2018. augusztus 24., péntek

A MAGYAR GYEREK GYARAPÍTJA ÉS VÉDI AZ ILLIBERÁLIS TÁRSADALOM ÉRTÉKEIT ÉS A GAZDAGOK PÉNZÉT

KOLOZSVÁRI  SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2018.08.24.Rohamosan itt van szeptember. Szép őszi hónap. Azt nem tudom, hogy az iskolások mennyire örülnek, hogy vége a lazításnak, mennyire készültek az újabb megrázó változásokra, a nagy izgalmakra. A kormány harcra kész a gyerekek életének bearanyozására, készen áll arra, hogy elhintse virágzó országunk kis polgáraiban a magyarság, a hazaszeretet kicsi magvait.

Azt a betyárját, ezt az ükapám ükapja is így gondolta! Annyi dolguk van csupán a tanáraikkal együtt az iskolában, hogy tanítsák és megtanulják, amit Állam bácsi már jó előre kiagyalt. Sorvezetőnek álljon itt a magyar gyerekek törvénye. Orbán Viktor alkotása. Rajában erő, rend és fegyelem uralkodik. Rajvezető: maga Orbán. Naplófelelős: Németh Szilárd. Zászlós: Semjén Zsolt. Őrsvezető: Rogán Antal. Nótafa: Polt Péter. Pénztáros: Mészáros Lőrinc.

1. A magyar gyerek hű gyermeke Magyarországnak, a leendő királyságnak. Felelősséggel dolgozik érte, már tizenhat éves korában is.

2. A magyar gyerek erősíti a diktatúrák barátságát; védi az embereket a Soros-bérencektől.

3. A magyar gyerek szorgalmasan tanul, a Fidesz-világ és önmaga megismerésére törekszik – származásra, iskolai végzettségre, lakóhelyre, nemre, bőrszínre, vallásra való tekintettel.

4. A magyar gyerek gyarapítja és védi az illiberális társadalom értékeit és a gazdagok pénzét.

5. A magyar gyerek ahol tud segít, és önként szolgálja a kormánypártiak családi, baráti, haveri közösségeit.

6. A magyar gyerek igazat mond és igazságosan cselekszik, ahogyan az a Semjén-féle kereszténydemokrata bibliában meg van írva.

7. A magyar gyerek szereti, tiszteli szüleit, nevelőit és az idősebbeket, mindennap elmond értük egy Miatyánkot.

8. A magyar gyerek igaz hű barát.

9. A magyar gyerek bátor és fegyelmezett, a dutyiban sem sír.

10. A magyar gyerek szereti és védi a természetet; örül az új paksi atomerőmű építésének; nem vágja ki a fákat; itthon nem szórja el a kakis pakkot.

11. A magyar gyerek edzi testét és óvja egészségét a felcsúti Ifjúsági Orbán Viktor Stadionban.

12. A magyar gyerek úgy él, hogy méltó legyen a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség + a Kereszténydemokrata Néppárt tagságára.

+ 1. A magyar gyerek szüleivel együtt köteles megtanulni a hajdani, Rákosi Mátyást éltető dalokat – a név aktualizásával:...


A PELENKAHÁBORÚ HÁROM ASPEKTUSA, MELYEKRŐL KEVÉS SZÓ ESETT EDDIG

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.08.24.


A közszolgálatinak csúfolt televízió is szükségét érezte annak, hogy beszálljon Orbán Ráhel oldalán az úgynevezett pelenkaháborúba, ugyanis az érintett ma már nem egyszerűen a miniszterelnök egyik gyermeke, hanem bizonyos értelemben a szellemi örököse is. Így aztán, aki szóvá teszi, hogy Orbán Viktor legidősebb lánya eléggé el nem ítélhető módon egy horvát autópálya mellett helyzete el gyermeke bűzös csomagját, az tulajdonképpen Soros György fizetett ügynöke. Azt azonban, hogy a családtagokat is kikezdik egy gyilkos politikai kampány részeként, a kormányzópárt tette napi rutinná. Lássuk tehát, miként mérhetjük le a magyar közélet állapotát a „kakigate-en” keresztül!

1. Nem is volt olyan rég, amikor az egyik legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét nyíltan vagy aljas célozgatásokkal folyamatosan lebuzizták a kormányhoz közel álló sajtóorgánumok. Vona Gábor felesége hiába kérte Orbán Viktor feleségét, hogy legalább a gyermekeire való tekintettel állítsa le a férjét, és utasítsa a kormánypropagandát az ilyen nemtelen eszközök mellőzésére. A végén azonban maga a miniszterelnök is beszállt a lejárató kampányba azzal, hogy a parlamenti felszólalásában is Vona nemi identitásán élcelődött. A kormány tehát szelet vetett, és vihart aratott. Orbán Ráhel hibát követett el, és esze ágában sincs bocsánatot kérni, ugyanakkor valakik utasították a kormánymédiát, hogy védjék meg a kakis vádaktól a kormányfő lányát. Az eredmény közismert: szánalmas próbálkozások, hogy hőst csináljanak az amúgy szemérmetlenül szemetelő anyukából. A végén kínjukban azt találták ki a kormány kommunikátorai, hogy erről is a migránsok tehetnek. Hát persze, hogy ő utánuk takarított a terhes magyar anyuka. Hogy ez elsőre miért nem jutott eszükbe?
...

LÁSSUK, HOGYAN ÉRTELMEZI A MÉRCE NEVŰ PORTÁL A KAPITALIZMUST!

1000 A MI HAZÁNK 
Szerző: HaFr
2018.08.24.


Tóth Csaba Tibor jegyez egy cikket a mai Mércén, amelyet az ihletett, hogy Magyar József tulajdonos eladta a Hungerit nevű csirkevágóhidat és élelmiszercéget Csányi Sándor egyik érdekeltségének, és vételár egy részét szétosztotta a a dolgozók között.

Nos, kezdjük azzal, hogy az eladási ár 16 milliárd körül lehetett, nem 420 millió, amit Magyar József eztán szétoszt. A különbözetből az látszik, hogy a Mérce nem ismeri se a céget (a Hungerit lényegesen értékesebb cég annál, hogy ennyiért eladta volna a tulajdonos), se a tranzakciót, és így tulajdonképpen az egész erkölcsi példázata elesik, de legalábbis kb 95%-kal gyengül (a 16 Mrd és a kb 400 mio különbözete).

Az erkölcsi példázat az volt (lett volna), hogy a pénzosztást a tulajdonos nem jótékonykodásnak szánta, hanem az jár a dolgozóknak, írja a szerző. Mármost én nem csak a Hungeritet ismerem valamennyire, hanem Magyar Józsefet is, aki egy remek, jószívű ember, de ezt a szót, hogy jár, sem a videóban nem mondta ki, se nem gondolhatta, ellenben azt mondta, hogy a dolgozók hozzájárultak a vállalat felépítéséhez, és ő ezzel ismeri el a teljesítményüket. Járni tehát senkinek nem jár semmi, mint ahogy Magyarnak sem jár a kb. 95%, hanem szintén megdolgozott érte (kockázatot vállalt, beleölte az életét stb.). Tehát ezt a szocialista szöveget és az olvasó félrevezetését (láttuk, nem előszörre a rövid cikkben) be kéne fejezni.

A félrevezetés következő etapja, ahogy a szerző kiterjeszti ezt a tanulságot arra, hogy na ugye, milyen jól működhete az ún. szövetkezeti modell máshol is (miután itt sem az működött, hanem a kapitalizmus és a tulajdonosi etika egyszeri ilyen mérvű megnyilvánulása). "Felfogása egy a nyugati piacgazdaság keretein belül is nagyon sikeres, szocialista vállalati modell, a szövetkezetek alapfilozófiáját idézi" -írja Tóth. Édes Istenem... Piacgazdaságon belüli szocialista modell -- ez vajon mi lehet?

ITT OLVASHATÓ
...

