2023. március 13., hétfő

ITT A FELMÉRÉS, A MEGKÉRDEZETTEK 62 SZÁZALÉKA SZERINT AZ ORBÁN-KORMÁNY ÁLTAL TÁMADOTT ORVOSOK A BETEGBIZTONSÁG JAVÍTÁSÁÉRT TILTAKOZNAK

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2023.03.13.


A Fidesz-szimpatizánsok többsége is így véli. Nem könnyű most kormánypárti betegnek lenni.


A kormányzat és az orvosok konfliktusának híre szinte az egész országhoz eljutott, a kérdezettek 95 százaléka mondta azt, hogy hallott a vitáról, 60 százalékuk pedig egyetért a doktorok tiltakozásával – áll a Publicus Intézet Népszava számára, 1012 fő megkérdezésével készült, a magyarországi felnőtt népességre életkor, nem és iskolázottság szerint reprezentatív kutatásában.

A felmérés azt követően készült, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) tiltakozást indított az egészségügyi reform alaposabb átgondolásáért. Ennek eszközeként a MOK többek között a háziorvosokat arra buzdította, hogy ne írják alá az új ügyeleti rendszerre érvényes szerződéseket, a kórházi doktorokat pedig arra, mondják fel az önkéntes túlmunka-szerződéseiket. Erre válaszul a kormány átnyomott az Országgyűlésen egy, a MOK-ot gyengítő törvényt, amelyben eltörölték a kötelező kamarai tagságot.

A kérdezettek döntő többsége 62 százaléka úgy ítélte meg: az orvosok akciója a betegbiztonság javításáért zajlik. Csupán 18 százalék tartotta úgy, hogy az felelőtlen és éppen ellentétes következménnyel jár...

"NEM MEGLEPŐ, HOGY ORBÁN EGY ÖSSZEESKÜVÉS-ELMÉLETRE ÉPÍTETTE AZ IPARKAMARAI BESZÉDÉT" - HETES STÚDIÓ

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Műsorvezető: SZÉNÁSI SÁNDOR
2023.03.11."Nem meglepő, hogy orbán egy összeesküvés-elméletre építette az iparkamarai beszédét"

NAGY FERÓ OKOSABB, MINT MATOLCSY GYÖRGY (MATOLCSY BESZÉD, CSATT, NAGY FERÓ, DOPEMAN)

DAVE VILÁGA (VIDEÓ)
Szerző: DAVE
2023.03.10.Matolcsy György fellázadt Orbán ellen. Nagy Feró sokkal okosabb nála, amit a Csatt című műsorban is bebizonyított. Dopeman és Nagy Feró tudják, hogyan kell megfelelni a vezérnek.

SÚLYOS EMBERI JOGI PROBLÉMÁKAT TÁRT FEL MAGYARORSZÁGON A LEGÚJABB ECRI-ORSZÁGJELENTÉS

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2023.03.13.


LMBTQI-ellenes törvények, magukra hagyott áldozatok, szegregált iskolákban tanuló roma gyerekek, jogaiktól megfosztott menedékkérők: így állnak ma nálunk az emberi jogok a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság szerint.

„Bár történtek jó dolgok, minden elért haladás ellenére azonban van néhány terület, ami aggodalomra ad okot” – fogalmaz az EU-s jelentések nyelvezetére jellemző finomsággal a Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság (ECRI) március 9-én közzétett új jelentése.

Az Európa Tanács által létrehozott, strasbourgi székhelyű ECRI független emberi jogi ellenőrző szerv, ami a rasszizmus, származás, bőrszín, állampolgárság, vallás, nyelv, szexuális irányultság és nemi identitás alapján történő megkülönböztetés, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus és az intolerancia elleni küzdelemmel kapcsolatos kérdésekre szakosodott. Az ECRI az Európa Tanács tagállamaiban vizsgálja a rasszizmus és intolerancia helyzetét, majd javaslatokat fogalmaz meg arról, hogy miként lehetne a problémákat kezelni. Az 1998 óta ötévenként kiadott jelentésekből az idei a hatodik, aminek a munkálatai még a covid előtt, 2018 végén kezdődtek.

A homoszexualitás és a pedofília párhuzamba állítása elősegíti az LMBTQI-fóbia kialakulását

Az egyre ellenségesebb politikai környezet és több korlátozó törvény elfogadása miatt az ECRI-jelentés az LMBTQI emberek helyzetének romlását tekinti az egyik legnagyobb problémának. A kormány kihasználva a covid okozta felfordulást, „veszélyhelyzetet" hirdetett, majd gyorsított eljárással, minden érdemi nyilvános egyeztetés nélkül gyorsan módosított egy csomó olyan jogszabályt, ami sokat rontott az LMBTQI emberek egyenlőségének helyzetén. Ilyen volt az anyakönyvi nyilvántartásban a „nem” kategóriának a „személy születéskor nyilvántartott neme" (születési nem) kategóriával való felváltsása, amit, ha egyszer rögzítették, később már nem lehet megváltoztatni.

Az Alaptörvény, a Polgári Törvénykönyv és a gyermekvédelmi törvény 2020-as módosításai után már csak a házaspárok fogadhatnak örökbe, miközben az azonos neműek, akik élettársi kapcsolatban élnek, az egyedülállók és a nem házasok örökbefogadását – hacsak a családügyi miniszter külön engedélyt nem ad rá – de facto megtiltották.

