2021. augusztus 10., kedd

KI TUD ITT MEGTAKARÍTANI? A KSH MEGMONDJA - MÁR CSECSEMŐKÉNT HÁTRÁNNYAL INDULNAK A SZEGÉNYEBBEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.08.10.


Tavaly egy átlagos hónapban a háztartások 62 százaléka költötte el maradéktalanul minden bevételét, közöttük akadnak, akiknek a megélhetéshez kölcsönt is fel kellett venniük. Pénzt félretenni leginkább a kétszülős és kétgyermekes családok tudtak – derült ki a KSH friss jelentéséből.


A KSH szerint tavaly egy tipikus hónapban nem érte el az öt százalékot azoknak a családoknak az aránya, amelyek anyagi gondokkal küzdöttek. Mint a Magyarország 2020 kiadványban leírták: háztartások 2,0 százaléka nyúlt a megtakarításaihoz, hogy a szokásos havi kiadásokat fedezni tudja, 2,3 százalékának pedig kölcsönt kellett felvennie e célból.

A statisztikusok arra jutottak, hogy a háztartások 38 százaléka nem költötte el minden bevételét, hanem egy részét megtakarításra fordította. A két felnőtt két gyermekkel típusú háztartások közül tudtak arányaiban a legtöbben (44 százalék) havi szinten pénzt félretenni. A legkisebb, 18 százalékos arányú a megtakarítási képesség, illetve hajlandóság az egyszülős családokban volt...

HÁLAPÉNZ HELYETT BÉNULTSÁG: EZÉRT NEM LETT JOBB AZ EGÉSZSÉGÜGY A NAGY BÉREMELÉS UTÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.08.09.


Az állami egészségügy egyes területei szinte leálltak az elmúlt időszakban, pedig néhány beavatkozásnál több év hosszúságú várólistákat kellene „leoperálni”. A történelmi jelentőségű béremelésről rendelkező szolgálati törvény ugyanis nem teszi érdekeltté a szereplőket, a mellékállások gyakorlatilag megmaradtak a szakmánkénti különalkuk miatt, a hálapénz hiánya egyes területeken szinte megbénítja a napi működést. Sőt, a betegek egy része visszasírja a korábban elátkozott paraszolvenciát. De ha milliárdok áramolnak az állami egészségügybe, mégis miért virágzik a magánszektor, benne olyan szereplőkkel, mint a Gyurcsány-kormány volt minisztere, Kóka János? Honnan van sosem látott árrobbanást lehetővé tevő fizetőképes kereslet a magánorvosokra? Miért tolong itt a nyugati és a keleti tőke egészségügyi befektetőként? Ha alacsony – szerencsére – a súlyos koronavírusos esetek száma, miért van hatással a járvány az intézményekre most is? Itt vannak a válaszok...

RUSVAI MIKLÓS: SZEPTEMBER KÖZEPÉRE MÁR IDEÉR, ÉS GYORSAN BEROBBAN A NEGYEDIK HULLÁM

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2021.08.10.


A szakember szerint a gyerekeket célszerű lenne augusztus közepén beoltani.


Rusvai Miklós víruskutató az Inforádió Aréna című műsorában összegezte a koronavírus-járvány szerinte feltehetően szeptember közepére várható és egy hónappal később valószínűleg „berobbanó” negyedik hullámának lehetséges okait:

„A vírust oltott személy is elkaphatja, hazahozhatja akár külföldről is, de kisebb eséllyel adja tovább. Az oltatlan gyerekek viszont nagyobb fertőzési veszélyt jelentenek. (...) A szabadságolások vége, az iskolakezdés és az olyan tömegrendezvények, mint a vadászati kiállítás, mind kockázati tényezőnek számítanak.”

A szakember szerint a gyerekeket augusztus közepe tájáig érdemes beoltani kétszer, hogy védettek legyenek az iskolakezdésre, ami kritikus időszak lesz a gyerekek mellett a felnőttek számára is. Úgy vélekedett, a harmadik oltást azoknak érdemes minél előbb beadatniuk azoknak, akik a rizikócsoportokba tartozó krónikus betegek és idős emberek, és az év elején kapták meg az oltás...


MIÉRT NEM ALKALMAZOTT AZ ÉTELFUTÁR, HA TÖBB JEL SZERINT IS ANNAK TŰNIK?

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2021.08.10.


Rengeteg cikk foglalkozott a sajtóban azzal, hogy (viszonylag) milyen jól lehet keresni futárként az étel házhozszállító cégeknél, így talán nem is annyira meglepő, hogy az utóbbi időben viharos gyorsasággal sikerült több ezer főt toborozniuk. Megkeresésünkre a Netpincérnél elmondták, hogy már 4200-nál is több futáruk van, és a Woltnál is 4 ezer felett járnak.

