2017. január 15., vasárnap

LENYŰGÖZŐ VIDEÓN A BEFAGYOTT BALATONON BANDÁZÓ VADKACSÁK


ÉLET - A VELVET TRENDBLOGJA
Szerző: JEAN-PAUL HÍRMONDÓ
2017.01.15.Drón segítségével készített látványos videót a befagyott Balaton kellős közepén, egy lék körül gyülekező tőkésrécékről Lőrincz Balázs. A Fonyódliget közelében rögzített felvételnél már csak az a bámulatosabb, ami a jelenség mögött áll. A sonline.hu szerint ugyanis a vadkacsák szándékosan tartják fenn maguknak a jég mozgása miatt létrejött nyílást. Testmelegükkel és mozgásukkal akadályozzák meg, hogy a lék visszafagyjon.

VAN ITT PÉNZ DÖGIVEL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY  BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.01.15.„Magyarország nagyon gazdag ország. Van itt pénz dögivel”. Ez a mondat nem a közpénztévén hangzott el egy fideszes megmondóember szájából, hanem egy tegnapi beszélgetésen, egy Svájcból frissiben hazaköltözött ismerős mondta. És igazat kell adjak neki, ez tényleg egy gazdag ország.

Gondoljunk csak bele! 2016-ban a bruttó átlagbér 245.500 forint volt. Ebből az államnak befizetendők:

 • szociális hozzájárulási adó: 54.010 Ft (munkáltató fizeti)
 • szakképzési hozzájárulás: 3.683 Ft (munkáltató fizeti)
 • munkaerő-piaci járulék: 3.683 Ft (munkavállaló fizeti)
 • egészségbiztosítási járulék: 17.185 Ft (munkavállaló fizeti)
 • nyugdíjjárulék: 24.550 Ft (munkavállaló fizeti)
 • SZJA: 36.825 Ft (munkavállaló fizeti)
 • Ez összesen: 139.936 Ft (munkáltató+munkavállaló)
Tehát egy bruttó 245.500 Ft munkabér után be kell fizetni az államkasszába 139.936 forintot, hogy a végén megkapjunk 163.258 fotintot a kicsi kezünkbe. A munkáltatónak és nekünk összesen ez a 163.258 forintos fizetés 303.194 forintba kerül, mert a bruttó 245.500 forintra jön még rá a munkáltató 54.010+3.683 forintos befizetése.

Az a munkavállaló, aki átlagbért keres, egyetlen év leforgása alatt 1 679 232 forintot termel az államkasszába. Erre jön még az adózott béréből henyén vásárolgató polgár 27 százalékos plusz adója (ÁFA). Ha ugyanez a polgár összespórol ebből a főúri fizetésből egy autóra valót, akkor meg az van, hogy: az autó vételárán kívül megfizeti a vagyonszerzési illetéktől kezdve a törzskönyvön keresztül ezerféle adót, illetéket, járulékot (ezek szintén a közösbe kerülnek), megköti a biztosítást (az a biztosítóhoz kerül), megtankolja az autót (a számtalan adóval és más néven futó sarcokkal terhelt üzemanyag után megint jócskán befizet az államkasszába), kifizeti az útdíjat (mert miért is ne fizetne újra az ő adójából felépített út használatáért). Elindul meglátogatni mondjuk a szüleit. Előtte felhívja a mamát és ezzel megint súlyos adóforintokat dob a nagy kalapba, mert természetesen azért is fizet adót, ha az adózott jövedelméből vásárol egy telefonkészüléket, amiért megint fizet adót, majd telefonál a készüléken, ami megintcsak adóval terhelt.

Az élet bármely területét nézem, bármit csinálunk, vásárolunk, fűtünk, beülünk egy étterembe, veszünk a gyereknek egy cipőt, moziba megyünk, gyógyszert vásárolunk, akármit teszünk: adózunk. Folyamatosan. Miközben dobogós helyen állunk a munkabért terhelő elvonások és az extramagas ÁFA tekintetében. Még külön-külön is, együtt meg pláne.

Ehhez jön még a felvett hitelek tömege. Az államkötvény a hitelezés egy formája, azt vissza kell fizetni, kamatokkal együtt. Mindezeken túl pedig ott vannak az uniós támogatások. Ez az államkassza bevételi oldala.

Az ember azt gondolhatná, hogy innentől jön a Kánaán, hiszen ilyen bődületes mértékű adó, járulék, hozzájárulás és ezer más címen szedett sarc, hitelfelvétel és támogatás már lehetőséget ad arra, hogy az állam szolgáltasson. Hát egy nagy francot!...

PATYOMKIN MŰSZAKI EGYETEM - AZ ÉSZAK-KOREAI ELITKÉPZÉS BELÜLRŐL

ÁTLÁTSZÓ - VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.01.15.


Sok könyv és riport megjelent már olyan észak-koreaiakról, akik a szerencsének vagy állhatatosságuknak köszönhetően el tudtak szökni a hazájukból. Olyan beszámoló azonban még nem volt, amely a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság elitjének életébe nyújtott volna bepillantást testközelből. Suki Kim erre vállalkozott könyvében.

A Phenjani Műszaki Egyetem (PME) meglehetősen érdekes képződmény, ugyanis nyugati, főleg amerikai és dél-koreai pénzből hozták létre evangéliumi keresztény misszionáriusok, hogy az észak-koreai pártelit gyerekeit tanítsák. Az „elit” szót azért viszonylagosan kell érteni, mert a fejlett (vagy fejlettebb) országokhoz képest a PME-n zajló oktatás minden, csak nem minőségi. De legalább az ott tanuló hallgatók minden nap – valamilyen rossz minőségű – ételhez jutnak, az országban élő több millió éhezővel ellentétben.

A PME oktatói gárdája főleg koreai-amerikaiakból áll, akiket úgy válogattak össze, és akiknek saját maguknak kell állniuk a költségeiket, akár saját zsebből, akár a gyülekezetük támogatásával. Észak-Koreában ugyanis az oktatás ingyenes, az állampárt pedig nem fizet az oktatóknak. Ezt a lehetőséget kihasználva sikerült bejutnia a PME-re angoltanárként Suki Kim amerikai újságírónőnek azzal a céllal, hogy megnézze, hogyan élnek a párfunkcionáriusok gyerekei.

Célját azonban a kollégái előtt sem fedte fel, mert félt, hogy bajba sodorhatja őket, vagy hogy véletlenül elszólják magukat a külföldi oktatók munkáját felügyelő helyiek, az úgynevezett szaktársak előtt. Ők azok, akikkel előre engedélyeztetni kell a tankönyveket és tanmenetet, nehogy valamilyen káros gondolatot tápláljanak a hallgatókba. Kim 2011 júliusa és decembere között tartózkodott Phenjanban, az ekkor készült feljegyzések képezik a könyv vázát...

...Ahogy Észak-Koreában minden pillanatot, a PME életét is a katonás rend és fegyelem jellemzi. A diákok hajnalban már a szabadban tornáznak, rendezett sorokban vonulnak enni, egyenruhát viselnek, az angoltanáraikkal nem beszélhetnek koreaiul, és minden nap tanulmányozniuk kell a dzsucsét, amely az észak-koreai vallási és politikai eszme. Ennek középpontjában a megfellebbezhetetlen Nagy Vezető áll, aki tökéletes és gondoskodó államférfi.

A címet először Kim Ir Szen kapta, majd átszállt a fiára, Kim Dzsongilre, ezt követően pedig unokájára, Kim Dzsongunra, aki jelenleg is viseli. A dzsucseórákat egy külön épületben tartják a PME-n, amelyet a hallgatók felváltva őriznek éjszakánként. Ilyen épületek még a legutolsó észak-koreai falvakban is vannak egyébként – ha áram nincs is, ideológiai továbbképzésnek lennie kell.

A fegyelmezett életnek talán nem is az a legnyomasztóbb része, hogy mit kell csinálniuk a hallgatóknak, hanem az, hogy annyira természetesen hazudnak másoknak és maguknak is, hogy talán már észre sem veszik. Ez a túlélés záloga, hiszen egy külföldinek nem lehet arról beszélni, hogy Észak-Koreában mennyire rosszul mennek a dolgok. Helyette hazudni kell, és ha tovább kérdezősködnek, gyorsan témát kell váltani.

Suki Kimnek azért időnként sikerült egy-egy elszólás alkalmával őszinte választ kapnia a diákjaitól. Ebből és az általa látottakból kiderül, hogy még az észak-koreai elit gyerekeinek életszínvonala is messze van a nyugati kortársaiktól (és ide beleérthetjük a magyar középosztálybeli gyerekeket is), de nekik legalább van lehetőségük nyelvet tanulni. Mást nem nagyon, mert ugyan a PME műszaki egyetem, a Kim ottlétekor másfél éve működő intézményben csak angolórák voltak, műszaki képzés alig...

TÁMOGATÓ ELJÁRÁS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.01.15.


Nemcsak, hogy jogállam vagyunk, de humanisták is, mint Pestalozzi.

