2019. június 9., vasárnap

ZAJLIK A NÉPBUTÍTÁS, ŐRÜLT KÜLÖNBSÉG VAN A KLÍMAVÁLTOZÁS ÉS A FELMELEGEDÉS KÖZÖTT


PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2019.06.09.


A mögöttünk hagyott május jóval hűvösebb és csapadékosabb volt a sokéves átlagnál Magyarországon, és ez máris alkalmat adott egyeseknek arra, hogy ismét előhozakodjanak klímaváltozást megkérdőjelező vagy tagadó vélekedéseikkel. Miközben napjainkban már a világszerte tüntetéseket szervező gyerekek számára is nyilvánvaló, valami alapvető és kedvezőtlen változás történik a Föld klímájával, amit gyakorlatilag a világ bármelyik szegletében élők a saját bőrükön érezhetnek, még mindig akadnak olyanok, akik tagadják a klímaváltozás és/vagy a globális felmelegedés tényét. Hogy a jelentős arányban a populista politikusok és holdudvaruk köréből kikerülő tagadók pusztán a belátóképesség hiánya, esetleg egyéb ok miatt tesznek-e így, nem egyértelmű és a téma szempontjából mindegy, az viszont tökéletesen nyilvánvaló: érvelésük teljesen hibás. 

Amennyiben még bárki kételkedett volna abban, hogy Donald Trump, a világ első számú szuperhatalmának vezetője nem érti a klímaváltozás működését, azok számára az elnök ezt a héten teljesen nyilvánvalóvá tette az Egyesült Királyságban tett látogatása során. Azt hiszem, hogy az időjárás változik, és azt gondolom, hogy mindkét irányban - fogalmazott az Egyesült Államok elnöke, miután az eredetileg tervezett negyed óra helyett másfél órás beszélgetést folytatott Károly herceggel, a brit trónörökössel. Az elnök a BBC-nek azt mondta, osztozik a herceg "jó éghajlatra" vonatkozó kívánságában, ugyanakkor más országokat - Kínát, Indiát és Oroszországot - hibáztatott a szennyező tevékenységek fokozódásáért...

JÓ-E NEKÜNK ÉS A VILÁGNAK, HA RETTEGÜNK A KLÍMAKATASZTRÓFÁTÓL?

24.HU
Szerző: PÁL MÓNIKA
2019.05.09.


Bár az amerikai elnök, Donald Trump továbbra sem foglalkozik vele, a magyar kormány pedig nem tartja olyan fontos problémának, mint a menekültkérdést, a klímaváltozás veszélyeiről ma már világszerte konszenzus van. Magyarországot is elérték azok a tüntetések, amelyek a kormányokon kérik számon az intézkedések hiányát vagy elégtelenségét. Áprilisban Kihalni esélyes címmel szervezett tüntetést a Londonból induló Extinction Rebellion nevű mozgalom, amelynek tagjai erőszakmentes polgári engedetlenséggel szeretnék elkerülni az ökológiai összeomlást. Május 24-én pedig a Greta Thunberg által alapított Fridays for Future demonstrált többek között Budapesten is, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás egyre növekvő veszélyeire.

Az utóbbi egy-két hónapban látványosan megszaporodtak a klímaváltozás drasztikus hatásairól szóló, az érzelmekre erősen ható tudósítások és tanulmányok. A közeljövőben trópusi betegségek fenyegetik majd Európa lakosságát, minden korábbinál gyorsabban olvad az alaszkai folyók jégtakarója, a gleccserek nagy része eltűnhet néhány évtizeden belül, 2100-ra több világváros is víz alá kerül. Harrison Ford szerint a III. világháború zajlik éppen, és az ENSZ főtitkára is úgy látja, hogy a kormányok nem tesznek meg mindent. A migráció egyik kiváltója a klímaváltozás: ha nem sikerül jelentősen csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását, egyre több embernek kell elhagyni a lakóhelyét.

Nem kérdés, hogy hétről hétre közelebb kerülünk a katasztrófához, ezért nem lehet eleget beszélni róla; de vitatható, hogy hatásos-e az a fajta félelemkeltő kommunikáció, ami egyre inkább terjed a sajtóban és a közbeszédben.

Ha a klímaváltozás következményeire akarjuk felhívni a figyelmet, és el szeretnénk érni, hogy az emberek változtassanak az életmódjukon, szakértők szerint néhány alapvető tényezőt kell figyelembe venni. Nem árt ismerni a célcsoportok jellemzői (lehet, hogy a szigorúan vallásos emberekre más érvek hatnak, mint az ateistákra); megfelelően kell keretezni és csomagolni a mondanivalót. Azokra az emberekre, akik nem törődnek a természettel, a fajok kihalásával, de fontosnak tartják a saját egészségüket, a biotermékek propagálásával lehet hatni – ami mellesleg ökológiai szempontból is fenntartható...

ELŐMELEGÍTETT TAKARÓ ÉS DROGTESZT TÍZ PERC ALATT – ÍGY IS MŰKÖDHET AZ EGÉSZSÉGÜGY

MAGYAR HANG
Szerző: LUKÁCS CSABA
2019.06.09.


Úgy alakult, hogy decemberben két ország egészségügyi rendszerével kapcsolatban szerezhettem egészen közvetlen élményeket. Először egy Washingtonhoz közeli amerikai kórházban töltöttem pár napot egy barátom mellett, aztán karácsonykor egy székelyföldi kisváros sürgősségi osztályán és pszichiátriáján tanulmányozhattam az itthonról kissé lenézett román egészségügyet. Figyelem: a hazai állapotokkal való minden hasonlóság és különbség kizárólag a véletlen műve!

Egy huszonezres településen vagyok az amerikai főváros agglomerációjában. Az Inova Fairfax Hospital egy nonprofit egészségügyi szolgáltatóhoz tartozó kórház összesen 923 ággyal – itt kezelték agydaganattal diagnosztizált barátomat. Mivel nem beszél jól angolul, a családtagjai és a barátai ügyeletet tartottak mellette. Én is be voltam osztva néhány műszakra, így megismerhettem a kórház szolgáltatásait. Az épületegyüttesben, amely bizonyos részein inkább hasonlít szállodára, mint kórházra, van kávézó (Starbucks), pékség (Panera Bread) és két ajándékbolt is: ezekben újszülötteknek plüssmacit és lufit, hirtelen bekerült betegeknek pizsamát és szinte bármit meg lehet vásárolni. Étteremből is van vagy három, amelyekben meglepő módon a környékbeli áraknál kedvezőbben lehet szendvicset, pizzát, salátákat vagy akár meleg ételt venni...

FERENC, A KERESZTÉNYSÉG FORRADALMÁRA – DOKUMENTUMFILM KÉSZÜLT A PÁPÁRÓL


ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2019.06.09.


Másfél órás dokumentumfilm készült a pápáról, aki minden elődjénél jobban igyekszik változtatni a világon. Sokan a saját egyházán belül sem szeretik forradalmi gondolatai és szókimondása miatt, de épp ezek miatt rengetegen figyelnek rá még az ateisták és más vallások követői közül is.

Az Argentínában 1936-ban született, olasz származású Jorge Mario Bergoglio 2013 márciusa óta a katolikus egyház feje. Ő az első jezsuita pápa, valamint ő az első pápa az amerikai kontinensről és a déli féltekéről. Pápaként a Ferenc nevet vette fel Assisi Szent Ferenc tiszteletére, mert nyilatkozata szerint hozzá hasonlóan olyan egyházat szeretne, amely szegény, de kiáll a szegényekért, a békéért, és a teremtett világ védelmében.

Megválasztása óta mindent meg is tesz ezért: lemondott a pápáknak járó fényűzésről, és nyilatkozataiban is rendszeresen szorgalmazza a rászorulók segítését, valamint a háborúk és környezetszennyezés befejezését. A világpolitika mellett saját egyházát is többször bírálta korrupció és szívtelenség miatt, ezért akárcsak névadóját, őt is gyakran emlegetik a kereszténység forradalmáraként.

Ahogy az lenni szokott, sokaknak nem tetszik a kritika, ezért a katolikusok között is vannak, akik valamiféle eretnekként tekintenek Ferenc pápára. Ugyanakkor az ateisták és más vallások követői között is rengetegen kedvelik, pont a szókimondása és bátorsága miatt.