De az ECRI-kritikák listája nem itt ér véget. A 2020 októberében megjelent Meseország mindenkié című, LMBTQI-szereplőket is bemutató gyerekkönyv miatt 2021 júniusában egy újabb LMBTQI-ellenes húzást hajtott végre a kormány: olyan törvénymódosítást eszközölt, ami megtiltotta vagy korlátozta a különböző nemi identitások és szexuális irányultságok bármilyen ábrázolását vagy megvitatását a közszférában, beleértve az iskolákat és a médiát. A törvény ma a 18 éven aluliak számára tiltja vagy korlátozza az olyan tartalmakhoz való hozzáférést, amelyek „a születéskori nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, nemváltozást vagy homoszexualitást propagálják vagy ábrázolják". Ráadásul ezeket a módosításokat egy olyan törvényjavaslathoz csatolták, melynek célja az volt, hogy a pedofília büntethetőbbé váljon. Emiatt az Európa Tanács emberi jogi biztosától az Egyesült Nemzetek Szervezetén át a hazai civilekig sokan tiltakoztak, így az Európai Parlament kérésére az Európai Bizottság 2021 júliusában kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen. A 2022. áprilisi választások során a törvény egyes elemeit népszavazásra bocsátották, de a szavazatok nem érték el az érvényességhez szükséges számot, így a népszavazás eredménye nem volt hatással a törvény alkalmazására. A homoszexualitás és a pedofília párhuzamba állítása az ECRI szerint erősíti a megbélyegzést és az előítéleteket, és elősegíti az LMBTQI-fóbia kialakulását – olvasható a jelentésben.

Az iskolaőröket bevezető törvény alapján már a 12 éves gyerekek is büntethetők, ha nekimennek a tanáraiknak

Az iskolaőr-rendszer sem tetszik az ECRI-nek, derül ki a jelentésből. 2020 júliusában az Országgyűlés olyan új törvényt fogadott el az iskolai erőszak felszámolásáról és megelőzéséről, ami létrehozta az iskolákban a biztonságot szavatoló iskolaőrök rendszerét. A rendőrség felügyelete alatt működő iskolaőrök az iskolák területén akár kényszerítő intézkedéseket is alkalmazhatnak, ráadásul, ha a gyerek bármilyen bűncselekményt elkövet, a családi pótlék egy éven át felfüggeszthető. A ma körülbelül 500 iskolában működő iskolaőr-rendszer az ECRI szerint felveti a nehéz körülmények között élő és alacsony jövedelmű családokból származó tanulók, elsősorban a roma gyerekek megbélyegzésének kockázatát. „Miközben a biztonságos iskolai környezet alapvető feltétele a tanárok és a diákok megfelelő együttműködésének az iskolai erőszak elleni küzdelem leghatékonyabb módja a szankciók helyett a megelőző intézkedések meghozatala lenne. Ilyenek lehetnek például a támogató személyzet, például a tanársegédek, szociális munkások és iskolapszichológusok számának növelése” – áll az ECRI jelentésében, ami külön megemlíti azt a kevésbé közismert szabályt, miszerint a törvény a közszolgálati feladatot ellátó dolgozók (így a tanárok) elleni cselekmények esetében 12 évre csökkenti a büntethetőségi korhatárt.

A romák életét tönkreteszi a rendszerszintű rasszizmus

Az ECRI szerint a legkiszolgáltatottabb és a legmarginálisabb csoport Magyarországon továbbra is a romáké, akik a becslések szerint a lakosság mintegy 8 százalékát teszik ki. A legtöbb roma élete ördögi kör, amiben a rossz minőségű iskola a későbbi munkaerő-piaci lehetőségeket korlátozza, ez pedig legtöbbször a lakhatási szegregációval is együtt jár: a romák sokszor az ország legfélreesőbb helyein, cigánytelepeken sínylődnek, ahonnan nemhogy elköltözni nem lehet, de még orvoshoz nem jutnak el, ami a roma nőket különösen súlyosan érinti. A szegénység, a megkülönböztetés és a megbélyegzés egymással összefüggő problémái miatt az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) adatai szerint a roma háztartások szegénységi kockázata minden javulás ellenére még mindig háromszorosa a nem romákénak.

A törékeny egzisztenciák miatt a romákat a covidjárvány is súlyosabban érintette – írja a jelentés. A magas halálozás mellett sokan azok közül, akiknek eleve bizonytalan munkáik voltak és megtakarításokkal sem rendelkeztek, még mélyebb szegénységbe kerültek ezekben a hónapokban. Bár az ECRI-jelentés üdvözli a magyar kormány Nemzeti társadalmi befogadási stratégiáját, amiben a romák helyzetét kilenc területen igyekszik javítani, úgy látja, hogy a stratégiában foglaltakat „különösen helyi szinten nem hajtották végre teljes mértékben, és a romák helyzete továbbra is nehéz”.

Nem a diszkrimináció szűnt meg Magyarországon, hanem az érdemben ezzel foglalkozó hatóságot számolták fel...

POLÓNYI ISTVÁN: A FIDESZ FŰTÖTT NEMZETTUDATTAL, A GOEBBELSI PROPAGANDA FRISSEBB VÁLTOZATÁVAL OPERÁL 2. RÉSZ

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2023.03.12.