Janus Pannonius reinkarnációja, Tállai András kifejtette, hogy az Airbnb szállásadói - eléggé el nem ítélhető módon - felettébb lazán kezelték adófizetés névre hallgató állampolgári kötelezettségüket, de vége a dínom-dánomnak, az ír adóhatóság megküldte a listát valamennyi magyar delikvensről.
Ebből következik, hogy aki azonnal nem fizet, ahhoz kiszáll az adóhatóság, és - mint Tállai adóőr közölte - ellenőrzést hajt végre, de nem azonnal!
Ha valakiről a két lista összevetése során kiderül, hogy nem fizetett tisztességesen, akkor az adóhatóság dolgozói úgynevezett támogató eljárással segítik az adózókat erkölcsi megnemesedésükhöz.
Nem is hívjuk őket adócsalóknak, hanem - Tállai szerint - ő hibáznak, ami eleve kizárja a szándékos elkövetést.

Ez azt jelenti, hogy az adóhatóság nem bírságol, hanem önellenőrzést javasol, ez esetben a feledékeny adózó elkerülheti a kellemetlenségeket.
Faguriga legyek, ha nincs a négyezerötszáz Airbnb-s adózó között vagy kétezer haver, akik ez úton oldják meg a Nagy Fideszes Lakásmutyi során állami támogatással megvásárolt lakásaik hasznosítását.
Őket nem szabad dulván a padlóla hajítani, nem prolinépségről van szó, aki a zárjegy nélküli cigaretta vásárlásával kiérdemli a bitót, ezek mind-mind derék emberek, a nemzet gerince.
De ez a "támogató eljárás" kifejezés tetszik nagyon, egyrészt mert végre kiderült, hogy kiket is támogat a rendszer, másrészt mert erősen emlékeztet arra az esetre, mikor Don Corleone a zenekarvezetőt, aki nem akarta felbontani keresztfia szerződését felkereste, és támogató eljárás keretében tájékoztatta, hogy vagy az aláírása, vagy az agyveleje kerül a szerződésbontó dokumentumra.
A maffia mindig is értett a szelíd meggyőzéshez...

A HÉT NYOMORÚSÁGAI

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.01.15.Ez a nagy hideg tényleg embert próbáló. A kollégáim minden nap vittek a családokhoz brikettet, élelmiszer-csomagot, kályhát…többször osztottunk a kis faluban csoportosan is tüzelőt.

A brikett hirtelen hiánycikk is lett a térségben, amit a jövő hétre ígérnek, jóval drágábbra mondják. Telefonálgatunk mindenfele, állítólag hoznak majd Romániából, vagy másfelől. Eddig 5500 Ft volt mázsája, most 7000 Ft fölé ígérik. Ha lesz egyáltalán. Az már nekünk nem fog menni, ez is drágább volt, mint a tűzifa, de logisztikailag kezelhetőbb, gyorsabb, könnyebb, főleg, mert a lefóliázott csomagok szállíthatók voltak az alapítvány furgonjával. A tűzifához teherautó kell, nem tudunk célzottan, házakhoz menni vele, ha elindul velünk egy-egy településen, túl sok idő, és km, no meg pénz, mire mindenhova eljutunk, ha pedig egy helyen tesszük le, onnan nem tudják mivel hazavinni. Ráadásul akkor mindenki akar belőle, aki az utcában él, és mi csak azoknak akarunk adni, akiknek nincs. A másik megoldás lehetne, hogy nem „kugliban” hanem felhasogatva vesszük, de azt meg be kell zsákolni, hogy haza tudják vinni, ahhoz zsákokat kell venni, és azt meg a fahasábokkal nem lehet normálisan megpakolni, alig fér bele.

Csak reménykedni tudunk, hogy nem lesz már olyan nagy hideg.

Nagyon sokan kérnek segítséget, a hírünk megy, és vonzza azokat, akiknek nincs hova fordulnia. Sok intézmény is hozzánk küldi őket, talán mi segíthetünk. Mert ők nem tudnak.

A gyógyszerkiváltásaink rekordot döntenek, csak a gyerekgyógyszereket váltjuk ki, azt is csak pár faluban tudjuk, és csak azt, ami a recepten van. Próbálunk utána kérdezni, ha gyanús az eset, mert sokszor jön a gyerek nevére felírt felnőtt gyógyszer, vagy vény nélkül kapható is, recepten. De ezt már nem bírjuk. A gyerekekre fókuszálunk. A lázcsillapítóra és az antibiotikumra.

A héten az egyik órám előtt bejött egy asszony. Egyedül maradt most, a gyerekekkel, nagy bajban voltak novemberben, úgy tűnik, azóta sem javult a helyzet. Sorolja, se ennivaló, se tüzelő nincs otthon, nincs, akihez forduljon. Az ember már edzett az ilyen esetekben, naponta többször hallgathat ilyet, ám, mikor mondom, hogy holnap hozunk ki egy kis brikettet és egy kajacsomagot, olyan erővel tör fel belőle a sírás, hogy én is megborzongok. A nyakamba ugrik, sírva ölel. Az ember ilyenkor érzi, mit jelenthet a kilátástalanságban egy kis segítség. És ez nem színjáték volt. Hanem a kétségbeesés hirtelen feloldódása.

Folyamatosan jönnek a visszahívós sms-ek. Kórházban volt az asszony, egyedül él, most is a szomszéd telefonján beszél. Nincs semmije. Igen, tudja, karácsonykor küldtünk neki is, de már elfogyott, és senkitől sem tud segítséget kérni. Nyolc napig volt bent, most a semmire jött haza. Még arra sincs pénze, hogy visszamenjen kontrollra, pedig kellene, ráparancsoltak.

Egy másik is küldi az sms-t, munkát kapott Pesten, szállást is, de fizetést majd csak a jövő héten. Nincs még kenyere sem, a vonattal is potyázott, mikor felment, de talált állást, és legalább melegben van, próbálja megtartani a munkáját, de szerdáig ki kell, hogy húzza valahogy. Küldjünk egy kis konzervet, vagy bármit.

Jön egy asszony is, terhes, a „családvédelemtől” küldték ide, nem tudja kifizetni az abortuszt, de nem akarja megtartani. Mutatja a karját, az ura veri, már volt anyaotthonban is, most megint vele van, az öt gyerekükkel, valószínűtlenül sovány, kétségbeesett, nincs semmijük, abból élnek, amit a gyerekek után kapnak, rossz hallgatni is, annyira kilátástalan.

A másik családostól jön be. Végre behívták őket közmunkára, és most menniük kell alkalmassági vizsgálatra. De nem tudják hova…. és nincs pénzük hazafele útiköltségre sem. Nem merte a kicsiket hozni, hogy nagycsaládos jeggyel jöhessenek, mert annyira hideg van. Segítsünk.

És hívnak mások is. Egy ismerős, aki az anyukáját látogatta meg és tőle hallja, hogy ott, nem messze lakik egy öreg, semmije sincs, se tüzelő, se semmi, hova fordulhatna? Mondom neki az illetékes hivatalt, nem telefonált újra, reménykedem, sikerült valami. Aztán hív egy másik településről más, hogy az önkormányzat mondja neki, csináljon valamit egy családdal, nincs megoldva a fűtés, nem lehet hagyni, hogy megfagyjanak. Kérdezi, mit javasolok, mit lehetne tenni? Örülök, ha az önkormányzatban ez felmerül, hogy nem lehet hagyni megfagyni az embereket, javaslom, amit sok helyen csinálnak, kríziskályha, krízistüzelő, ilyen esetekre, el kell különíteni egy kis pénzt rá, és ilyenkor segíteni vele...

LOVASI: OPPORTUNISTA BUZGÓMÓCSINGOK NYOMULNAK

MAGYAR NEMZET ONLINE - INTERJÚ
Szerző: B. Kovács Gergely
2017.01.15.A rendszerváltó generációról és a politikai osztályról, az értelmiségiekre leselkedő trollokról és az istenhitről

Sokak számára mindmáig nemzedéki bálvány Lovasi András zenész, dalszerző, a Kispál és a Borz, valamint a Kiscsillag nevű zenekar frontembere. Ha az álmaiból nem is lett kevesebb, az illúziói bizony megfogyatkoztak, és a rendszerváltás óta eltelt évtizedekről is megvan a véleménye. Azt mondja: okosságok helyett az számít igazán, ami hosszabban dolgozik az emberben, vagyis egy sors, egy emberi történet, egyfajta helytállás. Lovasi András idén tölti be az ötvenet.

Az egyik dalában hangzik el a következő sor: „Már elmúltam húsz, még nem vagyok negyven, tudom, hogy kell győztesnek lenni, de nincsen hozzá kedvem.” Ez volt a harmincas Lovasi András tapasztalata. Milyen az ötvenesé?

– Az ötven év arra jó, hogy az ember távolinak látja a fiatalkorát, ám ugyanúgy távolinak a végső elszámolás idejét is. Zenészként ebben a korban a legnehezebb jó lemezeket készíteni, mert még nem vagy öreg túlélő, akinél az is érdekes, hogy egyáltalán létezik, hiszen napi szinten csinálod a dolgaidat, de már fiatal sem.

Milyennek látszik az elmúlt harminc esztendő, ha alkotóként tekint vissza?

