2023. január 4., szerda

RÁADÁS: A TÖRTÉNELEM HÁZHOZ JÖN - BUDAPEST OSTROMA A II.VILÁGHÁBORÚBAN

CSÖMÖR TV
Előadó: UNGVÁRY KRISZTÁN (MTA DOKTORA)
6 hónappal ezelőttBudapest ostroma a II. világháborúban...

ELLENZÉKI POLITIZÁLÁS A MÁR NEM JOGÁLLAM MAGYARORSZÁGON - LÁZÁR DOMOKOS A KLUBRÁDIÓBAN 2023.01.03.)

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2023.01.03.Lázár Domokos jogász, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet kutatója (és az Esti Kornél zenekar tagja) időről időre vendég a Reggeli személyben. 2023. január 3-án Dési János beszélgetett vele.

2023: A VÁLSÁG ÉVE?

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2023.01.03.Vendég: Pogátsa Zoltán.


"NE TÉVESSZÜK ÖSSZE A KATONÁKAT AZ ORVOSOKKAL" - RÉKASSY BALÁZS A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: PARA-KOVÁCS IMRE
2023.01.04.A Reggeli személy 2023. január 4-i adásában Para-Kovács Imre vendége Rékassy Balázs egészségügyi szakmenedzser, orvos, közgazdász volt.

MIT KÉRDEZNÉK ORBÁN VIKTORTÓL? KÉRDEZZ-FELELEK

DAVE...
Szerző: Dave
2023.01.03.Mit kérdezne a Dave Orbán Viktortól?
Van remény rövidtávon az Orbán rendszer megdöntésére?
Milyen youtube csatornákat nézek?
Mi történne, ha a Mi Hazánk kerülne hatalomra 2026-ban?
Lehet még Márki-Zay Péter miniszterelnök Magyarországon?
Mit gondolok az összeesküvés elméletek terjedéséről?
Mikor lesz meg a tízezer feliratkozó?

MIRE ELÉG MA EGY 16 SZÁZALÉKOS BÉREMELÉS?

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2023.01.04.


A magyar munkaerőpiacon elég nehéz aktuálisan követni, hogy az egyes ágazatokban évről-évre mekkora a bérek átlagos változása, erről inkább csak utólag szoktunk konkrétabb adatokhoz jutni. Ahol a szakszervezetek szerepe nem jelentős, nem sok esélyünk van belelátni a folyamatokba, friss adatokat pedig általában csak a nagyobb piaci (vagy állami) szereplők publikálnak.

Kedden például az egyik legnagyobb kiskereskedelmi vállalat, a Spar tette közzé, hogy januártól milyen béremelésben egyezett meg a dolgozóit képviselő Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetével. Ennek a kiragadott példának a kapcsán most azt nézzük meg, hogy mire számíthat hétköznapi értelemben a mai inflációs környezetben a ranglétra alsóbb fokain lévő dolgozó. Ez azért is jó kiindulópont, mert egészen közel van a minimálbér 16 százalékos, illetve a garantált bérminimum 14 százalékos emelkedéséhez, ami dolgozók százezreire vonatkozik...

PINTÉR SÁNDOR RENDSZERES BELSŐ TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉST TERVEZ A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2023.01.04.


A pedagógusoknak, igazgatóknak minden tanévben túl kell majd esniük ezen, a gyengén teljesítők anyagilag is rosszul járhatnak - tudta meg lapunk.

Rendszerszintű, éves belső teljesítményértékelés bevezetését tervezi a kormány az oktatási-nevelési intézményekben, amellyel a pedagógusok és az intézményvezetők munkateljesítményét vizsgálnák - derült ki egy, a Népszava birtokába került belügyminisztériumi dokumentumból, amely a pedagógus teljesítményértékelési rendszer új koncepcióját vázolja fel. A pedagógusok munkájának ellenőrzését jelenleg főként külső értékelésekkel (az Oktatási Hivatal által szervezett minősítési eljárással, valamint pedagógiai szakmai ellenőrzéssel, vagyis tanfelügyelettel) végzik, így ezeken is változtatnának, hogy nagyobb hangsúlyt kaphasson a belső ellenőrzés, amit a pedagógusok esetében az intézményvezetők, az igazgatóknál pedig a fenntartók végezhetnek el...

EBBE MÁR JOBB NEM IS BELEGONDOLNI...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.01.04.


