2021. március 25., csütörtök

TÉNYLEG DIREKT MENNEK TÖNKRE HAMAR A HÁZTARTÁSI BERENDEZÉSEK - EGY KUTATÁS SZERINT DRÁGA HÚSNAK HÍG A LEVE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.03.25.Sorra panaszolja mindenki, hogy miután a régi (szinte bármilyen) berendezését lecserélte, néhány évente meg kell ismételnie. Egy kutatásban most bebizonyították: ez nem csak valóban így van, de meglehetősen régóta.


Alig akad háziasszony, aki ne tapasztalta volna, hogy a kihívott szerelő a régi berendezés megóvására biztatta, mondván: ha újat vesz, az már nem lesz ilyen tartós. Több európai fogyasztóvédelmi szervezet is tesztekkel bizonyította, hogy a gyorsított avulás (a vártnál jóval hamarabbi cserekényszer) eleve tervezett dolog. Például a készüléket úgy alakítják ki, hogy egyáltalán ne legyen javítható, illetve a főalkatrészek életciklusa korlátozott.

A tervezett elavulást többen városi legendának vagy összeesküvéselméletnek tartják, pedig létezésének igazolására kézzelfogható bizonyítékok állnak rendelkezésre – állapította meg a Klímapolitikai Intézet kutatása (a kép is tőlük van). Összefoglalójuknak nem véletlenül adták a meglehetősen sokat mondó „drága húsnak híg a leve” címet.

Mint leírták, az első számú bizonyítékot a dokumentált történelmi példák jelentik. A programozott elavulást nyíltan felvállaló egyik első iparági kartell a Phoebus volt, amely a világ villanykörtegyártóinak 95 százalékát tudta maga mögött. Így nem valamiféle titkos érdekszövetségnek, inkább hivatalos iparági érdekvédelmi egyesülésnek érdemes tekinteni. A Phoebus tagjai 1924-ben többek között abban állapodtak meg, hogy mivel nem kifizetődő 2500 órás izzókat gyártani, azok üzemidejét a mérnököknek 1000 órára kell csökkenteniük. Azok a kartelltagok, amelyek az elvárt színvonalcsökkenést nem tudták teljesíteni, pénzbüntetésre számíthattak...

EZT KELL TUDNI A VÍRUSRÓL, AMI A CSOMAGOS SMS-EKKEL TERJED

24.HU
Szerző: DÖMÖS ZSUZSANNA
2021.03.25.


A napokban hazánkban is tömegeknek érkezett olyan gyanús SMS, ami csomagküldemény érkezéséről szól. Az üzenetben elhelyezett linken egy alkalmazás letöltésére próbálják rávenni a címzettet, ami a nemrég azonosított FluBot nevű, rendkívül makacs kártevőt juttatja az androidos telefonokra. A FluBot először Spanyolországban terjedt szét, majd Lengyelországban és Magyarországon is megjelentek az üzenetek. Mivel a kártevőt nem lehet egyszerűen csak eltávolítani, tanácsot is adunk, mit tegyen, ha mégis letöltötte volna az alkalmazást...

TÜRK HANGOK, ETHNOFITNESS ÉS BARTÓK SZELLEME: VENDÉGÜNK BOLYA MÁTYÁS [HETIVÁLASZ 65]

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA, STUMPF ANDRÁS
2021.03.25.


Sem a magyar nép, sem a magyar zene eredetében nincsenek kizárólagosságok, „vagy-vagy” alapon sosem fogunk dűlőre jutni, „és” kapcsolással annál inkább – Bolya Mátyás zenész, zeneszerző, a Zenetudományi Intézet docense szerint ebből a megközelítésből érdemes vizsgálni a magyarságot évszázad óta foglalkoztató kérdéseket. A Népzenei Archívumot is vezető koboz- és citeraművésszel emlékezünk Bartók Béla születésének kerek 140. évfordulójára, mely éppen podcastunk megjelenésének napjára, március 25-ére esik. Hogyan élnek a népzenészek a járvány miatti bezártságban? Van-e értelme a 12 millió forinttal frissen dotált „ethnofitness”-nek? Ezekről is szó lesz a HetiVálasz friss adásában. Műsorvezetők: Borbás Barna és Stumpf András...

KERESZTÉNY EXTRÉMIMUS?

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: BEREND T. IVÁN
2021.03.19.


...Sok más esetben azonban nem ideológiai közösségről van szó, hanem csupán álságos taktikai fogásról, amikor a vallás és az egyház csak álca az autokrata diktátorok számára, és mintegy morális támaszt szolgáltat valódi arculatuk leplezéséhez. Ennek egyik legkirívóbb példája, hogy a volt ateista-kommunista KGB-ügynök, Vlagyimir Putyin államelnök az orosz-ortodox pátriárka társaságában veti magára a keresztet a templomban, sőt –14 fok hidegben, a jégből kereszt alakúra kivágott résen orosz ortodox rituálé szerint – bűnei feloldásáért – háromszor alámerült a fagyos vízben. Ez egyben az egyik legátlátszóbb példa is a kereszténység álszent politikai felhasználására.

Hasonló jelenség, hogy a magyar miniszterelnök a keresztény értékek védelmezőjeként lép fel, és a „keresztény szabadságot” – vajon mit is jelenthet ez? – állítja szembe a liberális demokrácia szabadságával. 2021. február 17-én Betölteni a hivatásunkat címen írott újságcikkében egyenesen a magyarság „küldetéséről” beszél Európában, s ez a küldetésgondolat, mint írja, „a Római Birodalomig vezet vissza”, és „kettős önvédelemről [szól] külső és belső ellenségekkel szemben”. A külső ellenséget ez esetben a migránsok képviselik, míg a belsőt az „Európa amerikanizált felén élők”, a Nyugat, amely már nem érti és elárulja Európát, s akiknek fel kell mutatnunk „a keresztény társadalmi tanításokra épülő politikai és társadalmi rend szépségét és versenyképességét. Megértetni (...), hogy Közép-Európában létezik olyan keresztény társadalomszervezési modell, amely tanításokon alapszik.” Ezt szimbolizálja nyilván a „Szent István óta nem látott” templomépítő akció is, ami a szomszédos országokra is kiterjed, sőt Mexikót és Szíriát is eléri. (Ugyanakkor – árulkodó módon – ez nem terjed ki az Iványi Gábor atya vezette „Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségre”, melynek egyházi státuszát eltörölték, az azzal járó támogatást elvonták, sőt több százmilliós pénzbírsággal sújtották, hogy megfojtsák. Hozzá­te­het­jük, nem azért, mert nem elég keresztény, hanem mert valódi keresztény értékek alapján kritizálni meri az Orbán-rezsimet.)