Ez pedig azt jelenti, hogy a Netpincér és a Wolt külön-külön is az ország 25. legnagyobb foglalkoztatója lehetne. De nem azok, hiszen a kollégáik nem munkavállalók, hanem tipikusan egyéni vállalkozók...

HOL A HATÁRA AZ EMBERI AGY BEFOGADÓKÉPESSÉGNEK?

QUBIT
Szerző: HEGYESHALMI RICHÁRD
2021.08.10.


Egyáltalán létezik határ? És ha igen, átléptük-e már? Mennyi ismeretet fogadhatunk be életünk során, és mennyit felejtünk el belőle? És mivel mérjük a tanulást és a feledést: bitekben vagy verssorokban? Az agy működése olyan komplex folyamat, hogy neurológusok százezrei sem jutottak közelebb a teljes megértéséhez.


„Az emberek azt akarták, hogy gyermekeik tudjanak olvasni és számolni – ez éppen elég. […] Annyi számtani tudás, hogy fel tudjon mérni egy darab földet és egy köböl fát, és el tudja végezni a gazdasági számvetést – annyi tollforgató képesség, hogy árut tudjon rendelni és levelet írni a rokonoknak – annyi betűismeret, hogy elolvashassa a napilapokat, a gazdasági szaklapokat meg a kalendáriumot – annyi zene, amennyi vallási és hazafias célokra szükséges: éppen elég volt egy fiúnak, hogy elősegítse az életben, és ne vezesse tévutakra”

– írta John Steinbeck 1952-es regényében (Édentől keletre), visszaemlékezve rá, hogy az 1900-as évek elején mit gondoltak Amerikában erről a lifelong learning nevű hülyeségről. A könyvben Steinbeck a 120 évvel ezelőtti állapotokról írt; akkortájt 3-4 tanév alatt elsajátítható volt az életben maradáshoz szükséges tudásanyag. A farmereknek ennél többre nem volt szükségük, de a ma megoldásra váró tudományos problémák megoldásához több ezer fizikus több évtizednyi töprengése sem volt elég...

POLYÁK GÁBOR: A KÖZMÉDIA KORMÁNYVÁLTÁS UTÁN IS HŰSÉGES MARADNA A FIDESZHEZ EGY DARABIG

KLUBRÁDIÓ
Szerző: SZÉNÁSI SÁNDOR
2021.08.09.


Nem számíthatunk a közmédia gyors átrendeződésére egy esetleges kormányváltás esetén sem – véli Polyák Gábor, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője. A jogász szerint, ha bukik a mostani a kormánypárt, a vezető pozícióban működő szerkesztők egy ideig akkor is biztosan hűségesek maradnak a Fideszhez
.

Mire számíthat a közmédia kormányváltás esetén? Meglehetősen sokan, köztük nem kevés kormnánypárti is úgy vélekedik, hogy tök felesleges hozzányúlni, hiszen azt senki nem nézi.

Polyák Gábor médiajogász, a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője úgy látja, hogy a közmédiának összességében van olyan nézettsége, mint a nagyobb kereskedelmi csatornáknak.

Hozzátette, a Magyar Távirati Iroda is része ennek a konglomerátumnak, amely nélkül szerinte a legnagyobb hírportálok sem tudnának működni.

Európában rendhagyónak nevezte ugyanakkor, hogy a Médiatanács elnökét kilenc évre jelölik ki. Azt is megjegyezte, hogy minden változás magával hozza az átrendeződést a magyar médiában. Kétharmados többség nélkül Polyák nem látja, hogy egyszerűen, akárcsak békésen át lehetne rendezni a közmédiát. Több mint tíz éven keresztül egy kétharmados többség pénzelte ezt a médiumot, ami egy bizonyos könnyelműséget magában hordoz.

Abban mindenesetre biztos, hogy a vezető tisztségeket betöltő alkalmazottak, szerkesztők meglehetősen hosszú ideig lojálisak lesznek a Fideszhez, és mindent elkövetnek annak érdekében, hogy az elszámoltatás minden módját meggátolják. Ebben kapóra jön a sajátos könnyelműség, amivel az állami pénzeket kezelték, és amelyek sorsa így lekövethetetlenné válik. Az sem támadhatatlan alternatíva, hogy az új kormány a függetlenség égisze alatt létrehoz egy új médiumot. Erre a Fidesz azt fogja mondani, hogy "hiszen ott a (hozzájuk hűséges) közmédia". A Fidesz mindent meg fog tenni azért, hogy a neki nem tetsző médiumok közszolgálatiságát megkérdőjelezze, ezért akár Brüsszelig is kész elmenni.