A következő interjú első részében Polónyi István oktatáskutató azt elemezte, miért volt a Fidesz-kormány számára fontos, hogy a közalapítvány „csodafegyverével” privatizálja az egyetemi vagyont. Mivel ezt a mechanizmust már az EU is átlátta, bekeményített, és valóban számon akarja kérni a jogállamiságot, el akarja érni a korrupció háttérbe szorítását, ezért elzárta a pénzcsapokat. Nem kis összegről, 3 ezer milliárd forintról van szó. Ez a Fidesznek nyilván nem tetszik, mert nagyon keményen sérti az érdekeit. Polónyi István szerint a gyűlöletre építő politikai PR alapján ezt úgy fordítják le a szavazóik nyelvére, hogy „a magyar fiatalokon akarnak bosszút állni Brüsszelben”. A kérdés az, hogy az EU ezt szó nélkül hagyja-e.


Már januárban köztudott volt, hogy nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+-csereprogramból azok a magyarországi egyetemek, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek, vagy amelyeket ilyen alapítványok tartanak fenn. Orbán Viktor már akkor azt mondta: „a magyar fiatalokon akarnak bosszút állni Brüsszelben”. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón „magyarellenes, ha csúnyát akarok mondani, faji alapú bosszút” említett. Valóban bosszút akarna állni Brüsszel? Mi érdeke fűződne hozzá?

Ez szókarate. Nyilván arról szól, nagyon rosszul esik most a Fidesznek, hogy az Európai Unió megkeményítette magát, és valóban számon akarja kérni a jogállamiságot, el akarja érni a korrupció háttérbe szorítását. Ez nyilván nem tetszik, nagyon kemény érdekeket sért, és megpróbálják ezt lefordítani az ő szavazóiknak, azoknak, akiknek a Gulyás-féle szöveg kell. Ha végiggondoljuk, a Fideszre a vidéki, idősebb, iskolázatlan emberek szavaznak, akik valószínűleg vevők a nacionalizmusra és az antiszemitizmusra. Ezt már a régi vizsgálatok is bizonyították. Teljesen nyilvánvaló, hogy Magyarországon a cigányellenesség, a zsidóellenesség évtizedek óta fennáll, amit ez a kormány tovább erősít és kihasznál. Ez a Finkelstein-féle választási elv. Az egykori választási tanácsadó ugyan már meghalt, de a volt munkatársa szerintem a mai napig együtt dolgozik a palotaőrrel (Habony Árpáddal – a szerk.). Nyilván ő viszi-hozza az üzeneteket. Azt is tudjuk, hogy az átlagszavazó nem racionálisan, hanem érzelmi alapon dönt. A Finkelstein-féle választási, politikai PR-nak az volt a lényege – ezt egyébként már Reagannél is, talán még korábban is alkalmazták az amerikai választásoknál –, hogy az érzelmekre hat. Megpróbálják a gyűlölettel maguk mellé állítani az embereket. Ez sem újdonság. Aki olvasta az Orwell 1984 című regényét, tudja, hogy mindig kell ellenség. Hiszen, ha van ellenség, akkor meg lehet vádolni azzal, hogy hazaáruló, hiszen nem áll „mellettünk”. Ez most nagyon jól látszik az orosz-ukrán háborúnál, mert azt mondja a kormány, az összes baloldali hazaáruló, mivel nem Putyin mellett áll, hanem háborúzni akar. Ez igazából a Finkelstein-logika: keress ellenséget, oszd meg a választókat az „ellenséggel”, bizonyítsd be, hogy te minden ellenségtől megvéded az embereket. Gulyás ebben a mondatában tulajdonképpen ezt mondta el. Egy darabig Soros György volt az ellenség, most újabban Brüsszel lett, mert nem adja a pénzt. Ez nem csak az egyetemekre, hanem a pedagógusokra is vonatkozik, és ebben a logikában megpróbálja túszként beállítani őket. Még egyszer mondom, ez a Finkelstein-féle logika, az érzelemre hatni, az alacsony iskolázottságú, nacionalista, soviniszta népességre hatni. Ha utánagondolunk, nem véletlen, hogy elterjedt, az ukránoktól majd el kell csatolni Kárpátalját, a dolog mögött nagyon tudatos PR van. Azt se felejtsük el, hogy a Fidesz minden héten, van úgy, hogy hetente kétszer is csinál exit-pollokat. Akik közelről látják ezt, azt mondják, minden kijelentés „le van próbálva”. Amit Orbán mond, az mind „lepróbált” abból a szempontból, hogy mit szól hozzá a szavazó. Azt, hogy Gulyás mennyire van benne, nem tudom, de el tudom képzelni, hogy a koronaőr, aki a Századvéggel együtt szervezi az exit-pollokat, nagyon is tudatosan próbálja le ezeket a gondolatokat. Orbán elmúlt három-négy évnyi nyilatkozatai mind arról szóltak, hogy mi magyarok különlegesek vagyunk, mi nem alkuszunk, csak a saját szeretőnk előtt térdelünk le, nem mindenféle focimeccseken. Az egészben végig ott van a fűtött nemzettudat. Ez már a goebbelsi propaganda frissebb változata. Arról szól, hogyan lehet még jobban meghosszabbítani Orbán és a Fidesz hatalmát. Bár már sokan azt is mondják, Fidesz nincs is igazából, csak Orbán van. Az egész párt arról szól, hogy Orbán mozgat mindent, mindenki azt figyeli, hogy ő mit mond. Ez legjobban a vidéki Fidesz-potentátokon látszik: nem mernek addig nyilatkozni, amíg nem tudják, mit kell mondani. Nincs saját vélemény, mindenki megvárja, hogy a „nagy ember” megmondja, mi a vélemény.

Emögött tulajdonképpen a pénz, a 3 ezer milliárd megszerzése áll?
...