Hányszor hallom-olvasom újra hivatalos megnyilvánulások alkalmából és a kurzussajtó hasábjain ma is a gyermekkoromat végigkísérő jelmondatot, amit a Lefelsőbb Hadúr, a Kormányzó Úr a százezrek halálát okozó világháborúba lépésekor is megismételt: „Magyarország a kereszténység védőbástyája.” Ebben csak annyi változott, hogy akkor a kereszténységet a Kelet ellen védtük, ma pedig „a valódi értékeit és keresztény identitását elveszítő” Nyugat és az Európai Unió ellen is. Keresztényi küldetésünk ma már kettős.

A történelem tanúsítja, hogy szélsőjobboldali és fasiszta mozgalmak esetenként vallásos meggyőződéssel alátámasztva hirdetnek inkvizíciós tisztogatást mindazok ellen, akiket gyűlölnek és meg akarnak semmisíteni. Még gyakoribb azonban, hogy úgy lobogtatják a vallás zászlaját, hogy valóban nincs is közük a vallás által képviselt értékekhez és tanításokhoz, a felebaráti szeretethez és idegeneket befogadó testvériséghez, és csupán cinikus képmutatással bázisuk szélesítését vagy valódi arcuk leplezését szolgálják ezzel.


A HALOTTAK NEM SPORTOLNAK, DE ORBÁN A JÁRVÁNY ALATT IS A SPORTOT TÁMOGATTA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.03.24.


Orbán a gazdasági összeomlástól tart, teljes joggal, ezért még most is az újranyitást tervezi, miközben radikális szigorításokra lenne szükség. A gazdasági kírízis elkerülhetetlen, a kérdés csupán az, hogy azmikor jelentkezik drasztikusan az emberek életszínvonalában és megélhetésében. Ha a gazdasági összeomlás megjelenik a családok életében és összeomlanak a vállalkozások, akkor Orbánnak nagyon durván kell elcsalnia a 2022-es választásokat, mert a legelvakultabb agymosott emberek is ellene fordulnak, ha kenyérgondok lesznek. Mindezt azonban magának köszönheti, a tragikus az, hogy nem lehet felelősségre vonni azért, amit tett az országgal.

Nem vette komolyan a védekezést, Londonban már minden zárva volt, amikor Budapesten még javában landoltak a gépek a brit mutánssal, rendezték a futballmeccseket, mindenféle programokat. Minden intézkedése elkésett, alul méretezett, a világjárvány közepén az orvosokat és a nővéreket szívatta, az ő pénzükön spórolnak, miközben a strómanok és az oligachák futószalagjai, amelyekkel a közpénzeket rabolják ki, teljes sebességgel működnek. A magyar vállalkozások mennek tönkre, az orvosok és a kórházak a teljesítő képességük határán dolgoznak, miközben Orbán strómanja éppen közpénzen csajozik és Dubajban költi az adófizetők pénzét.

A legdöbbenetesebb adat azonban az, hogy Orbán a katasztrófa kellős közepén sem irányította a pénzeket az egészségügybe, hanem két és félszer annyit adott “egyházi célokra”, s ötször annyit pénzt juttatott sportra. Hullanak az emberek, mint a legyek, Magyarország világelső lett a lakosságarányos halálozások számában, ez az elmebeteg pedig nem a kórházaknak, az orvosoknak, a nővéreknek, a gyógyításban dolgozóknak, hanem egyházakra és sportra költötte az adófizetők pénzét. Mennek tönkre a magyar vállalkozások, a kisemberek veszítik el a munkájukat, de a magyar kormány egy fillér segélycsomagot sem állított össze, amivel nemcsak az embereken, de a gazdaságon is segítene. A világ minden normális országában az egészségügyet és a járvány miatt bajba került embereket, vállalkozásokat támogatják. de a magyarok zseninek kikiáltott diktátora a pénzt az egyházakba és a sportba önti.

Orbán 288,6 milliárd (!) forintot költött a járvány elmúlt egy éve alatt sportra, és csak 60,7 milliárdot egészségügyre. Az orvosok és a nővérek túlóráit nem fizetik ki, az ő órabéreikkel szarakodnak, miközben az elmúlt egy évben is 28,1 milliárdot adtak futballakadémiák támogatására, ahonnan tíz év alatt ne jött ki egy csapatra való NB I-es színvonalú futballista, mindenhol negyedosztályú külföldiek játszanak magyar adófizetők pénzén havi több millió forintért. Az orvosoknak pedig nincs pénz, önkénteseket hívnak a kórházakba, leálltak a műtők, nem működnek egész osztályok, egyes helyeken megszűnt a járóbeteg-ellátás. De 151 milliárdot költöttek sportlétesítmények fejlesztésére. Most kell sportlétesítményeket fejleszteni, amikor naponta 250 ember meghal, a kórházak kapacitásai kimerültek? Hol van a Szíriában és máshol épített kórházakra elpazarolt pénz, amiből szintén a csókosok kerestek? Miért nem Magyarországon építettek kórházakat? Miért stadionok épültek, miért nem kórházak? Hol vannak a magyar orvosok?

Az egyházaknak adott pénz politikai befektetés, mert nekik kell a hívő emberek lelkiismeretét manipulálva leszállítani a szavazókat Orbánnak, azt hazudva, hogy ez egy keresztény ember és keresztény államot vezet. Most sem érdekli semmi más, mint a hatalom megtartása, a hazug álkeresztény propaganda fenntartása, működtetése. Felelős állami vezetők az emberekbe és a gazdaságba fektetnek, egészségügyet támogatnak, hogy ne omoljon össze az ország és ne haljanak meg az emberek. Orbán pedig a sportba öli a pénzt, amikor sportolni sem lehet, a halottak pedig nem sportolnak. Orbán a katasztrófa közepén azt szervezi, hogy majd hogyan indítsa újra a szakköröket, a nyári táborokat, a sportot, gagyi családügyi szervezetekkel tárgyal, mint egy kiszes. Már olyan szagot árasztanak, mint egy korlátolt pártbizottság...