– Viszonylag egyenes pályát futottam be különösebb hullámvölgyek nélkül, de ha megfordítjuk, csúcsaim sem voltak. Akadt néhány pont, amely áttörte az alternatív nyilvánosság falát, ez történt például a Csinibaba című film idején, de anno a Kispál és a Borz alapvetően mindig szélárnyékban dolgozott. Sajátos piaci szegmensben éltünk, ahol volt saját közönségünk. Csak utólag értem meg, mekkora ajándék, hogy folyamatos érdeklődés mellett írhattam dalokat. Az persze illúzió, hogy ezek a dalok tudnak bármin is változtatni, legfeljebb rajtam.

– És ha nem csak a zenéről beszélünk?

– Egy picit jobban látom már, mi értékes, mi kevésbé abból, ami történt körülöttem. Hogy mi az, amire büszke lehetek, és mire mondhatom utólag: teljes tévedés volt. Sokkal kevesebb már az illúzióm is. Nem az álmaimból lett kevesebb, de az álmok megvalósulásának a hatékonysága miatt megfogyatkoztak az illúziók.

– Sikeres lett és a mai napig nagyon eltökélt viszont az a politikai generáció, amellyel egy időben indultak.

– 1989-ben nagy kiabálás lett abból, hogy Orbán Viktor bemondta: vonuljanak ki az oroszok. Erre személyesen is emlékszem, a pécsi Szenes klubban próbáltunk éppen, és utána az ott lévő egyetemisták alaposan megtárgyalták ezt a kérdést a szikrázó levegőben. Sokak szerint a miniszterelnök politikai éberségét, szimatát dicséri, hogy megérzi, milyen irányba mennek a dolgok, ahogy ez akkor is történt. Ma azonban a világ valamilyen irányba terelését már ő is szorgos kétkezi munkásként végzi, és az iránya nekem nem fekszik. Minden, ami most történik, benne volt a levegőben már akkor, nem kellett látnoknak lenni ahhoz, hogy sejtsük, mi lesz, más kérdés, a politika melyik része hogyan reagált minderre.

– Ezt a politikai osztályt remélte a rendszerváltás környékén?

– A legszomorúbb tapasztalat talán az, hogy rosszul működik a kiválasztás folyamata, amelynek során a vezetőinket megtaláljuk. A miniszterelnök a képességeivel pedig egyedül van a politikusok között. Ha megnézzük, a volt iskolatársaink vagy egyéb gyerekkori közösségeink tagjai közül kik lettek helyi, regionális vagy országos szinten politikusok, általában elmondhatjuk, hogy van ez az opportunista buzgómócsingfajta, régen ezekből KISZ-titkár lett, most meg ott nyomulnak mindenhol. Amikor az elit nem a teljesítmény alapján választódik ki, pontosabban olyan érdemek alapján történik a kiválasztódás, hogy a folyamat inkább nevezhető kontraszelekciónak, mint szelekciónak, akkor ez marad nekünk...

IDEJE VOLNA SOKAKNAK A RÁNCTALANÍTÓ KRÉMET A BŐRÜKRE, NEM PEDIG AZ AGYUKRA KENEGETNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.01.14.


A nem oly nagyon távoli múltban írtam jó párszor idős embertársaimról, nem ritkán a mondanivalóm nagy vihart kavart. Világosan kiderült a hozzászólások egyikéből-másikából, mekkora bajok vannak sokak fejében. Az persze távolról sem baj, hogy másként látunk dolgokat, más véleményen vagyunk. De az önfelmentéssel párosuló hülyeség már komoly probléma. Kiemelek egy hozzászólást, mert jól példázza az „orvosi ló” esetét.


a ma, az a tegnap holnapja. A mai öregek a tegnap fiataljai ezt az országot, ezt a környezetet teremtették meg a mai fiataloknak. Szétlopták az országot, a jövőnket, és még az unokáinkat is eladósították. Ebben az országban minden mai öreg lopott!!!! Ki vizet, ki gázt, ki áramot, ki a gyárból a rezet, a betont, a mozdonyvezetők az üzemanyagot, mindenki mindent mit mozdítani lehetett!!! A mai öregek ingyen tanulhattak, volt munkalehetőségük, egészségügy, kórház ahova nem kell bevinni a törölközőt szappant gyógyszert wcpapirt. DE ELLOPTÁK mindezt! Elvették a mánkat, a lehetőségeinket és belesodortak minket egy olyan rendszerbe ami nekik se jó – ahogy a fenti sorok is mutatják- ugyanakkor elvárnák a tiszteletet???? MIRE????? Körbenézek az országban és látom mit csináltak vele az öregek, ezt nem tudom tisztelni! A mai fiataloknak már csak egy célja maradt ha nem akarja elvenni a holnap fiataljaitól a holnapot. Kimenekíteni innen a holnap fiataljait. Talán minket lesz miért tisztelni… Az öregek meg tiszteljék egymást a nyomorukban, amit saját maguknak köszönhetnek!

Ebben minden benne van, amit a tudatlanság, a hülyeség, a propaganda kritika nélküli elfogadása, a tehetetlen ostobaság és az önkritika tökéletes hiánya, az önálló gondolkodás és a felelősségvállalás megtagadása csak képes kiöklendezni. Az említett bejegyzés alapvetően arról szólt, hogy talán célszerű lenne nem életkor alapján ítélkezni és kölcsönösen elismerni, tisztelni egymást, amennyiben van miért. A fenti hozzászólás tipikusnak mondható. Ezzel nem azt állítom, hogy mindenki, minden fiatal(?) így gondolkodik, mert szerencsére erről szó sincs. De vannak – és tartok tőle, nem kevesen – akik önálló gondolatok helyett a kitett csalit kapták be, és most azt rágják habzó szájjal, miközben hisznek annak igazában.

Fiatal (és nem fiatal, de szenilis) embertársaimnak ideje lenne szétnézni a fejükben és a ránctalanító krémet a bőrükre, nem pedig az agyukra kenegetni. Mindannyiunk érdekében. Az ordító önsajnálat és a tunyaság nem fogja megváltoztatni senki életét...

JOBBIKOK HELYOSZTÓJA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.01.15.
A Jobbik háza táján elindított „középre tarts” jelmondattal a jelek szerint nem igazán ért teljes mértékben egyet a volt jobbikosok, a majdnem jobbikosok, és a még jobbikosok némelyike.Debrecenben például. Pedig a nagy középre tartás lehet akár színjáték is. S akkor igaza van annak, aki szerint Vona Gábor legújabb irányváltása csak a hatalom megszerzéséről szól.

Ami politikailag egy meglehetősen jól értelmezhető álláspont. Gond inkább a hatalom gyakorlásának módjával, illetve hosszabb távú céljaival szokott lenni. Magas labda lenne ismét lecsapni, hogy az ellenzék részéről az fanyalogjon, aki a Jobbik által feszegetett olyan kérdésekre, mint a közbizalom és közbiztonság kérdései fel tud mutatni kevésbé demagóg, és hihetően megvalósítható programot. A „gyertek velem, és utáljuk együtt a többieket” nem ilyen program. Akkor sem, ha az „utáljuk” szó helyére a „buktassuk meg”, „csukjuk le”, és hasonló kifejezések kerülnek. Szóval! Ez a magas labda ott lebeg egy jó ideje, és 2013 óta sem rémlik, hogy egy ütős programmal lecsapta volna a nem annyira rasszista, és remélhetőleg demokratikusabb ellenzék. De talán a nyáron. Valamelyik nyáron. Valamelyik választás előtt. Amikor nem egymás fülcimpáján számolgatják majd a szőrszálakat.

Addig azonban itt van az egymás körül keringőt táncoló Fidesz, illetve a Jobbik. A maguk szatellit szervezeteivel. Parlamenten belül, illetve azon kívül is. A Jobbik esetében, mint a legutóbbi hírből is leszűrhetjük: van Jobbik és van Jobbikabb. Az egyik közép felé próbál kommunikálni. A másik pedig megmaradt ott, ahol a rasszizmus, a permanens ellenségkép-gyártás, illetve a folyamatos harc ad egymásnak randevút. Lassacskán a Fidesszel is találkozva. Akár egyfajta kapcsot is képezve a jelenlegi kormánypárt számára. Ami mentén akár a gárdamellény is felcsatolható. A kereszten ülő Turul alá. Esetleg mellé. Aztán amikor ez megvan, az addig középre kúszott párt-szekciónak már csak ki kell majd békülnie a jelenleg ellene tüntetőkkel. Hogy megszabaduljon a béklyóktól...

SZÁMKIVETETT LETTEM SAJÁT ORSZÁGOMBAN

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Lang Alex
2017.01.15.


"- Te, nem vagy magyar!" - kapom meg nem egyszer, nem kétszer.

- Akkor mi vagyok? - merül fel bennem, hiszen itt születtem, ezt a nyelvet beszélem, felmenőim is itt születtek, ezt a nyelvet beszélik.

"- Nem vagy magyar!" - jó, értem én, de akkor mi vagyok, ki vagyok, kérdezném, de válasz nincs, csak ennyi, nem vagy magyar!

Élek, alkotok, ülök vagy állok az országnak bármely pontján, dolgozom, adózom, fizetem a járulékaimat és nem vagyok magyar.

Igaz, úgy helyesebb, hogy már nem vagyok magyar. Azt nem tudom, mióta nem vagyok az, egyszerűen átcsúsztam ebbe a "nem vagy magyar" kategóriába. Számkivetett lettem saját országomban.

