2021. május 28., péntek

COVID-ÉTTEREM: VIDÉKEN MINTHA MI SEM TÖRTÉNT VOLNA, BUDAPEST TELJES CSŐD

MFOR.HU
Szerző: VÉG MÁRTON
2021.05.28.


Nagyon vegyes a kép arról, hogy mennyire viselte meg az egyes éttermeket tavaly a koronavírus-járvány miatti leállás. A balatonszemesi Kistücsök például szép nyereséggel zárt és állami támogatást is kapott, míg például a budapesti Kárpátia közel 150 év után bezárt, és nem kapott kormányzati segítséget.


Még április közepén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy ha a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót, akkor kinyithatnak a kerthelyiségek és teraszok. Ez április végére meg is lett, így kinyithatott például a balatonszemesi Kistücsök étterem, ahol a legutóbbi hétvégi ajánlat mangalica pofahús volt szemesi zöld spárgával és paszternák krémmel.

Számos étterem azonban még mindig zárva van, és olyan is bőven akad, amelyik soha többet nem nyit ki. Ilyen lehet például a budapesti Kárpátia étterem a Ferenciek terénél. Most ennek a két étteremnek a 2020-as céges beszámolóját néztük meg. A különbség ég és föld, így talán jól leképezi, hogy mi is történt a budapesti és a vidéki éttermekkel a koronavírus-járvány hónapjai alatt...

LEHET-E ORBÁN MAGYARORSZÁGA OLYAN, MINT LUKASENKA BELORUSSZIÁJA?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.05.27.


A rövid válasz: igen. Orbán “jó érzékkel” elkerülte, hogy szokásához híven megvétózza az EU Fehéroroszország elleni szankcióit, annak ellenére, hogy Lukasenka nagy szimpatizánsa, ahogy szimpatizánsa minden embertelen diktatúrának. Orbán néma maradt, amikor Lukasenka elcsalta a választást, nem tiltakozott, amikor vérbe fojtotta a diktatúra elleni tüntetéseket, és csaknem pontosan egy éve járt Minszkben, ahol az EU szankcióinak eltörlését követelte. S utána jött még az újabb elcsalt választás és a terror.

Orbán megérezte a bajt, vagy jelezték neki, hogy ha Lukasenka terrorcselekményét megvédi és az EU szankcióit megvétózza, nagy bajba kerül. Ha Orbán ezt is megvétózza, felgyorsul a folyamat, hogy az EU külügyi (és egyéb) döntéseit szavazattöbbséggel hozza meg, és ne legyen senkinek vétójoga. Mert ez a gépeltérítés olyan súlyos cselekedet, hogy idegesebb időkben emiatt háború is indulhatott volna. Lukasenka ellen olyan blokádot kell emiatt építeni, ami példátlna, mint maga a tett. Fehéroroszországot ezért terrorállammá kell minősíteni, és az ennek megfelelő szankciókkal sújtani.

Lukasenka talán maga sem fogta fel, hogy mekkora jogsértést, bűncselekményt követ el, amikor Roman Protaszevics elfogása érdekében eltérít egy repülőgépet. Az akció célja részben az ellenzékiek lebénítása és megfélemlítése, mászrészt a bosszú a fiatal újságíróval szemben, aki szervezője volt a választási csalást követő tüntetéseknek. De a módszer példátlan. Ez terrorcselekmény, amit egy ország hajtott végre. Lukasenka ellen nemzetközi bíróságon kellene vádat emelni.

A diktátorok arra építenek, hogy a demokratikus Nyugat felháborodik, egy kicsit erősködik, aztán mindent lenyel. Így működik ez Orbán esetében is, az EU tudomásul vesz mindent. A szemrebbenés nélküli hazudozás, az arrogancia, a viszontvádaskodás, az aljasságok felemésztik mindenki idegeit, türelmét és kitartását. Bemocskolnak minden kritikust, kriminalizálnak bárkit, aki ellent mer mondani, és ezt a stílust, a szennyet, amit a nyakukba öntenek, senki nem szereti, és bármennyire hazug, erodáló hatású...

MÉG 2023-BAN IS FIZETHETÜNK A KÖTVÉNYBRÓKEREKNEK

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2021.05.28.


A letelepedésikötvény-biznisz két évig üzemelt, hatalmas botrányt kavart. Az egyetlen átlátható résztvevőhöz érdekes módon betörtek négy éve, azóta sem tudni semmit a nyomozásról.


Az egész letelepedési államkötvény biznisz nagyon érdekes, de az Arton Capital eleve súlyos, a korrupciótól a hazaárulásig terjedő számegyenesen a hazaáruláshoz közelebb eső konglomerátumon belül is nagyon érdekes szereplő, mondta Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója a Reggeli gyorsban a négy éve, egy különös betörésről elhíresült cégről.

A letelepedési államkötvény bizniszt azzal az állítólagos, de hazug ürüggyel vezették be Magyarországon, hogy az ország a csődbe megy, ha az állampolgársági lehetőségeket nem árusítja ki jó pénzért, gyanús de gazdag figuráknak, foglalta össze a lényeget Ligeti, aki elmondta, hogy összesen húszezer ellenőrizetlen biztonsági hátterű "migránst" sikerült így behozni az országba. Ő itt élhetnek, a magyar útlevéllel korlátlanul utazhatnak a schengeni határon belül is. A programot Rogán Antal kezdeményezte 2012-ben.

"Sokat fizettek, valóban, de egy kötvénycsomagra 300 ezer eurónként az állam 30 ezer euró, azaz 10 százaléknyi hozamot biztosított azoknak a brókercégeknek, miközben ugyanebben az időszakban, a piacon, a normál kötvénykibocsátásoknál a hozam 2-1% volt, a végén meg 0 százalék volt" - mondta.

Ezáltal 60 milliárd forint közpénz ment ezekhez a brókerekhez, jelentette ki Ligeti. A brókercégek közül az Arton az egyetlen, aminek Budapesten volt a központja. "Hogy aztán a betöréssel, a páncélszekrénnyel mi történt, azt nem tudjuk. Mi az egész konstrukció korrupciós vonzatairól tudunk mondani mindent" - mondta.

Ligeti a hazaáruló jelzőt is megmagyarázta. Szerinte ugyanis nem csak arról van szó, hogy valaki pusztán megszagolta a lehetőséget, hogy közpénzt lehet lenyúlni. "Ezt megszoktuk a túlárazott uniós támogatásoknál, a közbeszerzéseknél. A hatóságokat, a jogalkotást is igénybe veszik, hogy pénzhez jussanak a közvagyon kárára. Itt azonban az állampolgársági lehetőségeket árusították ki, és a saját kommunikációjával is szembemenve, a kormány pár esetben komoly bűnözőket is beengedett, mondta az igazgató.

"Furcsa módon megnyitották nekik is az itt élés jogát".

További furcsaság, hogy nem egyszerű kötvénykereskedő cégek nyújtották ezt a tevékenységet, hanem egy parlamenti bizottság által felhatalmazott, többségében offshore-szolgáltató helyeken bejegyezett cégek. Ebből a csapatból egyedül az Arton volt átlátható, ezért vált izgalmas szereplővé, mondta.

A biznisznek vége van. 2017-2018-ban óriási botrányt kavart a Transparency tanulmánya ez ügyben, ezt követően kivezették a letelepedési bizniszt, de még nem lett vége a közpénzveszteségnek, mivel ezeknek a kötvényeknek a futamideje 5 év. Tehát a fejenként 30 ezer eurós hozamért még 2023-ben is a magyar államkasszához fognak járulni a ki tudja milyen brókerek, mondta Ligeti.