SPIKE LEE KÍMÉLETLENÜL ŐSZINTE: TRUMP LEPOROLTA A KLÁN NYELVÉT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CSÁKVÁRI GÉZA
2018.08.24.

Spike Lee, az idei Cannes-i filmfesztiválon a zsűri nagydíjával elismert Csuklyások – BlacKkKlansman rendezője elismerésre méltó őszinteséggel beszélt művének ideológiai hátteréről, és arról, hogy Amerika történelmének legfontosabb választása előtt áll.

A Csuklyások életveszélyes ívet ír le a felzaklató erejű dráma és a komédia műfajai között. Nekem, mint filmkészítőnek a forgatókönyv az iránytű, amely meghatározza hova és merre haladj. Amikor Jordan Peele felhívott és telefonon gyorsan elregélte miről is van szó – egy fekete rendőr beépül a Ku-Klux-Klánba – úgy hangzott, mint egy abszolút őrültség, miközben igaz történetről volt szó. Ha valami ennyire abszurd, akkor természetes, hogy olykor röhejes szituációkat kreál. Sok dráma nem viseli el az intelligens humort sem, de itt kötelező és kikerülhetetlen volt. 

Van esetleg olyan film, mely hasonlóképpen működik? 
Naná. Ott van például a Doktor Strangelove. Vége a világnak én meg röhögtem Peter Sellers minden megmozdulásán. Ebben a műben Kubrick megtalálta a tökéletes egyensúlyt. Elég sokszor hangzik el a filmben az „America First” szlogen, többféle kontextusban, mely egyértelmű utalás Donald Trump rezsimére. Akkor hadd világosítsam fel: az „America First” fő kifejezése volt a Ku-Klux-Klánnak az 1920-as években, amikor a migránsellenes megnyilvánulásaik voltak. Szóval, ez a szlogen, ahogy ön nevezi, nem újdonság. Nevezzük úgy, hogy a „narancs ügynök” és csapata újrahasznosította, leporolta, kifényesítette, de egy dologban nem változtattak: továbbra is a gyűlölet áll mögötte. Számomra ez a kifejezés a szeretetet jelenti. Számomra a mostani amerikai kormány két jelenségnek a parafrázisa: pénz és gyűlölet, illetve gyűlölet és pénz. A sorrendben nem vagyok biztos. 

Hadd tegyek fel egy elméleti kérdést: a Csuklyásokban az ostoba rasszista karakterek egy része meghal – így döntött alkotóként. De mit tenne az efféle emberekkel a valós életben? 
Köszönöm, jogos felvetés. Novemberben az Egyesült Államokban időközi választások lesznek – talán a legfontosabb az ország történelme során. A demokraták számos pozíciót vissza fognak szerezni és én abban hiszek, hogy ez elindít majd egy hosszabb eseménysorozatot, ami két évvel később az elnökválasztásnál fog kulminálódni. Teljes a bizalmam Robert Mueller-ben. Olyan ez a fickó, mint egy agysebész, nem rohan sehova, csöndben gyűjti az információkat, amíg a kalapács végül le nem súlyt a konzervatívokra. Ebben hiszek, reménykedem...

SZENTENDRÉN IRODAPARKOT ÉPÍTENÉNEK A DUNA-PARTRA A KASZINÓ HELYÉRE, HELYI CIVILEK TILTAKOZNAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2018.08.24.


Irodaházakat, a jelenlegi elgondolások szerint kettőt is építene a szentendrei Duna-partra, az úgynevezett Postás strand szomszédságába az energiakereskedő CYEB Kft., az önkormányzat egyetértése és a helyi civilek tiltakozása mellett. Kerestük a fideszes hátszelet, meg is találtuk. Videóriport.

Az Index strandajánló videójába is bekerült Szentendre Postás strandja, a drónfelvételeken valóban csinosan mutat a 200-300 méter hosszú homokfövenyes, ártéri ősfákkal övezett Dunapart-szakasz. A valóság kicsit lehangolóbb, ahogy a Társaság az Élhető Szentendréért (TESZ) Facebook-oldalán kommentelők meg is jegyzik, esetenként például a 25 ezres város szennyvize is errefelé ürül a folyóba.

Ottjártunkkor a strand rendezett volt, a szemetet konténerbe gyűjtötték – szintén a kommentekből tudni, hogy ez sajnos nem mindig van így -, de a füves szakaszok elviseltek volna némi öntözést.

A nem elviselhetetlenül zsúfolt, de a helyiek és a kirándulók által szemmel láthatóan szívesen használt plázs nagy előnye, hogy a Duna-kanyar ékszerdobozaként számon tartott kisváros történelmi negyedének kapujában található. Vagyis akár turisztikai attrakció is lehetne. Hogy ezt úgy lehet-e a leghatékonyabban elősegíteni, hogy a város rendezi, ami rendeznivaló akad a köztulajdonú területen, vagy úgy, hogy a szomszédba sokparkolós irodaház-kompexumot enged építeni? – erről vitáznak most leginkább közösségimédia-felületeken a helyiek...

JELEN KIRÁLYI SAJTÓMOCSARUNK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.08.24.


Ismert a mondás, hogy statisztikából csak a saját hamisítványnak érdemes hinni. A HVG összeállítása szerint mostanság a magyar királyi televízió bukott le a nagyüzemi ál-hírgyártással. Lehetne talán álhír-gyártásnak is nevezni. Ha nem lenne egy egészen árnyalatnyi különbség a kettő között.

A német forrásokra is támaszkodó, említett, összeállítás nem kevesebbet mond, mint azt, hogy ismerten szélsőjobboldali szereplőkkel forgatták le azokat a híradó-betéteket, amelyek alapján azt hihetnénk, hogy minden nappal rosszabb a németeknek. Jobbára, talán mondani sem kell, a migránsok miatt. Akik nélkül a német ég is kékebb lenne. Azok számára, akik genetikai fanatikusok, okvetlenül. A valóság-alaphoz meg visszanyúlhatnak Hitlerhez. Aki ugyebár köztudottan két méter magas, szőke, és kék szemű volt. Ja, nem. Ami nem jelenti azt, hogy a bevándorlók szentek lennének. De az emberi szemétség nagyjából homogén eloszlásúnak tűnik. Az a mocsár, ami a sajtó etikai alapjainál bugyborékol pedig mélynek.

Ugyanakkor a királyi híradó talán mégsem gyárt álhíreket. Elvégre egy szélsőjobboldali politikus mélyen meg lehet győződve arról, amit egy interjúban állít. Számára az nem álhír, hanem a saját rögvalósága. Azon lehet vitatkozni, hogy miért játssza el az éppen megszólított járókelőt a magyar híradósok kedvéért. De ezt tekinthetjük úgy, hogy számára az üzenetének a közzététele a lényeg. Mint egy hirdetésben. Ha ehhez járókelőt kell eljátszania, akkor eljátssza. A szélsőjobbos résztvevő szempontjából a magyar forgatócsoport egy lehetőséget ad, amellyel bolondok lennének nem élni...

L. SIMON KIAKADÁSA, FELCSÚT-SZINDRÓMA ÉS A VÍZILABDA-VÁLOGATOTT LEBŐGÉSE: A TAO HALÁLOS ÖLELÉSE

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2018.08.24.


Százmilliárdok mentek egy ellentmondásos rendszerbe, amely lehetőséget adott falusi csapatoknak a túlélésére, gyerekeknek a játékhoz való hozzáférésre, miközben kódolta a korrupciót, tagadta a teljesítményt, így szükségszerűen ártott a magyar sport versenyképességének – a tao sztorija a kezdetektől az „ellopott” milliárdokon és álmokon át a Felcsút-szindrómáig.