Polyák egy kormányváltást követően nem bízik a gyors átrendeződés sikerében. „A gyors megoldás mindig fájdalmas” – tette hozzá. Hosszú szisztematikus és békés megoldásokban reménykedik inkább.

TÜRELEM VAGY EGY KIS TRÜKK IS SEGÍTHET, HA NEM MEGY A REGISZTRÁCIÓ HARMADIK OLTÁSRA

444.HU
Szerző: HASZÁN ZOLTÁN
2021.08.10.


Nem megy egészen flottul a regisztráció a harmadik oltásra. Van, akinek simán megy, az operatív törzs mai tájékoztatása szerint már 64 ezren foglaltak időpontot harmadik oltásra és 52 ezren már meg is kapták azt.

És vannak, akik hiába próbálkoznak, nem engedi be őket a rendszer, pedig eltelt már 4 hónap a második oltás után.

Az egyik olvasónk március végén kapta meg a 2. kínai oltást, vagyis bőven eltelt a 4 hónap. A gyorsteszt szerint nincs a szervezetében ellenanyag, ezért igyekezett a lehető leghamarabb regisztrálni harmadik oltásra. De a rendszer szerint nem jogosult rá...

MAGYARORSZÁG NEM LESZ HOMOFÓB ORSZÁG

MÉRCE
Szerző: VÖRÖS DOMINIK
2021.08.10.


Magyarországon melegként felnőni nem tündérmese. Az egyik barátomat, amikor a vidéki egyházi gimnáziumában elterjedt a hír, hogy meleg, az igazgató behívatta, majd közölte vele: vagy önként otthagyja az iskolát, vagy találnak rá okot, hogy kirúgják. Egy másik barátomat, amikor már volt elég bátorsága felvállalni a szüleinek a melegségét, a családja egyszerűen az utcára tette. Még gimnazista korában el kellett mennie dolgozni, hogy ne váljon hajléktalanná és ne éhezzen.

Ehhez képest szerencsésnek érzem magam, amiért mind a családom, mind a barátaim negatív reakció nélkül fogadták, amikor gimnáziumi éveim elején coming outoltam nekik. Nagyon megnyugtató érzés volt, amikor az osztályfőnökömnek elmondtam, hogy meleg vagyok, úgy reagált, hogy ezzel nincs semmi gond, és ha bármi baj érne emiatt, nyugodtan szóljak neki. Ezek után még egy osztályfőnöki órán is beszélgetett velünk a melegségről és arról, hogy más embereket ne ítéljünk el olyan tulajdonságaik miatt, amikről nem tehetnek.

Később, amikor feljöttem Budapestre egyetemre, a helyzetem csak tovább javult e téren. Ha egyetemen vagy ismerősök közt szóba került a téma, bárkinek szívesen felvállaltam, és emiatt csak pozitív és elfogadó reakciókban részesültem. Nem éreztem, hogy bárki előtt titkolóznom kellene. Ma pedig tagja lehetek egy olyan nagyszerű szakkollégiumi közösségnek is, amely az országban első oktatási intézményként ki merte tűzni a szivárványzászlót a Pride napján...

18-SZOR ANNYIT KERESHET EGY KÜLFÖLDI VENDÉGTANÁR A FIDESZ-KÖZELI ELITKÉPZŐN, MINT EGY MAGYAR ADJUNKTUS AZ ELTE-N

TELEX
Szerző: FÁBIÁN TAMÁS
2021.08.10.


Akár havi 10 000 euró ösztöndíjat is kaphat egy vendégoktató a kormányközeli Mathias Corvinus Collegiumtól, de a fiatalabbak (35 év alatt) is 5000 eurónyi juttatásban részesülhetnek – derül ki az intézmény honlapjáról. Az összeg magában foglal utazást, egészségbiztosítást, szükség esetén vízumot, lakhatást, irodahelyiséget, részvételt külföldi konferencián és költőpénzt is. Az ösztöndíj időtartama két héttől legfeljebb egy évig tart
.

A Fidesz ellen-CEU-jának szánt, közpénzmilliárdokkal felpumpált intézmény – amelyről itt írtunk részletesebben – külföldi szakembereknek (vagy külföldön élő magyaroknak) címzett látogatói ösztöndíjprogramja 2020-ban indult. Az első neveket idén februárban jelentették be, azóta pedig további előadók is láthatók az intézmény honlapján...