A MAGYAROKRA „NYOMÁST KELL GYAKOROLNUNK” – KISZIVÁRGOTT IRATOK TÁRJÁK FEL AZ OROSZ VEZETÉSŰ BUDAPESTI BANK MEGROPPANÁSÁT

DIREKT36 / TELEX
Szerző: DIREKT36
2023.03.13.


Igyekezett nagyon magabiztosnak látszani az orosz vezetésű, budapesti székhellyel működő Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank, IIB) nevű pénzintézet tavaly február 24-én, amikor Oroszország megindította Ukrajna elleni invázióját. Egy aznap kiadott nyilatkozatukban azt állították, hogy a „közelmúlt geopolitikai eseményei semmilyen módon nem befolyásolják a Bank működését, stratégiájának végrehajtását, a befektetőkkel, partnerekkel és ügyfelekkel szembeni kötelezettségeinek teljesítését”.

A színfalak mögött ugyanakkor hamar eluralkodott a pánik a bankon belül.

A pénzintézet vezetése egyre növekvő rémülettel fogadta, ahogy a következő napokban és hetekben előbb egy európai pénzügyi szervezet blokkolta a bank forrásait az Oroszországra kivetett szankciókra hivatkozva, majd a háború elleni tiltakozásul több tagország is bejelentette kilépését az IIB-ből, és még a hitelminősítők is sorra bocsátották ki a bankról szóló egyre negatívabb értékeléseiket.

A bank egyik belső irata szerint már pusztán a tagországok kilépése „két nap alatt sok mindent lerombolt abból, amit elértünk”. Egy másik dokumentumban pedig egyenesen úgy fogalmaztak erről, hogy ez „megbénította a bank működését”.

Ezek az iratok részei annak a dokumentumcsomagnak, amelyek az IIB-től szivárogtak ki idén februárban. A fájlokat egy hacker csoport szerezte meg és tette közzé az interneten. Az IIB elismerte, hogy a pénzintézet rendszerét feltörték, de a bank egyúttal azt is állította, hogy ennek a hacker támadásnak az eredményeként „hamis emailek” kezdtek el terjedni.

A Direkt36 is hozzájutott a hackerek által megszerzett iratokhoz, és ennek feldolgozása során összevetettük azokat a bankról korábban szerzett információkkal, valamint megkerestünk számos olyan intézményt, amely az iratok szerint kapcsolatban állt az IIB-vel. Ezek során nem merült fel semmi olyan információ, amely megkérdőjelezné az iratok valódiságát. Megkerestük egy részletes kérdéssorral a bankot is, amely közölte, hogy csak azzal a feltétellel hajlandók válaszolni, ha az összes válaszukat szó szerint és teljes terjedelmében közöljük. Mi jeleztük, hogy ilyen vállalást senki felé nem tudunk tenni, de megígértük, hogy a válaszaik érdemi részét közzé fogjuk tenni. Erre nem reagáltak, az általunk hivatkozott dokumentumok valódiságát ugyanakkor nem vitatták ők sem.

A kiszivárgott iratokból – amelyek egy részét a Hvg.hu már korábban bemutatta – nemcsak az derül ki, hogy a bank katasztrofális helyzetbe került a háború miatt, hanem az is, hogy ebben a helyzetben a többségi tulajdonos oroszok legfőbb szövetségese és támasza Magyarország volt. Az Orbán-kormány tisztviselői próbáltak segíteni abban, hogy elérjék az európai hatóságok által zárolt források megnyitását. Emellett lépéseket tettek arra is, hogy elkerülhető legyen az, hogy az oroszok olyan mértékű befolyást szerezzenek a bankban, amely már akár direkt nyugati szankciókat is vonhatna maga után.

A nyugati szövetségesek már azt is aggodalommal fogadták, amikor 2019-ben az Orbán-kormány aktív támogatásával Budapestre tette át a székhelyét a korábban Moszkvában működő pénzintézet (a bank ügyeit akkoriban a Direkt36 több cikkben is feltárta). A most kiszivárgott iratokból ugyanakkor minden korábbinál nyilvánvalóbb módon kiderül, hogy a magyar kormány valamilyen okból rendkívül fontosnak tartja az orosz dominanciájú bankkal való együttműködést még a háborús helyzet ellenére is.

A magyar kormány több érintett szereplőjét is megkerestük, de nem érkezett tőlük reakció...

ELKEZDŐDIK AZ ELSŐ TANÁRPER

444.HU
Szerző: 444.HU
2023.03.13.


- A Belügyminisztérium 2022 november 30-án sajtóközleményben jelentette be, hogy három fővárosi gimnázium összesen nyolc tanárának bontották fel azonnali hatállyal a munkaviszonyát.

- A elbocsátott tanárok munkaügyi pert indítottak a Belső-Pesti Tankerület ellen.

- Hétfőn tartják az első tárgyalást Vörösmarty Mihály Gimnáizum tanára, Törökné Pethő Erzsébet és Kapin Lilla, az Eötvös József Gimnázium tanára ügyében.

- A Tanítanék mozgalom szolidaritási gyűlést szervezett reggel 8-ra a Törvényszék épülete elé.

Tabló a kirúgott tanárokról

Tavaly ősszel tizenhárom tanárt rúgtak ki, amiért polgári engedetlenséggel tiltakoztak az oktatás válsága miatt. Decemberben tablót készítettünk róluk, így arról a két pedagógusról is, akik a mostani perben érintettek.

