2019. december 3., kedd

IVÁNYI GÁBOR ELLENÁLLÁSRA SZÓLÍT FEL A “KERESZTÉNY SZABADSÁG” NEVÉBEN VALÓ VISSZAÉLÉSSEL SZEMBEN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.12.03.


Iványi Gábor metodista lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) egyház elnöke, nemzetközi konferencián mutatta be azt az egyházak fölött álló nyilatkozatot, amelyben a “keresztény szabadság” fogalmával való visszaéléssel szembeni ellenállásra szólított fel. A Kiáltványt Iványi Gábor és munkatársai mellett Koltai Zsuzsa (evangélikus), Anna Rowlands (brit, római katolikus), Igor Solunac (szerb-brit, a Soul of Europe nevű szervezet képviseletében) írták. A szöveg leszögezi a helyes bibliai álláspontot és elutasítja az Orbán-rendszer ezzel ellentétes képmutató magatartását és gyakorlatát.

Ez az első olyan ismert átfogó Nyilatkozat, amely az Orbán-rezsim hamis “keresztény” frazeológiája, a kereszténységgel, a hittel való visszaélésre és a rendszer kereszténységgel ellentétes gyakorlatára hívja fel a figyelmet. A kezdeményezők felekezetektől és vallási különbségektől függetlenül várják mindenki csatlakozását. Csatlakozhatnak magánszemélyek, intézmények, egyházak, a civiltársadalom bármilyen tagjai vagy szervezetei képviseletében. Az Orbán-rendszer durván visszaél a kereszténység nevével, a “keresztény szabadság” fogalmával, amely sérti a bibliai igazságot és sérti az egyházakat is.

Iványi Gábor a kiáltványt az 1934-es Barmeni Nyilatkozathoz hasonlította, ami azt is jelenti, hogy a jelenlegi helyzetet a harmincas évekhez hasonlította, és az akkori korszakkal vont párhuzamot. A Kiáltvány a hívők és nem hívők, a maguk módján hívők lelkiismeretének megszólalása, és annak a felelősségnek a felvállalása, hogy ebben a helyzetben nem szabad hallgatni, hanem az igazságot ki kell mondani, a hazugságot le kell leplezni, a kereszténységet és a kereszténység fogalmait, tartalmát meg kell védeni és meg kell tisztítani a hamisságtól.

A Nyilatkozathoz Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség címén és Iványi Gábornál lehet csatlakozni.

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük a teljes nyilatkozatot:...

MÁR MEGINT LEBUKTATTÁK AZ ORBÁN-RENDSZERT. ÉS AKKOR?

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2019.12.03.


Hat nemzetközi médiaszervezet járt nemrégiben Magyarországon, hogy megállapítsa azt, ami lassan egy évtizede zajlik ebben az országban, és amit már számosan megállapítottak korábban: a magyar kormány világos stratégia alapján némítja el a kritikus sajtót. A küldöttség tagjai egyébként találkoztak ellenzéki lapok szerkesztőivel, és mint a Népszava tudósításából megtudhattuk, Kovács Zoltánnal, a kormány nemzetközi szóvivőjével is, aki a Nimród főszerkesztőjeként a vadászújság szerkesztőségében fogadta a vendégeket. Ennél azonban még meglepőbb volt az a kijelentése, hogy szerinte a sajtónak nem feladata a hatalom ellenőrzése. Abban viszont már nem volt semmi meglepő, hogy a független újságírókat politikai aktivistáknak nevezte.

Van azért ebben némi jelképes helyzet is: egy magas rangú kormányzati ember egy újság főszerkesztői székéből bélyegzi meg a független „kollegákat”. Talán ez a megnyilatkozása is inspirálta a delegációt, hogy végső jelentésében azt is leírja: a sajtószabadság és a pluralizmus 2010 óta tartó rendszerszintű lebontása olyan médiakoncentrációt eredményezett Magyarországon, amely példátlan az Unióban. A Népszava beszámolójából az is kiderül, hogy a vizsgálatot végző csapat szerint a kormánypárti médiabirodalom valójában az Orbán-kormány propagandagépezete., és „azt célt szolgálja, hogy elzárja a nyilvánosság jelentős részét a kritikus információktól és ezzel a Fideszt hatalomba tartsa” (idézet a keddi Népszavából).

A delegáció keményen bírálja az Európai Uniót is. Megállapítja ugyan, hogy Orbánék szándékosan úgy alakították ki a médiarendszert, hogy elkerülhessék a számonkérést, az Uniónak azonban meg kellett volna akadályozni, hogy ez a szisztéma egyáltalán létrejöjjön...

VIGYÁZAT, MÁR CSAK DECEMBERBEN VÁLTHATÓ BE AZ ERZSÉBET-UTALVÁNY! - ELVESZHET A PÉNZ

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.12.03.


Aki ebben a hónapban nem használja fel az Erzsébet-utalvány bármilyen formáját, annak elvész a pénze. Az Erzsébet Utalványforgalmazó 2020. január 1-jétől már csak a beváltott utalványok elszámolásával foglalkozik. Nem marad persze utalvány nélkül a magyar.

A jelenleg forgalomban lévő, valamennyi érvényes, papíralapú vagy elektronikus Erzsébet-utalványt a mintegy 60 ezer elfogadóhelyen, a megszokott kényelemmel használhatják fel az utalványbirtokosok a lejárati időn belül, legkésőbb 2019. december 31-ig – olvasható a „Magyarország kedvenc utalványa” oldalon. Az Erzsébet-utalványcsalád tagjai, vagyis az étkezési, az ajándék, a kultúra, a sport és a ruházati Erzsébet-utalványok mind papíralapon, mind az elektronikus Erzsébet-utalvány Plusz kártyára töltve egységesen csak az idén érvényesek. Az Erzsébet Utalványforgalmazó 2020. január 1-jétől már csak a beváltott utalványok elszámolásával foglalkozik.

Valójában az utalvány a Lidl üzletláncban október 7-étől már nem váltható be. Mint indoklásul a Napi.hu érdeklődésére akkoriban elmondták: „az a tény, hogy az Erzsébet utalványok és -kártyák felhasználásának érvényessége 2019. december 31-én megszűnik, nem teszi indokolttá azt az informatikai fejlesztési költséget, amely a kártyák elfogadásához elengedhetetlen az áruházlánc kasszarendszerének modernizálása során”. (Megjegyezzük, a Lidl saját vásárlói kártyáját is lecseréli, a régi típusú kártyák csak 2019. december 31-ig használhatók.)...

BEZÁRHATJÁK A HATÁRÁTKELŐK ELŐTT A TB-KISKAPUT

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.12.03.


A külföldön élő magyarok körében meglehetősen elterjedt gyakorlat, hogy a külföldi munkavállalás (és élet) ellenére Magyarországon is fizetik a társadalombiztosítási járulékot és ha úgy adódik, akkor otthon is veszik igénybe a szolgáltatást. Na, ennek jövő nyártól vége lehet, ráadásul nem csak fizetni kell majd, de utólag is behajthatják a pénzt.

A parlament elé került ugyanis a társadalombiztosítási ellátásokról szóló törvénytervezet, aminek bizonyos passzusai kifejezetten a határátkelőket érintik.

Az új törvény két társadalmi csoport egészségügyi ellátásán szigorítana: az egyik azoké, akik nem fizetnek rendesen, a másik pedig azok a külföldön dolgozók, akik itthon és abban az országban is igénybe veszik a társadalombiztosítási ellátásokat, ahol dolgoznak.

