2016. december 4., vasárnap

IMA A GYERMEKEKÉRT

TANÍTANÉK MOZGALOM
- SULYOK BLANKA BLOGJA
Szerző: Sulyok Blanka
2016.11.27.


Engedjétek hozzám jönni a gyermekeket!” – vajon eszébe jutnak-e ezek a jézusi szavak a miniszterelnökséget vezető miniszternek, mikor azt mondja, hogy „az oktatás legfontosabb szereplői az egyházi intézmények”?

Az oktatás legfontosabb szereplői a gyerekek. Akiknek legfeljebb, ha 10%-a tanul egyházi intézményben. A többiek egy lebutított, szakmai és emberi szempontból is ezer sebből vérző rendszerben küzdenek a túlélésért. Akik mögött támogató, szerető család áll, ők jó eséllyel túlélnek, de még így is szerezhetnek életre szóló sérüléseket. Az elhanyagolt, támasz nélküli gyerekeken jelenleg csak a csoda segíthet. Nem vallási-világnézeti hovatartozás kérdése, hogy megérinti-e a szívedet Gyarmathy Éva pszichológusnő imája.

Ima a gyerekekért:
  • Adj a gyerekeknek okosan szerető szülőket, hiszen a feltétlen elfogadás és az értelmes szabályok egy életen át tartást adnak nekik. 
  • Adj a gyerekeknek biztonságot, táplálékot és egészséges környezetet, mert a testi fejlődés a szellemi fejlődés alapja. 
  • Adj a gyerekeknek derűs, nyugodt felnőtteket, mert a harmónia megsokszorozza a lelki erőket.
  • Adj a gyerekeknek a tanulásukat bátorító, erősítő oktatást, hogy szeressenek tanulni, mert az ember a tanulás által emelkedhet fel.
  • Adj a gyerekeknek autonóm nevelőket, mert autonóm nevelő tud autonóm, tetteiért felelősséget vállaló emberekké nevelni.
  • Adj a gyerekeknek nagyon sok szabad tevékenységet, mert ennek során ismerik meg önmagukat, környezetüket és lehetőségeiket.
  • Adj a gyerekeknek társakat a tanuláshoz, mert egymástól könnyebben tanulnak, mint a felnőttektől.
  • Adj a gyerekeknek sokfélé életkorú társat, hogy együtt tevékenykedhessenek, mert a természetes gyerekközösségben gyakorlatban ismerik meg a társadalmi szabályokat.
  • Adj a gyerekeknek nyílt, hazugságmentes társadalmat, ami nem manipulációra, szolgalelkűségre és mások érdekeinek megsértésére tanítja őket, hanem együttműködésre, a hosszú távú közös érdekek megkeresésére.
Mondd meg, kiért imádkozol, és megmondom, ki vagy.

ITT OLVASHATÓ

BUDAPESTET MÁR ELVESZÍTETTE A FIDESZ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2016.12.04.


Mintha két Magyarország lenne.

Ugyanaznap, amikor megjelent a Nézőpont Intézet felmérésének
eredménye, miszerint a pártok versenyében utcahosszal vezet a Fidesz, a Publicus arról közölt adatokat, hogy a fővárosban a baloldal van előnyben.

A Nézőpont szerint a teljes népességben Fidesz-KDNP 32, a Jobbik 12, az MSZP 7, a DK 5, az LMP 3, az Együtt, a Liberálisok Kétfarkú Kutya Párt 1-1 százalékon áll. Erre ugyan mondhatjuk, hogy a kormány céljai érdekében torzították az adatokat, azonban nagyjából megegyeznek a konkurens cég a baloldali Vasárnapi hírekben közölt
számaival.

Ugyanakkor, ha csak Budapestet tekintjük, akkor - bár a fővárosban is a kormánypártok támogatottsága a legmagasabb - egy baloldali összefogás már megelőzné a Fideszt...


ITT OLVASHATÓ

DE AKKOR MIÉRT FÁJ, AMI NINCS?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsa
2016.12.04.


Vendégszerzőnk írása a női lét egyik fontos állomásáról - változásáról - szól. Őszintén, hitelesen, nem kendőzve az érzéseket:

Nem leszek többé nagylány. Részemről OK!


Az igazat megvallva az utóbbi évek hormonális hullámvasútjára nem vágyik ép eszű ember, főleg, ha felrémlenek azok a helyzetek, amikor a környék pillanatok alatt egy súlyos karambol helyszínére hajazott, inkább hagyjuk…

Maradjunk abban, hogy ez a szakasz lezárult. Nézzük a lényeget, nem halogattam a végtelenségig a szaporodást (mint mostanság divatos), ideje korán meg- át- és túléltem, nem mulasztottam. Kaptam lehetőséget arra, hogy anya legyek, éltem vele, két gyönyörű gyermekem van, mára már mindkettő családot alapított, van egy tündéri kis unokám, májusra ígérik a következőt.

Nem kívántam több gyermeket. Nem tudom, hogy mi lett volna ha, de így ahogy volt, ezzel a kettővel éppen megelégedtem. Tudom, hogy ez az elképzelésem most nem egyezik a divatos társadalompolitikai lózungokkal, de egyrészt túl vagyunk rajta, másrészt nem bírnám komolyan venni, hogy valaki, egy az én világomtól ennyire távolálló, kívülálló idegen nekem ezt majd megmondja. Számomra a szaporodás most és mindörökké magánügy és saját döntés.

Nem kívánok új családot alapítani, eszembe nem jutott, hogy egy fiatal férfinak, vagy egy idősebbnek most gyorsan még szülhettem volna, az idén volt a harmincadik házassági évfordulónk.

Nem vágytam rá, hogy tökéletesítsem a szülési technikámat, bár ezt az érvet is hallottam már későbbi gyermekvállalásnál, de képtelen voltam azonosulni vele. Tudom, van az ismerőseim között is, aki végtelen könnyedséggel szült, olyan is, aki az egész terhességet végig szenvedte, de nem gondolom, hogy azért kellene gyermeket hozni a világra, hogy abban a pár órában bemutassam, milyen sportosan tudok lihegni, vagy mondjuk kinyomni. Nonszensz.

Tudós kollégáim szerint, ha mindent, ami fontos volt az adott életszakaszban, mélyen átéltem, nem marad hiányérzetem, kipipálhatom, nem veszélyeztet a kapuzárási pánik.

Minden rendben, remek. De akkor mégis miért fáj, ami nincs?

...
ITT OLVASHATÓ

ROGÁN CSOK JAVASLATÁNAK ELSŐ PONTJA MEGIDÉZI A DEVIZAKÁROSULTAK SZELLEMÉT! EZÉRT NEM JÓ ÖTLET ÁTALAKÍTANI A SZABÁLYT...

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.12.03.


A portfolio.hu írja, hogy a Miniszterelnök KAbinetiroda a jövő év elején két javaslatot tesz a kormánynak:
 
1. a teljes CSOK támogatást önrészként figyelembe lehessen venni
2. a lakásvásárlás önrészét vissza lehessen igényelni az SZJA-ból
 
Nagyon veszélyes javaslat, ugyanis
 
Általános szabályként elmondható, hogy a bankok a saját maguk által megállapított hitelbiztosítéki érték maximum 80%-áig hajlandóak finanszírozni, azaz hitelt adni. Ez önmagában azt jelenti, hogyha 10M forintért akarunk lakást vásárolni, akkor maximum 8M forint hitelt kaphatunk rá (másik eset, ha pótfedezetet vonunk be). 
 
A CSOK támogatás legfontosabb feltétele, hogy legyen gyerek. Kedvezményként "be lehet igérni" a gyerek, gyerekeket. Az ígéretért cserébe előre felhasználhatjuk a támogatást.
 
Viszont ha nem teljesítjük ezt a kötelezettségvállalást, akkor vissza kell kamatostul fizetnünk a pénzt. Azzal a jogalkotó (eddig legalábbis) tisztában volt, hogy a legtöbb család nem lesz képes hirtelen x millió forintot (extrém esetben 10M forintot) egy összegben kifizetni. 
 
Ha nem tudja a család visszafizetni a CSOK támogatást, akkor két lehetőségük van:
 
A, eladják az otthonukat és reménykednek benne, hogy 0-án ki tudnak szálni (ebből kéne a hitelt is kifizetni)
 
B, a bank átalakítja a CSOK támogatást jelzálogalapú hitellé és a továbbiakban ennek a törlesztését is fizetni kell.
 