A szekér tavaly már olyan jól ment, hogy összesen 37,46 milliárd forintnyi adót engedett át az állam 315 előadó-művészeti szervezetnek. A szakmában keringő pletykák szerint ennek minimum a tíz százalékát adják vissza „jutalékként”, de egyesek szerint a kézen-közön eltűnő pénz nagysága tavaly meghaladta a hétmilliárd forintot

– írta L. Simon László a Magyar Időkben megjelent dolgozatában a kulturális tao-rendszerről, az ATV-ben pedig egyenesen azt mondta, a tao-pénzek egy részét ellopják. A fideszes országgyűlési képviselő, volt államtitkár egyúttal közölte, hogy – Orbán Viktor korábbi állításával szemben – a tao közpénz. Nagyjából abban az időszakban, amikor L. Simon kifakadt, amiért iszonyatos mennyiségű közvetett állami támogatás folyt el, és a „a tao-rendszer korrumpálódott” – nyilván nemcsak a támogatások jóval kisebbik részét begyűjtő kulturális területen, hanem a sportban is –, a magyar férfi vízilabda-válogatott a 8. helyen végzett a sportág Európa-bajnokságán. Az Eb-kudarcról kérdeztük az olimpiai bajnok Gerendás Györgyöt, aki azt is mondta:

Taohuszárcsapatok jönnek létre, amelyek pusztán a megélhetés miatt csinálják...

KISEGEREK VAGYUNK A LABIRINTUSBAN, AHOL MINDEN UTAT LEZÁRTAK

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.08.23.


Egy hatvannyolc éves nő egyik napról a másikra stroke-ot kapott, és magatehetetlenné vált. A családja nem tudta odahaza gondozni, ezért ápolási otthonba akarták vinni. Ez viszont nem volt olyan egyszerű. Heteket töltöttek azzal, hogy a kórház, a gyámhivatal, a szociális otthonok és a bíróság között cikáztak, miközben azzal vádolták őket, hogy nem akarnak gondoskodni a saját családtagjukról. Végül fél évre sikerült helyet találni neki, de széles kapcsolatrendszer és több százezer forint nélkül még ennyire sem futotta volna. 

“Június elején, egy hétfői reggelen hívtak a bankból, hogy az én nevemet találták legfelül az anyósom híváslistájában, és siessek, mert nagy a baj, kihívták a mentőket” – mesélte Eszter, akivel egy vidéki nagyváros közelében találkoztunk. Kiderült, hogy a 68 éves Erzsébet stroke-ot kapott, és olyan rossz állapotba került, hogy néhány órával később a kórházban már a saját fiát, Tamást sem ismerte meg. Aznap este szinte semmi közelebbit nem tudtak meg az állapotáról, másnap viszont a kezelőorvos közölte velük, hogy a család addigi élete jóformán véget ért.

Erzsébet bal agyféltekéje olyan súlyosan károsodott, hogy fél oldala nagyfokú izomgyengeség miatt lebénult, valamint a beszédkészsége és a megértést szabályozó központja is szinte teljesen működésképtelenné vált. Az orvos ezt úgy írta le Eszternek és Tamásnak, mintha Erzsébetnek minden hallott szó, de még a saját gondolatai is kínainak tűnnének. Mivel azt mondta, hogy ez nem is nagyon fog változni, gondnokságra szorul, és arra kérte őket, hogy másnapra döntsék el, haza tudják-e vinni a nagymamát állandó gondozásra, vagy intézményi ellátást kell keresniük neki.

Ráadásul Erzsébetnél súlyos cukorbetegséget is diagnosztizáltak, amiről addig senkinek nem volt fogalma. “Az anyósom egy elképesztően makacs nőszemély. Soha nem ment el orvoshoz, az elmúlt huszonöt évben még háziorvoshoz sem volt hajlandó beiratkozni. Volt egy seb a lábán, ami egy évig nem akart begyógyulni, de hiába mondtam neki, hogy ez cukorprobléma lesz, és el kéne menni orvoshoz, nem volt hajlandó. 30 feletti cukorral került be a kórházba”...

TAVALY MÁR 125 MILLIÁRDOT SZÓRT A A CÉGEK KÖZÉ A KORMÁNY HAZAI FORRÁSBÓL

G7/24.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2018.08.24.


Egyre többet pénzt költ a kormány a magyar költségvetési forrásokból cégek támogatására, ezek hatékonysága azonban finoman szólva is kétséges. Ráadásul a pénzek egy része nehezen átlátható közvetítőkön keresztül jut el a vállalatokhoz.

A régóta vitatott rendszer pártolói szerint olyan beruházások valósulnak meg Magyarországon a támogatásoknak köszönhetően, amelyek enélkül nem jönnének ide. Vállalatvezetőkkel beszélgetve azonban inkább az a kép rajzolódik ki, hogy a támogatás egy kevéssé fontos szempont a döntésükben, általában akkor kezdik keresni ezeket a lehetőségeket, amikor már eldőlt, hol valósul meg egy fejlesztés.

2017-ben mindenesetre rekordot döntött a cégek állami támogatása: számításaink szerint majdnem pontosan 125 milliárd forintot fordított erre a kormány két minisztériuma. Ez tekintélyes összeg, már csak azért is, mert az összes vállalat 624 milliárd forint társasági adót fizetett tavaly. Még egyszer érdemes hangsúlyozni, hogy itt nem uniós forrásokról, hanem a magyar költségvetésből finanszírozott támogatásokról van szó.

A jelenlegi rendszerrel az a fő gond, hogy a hatékonyan működő cégektől esetenként járadékvadász, hatalomhoz közeli vállalatokhoz csoportosít át forrásokat, ami végső soron rombolja a magyar gazdaság hatékonyságát.

A másik gyakori eset, hogy olyan beruházásokhoz kapcsolódik a támogatás, amelyek enélkül is megvalósulnának...

MEGINT LEHETNE SZABAD EURÓPA RÁDIÓ ÉS EZ NAGYON FÁJNA ORBÁNÉKNAK

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2018.08.22.


Az amerikai Kongresszuson múlik, hogy a sajtószabadság sanyarú helyzete miatt sugároz-e ismét magyarul a Szabad Európa Rádió. A Szabad Európa főszerkesztője tanácsosnak tartaná, ha a rádió nem csupán bolgárul és románul újítaná fel adását a térségben, hanem más nyelveken is. Nenad Pejic arra a kérdésre válaszolta ezt, hogy miért éppen Romániát és Bulgáriát választották ki régi-új célországként, amikor a magyaroknál és a lengyeleknél ugyancsak veszélyben van a sajtószabadság. A részletekről szólva kifejtette, hogy ők csak javaslatot tehetnek, a végső döntés joga azonban az amerikai törvényhozásé. Elárulta ugyanakkor, hogy részükről más államokat is felvetettek, de szerinte azok ügyében még nem mondták ki az utolsó szót. Merthogy sokan gondolták, hogy a kommunizmusnak vége, jön a demokrácia, ám ez nem megy ilyen gyorsan...

A HATALOM- ÉS PÉNZMÁNIÁS GAZDA KEDVÉÉRT NAPONTA MEGMÁRTÓZNI A MOCSOKBAN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.08.24.


Azért ez mekkora húzás volt: rögtön miután a szaros pelenkát kibaszták Horvátországban az út szélére, mert amúgy is retek volt mindenfelé, meg kuka sem volt, Orbán Ráhel Tiborcz Szállodaüzemeltető István nevű férjeura előrángatott a sifonérból 6 milliárd magyar forintot és megvásárolta Mészáros Lölö Konzum PE magántőkealapjától az Appeninn Holding Zrt, 20,59 százalékát. Zsír. Lepapírozták a szajrét, fátylat a szaros pelenkára, a Balaton már az övék, a fél ország már az övék, most meg már hivatalosan is az Orbán-família pénze az, amit a közbeiktatott nemstróman által kimartak a közösből. Jól értettem? Ha nem, akkor bocs.