A notórius nem fizetők

Az első csoport esetében a változás azt jelentheti, hogy háromhavi tartozás (ez jelenleg 22 500 forint) után érvénytelenítenék az adós taj-számát, magyarul az érintett ezután nem juthatna térítésmentesen közfinanszírozott egészségügyi ellátáshoz, támogatott gyógyszerhez.

Nem kevés emberről van szó, a szakértők szerint a változás akár 100 ezer embert is érinthet, most ugyanis ennyien fizetnek egyéni szolgáltatási szerződés keretében havi 7500 forintos járulékot.

Egyszerre két országban fizetni? Na, azt nem!

Ami minket jobban érdekel, az persze a másik csoport, a határátkelőké. Elvileg ugye már most is az a helyzet, hogy egy embernek csak egyetlen országban lehet(ne) biztosítása.

Magyarul ez azt jelenti, hogy aki külföldön vállal munkát, az abban az országban jogosult a társadalombiztosítási ellátásokra, ahol dolgozik, Magyarországon pedig ki kell(ene) jelentkeznie.

Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy ezt sokan meglehetősen sajátosan értelmezik, azaz „bent maradnak” a magyar rendszerben is, fizetve az egyéni szerződés keretében az egészségügyi szolgáltatási díjat.

Így aztán biztosítottak Magyarországon és abban az országban is, ahol dolgoznak (és általában élnek) – írta a Népszava. Lebukni pedig jellemzően az egységes európai informatikai rendszer hiánya miatt nem buknak le.

Ennek elvileg jövő júliustól vége, a tervek szerint akkor életbe lépő társadalombiztosítási törvény ugyanis bezárná ezt a kiskaput...

SZÁNDÉKOS FÉLREVEZETÉS A BALKÁNON?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ZILAHI SEBESS PÉTER
2019.11.29.


Hetvenöt évvel Magyarország német megszállása után az akkori magyar külpolitika ismét felkeltette néhány történész érdeklődését. A viták központjában egy balkáni partraszállás feltételéhez kötött fegyverszünet keresése áll. Sokan e partraszállás lehetőségét angolszász megtévesztésnek vélték, olyan cselnek, amely arra volt hivatott, hogy Magyarországon tartson több Wehrmacht‑hadosztályt, amely egyébként a közelgő normadiai partraszállás kivédésére lett volna bevethető. Az erről folyó vitában az az állítás is elhangzott, hogy az angolszászok részéről mindez nem csupán csel volt, hanem cinikus provokáció is, és annak ellenére kitartottak e terv lebegtetése mellett, hogy tudták, milyen következményekkel járna a magyar lakosság – különösképpen a zsidóság – számára a német megszállás. Ez be is következett a rettegett következményekkel együtt.

Valóban ügyes és cinikus angolszász csel volt a Balkán‑terv? Közösen hajtották végre a megtévesztést az angolszászok? A témát érintő tanúvallomások és tanulmányok1 alapján – eltekintve néhány azt valószínűsítő okmánytól – mind a két kérdésre csak nemleges választ lehet adni. Winston Churchill és Delano Roosevelt, amellett, hogy mindketten meg akarták nyerni a háborút, a katonai és politikai stratégiai kérdésekben mély vitában állt egymással a háború alatt, különösen a casablancai konferencia után.

Még mielőtt az Egyesült Államok beszállt volna a háborúba, Roosevelt 1941 augusztusában nagyon tisztán megfogalmazta, hogy az Egyesült Államok érdekei eltérnek az Egyesült Királyság érdekeitől: „...az angolokkal első perctől fogva tudatnunk kell – mondta Roo­sevelt Elliott fiának –, hogy nem szándékunk a jó Charlie szerepét eljátszani, akit – miután kihúzta a Brit Birodalmat a csávából – megint félre lehet állítani.” „Nem tudom elfogadni – mondta később Churchillnek –, hogy a leigázó fasiszta uralom ellen harcoljunk, ugyanakkor a maradi gyarmati politika béklyóiban szenvedő többi népet ne szabadítsuk fel.” E szavak értelmében elrendelte, hogy az angolok kapjanak meg minden szükséges segítséget, de csak annak fejében, hogy megszüntetik a gyarmataikkal fenntartott kedvező kereskedelmi preferenciák rendszerét, és korlátlanul megnyitják határaikat az Egyesült Államok kereskedelme előtt. Három hónappal később, már az amerikai hadba lépés után világossá vált, hogy Roo­seveltnek személyesen meghatározott katonai és politikai stratégiája volt, és – mint ahogy azt amerikai történészek is elismerik – ennek kialakításában úgy a Külügyminisztériumát (State Department), mint a titkos­szolgálatát és a legfelső hadvezetést mellőzte. Nem állja meg a helyét az a feltételezés, hogy a háború megnyerésen kívül közös „angolszász” érdek létezett volna. A Roosevelt által meghatározott irányvonal nem volt összhangban a Churchill által képviselt brit katonai stratégiával és brit érdekekkel. Komoly tévedésekhez vezethet az a feltételezés, hogy az amerikai State Department vagy titkos­szolgálat dokumentumai határozták volna meg vagy akár markánsan befolyásolták volna az elnök elképzeléseit. Tévedésekhez vezet, ha figyelmen kívül hagyjuk a Churchill és Roosevelt közti konfliktusokat, és egy feltételezett közös „angolszász” politikai és katonai stratégiából akarunk következtetéseket levonni...


SÚLYOS KÖRNYEZETKÁROSÍTÁSOK ÉS TÖRVÉNYSÉRTÉSEK JELLEMZIK A LIGET PROJEKT ÉPÍTKEZÉSEIT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BODNÁR ZSUZSA
2019.12.03.


A Városliget olyan sajátos területe ma Budapestnek, ahol szemmel láthatóan nem kell betartani a máshol érvényes jogszabályokat és törvényi előírásokat. A tilosban parkolástól kezdve az azbesztmentesítés szabálytalanságain át a környezetkárosításig mindenre akad példa. De a máshol büntetéssel, vagy legalább vizsgálattal járó esetek a Ligetben következmény nélkül maradhatnak.

Mint az köztudott, a Liget Projekt keretében zajló építkezésekről egy 2013-ban meghozott, kimondottan a Városliget „megújítását és fejlesztését” célzó törvény intézkedik. A törvény nyomán létrejött Városliget Építési Szabályzat (VÉSZ) pedig kimondja, hogy a Ligetben zajló beruházások során nem kell betartani sem a fővárosi, sem az országos településrendezési előírásokat...

Ráadásul mivel a kormány többször módosította a Liget Projekt tartalmát, még ezek a Városligetre vonatkozó speciális építési szabályok is sokszor módosultak, s egyre több mindent „engedtek meg” az építtetőnek. Elvileg ez persze nem jelenthetné azt, hogy a hatályos törvényeket – legyenek azok a környezetvédelemre, a közúti közlekedésre, vagy a munkavédelemre vonatkozóak – nem kellene betartani a Városligetben. A gyakorlatban azonban a beruházás során a legváltozatosabb módon hágják át és sértik meg a kötelező törvényi előírásokat.

Emellett úgy tűnik, mintha maga a projektgazda Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. sem tudná, pontosan mi és hol épül a Ligetben. A honlapjukon fellelhető Városligeti Építési Szabályzat ugyanis nem egyezik meg a jelenleg hatályos Építési Szabályzattal; még a Szabályozási Terven is máshol vannak vagy más méretűek az egyes építési helyek és védendő fák, mint a hatályos VÉSZ tervrajzán.

