2020. augusztus 9., vasárnap

VALÓBAN HÁLÁT JELENT A HÁLAPÉNZ?

24.HU
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2020.08.09....Ahhoz, hogy az orvosok és a betegek is pontosan értsék, mi a különbség a vesztegetés és a hálapénz között, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ egy részletes tájékoztatóban próbálta ezt tisztázni.

Ebből idézném röviden és némileg egyszerűsítve a lényeget:

"Amennyiben az egészségügyi intézmény vezetőjének utasítása lehetővé teszi a dolgozói számára a hálapénz elfogadását, a beteg akkor is csak utólag, saját elhatározásból és a gyógyító tevékenységével összefüggésben adhatja. Ha viszont az egészségügyi intézmény vezetője nem adott ki ilyen utasítást, akkor a hálapénz bármilyen formája jogellenes."

Lássuk be, ez több szempontból is meglehetősen bizarr helyzet. Ugyanazt a munkát végző két orvos ugyanolyan szituációban attól függően fogadhat el „jogszerűen” hálapénzt, hogy hol dolgozik. Ha az egyik kórház igazgatója engedi a hálapénz elfogadását, a másiké meg nem, akkor dr. X jogosan kapta az extra pénzt, dr. Y. pedig bűncselekményt – vesztegetés elfogadását – követett el. Arról már nem is beszélve, hogy az a beteg, aki dr. X-nek hálapénzt ad, jogosan jár el, míg a dr. Y-nak hálapénzt adó beteg esetleg veszteget anélkül, hogy bármelyiküknek fogalma lenne arról, hogy van, vagy nincs ezzel kapcsolatos igazgatói utasítás.

És mindezt azért, mert a jogalkotóink úgy gondolták, hogy a Munka Törvénykönyvével felülírhatják a Büntető Törvénykönyvet.

A Btk. – elvileg – mindenkire nézve egyformán kötelező erővel határozza meg a vesztegetés bűntettét:

„Aki gazdálkodó szervezet (például kórház) részére vagy érdekében tevékenységet végző személynek (például orvosnak, nővérnek) vagy rá tekintettel másnak azért ad vagy ígér jogtalan előnyt, hogy a kötelességét megszegje, bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Ha a vesztegetést önálló intézkedésre jogosult személlyel kapcsolatban követik el (az orvos a beteggel szemben ilyen), a büntetés 1-5 évig terjedő szabadságvesztés.

Nem kell ehhez az, hogy az orvos vagy a nővér tényleg meg is szegje a kötelességét, elég annyi, hogy a beteg kivételezést szeretne: a többieknél jobb elhelyezést, előbbre kerülni a várólistán, másokat megelőzve reggelre tenni a műtétjét és így tovább. Akár csak azt is, hogy ha legközelebb megint ugyanide kerül, már úgy bánjanak vele, mint egy „VIP” beteggel. Legyünk őszinték, biztos, hogy tényleg csak és kizárólag a hálánkat akarjuk pénzben, vagy ajándékban kifejezni?

A másik oldalon, a vesztegetés elfogadójánál alapesetben még a kötelességszegés szándéka sem kell: „Aki gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében végzett tevékenységével kapcsolatban jogtalan előnyt kér, avagy a jogtalan előnyt vagy ennek ígéretét elfogadja, illetve a rá tekintettel harmadik személynek adott vagy ígért jogtalan előny kérőjével vagy elfogadójával egyetért, bűntett miatt 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Ha tényleg meg is szegi a kötelességét, a büntetése már 1-5 évig, ha mindezt üzletszerűen teszi, 2-8 évig terjedő szabadságvesztés. Ha pedig önálló intézkedésre jogosult a vesztegetés elfogadója, a büntetése eleve magasabb, a 3 év helyett 1-5 év, az 1-5 év helyett 2-8 év, üzletszerűség esetén 5-10 év.

A törvény azt is kötelességszegésnek tekinti, ha a kötelesség teljesítését valaki ahhoz köti, hogy azért előnyt kapjon. Egyszerűbben fogalmazva, elég, ha az orvosnak azt mondja a beteg, hogy „Doktor úr, nagyon hálás leszek”, az orvos pedig csak ugyanazt teszi, amit egyébként is tennie kell, a doki már elkövette a vesztegetés elfogadásának bűntettét. Sőt, még az is elég, ha egyetért azzal, hogy kollégája, vagy az osztályán dolgozó nővérek „hálapénzt” fogadnak el.

Láthatjuk, a Btk. nem tréfál, a vesztegetés legenyhébb formáit is nem csekély büntetéssel fenyegeti.

Ehhez a szigorhoz képest aligha érthető a Munka Törvénykönyvének az a rendelkezése, amely így szól: „a munkavállaló a munkáltató előzetes hozzájárulása nélkül harmadik személytől díjazást a munkaviszonyban végzett tevékenységére tekintettel nem fogadhat el, vagy nem köthet ki”. Ez a szabály azt jelenti, hogy a Btk.-nak a mindenkire kötelező büntető rendelkezését egy munkáltató – esetünkben egy kórház, vagy rendelőintézet igazgatója – egy egyszerű utasítással felülírhatja, nevezetesen azzal, hogy „engedélyezi” a hálapénz elfogadását...


A KÖLTSÉGVETÉSI DEFICIT MÍTOSZA

MÉRCE
Szerző: POGÁTSA ZOLTÁN
2020.08.09.


Talán a 2020-as év leginkább várt könyve Stephanie Kelton A deficit mítosz című műve. A szerző, azon túl, hogy közgazdász professzor, illetve a szenátusi demokrata frakció gazdasági főtanácsadója volt, a 2020-as kampányban Bernie Sanders demokrata elnökjelölt főtanácsadójaként szolgált. A Modern Monetáris Elmélet (MMT) egyik legismertebb exponense.

A könyv célja az MMT alapelveinek közérthető nyelvezetű kifejtése, miközben lerántja a leplet az elmúlt évtizedek legkártékonyabb mítoszairól. Ezeket a mítoszokat érdekből vagy őszinte, de téves hitből folyamatosan sulykolják politikusok, elemzők, illetve mindenek előtt a sajtó.

A Modern Monetáris Elmélet legfontosabb mondanivalója, ahogy az államnak soha sem kell semmire azt mondania, hogy nincs rá pénz. Ha a társadalom akarja, ha az a közjót szolgálja, akkor az állam – mint szuverén pénzteremtő – képes azt megfinanszírozni. A jegybank „pénzt nyomtat” (a mai világban számítógépes formában létrehoz), és ebből nulla százalékos kamattal megvásárolja azt az államadósságot, amelyet a kormányzat kiadásai hoznak létre.

Azaz értelmetlen volt az összes megszorítás és stabilizálásnak csúfolt károkozás a Bokros-csomagtól az eurozóna válságkezelésén át az Orbán-kormány jelenlegi nullás költségvetés fétiséig.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a költségvetésből orrán-száján folyhat ki a pénz, mint a Gyurcsány-korszakban vagy manapság. Az MMT nem a mértéktelen pénznyomtatás híve, hanem a nagyon jól végiggondolt költségvetési politikáé. A mértéktelen pénznyomtatásból ugyanis hiperinfláció lesz, ahogy nem egy gyarmati sorból felszabadult ország diktátora megtapasztalhatta, amikor éjjel-nappal járatta a bankóprést.

Az MMT ezzel szemben a nagyon fegyelmezett költségvetési politika híve, ám ennek a fegyelemnek nem a költségvetési deficit, hanem az infláció a korlátja. Azaz a mostaninál sokkal jobban meg kell nézni, hogy mire akarunk költeni, és mire nem. Ennek a hatása azonban rendkívül kedvező. Elmaradása pedig jelenlegi problémáink fő forrása.

Kelton szerint az MMT olyan, mint egy autosztreogramm, az az első látásra zagyva folt, amelyet ha másképp nézünk, hirtelen három dimenziós képet látunk meg mögötte. Aki egyszer megértette az MMT logikáját, az sosem fogja még egyszer ugyanúgy felfogni a közpénzügyeket.

Vegyünk sorra tehát néhány ilyen elterjedt, de hamis mítoszt Kelton könyvéből:...

SAJÁT MAGÁT IS KÍNOS HELYZETBE HOZTA AZ ORBÁN-KORMÁNY AZ INDEX BEDARÁLÁSÁVAL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2020.08.09.