AZ EMBEREK ORBÁN LEGYŐZŐJÉT AKARJÁK LÁTNI

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.08.10.


Fontos, hogy az ember időnként kiszabaduljon saját buborékjából, találkozzon olyan emberekkel is, akik ugyan politizálnak, vagy figyelik a politika rezdüléseit, de nem feltétlenül tartoznak ugyanahhoz a táborhoz. Vagy másként: nem tartoznak semmilyen táborhoz. Mert, mint azt Kerékgyártó István író is megfogalmazta a Hírklikknek adott interjújában, a választók- 30-30 százaléka nem mozdítható, az egyik rész a kormánytábort, másik rész pedig az ellenzéket erősíti. De ott van az a harmadik 30 százalék, aki bizonytalan, nem tudja hova tegye a voksát, hol ide, hogy oda billen, attól függően, éppen milyen hatás éri. Értük folyik a harc, és saját buborékunkban élve, velük nem nagyon találkozunk, vagy velük nem cserélünk nézetet. Elsősorban éppen a bizonytalanságukból fakadóan; van véleményük, hajlandóak is bizonyos dolgokról beszélgetni, de elkerülik, hogy határozott álláspontra helyezkedjenek.


Mostanában úgy alakult az életem, hogy több napot is ilyen emberek társaságában tölthettem. Nem állítom, hogy felszántottam az országot, de a keleti felét talán igen. Nagyon erős Fidesz-településekről származók, független polgármester alatt élők voltak a partnereim, és nyugodtan állíthatom: a többséget foglalkoztatja a közelgő választás. Mégpedig, általában azzal a felütéssel: vajon mi lesz itt? Ami különben jelentős változás a korábbi évekhez képest, hiszen akkoriban csak azt lehetett hallani – ha egyáltalán hallhattunk valamit -, hogy a Fidesz legyőzhetetlen, hozzájuk kell igazodni, ők osztják a pénzt, a munkát. Ráadásul, mondogatták, a vidék jelentős területeiről teljesen eltűntek a pártok, jószerivel csak a kormánypárt emberei léteznek, és uralják a terepet. Most nem ezt mondják.

Egyre több felől érkeznek olyan hírek, hogy váltani kell, elég a Fideszből, szétlopták már az országot. Persze megmaradt a régi kánon is, miszerint mindegy, ki van hatalmon, mindenki lop. Most azonban olyan hatalmas összegek tűnnek el kormánypárti zsebekben, hogy azt már nem lehet nem észrevenni. Ráadásul immár nem pusztán arról van szó, hogy az emberektől távol álló, Orbán által kiválasztott NER-lovagok gazdagodnak, mondhatjuk: pofátlanul, hanem a központi hatalomtól távolabb álló Fidesz potentátok is elszemtelenedtek; szedik össze az összeszedhető pénzt, ráadásul nagylábon élve, urizálva. Ebben a keleti országrészben mesélték, a Fidesz országgyűlési képviselője, akiről – mondják a helyiek –már amúgy is az a legenda, hogy milliókat, mit milliókat, milliárdokat „hozott” össze magának, hetedhét országra szóló vigalomban ünnepeltette meg születésnapját...


MEGMÉRGEZTE A FÖLDET AZ EMBERISÉG

24.HU
Szerző: NAGY NIKOLETTA
2021.08.09.


Az IPCC közzétette a legújabb jelentését: nem túl rózsás a helyzet, de még van esélyünk arra, hogy lakható maradjon a bolygó számunkra is. Ehhez azonban a szén-dioxid kibocsátását teljesen meg kell szüntetnünk, és meg kell tanulnunk alkalmazkodni azon változásokhoz, amelyek már visszafordíthatatlanok.


Nyilvánosságra hozta az IPCC (Éghajlatváltozási Kormányközi Testület) hatodik értékelő jelentését – utoljára 2014-ben készült ilyen részletes, összefoglaló riport a klímaváltozás helyzetéről. A jelentés három részből áll, most az első jelent meg, ami a természettudományos alapokat veszi sorra, és megvizsgálja a klímaváltozást kiváltó okokat, a jelenlegi helyzetet és a jövőbeli várható történéseket is. A következő

- a klímaváltozás lassításával és enyhítésével foglalkozik,

- a harmadik pedig a klímaváltozás hatásával, az alkalmazkodási lehetőségekkel és az emberiség érzékenységével ezekre a változásokra.

Ezek a következő egy-két évben jelennek majd meg. A mostani bejelntésen a szakértők elmondták: ez volt az első olyan jelentés, amit teljesen online raktak össze, és azon kevesek egyike, amelynél nem tapasztaltak csúszást az eredeti határidőkhöz képest...