Törökné Pethő Erzsébet, a Vörösmarty Gimnázium kirúgott angoltanára akkor azt mondta, görcsbe rándul a gyomra a gondolattól, hogy soha többé nem mehet be az iskolába úgy, mint korábban. Kapin Lilla mindössze 15 hónapot töltött az Eötvös Gimnáziumban. „Nem voltam osztályfőnök, nem szerveztem tábort vagy osztálykirándulást, nem volt érettségiző osztályom” - sorolta, mi minden fog hiányozni neki.

Azóta Pécsen is kirúgtak egy tiltakozó tanárt, és többen felmondtak...

„EZ ITT NEM AZ OTTHONI, ELLOPOTT VALÓSÁG” – BRÜSSZELBEN DOLGOZIK A SZÍNHÁZZAL 40 ÉV UTÁN SZAKÍTÓ VASVÁRI CSABA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2023.03.13.


Itthon ismert színész és színigazgató volt, a Vidnyánszky Attila-féle Magyar Teátrumi Társaság alelnöke sok éven át, még korábban az orbánista nagyvállalkozó Széles Gábor veje – ezt a hónapot viszont már Brüsszelben kezdte „boldog pályaelhagyóként”, 57 évesen. Vasvári Csaba 40 év után döntött úgy, hogy kiiratkozik a magyar színházi világból, ahol megtapasztalta nemcsak azt, egykori munkatársa hogyan tapossa el egykori egyetemét, de azt is, hogy lehet az ember egyszerre „fasiszta fideszes” és „buzi liberális”. Bár gyászmunkája még tart, nem adta fel a reményt. „Kevés démonnak érdekében állt, hogy nagyon sok embert összekoszoljon, de kevés angyal is elég lehet ahhoz, hogy sok-sok embert tisztára mosson. Akár még egy országot is.” Nagyinterjú putyinistává koszolt választókról, minden hagyományt kiradírozó Vidnyánszkyról, a Nemzetiben hányó bérközönségről, lopásról és buta ellenzékiekről.

Ekkora hipszterszakállal Brüsszelben?

– Bizony.

– Az ereszektől azért távol tartja magát, ugye?

– Kalandparkban soha ne mondd, hogy soha, de tény: igyekszem elkerülni minden olyan helyzetet, amelynek végén ereszcsatornán kellene menekülnöm.

Színészként ismert, színházigazgatóként is nevet szerzett – mit keres mégis abban a bűnös városban?

– Boldog pályaelhagyóként 57 évesen megpróbálok valami teljesen újat tanulni, tekintve, hogy a színházművészet Magyarországon ellehetetlenült. Legalábbis nem olyan körülmények között működik, hogy részt tudnék benne venni. Már Szentendrén is nehéz volt, ahol tavalyelőttig igazgattam a teátrumot – ott nem csak az országos, hanem a helyi politika is nehezítette a dolgomat a ’19-es önkormányzati választás után.

Pikkelt önre az összellenzéki új vezetés?

– Sokadjára éltem át, hogy nem azt nézik, ki vagyok, mit tettem, inkább betesznek egy skatulyába – holott egy Google-kereséssel elég jól képbe lehetett volna jönni felőlem. Ehhez képest az új vezetés egyik főembere azzal fogadott, hogy „Szóval te ilyen fideszes srác vagy, ugye?”
...

ORBÁN ORSZÁGÁBAN CSAK HATALOMPOLITIKA VAN, SEMMI MÁS - INTERJÚ INOTAI ANDRÁSSAL

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2023.03.13.


„Egy országból azt formálni, amit a vezetői szeretnének: néptragédia” – ezzel a Kopátsy Sándor aforizmával zárul annak a hosszabb beszélgetésnek az első része, amelyet Inotai Andrással folytattunk egy nagyon súlyos témáról, arról, hova jutott Magyarország 2010 óta. A közgazdász professzor által kiállított – számokkal, adatokkal, tényekkel alátámasztott – „bizonyítvány” tragikus képet fest a megtett útról és a jelenről. Kimondja: „Aki ma gazdaságpolitikáról, szociálpolitikáról, stb. beszél...az egy dolgot nem ért: immár 12 éve semmilyen szakpolitika nincs Magyarországon. Orbán irányításával csak hatalompolitika van, semmi más. Ha a hatalompolitika érdekét szolgálják bizonyos gazdaságpolitikai, szociálpolitikai, biztonságpolitikai, stb. lépések, akkor azokat beépítik, hiszen erősítik Orbán hatalmát. Ha pedig nem, akkor nem veszik őket figyelembe, bármilyen fontosak is lennének.” A mostani, főként a gazdaságot, annak nemzetközi pozícióját elemző első rész után a következőben Magyarország nemzetközi kapcsolatrendszerét vesszük majd górcső alá.


Amikor megbeszéltük ezt az interjút, s nagyjából azt is, hogy mikre lennénk kíváncsiak, ön felvetette, jó lenne egyszer mérleget vonni és nem konkrét fejleményekről, történésekről beszélgetni. Már csak azért is, mert immár 13. éve Orbán Viktor kormányoz. Most kapva kapnék az alkalmon, s megkérdezem, hogyan ítéli meg a 2010. óta eltelt időszakot. De előtte mégis az a kérdés, miért tartja fontosnak ezt a fajta mérlegkészítést?