Innentől kezdve nyilvánvaló, hogy a rendszer kockázata a bevállalt, de teljesítetlen gyerekek után maradó CSOK pénzek. Az A verzió azért nem reális, mivel politikailag nagyon rossz utóhangja lenne. Marad a B megoldás, amivel meglenne az esély minden érintettnek a pénzre. 
 
Viszont ebben az esetben a bank már eleve úgy adja oda a hitelt, hogy a legrosszabb eshetőséget kalkulálja. Azaz úgy számol, hogy a megelőlegezett CSOK támogatást vissza kell szednie és erre hitelt kell majd nyújtania, aminek a fedezete az ingatlan lesz!
...

112 MILLIÁRD FORINTOT NYERTEK A FIDESZ-KÖZELI OFFSHORE CÉGEK A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYEKKEL

A BETŰ SZABADDÁ TESZ BLOG
Szerző: kameszka01
2016.12.04.


A letelepedési kötvény programjának köszönhetően több mint 112 milliárd forintot nyertek a Fidesz-közeli offshore cégek, miután csak nekik van joguk az állampapírokat lejegyezni. Ebből 34 milliárd forint közpénznek tekinthető a túl drága kamatok miatt, amit szintén a magáncégek kapnak meg. Október végéig több mint négyezer külföldi vett részt a programban, családtagokkal együtt több mint tízezer bevándorló kapott tartózkodási, illetve letelepedési engedélyt- írja az mno.hu...

ITT OLVASHATÓ

TANODA?

TANÍ-TANI ONLINE
Szerző: Lencse Máté
2016.12.04.


Válasz Lannert Judit Kölökneten megjelent Kellenek-e tanodák? című írására.

Izgalmas az írás időzítése. A tanodapályázat problémás eredménye, a furcsa reakció az Emmi részéről – elismerve a hibát új kiírás, de a korábbi nyertes lista megtartása – talán azt eredményezte, hogy a szakmán kívül is megismerkedtek a tanoda szóval néhányan. Nem gondolom, hogy többen tudnák, hogy mi a tanoda – tartalmilag ezzel kevesen foglalkoztak –, de biztosan többen tudnak arról, hogy létezik ez a műfaj, és hogy ez valami pedagógiai dolog, és talán az is átment, hogy hátrányos helyzetű gyerekekhez, fiatalokhoz van köze. Lannert az első bekezdésben tisztázza, hogy most nem erről lesz szó, nem sajnálkozunk, nem felháborodunk, inkább megkérdőjelezzük ennek az egésznek a létjogosultságát, ahogy a cím is mutatja. Izgalmas időzítés, izgalmas témaválasztás, ami akár szakmai beszélgetéshez is vezethet. Próbáljuk meg!

Lannert Judit régóta foglalkozik a témával és nem először teszi fel ezt a kérdést. Jelen írás azonban csak a Kölökneten megjelent bejegyzésre reagál, ahogy – feltételezhetően – az átlagolvasó sem olvas utána az egyes kijelentéseknek, bőven elegendő számára ez a néhány bekezdés az ítéletalkotáshoz. Így tehát hiába árnyalja néhány korábbi előadás, írás a megtett állításokat, itt önmagukban állnak. Így kezelem őket én is. Az
Igazgyöngy Alapítvány Toldi Tanodájának szakmai vezetőjeként többször is közvetlenül megszólítva éreztem magam, ahogy munkatársaim is, így kénytelenek vagyunk reagálni, hol egyetértve, hol kérdezve, hol vitatkozva. Sokat gondolkodtam a válaszon, hiszen akár hozzászólásként is véleményt formálhattam volna az írás állításaival kapcsolatban, végül azonban jobb megoldásnak tűnt – a téma fontosságát és aktualitását figyelembe véve – egy önálló szöveg.

Összefoglalva, egyszerűsítve innen indul az írás: az iskola rossz, azon kellene javítani, nem iskolán kívül megoldani a problémát. És még egy súlyos állítás – kétszer is kiemelve –, hogy ez eddig senkinek sem tűnt fel. És bár ezelőtt értetlenül állok, hiszen talán ez az egyik leggyakoribb vitatéma, amihez nekem szerencsém van, és számos írás is foglalkozik ezzel (például a
Taní-tanin is), nem feltétlenül ezzel szeretnék foglalkozni. Lannerttel szemben tehát éppen azt állítom, hogy túlságosan sokat beszélünk arról, hogy nem lenne szükség tanodára, ha jól működne az iskola, hiszen ez az egyik olyan alapállításunk, ami miatt túlságosan az iskola határozza meg a tanodát, amit pedig a szakemberek többsége problémának tart, például maga Lannert is. Ez pedig egy sokkal általánosabb kérdéshez vezet vissza, oda, hogy mi is a tanoda. Nem véletlen a címválasztásom: nincs magabiztos válaszom – pedig részt vettem a TanodaPlatform definícióalkotási folyamatában –, inkább csak kérdések sokasága. Abban viszont biztos vagyok, hogy Toldon, egy 300 fős zsáktelepülésen akkor is lenne értelme egy tanodának, ha történetesen az iskola rendben működne. Sok – egyébként nem kedvelt – feladatunktól megszabadulhatnánk, de például szabadidős programok biztosításában, teljesen egyénre szabott tanulástámogatásban, integrációban továbbra is lenne mit nyújtanunk. Vagy például megvalósíthatnánk egy olyan társasjáték-pedagógiai műhelyt, amire jelen feladatok mellett nincs lehetőség.

Abban nincs vita, hogy az iskolarendszer rossz, és hogy erre kellene elkölteni a pénzeket – én meglepődnék, ha találnánk olyan tanodával komolyan foglalkozó szakembert, aki ezzel nem ért egyet –, és abban sincs, hogy a tanodák iskolásítása, egy árnyékiskola rendszer létrehozása óriási hiba. Ugyanakkor ebből nekem inkább következik az, hogy meg kellene találni a tanodák valódi funkcióját, azokról kellene beszélni és azon kellene dolgozni, hogy minél többen közeledjenek ehhez és nem arról, hogy egy rossz koncepciónak van-e értelme...


ITT OLVASHATÓ

AZ EMBERISÉG TÖRTÉNETE A VULVA TÖRVÉNYEIBEN ÉS VÁGYAIBAN FOGANT

KÖNYVESBLOG
Szerző: Könyvesblog
2016.12.02.


A női nemi szerv, ez a civilizáció kezdete óta tiltott hús, a férfiak félelmeinek táplálója, a gyönyör és a születés eszköze, egyszerre gerjeszt vágyat és gyűlöletet. Mind a mai napig ki szokás átkozni, hol gúny, hol imádat tárgya. Amennyit bántják, annyit dédelgetik is, és mindig felelnie kell valamiért. Tiltakozására erőszak a válasz. Egész családok - sőt egy-egy egész nemzet - tiszteletének tárgya, máskor pedig sebészetileg némítják el, hogy ne tehessen szert túl sok szabadságra. A költők magasztalják, a festők másolják - az emberiség története a vulva törvényeiben és vágyaiban fogant. Miközben akaratát, vágyait és törvényeit hol a politika, hol a vallás, hol egyes férfiak próbálták előírni.

A fergeteges antik istennőktől a nácizmus és a G pont felfedezése közti összefüggésig, az ifjú Voltaire és az erényöv konfliktusától a Playboy és a Penthouse fanszőrháborújáig: Diane Ducret, aki a történelmet női szemmel láttató könyvek szerzőjeként világszerte, így nálunk is nagy sikert aratott már, ezúttal bizony nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a női nemi szerv kultúrtörténetét írja meg. Választása telitalálatnak bizonyult: könyve magával ragadó szenvedélyű, mégis kifogástalanul dokumentált, lebilincselő olvasmány.
Olvass bele a kötetbe:
 
 
 

PUTYINHOZ FORDULNAK AZ EURÓPAI ÉS AMERIKAI SZÉLSŐSÉGESEK - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92.9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2016.12.04.


Európai és amerikai szélsőségesek Putyinhoz fordulnak a nyugati értékek védelmében.Egy sor fehér, etnocentrista, nacionalista, populista és neonáci szemében az orosz elnök a fehér lovag: az erő, a faji tisztaság és a hagyományos keresztény értékek jelképe, miközben szerintük a világot az iszlám, a bevándorlás és a gyökértelen kozmopolita elit fenyegeti.