Zsidó sem vagyok, amit most bánhatok, mert talán Izrael is élhetőbb Magyarországnál, cigány sem vagyok, de talán cigánynak lenni is jobb dolog lehet, mert akkor az ember legalább tudja, hogy tartozik valahová.

Lebegek ég és föld között, amolyan páriaként, mint Júlia, aki nem akart a földön járni, mert nem vagyok Nemzeti és magyar. Nem tépkedem az ingem Trianonért búsongva, nem hordok semelyik ruhadarabomon árpád sávos zászlót és még abba a nyomorult Turulba sem tudtam születni.

Nem éneklem, romkocsmák füsttelen mélyén hosszúlépésektől átitatva a székely himnuszt, és nem ragasztok Vona, Horthy plakátot a szobám falára, de még egy tetves Fideszes hűtő mágnes sem díszíti az üres hűtőszekrény ajtaját. Nem lobog nemzeti szín trikolor az udvarunkon és az ablakban is csak a tavalyi mikulás csomag árválkodik.

Gyerekeimet nem hordom Magyar (feloszthatatlan) Gárdaavatásra, nem vásárolok CBA boltokban és nem nézek Echo tévét. Nem járok békemenetelni és tudom, hogy Bencsik András szerette a kommunistákat. Nem tudom elfelejteni mi volt hajdan a Fidesz és látom mi lett belőle.

Nem vagyok magyar, valamilyen liberál-bolsevik hányadék vagyok, aki üszkös sebként virít Mária országában, aki azt hiszi, hogy ugyanazok a jogok illetik meg, mint az igaz Magyarokat.

Már tudom, hogy nem így van!

VITAMIN KOMMANDÓ

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.01.14.Tetszik a nevük: Vitamin Kommandó. A biciklisták civil szervezete, a Budapest Bike Maffia „gyors reagálású csapatát” hívják így. (De szívesen élnék olyan „maffia államban”, ahol csak ilyen maffiák virágozhatnak!) A Vitamin Kommandó már évek óta készít vitamindús ételeket, szendvicseket, és nyeregbe pattanva ki is szállítja hajléktalanokhoz, szegény családokhoz. Most, a dermesztő hidegben minden áldott este ezt tették, étellel segítve ki a túlzsúfolt hajléktalan szállásokat is.

Felhívásukra megmozdultak azok is, akik talán életükben nem ültek kerékpáron, de hoztak takarót, meleg ruhát, kenyeret, kekszet, kolbászt, uborkát, paprikát, gyümölcsöt. A törzshelyen már alig fértek el a szendvicset kenők, csomagolók.

Vitaminok nélkül nem élhetünk. És a hidegben nemcsak C-vitamin kell. Borzongató időkben sokunknak van szüksége némi „társadalmi vitaminra” is ahhoz, hogy erőnk, életkedvünk, reményünk feltámadjon. Kellenek a vitamin kommandók, amelyek újból meggyőznek arról: jó is lehetne ez az ország, ha hagynák. Sokat dolgoztak rajta, mégsem sikerült teljesen kiölni a szolidaritást. Belénk sulykolták, hogy aki bajban van, az csakis maga tehet róla. Megpróbálták a „politikailag korrekt” beszéd mellett az „erkölcsileg korrekt” cselekvést is kiirtani.

De most nagy dózisban kaptunk „társadalmi vitamint” az érzelmi fagyhalál ellen is. A többieket ugyan nem így nevezik, de jött sok „vitamin kommandó”, segítő kezdeményezés, hogy az utcán vagy fűtetlen szobában élőknek ne hűljön ki végzetesen a teste, nekünk meg ne hűljön ki végzetesen a szívünk.

Itt egy kávéház, ott egy sörbár jelentette be: fogyasztás nélkül is melegedhet náluk bárki, még ingyen teát is kap. Nem féltek, hogy a szegények majd elriasztják a jobb kabátú, jobb cipőjű törzsvendégeket.

Valaki elindította a „Szabadfogas” akciót, és az járványként terjedt tovább. Egy héten belül országszerte több mint 160 fogas jelent meg az utcákon: akinek felesleges kabátja, pulóvere volt, oda akaszthatta, hogy a fázók magukra vehessék. Klubok, üzletek, irodák nyitották meg kapuikat, a Caledónia és más éttermek több száz adag ételt főztek a rászorulóknak. Ha nem járatták volna le a NER-rel a szót, szívesen mondanám: egyfajta „nemzeti együttműködés” alakult ki, kicsiben. A szervezőket is mindenütt meglepte: mennyi adomány érkezik. Az említett „Budapest Bike Maffia” és egy vele szövetkező alapítvány hat nap alatt 2,8 tonna élelmiszert, 2400 takarót, 3 és fél mázsa meleg ruhát gyűjtött.

Most az ellenpont kedvéért azt kellene mondanom: a kormány pedig karba tett kézzel nézte. Ez nem egészen igaz: a szociális ágazat alulfizetett közalkalmazottai megtettek minden tőlük telhetőt...

TUDTA, HOGY A CÖF NEM POLITIZÁL? NEKIK CSAK VÉLEMÉNYÜK VAN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.01.14.Nem gondoltuk volna, hogy lesz még lejjebb annál, mint hogy Németh Szilárd letagadja, hogy Orbánt a TASZ védte a bíróság előtt. De lett.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevű kormányközeli szervezet egyik szóvivője, a vele összefonódott Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) kuratóriumi elnöke azt mondta a jobbikos N1 tévének, hogy
 • a CÖF nem politizál, hanem a politika mellé odaállítja a civil kritikát,
 • eljuttatja a civilek hangját a regnáló kormányokhoz.
Hogy ezt miként lehet értelmezni annak fényében, hogy
 • 2012-13-ban a CÖF tömegtüntetéseket szervezett az Orbán-kormány mellett
 • 2014-ben bohócos plakáttal kampányolt a Fidesz mellett,
 • 2016-ban bohócos plakáttal kampányol a Jobbik ellen,
Csizmadia azt mondta, mögöttük 15 ezer szellemi honvéd áll. Ők voltak azok, akik szerették volna az emberekkel közölni a véleményüket, például, hogy Vona és Gyurcsány összefogott, ezért indították a plakátkampányt, ám arról a CÖF nem tehet, hogy ez az emberekből politikai érzelmeket váltott ki.

És mivel ők nem politizálnak, csak véleményüket csupáncsak megjelenítik az emberek véleményét, így aztán nem is vonatkozik rájuk a Fidesz és a kormány ámokfutása lejárató kampánya.

A jobbikos online tévé szerint Rétvári államtitkár azzal vette volna ki a CÖF-öt a kampány hatálya aló, hogy
 • az nem is civil szervezet,
 • még bankszámlájuk sincs.
Csizmadia azonban tagadta, hogy ne lenne bankszámlájuk, és azt is, hogy ne volnának civil szervezet: még a nevükben is benne van. Kétszer. Ennek jelentőségét azonban csökkenti, hogy egyszersmind azt is tagadta, hogy ő maga közszereplő volna, ezért nem engedte, hogy az arcát mutassák vagy hogy a nyilatkozatát közöljék...

KORRUPCIÓINFÓ: HATMILLIÁRDNYI GYANÚS KÖZBESZERZÉST HÚZOTT BE AZ UNIÓS PÉNZEKRE SZAKOSODOTT POLIP

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Vágó Gábor
2017.01.14.Hadházy Ákos a jubileumi ötvenedik korrupcióinfón lerántja a leplet egy uniós pályázatokra szakosodott céghálózat gyanús összefonódásairól, amely összesen hatmillárd forintot nyert eddig. Nyílt közgyűlési jegyzőkönyv is tanúskodik a rendszer működéséről.

Az LMP társelnöke és parlamenti képviselője már ötvenedik alkalommal tartotta meg a korrupciós ügyekkel foglalkozó sajtótájékoztatóját. Ezen a héten egy EU-s forrásokkal foglalkozó céghálózat módszereit mutatta be. A módszer lényege, hogy több száz településen, sok száz egymástól nagyban különböző projekt esetében ugyanazt a néhány céget hívják meg a közbeszerzésre.

A cégek egymással való kapcsolata kimutatható Hadházy szerint: az egyik cég tulajdonosa a másik cég alkalmazottja, vagy a korábbi és jelenlegi tulajdonosok megegyeznek. Ami mindegyiknél közös, az a számlavezető bankfiók és a könyvelő címe.

Támadják kívülről-belülről

Hadházy Ákos is indul az LMP társelnöki pozíciójáért a párt hétvégén tartandó tisztújító kongresszusán. Az Átlátszó által megkérdezett LMP-s források szerint főként azzal támadják a párton belül Hadházyt, hogy nem elég elzárkózó a többi ellenzéki párttal szemben, például egy színpadra állt Juhász Péterrel a Népszabadság bezárása utáni tüntetésen.

Az erőviszonyokat ismerő forrásaink alapján a pártban egykor erős, most egyre inkább visszaszorulni látszó csoportok kritikája nehezen tudja megrengetni Hadházy vezető szerepét.

A szekszárdi politikus a kormányzati lejáratókampánynak is a célkeresztjébe került. Az ellenzéki szereplőket egyre gyakrabban megalapozatlanul támadó TV2 Tényekben két riportot is leadtak a korrupció ellen küzdő politikusról.