Talán ez tévesztette meg a kormányfőt, aki a november 8-ai reggeli interjújában a projekt részeként hivatkozott a városligeti Regnum Marianum templom újjáépítésére – holott ez az építkezés soha nem szerepelt a Liget Projekt tervei közt. De az is lehet, hogy Orbán Viktor már ismeri a Liget átalakításának legújabb változatát, csak még mások nem tudnak róla...

A NÁCIK ÓTA NEM ZSIDÓZTAK ILYEN ARCÁTLANUL - EZ NEM A ZSIDÓ POLGÁRTÁRSAIT SÉRTI, HANEM AZ EMBERISÉGET, A CIVILIZÁCIÓT, AZ EGÉSZ MAGYAR TÁRSADALMAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.12.03.


Még az orbáni csendes fasizmusba süllyedt tunya magyar közéletben is kisebb botrányt okoztak Kósa Lajos ormótlan antiszemita kijelentései, miután a harmincas évek náci és a vele szövetséges magyar keresztény-nemzeti zsidózás óta ilyen arcátlanul nyílt zsidózás nem hangzott el vezető kormánypárti politikus szájából. Kósa a Fidesz alelnöke, tárca nélküli miniszter, volt frakcióvezető, a kormánypárt egyik vezető személyisége, jelentsen is az bármit. Kósa a vihart kavart mondatában úgy fogalmazott: “a zsidók kénytelenek voltak, vagy lehet, hogy jól is esett nekik a nyilas vitézt megszavazni a Hajdú-Bihar megyei közgyűlésbe”. Vajon miért esett jól a zsidóknak nyilasra szavazni, tehetnénk fel a kérdést, ha egyáltalán a nyílt színi zsidózás elfogadható lenne.

Kósa arról a választási összefogás-kényszerről nyilatkozott így, amelyet a Fidesz illegitim és csaló választási törvénye idézett elő, miszerint Orbán fasiszta rendszerében lehetetlen demokratikusan leváltani a hatalmon levőket. Papíron erre csak a legellentmondásosabb szövetségek létrehozásával és a teljes ellenzék összefogásával lenne lehetőség, de ez is csak elméleti lehetőség, egyébként kizárólag Orbán rendszerének legitimálására alkalmas. Kósa zsidózása a teljes szövegkörnyezetben lesz még durvább: “nyilasok a neoliberálisokra szavaztak, a globalisták összeálltak az antiglobalistákkal, a nemzeti radikálisok meg átszavaztak a balliberális oldalra, ami eddig mindig rárontott a magyar nemzetre”. Kósa a “balliberálisokat” azonosította a zsidókkal, így ezzel azt is mondta, hogy a zsidók rontottak eddig mindig a magyar nemzetre.

Kósa antiszemita szövegére nem mentség a butasága, ilyen aljas és tömeggyilkosokat idéző antiszemita szöveg után egy politikusnak azonnal távoznia kell a közéletből. Feltéve, hogy az egész rendszer, amit képvisel, nem ugyanezen az ideológiai alapon áll. Márpedig ez a helyzet. Az orbáni illiberális keresztényfasizmus lényege az alig burkolt antiszemitizmus, a rendszer egésze is nyílt zsidózás. Orbán Viktor náci, mint az illiberális rendszerének atyja és megformálója. Ezt még olyan visszataszító jelenségek is bizonyítják, mint a pénzen vásárolt “udvari díszzsidó”, Köves Slomó, aki a nemzeti “jó zsidó” szerepét tölti be az antiszemita rendszerben. Kósa náci szövegének brutalitását mutatja, hogy azt még Köves Slomó is elítélte, pedig őt azért fizetik, hogy a rendszer antiszemita jellegét és megnyilvánulásait tagadja.

Kósa azzal, hogy a balliberális politikai oldalt zsidózta, leleplezte és egyértelművé tette az illiberális rendszer antiszemita lényegét. A baloldalt és a liberálisokat a Mein Kampf azonosította a zsidósággal, így a balliberálisok illiberális ellenfelei (Orbánnal az élen az egész Fidesz-KDNP bűnszervezet) antiszemita, és mint ilyen, náci. Kósa tökéletesen fordította le Adolf Hitlert a NER nyelvére, és azonosította önmagukat a nácikkal. Ezt csupán azért mondjuk, hogy mindenki számára világos legyen, hogy Kósa Lajos nem megtévedt, csupán pártja és kormánya ideológiáját, hátsó szobákban használt nyelvezetét a nyilvánosság elé tárta. A hibája mindössze ennyi. Ezért ne várja senki, hogy a zsidózása miatt a legkisebb megrovásban is részesül...

APOKALIPSZIS MOST

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: VOGRONICS ANDRÁS
2019.12.03.


Az Úrnak 2019. esztendejéban, a mi urunk uralkodásának 10. évében, 100 évre Trianontól, 30 évre a rendszerváltásnak nevezett vértelen hatalomátadás-átvételtől, az euró vizionált bevezetésének többszörösen módosított időpontjától és Ausztria gazdasági utolérésének/lekörözésének már a fasz tudja hányadik alkalommal behazudott céldátumához képest itten állunk mi. Az Úr 2020. éve előtt egy hónappal. 

Ha időutazó lennék, és visszatérnék a jövőből, lehet, hogy ezen meglepődnék, mert a kurvasok stadionon és Felcsútland felvirágoztatásán kívül más változást nem vélnék felfedezni eme kicsiny országban. Akkor sem, ha mások, akik a nyitott ajtajú kalitkában üldögélnek, teljesen másképp látják Kis-Nagy-Magyarországot.

A minap jártam egy üzleti megbeszélésen Ausztriában, ahol volt szerencsém a hanyatló Nyugat néhány pénzügyi szakemberével beszélgetni. Ami talán annyira nem fontos a nagyközönség számára, mint számomra. A tárgyalások után a cégnél, ahol vendégeskedtem, egy ott dolgozó recepciós hölggyel elegyedtem beszélgetésbe. Nos, ez viszont kifejezetten tanulságos lehet sokunk számára.

A hölgy először furán nézett rám, éreztem, hogy valami nem stimmel. Egy idő után megkérdezte: azért vagyok ott náluk, hogy tanítsak, vagy azért, hogy tanuljak? Mondtam neki, Isten őrizz, nem vagyok én közgazdász, egy egyszerű felhasználó vagyok, aki tudásért utazott hozzájuk. De miért fontos ez? – kérdeztem, mire azt válaszolta: nem akar megsérteni, de találkozott magyar dolgozókkal, és azok azt mesélték neki, hogy azért dolgoznak Ausztriában, mert Magyarországon a minimálbér körülbelül 400 euró, és hát ez nagyon kevés. Ezért az lenne a kérdése, hogyan lehet ennyi pénzből megélni ott nálunk a Kárpát-medencében, hiszen még a benzin is drágább, mint Ausztriában? Aztán azt kérdezte, járok-e étterembe, pubba vagy kávézóba, mert ő kiszámolta, hogy ha ők beülnek a barátjával egy laza vacsorára, és ezt hetente többször is megteszik, csak az több, mint 400 euró. És akkor még semmi másra nem költöttek. Dehát mi is az Európai Unió tagjai vagyunk, Ausztriával szomszédos ország… ez így elég durva. Mondta ezt egy 24 éves recepciós hölgy, havi 3500 eurós fizetéssel és fülig érő szájjal.

