iskolai, 469,5 ezer tanuló középfokú oktatásban, 2,5 ezer fogyatékkal élő gyermek fejlesztő-nevelő oktatás keretében, 287,9 ezer hallgató a felsőoktatásban.

És illusztrálja mindezt egy 2022 októberében készült fotó, amely a 2021-ben az ország legjobb egyetemeként rangsorolt ELTE egyik karán, a TáTK-n készült, mintegy a nemzet egységét kifejezve és őrködve az államszervezet demokratikus működése felett.


„KEZDIK MEGÉRTENI AZ EMBEREK, HOGY MIRŐL BESZÉLÜNK MI TANÁROK” - VIDEÓ

HVG
Szerző: CSÁNYI NIKOLETT
2022.10.06.A budaörsi Herman Ottó általános iskola tanárai beszéltek kameránk előtt arról, hogyan látják a tanárok és a diákok helyzetét, hogyan érintette őket a kölcseys tanárok kirúgása, és miért is döntöttek a sztrájk mellett.


"Amikor elkezdtem a pályát 18 órát kellett tanítanom, jelenleg 22-26 a kötelező óraszám" – mondta Mavi-Kovács Hajna, aki csaknem negyven éve tanít, pályáját a budaörsi Herman Ottó Általános Iskolában kezdte, és két évtizede visszatért ide. A magyar-angol szakos tanárt az országos tanársztrájk napján kísértük el az iskolából az esti fővárosi nagygyűlésre.

A pedagógus a hvg.hu kamerája előtt felidézte: a polgári engedetlenség miatt kiküldött figyelmeztetések mindenkit sokkoltak, a Kölcsey gimnázium tanárainak kirúgása azonban sokaknál kiverte a biztosítékot, és nem csak a szakmán belül.

„Kezdik megérteni az emberek, hogy miről beszélünk” - mondta, felidézve azt, hogy munkája már nem csak anyagilag nem éri meg a számára, de azért sem, mert akármennyire szeretné, nem tudja magát kivonni a felülről érkező utasítások alól, ennek ellenére folytatja.

„Olyan sokszor voltunk az utcán, és mondtuk, hogy baj van az oktatási rendszerrel, de most egy nagyon nagy országos megmozdulás indult el” - fogalmazott.

NÉPSZÁMLÁLÁS 2022: A HÁTTÉRHATALMAT NEM ÉRDEKLI, HÁNY FÜRDŐSZOBÁJA VAN A LAKÁSODNAK

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2022.10.06.


„Na ne vicceljünk már, ez egy »népszámlálási« kérdőív? Nem inkább egy »vagyonfelmérési«, amit elneveztek »népszámlálásinak«? Értem én, hogy az EU jogharmonizációs szabályok értelmében, ezt kapod és nincs más… De! Engedtessék meg nekem a kétkedés… Hogy is mondta a Great Reset írója Klaus Schwab? »Nem lesz semmid és mégis, boldog leszel…«”

„Nem lehet, hogy a népszámlálás álcája alatt valójában az emberek tulajdonviszonyainak, életkörülményeinek a bújtatott felülvizsgálata zajlik, ami a későbbi tervekhez, a Great Reset végrehajtásához kell?”


A két fenti idézet lényegében ugyanazt sejteti, és mindkettő egy-egy Facebook-posztból származik. Fontos különbség azonban, hogy nagyon különböző elérésű és társadalmi felelősségű emberek írták ki őket: míg az elsőt egy mezei állampolgár falán találtuk, a másodikat Dúró Dóra országgyűlési képviselő, a Mi Hazánk elnökhelyettese posztolta több mint 289 ezer követővel rendelkező oldalára.

Ha a most vasárnap kezdődő népszámlálásról már 7-9 százalékon álló parlamenti pártok is összeesküvés-elméleteket terjesztenek, akkor érdemes tisztába tenni: mire való a népszámlálás, mire miért kérdez rá a KSH, és mi lesz a kérdőívben megadott adatainkkal?

Mi bajuk van ezeknek az embereknek?

Az elmúlt napokban a legkülönfélébb Facebook-csoportban jönnek szembe a népszámlálással kapcsolatos gyanakvó megnyilvánulások. A legjellemzőbb félelem az, hogy itt valamiféle „vagyonösszeírás” történik (bármit jelentsen is ez), mindez az úgynevezett „Great Reset” jegyében, ezt a megfejtést látjuk visszaköszönni Dúró Dóra posztjában is.