Az egyikben a szülei állítólagos földszerzését firtatják, a másikban a szomszédjával folytatott elszámolási vita miatt próbálták rossz fényben feltüntetni Hadházyt. A politikus a Facebook-on válaszolt a vádakra:

MI KELL A KÜLFÖLDRE KÖLTÖZÉSHEZ?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.14.


Kivételesen nem a technikai részletekről, ügyintézésről lesz szó (arról már csak a Határátkelőn annyi poszt volt, hogy ihajj), hanem mindennek a lelki oldaláról. Aztán feltesszük a Nagy Kérdést, jelesül: Wolfsburg vagy Göteborg (hogy miért éppen ez a két város, az elég gyorsan kiderül majd), végül rádöbbenünk arra, hogy azért Svájcban is akadnak hiányosságok így, tél derekán.

Az ember lélekből is áll, nem csak húsból – állapította meg a romantikus nevű Dr Fejbőr rendelése blog. Szerzője nekiállt, és összeszedett pár dolgot, ami szerinte a külföldre költözéshez szükséges.

1. Elszántság


Ha külföldre költözöl, legyél benne biztos, hogy ott akarsz élni és nem akarsz visszamenni látható időn belül. Ha nem így mész ki, akkor el se indulj. Azért akarsz odamenni, mert azt gondolod, ott jobb és az ottani kultúrát jobban szereted.

2. Legyél rugalmas

Vagyis nem fogsz Amerikában olyan palacsintát enni, mint otthon (ha csak meg nem csinálod). Az olaszok bizony macskát is esznek, a franciák meg hetente 3x fürdenek csak. Az osztrákok meg felvágják a palacsintatésztát és belevágják a húslevesbe, és Frittatensuppénak hívják. Baszki, te akartál odamenni, fogadd el, szokd meg, vagy húzz el onnét, ha nem tetszik.

3. Elkezdeni elölről

Matematikusok, orvosok, mérnökök, stb. nem csak a szívcsakra országában élnek, Steve Jobs sem magyar volt... Mindenkinek, még annak is, aki orvosnak, mérnöknek, rakétakutatónak jön ki, elölről kell kezdenie. Mit??? - kérdezitek. Megmondom: be kell állni a sor végére. Vagyis. Még ha te specialistának is mentél ki valahova, akkor is te leszel az „új, külföldi srác”. Mindenki régebb óta van ott, mint te, jobban ismeri a ház szabályait, tudja, hol a kávégép, stb. Ezt el kell fogadnod és elölről felépíteni magadat.

4. Erős integritás

Tudd, ki vagy, honnan jöttél, és mi a múltad. Ne hagyd beolvasztani magad, mert ennyivel tartozol saját magadnak, hogy az identitásodat nem adod fel, bármi is az. De tudd hajlítani, ha épp szükséges. :)”

A teljes posztot itt találjátok, érdemes elolvasni!

CIVIL KURÁZSI...VAGY MINEK IS NEVEZZÜK...

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Hollósi Gerti
2017.01.14.


Sokszor visszanyúlunk a gyerekkorunkba, valami összehasonlítási alapot keresni, mondhatnám úgy is visszamegyünk a kályhához. Nem véletlenül, mert az életünk egy részét meghatározza a közeg, amiben és ahogyan nevelkedtünk. Aztán persze más kérdés, hogy később az ember a maga útját járva merre vetődik, hová vezeti az érdeklődése, milyen hatások érik.

Ifjúkorom rendkívüli adománya volt, hogy nem foglalkoztam politikával, nem érdeklődtem a közélet dolgai iránt. Fiatal lányként, később újdonsült feleségként és anyaként úgy gondoltam, hát azért vannak a politikusok, hogy ezt intézzék helyettünk, értenek hozzá, hiszen a politizálást választották hivatásuknak. Hihetetlen nyugalmat és szabadságot adott, hogy nem kellett tartozni sehová. Nem firtatták ennyire, mint most, hogy hogyan gondolkozunk, nem várták el tőlünk lépten , nyomon, hogy valljunk színt, hová tartozunk, hová szimpatizálunk.

Mai világunkat teljes egészében – sajnos már a magánéletet is beleértve – átszövi a politika. Bárhová kerülünk érezhetően kutakodnak, szimatolnak körülöttünk, vajon milyen elveket vallunk, kinek hiszünk, kire számítunk, melyik párt szavazó táborát képviseljük. Ma, ha valaki azt mondja, nem politizálok, az már gyanús, az már furcsa, azonnal megkapja, olyan nincs, valamit csak gondolsz magadban.

Azt hiszem, pont e miatt kerül az emberek nagy többsége – a nélkül, hogy tudná – paradox módon a teljes tudatlanság és tájékozatlanság állapotába. Nem a saját gondolatainak, tépelődéseinek eredményeként alakítja ki a közéletben történtekről a véleményét, hanem ahová a sors szeszélye folytán vetődik , ott elkezdi észrevétlenül magáévá tenni az uralkodó politikai irány által meghatározott elvárásokat.

Minden szentnek maga felé hajlik a keze, ezen az alapon minden pártnak, csoportosulásnak meg van a maga politikai ideológiája és képtelenek a tagok, a hívők e mögül, mint valami sűrű szövésű függöny mögül kitekinteni. Nincs önálló gondolkodás, nincs önálló vélemény, szajkózás van, mindig ugyanazon dolgoknak, elveknek az ismétlése. Ez a demagógia védőhálója, minden befér alá, mindent meg lehet magyarázni a segítségével.

Ezért nincs párbeszéd az emberek között sem és a pártok között sem. Ezért nincs konszenzus, ezért nem lehet javaslatokat megvitatni a politikában sem, a legfontosabb helyen, az országgyűlésben sem, ahol a törvényeket hozzák, ahol életünk menetét határozzák meg hosszú időre.

Nincs párbeszéd, sokszor meghallgatás, meggondolás, megfontolás nélkül csak annyi van, NEM! Miért is? Csak azért, mert a másik párt javaslata, mert a másik ember véleménye, hogy jó-e vagy rossz-e, kit érdekel? NEM!!!

Nem sorolom fel lépésenként azokat a történéseket, politikai húzásokat, amik az országunkban kölcsönös megegyezés, megbeszélés, megvitatás nélkül történtek az utóbbi hónapokban. Felesleges sokan, sokféleképpen elsorolták már.

Egy biztos mindenki érzi, valami nem jó, nem kerek a világ, rohanunk a megváltoztathatatlan felé.

Ébresztő kedves embertársaim, nem lesz ennek jó vége! Cselekedni kell, de ha nem is cselekedni, de először mindenképpen gondolkodni kell. Gondolkodni , mégpedig közösen!

TÍZ MONDAT A TANÚ CÍMŰ FILMBŐL, MELYEKRŐL ÁLTALÁBAN KOVÁCS ZOLTÁN JUT ESZÜNKBE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.01.14.Minél nagyobb hülyeségekkel eteti a kormány a népet, annál ostobábbnak tartja az embereket. Meddig lehet srófolni ezt? Vajon mikor jönnek rá a választópolgárok, hogy a Fidesz politikusai számára nincs határ, ha összeesküvés-elméleteket kell gyártani. A Németh Szilárdba oltott Kovács Zoltán már talán a párt felsőbb vezetésében sem tolerálható hülyeségkoktél. Akkor mért bombáznak bennünket olyan képtelenségekkel, hogy a jogvédő szervezetek terroristákkal és embercsempészekkel kokettálnak? Nos, Bacsó Péter klasszikusa ezekre a kérdésekre is megadja a választ. Lássunk tíz mondatot a filmből, melyek mai is épp olyan aktuálisak, mint 1969-ben:

Tíz feljelentés közül kilenc marhaság. (Dániel Zoltán)

A nagy számok törvénye alapján annál több ellenséget lehet eltakarítani az útból, minél több vétlen embert háborgatunk. Nehéz lenne olyan társadalmi csoportot találni ma Magyarországon, amelyre még nem szállt rá az Orbán-kormány az utóbbi hét esztendőben. Hogy aztán a vádak megálltak-e, senkit nem érdekel, lényeg, hogy érezze a mellkasán mindenki a nyomást.

Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! (Virág elvtárs)

Folytatva az előző gondolatmenetet, lényegében bárkiből bűnbakot farag a mostani kormányzat, ha éppen szüksége van rá. Most, hogy csak néhány migráns fagyoskodik a határon, odacsapnak a jogvédő civileknek, de ha kell, a közszolgálatinak csúfolt tévébeszámol arról is, amint Soros György békaemberei kimásznak a jeges Dunából, hogy orvul támadást indítsanak a legitim magyar kormány ellen.

Én ideológiailag nem vagyok elég képzett. (Pelikán József)

Vagyunk ezzel így egy páran ebben az országban. Még talán Lázár János is, aki nem szokta visszafogni magát, ha az osztályellenséget kell pocskondiázni, ám most ő is önmérsékletre szólította fel párttársait. A reakciósok ott lapulnak minden bokorban, ettől még nem kell kiirtani a teljes bozótost.

Virág elvtárs megmondta: az osztályharc élesedik. (Pelikán József)

Egyetértünk. A reakciós liberális demokráciák utolsó erejükkel ellentámadást indítottak Brüsszel vezetésével az illiberális országok baráti tömbje ellen, de a történelem kerekét nem lehet kétszer egymás után visszaforgatni, úgyhogy miután betöltötték történelmi szerepüket az Európai Unió jóléti államai, most mehetnek a történelem szemétdombjára...