De szerintem jól értettem, úgyhogy pálinkás szépjóreggelt mindenkinek, péntek van és a NER ezennel egy új korszakba lépve dübörög tovább. Amit az értelmesebb polgár eddig is világosan látott, de amit hatalmasék sértődötten, maguknak kikérve (és közben toppantgatva) titkoltak, az immár hivatalos tény. Majd most lehet azzal védeni a mindenféle hazugsággal leöntött törvényesített korrupciót, hogy mennyivel előrébb vagyunk, mint az elmúlt nyolc év előtti elmúlt nyolc évben: ameddig Gyurcsány az idegenszívű multik nevére íratta az országot, az Orbán dinasztia a saját nevére íratja. Ugye micsoda különbség? Nekem EZ a júliusi cikkünk jut eszembe erről a rivaldafénybe kitolt beismerő vallomásról, és kurvára nem vigasztal, hogy ekkor már nem először szóltunk.

Úgy tűnik, az ország választásokat eldönteni képes része még mindig nem aggódik, ellenben tapsikolva rágja a mindmeghalunkhanemaFidesz-migránsok-Brüsszel-elnyomnakminketlázadókat gittet, az Orbán família megmilliárdosodását pedig tegnaptól is ugyanolyan vehemenciával fogja tagadni, bagetellizálni, szaros témákkal figyelemelterelni a holdudvar. A legutolsó közönséges, mezei, bénakacsa, semmiből semmit nem értő képviselőtől az utolsó betanított propaganda-szalagmunkásig. De azért engem változatlanul érdekelne, milyen érzés lehet (nyilván ehhez szükséges volna az idecitáltaknak rendelkezniük valamiféle lelkiismeretnek csúfolt izével) a küldetéstudatos, hatalommániás, pénzéhes, gátlástalan gazdájuk kedvéért naponta megmártózni a mocsokban úgy, hogy miközben a miniszterelnök pereputtya csilliárdokban méri a boldogságát, nekik ehhez mérten csak konc és alamizsna jut? Milyen lehet egy erkölcsi hulla szolgálatában erkölcsi hullává zülleni és a szentnek vélt cél(ok) nevében naponta hazudni, bemószerolni, nekirondítani olyan polgártársaiknak (is), akiknek semmi közük ezekhez a mocskos politikai küzdelmekhez, akiknek nem aköré szerveződik az életük, hogy a Fideszt lehetőleg az idők végezetéig hatalomban tartsák, mert akkor nekik életük végéig nem kell hagyományőrzésből nélkülözni, saját erőből boldogulni és saját jogon lenni valakivé
?

MINDENT ÁTITAT A BUNKÓSÁG IRÁNTI KORMÁNYZATI IGÉNY - FALKAFORRADALOM

168 ÓRA ONLINE
Szerző: TÓTH ÁKOS
2018.08.24.


A magyar hatóságok a szerb határon lévő tranzitzónában éhezetik azokat a felnőtteket, akiknek a menekültkérelmét első fokon elutasították. Erre Iványi Gábor lelkész, az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője úgy akarta felhívni a figyelmet, hogy élelmet vitt a táborhoz, de kiosztani nem tudta: nem engedték be. Mindeközben a miniszterelnök lánya Horvátországban öregbíti hazánk hírnevét azzal, hogy szaros pelenkát helyez el nagy műgonddal az út szélére, nehogy már a kukáig kelljen cipelnie, biztosan zavarja a bűz. A felcsúti önkormányzat felszólítja a településen lévő kátyúk egy részét megszüntető Kétfarkú Kutyapártot, hogy állítsák vissza a kátyúk eredeti állapotát, máskülönben a kátyúk helyreállításának költségeit rájuk terhelik. Egy buszvezetőt is igen nagyon idegesített a napokban egy négyéves kislány, aki többszöri felszólítása ellenére is vizet merészelt inni az ő buszán, a 35 fokos hőségben, ezért le kellett szállítania őt és családját.
Ezekben a zűrzavaros napokban valaki a VII. kerületben beleköt Hont Andrásba, a HVG publicistájába, és akcióját videóra is veszi. Honton azt kéri számon, agresszívan, hogy miért férgezte le a 888.hu nevű portál munkatársait, amit ő magára vett, még ha nem tartozik is közéjük. Hont ugyanis a Facebook-oldalára korábban azt írta, hogy „ha Kovács Zoltán, az összes 888-as féreg, a magyartalan idióták egymás tetejére állnak, akkor sem érik el annak a 89 éves néninek a bokazokniját, aki négy földrész egyetemein tanított”. Hont ezt Heller Ágnes védelmében írta, akit Kovács Zoltán, a magyar kormány szóvivője öreg, bigott kommunistának nevezett arra reagálva, hogy a magyar filozófus egy lengyel lapban zsarnoknak minősítette Orbán Viktort. Hontot lehet szeretni vagy nem szeretni, lehet vele egyetérteni vagy sem, mindenesetre tény, hogy több tehetség szorult belé, mint a fél magyar alt-right mozgalomba, de ez tulajdonképpen mindegy is: az összes esetet egybeköti a menekültekkel való eljárástól és a buszvezetőtől kezdve a kátyúk helyreállítását követelő felcsúti önkormányzaton és a szaros pelenkát az út szélén hagyó Orbán Ráhelen keresztül a Hontot ért agresszióig bezárólag az új magyar csodafegyver: a bunkóság...

AKI NEM AD ENNI A FELEBARÁTJÁNAK, AZ NEM KERESZTÉNY

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.08.23.


Orbán Viktor az illiberális fasiszta rendszerét kereszténydemokráciának nevezte át, mert az jobban hangzik, és ha a keresztény címkét teszi a fasizmusra, akkor arról már senki nem jön rá, hogy ez egy fasizmus, és az Európai Uniónak is befogta a száját. Pedig az Európai Uniónak arra is ugrania kellene, ha keresztény jelzővel illetett demokráciát épít, mert az is ellentétes az Unió alapokmányaival, a felvilágosult Európa értékeivel. Egy ideológiai állam sem lehet demokratikus, mert egy ideológia uralmát és elnyomását jelenti mások fölött.

De azzal, hogy ebbe az aljasságba belekeverik a kereszténységet, a megváltást, az Isten személyét, még blaszfémiát is elkövetnek, mert a kereszténység nem állami ideológia, hanem az egyén megváltása a bűn, a halál, a kárhoztatás uralma alól. A megigazult és kegyelem alá kerülő hívő ember lesz képes arra, hogy a bibliai normák szerint eéljen, és felszabadulva a bűn és a halál törvénye alól igaz dolgokat cselekedjen. Krisztusi természet része legyen. Jézus pedig arra tanít, hogy az éhezőnek enni kell adni, a szomjazónak inni kell adni. Még az ellenségnek is, eleven szenet gyűjtve az ő fejére.

Ez a Felcsúton kikelt bűnszervezet azonban minden cselekedetével bizonyítja, hogy semmi köze a kereszténységhez, a kerestzénység és Jézus Krisztus nevét gonoszságra használja, és az ördög természetét mutatja be. A fasiszmust nevezi kereszténységnek, amellyel még az embereket is félrevezeti, és abba a hamis tudatba viszi őket, hogy a keresztény az, aki fasiszta, kirekesztő, gyűlölködő, idegenellenes, rasszista és antiszemita. Ez mindennek az ellentéte, mint ami a Bibliában van...

TÚL RÉGÓTA TART A JÓ VILÁG AMERIKÁBAN, ITT AZ IDEJE, HOGY BEÜSSÖN A KRACH

QUBIT
Szerző: RÁCZ JOHANNA
2018.08.23.


Nehéz megmondani, hogy mikor, de „egészen biztos”, hogy a közeli jövőben a 2008-ashoz hasonló pénzügyi válság söpör át a világon – mondta a világ második leggazdagabb embere, Bill Gates márciusban egy reddites interjúban. A Microsoft alapítója a merész kijelentésnél nem másra hivatkozott, mint a világ harmadik leggazdagabb emberére, egyben barátjára, Warren Buffettre, a Berkshire Hathaway első emberére. 

A 2008-as gazdasági válság az amerikai jelzáloghitel-piacon robbant ki, és gyorsan továbbgyűrűzött. A nagy gazdasági világválság óta tapasztalt legsúlyosabb krízis hatására csak az Egyesült Államokban 8,7 millióan veszítették el munkájukat.