A Great Reset (kb. Nagy visszaállítás vagy Újraindítás) eredetileg egy 2020-as könyv, szerzője Klaus Schwab német mérnök-közgazdász, a Világgazdasági Fórum (WEF) alapítója és Thierry Malleret, a Havi Barométer alapítója. A cím arra utal, hogy a Covid-járványt és a vele járó nagy leállást nemcsak csapásként, hanem lehetőségként is fel lehet fogni az emberiség kulcskérdéseinek újragondolására. A 2020-as WEF-et a Great Reset jegyében tartották, az esemény sajtóanyagai és szlogenjei azonban nem egészen azt a hatást váltották ki, ami az eredeti szándék lehetett – helyette az összeesküvés-elméletek legújabb generációjának szolgáltattak kiváló táptalajt.

A jelenségről még tavaly írt G7.hu, összefoglalójuk szerint a Schwab-féle jövőkép a megosztáson alapuló gazdaság egy szélsőséges esetét vázolja fel, és ugyanerre utal az összeesküvéstől rettegők által sűrűn idézett – egyébként eredetileg egy 2016-os WEF-videóból származó – mondat, miszerint „nem lesz semmid, mégis boldog leszel”. Ebben az újraindított világban egyúttal megvalósul a davosi találkozókon régóta képviselt eszménykép: a nagyvállalatok az államokhoz hasonló súllyal ülnek asztalhoz a globális érdekegyeztetés során, kitalálják, hogy nyesegessék le a szabadjára engedett kapitalizmus káros megnyilvánulásait, és technológiai válaszokat adnak a különféle társadalmi problémákra.

Attól tekintsük el egy pillanatra, mennyire értelmes vagy reális ez a fajta jövőkép, és maradjunk a WEF befolyásánál. Schwab és a Davosban évente összegyűlő illusztris társaság semmiféle formális hatalommal nem bír, a WEF mint civil szervezet valós jelentőségét (már amennyiben van neki) sem az „emberarcú kapitalizmus, felelős nagyvállalatok és milliárdosok” egyre kevésbé meggyőző szlogenjeit pufogtató nyilvános programok az adják. A WEF igazából inkább a networking miatt érdekes, hiszen a svájci kisvárosban a világ gazdasági és politikai elitjének tagjai gyűlnek össze néhány napra, ők pedig ilyenkor nyilván eszmét is cserélnek az esti társas eseményeken.

A konteók lábra kapásának ez persze nem szab gátat, sőt: a magángéppel érkező, szivarfüstös szobákban homárollók és ezerfrankos pezsgők fölött a világ alakításáról egyezkedő elit képe mindennél jobb kiindulópont összeesküvés-elméletek megalkotásához. Erre tett rá egy lapáttal a Great Reset mint a WEF által nyilvánosan is képviselt „új világrend” receptje: a szlogent sokan úgy értelmezték, hogy az elit most végre előállt a farbával, vagy legalábbis kilátszik a gonosz jéghegy csúcsa: cukormázzal leöntve, de bevallották, hogy milyen elvek szerint szeretnék (és fogják) teljesen átalakítani a fennálló viszonyokat. Az összeesküvés-elmélet innentől ezerfelé ágazik, és a többi hasonló kortárs teóriához (például a Q-Anonhoz) hasonlóan mindent képes bekebelezni, nagyjából mint A Dolog című horrorfilm gonosz főhőse...


EGY DOLOG, HOGY ELÉRTÉKTELENEDETT A BÉRÜK, DE ÖSSZE IS OMLOTT AZ OKTATÁS KÖRÜLÖTTÜK

G7.HU
Szerző: PÁLOS MÁTÉ
2022.10.05.


Október 5-én több ezres nagyságrendben tiltakoztak diákok és tanárok a magyar közoktatásban uralkodó állapotok miatt. Volt, aki fekete öltözékével, volt, aki iskolája előtt felsorakozva, volt, aki otthonmaradással, mások utcai élőlánccal, hídfoglalással, tüntetéssel hívták fel a figyelmet a diákok és tanárok helyzetére és az oktatás katasztrofális állapotára, egyúttal a pedagógusok bérének rendezését és munkaterheinek csökkentését követelve.

A két nagy pedagógus szakszervezet hivatalosan márciusban kezdte meg – majd szüneteltette – a sztrájkot, a sztrájktárgyalások azóta sem vezettek semmiféle eredményre. Ugyanakkor mivel a kormány közben rendeleti úton, a sztrájktörvény módosításával csökkentette a sztrájk nyomásgyakorló erejét az úgynevezett elégséges szolgáltatások bővítésével, egyes pedagósusok a nyomásgyakorlást fenntartandó a polgári engedetlenség eszközéhez fordultak.