MAGYARORSZÁGON A LEGMAGASABB A KORONAVÍRUS MIATTI HALÁLOZÁSI ARÁNY AZ ELMÚLT HÉTEN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.03.25.Világszerte Magyarországon a legmagasabb koronavírus okozta halálozások aránya (151) az elmúlt hét napot figyelembe véve – írja a Bloomberg, hozzátéve, hogy az Európai Unióban második helyen áll az ország átoltottság szempontjából. Az Európai Parlament nyárig adna haladékot az Európai Bizottságnak arra hogy elinduljanak a jogállamisági eljárások, különben a bizottságot is bíróság elé citálják mulasztás miatt – közli a DeutschlandFunk. Az osztrák Die Presse is foglalkozott Tóth Krisztina ügyével: az írónő sok támadást kap, mióta egy interjúban azt mondta, ha rajta múlna, levenné Jókai Az arany emberét a kötelezők listájáról. Csernyánszky Judit lapszemléje.


Jogállamisági mechanizmus

Tavaly az év utolsó napjaiban, amikor Angela Merkel német kancellár pontot tett – tárgyalva Orbán Viktorral és Mateusz Morawieckivel – a jogállami mechanizmus ügyének végére, az Európai Parlament (EP) és a magyar, illetve a lengyel kormányfő is győztesnek hirdette ki magát. Előbbi úgy gondolta, ilyen jogszabályt eddig nem sikerült keresztülvinni az Unióban, ezért ez nagy eredmény, a két miniszterelnök pedig úgy vélte, hogy a jogállami normákat nem lehet számon kérni, ha pénzosztásról van szó – írja a DeutschlandFunk. Ám két győztes nem lehet. Az EP majd' minden frakciója, a keresztény- és a szociáldemokraták, a zöldek és liberálisok felszólították a tétovázó Európai Bizottságot, hogy haladéktalanul indítsa meg a két ország ellen az eljárást. Moritz Körner liberális német képviselő szerint több milliárd eurót kap a két ország, miközben már a 7-es cikkely szerinti eljárás alatt állnak, nincs miért várni, még nagyobb lesz a kár mindenkire nézve. Daniel Freund szintén német, ám zöldpárti képviselő arra hívta fel a szerdai parlamenti vitában a figyelmet, hogy azóta újabb bizonyítékok kerültek elő a jogállam megsértésére, hisz rádióállomást tiltottak ki az éterből, újságok szűntek meg, miközben a Fidesz-kormány újabb és újabb szofisztikált módszert talál ki „az uniós pénzek ellopására”. Szerinte visszafordíthatatlan folyamatok zajlanak. A szocdem, ugyancsak német Katarina Barley a lengyel bírósági eljárásokra hívta fel a figyelmet, mivel egy-egy éjszaka leforgása alatt hoznak meg szerinte igazságtalan ítéleteket, és az elítélt például hónapokon át nem láthatja a családját. Ezért nemhogy egy évet, de hónapokat sem szabadna várni az Európai Bíróság döntésére – hangsúlyozzák. Az EP nyárig adna haladékot az Európai Bizottságnak az eljárás lefolytatására, különben a bizottságot is bíróság elé citálják mulasztás elkövetésével. (Erről Cseh Katalin momentumos EP-képviselő is beszélt a Klubrádióban szerdán – a szerk.)

Nem ül el a vihar Az arany ember körül

Tóth Krisztina költő, író „meghurcoltatásáról” ír az osztrák Die Presse, méghozzá abban a megközelítésben, hogy míg szerinte a Fideszhez lojális média támadja, addig a nemzetközi sajtó és a művészvilág, például a grazi Írók Társulata kiáll mellette ebben a kultúrharcban. Utóbbi számos irodalmi szervezettel közösen írt tiltakozó levelet a Bécsbe akkreditált magyar nagykövetnek. Válasz a magyar kulturális intézettől jött, tagadva, hogy a magyar kormány támadást intézett volna az írónő ellen. Pedig, mint elmondta, nemcsak támadások sorozata éri, fenyegetéseket is kap, nem csoda, ha nem mer utcára menni. Az egész ügy onnan indult, hogy Tóth Krisztina nemrég egy interjúban azt válaszolta az ezzel kapcsolatos kérdésre, hogy Jókai Mór Az arany ember című regényét például levenné a kötelező olvasmányok listájáról. Ugyanis úgy látja, a regény nőalakjainak ábrázolása nem felel meg a mai korszellemnek.

Súlyos covid-helyzet Magyarországon

Magyarországon az egész világon a legmagasabb a koronavírus miatti halálozási arány annak ellenére, hogy a lakosság beoltottsága szempontjából elöl jár az uniós tagállamok közül, egészen pontosan Málta mögött a második – írja a Bloomberg hírügynökség. Az adatok hét nap összesítésén alapulnak, és így az egy millióra eső halálozási szám 151. Miközben a kontinensen frusztrált állampolgárok tüntetnek az ismételt bezárások miatt, a helyes következtetés mégiscsak az, állapítja meg a cikk, hogy szigorú korlátozások nélkül a beoltottság önmagában nem állítja meg a fertőzés terjedését. Amíg kórházakban kialakult válság miatt a kelet-európai orvosok további szigorítást akarnak, Orbán Viktor csak egy héttel hosszabbította meg az amúgy sem szigorú korlátozást. A régiót tekintve Csehországban és Boszniában hasonlóan magas a halálozási arány.

Az ellenzéket nem annyira a válság, inkább az együttműködés erősíti

A térségünkkel foglalkozó Balkan Insight az ellenzék javuló választási esélyeit járja körbe, ami érdekes módon nem elsősorban a Covid-járvány kormányzati kezelése miatt előállt helyzetnek, hanem az ellenzéki pártok összefogásának, egységének tudható be. Ennek eredménye, hogy november óta gyakorlatilag – ugyan szoros versenyben – de az ellenzék megelőzte a Fideszt. A biztató jelek ellenére azonban Inotai Edit írása felhívja a figyelmet a város és a vidék szavazói közti különbségre, hisz a kisebb településeken népszerűbb a kormánypárt. A cikk mérlegeli, vajon az elszánt Fidesz-szavazók az utcára mennek tiltakozni, ha elveszítik a választást és látnak esélyt az eredmény megfordítására, mint ahogy abban párhónapja Donald Trump is reménykedett. A tét nem kicsi, hisz 11 év után el lehetne számoltatni azokat, akik gyanúsan, hirtelen és közpénzekből, közbeszerzési pályázatokból gazdagodtak meg, akikre jelenleg is a korrupció árnya vetül. Például a Forbes által 1,3 milliárd eurós becsült vagyonnal rendelkező Mészáros Lőrincre, a miniszterelnök gyerekkori barátjára.