Csakhogy a válság véget ért, és az amerikai gazdaságban szinte példátlan aranykor köszöntött be: a második világháború óta mostani a második leghosszabb fellendülési időszak, (egyelőre) csak 10 hónappal rövidebb, mint a leghosszabb, amely 119 hónapig tartott 1991 és 2001 márciusa között. Mivel a konjunktúra átlagos időtartama a háború óta 57 hónap, amit már jócskán túlléptünk, sokak szerint törvényszerű, hogy a nem túl távoli jövőben fordulópontnak kell jönnie, és beüt a krach...

KULKA, GRECSÓ ÉS A SÉRÜLTELLÁTÁS

24.HU / POSZT-ITT
Szerző: BARKÓCZI BALÁZS
2018.08.23.


Publicisztika írása közben a szerző általában ügyel rá, hogy ne ragadják el az érzelmei. Ha nem, azt például politikai propagandának hívják – ennek is megvannak a maga hagyományai és művelői a hazai újságírásban.

Véleményműfajról beszélünk, vagyis olyan szövegekről, ahol az elemzés és az új szempontok felmutatása mellett elkerülhetetlen egyfajta állásfoglalás is. Ennek azonban soha nem szabad(na) a szerző megcáfolhatatlan kijelentéseinek és iránymutatásának, hovatovább „túlfeszített lényeglátásának” lennie. Hiszen társadalomtudósként tudjuk, hogy nem természeti törvényekkel, hanem a társadalommal „dolgozunk”, amelynek szabályai változékonyak, és a belőlük fakadó újabb és újabb adottságok újabb és újabb kutatás(oka)t és elemzés(eke)t kívánnak meg.

A társadalomtudomány – a közhiedelemmel ellentétben – éppen ezért dinamikus, eredményeinek megvitatása pedig nem a tanszékek köldöknéző szemináriumaira korlátozódik csupán, hanem össztársadalmi ügy (kellene, hogy legyen).

Ennyit a kis nyári szakmázásról. Amiért mégis szükségét éreztem ennek a bevezetőnek, az nem más, mint Kulka Jánosnak az ATV Egyenes beszéd című műsorában adott interjúja, és Grecsó Krisztián erről született írása az Élet és Irodalomban. Mind az interjút, mind a Grecsó-szöveget képtelenség érzelmek nélkül nézni, olvasni és értelmezni. Az ember küzdelme a nála hatalmasabb erőkkel, a bűnhődés problematikája, és a mindennek ellentmondó kitartás minimum Sziszüphosz mítosza óta része a kultúránknak – gondolkodásra és együttérzésre késztet, és valami ennél is fontosabbra: a küzdelem folytatására a tisztán látható cél reménye nélkül...

FIAIM, HOL VAGYTOK? - EGY EMBERTELEN KOR LENYOMATA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HÓDOS MÁRIA
2018.08.20. Farkas Erzsébet naplója egyedülálló kordokumentum: egy pedagógiai kísérleté és a vészkorszakot megelőző vidéki Magyarország viszonyaié. A békési gyermekotthon története magában hordozza a magyarországi zsidóság és az egész magyar társadalom, mindannyiunk tragédiáját.

Több, mint hatszáz oldalnyi gépelt szöveg közel ötven évig feküdt egy ruhásszekrény polcán, majd további húsz évig egy üveges könyvszekrényben. Ez a hetven év volt a teljes elhallgatás időszaka. A jelentéktelennek tűnő, véletlenszerűen kiszivárgó részletekből mégis lassan, de megállíthatatlanul körvonalazódott egy család és egy gyermekotthon krónikája. A szemtanúk elszánt hallgatása, majd többük halála miatt szinte csak a véletlenszerűen felbukkanó emlékmozaikokból lehetett kikövetkeztetni a valódi történetet, összegyűjteni a szétszóródott eseménymorzsákat. A feladat nem csak abból állt, hogy a napló szövegét kellett kiadható állapotba hozni, föl kellett kutatni az események "környezetét" is.

A pontos dátumokkal, helyszínekkel és nevekkel ellátott napló felbecsülhetetlenül értékes forrás. Rendszeresen, az eseményekkel párhuzamosan történtek a naplóíró szemtanú bejegyzései. Hiteles, reális, ugyanakkor személyes képet ad egy zsidó kisközösség mindennapjairól, az 1938 és 1942 közötti évek Magyarországáról. A napló oldalain megelevenedik a hétköznapi magyar zsidó kisember személyes története, végeláthatatlan küzdelmei, reménytelen kiszolgáltatottsága, ugyanakkor az elszántság, a tenni akarás és a szeretet ereje is.

A napló írója művelt, kitűnő íráskészségű, németül és angolul beszélő nő, anya, pedagógus. Farkas Erzsébet egyedi látásmódját, világfelfogását, nagyon komolyan vett elveit szeretné érvényesíteni, ebbe azonban lépten-nyomon beleszól szűkebb és tágabb környezete. Női szemszögből világítja meg, írja le véget nem érő küzdelmét az általa vezetett otthon fennmaradásáért...

ZSIDÓZZUNK EGYET

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.08.24.


Leírtam az előző posztban egy mondatot, eleven parazsat gyűjtve a fejemre, jóllehet fogalmam sem volt, hogy ezzel bármelyik olvasóm lelkivilágába gázolnék.
Az ominózus mondat ez volt: "A Parlamenten ismét megjelent a vörös zászló, igaz, a közepén kereszttel, mintha Bouillon Viktor éppen kereszteseit toborozná Jeruzsálem megmentésére, természetesen Netanjahu izraeli miniszterelnök egyetértésével, aki éppen most munkálkodik Izrael szétcincálásán."
Hát bizony, nem gondoltam volna, hogy mi lesz erre a reakció, azt hittem, az én olvasóim felvilágosult, XXI. századi emberek, akik a nacionalizmust nemigen kedvelik, de kiderült, hogy rosszul hittem.
Először a blogon kaptam meg a magamét, aztán a facebookon is, mondván, hogy fogalmam sincs arról, hogy mi folyik Izraelben, egyébként se írjak róla, merthogy augusztus 20. a magyarság ünnepe, és hogy jön ide Netanjahu, egyébként meg semmi sem változott az izraeli törvények terén, és egyébként is kuss.
Volt egy pont, amiikor úgy gondoltam, nem érdemes folytatni a süketek párbeszédét, de néhányan képtelenek abbahagyni, mondják a magukét, Frizette 45 egyenesen ezt írta: "Jo volt egyet zsidozni-persze csak burkoltan......hat nem gratulalok hozza...."
Hát nem is kell, de ha már, akkor zsidózzunk egyet!
...

AMI INGYENES, AZ QRVA DRÁGA ANNAK, AKINEK PONT HOGY SEGÍTENI KELLENE! - NINCS INGYEN LEVES...

VÁROSI KURÍR
Szerző: Bandita
2018.08.24.


Azt mondja a Fidesz, hogy ők mekkora f@sz@ csávók, még a csajok is azok náluk, mert ugye a tankönyveket ingyen adják a tanulni vágyóknak. Most akkor a tankönyvek minőségét ne firtassuk, örüljünk neki, hogy ingyenes.

Amiért viszont fizetni kell mindenkinek,

az a füzet, a toll, a ceruza, a kifestő, a tus, a táska, a vonalzó, a radír, a papír, az olló, a tolltartó, a kis biz baz, a nagy alakú biz baz, meg a többi. És ezeket folyamatosan pótolni kell, mert a gyerek okosodik, fejlődik, és használja a tudása fejlesztésére a tárgyakat. Többnyire el, és fel.

Viszont azok a drága jó magyar keresetek nem egyformák ám az egész országban. Van olyan falu, meg város, ahol még két szomszéd sem egyforma anyagi viszonyok között él, és tudásra szomjazó gyerekből viszont van nekik kettő, három, vagy akár egy is.