Az utóbbi napokban ennek következményeként már tanárokat bocsátottak el állásukból. Így állt elő az a helyzet, hogy egy napfényes őszi szerdán tanítás-tanulás helyett diákok és tanárok együtt szegezték a kérdést a kormányzatnak:

ki fog holnap tanítani?


A problémák nem idén, nem is tavaly álltak elő. Bár a tanárbéreket még 2014-ben fagyasztotta be a kormány, évtizedes tendenciák jutottak el nagyjából mostanra arra a pontra, ahonnan már nincs visszaút, ahol már nincs veszítenivaló.

Mostantól 25 év

Az elmúlt 20 évben a magyar oktatást leíró különböző mutatókból egyértelműen az rajzolódik ki, hogy a rendszert a 2010-ben indított reformcsomag úgy forgatta fel, hogy a negatív spirált egyáltalán nem törte meg, sőt minden jel szerint jelentősen erősített rajta. A diákok eredményeinek látványos romlása mellett az utóbbi pár évben a szakértők már a rendszer összeomlásáról beszélnek. A rendszer középpontjában pedig a tanár, ezen keresztül a pedagógus szakma helyzete áll.

Ahogy azt Horn Dániel, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézetének igazgatója a G7-nek mondta korábban: “Rövidtávon biztosan nem képzelhető el a magyar oktatás problémáinak megoldása, és a rövid táv a társadalmi ellátórendszerekben 10-20 év. Ha megújítjuk a tanárképzést és javítjuk a munkakörülményeket, akkor 25 év múlva elkezd változni a rendszer. Ennél rövidebb távon nincs megoldás. Hiába veszünk át elemeket más országokból, mikro szinten akár működhetnek is, de a rendszeren nem változtatnak. Maga a humán tőke hiányzik a rendszerből, és ennek pótlásával lehet csak kezdeni a reformálását.”...


QUBIT LIVE #6: A MAGYAR ISKOLARENDSZER A MÚLT SZÁZADBAN RAGADT, ÉS NINCS, AKI EZÉRT FELELŐSSÉGET VÁLLALNA

QUBIT
Szerző: KUN ZSUZSI
2022.10.05.


„Indiana Jones, amikor a Szent Grált keresi, hogy megmentse apját, egy szakadékhoz érkezik. Itt háromféleképpen dönthet, visszafordulhat, de akkor a nácikba botlik és meghal. Várakozhat a szakadék szélén is, de akkor ugyanez történik majd vele. A harmadik lehetősége, hogy leugrik és az ott lévő hídon megy tovább, nyilván ez a megoldás viszi előre az ügyét. Hasonló a helyzet ma a közoktatásban is: visszafordulhatunk a 19. századi módszerekhez, megrekedhetünk a 20. században, de a legvalószínűbb, hogy fejest kellene ugranunk a 21. századba” – Lannert Judit közgazdász, szociológus, a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központ alapítója így foglalta össze azt a válságot, amellyel véleménye szerint nemcsak a magyar oktatás, hanem a világ minden oktatási rendszere szembenéz. Bár lehetne jobban kezelni az elakadást, jelenleg Magyarországon a technológia elszaladt az oktatás mellett, és a lemaradás lassan behozhatatlannak látszik.

De messze nem csak a technológiai fejlődés jelent problémát a magyar oktatási rendszerben. A közoktatás válságáról szóló 6. Qubit Live eseményen közgazdász és szociológus kutatók magyarázták el, mit jelent az oktatásra nézve a tanári munka megbecsültségének letörése, az iskolatípusok közötti széthúzás és választási lehetőség, illetve az oktatásügyért való felelősségvállalás teljes hiánya. Egyvalamiben az összes előadó egyetértett: az oktatást mindannyian az ország jövőjének zálogának tartják...

RÉTVÁRI ELVTÁRS ÁLOMVILÁGA

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.10.06.