IJESZTŐEN PÁRHUZAMOSAK LETTEK A VALÓSÁGOK JÁRVÁNYÜGYBEN

TELEX
Szerző: ROVÓ ATTILA
2021.03.25.


Idézet egy egészségügyi dolgozótól a Facebookról:

„A vörös zónában mindenhol betegek ültek, feküdtek, guggoltak. Annyian voltak, hogy alig fértek el a váróban. Annyian, hogy biztos voltam benne, hogy ha a végletekig feszítjük is magunkat, ennyi embert egyszerűen nem tudunk rendesen, időben ellátni.”

Idézet Gulyás Gergelytől a kormányinfóról:

„A kórházakban kapacitásprobléma nincs, minden ezzel ellentétes hír álhír”.

Ha valaki ma meg akarja tudni, pontosan mi folyik a kórházakban, nincs könnyű dolga. Közhely, többször foglalkoztunk vele, hogy a kormánytól független sajtót nem engedik be az intézményekbe, a kórházigazgatóktól, orvosoktól hivatalosan lehetetlen információt kicsikarni, mert a kommunikációs lánc vége mindig az Országos Kórházi Főigazgatóság, majd az Emmi, az Emmi pedig nem nagyon áll szóba a sajtóval, ha azok kényelmetlen kérdésekkel zaklatják.

A kormányzati és a nem kormányzati közlések totálisan elváltak egymástól. A Facebookon egyre gyakrabban jön szembe olyan beírás, amely szerint a kapacitások ki vannak feszítve. Az egyik nagy egészségügyis csoportban megosztották azt az írást, amivel ez a cikk kezdődik, ott is tanulságos átfésülni a kommenteket, rövid idő alatt lehet többet is találni, mindegyik úgy szól, hogy „nálunk is ez van”.

Szerkesztőségünkhöz is érkeznek horrorisztikusan hangzó beszámolók arról, hogy hol milyen állapotok vannak a kórházban, mennyire nem volt elegendő nővér/orvos/ágy/kapacitás, amiket azonban nem tudunk ellenőrizni. Aztán láthatunk olyan – könnyen félreértelmezhető – fényképeket a közösségi médiában, amin egy kórháznak már a folyosóján is ágyak vannak, mintha csak háborús helyzet lenne.

A Magyar Orvosi Kamara pedig egyre keményebb nyilatkozatokban közöl állításokat arról, mit látnak ők. Hogy önkénteseket kénytelenek toborozni, mert elfogytak a vezényelhető emberek, hogy brutális szigort javasolnak, azt mondják, eljöhet a „magyar Bergamo”. Hogy jelenleg 30-40 betegre jut három-négy ápoló, de az ideális az lenne, ha öt betegre jutna egy ember.

És akkor még egy idézetpár:

„Már vannak olyan kórházak Magyarországon, ahol alkalmazni kell az etikai kódexet, amely arra a helyzetre készült, amikor az orvosoknak már dönteniük kell arról, hogy kit részesítenek ellátásban” (Hegedűs Zsolt, a Magyar Orvosi Kamara etikai kollégiumának elnöke az RTL Klubnak).

„Nincs olyan térség, ahol komoly probléma lenne a kórházi ágyak tekintetében”. (Gulyás Gergely, a cikk elején is említett kormányinfó)


Sajnos, és akkor visszakanyarodunk oda, hogy mondjuk a Felvidékkel ellentétben nem engednek be bennünket a kórházakba, nem nyilatkoznak osztályvezető orvosok, kórházigazgatók, így nem tudni, hol az igazság. Lehet, hogy tényleg van még kapacitás, lehet, hogy tényleg nagy a baj.

Nem segíti a bizalmat, hogy a legbombasztikusabb kormányzati tényállításokat pont nem igazolta az élet. Emlékezzünk: „egy hétvége alatt be tudjuk oltani az országot”. „Aki elkapja, mindenkit meggyógyítunk”. „Egy mobilkórház felépítése két és fél hét, és ha akarunk, egyszerre 8-10-et is fel tudunk építeni”. Ez utóbbin még a bv-s helyi főnök is csak zavartan heherészni tudott...


A MAGYAR JÁRVÁNYHELYZET AZ EGYIK LEGSÚLYOSABB, AMIT A VILÁGON EDDIG EGY ORSZÁG ELSZENVEDETT

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS, JANDÓ ZOLTÁN
2021.03.25.


"A szomszéd vizsgálóban Adriék egy 30-as éveiben járó srácot NIV-eztek (olyan gépi lélegeztetés, amely egy zárt maszkon keresztül juttatja az oxigént a beteg tüdejébe), viszont hátul, “Bergamo-ban” felszabadult megint 2 hely. Az intenzív felvett két beteget. A következő két leggyengébb beteget bevittük a felszabadult helyekre és elkezdtük a vizsgálatokat. Próbáltunk számolni, mert volt még két rossz állapotú beteg a váróban, akiket előre kellett venni. Miközben matekoltunk és variáltunk, az egyik rezidens rekedt hangon jelezte, hogy megint el tudott két beteget helyezni, mindjárt lesz megint két szabad hely, ahol tudunk vizsgálni."


A fenti idézet az elmúlt napok számos, egészen megrázó magyarországi egészségügyi beszámolóinak egyikéből származik. A leírások kivétel nélkül olyanok, mintha visszamentünk volna az időben szinte pontosan egy évet, és az akkori lombardiai kórházi helyzetekről olvasnánk, itt pedig a „Bergamóval” egyértelmű utalás is történik erre.

Csak a cseheknél van több áldozat

Az összehasonlítás nem véletlen. A jelenlegi magyarországihoz hasonlóan súlyos járványhelyzet világszinten is csak elvétve akadt az elmúlt egy évben. Az egy napra vonatkozó adatok szintjén már múlt hét végén világelsők lettünk a népességarányosan számolt halálos áldozatokban, és ez még hétnapos átlagban is igaz volt, azóta pedig még szembetűnőbb lett...

MEGKEZDTÉK A NÉLKÜLÖZHETETLEN DOLGOZÓK OLTÁSÁT, ÚGY NÉZ KI, A TANÁROK MÉG MINDIG NEM AZOK A KORMÁNYNAK

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2021.03.25.