2014-ben a Vatikán kereste meg Wim Wenders filmrendezőt, hogy kísérje el néhány hivatalos útjára a pápát, és hozzáférést adtak Wendesnek a saját videóarchívumukhoz is. A végeredmény egy másfél órás dokumentumfilm lett, amiben Ferenc pápa beszél, közben pedig láthatjuk több látogatását a világ legkülönbözőbb pontjain. Időnként megjelennek a háttérben a névadó Assisi Szent Ferenc életének kulcsjelenetei is fekete-fehérben és némán, de ez a játékfilmes megoldás nyugodtan ki is maradhatott volna.

A lényeg a pápa, aki a kamerába nézve, az egész képernyőt kitöltve beszél.

Szegénységről, menekültekről, papi pedofíliáról, környezetvédelemről, elfogadásról, szeretetről, jóságról, háborúról, Jézusról, és arról, hogy micsoda károkat okoz a családoknak, és ezáltal a társadalomnak a felgyorsult világ, ahol az emberek nem fordítanak elég időt egymásra, és nem akarnak vagy nem mernek gyengédek lenni.

A film 2018-ban készült el, akkor a pápa 82 éves volt...

ORBÁN VIKTOR SAJTÓELLENES SZÖVEGÉVEL SZEMBEN CSAK A PROFESSZIONALIZMUS SEGÍT

HVG ONLINE / KULT
Szerző: GERGELY MÁRTON
2019.06.09.


Az újságíró maradjon a kaptafánál, még ha a hatalom tűzvonalába is kerül – mondja a legrégebbi szakmai szervezet, a Nemzetközi Sajtóintézet elnöke, Markus Spillmann.

HVG: A média ellenőrzésére törő hatalom vagy a modern technológia jelent komolyabb veszélyt a médiára?

Markus Spillmann: Vitán felül áll, hogy a sajtóra leselkedő legfőbb veszélyt az ember okozza. Számos országban hatalmi érdekek mentén igyekeznek a politika szolgálatába állítani a médiát. Így tesz Orbán Viktor, és így tesznek a hozzá hasonló, autokrata vezetőt játszó miniszterelnökök, a médiát ócsároló államfők és a magukat szultánnak képzelő politikusok. Aggasztó, milyen mértékben került veszélybe Európában is a média sokszínűsége.

HVG: Az ember rossz, a technika jó?

M. S.: A technika a természeténél fogva értéksemleges, nem válogat az egyes sajtótermékek között, mindegyik számára egyaránt kihívást jelent. Ez a változás viszont nemcsak veszélyeket, de lehetőségeket is tartogat.

HVG: Ha a hatalom támadása jelenti az igazi veszélyt, akkor az újságíróknak ezen a fronton is kell visszatámadniuk? Arccal az aktivista újságírás felé?

M. S.: Az újságírásnak nem feladata, hogy a média eszközeivel a saját ügyéért harcoljon. A sajtó őrizze meg a kritikai távolságot az általa tárgyalt ügyektől. Igen, az újságíróknak a munkájuk során el kell feledkezniük a saját érzékenységükről és érintettségükről. Nem lehet olyan tartalmakat előállítani, amelyek a hírfolyamba illeszkedve a szerkesztőség érdekében lobbiznak...

KI A LEGALKALMASABB FŐPOLGÁRMESTER-JELÖLT?

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2019.06.09.


...Karácsony Gergely: nincsenek kétségeim a jó szándékai és a becsületessége felől, de valljuk meg, Zuglóban megették reggelire a rezsimpártok (Fidesz, MSZP) erős emberei. Az a videó arról a bizonyos tartózkodásról máig égető szekunder szégyent okoz: látni, ahogy Karácsony pontosan tudja, hogy csapdába csalták, tudja, hogy ellen kéne állnia, de nincs semmi a kezében, latolgatja az esélyeit, végül elengedi a történetet, és közben szörnyen szégyelli magát. Na a fővárosban ugyanez lesz, csak országos bűnözőkkel.

Kerpel-Fronius Gábor: Elfogult vagyok az irányába, mert húsz éve kollégák és barátok voltunk. Van néhány szaftos és kínos történetem rólam, amiben ő is szerepel (és csak rám vet rossz fényt: ez van, Origo :-)). Nagyon érett, integratív politikus benyomását kelti az interjúi alapján, ahhoz képest is, hogy újonc, meg egyébként is az. Imponáló, hogy a rezsimkutyák azonnal rá is ugrottak, és kitúrták a saját nyilvános facebook oldaláról, hogy egyszer agyhalottnak nevezte a hazáját. Nem tudom, mi volt ezzel a propagandisták célja: demonstrálni, hogy igaza van, vagy hogy elteljen az idő estig, amikor ki lehet nyitni napi ellátmány vodkát.

Kálmán Olga: őt is hiteles személyiségnek tartom, de szerintem a másik két jelölthöz képest ő sokkal nagyobb személyes kockázatot vállal a politikai szerepvállalással. Ha ez nem jön be neki, akkor nem nagyon van számára visszaút a médiába, legalábbis abba a független, kritikus politikai újságíró-szerepbe, amit az elmúlt húsz évben felépített magának. Nem hiszem, hogy jó vásárt csinált, amikor engedte rábeszélni magát Dobrev Klára részéről. Hacsak nem Gyurcsánynak van a legütőképesebb kampánycsapata az egész fővárosban.

Egy szó, mint száz, a főpolgármester-választásnak az a tétje, hogy az ellenzék kiüsse Orbán kezéből az egész várost. Ha csak a főpolgármesteri széket szerzik meg, de a kerületek a NER kezében maradnak, akkor gyötrelmes kudarcra lehet számítani.

Hát szedjétek össze magatokat.

MÁRKI-ZAY KÁLMÁN OLGÁNAK: A LEGELHIVATOTTABB FIDESZES VOLTAM

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.06.09.


Beszélgetőkönyv jelenik meg az Athenaeum Kiadónál, Kálmán Olga kérdezte Márki-Zay Pétert, a kötet címe Szeretemország. A hvg.hu a kiadó engedélyével részleteket közölhet a jövő pénteken megjelenő könyvből. Kiderül például, hogy két dolog meg van tiltva Márki-Zay számára. Hogy igent és nemet mondjon arra, akar-e miniszterelnök lenni. Azt is megtudhatjuk, mit talált a mostani polgármester Demján Sándor lakásán, amikor a tengerentúlon dolgozott.

Kálmán Olga 2019 elején, majdnem napra pontosan egy évvel Márki-Zay Péter megválasztása után ült le beszélgetni a politikussal. (Azóta Kálmán Olga is belépett a politikai mezőbe, a Dobrev Klára, a DK EP-képviselője mutatta be őt a párt főpolgármester-jelöltjeként, az egykori tévés elindul az előválasztáson.)

Kálmán Olga a könyvben Márki-Zaynak szegezi a kérdést, tényleg van-e messiástudata Hódmezővásárhely polgármesterének.

"Nincsen, hál’ Istennek. Vagy nem tudom" – válaszolja.

A hezitáló válasz után kiderül, abban biztos, hogy messiástudat nincs benne, de sokan mondták már neki, hogy van.

"Nekem viszont két dolog van megtiltva: az egyik, hogy arra a kérdésre: akarok-e miniszterelnök lenni, igennel válaszoljak, a másik pedig, hogy arra a kérdésre: akarok-e miniszterelnök lenni, nemmel válaszoljak".

De nem is ezt kérdeztem.

– Viszont erre gondolt...

ŐK CSAK BELÜLRŐL AKARNAK BOMLASZTANI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2019.06.09....ők csak belülről akarnak bomlasztani. A kérdés már csak az, hogy ezt hogyan óhajtják kivitelezni. Miután a szélsőjobb messze nem hozta a remélt eredményt, a néppárt akkor sem tudna többséget elérni velük, ha akarna. De olyan nagyon nem is akar, hiszen az uniós polgárok eléggé egyértelműen kinyilvánították, hogy a nacionalista marakodás és a rasszizmusra épülő idegengyűlölet helyett egy szorosabb európai együttműködést és a bolygó megmentését tartják fontosnak.