A „táplálkozás rendje” (Le Goff) nem csupán az étkezési szokásokról tanúskodik, hanem vallási és civilizatorikus magatartásokat és konvenciókat is megjelenít. Korántsem véletlen, hogy a középkor a barbár és keresztény kulturális modell jelképeként megkülönböztette a „barbár” és a „keresztény” étkezési szokásokat. Habár a keresztény jól tudta, hogy „Az étel a gyomorért van, a gyomor az ételért”, de tisztában volt Pál apostol sorának folytatásával is, hogy tudniillik az „Isten azonban az egyiket éppúgy romlásra adja, mint a másikat” (1Kor 6,13).
Nem véletlen, hogy már a görögöknél és rómaiaknál is az étkezési szokások kulturális és politikai keretbe ágyazódtak. Arisztophanész az Akharnaibeliekben annak ad hangot, hogy „barbárnak az csupán az ember, ki legtöbbet bír enni, inni”, s az sem véletlen, hogy például a Historia Augusta életrajzai között gyakran jelenik meg a rómaiak étkezési szokása. Jellemző például, hogy Iulianus császárt, az aposztatát (hitehagyó) egyebek mellett az étkezési rendjével próbálták lejáratni, azzal vádolva őt, hogy osztrigát, kagylót, különféle halakat és szárnyasokat eszik, jóllehet mindez hazugság volt, minthogy mértékletesnek számított, beérte a zöldségekkel, a babbal, gyümölcsökkel, s ha ajándékba kapott nyulat vagy süldő malacot, azt több napon át fogyasztotta, s még el is ajándékozott belőlük.
Míg a hús a hatalom és az erő jelképe volt, a keresztények legfontosabb étele a kenyér, a bor és az olaj (mind szimbolikus jelentést hordozott), s a remetéket követően a szerzeteseknek leginkább a különféle füveket, gyümölcsöket, s a saját készítésű tejtermékeket ajánlották (vesd össze például trappista – Trappista Rend, Ordo Cisterciensium Reformatorum). A kereszténység hamar szabályozta az agapék (szeretetlakoma) rendjét. Az I-II. sz.-i „étkezési szeretetmegnyilvánulásokat” követően, amikor még a testvéri együvé tartozás, a szentírási felolvasás, a himnuszok éneklése, a szegények támogatása, az adománygyűjtés és az ajándékozás volt a legfontosabb, egyre inkább elszaporodtak a mértéktelen mulatozások, így aztán zsinatok korlátozták, később betiltották az agapé elszabadult, társas mulatozásba torkolló gyakorlatát (laodiceai zsinat, 360-370; III. karthágói zsinat, 391; II. trulloszi zsinat, 692.)
A VI. századtól használatos bűnbánati könyvek a jó és igaz keresztények által elkerülendő szokások és magatartásformák között említik, s egyenest barbár-pogány szokásnak minősítik a halott búcsúztatását követő hatalmas lakomákat, „mintha az elhunyt helyett is enni kellene, s mintha csak ezen múlna az üdvözülése.” A barbárok, akár a farkasok, degeszre zabálják magukat, ezzel szemben a keresztényeknek a kenyér, a bor és az olaj mellett zöldségek párolását és pirítását javasolják. Szent Ágoston mesterére, Szent Ambrusra visszaemlékezve írja, hogy „beszéde Isten gabonája javát, olajad örömét és borod józan ittasultságát adta serényen a népnek (Confessiones V,13), s ugyancsak Szent Ágoston az, aki egyik beszédében (PL, 46. col. 835.) a kenyér előállítása és az ember alakulása-formálódása közötti metaforikus azonosságot írja le.
A kereszténység számára a mértékletesség eszményével szembeni mértéktelenség (gula, mohóság, falánkság) káros és istentelen hatásáról tudós munkák egész sora született. Mindenesetre árulkodó, hogy 816-ban Aachenben felülvizsgálták a rendházak fejadagját, amit a pápai udvar „szertelennek” minősített.
S sokat elárul az 1059-es lateráni zsinat állásfoglalása, amely határozott ítéletet mondott a keresztényitől eltérő barbár étkezési szokásokról, az „inkább küklopszok falánkságához, mintsem a keresztény mértéktartáshoz igazodó” étkezésekről.
Hosszan lehetne a fentiekről szólni, s ha valakit részletesebben érdekelnének az elmondottak, jelentős mennyiségű, korszerű idegennyelvű szakirodalmat találhat, komoly középkori mentalitástörténeti kutatásokat etc.