Az Operatív Törzs a tegnapi sajtótájékoztatóján bejelentette, a vírus gyors terjedése miatt kiterjesztik az oltásra jogosultak körét, és a 65 éven felüliek és krónikus betegek (illetve természetesen a kormány tagjai) mellett megkezdik a kritikus infrastruktúrákba tartozó szolgáltatók, nélkülözhetetlen szolgáltatást biztosító dolgozóinak oltását is.

Az Operatív Törzs (ahogy az oltási terv több részéből is) arról csak részleteket árult el, kik számukra a nélkülözhetetlen és kritikus dolgozók. Az általuk említett vállalatok, amiknek munkavállalóit vakcinálni kezdik a BKK, a MÁV, a Paksi Atomerőmű és a Magyar Villamosművek. Ezek természetesen rendben is vannak, hiszen a járvány alatt is személyesen dolgozni kényszerülőknek ingáznia kell a fenti közlekedési vállalatok igénybe vételével, és elektromosság nélkül sem maradhat az ország.

Mindezek mellett úgy tűnik, egy csoportot megint csak elfelejtettek: a tanárokat.

Szintén tegnap a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa az ATV-nek azt nyilatkozta: bár hivatalos adatok erről nincsenek, de a szervezet saját felmérése szerint a járvány eddigi egy évében 60 tanár vesztette életét a koronavírusban, illetve annak szövődményeiben...

46 MILLIÁRDÉRT ÉPÜL A KŐBÁNYAI GIGASPORTCSARNOK, A POLGÁRMESTER INGYEN ADTA ÁT A TELKET AZ ÁLLAMNAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.03.25.


Bár hivatalosan még nem jelent meg a tender eredménye, az Elektronikus Közbeszerzési Rendszer oldalára már felkerültek azok a dokumentumok, amelyekben szerepelnek a Kőbányai Multifunkcionális Sportcsarnok és Uszoda kivitelezői. Azok pedig vérbeli NER-cégek: a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló ZÁÉV, a Paár Attilához köthető Magyar Építő Zrt., és a Szíjj Lászlóhoz tartozó Közgép. A dolog pikantériája, hogy a beruházás helyszínéül szolgáló telkeket D. Kovács Róbert kőbányai fideszes polgármester ingyen adta át az államnak – a koronavírus első hulláma miatti vészhelyzet utolsó napját kihasználva egymaga döntött erről a képviselőtestület helyett.


Elsőként Paróczai Anikó, a Momentum XIX. kerületi képviselője, a párt Kőbánya – Kispest országgyűlési képviselőjelöltje tette közzé a Facebook-oldalán néhány napja, majd a Világgazdaság is megírta, hogy a több mint 13000 négyzetméteres Kőbányai Multifunkcionális Sportcsarnok és Uszoda építését a Magyar Építő Zrt. és a ZÁÉV Zrt. konzorciuma nyerte el.

A közbeszerzési eljárást tavaly novemberben indította el az állami tulajdonú BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt., mint a projekt lebonyolítója.

A kiírás szerint az eljárás tárgya “a Budapest, belterület 38403/12 hrsz. alatti ingatlanon új sportcsarnok és parkolóház – melynek nettó és egyben hasznos alapterülete 30 530,19 m2 – és 5 db felvonó berendezés, illetve a 38403/4 hrsz. alatti ingatlanon új uszodaépület – melynek nettó és egyben hasznos alapterülete 15 137,18 m2 – és 2 db felvonó berendezés kivitelezése”. Továbbá megépül egy 40,4 m fesztávú acélszerkezetű, közút feletti összekötő tető is...

TOVÁBB EMELKEDETT A NAPI HALÁLOS ÁLDOZATOK SZÁMA, 272-EN HALTAK MEG

TELEX
Szerző: IVÁN-NAGY SZILVIA
2021.03.25.


- Napi új fertőzöttek száma:
9637 (az előző napihoz képest +2050)

- Napi új halálos áldozatok száma: 
272 (az előző napihoz képest +23)

- Elvégzett tesztek száma: 
35 417 (az előző napihoz képest +2101)

- Kórházi ellátást igénylők száma: 
11 760 (az előző napihoz képest -45)

- Lélegeztetőgépre szorulók száma: 
1467 (az előző napihoz képest +44)

- Első dózissal oltottak száma: 
1 747 519 (az előző napihoz képest +51 409)

- Ebből második dózissal is beoltottak száma: 
524 604 (az előző napihoz képest +30 084)

A koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap szerint a gyógyultak száma jelenleg 387 570 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 196 553 főre emelkedett. A tájékoztató szerint az eddig regisztrált 65 év felettiek 69%-a már megkapta az oltást, a többiek is hamarosan sorra kerülnek.A kórházi oltópontokon Pfizerrel, a háziorvosoknál Sinopharmmal, AstraZenecával, és Modernával folytatódik az oltás. A kormány szerdai ülésének döntéseiről a csütörtöki kormányinfón adnak tájékoztatást.

A mutatók alapján nagyon rossz a helyzet, napok óta Magyarországon hal meg lakosságarányosan a legtöbb ember a járványban, ennek megfelelően meglehet, hogy április hetedike után is marad még a digitális oktatás. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár ugyanakkor azt kizártnak tartja, hogy a tanév végéig maradjon a digitális munkarend.

„kell ahhoz némi optimizmus, hogy az április 7-i nyitást kőbe vésettnek vegyük. Jelenleg valószínűbb, hogy a jelenléti nevelés és oktatás visszaállítása kitolódhat egy kicsit, de ehhez is látni kell a következő két hét fejleményeit” – fogalmazott a Magyar Nemzetnek
.

Kedden minden eddiginél több ember, 252 vesztette életét koronavírusban. A helyzet annyira súlyos, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke azt mondta, hogy az eddigieknél is szigorúbb, kéthetes zárásra lenne szükség. Kincses Gyula szerint az élelmiszerboltokon és a patikán kívül gyakorlatilag mindent be kellene most zárni. A MOK arra kéri a lakosságot: tudatosabban szervezze meg a bevásárlásokat, kerülje a társaságot és a tömegközlekedést.