Ki a fasznak képzel ez engem? – gondoltam magamban. Bear Gryllsnek, aki idejött hozzájuk, hogy elmagyarázza, hogy él meg egy magyar havi 400 euro átlagból? Kellemetlenül éreztem magam, bár nem titok, én nem panaszkodhatom. Tudom viszont, hogy nagyon sokan még a 200 euró havi apanázsnak is nagyon örülnek itthon. Mondtam neki, hogy a mi PRIME miniszterünk az a zseni, aki adott a nyugdíjasoknak kemény 40 eurót, mert jobban teljesítünk gazdaságilag, meg a számok is úgy álltak. Erre úgy elkezdett nevetni, hogy konkrétan ki kellett mennie a friss levegőre. Szerintem azt hitte, valami stand-up os csávó vagyok, és tudom még fokozni a hangulatot. Hát nem, baszod. Ez az igazság...

MEGÉRDEMLIK? MILLIÓKKAL „IGAZÍTANÁ KI” A KORMÁNY JANUÁRTÓL AZ ÁLLAMI VEZETŐK FIZETÉSÉ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.12.03.


A kormány kiigazításnak nevezi, hogy több mint másfél millió forinttal magasabb bért adnának az Alkotmánybíróság vagy a GVH elnökének. Van, ahol fizetés a korábbi triplájára nő.

Több mint egy tucat állami szerv, hivatal vagy intézmény vezetője és helyettesei részesülhetnek hatalmas fizetésemelésekben egy kormánypárti törvényjavaslat szerint. Min arról már mi is beszámoltunk, egyes vezetők illetménye megduplázódhat, de vannak, akik majdnem háromszoros illetményemelésnek örülhetnek. Ha a parlament megszavazza az indítványt, január elsejétől kaphatják az alaposan megemelt fizetéseket az érintettek. Korábban Tóth Bertalan, az MSZP elnöke beszélt egy sajtótájékoztatón arról: „brutálisan” megemelné egyes állami hivatalok vezetőinek juttatását egy törvényjavaslattal a kormány, miközben a közigazgatásban létszámstop van, alacsony a tanárok és az egészségügyben dolgozók fizetése. Példaként említette: a Gazdasági Versenyhivatal elnökének fizetése 1,7 millióról 4 millió forintra emelkedik; Áder János köztársasági elnöké 1,5 millió forintról csaknem 3 millió forintra; míg a Nemzeti Választási Iroda elnökének fizetése is a jelenlegi 990 ezerről 1,9 millió forintra nő.

„A lojalitást jutalmazták”...

MIÉRT VONZÓDNAK A LUXUSHOZ A HAVERI RENDSZER VÁLLALKOZÓI?

G7.HU
Szerző: TÓTH ISTVÁN JÁNOS
2019.12.03.


Szembetűnő, hogy a járadékvadászaton (rent seeking, lásd itt és itt) alapuló haveri vagy kleptokrata rendszerekben (itt és itt) meglehetősen erős a kedvezményezett vállalkozók hajlama a luxusfogyasztásra.

Ha e vállalkozók* maguknak vagy vezérüknek partit szerveznek, akkor ennek minden képzeletet felülmúlónak kell lennie (lásd Silvio és a többiek). Ha nyaralni mennek a tengerre, akkor nem érhetik be egy populáris, bárki által elérhető hajóval, hanem csak a drágábbak felelhetnek meg e célra (lásd itt vagy itt). Ha a feleségeiknek karórát vesznek, az nem lehet egyszerű, hanem csak ritka és rendkívül drága (lásd itt). Ha repülőt bérelnek, akkor csakis luxusgépek jöhetnek szóba (lásd itt). Ha terepjárót vesznek, akkor az nem lehet egy mindennapi városi terepjáró, hanem csak a legdrágább típusok egyike (lásd itt). Ezen túl az is megfigyelhető, hogy a kizsákmányoló intézményeken (itt) keresztül megszerzett járadékot a rendszer kedvezményezett vállalkozói előszeretettel viszik külföldre, minek eredményeként egy országban a korrupció szintje pozitívan befolyásolja az országból való tőkekimenekítés (capital flight) relatív súlyát*.

De mi az az erő, ami a haveri vagy a kleptokrata rendszer kedvezményezettjeit, strómanjait, vállalkozóit ilyen mértékű luxusfogyasztásra ösztönzi? Miért hajlamos a rendszerhű, nemzeti érzelmű vállalkozó vagy a stróman kivinni a pénzt abból az országból, amelyikben ezt szerezte?
...

NÉLKÜLEM

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2019.12.02.


Kitört - no, nem a pesti limbó-láz, hanem a nacionalista őrület, majd lecseng ez is, mint a többi, persze addig még hátra van Trianon évfordulója, addig azért húzós lesz a dolog.
Az ok ezidőtájt az Ismerős Arcok együttes dala, melynek bánatos elbőgése közepette egy focimeccsen nem állt fel az Index újságírója, miközben az összes khm... - szóval az összes szurkoló felállt.
Hogy neki miért kellett volna felállnia?
Hát mert a többiek felálltak, és ő ezzel leleplezte önmagát, miszerint ő nem egy vérből való azokkal, akik felálltak, ami - ki tudja? - talán nem is olyan nagy baj.
Habár kétségtelen, hogy hátrányos helyzetű, hiszen akik ott haptákba vágták magukat egy műdal hallatán, azok állandóan hirdetik: "Nincs az egész Dzsungelban olyan bölcs, jó, okos, erős és nemes nép, mint a Bender-log, a Majmok Népe!"
Az idézet a Dzsungel könyvéből való, melyből kiderül, hogy a Vadon Népe erősen lenézi a majmok népét, mert "Nincs törvényük, nincs vadászkiáltásuk, nincsenek vezetőik - csak bolond szavaik vannak, és apró, nyúlkáló, tolvaj kezük.
Az én hibám lesz, ha itt éhen halok, vagy megölnek" - gondolta Maugli, és igaza volt, különösen a tolvaj kezek tekintetében.
Szóval eljutottunk oda, hogy azok, akiknek taknyuk-nyáluk összefolyik egy ilyen enyhén giccses dal éneklése közben rá akarják kényszeríteni a velük való azonosulásra azokat is, akiknek még maradt csepp eszük ebben a tejjel-mézzel folyó Kánaánban...

PISA-TESZT: VÉGTELEN PÉNZBŐL ÉS GÖRNYEDÉSBŐL MÉG NEM LESZ JÓ OKTATÁSI RENDSZER

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2019.12.03.- Megjelent a friss PISA-kutatás, ami világszerte méri a 15 évesek kompetenciáit. Kiderül belőle, mennyire képesek megérteni egy szöveget, vagy átváltani egyik pénznemről a másikra. 

- Magyarország nagyjából ugyanott tart, ahol három éve, amikor a PISA-történetünk legrosszabb eredményét hoztuk.
- Az iskoláink továbbra is képtelenek ellensúlyozni a gyerekek otthonról hozott hátrányait.
- Jó hír viszont, hogy nemcsak a pénz, pláne nem a sok görnyedés teszi a jó oktatási rendszert.

Kedden hozták nyilvánosságra az oktatási rendszerek eredményességét mérő PISA-teszt 2018-as eredményeit. A legfontosabb számokról már beszámoltunk: kiderült, hogy a 15 éves magyar diákok szövegértésben, matematikában és természettudományokban is nagyjából ugyanazt a teljesítményt nyújtották 2018-ban, amit 2015-ben.