Manapság divat lefitymálni az újságírók munkáját, mert sokan úgy vélik, a firkászok már tulajdonképpen csak a propaganda részei, pró és kontra. Az Index szerkesztőségi munkájának lehetetlenné tétele példázza azonban legjobban, hogy a szakmaiság olyan érték, amelyet értékelnie kellene a hatalom birtokosainak is. Ha ugyanis eltűnik a megszokott logó mögül az elvárt színvonalú tartalom, akkor a nagy haszonnal kecsegtető hadizsákmány elveszíti minden értékét.

A hírek szerint elég vontatottan halad az „új Index” újságírói gárdájának megszervezése. Nem csoda, ha a szakmai hírnevükre valamit is adó újságírók ódzkodnak beállni a sorba azok után, hogy a kormány végrehajtói tulajdonosi vitának álcázott hatalomátvételt hajtottak végre az ország legolvasottabb hírportáljánál. Az erkölcsi aggályokon kívül az is távol tartja a kollégákat a kihívástól, hogy egy nívós szakmai szinthez fogják mérni a teljesítményüket, ha mégis engednek a toborzók csábításának.

Persze, nyilván vannak olyan propagandisták, akik szívesen átfazoníroznák az Indexet, és csinálnának belőle az Origóhoz hasonló szervilis médiát, ám Orbán és köre sokkal többet várt az ismert és elismert hírportál megszerzésétől. A Fidesz számára ugyanis nem hozna túl sok hasznot, ha besoroznák az Indexet a kormányt ajnározó (és szükséges esetekben mosdató) médiahadseregbe, ugyanis egyrészt ilyenekből van már egy szakajtóval, másrészt a portál olvasótáborának szimpátiáját ezzel a módszerrel nem tudják elnyerni...

ORBÁN, A MARLBORO MAN BUKNI FOG

NÉPSZAVA / SZÉP SZÓ
Szerző: BRUCK GÁBOR
2020.08.08.


Amikor két és félmillió szavazó változást akar, az hatalmas erő. Különösen, ha ugyanazt akarják: Orbán bukását. Közel vagyunk ehhez a ponthoz, csak annyi kéne, hogy a külön-külön gyengécske ellenzéki pártok összeálljanak. Ha megteszik, akkor nemcsak egy választási szövetség jön létre, hanem új közakarat is születik, amely már szét tudja verni Orbán rendszerét. 

Csakhogy, úgy tűnik, könnyebb megállítani a szelet, mint összehozni az ellenzéki pártokat. 2014 óta az egymás elleni küzdelem tartja hatalomban Orbánt, azt hiszem, semmi más. Valójában egyetlen kérdés körül folyik a tánc: Orbán után ki legyen a miniszterelnök. De a kérdésre nincs válasz. Ösztönösen úgy gondoljuk, hogy Orbánt csak erővel lehet legyőzni, és legalább akkorával, mint amekkora erővel ő elvette a szabadságunkat. Ezért régóta várjuk, hogy jöjjön egy olyan erős lelkű vezér, aki legyőzi Orbánt, de nem jön. Talán ilyen vezér ma már nem is születik, legalább is Európában. Orbán a politikai dinoszauruszok egyik utolsó darabja, és ellene másként kell küzdeni, mint eddig gondoltuk. 

Az viszont jó hír, hogy megszületett az az ellenzéki szavazó, akinek egyetlen kérdése van: Gyurcsány Ferenc, Jakab Péter, Fekete-Győr András és Tóth Bertalan, hajlandók vagytok együttműködni, vagy nem? Azért kérdezi, mert az ellenzéki szavazó fejében minden ideológiai különbséget felülír Orbán megbuktatásának szándéka. Ez köti össze az Orbán-ellenes szavazókat. Már nem várják a megváltót, és kezdenek megszabadulni ettől az idejétmúlt gondolattól. Harmincezer évvel ezelőtt természetes volt, hogy mindig a legerősebb lett a falkavezér, és a farkasoknál ma is így van. De nem kéne, hogy az ellenzéki pártokat még ma is ilyen kőkorszaki érzések vezessék. A jelenség részben érthető, arról van szó, hogy a kultúránk rendkívül gyorsan változik, de az ember biológikuma nem. Az agyunk működése nagyrészt olyan, mint a kőkorszakban volt. Például, ma a politikában a legfontosabb vezetői tulajdonság az együttműködés és a megállapodás készsége, de lehet, hogy az agyunk mást akar, mert a versenyre és az állandó győzni akarásra van programozva. Az agyunkban van egy kis mag, az amigdala, amelynek jelentős szerepe van a túlélésben. Az a dolga, hogy a legkisebb veszély esetén riadót fújjon. Ez jól működött az erdőben, amikor megrezzent a bokor, és őseink azonnal futottak a tigris elől. De még mindig működik ez a túlélő funkció. Az egyik párt mond valami butaságot, mire a szövetségesek azonnal árulást látnak és túlreagálják a képzelt veszélyt. 

A siker feltétele pont az, hogy tudunk-e másként viselkedni, mint ahogy programozva van az agyunk. A tudatosságunk vezessen és ne a hajlamaink. A jó politikus képes túllépni a kőkorszaki érzésein és tapintatos demokráciákban ezt el is várják a vezetőktől. A sikeres vezető nem gondolkodik állandóan versenyben és győzelemben, hanem a "win-win" helyzeteket szereti. Sőt a legjobbak úgy tekintenek a partnerre, a szövetségesre, mint barátra, akinek jót akarnak. Dánnak, hollandnak, svédnek vagy németnek lenni azt jelenti, hogy nem akarok mindig nyerni, első lenni és jól járni. Fontos, hogy a másik félnek is jó legyen, fontos a közös feladat sikere. Így aztán a hatalom gyakorlásának egészen más, szoft formái jöttek létre. Angela Merkel tizenöt éve vezeti Európát erőszak nélkül. Az osztrák kancellár, a kanadai, az új-zélandi miniszterelnök, vagy a finn kormányfő példája is arra int, hogy vezetőt ma már más szempontok szerint választunk. 

Szerintem Orbán bukásához nem hatalmas erő kell, hanem az, hogy az ellenzék megszabaduljon egy régi algoritmustól: az állandó versenykényszertől. Ebben az ódivatú működési módban nincs barát, szövetséges, közös cél, "win-win" helyzet, csak rivális és ellenség. Ha az ellenzék képes ezen túllépni, akkor megszülethet az Új Ellenzék. Ez azt jelenti, hogy egy ellenzéki pártnak úgy kell működne, hogy a többi ellenzéki párt is elégedett legyen vele. Például, a DK sajtótájékoztatót tart és ezzel a Momentum is elégedett. Az MSZP hirdetést jelentet meg és ez tetszik a Jobbiknak is. A Momentum akciót szervez és a többiek is támogatják. Ez a magyar politikában ismeretlen és újféle gondolkodás volna, de szerintem erre van szükségünk. Ez kell a nyeréshez és a győzelem után így tudnak hatalomban maradni. 

Én akkor születtem, amikor a Marlboro Man. Az igazi, amelyet Chicagóban a Leo Burnett reklámstúdió készített. 50-es férfi, erős és büszke. Nincs család, nincs otthon és nem lehet domesztikálni. A maszkulin kultúra szellemiségét, a létezés kezdetleges formáját fejezte ki, amely két szóban leírható: csak én. De ez a múlt. Bármerre jársz a földön, ahol jól működik a gazdaság, ahol van innováció, pénz, profit és nyugatias szemlélet, ott régóta nincs Marlboro Man. Kikopott az a férfi és az a vezető, aki ragaszkodik a falkavezér szerepéhez. A modern világot már új algoritmus szervezi, és itt a kulcs: együttműködés. 

Szerintem Orbánt nem egy erős férfi fogja legyőzni, hanem új, nőies készségek. Érdemes rákeresni a neten az Athena Doctrine kifejezésre. Erről találsz cikket, könyvet, előadást és a világ egyik legnagyobb felmérésének a tanulságait. 50 országban, másfél millió embert kérdeztek meg és a többség szerint a sikeres vezetők legfontosabb készségei ma már az emberi természet nőies oldaláról jönnek: integritás, becsület, empátia, kommunikáció, együttműködés, rugalmasság, tanulás, mások támogatása. Ezek kellenek a jó vezetéshez. Az ember nőies oldala szerethetőbb, mint a túlzottan maszkulin természetünk. 