A KÁOSZ FELFALJA A KONZERVATÍVOKAT – KICSODA TUCKER CARLSON ÉS MIÉRT JÁRT NEKI ÁLLAMFŐI FOGADTATÁS MAGYARORSZÁGON?

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2021.08.10.


Az itthon is több szempontból mintának tekintett amerikai „Trump-jobboldal” azért van krízisben, mert pár év leforgása alatt pont olyan lett, mint anno baloldali ősellenfelei: kaotikus, tekintélytagadó, forradalmi – állítja egy új, nagyívű világmagyarázatban az egyik legjelentősebb konzervatív lap, a National Review. A cikk nem sokkal azelőtt jelent meg, hogy megkezdte magyarországi körútját Tucker Carlson, az USA legnézettebb jobboldali tévése. Az ő neve egy héttel ezelőttig egy szűk közönségén kívül semmit sem mondott idehaza, most vele van tele az állami média, róla vitatkoznak véget nem érő kommentfolyamokban. Kicsoda Carlson és miért fontos megérteni a „Tucker-jelenséget”? Mi történik az amerikai politikai eszmékben? Hogyan hat ez Magyarországra?
...

TOVÁBBRA IS ÉRTELMEZHETETLEN, MIT VÁRNA EL A KERESKEDŐKTŐL A MELEGELLENES TÖRVÉNY

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2021.08.10.


Pénteken napvilágot látott az első végrehajtási rendelet, ami a pedofiltörvény melegellenes részeinek alkalmazását hivatott segíteni. A kormány ígérete az volt, hogy ezekből a rendeletekből majd világosabb lesz, milyen gyakorlati követelményeket ró a homályosan megfogalmazott törvény az érintett szereplőkre, ám a friss módosítótól valójában sok minden nem lett tisztább:

a leginkább érintett könyvpiaci szereplők egyelőre csak találgatnak, minek kellene megfelelniük szeptembertől.

A legszigorúbb jogértelmezések szerint ugyanakkor a könyvesboltok egy részét szinte lehetetlen helyzetbe hozza a rendelet, amelynek közvetett hatása miatt kiszorulhatnak a magyar piacról a nem hagyományos szexuális irányultságú karaktereket is szerepeltető kiadványok.

Fóliázás, elkülönítés

A melegellenes részekkel megtűzdelt pedofiltörvény egyebek mellett megtiltja, hogy öncélú szexualitást, homoszexualitást, nemváltást népszerűsítsenek és jelenítsenek meg 18 éven aluliak számára. Hogy ez mit is jelent jogalkalmazás szempontjából gyakorlatban, arról sokáig csak spekulálhattunk. Kocsis Máté, a tervezet értelmi szerzője azt ígérte, a kormány még ősz előtt úgynevezett végrehajtási rendeletekkel oszlatja el a ködöt, ezekből fog kiderülni, miként kell eljárniuk azoknak, akik tevékenységét némileg átszabja az új jogszabály...


SZABAD SZEMMEL: ORBÁNHOZ JÁRNAK, HOGY ELLESSÉK A LEBUTÍTÁS TECHNIKÁJÁT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.08.10.


A tengerentúlon új jelszó született: Amerikát vesd meg mindenekelőtt!


Washington Post


Tucker Carlson magyarországi kalandja után új jelszavuk van a tengerentúlon a jobboldali populistáknak: Amerikát vesd meg mindenekelőtt! Merthogy szerintük az ország rettenetes állapotban van. Olyan hely, ahol fertőzött határsértők támadnak meg bátran oltásellenes embereket. Továbbá republikánus választási tisztségviselők, fekete polgármesterek és kínai hackerek összeesküdtek és ellopták a legutóbbi választást. Azon felül pedofil szocialisták „mély államot”’ hoznak létre, hogy megfosszák a nemzetet a magánkézben lévő fegyverektől és a Bibliától.

Mindezek fényében jót tesz egy kis kiruccanás egy tekintélyelvű államba. Csak éppen a választék eléggé szűkös: a török és az egyiptomi elnök muzulmán. Le Pen és Farage nem úgy teljesít, ahogy kéne. Lukasenko ezzel szemben túlságosan is hatékony. Így marad Magyarország, amely pont annyira lépett vissza a demokrácia területén, ami kellő nyomást gyakorol az ellenfelekre. Rendszerét Orbán diadalmasan illiberális demokráciának nevezi, ám a Freedom House szerint csúszik bele a tekintélyuralomba.