Az egészségügy terheltségéről gyakran beszél Müller Cecília országos tisztifőorvos is, és ezt támasztja alá az is, hogy számos intézményben átalakításra volt szükség, a hatvani járóbeteg-ellátás pedig szinte teljesen le is állt. A helyzet súlyosságáról egy medikus is beszámolt, ő önkéntesként dolgozik egy sürgősségi betegellátó osztályon. A kórházakban ezek az osztályok állnak a legnagyobb terhelés alatt, hiszen ide érkezik be minden súlyos covidos és nem covidos eset. Megrázó beszámolóját itt olvashatja el...


TUDATOSAN VÁLLALJA FEL ORBÁN AZ ÁLDOZATOKAT A VÍRUS ELLENI HÁBORÚBAN, VAGY TUDATTALANUL SODOR HALÁLBA TÍZEZREKET?

444.HU
Szerző: LANTOS GABRIELLA
2021.03.25.


Orbán Viktor pávatáncos pályafutása során számtalanszor bebizonyította, hogy kijelentései és cselekedetei teljesen ellentétesek. Sajnos ez a járványkezelés során minden eddiginél nyilvánvalóbbá vált. És minden eddiginél fatálisabbá.


A pandémia elején a kissé áthallásos „minden élet számít” lózungú óriásplakátok, videó spotok azt hirdették, hogy a kormány stratégiája világos: az emberéletek megmentése mindenek felett áll. Az első hullám 600 halottal igazolta is ezt. Ezért a második hullám kezdetén, szeptember 12-én 916 új fertőzöttnél és 2 halottnál még magabiztosabban fogalmazott a kormányfő: „Én emberéletekben számolok. Szerintem a tavaszi védekezéssel több ezer, de inkább tízezer idős magyar ember életét mentettük meg, és most sem fogunk kockára tenni egyetlen életet sem, de közben az országnak működnie kell, és a két dolog együtt szerintem lehetséges.”

Szeptember 18-án, amikor a fertőzöttek és a halottak száma tovább emelkedett, expressis verbis kijelentette: “Szükség szerint, ugye, minden döntést a kormánynak kell meghoznia, következésképpen a felelősséget is a kormánynak kell viselnie, leginkább persze nekem. Ezt én vállalom is természetesen, mégiscsak ez a dolgom, mondhatnám, ezért kapom a fizetésemet.”

Az ezóta eltelt fél év bemutatta, hogy a járványkezelés Magyarországon járt a világon szinte a legtöbb halottal.

Ideje számba venni, miért is kell Orbán Viktornak vállalnia a felelősséget. Milyen járványkezelési stratégiát követ és milyen eredményességgel? A világelső halálozás a kormány kormányzóképtelenségének a bizonyítéka? Vagy a mihamarabbi nyájimmunitást kierőltető tudatos stratégia járulékos költsége? Tekintsük át a védekezési stratégia egyes lépéseit.

Az tény, hogy a járvány második hullámának elindulása, szeptember eleje óta az ország a lakosságszámra vetített legtöbb áldozatot felvállaló országok élvonalába került. Aktuálisan San Marinót is figyelembe véve a 6. helyen állunk a fejlett világ országain belül, de a folyamat dinamikája alapján Csehországgal és Montenegróval haladunk a dobogós helyek felé...

MINISZTERELNÖK ÚR! NEM LENNE IDEJE ELKEZDENI FELHÚZNI A MOBILKÓRHÁZAKAT?

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.03.24.


Orbán Viktor szerint nincs nagy baj – az ő olvasatában nem nagy baj, ha egy nap alatt 249 honfitársa elhalálozik, s 7587 megbetegszik; az sem üti még meg a nagy baj mércéjét, ha 11 805 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1423-at lélegeztetőgépen; miként az is rendben lévő, hogy az új betegeket már nincs hova fektetni – ahogy arról hiteles felvételek tanúskodnak. Ha a fentieket ugyanis bajnak tartaná, akkor már épülne az a nyolc-tíz mobil járványkórház, amit – s ezt ő mondta – egyidőben fel tudnak építeni. Ha ma elkezdenék két és fél hét múlva 1500 új covidos kórházi férőhely lenne. Már ha nem hazudott Orbán tavaly.

„Ilyet össze tudunk dobni nyolcat, tízet is, ez a képességünk megvan...Ha nagyon meghajtjuk, akkor 2,5 hét, s ha akarunk, akkor egy időben nyolcat, tízet is fel tudunk építeni az országban...Ha nagy baj van, akkor kellhet” – mondta Orbán Viktor majdnem egy évvel ezelőtt, 2020 április 11-én, a koronavírus-járvány első hulláma idején. A Facebook oldalára feltett – erősen PR-szagú – „tudósítás” az akkor elkészült kiskunhalasi mobil járványkórházban tett látogatását örökíti meg.

Orbán akkor – vezénylő tábornokként – éppen ország-, kórház- és mobilkórházjárással töltötte az idejét, és ennek keretében tartott ellenőrzést (a szóhasználat nem a mienk, a hivatalos koronavírus oldalon számoltak be így a látogatásról) a kiskunhalasiban, amit amúgy eléggé sokára, október elsején vetettek csak be...

SZABAD SZEMMEL: MAGYARORSZÁG A JÁRVÁNY EGYIK MELEGÁGYA LETT, AMI SEHOL SEM SZED ENNYI ÁLDOZATOT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.25.


Deutschlandfunk


Az Európai Parlament várhatóan ma dönt arról, hogy az unió legfőbb bírósága elé citálja a Bizottságot, ha az június 1-jéig nem kezdi meg alkalmazni a jogállami mechanizmust az olyan tagállamok ellen, amelyek megsértik a demokratikus normákat. Brüsszel szóvivője ugyan megismételte, hogy megvárnák, amíg az EUB kimondja a verdiktet a magyar és a lengyel panasz ügyében, miszerint a szankciós rendszer ellenkezik a közösségi joggal, ám közben is regisztrálják az esetleges jogszegéseket, és azokra vissza fognak térni, így egyetlen egy ilyen eset sem sikkad el.

A nagy pártcsaládok azonban azt kérdezik, hogy ha a végrehajtó testület ennyire biztos a dolgában, akkor miért habozik. A német liberálisok egyik EP-képviselője, Moritz Körner úgy fogalmazott: a helyzet olyan, mintha a tűzoltók kiérkeznének a káreset helyszínére, de ahelyett hogy megfékeznék a lángokat, arról kezdenek el vitatkozni, milyen szögben tartsák a fecskendőt. Márpedig ég a jogállam és a Bizottságnak oltania kell, tette hozzá. Hiszen a gondok nem most merültek fel a magyaroknál és a lengyeleknél, miközben nagy pénzeket markolnak fel Brüsszeltől.