És van olyan szegény ember is ezeken a helyeken aki a létminimum alatt él, csak ezt nem mondja be a köztévé óránként, két migráns veszélyre való figyelmeztetés között. Ők vannak pár millióan, de róluk nem beszél senki, mert az a könnyebb út...

GYÓGYÍTÓK JAJKIÁLTÁSAI - VISSZATARTJA A KÓRHÁZAK EGYES SZÁMLÁIT A KINCSTÁR

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2018.08.24.


Elkezdik átvilágítani az intézményeket, amire nincs fedezetük, azt nem fizethetik ki – egyelőre bérre és betegellátásra jut pénz.

Noha a kánikula hétvégétől várhatóan kifullad, a kórházak finanszírozási válsága éppen most látszik felforrósodni. Információink szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központban (ÁEEK) már stócban állnak a Magyar Államkincstár (MÁK) által stornózott számlák. A Kincstár augusztusban nem engedte utalni azokat a követeléseket, amelyekre nem volt fedezete az adott költséghelyen az intézménynek. 

A lapunk által megkérdezett intézményvezetőknél jellemzően az üzemanyag és a közüzemi számlák ragadtak be. Megjegyezték, az utalások letiltása még a bérfizetést nem érinti. Voltak, akik úgy vélték, a következő gondjuk a gyógyításhoz szükséges anyagok, gyógyszerek fizetése lehet. 

Mint arról korábban beszámoltunk: megszűnt a kórházak mentessége a szigorú gazdálkodási szabályok alól. Idén az Állami Számvevőszék (ÁSZ) nyomatékosan jelezte a kincstárnak: a türelmi időnek vége. Így a jövőben nem költhetnek többet, mint amennyi egy-egy költséghelyen a keretük, akkor sem, ha egyébként van pénzük. Korábban ez a lazítás tette lehetővé az intézményeknek azt, hogy akkor is fizessenek bért és el tudják látni a betegeket, ha az egészségpénztártól kapott ellátmány arra már nem nyújtana fedezetet. Az „alulfinaszírozás” következtében keletkezett adósságokat az állam eddig hagyományosan év végi konszolidációs csomagokkal rendezte. 

 A most beragadt számlákat akkor lehetne utalni, ha módosítanák a költségkereteket, de erre csak akkor van lehetőség, ha a kórház saját extra bevételhez jutna. Erre pedig nagyon keveseknek van esélyük. Az érintett főigazgatók most abban reménykednek, hogy előbb ér véget a kórházi költségvetési év, minthogy a közszolgáltató kikapcsolná az áramot, vagy a gázt. Egyelőre csak annyit tehettek, hogy levelet írtak a fenntartónak: baj van, ha tud, segítsen. Úgy tudjuk, ezeket a jajkiáltásokat az ÁEEK továbbította az államtitkárságnak...

BEKAPCS

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2018.08.24.


...Semjén Zsolt a föntebb idézett gondo­latot a Külhoni Magyarsá­gért Díjakátadása alkalmából tárta a nemzet nyilvánossága elé, s így érthető módon elsősorban a határainkon kí­vül élő honfitársaink or­szág- és nemzetépítő buzgalmával foglalko­zott. „A kormány megtet­te, ami a feladata, biztosította a szervezeti, közjogi és anyagi hátte­ret, soha ekkora támogatást nem kapott még a külhoni magyarság, mint most. A kormány mindent biztosít a ma­gyar identitás megőrzé­séhez, hogy mindenki Szent István államának tagja lehessen, függet­lenül attól, hol él a világban” – vázolta fel sokat szenvedett népünk perspektíváit, elegánsan túllépve azon a körülmé­nyen, hogy a világ távoli országaiban élő magyarság nem csekély há­nyada épp azért él a világ távoli országaiban, mert elege lett abból, ami Szent István ál­lamában mostanság folyik. Evvel együtt az a kije­lentés, mely szerint a külhoni magyarság soha ekkora támogatást nem kapott, majdnem igaz. Annyi módosítással, hogy nem külhoni, hanem határainkon túli. A tágabb értelemben vett külhoni (amerikai, ausztráliai, kanadai, új­-z­élandi etc.) magyarság semmifajta támoga­tásra nem szorul, nem is kap effélét, a határokon túliakra viszont az áldás nagy cseppekben hull alá. Ha nem hisszük, pillantsunk bele a Magyar Közlöny 2017. évi 227. számába, csodálkozni fogunk.

Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség háromszáznegyvenmil­lió, Székelyvarság Sí- és Túraközpont Egyesület négyszázhúszmillió, Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség másfél milliárd, Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány kétmilliárd, Erdélyi Refor­mátus Egyházkerület huszonhétmilliárd és így tovább.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy Csonkamagyarország leg­égetőbb – jellemzően egyházi – szükségleteire már nincs pénze a kormányzatnak, ellenkezőleg. Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja egymilliárd, Jézus Társasága hatmilliárd, Don Bosco Szalézi Társasága hat és félmilliárd, Dunamelléki Református Egyház­kerület tizenkétmilliárd, Magyarországi Református Egyház harminc­egymilliárd és így tovább, oldalakon áthúzódó táblázatok, bennük sok-sok rubrika, a rubrikákban sok-sok pénz.

Ami a kulturális támogatásokat illeti, azokban is a határokon átívelő nemzet- és országépítés nemes szándéka dominál. Egymilli­árd-négyszázötvenmillió az Erdélyi Médiatér Egyesületnek, egymilli­árd-négyszázmillió az Előretolt Helyőrség Íróakadémia támogatására, a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválnak viszont csak háromszázmil­lió. Fillérre annyi, amennyit a Kurultaj kapott. Ami az íróakadémiát il­leti, a határokon átívelő nemzet- és országépítés szellemi alapja a nemzeti irodalom, az pedig íróakadémia híján létre se jöhet. Cipőt a cipőboltból, írót az íróakadémiából. Ha pedig az íróakadémia élén olyan szellemi és erkölcsi kiválóság áll, mint Orbán János Dénes, a Magyar Idők kultúrrovatának vezetője, akkor a siker el nem marad­hat. Soké’ adják ugyan, mármint a sikert, de csodájára fog jár­ni a vi­lág. Ami pedig az Erdélyi Médiatér Egyesületnek nyújtott csak­nem másfél milliárdos támogatást illeti, avval kapcsolatban figyelemre méltó, hogy az egyesület önmagáról a saját weboldalán mindössze ennyit közöl: „Az Erdélyi Médiatér Egyesület 2013-ban alapított non­profit jogi személy, amelynek célja többek kö­zött az erdélyi magyar online élet alakítása. Elnöke Mohácsi László Árpád.” Az Átlátszó Er­dély szerint a médiatámogatási szerződés konkrétumokat egyáltalán nem tartalmaz, se költségvetés, se szak­mai program, semmi. Kormá­nyunk a derék erdélyi magyarokkal nem cicózik. Megmondják, men­nyit kérnek, odaadja.

Ez eddig bő százhúszmilliárd forint, viszont ugyanebben a Ma­gyar Közlönyben a sportinfrastruktúra-fejlesztési, turisztikai és egyéb kiemelt beruházások forrásszükségletének biztosításáról is szó esik. Tartalmas lapszám. Sok-sok határon túli fociakadémia, kaptak a pén­zünkből egy-egy milliárdot, esetleg többet, a kiutaló személy pedig nemzet- és sportpolitikai orgazmusok hosszú sorát élte át. Részint fo­citámogatás, részint határokon átívelő nemzet- és országépítés, mindez egyszerre, egyazon papíron, ugyanazzal a tollvonással. Em­beri lénynek ekkora gyönyör ritkán adatik...

NYELVTUDÁS NÉLKÜLI MUNKA AUSZTRIÁBAN?!

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Kriszti
2018.08.24.