ITT OLVASHATÓ

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁNÉKNAK A CIVILEK A NER "ZSIDÓI"

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.01.14.


Már a harmincas évek Németországát idézi a Nemzeti Együttműködési Rendszere "civilek" ellen indított kampányának hangneme. Kovács Zoltán kormányszóvivő terrorizmussal vádolja a magyar "civileket". Szerinte terrorszervezetekkel működnek együtt. Hamarosan terrorista lesz minden igazi ellenzéki, aki nem kollaborál a NER-rel. Kovács nem tudja, mit beszél, és főleg nem tudja, hogy szavainak milyen hatása lesz. A hatásmechanizmus megegyezik a zsidók elleni uszítás hatásával. A goebbelsi propaganda lerombolja a civil szervezetekkel szembeni agresszió gátjait.

Olyan szervezetekkel ugyanis, amelyek terroristákkal működnek együtt, bármit meg lehet tenni. Az a minimális követelmény, hogy azonnal csukják börtönbe őket. De minden további nélkül be lehet törni az ablakaikat, meg lehet rohamozni az irodáikat, fel lehet gyújtani a szobáikat, lehet bántalmazni is őket. A recski tábor megnyitása a NER-ben csak idő kérdése. A gyűlöletkeltés nagymesterei, a "keresztény Magyarország" hirdetői, a menekültek mellett megtalálták és célponttá tették az újabb ellenséget: a NER közvetlen függőségi rendszerébe nem tartozó, szabad civil szervezeteket.

Lehet holnap küldeni a konzultációs kérdést, lehet népszavazást tartani arról, betiltsuk és üldözzük-e a "civileket". A válasz kifejezi majd a nép akaratát. A NER semmi mást nem tesz, mint engedelmeskedik a magyar népnek. Ez ám a demokrácia, nem a politikai korrektség és a hatalmi ágak szétválasztása.

S hogy mivel bizonyítja Kovács azt, hogy a magyar civil szervezetek együttműködnek a terroristákkal? Ugyanazzal, amivel Hitler bizonyította a Cion bölcseinek jegyzőkönyveit. Konteóval és ráolvasással. Azt mondta, „nemcsak Szerbiában, a Nyugat-balkáni útvonalon, hanem legutóbb a spanyol észak-afrikai enklávé kapcsán bebizonyosodott annak a gyanúja, hogy szervezetten küldenek több száz embert a kerítésre”. Amikor megkérdezték tőle, hogy a „Soros-féle” civil szervezetek együtt dolgoznak-e terrorszervezetekkel, azt mondta: „Abszurd koalíció látszik kialakulni. Hogyan lehetséges az, hogy magukat emberjogvédő vagy civileknek nevezett emberek ezekkel a terrorista vagy embercsempész szervezetekkel akarva-akaratlanul cimborálnak vagy együttműködnek?”

Ennyi elég is. Nem kell bizonyítani semmit. Sem azt, hogy a szíriai háborúból menekülők nem terroristák, még azt sem, hogy az embercsempészek sem terroristák, csak aljas gazemberek, akik pénzt csinálnak mások nyomorából. Azt sem kell bizonyítani, hogy a magyar határra érkező menekültek megsegítését végző civil szervezeteknek közük lenne ezekhez az embercsempészekhez. Elég azt mondani, hogy "akarva-akaratlan együttműködnek" azokkal, akikkel ezek a szerencsétlenek a kiszolgáltatott helyzetükben az útjuk során találkoznak. Az "abszurd koalíció" az, hogy az életüket mentő menekültek több ezer kilométerrel korábban találkoztak embercsempészekkel, most pedig találkoznak a magyar határon olyanokkal, akik vizet adnak nekik. A beteg gyermekeiket ellátják az embertelen, fasiszta magyar kormány helyett, amelyet Kovács szóvivő képvisel...

A MAGYAROK TUDNI SZERETNÉK, HOGY KICSODA ORBÁN VIKTOR

GÉPNARANCS BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.01.14.A kormány nem akarja eltakarítani a civil szervezeteket, de a magyar embereknek minden közéleti szereplőről joguk van tudni, hogy kicsoda, és honnan kapja a pénzét. Ezt mondta Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth Rádióban. Biztosan van olyan, aki azt gondolja, hogy a magyar embereknek ez a legnagyobb problémájuk, és kórusban követelik, hogy tessék már minket felvilágosítani a civil szervezetek pénzéről.


Ha a miniszterelnök is így tudja, akkor biztosan így van. Legyen világosság, terítsük ki a lapjainkat!

A magyar embereknek jogukban áll megtudni, hogy kicsoda Habony Árpád. Akiről annyit tudunk, hogy évekkel ezelőtt megvert egy idős házaspárt, nem szerepel a miniszterelnökség fizetési listáján, ezzel szemben luxus életvitelt folytat, bejáratos Tarlós István főpolgármesterhez, drága festményeket kölcsönöz kedvezményes áron a Szépművészeti Múzeumból, Ibizán egy bár reklámfilmjében kokainfogyasztó tengerimalacként mozgatja az orrát, idehaza pedig együtt ebédel Mészáros Lőrinccel és Andy Vajnával.

A magyar emberek bizonyára azt is tudni szeretnék, hogy kicsoda Rogán Antal. Utolsó hitelt érdemlő információnk azt volt róla, hogy – nyilván az elmúlt átkos üldözöttjeként – középiskolai KISZ-titkárként bomlasztotta belülről a rendszert, mára azonban bizonyos jelek arra utalnak, hogy még belvárosi polgármesterként ingatlanokkal üzletelt, miniszterként a letelepedési kötvények körül molyolt, helikopterrel jár lakodalomba, drága és ízléstelen ruhákban, valamint táskával mutatkozik, vagyis, életvitele köszönőviszonyban sincs a hivatalosan ismert jövedelmével.

A magyar embereknek azt is jogukban áll tudni, hogy kicsoda Mészáros Lőrinc. Túl azon persze, hogy eredeti foglalkozására nézvést gázszerelő. A magyar emberek ugyanis úgy sejtik, hogy Mészáros Lőrinc már régóta nem szerel gázt, sőt, az sem biztos, hogy annyira gazdag, mint ahogyan látszik. Vannak olyan magyarok, akik úgy gondolják, hogy Mészáros Lőrinc Orbán Viktor strómanja. Ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy nem magának vásárol nyakra, főre újságokat, televíziós csatornát, földet, hotelt, futballcsapatot, jachtot, hanem a miniszterelnök megbízásából.

A magyar embereknek joguk van ahhoz, hogy megtudják, kicsoda Andy Vajna. Ami ismert és biztosnak látszik, az annyi, hogy Amerikában filmmel és parókakészítéssel foglalkozott, mindemellett állítólag adóügyi kellemetlenségei is adódtak. Magyarországon ez utóbbi veszély nem fenyegeti, mert senki hivatalosság nem kérdezi meg tőle, hogy miből vásárolt televíziót, kaszinókat, éttermet, fiatal feleségének szépségversenyt és fánkozót.

A magyar embereknek jogukban állna tudni, hogy kicsoda Orbán Viktor. Utolsó információnk az volt róla, hogy egy nehéz anyagi körülmények közé született, ám onnan kiemelkedő, Soros György pénzén kupálódott liberális és antiklerikális politikus. Ám Orbán Viktor mostanában másmilyennek látszik: teljesen úgy néz ki, mint egy korrupt, antidemokratikus államot építő diktátor. Egy frusztrált focista, kinek nem teljesült nagy álma, hogy jegyzett futballista legyen, és akinek emiatt be kellett érnie azzal, hogy miniszterelnöke lehet Magyarországnak. Egy nagyon középkorú, korpulens férfi, aki azt teszi Magyarországgal és Európával, amit az egyszeri hülyegyerek a szülinapjára kapott játékával: ha nem érti, elrontja.

A FIDESZ RENDSZERÉNEK HASZNOS HÜLYÉI VAGYUNK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.01.14.


Az elmúlt napokban újra fellángolt, vagy legalábbis megpróbálják föllángoltatni az összefogás-diskurzust. Előbb Botka László állt elő saját ajánlatával, miként vállalná el a miniszterelnöki posztot (teljes összefogás, egy lista), majd Medgyessy Péter szólalt meg, hogy össze kell fogni a Jobbikkal. Erre kontrázott Heller Ágnes az ATV-ben, miszerint a Jobbikkal való összefogás az egyetlen járható út. Kuncze Gábor pedig az atv.hu-nak fejtette ki, hogy egy közös lista kell, közös miniszterelnök jelölttel.

Ezekben a megszólalásokban két dolog közös. Egyrészt a megszólított pártok lényegében eddig mindegyik javaslatot elutasították. A baloldali liberális pártok mindegyike, a külön lista-közös egyéni jelöltek formula, vagy az előválasztás mellett kardoskodott eddig, a Jobbik pedig egyetlen szóban válaszolt a tőle balra lévő pártokkal való összefogásra:

Nem.