Dobrev Klára, Donáth Anna, Szél Bernadett, Szabó Tímea, Cseh Kata öt remek nő. Egyikükről sem tudjuk, hogy milyen miniszterelnök volna. De az sejthető, hogy normálisak és nem kapnak idegösszeomlást a demokráciától. Ha ez az öt nő együttműködne, én habozás nélkül rájuk bíznám a következő kormányt. Szerintem az együttműködő nők jobb vezetők, mint az egymással rivalizáló férfiak. Pontosabban, itt nem az a kérdés, hogy a vezető nő vagy férfi, hanem, hogy maszkulin vagy inkább nőies értékek szervezik-e a politikáját...

RÁ SE FOGSZ ISMERNI A BANKODRA: LAVINASZERŰ VÁLTOZÁSOKAT HOZNAK A KÖVETKEZŐ HÓNAPOK

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2020.08.08.


Elektronikus fizetés minden boltban, új PSD2-es szolgáltatások, érintéses online azonosítás a személyivel, mesterséges intelligencia a pénzintézeteknél. Csak néhány azok közül a változások közül, melyek a következő időszakban a bankolást átalakítják Magyarországon. A koronavírus-járvány csak még nagyobb lendületet adott a bankszektorban amúgy is felgyorsult digitalizációs hullámnak, és a szabályozók is több eszközzel bátorítják a bankokat arra, hogy lépjenek a területen. Összeszedtük, mi mindenre számíthatunk a következő időszakban. Szeptember 3-ai konferenciánkon a piac kulcsszereplői és a szabályozók beszélgetnek majd minderről...

A MODERN DEMOKRÁCIÁRA LESELKEDŐ EGYIK LEGNAGYOBB VESZÉLY: A VETOKRÁCIA

QUBIT
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2020.08.08.


Az Európai Uniós hitelprogramról folytatott júliusi alkudozások során Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ismét bevetette a korábban már élesített atomfegyvert, a vétót. Maga a vétójog a Római Köztársaság óta létezik ugyan, de túlzott alkalmazása a modern demokráciákban kifejezetten veszélyes, hiszen döntésképtelenséghez vezethet, és megbéníthatja az állam működését. A vétójog kihasználásán, az azzal való visszaélésen alapuló kormányzási rendszer, a vetokrácia lényege, egy tárgyaló fél a körülmények kínálta erős alkupozícióját rendszeresen arra használja, hogy megfenyegeti partnerét: ha nem enged követelésének, megakadályozza, amit az szeretne. 

A vetokrácia fogalmát a világhírű amerikai politológus, Francis Fukuyama írta le először 2014-ben Political Order and Political Decay (Politikai rend és politikai hanyatlás) című kötetében a liberális demokráciákat, elsősorban az USA-t fenyegető „súlyos betegségként”. A vetokrácia ideiglenesen többször is megbénította az amerikai államot, azt pedig, hogy miként működik a gyakorlatban, jól szemléltette Orbán érvelése a brüsszeli tárgyalások során: az EU vagy elhagyja a jogállamiság a miniszterelnök szerint Magyarország ellen irányuló követelményét, vagy a magyar tárgyaló fél - most már parlamenti felhatalmazással - megvétózza az EU által tervezett hitelprogramot, és megakadályozza az Uniót, hogy így enyhíthesse a koronavírus-járvány által előidézett válságot. 

Elismeri a sokféleséget, biztosítja a kritikát

A tény, hogy a 21. században stabil demokráciák sodródnak a vetokrácia felé, arra utal, hogy nem múló betegségről van szó, hanem a liberális rendszer létét fenyegető kórról. De milyen folyamat is vezet a korábban jól működő demokráciák fokozatos és gyógyíthatatlannak tűnő leromlására? A régi görögöktől kezdve az újkor gondolkodóin keresztül a 18. és 19. század alapító atyái, majd a 20. században a demokrácia hívei, kritikusai és a kritikusok kritikusai egymástól részben eltérő mozzanatokat emeltek ki. A vetokrácia jelensége a demokrácia egy viszonylag kevéssé ismert definíciójának tükrében világítható meg leginkább. Ahogy az angol író, E.M Forster fogalmazott 1938-ban: „A demokráciát két – elválaszthatatlan – előnye miatt éljenezzük: mert elismeri a sokféleséget, és mert biztosítja a kritikát”...

ANNO BUDAPEST: AZOK A CSODÁLATOS GANGOS HÁZAK

KLUBRÁDIÓ / ANNO BUDAPEST
Szerző: Panxnotded Miklós
2020.08.09.


  A körfolyosós házak világába   látogatunk 
  el, Panxnotded Miklós kalauzolásával, a 
  hallgatók történeteivel.
  A gangos, körfolyosós bérházak nélkül    
  Budapest nem lenne az, ami. Az Anno  
  Budapest ezúttal ezekbe a házakba látogat 
  el a betelefonáló hallgatók segítségével. 
  2020. augusztus 9-én vasárnap délután 2-
  től 4-ig a Klubrádióban várjuk mások 
  számára is érdekes történeteiket. Hívják 
  Panxnotded Miklóst, az igazi gang-sztárt, aki 
  szintén egy körfolyosós pesti házban él!

Telefonszámaink: (+36 1) 240-6953 és (+36 1) 240-7953. SMS: +36 30 303-0953.

MELYIK A LEGJOBB KISPÁL-SZÁM? MELYIK A LEGROSSZABB? ÉS MI VAN A KETTŐ KÖZÖTT?

24.HU / KULT
Szerzők: BENKE ÁGNES, BORDÁS GÁBOR, CSERI PÉTER, GRÁD-KOVÁCS MÁRTA, JANKOVICS MÁRTON, KRÁNICZ BENCE, NEMES JANÓ
2020.08.09.Tíz évvel ezelőtt ezen a napon tartotta búcsúkoncertjét a Kispál és a Borz. Ebből az alkalomból egy irreálisan hosszú cikkel emlékezünk fiatalságunk kedvenc zenekarára. Sorrendbe állítottunk az összes számukat a legrosszabbtól a legjobb felé haladva, és mindegyikről írtunk is valamit. Na idő, ezt add vissza!ŐSSZEL MEGVALÓSULHAT AZ EU RÉMÁLMA

NAPI.HU
Szerző: KOMÓCSIN SÁNDOR
2020.08.09.


A fehéroroszországi elnökválasztás várhatóan nem oldja meg az ország belpolitika válságát, nevezetesen, hogy a társadalom számottevő részének elege van Aljakszandr Lukasenka államfőből, ám békés választások útján nincs esélye eltávolítani a hatalomból. Ez a helyzet rémes forgatókönyv megvalósulásához vezethet.

Riasztó forgatókönyvet vázol fel a fehéroroszországi elnökválaszt követő hónapokra Andreas Kluth, a Bloomberg publicistája. Az augusztus 9-ére időzített szavazás az első, amely nem az elmúlt 26 évre jellemző mintát követi majd, azaz nem fogja újra bebetonozni a hatalomba Aljakszandr Lukasenka államfőt, akit sokan Európa utolsó diktátorának tartanak. Természetesen most is ki fogja jelenteni, hogy győzött, legveszélyesebb ellenfeleit börtönbe záratja, vagy a rács mögött tartja, vagy emigrációba kényszeríti, a választást el fogják csalni a javára, ám most a történet a kedélyek lecsillapodása helyett másként folytatódhat.

Erre engednek következtetni az elmúlt hetek fejleményei. A vele szemben felálló három független ellenzéki jelöltet - akik képesek voltak összegyűjteni az induláshoz szükséges 100 ezer támogató aláírást - ugyan szokás szerint bebörtönözte, illetve egyikük külföldre menekült, ám a három férfi feleségei beálltak férjeik helyére, és úgy tűnik, hatásos trojkát alkotnak. Élükön Szvjatlana Tihanojszkajával, az emigrált Szergej Tihanojszkij feleségével fesztiváli hangulatban zajló tömeggyűléseket tartanak, amelyen az elégedetlen emberek hangot adnak a korrupt Lukasenka-rezsimmel szembeni ellenszenvüknek...

