2019. május 3., péntek

A KÚRIA SZERINT TIBORCZ ISTVÁN NEM KÖZSZEREPLŐ, LETÖLTENDŐ BÖRTÖN UNIÓS PÉNZ ELLOPÁSÁÉRT

ÁTLÁTSZÓ / HETI LAPSZEMLE
Szerző: ÁTLÁTSZÓ / ERDÉLYI KATALIN
2019.05.03.


444: A Kúria szerint Tiborcz István nem közszereplő

2016 decemberében a HírTV Célpont című műsorának riportere megszólította egy cég irodája előtt Tiborcz Istvánt, akit a turai kastély megvásárlásáról és más ingatlanügyekről kérdezett. Kevés sikerrel, mert a miniszterelnök veje flegma mosollyal mondta a riporternek, hogy majd felhívja, ha interjút akar neki adni. A 444 akkor cikket írt erről, Tiborcz pedig beperelte a lapot, mert az közzétette a Célpont videójának egy részletét. A Kúria mostani döntése szerint pedig Tiborcz István nem közszereplő, a riporter az utcán magánemberként szólította meg, és az operatőr által kissé távolabbról készített videó “súlyosan visszaélésszerűen készült”, mert Tiborcz nem járult hozzá.

Index: Letöltendő börtönt kapott valaki uniós pénzek elcsalása miatt

Nem, nem Tiborcz István az Elios-ügy miatt. Az elsőfokú ítélet abban az ügyben született, amire az Átlátszó cikksorozata nyomán figyelt fel az OLAF. A története lényege annyi, hogy egy cég 2009-ben bő 200 millió forint európai uniós támogatásra pályázott orvosi diagnosztikai eszközök beszerzésére, majd azokat túlárazva számolták el, a különbözetet pedig zsebre tették. Ezzel az EU-t 182 millió, a magyar költségvetést pedig 32 millió forinttal károsították meg. A Fővárosi Törvényszék az egyik vádlottat letöltendő börtönbüntetésre, a másikat felfüggesztettre ítélte.

Pesti Srácok: Megszüntették a nyomozást a 4-es metró ügyében

Méghozzá bűncselekmény hiányában. Ez elég meglepő fordulat annak fényében, hogy 2017-ben maga a Miniszterelnökség tett feljelentést az ügyben az OLAF-jelentésre hivatkozva, ami szerint 166,9 milliárd forint kár érhette az adófizetőket. A kormány nyilvánosságra is hozta a jelentést, amely leírja, hogy az EU csalás elleni hivatala szerint felmerült a hűtlen kezelés, a csalás, a vesztegetés, sikkasztás, és még néhány csúnya dolog gyanúja. A kormány 2 évig “Magyarország legnagyobb korrupciós ügyeként” és Demszky Gábor ex-főpolgármester valamint az MSZP-SZDSZ legnagyobb bűneként beszélt a 4-es metró botrányos történetéről, most viszont a Nemzeti Nyomozó Iroda bűncselekmény hiányában megszüntette a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt indított nyomozást.

24.hu: Rákay Philip is olcsón lakik a Várban

Bayer Zsolt és más kormányközeli prominensek után most a Fidesz-rajongók számlálásában verhetetlen egykori tévésről derült ki, hogy feleségével egy 60 négyzetméteres ingatlan örökbérleti jogát szerezte meg, és ezért mindössze havi 39 ezer forintot fizetnek a Budavári Önkormányzatnak. Rákay a lap érdeklődésére csinovnyikhoz hasonlította az újságírót, a lakásügyről pedig azt közölte, hogy egy értékes, felújított pesti öröklakást adtak a bérleti jogért cserébe, és rengeteget költenek a Várban lévő műemlék ingatlanra.

Magyar Narancs: A kormány inkább lemond a norvégok pénzéről, ha nem szólhat bele a civilek ügyeibe

A 15 kedvezményezett ország közül már csak Magyarország nem kötött együttműködési megállapodást a Norvég Alappal, amitől hazánk 69 milliárd forint fejlesztési pénzt kaphatna. A norvégok szerint azért nem született még megállapodás, mert az összeg maximum 10 százalékát civil szervezeteknek tartják fent, és a donor országok nyílt pályázaton választják ki, hogy ezt a keretet ki kezelje a célországban. A donorok szerint a pénzkezelőnek függetlennek kell lennie a helyi hatalomtól, a pártoktól és egyházaktól is, a magyar kormány azonban szeretne beleszólni abba, hogy ki kezelje a civilek pénzét.

ITT OLVASHATÓ

EDDIG119 MILLIÁRD MENT EL A VÁROSLIGET BEÉPÍTÉSÉRE, TÉRKÉPEN AZ ÖNKORMÁNYZATOKNAK ÉS EGYHÁZAKNAK AJÁNDÉKOZOTT ÁLLAMI INGATLANOK

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2019.05.03.A Városliget átalakításáért felelős állami cég eddig már 119 milliárd forint értékben kötött szerződéseket, és még messze a vége az építkezéseknek. Térképre tettük, hogy 2010 óta hol milyen ingatlanokat ajándokozott az állam önkormányzatoknak és egyházaknak. 

Eddig 119 milliárd forintot költött a kormány a Liget-projektre, még egyszer ennyi kellhet

Az összeg mintegy felét a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, valamint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ generálkivitelezési munkái teszik ki. Az építkezések kivitelezői között több kormányközeli céget találunk, és az osztrák Strabag magyarországi leányvállalatai is felbukkannak. 2012-ben egyébként a kormány 50-60 milliárd forintra becsülte a Liget-projekt végösszegét, Baán László 2018-ban azonban már 250 milliárd forintos összköltségről beszélt.


42,5 milliárd forint értékű ingatlant adott az állam egyházaknak és önkormányzatoknak 2010 óta

Közadatigénylésben kértük ki, hogy 2010 óta milyen ingatlanokat kiknek adott át az MNV ingyen. Az adatok szerint ilyen épületből és épületrészből országszerte 1152 van, melyeknek összértéke jelenleg 42,5 milliárd forint. Térképen és grafikonokon mutatjuk meg, hogy hol, milyen, mekkora értékű ingatlanokat adott át a magyar állam térítésmentesen, és kik kapták meg őket.

A héten emellett:

- kipihentük a múlt szombati támogatói bulinkat, ahol a rendőrség volt a meglepetésvendég
megdöbbentünk, mert a 92 milliárdból működő közmédia 92 ezer forintot kért tőlünk pár közérdekű adatért

- szomorkodtunk, hogy nyárra bezár a Várban a Széchényi Könyvtár, és talán ott már ki sem nyit többé

- értesültünk arról, hogy Orbán Viktort május közepén fogadja Donald Trump a Fehér Házban

- megcsodáltuk a székesfehérvári vasútállomás 4 éve épülő felüljárójának torzóját

KUNHALMI ÉS VADAI ALVÁSA IS ZAVARTA A KÖZMÉDIA MŰKÖDÉSÉT AZ MTVA ÜGYVÉDJE SZERINT A SZÉKHÁZBA BEJUTOTT KÉPVISELŐK TÁRGYALÁSÁN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: UNYATYINSZKI GYÖRGY
2019.05.03.