Túl azon, hogy lassan másfél évtizeddel Magyarország uniós csatlakozását követően alaptételnek kellene lennie annak, hogy nyelvtudás nélkül nem indulunk külföldre munkát vállalni, mégis meglepően gyakran fut bele az ember olyan kérdésekbe, melyek azt feszegetik, hogy érdemes-e belevágni a határátkelésbe úgy, hogy az ember nem ismeri az adott ország nyelvét (vagy nem tud legalább angolul). Kriszti mai írása is ezt a kérdést feszegeti, benne egy szakemberrel készített interjúval.

„- Helló, van munka? Tudtok valami jót? Hogy mi? Németül? Pár szót tudok… de nem az a lényeg, bármit elmagyarázok ha kell… 
- Sziasztok! Tudtok valami melót? Picit beszélek németül, azonnal tudok kezdeni. 
Számos hasonló érdekes „álláskeresés” kering az ausztriai magyar Facebook-csoportokban. Lelkes munkakeresők míves beszélgetései csalnak mosolyt az arcunkra, vagy éppen taszítanak mély döbbenetbe. Mai napig az egyik legnagyobb kérdés: lehet-e német nyelvtudás nélkül munkát találni és dolgozni Ausztriában? Szerintetek? 
Nagyon megoszlanak a vélemények a témáról. Természetesen minden élethelyzet megtalálható itt is. Van, aki nem tudja az adott nyelvet, van, aki alapszinten beszél, van, aki tanul és fejlődik és olyan is, aki más idegen nyelven érvényesül az osztrákoknál. 
Nekem szinte mindegyik “típusból” van ismerősöm és azt látom, feltalálják magukat. Ez természetesen egyénfüggő és nagy szerencse is kell hozzá, de a legtöbben, akik nem beszélik az adott ország nyelvét, nem az álomszakmában dolgoznak. Ideig-óráig elvannak, de az igazság az, hogy a munkaerőpiac akkor nyílik ki igazán, ha beszéljük az adott ország nyelvét. 
Hogy kiderítsük mi az igazság, egy Bécsben élő magyar HR-es hölggyel, Marton Krisztinával beszélgettünk, és neki tettük fel a mindenkit foglalkoztató kérdéseket. 
Ausländerin: Lehet nyelvtudás nélkül igazán jó állást találni? 
Marton Krisztina: Bármilyen célországban a munkaerőpiac akkor nyílik meg igazán, ha beszéljük az adott ország nyelvét. Egy mankó lehet az, ha egy másik idegen nyelvet tudunk, ez Európában főként az angol. 
Rengeteg kis-, közép- és multinacionális vállalat van Ausztriában, ahol a munkakörnyezet angol, de az a tapasztalat, hogy egy idő után itt is elérünk egy üvegplafont, ami után nem tud az illető továbblépni, kimozdulni egy pozícióból. 
  • Tanács: Aki elkezdi a nyelvet tanulni és szeretne dolgozni, annak az állásinterjún érdemes elmondani azt, hogy “igen, nem tudok olyan jól, tanulok folyamatosan, itt és itt tartok, és a munkámban ennyit tudok hasznosítani belőle”. Innentől természetesen a munkaadó dönt, de nagyon fontos, hogy az látszódjon, hogy a munkavállaló fejlődni akar. 
Van valami különlegessége az osztrák munkaerő piacnak? Hasonló feltételekkel pályázik itt is egy magyar állampolgár? 
Ausztriában sokkal nagyobb a kis- és középvállalkozások aránya, kiváló pozíciókat tudunk találni kisebb cégeknél is. 
  • Tanács: Rendszeresen figyeljük az interneten lévő állásajánlatokat. Ha egy ismeretlen kisvállalkozásról van szó, ide is nyugodt szívvel pályázhatunk, ugyanúgy ahogy az ismertebb cégekhez...

  • ITT OLVASHATÓ 

HOSSZÚ VOLT A HAJUNK, RÖVID A SZOKNYÁNK, DE MEGTŰRTEK BENNÜNKET

INDEX
Szerző: KOVÁCS DÁVID, HERNÁDI LEVENTE (KÉPSZERKESZTŐ)
2018.08.23.


Saját bevallása szerint nincs sok köze a nosztalgiához, és gyakran hangoztatja, hogy a jelenben él, a múlt helyett pedig sokkal inkább a jövő foglalkoztatja. „Ami történt, ami elmúlt, azt előbb-utóbb valahol útközben leteszem, nem igazán érdekel többé” – írta legújabb könyve ajánlójában is Koncz Zsuzsa, aki az Index kérésére mégis visszatekintett saját pályájára az albumban megjelent fényképeken keresztül.

„Ha Koncz Zsuzsával járhatnék egyszer, az lenne találka az igaz szerelemmel” – énekelte Bereményi Géza sorait Cseh Tamás arról a lányról, aki az ország szeme láttára cseperedett felnőtt nővé, majd vált az egyik legnépszerűbb magyar női énekessé. A Heves megyei Pélyen született, később Füzesabonyban, majd Budapesten élt, és csak 16 éves volt, amikor osztálytársával, Gergely Ágival a Ki mit tud?-on egy egész országot elbűvöltek a Nagymami című számukkal.

A tévés szereplés után a magyar beat szentháromságát is kipipálhatta, hiszen énekelt az Omegával, az Illéssel és a Metróval is. 1967 nyarán feltűnt az első magyar tinikultfilmben, az Ezek a fiatalokban, amelyben a Mr. Alkoholt, az Ez az a házat és a Szőke Anni balladáját énekelte, két évvel később pedig megjelent a bemutatkozó albuma, Volt egyszer egy lány címmel – ami hibái ellenére az első magyar arany(nagy)lemez lett.

Ötödik magyar nyelvű albuma, az Illéssel készült Jelbeszéd – rajta a Göncz Árpád temetésén is elénekelt Ha én rózsa volnék-kal – a fennálló rendszer áldozata lett: már 50 ezer példány elfogyott belőle, amikor felfüggesztették a kiadását, a raktáron lévő példányokat pedig bezúzatták. A betiltás nem rendítette meg az énekesnőt, sorra jelentek meg az albumai, a cenzúrát kijátszva sokszor verslemezeken foglalt állást, a vasfüggöny mindkét oldalán voltak fellépései, koncertezett a kettévágott Németország mindkét felében, Franciaországban, a Szovjetunió tagállamaiban, de eljutott az Egyesült Államokba, Brazíliába, Japánba és Kubába is.

Az énekesnővel fényképek fölött nosztalgiáztunk, nem sokkal a nyári vakációja előtt, kronológia sorrendben haladva, az általános iskolai évektől egészen a közelmúltig...

ITT OLVASHATÓ

A HELYREIGAZÍTÁS HIÁBAVALÓSÁGA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.08.24.


A Prostisrácok nevű sajtóipari termék össze-vissza hazudozott Czeglédy Csabáról, és most nem győz helyreigazítani. Nem volt igaz, hogy Czeglédy Kunhalminak pénzt adott, hogy baloldali kampányokat finanszírozott, hogy diákmunkásokkal kampányoltatott, Kész Zoltánt pénzelte, hogy megvesztegette volna Szabó Bálintot, vagy megverte, verette az ellene tanúskodókat, megfélemlítve őket.

Egyáltalán, a Prostisrácok nevű sajtóipari termék akkor mondott igazat ebben az – és rengeteg más – ügyben, ha meg sem szólalt. De így van ezzel az összes többi az Origótól az M1-ig, és most nem állok neki felsorolni azt a több száz orgánumot, amelynek az a dolga a NER-ben, hogy fikciókat gyártson a valóság helyett az adófizetők pénzén az adófizetőknek, amelyet azok aztán két pofára tömhetnek.

Ez egyáltalán nem újság, a helyreigazítások sem azok, a hazugságok meg pláne. Így működnek a fasiszták, így gyártják az ellenséget. Ha valaki pedig felszisszenne, hogy lefasisztáztam ezeket, ne tegye. Egyrészt még nem tituláltam nácinak őket – nagy a különbség -, de még az is lehet. Másrészt pedig már hosszú évek óta nevezem ezt a bagázst ilyen bájosan, sőt, mostanában már alapos elemzések is születtek arról, hogy ezek tényleg azok.