TIBORCZ ISTVÁN AZ ÁTLÁTSZÓ ÁLTAL FELKUTATOTT BALATONI BIRTOKÁNÁL AKCIÓZOTT A MOMENTUM

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ÁTLÁTSZÓ
2020.08.01.A Momentum szerint magyar állami és uniós pénzből telt Tiborcz Istvánnak a panorámás telken álló medencés felsőörsi luxusingatlanra, amelyet az Átlátszó mutatott be először tavaly nyáron. Az utóbbi hetekben több ellenzéki párt is tiltakozott, amiért szerintük a kormányközeli gazdasági elit kisajátítja a Balaton környékét. Gulyás Gergely miniszter csütörtökön általánosságban elmarasztalta azt a gyakorlatot, hogy gazdasági épületet nyaralóként használjanak.

“Több Balaton, kevesebb Adria!” – adta ki a jelszót Orbán Viktor a minap. És hogy nem csak a levegőbe beszélt, azt egy szalmakalapos, napszemüveges képpel igyekezett bizonyítani a Facebookon – háttérben a Balatonnal. Ezután már csak órák kérdése volt, hogy kiderüljön: vejének, Tiborcz Istvánnak a felsőörsi nyaralójában pihenheti ki a miniszterelnök a brüsszeli csata fáradalmait...

HOGYAN LEHETSÉGES A RENDSZERKRITIKA? A BÍRÁLAT HÁROM REGISZTERÉRŐL

MÉRCE
Szerző: LOSONCZ MÁRK
2020.08.09.


Most, amikor az lehet a benyomásunk, hogy a tekintélyelvű kormányzatokról minden bírálat lepereg, amikor úgy tűnik, hogy a hatalommal szembeni protestálás nem lehet eléggé hatékony, hatványozott intenzitással merül fel a kérdés: miképpen lehetséges olyan rendszerkritika, amely rátapint a „lényegre”, de egyúttal számottevő politikai következményekkel is járhat. Nehéz.

Az állami média háborítatlanul monolit hatalmi eszközként szolgál a maga kormányhű „szakértőivel”, az információs monopóliumot pedig látványosan kiterjesztik a még érintetlen felületekre is. A népakaratra (vagy legalábbis a „többségre”) való szüntelen hivatkozással csúfolják meg újra és újra a demokratikus értékeket, s a választások korántsem a döntés lehetőségét jelentik, hanem puszta erőforrást, ami legfeljebb az uralmi gépezetnek a szavazóbázis által szentesített újratermelésére jó. Az alternatív-kritikai hangokat elfojtják és kiszorítják, a háborgó civil szervezeteket betörik, a szakszervezetek és az intézményekhez kötődő ellen-szerveződések tiltakozásának hangja elhal.
A nemzeti újjászületés ideológiája, a lelkes vezérkultusz, a nemzetárulókként beállított „balliberálisok” ostorozása, a tomboló idegengyűlölet, a(z ál)vallási és (ál)történelmi tanok újjáéledése, a rég elfeledettnek hitt represszív nézetek felmelegítése és általában véve a propagandagépezet monoton zúgása olyan lármát támaszt, hogy indokolt a félelem: a mégoly határozott egyenes bírálatok sem ejthetnek karcolást a rendszeren.
Mindannyian hosszan sorolhatnánk azokat az ellenálló kezdeményezéseket az elmúlt évekből, amelyek végül kudarcot vallottak, semmivé foszlottak. És nem, nem csupán Magyarországról van szó, de nem is pusztán Szerbiáról (ahol e sorok szerzője él), hanem sokkal általánosabb tendenciákról. Ami azt is kétségessé teszi, hogy máshol sokkal jobb és könnyebb lenne, s majd kívülről valaki megszán és megsegít bennünket (persze nem is ez a leginkább kívánatos)...

ROMA, AZAZ EMBER (2.)

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: ROPOLYI PÉTER (SINGING JUNGLE)
2020.08.09.  


Soha eszemben sem volt cikksorozatot írni. Nagyon sokan türelmetlenek. Főleg ha kérdéseik, véleményük van. A kérdésekre én nem fogok választ adni. A véleményekre pedig nem reagálok a cikkek alatt. Egyre reagáltam, nem kellett volna. Én gondolatébresztőnek szánom az írásaimat. (Az első rész itt olvasható)

Az igazság. Mindenki ezt keresi. Pontosabban a saját igazságát. Én is az igazság oldaláról közelítem meg a dolgokat és általában arra a következtetésre jutok, hogy mindenkinek meg van a maga igaza. A bajt ott látom, hogy ehhez a saját igazsághoz mereven ragaszkodnak is. Kevesen hajlandók a dolgok mögé nézni, elgondolkodni azon, hogy mi, miért van. Mindennek oka van, de ez senkit nem ment fel a tettei következményei alól. A romák iránti valós, és vélt sérelmek okozta gyűlölet él az emberekben évszázadok óta. A gyűlölet pedig csak gyűlöletet szül. Sokakban forrt a harag azért, hogy a romák a segélyeken „jól elvoltak”, míg a magyar dolgozott. Bizony ebben is meg van az igazság, de tisztázzuk azt a tényt is, hogy azért olyan jól nem voltak meg, és ezért nem tehető felelőssé az összes roma.

Mindenhol vannak sumák, alamuszi, nyerészkedő mocskok. Olyanok akik kihasználják, és saját hasznukra fordítják mások gyengeségét, tudatlanságát, kishitűségét, kiszolgáltatottságát, talán lustaságát. Egy buta kisebbséget erős kézzel megfognak, ideológiák mentén fanatizálják őket, akik aztán tűzzel-vassal, foggal-körömmel de meggyőzik a jogosan, és félve kétkedőket. Olyan ez, mintha például egy ország vezetője egy több országot tömörítő szervezethez fordulna, mondván, „a népem szegény, adjatok pénzt.” Majd megfogja ezt a pénzt, eldicsekszik vele, hogy a népnek „szerezte”, majd egy részét eltünteti, a másik részét pedig a nép identitására hivatkozva nemzeti stadionokra, és a még nemzetibb barátokra, családokra költi. A romák közt is vannak ilyen emberek. Ésszel vagy erővel, de van egyfajta vezetői státuszuk. Az identitásukra hivatkozva tüzelik a népet, szítják a gyűlöletet, és habzó szájjal hirdetik, hogy a magyar elnyomja a cigányt. Bizonyítékul ő is az évszázados vélt, vagy valós sérelmeket sorolja. Köztük is van egy réteg, aki jól profitál abból, hogy maga alá kényszerítsen másokat. Saját jól felfogott érdekében szövetséget köt a szavazatvásárlókkal, akik aztán a bal oldalukon elítélik azt aki akár csak a „cigány” szót használni meri, a jobb oldalukon pedig uszítják a sajátjaikat, hogy fogy a magyar. Ez már csak a végkifejlet. A segélynél lett elrontva az egész...

MÉG MINDIG JOBB, HA RENDES MAGYAR EMBEREK LOPNAK TŐLÜNK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.08.09.


Rendes magyar ember nem kételkedik abban, amit a kormány a migránsokról kommunikál. Tudja, hogy az illegális bevándorlók – ha tehetnék, már rég ellepték volna Magyarországot. Igaza van Müller Cecília országos tiszti főorvosnak és Orbán Viktor miniszterelnöknek, amikor azt mondják, hogy a migránsok járványt terjesztenek.

Rendes magyar ember nem érti, miért kell hőzöngeni az Index és a színművészeti egyetem miatt. Eddig is volt valahogy, és ezután is lesz, mert úgy még sohasem volt, hogy valahogy ne lett volna. Rendes magyar embernek fát lehet vágni a hátán. Ha valakit megszívatnak, az biztosan azért van, mert megérdemli. Ha belerúgnak, azt is. Ha nem ugrált volna, nem feltűnősködik, a haja szála nem görbül. Ő sem ugrál, nincs is neki baja, tessék csak ránézni!

Rendes magyar ember elítéli a füvezést. Nem tudja mi az, de valami nagyon csúnya gonoszság lehet. A múltkor is mutattak egy füvest a tévében, hát az úgy nézett ki, hogy ne tudd meg, aranyapám! Ha rajta állna, börtönbe vágná az összest. Az igaz, hogy ő maga legalább harminc éve nem volt józan, de az más. Inni, berúgni, férfias dolog, nem nyafka, hosszú hajú buzeráns libernyákoknak való. Pénz számolva, asszony verve jó...