Szokatlanul elhúzódó, ám meglehetősen érdekfeszítő tárgyalásra került sor a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróságon, ahol a tavaly decemberi tüntetésen a közmédiába bejutott országgyűlési képviselők ügye került bíróság elé. Emlékezetes, az MTVA a területén tartózkodó képviselők ellen birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a kerületi jegyzőnél, aki nagyon gyorsan a helyszínre sietett, majd megállapította, hogy a képviselők jogosulatlanul tartózkodnak az MTVA székházában. Ezt a végzést támadták meg a képviselők, az alperes pedig az eljárást kérő MTVA volt.
A közel öt órás, szünet nélküli tárgyaláson az igazi érdekességet az MTVA jogásza szolgáltatta, aki a Tanár úr kéremből ismert "A rossz tanuló felel" fejezethez hasonló performansszal kápráztatta el a jelenlévőket.
Két körülményt kellett alaposan körbejárni: a jegyző a szabályoknak megfelelően járt-e el, mikor meghozta határozatát, valamint, hogy a képviselők valóban aránytalanul zavarták-e az MTVA működését.
Előbbi kérdésben még gyorsan haladt a tárgyalás. A Kunhalmi Ágnest, Varjú Lászlót, Oláh Lajost, Vadai Ágnest és Gréczy Zsoltot képviselő jogászok álláspontja szerint szabálytalan volt a jegyző eljárása. Előadták, hogy az MTVA-ban a jegyző 
  • - nem tájékoztatta megfelelően a feleket az eljárásról,
  • - nem rögzítette egyértelműen, hogy mi az a cselekmény, ami miatt megállapíthat birtokháborítást,
  • - nem rögzítette, hogy pontosan ki követte el a birtokháborítást,
  • - nem rögzítette megfelelően a képviselők álláspontját (ki sem kérte azt mindenkitől),
  • - illetve a törvény szerint elektronikus felületen kell a kezdetektől vezetni az eljárást, ám ezt nem tették meg.
Az közmédia jogásza ebben a kérdésben megjegyezte, hogy a Kúria egy iránymutatása (nem jogegységi álláspontja - a szerk.) szerint, ha vita tárgyát képezi a jegyzői végzés, akkor sem a formai hibákra kell szorítkozni, hanem annak lényegi megállapításaira. Ezeket az érveket kell majd mérlegelnie a bíróságnak ezen a téren... 

HIÁBA HAZUDNAK MA SOKAN A MÚLTRÓL


KLUBRÁDIÓ / SZABADSÁG ELVTÁRSAK!
Szerző: KLUBRÁDIÓ
2019.05.03.


Szabadság, elvtársak! A rendszerváltás kezdeteiről és az azóta eltelt évtizedekről beszélünk egy-egy fontos szereplő emlékeinek felidézésével. Ezúttal Tamás Gáspár Miklós a műsor vendége...

A forradalmi hangulat mindenkit megihletett – ezt mondja a rendszerváltás éveiről Tamás Gáspár Miklós, aki illúziókról és hibákról, valamint Magyarország megváltozásáról is beszél a Szabadság, elvtársak! mai adásában.

A filozófus szerint a magyar emberek mára csalódtak a jogállamban, pedig a rendszerváltás idején a legtöbb dologban egyetértés volt, és valóban liberális volt a magyar társadalom jó része, hiába hazudnak ma sokan a múltról.

JÓL MEGY A RÓMAI KATOLIKUSOKNAK: ÚJABB ÁLLAMI INGATLANT KAPTAK

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.05.03.


Egy 857 m2 területű „kivett irodaház” megnevezésű, ingatlan tulajdonjogát kapta meg az államtól az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye az Orbán Viktor által aláírt 1253/2019. (V. 2.) Korm. határozat szerint. A Magyar Közlönyben most megjelent határozatban érték nem szerepel, az viszont igen, hogy az ingatlan nem idegeníthető el – pontosabban csak 15 évig nem. Ezek szerint utána már nyugodtan eladhatja az egyház a közel ezer négyzetméteres budapesti épületet.

A Magyar Közlönyből az is kiderül, hogy az 1152 Budapest, Széchenyi tér 4. szám alatt található „kivett irodaház” megnevezésű, 857 m2 területű ingatlant az egyház a hitéleti és kulturális feladatai ellátásának elősegítése céljára kapja. Az átadására még nem született meg a tulajdonátruházási szerződés...


AZ IKARUSTÓL A CSAPATERŐSÍTÉSIG – MAGYAR MINISZTERELNÖKÖK A FEHÉR HÁZBAN

MAGYAR HANG
Szerző: FICSOR BENEDEK
2019.05.02.


2005 októbere óta először fogad hivatalos látogatáson amerikai elnök magyar kormányfőt a washingtoni Fehér Házban. Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump május 13-i találkozója előtt összeszedtük, 1990 óta hogyan alakultak a washingtoni hivatalos magyar kormányfői vizitek.

Idősebb George Bush volt az első amerikai elnök, aki Magyarországon járt. 1989-es látogatásán miniszterelnöki találkozóra még értelemszerűen nem kerülhetett sor, az elnök azonban több más Fidesz-tag mellett Orbán Viktorral, a párt akkori szóvivőjével is találkozott. Az első hivatalos látogatásra 1990 októberéig kellett várni, amikor George Bush Antall József miniszterelnököt fogadta imponáló külsőségek közepette – ahogy Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter felidézte a Magyar Hangban: „beszélgetéseik egy valódi barátság alapjait fektették le”.

A következő év augusztusában, a moszkvai puccs első napján az amerikai elnök telefonon biztosította Antallt támogatásáról. – Ezzel vette kezdetét a két vezető közti rendszeres telefonon, illetve levélben történő eszmecsere – idézte fel Jeszenszky Géza. – 1991. október 4-én a Fehér Házban folytatott megbeszélésükön Antall a délszláv helyzet rendezését összekapcsolta a NATO általános válságkezelő szerepéről szóló javaslattal. A bizalmi viszony jele volt, hogy Antall betegségének kiújulása kapcsán 1992. június elején Bush elnök telefonon érdeklődött magyar kollégájának egészségi állapota, valamint helyzetértékelése iránt...

SZABAD SZEMMEL - MERKEL KEMÉNYEN BEINTETT ORBÁNNAK – NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.05.03.Merkel keményen beintett Orbánnak
Spiegel 

 A német kancellár elutasította Orbán Viktor követelését, kijelentve, hogy semmiféle együttműködés nem lehet a szélsőjobbos pártokkal a választás után. Merkel jelenleg Afrikában tesz körutat és egészen rendkívülinek számít, hogy egy ilyen alkalommal hazai dolgokra tér ki. Ám ezúttal kivételt tett és kizárta a kooperáció minden eshetőségét az európai kereszténydemokraták, illetve a jobboldali-populista tábor között. Egyben teljes támogatásáról biztosította Webert, aki előzőleg ugyanígy foglalt állást. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az EPP egyelőre jegeli a Fidesz tagságát.