Hogy ezzel összefüggésben az Artonhoz betörtek, az szerinte nem tűnik jelentősnek. "Az egy bűncselekmény, ha a rendőrség akarja, felderíti. Láttuk, hogy a hatóságoknál néha nem a képesség, hanem az akarat hiányzik, hogy a kiemelt korrupciós ügyeknek a végére járjon" - mondta.


KISS-RIGÓ LÁSZLÓÉK VESZIK ÁT A BUDAPESTI ÁLLAMI NEVELŐSZÜLŐI HÁLÓZATOT

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2021.05.28.


Május elején értesítették a budapesti TEGYESZ (Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat) nevelőszülőit, hogy júliustól nem az állam, hanem a katolikus egyház kötelékébe fognak tartozni.

Ennek oka, hogy a minisztérium úgy döntött, átadja fővárosi nevelőszülői hálózatát a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, illetve a fenntartásában levő Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatónak.

Információink szerint nagyjából 130 nevelőszülő és közel 300 gyerek érintett. Elvileg aki szeretne, kereshet harmadik szolgáltatót, és tudunk is olyan nevelőszülőről, aki megpróbálta. Ehhez azonban szükség van a kormányhivatal jóváhagyására, az eljárás pedig 60 napig is eltarthat. Közben a maradni szándékozó nevelőszülőknek május közepéig ki kellett tölteniük egy szándéknyilatkozatot annak érdekében, hogy „foglalkoztatási jogviszonyuk 2021. június 30-at követően is folyamatos legyen”.

Aki tehát valamiért nem szeretne az új fenntartó alá tartozni, kénytelen kockáztatni, hogy kicsúszik a határidőből, elveszíti a munkáját és a gondozásában levő gyerekeket, ami egyszerre óriási anyagi és érzelmi teher. A nevelőszülők többsége a Szent Ágotánál folytatja.

A budapesti TEGYESZ továbbra is megtartja gyermekotthonait, illetve folytatja a gyámsággal, örökbefogadással, kríziskezeléssel kapcsolatos szolgáltatásait.

Kiszervezik az egyházaknak

Az új fenntartó híresen jó kapcsolatot ápol a kormánnyal, ami egy állami pénzből felhúzott stadionban is megmutatkozik. Kiss-Rigó László megyéspüspök egy 2018-as interjúban - amit először letiltatott, de a Magyar Hang mégis lehozott - azt mondta, erkölcsileg megtisztelő számára, hogy Orbán Viktort támogathatja. Szívesen beszél Soros Györgyről, konferenciázik a migrációról fideszes megmondóemberek társaságában, és az önkormányzati választásokon is kiállt Szeged és a kormány összefogása mellett.

Az elmúlt években a Szent Ágota is egyre nagyobb befolyásra tett szert a saját területén. „Eljött az ideje, hogy az egyházak nagyobb szerepet vállaljanak a gyermekvédelemben, és úgy tűnik, mintha a polgári kormány ebben együttműködőbb lenne” - mondta Kothencz János főigazgató még 2012-ben. (Két évvel később ő volt a Fidesz szegedi polgármesterjelöltje is.)...

TITKOLJA AZ ÁLLAMI EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓ, MI LETT A KÜLÜGY ÁLTAL ÁTADOTT 16 EZER LÉLEGEZTETŐGÉPPEL

ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2021.05.27.


Tavaly novemberben még elárulta Hadházy Ákosnak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ, hogy mennyi lélegeztetőgép került kórházakba. Most viszont hiába kértük közadatigénylésben, hogy mi lett a külügyminisztérium által átadott 16 ezer gép sorsa.


16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt a magyar kormány közel 300 milliárd forintért a koronavírus első hullámában. A beszerzés körülményeiről a 444.hu írt hosszan. A tavaly augusztusi cikk a Külügyminisztérium által kiadott adatokra támaszkodva azt írta, „2020. március 25-én a legnagyobb beszállítóval, a maláj GR Technologies-zal kötött első keretszerződés 5000 lélegeztető leszállításáról. Másnap megállapodik a külügy az első 800 darabról 73 500 dolláros áron, de már 6400 darabot emlegetve. Többszöri módosítást után végül május 21-én 6258 darab lélegeztetőről írnak alá szerződést, magasabb, 79 500 dolláros átlagáron. A teljes üzlet 559,6 millió dollár, vagyis 178 milliárd forint.”

Ez volt a legnagyobb tétel. „A második legnagyobb szerződését a szlovák Profound nevű céggel kötötte a külügy. Abból a VG 70-esből, aminek a darabját a belga Medline 35 ezer euróért adta, a szlovákokkal dupla ennyiért, 78 ezer euró/db áron szerződtünk. Ha már drága volt, legalább sokat is rendeltünk, összesen ezer darabot. Ezt a megállapodást végül módosították két hónappal később, június 17-én. Mégsem vettünk ezer darabot a VG 70-esből, csak 300-at, helyette beértük a SH 300-asokkal, de abból 700 helyett 816-ot rendeltünk. Ezeket is kiemelkedő, 67 ezer euró/db áron számolták be a szlovákok. Így maradt a 78 millió eurós végösszeg.”...

MIKOR KAPHATUNK VÉGRE MAGASABB KAMATOT A PÉNZÜNKRE? - A PÉNZPIACON JÓL LÁTSZIK AZ EMELKEDÉS, A JEGYBANKI LÉPÉST BEÁRAZTÁK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.05.28.


Miközben a pénzpiacok már beárazták a jegybank júniusi kamatemelését, a hitelesek egy része pedig hamarosan emelkedő törlesztőrészletekkel számolhat, a megtakarítók aligha reménykedhetnek magasabb kamatban. Sem a bankbetétek, sem a lakossági állampapírok nem fognak többet fizetni a következő hónapokban.

A várakozásoknak megfelelően a május végi (május 25.) ülésén nem emelt kamatot a jegybank, de ráerősített arra, hogy júniusban napirenden lehet egy ilyen lépés. A pénzpiacok ugyanakkor már beárazták a kamatemelést; mint megírtuk a bankközi kamatok már egy ideje belendültek. A 3 hónapos Bubor tegnap már 0,91 százalékon állt, a 6 hónapos 0,99 százalékon, míg a 12 hónapos 1,10 százalékon. Vagyis az elmúlt egy hétben is folytatódott az emelkedés.

A gyorsan átárazódó hitelek kamatozása a Buborhoz kötött, így a törlesztőrészletek hamarosan emelkedni fognak. A betétesek azonban aligha remélhetnek magasabb kamatokat...

AZ ÉS 2021/21. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.05.28.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István: Mire jó egy barátság?

A jelen lapszám nyomdába adását követő napon az országgyűlés általános vitát tartott a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány létrehozását célzó törvényjavaslatról, és azt ujjongó örömmel elfogadta. Sajnos a vita részleteire nem áll módomban reflektálni, hiszen ezt a szöveget két nappal korábban írom, a szavazás eredményének megjósolásához azonban Teiresziász látnoki képességeire nincs szükség.

Az történik, amit főméltóságú kormányzó urunk akar, vagyis Fudan fölött ugyanolyan közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány bábáskodik majd, amilyeneket a kormány az elrabolt közjavak kevésbé monumentális kupacai fölé rendelt annak érdekében, hogy azokba senki bamba képű szegénylegény bele ne botolhasson. Vannak viszont árnyalatnyi különbségek is. Az elrabolt közjavak el vannak rabolva, ám a közpénz a továbbiakban is csordogál beléjük, míg ezzel szemben a Fudan nem elrabolva lesz, hanem befogadva, másrészt abba a közpénz nem csordogálni, hanem ömleni fog...