Tegnap elég nagy megmozdulás volt a pedagógusok, diákok körében a társadalom normálisabb felének szimpátiájától kísérve. Országszerte tízezrek elégedetlenkedtek, sztrájkoltak vagy engedetlenkedtek, s bár nem gyújtottak fel egy autót sem, mint annak idején Orbán szabadságharcosai (vö.: csőcselék), keservük legalább akkora, ha nem nagyobb volt, és legalább őszinte. A reggeltől estig tartó változatos tiltakozások azt fejezték ki, hogy ami van, az elviselhetetlen. Ennél tömörebben a helyzetet leírni nem lehet. Illetve annyit talán a leföstéséhez, hogy 

az oktatás – mint voltaképp minden az országban – romokban áll, már épp csak füstölögnek az üszkök, ha egyáltalán.

Azon már meg sem lepődik az ember, hogy Orbán médiája minderről be nem számol, illetve, ha mégis, akkor bagatellizálja és gúnyolódik a tüntetőkön. Hogy valóban az a benyomás – mint ahogyan így is van -, hogy ezek tényleg csak abból értenének, ha egyesével lennének pofán vágva, amit lájtosan úgy szoktak mondani, csak az erőből értenek, és tényleg így is van. Erő viszont többféle létezik, nem csak a nyers, fizikai, amikor kigyúrt kopaszok fenyegetőznek, vagy hülye nyugdíjasok savlocsolásról álmodoznak, illetve aszott matrónák kardnak használják az esernyőt, illetve megpofozzák – ököllel mennek neki – az ellenzéki politikust. Látszik, hogy nem vagyunk egyformák, és egyelőre az erőszakos hordák vannak fölül.

Mindezen túl azonban nem is ez a lényeg, hanem ezzel együtt, illetve ezzel párhuzamosan az, a hatalom mit tart fontosnak, illetve milyen elterelő hadműveleteket alkalmaz, hogy a valósággal szembenéznie ne kelljen, és a megalázottak és megnyomorítottak se szerezzenek tudomást arról, milyen szar helyen kell élniük. Tegnap kiderült, hogy az éhséget és fázást (reszketést) azért letagadni nem lehet, ezért az lesz a taktika, hogy ennek okát és okozóját magukon kívülre tolják, hogy a kisemmizett, megfagyni készülő, s kellően legyalult tudatú mimagyar ne őket, hanem Brüsszelt és a dollárbaloldalt szidja, miközben belepusztul a NER által biztosított létformába és keresztény kultúrába.

No most, van az oktatás, ami minálunk nem központi kérdés, hablatyolnak valamit róla a pártközpontban, de olyan nagy jelentőséget nem tulajdonítanak neki. Kis keresztény katonákat akarnak nevelni maguknak, misére járó futballszurkolókat, ehhöz pedig túl nagy befektetés nem kell, aminek látszik, illetve látszott az eredménye a tegnapi eseményeken. Mégis, emlékeznek arra, hogy a világban ennek a luxusnak, hogy oktatás, valami általuk ismeretlen ok miatt nagy jelentőséget tulajdonítanak, ezért ők is úgy tesznek, mintha. Kerestek egy szeletkét erről a területről, ami látványos is, lopni is lehet belőle, és az építkezésekben találták meg. Iskola épül. Újul meg...

NÉGYSZER ANNYI KORONAVÍRUSOS VAN MAGYARORSZÁGON, MINT EGY ÉVE, VÉSZJÓSLÓ JELZÉS JÖTT A MEGYÉKBŐL

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2022.10.06.


„Én úgy tudom, hogy túl vagyunk a koronavírus-járványon” – mondta Gulyás Gergely miniszter egy szeptember közepi Kormányinfón. Ehhez képest most négyszer annyi új fertőzöttet, háromszor annyi kórházi ápoltat és 20%-kal több halálesetet mutatnak a statisztikák, mint egy évvel ezelőtt. Hiába kíméletesebb tehát az emberi szervezettel a koronavírus most terjedő omikron variánsa, az egészségügyi rendszert idén ősszel keményen leterhelheti. Épp azokban a régókban látszik robbanni a vírus, amelyek rendszerint az új hullámok előhírnökei...

KLUBRÁDIÓ VILÁGTÜKÖR: NE DŐLJETEK BE ORBÁN ÍGÉRETEINEK! – KÉRIK BRÜSSZELT A KÉPVISELŐK - NEMZETKÖZI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.10.06.


Tanársztrájk, Szijjártó "öndicsőséges tárgyalássorozata", és a helyreállítási pénzekkel kapcsolatos európai aggodalmak szerepelnek a nemzetközi sajtóban Magyarországról. A szerdai tanártüntetés a legnagyobb volt a netadós tüntetés óta. Vajon hogyan magyarázza Szijjártó az újabb szankciós csomag támogatását? Az európai képviselők figyelmeztetnek: Orbánék handabandáznak, ezért nem mindegy, mennyire veszi őt komolyan az EB és az ET. Nemzetközi lapszemle.