Három dolog miatt. Egyrészt azért, mert követem a fejleményeket, az ország teljesítményének, nemzetközi pozíciójának az alakulását – megjegyzem, immár 45 éve –, és úgy gondolom, hogy ez felelősséggel is jár. Mindenki, aki ezzel foglalkozik, felelős magának és a magyar társadalomnak egyaránt. És vannak olyan időszakok, amiket törésvonalnak neveznék, ezek egy része ugyan azonnal, de az igazi nagyok csak visszanézve jelennek meg, csupán utólag tudjuk biztosra, hogy sorsfordulót jelentettek. Azt pedig mondani sem kell, hogy ez a 13 év minden szempontból sorsfordító. A másik elem, amiért érdemesnek tartok leltárt készíteni, mérleget vonni, az, hogy aki követi a gazdasági jelzőszámokat, a nemzetközi összehasonlításokat, látja, mely területeken hogyan változott az ország megítélése. Harmadszor pedig a nemzetközi környezet állandóan visszajelez. Néha ugyan nincs igazuk ezeknek a visszajelzéseknek, de általában igen, hosszabb távon pedig mindenképpen. Ezek mind összejöttek most, amikor úgy gondoltam, hogy érdemes lenne értékelést adni az évtizedes folyamatokról. Megjegyzem, teljes képet interjú formájában nem lehet adni – még sokrészes interjú formájában sem –, ezért egyes területek kimaradhatnak. De remélem, hogy az összefüggések világosak...

A KERESZTÉNYFASIZMUSSAL AZONOSÍTOTT “MAGYAR SZÍV” 1848 ÉS AZ EMBERI SZABADSÁG ELLENTÉTE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AmerikaI Népszava
2023.03.12.


Már azzal a kifejezéssel is sok a probléma, hogy valaki “magyar érzelmű”, de azt már végképp nem tudjuk, mi az a “magyar szív”. Csak azt tudjuk, mire használják ezt a kifejezést. Rétvári Bence, a BM államtitkára, a polgárőrség ünnepségén (amelyen papír szerint az 1848-as forradalomra és szabadságharcra emlékeztek volna), azt mondta: “Sűrű időkben két dologra van nagyon szükségünk: hideg fejre és magyar szívre, mert ez az, ami meg tud minket óvni attól, hogy a biztonságunk, a békénk veszélybe kerüljön.” A forradalom évfordulóján ez azt jelenti: tűrjetek, ne lázadjatok.

A tudósítások szerint az 1848-as forradalomról, a szabadságharcról, a polgári liberális követelésekről, felvilágosodásról, a sajtószabadságról, a polgári jogokról, a parlamentnek felelős kormányról, közteherviselésről, világnézetileg semleges államról egy szó sem esett, ami érthető, hiszen az Orbán-rendszer, benne Rétvári pártja, a KDNP, mindennek ellentéte, amit a felvilágosodás, az emberi és polgári jogok, a civil szabadság, a vallás és az állam valódi szétválasztása jelent. 1848 az olyan rendszerek ellen indult, mint amilyen az Orbán-rezsim. 1848 liberális demokratikus forradalom.

Hogy egy magyar kereszténydemokrata nem tud mit mondani 1848-ról, az érthető, miután az általuk képviselt egyházi és vallásos ideológia a felvilágosodás gyűlölt ellenfele. Senki nem utálja jobban a felvilágosodást, és annak ideológiáját, a liberalizmust, magát 1848-at, mint az európai kereszténydemokráciát is liberális elhajlásnak nevező magyar keresztényfasizmus Ennek a vallási ideológiának a megalkotója, legfőbb történelmi képviselője a szabadságharc ellen gyűjtött pénzt, a katolikus egyház a magyar forradalmat és szabadságharcot eltipró ellenséget támogatta.

Ilyenkor jönnek elő az efféle lózungok, mint a “magyar szív”, ami alatt azt kell érteni, ami értük dobog. A “hideg fej” azt jelenti, hogy amikor ez a fasiszta elnyomó bűnszervezet az országot és az emberek életét tönkreteszi, akkor se kapjon el senkit az indulat, senki ne akarjon itt Petőfi Sándor lenni, hanem maradjon “józan”, “hideg fejű”, és fogja be a pofáját, lapítson, és százszor gondolja meg, hogy elzavarja-e az országot megszálló, kirabló, elnyomó maffiát. Mert ők “a magyarok”, aki nincs velük, az nem magyar. Magyarnak lenni annyit jelent, mint keresztényfasisztának lenni.
*
A “magyar szív” nyelvtanilag annyit jelenthet, hogy egy magyar ember szíve, amely biológiailag nem különbözik más nemzetiségű emberek szívétől. Az ő szótárukban azonban a “magyar szív” azt jelenti, hogy a “keresztény-nemzeti”, antiszemita és fasiszta ideológia és hamis nemzeti identitás támogatója, amivel az országot kisajátító zsarnoki hatalom, az Orbán-féle elnyomó, vérszívó csürhe azonosítja magát. A NER-féle “magyar szív” mindennek az ellentéte, amit a felvilágosodás, a polgári és emberi jogok, a szabadság, az emberhez méltó élet, amit 1848 jelent.

Nekik a felvilágosodás, 1848, a szabadság eszményeinek képviselői, akiknek elvbarátai a nyugati, liberális, demokratikus országokban, “Brüsszelben” vannak, “idegenszívűek”. A keresztényfasiszta ideológia szerint a liberalizmus, az egyéni jogokra épülő jogállam, a társadalmi szabadság, jog előtti egyenlőség, törvényuralom, hatalmi ágak megosztása zsidó találmány. Aki nem fasiszta az zsidó vagy idegenszívű zsidóbérenc. Nekik a “magyar szív” fasisztát, antiszemitát, rasszistát, nácit jelent, egy olyan vallási nacionalistát, aki gyűlöli és elveti a szabadságot és az emberi jogokat...