A Fidesz sokszor hangoztatott, de lényegében csak Magyarországon piacképes hazugságát, miszerint a szélsőjobbon kívül (ami akkor sem patrióta, ha a kormánypropaganda aktuálisan ezt a szót tanítgatja a szektának) mindenki ész nélkül be akarja hozni a migránsokat Európába. A Fidesz hazugságaival szemben az európai határvédelem és az Unióba bejutni kívánók szigorú ellenőrzése kiemelt feladat minden párt és az Unió egésze számára is. Nem a Fidesz védi meg Európát a picsányi szögesdróttal, azzal legfeljebb más irányba tereli azokat, akik be akarnak jutni. Pontosabban akik már bejutottak. Az Unió szabályozza a belépés és a maradás feltételeit, nem Orbán Viktor, de még csak nem is Salvini.

Tehát ha én jól látom, Hidvéghi Balázs – újkeletű EP képviselő, ami annyit is jelent, hogy a későbbiekben nem itt fogja ontani az okosságait – azt mondta, hogy vagy kivágják a néppártból a Fideszt vagy nem. A jelenlegi állás szerint úgy fest, hogy maradhatnak. Ezért cserében azt csinálják, amit elvár tőlük a néppárt, itthon pedig azt híresztelik, hogy direkt fejjel a földbe állva szálltak le a rollerról. Ha mégis úgy fordulna a kocka, hogy kivágják őket, akkor ők még a kidobás előtt ki fognak lépni és természetesen azt fogják mondani, hogy direkt így akarták. Értem én, csak miért kell ezt ennyire megcifrázni? A szektának bőven elég egy „csak”, a megélhetési híveknek tök mindegy, csak a pénz érkezzen időben, aki képes gondolkodni a saját fejével, az meg úgyis tudja, hogy mi a valóság.


BAUHAUS 100: MŰVÉSZETI ELV ÉS ÉLETFORMA

MAGYAR HANG ONLINE
Szerzők: FICSOR BENEDEK, MAKRAI SONJA
2019.06.09.


Száz éve indult a Bauhaus, a modern radikális művészet iskolája, amely bár alig másfél évtizedig működött, hatása máig meghatározó. Breuer, Moholy-Nagy, Molnár Farkas: tucatnyi magyar művész is alakította az intézmény történetét.

Minden alkotó tevékenység végső célja az épület! Ennek díszítése valamikor a képzőművészetek elsőrendű feladata volt; e művészetek a nagy építőművészet elválaszthatatlan tartozékai voltak. Ma önelégülten, elkülönülve állnak; helyzetükön előnyösen csak minden alkotó ember tudatos együttműködése és kölcsönhatása változtathat. Építészeknek, festőknek, szobrászoknak újra meg kell tanulniuk megismerni és megérteni az épület egészének árnyalt tagoltságát; így hatja át műveiket újra, magától is az az architektonikus szellem, amely a szalonművészetben elveszett.”

Egy új világ új esztétikáját fogalmazta meg Walter Gropius német építész 1919-ben a Bauhaus manifesztumában. Az iskola, amely forradalmasította a művészet és az ipar viszonyát, mindössze 14 évig működött, a művészetekre és a társadalomra gyakorolt hatása azonban a mai napig felbecsülhetetlen. A Bauhaus történetében számos magyar művész bukkant fel, Gropius iskolájában tanított Breuer Marcell, Moholy-Nagy László és Berger Otti, a diákok között pedig olyan kimagasló alkotókat találunk, mint Molnár Farkas, Forbát Alfréd, Weininger Andor, Stefán Henrik, Johan Hugó, Blüh Irén, Fodor Etel és Kárász Judit...

FREUD VÁRÓSZOBÁJÁBAN

HÍRKLIKK
Szerző: LOVÁSZ PÉTER
2019.06.09.


- Bírja a gyűrődést? - kérdezte a riporter a frissen kinevezett múzeumigazgatótól -, s igencsak figyelmet érdemlő választ kapott: A miniszterelnök úrral találkoztam az elmúlt hetekben, és ő ugyanezt kérdezte. Azt mondtam, ez a dolgom. Akkor megjegyezte viccesen, ez kevés, élvezni kell! Úgyhogy most élvezem.

Ha-ha! Laikusként, ha volna bennem bátorság, azt mondnám: Sigmund Freud alighanem dörzsölné a kezét, ha a két úr megjelent volna a várószobájában, s minimum azt mondhatta volna: fölöttébb érdekes, jó humorú esetek. Vajon ép elméjű és ép erkölcsű ember örülhet annak, hogy politikai ellenfelei nap-nap után hülyének, tolvajnak, maffiózónak, gazembernek, s hasonlóknak minősítik? Élvezhető ez? A fene tudja. Másként talán nem is lehet elviselni.

Nos, fogalmazzunk finoman: annyi szent, hogy a politikusok között az átlagosnál gyakoribb az átlagtól olykor lényegesen eltérő lelkületű személy. Nem tisztem Orbán Viktorról kórrajzot vázolni, de állampolgárként és hírlapíróként is lehet róla véleményem, kell is, hogy legyen, mert az életemmel, mindannyiunk életével játszik. És a jelek szerint ma már azt tesz velünk, amire kedve szottyan, ami éppen eszébe jut...

A GAZDASSZONY MAJD KIJÖN, HOGY LEVÁGJON MINKET - INTERJÚ LOVAS ROZIVAL

INDEX
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2019.06.09.


Semmi nincs A mi kis falunk című sorozatban, ami miatt mentegetőznie kéne, és a benne játszó színészeket se vádolhatja senki azzal, hogy a gatyaletolós humor vonzaná őket, mondja a sorozat egyik főszereplője. Lovas Rozi még csak most lesz 33 éves, de már kétszer választották meg a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a legjobb fiatal színésznőnek, a Színházi Kritikusok Céhe szerint is ő volt a legígéretesebb pályakezdő, és kapott Junior Prima-díjat is, A mi kis falunkért pedig a Televíziós Újságírók Díját nyerte el tavaly.

A színésznő 2012-ben diplomázott a Kaposvári Egyetem színész szakán, játszott Kaposváron, Miskolcon, a Magyar Színházban és a Tháliában, 2016 óta a Radnóti Színház társulatának tagja, ahol olyan előadásokban játszik, mint a Futótűz, a 10, az Egy piaci nap, A művésznő és rajongói vagy a Gloria. Játszott a tévében a Csak színház és más semmiben és a Válótársakban is, meg a Made in Hungária és A berni követ című filmekben, és fantasztikus alakítást nyújtott az amúgy elég szörnyű Most van most című filmben.

2014-ben elveszítette élettársát, Balikó Tamás színész-rendezőt; arról is beszélgettünk vele, megéri-e a színház kedvéért újraélni a gyászt vagy más sötét érzéseket. Lovas Rozival a POSZT-on készítettünk interjút arról, milyen az, amikor reccsen a szív, miért érzi úgy, hogy indulat van a levegőben, hogy miket mondanak a Radnóti Színházról sok pénzről döntő emberek, és hogy ellenzékivé vált-e attól, hogy kiállt a hajléktalanokért...

PÁRIZS VEZETÉSE BERÁGOTT, SZIGORÍTJÁK AZ ELEKTROMOS ROLLEREZÉST

TOTALCAR
Szerző: MTI/TOTALCAR
2019.06.08.


..."A rollerekkel ezentúl az úttesten, az autók és motorok számára kijelölt helyeken kell leparkolni" - mondta sajtótájékoztatóján a főpolgármester, azt is javasolva, hogy a szolgáltatók óránkénti 20 kilométeres sebességre csökkentsék a rollerek maximális sebességét Párizsban, s ha lehetséges óránkénti 8 kilométerre a sétálónegyedekben. A rollerek használatát a főváros betiltja a párizsi közparkokban és játszótereken is, a bukósisak viselését pedig ajánlatossá teszi. A járdán rollerezést 135 eurós (38 ezer forintos) bírsággal sújtják, a járdán való parkolásért pedig 35 eurós (10 ezer forintos) büntetés jár majd. A sajtótájékoztatón bejelentett intézkedések július elején lépnek életbe.

Az elektromos meghajtású rollerek egy évvel ezelőtt jelentek meg a párizsi utcákon, a francia fővárosban 12 független elektromos rollerszolgáltató cég működik, több mint az egész Egyesült Államokban. Becslések szerint a város útjain mintegy 20 ezer elektromos roller közlekedik, a gyalogosok veszélyeztetésén felül folyamatosan gondot okoznak a párizsi önkormányzatnak azzal, hogy szabályozás hiányában az emberek bárhol leteszik őket használat után, de még a Szajnába is került belőlük nem kevés...

A LETARTÓZTATÁS INDISZKRÉT BAJA

MÉRCE
Szerző: ZÁDORI ZSOLT
2019.06.09.


A tisztességes büntetőeljárásban a fegyverek egyenlőek vád és védelem között. A védőjével való kapcsolatban nem akadályozzák a gyanúsítottat, valamint csak legvégső esetben és a legszükségesebb ideig van letartóztatva. Egy éves a letartóztatás és védőkirendelés új gyakorlata, és bár a rendőri-ügyészi-bírói rutinok ugyan vitathatatlanul változnak, de sokszor csak fogcsikorgatva, és nem is mindenütt. És hát a fogva tartott embert aligha vigasztalja, hogy másnak nagyobb a szerencséje, őt viszont akadályozzák a védekezésben és túl hosszú ideig aszalják a börtönben jogerős ítélet nélkül.

A fogvatartottak közül ma minden hatodik letartóztatott ember, tehát jogerős bírói ítélet nélkül van fogva tartva Magyarországon. Volt ez rosszabb is: tíz éve még minden harmadik, húsz éve még minden második fogvatartott volt „előzetes letartóztatásban”. Nem csak az aránya, de az abszolút száma is csökken a letartóztatásoknak. Tíz éve még kb. 5000 letartóztatottat tartottak egy időben egyszerre fogva, ma ez a szám 2800 alatt van. Bár a bűnelkövetők nagy részét adó 18–40 éves férfiak száma is egyre alacsonyabb, ezzel együtt is kijelenthetjük, hogy a folyamat biztató.

Akkor meg miért ágál a Magyar Helsinki Bizottság évtizedek óta az ellen, hogy túlságosan gyakorta rendelik el a letartóztatást? Egyrészt, mert az is jól látszik, hogy „eddig sem maguktól csökkentek a számok”:

a rendszert ösztökélni kell, különben igazságtalan rutinok, rossz beidegződések döntenének rabságról és szabadságról. Másrészt, még nem tökéletesek a jogszabályok, és különösen nem az a gyakorlat
...

BRIT SZTÁRTÖRTÉNÉSZ A LENGYELEKNEK: ÓVAKODJANAK AZ ORBÁNIZMUSTÓL!

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.06.08.


Timothy Garton Ash brit történész a napokban részt vett egy gdanski beszélgetésen, amit az első szabad lengyel választás 30. évfordulójának tiszteletére tartottak. A kerekasztalt szervező TVN24 lengyel televízió beszámolója szerint ez is elhangzott ott:

Műsorvezető: Milyen veszély fenyegeti leginkább a lengyel szabadságot az első szabad választás harmincadik évfordulóján?

TGA: Ez nagyon nagyon egyszerű, az orbanizáció a la polonaise. Ez nagyon egyértelmű számomra. Ez egyértelmű egy történész számára. Nagyon komoly hatása lehet, amikor egy olyan rossz erő, mint amit Orbán Viktor képvisel, benne lehet az EU-ban, ez botrányos. Ahogy az is, hogy benne lehet még az EPP-ben, ez még botrányosabb, és használhatja a pénzünket, az EU-s állampolgárok pénzét, hogy egy igazi neo-autoritáriánus rendszert építsen, ami magától értetődően nem liberális demokrácia. És szemmel látható, hogy Lengyelország ezen a nyomon halad, és ugyan szerencséje van, hogy itt sokkal nagyobb a társadalmi ellenállás, de a veszély ettől még valódi.

Timothy Garton Ash az oxfordi egyetem európai tanulmányok tanszékének professzora, sokat ír a brit sajtóba, 2005-ben a Time magazin a világ 100 legbefolyásosabb emberének listájára tette

ITT OLVASHATÓ

FÁBRY UTÁN BÖDŐCS ÁRNYÉKÁBÓL IS BAROMI NEHÉZ LESZ KILÉPNIE AZ ÚJ STAND-UP GENERÁCIÓNAK

24.HU
Szerző: BESENYEI BALÁZS
2019.06.09.


...Bödőcs 2004-ben csatlakozott a Dumaszínházhoz, majd 2005-ben feltűnt Fábry műsorában is, ugyanis az RTL Klub akkoriban kísérletezett azzal, hogy megalkotja a Showder Klubot mint kizárólag stand-upra épülő tévéműsort. Először az Esti showder adott helyet ennek, Bödőcs is a fiatal stand-upos generáció tagjaként kapott szerepet a műsorban. Egészen nagy sikert aratott legelső fellépésével, ezt pedig követte még néhány megjelenés Fábrynál.

A Showder klub állandó és egyik legnépszerűbb fellépője lett, „Kis Hofiként” kezdték emlegetni, és mint az új generáció legfényesebb humorista csillagát. Később önállósodott, és egyéni műsorokat kezdett el készíteni, így gyakorlatilag mint kívülálló helyezkedik el a magyar stand-up térképén — ráadásul valószínűleg ő legismertebb és legnépszerűbb humorista az országban, YouTube-csatornáján csaknem 115 ezer feliratkozó gyűlt össze.

Bödőcs tulajdonképpen sok dologban nagyon hasonlít Fábryhoz:


mindketten amiatt tudnak sikeresek lenni a színpadon, mert felkészültségben, műveltségben, közéleti érzékenységben messze az átlag néző felett vannak.

Bödőcs két dologban kifejezetten erős más stand-uposokkal ellentétben:

1. Kiválóan ismeri a vidéket, ezt pedig félelmetesen jól tudja átültetni a műsoraiba. Mivel testközelből látta/látja az életmód különlegességeit, hiteles tud maradni a színezett sztorik esetében is (érdekes módon, a vidékkel/vidékről való humor szinte csak nála működik ennyire sikeresen).

2. Rendkívül erőteljes kulturális ismeretekkel rendelkezik, behatóan ismeri a magyar irodalmat, amit gyakran átültet műsoraiba is. Nagyszerű dramaturgiai érzékkel építi fel műsorait, tűpontosan tudja, minek hol van a helye egy másfél órás stand-upban. Azt is érdemes megjegyezni, Bödőcs kimagasló intelligenciája ellenére legtöbbször a búcsúszentlászlói életből adódó poénokat veszi legjobban a közönség, a mélyebb, összetettebb utalások csak egy réteghez tudnak elérni.

Amellett, hogy sok dologban hasonlítanak Fábryval, legalább annyiban különböznek, például politikai nézeteiket tekintve. Míg Fábry inkább a jobboldallal szimpatizál, addig Bödőcs liberalizmusa főként abban csúcsosodik ki műsoraiban, hogy felmossa a padlót a kormány némely zavarba ejtő, sokszor felháborító ügyeivel. Egyszer páros interjúra is hívták őket, de Fábry nemet mondott, mert úgy látta, nincs értelme barátokkal szócsatába bonyolódni.

Bödőcs kormánykritikus gondolatainak sokszor hangot adott már interjúkban, paródiáinak pedig visszatérő szereplője Orbán Viktor. Ugyanakkor azt mondja, a közéleti témákat a legnehezebb poénba csomagolni, mert nem feltétlenül érti meg mindenki, viszont járható út a hatalommal szemben:

"Van ez a szerb tanácsadó, Szrgya Popovics, aki az erőszakmentes forradalmak apostola, és könyvet írt arról, hogy buktatták meg Milosevicset. Az egész arról szól, hogy a humornak milyen fontos szerepe lenne, meg hogy érthető témát kell találni, ami apró győzelem, ott szállni szembe a hatalommal, ahol legyőzhető. Le van írva, és én nem értem, hogy ezt nem olvassák az ellenzékiek? Vagy olvassák, és direkt azért nem csinálják, mert ki vannak fizetve? Arról beszélnek évekig, aminek semmi köze ahhoz, amiben élünk, meg amivel foglalkozniuk kéne"

mesélte Bödőcs egy két évvel ezelőtti HVG-interjúban
...

ITT OLVASHATÓ

ÁTALAKUL A MUNKA FOGALMA ÉS TARTALMA, A ROBOTIZÁCIÓ A MÉG NEM LÉTEZŐ ÁLLÁSOKRA JELENT VESZÉLYT

168 ÓRA
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2019.06.09.


– A robotizáció és a mesterséges intelligencia nem a jövő, már itt van körülöttünk, az otthonainkban, a munkahelyeken – mondta lapunknak Bod Péter Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora. – Csak az eurozónában tizenegymillió új munkahely jött létre az elmúlt években, miközben meglehetősen gyors volt a technológiai fejlődés.

Nem arról van szó tehát, hogy a robotizáció miatt milliók lesznek munkanélküliek, hanem átalakul a munka fogalma és tartalma.


Egyre több szellemi munkakör jön létre, ezzel együtt tűnnek el olyanok, amelyekre nincs szükség, vagy gépesíthetők. A mezőgazdaságban például már olyan kombájnok dolgoznak, amelyek sok más gép kombinációjaként működnek, a vezető pedig egy légkondicionált helyről távirányítja a folyamatokat.

– A fizikailag megterhelő, veszélyes, szennyező, nagyon unalmas vagy hosszabb távon óriási koncentrációt igénylő feladatokat váltják ki először az automatizált folyamatok – mondta a 168 Órának Szalavetz Andrea, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének kutatásvezetője. – Az ember döntéshozóvá válik abban az értelemben, hogy értelmezi a gépek jelzéseit, és megteszi a megfelelő lépéseket abból a menüből, ami számára az adott feladatkörben engedélyezett. Ha például egy operátor öt gépet felügyel egyszerre, akkor világos, hogy nem fizikai munkát végez, hanem bizonyos értelemben döntéseket hoz, ha erre szükség van...

FOCIDRUKKER

ÉLET ÉS IRODALOM / PÁRATLAN OLDAL
Szerző: LÉVAI JÚLIA
2019.06.07.Hosszú idő után Magyarország miniszterelnöke maradéktalanul őszinte gesztussal ajándékozta meg a nyilvánosságot, amikor Csíkszereda helyett Madridba ment el, egy BL-mérkőzésre. Ebből mindenki azonnal megérthette, hogy ha neki egy keresztény esemény és egy focimeccs között kell választania, akkor ő gondolkodás nélkül a focimeccset fogja választani. Még akkor is, ha a keresztény eseményt történetesen maga a pápa jegyzi.

Gondolnánk, ez azért elég jelentős fordulat. Hiszen ha kiderül, hogy tud ő igazat is mondani, attól kezdve a közvélemény mást se tesz majd, mint egyfolytában csak ezt várja el tőle. Emellett akár már a repülőtéren hatalmas virágcsokorral fogadják őt a legkülönfélébb egyházi küldöttségek, kifejezvén örömüket és hálájukat, amiért végre kertelés nélkül ráállt a saját vágányra. Mert ugye ettől kezdve ők sem kényszerülnek arra, hogy zavaros és esetleges ha­tal­macskákhoz igazítsák a maguk ennél elvontabb feladatait. Hiszen a kereszténységnek éppen az az egyik legfontosabb alapelve, hogy a hit, a vallás univerzális értékei semmiképp sem használhatók fel a földies hatalmi érdekek szolgálatára.

Furcsa mód azonban ezt a gesztusát senki sem értékelte, s egyetlen pillanatnyi ünneplésben sem volt része. Ember nem kiáltott fel, de még egy árva kommentben sem, legalább a fészen, hogy „hé, álljon már meg a világ! Hiszen ebben most nincs semmi hazudozás, köntörfalazás! A miniszterelnök úr megmutatta, hogy hiszen ő nem is vallási vezető, hanem vérbeli futballdrukker, örvendjetek!” Nem, semmi ilyesmi nem történt, s a két, egymásnak feszülő blokk is ugyanott folytatta a disputáit a fészen, ahol abbahagyta. Mintha meg sem szűnt volna, hogy az ország egy szakrális ideológia foglya.

Az egyik oldal egyfolytában csak arról beszélt, hogy íme, most látszik igazán, hogy a miniszterelnök mennyire nem igazi keresztény, hanem csak ál-, és több hozzászóló is volt, aki ezt a nyomaték kedvéért két l-lel írta: „állkeresztény”. A másik tömb pedig azt bizonygatta, hogy igenis Orbán az, aki eldönti, melyik pápa jó pápa, és melyik nem az. Ez most egy rossz pápa, koszos arabok lábát csókolgatja. Ellensége a kereszténységnek, meg sem érdemli, hogy Orbán odamenjen. „Misézzen a liberális maffiának!” – küldték át a másik oldalra a pápát, de arról ők sem ejtettek egy árva szót sem, hogy aznaptól viszont Orbán is nyíltan egy másik pályán játszik, és nem a kereszténységén. Vagyis mindenki változatlanul úgy beszélt tovább, mintha ezt az egészet mégis a kereszténység szemszögéből kéne nézni, és nem, mondjuk, onnan, hogy mi a teendő, ha az országnak egy par excellence futballdrukker a vezetője, aki ezt a választásával őszintén közhírré is teszi.

És mivel ez így történt, hazatérvén a madridi bajnokságról Orbánnak sem lesz semmi oka arra, hogy komolyan vegye ezt a szokatlan gesztusát, és esetleg rászokjon a valódi identitása mutogatására. Megfigyelőszolgálata is csak azt jelenthette neki, hogy az őszinteségétől sehol semmi meg se rezdült. Mehetnek tehát a dolgok továbbra is úgy, ahogyan eddig mentek. Nyugodtan visszaveheti magára a vallási vezető mezét, és nyomhatja tovább az összes hazugságát. A népek itt szinte szomjazzák a hazudozását, úgyhogy tegye csak, ahogy szokta: meg sem érdemlik, hogy őszinte legyen velük.ÉLET ÉS IRODALOM 2019/23. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/23. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

A HAMIS BIZTONSÁGÉRZETET ADÓ KIS MAGYAR VILÁG ROMÁNIÁBAN - ÉS AZON TÚL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GÁL MÁRIA
2019.06.09.


Miközben a sokadik virágkorát élő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 477 ezer szavazattal, két képviselőt is küldhet az Európai Parlamentbe, egyre sürgetőbb volna a párt számára megtalálni, ki fog rájuk szavazni a következő és az az utáni választásokon.

„Ezt az RMDSZ-békát még egyszer és utoljára lenyelem” – mondta két nappal az európai parlamenti választások előtt egy kolozsvári barátom. Kissé meg is lepődtem, mert ő azon erdélyiek közé tartozik, akik régről bírálják az RMDSZ-t, sőt az utóbbi parlamenti választáson már nem is szavazott a magyar érdekképviseletre. Az igazi meglepetés számomra mégsem a döntése, inkább annak indoklása volt. „A fiatalok rég nem azért mennek nyugatra, mert itthon nem beszélhetnek vagy tanulhatnak magyarul, hanem mert jobban akarnak élni, kiszámítható jövőt akarnak. Ehhez már nem magyar, hanem igazi demokratikus pártra van szükség. Az úzvölgyi provokáció azonban lehűtötte az idealizmusom. Nem helyezem a történelmet a jelen vagy a jövő elé, de megengedhetetlennek tartom a múlt tagadását, a magyar történelmi emlékeink meggyalázását. Más nem emel szót ellene, így hát még egyszer, utoljára, bizalmat szavazok az RMDSZ-nek” – mesélte a férfi, akit szinte gyerekkorom óta ismerek, de soha nem hittem volna róla, hogy képes lenne politikai, ideológiai álláspontját felülírni azért, mert egy második világháborús székelyföldi magyar katonatemetőre rátelepítenek egy románt. Az EP-kampány és a szavazás utáni napokban tett egyhetes erdélyi körutam során azonban ez volt az egyik, mondhatni utólag, legkisebb meglepetésem. 

Idézett barátom lánya, a huszonéves egyetemista, aki mindeddig következetesen, bár fanyalogva az RMDSZ-re szavazott, ezúttal, mint fogalmazott, „komoly dilemma előtt áll”. „Ez a macsó RMDSZ kisegítő személyzetnek tekinti a nőket. Romániában már rég női pártelnökök vannak, és miniszterek is szép számmal, a román pártok az EP-be és a brüsszeli parlamentbe is küldenek nőket, de az RMDSZ-nek egy kirakat nőszervezetre futotta eddig. És egyetlen szava sincs sem a nemek egyenlősége, sem a klímaváltozás kapcsán. Engem nem érdekel, hogy a székelyföldi hivatalokon loboghat vagy nem loboghat a székely zászló, az sem, hogy a magyar mellé vagy föléje hoznak létre román katonai temetőt, az viszont annál inkább, hogy lesz-e élhető Föld a leendő gyerekeimnek. És ha az lány lesz, és netalán politikai ambíciói lesznek, lesz-e egyenlő esélye arra, hogy a szomszéd magyar fiúval megmérkőzzön az RMDSZ-elnöki tisztségért, EP-képviselőhelyért, román parlamenti képviselői helyért. Vagy netán kávét főzhet neki, legjobb esetben pedig megkaphatja az első nem bejutó helyet valamelyik listán, mint most Hegedűs Csilla is?” ...

A NER-LOVAGOK NEM AZ UTCÁN ÉLNEK

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.06.09.


Az Alkotmánybíróság határozata értelmében nem alaptörvény-ellenes a szabálysértési törvény tavaly októberben hatályba lépett módosítása. Arról a változtatásról van szó, amely lehetővé teszi a hatóságoknak, hogy elzárással büntessék az „életvitelszerűen” közterületen tartózkodó hajléktalan embereket. 

Lefordítjuk magyarra: ha nem tudnánk, hogy Magyarország legjobb bírái, legpártatlanabb koponyái és legfedhetetlenebb ítészei alkotják ezt a testületet, most elbizonytalanodnánk. Azt hinnénk, hogy nincs igazuk az alkotmánybíráknak, és megint az van, ami az utóbbi időkben számos alkalommal: hogy ezek a derék urak nem a társadalomnak, hanem a hatalomnak kívánnak megfelelni, őket szolgálják, mert tőlük kapják a fizetésüket.

Ha nem tudnánk, hogy nemcsak szakmailag tévedhetetlenek, és mindemellett még a morális fölény is az ő oldalukon áll, azt gondolnánk, hogy a cinikus, sunyi hatalom kiszolgálói. A mostani határozat ugyanis nem kevesebbet sugall, minthogy tessék gazdagnak, tehetősnek lenni! De legalábbis jövedelemmel, otthonnal rendelkezni. Tessék olyan családba beleszületni, amely megfelelő egzisztenciát biztosít, jó iskolákba járni, divatos, korszerű szakmát tanulni, külföldi egyetemeken diplomát szerezni. Aki mindezt elmulasztja, magára vessen, amiért olyan helyzetbe került, hogy megnézheti magát...

A ROMÁN TITKOSSZOLGÁLAT MÁR A PÁPALÁTOGATÁSON IS “FELLÉPETT”

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.06.08.


A román titkosszolgálat Ferenc pápa csíksomlyói látogatása alkalmával már tett egy magyarellenes lépést, amikor felfedeztek a pápa ruháján egy magyar szöveget, és letakartatták azt.

Az erdélyi magyar Krónika számolt be arról, hogy az egyházi művész, Cristina Sabău-Trifu által tervezett pápai miseruhát egy héttel a szertartás előtt készítették, a hátán pedig Szűz Mária és a zarándokok képét helyezték el, a „Járjunk együtt” magyar felirattal (A “Hadd járjunk együtt ” volt a pápai látogatás hivatalos vatikáni mottója, ennek magyar fordítása volt a szöveg).

"Valaki besúgta ezt a román titkosszlgálatnak (SPP), és néhány nappal a pápai látogatás előtt egy előzetes ellenőrzést végző SPP-tiszt megkérdezte az erdélyi tartományi (regionális vezető) ferences rendet, hogy igaz-e, hogy a ruhadarab magyar felirattal rendelkezik. Az “igen” válaszra azt az utasítást adták, hogy adjanak hozzá egy anyagcsíkot a magyar szöveget tartalmazó ruházathoz, amivel takarják le a magyar nyelvű szöveget. A ruhadarabot korábban a Vatikán engedélyezte, miután a pápa tisztában volt azzal, hogy Romániába látogat, de a magyar kisebbség búcsújáró helyén misézik."

A pápa a prédikációjában éppen az egymással szembeni sérelmek és előítéletek feloldásáról és a békés egymás mellett élésről beszélt. Szólt az idegenekről, a bevándorlókról is, ami pedig a magyaroknak volt egy üzenet, miután a jelenlevők 98 százaléka Orbán-hívő, aki meg sem jelent ezen a történelmi eseményen (a hanyatló brüsszelita Nyugat BL-döntőjét azért nem bojkottálta), és aki a keresztény identitást a menekültekkel szembeni elutasítással, az idegengyűlölettel azonosítja.

A magyarok itt kisebbségiek, akikkel cudarul bánik a többség, míg saját hazájukban ők bánnak ugyanígy a kisebbségeikkel, és azokkal, akik a nyomorból vagy a biztos halálból menekülnek...

LOPAKODÓ BUDAPESTI OLIMPIA – HIÁBA VONTÁK VISSZA A PÁLYÁZATOT, SORRA ÉPÜLNEK A LÉTESÍTMÉNYEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BERNAU PÉTER
2019.06.08.


Bár a kormány a 2024-es pályázat visszavonásáról döntött, nem került le végleg a napirendről a világjátékok rendezése, a létesítmények pedig sorra megépülnek...

...A kandidálás ...egyelőre lekerült a napirendről, de a tervezett olimpiai létesítmények építése nem állt le, kivéve a Fradivárosét (ezzel bővebben keretes írásunkban foglalkozunk). A Magyar Kézilabda Szövetség a 2022-es, Szlovákiával közös rendezésű férfi Európa-bajnokságra 22 ezer néző befogadására alkalmas sportcsarnokot épít Budapesten, ez a létesítmény is minden szempontból alkalmas lesz később az olimpia kézilabda-mérkőzéseinek (vagy a kosárlabdatorna találkozóinak) lebonyolítására. A jégkorongszövetség 5-6 ezer néző befogadására alkalmas jégcsarnokot építtet, ahol a játéktér lefedése után a küzdősportok olimpiai küzdelmeit lehet lebonyolítani.
A Budapesti Teniszközpont felépítése várhatóan 17,5 milliárd forintba kerül. A Művészetek Palotája mellé 4-5 ezer fős konferenciaközpontot tervez a kormány. Látszólag ennek nincs köze az olimpiai projekthez, de sikeres kandidálás esetén ez lett volna a súlyemelő-versenyek színhelye.

Csepelen építenek fel 40 ezres stadiont, ahol a 2023-as atlétikai világbajnokságot rendezik. A lelátót úgy készítik el, hogy hatvanezresre lehessen bővíteni olimpiarendezés esetén.
A 2024-es játékokat Párizs rendezi, 2028-ban Los Angeles lesz a házigazda, 2032-re valószínűnek tűnik egy közös koreai jelentkezés, ebben az esetben szinte biztos, hogy más nem rúghat labdába. Ha ez a pályázat nem készül el, akkor a NOB nagyon szeretné Afrikába vinni az olimpiát, ez az egyetlen földrész, ahol még nem rendezték meg az eseményt.

A magyar fővárosnak ezért 2036 előtt a papírforma szerint nincs esélye a rendezésre. Az álmodozással nincs baj, amíg nem kerül sok-sok milliárd állami forintba.

AKÁR 16-18 SZÁZALÉKNYI SZAVAZATOT IS HOZHAT A KÖZUNKA

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.06.08.


A közmunkaprogram a legveszélyesebb és legkártékonyabb eleme a magyar választási rendszernek, mert a szegény falvakat szavazatvásárlással megnyeri magának a kormányzó erő - írta Isabel Mares, a Yale Egyetem politológusa most közzétett tanulmányában.

Tisztázni akartuk, hogy csak elszigetelt jelenségek sorozata-e a szavazatok idézőjeles megvásárlása vagy nagyobb kiterjesztettségű jelenséggel állunk szemben – vág a dolgok közepébe Isabel Mares, a Yale Egyetem kutatója, aki áprilisban tette közzé a még 2014-ben elkészített tanulmányát a magyar választási rendszer sajátosságainak elemzéséről az Összehasonlító Politikatudomány című egyetemi folyóiratban a Klientelizmus különféle formái címmel. A kutatást egyébként Lauren Younggal együtt összegezte, utóbbi a University of California-Davis kutatója. A Magyarországról szóló fejezet részét alkotja annak az összehasonlító tanulmánynak, amely a világ számos pontján kialakult hasonló választási trükkökről, becsapásokról, csalásokról, megtévesztésekről szól, amelyek következtében összegzésképpen állítható, hogy a választások nem voltak szabadok és a tisztességesek.

Isabel Mares: A legfőbb kérdés számomra az volt, hogy a klientelizmusnak milyen formái válnak egyre népszerűbbé és elterjedtebbé szerte a világon, és ebbe a felmérésbe illesztettük be Magyarországot is, mert a közmunkával való visszaélés szembetűnő volt. Mivel nem voltak eléggé egyértelmű bizonyítékaink erre a jelenségre, tudtuk például, hogy Miskolcon visszaélnek a politikusok ezzel a helyzettel, de ezt nem találtuk elegendőnek ahhoz, hogy általános megállapításokat tegyünk, ezért 2000 ember megkérdezésével 93 kisvárosban, faluban, községben végeztünk felmérést. Egyrészt megbízható magyar közvéleménykutató céggel, másrészt mi ketten kapcsolatba léptünk egyetemistákkal is, akik ezen a területen otthonosan mozognak és őket is bevontuk a felmérés folyamatába.

Hogy mit is jelent a klientelizmus vagy kliensrendszer? A választók meggyőzésének és szavazatuk idézőjeles illetve bizonyos esetekben konkrét, pénzben számszerűleg is kifejezhető megvásárlását. Azaz amikor a politikusok, sok esetben a polgármester biztosít valamilyen előnyt a szavazóinak. A klientelizmusnak milyen formáját/formáit tudták Magyarországon beazonosítani?

IM: Négy formáját találtuk meg Magyarországon. Ebből a legmarkánsabb jegy – nemzetközi összehasonlításban – a munkahelyteremtési programmal összefüggő közmunka-rendszernek a szavazatérvényesítésben játszott szerepe. A második formája az úgynevezett gazdasági nyomásgyakorlás, amit legfőképp Borsod-Abaúj Zemplén megyében mutattunk ki, azaz itt legfőképp arról van szó, hogy akkor ad a munkáltató kölcsönt a dolgozójának, ha utóbbi rá szavaz. Elkötelezi magát. A harmadik formáját – a pénzen történő szavazatvásárlást nem mondanám meghatározónak a magyar rendszerben.

(Tegyük hozzá, erről a 2014 óta eltelt időszakban azonban egyre többet hallani, és még konkrét hang- és videó felvételek is vannak erre vonatkozóan.)

IM: Állami források pozitív indítékú felhasználása helyett pedig gyakran megfenyegetik a választókat – ez a negyedik formája a választói klientúra kiépítésének.

Arra a kérdésre, hogy összehasonlítva a Yale egyetemen végzett egyéb kutatásokkal, ezek a jelenségek mennyire voltak egyediek, Isabel Mares azt mondja, nem igazán. Mert például ezek közül számos jelenség tetten érhető Bulgáriában is, sőt ott magasabb arányszámokat mutattak ki.

IM: Viszont ami meglepő volt: nem volt igazán versenyhelyzet a választásokon, hisz a Fidesz egyrészt kormányon volt, másrészt magas támogatottsága ellenére is képest volt alkalmazni, hadrendbe állítani ezeket a szavazatvásárlási módszereket.

Persze felmerül a kérdés, hogy ezek után miként befolyásolták ezek a trükkök – még ha nagy nem is meghatározóak – a választás kimenetelét?

IM: Ha a klientelizmus négy formáját veszem alapul és ezeket összesítem, akkor mintegy 16-18 százalékos eltérést mutatnak az elért eredményhez képest.

Ezt ugyan Isabel Mares nem tartja jelentékenynek, de ha azt vesszük, hogy a kétharmad megteremtéséhez viszonyítva igenis igazán kiugró szám, akkor meg is kapjuk a választ arra, miként betonozza be magát a kormány állami források felhasználásával a saját hatalmi céljai elérésében. S ha ehhez hozzátesszük, hogy nemrég mutatta be az Unhack Demoncracy Europe csoport is az ehhez hasonló módszertannak készült, és ehhez hasonló eredményt produkáló elemzését, amelyet szintén ismertettünk hallgatóinkkal pár hete, akkor határozottan állíthatjuk, hogy egyik felmérés erősíti a másikat. Ami nyilván nem véletlenszerű. Gyakorlatilag mindkét kutatás azt bizonyítja, hogy az egészen apró választási finomhangolások – jóhiszemű megfogalmazásban –, legyen az szavazók utaztatása, Erzsébet-utalványok osztása, közmunkások megfélemlítése azzal, hogy munkájukat veszítik el, ha nem a kormánypártra szavaznak, szavazókörzetek átírása, a parlamentbe jutás ötszázalékos küszöbének változatlanul hagyása - nos, ezek országosan összeadódnak, és azt látjuk, olyan komoly befolyást tudnak általuk szerezni, ami borítékolja az eredményt.

IM: Fontos, hogy monitorozzuk folyamatosan ezeket a jelenségeket, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy megkongassuk a vészharangot, ha arra szükség van. Különösen annak ismeretében, hogy ezek a jelenségek zömében vidéken, elhagyott falvakban érhetőek tetten, és mindenképpen harcolni kellene ellenük...

VIKTOR-PIKTOR NAPONTA SZEMLÉLTETI, MIÉRT ÉRDEMES KÉNYÚRNAK LENNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TÓTH ILONA
2019.06.08.


...Amúgy meg ki a rosseb ez a Rogán, hogy ellenőrzés nélkül elkölti a magyar emberek pénzét? Ki adta oda neki a kasszánk kulcsát? Mi nem. Akkor csak a Viktor-piktor lehetett. Ha ez most sem veri ki a biztosítékot, azért, hogy születőben van Magyarországon az új Mészáros, akkor a büdös életben nem lesz nekünk mosógépünk, hűtőnk, semmink. És, ha már sorra születnek meg az Orbán-urak, akkor sorra leszünk cselédek a Dunán innen és a Tiszán túl. Mégis csak el kellene gondolkodni, odacsapni végre, mielőtt Etust csak egy fateknőre tudom lecserélni. Ha így haladunk, ez pontosan így is lesz. Ezek nem vívódnak, ezek maffióznak.

Tudják ezt jól a nyugdíjasok is. Őket is meglopták Orbánék. Sokszor. Tavaly 10 ezer forinttal kevesebb nyugdíjprémiumot fizetett ki nekik. A kártalanításra váró megalázott rokkantnyugdíjasok helyzetét sem rendezték, az Alkotmánybíróság döntése ellenére sem. Most pedig kiderült, hogy a törvényileg garantált prémiumot sem akarják kifizetni.

Meg-lop-nak; lop-nak és lop-nak. Igazán fifikás és aljas módszerekkel. Rekordközeli összeget, 121,8-131,8 milliárd forintot veszíthet a 2020-as költségvetés a cégek társasági adóból adott sportcélú támogatásai miatt. Mostanában 658,4 milliárd forint landolt szövetségeknél és egyesületeknél a költségvetés helyett. A hat kedvezményezett sportág közül

- futballra 275,3 milliárd,

- kézilabdára 150,5 milliárd,

- kosárlabdára 96,7 milliárd,

- vízilabdára 73,6 milliárd,

- jégkorongra 49,8 milliárd,

- röplabdára 12,6 milliárd


ment el.

Ebből mennyi mosógépet lehetne venni! Én még önöknek is adnék szívesen, bár nem tudnánk kimosni az ország összes orbáni szennyesét. A mi kormányunk már úgy megvan keveredve sportügyekben is, mint egy kisgyerek, aki a tömegben elvesztette a szüleit. Pontosan ott tartunk, hogy szakmailag semmiféle magyarázatot nem tudnak adni a sport kipárnázásra, csak tömik bele a rengeteg pénz. Egyszer a magyar sportolóknak, aztán a külföldi sportolóknak. Egyszer hurrá, hogy mennyi magyar tehetség van, máskor köll az a sok külföldről ide csábított sportoló. Orbán-migránsok. Vegyes savanyúság ez az egész, csak az a nagy baj, hogy közpénzből szélhámoskodnak. Azt találták ki, hogy januártól nem csak a magyar sportolóknak jár több kedvezmény, hanem az itt dolgozó külföldi játékosoknak, edzőknek, sportvezetőknek is...

ELLENZÉKI RENDSZERVÁLTÁS

168 ÓRA
Szerző: LAKNER ZOLTÁN
2019.06.08.