Ugyanakkor Oroszország hangja felerősödik a nyugaton az általa finanszírozott kutató intézetek, az Ortodox egyház és az olyan állami média segítségével, mint a Russia Today vagy a Szputnyik. Putyin az utóbbi években külföldön a konzervatív és nacionalista csoportokhoz fordult, mondván, hogy mellettük áll a melegekkel és az erkölcsi rothadás más tényezőivel szemben. Krekó Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy a Kreml anyagi és logisztikai támogatást ad a szélsőjobbnak Nyugaton tudósít a New York Times. Azt azonban még nem sikerült bizonyítani, hogy a Jobbik és más szélsőséges pártok pénzt kaptak Moszkvától, leszámítva a Nemzeti Frontnak nyújtott hitelt. Oroszország abban is egyetért a szélsőjobbos csoportokkal, hogy félre kell állítani a hagyományos elitet, mivel az támogatja a globalizmust és az olyan intézményeket, mint a Nato és az EU. Krekó szerint ez Európában azt jelenti, hogy az oroszok igyekeznek káoszt előidézni. De az is idetartozik, hogy elérje a szankciók enyhítését...


ITT OLVASHATÓ

NEM FREE AHMEDET, HANEM FREE IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁST KELL KÖVETELNI

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.12.03.


A határkerítés és a jogi határzár, amelynek lényege, hogy visszatartsa az esetleges háború elől menekülőket, nem csak “Magyarország megvédésére” volt kitalálva. Az is a feladata volt, hogy a kormányzati menekültek elleni uszító propagandának táptalajt teremtsen, konfliktusokat állítson elő, majd azt az ítéletet, amely Ahmed H-t sújtotta: 10 év fegyház és örökös kitiltitás az országból.

Ahmed H-t ugyanis minden bizonnyal el kellett ítélni, megdobálta a rendőröket - bár arra nincs bizonyíték, hogy eltalált-e valakit, és a felvételeken az sem látszik, mit dobott a rendőrök irányába. Bár az is előfordult aznap Röszkénél, hogy csitította a tömeget, olyan is volt, amikor a határon való átkelésre biztatta társait. Ha a magyar jogtörténetet nézzük, 2006-ot vagy más eseményeket, ez egy felfüggesztett börtönbüntetést ért volna, 2-3 éves ítélettel. Csakhogy ő az elképzelt “menekült”, a bíróság nevetséges módon hivatkozott is vallására, az ítéletet lényegében rasszista ítéletté téve. Ahmed H. azért kapott 10 évet, hogy a kormányzati propaganda bizonyítsa, fennáll az a veszély, amit az agyunkba próbál sulykolni. Ahmed H szörnyű helyzete mellett a másik probléma az, hogy az igazságszolgáltatás asszisztált ebben az ügyben a propagandának.

Emlékezhetünk, mielőtt Ahmed H. a Fidesz által tavaly átírt törvények következtében “terrorista” lett volna, kirendelt védője szerint fel se merült a terrorizmus vádja vele szemben. Tanúként hallgatták ki többször, és nem kérdeztek tőle olyat, ami a terrorizmus vádjával kapcsolatos lett volna. Majd tavaly novemberben hirtelen leváltották kirendelt védőjét, és pár óra múlva Ahmed H-t már terrorizmussal vádolták meg.

A tárgyalás során nem hallgatták meg a védelem tanúit. Hiába volt több külföldi újságíró, aki azt állította, hogy Ahmed H. nem uszított, hanem csitította a tömeget (ahogy ezt videófelvételek is bizonyítják), őket, civil megfigyelőket, nem volt hajlandó a bíróság tanúként meghallgatni, csak és kizárólag rendőrök tanúskodtak a tárgyalások során.

Így jött ki a 10 év fegyház, miközben Ahmed H. felesége révén már 10 éve legálisan tartózkodik az Unióban, és családját kísérve kötött ki a röszkei határon. Minden tettét az vezérelte, hogy családját, így idős, beteg édesanyját próbálja az EU területére juttatni. Egy olyan helyzetben, ahol már másnap beléphetett volna Magyarországra, majd Ausztriába és végül Németországba az egész család a horvát-magyar határon, a magyar állam segítségével.

De ezek a körülmények lényegtelenek akkor, amikor példát kell statuálni. Amikor bizonyítani kell, hogy itten terroristák vannak, akiktől félni kell.

Ahmed H.10 év fegyházat kapott, miközben legsúlyosabb tette a megafonozás és a dobálás volt. Budaházy György, akit azzal vádolnak, hogy folytatólagosan terrorcselekményeket szervezett az államrend megdöntése érdekében, 13 év fegyházat. Gondolhatunk bármit Budaházy ítéletéről, de az arányok: bombarobbantás kontra kődobálás? Tényleg 13 év a bomba, 10 év a kő?


ITT OLVASHATÓ

MIÉRT ALSZANAK ANNYIAN A BLAHA ALULJÁRÓBAN?

INDEX.HU
Szerző: EF
2016.12.04.


Megjött a tél, újra előkerült az utcai hajléktalanság kérdése. A politikusok vissza-visszatérő mantrája, hogy az ellátórendszer gondjai lényegében megoldottak, aki ennek ellenére sem akar bevonulni, az ellen joggal lehet rendészeti eszközökkel fellépni. A tényleges számok ehhez képest merőben mást mutatnak, 30 ezer hajléktalanra jut nagyjából 10 ezer férőhely, ráadásul a hajléktalanságra fordított erőforrásoknál hatványozottan jelentkezik a budapesti vízfej problémája, holott több vidéki városban rosszabb a helyzet. A legnagyobb baj, hogy nincs út a hajléktalan-létből a bérlő-létbe, és ezt a lépcsőt egyelőre szinte kizárólag kicsi civil szervezetek próbálják megteremteni, míg a hasonló állami program drága és csak keveseknek szól, az uniós pályázatokból pedig pont a legalkalmasabb jelölteket zárnák ki.

Ahogy megjönnek az első hajnali fagyok, úgy jön el minden évben menetrendszerűen a hajléktalansággal foglalkozó nyilatkozatháború ideje: a kormányoldali politikusok megtartják szokásos sajtótájékoztatóikat arról, mennyi mindent tettek az ügy érdekében, az ellenzék és a civilek pedig felhívják a figyelmeket a hiányosságokra.
Meg lehet-e jobban alázni embereket, mint a TV2 tette a hajléktalanokkal?

Idén az utcán alvó emberek kérdése még a főáramú kormányközeli médium, a Vajna-féle TV2 ingerküszöbét is átütötte, ahol hó elején egy empatikusnak nem nevezhető riportban dolgozták fel a józsefvárosi hajléktalanok kérdését. De bármilyen ízléstelen is volt maga a műsor, az általa felvetett probléma valós:
emberek alszanak az aluljárókban, a hideg beköszöntével egyre többen.

Fegyelmezéssel próbálták megoldani, kudarc lett a vége

A közterület életvitelszerű használatát tiltó passzust először a szabálysértési törvénybe foglalták, de később azt az Alkotmánybíróság
elkaszálta, ezért átírták magába az alaptörvénybe. Ezután röviddel megjelentek a különböző erről szóló helyi rendeletek.

A társadalom elég megosztott annak kérdésében, helyes-e ez a megközelítés, a Policy Agenda 2013-as mérésekor a budapestiek nagyjából fele-fele arányban támogatták és ellenezték az önkormányzatok hajléktalanokkal kapcsolatos tiltóintézkedéseit. A hatóságok változó intenzitással tartatják be a szabályt, a Város Mindenkié
adatigényléseiből tudjuk, hogy az önkormányzati választások környékén például megugrik a büntetési statisztika, de jellemzően havi néhány esetnél megáll. 2015-ben és 2016 első felében egyetlen előállítás sem történt az adatbázis szerint.

Ennek alapján úgy tűnik, a rendőrség nem igazán lelkesedik a hajléktalanok vegzálásáért, és a kerületi vezetések is főleg választási időszakban tartják fontosnak a rendtartásnak ezt a formáját. A külön erre a célra létrehozott, szinte teljesen kihasználatlan Szabálysértési Pont irodájának fenntartása egyébként évi mintegy
20 millió forintba kerül - a folytatásból kiderül, hogy ezt az összeget értelmesebben is el lehetne költeni lakhatási fronton.

E tekintetben nem igazán hoztak változást az elmúlt évek, pedig a Fidesz kormányra kerülése után röviddel gyakorlatilag hadat üzent a hajléktalanság ezen formájának az “életvitelszerű tartózkodás közterületen” betiltásával.

A főváros és a kormány hajléktalanügyben a kezdetektől külön univerzumot alkot a civil szervezetekkel és jogvédőkkel, valamint a szociális szakma nagy részével. Utóbbi csoportok alapvetően hibásnak tartják a kérdés rendészeti megközelítését, a hajléktalan élethelyzet kriminalizációját, és úgy látják, a kormány előbbre rangsorolja, hogy az átlagpolgár lehetőleg ne találkozzon a problémával, mint hogy humánusan kezelje a helyzetet. Szintén folyamatos kritika tárgya a lakástámogatások célzása, a hajléktalanellátás rendszere, és az abból kivezető utak hiánya.

A döntéshozók viszont állítják, minden egyre jobban alakul, a rendészeti megoldásokon túl az ellátórendszerre is jut bőven a költségvetésből, egyre több a férőhely a szállókon, a probléma gyökerét jelentő lakhatási válságot pedig sikerült kezelni többek közt a devizahiteles-mentőcsomaggal, a nemzeti eszközkezelővel vagy éppen az ócsai szociális lakóparkkal...


ITT OLVASHATÓ

AZ ORSZÁG NEGYEDE ROSSZ KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT ÉL

444.HU
Szerző: Botos Tamás
2016.12.04.


A Portfolio.hu számol be arról, hogy az Európai átlaghoz viszonyítva meglehetősen rosszul áll a magyarországi lakáshelyzet, ha a meglévő lakásállomány állapotát és a lakások zsúfoltsági rátáját vizsgáljuk.
A magyar lakosság negyede rossz lakhatási körülmények között él, negyven százalékuk pedig nem megfelelő méretű lakásban élt tavaly.
Utóbbiban az uniós átlag nem éri el a 17 százalékot sem. Még rosszabb a magyar adat lakhatási körülmények összehasonlítását nézve: az uniós átlag csupán 15 százalékos, és Magyarországnál csak három országban rosszabb a helyzet.
 
A rossz lakások területi eloszlása úgy alakul, hogy Közép-Magyarországon a legalacsonyabb, 4 százalékos az arányuk, a legrosszabb pedig Dél-Alföldön, ahol a lakások 14 százaléka rossz állapotú...
 

ALIG EMELKEDIK MAJD A SZABOLCSIAK NYUGDÍJA

PÉNZCENTRUM.HU
Szerző: Pénzcentrum
2016.12.04.


Jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, ami azt jelenti, hogy a jelenlegi 109 561 forintos öregségi átlagnyugdíj 111 314 forintra emelkedik. De egyáltalán nem mindegy, hogy hol lakunk, ugyanis az öregségi átlagnyugdíj összege megyénkénti bontásban már jelentős eltéréseket mutat. Az ország leggazdagabb és legszegényebb régiói között pedig csak egyre nagyobbak lesznek a különbségek...
 
A napokban jelentette be Orbán Viktor, hogy a korábban ígért 0,9 százalékos nyugdíjemelés helyett 1,6 százalékkal nőnek jövőre a nyugdíjak. Ez pedig azt jelenti, hogy az átlagnyugdíj 1 753 forinttal fog nőni. A közel 2 millió magyar nyugdíjasnak azonban több, mint a fele kevesebből él, mint az átlagnyugdíj, így számukra az emelés még kevesebb pénzt jelenet majd havonta.
 
Ráadásul hatalmas különbségeket találunk az átlagnyugdíjakban az egyes megyék között. A KSH legfrissebb kiadványa szerint 2015-ben közel 34 977 ezer forinttal kapnak többet a budapesti nyugdíjasok, mint azok, akik Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében élnek. 2017-ben az emelés után pedig ez a különbség még nagyobb lesz, a Pénzcentrum számításai szerint jövőre már 36 106 forinttal kapnának többet a leggazdagabb megyében az átlagnyugdíjasok...
 

ELMENTEM DUBAJBA ÉS MEGTALÁLTAM ORBÁNÉK ÁLMÁT

24.HU
Szerző: Neményi Márton
2016.12.03.


"Jó dolgában azt se' tudja már, hogy mire költse a pénzét", legyintünk titkoban irigykedve a gazdag rokonra. De mi van, ha ez egy egész városállamra igaz? És mi van, ha működik? Képriport és (szükségszerűen) csapongó beszámoló a világ leggazdagabb helyéről.

A dolgok jelen állása szerint Rogán Antal semmilyen körülmények között nem volt Dubajban. Annak ellenére, hogy volt, aki látta, és volt, aki annyira hevesen megvédte (azaz állította, hogy nem volt ott), hogy az már önmagában gyanús. Az egész sztoriban nem is az az érdekes, hogy Rogán ott volt-e, hanem az, hogy vajon miért ciki még egy gazdag, a vagyonára ráadásul láthatón büszke, vastag bőrű politikusnak Dubaj. Miért nem állt ki Rogán azzal, hogy na és, ha ott voltam, akkor mi van? Igaza lett volna, nem? Mi a baj Dubajjal? Mi van ott? Tényleg ennyire gáz? Vagy csak irigyek vagyunk, hogy mi nem tehetjük meg, hogy odamenjünk és azt az egy dolgot tegyük, amit az ember Dubajban tehet: szórjuk a pénzt? Tényleg csak a pénzt lehet szórni? Tényleg nem tehetjük meg? Mennyi kérdés!

Úgyhogy fogtam magam és odamentem.

Maradjunk abban, hogy odajutni egyáltalán nem nehéz. Már csak azért sem, mert Dubaj tárt, vagyis táruló karokkal várja a kelet- és közép-európai turistákat, akik ugyan nem gazdagok, de azért van némi pénzük, annyi mindenképpen, hogy eltöltsenek egy pár napot és kiszolgáltassák magukat a megannyi szuper étterem, hotel és élménypark profi és vendégszerető indiai, pakisztáni, thai és afrikai személyzetével. Van is egy Travel Advance nevű itteni hivataluk erre a célra.

Nem állítom, hogy a három nap alatt, amíg ott voltam, minden kérdésre megtaláltam a választ (időközben pedig annyi új kérdés jött, hogy abba is hagytam a jegyzetelést, így képtelenség leegyszerűsítve tálalni a sztorit!), de egy kicsit jobban értem a várost, mint előtte. Orbán Viktort pedig sokkal jobban. Megmutatom és megmagyarázom...

ITT OLVASHATÓ

VAN EGY ROSSZ HÍREM: VALÓSZÍNŰLEG FÜGGŐ VAGY

ADDICTUS BLOG
Szerző: Papp Éva Mária
2016.12.04.


És most nem a zacheri értelemben vett addikcióra gondolok, hanem egy sokkal láthatatlanabb, ártatlannak tűnő kórós szenvedélyre: a technológiára. Legalábbis erre lehet következtetni egy frissen publikált tanulmányból, amiben az amerikaiak szokásait vizsgálták.
 
Ahogy minden kórós szenvedély, úgy a techfüggőség is sunyi dolog. A legtöbb alkoholista azt hiszi, ő pont annyit iszik, amennyi még belefér. A dohányosok többsége simán meg tudja ideologizálni káros szokását: nagyapám is láncdohányos volt, mégis 120 évig élt. Ugyanez vonatkozik a techfüggőségre is. Kiderült, hogy négy amerikaiból három meg van róla győződve, hogy teljesen egészségesen kezelik a kütyüiket, harmóniában élnek azokkal. Pedig a Crucial.com megbízásából készült kutatás épp az ellenkezőjét tárta fel.

Addicted to You

De ne rohanjunk ennyire előre. Nézzük meg tulajdonképpen mit is jelent a függőség. A Rév Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat a következő definíciót adja egy tanulmányában:
Bizonyos kémiai szerek használata, vagy magatartási formák eltérhetnek az adott társadalmi és gyógyászati normáktól. Ilyen esetben beszélünk visszaélésszerű, azaz rendellenes szer- használatról (abúzus), vagy viselkedési addikcióról. Pszichológiai értelemben véve a „kóros szenvedély” azt jelenti, hogy „egy, a hétköznapokban elterjedt és normálisnak vagy csak enyhén deviánsnak látszó viselkedésmód mintegy elszabadul, dominánssá válik
Ami ebből számunkra a legfontosabb, hogy két nagy típusa különíthető el a függőségnek. A kémiai (pl: alkohol, cigaretta, drog), illetve viselkedési addikció. Értelemszerűen számunkra ez utóbbi lesz az érdekesebb. Ide általában olyan magatartási formákat szoktak sorolni, amelyek vagy az egyénre, vagy a környezetére hátrányosan hatnak. Úgyis, mint kóros vásárlás, munkaalkoholizmus, játékszenvedély, szexuális addikció, egyes táplálkozási zavarok stb. A satöbbibe pedig beletartozik az internet- és techfüggőség is...
 

A GYERMEKVÉDELMI TÖRVÉNYJAVASLAT MINDEN SZÜLŐ KOLLEKTÍV BŰNÖSSÉGÉT MONDJA KI A GYERMEKNEVELÉSBEN

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2016.12.04.


Az alábbiakban a Ne add a gyermeked! címmel, a Szülői Jogi Fórum csoport által, november 30.-án megrendezésre került, társadalmi vitafórum a hatékonyabb gyermekvédelemért tartalmi összefoglalóját olvashatják.

A jog és jogszabályok hierarchiájában az uniós jogszabályok minden tagállamra nézve kötelezőek. Magyarországon kisebb-nagyobb sikerrel ezeket a szabályokat próbálták átültetni az Alaptörvénybe, törvényekbe, jogszabályokba, és rendeletekbe. Minden, ami ezeken kívül esik, az ne a törvénykezési kategória, azaz: sem bíróságon, sem Kúria előtt, sem Alkotmánybíróságon nem támadható.

Tehát: nincs hazai jogorvoslat.

Miért fontos ez a kérdés?

„Az Országgyűlés több gyermekvédelmi és egészségügyi törvénymódosító javaslatot tárgyal társadalmi egyeztetés nélkül, a szülők háta mögött, amelyek sértik az Alaptörvény előírásait, alapvető jogainkat.”

Mi több: megszavazásuk után semmiféle jogi lehetőség nem marad megtámadásukra.

Részlet a T/12477 sz. törvényjavaslatból, melyről most fog dönteni a parlament: „A Gyvt. 17.§.-a a következő, (3.a.) bekezdéssel egészül ki: A jelzőrendszeri tagok a gyermek veszélyeztetettségének megelőzése és megszüntetése érdekében a gyermekvédelmi rendszer működésének és működtetésének szakmai módszereit alkalmazva járnak el, amelyeket a miniszter az általa irányított minisztérium honlapján közzétesz.”

Azaz: a miniszter teljesen szabadkezet kap, azt ír le, és elő, amit akar, mert a honlapon közzétett, szakmai iránymutatás az sem nem törvény, sem nem jogszabály, semmiféle bíróságon meg nem támadható. Gumiszabály, szabad kéz a gyermekeink felett. Súlyosan alapjog sértő!


Magyarország Alaptörvénye szerint: „XXIV. cikk Mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a hatóságok által, feladatuk teljesítése során, a neki jogellenesen okozott kármegtérítésére.”

Tehát: alapvető jog, hogy olyan szabályozást léptessenek Magyarországon érvénybe, amely bíróságon egyáltalán tárgyalható! Mert a fenti szabályozás ennek a kritériumnak nem felel meg...


ITT OLVASHATÓ

AZÉRT HADD JEGYEZZEM MEG, HOGY A BÜDÖS P*CSÁBA, ABBA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.12.03.


Kivételesen nem a fennálló rezsimet fogom szidni elsősorban, azt már megtettük a téma kapcsán eléggé félre nem érthető módon tegnap. Nem kifejezetten a gyomorszájunk tájára és az önbecsülésünkre naponta hatalmas ütéseket mérő narancstálib rendszer legutóbbi, legnagyobbat szóló aljasságát szeretném mélyelemzésnek alávetni, bár szerintem aligha lesz megúszható. Sőt.

Mint oly nagyon jól tudjuk, Lázár János kettő napja nyögte be, hogy mivel kapacitás az van a rendszerben dögivel, mint mangalica Felcsúton, a járási és kormányhivatalnokok fogják kihordani (nem lábon az agyhalált, miként a komplett magyar kormány) a csirkefarhát utalványokat. Karácsony szombatján is lehetőleg. Mert olcsóbbak ők, mint a királyi posta. Mert vérbeli idiokráciában az úgy működik, hogy reggel a budin a fővezér a Nemzeti Sporttal a kezében kitalálja, pár óra múlva Lázár bejelenti. Hogy mibe kerül, hányan döglenek bele, és technikailag egyáltalán miként kivitelezhető az éppen frissen szart született elmebaj, az senkit nem érdekel. Ott legalábbis nem, ahol a feltétlen korrupcióval házasságot kötött lojalitás mozgat egy egész országot.

Mindamellett, amit már eddig is tudtunk és leírtunk a kormány népszerűségért versenyt futó dilettantizmusáról, további kínzó kérdések és fájdalmas tények lógnak a levegőben, amelyekről beszélni kell.

Hogy miért lesz olcsóbb a postai kézbesítésnél 30 ezer állami alkalmazott megszívatása (nem lesz olcsóbb, de legalább sokszor drágább lesz); hogy a biciklitől a személyautón át a saját lábig (nem, ez nem az) milyen módon zajlik az akció; hogy hány munkaórát jelent ez konkrétan a melyik cégtől bérelt biztonsági embereknek és a közönséges hivatalnokoknak, akiket ki fog kiválogatni milyen alapon; hogy hány kormányhivatalt kell bezárni e példátlan bohóckodás miatt – csak néhány a megválaszolatlanul maradt kérdések közül. Túl azon a nyilvánvalóan jogos kérdésen, hogy ki nyer a Bözsi utalványokon. Hogy kinek az érdekeit szolgálja az, hogy nem lehetett csendben, felhajtás nélkül utalni, vagy a nyugdíjhoz hozzácsapni a könyöradományt.

Amit viszont egészen biztosan lehet tudni (igaz, nem tegnap óta), hogy
a kormánynak nem feladata, hogy számításokat végezzen. Ezért én a magam részéről cseppet sem lennék meglepve, ha még február végén is lenne olyan kisnyugdíjas, aki hírből sem látta az utalványát. Legalább ennyire súlyos, hogy – a Miniszterelnökség adatai szerint 15 ezer forintra jön ki egy tízezres utalvány. Kiszállítással, mindennel együtt. Hehe. Vagyis 28 milliárd forint (2,8 millió nyugdíjas beszorozva 10 ezer forinttal) helyett 42 milliárdba fog kerülni ez a kis kormányzati figyelmesség. Miközben Lázár János 480 forint/nyugdíjas postaköltséget sajnál, ami a megfelelő műveletek elvégzése után is 1, 344 milliárd. Összeadva a 28 milliárdos jótéteménnyel 29, 344 milliárd lenne a vége...

ITT OLVASHATÓ

AGYATLANOK KORMÁNYOZNAK GENETIKAI HULLADÉKOKAT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2016.12.04.


Magyarország két országból áll. Mindkettőben magyarok laknak. Az egyikben Orbán agyatlan magyarjai, a másikban meg a genetikailag hibás magyarok.

Elégszer hallottam már, hogy Orbán Viktor – igaz, egy szar, hazudós és harácsoló féreg -, de kurva jó politikus, akihez még csak hasonló sincsen Mária (köz)munka alapú országában, de hetedhét országon és az óperenciás tengeren túl sincs, sőt még ott sincs, ahol a kurta farkú malac túr, de sehol, még csak vele mérhetőt se találni.

Ahogy ő elemésztette a politikai ellenfeleit és az évtizedes barátait – lehettek is azok kisgazdák, a Torgyán fajtájából, vagy Demokratafórumos naivák, akárha kereszténydemokrata képmutatók, vagy zseniális Simicskák – mind-mind legyilkolta, elemésztette vagy megszelídítette, hogy a legvéresebb szájú is a lábához heveredve nyaldossa a cipőjét, mert Viktor rá lép a farkára, ha úgy látja, nem elég szorgosan és elégedetten csóválja.