TRUMP KÖNYVÉBEN ORBÁN HOZZÁ INTÉZET LEVELE IS SZEREPEL MAJD - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.03.13.


A magyar miniszterelnököt ma az Elysee Palotában fogadja a francia elnök. Nemsokára megjelenik Donald Trump volt amerikai elnök Levelek Trumpnak című könyve, amelyben Orbán "szerelmes levele" is olvasható. A Fehér Házban szóba került a háború óta a magas rangú magyar tisztviselők egyedülállóan Amerika-ellenes retorikája, és a magyar kormány által ellenőrzött médiában elterjedt Amerika-ellenes vonal: ennek véget kell vetni. Hova süllyed a magyar demokrácia? Nemzetközi lapszemle.

Washington Post is írt a szombat délutáni, Herceghalom közelében történt tömegbalesetről: a porviharban 41 jármű ütközött össze, és 39 sérültet láttak el a mentők, és egy halálos áldozata is lett a szerencsétlenségnek.

A bolgár hírügynökség, a Novinite azon kesereg, hogy a demokrácia megítélése szempontjai alapján csak egy uniós ország van mögötte a Freedom House amerikai jogvédő szervezet által megállapított rangsorban. Bulgária a legkevésbé szabad az EU-s országok közül Magyarország után: a százból 79 pontja lett az értékelés szerint, amelyben a száz pontot csak a három skandináv ország: Norvégia, Svédország és Finnország érte el.

A cikk szerint Magyarország csak 66 pontot ért el ezen a teszten. A szabadság helyzete 17 éve romlik – legalábbis a Freedom House napokban megjelent elemzése alapján, az oroszok Ukrajna elleni háborúja a tovább rontott az emberi jogok helyzetén.

Meglehetősen szokatlan közleményt adott közre a Budapestre akkreditált amerikai nagykövet, aki gyakorlatilag felszólította Orbán Viktort, hogy most már tényleg vessen véget az Oroszországgal építendő, több mint egy évtizedes és egyre szorosabb kapcsolatnak, és helyette keresse nyugati szövetségeseivel az együttműködést – összegzi a Bloomberg amerikai hírügynökség David Pressman közleményét, ami Orbánnak a kereskedelmi és iparkamarában elhangzott mondatára is épített, amikor úgy fogalmazott, hogy a magyar külpolitikának és gazdaságpolitikának el kell gondolkodni azon, milyen kapcsolatrendszert tud létrehozni és fenntartani Oroszországgal az Ukrajna elleni putyini invázió ismeretében.

A Bloomberg a meghitt jelzőt használja, amikor Orbán Putyinhoz kötődő barátságát jellemzi. A helyzetet értékelve az amerikai nagykövet azt írta, fontos fordulóponthoz érkezett Magyarország, amikor el kell döntenie, milyen utat választ a jövőben, írta az amerikai külügyminiszterrel, Antony Blinkennel való találkozóját követően.

Az írás összegzi: az elmúlt egy évtizedben Orbán a maga képére formált, de a putyini kormányzási stílust követve illiberális demokráciát épített ki, amivel szálka lett az EU és a NATO szemében is, mert még a Ukrajna elleni támadást követően is a Kreml érdekeit védte az ország nyugati szövetségeseivel szemben. Az amerikai kritikákat viszont Orbán és miniszterei továbbá a vakbuzgó médiája is rendszerint a magyar belügyekbe való beavatkozásnak minősíti.

A washingtoni találkozókon Blinken külügyminiszterrel és a Fehér Ház magas rangú tisztviselőivel „megvitatta a szövetségesi kapcsolatok legújabb fejleményeit, köztük a magas rangú magyar tisztviselők egyedülállóan Amerika-ellenes retorikáját, és a magyar kormány által ellenőrzött médiában elterjedt Amerika-ellenes retorikát.”

Washington Post Orbán Trumphoz írt „szerelmes” levelének ismertetésével kezdi azt a könyv ajánlót, amely a Levelek Trumpnak címmel április 25-én kerül a könyvespolcokra. A magyar kormányfő öt hónappal a Fehér Házból történt távozása után írt egy születésnapi üdvözlő levelet Trumpnak: „Egy olyan világban, amelyben a haza fogalma fokozatosan elkopik, és a nemzetet ideológiák nyomják el, a túlélés garanciája egy erőskezű és határozott karakterjegyekkel rendelkező vezető lehet csak. Meggyőződésem, hogy te épp akkor lettél elnök, amikor kritikus pillanatokban a legnagyobb szükség volt rád… És nagyon bízom abban, hogy lesz még lehetőségünk együttműködni közös jövőbeni céljaink megvalósítása érdekében”.

Le Monde szerint ma az Elysee Palotában munkavacsorán fogadja a francia elnök Orbán Viktort, akivel a március 23-24-i uniós csúcs részleteiről, a Ukrajnában dúló háborús helyzetről egyeztet, azonban Emmanuel Macron közleménye szerint a jogállam magyarországi helyzetéről is tárgyalnak.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

PÉNZHIÁNY MIATT MÉGSEM TUD MEGVENNI HÁROM YACHTOT AZ MCC – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.03.13.


A vitorlásokra a Révfülöpön táborozó diákok oktatásánál lett volna szükség


Akkor most vesznek egy hajógyárat…?