Orbán egyre távolodik a Néppárttól

A magyar kormányfő még inkább eltávolodott a Néppárttól, miután közölte, hogy keresi az együttműködés lehetőségét az olasz Liga elnökével. Mint emlékezetes, az európai konzervatívok a jogállam, a sajtószabadság és a kisebbségi jogok megsértése miatt felfüggesztették a Fidesz tagságát. A pártcsaládnak már jó ideje igen bonyolult a viszonya Orbánnal, ám igyekezett elkerülni a teljes szakítást az egyik legsikeresebb kelet-európai vezetővel. A magyar kormányfő most úgy nyilatkozott, hogy szeretne az EPP-ben maradni, ám annak meg kellene szabadulnia ellenérzéseitől a szélsőjobbal szemben. A tegnapi találkozó során azonban nem mutatta, hogy töréspontig akarná vinni a viszonyt. Viszont azt sem volt hajlandó elárulni, csatlakozna-e a Salvini fémjelezte nacionalista tömörüléshez. Az olasz politikus azt mondta, hogy nem szeretne beleszólni a kereszténydemokratákon belüli vitába, de reméli, hogy a végén Orbán lesz a győztes. 

Salvini Orbánt fűzi

Salvini udvarol Orbánnak, hogy az csatlakozzon a szélsőjobbos, populista szövetséghez. A Fidesz kétharmados győzelem elé néz az európai választáson. A Liga jelenleg 30 százalékra számíthat. A vendég reményét fejezte ki, hogy a nacionalista tömb új fejezetet kényszerít ki az európai történelemben. Viszont enyhített azon a követelésén, hogy az EU-nak szét kell osztania a menedékkérőket, hiszen Orbán élesen ellenzi a kvótákat. Mint mondta, számára az a lényeg, hogy Brüsszel hatékonyan birkózzon meg a kérdéssel. Bejelentette: mindketten megígérték, hogy támogatják a másik fele, ha netán jogi vita támad az unióval. Ez a jogállami eljárásra utalt, amelynek végén Budapest elvesztheti akár a szavazati jogát is. Habár a házigazda nem állt ki határozottan a Salvini-féle tömb mellett, de jelezte, hogy megkérdőjeleződik a magyar párt helye az EPP-ben, ha az összeáll a baloldallal. Orbán egyébként mostanában sorra tesz lépéseket, hogy szorosabbra fonja a viszonyt a bevándorlás-ellenes erőkkel. Ugyanakkor a CSU elnöke rosszallással fogadta a budapesti egyeztetés hírét. Söder a maga részéről kizártnak nevezte az együttműködést a populistákkal, legyen szó akár Le Penről, akár az AfD-ről...

REPTÉRI LOPÁSOK: MEGLEPŐ DOLGOKRÓL SZÁMOLT BE A RENDŐRSÉG

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.05.03.


...Túrós András szerint a bűncselekmények összetétele hosszú évek óta nem változik jelentősen, egyébként pedig három fő csoportot lehet megkülönböztetni.

Első a repülőtéren elkövetett lopás, amelyek nagy része nemcsak a csomagok fosztogatásából adódik, hanem abból is, hogy a terminálon az utasok egymás között, esetleg zsebes vagy trükkös tolvajok az utasok sérelmére eltulajdonítanak különböző értékeket. Jellemző, hogy a csomagátvizsgálás során vagy várakozás közben az egyik utas által ottfelejtett pénztárcát, tabletet vagy értékesebb karórát a másik „szemfüles” utas ellopja. A kamerafelvételekből azonban vissza lehet nézni a pontos eseményeket.
A másik nagy bűncselekménycsoport az úti okmányok tekintetében elkövetett közokirat-hamisítás. Általában azok a harmadik országbeli állampolgárok próbálkoznak hamis útlevelekkel vagy személyi igazolványokkal, akik ily módon szeretnének belépni a schengeni övezetbe, illetve tovább­utazni egy nyugati uniós ország felé.
A harmadik nagyobb kör a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények. Ezek jellemzően nem az utasforgalomban, hanem a postai küldemények tekintetében történnek. "A Magyar Postának egy úgynevezett postakicserélő üzeme működik a repülőtéren. Ott a küldemények egy részét, amelyek légi úton érkeznek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai kockázatelemzés alapján ellenőrzik. Ezekben elég sokszor találnak is kábítószert. Tavaly összesen mintegy 1100 ügyben rendeltünk el nyomozást, amelyből 700 levélpostai küldeményben felfedett kábítószergyanús anyag miatt indult."...

MINDENKI TUDJA, HOGY NEM KELLENE IDE SZÁLLODA, MÉGIS MEGÉPÍTIK

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2019.05.03.A főépítészeknek is gondjai vannak a fonyódi szálloda terveivel, azok mégis zöld utat kaptak. A beruházó sportegyesülettől a szálak korábban Tiborcz Istvánig vezettek, ez már nincs így, de láthatóan továbbra sincs köze a sporthoz.

Hol volt korábban a Hotel Fonyód?
Éppen a romjain áll

– világosítottak fel a Fonyódi-hegy lábánál. A déli parti város egyik legszebb részén, a focipályától néhány méterre a domboldalba épített szálloda működött évtizedeken keresztül. A négyemeletes sportszállót anno a helyiek téglajegyeiből építették egy háromhektáros önkormányzati területre, az utóbbi években viszont teljesen elhanyagoltan, romosan állt a hegy lábánál – ekkoriban már az OTP Faktoring tulajdonában –, mígnem lebontották.

A képviselőtestület elképzelése 2017-ben az volt, hogy taopénzből felhúznak két másik sportpályát és egy sportcsarnokot, a focipálya és a régi sportszálló helyére pedig négycsillagos szálloda épül, ilyen ugyanis nincs a környéken. Hidvégi József polgármester akkoriban azt írta Facebook-oldalán, hogy bár az elmúlt években több befektető is megnézte a sportszállót, mind attól tette függővé a romos épület felújítását, hogy a szomszédos sportpálya területét vagy annak jelentős részét is megvásárolhatja. A tervek akkor az Index cikke szerint egy kétmilliárdos beruházásról szóltak, ám a sportpálya és a szálló telkét végül nem vonták össze, mivel az érdeklődő Pelso Polgári Sportegyesület az utolsó pillanatban visszavonta a sportpálya megvételére beadott pályázatát, így a beruházó végül csak az egykori szálló helyére építkezhet.

Az így nagyjából egymilliárd forintos beruházás látványterve már el is készült, de a megálmodott hotellel a megyei és az állami főépítésznek is gondjai vannak...

AZ AMERIKAI KONGRESSZUS BETILTOTTA A BRAILLE-ÍRÁSOS PLAYBOYT

MA IS TANULTAM VALAMIT
Szerző: MOLNÁR CSABA
2019.05.03.