Orbán áprilisi újraválasztása óta a legnagyobb kormányellenes tüntetés zajlott szerdán a magyar fővárosban, ahol a diákok ne rúgjátok ki a tanárainkat feliratokkal vonultak. A budapesti tanártüntetésről a US News and World Report is beszámolt, bemutatva a Tanítanék mozgalmat, és hogy miket követelnek a tanárok: magasabb béreket és a sztrájkhoz való jogot. Nemcsak a tanárok, hanem a diákok is megsínylik, hogy egyre kevesebb pedagógus marad a pályán.

Az Oxfordon tanuló Farkas András a Reutersnak abszurdnak, és teljes mértékben elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány semmibe veszi a tanárok követeléseit. A cikk felsorolja az Orbán előtt tornyosuló gondokat: a gazdasági növekedés lelassulását, ami recesszióba fordul jövőre, a kétszámjegyű inflációt, a forint fokozatos értékvesztését. Eközben a kormány azzal hitegeti a pedagógusokat, hogy béremelés csak akkor lesz, ha erre Brüsszel forrást biztosít. Erre – írja a Reuters - Kövér László házelnök ráerősített az egyik kormánypárti tv-ben, hogy a sztrájk nem segít a bajok megoldásában, és hogy a béremelés amúgy sem függ az oktatás színvonalától.

A kínai központi állami hírügynökség, a Xinhua Szijjártó Péter Facebook-bejegyzése alapján felsorolja, hogy milyen kivételeket küzdött ki magának a magyar kormány a nyolcadik szankciós csomag elfogadásakor. A magyar külügyminiszter sikerként könyvelte el, hogy kivételt kap a csővezetékes szállítási mód. Szijjártó diadalittas mondatai azt is jelzik, hogy minden akadály elhárult Paks2 megépítése elől. Legalábbis szankciók nem fenyegetik a beruházást, a Gazprom elkezdheti a munkát.

A cikk megjegyzi, hogy a magyar kormány általában sikeres volt az eddigi szankciók megtorpedózásában.

Az EU Reporter a magyar parlament által elfogadott 17 törvényről ír, amelyek teljesítéséhez kötik a visszatartott uniós források folyósítását. Kiemeli ezek közül azt, amely lehetőséget teremt a korrupciós ügyek bírói felülvizsgálatára abban az esetben, ha a rendőrség vagy az ügyészség megszünteti vagy megtagadja a nyomozást. A magyar kormánynak szüksége van a GDP 5%-át kitevő uniós támogatásokra. Ezúttal azonban mindössze 7,5 milliárd euró visszaszerzéséről van szó.

Johannes Hahn költségvetési uniós biztos szerint a pénz beszél, és a döntéshozókat feltehetően meggyőzik a magyar kormányzati ígéretek afelől, hogy valós változásokra lehet számítani, de egyelőre nem szabtak meg határidőt ezek teljesítésére.

Többen arra kérték Hahn biztost, hogy ne hagyja, hogy Orbán ennyivel megússza, ehelyett sokkal közelebbről kellene vizsgálni ezeket a reformintézkedéseket. Mert Orbán azzal védekezik, hogy ez a volt kommunista ország a maga 10 millióslakosával nem sokkal korruptabb, mint bármelyik más uniós ország. Csakhogy az OLAF, az Unió korrupcióellenes hivatala szerint az uniós pénzek 4%-a illetéktelen zsebekbe vándorol, ezzel az EU 27 országa közül a magyar legkorruptabb a 2015-19 közötti időszakot számítva. A Reuters szerint a pénzek rendszeresen Orbán családjához és barátai zsebébe vándorolnak. A Bank of America szerint november közepére megállapodás születhet a helyreállítási alapokról, és a pénzszűkében lévő kormány nem kockáztathatja meg, hogy nem állapodik meg az EU-val.

Az Euraktiv a brüsszeli parlamenti vitából kiemelte azokat a uniós képviselői aggodalmakat, amelyek szerint ezek a reformok csak papíron léteznek majd, aligha váltják valóra őket. Óva intették Johannes Hahn biztos, hogy bedőljön a hangzatos ígéreteknek. A jogállami normakövetés ugyanis megkövetelné az ügyészség és hivatalai függetlenné válását, márpedig az elfogadott törvények között ilyet nem találni. Nagyon nem mindegy, miként él az EB és az ET a maga eszközeivel, mert ha eljátssza a lehetőséget, az a jövőben minden tagországra nézve következményekkel járhat a jogállami norma meghatározásakor.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

MEGÉRTIK-E AZOK IS, AKIKNEK SZÁNTÁK…? – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa-válogatás
2022.10.06.