Gadó Gábor: Az egyszerű többség

Petschnig Mária Zita: A jövő évi költségvetés üzenetei


A világjárvány és a nyomában járó válság sem tántorította el az Orbán-kormányt az előrehozott költségvetés-készítéstől. A jövő évre szólót most is május elején nyújtották be a parlamentnek a következő örömteli üzenettel: „...ismét fél év áll mindenki rendelkezésére a költségvetési keretek és a kormányzati intézkedések, valamint a pénzügyi mozgástér megismerésére” (T/16118. számú Törvényjavaslat Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről, Bp. 2021. május, 209. o.).

Ha tényleg így lenne, jó lenne! Az utóbbi években a nyáron megszavazott költségvetéseket nemcsak a változó konjunkturális körülmények írták felül, hanem – még inkább – az, hogy elfogadásuk után számos lényegbevágó kormányzati döntés született. Ez történt a tavalyi és az idei költségvetéssel is, és nagy valószínűséggel a 2022. évinek is ez lesz a sorsa...

Szűcs R. Gábor: Dráma a kastélyban

Kovács Zoltán: Nagycsaládosok

Herman János: A politikai érdek minősége

A nemzeti érdek és az ukrán–orosz konfliktus

Halljuk, ahogyan a kórus a szigorú pálca alatt váltig fújja a nemzet elsődlegességének refrénjét. Ez visszhangzik itt a négy folyó vidékén, és eljut távolabbra is, át a Kárpátok hágóin, a déli kerítésen és a Nyugatra szegezett, szűk lőréseken...

Bauer Tamás: Kivonultak, igazuk volt

Szilágyi-Gál Mihály: Kettes állampolgár

Falus András: Disznósajt és vakcina

Széky János: Kitérő Minszkbe

Rege Mihály: Rakéták Izrael felett

Debreczeni József: Pár gondolat Antallról és Kisről – az utóbbi könyvét olvasva

V I S S Z H A N G

Ádám Péter: Egy életrajzhoz

P Á R A T L A N

-iar-: KIMÉRA

ba: PÁRHUZAM

Huszár Ágnes. A LELKÉSZ ÚTJA

d. magyari: GOOD BYE!

/spányik/: ÜZENET

ivi: DISZNÓSAJT

-skó: HŰHA!

Völgyi Ferenc: KIHÍVÁS

msz: BIZALOM

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2021/21. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.05.28.


F E U I L L E O N

Pál Sándor Attila: Cini és én
Karinthy Ferenc száz éve született

I N T E R J Ú

Lapis József: Az oltott fa kommunikációja
Beszélgetés Korpa Tamással

K R I T I K A

Sinkó István: Vasálarcos a vaserdőben

(Rabóczky Judit kiállítása a Godot Kortárs Művészeti Intézetben július 18-ig látogatható. Kurátor: Cserhalmi Luca)

Wagner István: Richter vitrótriója

(St. Mauritius Tholey GmbH. Az interjúkkal kombinált dokumentumfilm egy éven át elérhető a BR és SWR honlapján.)

György Péter: Szikora Tamás – világok között

(Szikora Tamás kiállítása a Godot Galériában)Tovább

Stőhr Lóránt: Reflexek, élet

(Gothár Péter: Hét kis véletlen. Magyar film)

A csodás történések és meglepő fordulatok egymást érik Gothár filmjében, miközben történet nem kerekedik belőle, legalábbis olyan nem, aminek van tisztességes eleje, közepe, vége, van benne világos ok és sima okozat. Ám a Németh Gábor, Bognár Péter és Gothár forgatókönyvéből született hol megható, hol komikus, hol fájdalmas, de az emberi viszonyokat mindig eredetien őszintén megteremtő jelenetfüzért történet helyett ironikus közelítésként érdemes olvasnunk családról, szerelemről, életről...

Ruff Borbála: A kígyó árnyékában

(Rakovszky Zsuzsa: A zebrapinty, Az álom. Előadja Takáts Andrea. DIA hangoskönyvek, 2020)

A sorsszerűség fogalma amúgy is megkerülhetetlen a felolvasott szövegek szempontjából. Hogy szereplőik sorsának alakulása a véletlen műve, vagy logikus következmény, a két novella, A zebrapinty és Az álom esetében nemcsak releváns, hanem alapkérdés. És bár kissé misztikusnak hat, mégis párhuzamosságot mutat azzal, hogy ezúttal Takáts Andrea szólaltatja meg Rakovszky Zsuzsa prózáját...

Molnár Zsófia: Locus iste

(Závada Péter: A széplélek, Stúdió K / e-Színház, május 13–15.)

Závada igazából nem a történelmet fejti vissza – ahogy a rezidens színtársulat sem történelmi drámát ad elő a turistáknak, hanem „cross gender elemekkel megbolondított” játékot –, sokkal inkább az utókor (nevezzük ezt jelennek) kisemberének gondolkodását vezeti le a történelem e sajátos, ugyanakkor tipizálható karakterjegyeket mutató, egyben tagadhatatlanul olyan szegmenséből, amely sokat hozott a német és az egyetemes kultúra konyhájára. Azét a kisemberét, aki bármennyire elhivatottan és felkészülten végzi nemes munkáját, mégis örök alattvalóként tengődik a szolgáltatói szektorban. Závada érdeklődése egyértelműen esztétikai (és kicsit közéleti), hivatkozásaihoz nem árt némi, az alapnál egy fokkal gazdagabb előképzettség, ha nem is Wagnerből, mert hozzá majd mindig kapunk sorvezetőt, hanem azokhoz a referenciákhoz, amelyekkel a színpadon többször dobálóznak...

Fáy Miklós: Túl jó versek

(Csalog Gábor: Létbüfé – a BMC honlapján)

A kérdés tehát az, hogy mit ad hozzá Csalog Gábor Parti Nagy verseihez. Miért dalnak hallgassam, miért ne csak költeménynek. Mert annak is zenei, ahogy a költő mondja, kifejezetten zenei, halk zene, benned lüktet üteme, még az is fontos, hogy valami egy p vagy kettő. Meg a szavak is fontosak...

Grecsó Krisztián: Forever young

(Mester Tamás zenész, a Friderikusz Podcast 3. adása)

Friderikusz lehet, hogy megint kitalált valamit, vagy jól használja a sok meglévőt. Az adás hősiesen statikus, elsőre olyan, mintha az lenne a dramaturgiai kerete, hogy két ember éppen rádióműsort csinál, és jól érzi magát. A YouTube-on nézhető adás öndefiníciója különben „podcast” (internetes rádiós tartalom), ami meg fából vaskarika. Szóval a kamera elvileg fölösleges. És itt jön a vajszínű árnyalat. A kép nem akar több lenni a hangnál, nem azt mutatja, amiről szó van, hanem azt, amiről nincs. Nem illusztrál, hanem mesél. Azokat a körülményeket láttatja, amiket a hallgató nem hallhatna. Az intimitástól lesz több a tévéadás, nem a vágóképektől, a látványtól. Ez nekem imponál...

Károlyi Csaba: Ahogy tetszik

(Ahogy tetszik. A Litera kritikai podcastja, 23. adás, www.litera.hu)

Bevallom, nem olvastam Sebastian Barry regényét. Végre én voltam a potenciális olvasó, akit meg kell győzni arról, érdemes a tárgyalt művet kézbe vennie. Meg vagyok győzve. A podcast tehát elérte célját. Öt érdekesen elemző, dilemmázó, érvelő olvasót hallottam. Jól csinálják...