Mások számára ez zavaró demokratikus kisiklás lehet, a republikánus honatyáknak viszont politikai program. A miniszterelnök által hirdetett etnikai és kulturális tisztaság elmélete nem új Közép-Európában. Ám izgató lehet jobboldali populisták számára, hogy van, ahol ki is mondják - jelen időben. De hát sok konzervatív véleményformáló szerint a liberálisok részéről Amerikában már rosszabb a diszkrimináció, mint amire magyar ellenzékiek panaszkodnak. A jobboldaliakat zaklatják a véleményükért, főleg a faj, a nemiség és a gender ügyében.

Viszont ha a jobboldal aggódik az agresszív politikai korrektségre hivatkozva, akkor tényleg be kell állnia Orbán Viktor mögé? A tekintélyelvűségről kell nyitott szemmel álmodnia? Hiszen közreműködik abban, hogy a konzervativizmus leváljon a liberális demokráciáról. Nem kell kidobni az amerikai elveket, csak azért, hogy nagyobb sebességgel robogjanak reakciós célok felé. Olyan lecke ez, amely nem lehet megtanulni az orbáni paradicsomban.

Az elkötelezett politikai zarándokok persze túlnyomórészt hazatérnek Magyarországról. És micsoda kiábrándulás vár rájuk: egy sokszínű országban szállnak le, ahol igen sokrétűek a hagyományok. De legalább a „Tegyük újra naggyá Amerikát”-világnak lett egy könnyen összefoglalható külpolitikája: Amerikát vesd meg mindenekelőtt!

Washington Post

Hogy a konzervatívok ennyire felkapták Magyarországot, az hátborzongató, de a magyarázat egyszerű, az kell hozzá, hogy lebutítsák a jobboldali gondolkodásmódot. Így látja a helyzetet Daniel Drezner, a Tufts Egyetem professzora, akinek szakterülete a nemzetközi politika. Vendégkommentárjában előbocsátja, hogy alighanem helyzeti előnyben van, mert a felesége családja magyar származású, ő maga többször megfordult Budapesten, így tudja, mi van ott.

Sőt, őt is meghívta a Mathias Corvinus Collegium, hogy tartson előadást, de kihagyja, mert ad az olyan okos politológusok szavára, mint Daniel R. Kelemen, akik igen tájékozottak magyar ügyekben és még nála is jobban aggódnak az illiberális pályaív miatt. A jobboldal ugyanakkor nem azért szerelmes az Orbán-rendszerbe, mert az életképes modellt jelent a konzervatív politikai gazdaság számára. Nem a politikát imádják benne, hanem az aljas politikai játékot.

Adott ugyanis egy illiberális vezető, aki arra használja a jogi eszközöket, hogy megbüntesse az ellenségeit, a maga javára firkálja meg a rezsimet és már több mint egy évtizede uralmon van. Aki azt hiszi, hogy ennél több van mögötte, az saját magát csapja be. Az olyanok, mint Carlson, akik pont annyira felületesen értik Magyarországot, mint egynémely bírálójuk, kellő vonzerőt jelent az önmagát erősítő konzervatív államhatalom.

Ám hogy jobboldali értelmiségiek próbálják felmagasztalni a magyar állapotokat, az sokkal többet elárul a konzervatív gondolatok sekélyességéről, mint néhány nagyszabású ideológiai keresztes hadjáratról.

Business Insider

Tucker Carlson azt bizonygatta Budapestről sugárzott műsorában, hogy Magyarország szabadabb, mint az Egyesült Államok, ám közben Orbán kicenzúrázta a tévés személyiség kérdését a kínai elnökről. De hát a magyar vezető szoros kapcsolatok fűzik Pekinghez, ám a viszony kényes téma lesz a jövő évi választásokon. Így a magyar kormány nem foglalkozik különösebben a kínai emberi jogok megsértésével. A kormányfő meg is kerülte és inkább témát váltott, amikor az amerikai riporter ezt feszegette.

Ugyanakkor a beszélgetés leírt szövegéből először hiányzott ez a rész, majd amikor a New York Times szóvá tette, utána már a teljes változat jelent meg. A Fox News egyelőre nem reagált a fejleményre. Az üzleti portál magyarázatként megjegyzi, hogy Orbán autoriter, akit azonban nyíltan csodál egy-két amerikai konzervatív személyiség, mert sikeresebbnek és politikailag rátermettebbnek tartja, mint Trumpot.