BERLIN ELNÉZŐ JÓINDULATA – MÉG MENNYI NÉMET FEGYVERT KELL VENNIE ORBÁNNAK, HOGY KÜLSŐ NYOMÁS NÉLKÜL ÉPÍTHESSE RENDSZERÉT?

168 ÓRA
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2020.08.08.


„A német elnökség kiáll a jogállamiságért, annak csorbulását szóvá teszi még akkor is, ha Orbán Viktorról van szó.” Így nyilatkozott Angela Merkel kancellár július nyolcadikán. Szűk két hét múlva, az uniós csúcsértekezlet után, a magyar miniszterelnök győzelmet jelentett Brüsszelből, és a környezetéből szárnyra kelt a hír: a német kancellár ígéretet tett neki arra, hogy még az idén lezárhatják a 7-es cikkely szerinti eljárást Magyarország ellen. Vajon meddig enged Berlin Orbán Viktornak? S tovább tágítja-e a kereteket, hogy a hírek szerint Magyarország részben német tulajdonú cégtől vásárolhat légvédelmi rakétarendszert? Hegedűs Dánielt, a German Marshall Fund elemzőjét kérdeztük.

Eléri az Index ügye annak a CDU-s német elitnek az ingerküszöbét, amely szereti elhinni Orbán Viktornak, hogy ő valójában a keresztény családi értékek őre, aki csak azért nyúl nyugaton szalonképtelen eszközökhöz, mert a megmaradt kommunistákkal és liberálisokkal nem szabad kesztyűs kézzel bánni?

Az Index ügye óriási nemzetközi sajtóvisszhangot váltott ki Németországban is. Ám szkeptikus vagyok abból a szempontból, hogy ez fordulópont lesz-e abban, ahogyan a konzervatív CDU-elit megítéli a magyar vezetést. A történet konzervatív értelmezésére kiváló példa Boris Kálnokynak a Weltben megjelent elemzése. Abból is kitűnik: akik szeretnék fenntartani jóindulatú elnézésüket az Orbán-kormány iránt, elfogadják az érvelést, hogy szó sem volt kormányzati befolyásról. Szerintük az Indexet a piaci folyamatok és a belső kapcsolatok szerencsétlen dinamikája verte szét. Persze azoknak, akikben akár a szikrája is megvan a kritikai gondolkodásnak, egyértelmű, hogy Magyarországon ilyen méretekben semmi sem történhet, amit nem hagy jóvá a miniszterelnök. A kormányközeli befektetők felbukkanása az Indexben már hónapokkal ezelőtt előrevetítette, hogy mi fog történni. Én azonban attól tartok, hogy sokan, akikhez eljut a kormánypárti magyarázat, annak hisznek majd. És ez ügyben nemcsak a diplomáciai csatornákra kell gondolni, hanem szép számmal vannak magyarul beszélő német konzervatív újságírók is, akik terítik a magyar kormány narratíváját. Gyanítom tehát, hogy ez a történet sem lesz fordulópont, az Index története is belesimul majd az elnézett ügyek hosszú sorába, ugyanúgy, ahogyan ez a Népszabadsággal is történt...

RÁADÁS: VAKER MORE

VAKERMORE.HU
Szerzők: Oláh Lídia „Suni“ és Zuzana Bodnárová „Zsuzsi“
2020. 


Kedves Látogató!

Ez a weboldal a romungró nyelvjárást kívánja népszerűsíteni és megismertetni a tanulni vágyókkal. Az oldalt ketten szerkesztjük: két barátnő, egy roma és egy nem roma, akiknek nem mindegy, hogy ma Magyarországon ez a cigány nyelvjárás szinte feledésbe merült és közben pedig lassan a kihalás szélére került. Szinte alig van ma olyan falu vagy város, ahol a legfiatalabbak még beszélik a nyelvet. Ha pedig a gyerekek már nem beszélnek cigányul, az ő gyerekeik sem fognak, az unokáik sem, és a dédunokáik talán már azt sem fogják tudni, hogy valaha valaki is beszélt a családban cigányul. Talán eljön majd az a generáció, amelyik ha tehetné, büszkén felvállalná a cigány nyelvet és felteszi majd magának a kérdést, hogy vajon milyen nyelvet beszéltek az őseim. Ez a weboldal nekik készült és mindenki másnak is, akik már most felismerték a romungró nyelvjárásnak az értékét és szeretnének többet megtudni róla.

Mivel nincs a romungró nyelvjárásnak egy sztenderd változata, tehát egy általánosan elfogadott normája, ezért vettük a „bátorságot“, és a magyar ábécét használtuk a leírására. A magyar nyelv szabályait azonban figyelmen kívül hagyva a magyar jövevényszavakat úgy írjuk le, ahogy ezeket kiejtjük vagy pedig a magyar nyelvjárási alakjukat vesszük alapul, például vígo „vég“ és kípo „kép“ szavakat írunk végo és képo helyett, kiráji „király“ és osztáji „osztály“ szavakat királyi és osztályi helyett, rádijóvo-t „rádió“ rádióvo helyett vagy vebódalo-t „weboldal“ weboldalo helyett. Mivel szeretnénk a romungró nyelvjárást a lehető leghitelesebben bemutatni, másokkal ellentétben nem fogunk új „cigány“ szavakat kitalálni a magyar jövevényszavak helyett, mint mondjuk dumalo góno „hátizsák“, ahol a dumalo „hát“-at jelent a góno pedig „zsák“-ot. Nekünk ez csak hátizsáko, ha tetszik, ha nem. Fontos viszont kiemelni, hogy az általunk használt leírás vagy „helyesírás“ csak egy a sok más lehetséges közül.

A weboldal cigány nyelvű változata egy Nógrád megyében beszélt nyelvjárásban íródott. Nem állítjuk azt, hogy úgy a helyes, ahogy mi ezt vagy azt a szót ismerjük vagy leírjuk. Így is helyes, mert felénk így mondják, de úgy is helyes, ahogyan felétek mondják. Biztosan feltűnik majd, hogy a weboldalunkon a cigány és roma szavakat szinonimaként használjuk, amivel nem szeretnénk senkit sem megsérteni. Szerencsére ezzel a dilemmával nem kellett megküzdenünk a weboldal cigány nyelvű változatában, mert a cigány nyelvben csak a roma szó használatos.

Ha te sem szeretnéd tétlenül nézni ennek a nyelvjárásnak az eltűnését, vidd hírét az oldalunknak, lájkold, oszd meg és írd meg nekünk a véleményedet vagy építő jellegű kritikádat!

Az oldal böngészéséhez hasznos időtöltést és jó szórakozást kívánunk!

Oláh Lídia „Suni“ és Zuzana Bodnárová „Zsuzsi“

MEGMUTATJUK, AMIT KEVESEN ÉRTENEK: TULAJDONKÉPPEN KIK IRÁNYÍTJÁK AZ EU-T?

PORTFOLIO
Szerző: ZSOLDOS ÁKOS
2020.08.09.


A koronavírus-válság kapcsán a közvélemény fókuszába került az Európai Unió és annak válságkezelési eszközei. Több kritika érte az EU-t a lassú reakció miatt, a valóban kicsit késve meghozott döntéseit viszont esszenciális jelentőségűnek tekinthetjük. Az intézkedések nem véletlenül születtek meg ilyen lassan, és az sem meglepő, hogy végül kellően grandiózusra sikerültek. Az intézményrendszer ugyanis kifejezetten bonyolult: Bizottság, Tanács, Európai Tanács, EKB - sokat írunk róluk, de az EU működésének megértéséhez fontos tisztában lennünk vele, hogy melyik intézmény valójában milyen feladatokat lát el, és tulajdonképpen melyik is az, amelyik irányítja a közösséget. Ezt járjuk körbe...

„MÉG HA TUDTUK IS, HOGY KÖZTÜNK VANNAK A SZEXUÁLIS ZAKLATÓK, CSAK TŰRTÜK TEHETETLENÜL”

444.HU
Szerző: FŐDI KITTI
2020.08.09.


„A szexuális ragadozók mindenhol ott vannak a tornaklubokban, de tágabb értelemben az érzelmi és a fizikai bántalmazás igazából megszokott volt. Így nyomtak el minket és tettek annyira engedelmessé, hogy még ha tudtuk is, hogy köztünk vannak a szexuális zaklatók, egyetlen szót sem szóltunk, csak tűrtük tehetetlenül” - hangzik el egy amerikai tornász szájából az Athlete A című dokumentumfilmben, ami az Amerikai Torna Szövetségben, 2016-ban kirobbant botrányról szól.