Én viszont most megismételném a fenti sorok egyikét: barbár-pogány szokásnak minősítik a halott búcsúztatását követő hatalmas lakomákat, „mintha az elhunyt helyett is enni kellene, s mintha csak ezen múlna az üdvözülése.”
A fent elmondottak csak azért jutottak most az eszembe, mert olvasom, hogy az Orbán házaspár közvetlenül azután, hogy lerótta kegyeletét XVI. Benedek pápa ravatalánál, kihajtatott Ostiába, és a szó legszorosabb értelmében beette magát egy luxusétterembe. Itt az elkattintott fotók tanúsága szerint degeszre tömték magukat, inkább a „küklopszok falánkságához, mintsem a keresztény mértéktartáshoz igazodva” polippal, homárral, articsókával, különféle tengeri ínyencségekkel, de volt ott előételnek kagyló, nyers hal, volt katalán homár, articsókás moscardini, halpástétom, miegyéb.
Ugyanakkor rettenetesen izgatott vagyok, hogy Orbán a tengeri falatokkal kisámfázott hasával vajon tett-e egy sétát az étterem mögötti Ostia Anticán, az ókori Róma kereskedelmi központjában, a homok alatt megőrződött és nagyon jó állapotban fennmaradt ókori városban, ha nem is annak viszonylag épségben megőrződött színházában, miért is ment volna oda, de legalább az ugyancsak fennmaradt étkezdékben, kocsmákban. Mert ha járt volna ott, éppen a szakrális épületekről megtapasztalhatta volna a város csodás és kultúrájában lenyűgöző kozmopolitizmusát, a sok Mithras-szentélyt, a keresztény bazilikát, vagy az I. századi zsinagógát.
Bédekkerként pedig használhatta volna ehhez a sétához Spiró György Fogság című nagyszerű regényét.
Tanulságos évindító lehetett volna mindez Orbán számára.
Igaz, azt is olvassuk az evangéliumban, hogy "nem az teszi (az embert) tisztátalanná, ami bemegy (az emberbe), hanem ami kijön belőle" (Mt 15,11).
De ebbe már jobb is nem belegondolni...
...
Amúgy tényleg fel nem foghatom, miért volt oly fontos a pápa ravatala után elrohannia egy tengerparti luxus étterembe, hogy mindenféle ínyencséget összezabáljon. Orbán rengeteget megy Rómába, szeret a bezárt templomok lépcsőin üldögélni és államügyekről diskurálni, az ilyen luxusfalatozásokra bőven nyílna máskor is mód. Ráadásul Ostia Rómától közel 30 km-re van, miért kell oda sleppestől kihajtatni. Éltem Rómában, el lehet hinni nekem, ott is akadnak jobbnál jobb és drágábbnál drágább éttermek. De nem, ravatal után uzsgyi a tengerpart, s mindent bele, hadd kattogjanak a fényképezőgépek. A magamutogató tahóság és a kínos, komikus és szégyenteljes parvenüség egyvelege: üzenet haza, hogy ő mindent megtehet, neki minden megadatik, őt ott nem terheli infláció, nem a tanárok pénzéből kell gazdálkodnia, a repülőgép járatát sem törlik, s mindezt egy farmernadrágban, mert ő ugyanolyan, mint mi, s ez gondolattalanul elringatja a rajongótáborát. Pont úgy, ahogy Szijjártó imádja a repülőből való kilibbenős fotókat: tök mindegy, épp hova megy, talán már ő maga sem tudja, de a hírekben jelenjen meg sok-sok ország, amely a magyarok 99,9%-ának garantáltan elérhetetlen, kizárólag nekik és az ő végbelükbe bebútorozottaknak, idehaza takony-nyál összefolyik, benne látja a fideszes csápoló önmagát, míg vár a vonatra vagy az autóbuszra, míg rohan a Tescóba, mert épp olcsóbb a disznósajt, nekik sikerült, Viktornak és Péternek, nekem nem, de ez majdnem olyan, mintha én tömném a képembe a polipot, s én landolnék kimondhatatlan nevű országok repterein, sőt, egészen olyan, úgyhogy maradjon ez így még vagy százötven évig...
...
Vajon mondta-e a tengerparti luxus étterem séfjének Orbán, mielőtt befalta volna a polipot, a katalán homárt, az articsókás moscardinit, a kagylót, a halpástétomot és egyebeket, hogy ember, most jöttem a templomból, egyenest a pápa ravatalától.