Csuhai István: Éjfélkór

Michael Chabon: Fenegyerekek. Fordította Pék Zoltán. 21. Század Kiadó, Budapest, 2021. 335 oldal, 4990 Ft

Nem árulom el itt a cselekmény további meghökkentő fordulatait, hiszen akkor ki kéne térnem rá, vajon Grady Tripp átvészeli-e ezt a gyorsan elbonyolódó hétvégét, és ha mégsem, akkor miért nem – végső soron ez lenne a Fenegyerekek igen speciális társadalmának igen speciális rajza. De annyi tény, hogy a kortárs amerikai irodalom egyik legeredetibb és leglehengerlőbb elbeszélője a Fenegyerekekben is olyan svunggal teli, ironikus konfabulátornak és fékezhetetlen mesélőnek mutatkozik, mint amilyennek előző, magyarul megjelent regényeiben, a Jiddis rendőrök szövetségében, a Ragyog a holdban vagy a Kavalier és Clay bámulatos életében bizonyult...

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Szokács Kinga: Ex libris


Elbeszélések Guangdong tartományból
Esszék Guangdong tartományból
Versek Guangdong tartományból
Jü Hua: Élni

Weiss János: Személyes történelem

Valuch Tibor: Mindennapi történeteink. Válogatott társadalomtörténeti tanulmányok, Kronosz Kiadó, Pécs, 2020, 274 oldal, 3200 Ft

Az egész kötet elméleti hátterét, a második tanulmány, a „piaci szocializmusról” szóló diskurzus áttekintése adja. Mit mondtak erről a kérdésről közgazdászok, politológusok, történészek és szociológusok? A tanulmány végén a szerző „csak” néhány közös vonás meghatározására vállalkozik. (46.) Mindenesetre ez az irodalmi áttekintés nem a személyességet állítja előtérbe. Az áttekintés kiindulópontja, az elsőnek bemutatott könyv, Kornai János, A szocialista rendszer című 1993-ban megjelent monumentális munkája. Ezt követően azonban nagyrészt tanulmányokba zárt koncepciók következnek, amelyeket aligha lehet ezzel a hatalmas könyvvel egy súlycsoportba helyezni...

Darida Veronika: Bölcsen búcsúzni


Platón: Phaidón. Fordította Bárány István. Atlantisz Könyvkiadó, Budapest, 2020, 212 oldal, 3495 Ft

Az Atlantisz példaértékű „Platón összes” sorozatának új kiadványa nemcsak a gördülékeny és szép fordítás (Bárány István munkája) révén teszi valóban kortárssá ezt a filozófiai alapművet, hanem a teljesebb megértéshez a kommentárok és kísérőtanulmányok is hozzásegítenek (Máté András és Bárány István írásai). Ezekből egyrészt kibontakozik Platón etikája, mely a filozófusi tanítás és a filozófusi élet egységét hirdeti, és amelyben Szókratész példája igazolja a megismerés és az erény lényegi összekapcsolódását, a valódi belátás (phronészisz) feltételeként. Másrészt elénk tárul a platóni érvrendszer szerkezete és a dialógus kontextusa...

Baranyák Csaba: Térkép e táj


Bakos Gyöngyi: Nyolcszáz utca gya­log. Magvető Könyvkiadó, Bu­da­pest, 2020, 104 oldal, 2999 Ft

Ha nem is joyce-i értelemben, de tudatregényről beszélhetünk, ugyanis az önértékelési zavarokkal küzdő, szubmisszív beállítottságú narrátor-főhős identitása, monológszerű reflexiói, vívódásai állnak a középpontban, ő néz vissza a 2010-es évek közepéről a közelmúltjára és gyerekkorára. Utóbbi minden fejezetben helyet kap, bár a hangsúly a közelmúlton van, ebben három hosszabb-rövidebb párkapcsolatának alakulását tekinti át az elbeszélő: mindegyikben a testiség dominált, mindegyik szakítással végződött, a háromból kétszer őt hagyták el...

Visy Beatrix: Orrszarvúgenerátor

Ketten egy új könyvről – Schein Gábor: Ó, rinocérosz. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2020, 166 oldal, 3299 Ft

A rinocérosz kettősség Schein Gábor új kötetében. De lehet akár négyszeresség vagy többszörösség is. Az ellentétpárok, feloldhatatlan paradoxonok végigvonulnak a köteten, ahogy a rinocérosz trappol időn és téren át: a művészet, a kultúra, a történelem, az evolúció és az állattan közegein át. A globális és lokális, időtlen és aktuális, emberi és állati, bumfordi és légies együttesen, egymás építésében és rombolásában van jelen ezekben a versekben. Mindezt a rinocérosz hordozza, cipeli, és potyogtatja is ki magából; magába kebelezi, használja és lebontja, mint egy élő szervezet...

Antal Nikolett: Ó, szent idegenség!

Ketten egy új könyvről – Schein Gábor: Ó, rinocérosz. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2020, 166 oldal, 3299 Ft

Az Ó, rinocérosz címválasztásában is tisztelgés a Metamorphoses szerzője, Ovidius előtt. A római költőt 2017-ben a szenátus felmentette és rehabilitálta, miután Augustus császár száműzte Kr. u. 8-ban. A „súlyos igazságtalanságot jóvátéve” Ovidius tehát újra szabad, „Nagyorrú költő, hazatérhetsz, / a száműzetés letelt. (…) Kell más vigasz? (…) …semmi sem tart örökké.” Fanyar humorú, rezignált eset, ahogyan a róla szóló ének is az. Egy happy enddel végződő mese, amiben a boldog véget már nem érhette meg a főszereplő, így jelentősége tulajdonképpen nincs. Mese, amely van is meg nincs is, akár a rinocérosz.

I R O D A L O M

Szaniszló Judit: Pedig olyan könnyű belekezdeni

Vannak vágyaim, amelyekkel hol könnyebb, hol nehezebb szembenéznem. Sokat segít ez ügyben a két legkedveltebb német áruházlánc, amelynek boltjai nagy számban képviseltetik magukat a pesti oldalon. Az egyikbe heti kétszer, a másikba heti egyszer járok. Különös módon a ritkábban látogatott áruházban szimpatikusabbak az eladók, és nem a többször látogatottban. Ez utóbbi viszont közelebb van. Évekkel ezelőtt ez előbbiben vásároltam leértékelve egy futócipőbe való talpbetétet, aminek most nagyon nagy hasznát veszem. Ha nem futnék egyáltalán, a bokám valószínűleg még jobban bedagadna az olykor többórás online meetingek alkalmával.

Sokat gondolok a halálra. Illetve azon belül is arra, mi történne, ha most kiderülne, hogy a múltkor a magánurológusnál véletlenül meglátott – harminckétezer forint per húsz perc, de ebben az ultrahang és a gyorslabor is benne van – összefüggő és ismeretlen folt a méhemen valójában a vesztemet jelentené. Hogy az elkövetkezendő hetekben elmennék-e akkor is futni. Valószínűleg elmennék. Ezt tegnap a kávézónkban is elmondtam a velem szemben ülőnek, aki szerint – mi, emberek – mindig pont akkor gondolunk a halálra, amikor pont nem kéne. Sokat gondolkodom azon is, van-e jó pillanat gondolni bármilyen halálra...