Az amerikai Kongresszusi Könyvtár lassan kilencven éve támogatja a legkülönfélébb könyvek, folyóiratok Braille-írásos kiadását, hogy a vakok is elolvashassák őket. Noha a digitalizáció, illetve a karakterfelismerő felolvasószoftverek fejlődésével a Braille-írás jelentősége világszerte csökken (emiatt egyre kevesebb látássérült tanul meg Braille-t olvasni), a betűket hat, ujjal érzékelhető kiemelkedéssé konvertáló írásrendszer szerepe a vakok információszabadságának kiterjesztésében felbecsülhetetlen.

Ahogy azonban a hagyományos könyvnyomtatásban, úgy a Braille-kiadványok esetében sem nyeri el az összes megjelent mű minden ember tetszését. A Playboy amerikai adófizetők pénzéből finanszírozott Braille-kiadása például annyira felpaprikázta az egyik erkölcscsősz republikánus képviselőt, hogy egyszemélyes háborút indított a magazin ellen, az eredmény pedig ideiglenes betiltással ért fel.

A VILÁG PEDIG ÚJRA JOBB HELY LETT.

Igen, a Playboynak létezett (sőt létezik) Braille-írásos kiadása, amelyben értelemszerűen nem voltak képek, csak szöveg, de hát a látóknak szerkesztett lapot is csak a novellákért és a szocioriportok kedvéért veszi mindenki. Mack Mattingly republikánus képviselőnek 1981-ben valahogy tudtára jutott, hogy a Kongresszusi Könyvtár vakokat és gyengénlátókat segítő nemzeti könyvtári szolgálata keretében a Playboyt is lefordítják Braille-ra. Ezt pedig erkölcstelennek és az adófizetői dollárok elherdálásának tartotta, ezért

VALÓSÁGOS KERESZTES HADJÁRATOT INDÍTOTT ELLENE.

A Nemzeti Könyvtári Szolgálat 1931 óta működik, és célja, hogy olyan kiadványokat tegyen elérhetővé ingyen a nem látóknak, amelyektől abban az időben teljesen elestek volna. A program tetemes pénzügyi forrásokat emésztett fel, 1985-ös költségvetése megközelítette a 34 millió dollárt. Az senkit sem zavart, hogy olyan jól fésült, tisztes kiadványokat, mint a Good Housekeeping vagy a National Geographic, lefordítanak a vakoknak,

NA DE A PLAYBOY, AMELY EGYMAGA 103 EZER DOLLÁRBA KERÜLT ÉVENTE?!

A magazint 1970 óta fordították le Braille-ra, és – csodák csodája – hamar az egyik legnépszerűbb magazinná vált a szolgálat katalógusában. Gyakorlatilag minden szöveges tartalmat magában foglalt az eredeti kiadványból, csak a fotók, a karikatúrák és a reklámok hiányoztak belőle. Minthogy a Braille-szövegek nagyobb helyet foglalnak, és az őket hordozó papír is vastagabb, a Braille Playboy négyszer annyi oldalt számlált, mint az eredeti magazin, és – fizikai méreteit tekintve – az előítéletekkel ellentétben meglehetősen tekintélyes olvasmány volt. Alig nyomtattak rá tintával, kivéve a címét és a nyuszis logót (a látó könyvtáros kedvéért)...

HAMVÁBA HOLT FORRADALOM

FORGÓKÍNPAD BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2019.05.02.Hogy a lényegre térjek, Venezuelából jelentik: az egyrészt forradalom, másrészt katonai puccs, tessék választani, lényegében véve elmaradt, de azért mégis sikerült produkálni hetvenegy sebesültet és egy halálos áldozatot tegnap. Egyébként minden marad a régiben: éhezés, sírrablás, nyomor, nyolcdolláros minimálbér, milliós kivándorlás és reménytelenség...

...a hadsereg először átállt, aztán visszaállt.

Az, hogy az ügyet a Biztonsági Tanács elé akarja vinni Maduro kormánya, olyasmit jelenthet, hogy akár így bukott el a hatalomátvételi kísérlet (ne feledjük: a kubai Moncada laktanya ostroma szintén valami ilyesmi volt) Caracasban, akár úgy, ebből most már mindenképpen nagyhatalmi konfliktus lesz, ha egyelőre csak a tárgyalások szintjén is. Eddig is az volt: de most már elkerülhetetlen, hogy Venezuela az érdekütközések egyik fókuszpontjává váljon.

Vagyis ott most évekig borzalmas lesz az élet – nem tisztem értékelni sem Guaidót sem Madurót, de a venezuelai nép érdekei lesznek körülbelül a legutolsó szempontok, melyeket a nagytiszteletű, tekintélyes diplomácia figyelembe fog venni a közeljövőben.

Marad a nyomor, éhezés, sírrablás, milliós kivándorlás, nyolcdolláros minimálbér és olcsó demagógia a kormánymédiából.

Ne legyen igazam, de Dél-Amerika szíriai konfliktusát látom érni Venezuelában.


A MAGYAR SAJTÓHELYZET MIATT IS AGGÓDIK AZ EURÓPA TANÁCS

HVG ONLINE 
Szerző: hvg-hu
2019.05.03.


Jelentős veszélyben van a média-, és a véleménynyilvánítás szabadsága Európában az Európa Tanács szerint. Jelentésükben hazánkra is kitérnek.

"Aggodalomra ad okot az újságírókkal szembeni erőszak és a megfélemlítés növekedése, valamint jelentős veszélyben van a média-, és a véleménynyilvánítás szabadsága Európában"

- jelentette ki az Európa Tanács a sajtószabadság pénteki világnapja alkalmából közzétett jelentésében.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagországot számláló Európa Tanács jelentéstevőinek a média- és szólásszabadság helyzetét vizsgáló dokumentumban hangoztatott véleménye szerint aggodalomra okot adó a szóbeli támadások és a korlátozó jogszabályok növekvő száma, amelyekkel a civil szervezetek szembesülnek egyes államokban. Emellett a médiában és a különböző online csatornákon keresztül terjedő hamis hírek veszélyeire hívták fel a figyelmet, ami nézetük szerint káros hatással van a minőségi újságírás megítélésére és hitelességére.

Ajánlásuk szerint a kormányoknak fokozniuk kell erőfeszítéseiket az internetes platformok felelősségének megállapítását biztosító jogszabályi környezet megteremtésére a véleménynyilvánítás szabadságának védelme és az álhírek terjedésének megakadályozása érdekében. Mint hangsúlyozták, az Európa Tanács égisze alatt működő Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kulcsfontosságú annak biztosítása érdekében, hogy a nemzeti jogszabályok és jogi gyakorlatok összhangban legyenek az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott normákkal.

A jelentés szerint túlzott koncentráció, vagy a kormányzattal való együttműködés fokozódása miatt gyakran fennáll a média sokszínűségének hosszú távú fenyegetettsége. Ezzel kapcsolatban megjegyezték: Magyarországon több kormánybarát médiatulajdonos jelentette be 2018 novemberében, hogy vállalataik tulajdonjogát átadják a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványnak (Kesma). Médiajelentések szerint az alapítvány által irányított több kiadvány is nagy összegű kormányzati hirdetést kap - tették hozzá...

A BUDAI VÁR BEVÉTELE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2019.05.03.


...Mindeközben zajlik a Budai Vár bevétele. Migránsok (törökök) híján Orbán janicsárjai végzik ezt a nemes, igen régi múltra visszatekintő feladatot. Az Országos Szécshényi Könyvtár is csomagolhat és nagy valószínűséggel ez a csomagolás végleges lesz. Bizonyára kell a hely az éhes elvtársaknak. Bónusz jó hír, hogy Rákay Philip is a Várnegyedbe cuccolt. Egy frissen felújított 60 négyzetméteres lakást sikerült megszereznie havi 36 ezer forint bérleti díjért. Amikor a 24.hu rákérdezett a dologra, a feldúlt Rákay elég sajátságos válaszlevelet írt. Ilyen viccességek vannak benne:

"Az egyetlen, amihez az önhöz hasonló, rendkívül igyekvő, megbízói elvárásait bármi áron, önként is túlteljesítő csinovnyikok értenek: a magyar társadalom erre fogékony rétegének hazugságokkal való, gátlástalan hergelése. Kizárólag ebben jeleskednek önök – csakúgy, mint ideológiai előképeik, éppen száz esztendeje."
Most nem Rákay Philipről beszélek, mert az ő sértettsége tök érthető. Én is dühös lennék, ha valaki különösnek találná, hogy miután beköltöztem egy, az önkormányzat által 70 millió forintból felújított házba, majd saját költségemen ismét felújítottam a frissen felújított ingatlant, kérdőre vonnának, hogy miért fillérekért héderelek az úri negyedben.

Tehát nem Rákayról beszélek, csak úgy általánosságban, bele a nagyvilágba. Micsoda osztályöntudat, micsoda parvenü gőg dolgozik az elvtársakban. Fillérekért bérelt úri otthonaik valahogy mind a Várban vannak, közel a fennséges segghez. Gyakorlatilag a teljes Budai Vár és annak környékének fideszes elfoglalásának vagyunk bamba szemlélői. A törökök is cselesek voltak, amikor turistaként szállták meg a környéket, de a fideszesek még ennél is rafkósabbak. És egytőlegyig mélységesen meg vannak sértve, ha esetleg a sajtó rá mer kérdezni a dologra. Igazuk is van, költözzenek csak oda szépen mindannyian egy rakásra. Hamár a sarki kisbolt is fideszes tulajdonban lesz, akkor lesz jó...

ERRE VÁRNAK UGRÁSRA KÉSZEN A MEGTAKARÍTÓK - VESZÉLYE IS VAN ÁLLAMPAPÍRNAK

AZ ÉN PÉNZEM BLOGÚ
Szerző: Az Én Pénzem
2019.05.03.


Bombázó kamatokkal jön júniustól az új állampapír, ráadásul már kamatadót sem kell utána fizetni. A megtakarítóknak érdemes megvárniuk, de nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy ötéves értékpapírról van szó. Egyelőre nem adott senki garanciát arra, hogy bármikor visszaválthatnánk, ha pénzre lenne szükségünk. Csak jól hangzó ígéretek vannak.

Inkább ne kösse le a pénzét, hiszen alig fizetünk valami kamatot! Csak a gond van vele, nem éri meg nekünk, csak költsége van a banknak – ezekkel a megdöbbentő kijelentésekkel próbálta olvasónkat lebeszélni az egyik bank ügyintézője, amikor mindenképp le akarta kötni a folyószámlára érkező örökségét, amiből később – még nem tudta mikor – ingatlanvásárlást tervezett.

Történelmi csúcson van nemcsak a készpénzállomány, hanem a folyószámlán lekötetlenül tartott bankbetétek állománya is. Hónapról hónapra több pénz hever parlagon. Az MNB adatai szerint február végén 6177 milliárd forint volt látra szóló betétben vagy folyószámlán, míg egy évvel korábban „csak” 5018 milliárd. A lekötött betétek állománya pedig 1600 milliárd körül lehet, azaz a bankban tartott pénzünk mindössze ötödét kötjük le, míg a 2010-es évek elején a kétharmadát.

Ehhez persze leginkább nem az ügyintézőtől elhangzott elrettentő mondatok kellettek, sokkal inkább a láthatatlan kamatok. Az MNB statisztikái szerint az éven belüli lekötésre 0,2 százalék körüli átlagkamat érhető el, az éven túlira pedig 0,7 százalékos, ami a már biztos 3 százalék körüli infláció mellett nem sokat ér. Akkor inkább le sem kötjük a pénzt, a 0,01 százalékos folyószámla kamaton pedig gyakorlatilag ingyenes forrást biztosítunk a bankoknak.

Majd az állam rátenyerel


Nem véletlenül nőtt hatalmasra a lakosság kezében lévő állampapír állomány, február végére már az MNB adatai szerint valamivel 5900 milliárd fölé emelkedett. Miközben tavaly március végén 5131 milliárd forint volt. Sajnos az Államadósság Kezelő Központ adatait nem lehet használni, tekintettel arra, hogy a közzétett állományadatok más befektetők tulajdonában lévő papírokat is tartalmazzák. Március végén egyébként 7497 milliárd forint volt a lakossági állampapír állomány, amiből számításaink szerint közel 1600 milliárd nem a lakosság kezében van. Korábban egyébként ezt titkolták, a trükközést végül egy évvel ezelőtt ismerték be...

RÁADÁS: KULTURÁLIS KÜLÖNBSÉGEK + FURCSA DOLGOK AZ USA-BAN


YOUTUBE
Szerző: ESZTER GOTTSCHALL
2018.07.02.


Több mint öt éve élve az Egyesült Államokban még a mai napig meglepődöm az amerikai furcsa dolgokon és kulturális különbségeken. Kezdve attól, hogy minden óriási méretű, hogy az ételek édesek, mindenféle nemzet él egy helyen, könnyebb jogsit szerezni, mindent online el lehet intézni stb. egészen a WC és klímahasználatig....

FAIR PLAY KANADAI MÓDRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Birdie
2019.05.03.


Birdie és családja tavaly júliusban költözött ki Kanadába. Pontosabban az akkor már jó negyedéve kint dolgozó férjét követték Vancouverbe, ahol most két gyermekükkel, egy 9 éves kislánnyal és egy 11 éves fiúval élnek. A két gyerek természetesen iskolába jár, ahonnan most jöjjön egy kiragadott, de nagyon jellemző pillanatkép.

„Az elmúlt 2 hétben az iskolában a 4.-7. évfolyam tanulóinak (itt az ált. iskola 7-ig tart) heti 2 alkalommal atlétikai „edzést”, felmérést tartottak. Egy-egy óra volt alkalmanként, tanítási időben 14-15 óráig.

A gyerekek kipróbálhatták magukat a rövid- és hosszútávfutásban, súlylökésben, távolugrásban, magasugrásban. Ezután a gyerekekkel hazaküldtek egy 6 oldalas nyomtatványt, amiben magáról a programról írnak, különböző egészségügyi űrlap és más hozzájárulási nyilatkozat volt az edzésterv mellett.

Ábel jó volt rövidtávon és magasugrásban, ezekben szeretne jelentkezni. Ha jól értelmeztem, ezt a tankerület szervezi és igazából iskolák közötti versenynek nevezném, ha az otthoni „hivatalos terminusokat” kellene használnom.

Ebben a tankerületben 25 általános iskola van, ezek fognak versenyezni. Ha a gyerek választott és bevállalja versenyszámonként a heti 1 edzést, ami a mi esetünkben egyik 8:10-8:40-ig tart, a másik a leghosszabb szünetükben, ebéd után (?) 12:20-12:50, akkor egy kisebb területi verseny lesz, majd utána, ha bejut, akkor június 4-én lesz a végső, tankerületi döntő.

Tudatosítani a szülőkben a tisztességes versenyt

Már a folyamat is érdekes a magyar szemünknek, de ami ennél sokkal jobban megfogott, az a fair play code, ami a 6 oldal egyike volt...

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/18. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.05.03.PUBLICISZTIKA

Széky János: Féktelen szerelem

Ha egy országban harminc évvel a demokratikus átalakulás után a legfőbb közjogi méltóságok – a köztársasági elnök, a miniszterelnök, házelnök –, valamint újabban a bíróságok központi igazgatásának feje is mind egy harminc-egynéhány évvel ezelőtti szűk, legföljebb néhány tucat fős egyetemista körből kerül ki, annak három racionális magyarázata lehetséges.1. Az ország annyira híján van politikai tehetségnek, hogy harminc év elteltével sincs máshonnan meríteni, még a kormányzó párton belül sem. 2. Abban a nyolcvanas évekbeli kollégiumi baráti körben valami rendkívüli véletlen folytán a politikai tehetségeknek olyan kivételes csapata tűnt föl, amely azóta is minden mást elhalványít. 3. A legfontosabb politikai vezetők kiválasztásának mechanizmusában – ezt ideális esetben demokráciának hívjuk – valami súlyos szerkezeti hiba rejlik.

Ez utóbbit azonban mindenki rég megszokta, másképp fogalmazva: nem tartja hibának, hanem csak a demokrácia sajátos magyar változatának, ami nem kóros jelenség, ellenkezőleg: képes az önkorrekcióra. Magyarul, ha az ellenzéknek valami gondja van a hatalom szűk körből kikerült birtokosaival, egyetlen feltétele van egy másik, hasonlóan tehetséges csapat hatalomra juttatásának: a nemzetközi szakirodalomból ismert taktikák alkalmazásával meg kell nyerni a választást. Aminek ebben a rendszerben nincs beépített akadálya. Ha nem sikerül, annak csak valami taktikai melléfogás lehet az oka.

Marosi Ernő: Miasszonyunk életveszélyben

Máriás Leonárd: „Az emberek leszoktak a politikáról és bezárkóztak”

Balázs Péter: Hét pont Európáról

Kovács Zoltán: Tegnapi újság

Zelei Dávid: Összeáll-e a spanyol mozaik?

Benda László: Srí Lanka – pokol a paradicsomban

Török József: Cseléd-Magyarország

Gergely Ferenc: Négyen a sok közül

Szenczi Tóth Károly: Mit kíván a magyar beteg?


V I S S Z H A N G

Tóth András: Piac, morál

Varga Károly: Széchenyi-díjasok vitája

Ádám Péter: „Én, Semjén Zsolt...”

Csóti György: Hogyan indult?

Haskó László: Erkölcsi kereszténység

Hamar Péter: Démoni üdvözlet

Hibaigazítás


P Á R A T L A N

Gadó Gábor: ÉJJEL AZ UTCÁN

pá-ti-: KOMATÁL

(avar): MITŐL NÁCIK?

-átkai: CSUDATEVÉS

nagybandó: SZARVASHIBÁK

Huszár Ágnes: PATKÁNYBOTRÁNY

kler: MENNYORSZÁG, POKOL

-hg-: LOKOMOTÍV

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ


I N T E R J Ú

Jonathan Brent: Háború a lengyel nacionalizmus és a holokauszt története között
Interjú Elżbieta Janicka lengyel irodalomtörténésszel arról a kampányról, amelynek célja, hogy felmentse a megszállt Lengyelországot a holokausztban vállalt szerepe alól, és a zsidókat tegye felelőssé saját lemészárlásukért


ÉLET ÉS IRODALOM 2019/18. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.05.03.


I R O D A L O M

Turi Tímea: A szemöldök

Csobánka Zsuzsa Emese: Téli álom

Van egy buszmegálló valahol egy szigeten, hosszú út vezet el odáig. A buszmegállóban nincsen senki, egyetlen falfirka jelzi, hogy járt már erre ember, na, meg a buszmegálló maga, hiszen valaki meg kellett hogy építse, csak úgy a semmiből hogyan is teremhetne ott. A palatetőn hangosan dobol az eső, dobogása szívritmusra emlékeztet, mindegy, mekkora sugárban ömlik is vagy épp csak cseperészik, mindentől függetlenül ugyanazt játssza. Mint egy lemezjátszó elakadt tűje, visszaugrik egy korábbi dallamra. Az út ott ér véget a buszmegálló mellett. A falba torkollik, pedig messziről érkezik bárki, aki eljut idáig.

Látok egy férfit a pala alatt gubbasztani, az út a térde mellett szélesedik ki, pedig nincs egymáshoz közük, mindössze annyi, hogy a végigjárt utakat megszereti az ember. Megszokja, és azt hiszi, lett köze hozzá, sőt, akár azt is, hogy az övé. Pedig az út senkié, esetleg az éppen rajta haladóé, a talpaké és a lábnyomé, azé az egyetlen pillanaté, amíg és ami érinti.

Mit jelent az, hogy az út egy falba ütközik?

Szánthó Erika Emma: Szerelmes

Nagyanyám mondja, édesanya tizenkét éves volt, mikor a kisszobában a mennyezetet tartó egyik gerendára megpróbálta felakasztani magát, és édesanya egyre csak azt ismételgette: örök harag, csutadarab, míg a kutya meg nem harap. A halála előtt sokszor kérdezte, hogy sírok-e majd a temetésen. Nemrég megkaptam édesanya régi fényképeit, a kedvencemen, egy fekete-fehér igazolványképen édesanya felveti az állát, duzzadt szép ajkait összeszorítja, tizennyolc éves, látszanak a szeplői, hegyes az orra, kócos a haja. A szemei minden fényképen szomorúak. Édesanya tizenöt éves korától idősebb férfiakkal szökik el. Ilyenkor úgy képzelem, mint a képen: elszántnak, szomorúnak, orrtövében néhány szeplő, fülcimpájában csillogó ékszer.

Lévai Júlia Míra: Ziherejsztű

Kinn áll a táblánál, most rángatta ki a padjából ide a Lili néni, a karján még sajog a markolás nyoma. Nem érti, mi történik, ő minden szabályt betartott, nem csinált semmi rosszat. Ült a padjában, és jólesőn nézegette a bizonyítványát. Tiszta kitűnő lett, pedig nem is számított rá. Lili néni egész félévben csak szapulta őt, biztos volt benne, hogy írásból nem adja meg az ötöst. Legutóbb is borzasztó cirkuszt csinált, amikor meglátta az írásfüzetében a sok kiskacsát meg bohócot a sormintákban. Hogyhogy nem tudod abbahagyni a rajzolást?! Hát mert nem tudja. Hiába ér ki a lap szélére, annyira szereti, hogy az S betűből, K-ból, B-ből mindenféle vicces figurákat lehet kanyarítani (de hiszen ezt maga Lili néni tanította meg nekik!), hogy a sor végén sem hagyja abba, folytatja a következőben. Néha még az az alatt lévőben is.

Frideczky Katalin: Mese

Élt éldegélt egyszer egy maszkulin nő, és egy feminin férfi. Egymásba szerettek.

A férfi a nő maszkulinitását irigyelte, a nő a férfi feminitását. Sajnos a maszkulin még nőben is erősebb, s a nő bárhogy is igyekezett magát visszafogni, mindig mindenben megelőzte a férfit. Ha kirándulni mentek, a nő ment elöl, ha eltévedtek, ő találta meg a kivezető utat.

Molnár Krisztina Rita: Lenkönyv
Tőzsér Árpád: Fogadáson

Tőzsér Árpád: Öröm-dal

Tőzsér Árpád: Sartre&Bahtyin

K R I T I K A 

Selyem Zsuzsa: Vígjátékoktól A végső kocsmáig
Clara Royer: Kertész Imre élete és halálai. Fordította Marczisovszky Anna. Magvető Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2019, 480 oldal, 4999 Ft

Pontosság és spontaneitás – Clara Royer életrajz-esszéjét jól jellemzik Nádas Péter jelzői a Helen című esszéjének az Henri-Pierre Roché „franciaságát” kifejtő részéből. Lenyűgöző a hivatkozások sokasága és sokszínűsége, megtaláljuk közöttük a korszakra vonatkozó legkeményebb történeti munkákat, a soáról szóló filozófiai és történelmi tanulmányokat, ugyanakkor egy-egy korszak efemer cikkecskéit is. A bevezetőben a szerző megemlíti, hogy Kertész egy adott ponton „kis ávósomnak” nevezi őt. Amiben benne van az a mérhetetlen sok információ, amit egy professzionális megfigyelő összeszed egy személyről, ami többnyire meghaladja a megfigyelt személy saját magáról való ismereteit, ugyanakkor benne van ebben a „kis ávósban” Kertész gyilkos humora, amit Clara Royer pontosan ért, és spontánul röhög rajta.

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

L. Varga Péter: Ex libris

Szvoren Edina: Verseim
Mán-Várhegyi Réka: Mágneshegy
Mesterházy Balázs: Gesztenye placc
Budapest off

ÉS-KVARTETT – Kemény István Nílus című verseskötetéről

Károlyi Csaba Arató Lászlóval, Bazsányi Sándorral és Margócsy Istvánnal beszélgetett 2019. április 24-én, szerdán az Írók Boltjában. A felvételt meg lehet nézni a jövő héttől a YouTube-on, az Írók Boltja csatornáján. Legközelebb május 29-én, szerdán Kálmán Gábor Janega Kornél szép élete című regényéről fogunk beszélgetni.

Cserhalmi Luca: Az izolált flóra
(Mátyási Péter Green box című kiállítása június 22-ig megtekinthető a Molnár Ani Galériában.)

Sinkó István: Ott és most
(Zoltai Bea kiállítása a Pannonia Reformata Múzeumban, Pápán szeptember 30-ig látható.)

Wagner István: Korai Lassnig–Rainer
(Lassnig – Rainer, Das Frühwerk. LENTOS Kunstmuseum Linz, május 19-ig, Museum Moderner Kunst Kärnten, Klagenfurt, június 14.–szeptember 1. között)

Stőhr Lóránt: Kitakarva
(Tuza-Ritter Bernadett: Egy nő fogságban; Hajdú Eszter: Hungary 2018)

A merész politikai alkotásairól ismert Hajdú Eszter a Hungary 2018-cal a kampánydokumentumfilm Amerikában megteremtett műfaját adaptálta magyar viszonyok közé. Csakhogy míg az Egyesült Államokban mindig két nagy párt jelöltjei küzdenek meg az elnökségért, 2018-ban Magyarországon ez közel sem volt igaz, s még kevésbé állt meg a lábán az – az elsősorban nemzetközi közönségnek szánt – filmből kirajzolódó kép, hogy Orbán Viktor kihívója Gyurcsány Ferenc volt. Hol maradnak a nagyobb ellenzéki pártok jelöltjei és rendezvényei? Hogyan lehetne hiteles képet adni a 2018-as magyar országgyűlési választásról az ellenzéki pártok közötti alkuk és rossz ízű üzengetések nélkül? A Hungary 2018 láttán feltoluló kérdésekre egyetlen elfogadható választ tudok adni: a hazai támogató híján kevés pénzből, kis stábbal lebonyolított forgatás során Hajdúnak nem volt módja mélyre hatolni a választási küzdelem bugyraiba.

Csengery Kristóf: Szokolov sokadszor
(Grigorij Szokolov zongoraestje. Müpa, április 29.)

Szokolovot tehát több mint másfél évtizede, minden évben meghallgathatjuk, s ez mostanáig másfél tucatnyi hangversenyt jelent. Bachtól Chopinig, Mozarttól Prokofjevig, Schuberttől Szkrjabinig nagyon sok és sokféle zeneszerző műveit játszotta már ezekben az években, előbb a Zeneakadémián, utóbb azonban, immár sok esztendő óta, a Müpa zsúfolásig megtelt nagytermében. (...) Szólóestjein valóban nagyon gazdag repertoárból válogat, ugyanakkor a műsor sokszínűsége ellenére, a művész jelentőségének megkérdőjelezése nélkül elmondható, hogy bármilyen zeneszerző művét játssza is, bizonyos értelemben mindig ugyanazt nyújtja. Ő nem „fejlődő”, nem „változó” művész, hanem statikus, végérvényes, állócsillagszerű.
Herczog Noémi: Konzervhazafik
(Sacra Hungarica. R.: Urbán András, Stúdió K)

De minden a világon arrafelé tol-paszíroz minket, hogy feketén-fehéren gondolkozzunk (a hazafiasság kérdésében végképp), szóval jó látni, hogy létezik még egyformán politikaikorrektség-ellenes és Orbán Viktor politikájával is szembenálló, előadásukat hazafias tettként aposztrofáló rendező. Felmerül, hogy nem budapestiként honnan is tudná, miről érdemes színházat csinálni a budapesti nézőnek, de Urbán Andrásé kollektív műfaj, a színészek mondatain érződik, hogy ez közös alkotás.

Fáy Miklós: A cselló súlya
(Songs of the Cello – Warner, 2019)

Az első benyomásom elég illetlen. Mintha Taeguk Mun megtanulta volna, mit szokás általában mondani az ázsiai származású klasszikus zenészekről, és eldöntötte volna, hogy ezt nem hagyja magán csattanni. Így aztán nem lehet vádolni sem gépszerűséggel, hogy csak lejátssza a hangokat, sem görcsösséggel, mintha valahogy az izmaiba-idegeibe ásták volna magukat a megszólaltatáshoz szükséges finom mozdulatok. Taeguk Mun ennél sokkal lazább, könnyedebb, a magas szinten való csellózáshoz szükséges gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás mintha nem kínozta volna meg. Az más kérdés, hogy ebben a viszonylagos könnyedségben és természetességben mintha el is veszett volna valami, a Beethoven-szonáta így egyszerűen kevesebb, mint ideális esetben.

Torma Tamás: Kapitalista Notre-Dame
(A párizsi Notre-Dame)

Annyi biztos, hogy a Notre-Dame-ot az elemésztő tűz óráiban (majdnem) az egész világ magáénak érezte, mindenki, aki már valaha állt vagy állni akart előtte. Aztán elkezdődött a szálazás: vajon sok év egyetemes kultúrtörténete égett-e azon az éjjelen, vagy a világ egyik katolikus temploma, esetleg a világ egyik leglátogatottabb keresztény temploma? A történelem és a gótika diadalmas folyamatosságát látjuk-e bele, vagy éppen a fénykorok és pusztulások állandó váltógazdaságát?

Siba Antal: Két Magyarország
(Valóság a köztévében és az RTL Klub Híradójában)

Ami a kereskedelmi televíziókat illeti, a közéleti hírek az adás második felében kezdődnek, ha úgy vesszük, az első fele tisztán bulvár. Javaslom, ne vegyük úgy! Hogy mi történik Magyarországon, és hogy az emberek jelentős része hogyan él, annak pontos lenyomata például az RTL Klub Híradója.

KI FIZETI ORBÁN HELYETT A MAGÁNREPÜLŐGÉPEZÉST?

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2019.05.02.


Csányi egyre mélyebbre ássa a miniszterelnököt: nem személyesen neki, hanem valaki másnak számlázzák ki a repülőutakat. 

Hosszú interjút adott Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója az Indexnek. Amiben voltaképpen nem mondott semmit. Legalábbis nem szándékosan. De azért a sorok között elárult néhány dolgot.

- Például azzal, hogy nem cáfolta, a bank külföldi befektetéseit az motiválja, hogy nehezebb legyen a kormánynak felvásárolni az OTP-t.
- Vagy azzal, hogy azt állította, nem ő áll az üzleti riválisait érő hatósági vegzálások mögött (amiről a NER-ben köztudott, hogy rendre politikai-üzleti érdekek által meghatározottak).
- További azzal is, hogy elárulta, jó viszonyban - egyáltalán: viszonyban - van Orbán Viktor Mészáros Lőrinc nevű vagyonkezelőjével, azaz neki vele kell tárgyalnia, nem a Főnökkel van kapcsolatban.

Még akkor is, ha miniszterelnökkel időnként együtt repülőznek, azaz Csányi elviszi magával a futballeseményekre, BL-döntőre világ- és Európa-bajnokságokra.

Ami okkal volna úgy tekinthető, hogy a Orbán Viktor nagyértékű ajándékot fogad el, ami tiltanak a jogszabályok, de legalábbis kötelezővé teszik feltüntetését a vagyonnyilatkozatban. Amit a miniszterelnök eddig nem tett meg...

ORBÁN TRUMPNÁL: ELJÖTT A MÉZESMADZAG ÉS FURKÓSBOT IDEJE

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2019.05.03.


„Washingtonban úgy látják, hogy nem vált be a büntetés taktikája, ezért most jutalmaznak is, de senki ne tévedjen: ez a jutalmazás nem mentes az elvárásoktól, sőt fokozott elvárások lesznek, s ezt Donald Trump világosan Orbán Viktor értésére adja majd” – helyezte perspektívába Orbán amerikai meghívását Simonyi András, volt magyar NATO-, majd washingtoni nagykövet. Washingtonban tényleg tartanak attól, hogy Magyarország szövetségesként átcsúszik az orosz és kínai érdekszférába. Az időzítés kapcsán rámutatott: „A látogatást már nem lehetett tovább halogatni, Orbán kivételével már minden szövetséges vezető járt Trumpnál”

„Magyarországgal kapcsolatban nagyon komoly fenntartások vannak Washingtonban, ahol ugyan azt megértik, hogy Budapest profitálni akar a keleti nyitásból, ám az nem egészen világos a számukra, hogy Magyarország ezért milyen árat fizet” – fejtegette a Hírklikk megkeresésére Simonyi András, a George Washington Egyetem Műszaki Tanszékének projekt igazgatója, az Atlantic Council vezető szakértője. Mint rámutatott: egyre erőteljesebb a vélemény, hogy a büntetés taktikája nem vált be sem Barack Obama elnöki periódusa idején, sem Donald Trump eddigi elnöki terminusa alatt. Ennek oka persze az is, hogy a büntetés nem volt sem következetes, sem világos és ezért hatékony sem. Emiatt változott úgy a hozzáállás, hogy jutalmazni is kell, nem csak büntetni, „de ez nem jelenti azt, hogy Orbán úgy látogathat el Washingtonba, hogy ezért semmit nem kell nyújtania, eljött ugyanis a mézesmadzag és furkósbot egyidejű alkalmazásának az ideje”. Simonyi szerint fokozott elvárásokra számíthat Orbán, és arra, hogy Trump ezt világossá is fogja tenni a számára – „legalábbis csak ekkor lesz értelme a látogatásnak, de akkor fontos vizit lesz”. Simonyi abban azonban némileg szkeptikus, hogy Orbán megfelel-e majd ezeknek az elvárásoknak, s eloszlatja-e a fenntartásokat, „ebben nem vagyok biztos”.

Bár sokan próbálják úgy beállítani Budapesten hogy Orbán és Trump ideológiai egymásra találásáról van szó, és kétségtelen, hogy vannak hasonlóságok, de a Trump-adminisztrációnak érdekeik vannak, s ha valaki az ő szempontjukból előremutató lépéseket tesz, akkor azt értékelik. Simonyi szerint „Trump megközelitése nem ideológia, hanem ’transactional’, üzletszerű.” Mike Pompeo külügyminiszter februári budapesti látogatásának a jelek szerint megvolt a hatása – mondja Simonyi. Példaként hozza fel a horvátországi Krk sziget LNG-terminál ügyét, ahol az Orbán kormány talán előbbre lépett, ami vélhetően a küszöbön álló látogatásnak is egyik kiemelt témája lesz. „De Magyarország szempontjából fontosabb az a növekvő kritika és fenntartás, ami a túlzott orosz befolyás és a kétségtelen kínai-magyar szerelem miatt van”...