Vajon ezután mit gondol például Heller Ágnes, hogy ha bemegy az ATV-be, akkor meggyőzi a Jobbikot, és a Jobbik őt igencsak szerető szavazóit arról, ne így döntsenek?
Az egész összefogás-diskurzusban csak és kizárólag morális vagy szubjektív érvek jönnek elő: szerintem így fogunk nyerni, ez az egyetlen elfogadható változat. Bár a morális érvek is fontosak, irányt adnak, de a politikában a számokról sem szabad megfelejtkezni.

Azok, akik folyton-folyvást érvelnek ilyen vagy olyan összefogás mellett a 2018-as választások kapcsán, arra nem hivatkoznak, hogy a számok szerint az ötletük mennyi szavazót hozhat minimum és maximum, és ezzel körülbelül mennyi egyéni körzet hozható.

Pedig erről érdemes lenne vitatkozni, ugyanis enélkül, ami most megy, csupán ködszurkálás, hasbeszélés. Méghozzá olyan ködszurkálás és hasbeszélés, ami csak és kizárólag a Fidesznek kedvez.

Mert ameddig nem ütköznek tények, számok, nem összemérhetőek az álláspontok, ez csupán egymás melletti kiabálás, ami nem vezet sehova. Vagyis egy irányba vezet: a Fidesz kommunikációjának könnyű rámutatnia az egymással veszekedő ellenzéki pártokra.

És pontosan ebbe tolja most bele a Fidesz-kommunikáció a Jobbikot, Medgyessy Péter és Heller Ágnes asszisztálásával. Azzal, hogy bár a párt kimondta, nem lesz összefogás a balos pártokkal, a hozzájuk köthető értelmiségiek úgy tartják fent ezt a témát, hogy nincs semmi értelme...

VAN, AMIT AZ ORBÁN-KORMÁNY NEM TŰR EL MÁSOKTÓL, MERT CSAK NEKI SZABAD

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2017.01.14.Kovács Zoltán kormányszóvivő a Guardiannak azt nyilatkozta, nemigen látni olyan közép-európai országokat, amelyek például brit civil szervezeteket finanszíroznak politikusok befolyásolása céljából.

Hát, olyanokat lehet, hogy nem.

De olyan kelet-európai kormányokat egészen biztosan látni, akik például népszavazási kampányokba avatkoznak bele teljesen nyíltan és direktben, mint tette azt az Orbán-kormány újsághirdetésekkel a tavaly nyári Brexit-kampányban.

Nem is a politikusokat akarták befolyásolni, hanem egyenesen a választókat.

Politikusokat például az Egyesült Államokban akartak befolyásolni, ahol a Századvégen - a kormány thinktankjén és kifizetőhelyén keresztül 5 millió dollárt, 1,4 milliárd forintot költöttek egy lobbistára.

A választókat Amerikában más módon kívánták befolyásolni. 2012-ben alapították Hungary Initiatives Foundationt. Az Átlátszó derítette ki, hogy az alapítványon keresztül
 • a magyar kormány fizetéseket ad az Egyesült Államok kongresszusi tagjainak,
 • számos eseményt szponzorál Washington D.C-ben,
 • és számos Fidesz-barát, Amerikában bejegyzett szervezet kapott jelentős mértékű támogatást.
A határontúli magyar szervezeteknek nyújtott évi százmilliárdos nagyságrendű állami támogatása közismert. Ezek közül csak arra az egyre emlékeztetnénk, amellyel az Orbán-kormány bő egy éve 50 milliárd(!) forinttal finanszírozta egyetlen párt(!), a Vajdasági Magyar Szövetség "gazdasági programját".

Nyilván dolog nem független attól, hogy szavazatok szerzését várják el a VMSZ-től a következő magyarországi választásokra.

De amellett, hogy állami pénzen vásárol voksokat a Fidesz, egy külföldi országban egy pártot támogat. Tehát nem pusztán egy civil szervezetet, amelyik kifejti a véleményét (tehát politizál), hanem egy pártot, amelyik deklaráltan a hatalom megszerzésére tör.

Az eddigiek alkalmasint megfelelően igazolják, hogy
az Orbán-kormány külföldön civil szervezeteket, pártokat és politikusokat egyaránt szponzorál, valamint közvetlenül is beleavatkozik más országok belső ügyeibe.

Annyi különbség azért kétségtelenül van, hogy a magyarországi civil szférát finanszírozó alapítványok adózott magánpénzeket költenek a szponzorációra, az Orbán-kormány meg a mi zsebünkből kivett adóforintokat. Magyar közpénzt.

De amit nekik szabad, az másoknak nem megengedett:

A SÁTÁN CIVILJEI

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.01.14.„A CÖF és az álcivil szervezetek között Soltész szerint az a legnagyobb különbség, hogy a CÖF Soros Györgyéktől és külső kormányoktól nem kap támogatást.” (Soltész: Soros arra számított, hogy tovább garázdálkodhat Magyarországon)

Fenti, bölcs, lényegre törő megállapítását Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, a „PolgárPortálnak” adott interjújában osztotta meg a garázdálkodás iránt érdeklődőkkel. Talán akad néhány ellenséges érzületű, hontalan bitang, akik nem tudják, hogy ezt a színvonalas portált a magyar civil együttműködés működteti. Soltész államtitkárt elfogultsággal megvádolni így tehát semmiképpen sem lehet, mivel ő egészen és konkréten az.

A gombnyomásra nekibőszült államtitkár szerint a CÖF tevékenysége azért nem minősülhet garázdaságnak, mivel külföldről nem kapnak támogatást. Teljesen tiszta, világos érvelés. Logika ugyan nincs benne, de mostanában igazából arra nincs semmi szükség.

Németh Szilárd is valami hasonlót próbált megfogalmazni, de jóval kevesebb sikerrel, mivel ő teljesen belezavarodott a saját maga által összetákolt érvrendszerbe:

„Azokkal a szervezetekkel nincs baj, amelyek nem fogadnak el külföldi támogatást, és nem arra építenek, hogy a külföldi megbízó nyelvi és logikai definíciós terében próbáljanak működni, megfelelni a megbízásoknak." A nyelvi és logikai definíciós tér konkrét meghatározása legyen Németh Szilárd feladata, mivel ő hozta világra szörnyű kínok közt a fent idézett nyelvi torzszülöttet.

Érdemes azonban konkrétan felsorolni azokat a sátáni szektákat, amelyek ebben a misztikus definíciós térben tartózkodnak és ezzel kimondottan felbőszítették a jámbor és istenfélő Soltész államtitkárt. A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ő maga egy olyan párt, konkrétan a KDNP tagja, amely párt széleskörű társadalmi felhatalmazással ugyan nem rendelkezik, de ez egyáltalán nem zavarja meg őket rendszeresen elkövetett garázdálkodásaik során.

Soros György - azaz az imperialista, szabadkőműves háttérhatalmak - eltakarításra váró, láncos kutyái (lásd. Csahos Fenevad) az alábbiak:

Eötvös Károly Intézet

Az Intézet fő célja az alkotmányosság, a demokratikus jogállam, és az egyéni jogok szabadelvű felfogásának terjesztése. Mivel ezeket a magyar kormány a maga céljaira sajátította ki, ezért ezeknek Istentől elrugaszkodott, liberális értelmezése magától értetődően üldözendő cselekedetnek számít a polgári, keresztény Magyarországon.

Krétakör Alapítvány

Ez az Alapítvány egy olyan műhely, amelyben a teljesen haszontalan, nevetséges, nemzeti konzultációkon kívül, más formában is el tudják képzelni a társadalmi párbeszédben való részvételt. Áruló tevékenységük az állami direkt marketingnél jóval kevesebb pénzbe kerül, azaz rendkívül káros hatással van a polgári, keresztény Magyarország működtetésére.

Transparency International

Fő tevékenységük a korrupció elleni küzdelem, ami azért rendkívül veszélyes, mivel ezzel Magyarország legfőbb gazdasági erőforrását veszélyeztetik. A polgári, keresztény Magyarország ezt az általuk elkövetett felelőtlen garázdálkodást semmiképpen sem tűrheti el.

K-Monitor Közhasznú Egyesület

„A K-Monitor célja a korrupcióval és a közpénz-figyeléssel kapcsolatos szemléletformálás és ismeretterjesztés, amihez kutatásainkkal, elemzéseinkkel és ajánlásainkkal is hozzájárulunk.” Ebből az aljas szándékú definícióból jól kitűnik, hogy egyértelműen hazaáruló, kormányellenes tevékenységet folytatnak, amit a polgári, keresztény Magyarország teljes joggal tart üldözendő cselekedetnek.

Társaság a Szabadságjogokért

Emberi jogvédő szervezet, ami azt jelenti, hogy jelentős politikai korrektség befolyása alatt állnak (lásd. pokolfajzatok). A társaság fő célja, hogy az ország lakossága megismerhesse az alapvető emberi jogokat, és ezen ismeretek birtokában védekezhessen a hatalom túlkapásai ellen. Mindez tejesen ellentétes a magyar kormány célkitűzéseivel és semmiképpen sem egyeztethető össze a polgári, keresztény Magyarország érdekeivel.

Roma Education Fund

Leginkább azzal foglalkoznak, amivel Farkas Flórián nem, és ezzel a magyar kormány érdekeit jelentően veszélyeztetik. Egy polgári, keresztény Magyarországon a cigányság érdekeit – mivel állandóan növelik a szegénységben élők számát – nem nagyon érdemes figyelembe venni.