Miközben tömegek tüntetnek az oktatásért, Rétvári a kormány iskolaépítési programját méltatta

A válasz a fenti kérdésre: nem. Nem is akarják. Mondjuk, mi lesz: a lakájmédia ízekre cincálja majd a tüntetés résztvevőit, fellépőt stb., ha egyáltalán szót ejt róluk. A kormány pedig ezerrel nyomja tovább a propagandát, mint ha mi sem történt volna, és kitünteti a tankerületis hóhérokat.

Figyelik a tankerületek, kik sztrájkolnak

Arra is utasítást kaptak, hogy azt is listázzák, kik azok a diákok, akik nem mentek, vagy akik egyáltalán nem is mennek szerdán be az iskolába.


Meleg a moslék, és puha a szalma szaros a hátam szeret a gazda Ezüst Magyarország, arany a szegélye beteg a királyunk, de boldog a népe. (Kiscsillag: Hú, de sötét – elhangzott a parlament előtt, a tüntetésen.)

4,5 százalékos kiegészítő nyugdíjemelésről döntött a kormány

Az emelés januártól visszamenőlegesen jár, azoknak pedig, akik 2022-től jogosultak nyugellátásra, novembertől folyósítják a magasabb összegű járadékot.
Államcsőd nincs, de az IMF-re még szükségünk lehet

Ez történik, ha minden energia és pénz a kormányzás helyett a propagandára megy. A számok nem tévednek:
Brüsszel a jelek szerint kezd belefáradni a jogállamisági harcokba

Annak ellenére is unják már a jogállamisági vitát, hogy sokan mérhetetlenül rossz véleményen vannak az Orbán-kormányról. De még egy jó darabig partnerek lesznek, ezért Bíró-Nagy András politológus szerint inkább most minden fél szeretne időt nyerni, addig pedig valamiféle megállapodásra jutni súlyos pénzvesztések nélkül.

Feltételekkel, de részt vesz a Transparency International a kormány által kezdeményezett korrupcióellenes munkacsoportban

Kérdés, hogy ennek van-e értelme. Ez olyan, mint az ellenzéki képviselő a parlamentben-dilemma. Többségben vannak…

A rablóállam (NER) növekedésre van ítélve

Tóth István János, a Korrupciókutató Központ Budapest vezetője szerint a NER égisze alatt létrejött céghálózat örökös növekedésre van ítélve, ha megáll a burjánzásban, az a halálát is jelenti.

Megveszi a honvédelmi miniszter médiatechnológiai cégének 75 százalékát a kormányközeli 4iG

A nemrég a DIGI-t és az Antenna Hungáriát is felvásárló 4iG lesz a Honeycomb, Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a televíziós reklámpiacon érdekelt, milliárdos forgalmat produkáló, úgynevezett tape-delivery szolgáltatást nyújtó médiatechnológiai cégének új, 75 százalékos tulajdonosa.

Titokban kaphatott kegyelmet az öt év börtönre ítélt volt balmazújvárosi polgármester

Veres Margitot 2018-ban hivatali vesztegetés elfogadása miatt ítélték letöltendő börtönbüntetésre, ám szabadlábon várhatta ki, hogy az államfő döntsön a sorsáról. Minden jel szerint Áder János – mandátumának lejárta előtt – kegyelmet adott neki.ORBÁN EZT A GENERÁCIÓT MÁR ELVESZÍTETTE, NEKI ANNYI, HA EZEK EGYSZER POLITIZÁLNI KEZDENEK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.10.05.


Orbán azt akarta, hogy az iskolák lebutításával engedelmes alattvalókat neveljen, s ennek az ellenkezője történt. A diktátorok gyorsabban butulnak, mint az internet révén a világ körforgásában élő 21. századi diákok. Ezek a gyerekek pontosan tudják, milyen verseny van a világban, és mi múlik azon, hogy megfelelő színvonalú oktatásban részesüljenek. Elmúltak azok az idők, mikor még hazai konkurencia és verseny sem volt, mindenki elvégzett valamit, megkapta ugyanazt a munkát, és nagy csodák nem vártak rá. Ma ez nem így van.