Péter János: Teszt

Neki eddig jórészt kimaradt a Balaton, Bence előtt nemigen jutott el, az egyetlen maradandó emléke gimis korából egy badacsonyi tábor, a hazaút jó hangulatával – amíg lehetett, állt a nyitott ablaknál, nézte a tavat, hajában még ott volt a reggeli, utolsó fürdés illata, mellette valami fiú, akivel tudta, hogy nem tart sokáig a románc, de mégis jólesett, hogy őt nézi, hogy haza fogja kísérni. Akkor is késett a menzesze, egy bő hét kimaradt, emlékszik még a megkönnyebbülésre, mikor az első görcsök jelezték, hogy meg fog jönni.

A kuka körül sörtől és dinnyelétől ázott a beton, legyek és darazsak látogatták, a földszinti Ilonka néni nagyon utálja a koszt, biztos megint lejön egy nagy vödör vízzel és fellocsolja. A kukában sörös- és töményesüvegek, dinnyehéj, még több légy és darázs, langyos halálszagot árasztott az, ami tegnap élet volt, vidámság, buli. Az ébredés óta meglévő fejfájásra rátett egy lapáttal a bűz. Bedobta a csomagot, legszívesebben visszament volna kezet mosni, felváltva gondolt hol arra, hogy nincs kiért vigyázzon magára, hol arra, hogy azért bőven van esélye a babának, a nászút alatt már nem védekeztek. Két tesztet vett, az első hibás volt, nem jó helyen jelent meg a csík, nem árult el semmit. Pár nap múlva kipróbálja a másikat, és ha a következő hónapban sem jön meg, vesz egy újat. Vagy rögtön elmegy nőgyógyászhoz. Persze késhet, az sem lenne csoda. A tesztekért átment Veszprémbe, nem merte Füreden megvenni, kicsi ahhoz a város, a pár itt töltött hónap alatt is lettek bőven ismerősei, és neki nincs szüksége találgatásokra, vigasztalásra, együttérző tekintetekre...

Szendi Nóra: Megérzi, állat

A Liptákné is megéri a pénzit, ne félj, jegyzi meg Tatárné takarékos, fojtott megvetéssel. Hogy ez az állat piszkolna.

Nem bírom már, hiába. Trudi megtörten a távolba mered, mint egy mindent eldöntő csatában halálos sebet kapott hadvezér, aki még látja seregei megsemmisítő vereségét. Kezében finoman reszket a felmosó nyele.

A faékkel kitámasztott kapuszárny mellől szégyenlős, kislányos nyekergés...

Margetin István: Visszatérő minta

– Jó reggelt! – mondja. A pultnál áll, csak egy szürke csíkos tanga van rajta. A negyedik bordapár alatt halvány feszülést érzek. Hetes. – Remélem, nem ébresztettelek föl.

– Nem ébresztettél föl.

– Csináltam neked is. – Fehér bögrét nyújt felém, a bugyija az egyetlen mintás tárgy a konyhámban. – Tej, cukor?

– Semmi.

– Nem értem, hogy tudod így meginni.

Megvonom a vállam, elveszem a bögrét.

– Köszönöm.

– Éhes vagy?

– Nem tudom.

Az arcizmai lazák, a feje húsz-huszonkét fokos szögben jobbra döntve.

– Álmodtál valamit? – kérdezi.

A szemembe néz, a pupillái tágak. Érdeklődés...

Csikós Attila: „Örökké”

(...) és tudta, mit jelent ébren lenni egy szűnni nem akaró szellemi álmosságban, mely mindent betakar, mint Pompejit a hamu, de azt nem tudhatta, hogy milyen az, amikor emberek sokasága csak azért ébred fel reggel, hogy álmodni és vágyakozni kezdhessen, és életét, becsületét áldozza fel a hírek, a tea, a kávé, a rádió hangjának valóságáért, és mélyebb és kizökkenthetetlenebb álomban töltse az életét, mint hősünk, aki, miután feladta a küzdelmet, hogy fenn maradjon a kiscsaj ébredéséig, és beleájult a saját magával folytatott lelkiismeretes párbeszédbe, gyakorlatilag az egész napot végigaludta, néha forgolódva, megébredve, de alapvetően nyugodtan és háborítatlanul, egy gyermekkori emlékét újraélve, mely emlék szerint a Badacsony hegye alatt kerékpározik haza az eső elől, de útközben mégis utoléri a zivatar, és elveri az eső, és boldog, mert még a szót is jó kimondani, és mert nyár van, és mert messze van az apja, és nem tudja bántani, és mert először tapasztalja meg, hogy milyen „bőrig ázni” (...)...

Koloh Gábor: Telefonközpont

Koloh Gábor: Kordon

Koloh Gábor: Taxi

Marno János: A szép molnárlány

Marno János: Fáklyatartó

Marno János: Holt idő

Marno János: Életmű

Marno János: Neheztelés

Simon Bettina: A csipesz

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2021.05.26.


A SZERK.


A SZERK.
Talán a hörcsögöknél

Magyarországon messze a Pfizer koronavírus elleni vakcinájából adták be a legtöbbet, az Európai Járványvédelmi és Betegségmegelőzési Központ legfrissebb adatai szerint több mint 3 millió dózist.

A SZERK.
Hazai pályán

Karikó Katalin tudósi nagyságához kétség nem fér. Az ő döntő jelentőségű részvételével megalkotott, koronavírus elleni védőoltás világszerte emberek millióinak jelentett (jelent) biztonságot, emberek sokaságának mentette meg az életét. Az ő közreműködésével előállított vakcinában bíznak a legtöbben Magyarországon, s világszerte. Ezért őt mindenkor megkülönböztetett, vitán felüli tisztelet illeti.

EGOTRIP


VÁRADI BALÁZS
Csak semmi politika!
A vírus és az adatok

Milyen adatokat érdemes a lakosság elé tárni a vírus terjedéséről? A kérdés legutóbb akkor merült fel, amikor a kormány koronavírus-tájékoztatási központja az oltás hatásait egy olyan, millióknak kiküldött tendenciózus táblázattal illusztrálta, amelyből éppen csak a kulcsinformációk hiányoztak (az érintettek életkora, az oltás és a megbetegedés időpontjának viszonya stb.).

PUBLICISZTIKA


KAPRONCZAY STEFÁNIA
A közös erő
A régi és az új civilellenes törvényről

Az Országgyűlés 2021. május 18-án elfogadta azt a törvényt, amely – eleget téve az Európai Unió Bírósága által még tavaly júniusban hozott ítéletnek – hatályon kívül helyezte az ún. külföldről támogatott szervezetekről szóló törvényt.

TILLMANN J. A.
Mindenütt a spájzban
A kínai kolonizáció és a helyi kollaboránsok

„Aki igazán ért a hadviseléshez, úgy foglalja el az idegen városfalat, hogy nem ostromolja meg – írja Szun-ce –, így fegyverek alkalmazása nélkül is biztosítani tudja magának az előnyöket. Ez a csellel való támadás törvénye.”

BELPOL


INTERJÚ
„Megmenthetnék a vasművet”
Kálló Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő a Dunaújvárost sújtó kormányzati intézkedésekről

Milliárdos bevételektől esne el a jövőben Dunaújváros, ha Iváncsa és Rác­almás területén – Gödhöz hasonlóan – különleges gazdasági övezetet hozna létre a kormány. Kálló Gergely, a térség országgyűlési képviselője szerint szimpla politikai bosszú áll a javaslat mögött. A politikust a Dunaferr-botrányról is kérdeztük.

MILLIÓKÉRT TERJESZTIK A FACEBOOKON A FIDESZ-PROPAGANDÁT
Alsó hangon

Philip, a patrióta lerántja a Gyurcsány-leplet; A kopasz oszt – a közösségi médiába fizetett politikai hirdetések formájában ömlenek a milliók az ellenzék lejáratását célzó propagandaanyagokra és arra, hogy növeljék Orbán támogatottságát a fiatalok körében.

AZ ORSZÁGOS ROMÁN ÖNKORMÁNYZAT SZABÁLYTALANSÁGAI ÉS BELSŐ HARCAI
Mi a román ma?


Szabálytalan pályázati végeredmény, törvénysértő kinevezés, belső harcok, a Békés Megyei Kormányhivatal beavatkozása nyomán törvényességi felhívás – mindez egyszerre jellemzi a Magyarországi Románok Országos Önkormányzatát. A honi román közösséget továbbra is sújtja az etnobiznisz.

KARÁCSONY GERGELY OKTATÓI-KUTATÓI PÁLYÁJA
A buborékon kívül

Bár a kormánymédia botcsinálta oktatónak nevezi, egykori hallgatói és volt kollégái tehetséges kutatóként és inspiráló tanárként emlékeznek Karácsony Gergelyre.

KRITIKA


RÁDIÓ
Lépés a korral
Friderikusz Podcast

„Az utóbbi időben egyre gyakrabban az jutott az eszembe, mi lenne, ha végre azzal foglalkoznék, ami tényleg érdekel” – e felvezetéssel indította útjára április végén a valahai televíziós műsorvezető az online videó-, illetve podcastsorozatát. A cím persze önmagában nem sokat árul el. Friderikusznak az elmúlt harminc évben nagyjából minden műsorát Friderikusznak hívták. Ugyanakkor felmerül, ha „végre” azzal akar foglalkozni, ami tényleg érdekli, akkor eddig vajon mivel foglalkozott?

KÖNYV
A megélt gondolat embere
Kis János: Szabadságra ítélve

A Kis János válogatott művei című sorozat újabb kötete azon beszélgetésekből készült, amelyeket Kis 2009 és 2017 között folytatott Meszerics Tamás és Mink András történészekkel. (Meszerics 2014-től az LMP képviselőjeként az Európai Parlamentben dolgozott, s már csak elvétve vett részt ezeken a találkozókon.) A könyv huszonhét fejezete Kis János pályáját a rendszerváltásig tárgyalja, de röviden szó esik az azt követő, sőt a jelen időszakról is.

KÖNYV
Hogy volt ennyi ideje?
Christopher Hogwood: Händel

Az angolul immáron több ki­adást megért mű hazai megjelenése egyértelműen hiánypótló gesztus. Egyáltalán: időszerű irodalom Händelről alig volt elérhető eddig.

TORRENTMOZI
Kiment a hidegre
Dominic Cooke: The Courier

Épp ráfordultunk a hatvanas évekre, Hruscsov fenyegetőzik, a hidegháború dúl, de a brit golfpályák fűvének nincsen párja. Ha az atomháború ki is irtja az emberiséget, na bumm, egy jó kis golf és utána egy ital a klubban bárkit jobb kedvre deríthet.

SZÍNHÁZ
A túlvarázsolt kastély
Závada Péter: A széplélek

Hattyúkirály, Mesekirály, Őrült Lajos: II. Lajos bajor király árulkodó ragadványnevei. A történet az ő életrajzából indul ki. Apjának, II. Miksának határozott pedagógiai elképzelései voltak a királyi sarjak neveltetését illetően, belefért az éheztetés, a hideg vízben fürdetés, a fizikai erőszak.

FILM

INTERJÚ
„Most éppen így”
Kocsis Ágnes filmrendező

A héten mutatják be harmadik nagyjátékfilmjét, az Édent. Egy magányos nőről szól, aki betegsége miatt él teljes elszigeteltségben, még az utcára is csak ormótlan védőruhában léphet ki. Noha a filmnek most, a járvány idején különös aktualitása van, a forgatókönyv már tíz éve készült, és a forgatás is a pandémia előtt zajlott le.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Nem hiába rollerezünk”
Virág Judit műkereskedő, galerista

Tovább bővült a Virág Judit Galéria. A névadó társtulajdonossal beszélgettünk a műtárgypiac helyzetéről, a kortárs művek felértékelődéséről, a hazai múzeumok vagy az MNB gyűjteményépítéséről, de szóba került az is, miért adja át a stafétát a lányának.

ZENE

INTERJÚ
„24 órás szolgálat”
Palotai Zsolt DJ

Hatvanadik születésnapját ünnepli a szakma nagy öregje, aki több mint harminc éve, a Tilos az Á megnyitóján állt először a pult mögött. Mára viszont szinte teljesen a perifériára szorult, elmondása szerint már a járvány előtt is úgy érezte magát, mintha karanténban lenne.

MI A KOTTA?
Hogy szoktak itt brácsázni?

Klasszikus zenei programajánló a 2021/21. hétre

RÉS A PRÉSEN
„Augusztus végén hajóra szállunk”

Bacsó Kristóf zenész, zeneszerzővel beszélgettünk.

SORKÖZ


INTERJÚ
„Kozmopatrióta és lokálpolita vagyok”
Balla D. Károly író

2017-ben döntötte el, nem használ többé ly-t az írásaiban. Tréfának indult, de azóta is tartja magát ehhez. A kárpát­aljai írót hagyománytiszteletről, a nyelv védelméről és az ukrajnai nyelvtörvényről kérdeztük. Írásban válaszolt.

VISSZHANG

VISSZHANG: LEMEZ
Paul Weller: Fat Pop (Volume I)

A modfaternek becézett Paul Weller nem az a típus, aki kertészkedéssel töltötte a lockdownt: mindössze tíz hónappal legutóbbi lemeze után máris új anyaggal jelentkezik.

VISSZHANG: KÖNYV
Shona Innes
A család olyan, mint egy süti; Az élet olyan, mint a szél

Sokféle családdefiníció létezik. A gond akkor kezdődik, amikor a szó akarva-akaratlan kirekesztő címkévé válik.

VISSZHANG: LEMEZ
Chai: Wink

A négytagú japán női zenekar eddigi pályafutása maga a tündérmese, jeles dance-punk elődöket megidéző, energikus zenéjük pár év alatt levette a lábáról a világ furapop-rajongóit.

VISSZHANG: FILM
A halottak hadserege

A zombifilmek királya, George A. Romero négy éve halott, a felé intézett főhajtás Zack Snyder részéről pedig csak úgy lehetne még tiszteletteljesebb, ha a főcímben maga a Mester tűnne fel, amint jellegzetes szemüvegében egy szuperlassításban kitépi valamelyik szerencsétlen gigáját.

VISSZHANG: KÖNYV
Vida Kamilla
Konstruktív bizalmatlansági indítvány

A fiatal szerző költészete akkora távolságokat jár be a magyar kultúrán belül, hogy azt egy ván­dor­albatrosz szárnyfesztávolságához lehetne hasonlítani.

VISSZHANG: FILM
Oxigén

Az eddig főleg horrorban utazó Alexandre Aja (Magasfeszültség, A sziklák szeme, Szarvak) legújabb sci-fije csak egyszer nézhető darab, ez esetben viszont kiválóan elszórakoztatja nézőjét.

VISSZHANG: LEMEZ
Víkingur Ólafsson: Re­flections


A The New York Times kritikusa által „Izland Glenn Gouldjának” nevezett harminchét éves, Reykjavíkban született zongoraművész az utóbbi esztendők egyik nagy felfedezettje.

VISSZHANG: FILM
Nő az ablakban

A címbéli nő Amy Adams, és ha ő néz ki egy – földi halandó számára nem is e világi – New York-i brownstone épület ablakából, hogy fényképezőgépével kémlelje a szomszédokat, az már félsiker, gondolhatnánk.

INTERAKTÍV

Szüret 2021/21.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

Egy hét kultúra 2021/21.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Egy hét tudomány 2021/21.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

TÉVÉSMACI
De, lóverseny!

Amikor Sztupa és Troché utánozták egymást, a különbség ég­re kiáltott.

LÉLEK

COVID-TÖRTÉNET, BOLDOG BEFEJEZÉSSEL
A jó szó gyógyít

Van abban bármi meglepő, hogy ha egy beteghez szeretettel szól a családja, ő ettől jobban lesz? A hétköznapi életben nincs. És egy intenzív osztályon? Az orvosok közül is sokan úgy gondolják, hogy ennek nincs is értelme, hisz a beteg úgysem hallja. Az alábbi történet rácáfol erre.

TUDOMÁNY


INTERJÚ
„Túlnyomórészt munkások”
Olivier Wieviorka történész, az École normale supérieure professzora a francia ellenállásról

Franciaországban az ellenállást a II. világháborút követő évtizedekben a náci megszállók elleni nagy nemzeti összefogás hősies mozgalmaként ünnepelték. A későbbi történeti kutatások aztán erősen árnyalták ezt a képet. A korszak egyik legismertebb kutatóját a május 27-i ünnep, az ellenállás nemzeti napja alkalmából kérdeztük.

BŰN

AZ INTERNET BUGYRAI
Lámpással a sötétben

A dark web azokat a helyeket jelöli az interneten, ahová nem látnak be a keresők, nem tévednek be véletlenül a hétköznapi felhasználók. A net sikátorairól, feketepiacairól van szó, az olyan, állam elől elzárt területekről, amelyek a kiberdisszidenseknek nyújtanak menedéket.

ORVVADÁSZAT JÁRVÁNY IDEJÉN
Lövöm a rigót

A természetvédelmi szakemberek szerint a járvány alatt felvirágzott az orvvadászat, még ha a rendőrségi statisztikák ezt nem is igazolják. Mi hajtja a vadorzót, és miért nehéz lefülelni?

GASZTRO

ÉTEL, KIHORDÓ
Senbazuru Bistro


Japánban a szerencsét nem a malac túrja ki, hanem az ezer évig élő darumadár hozza, a senbazuru kifejezés is ehhez kötődik.

CHILI&VANÍLIA
Tőtikék

Töltött karalábélevél citromos-joghurtos karalábémártással

PÖRKÖLT - MAGYAR HANG AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.05.27.A TARTALOMBÓL:

– Pörkölt – Forgács István és Vona Gábor vitája az egyre több helyen többségbe kerülő cigányság polgárosításáról, bentlakásos iskolákról és a problémák szőnyeg alá söpréséről

– Nőttek a diákok közti különbségek – Csapó Benő Prima Primissa díjas neveléstudományi kutató szerint évvek kemény munkájára lesz szükség, hogy a lemaradásokból valamennyit ledolgozzunk. Interjú

– „Mi, felnőttek sem vagyunk ugyanazok az emberek” – Drámaian ronthatott a járványhelyzet a serdülők pszichés állapotán. Az iskolai nyomás nem segít

– Az iváncsai Herkules – A Fejér megyei faluban nem mindenki örül az akkumulátorgyár érkezésének. Riport

– Kerülik a rendőri pályát a fiatalok – Divatba jött a 10 hónapos gyorstalpaló, az állomány 70 százaléka a felmondását fontolgatja

– Matolcsy behúzná a féket, Varga még nyomná a gázt – A napokban újra felszínre törtek a a Magyar Nemzeti Bank és a Pénzügyminisztérium közötti ellentétek

– Egy oltás is elég lenne a fertőzésen átesetteknek – Bizonytalanságot keltenek a változó ajánlások

– Másfél évtized után közelíthetünk Európához – Egy világjárvány és harmincezer halálos áldozat kellett ahhoz, hogy az Orbán-kormány az ország mindenkori gazdasági teherbírásához mérten végre növelje az egészségügyi ráfordításokat

– Reménypalánták – Felszántott könyvtárudvar és fodormenta. Vissen tartott gyermeknapot az Age Of Hope. Riport

– Hogyan lett Lukasenka „légi kalóz”? – A gépeltérítéssel mindenkinek megüzente, hogy tervei szerint akkor és úgy távozik a hatalomból, amikor és ahogy ő akarja

– Súlyos tanulópénz volt Netanjahunak a gázai kaland – Belpolitikai téren sokat nyert, de sokkal az egyenleg külpolitikai oldalon

– Romániába mennek a magyarok a Pfizerért – Szép számban mennek külföldiek, köztük magyarok is a nagylaki határátkelőn kialakított oltópontra

– Ki borítaná újra lángba a Balkánt? – Belgrádi utunk során a titokzatos diplomáciai feljegyzések nyomába eredtünk. Riport

– Az újrakezdés zarándoklata – Bátor döntést hoztak a román hatóságok, amikor engedélyezték a tömeges részvételt az idei csíksomlyói búcsún. Riport

– Kényszerből az egyház élén – A 15 évre ítélt Grősz József püspök különböző kényszerkörülmények miatt négyszer állt a katolikus egyház élén

– Verses zsindelytető és a hit vasbeton fala – Negyven éve halt meg Pilinszky János

– Vadkaninvázió Amerikában – Hatmillióan csatangolnak a szántóföldeken, és milliárd dolláros károkat okoznak évente. Szívesen kiirtanák őket, de mérgezésük járulékos veszteségekkel jár

– A szabadságot is szokni kell – Szerte a világon oldják fel a korlátozásokat, talán ideje lenne lassan visszatérni a normális élethez. De menni fog-e ez mindenkinek?

– Az éneklés gyógyít – Sebő Ferenc a popzene és a népzene rokonságáról, a tánc hiányáról és Berki László Mercedeséről. Interjú

– Hollywood rókája – A modern filmipar egyik megteremtője, William Fox Tolcsváról indulva hódította meg Amerikát

 Nem robot, „csak” egy úszófenomén – Interjú Kliment Kolesznyikovval, a budapesti úszó-Eb orosz sztárjával

– Felborult a világ tisztes rendje – Puhl Sándor emlékére

Bűvös Szakács – Molnár B. Tamás és Bittera Dóra melléklete:
– Extrahált monarchia
– Érlelt zellergumó (Sebastian Frank)
– Gombahasé zöldségbesamellel és zöldsalátával (Sebastian Frank)
– Eper tejföllel (Sebastian Frank nyomán)
– Írós sült hal (Josh Niland)
– Grillparadicsom (Sebastian Frank)
– Lucskos káposzta (Dudás Péter nyomán)
– Egy oldalon rántott töltött paprika, citrusos pecsenyelé (Takács Lajos)
– Paradicsomos tüdőtokány
– Fehér hurka (Palotai Csaba)

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: Nincs választás
– Gulyás Balázs: Magyarország felszámolása 4. – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Reichert János: A Fidesz-kereszténységről
– Ficsor Benedek: A hír egyébként igaz – Álláspont
– Mangel Gyöngyi: Magyarország környezeti gyarmatosítása 3.0 – Tavaink a NER kezében
– Pápay György: Van-e politikai jelentősége az ügynökkérdésnek? – Több a zászló
– Tarnay Kristóf Ábel: Fél év ifjúpolgárság
– Híd Jenő rajzol: Megkönnyebbülés
– Pethő Tibor: Vegykém – Ószleng
– Gazda Albert: A fű kövér
– Dévényi István: Tragédia
– Marabu: Huj! Huj! Huj!

Tárca:
– Kiss Noémi: Utazás bálnaháton Óperenciába
– Szenczi Tóth Károly: Bulvár

Kritika:
– Mindenképp korszakhatár – Vírus után a világ. Szerk.: Kőrössi P. József és Zámbó Kristóf
– Vegy-es érzelmek – Braun Tibor: A szerelem molekulái
– A dolgoknak az a dolguk, hogy tönkremenjenek – Easttowni rejtélyek, HBO
– Marx felelőssége – Kornai János: Töprengések
– Humor nélkül – Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

ITT OLVASHATÓ

MI A SZEREPE AZ ELLENZÉKNEK A KÖLTSÉGVETÉSI VITÁBAN?

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2021.05.27.


Színház az egész világ, és színész benne minden férfi és nő, idézhetnénk Shakespeare örökbecsűjét, de mindjárt le is fordíthatnánk a hazai politikai teátrum működési sajátosságaira: színház a parlament és színész benne minden képviselő. Akik a kormánypárt padsoraiban ülnek, kénytelenek beérni, hogy a bólogatók kórusában a helyük, míg az ellenzékieknek ennél is hálátlanabb szerepet osztanak. Amióta a Fidesz a hatalom közelébe került, lépten-nyomon azt bizonygatja, hogy ellenzék nélkül is lehet az országot vezetni. Aki figyelemmel kíséri általában a parlamentben folyó költségvetési vitákat, azt látja, hogy az ellenzék „hivatalból” módosítana, átcsoportosítana, a kormánypárt pedig ugyanazzal a lendülettel – érdemi megfontolás nélkül – elutasít mindent, ami a túloldalról érkezik.


Ebben a felállásban érdemes egyáltalán energiát fecsérelni a vitatkozásra? – kérdeztük Katona Tamást, korábbi pénzügyi államtitkárt, aki számos költségvetési tárgyalás résztvevője volt már.

– Nem arról van szó, hogy az ellenzék azért vonja kétségbe a költségvetés számait, mert ez „hivatalból” a dolga. A költségvetés vitája egyben alkalmat ad arra is, hogy az ellenzék véleményt mondjon a regnáló kormány gazdaságpolitikájáról, és érzékeltesse a választókkal, hogy hatalomra kerülve milyen változásokat vezetne be a bevételek illetve a kiadások elosztásában. Ha komolyan vesszük a demokráciát, akkor az alternatívák felmutatásának fontos szerepe volna. De aligha lehet elvonatkoztatni a hazai viszonyoktól. Az elmúlt tíz évben minden javaslat pusztába kiáltott szó maradt...

A STÁDIUM 28 KÖR ÁLLÁSFOGLALÁSA A FUDAN-HUNGARY PROJEKTRŐL

STADIUM28.HU
Szerző: STÁDIUM28 KÖR
2021.05.26.


A Stádium 28 Kör állásfoglalása a Fudan Hungary Egyetem ügyében

A Stádium 28 kör tagjait mély aggodalommal töltik el a Fudan Egyetem budapesti kampuszáról, a Fudan Hungary Egyetem megalapításáról szóló hírek. Példátlan módon, nem a szuverén államok és egyetemek viszonyára, hanem hűbéradóra hasonlít, ahogy a magyar állam teljeskörűen vállalja a Fudan Hungary Egyetem felépítésének és működtetésének költségeit. Nyugtalanító, hogy az adófizetői pénzekből vállalt működtetési költségek ellenére a tervezett alapítványi keret véglegesen kivonja az egyetem felügyeletét a magyar állam hatásköréből. Az eddigi információk alapján nem ismerjük a kutatási ágakat, a tanítás kapcsolatát más magyar egyetemekkel, nem tudjuk, hogy az egyetem zárt, tiltott városként akar-e működni, vagy lenne-e kapcsolata a várossal és az országgal. Sajátosnak tartjuk, hogy a CEU, a szabad nyugati világ értékrendjét valló és a magyar adófizetőknek semmilyen költséget nem jelentő egyetem elüldözése után a magyar kormány az adófizetők pénzéből kíván finanszírozni egy olyan egyetemet, amely a Kínai Kommunista Pártnak elkötelezett. A tervezet elvonja a korábban a Diákvárosnak szánt Duna-parti területet, és nem ad garanciát széleskörűen használható közösségi terek létrehozására. A hazai egyetemek versenyképességét nemhogy nem növeli, de erősen csökkenti a Fudan Hungary Egyetem kiemelt támogatása, amely jelentős pénzügyi elvonást eredményez a magyar egyetemektől. Fontos szempont, hogy a részletes tervezetről a végleges döntés előtt hiányzik a nyilvános szakmai és társadalmi vita. A fentiek alapján jelen formájában a Fudan Hungary Egyetem létrehozásának tervét elfogadhatatlannak tartjuk.

ÚJABB TÖBBLETMILLIÁRDOKAT CSOPORTOSÍTANAK MÉSZÁROS LŐRINC ÉRDEKELTSÉGEIHEZ A KORMÁNYPÁRTOK

NÉPSZAVA
Szerző: MARNITZ ISTVÁN
2021.05.28.


A kormány, illetve a Fidesz-KDNP halk törvénymódosításai révén az állami MVM és a német E.ON kárára csökkentik az idén a kormányfői jóbarát érdekkörébe került kelet-magyarországi energiahálózatok adóját.


Újabb többletmilliárdokat csoportosítanak Mészáros Lőrinc érdekeltségeihez a kormánypártok a közműadó-szabályok módosítása révén. A hangtalanul előkészített lépés kárvallottja nem az állami költségvetés - amely ragaszkodik eddigi adóbevételeihez -, hanem az állami MVM és a német E.ON. 

A víziközművekhez hasonlóan egységes szint helyett sávosan állapítanák meg az áram- és gázvezetékhálózatok hossza után a közműcégek által fizetendő adót is – derül ki a parlament előtt fekvő, igen sokrétű energetikai módosítócsomaghoz az általános vita után a törvényalkotási bizottságban csütörtökön benyújtott és elfogadott kormánypárti módosító iratból. 

Az Orbán-kormány 2012-ben – akkor még a rezsiharc hevében - vetett ki a közműcégekre vezetékeik hossza alapján országosan egységes adót. Ez összességében tízmilliárdos nagyságrendű kiadást okozott a – víz- és csatornahálózatok kivételével – akkor még többnyire külföldi hátterű közműveknek. Már akkor több – akár kormánypárti – megszólaló is bírálta a sarc egységességét. Hisz a ritkán lakott térségekben értelemszerűen kisebb bevételből hosszabb hálózatot kell működtetni. A felszólalók elsősorban a mindvégig közösségi – állami vagy önkormányzati – hátterű víziközművek védelmére keltek. Ugyanakkor a kormánynak egész tavalyig nem akaródzott ezen változtatni. Ám miután az önkormányzati választások során a nagyobb városok lakói az addigi fideszes vezetőket többnyire ellenzékiekre cserélték, a kabinet hirtelen átérezte a ritkábban lakott, jellemzően kormánypárti kézen maradt térségek víziközmű-szolgáltatóinak panaszát. A módosítás lényege, hogy míg az állam oldaláról nézve az adóbevétel szintje összességében nem módosul, a befizetők közötti arányok e szempont szerint változnak. A lépés a legkomolyabb érvágást „természetesen” a fővárosi vízműveknek okozta, amelynek közműadója - a sűrű beépítettség okán – 729 millióról 3,2 milliárdra ugrott...