Az ellenük szóló bizonyítékok igen nyomósak és a késlekedés további nagy károkat okoz – mondják az indítványt támogató törvényhozók. Egyikük, a zöld Daniel Freund arra emlékeztet, hogy Magyarország nap mint nap kész tényekkel rukkol ki. Le kellett állnia a Klubrádiónak, az újságokat hamarosan nem kézbesítik, ezalatt a Fidesz-kormány egyre körmönfontabb módszereket vet be, hogy lenyúlja az EU-pénzeket. Azok jó részére egyébként már keresztet lehet vetni.

FAZ

Harapófogóba került a magyar diplomácia, mielőtt az EU meghozta a maga szankcióját Kína ellen az emberi jogok megsértése miatt. Egyrészt Peking igyekezett a maga oldalára állítani, miután az Orbán-kormány 4 éve már megakadályozta, hogy az ENSZ illetékes tanácsa elítélje az ázsiai nagyhatalmat. Ám most a próbálkozás felsült, amit előre jelzett, hogy a legutóbbi Selyemút-csúcskonferenciára, amelyen 12 uniós tagállam vett részt, az észtek és a lettek csupán alacsonyabb rangú delegációt küldtek. De hogy mekkora küzdelem zajlott a színfalak mögött, az kiderül abból, hogy az előkészületek ezúttal három napon át zajlottak az unió Politikai és Biztonságpolitikai Bizottságában. A magyarok meggyőzésébe még az USA is beszállt. Kína válasza az volt, hogy megtorló intézkedéseket rendelt el az egész testület ellen, ami nem sült jól el, mert a nagykövetek ugyan nem léphetnek be az országba, ám ez csak összefogásra serkenti a tagállamokat.

De kudarcot vallott tavaly a maszkdiplomácia is, mert nem elég, hogy az áru minősége gyakorta igen silány volt, a nyugati partnereket az is felhergelte, hogy Kína politikai befolyásra akart szert tenni a szállítmányokkal. És egyre inkább gyanakodva nézik az olyan befektetéseket, mint az volt, hogy Peking megvette a pireuszi kikötőt. Egy európai diplomata úgy foglalta össze a lényeget: az EU már túljutott saját naivitásán és pontosan érti, hogy a kínai vezetés világuralomra tör.

Nem véletlen, hogy a napokban tartott NATO-tanácskozáson az amerikai külügyminiszter a nyugati demokrácia szemszögéből az első számú veszélyforrásnak nevezte Kínát, amely ráadásul éket próbál verni a transz-atlanti szövetség tagjai közé. Blinken igyekezett megnyugtatni a többieket, hogy Washington nem akar új viszályt, és azt sem ellenzi, hogy az európaiak együttműködjenek Pekinggel olyan kérdésekben, mint a klímavédelem vagy a járvány elleni küzdelem.

Reuters

Magyarország a járvány egyik melegágya lett, de olyannyira, hogy most már leelőzte az eddigi világelső Csehországot a napi halottak számát tekintve. Szakértők szerint az ok az, hogy most már szinte kizárólag az igen virulens brit variáns pusztít. Azon felül az egész régióban sok a nagy gyár, ahol általában nem lehetséges a távmunka, és a kormányok ezúttal vonakodnak zárlatot elrendelni, mert a múlt évi visszaesés után nem akarnak újabb csapást mérni a gazdaságra.

Az egész térségben küszködnek a kórházak, hogy el tudják látni a rengeteg koronabeteget, ezen belül a magyar egészségügy különösen nagy nyomás alá került. A hónap elején nagyjából az ágazat 4 ezer dolgozója vette a kalapját, mert nem kért az orbáni reformokból. Ám a kilépések csak súlyosbították az évek óta tartó szakemberhiányt. A fertőzésveszély ellensúlyozására idáig 1,7 millió ember kapott legalább egy oltást, de még ez sem elég.

Az alacsonyabb jövedelmekből az következik, hogy többen kénytelenek eljárni munkába, márpedig ily módon fokozottan kiteszik magukat a veszélynek. De az is közrehat, hogy az érintett kormányok kevesebb táppénzt fizetnek, mint amennyit nyugaton szokás. Orbán Viktor mégis azt puhatolja, hogy óvatosan újra megnyitnák a boltokat, noha a ragály terjed.

Bloomberg

Jóllehet a magyar kormány gyorsabban oltja be a lakosságot, mint a legtöbb uniós tag, az ország mégis a földkerekség legsúlyosabb adatait produkálja: a népességszámhoz viszonyítva sehol sem szed ennyi áldozatot a járvány. Az eltelt 7 napban 151,4 halálesetet regisztráltak egymillió főre vetítve, ugyanakkor az oltások alapján csak Málta áll jobban. A magyarok ötféle vakcina közül választhatnak, igaz, a Szputnyik V-t és a Sinopharmot még nem engedélyezte az európai hatóság.

De a helyzet rávilágít, hogy egymagában nem sokat ér, ha immunitást adnak a lakosságnak, szükség van igen kemény korlátozásokra is. Magyar orvosok pont ezt sürgetik, miután kórházak már önkéntesek közreműködésére szorulnak a páciensek ellátásához. Orbán azonban csupán az érvényben lévő intézkedések hatályát hosszabbította meg, Ugyanakkor arról tárgyal, hogy miként lehetne enyhíteni a szigoron, ahelyett, hogy bekeményítene.

Le Monde

Izraelben szerencsésen lezajlottak a választások, de az országban példátlan veszélybe került a demokrácia Netanjahu alatt, noha az állapotokat nem lehet egy lapon említeni azzal, ami az orbáni Magyarországon történik, vagy amit Trump művelt. Így értékeli a helyzetet a tekintélyes párizsi politikatudományi egyetem, a Science Po egyik nyugalmazott professzora. Samy Cohen szerint azonban az izraeli kormányfő is bőszen támadja az ellensúlyokat és közintézményeket – a népakaratra hivatkozva.

Az Alkotmánybíróság elleni fellépésben még nem jutott arra a szintre, mint magyar kollégája, de egyértelmű, hogy a nemzeti-vallási jobboldal ki akarja iktatni a törvények alkotmányossági felügyeletét. A Legfelsőbb Bíróság meggyengítése végzetes csapást jelent a jogállamra nézve. A miniszterelnök is próbálja megosztani a társadalmat, hogy lehetőleg semmi se akadályozza uralmát, miközben a nemzeti egységet és az arabok támogatását sürgeti.