A középiskolás fiatalok élet-halál harcot folytatnak Nyugaton, hogy melyik egyetemre kerüljenek be, milyen pozíciót érjenek majd el a szakmájukban és a munkaerő piacon, milyen munkájuk lesz, ha befejezték az egyetemet. A magyar diákok látják ezt, és mivel sokan külföldre készülnek, belekerültek a Z generáció nemzetközi versenyébe. Nem hülyék, pontosan tudják, hogy a sorsukról van szó, és nincs kedvük egy felcsúti hülye bunkó miatt a középkorban találni magukat, és nem tervezik, hogy egy ocsmány sötét disztópia alattvalói és kísérleti nyulai legyenek.

Ezért kellenek nekik a jó tanárok, a jó oktatás, a jó iskola, a versenyképes tudás, miközben egy suttyó fasiszta diktatúra épp azon dolgozik, hogy mindezt lerombolja. Nincs kedvük rendszert váltani, nem akarják az idejüket, az ifjúságukat arra pazarolni, hogy a felcsúti tahó hatalmát megdöntsék. Erre a néhány évre akarnak normális iskolát és jó tanárokat. Aztán elhúznak, és rohadjon meg az Orbán a tetü rendszerével együtt. A Szózat nagy hazugságait már rég kiröhögték, alig várják, hogy egy normális országba lepattanjanak és elfelejtsék ezt a nagy szart, amit ezek ide csináltak.

Ezért az oktatás színvonala és a tanáraik melletti tüntetés hangulata ezt tükrözi: egy egészen más világban élő generáció figyelmezteti a vén fasisztákká változott egykori fiataldemokratákat, hogy a Mussolinitől, Horthytól és Hitlertől összelopkodott primitív rendszerüket szíveskedjenek úgy működtetni, hogy az ő számításaikat, érdekeiket és jövőjüket ne veszélyeztetessék. Ha már egyszer azt elérték, hogy ennek a generációnak a 80 százaléka el akar innen menni és a nemzeti futballválogatott döntetlenjei nem elégítik ki, s nem pótolják számukra a normális emberi életet.

Orbán ezt a generációt már elveszítette. Ezek a gyerekek nem engedelmes alattvalói lesznek egy középkori, feudális, keresztényfasiszta diktatúrának, hanem gyűlölői, akik undorodnak tőle, Orbán válogatott bugris bunkó hülye embereivel együtt. Nem vonzó nekik se Mészáros Lőrincnek, se Németh Szilárdnak vagy Kósa Lajosnak, de még Novák Katalinnak sem lenni. Éppenséggel leszarják a NER arisztokratáit és a nekik működő országot is. A legtöbben távoznak, de Orbán nem örülhet, mert mindenki nem távozhat. Akik pedig maradnak, azok egyszer besokallnak.

Ezek a diákok az Orbán-ellenes tüntetéseken szerezték életük legnagyobb közösségi élményét, és ezt soha nem fogják elfelejteni. Ezek a fiatalok a legszebb liberális eszmékért és a nyitott, szabad világért rajonganak, amit Soros György képvisel és támogat, nem ez a pitiáner tolvaj tetü banda. Ezeket a gyerekeket most csak a tanáraik érdeklik, akiket szeretnek és tisztelnek, az életük az iskola körül zajlik, de eljön az idő, amikor ennél több minden érdekli őket, s ahova néznek, ott a felcsúti potrohos büdös bunkó Orbánt látják, mint mindennek az akadályát...

„A FIDESZNEK 12 ÉVE VOLT FEJLESZTENI AZ OKTATÁST, EHHEZ KÉPEST MA OTT TARTUNK, HOGY GYEREKEK TÜNTETNEK AZ ELSZEGÉNYEDŐ TANÁRAIKÉRT”

NÉPSZAVA
Szerzők: BATKA ZOLTÁN, FEKETE NORBERT
2022.10.05.


Megtelt tüntetőkkel a Margit híd majd a Kossuth tér is szerda este. A nap végére még erőteljesebbé vált a reggeli élőlánccal indult tiltakozáshullám.


Nemhogy veszített volna lendületéből a nap végére a reggel élőlánccal kezdődött diáktüntetés, késő délutánra még erőteljesebbé vált a megmozdulás: sok ezer diák tartott a Margit híd felé, hogy az átkelőt elfoglalva üzenjen az Orbán-kormánynak.