A TEK megmagyarázta: ezért mehet Polt Péter térképboltba kékvillogós kocsival

A megkülönböztető jelzést használó járműveknek buszsávban is legálisan várakozhatnak. Pont.

„A homofób kampányok kis befektetést igényelnek, és ahhoz képest nagyon működőképesek”

“Vannak olyan vallásos emberek, akik azt mondják, hogy ők elfogadóak a ne ítélj, hogy ne ítéltessél megközelítés alapján. A vallásos intézmények, az egyházak hivatalos dogmái viszont sok esetben rigidebb megközelítést tükröznek, mint a hívők elképzelései.”

A magyarokra „nyomást kell gyakorolnunk”

Kiszivárgott iratok tárják fel az orosz vezetésű budapesti bank megroppanását.

Egyházi Államtalanító Hivatal

“Ha van olyan nagykönyv, amiben megírják a fideszes országlás krónikáját, akkor az iskolaépületek egyházi átvétele annak aranyoldalain szerepel.”

…amikor Nagy Feró a szóvivő

“…ha Nagy Feró arról beszél egy televíziós műsorban, a maga egyszerű módján, hogy mit ugrál Ukrajna, adja oda a területeit Oroszországnak, és akkor béke lesz, akkor nem önmagáról, vagy nem csak önmagáról állít ki képet, hanem azokról is, akik ezt elvárják tőle.”

Fideszes vezetők irányításával alapítanak cégeket az ellenzéki vezetésű Ózd és Kazincbarcika kézilabdaklubjai

Az Átlátszó jogerősen pert nyert Érd fideszes volt alpolgármestere ellen

Móricz Zsigmond segítségével…

Oscart kapott a Navalnijról szóló dokumentumfilm

A kanadai rendező filmje nem egyszerűen az ellenállóról, hanem egy gyilkossági kísérlet felderítéséről szól, amit maga az áldozat vezet. Roher a Navalnij elleni merénylet történetén keresztül mutatja be Putyin Oroszországát, a modern adatújságírás erejét, és a magukat félelmetesnek mutató autoriter rendszerek kicsinyességét és sebezhetőségét.

Putyinista trollhumor

Prigozsin bejelentette, hogy indulni akar a jövő évi ukrajnai előválasztáson.

ÁDER ARRA VETEMEDETT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.03.13.


Áder J. nyugalmazott elnökünk bősz környezetvédő. Ehhez sem sokat ért, de kellett egy hobbi a közeledő öregség idejére, hogy míg a talpasok remegve várják a tizenharmadik havi apanázst, ő oszthassa azt az észt, ami nincsen neki. Podcastje is van e célból, odaszervezték a segge alá, hogy emlékezetes hangján, amit amúgy régebben csak szilveszter éjszakákon volt alkalmunk élvezhetni, személyiségének teljes súlyával harcoljon a pusztuló környezetért, a halak élőhelyéért leginkább, hogy a stúdióból kilépve legyen mit a szákba rakni. Mint tudjuk, ő is annak a csapatnak a tagja, aki soha nem vetemedne arra…

Tegnap szőrmentén érintettük a nemzetünket hamarosan felvirágoztató akkumulátorgyárak ügyét, azok energiaigényét, amit Orbán putyini gázzal óhajt kielégíteni. Ma pedig szintén slágvortokban ezek másfajta kárai kerülnek terítékre. Mégpedig azok, amelyek ellen oly hevesen tiltakoznak azok, akiknek az élőhelyén ezek felépülnének, tehát a magyari emberek. Az alábbiakból viszont az fog kiderülni, hogy érettük Áder, volt elnökünk annyira nem aggódik, mint a halakért, és ezzel meg is mutattuk a viszonyokat és értékeket, amelyek miatt az emlegetett személy bajszos mindenfélének neveződik a talpasjobbágyok között.

Ahogyan a krumplileves legyen krumplileves Kádár et. szerint, akképp kellene lennie egy környezetvédő podcastnek környezetvédőnek, ha már ezt a nevet nyerte el a keresztségben. Ámde nem először derül ki, hogy vannak magasabb szempontok is, mint a műsor eszméje meg ideája, és ezek a szempontok kies hazánkban rend szerint – illetve mindig – a Fideszéi, közelebbről az Orbánéi, amihöz képest minden és mindenki, így a környezetvédelem is le van szarva. Csak ezt illene is kimondani. Annyi vér azonban nincsen a nemzet pecásának pucájában, úgyhogy inkább elhallgat, vagy inkább elhallgattat.

Mint tudjuk a kedves vezető hajdani szavaiból, amelyeken kiejtésükkor fél Európa röhögött, illetve mind, aki hallotta: „mi soha nem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek egyet velünk”. Most is kiderült, hogy Európa derültsége ezt hallván teljesen jogos volt, mert dehogynem. Mást sem csinálnak, mint arra vetemednek, aminek újabb ékes bizonyságát adta Áder nyugalmazott elnök podcastje, amelyből kivágták azt a részt, ahol az Akkumulátor Szövetség ügyvezetője a gödi kútvízben talált mérgező anyagokról beszélt. Mindez több szempontból is erősen aggályos...

MINDEN, MINDENHOL, MAFFIAÁLLAM - A 444 REGGELI HÍRLEVELE

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2023.03.13.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele hétfő reggel, Oscar-gála után

Szokás szerint négy cikkünket külön is kiemeljük indításként:

Hírleveleinkre feliratkozni itt lehet, soha rosszabb lehetőséget!