Mindent egybevéve nagyon-nagyon beteg az izraeli demokrácia, hiszen baj van a fékekkel és ellensúlyokkal, a kisebbségek alapjogai sérülnek, íratlan szabályokat nem tartanak be és nyoma sincs a politikai mérsékletnek. A közös értékeket Izraelben még soha nem vonták kétségbe olyan nyíltan, mint Netanjahu 12 éve alatt, a szélsőjobbos szövetség égisze alatt.

A támadások ráadásul nem csillapodnak az ellenzék, a civilek és az arabok ellen. A hivatkozási alapot a zsidó nemzetállam alkotmánya adja. Aszerint az ország csakis a zsidóké. A Legfelsőbb Bíróságot pedig sürgetik, hogy hajoljon meg a nép választott képviselőinek akarata előtt. Netanjahu úgy állítja be, hogy összeesküvés célpontja, mintha új Dreyfus lenne.

Miközben az ország történetében példátlan módon hivatali idejében több vádpont alapján bírósági eljárás van folyamatban ellene. Ám ő azon dolgozik, hogy lejárassa az igazságszolgáltatást és felrúgja a demokratikus normákat.

A helyzet semmiféle derűlátásra nem ad okot. A baloldal még sosem volt ennyire vértelen. A bíróságok függetlensége, a hatalmi ágak szétválasztása és a közvélemény ellenállása alapvető volna a demokrácia védelmében. Ám az emberek nagy része közönyös. Ugyanakkor ha a kormányfő hatalmon marad, a nála is radikálisabb ultraortodoxokkal karöltve, akkor arra kell felkészülni, hogy még pusztítóbb roham indul a jogállam ellen.

Die Presse

A Kurier után a vezető osztrák lap sem megy el amellett, hogy Tóth Krisztina változatlanul sértegetések és fenyegetések célpontja a közösségi hálón, miután kifogásolta olyan ikonikus szerzők nőképét, mint Jókai Mór. A helyzet már odáig fajult, hogy jószerével az utcára sem mer kimenni. Szerinte a jelek nagyon is afelé mutatnak, hogy kormány közeli orgánumok összehangolt kampányt folytatnak ellene.

A helyzet megértetésére a Die Presse kitér arra, hogy Jókait imádja a közvélemény, hazafiságának máig ható jelképes politika ereje van, arról nem beszélve, hogy annak idején mennyire támogatta a magyar irodalmat és nyelvet a Habsburgokkal szemben. Az újság is idézi Bárány Anzelmnek, a Bécsi Collegium Hungaricum igazgatójának levelét, amelyet több osztrák alkotóközösség tiltakozásra válaszul küldött, és amely azt hangsúlyozza, hogy végignézte a magyar sajtót, de abban semmi nem támasztja alá, hogy az írónőt rasszista vagy szexista alapon támadnák. Központilag irányított hadjáratról meg végképp nincs szó. De ha mégis érkeznének fenyegetések, akkor forduljon nyugodtan a rendőrséghez.

FANTOMAS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.25.


Nem tehetek róla, de amikor kiderült, hogy repülőtér készül épülni Felcsút mellett-közelében, ez olyan volt nekem, mint Proust Madeleine-je és teája, szóval gyermek lettem újra, de nem lovagoltam fűzfasípot fújva, hanem ültem a mozi sötétjében. Most képzeljük el a kölök Kázmért, midőn szíja magába az élményeket, Inota szeletet majszol a film nézése közben vagy kakasnyalókát szopogat, és meghasonlik az ő lelkében, amikor Brunner plébános keresztényi intelmei, az úttörők tizenkét pontja, és a mozi előtti bájos felszólítás kicsivel nagyobb pajtásától, miszerint adhatol ám két forintot, egyként kavarog Kázmér lelkében. A vásznon pedig győz a gonosz.

Úgy ér véget a filmalkotás, hogy Kázmér hallja Fantomas gúnyos kacagását, amint elmenekül Louis de Funes felügyelő elől tengeralattjárón, szárnyas autón vagy rakétán, amely az ódon várkastély tornyából hasít a magas levegőég felé. Tehát nincs katarzis, nem a jó győz, hanem a gonosz. A kölök Kázmér nem ilyenhez van szokva, amikor a világszép magyar népmeséket tanulmányozza vagy a Grimm horrorokat, nincs legkisebb fiú, se fele királyság, Fantomas röhög és röpül, Louis de Funes pedig toporzékol. Jól áll neki a toporzékolás, de ezt a kölök Kázmér még nem állapítja meg, mert teljesen elanyátlanodott, ahogyan találkozott a nagybüdös élettel.

Fantomas, az ősgonosz mérhetetlen mennyiségű pénzzel rendelkezik, technikai csodái vannak, ezekkel, és végtelen romlottsággal bűnözik, s olybá tűnik, csak a bűnözés kedvéért. Mert mindene megvan, a velejéig züllöttség csak passzió nála, különösebb célja nincs, csak azért teszi, hogy ne kelljen unalmában a körmét reszelgetnie. Ennyi morális elemzés elég a filmalkotásról, mert most arról lesz szó inkább, miként égett bele a kölök Kázmér képlékeny tudatába, ahogyan a rakéta előtör a kastély tornyából, benne ül a gonosz, kormányozza el a rakétát a büntetés elől, Louis de Funes pedig csak tehetetlenül toporzékol, mint már egyszer megmutattam. Milyen az, ha hoppon maradunk tehát.

Ha nem tudunk igazságot szolgáltatni, a pofánkba röhögnek, ahogyan menekülnek el a számonkérés elől, amikor a bűn nem nyeri el méltó büntetését. Szóval reptér épül Felcsútnál, ami annak fényében érdekes, hogy Fekete-Győr háromnapos programjában szerepel, lezárja a reptereket, hogy a mi gonoszunk ne tudjon Fantomasként menekülni, s ne kelljen tehetetlenül toporzékolnunk. Mert Ferihegyet el lehet torlaszolni ugyan a menekülő elől, de egy, a budi tövében terpeszkedő reptér rajta a hű szolgákkal már macerásabb, azon keresztül szabad a légtér akármely kipcsak diktatúra felé. Ilyenek is felötlenek az emberben, ha kölökkorában Fantomast nézett a moziban, felnőve pedig Neriában adatik élnie...