2017. november 1., szerda

KELL OTT FENN EGY ORSZÁG


BLOGÁSZAT
Szerző: Rea Christopher Anton - Zorán - Dusán
2017.11.01. Kendőbe zárta ősz haját
 Ahogy a régi nagymamák
 S ha látta, apánk nem figyel
 Esténként súgva kezdte el

 Tedd össze így a két kezed
 Így teszi minden jó gyerek
 S szomorú szemmel végigmért
 S nevettünk - Isten tudja, miért

 Nézz csak fel, az ég magas
 Bár azt mondják, hogy nem igaz


Ott jártak ők, a repülők
És nem látták sehol


Kell ott fenn egy ország
Mely talán ránk is vár
Kell ott fenn egy ország
Amit senki nem talál
Kell ott fenn egy ország
Mely bárkit átölel
Kell ott fenn egy ország
Amit sosem rontunk el

Felnőtt az ember, s mindent lát
Szobánkban ott a nagyvilág
Melyből egy gyermek mit sem ért
Egy kőre hajtja kis fejét

Az arca szép, nem álmodó
Nem kelti fel már ágyúszó
Csak egy hang szól, halk és fáradt
Mint egy régi altató

Nézz csak fel, az ég magas
Csak hadd mondják, hogy nem igaz
Mit tudnak ők, a repülők
A szívük jég, csak jég

Kell ott fenn egy ország
Mely talán ránk is vár
Kell ott fenn egy ország
Amit senki nem talál
Kell ott fenn egy ország
Mely bárkit átölel
Kell ott fenn egy ország
Amit sosem rontunk el


AZ ORSZÁG KÖZEL KÉTHARMADA KONKRÉTAN RABSZOLGA - MA MAGYARORSZÁGON TÖBB MINT HATMILLIÓ EMBER ÉL EGYIK NAPRÓL MÁSIKRA

MORCOS KÁVÉ BLOG
Szerző: Kávésember
2017.10.31. 


A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKI) Államkutatási és Fejlesztési Intézete (ÁKFI) harmadik alkalommal hozta nyilvánosságra az úgynevezett Jó Állam Jelentést. Ez egy rendkívül átfogó, 2500 egymástól eltérő élethelyzetű ember megkérdezésén alapuló felmérés, mely részletesen kiterjed az élet szinte minden területére beleértve a válaszadók életkörülményeit úgy mint nem, kor, iskolai végzettség, pénzügyi és szociális tényezők, munkaerő-piaci helyzet, stb., valamint méri az állampolgárok elégedettségét általánosan az állam működésével, egészségüggyel, oktatással, rendvédelemmel, külpolitikával és még sok egyébbel. Igen érdekes olvasmány, érdemes egy kis időt szánni az áttanulmányozására.

A lakosság pénzügyi helyzetét vizsgálva szembetűnő a nagyarányú elégedetlenség úgy a saját anyagi lehetőségeket mint az állam gazdálkodását tekintve. Nyilvánvaló hogy mindenki szeretné ha több pénz lenne a zsebében, ez teljesen természetes dolog, viszont sokatmondóak azok az adatok hogy az emberek mennyire érzik kiszolgáltatva magukat a kormányzat monetáris politikájának, illetve mennyire elégedetlenek mind ezzel mind a bankrendszerrel. Néhány példa: a felmérésben részt vevők több mint 60 %-a szerint Magyarországon igazságtalan az adórendszer, ugyanennyien mondták hogy nem érdemes bankbetétben tartani a megtakarításaikat (amennyiben van/lenne) illetve hitelt felvenni nagy összegű tervek megvalósításához. Azaz az emberek egyáltalán nem bíznak az állami rendszer működésében és ebben látják a legfőbb gátját pl. egy saját vállalkozás elindításának. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a kormány számtalanszor kijelentette hogy az olcsó munkaerőt preferálja, az alkalmazotti modellben hisz valamint az alacsony hozzáadott értéket képviselő összeszerelő üzemeket és külföldi multicégeket részesíti előnyben a hazai innovatív kis-és középvállalkozások helyett.

Ugyanilyen riasztó számokat láthatunk a fogyasztói árak és az általános megélhetés tekintetében is. Mi is a kormány véleménye? Magyarország "erős és büszke". Kövér László és Lázár János kijelentette hogy a magyaroknak nincs szükségük nagyobb fizetésre, most is eleget keresnek, nálunk olcsó az élet és mindenki tisztességesen meg tud élni. Lássuk mit szólnak ehhez az emberek: 54 % elégedetlen a gazdasági növekedés mértékével, 56,1 % a lakhatás és rezsiköltségekkel (khm, rezsicsökkentés), 68,4 % az áruk és szolgáltatások árával, 71,2 % az élelmiszerárakkal és 74,3 % a keresetek nagyságával. Kissé eltér a kép a központi kommunikációtól, nemde?

A legfélelmetesebb pedig ez az adat: ma Magyarországon a lakosság 62,9 %-a egy hónapig sem tudná fenntartani a jelenlegi életszínvonalát ha megszűnnének a rendszeres bevételei. Emberek! Ez több mint hatmillió állampolgár! Ha elvesztenék a munkahelyeiket vagy nem kapnának állami segélyt ennyi ember kerülne azonnal, egyik napról a másikra padlóra. Magyarul ebben a nagy gazdasági jólétben a lakosság döntő többségének semmiféle megtakarítása nincs. Igazi, hamisítatlan modern kori rabszolgaság amiben élünk. Mert mi is a rabszolgaság? Munkavégzés, melyért cserébe ételt és szállást kap a delikvens. Belátom, kissé sarkított az összehasonlítás, de jól belegondolva mennyiben különbözik ez attól, hogy annyi pénzért robotolunk, amennyiből ki tudjuk fizetni a létfenntartáshoz szükséges dolgokat és a hónap végére egy fillér sem marad? Csak mert 10-ből több mint 6 embernél ez a helyzet vagy még rosszabb. Egyszerűen ezeknek az embereknek nincsenek kilátásaik, nincs jövőképük, álmodni sem mernek kitörési lehetőségről. Még egyszer mondom, jelenleg több mint hatmillió magyar honfitársunk van ebben a helyzetben. Ez a Fidesz gazdaságpolitikájának igazi "eredménye"...

A SÚLYOS BETEG FÁBIÁN JULI HÍRT ADOTT MAGÁRÓL

LIFE.HU
Szerző: Life.hu
2017.11.01.Fábián Juli nyíltan vállalta, hogy őt is megtámadta gyilkos kór, ami miatt kényszerpihenőt kellett beiktatnia. A fél ország aggódik érte, az énekesnő azonban nem sokszor mesél állapotáról. Ezúttal azonban végre megszólalt.

A csodás hangú énekesnőt utoljára A Nagy Duett című műsorban láthattuk. A verseny után azonban szomorúan tudatta rajongóival, hogy kiújult daganatos betegsége, ami miatt kizárólag magára akar figyelni és ezért kényszerpihenőre megy. A sztár azóta csak gyógyulására koncentrál, aminek úgy néz ki, meg is lett az eredménye.

Csak ritkán mesél magáról, most azonban végre egy hosszú posztban tudatta, hogy áll a kezelése. Őszintén szorítunk érte!

HALOTTKULTUSZ PANNÓNIÁBAN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÁRKAY TAMÁS
2017.11.01.Három jeles ünnep is összecsúszik itt nekünk a héten a halottkultusz jegyében és részben fizetett szabadság formájában. A parókia ódon kapujától és Semjén Zsolt 3000 milliméterig vízhatlan vaddisznósörtével ékesített cserkelőkalapjától távolodva azonban egyre ritkul az a közeg, amely meggyőző bizonyossággal el tudná magyarázni, melyik a melyik, miről szól és hogyan viszonyuljon hozzájuk az ember gyereke, ha már egyáltalán. 