„BESÚGÁST, NEMTELEN VERSENGÉST GENERÁL ÉHBÉRÉRT DOLGOZTATOTT RABSZOLGÁK KÖZÖTT” – ÚJABB TANÁR MONDOTT FEL PINTÉR MIATT

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2023.01.04.


„Ma eldöntöttem beadom a lemondásom” – írja Facebook-oldalán Simkó Edit, akinek neve korábban azzal várt ismertté, hogy iskolájában egyedül kezdett polgári engedetlenségbe tavaly februárban, októberben pedig már több százan tiltakoztak vele a tankerületnél. Posztjában a ma megjelent „teljesítményalapú bérezési rendszer” részleteire utalva úgy fogalmaz:

„Pintér volt az utolsó csepp a pohárban, ráadásul mérgező csepp. Egy tudatlan ember teljes dilettantizmusa és gonoszsága tükröződik legújabb ötletéből. Milyen ostoba pontok. Milyen aljas pontok. A besúgást, a nemtelen versengést fogja generálni egy rakás éhbérért dolgoztatott rabszolga között, akik majd összevesznek a koncon, mint munkatáborosok a fűrészporkenyéren, vagy káposztatorzson.”

Hozzáteszi, szerinte a magukat intézményvezetőnek vélők, akik valójában maguk is rabok, „hatalommámort kaphatnak, ha gyengék, és kéjjel büntetnek és jutalmaznak”. Ha pedig embernek erősek, akkor szerinte próbálnak tisztességesen ellavírozni a diktatúrában, védik kollégáikat, de „a rendszert hagyják működni”.

A pedagógus szerint Pintér a közszolgálatot „alázatos szolgálatnak tekinti másokra nézve”.

„A megalázkodás alapelvárás másoktól. Tehát lemondani tisztességes. A közalkalmazott nem fel-, hanem lemond. Ha ezt a rendszert tovább szolgálom, magamat árulom el, és mindazokat, akikkel kapcsolatba kerülök. Egy újabb áttét lennék egy rákbeteg szervezetben”

– írja Simkó, hozzátéve, felmondását hétfőn, az első munkanapján adja majd be...

ORBÁN VIKTOR XVI. BENEDEK PÁPA RAVATALÁNÁL JÁRT, MAJD ELMENT HOMÁR ENNI – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.01.04.


Most mi van, nem éhezhet meg valaki a ravatalozó után…?

Videón, ahogy Pelé nyitott koporsója mellett mosolyogva szelfizik a FIFA elnöke

Egy vérből vannak…


Felcsúton 825 millió forintból épül fedett műfüves focipálya

Hogy a téli hónapokban is folyamatos és színvonalas edzést tudjanak biztosítani az akadémián tanulók számára. Az senkit sem érdekel, hogy a a téli hónapokban is folyamatos létezést (vö. nem megfagyás) tudjanak biztosítani a létminimumom vagy az alatt élők számára.

Tovább mérgez és rombolja a tudatot, növeli a megosztottságot Orbán hungarikuma, a gyűlöletkampány

“Már 2019-ben önfenntartó konjunktúra volt, de a kormány – minden hazai és nemzetközi figyelmeztetés ellenére – tovább lapátolta a százmilliárdokat a haveri köröknek. Mindennek köze nem volt sem a versenyképességhez, sem a fenntartható fejlődéshez – viszont köze van a költségvetés deficitjéhez. Ezek a „befektetések” soha nem termelnek profitot, ugyanakkor a fenntartásuk terheli a költségvetést. Csak egy példa: Magyarország arányaiban tízszer többet költ az uniós átlagnál sportra. És akkor még meg sem említettük mondjuk a stadionok vagy éppen a felcsúti jégpálya fenntartási költségeit, nem is beszélve az energiaigényről. “

Lévai Anikó egykori tokaji cége elvész Vida József bizalmi vagyonkezelőjének homályában

Ez volt a felcsúti földvásárlások mellett a másik ügy, amelyben az Orbán család vagyongyarapodását és annak közpénzeket érintő motívumait firtatták a 2000-es évek első felében.

„Nem, nem mondunk le róla” – a győri polgármester kitart a 600 milliárdos kulturális negyed mellett

A gazdasági nehézségekkel küzdő város az elmúlt években 90 milliót költött a kulturális negyed előkészítésére. A kormány azonban a nehéz gazdasági helyzet miatt egyelőre kihátrált a projekt mögül, ami annyira grandiózus, hogy „még Budapestnek is sok lenne”.

Hétmilliárd forint úszott el a fantomfeldolgozóra, tíz év fegyházat kért az ügyészség B. Edére

A Kerekegyháza melletti, felszámolás alatt álló csarnokvárost a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította annak idején, a hétmilliárdot a külgazdasági és külügyminiszter irányítása alá tartozó Nemzeti Befektetési Ügynökség biztosította. Ez nem számít hűtlen kezelésnek…?

Tucatnyi korrupciós ügy, ahol milliárdok tűntek el, de felelőst sosem találtak

A kormány nemrég ígéretet tett az Európai Uniónak arra, hogy átláthatóan költik majd el a beérkező pénzeket. De vajon sikerülni fog?