Saját embereivel tömte tele a bíróságokat, manipulálta a választási rendszert és kézbe vette a sajtó irányítását. Ideológiája etnonacionalista, magát a kereszténység őrzőjének állítja be, miközben nyomatja az illiberális demokráciát. Carlson ehhez képest úgy mutatta be, mint aki családbarát és a határokat védi. Ugyanakkor tisztára mosta a politika tekintélyuralmi vonásait.

Südddeutsche Zeitung

A vezető német újság úgy látja: Kaczynskinak esze ágában sincs engedni a Bizottságnak a Fegyelmi Tanács ügyében kirobbant vitában, csak úgy tesz, mintha. Közben pedig pont az ellenkezőjét csinálja. Mindenesetre az ellentét megmutatta, hogy ha sok pénz forog kockán, akkor a nemzeti populista varsói kormány hajlandó előadni, hogy kész visszakozni, noha egyébként az állítólag szent érdekek védelmezőjének tünteti fel magát.

De nagyon úgy néz ki, hogy az ország elsőszámú vezetője csupán időt akar nyerni, amikor belengeti, hogy felszámolja a jogellenesen létrehozott Fegyelmi Kamarát. De ezt csinálja 5 éve, ahányszor csak Brüsszel vagy az Európai Bíróság jogállam-ügyben a tyúkszemére lép. Az új terv szeptemberben készül el, addig a testület zavartalanul működhet. Majd csupán átkeresztelik és várhatóan ugyanazokkal a lejáratott, politikailag függő bírákkal végzi a dolgát. Azaz a jogsértés minden tekintetben megy tovább.

Ám a lényeg, hogy találni több száz, központi ellenőrzés alatt álló bírót, illetve bíróságot és más igazságszolgáltatási intézményt, aki és amely nem önálló, így ellentmond az európai jognak. Így pl. az a testület, amely kiválasztja az engedelmes bírákat. Vagy itt van az Alkotmánybíróság, amely csupán színleg független. Szóval semmi sem utal arra, hogy Lengyelország fel akarná adni a jogállam előrehaladott stádiumban lévő felszámolását.

750 MILLIÓ FORINTOS JELZÁLOGHITELT VETT FEL A HIT GYÜLEKEZETE VIDÉKI INGATLANOKRA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2021.08.09.


Összesen öt magyar településen helyezkednek el azok az ingatlanok, amelyekre a Hit Gyülekezete 750 millió forint körüli értékű jelzáloghitelt vett fel a tavalyi év során. A zaciba vágott épületek között szegedi, szombathelyi, érdi, kaposvári és zirci hitéleti csarnokok találhatóak, közöttük olyan is, amelyet ismereteink szerint helyi hívek adományaiból és munkájából építettek fel. Nem tudni, hogy mire kellett a pénz...

TILTSUK BE AZ OVIT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.08.10.


Kocsis Máté szerint a magyar óvodákban a „hat éves kislányokkal elmondatják, hogy leszbikusnak lenni jó dolog” – ezt számos felvétel igazolja, tette még hozzá. Ilyet mutatni azonban nem tudott, forrást meg nem jelölt, és innentől fogva hazugságként is értékelhetem az állítást, ami nem lenne nagy újdonság, ha Kocsisról és a hasonszőrűekről van szó. Mindezt a homofób pedofiltörvény létjogosultságának igazolásául osztotta meg velünk és a bávatag nagyközönséggel azzal a különbséggel, hogy kies hazánk nem minden tagja él a kételkedés jogával, egyszerűbben fogalmazva mindent elhisznek, amit a fideszisták az arcukba tolnak.

Ezért ilyen bamba jobb sorsra érdemes országunk, ami lehangoló állapotot az is mutat, hogy egy Kocsis oszthatja benne az észt. Felteszem, Kocsis Máté nem rendelkezik néprajzos ismeretekkel, mint ahogyan másfajtákkal sem nagyon. Mert, ha előfordulna az a szenzáció, hogy valamiről is tudása van, akkor a népi gyermekmondókákat tiltatná ki az óvodákból, amelyek nagy része vérbő szexuális tartalmakat hordoz, így az a fura helyzet áll elő, hogy a kis pisiseket nem az apukájuk és anyukájuk tanítja meg a nuni és fütyi használatára, hanem egy több száz éves falusi tata, amitől föl kellene álljon a szőr Kocsis Máté hátán. Ám az föl nem áll.