Rájuk gondolva megpróbáltunk utána ásni, mit érdemes tudni ezekről az ünnepekről és az jött ki, hogy a

Mindenszentek napja

azoknak a szenteknek az ünnepe, akikről a naptár név szerint nem emlékezik meg, noha nyilván megérdemelnék. A 9. század óta kötelező ünnepről beszélünk ehelyt; a katolikus egyház tanítása szerint ezen a napon az élő és az elhalt hívek titokzatos közösséget alkotnak. (A protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor, a reformátusoknál például nem egyházi ünnep sem a mindenszentek, sem a halottak napja.)

A 20. században a halottak napja előestéje, azaz vigíliája lett. Azt a hetet, amelybe a halottak napja esik, halottak hetének nevezik

Mindenszentek napját, azaz november 1-jét mindenekelőtt a sírok megtisztításával, rendbetételével, feldíszítésével töltötték eleink, ez a szokás máig él köreinkben, habár a nagyvárosi tumultus erősen széthúzta a temetőlátogatási időszakot.

A néphit úgy tartja, hogy ez az a nap, amikor a halottak hazalátogatnak, ezért is szokás sokhelyütt, hogy számukra is megterítenek az asztalnál. A bukovinai magyarok – amellett hogy ők is sütnek-főznek – a finomságokat egészen a temetőig viszik, ahol szétosztogatják. Otthon gyertyát gyújtanak: éppen annyit, ahány halottja van a családnak.

Az Ipoly menti falvakban, aki nem tud temetőbe menni, az otthon gyújt gyertyát mindenszentek napján. A mi perspektívánkból meglehetősen morbidnak tűnik, de számos helyen feljegyezték, hogy az emberek direkt figyelték, kinek ég le előbb a gyertyája: úgy tartottak, hogy az a családtag fog meghalni legközelebb, akié...


MARI NÉNI ÉS LAJOS BÁCSI MINDIG BOLDOG VOLT, AMIKOR AZT MONDTÁK NEKIK, HOGY ŐK BOLDOGOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
- VENDÉG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.11.01....Szabadság, boldogság. Ha megengedjük, hogy egy népről, nemzetről szólva használható a szabadság és a boldogság fogalma (szerintem nem), akkor tegyük fel a kérdést: Magyarország szabad és boldog-e. Volt-e valaha szabad és boldog? Ugye nem kell válaszolnom? Mari néni és Lajos bácsi? Az más. Ők szabadok és boldogok. A mi kutyánk kölyke van a kormányrúdnál. Ő a kormányzó, nem? Majd emelek, azt mondta a drága. Egyem meg neki a szivit. A probléma csak az, hogy Mari néni és Lajos bácsi mindig boldog volt, amikor azt mondták nekik, hogy ők boldogok (azt most kérem ne, hogy boldogok a lelki szegények, mert övék a mennyek országa, most nem az Újszövetség baromi marhaságairól van szó).

Négy nap múlva ünnepeljük a „forradalom és szabadságharc” leverésének évfordulóját. Azt tetszik mondani, ilyesmit nem szokás ünnepelni? Máshol talán nem. De Magyarországon? „Takarodj ki a pincémbű, maj hagyom, hogy temiattad lűjjék széjjel a házat!” Vagy idézzek még egy másik mondatot? „Nem megmondtam, hogy ezt is a büdös zsidók csinálják?” Az ország népe alig várta, hogy vége legyen. Nem kell itt fölfordulást csinálni, kinek jó az! Lop ez a mi kormányzónk, aszt mondják. Hát aztán! Attú lop, akinek van, jól teszi! Két-két és félmillió szavazó a felmérések szerint. Persze. Amíg ez a briganti a „kormányzó”. A valódi kemény mag, a hithű náci bagázs néhány százezer. A többi? A többi legyint. Nincs mit tenni. Úgyis ezek nyernek. Mindig ezek nyernek.

Boldogság.

EGY KIÁLLÍTÁS KÉPE

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2017.11.01.


Kettesben üldögéltem öreg lumbágómmal a pamlagon, álmatagon sajogva böngésztem a híreket, elvégre informálódni is kell, lumbágóm csendesen kínzott, mint aki tudja kötelességét – és akkor megláttam a Képet. Nem egy képet, hanem A Képet, azt a bizonyosat, azt a mindennél nagyobbat és kifejezőbbet, ami jelképe is lehetne a Fidesz kormányzásának ebben a kis drótoktól öleltben.

Nem tetszik tudni, mire gondolok, ugye? Akkor kezdjük az elejéről. Most, hogy új rablói vannak az Ősznek (és rabolnak, rendületlenül), keveseknek jut eszébe, hogy a mostani nem a Fidesz második kormányzati ciklusa. Hanem a harmadik. Kormányoztak ők már 1998-2002 között is, persze, elvben ezt tudja mindenki, csakhogy mivel az akkori légkörben, helyzetben csak kisebb mértékben fordították fel fenekestől az országot, hát nem mindig jut eszünkbe. Pedig azért az én életemet például majdnem örökre mellékvágányra siklatták volt a Kurír megszüntetésével: ott voltam 1998-ban rovatvezető, míg a lap nem akart volna bizonyítékokat közölni Pintér Sándor és Dietmar Clodo bimbózó románcáról, bolond fejünkkel az előző napi számban ezt beharangoztuk, másnapi már nem is lehetett. Négy évig magam sem tudom, miből éltem, mert lapnál munkát nem mert adni senki.

De akkor történt még ezer tarka rege, kis mese, akkor vetették meg a szeges ágyát, ringatták a kőbölcsőjét annak a NER-nek, ami most a nyakunkra cseperedett.

Például akkoriban esküdött meg Orbán Viktor, hogy soha nem lép koalícióra a Kisgazdapárttal, hogy pár napon belül már együtt is kanalazza a jókai bablevest Torgyán mesterrel. Hej, az öreg Torgyán, bohócok királya, Horn Gyula nagy barátja, Isten nyugosztalja… emlékszem, hogy szörnyülködtünk a liftes villáján, ami a mai fogalmak szerint aprópénzbe került. Jegyezzük meg a chilei cseresznye nagy barátját, mert nagyon fontos szerepe lesz a mi történetünkben.

Például akkor ünnepeltük a millenniumot is. Illetve nem akkor, mert a honfoglalás nem köthető egy dátumhoz, meg nem is 1996-ban, mert akkor megünnepeltük már egyszer, mármitn a millecentenáriumot, csak az nem ért, mert nem Orbán kormányzott, az a lényeg, hogy megünnepeltük mert meg kellett, elvertünk rá sok-sok pénzt, mindezt amiatt, mert – Orbán Viktort idézve – „A közelgő millennium mindhárom minőségében fontos számunkra. A keresztség felvételének és a magyar államiság megalapításának ezeréves évfordulója, valamint a harmadik évezred nyitánya méltó ünnepi keretet kap majd Magyarországon.”

Szóval, akkoriban nem stadionokból loptak, hanem évfordulókból, volt ezerféle millenáris firlefranc, emlékszem például az ingyenes, tízmillió példányban kinyomott, szétküldött Millenniumi Országjáró című hetilapra, amiből a hatalmas példányszám dacára mutatóba is alig maradt, talán az irattárak fenekén még található pár példány az Ezüsthajó akkori remekéből, mely műfajilag a Magyar Krónika és a Magyar Idők jogelődjének nevezhető. Bár azoknál olvasmányosabb volt, ez kétségtelen. De ugyanolyan kincstári hülyeség. És volt még ezer ilyen kiadás, sorolni is nehéz volna. Ezeknek a rendezvényeknek, beruházásoknak, persze kellett legyen egy kormánybiztosa, kellett egy erős kéz, ami összefogja a parttalan ünneplést, költekezést, ez lett – papíron – Nemeskürty tanár úr, bár meggyőződésem, hogy adtak mellé egy erős akaratú könyvelőt is, hogy a különben jóindulatú értelmiségi véletlenül túl ne költse a keretet vagy netán ne a megfelelő zsebekbe csorgassa az aranyat.