Mindhárom területen elmaradunk az OECD-átlagtól, de szövegértésben és természettudományokban sikerült közelítenünk hozzá. Igaz, ehhez az is kell, hogy az OECD-átlag egyre alacsonyabb legyen. Összességében még mindig sokkal rosszabbul állunk, mint hat-kilenc évvel ezelőtt, pedig a magyar oktatás akkor sem működött világverő színvonalon...

...Nemzetközi összevetésben ez azt jelenti, hogy Horvátországgal, Lettországgal, Oroszországgal, Olaszországgal, Litvániával, Izlanddal, Fehéroroszországgal és Izraellel vagyunk egy kategóriában.Ehhez képest például Észtország vagy Lengyelország az élmezőnyben végzett, de a környékbeli országok közül Ausztria, Csehország és Szlovénia is előttünk van. A régióból Ukrajnát, Szlovákiát, Szerbiát és Romániát sikerült megelőznünk...

A BÉREK UGYAN NŐNEK, DE A NYUGDÍJASOK ROSSZABBUL ÉLNEK, MINT KÉT ÉVE

HVG ONLINE
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2019.12.03.


Egy év alatt 7,2 százalékkal nőtt az átlagos reáljövedelem, de a gyerekvállalás még mindig szegénységi kockázat, a 65 évnél idősebbeknek pedig kevesebb pénzük van, mint 2017-ben, pedig a kormány a nyugdíjak reálértékének növekedéséről beszél. Közzétette a KSH A háztartások életszínvonala 2018 című kiadványát, ennek a legfontosabb megállapításait tekintettük át.

Havonta nettó 119 ezer forintból gazdálkodhatott 2018-ban egy átlagos magyar háztartás – derült ki a KSH most kiadott, A háztartások életszínvonala 2018 című kiadványából. Az átlagos reáljövedelem 7,2 százalékkal nőtt 2017-hez képest.

Az elmúlt évek legfontosabb változása az, hogy egyre több jövedelem származik a munkából (2010-ben még 65,3 százalék, 2018-ban már 73,7), és 32,5 százalékról 24,7 százalékosra csökkent a társadalmi jövedelmek, azaz a segélyek és más állami támogatások aránya. Nem részletezik, de ennek két oka lehet: egyre többen dolgoznak, valamint sokak segélyét felváltotta a közmunka...

ORBÁN KÉZBE VETTE A MAGYAR ÉLETET

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2019.12.03.


A magyar kormányfő az elmúlt évtizedben csaknem mindent az ellenőrzése alá vont Magyarországon, és a függetlenségéért még harcban álló bírói kar is veszíthet a rezsimmel szemben – erről ír a Reuters, meg a magyar-orosz gázüzletekről. Közben ismét menekültek fogadására kapacitálják Magyarországot, amiről pedig a Süddeutsche Zeitung számolt be.

A londoni székhelyű Reuters hírügynökség beszámol arról, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter hétfőn, miután fogadta az orosz Gazprom vállalat elnökét, közölte: a magyar kormány kész megkezdeni a tárgyalásokat az újabb, hosszútávú gázszállítási megállapodásról.

Magyarország jobboldali konzervatív miniszterelnöke, Orbán Viktor – teszi hozzá a Reuters – jónak és gyakorlatiasnak tartja az Oroszországgal ápolt kapcsolatokat. A most érvényes orosz gázszállítási megállapodás jövőre lejár. A hírügynökség kitér arra is, hogy az Európába szánt orosz gáz Ukrajnán keresztül történő szállításáról szóló megállapodás ez év december 31-én érvényét veszti, és az új ügylet egyelőre nem született meg, azt döntőbíráskodási eljárások mellett a Krím orosz bekebelezése is hátráltatja.

A Reuters visszautal arra, hogy a magyar külgazdasági és külügyminiszter októberben úgy nyilatkozott, mielőbb meg kellene építeni a Bulgárián áthaladó, Török Áramlat elnevezésű gázvezetéket, mert az pótlólagos szállítási útvonalat nyitna Magyarország felé. Azt is megjegyzi a tudósítás, hogy a magyar gáztározók teljesen feltöltve fogadják a telet.
Handó utóda

Egy másik, szintén budapesti keltezésű – és a New York Times internetes oldala által is átvett – tudósításában a Reuters beszámol arról, hogy Áder János államfő Senyei György Barnát, a Fővárosi Ítélőtábla polgári-gazdasági ügyszakos tanácselnökét jelölte az Országos Bírósági Hivatal elnöki posztjára az elkövetkező kilenc évre.

A hírügynökség ennek kapcsán olyan aggodalmakról ír, miszerint Orbán Viktor rátelepedhet a bírói függetlenségre. Ez a Reuters-tudósítás egyébként nacionalistaként minősíti a magyar kormányfőt. Orbán – olvasható a beszámolóban – az elmúlt évtizedben a magyar élet csaknem minden területét szilárdan kézbe vette, ami összetűzésekhez vezetett a nyugati nemzetekkel a jogállamiság tekintetében...

„ISTEN NEVÉBEN EGYEDÜL ISTEN BESZÉLHET” – LEVELEK HÁFIZNAK (14.)

VÁLASZ ONLINE
Szerző: JÁSZBERÉNYI SÁNDOR
2019.12.03.


Állandó szerzőnk, Jászberényi Sándor író-haditudósító általában egyiptomi otthonából írja leveleit Magyarországon élő kisfiának, az utóbbi levelek azonban Nigériában íródtak – ez itt éppen arról, mi mindenre képes az ember Isten nevében. A Válasz Online „levéltárca-sorozatának” tizennegyedik darabja következik.

Levágott kezű nő ült a földút mellett.

Műanyagszéken ült, a bal lábán hat év körüli gyereke. Vidám mintás ruhában volt. Negyvenes éveinek elején járt. Ráncok barázdálták az arcát. Mosolygott, amikor megállt előtte a konvoj. A katonák leugráltak a platóról, kalasnyikovjaikat a bozótosra szegezve biztosították a falut. Mi is kiszálltunk a terepjáróból. A nő mosolyogva nézett, majd pidzsin angollal kérdezte, hogy felálljon-e a fotóhoz vagy maradjon ülve. Mutassa-e a csonkot a kamerába vagy elég, ha a műanyagszéken nyugtatja. Egyike volt a falut érő támadás túlélőinek. Szóltak neki, hogy európaiak jönnek. A nyomoráért cserébe kapott annyi pénzt, amiből egy hétig esznek a megmaradt gyerekével.

Fényképeztem, persze. Ezért voltam ott. Az egész út a bozótosban erről szólt. A lángoló törzsi és vallási konfliktusról a térségben. Kell a fénykép, hogy elhiggyék, mennyire súlyos a helyzet.

Mire az asszonyhoz értem, már éppen elég megnyomorított emberen voltam túl. Tudtam, mi történt a faluban.

Hajnalban jöttek a fuláni törzshöz tartozó milíciák bosszút állni. Rövidkardokkal és géppisztolyokkal jöttek. Alig harminc perc alatt felkoncoltak mindenkit. Az asszonyoknak levágták a jobb kézfejét.

A falusiak legnagyobb bűne az volt, hogy ahhoz a törzshöz tartoztak, amelyből néhányan összekülönböztek a fulánikkal. A megtorlás azonban nem tett különbséget. A templomot felgyújtották, a papra rálőttek, a férfiakat, mint a disznókat vágták fel. A nőket megerőszakolták, majd módszeresen levágták a jobb kezüket.