A Netflixen júniusban megjelent dokumentumfilm kapcsán Gyurkó Szilviával, a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi aktivistájával beszélgettünk arról, hogyan alakulhatnak ki az amerikai tornászsporthoz hasonló közegek, ahol évekig követhetnek el bűncselekményeket pedofilok anélkül, hogy bárki is megpróbálna közbeavatkozni, sőt, miután kiderül egy-egy eset, még fedezik is az elkövetőket.

„Nem tudtam, mi történt, de nem tűnt helyesnek”

Az Amerikai Torna Szövetségben 2016-ban robbant ki a zaklatási botrány. A szövetség orvosa, Larry Nassar 500-nál is több tornászlányt molesztált az évek során. A dokumentumfilm az egyik áldozat, Maggie Nichols történetén és az Indianapolis Star című lap által feltárt eseteken keresztül mutatja be, hogy mi történt az USA egyik leghíresebb sportszövetségében...

CSŐ!

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2020.08.07.


Az Orbán-rendszer rossz esetben addig létezik, amíg a kormányfő képes ellátni tisztségéből adódó feladatait. Amíg van ereje, amíg belátási képessége valami oknál fogva nem csorbul, ez a kormányzati struktúra ugyanis – ezzel nem mondok újat – egyetlen személyre specializált, úgy hívják, Orbán Viktor. Saját maga alakította ki, lényege a politikai hatalom megszerzésének, valamint minden áron – hangsúlyozom: minden áron – történő megtartásának képessége, másrészt a közéleti kártékonyságnak egészen különös kotyvasztéka. Jó esetben hamarabb vége lesz, esély természetesen erre is van, csak szerényebb.

A politikai hatalom birtoklásának tehetsége Orbán esetében összetett képesség: mindenkinél jobban tudja, miként kell megszervezni a szimpatizánsi kört, amiből aztán rossz emlékeket idéző nagygyűléseken elmondott félrevezető beszédekkel szavazói bázist teremt, amit aztán egyben tart – ez még akkor is igaz, ha ez számszakilag csökkenő állományt jelent. Ilyen esetekben segít például a választási törvény átfogalmazása, aminek elméleti alapja az, miként lehet ugyanannyi vagy csökkent létszámú választóból folyamatosan kétharmados parlamenti többséget szerezni. Könnyen belátható, hogy ez alapjában véve gyalázat, de mára a rendszer legfontosabb jogi tartozéka lett, abból az egyszerű tényből adódóan, hogy már Orbán maga sem tudja, mi történne, ha elvesztené a választásokat és ezzel együtt a parlamenti többséget. Egyszerűbb hát, ha kizárja ennek eshetőségét, történjen bármennyire is aljas módszerekkel: a választási térkép időnkénti átrajzolásától a határszéli falvak választási napra időzített kettős állampolgárságú ukrán–magyarokkal történő feltöltéséig és további képtelenségekig, amelyek nem túl eredetiek, inkább taszítóak, viszont kevésbé romlott gondolkodású politikusoktól eltérően Orbán ezektől nem riad vissza. Ő maga tudja a legjobban, hogy mindez politikai becstelenség, az akciók némelyike bizonyos értelemben a választás tisztaságát érintő manőver, de miután mindez politikával, közélettel már régen nem foglalkozó környezetben zajlik, igazi, erős felháborodás nincsen. A nyitottság és a társadalmi mobilitás egykori lelkes harcosa mára elégedetten néz végig az országon, mert úgy látja, a nép kellőképpen magába fordult...


SZABAD SZEMMEL - VÁLTOZOTT A DIKTÁTOR FORGATÓKÖNYVE - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.08.09.


Washington Post

Minden bizonnyal Lukasenkót hirdetik ki győztesként a mai választás után, de minden szem Fehér-Oroszországra irányul, mert a diktátor forgatókönyve módosult, ám az emberek ellenállnak – írja Carl Bildt, volt svéd külügyminiszter. A kommentár szerint 26 év után váratlanul felkavarodtak a dolgok az országban, tömegesek a tiltakozások, abban a reményben, hogy a mai megmérettetés változásokat hoz. Ám az elnök éppen ettől fél. Ezért a legesélyesebb jelölteket félreállította. Többeket közülük őrizetbe vettek, akárcsak ellenzéki aktivisták százait. Legutóbb pedig már a nacionalista érzelmekre igyekezett rájátszani, az (állítólagos) orosz beavatkozásra hivatkozva.

Ám az asszonytrió, a rivális jelölttel, Tyihanovszkajával az élen, tízezreket mozgatott meg, míg az államfő ki sem dugta az orrát a hivatalából, ahol engedelmes bürokraták veszik körül. De még ha nyer is, akkor is az a fontos, mi történik utána. Az ország ugyanis alapvetően megváltozott. A vírusfertőzés rossz kezelése folytán oda lett a hatóságokba vetett bizalom, de már korábban teret nyert a felismerés, hogy távolságot kell tartani Oroszországtól. Paradox módon ez utóbbiban Lukasenkonak is vannak érdemei. Egyértelműen elutasította pl., hogy Ukrajna ügyében a Kreml oldalára álljon.

Ugyanakkor végzetes módon függ Moszkvától. Mivel annak idején Napoleon és Hitler seregei is ezen a területen át jutottak el az orosz fővárosig, érthető, hogy Putyin fenyegetésnek tekinti a „színes forradalom” mégoly távoli lehetőségét is. És nem kétséges, hogy ha netán szorul a hurok, a nagy szövetséges az erő alkalmazására fogja bátorítani Lukasenkót. Nem szereti és nem is bízik benne, de azzal is tisztában van, hogy a politikus nem tud közelebbi viszonyt kialakítani az unióval vagy az USÁ-val.

Viszont ameddig az elnök nem liberalizálja a gazdaságot, addig nem képes elhárítani Oroszország közeledési ajánlatát. Moszkva emellett bővíteni igyekszik katonai jelenlétét az országban. Annál is inkább, mert Amerika egységeket vezényel Lengyelországba.

Brüsszelnek és az Egyesült Államoknak is világossá kell tennie, hogy azonnali és súlyos következményei lesznek, ha Belorussziában sérülnek az alapvető emberi és demokratikus jogok. Ha ez elmarad, akkor az EU és Amerika is bűnrészes lesz az esetleges kedvezőtlen fejleményekben. Egy nap persze az ország valóban független lesz, korszerű gazdasággal és nyílt, demokratikus társadalommal. Az Európai nemzetek részeként. Ez ugyan még odébb van, de lelkesítő látni a tüntetőket, akik egyértelműen jelzik, merre akarják terelni hazájukat.

Die Zeit

A német zöldek európai ügyekben illetékes szóvivője azt sürgeti, hogy szabadítsák meg bilincseitől az EU-t, mert azok korlátozzák a működőképességét, így át kellene térni a többségi döntéshozatalra. Franziska Brantner, aki hét éve került be a Bundestagba, előtte pedig EP-képviselő volt, úgy gondolja, hogy Merkelnek, az EU soros elnökeként szívén kellene viselnie a reformokat. Azzal érvel, hogy a legutóbbi csúcstalálkozón többször is csupán egyetlen hajszál választott el a kudarctól, mert a takarékos négyek, illetve Magyarország és Lengyelország kihasználta a lehetőséget, mármint hogy bármiféle határozat csak akkor lehet születhet meg, ha azt minden tag támogatja. A négyek nagyobb visszatérítést akartak, Budapest és Varsó pedig a jogállamot igyekezett kibillenteni sarkaiból.

Így azután pont azoktól a területektől vettek el pénzt, amelyek kulcsfontosságúak a jövő szempontjából, de közvetlenül nem érintenek egyetlen országot sem: a kutatástól, az egészségügytől és az innovációtól. Azok diktáltak, akik vétóval fenyegetőztek. A közös célok és értékek háttérbe szorultak, az unió zsarolhatónak tűnik. Ám ez nem maradhat így, mert az egyhangúság elve megbénítja a munkát, noha hatékonyabb és ellenállóbb közösségre van szükség.