Mára nemzeti sporttá nőtte ki magát a szörnyülködés és ájuldozás az Orbán fene nagy tehetsége fölött, amiért az ráadásul a semmiből jött, mert sem tehetséges, sem tehetős, de még csak bármiért megsüvegelhető felmenői sem voltak, akik – legalább – a szocializmust építették volna serényen, vagy bontották volna titokban, mert sem ezek, sem azok nem léteztek. Amolyan nagy kalap faluszéli semmik voltak, pont mint a fiú, akit sajnos nem vert eléggé hatékonyan a faterja ahhoz, hogy valamicske rendes ember cseperedjen belőle, pedig az öreg még rugdosta is, de mind hiába, és így a faternek öregkorára meg kellett élnie a szégyent, hogy a gyerek a leggyűlöltebb magyar kormányfővé és Európa rémévé nőtte ki magát, akit ellenségei pont úgy utálnak, mint a barátai, a szövetségesei és a partnerei, talán ez utóbbiak még jobban is...


ITT OLVASHATÓ

SZEBB-E KECSKEMÉT MINT ÚJ-ZÉLAND?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.12.04.


A címben feltett kérdés jóformán megválaszolhatatlan (ízlés kérdése a dolog), de annyiban érdekes, hogy az egyik ajánlott poszt szerzőjének a nagymamája konkrétan azzal érvelt az új-zélandi kalandozás ellen, hogy Kecskemétnél nincsen szebb. Emellett kiderül, hogy mi a különbség a Minor Nonconformance, a Major Nonconformance, az Improvement Opportunity, és a Non Issue között, végül (ha már nyakunkon a karácsony) egy kis ünnepi brownie receptet is kaptok (egyébként a férfiak tudnak sütni)?


„Ott vágnám hókon egy tepsi kakaós csigával”

Speciel szerintem kár lenne a kakaós csigáért, de most nem is erről van szó, hanem arról, hogyan reagál egy család, amikor a lányuk bejelenti, hogy ő bizony elmenne kalandozni egy kicsit Új-Zélandra – miként tette azt a
Hortobágyi Rántott Vombat blog szerzője. (Hogy aztán ne egyedül térjen haza…)

„2014 júniusáig tengettem az átlagos jogász lányok életét: csinos ruhákban, magas presztízsű munkahelyeken, felelősségteljes pozíciókban teltek a napjaim. Szerettem a munkám, volt hobbim (írtam és cukrászkodtam), kiélveztem a főváros nyújtotta minden lehetőséget, és amikor csak lehetett utazgattam.

De egyszer csak jött egy érzés, egy vágy, ami nem hagyott nyugodni, hogy ki kell kicsit szállni ebből a mókuskerékből és egyetlen (na jó, másfél) hátizsákkal elmenni világgá.

Egészen pontosan 17 ezer kilométerre az otthonomtól. Egyedül, nőként, hátizsákos utazóként. Mielőtt bárki azt gondolná, hogy gyakran csináltam ilyen őrültséget, gyorsan leszögezem, hogy korábban még 200 kilométernél messzebbre se mentem egyedül – leszámítva egy félévnyi külföldi ösztöndíjat -, így nem mondanám, hogy rutinom volt a dologban. De hát a komfortzónán kívüli lét attól izgalmas, hogy totál ismeretlen számunkra. (...)

Úticélom a varázslatos, izgalmas és megunhatatlan Új-Zéland volt, egy kis ausztrál kitérővel. Közel egy évig utazgattam Down Under-en, négy hónapon át éltem autókban, és ez az utazás éppoly izgalmas volt belül is, mint kívül.

Már maga az előkészület is komoly pszichés tréning volt, hiszen nem ismertem senkit sem a barátaim között, sem a családomban, aki legalább fele ilyen őrült lett volna és nekivág másfél hátizsákkal a világ végének. Éppen ezért próbáltam a családnak is kis dózisban adagolni a hírt: először azt mondtam el, hogy hova megyek, aztán hogy mikor, végül hogy mennyi időre.

Az ötlet nem aratott osztatlan sikert, ami most, hogy új pozíciómba (aka Anya) léptem, egész érthetővé vált számomra. Mégis ki örülne annak, ha a gyereke egy napon bejelentené, hogy felmondott, bedobozolt és lelécel ismeretlen időre ismeretlen helyre, mert ő „körbe akarja sütni Down Under-t”? Én mondjuk ott vágnám hókon egy tepsi kakaós csigával.

Nos, hasonlóan jól reagált az én családom is: a Pótanyám konkrétan visszakérte a karácsonyi ajándékként szánt kiskosztümömet, mondván nem kell ahhoz szép ruha, hogy kávézókban idétlenkedjek a világ másik felén. A nagymamám pedig közölte, hogy ez egy baromság, Kecskemétnél szebb hely úgy sincs. (...)

Aztán, ahogy az már lenni szokott a romantikus lányregényekben, a nagy kaland közepén összetalálkoztam azzal a csodálatos félig kiwi-félig maori vízilabdázó és/vagy rögbis félistennel, akire szingli fantáziáimban mindig is vágytam.

Ja, nem. Ellenben összeismerkedtem egy roppant kedves, jó humorú, szegedi fiúval. Mert hát nyilván, 17 ezer kilométerre az otthonodtól kivel sodor össze az élet, ha nem egy szegedivel? Így történt hát, hogy új-zélandi pasim ugyan nem lett, de magyar vőlegényem igen. (...)

Én ugyanis tartottam magam az elveimhez: nekem nem kell magyar barát. Mégis ki az az elfuserált, aki a világ túlfelén egy magyar pasival jön össze? A jóember komolyan vette a dilemmámat, úgy érezte, mégiscsak ő a férfi, orvosolni kell a helyzetet: ha nem akarok magyar barátot, akkor nem lesz.

Én mondjuk úgy gondoltam, hogy vessünk véget a románcnak. Ő meg úgy, hogy megkérte a kezem: szóval már nem barátom volt, hanem vőlegényem.

Így tértem végül haza életem addigi legnagyobb kalandjából: a másfél hátizsákon túl hoztam egy vőlegényt is."

A teljes posztért
ide kattintsatok...

ITT OLVASHATÓ

JÓ EZ NEKÜNK? - GÓLEM VAGY MESSIÁS?

MAGYAR NARANCS - NARANCS BLOG
Szerző: Toronyi Zsuzsanna
2016.12.04.


A berlini Zsidó Múzeum (jmberlin.de) GOLEM című kiállításának egyik kiállított tárgya egy „Make America Great Again” feliratú fehér pamut baseball-sapka. Kortárs darab, kapható számos webshopban, de akár a Wallmartban is – mi teszi kiállítási tárggyá? Nem kevesebb, mint a társadalomkritikus kiállításairól ismert berlini múzeum azon véleménye, amivel az Egyesült Államok következő elnökét, Donald Trumpot az ember által teremtett, de végül teremtőjét és a világot is elpusztító szörnyek, a Gólemek közé sorolja. Elég sarkos állítás, élesen szemben azok véleményével, akik egyenesen a messiás előhírnökét látják benne, sőt rámutattak arra is, hogy Trump neve betűinek számértéke megegyezik a Messiás számértékével – nem folytatom, de világos, hogy Trump megjelenése igazolni látszik azt a népi bölcsességet, hogy egy bolond százat csinál. (Ez nem zsidó bölcsesség, hanem egyszerűen népi tapasztalat.)

A tény, hogy Donald Trump lehet az Egyesült Államok következő – egyes félig vicces mémek szerint az utolsó – elnöke, furcsa reménykedéssel tölti el mindazokat, akiket az elnökválasztással nagyjából egy időben lezajlott UNESCO határozat is sokkolt. Eszerint a zsidó népnek nincs történelmi kapcsolata Jeruzsálemmel, illetve a Templom heggyel. Az Unesco világörökségi bizottsága (World Heritage Committee) évente egyszer ül össze, és elvileg a világörökségi listára vételről, illetve a Világörökséggel összefüggő kérdésekről hoz határozatokat. A Világörökség az, amit ez a bizottság az egész földkerekség közös kulturális és/vagy természeti értékének tekint, olyan kincsnek, amelynek megóvása nemzeti, politikai és egyéb szempontok felett álló közös érdek, és ezért gondos ápolása is közös feladat. Az erről szóló határozatot minden magára – és persze a kulturális/természeti örökségre – valamit is adó állam ratifikálta, így elvileg egy nemzetek felett álló, tisztán eszmei értékeket őrző egyezményről, szervezetről, listáról beszélhetnénk. Elvileg.
 
A világörökségi listára kerülni nagy presztízst, nem mellékesen komoly turisztikai bevételt jelenthet, ezért nagyon komolyan vett kritériumoknak kell megfelelnie egy-egy helyszínnek ahhoz, hogy a listára kerülhessen. Elvileg. Az utóbbi időben azonban elszaporodni látszanak a politikai döntések. Ennek volt egyik jele Battir 2014-es listára kerülése, amely a kritikus vélemények szerint csakis azért került fel, hogy megakadályozzák az izraeli védelmi fal kiépítését. Most ennek köszönhetően a jelenleg 1052 tételt számláló listán van egy olajfaliget is – ennyi Battir...
 

MIT TEGYÜNK, HOGY VÉGRE NE HALJANAK MEG ANNYIAN KÓRHÁZI FERTŐZÉSBEN?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Nagy Gyöngyi
2016.12.03.


Az elmúlt hetek és hónapok betegbiztonsággal kapcsolatos hírei közül is kiemelkedett az egyik budapesti kórházban talált több napos holttest megdöbbentő esete. Az egészségügyi rendszerrel kapcsolatos, egyébként is romokban lévő bizalmat még jobban aláássa egy ilyen botrány, de legfőképp az, ha nem érkezik rá azonnali, megnyugtató reakció az illetékes hatóságok részéről. Fontos látni, hogy egy-egy intézmény kárhoztatásán túl ezúttal is rendszerszerű problémákkal állunk szemben, ezért a javító szándéknak is rendszerszintű megoldásokban kellene gondolkodnia.

Az egészségügyi rendszer problémáiról szóló sorozatunk korábbi darabja az egészségügyi béremelés és a várólisták összefüggéseiről szólt. Az írás végkövetkeztetése az volt, hogy ma az egészségügyben mindenki veszít. Ennek ellenére bármily kilátástalan minden szereplő helyzete, a rendszer leggyengébb és legfontosabb szereplője egyaránt a beteg. A felvilágosult, tiszteletben tartott, dönteni képes és ezáltal együttműködő beteg.

Csak rá fókuszálva építhető fel sikeresen egy egészségügyi rendszer. Az alábbiakban az elmúlt hetek és hónapok betegbiztonsággal kapcsolatos híreire és ezzel összefüggő problémáira szeretnék reflektálni ennek fényében.

Semmelweis Ignác, „az anyák megmentője”, a magyar egészségügy napjának, Magyarország legutóbbi egészségügyi programjának névadója nem volt próféta a saját hazájában.

Amikor a kézmosással kapcsolatos megfigyeléseit publikálta, rengeteg támadás érte, kora orvostársadalma elutasította őt. Vívmánya, a kézmosás elterjesztése – és ezzel a gyermekágyi halálozási arányok drasztikus csökkentése – ma már egyik mérföldköve a betegbiztonság, illetve a minőségi egészségügyi ellátás történetének...

ITT OLVASHATÓ  

A ROBOTOK ELŐRETÖRÉSE ÉS LEHETSÉGES KÖVETKEZMÉNYEI

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.12.04.


Öt éven belül a robotok fogják elfoglalni az amerikaiak 6%-ának a munkahelyét a Forrester jelentése szerint.

„A következő 5 évben az intelligens robotok szofisztikáltak lesznek. A vállalkozások alapozhatnak rájuk a munka árának csökkentésében” – idézi a lap a jelentést, amely szerint a hatás a legfejlettebb országokban katasztrofális lesz.

A Forrester-jelentés szerint a legérintettebbek a telefonközpontosok, a taxisofőrök, olyannyira, hogy ezek a foglalkozások kihalhatnak. Jelei már most vannak, hiszen a tudakozók gyakran használnak gépi hangot, a Google és az Uber vezető nélküli autókat tervez.

Ennek azonban az lesz a következménye, hogy sok embernek kell szakmát változtatnia, új állást keresnie és a munkanélküliség növekedése zavargásokhoz vezethet.

„A gépek el fognak végezni helyettünk egy csomó munkát, és nem lesznek szuperintelligensek. Ez kezdetben pozitív lesz, ha megfelelően tudunk élni vele. De néhány évtizeddel később ez a mesterséges intelligencia probléma lesz” – mondta erről Bill Gates...

ITT OLVASHATÓ

SYJJARTO HÖRÖG, A FRAKCIÓ RÖFÖG

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.12.04.


Egészen elképesztően szar lehet fideszes lélekkel, és pláne szellemi munícióval abszolválni az élet nevű feladatot a Föld nevű bolygón. A vicsorgástól görcsöt kapnak a rágóizmok, a fogak rágófelülete pedig élénk kopásnak indul, aztán az SZTK-ban kurva hosszú a várólista a generálozásra.

Tegnap példának okáért párszáz ember tiltakozott az ellen, hogy egy szerencsétlen, menekülő embert tíz évre ítélt a tekintetes bíróság, mert megafonnal akarta megdönteni a felcsúti rezsimet. Ezek jó szándékú népek voltak, akikből a permanens harsonaszó még nem ölte ki azt az éthoszt, amely miatt úgy általában embernek nevezik a mi két lábon járó állatfajtánkat.

Hogy milyen szélvihar kerekedett egy pillanat alatt az éjjeliedényben, az minden pénzt megér. A Fidesz frakció névre hallgató horda, akinek az a dolga, hogy hét végén és ünnepeken sajtónyilatkozatokat gyártson, most is tette, amire dresszírozták. Kiderült szíves közlésük nyomán, hogy Dzsingisz kán már megint itt van a kertek alatt, veszélyeztetve ezer éves latin-görög rezsikultúránkat.

Ebben a közleményben, amely első ránézésre valami nyüves óvóhely pállott szagú magányában fogalmazódhatott körömrágások közepette, és mindösszesen tizenöt sorból áll, hétszer szerepel a „támadás” morféma különféle alakokban és összefüggésekben. Ezen kívül gyakori vendég benne a „terrorizmus” meg az „erőszak” kifejezés is, oly töménységben, hogy más szavaknak alig is akad hely. Az ember azt hihetné tanulmányozva a dolgozatot, hogy a mennybolt épp leszakadni készül, és a fellegek közül előbúvik a világvége.

Nem foglalkozok én ezzel különösebben, inkább idemásolom az egészet:


ITT OLVASHATÓ

ÉS EGY NYOMORULT LÁZÁRJÁNOS NEM SOK, HOGY MINDEN CSÜTÖRTÖKÖT MONDJON NEKIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. A.
2016.12.03.


Ötéves a korrupcióellenes együttműködés.

Hagyok időt. Abból van, dögivel. Még nem kezdem el. Nem hajt a habony. Olvasgassátok még egy kicsit az alcímet. Ízlelgessük együtt. Ötéves… pedig mintha tegnap kezdődött volna, olyan… hiába, jó társaságban állni látszik az idő, bár a szekér szalad, ahogyan Áder János két széles mosoly közt fogalmazott a „Legfőbb kincsünk, a víz, mert anélkül sajnos mind elég gyorsan megdöglünk, kivéve aki tagja a Pártnak” című előadásában, Vanuatun, a háromhetes környezetmegóvási konferin.

Korrupcióellenes együttműködés. Magyarországon. Van az a pénz, amiért beszállhatsz… És nem ma kezdtük, már öt éve megy az együttműködés, frappánsan. Azt hiszem, meg is látszik, egyetérthetünk. A parlament felszólítja a kormányt, hogy teremtse meg a korrupció elleni együttműködés törvényi alapjait. Védje meg az országot. Építsen stadionokat. Lopja el mindenünket. Az a törvény, szépen meg van hozva, szóltok, mire kell, csináljuk, azért vannak a jó spannerok, kis pénzér’, okosba’.

A parlament a kormányt. Felszólítja. Tiszta szerencsénk, hogy szóba állnak egymással. Sőt, időnként az az érzésem, mintha ebben-abban egyet is értenének egy kicsit. Mondjuk úgy nagyjából mindenben. Felszólítja. A jobb kezem a balt, hogy vakarja meg. A Boda András törvényesen felszólítja az engemet. Hozzám szóltál, csillagom? Figyelek, hát hogy a frászba ne figyelnék, az az én hivatásom és nem is kevés. Na, vettem. Kicsit gondolkodom rajta, megrágom, de egye fene, végül csak belemegyek.

A parlament meg a kormány: én és énke. De hát csak muszáj lenne elhinnem, hogy amúgy itt mindenki tök független: végtére is valami ilyesmi a demokrácia lényege, legalább az egyik szegmens. Máshol, úgy értem, máshol, nyomorultabb helyeken, ahol már a túlérett, megerjedt kapitalizmus gőzei elkábítják a széles néptömegeket, akik azt hiszik, normálisan élnek, pedig egy frászt. A szívük mélyén ők is azt az utat akarják járni, amit mi – csak nem tudják normálisan artikulálni a vágyaikat, mert a fagyasztói társadalom leizélja az agyukat. És egy nyomorult lázárjános nem sok, annyijuk sincs, hogy minden csütörtököt mondjon nekik.

Itt, nertársak, példás együttműködés van. Új egység, komáim. Harcba szállunk, öt éve már, a korrupció ellen. Ami persze nincs is, ez a nagy helyzet. Máshol már volt hogy volt, meg amikor ez a rohadék nyugdíjkilövető gyurcsányi volt, meg a buziliberálmigránbolskommerek, nem beszélve akkor Mohácsról, meg Haynau, és Trianon, na pláne, ne is mondjam, és akkor most meg csodálkozunk, hogy a polgári kormánynak ég a keze alatt a köröm? Hogy nem minden fenékig azonnal? Hm? Mi ez a kádárvircsaft? Korrupció itt nincsen, feleslegesen tetszik keresni, hát kereste már a Nemzeti Korrupciókereső Fórum is fél éven át, de nem talált belőle egy morzsányit se.

Aztán a kormány felszólította a kormányt, hogy utaljon ki a NKF részére hat és fél milliárd forintot, mert ennyibe került a keresés. Rohadtul keresték. És mégse. Most várják a korrupcióvadászokat is amúgy, lehet jelentkezni: lesz az országban első körben huszonnégy Korrupciókereső Akadémia. Képzés meg minden. Törvényesen. Az Állami Számvevőszék, azaz az ÁSZ amúgy konferenciát is szervezett. És örömteli fejlemény, hogy két vadiúj tag is csatlakozott a korrupcióellenes állami szervek sorába. Mondom a két újat: Magyar Nemzeti Bank és Közbeszerzési Hatóság...


ITT OLVASHATÓ

MIGRÁCIÓ-APOKALIPSZIS 2050

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Bors Hulesch
2016.12.03.


Beszélgessünk, jó? Most mondjuk elmesélem, hogy mik motoszkáltak a fejemben az elmúlt 5-6 évben. Migrációról lesz szó, a klímaváltozás összefüggésében. Ha nagyon ragaszkodsz hozzá, találhatsz benne aktuálpolitikai relevanciát is, de nem ez itt most a lényeg. Kezdem pár – számomra legalábbis – evidens alapozó kijelentéssel.

Ugorjunk bele.

Nem a bolygót kell megmenteni az emberektől, hanem az embereket a bolygótól – meg egymástól

Hiszek a klímaváltozásban. Az emberiség által előidézett, globális, szárazföldi és tengeri középhőmérséklet-emelkedésben, amelynek máris tanúi vagyunk, és amely folyamat az eddigi széndioxid valamint az egyéb, üvegház-hatást kifejtő gázok már bekövetkezett kibocsátása miatt még akkor is további felmelegedést okozna, ha most azonnal lekapcsolnánk mindent. A felmelegedés most az ipari forradalom előtthöz képest átlagosan +1˚C-nál tart, és már bele van sütve a rendszerbe a +1,5˚C. Ez nem az évezredes, vagy százezer éves csillagászati ciklusok természetes következménye, hanem mi csináljuk (hogy pontosan hogyan csináljuk, abba most ne menjünk bele, ez egy másik cikk témája lenne). Szóval, ebben hiszek, de azért leginkább a tudományban hiszek, amely egyöntetűen ezt állítja.

Ez az 1-2˚C talán nem is hangzik olyan soknak, de hadd utaljak a régi sztorira a békáról, amely bent csücsül az egyre melegedő vízben, és csak akkor kapcsol, amikor már késő. Egyébként pedig természetesen összetettebb a helyzet, mint amit az 1-2˚C fokkal le lehetne írni. Sajnálatos, hogy tudományos, politikai és sajtós körökben ezt a leegyszerűsítést szokás alkalmazni, mert a számok mögötti jelenségek sokkal kézzelfoghatóbban el tudnák mesélni, hogy miért nagy a baj. Ráadásul nem is annyira bonyolult felfogni ezeket a jelenségeket. Ki is választottam gyorsan négy dolgot, ami közelebb hozhatja az 1-2 fok jelentőségét, de persze választhattam volna mást is, ilyenből bármennyi van...


ITT OLVASHATÓ

MAGYAR LETELEPEDÉSI KÖTVÉNY VS. ÉSZT E-RESIDENCY

ÁTLÁTSZÓ - ANNYIT BLOG
Szerző: Zsoolt
2016.12.03.


A magyar letelepedési kötvény és az észt e-residency két nagyon különböző konstrukció, alapjában mégis ugyanaz a cél vezérelte mindkét kezdeményezést. Mindkét EU tagország úgy akart bevételre szert tenni, hogy uniós tagságuk nyújtotta előnyüket ajánlották unión kívüli állampolgároknak (elsősorban üzletembereknek), akik ezeken a konstrukciókon keresztül élhettek az EU által biztosított lehetőségekkel.

A magyar konstrukció 2013-ban indult. Ennek keretében egy öt évre szóló (először 250.000 majd 2015-től..) 300.000 eurós államkötvény megvásárlásával magyarországi letelepedési engedélyhez juthattak unión kívüli állampolgárok, amivel értelemszerűen shengheni vízumhoz és az EU piacait elérni képes vállalkozási lehetőséghez jutottak. A letelepedési kötvényeket az állam által kijelölt cégek értékesíthetik csak, akik a kötvényeket eleve diszkont áron vásárolják meg, míg a tranzakcióért egyszeri díjat (29 és 70 ezer euró közötti összegeket találtam) fizetnek. A kötvények futamidejének lejártával az állam fizeti vissza azok értékét, míg a kötvény vásárlója gyakorlatilag életre szóló letelepedési engedélyhez jut. A konstrukcióban az állam haszna a hitelhez jutás, ami a konstrukció első két évében a piaci árnál olcsóbb hitelfelvételi lehetőséget jelentett, utána azonban már inkább drágábbat. Igazán nagyot a közvetítés jogát megszerző cégek nyertek a konstrukción, akik egyrészt zsebbre tehették az általuk diszkont áron vásárolt kötvények és a vevők által fizetett ár különbségét, másrészt a több tízezer eurós egyszeri tranzakciós díjat. Sajtóértesülések szerint ezeknek a közvetítő cégeknek többsége kormányzati körökhöz köthető offshore hátterű vállalkozás, a nyereségük több tízmilliárdos (egyes becslések szerint százmilliárdot is elérő), forintban számolva. A program keretében eddig valamivel több mint 2700 kötvény megvásárlásával, több mint hétezer külföldi jutott letelepedési engedélyhez Magyarországon, ezek döntő többsége kínai állampolgár volt.
 
A letelepedési kötvények körüli kommunikációt meglehetősen nehéz volt kihámozni a téma átpolitizáltsága miatt, azonban a legutóbbi fejlemények ismeretében inkább az látszik valószínűleg, hogy lassan kivezetik a programot. A gazdaságossági számítások is inkább ezt vetítik előre, a konstrukció első két évében a magyar állam a piaci árnál kedvezőbb feltételekkel jutott hitelhez, mostanra azonban a konstrukció jó esetben is legfeljebb nullszaldósra jön ki. Azt az elérhető adatok birtokában nem lehet megjósolni, hogy a kötvényprogram keretében az országban letelepedett nyilvánvalóan vagyonos emberek mennyiben fognak hozzájárulni beruházásokkal, cégalapítással vagy pusztán a fogyasztáson keresztül az ország gazdaságához, az azonban önmagában hírértékű, hogy nem ilyen jellegű számítások mentén zajlik a program hazai kommunikációja...