Főleg velük találkoztam.

A kéz levágása a lopásért járó büntetés a saría szerint. A fulánik muszlimok. Túl sok levágott kezű nővel találkoztam ahhoz, hogy ne tűnt volna fel a minta. A konfliktus a földről szól. Minden szereplője szerint éppen ellopják a földjét. A középkori vallási büntetés alkalmazása kézenfekvő lenne: mindenkit megfélemlít és be is mutatja a támadók vallási hátterét. Aztán persze az is lehet, hogy csak belemagyarázom a dologba, mert túl régóta élek a Közel-Keleten.

Abban biztos vagyok, hogy az elkövetők Isten nevével a szájukon támadtak hajnalban. Tizenöt éves pályafutásom során egyszer sem jártam olyan konfliktusban, ahol Isten neve ne került volna elő, ha éppen ölni kellett.

Az Iszlám Állam katonái Isten nevében verték a jazidi nők csecsemőinek fejét a vörös sziklákhoz Irakban és Szíriában. Az öngyilkos merénylők Isten nevében robbantották fel magukat a piacokon. Anders Behring Breivik is Isten nevében ölt tinédzsereket Norvégiában. A legvégső indok mindig Isten.

Isten akarja a halált. Isten akarja a vért. Isten akar olyan szintű kegyetlenséget, amilyenre csak az emberi faj képes.

Bármit megtehetsz Isten nevében..
*
Nyilvánvalóan nem ez az igazság, Háfiz. Bár az Istennek tulajdonított könyvekben is van erőszak bőséggel, valójában az emberek azok, akiknek tetszik az ölés. Az emberek vérszomjasak. Azzal párhuzamosan, ahogyan egyre többen leszünk, bukik el a felvilágosodás eszménye. Én abban nőttem fel, hogy az emberiség tudása közkincs. Hogy mindenkinek jár, hogy megismerhesse. Azt hittem, felszámoljuk az írástudatlanságot a század végére. A valóság azonban kavargó sötétség.

Milliók élnek mindenfajta lehetőség nélkül a tanulásra. Írástudatlanok milliói bolyonganak a bolygón.

Azzal vannak elfoglalva, hogy egyenek és igyanak valamit. Nyomorukban az ég felé néznek. Az ígéretben bíznak, hogy ez után a rossz élet után várja őket egy jobb. Hogy Isten magukhoz veszi őket. Mert itt, e földi nyomorból nincs kilábalás.

Minél inkább csap össze valakinek a feje felett a tenger, annál inkább néz az ég felé...

CSAKNEM KÉTSZERESÉRE NŐTT AZ EGYHÁZAK OKTATÁSI ÉS KÖZNEVELÉSI SZEREPVÁLLALÁSA 2010 ÓTA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: narancs.hu
2019.12.02.


...Jelentősen nőtt az egyházak oktatási és köznevelési szerepvállalása 2010 óta...

...az egyházak által fenntartott köznevelési intézményekbe csaknem 220 ezer gyermek jár, ami az összes tanuló 14 százaléka, szemben a korábbi 6 százalékkal;
az etikaoktatás, illetve a bevett egyházak által szervezett hit- és erkölcstan már az általános iskolák mind a nyolc évfolyamán működik, és minden második gyermek az utóbbit választja
a szociális szakellátások területén 2010-hez képest 15-ről 23 százalékra, a gyermekvédelmi ellátások terén 5-ről 34 százalékra, a szociális és gyermekjóléti alapszolgáltatások esetében pedig 11-ről 36 százalékra nőtt az egyházi részarány...

Összességében... az egyházi arány 11 százalékról 33 százalékra, nagyjából háromszorosára emelkedett.

Az egyházaknak juttatott forrásokról közölte: míg 2010-ben 23 milliárd forint állt rendelkezésre, 2011 és 2019 között összesen több mint 731 milliárd forint támogatás jutott az egyházaknak. 

Külön kiemelte a miniszterelnök-helyettes a külhoni egyházi támogatásokat, amelyekre 2010-ben 163 millió forintot fordított az állam, 2011 és 2019 közt a költségvetésben összesen 23,5 milliárd forint volt ez az összeg...

A szakma közben egészen más képet fest a hazai oktatás helyzetéről. Lannert Judit oktatáskutató korábban épp azt nevezte problémának, hogy a magyar oktatáspolitika fókuszában a gyerek jólléte helyett egy múltba révedő nemzeti kánon áll, így nem tudjuk felkészíteni a tanulókat a 21. század kihívásaira.

Vekerdy Tamás pedig nem sokkal a halála előtt beszélt a köznevelési törvény nyáron elfogadott módosításáról, amelyről ezt nyilatkozta lapunknak:

Nem lehet 9–10 millió ember ügyeit a legfelsőbb íróasztalnál elintézni. A központosítás ismérve, hogy nem működik: a szemétszállítás összeomlik, a tűzoltók nem oda mennek ki, ahol tűz van, mert félreértik a központi segélykérő szolgálattól kapott információt. Nálunk mégis az etatizmus, az állam felsőbbrendűségébe vetett hit uralkodik. Ez egy mánia, így egy ország és a közoktatási rendszere sem tud működni. Visszatér a régi jó, poroszos húsdaráló: hátul betöltöm a gyereket, elöl kijön a méretre vágott alattvaló, a katona, a hivatalnok, a nemzeti közszolga. Állampolgárok helyett engedelmes rabszolgákat nevelünk, ami súlyos bűn, mert roncsolja a nemzeti létet"...

SZABAD SZEMMEL – KLÍMAVÁLTOZÁS: ÚJ TÖRÉSVONAL ALAKULT KI EURÓPÁBAN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.12.03.


FAZ 

Magyarország és Lengyelország úgy reagált Brüsszelben a német belügyminiszter indítványára, amelynek célja a dublini rendszer megújítása, hogy ők a jövőben sem kívánnak egyetlen menedékkérőt sem befogadni, amire válaszul Horst Seehofer azt mondta: az nem járja, hogy valaki egyfelől igényt tart Európa segítségére, másfelől viszont nem hajlandó semmiféle szolidaritásra a menekültek kapcsán. Egyben felhívta a figyelmet, hogy nincs idő totojázni, mert végre történnie kell valaminek, akkora a migrációs nyomás. Úgy értékelte, hogy ha nem találnak ki sürgősen ésszerű rendszert, akkor megint hatalmas tömegek kerekednek fel a válságövezetekből. Szerinte a kezdeményezést ideiglenes megoldásként átvehetnék az arra kapható kormányok, mert nem várhatnak időtlen időkig, amíg mind a 27 állam közös nevezőre jut.