...Ami most következik, az önkormányzati kampányt megelőző egyezkedések véglegesítése, különösen sokrétű képességeket igényel az ellenzéktől. Hiszen fontos, hogy az eddig körvonalazódott szövetségeket kampányképes állapotba hozzák, de nem kell, sőt nem is szabad úgy tenni, mintha mi sem történt volna májusban az egyes pártokkal. A támogatottság változott, s ennek következtében például a Momentum megnézi, mit kereshet az eddig eléggé egyesélyesnek látszó főpolgármesteri előválasztáson, és a DK is váratlant húzott Kálmán Olga jelölésével. Azonkívül, bár ez a polgármester-jelöléseknél kevésbé látványos, a képviselő-testületi pozíciók megszerzésével tartósan teret lehet nyerni a helyi politikában, ami most a legfontosabb terep az ellenzék számára.

Itt újabb ellentmondásokat kell majd leküzdeni. Attól, hogy egy pártnak sok a szavazója, még nem lesz feltétlenül elegendő hadra fogható jelöltje és aktivistája. Ha van elég kádere, akiknek a nevét fel lehet írni a szavazólapra, nekik a pártvezetés iránti lojalitásukat sürgősen a választók bizalmára kell átváltani. Nem szabadna úgy elkérni körzeteket, hogy az adott pártnak nincs ott esélyes jelöltje. Lehetnek ugyanakkor olyan, korábbi választáson győztes helyi jelöltek, akiknek a pártja rossz állapotban van, közülük nem mindenki fogja tudni átvészelni az erőviszonyok átalakulását. Az is jó lenne, ha az ellenzéki megújulás nem azt jelentené, hogy sok régi jelöltet új pártszínekbe öltöztetnek. Ennél már csak az lenne fontosabb, hogy azok zuhanjanak elsőként ki az ellenzéki közéletből, akiknek eddig sem látták a szavazók semmi hasznát, sőt.

Rendszerváltásokkor szokás beszélni arról, hogy nincs két elit, a meglévővel gazdálkodhatunk. Ellenzéki elit ma valójában egy sincs, s ezt lehetőségként lehetne értelmezni. Hogy tudnillik Orbán rendszerváltása után egy évtizeddel végre a szedett-vedett ellenzéki csoportok létrehozzák a saját elitjüket, működőképes pártjaikat, és velük együtt az ellenzék rendszerváltását.

AHOL MAGYAR FOCI VAN, OTT NINCS SZABAD GONDOLKODÁS

KLUBRÁDIÓ / HETES STÚDIÓ
Szerző: DÉSI JÁNOS
2019.06.08.


...Ahol az úgynevezett magyar foci van, ott nincs helye a gondolkodás szabadságának, ott nincs helye a nemzetközi szinten is mérhető teljesítménynek, ott szóba sem jöhet a függetlenség, az alkotó gondolat. Ahol magyar foci van, ott szolgaság van és korrupció. Ahol az úgynevezett magyar foci elterjed, ott csak a szakmailag bizonytalan, megvesztegethető, koncleső jobbágyoknak nő fű. Ráadásul azt is kétszáz évig kellene locsolni, nyírni, míg Mészáros és Mészáros kft országában, az említett úriember nem olyan régen még csapot bőrözött, míg aztán I’ten kegyelméből strómanná nem változott.

Hallott már valaki olyat, hogy egy kis vezér ránézett egyik kedves szolgájára és azt mondta neki: kedves szolgám, te holnaptól atomfizikus leszel ám, de aztán rúgd nekem a gólokat az én dicsőségemre.

Az úgynevezett magyar foci a hűbéri rend bebiztosítása. A számolatlanul és gátlások nélkül ellopott milliárdok hazája. Pár szerencsétlen, botlábú, műveletlen tahócska milliókat kap havonta? Na és? Lopunk eleget. Van miből odavetni nekik valamit. Cserébe csak annyit kérünk, hogy vonják magukra az igen tisztelt plebs haragját és gyűlöletét – ők ezt szegények nem is fogják általában fel, így nem zavarja őket a dolog. (Hála neked magyar közoktatás.) Mindenki jól jár. A kis vezető és piciny köre lophat tovább. Pénzt, hatalmat, országot, reményt. A botlábú fickók a lelki szegények mosolyával, most pár évig BMW-vel száguldozhatnak, amíg bele nem esnek a nagy semmibe. A T. nép érdekelt tagjai pedig ha kenyeret nem is, de a régi recept szerint készült sárga és savanyú cirkuszt azért kapnak.

A tudósok ebben a vircsaftban csak rendszerhiba. Morognának, megjegyzéseket tennének, bizonyos számokra hivatkoznának, amivel csak összezavarnák azokat, akik számot csak a forint szó előtt és ott is milliós tételben ismernek.

Mészáros Lőrinc bármikor épít egy stadiont, álmából felkeltve is közreműködik egy jelentősebb tudományterület teljes évi költségvetésnek az elbokázásában. Igaz, nagyon okos emberről beszélünk, de azért a Nature folyóiratba még nem tud cikket elhelyezni.

Ahol az úgynevezett magyar foci van, ott nincs helye az '56-os Intézetnek. Mert mi az '56-os Intézet? Nemcsak egy fontos és jaj, a szó is fáj, független tudományos műhely. De hány kapusa vagy csatára vagy alulról melegített, a kórházaktól, az iskoláktól eltérített tao-pénzből Mészáros és Mészáros által felépített pályája van ennek a csapatnak? Na, ugye.

Az '56-os intézet jelkép, ahogy mondtuk. Hiszen valamikor egy diktatúra idején független, gondolkodó emberek elhatározták, hogy az elhazudott, eltitkolt múltat, amennyire néhány magánember erejéből, pénzéből telik, feltárják, és a jövő kutatói számára megőrzik legalább a szóbeli emlékeket.

Egy magyar focista sosem vetemedne arra, hogy megkérdőjelezze azt, ez minden helyek legjobbika. Sosem vetné fel, hogy itt hazudni, esetleg még lopikálni is tetszenek.

A magyar focista fejecskéjében csak az jár, hogy levágja a futóedzésnél a kanyart, hogy mikor osztják a pénzt, és hogy a kollégának szebb a bőrülése.

Gondolkodni, kritizálni az úgynevezett magyar foci hazájában a legnagyobb bűn.

(Csak megismétlem, mielőtt bérkommentelő kis barátaim, akik szintén az úgynevezett magyar foci szellemi színvonaláig nőttek fel, hogy az úgynevezett magyar focinak semmi de semmi köze nincs a futball nevű, méltán népszerű játékhoz.)

MTA, CEU, '56-os intézet, egyetemek, szerkesztőségek – vége a dalnak.

Van, akinek Mohács, nekünk foci kell.

ÉS AKKOR NYARALHATUNK ITTHON, HA TÚL DRÁGA AZ EURÓ - A HVG HETI GAZDASÁGI ÖSSZEFOGLALÓJA

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2019.06.09.


Beadták a 2020-as költségvetés tervezetét, ledorongolta az Európai Bizottság a magyar kormányt, óriási roham indult az új szuperkötvényért. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Benyújtotta a kormány a 2020-as költségvetés tervezetét – Varga Mihály a családok támogatásának költségvetéseként jellemezte a büdzsét. A családokra összesen 2227 milliárdot költ az állam 2020-ban. Az oktatásra azonban nem szánnak többet, mint a korábbi években, és a nyugdíjasokat sem fogják kényeztetni.

Beadták a költségvetést megalapozó törvénycsomagot is, ezzel több tucat törvényt írnak át. Nehezebben verhetik például magukat adósságba az önkormányzatok, kimondják, hogy nem veszti el közpénz jellegét a támogatás, amelyet az MNB-alapítványok adnak, tovább halogatják a szociális temetést, a volt közmunkásokat pedig szövetkezetekbe terelik. Arra ad még néhány hónap haladékot a kormány, hogy a szállásadók adatokat szolgáltassanak a vendégeikről, és még azt is megmondják a törvényhozók, hogy mi számít rossz ételnek. Betettek a csomagba egy olyan paragrafust is, amely alapján fizetős lesz a cégadatok lekérése.

És nincs vége: elkészült az adótörvényeket módosító csomag is. Az ide igazoló külföldi sportolókat fogják támogatni, a legalább négy gyereket nevelő nőknek pedig egész életre szóló szja-mentességet kínálnak, legalábbis a munkából szerzett jövedelmeik után...