Pintér Sándor rendszeres belső teljesítményértékelést tervez a köznevelési intézményekben

“… az átlag feletti teljesítményt nyújtó tanárok pluszpénzt kaphatnak, ugyanakkor akik átlag alatt teljesítenek, azoknak akár csökkenthetik is illetményeiket.”

A kérdésben a diri dönt. Szóval, jobb lesz vele jóban lenni…

Tudásmenet: „A falvakban a félelem az úr”

Az első este tartott fórumon kiderült: a falvakban sokkal kiszolgáltatottabbak a tanárok, mint a városokban, könnyebben tudják őket megfélemlíteni.

Hiába teljesítette Budapest az Orbán-kormány minden feltételét, így sem jutott a rezsitámogatásból

A fővárosi önkormányzat még bízik egy második körös rezsikompenzációban, a hoppon maradt hat kerületből öt viszont pert indítana.

Egyre borúsabb a kép, rekordokat döntöttek a hazai cégfelszámolások

A megszűnt cégek számának növekedésében jelentős változás történt az előző évhez képest, számuk megközelítően 50 százalékkal emelkedett – ismertette az Opten.

Moszkva a mobilozó kiskatonákra kenné a szilveszteri ukrán rakétatámadást

A szilveszteri makijivkai csapás volt eddig a háború legsikeresebb ukrán támadása

Még itt: Szele Tamás: Mindegyik háborúban hazudik mindenki

REMÉNYTELEN SZERELEM

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.01.04.


Gáspár Győző (úgyis, mint ’ike) átvehette Fidesz tagságiját, ami melengeti a lelkét. Mint kifejtette az aktusról, régóta fideszes volt ő – mintegy eleve elrendelve –, csak nem vette észre, vagy nem merte bevallani. Tán még önmagának sem. Viszont a gát átszakadt, és olyan bőven buzog, mint a kutyapisa, amikor előtte órákig kaparta az ajtót szegény jószág, és természetesen oly harsányan is, ahogy a Gáspár famíliában megszokott. Amiként láttuk a szavakban sorjázó lendületüket annak idején, amikor az életükbe volt szerencsénk betekintést nyerhetni a kamerák által. Fiatalabbak erre már nem is emlékeznek.

Mi viszont öregek vagyunk, ezért túl nagy meglepetés nem is ért. Pedig de. Hogy megkapta a tagkönyvét (ami nem ötös számú), Gáspár ’Ike olyan szerelmi vallomásban tört ki, amit érdemes betűhíven idézni, mert különben nem hiszik el az embernek, hogy miért muszáj foglalkozni vele, pedig nem is akar igazán. „Nagyon-nagyon szeretem a Szijjártó Péter miniszter urat, Kocsis Mátéval pedig három hete találkoztunk először, de nagyon-nagyon örültem, mert annyira szeret engem, hogy elájultam – nem gondoltam volna.” – Most képzeljük el, midőn Győző urat locsolgatja felfele Kocsis úr.

Egyébiránt, ha olybá tűnne is, hogy mi itt most a showman-nel – saját aposztrofálásában művész – foglalkozunk, akkor ez a tűnés hamis volna. Mert egyáltalán nem ő a lényeg, hanem a hozzá hasonlóak, akik nem ennyire harsányak, s emiatt őt le is nézik netán, holott semmiben nem különböznek tőle. Hogy valaki decens úrasszonynak véli magát, de állva pisál Orbánt látva, talán még megvetendőbb, mint Győző úr, aki a butaság bátorságával kiáll a porondra, széthúzza az ingét a mellén, hogy oda lőjünk, éppen ezért nem fogunk. Nem lövünk mi sehová, hanem szánakozva mosolygunk mindezen az egészen.

Kocsis Máté ugyanis – aki, mint láttuk a művész úr szerint – annyira, de annyira szereti Gáspár urat, hogy ő attól elalél, reagált a szerelmi felhívásra, és csak annyit közölt. „Örülök, hogy Gáspár úr nem vesztette el a humorát”. No most, ebben a mondatban valami nagy-nagy tragédia rejtőzik, mert kitetszik belőle, hogy ugyan Kocsis úr örömmel nyugtázza, hogy van egy újabb bohóca a pártnak, de ez neki személy szerint egy pöttyet derogál. Tudja, hogy ’Ike nem humorizál, mégis így akarja tompítani azt a nagy zuhanást, amit a művész úr ömlengése neki okozott. Egyszerűsítve itt bukik ki, mire kellenek a parasztok a Fidesznek...