FAZ 

A német belügyminiszter személyesen ismertette uniós kollégáival a menedékjog megreformálására kidolgozott javaslatát, mert újra nekifut, hogy enyhítsen a déli államok migrációs terhein. Seehofer abból indul ki, hogy a jelenlegi, dublini rendszer kudarcot vallott. Ezért most azt kezdeményezi, hogy a kérelmeket a jövőben első körben a külső határokon bírálják el és csak azt engedjék be, akinek van esélye, hogy a későbbiekben elfogadják folyamodványát. E célra létrehoznák a széleskörű jogokkal felruházott Európai Menedék Ügynökséget. Akik tovább mehetnek, azokat elosztanák a tagállamok között, és utána azok felelnének a további, részletes vizsgálatért. De a migránsok nem válogathatnák meg, hogy hol akarnak élni. Ám ez a rendszer csak akkor működne, ha a tagállamok elég helyet kínálnak fel. A visegrádiak ellenállása miatt nem lehet szó kötelező kvótákról. A német indítvány azzal igyekszik őket jobb belátásra bírni, hogy felveti: aki befogad migránsokat, az kap utánuk pénzt Brüsszeltől, aki nem, annak viszont be kellene fizetnie a közös kasszába. Ez ugyan így nincs benne a dokumentumban, de diplomaták egy ideje már erről az elgondolásról vitáznak. Azon kívül a menekülteknek járó támogatást az adott ország árszínvonalától tennék függővé, aminek révén mérséklődnének a jelenlegi nagy különbségek az egyes államok között, ily módon nem akarnának a legtöbben Németországba menni.

A magyar külügyminiszter bírálta Finnországot, mert az szerinte az unió soros elnökeként nem szorgalmazta a további bővítést. Szijjártó a V4-es szakminiszterek prágai tanácskozása után hozzátette, hogy itt alapvetően a Bizottság a ludas, mert a múlt hónapban meg kellett volna kezdeni a felvételi tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával, de a történtekért felelősség terheli a finneket is. Reményét fejezte ki ugyanakkor, hogy az Ursula von der Leyen vezette új testület ráfekszik majd a kérdésre.

A konzervatív újság szerint Szijjártó Péter egészen pontosan azt állította, hogy Finnország az első olyan soros elnök az EU-ban, amely képtelennek bizonyult akárcsak egyetlen új fejezetet is megnyitni a felvételre váró országok közül bármelyikkel. Márpedig ez hatalmas kudarc, fűzte hozzá. Majd az európai politikával szögesen ellentétesnek nevezte, hogy Franciaország a közelmúltban megakadályozta a csatlakozási párbeszéd megindítását Albániával és Észak-Macedóniával. Ugyanakkor megismételte, hogy a bővítési tárca jó kezekben van Várhelyi Olivérnél az új Bizottságon belül. Hozzátette, hogy Magyarország a közvetlen szomszédság folytán a többi tagnál jobban meg tudja ítélni, mennyire fontos a nyitás, politikai, gazdasági, stratégiai és biztonsági okokból egyaránt.

Az uniót azért hozták létre, hogy segítse a demokráciát, tekintélyelvű politikusok mégis virágoznak benne – mutat rá vendégkommentárjában R. Daniel Kelemen, a Rutgers Egyetem professzora, aki apai ágon magyar származású. Mint írja, az EU az utóbbi években megengedi, hogy egyes tagállamok visszalépjenek a demokrácia területén, a tekintélyelvűség irányába. Az idén Magyarország volt a szervezet egyetlen olyan tagja, amely a korábbinál rosszabb, csak részben szabad minősítést kapott a Freedom House-tól. A cikk szerint az Orbán-kormány előszeretettel hívja rendszerét illiberális demokráciának, ám az összehasonlító politika vezető szakértői egyetértenek abban, hogy a magyar rezsim már egyáltalán nem demokratikus, valójában versengő autoriter rendszer, vagy áldemokrácia. Ez azt jelenti, hogy formálisan fennmaradnak a demokratikus intézmények, ám nem érvényesülnek a jogállam minimális normái sem. 

Az effajta autokratáknak a saját pártszövetségük, a nagyarányú közösségi támogatás és a jelentős kivándorlás segít hatalmon maradni az EU-n belül. A pártcsaládok azért védik a maguk zsarnokait, mert azok hozzák nekik a helyeket és a voksokat Strasbourgban, ugyanakkor senki sem vonja felelősségre a szövetségeket ezért. 

Azt írja, itt van pl. Angela Merkel, aki a liberális demokrata rend védelmezőjének számít, illetve Orbán Viktor, aki szét akarja robbantani ezt a rendet, és akit széles körben populista diktátornak tekintenek. Nos, a CDU megakadályozta, hogy az unió megbüntesse a magyar politikust, mert más konzervatív pártokkal együtt haszna van a Fidesz tagságából. Ugyanakkor hírnevének nemigen árt, hogy összeáll egy ilyen szerveződéssel. 

A rengeteg brüsszeli pénz is jól jön az autokratáknak, akik szorgalmasan számolják fel a demokráciát. A mostani időszakban egy főre vetítve Magyarország kapja a legtöbb forrást, abszolút értékben pedig a lengyelek. A retrográd rendszerek felhasználhatják a nagyvonalú segítséget, hogy megtámogassák vele a saját rezsimjüket. A magyaroknál ezeknek az összegeknek jelentős része megtalálta az utat a vazallusok zsebébe. Budapest és Varsó nem is csatlakozik az új Európai Ügyészséghez, nehogy az a körmükre nézzen a pénzügyi családok ügyében. 

Végül pedig az is kezükre játszik, hogy bárki elmehet nyugatra, akinek nem tetszik a rendszer. Ám ez gyengíti az ellenállás bázisát. A magyar kivándorlók száma 186 %-kal ugrott meg, amióta csak Orbán uralomra került. Az ütem jó kétszer akkora, mint bármelyik más tagállam esetében. Ha valaki elmegy, akkor a tekintélyelvű vezetés általában gondoskodik, hogy ezek az emberek csak nagyon nehezen voksolhassanak eredeti országuk választásain. Gyakorlatilag megfosztja őket a szavazati joguktól. 

Mindent egybevéve, az unió meglepően barátságos környezetet tud kínálni a tekintélyelvűség puhább formáinak. És nemigen van ok feltételezni, hogy ez ügyben egyhamar változás áll be. Sőt, úgy tűnik, a jelenség csak terjed. Minden arra utal, hogy feltörekvő önkényurak észrevették: az unió eltűri demokrácia leépítését. Ennek megfelelően járnak el Lengyelországban, Bulgáriában, Romániában és Máltán...

MEGINT MEGHEKKELTE A MÉDIATANÁCSOT A FIDESZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.12.02.


Újabb kilenc évig kizárólag fideszes tagokból fog állni a legnagyobb hatalmú hazai sajtófelügyelet.

Újabb kilenc évig csupa fideszes tagja lesz a legnagyobb hatalmú hazai sajtófelügyeletnek, a Médiatanácsnak. A kormánypárt ugyanis kigolyózta az ellenzék jelöltjeit. Hankiss Ágnest, Budai Lászlót, Meszleny Lászlót és Szadai Károlyt jelölte a Médiatanácsba az Országgyűlés eseti bizottsága hétfőn – tudatta Halász János, a testület fideszes elnöke. 

A Fidesz 2010-ben megszült egypárti médiaszabályozásának sarkalatos pontja volt a Médiatanács nevű testület létrehozása. Olyan nagy hatalmú grémiumról van szó, amely hatósági faladatokat is ellátva dönt a frekvenciapályázatokról, döntő szerepe van a közmédia vezetőinek kiválasztásában, illetve felügyeli a médiát annak érdekében, hogy „biztosítsa a demokratikus nyilvánosság működését". 

A Médiatanács feladata lenne többek között az olyan anomáliák megakadályozása, mint amilyen a hazai média kétharmadát lefedő, többek között az összes megyei lapot birtokló, nyíltan a kormánypártok és a kormány érdekeit szolgáló, nagyrészt állami hirdetésekkel finanszírozott KESMA létrejötte volt. 