Minden eszközzel vissza kell szorítani, és el kell innen takarítani őket, mivel csak azért vannak, hogy a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött. Kivéve persze Farkas Flóriánt és barátait, mivel ők kizárólag saját magukat nyomják át mindenhol.

C³ Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány

Ez az Alapítvány mindazt képviseli, amit Fekete György, az MMA elnöke világéletében megvetett és piszkos szívéből gyűlölt. Ezek az ártalmas, nemzetellenes tevékenységek a következőek: új tudományos, technológiai eredmények, felfedezések kulturális alkalmazásának, kreatív használatának, innovatív művészeti lehetőségeinek kutatása, fejlesztése, támogatása; új projektek létrehozása, művészeti, tudományos, kommunikációs, oktatási és kulturális programok kezdeményezése, megvalósítása és támogatása. Egy polgári, keresztény Magyarország ilyesmiket nem tűrhet el és nem nézhet el tétlenül.

PATENT Egyesület

Megátalkodott, engedetlen feministák gyülekezete. Ellenzik a nők ellen elkövetett erőszakot, kiállnak a nők jogaiért, valamit a női önrendelkezésért. Egy keresztény, polgári Magyarországon, mindezek kizárólag a férfiakra tartoznak. A nőknek így csak szülniük kell és nem kell komoly dolgokkal foglalkozniuk.

Háttér Társaság

Megrögzött szodomiták. Kiállnak a melegek jogaiért, amelyek egy polgári, keresztény Magyarországon nem léteznek. Minden igyekezetükkel akadályozzák a homoszexuáalisok gyógyítását, akik emiatt továbbra is vígan fertelmeskednek egymással.

Artemisszió Alapítvány

Mások elfogadásának és a multikulturalizmus terjesztésével mérgezik az egészséges, magyar nép lelkét. Azzal hencegnek, hogy olyan országban szeretnénk élni, ahol a sokszínűség érték. Pechjükre a keresztény, polgári Magyarország pont nem ilyen.

NANE - Nők a Nőkért az Erőszak Ellen Egyesület

„A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesület 1994-ben jött létre. Az Egyesület célja, hogy fellépjen a nők és a gyerekek ellen elkövetett párkapcsolati és családon belüli erőszakkal szemben; tevékenysége egyéni, közösségi és társadalmi szinten folyik.” Ilyen szervezetnek a keresztény, polgári Magyarországon nincs semmiféle keresnivalója, mivel itt a család a legfőbb érték, azaz a magántulajdon egyik formája.

Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség

„A Szövetség 2003. október 3-án alakult. A Női Érdek hosszú távú célkitűzése, hogy a magyar nők társadalmi és jogi egyenlőséghez hozzájáruljon, szemléletváltozást indítson el a nemek esélyegyenlősége tekintetében.” Feminista perszónák, akik nem tartják be a Biblia előírásait. Mások se nagyon, de ők legalább azt állítják magukról, hogy igen, miközben állandóan egy keresztény, polgári Magyarországra hivatkoznak.

Kék-Pont

Tűcsereprogrammal és más istentelen cselekedetekkel foglalkoznak. Céljuk a szenvedélybetegségek megelőzése, kezelése és a függőségek által okozott ártalmak csökkentése az egyén, a család és a társadalom vonatkozásában egyaránt. Nem véletlen tehát, hogy bűnös cselekedeteikkel teljesen kihozták béketűréséből a galamblelkű Németh Szilárdot. Ő személy szerint inkább egy polgári, keresztény Magyarországot szeretne maga körül látni és nem drogambulanciákat, valamint tűcsere-programokat.

A nemzetközi karvalytőke szolgálatában álló zsoldosok serege tehát felsorakozott, nekünk már csak jól le kell birkóznunk őket.

„Csapataink harcban állnak. A kormány a helyén van.”

Soltész Mikós az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a szóban forgó kártékony szervezetek magyarországi garázdálkodásával szemben a CÖF „az egyház, a családi közösségek, a köznevelésben való javulás, az egészségügy és a szociális terület felemelése, illetve amellett áll ki, hogy egy ország maga dönthesse el a migrációban való részvétele mértékét.”

Minő csodás tobzódása az álszent hazugságoknak.

Egy olyan országnak, amelynek ilyen keresztény, polgári kormánya van, semmi szüksége sincs külföldi ellenségekre. Bőven megfelel számára erre a célra a saját kormánya is.


FSHD KRÓNIKA - JÓ ÉS ROSSZ ÁLLOMÁSOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG 
- VENDÉG
Szerző: Vendég/Forgács Erzsébet
2017.01.14.Az első állomásról nem is tudtuk, hogy rossz. A hanyatt fekve alvó F horkolt bizony, mit tagadjuk. Aztán elmaradt a horkolás. Nocsak, végül is 50-es éveiben jár, úgy látszik, változások jönnek. És jöttek, csak nem azok, amire gondoltunk.

Második rossz volt a 2011 februári „Nem tudok kijönni a fürdőkádból”. Másnap egy veszprémi cégtől fürdetőpadot rendeltem, persze saját pénzből, hisz gyorsan kellett. Azóta a negyedik ilyen alkalmatosságnál tartunk, ebből egy volt OEP finanszírozású. Ahogyan változott F állapota, úgy kellett újabb és újabb fürdetőszéket venni. A mostani (persze használt) fürdetőszék isten áldása, skandináv gyártmány, ésszel készült, mindig elfog a boldogság, amikor fürdéskor használjuk.

Harmadik rossz volt, amikor abba kellett hagynia az autóvezetést. Egyre nehezebben tudom a pedált lenyomni – mondta -, lassan veszélyeztetek másokat is. Ekkor minden reggel beült mellé a lányunk, a munkahelynél segített apjának kiszállnia az autóból, vagyis inkább akkor már kiemelte a kormány mögül, hazajött, majd déluán visszament érte. És persze eljött a nap, 2011 április közepén, amikor férjem megállt és lányunkkal helyet cseréltek. F soha többé nem vezetett autót. Lányunk ettől kezdve két hónapon keresztül minden nap elvitte apját dolgozni, majd délután érte ment.

Negyedik és egyben nagyon rossz állomás volt, amikor bekerült Budakeszire 2011 nyarán. Az emberként legrosszabb orvost és legrosszabb osztályt választottuk. Gyanútlan döntésünket az indokolta, hogy ott van nyiroködéma kezelés is, meg medence, de csak papíron. Addigra ugyanis már diagnosztizált nyiroködémája is volt F-nek.

Ötödik és végre jó volt, hogy míg ő Budakeszin időzött, a munkahelyén átalakítottak a számára egy WC-t, kapott a földszinten egy szobát, mert már tudható volt, hogy itt a kerekesszékes korszak. A munkahely bejárata maga – nem sok ilyen van a városban – akadálymentesen épült. Itt kell futólag megemlíteni F munkatársait, akik emberségből példamutatóan segítették őt. Naponta többször lábra állították, kikísérték a mosdóba, délben mindig megkérdezték, hozzanak-e neki valamit – azt hiszem, nem tartozik közgazdászok munkaköri kötelességei közé, hogy járni alig bíró munkatársukat talpra emelgessék, szóval nagy köszönet érte mindenkinek itt és most is, sokadszor.

Hatodik és rossz pont volt a kerekesszék. Hosszas várakozás után kijött hozzánk két nő, akik meggyőződtek arról, hogy a ház akadálymentes, kaphat kinti elektromos kerekesszéket. Ennek korántsem vidám történetét majd máskor. Küszöbökre áthidalókat a mérnök testvérem készített, a szőnyegeket fölszedtük, a bútorok java részét kihordtuk a házból, a maradékot átrendeztük, vettünk egy (persze használt) állítható betegágyat, betegemelőt. És vettünk egy szintén skandináv eredetű (ezúttal új és méregdrága) rámpát, amivel a kerekesszékes F a házból ki bír menni a járdára. A kertkaput egy barátunk megszerelte, hogy kifelé is nyíljon, ne csak befelé. A ház és kapu közti kövezett részt unokaöcsém egyengette simára. De jó is, hogy ennyien segítettek és segítenek ma is.

Hetedik és jó pont volt szeptember elején, amikor egy segítő szolgálat bevállalta a reggelenkénti és délutáni szállítását. Sokat variált vele az illetékes, de megoldotta – neki is köszönet.

Nyolcadik és szintén jó pont volt, hogy a munkahelyi vezetője felajánlotta: hetente 2-3 napot dolgozzon otthon. Kapott egy laptopot és ha személyesen kellett valami, telefonon beszélték meg. Unokaöcsémtől kaptunk egy vezeték nélküli készüléket, azt nem kell tartani és ki lehet hangosítani. Ezt használjuk ma is.

A kilencedik és rossz állomás az volt, amikor 2011. december 19-én lefekvéskor férjem ráesett az ágyra és többé nem állt föl soha. Ez történt február végétől december végéig, alig TÍZ HÓNAP alatt. Előtte pedig 18 ÉVIG nem történt semmi. Olyan gyorsan követték egymást a rosszabbodás állomásai, hogy szinte nem is tudtuk követni, különösen lelkileg.

A tizedik rossz állomáson, december végén, megtudtuk, hogy genetikailag FSHD igazolódott be. Legalább tudtuk végre, hogy mivel állunk szemben...