Efölött tehát nem nyitok vitát, meg nem is ez a lényeg – dehogynem -, hanem, hogy mi történt a kerek világban most, hogy fogcsikorgatva be kellett vallani: hazudtunk éjjel és nappal, még álmunkban is, hogy akkor most kitör-e a forradalom és röpködnek-e a macskakövek. És nem. Egyáltalán semmi se történik, mint ahogyan akkor sem történt, amikor a nevezett hazugságok megszülettek.

Ezek szakmányban gyártják a böszmeségeiket, hiszen ezért tartja el őket az állam a földművesek pénzén, a világ pedig, mintha mi sem történt volna, egyhangúan zakatol tovább. A nap süt, a madarak énekelnek, Orbán nyaral, az embereket pedig kilakoltatják a konyhájukból az utca kövére. A NER múkodik kérlelhetetlenül. A népek, akiknek szólnak a hazugságok, már rég belefáradtak mindenbe, de, ami érdekesebb, ezek a zugfirkászok is a jelek szerint...

ADDIG JÁR A KORSÓ A KÚTRA... - AMERIKAI VIZSGÁLAT A TÚLÁRAZOTT MAGYAR KORMÁNYZATI SZOFTVEREK MIATT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.08.24.


- A washingtoni igazságügyi tárca és a pénzügyi felügyelet arra kíváncsi, kaptak-e magyar kormányzati emberek kenőpénzt a Microsoft gyanús, több száz milliárdos számítógépes programeladása után

- Macron úgy gondolja, jelentős támogatást hozhat neki a jövő tavaszi európai választásokon, ha Orbán első számú ellenfeleként száll ringbe

- Hiába támogatta a magyar kormányfő, Jansa koppant Szlovéniában

Wall Street Journal

Az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak a Microsoft ellen, mert tudni akarják, nem volt-e vesztegetés, illetve korrupció, amikor a cég a magyar kormánynak adta el szoftvereit. Beavatott források szerint az igazságügyi tárca és a pénzügyi felügyelet azért kíván utánajárni a történteknek, mert a jelek szerint közvetítők hatalmas engedményekkel kaptak meg olyan programokat, mint a Word és az Excel, ám azokat csaknem teljes áron adták tovább a hivatalos megrendelőnek. Az érintett esetek 2013-14-ben történtek. A tengerentúli ellenőrzés azt is tisztázni igyekszik, hogy a különbözetből nem kentek-e meg magyar kormányzati illetékeseket. (Az ügy sok százmilliárdos és gyakorlatilag a teljes magyar államigazgatást érinti. Ráadásul amikor kipattant, a Microsoft menesztette illetékes magyarországi vezetőjét, aki azonban nem sokkal később az államapparátusban kapott állást. Hab a tortán, hogy hírek szerint a feltételezett machinációkban érintett Orbán Viktor veje, valamint annak testvére is, akik ha minden igaz, kijárók voltak – a szerk. megj.)

Der Standard

Macron megkezdi a párbajt Orbán Viktorral – Európáért. Így értékeli a lap, hogy a francia elnök a jövő évi EP-választásra összefogást szorgalmaz a politikai közép liberálisaival, így be van programozva az összecsapás a „haladás szövetsége” és az ellenoldal között. Az államfő már tavaly elmagyarázta a földrész keleti felének, hogy az EU nem önkiszolgáló bolt: nem lehet kicsemegézni belőle a jó dolgokat, ellenben a többiekre hagyni azt, ami nem a szájuk íze szerint való, lásd a menekültek befogadását. A magyar kormányfő a múlt hónap végén a Bild Zeitungnak adott interjúban ellentámadásba ment át és beszólt a brüsszeli „liberális elitnek”, illetve arra figyelmeztette a németeket, hogy legyenek résen, mert Párizs a maga hatalmát akarja megvalósítani az unióban – Berlin pénzéből. Macron - szabadsága közben - úgy reagált, hogy itt hallatlan erőszak érte Európát és annak értékeit, mégpedig egy olyan politikus részéről, aki elutasítja a bevándorlást és a nacionalizmust követi. Továbbá, hogy Orbán nyilatkozatából jól látni, hol húzódnak a törésvonalak a kontinensen.

A két vezető kimondatlanul is megindította a választási kampányt. Mindkettő ideális ellenfelet lát a másikban. Macron azt testesíti meg, amit Orbán elutasít: a liberalizmust, a nyíltságot és az elmélyített európai integrációt. Ugyanakkor meggyőződésesen elveti a magyar politikus nemzeti-konzervatív felfogását, de úgy véli, hogy annak segítségével maga mögé tudja állítani a politikai szövetségeseket. Célja az, hogy a liberális Aldéval és másokkal együtt hozzon létre közös frakciót, amely ily módon a 3. erő lenne Strasbourgban az EPP és a szociáldemokraták mellett. Csakhogy odahaza egyre inkább nyomás alá kerül, azon kívül Európában nehezebben érvényesül vonzereje és az érvelése. Ezért igyekszik úgy megjelenni, mint Orbán fő ellenfele. Ennek érdekében már beutazta szinte az összes tagállamot és mindenütt szóba hozta a migrációt, a szabad kereskedelmet, továbbá Oroszországot. Ez egytől egyig olyan téma, amely kapcsán a mostaninál jobban nemigen térhetne el egymástól az ő és Orbán véleménye.

ITT OLVASHATÓ

NINCS TANÁRHIÁNY. CSAK NINCS ELÉG TANÁR

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2018.08.23.


Szép jó estét mindenkinek! A kánikula továbbra is tartja magát, egyelőre nem látni még a végét. Olyan szintű forróság van – na nem biztos hogy ennek egyébként sok köze van ehhez – de Magyarországon is megjelent a nyugat-nílusi láz, amelynek az ÁNTSZ szerint már legalább 4 halálos áldozata van. Noha járványról még nem beszélhetünk, mégis érdemes lehet odafigyelni. A betegséget szúnyogok terjesztik, ellenszere a jelen állás szerint sajnos még nincs. Valós veszélyt legyengült emberek számára jelenthet. Mégis csak hasznát fogják venni a rendfenntartó erők a nemrégiben rendelt sivatagi kalapoknak? A globális felmelegedés mindenesetre egyre súlyosabb, mondjon is bármit Donald Trump, aki nem mellesleg akár börtönbe is kerülhet hamarosan. Ez mondjuk független attól, hogy szinte biztosan az Egyesült Államok legbutább elnökét láthatjuk munka közben.

A Helsinki Bizottság napközben bejelentette, hogy megtalálták azt a jogi kiskaput, aminek kihasználásával a tranzitzónákban fogva tartott menedékkérők mindegyike élelemhez juthat. Ezzel talán – egy időre legalábbis – véget érhet a menekültek tömeges éheztetése, amely az egyik legundorítóbb húzás volt keresztény kormányunk részéről. Hogy mikor foltozzák be ezt a rést, az mindössze idő kérdése, ugyanis az embertelenség a kormány lételeme, anélkül már működni sem tudnának. A szervezet ezzel tökéletesen megmutatta, mekkora szükség van a hatalom civil kontrolljára. Ezek után nincs is mit csodálkozni azon, hogy a civilszervezetek szálkák a kormány szemében, amelyeket ha betilthatnának egyik napról a másikra, akkor gond nélkül meg is tennék. Na nem biztos, hogy ez az idő nem érkezik el hamarosan.

Orbán Viktor pár napos Görögországi kiruccanását követően Horvátországba utazott, ahol összefutott a horvát miniszterelnökkel is. Hogy ez mégis miért fontos? Mert ott többek között tárgyaltak Hernádi Zsolt kiadatásáról is, akinek esetében a mai napon a Fővárosi Törvényszék megtagadta az európai elfogatóparancs végrehajtását. Hogy ezt mégis milyen indokkal tették meg? Lássuk:...