Ahogyan az akciót meghirdető Grund közösség írta, a céljuk az, hogy „megmutassuk a kormánynak, a tanárok jelenlegi helyzete tarthatatlan, és joguk van sztrájkolni, hiszen a sztrájk alapjog!” A tüntetés méreteire jellemző: előzetesen több mint tízezren érdeklődtek az akció iránt, a hidat pedig teljesen megtöltötték a tüntetők, jobbára fiatalok.

Ezzel együtt a tüntetők között akadtak, akik kételkedtek benne, elég világos üzenet-e ez a kormányzatnak.

– Van egy olyan érzésem, hogy ez sem fog meghatni senkit – vélekedett az egyik hídfoglaló, a gimnazista Kata, akit édesanyja is elkísért.

Pedig már az is röhej, hogy egyáltalán tüntetni kell azért, amit kérünk. Hát miért kell tüntetni azért, hogy legyen például sztrájkjoga meg normális fizetése a tanároknak?

Nem messze Katától különös molinót emeltek fel: „Elüldöztétek az osztályfőnökünket”. A transzparenst tartó fiatalok elmesélték, matektanáruk két nyelvvizsgával kényszerült elmenni Németországba gyári munkásnak a jobb élet reményében. Egyikük, Dániel szerint van, ami az összegeknél jobban érzékelteti a tanári fizetéseket:

– Azokból a milliárdokból, amit Orbán az olasz szuperkupa Magyarországra hozására költene, a gimnáziumom hatvan fős tanári karát évtizedekig lehetne fizetni a jelenlegi bérek mellett...

ILYEN VOLT A NAP, AMINEK MINDEN PERCE A TANÁROKRÓL ÉS AZ ÖSSZEOMLÓBAN LÉVŐ OKTATÁSRÓL SZÓLT

TELEX
Szerzők: AJPEK ORSI, MIZSUR ANDRÁS
2022.10.05.


Országos sztrájkkal, több kilométeres élőlánccal, hídfoglalással és koncertekkel egybekötött tüntetéssel telt a nap, amikor az egész ország a tanárokra figyelt. Talán soha ennyiszer nem hangzott még el, hogy mi a baj a magyar közoktatással, miért nincs elég tanár az iskolákban, miért megalázóan alacsony a tanárok fizetése. Az ismert követeléseken felül – béremelés, sztrájkjog visszaállítása, munkaterhek csökkentése – egy új is elhangzott a szerdai demonstrációkon: a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból kirúgott öt tanár visszavétele. Sok tanár szerint a kirúgásuk csak olaj volt a tűzre, felerősítette az egyre hangosabb elégedetlenséget. A kölcseys tanárokról készült videónkat itt tudja megnézni.

A nap egyik csúcspontja (de legalábbis egyik leglátványosabb mozzanata) a Budapesten szerveződött élőlánc volt, amiben több ezren vettek részt. Több mint 50 iskolából jöttek szülők, de rengeteg fiatalt, diákot lehetett látni a Budáról egészen a Keleti pályaudvarig kígyózó, több kilométer hosszan elnyúló tömegben. Autósok és buszsofőrök dudálással fejezték ki egyetértésüket a látványos akció alatt. Nemcsak a fővárosban készültek élőlánccal, Veszprémben, Szegeden Szombathelyen, Velencén és Ráckevén is hasonló módon fejezték ki véleményüket a tiltakozó tanárok, diákok és szülők...


CSŐD SZÉLÉN AZ OKTATÁS...

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.10.05.Ma, azaz október 5-én van az oktatás világnapja, de sok örömre nincs oka hazánkban a pedagógusoknak: megalázóan alacsony fizetések, lezüllesztett közoktatás, megnövekedett munkaterhek, politikai okokból történő kirúgások és kilúgozott sztrájktörvény jellemzi ma a tanárok helyzetét. 

Mai adásunkban Tóth Jakab élőben jelentkezik a Margit hídon és a Kossuth téren tartott tüntetésekről, a helyszíni tudósítások mellett pedig elemzőkkel, szakértőkkel és tanárokkal is beszélget a stúdióban Gulyás Márton.

ITT A KÖZELMÚLT LEGNAGYOBB ELLENZÉKI TÜNTETÉSE, HÍDFOGLALÁS UTÁN RENGETEG EMBER MENT KI A KOSSUTH TÉRRE – PERCRŐL PERCRE

NÉPSZAVA
Szerzők: J.D., B.Z., F. N., H. K., Sz. Zs., Á. Z., B. A.
2022.10.05.
Este több tízezer ember vonult az Országház elé...