A Bizottság már tavaly felvetette, hogy sor fontos területen térjenek át a minősített döntések rendszerére. A francia elnök támogatja az elképzelést, a német kormány azonban nyilvánvalóan még mindig nem. Ám most eljött az idő, annál is inkább, mert a válságok mindig ott ütnek be, ahol az EU már előrelépett, ám a változások megrekedtek félúton. Így pl. nem működik a menedékrendszer. Az euró ellenére sincs egységes gazdaság- és pénzügypolitika. Pedig a szervezetet válságállóvá kell tenni.

Ám Berlin ez utóbbi területen is inkább csak a tűzoltó szerepét játssza. De nem lehet tovább halogatni, hogy a valutauniónak közös költségvetése legyen. Azon kívül közös adókat kell bevezetni, a többi közt azért, mert vannak olyan gazdasági szereplők, akiket nemzeti szinten gyakorlatilag alig lehet megadóztatni, már ha egyáltalán. Ha Merkelnek az év végéig sikerül érdemben előrelépnie ezekben a kérdésekben, az nagyban gyarapítaná politikai örökségét.

FAZ

Különvéleményt jelentett be a csaknem egy hónappal ezelőtti brüsszeli csúcs eredményei ügyében a kiel-i Világgazdasági Intézet igazgatója. Gabriel Felbermayr, akinek tanácsait a német kormány is ki szokta kérni, kifejti, hogy az értékelések ugyan eltérnek, de az biztos, hogy az EU a szolidaritás jegyében most először próbálja stabilizálni a rövid távú gazdasági fejleményeket, és az is újdonság, hogy hitelt vesz fel a közös államháztartás finanszírozására.

Ám a 750 milliárd eurós alap messze nem akkora dobás, ahogyan azt egyes vezetők beállítják. Igazából megy tovább a gittrágás. Az állam- és kormányfők nem tudtak erősebben összpontosítani a közös európai érdekekre, vagy igazi stabilizációs mechanizmust bevezetni. Egyébiránt pedig már eddig is volt transzferunió: a támogatások a 11 nettó befizetőtől érkeztek, a kedvezményezettek sorában Magyarország pl. 10 év alatt 40 milliárdot kapott, míg a lengyelek 100 milliárdot.

De már az adósságok egy részét is szétterítették, a Stabilitási Mechanizmus, illetve az Európai Befektetési Bank formájában. Hiszen azok tartozásai nagyjából az új segélyalap összértéke körül mozognak és azokért a tagállamok közösen felelnek. Legutóbb különben Brüsszelben megint ment a birkózás, hogy ki, mennyit kapjon és mire. Bizonyos fokig jól jött a vírusválság, mert Merkel és Macron bedobta, hogy a különleges helyzetben 500 milliárdos szétosztani, de a végén csupán 390 milliárd lett belőle, ám a végén megint csak elmaradtak a mélyreható változások.

Így a közös célok támogatása margóra került, amit csak elősegített, hogy a fertőzés lendületet adott a nemzetállami gondolkodásnak. Ezért nem meglepő, hogy az alapból a pénzek csaknem 90 %-a a tagoknak jut, ám nem kényszeríti azokat, hogy olyasmire költsék el, ami európai szempontból többlethasznot hajt. Az igazán fontos közös területek a rövidebbet húzták a hétéves költségvetés felosztása során is. A javarésze megint csak a szegényebb régióknak jut az agrár- és felzárkóztatási alapokon keresztül. Ugyanakkor csupán morzsákat kap az infrastruktúra fejlesztése vagy a közös határvédelem.

Az újjáépítési csomagból 360 milliárd hitel lesz, de valószínűleg nem hívják le, mert jelenleg még a súlyos helyzetben lévő görögök és olaszok is kellemes feltételek mellett tudnak kölcsönökhöz jutni. Viszont a közös büdzsé túl kicsi ahhoz, hogy stabilizálni tudja a konjunktúrát. Továbbá a tervezett politikai unióhoz olyan feladatokat kellene fedezni belőle, mint az európai védelem, a határokon átlépő infrastruktúra, a kutatás.

Ám hogy itt érdemi eredményeket lehessen elérni, ahhoz az EU gazdasági teljesítményének kb. 5 %-át kellene befizetni a közösbe. Viszont mennyivel jobban hasznosulnának ezek az összegek, mintha nemzeti keretekben költik el őket! Tény ezzel szemben, hogy ily módon vesztenének alkupozíciójukból a tagállami vezetők. De akkor megszűnne a kisstílű tili-toli, hogy ki mennyit fizet be, illetve kap.

Felbermayr azzal zárja az érvelését, hogy ha az EU-nak nem sikerül meggyőznie a tagállamok polgárait, hogy az unió mindannyiuk számára többletértéket hoz, akkor az hosszú távon az egész szervezet fennmaradását veszélyezteti.

New York Times/Wall Street Journal/Washington Post/Yahoo/AP

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa felszólította Lengyelországot, hogy haladéktalanul engedje el azokat, akiket az LMBT-jogok mellett tartott tüntetéseken vettek őrizetbe Varsóban és több más nagyvárosban. Mijatovics szerint mind a szólásszabadság, mind a melegjogok szempontjából ijesztő, hogy két hónapra bezártak egy transz nemű aktivistát. Az ügy miatt kirobbant összetűzések során 48 részvevőt tartóztattak le pénteken. Másnap a felvonuló sok ezer ember, többnyire fiatalok, azt kiabálták, hogy mindenkit nem lehet lecsukni.

Bírálók azt mondják, a hatalom azért egyre kérlelhetetlenebb az LMBT-mozgalommal szemben, mert így próbálja elvonni a figyelmet arról, hogy még inkább alá akarja ásni a jogállamot. A kormány olyan tervezetet készít elő, amelynek értelmében – orosz és magyar mintára - a civil szervezetek kötelesek volnának bejelenteni, ha támogatást kapnak külföldről. A belügyminiszter azt közölte, hogy a rendőrség a lehető leghelyesebb járt el és banditasággal vádolta meg az ellenzéki politikusokat, akik támogatják a demonstrációkat. A rács mögé dugott aktivistát pedig bűnözőnek nevezte, miután az kiszúrta annak a kisteherautónak a kerekét, amely Varsó utcáit járva melegellenes jelszavakat sugárzott.

KETRECHARCOSOK LÉPNEK A FACEBOOK RINGJÉBE – A FIDESZNEK MÁRIS TETSZIK

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.08.09.


Profi Facebook-harcosokat képez a Fidesz. Illetve bocsánat: nem a Fidesz, a kormánypártnak ehhez semmi köze nincs, bár a kezdeményezést üdvözli. Az elképzelés szigorúan civil oldalról indult el, de ezek nem a libernyák civilek, akiket Orbán simán elcipel a hátán, nem: ezek a jó civilek, akik nem Soros tenyeréből esznek, kizárólag saját pénzüket költik közösségi célokra.

Hogy az eddigi írásos anyagaik emlékeztetnek a Fidesz kommunikációjára, az igazán természetes; ahogy a gyerek hasonlít az apjára, ők is részei ennek a nagy, konzervatív közösségnek. És ez a nagy, konzervatív közösség eddig türelemmel viselte, hogy a baloldal letarolja őket a Facebookon, vagy más social-médiában, de mostanra elegük lett. Mert mi az, hogy Karácsony Gergely ezeket a felületeket használja, anélkül, hogy megkapná a magáét. Igaz, hogy a kommunikáció eme formáját egy évvel ezelőtt még mély megvetés kísérte, a főpolgármester- jelölt gúnyos megjegyzéseket kapott, az alkalmatlanságának díszítő elemeként említették, de hát azóta sok Tarlós-vereség lefolyt a Dunán. (Egy például most is, a közvélemény-kutatás alapján, Karácsony biztosan nyerne, de Fürjes Balázs, a közösségi oldalán, már jelezte, nem úgy van az: a még ismeretlen fideszes jelölt halomra verné Budapest jelenlegi első emberét.)