Az Orbán-kormány kezdettől ragaszkodott a saját hegemóniájának biztosításához: a Médiatanácsban kizárólag a Fidesz delegáltjai voltak (még a KDNP-t sem engedték a közelébe)...

EGY INTÉZKEDÉS, AMI GYEREKEK EZREINEK A JÖVŐJÉT TEHETI TÖNKRE

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA
2019.12.03.


Káosz, bizonytalanság, félelem: ezt érzik a szülők a hatévesen kötelező beiskoláztatás miatt. Három édesanya beszélt lapunknak arról, min mentek keresztül eddig, és mitől féltik a leginkább gyermeküket.

Abból baj nem lehet, hogy elmondom a véleményemet szülőként és pedagógusként, legfeljebb, ideális esetben, valami jó történik

– mondja Kinczelné Szűcs Tímea, az újpesti Berzeviczy Gergely Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnázium angol-történelem szakos tanára. A pedagógus egyike azoknak a szülőknek, akik egy Kásler Miklós emberierőforrás-miniszternek címzett videóüzenetben követelték a 6 évesek kötelező beiskolázásának visszavonását.

A köznevelési törvény nyári módosítása elvette az óvodáktól az iskolaérettség megállapításának felelősségét, ha egy szülő azt szeretné, hogy gyermeke további egy évet az óvodában maradjon, azt az Oktatási Hivataltól kell kérvényeznie.

A szülő és az óvoda helyett a további egy év óvodai nevelésről egy olyan központi hivatal dönt, amely a gyereket még csak nem is látja, noha a megalapozott döntéshez a gyermek ismeretén alapuló pedagógiai tudás kellene.

A tiltakozó szülők elfogadhatatlannak tartják az új iskolaérettségi rendelkezéseket, ezért a törvény visszavonását kérik a minisztertől. Nehezményezik azt is, hogy az intézkedés részleteit szabályozó rendeletet nemhogy a tanévkezdésre, de azóta sem sikerült megalkotnia a minisztériumnak. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma november végén is csak annyi konkrétummal rukkolt elő, hogy januártól az Oktatási Hivatalhoz kell beadni a beiskolázás alóli felmentési kérelmeket...

80 HELYETT 128 MILLIÁRD LETT, MARADHAT? MARADHAT, MONDJA A KORMÁNY

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2019.12.02.


A potenciális társaságiadó-bevétel minden korábbinál nagyobb részét, több mint 40 százalékát vitték el különböző adókedvezmények 2018-ban. Az elmaradt bevétel nagyjából fele pedig a sokat kritizált tao-rendszer keretében a látványcsapatsportokhoz áramlott. A sportszervezetek még annál is tízmilliárdokkal több pénzt kaptak, mint amivel a kormány előzetesen számolt.

A társaságiadó-bevétel összességében egyébként nem maradt el a remélttől, ez azonban csak annak köszönhető, hogy a kormányzat elég óvatosan becsülte meg a 2018-as várható bevételt. Az előirányzat mindössze szűk 370 milliárd forint volt, ami a korábbi évek 600-700 milliárd közötti összegéhez képest még úgy is alacsony, hogy időközben 9 százalékra csökkentették az adókulcsot (korábban az 500 millió forint alatti nyereség 10, az afölötti 19 százalékát kellett befizetni). A nyereséges cégek végül a profitjuk után így 380 milliárdnyi adót fizettek be az államkasszába...

AZ ELNÉMÍTÁS STRATÉGIÁJA: A SAJTÓSZABADSÁG LEBONTÁSA MAGYARORSZÁGON

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2019.12.03.


Az EU-ban példátlan médiakoncentrációt eredményezett Magyarországon a sajtószabadság rendszerszintű lebontása – áll hat nemzetközi médiaszervezet ma megjelenő jelentésében.

Bár Magyarországon nem zárnak börtönbe újságírókat, és az állam nem alkalmaz fizikai erőszakot velük szemben, a kormány világos és egyértelmű stratégiát követ a kritikus sajtó elnémítására. Többek között ezt a megállapítást tartalmazza az a jelentés, amely hat nemzetközi médiaszervezet november végi magyarországi tényfeltáró látogatásáról készült. 

A küldöttség civil szervezetek képviselőivel és független újságírókkal találkozott, köztük Horváth Gáborral, a Népszava külpolitikai rovatvezetőjével, valamint Hargitai Miklóssal, lapunk szerkesztőjével, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnökével. Emellett megbeszélést folytattak Karácsony Gergely budapesti főpolgármesterrel, valamint Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkárral. A delegációt kissé meglepte, hogy a kormányszóvivő az utolsó előtti pillanatban helyszínt változtatott, és nem a hivatalában, hanem a Nimród című vadászújság szerkesztőségében fogadta a delegációt, közölte lapunkkal Julie Majerczak, a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet brüsszeli irodavezetője, aki részt vett a látogatáson. Kovács Zoltán, aki egyben a Nimród főszerkesztője is, a látogatóknak azt mondta, hogy a sajtónak nem feladata a hatalom ellenőrzése, a független újságírók pedig politikai aktivisták. 

A hatokat ez nem győzte meg, mert ma megjelenő jelentésükben leszögezik: a sajtószabadság és - pluralizmus 2010 óta tartó rendszerszintű lebontása olyan médiakoncentrációt eredményezett Magyarországon, amely példátlan az Európai Unióban. Hangsúlyozza, hogy a kormánypárti médiabirodalom valójában az Orbán-kormány propagandagépezete, és azt a célt szolgálja, hogy elzárja a nyilvánosság jelentős részét a kritikus információktól és ezzel a Fideszt a hatalomban tartsa...

IMAREGGELI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.12.03.


Sok mindent hallottam már hosszú életem során, de ilyet még nem, bár soha nem késő felfedezni a világ ismeretlen csodáit, mint ez is. Ennek, mármint, hogy kies hazánkban ezentúl imareggeliket rendez a CÖF-CÖKA, inspirálandó a keresztény értékek védelmét, annyira nincs semmi értelme, hogy az ember óhatatlanul úgy véli, mégis van, mert ekkora ökörséget magáért valóan kitalálni nem lehet, a hülyeség sem végtelen, illetve belegondolva mégis.

Több megfontolandó dolog van itt, az első a szertartás folyásának leképezése, hogy mi történik egy ilyen szakrális zabáláson, hogy illik-e rágás közben imádkozni, vagy mi a sorrend, vagy a menü, milyen a keresztény früstök tartalma, jár-e hozzá reggeli feles, kávé, vagy csak szenteltvizet isznak. Mindezen elgondolkozunk majd, és a belészuszakolt spiritualitáson is, mert, mint hallottuk, létjogosultságát az adja, hogy az ima által kapcsolatba lépünk Istennel, az étkezés segítségével pedig az univerzum részévé válunk.

Nos, ekkora baromságot ritkán hallani, még ha ferences szerzetes is mondja, viszont a CÖF-CÖKA részéről ezt megszoktuk, mondhatni, mást nem is várunk, mert, aki eladta a lelkét az ördögnek, az fizet érte, mint ezek is, akik már nem tudják, milyen cirkuszi előadásokkal szolgálják meg a milliókat vagy milliárdokat. Most épp ilyennel. Bár nem tudni, a havi szeánszokon kik és mennyien vehetnek majd részt, de, hogy a lágytojás zabálásától szerte a világon szárba szökik a hit, az hétszentség...