Mert bizony ahol pénzeső esik, a koldus is kiteszi a kalapját, akkor is, ha nem neki szánták a monetáris záport. Így járt Róth István is, aki korábban a Csemege vállalat dekoratőreként csillogtatta művészi kvalitásait, de elege lett az élelmiszeripari reklámokból, végre nagyot akart álmodni. Be is jutott kihallgatásra Nemeskürtyhez, ahol, elmondása szerint a kormánybiztosnak más tervet adott elő, csak épp ez lett belőle. „Torgyánné Mariska kísért el Nemeskürty tanár úrhoz, akinek egy másik tervemet meséltem el, de mondták, arra nincs pénz. De mivel festő vagyok, megkért, hogy fessek valamit a millenniumi évre.”

Hát, ha a tanár úr tudja, mi lesz ebből a pár, emberségesnek szánt szóból, százszor is meggondolja, hogy miket beszél. Gondolom azt hitte, Róth maestro majd fest egy-két Orbán-portrét, Torgyánt a búzamezőkön, kap majd egy kis pénzt és ezzel kész is a vállalkozás. Csakhogy piktorunk valóban nagyot álmodott. Háromszázezer akkori forint befektetéssel összekalapálta a 2,60 x 5 méteres „Millenniumi magyar kormány a Korona évében” című valamit, ami olajban ábrázolja az akkori kormány azóta méltán elfeledett tagjait. Aztán jelezte a kormánybiztosságnak, hogy kész a nagy Mű, kéri a húszmillió forintját.

A mennyit?

A húszmilliót. Saját indoklása szerint „Nézzék meg, mekkora ez a kép! Ha egy apró Gulácsyért adnak kilencvenmilliót, én akár hatszázat is kérhetnék! Velem cikiznek ezek, miközben mind mellényzsebből ki tudná fizetni ezt az összeget?” Ebben a Róth maestróban egy ingatlanos veszett el, hiszen négyzetméterre méri a képet, csak azt feledte el, hogy azért ezt a világon senki sem rendelte meg tőle. De még írásos szerződése sem volt rá, csak egy homályos, szóbeli ígéret, aminek alapján perre is ment, el is vesztette azt.

Habár a műtárgy, ami méreteit tekintve már-már telek mégis megért volna valamennyi pénzt. Elvégre a korai orbanizmus valóságos Feszty-körképe. Rajta vannak még azok a miniszterek is, akiket menet közben farba billentett a fenséges önkény, okkal vagy anélkül, rajta, mert ők is részei voltak annak a garabonciás kormánynak. Valamennyit ért ugyan, de húszmilliót mégsem.

Időközben lejárt Nemeskürty mandátuma, kormányváltás is volt, Róth úr hazavitte a monumentális anzixot a nappalijába – és rövid időn belül rájött, hogy ő ezt nem bírja egész nap nézni. El is hiszem, én sem bírtam volna. Csak én másért, őt valószínűleg az zavarhatta, hogy állandóan a kudarc jutott eszébe róla...

ÖN MIT TENNE A GYEREKE MOLESZTÁLÓJÁVAL?

INDEX - CINEMATRIX BLOG
Szerző: LIBOR ANITA
2017.11.01.


Csoma Sándor filmjére a Friss Húson figyeltünk fel: a Nem történt semmi a legjobb női alakítás díját kapta a fesztiválon, Láng Annamária visszafogott alakítását az Index is kiemelte a kritikájában

A Nem történt semmi már egy magyar lakótelepen játszódik, pedig történhetne akárhol, akkor is ökölbe szorulna tőle a kezünk. Te mit tennél, ha megtudnád, hogy mit tett a gyerekeddel a Feri a hetedikről? Szétvernéd a fejét, persze. És valójában?

A rendező Csoma Sándor a magyar közéletet felforgató #metoo-kampány hatására úgy döntött, egy hétre elérhetővé teszi az Indafilmen a kisfilmjét, hogy beszéljen arról: mindez vele történt meg tíz éves korában.
Az interjú a film történetére vonatkozó szpojlereket tartalmaz, érdemes a film megnézése után olvasni.

A filmet itt tudja megnézni:...

MÉDIA, FÓRUMOK, HÉTKÖZNAPOK: BEÁRAZOTT ERŐSZAK


GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.11.01.


A Marton-ügy kétségtelenül alkalmas számos tanulság levonására. Valószínűleg ez motiválhatta Feldmár Andrást is, hogy videoüzenetben fejtse ki véleményét, amelynek leiratát a Life.hu tette közzé. Ezen a helyen is köszönet, amiért egy ismerős elolvasásra ajánlotta. Pár ponttal nem értek egyet, de ettől eltekintve is több, általános tapasztalattal is gazdagabb lettem az ügy kapcsán.

A Feldmár-üzenet kapcsán csak megerősíteni tudom: érdemes elolvasni. Amivel nem értek egyet, az az, hogy véleménye szerint az áldozat szégyelli magát az abúzus kapcsán, illetve utána. Biztos van ilyen is. Valójában sokkal inkább működhet az a mechanizmus, ami az emberi tartás megtörése, a kiszolgáltatottság megélése nyomán, egyfajta kivetettség-érzést eredményez. Amikor a kivetettség érzése, a megismétlődéssel kapcsolatos félelmek felőrlik a személyiséget, az megnövelheti az öngyilkosság valószínűségét. Ahogy gyakran olvasni azt is, hogy az áldozat egyfajta személyiség-fásultságba menekülve szinte mindent elvisel. Ez általában igaz a folyamatosan abúzált emberekre. Számos elnyomó, frusztráló hatalmi „módszertan” pontosan ugyanerre a mechanizmusra épít. Hazánkban is. Ebből következően azzal is nehéz egyet érteni, hogy „Van egy ilyen szadista elem bennünk, hogy élvezzük azt, amikor valaki felett uralkodunk”. Mert az uralkodási vágyhoz valójában nem kell szadista elemet feltételezni. Amellett, tapasztalatom szerint, sokszor nem is élvezet kérdése, hanem egyfajta viselkedési kényszer. Még valahonnan a hordából...

A BALOLDAL SZÉTESÉSE ÉS A FIDESZ NÉGYÖTÖDE FELÉ?

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.11.01.


A Medián legújabb kutatása szerint ha most vasárnap lennének a választások, 60 százalékot kapna a nagyobbik kormánypárt, míg a második helyezett Jobbik csak 14 százalékot. Az MSZP-re a választani tudó biztos szavazók 9 százaléka, a DK-ra 7, míg az LMP-re alig 5 százalékuk voksolna. Elég mellbeverő adatok, ami azt illeti, és bár egy adat nem adat ebben a szakmában, ez itt nem állhat túl messze a valóságtól. A biztos szavazóknál mért 60 százalékos szavazatarány kedvező körülmények között akár négyötödös mandátumarányt is hozhat a pártnak a mai választási rendszerben.

Szinte unalmas már minden elemzés, amely a pártrendszer ilyen megborulásának okait boncolgatja. Én -- szintén szokványosan -- csak arra mutatok rá, hogy a versenyben csak baloldali-osztogató pártok lévén (ex-rasszista, nacionalista, progresszivista, újbalos és kvázi-szocdem kivitelben) természetesen egy szó sem esik a szabad társadalmak két legfontosabb intézményrendszeréről: a piacról és a liberális demokráciáról. Ha esne, volna valamennyi esélyünk, hogy előbb a közbeszédben, majd a társadalmi ethoszban is elmozdulhatnánk az elosztó-kiróvó paradigmától a szabadság és az értékteremtés struktúrái felé. Így semmi. A szerencsétlen ellenzékünk a Fideszt azon a pályán (a kollektivizmusén) akarja megverni, ahol az ő kezében van az adu ász (a nemzeti szocializmusé), és az ellenzék egyszerűen képtelen felfogni, hogy ez nem sikerülhet. Nem. Nem. És nem. Nem sikerülhet...

ISTEN KEGYELMÉBŐL URALKODIK RAJTUNK ORBÁN? - LUTHER MIT SZÓLNA EHHEZ?

ÁTLÁTSZÓ 
- FALRAMENTAPARLAMENT BLOG
Szerző: VÁGÓ GÁBOR
2017.10.31.


A minisztelnök szerint ő Isten kegyelméből uralkodik. Amikor Luther Márton ötszáz évvel ezelőtt kihirdette tételeit, az akkori korrupció ellen küzdött. Az igazságtalanságért való kiállásból fakadt az egyén saját megváltásának a felelőssége és szabadsága...

...Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes korának szokásos médiájával élt, amikor kiszögezte wittenbergi templom kapujára 95 hittételét. Nem ez volt a forradalmi tett, hanem az, hogy kiállt az egyház korruptsága ellen. Az önkéntes szegénységet vállaló lánglelkű teológus a bűnbocsátó cédulák rendszerét kárhoztatta, ezzel az egyház anyagi érdekét sértette. Ha valaki megvásárolta a búcsúcédulát, akkor a pápa (vagy megbízottja) megbocsátotta a vétkeit, sőt elengedhette az imák elmondásából, böjtölésből és zarándoklatból álló egyházi penitenciát. Erre azért volt szüksége a pápának, mert a vatikáni Szent-Péter bazilika építéseinek költségeit a Fuggerek hitelei fedezték, és cserébe a bankárcsalád megkapott bizonyos pénzügyi jogokat az egyháztól.
Számos ember szemét szúrta, hogy az egyház végső soron a lelkek megváltásával kufárkodik. Luther kimondta csupán azt, amit sokan nem mertek. A Guttenberg-féle könyvnyomtatási forradalom segítette azt, hogy az igazságtalanság elleni szavak futótűzként terjedtek el Európában. Luther bátorsága, hogy az őt kiátkozó pápai bullát nyilvánosan elégette, még nagyobb népszerűséget hozott a közérthető nyelven prédikáló teológusnak és az egyre bővülő tanainak. Mert nem állt meg az egyház korrupt rendszerének ostorozásánál, hanem a lelkek hit általi üdvözülését is hirdette, amihez nem feltétlen szükséges az emberekből álló egyház közvetítő szerepe. Ezzel nem csupán az egyház uralma alól mentette fel a lelkeket, hanem a megváltás szabadságát és egyben a felelősségét is a saját kezébe vehette a keresztény ember. Ezzel elindult a nyugati gondolkodás a felnőtté válás útján.

A valódi történelmi tette az volt, hogy a wormsi birodalmi gyűlésen a császár jelenlétében is megvédte a tanait, így korának leghatalmasabb emberei előtt vállalta a saját igazságát, kockáztatva életét is. Luther a gyűlésen beszédei során végig a Bibliával érvelt, arra kérve bíráit, hogy a Szentírás segítségével bizonyítsák be tévedéseit. Ugyanakkor nem fogadta el a pápai hatalom főségét, sőt az egyházfő és a zsinatok tévedhetetlenségét sem, számos ponton mutatva rá az egyház következetlen lépéseire.

Ismerve Luther kőkemény kiállását a korrupcióval, az igazságtalansággal szemben, nekem Orbán Viktor mai önmagát isteni kegyelemből uralkodónak tituláló beszédével kapcsolatban az alábbi wittenbergi tételek jutottak eszembe:

“Az evangélium kincse olyan háló, amellyel egykor az anyagi javak embereit halászták.
A búcsú kincse pedig olyan háló, amellyel ma az emberek anyagi javait halásszák.”

ITT OLVASHATÓ

AZ ÚJSÁGÍRÓKAT LELÖVIK, UGYE?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ZSEBESI ZSOLT
2017.10.31.A Nemzeti Együttműködés Rendszere, Orbán Viktor Magyarországa még nem gyilkolja a firkászokat. Egyelőre megelégednek az újságírás lemészárlásával.

Lelövik, leszúrják, felrobbantják vagy agyonverik. Az elmúlt 10 évben 930 újságíró lett a hivatása áldozata. Csak tavaly 102 tollforgató fizetett az életével azért, mert felbőszítette a hatalmon lévőket, vagy az alvilág vezéreit. Egy évtized alatt a duplájára, 10 százalékra emelkedett a meggyilkolt zsurnaliszták között a nők aránya.

Az UNESCO adatai szerint tehát egyre veszélyesebb a világon firkásznak lenni. A legveszélyesebb Afganisztánban és Mexikóban, ahol 13-13-an, Jemenben 11-en, Irakban 9-en míg Szíriában 8-an haltak bele a hivatásukba egy év alatt. A listán nem szerepel Magyarország, tehát nálunk nem életveszélyes szakma a médiamunkásé. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne káros az egészségre. Főleg a gerinc szenvedi meg a gyors szerkesztőségi irányváltásokat. Az sem tesz jót a pszichének, a lelki egészségnek, amikor a zsurnaliszta rapid tulajdonosváltáskor az utcán találja magát, vagy kilövik alóla a sajtóterméket.

A magyar újságírók nyavalygása nem veszi jól ki magát, ha az említett országokban megölt kollégáikkal vetjük össze a sorsukat. Mert, mit lehet mondani, ha valaki csak azért gyáva és megalkuvó, mert az egzisztenciáját, az állását félti? Nem az életéről, csak a nyomorult havi fizetéséről van szó. Mert arra nehezen hivatkozhat, hogy megalkuvás nélkül, anélkül, hogy engedne a tulajdonos, a politika akaratának, nem gyakorolhatja szeretett hivatását, nem lehet újságíró.

Az elvtelen és újságíróhoz méltatlan viselkedésre nincs magyarázat, mégpedig két okból. Az egyik: más gondolatainak, véleményének és akaratának közvetítése, a klaviatúra szolgai csapkodása nem újságírás, vagyis, aki ilyesmit tesz, és erre panaszkodik, sajnálatra méltó ugyan, de nem zsurnaliszta. A másik: Magyarországon ma még van lehetősége a társadalmi vagy eszmei okokból grafománoknak kiírni a lelkükből, amit nem bírnak magukban tartani. Ebből megélni nem lehet, de egyelőre nem számít életveszélyes tevékenységnek.

Azokat egy külön csoportba kell sorolni, akik az úgynevezett közszolgálati vagy Fidesz-közeli médiában nyomulnak és tudatában vannak, hogy amit csinálnak, annak köze nincs az újságíráshoz. Jó pénzért vagy csak egyszerűen, mert másra nem alkalmasok, készek kiszolgálni a hatalmat, elfogadni a jutalomfalatokat, részt venni politikai lejárató kampányokban, karaktergyilkosságokban, hazug hírek gyártásában és terjesztésében. Mivel ők sem tekinthetők újságíróknak, csak sajnálatot érdemelnek, de könnyeket hullatni értük sem kell...


TANKÖNYVBE ILLIK, AMIT A TRUMP-VIZSGÁLAT ÜGYÉSZE A KORONATANÚKKAL MŰVEL

444.HU
Szerző: akiraly
2017.11.01.


Az amerikai közvélemény izgatottan várta a hétfőt. Péntek óta lehetett tudni, hogy Robert Mueller különleges ügyész bejelenti az első vádemeléseket az Oroszország és Trump kampánystábjának összejátszását vizsgáló nyomozásában. Mueller nem okozott csalódást, pláne, hogy a várakozásokkal szemben nem is két, 

HANEM EGYBŐL HÁROM, TRUMP KAMPÁNYÁBAN ILYEN-OLYAN SZEREPET JÁTSZÓ EMBER ELLEN IS VÁDAT EMELT.

A nagy név egyértelműen Paul Manafort, aki mellett bizalmasát, a Trump kampánystábjában is helyetteseként dolgozó Richard Gatest is megvádolták. Bár a vádpontok (.pdf) félelmetesen hangzanak - az összesen 12 vádpontból hétben is az Egyesült Államokkal szembeni összeesküvéssel is megvádolták -, ez volt a kevésbé lényeges fejlemény. A vádirat alapján az ugyan világosan látszik, hogy a nyomozás adatai alapján Manafort és Gates bő egy évtizeden át idegen hatalmak szolgálatában tevékenykedtek, a vádpontok egyike sem érinti konkrétan Trumpot, vagy a 2016-os amerikai választást. Ez a tény nem kerülte el Trump hívei, sem az elnök figyelmét. "NINCS ÖSSZEJÁTSZÁS!" - írta a Twitteren...

KARAFIÁTH: CSAK A KIS HEGYES MELLED, A JÁTÉKOS PUNCID, A NAGY, NAÍV SZEMED KELL - PUNCS? VÉLEMÉNY

24.HU - POSZT ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2017.10.31.


Védik sokan, egyesek a szabadságjogok felől is, a „csinos és fiatal lányok keresnek gazdag, sikeres pasikat” oldalt.

Mondják, betiltani nem lehet. Nos, egy szabad országban valóban nem lehet betiltani, nem is szorgalmaznám ezt, de igenis társadalmi vitának tenném ki a gusztustalan és káros, és szerintem igenis prostitúcióra felbujtó szájtot. 

Korábban, amikor az oldal megjelent, azt gondoltam, semmi gond vele, tiszta üzlet az egész. Szabad emberek döntenek szabadon.

Ám aztán radikálisan változott a véleményem. 

A puncs.hu undorító. Az általa képviselt értékrend elfogadhatatlan. 

Mert hol a szabadság? Mennyire szabad a választás a mi erős és büszke országunkban? Szabad-e, aki, teszem azt, szegény? Szabad döntései vannak azoknak, akik abban a helyzetben találják magukat, hogy választaniuk kell: ki tudnak-e venni egy albérleti szobát, tudják-e finanszírozni a továbbtanulást?

De ha nem is a puszta megélhetés a tét, akkor ugyan helyes-e az az üzenet, hogy fiatal nőként (főképp) a könnyű utat illene válaszd? Sőt, hogy ez az út. Ez van, és ha másfelé indulsz, szánalmas vagy, ügyetlen. Nem menő. Cikis. Pár éve általános iskolai osztálytalálkozón a sokadik kör után erőteljesen előkerültek a régi sérelmek. Az egyik lányon még most is látszott, mennyire fáj visszagondolnia a csúfolódásokra, hogy igazán a mai napig nem tette túl magát rajtuk. Hogy mi, többiek, a többség, rendre azon nevettünk, mennyire béna ruhái vannak. Szegényt a mamája elég sajátosan öltöztette: amikor nőtt, a régi farmer száraihoz (mely nadrág láthatóan a bátyjáról hagyományozódott rá) egyszerűen hozzáhorgolt, hogy a megfelelő hosszúságot elérje. Igen, nagyon nevetségesen nézett ki. És senki nem akar nevetséges lenni. 

Senki nem szereti, ha kétszáz méterről ordít róla: szegény. 

A szegénység, a nincstelenség mindig is takargatnivaló volt. Nem a népmesékben és az undok, álságos riportok világában éltünk, ahol a szegény ember „tisztes” szegénységben élt, és a kevés pénz automatikusan bevonzotta a ’nemes jellem’ és a ’mindennek ellenére’ és ’tiszta, büszke’ szavakat. Persze mindig elhangzott, hogy nem számít, ki honnan jött, nem számít, kinek mennyi az, amit a tejbe apríthat, mindenki tudta, hogy de, de igen, de igenis számít. Sajnos. Talán, ahogy visszaemlékszem, kicsi korunkban, mondjuk az óvodában, még nem, de már általános iskolában is az volt a nagy szám, kinek milyen szuper játéka van, kinek hozott a kamionos szomszéd márkás csokit, kinek van szebb/jobb/érdekesebb játéka (wow, videójátéka! wow, floureszkáló babája! wow, disney-s melegítője!).

A hang- és mérvadó csajok azok voltak, akikről messze sütött, szuper körülöttük az élet.

És azt is lehetett tudni, ki nem fog továbbtanulni, kinek merre vezet az útja. Mert míg az általános iskolában megteremtődött valami hamis egalitárius légkör, amire rájátszott a kötelező köpeny-váltócipő (nálunk még a gimnáziumban is) elfedő, satírozó (szintén hamis, hát perszehogy) üzenete. Megvoltak tehát a határvonalak, és megvolt már régebben is, minden ellenkező szándék ellenére is, a különbség az ’egyenlők’ között.

De azért megvolt még az illúzió, hogy tanulással igenis mehetsz valamire. Hacsak nem indultál, teszem azt, mélyszegénységből és/vagy behozhatatlan szociális hátránnyal, akkor lehetett előre jutni, kapaszkodni. Maximum nem volt annyi divatos csecsebecséd és nem közlekedtél már húszévesen kabrióval. De kifizetni az albérletet/kollégiumot, vezetni egy viszonylag vállalható életet menzával/szendviccsel/színházzal/mozival és bulikkal nem volt a csillagok magasságában. Engem, miután igen fiatalon már magam gondoskodtam magamról, nem állított az élet lehetetlen feladat elé. Szereztem munkákat, albérletet, és remekül áttanultam és átszórakoztam a felsőoktatás éveit.

Ma már – és senki ne mondja, hogy nincs így, mert tapasztalom és látom – a gyerekeknek szuperklasszis telefon és számítógép KELL, lenézik, aki szar márkátlan cuccokban nyomul, halálra szívatják, akin észreveszik, hogy nem tudja tartani a versenyt. És a szülők is: inkább nem esznek, csak hogy összekaparják a gyereknek a kütyüket, amivel felvághatnak. Pontosítok: már nem felvágnak ezekkel. Létszükségletek. Mint a levegő. Később közröhej tárgya lehetsz, ha nem vagy megfelelően ellátva a földi javakkal. Mondhatjuk, hogy ez szörnyű, ez nevetséges, de attól még ez van, ezt mindannyian elrontottuk. Hogyan várjunk belátást a kicsiktől, mikor mi magunk is csillogó szemmel estünk bele annak idején a konzumőrület feneketlen kútjába?...

SZAVAZNAK-E A SZLOVÁKIAI MAGYAROK? - VÁLASZTÁS HATÁROK NÉLKÜL

MÉRCE
Szerző: SZALAY ZOLTÁN
2017.10.31.


Lehet-e beszélni a határon túli kettős állampolgárok szavazati jogáról a “nemzetáruló vs. mélymagyar” szembeállításán kívül? Szavazzanak-e a határon túli magyarok jövő tavasszal az országgyűlési választásokon? A Választás határok nélkül sorozatunkban a következő hetekben konstruktív vitát szeretnénk generálni ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban – határon inneni és túli megszólalókkal.

A határon túli szavazás kérdése az ún. külhoni közösségek közül a szlovákiai magyarokat érinti a legkevésbé. Ez leginkább az országot egy rövid megszakítással bő tíz éve kormányzó Robert Fico miniszterelnök „éberségének” számlájára írható, ő ugyanis a kettős állampolgárságról szóló magyar törvény 2010-es elfogadása után, a szlovákiai választási kampány hajrájában gyorsan elkészítette azt a hírhedt ellentörvényt, amely ellehetetlenítette a szlovákiai magyarok tömeges honosítását.

Így ma mindössze annyit tudhatunk teljes bizonyossággal, hogy 2017 szeptemberéig 1960-an veszítették el szlovák állampolgárságukat egy másik állampolgárság felvétele miatt, közülük 97-en szereztek magyar útlevelet.


Minden bizonnyal ennél sokkal többen vannak a „rejtőzködő” magyar állampolgárok, akik de iure szintén elvesztették szlovák állampolgárságukat, de nem „lepleződtek le”, így de facto kettős állampolgárokként működhetnek...

ÍGY MŰKÖDIK A "SZUPERKÓRHÁZ": VÉGE A GYERMEKORVOSI KÉPZÉS EGYIK BÁSTYÁJÁNAK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: KUN J. VIKTÓRIA
2017.11.01.


Nemrég bemutattuk, mit is jelent az újonnan bevezetett szuperkórház fogalma Miskolcon. Akkor még nem akartak nyilatkozni az érintettek, most azonban az átalakítással megszüntetett Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) vezetője közleményben és személyesen is aggodalmairól beszélt. Az oktató-kutató és gyógyító bázis felszámolásáról, a gyermekgyógyítás egyik bástyájának ledöntéséről és arról is, hogy a szakmai utánpótlás is veszélybe kerül. 

„A hazai diabetológia egyik vezetőjeként kötelességemnek tartom tájékoztatni a tagságot azokról a változásokról, melyek Miskolcon az elmúlt hetekben történtek, és amelyek a diabetológiai ellátást is érintik. Köztudott, hogy a Velkey László professzor által alapított és általam vezetett Gyermekegészségügyi Központ (GYEK) a hazai gyermekegészségügy egyik meghatározó intézménye, ezen belül a gyermekdiabetes-ellátás egyik vezető centruma is negyven éve. Miskolcon az elmúlt hetekben a kórházvezetés által olyan álláspont fogalmazódott meg, miszerint a GYEK a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházon belül mint intézet nem létezik. A kórház új, megbízott igazgatója egész pontosan úgy fogalmaz, hogy »az intézmény Szervezeti és működési szabályzatában a Velkey László Gyermekegészségügyi Központ mint önálló szervezeti egység nem található«. Ennek egyenes következménye, hogy az egyes osztályok összehangolt betegellátó, oktató és tudományos munkája sem folytatható a korábban évtizedeken keresztül jól működő és modellértékű formában. A fenti álláspontot semmilyen érdemi indok nem támasztja alá, ezért az aggályokat a szakmai fórumok felé jeleztük, választ azonban nem kaptunk” – írta a Magyar Diabetes Társaságnak Barkai László professzor...

KINEK ÁRT ORBÁN VIKTOR HATALOMFÜGGŐSÉGE?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.11.01.A válasz röviden: mindenkinek. A saját pártját, az általa irányított országot és saját magát is sújtja azzal, hogy képtelen elképzelni életét valós hatalom nélkül. Túl fiatal még a visszavonuláshoz, de annyira rányomja a bélyegét a rendszerváltás utáni politikai folyamatokra, hogy a rossz irányok megkövülnek, a jó irányoknak pedig nem jut elég tér. Ahelyett, hogy a hatalom számára is előnyöket hordozó megosztására törekedne akár az ellenzékkel, akár saját pártja valamelyik ambiciózus vezetőjével, saját szobrát faragja, és hatalma kiterjesztését tervezi. Vendégszerzőnk, Siposvölgyi Ármin elemzése:

Nem egyedi eset, ha egy politikus annyira beleszeret a hatalomba, hogy el sem tudja képzelni nélküle az életét. Narkotikumként hat rá az érzés, hogy egyetlen kézmozdulatára, szófordulatára, biccentésére is odafigyel egy ország, sokszor még Európa, sőt néha a világ is. Megmondhatja, kiket kell szeretniük a polgároknak, kiket kell kivetniük maguk közül, mely ideológiákat tartsanak iránymutatónak, és melyeket megvetendőnek. Még azt is megengedheti magának, hogy a hobbijának szentelje a közös vagyon jelentős részét, és kedvezményekkel halmozza el szűkebb családját, a szülőfaluját, és ha úgy tartja kedve, az egész nemzet nevében nyilatkoztasson ki téziseket. Nem zavarja, hogy sokan nem értenek egyet a nézeteivel, mert milliók bármit elhisznek neki, legyen az első hallásra képtelenség vagy túl merész jóslat.

Olyan élethelyzet ez, amelyben igen keveseknek van lehetősége megmártózni. Átélhették a hatalom szédítő mámorát a római császárok, a nagy monarchiák uralkodói, de az az egykori Szovjetunió pártvezetői is. Innen nincs kiszállás, olyan lendkerék hajtja tovább azt az embert, aki születése, ambíciója vagy tehetsége révén ilyen kiváltságos helyzetbe kerül, hogy visszafelé nem indulhat el. Akár a maffiacsaládok esetében, ha valakiből kihal az újabb vagyonok, kapcsolatok, gazdasági érdekeltségek megszerzése iránti vágy, akkor gyengének tűnik, és eltünteti őt a belső- vagy külső ellenségek lázadása. Orbán Viktor jól tudja ezt, ezért néz olykor hátra is aközben, hogy töri az utat maga előtt.

A köztársaságok épp azért fejlesztették ki a társadalom önvédelmi reflexeként a demokráciát, mert felismerték, hogy a Julius Cézárok, Napóleonok, Sztálinok már csak akkor tesznek a köz érdekében, ha az a saját hatalommaradásukat szolgálja. Ha nincs megfelelő ellensúly akár a kormányzaton belül, akár kívül az egyén önző érdekeivel szemben, akkor mindenki vesztes lesz előbb-utóbb. Ennek a réme fenyegeti most Magyarországot, hiszen nem látszik az a kontroll sem a Fideszen belül, sem az ellenzék részéről, amely bármiben is korlátozni tudná az ország első számú vezetőjét bármiben is. Vagyis, mindannyian Orbán Viktor akaratától függünk, még akkor is, ha ez az rajta kívül nem szolgálja senki érdekeit...
    

NEW YORK-I TERROR: CSAK EZ HIÁNYZOTT TRUMPNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AN
2017.11.01.


Már január óta várja Trump, hogy végre legyen egy terrortámadás Amerikában, amely igazolhatja a rasszista indítékú intézkedéseit, mind a spanyolajkúak, mind a muszlimok ellen. A las vegas-i lövöldözés remek lett volna, ha nem fehér, keresztény, férfi hajtotta volna végre, aki megtestesíti Trump “délies-konföderációs” emberideálját.

A New York-i támadás alkalmasnak látszik arra, hogy előre és hátra igazolja Trump minden demokrácia-, jogállam- és emberi méltóság elleni intézkedését és törekvéseit, a mexikói faltól, a határon zajló diszkrimináción át az illegálisok zaklatásáig. A rá jellemző módon már be is jelentette, hogy “a politikai korrektség remek dolog, de nem ebben az esetben”.

A politikai korrektség valóban remek dolog, de erről Trump semmit nem tudhat, mert még életében figyelembe nem vette, és éppen ebben az esetben lenne remek dolog, ha ez a dilis szörnyeteg a politikai korrektséget betartaná. Például, nem hibáztatna majd senkit, aki ártatlan, nem általánosítana, és nem szítana gyűlöletet sem etnikai, sem vallási alapon. A borzalmas tragédia kapcsán Melania is üzent, hogy “megszakad a szíve New York-ért”. Na a New York-iaknak nem szakad meg a szívük értük.

Ilyen esetekben mutatkozik meg a hátránya annak, ha nem egy felnőtt értelmes ember ül a Fehér Házban, hanem egy hatéves gyerek értelmi képességeivel megáldott, szakemberek által komplett elmebetegnek tartott idióta, akiknél stabilabb pszichés állapotú emberek ülnek bármelyik amerikai kocsmában. A New York-i terrortámadás után azonnal el is kezdte a határellenőrzés szigorítását, aminek semmi köze a támadáshoz: a gyilkos már 2010 óta Amerikában él. Ez olyan, mintha a zöldségárusítást kezdené korlátozni, kb. annyi köze van hozzá, vagy betiltaná a sütőport, esetleg a bicikligyártást.

Ez az üzbég származású elmebeteg nagy szívességet tett Trumpnak, aki erre hivatkozva elkezdheti megvalósítani álmát, a magasabbrendű fehér keresztény faj rémuralmát az élet minden területén. Mindenki gyanús és ellenség lesz, aki más vallású származású, bőrszínű, függetlenül attól, hogy Amerika történetének legnagyobb mészárlását olyan ember követte el, aki külsőleg jobban hasonlított Trumpra és ideáljára, mint a mostani üzbég elkövetőre...

MÁTÓL PEDIG ORBÁN VIKTOR MAGA A KERESZTÉNYSÉG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2017.11.01.


Dolgoznak a fiúk, meg kell nyerni a választást. Bármi áron. Semmi más nem számít, kizárólag ez. Most ért körbe a történet és némi képzavarral élve ki merem jelenteni: Orbán Viktor most harapott a saját farkába.

Volt régebben egy felmérés a Republicon Intézet jóvoltából – voltak ezt megelőzően is ilyen típusú vizsgálatok, például a Policysolutions készített hasonlót néhány évvel ezelőtt -, amiből nagyon egyértelműen az derül ki, hogy a Fidesz szavazók többsége vallásos. A Fidesz egyik legnépesebb táborát a falusi munkásnők adják. Alacsony iskolai végzettségű, tévénéző, bulvár lapokat olvasó, férjezett, alacsony keresetű, vallásos nőkről van szó, akik leginkább a férjük jövedelmétől függnek.

A következő – jóval kisebb csoportba – jellemzően városban élő, felsőfokú végzettséggel rendelkező idősebb férfiak tartoznak. Ők konzervatív középosztályhoz tartozónak vallják magukat, jellemzően szintén vallásosak.

Az előzőnél is kisebb csoport, a jómódú vidéki misejárók tagjai elsősorban férfiak, és jellemzően a 45 év feletti korosztályokat képviselik. A megyeszékhelyek és más vidéki városok egyaránt a tipikus lakhelyei a csoportnak. A jómódú vidéki misejárók közül szinte mindenki házas, esetleg élettársi kapcsolatban él együtt partnerével.

Az egyik legnagyobb szavazóbázist a vallásos falusi asszonyok adják. Ők az első női csoporthoz képest az idősebb generációt képviselik. Nagymama-korú, erősen vallásos, alacsonyan iskolázott nőkről van szó.

Összesítve: a kormánypárt szavazóbázisának gerincét a vallásos, nem túl fiatal, jellemzően alacsony végzettségű emberek (ezen belül is nők) jelentik.

És most megint ott tartunk, hogy a választást meg kell nyerni. Nincs más alternatíva, az ellenzéki lét nem megoldás. Túl sokat, túl mohón markoltak ahhoz, hogy el lehessen sompolyogni a zsákmánnyal következmények nélkül. Ha bukik a mutatvány, ugrik a mentelmi jog, elkezdődnek a leváltások (Polt Péterrel az élen), az nem biztosít békés visszavonulást senkinek, aki kivette a részét a rendszer kiépítéséből és persze hasznából...

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN ÉS A SÁTÁN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.10.31.


Szegény Jakab apostol eléggé elmaradott tanokat hirdet a Bibliában. Jakab szerint “Tiszta és szeplő nélkül való istentisztelet az Isten és az Atya előtt ez: meglátogatni az árvákat és özvegyeket az ő nyomorúságukban, és szeplő nélkül megtartani magát e világtól.”

Kedves Jakab, nagyra értékeljük az eddigi tevékenységet, de efölött eljárt az idő. Vannak nálad nagyobb keresztények, hogy ne menjünk messzire, itt van Magyarország keresztény miniszterelnöke, aki egy kicsit megreformálta már ezeket az ósdi bibliai tanításokat.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor épp a reformáció 500. évfordulóján hirdette meg az új reformáció alapdogmáit. Például ezt: “Mi olyan jövőt akarunk, amiben a munka minden formája Isten nagyobb dicsőségét szolgálja, az utcasepréstől, a kormányzásig. Igazi istentisztelet és emberszolgálat.”

Nem mondhatta, hogy igaz istentisztelet a nyomorultak, árvák, özvegyek meglátogatása, mert a nyomorultaktól elvették a kedvezményeiket, még egy padra se ülhet le a nyomorult, ha lakása sincs, enni egy évben egyszer kap a Hiltonban az árva, ha Balog páter meghívja. Az özvegyek rég meghaltak a működésképtelen kórházban, mert kellett a pénz valamelyik falu stadionjára.

Meglátogatni valamelyik futballcsapatot, benézni az öltözőbe, az már igen, az istentisztelet a javából. Vagy meglátogatni az özvegy disznóját, Röfit, az is valami. A menekültek között is túl sok az özvegy és az árva, de azok meg muszlimok, azt pedig tudjuk, személyválogató az Isten, gyűlöli az embert, ha nem kulturális nemzeti keresztény. Jézus az igazakért halt meg, nem a bűnösökért.

A reformáció 500. évfordulóján helye van az olyan beszédnek, amely alapjaiban írja át az egész Bibliát. Mikor, ha nem most? Azt is mondta Orbán, hogy “valljuk, és vállaljuk, hogy Magyarországnak a keresztényellenes, internacionalista kormányzás után egy keresztény értékeket követni igyekvő kormányzásra van szükség”.

Eddig a kereszténység internacionalista volt, a megtérő ember Isten országa polgára lett, a nemzeti identitása másodlagossá vált. A kereszténység a nemzetek fölött áll, a nemzetből hívja ki Isten az embereket, hogy az Isten országának, Jézus Krisztus szellemi egyházának legyenek tagjai, amelyben feloldódnak a nemzeti határok és nemzeti különbségek. Ha van a kereszténységnek bármi üzenete a “nemzetről”, akkor az a nemzeti jelleg elvesztése...

GYARMATI ANDREA: GYÁSZ - MIT MONDJUNK A GYEREKNEK A HALÁLRÓL? EGY ÓRA AZ ÁGY MELLETT

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2017.11.01.


Egy anyuka sír a rendelőben. Egyedül jött. Kegyetlen időszak előtt áll. A férje negyvenegy éves, nagyon beteg, agydaganata van, rohamosan romlik az állapota. Két gyermekük van, az egyik nyolc-, a másik tízéves. A család már minden lehetséges gyógyítási alternatívát kipróbált, de tudja, nincs remény.

Kérdi az édesanya, hogyan mondja meg a gyerekeknek, mi vár az édesapjukra, mivel vigasztalja őket.

Rettenetesen nehéz kérdés, és mivel nem vagyok pszichológus, abszolút magánemberként reagálok. Ilyen esetekben igyekszem a szívemre hallgatni. Most is megpróbálom összefoglalni, mit tegyen az, aki ne adj’ Isten, ilyen helyzetbe kerül.

Nem tudom, az édesapa milyen állapotban van, de úgy érzem,jó lenne, ha a gyerekek láthatnák még őt.Természetesen minden attól függ, mi az, amit elbírnak.

Megosztok egy másik történetet, ezzel talán érthetőbbé tudom tenni, mit is gondolok.

Ismerős család, orvos édesapa, aki daganatos betegsége utolsó napjait éli. A gyerekek még jóval a felnőttkoron innen. Az édesapa összeszedi magát, és kéri párját, jönne be az egész család egy órára.

– Szép életem volt – mondja az apa, amikor mindenki egybegyűlik. – De most a betegség legyőz, el kell mennem. Szeretném, ha egy órán át, míg el nem fáradok, csupa olyan dologról beszélnénk, amit együtt éltünk át, és örömet okozott.

Nyaralások, közös élmények elevenednek fel, csupa örömteli, szép emlék. Azt mesélik egymásnak, ki-ki a maga történetét, milyen jó is, hogy a sors közös családba terelte őket.

Így búcsúzott el az édesapa, és ennek a szép órának az emlékével mehettek el a gyerekek.

Tudom, az elvesztés fájdalma, a hiány ebben az esetben is ott van, ott volt, de talán kicsit könnyebb lett mindenkinek az elválás.

Azt írja Ranschburg tanár úr:

Amikor a sors úgy hozza, hogy elveszítünk valakit a szeretteink közül, bár felnőttként már vannak tapasztalataink a gyásszal, a halállal kapcsolatban, még minket is kavargó, érthetetlen érzések kerítenek hatalmukba.

A gyerek, és főleg a kisgyerek, amikor először találkozik az elmúlással, természetesen alig érti. Alapjaiban meginog benne a felnőttek mindenhatóságába vetett hit, és félelem, bűntudat, zavar, düh fura keverékét éli meg. Ami embert próbáló helyzet felnőttnek, gyereknek egyaránt...

KOSZORÚK, GYERTYÁK, KRIZANTÉMOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.11.01.Mint ilyenkor minden évben, most is fénybe borulnak a temetők esténként. Gyertyák és mécsesek fanyar füstje keveredik az őszi virágok illatával. Sokan nem tudják, hogy ma – november elsején – mindenszentek ünnepe van. Ilyenkor az üdvözült lelkeket ünneplik hagyományosan a hívek. Holnap – november másodikán – van halottak napja, amikor (eredetileg) a még tisztítótűzben szenvedő szeretteink lelkéért gyújtunk gyertyát. Mint a legtöbb keresztény ünnep, ez is pogány eredetű, a 14. században vált hivatalosan is keresztény ünneppé.

Azt hiszem, kevesen tudják pontosan a két nap közötti különbséget és nem is fontos. Vallásos és nem vallásos emberek ezekben a napokban elmennek hallottaik sírjához, fényt gyújtanak és néhány percig arra az emberre gondolnak, akinek a földi maradványait rejti a sírhant, vagy az urna.

Az évek múltával a kimondott, bántó szavak éle eltompul, a rossz dolgokra rárakódik az idő homokja, megszépülnek az emlékek. Ahogy kopik a sírkövön a felirat, úgy lesz egyre szebb a múlt. A temetőkben szinte csak jó szülők, szerető feleségek és férjek, legjobb testvérek fekszenek. Az emberi elme így működik és jól teszi, hogy így működik. A bántó szavak emléke elhalványul, a sérelmek felpuhulnak. Minden – sok minden – átértékelődik...

GYURCSÁNY ROMBOLÁSA SZINTET LÉP

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.11.01.


A baloldal Ference most találta elérkezettnek az időt arra, hogy kampányba fogjon a külhoni magyaroknak a választási végeredmény szempontjából marginális, érzelmileg viszont annál terheltebb választójogával szemben -- nagyon helyes, mi is lehetne alkalmasabb a "demokratikus ellenzék" nemzetietlenségben való eláztatására, mint ez. Talán, ha legközelebb mindjárt a román határ Szolnokig való kitolását kezdeményezné, még egy kicsit jobban meg tudná tolni a Fideszt.

Gyurcsánytól nem sok építő javaslatot hallottunk még az ország jövőjét illetően, ami nem nagy változás az utóbbi 15 évéhez képest, de azért van különbség aközött, hogy az ember csendes beletörődéssel megreked a saját egoizmusában és hogy a politikai alkotóerő hiányát a -- legalábbis névleges -- ellenfele javára fordítja a politikai rombolással. De, ismét csak, megszokhattuk ezt, hiszen Gyurcsány 2004 óta, amikor megpuccsolta Medgyessyt, aztán -- csak a legemlékezetesebbeket idevéve -- folytatva Őszöddel, a 2006 őszi politikai impotenciájával, majd a két éven át tartó folyamatos lázas "programalkotással" (miközben a kormányzás historikus mélyponton volt az országban, a kétségbeesett stabilizációs manőverek közepette az eladósodás új sebességre kapcsolt és a regionális versenytársaink ráfordultak a máig megtartott előzési pályájukra), majd az MSZP szétszakításával, és azóta Orbán folyamatos legitimálásával kétségtelenül kiérdemelte a legnagyobb pancser nevét a magyar rendszerváltás történetében...

A SZUVERENITAS FOKOZATAI 2.

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.11.01.


....a mai Európa politikai ereje a keletiekkel szemben nagyrészt az oszthatatlan állam latin eszméjének köszönhető....” (Ferrero: A római világbirodalom.)


Az előző részben általánosan jellemeztem a szuverenitás lényegét, és kapcsolatát más fogalmakkal. Az alábbiakban pedig arról lesz szó, hogy tulajdonképpen mit is értünk magán a „szuverenitás” fogalmán, más szavakkal a fogalom tartalmát és terjedelmét fogom pontosan megjelölni és elemezni.


A „szuverén” szavunk a francia „souverain”, azaz felség szóból származtatható. Angol megfelelője: „sovereign.” A „souveraineté” szó pedig felségjogot jelent. Ez utóbbi angol megfelelője a „sovereignty” szó, amit szintén felségjogként fordítunk.


A felségjog, vagy ahogyan ma használjuk, a szuverenitás első komolynak tekinthető és sajátos belső logikával rendelkező elméletét az ún. társadalmi szerződés elméletek adták. Ezek az elméletek végeredményben az abszolút monarchia létjogosultságát akarták tudományos formába bújtatva igazolni. Az elmélet a természetjog filozófiára épít, ami ab ovo feltételezi azt, hogy az ember szabadon születik és mindenki az egyenlőség állapotában van. Ezt az idillikus állapotot az töri meg, hogy az emberek között viszálykodás jön létre. Thomas Hobbes ennek okát három tényezőben látja: a versengésben, a bizalmatlanságban és a dicsvágyban. A természeti állapotban így háborús állapot jön létre, aminek a jellemzője mindenki harcol mindenki ellen, azaz: bellum omnium contra omnes. Ezt a hadiállapotot csak úgy lehet feloldani, hogy az alattvalók önként lemondanak a jogaik egy részéről, és azt átszármaztatják az uralkodójának. Más szóvakkal: az alattvalók társadalmi szerződést kötnek az uralkodóval arra nézve, hogy az uralkodó szabadon rendelkezzen az alattvalók jogaival, aminek fejében a szuverén megvédi őket és igazságot szolgáltat. Ez lényegében a társadalmi szerződés elméletének végtelenül leegyszerűsített formulája.


Ennek az elméletnek vannak racionális elemei, hiszen ahhoz, hogy egy politikai rendszert hatékonyan lehessen irányítani, a szuverénnek többlet szabadságjogot kell adni, mivel az egész politikai rendszerre nézve kell rendelkeznie hatáskörrel. A társadalmi szerződés elméletének az a legfőbb hibája, hogy ezt a többlet szabadságjogot primitív módon, a természetben lévő állítólagos egyenlőségből és tökéletes szabadságból vezeti le, a szuverén hatalmát pedig az Isteni felhatalmazással legitimálja. A valóság és a misztikum tragikus összekeverése tehát egy irreális és ténylegesen használhatatlan elmélethez vezet. Érdemes ezt néhány példával alátámasztani:...