Szóval, mára a jobboldal számára kiderült: elhanyagolták ezt a területet, átadták a libernyákoknak, ideje tehát lépni. És azt eddig is tudtuk, hogy a Fidesz tábora sokkal elkötelezettebb, sokkal áldozatkészebb, bármikor hajlandó kimenni tüntetni, Béke-meneten vonulni, adományokat gyűjteni, nemzeti konzultációs ívet kitölteni. Amivel nem tudtak mit kezdeni, az a liberális fölény, a baloldal túlsúlya a médiában; hiába vettek be néhány kisebb sajtóorgánumot, mint például a Magyar Televíziót, a Magyar Rádiót, a Magyar Távirati Irodát, az Origót, a TV2-t, az összes vidéki lapot, a nagy, olvasott felületek mind ottmaradtak a baloldal irányítása alatt. Ráadásul ezeket az orgánumokat egy centrumból irányítják, hol az MSZP, hol a Demokratikus Koalíció adja nekik az utasításokat, szemben a KESMA-val és egyéb „független” műhelyekkel, ahol az újságírók önállóan dolgoznak, a piacról szerzik meg a jövedelmüket, eltartják magukat, egy fillért sem fogadnak el sem a Fidesztől, sem az államtól...


OLDD MEG A TÁVOKTATÁST SAJÁT ZSEBBŐL, ÍRD MEG A LEGJOBB TANMENETET EGY OKLEVÉLÉRT

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2020.08.08.


...Iskoláktól több mint 100, oktatási fókuszú szervezetektől és szakértőktől pedig közel 50 különféle tiltakozó visszajelzés érkezett arról, hogy nem volt érdemi társadalmi egyeztetés az új NAT-ról, és hogy az alaptanterv ebben a formájában megosztó, elvault, gyerek- és pedagógusellenes, és még hosszan lehet sorolni az ellene felhozott érveket.

Aztán amikor a digitális távoktatás időszakába léptünk át, a kormányzat sikertörténetként értékelte a vaktában bevezetett oktatási formát, mindeközben az szóba sem került, hogy a tanárok friss tapasztalatait beépítsék az új NAT-ba, pedig a digitális távoktatás alatt ezek szép számmal gyűltek fel. Arról pedig a Mércén is sok szó esett hogy az, hogy a lehetőségekhez képest egész jól sikerült az átállás, az bizony elsősorban nem az oktatási kormányzaton múlt, hanem tanárok és civilek talpraesettségén, kreativitásán.

Ennek valódi elismerése helyett magukra hagyatottság – szélsőséges esetben meghurcolás, lásd a „vasalódeszkás” tesitanár esetét – lett a pedagógusok jussa, nem beszélve a rengeteg túlóráról, amelyet az új helyzet eredményezett. (Ezért volt különösen furcsa, amikor Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár a tanárok távoktatásban felszabadult munkaóráira hivatkozva jelentette be, hogy nem kell elhalasztani az új NAT szeptemberi bevezetését.)

Mint arra a PDSZ felmérése rámutatott, nemcsak jelentős túlórával, hanem anyagilag is komoly plusz terhekkel járt a távoktatás a tanárok számára, amelyet egyelőre sem külön egyszeri juttatás formájában nem kompenzált a kormány, sem pedig érdemi béremeléssel.

Ilyen előzmények után elgondolkodtató üzenete vannak annak, hogy a minisztérium úgy keresi a legfrappánsabb választ arra a kérdésre, hogy mi a legjobb módja az új rendszerben történő oktatásnak, hogy közben egy oklevéllel szúrja ki a pályázó (sőt nyertes) pedagógus szemét.

ÉS AKKOR EGY MAGYAR MILLIÁRDOSNAK LETT EGY NAGYON ROSSZ NAPJA - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.08.09.


Milliárdost fogott a NAV, Mark Zuckerberg belépett a dollár-százmilliárdosok klubjába, a Mészáros család nyomozócéget gründolt. A BKK belefutott egy eljárási hibába a Lánchíd-tenderrel, és kiderült, hogy tavaly veszteséges volt az e-jegy miatt. A kormány nagy tételben vett lélegeztető gépeket, ezért furcsa módon drágábban – a pontos számokat későbbre ígérik. Ez történt a héten a gazdaságban.

Mark Zuckerberg vagyona átlépte a 100 milliárd dollárt. A 36 éves Facebook-alapító (Jeff Bezos és Bill Gates után) a harmadik, akinek sikerült elérni ezt a szintet. Az utolsó lökést az adta meg a techmilliárdosnak, hogy a cég részvényeinek értéke emelkedett, amikor bejelentették, hogy előrukkoltak a TikTok applikáció riválisával, az Instagram új funkciójával, a Reels-szel. A kínai TikTok körül nemrég alakult botrány, és lehet, hogy betilják az USA-ban. Zuckerbeg egyébként a Facebook-részvények 13 százalékával rendelkezik és ezek értéke 6 százalékot emelkedett a befektetők optimizmusa nyomán.

A magyar Mark Zuckerberg, Mészáros Lőrinc (nem olyan gazdag – még, de ütemesebben gazdagodik nála) és felesége közös cége, a Talentis Group új vállalatot alapított, a Talentis Protect Zrt.-t. A cég fő tevékenysége biztonsági rendszer szolgáltatása, de foglalkoznak nyomozással, személybiztonsági tevékenységgel, építményüzemeltetéssel és ipari takarítással is, de még üzletviteli tanácsokat is adhatnak a céges papírok szerint. A Talentis Protect igazgatósági tagjai a felcsúti oligarcha gyerekei, Mészáros Beatrix, Homlok-Mészáros Ágnes és ifjabb Mészáros Lőrinc...

TRAGIKUS CSALÁDI TÖRTÉNETBE AVAT BE A BARTA TAMÁS-FILM

24.HU
Szerző: INKEI BENCE
2020.08.07.


A Siess haza, vár a mama nem az ünnepelt zenészre és nem is a máig megoldatlan gyilkossági ügyre koncentrál, hanem a hidegháborús időszakban egymástól elszakított anya és fia drámájára. És a filmből kiderül: ez a szál tényleg van annyira érdekes, mint a másik kettő.

Ha van magyar rockzenész, akinek életrajzi film után kiált az élete, akkor Barta Tamás feltétlenül ilyen. Sőt, nem is tudnánk hirtelen az országos ismertségig jutó, magyar viszonylatban sztárnak nevezhető zenészeink közül mást, akinek ilyen, krimibe illő sors jutott volna, disszidálással, mindezt úgy, hogy távozásakor az ország legsikeresebb zenekarában gitározott, a története végére pedig egy mindmáig rejtélyes gyilkosság tett pontot. Ha valódi biopic egyelőre nem is, de egy dokumentumfilmet most végre láthatunk róla, miután Hajdú Eszter, aki családilag is érintett a sztoriban (édesanyja, Hajdú Judit ugyanis Barta Tamás örököse), és eddig közéleti témákban utazott (az ő munkája a A Fideszes zsidó, a nemzeti érzés nélküli anya és a mediáció vagy a romagyilkosságokkal foglalkozó Ítélet Magyarországon), készített egy filmet a tragikus sorsú gitárosról.

Barta Tamás rövid zenei pályafutását számos siker övezte, és ha nem hagyja el az országot 26 évesen, semmi sem akadályozhatta volna meg abban, hogy a műfaj nagy öregjei között emlegessék a nevét, Szörényi, Bródy, Presser, Zorán és a többiek társaságában. Ha kicsit türelmesebb, egész biztosan nem kellett volna sokat várnia, hogy elköltözhessen az oly sokat emlegetett Izabella utcai lakásából, ahová neki kellett felcipelnie a szenet a harmadik emeletre. A már fiatalon az egyik legjobb magyar gitárosnak tartott Barta azonban nem itthon akart érvényesülni, és amikor az LGT-vel Amerikában turnézhatott, úgy döntött, nem csak kóstolót kér a rá oly nagy benyomást tevő amerikai életérzésből. Persze nem egy magyar zenész döntött hasonlóan akkoriban, ami viszont Bartát megkülönbözteti legtöbbjüktől, hogy ő sokak által irigyelt sztár volt itthon. (Később egyébként a zenekar dobosa, Laux József is követte, de az ő esete jóval kevésbé volt botrányos, pár év után már haza is látogathatott.) Ugyan Presserék is nehezteltek a kultúrpolitikai funkcionáriusokra itthon, leginkább azért, mert nehezítették a külföldi karrierjüket, azért Barta sorsa nem hasonlítható össze az olyan, mellőzött zenészekével, mint a syriusos Orszáczky Miklós (ő Ausztráliában kezdett új életet) vagy a gyakorlatilag elüldözött Baksa-Soós János.

Bartát bevallottan Amerika varázsa és a könnyebb élet lehetősége tartotta kint...