De ezen a vonalon tovább haladva azt is látnunk kellene, hogy az ilyen ügyekre szintén nagyon kényes Dúró Dóra a Hetvenhét magyar népmese kötetet darálja le, ami megint csak delikát volna. Ilyen veszedelem azonban nem fenyeget, mert nincs meg a kellő kognitív muníció hozzá. Azt kell látnunk, hogy egyáltalán sincsen, mivel Kocsis Máté szerint ebben a korban semmilyen formában nincs helye a szexualitásnak. Innen pedig azt a következtetést vonhatjuk le, hogy Kocsis nem volt kisgyerek, azaz, eleve ilyen koravén debilnek született. Ha lett volna, emlékezne, hogy a kis pisisek kölcsönösen milyen érdeklődést tanúsítanak a másik bugyogójának tartalma iránt...

ÁTLÁTSZÓ: REJTÉLY, MIÉRT TERHELTE MEG NÉMETH SÁNDOR 750 MILLIÓS JELZÁLOGHITELLEL A VIDÉKI HIT GYÜLEKEZETEKET, TÖBBMILLIÁRDOS PROFIT MELLETT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.08.09.


Oknyomozó riportban járt utána az Átlátszó annak, hogy Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, az egyháza nevében miért terhelte meg öt vidéki gyülekezet ingatlanát egy 750 milliós jelzáloghitellel, amiről az érintettek (legalábbis egy részük) nem is tud. A hierarchikusan szerveződő kisegyház érdekessége az, hogy a vidéki gyülekezetek saját erőből építenek gyülekezeti házat, de nem kapnak önálló jogi személyiséget, ezért az általuk létrehozott javak Németh Sándor budapesti gyülekezetének nevére kerülnek. Németh tavaly 750 millióval terhelte meg ezek egy részét.

Ez azt jelenti, hogy ha egy vidéki gyülekezet szeretne önállóvá válni, mint ahogy arra számos példa volt (annak ellenére, hogy Németh nem a helyi közösség választása alapján, hanem a hozzá lojális embereket nevez ki vidéki vezetőknek), s szeretne a Hit Gyülekezete és Németh Sándor kontrollja alól kiválni, akkor az általuk vásárolt, épített, felújított, finanszírozott ingatlanból távozniuk kell, mert az a budapesti Hit Gyülekezete (ami voltaképpen Németh Sándorral egyenlő) nevén van. Most erre még rájön egyeseknél a 750 milliós jelzáloghitel. Miközben havonta tejelnek Budapestre...

ORBÁN SZÁMÁRA NEM JÓ A HÍR: VARSÓ EGYET VISSZALÉPETT

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2021.08.10.


„Ez nem lehet átverés a lengyelek részéről, a lépéskényszerben ugyanis nem lehet(ett) más céljuk, mint elkerülni az arcvesztést” – reagált a hétvégi lengyel kormányzati bejelentésre Gordon István. A varsói kormány – a fenyegető augusztus 16-i határidő előtt – tudatta, hogy fel fogja függeszteni az Európai Unió által keményen kifogásolt bírósági fegyelmi testület munkáját. A Lengyelország-szakértő úgy látja, hogy a lengyelországi fejlemények nem jelentenek jó hírt Orbán számára, a két ország vezetése egy irányba húzza a szekeret, de ez most némileg gyengül.


Varsó nem várta meg az Európai Bizottság által augusztus 16-ában megszabott határidőt, amit arra adott, hogy Lengyelország léptesse életbe az Európai Bíróság határozatát, s orvosolja a bírói rendszer függetlenségét érintő kifogásokat. Jarosław Kaczyńskiék – ahogy a Népszava megírta – a hétvégén ugyanis tudatták: hozzányúlnak a kifogásolt bírósági fegyelmi testülethez, a változtatásokról szeptemberben tárgyalhat a lengyel parlament, a Szejm.

Ezzel egyelőre elmúlhatott annak a fenyegető réme, hogy augusztus 26-ától komoly napi büntetést kelljen fizetnie Lengyelországnak. A mostani bejelentés azután történt, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárás megindítását kezdeményezte a bírósági ítélet megsértése miatt. A további ellenállásnak nagy ára lett volna. Súlyos pénzbüntetéssel sújthatták volna az országot, amely eleshetett volna az uniós helyreállítási alapból őt megillető mintegy 36 milliárd eurótól...

A NAGY SINOPHARM-BEISMERÉS

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.08.10.


Jó reggelt! Olyan idő lesz, mint tegnap
.

4 legfontosabb cikkünk most

- A harmadik oltásnál az egészségügyi okokból oltandók között ott vannak a kínai vakcinával oltott idősek is

- Van egy pont, amikor a magyar és lengyel kormány is meghátrál: a pénzbüntetés

IPCC: Elkerülhetetlen a további melegedés, de fontos, hogy azonnal cselekedjünk

-A legnagyobb: Messi Barcelonában

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik.