2018. április 27., péntek

ORBÁN VIKTOR IGYEKSZIK ÚGY TENNI, MINTHA ÚJ IDŐSZAK KÖVETKEZNE, PEDIG MINDEN MARAD A RÉGIBEN

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.04.27.


Ne legyenek kétségeink, a negyedik Orbán-kormány folytatni fogja útját annak a sűrű, sötét erdőnek a közepe felé, amelyből más országok vezetői a kivezető utat keresik. A Nemzeti Együttműködés Rendszere 3.0-ás változata semmivel sem lesz előremutatóbb, mint a megelőző kettő, ugyanakkor a perspektívátlanság olyan méreteket ölthet, ami a rendszer végével fenyegethet. Még a kormányt támogató választók is úgy érzik, hogy szinte semmi sem változott az utóbbi nyolc év alatt, aminek egyetlen oka, hogy mindenben Orbán Viktor dönt Magyarországon. Ő pedig nem fog megváltozni, de ha ez megtörténne, gyaníthatóan annak sem igazán örülnénk.

Az ütközést kétféleképpen lehet elkerülni. Vagy lassítunk, ami az általános gyakorlat, vagy gyorsítunk, ami kockázatosabb, de sokszor kifizetődőbb megoldás. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor is inkább ez utóbbi megoldást kultiválja, ha éles szituációba kerül. Nagy előnye e választásnak, hogy nem kell csökkenteni a sebességet, ám ha elmérjük a távolságot az adott közlekedési szituációban, akkor nagy a baj. Mégis, eddig kisebb koccanásokkal megúszta Orbán Viktor az ilyen helyzeteket, így továbbra is bízik a szerencséjében.

A csúfos hódmezővásárhelyi vereség után például még a pártján belül is sokan vélték úgy, hogy érdemes lenne visszavenni a sorosozásból és migránsozásból, mert az embereknek elegük van a parttalan gyűlöletkeltésből. Ám a miniszterelnök két nap után kiadta a jelszót: Fokozni kell a menekültellenes retorikát. És bejött neki, bár a valószínű választási svindlik nélkül nem lett volna kétharmados többsége a kormánypártnak. Felmérte ugyanis, hogy az ő igazi bázisa a kistelepüléseken található, és itt nagyon is hat ez a kampánystratégia, így a közepes méretű mezővárosban elszenvedett vereség nem mérvadó egy országos választás előtt...

HA PÉNZT AKAR, INKÁBB MENJEN A HELPDESKRE, MINT A KATEDRÁRA!

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.04.26.


Nem kell ügyvédnek vagy orvosnak menni ahhoz, hogy az ember jól keressen. A BKV 400 ezerért keres buszsofőröket, átlagosan 300 ezret kapnak a help desken dolgozók, de még titkárnőként is nagyobb fizetésre van kilátás, mint egyetemi tanársegédként. Összegyűjtöttük néhány gyakori foglalkozás átlagfizetéseit. 

Az utóbbi időben szinte havonta jelennek meg hírek arról, hogy egy-egy áruházláncban horribilis fizetéseket kínálnak a pénztárosoknak, vagy hogy jobban megéri elmenni buszsofőrnek, mint az egyetemen tanítani. Az Index keddi cikkéből például kiderült, hogy a BKV bruttó 400 ezer forintos fizetést kínál kezdő buszvezetőknek, miközben egy egyetemi adjunktus az elmúlt évek béremelkedése ellenére is csak 277 ezret kap.

Ezek persze kiragadott példák, amelyek csak az igazság egy szeletét mutatják meg, hiszen nem költözhet mindenki Budapestre, aki tud buszt vezetni, és az áruházak közül sem mindenhol olyan magasak a fizetések. Kíváncsiak voltunk, milyen átlagfizetéseket adnak néhány gyakori pozícióban, erről azonban nem egyszerű adatot szerezni, mert a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csak iparáganként gyűjti a kereseteket. Ez alapján idén január-februárban a közmunkásokat nem számítva
- a vállalkozásoknál bruttó 320 300 forint,
- a költségvetési szektorban bruttó 328 200 forint,
- a nonprofit szervezeteknél bruttó 292 200 forint

volt az átlagkereset. Foglalkozásonkénti adatokért megkerestük a Fizetesek.hu-t, ahová névtelen felhasználók tölthetik fel a fizetésüket, ebből áll össze egy elég nagy, több mint 45 ezres adatbázis. A diagramon zölddel jelöltük az ebből az adatbázisból származó havi bruttó átlagfizetéseket, amelyek nem tartalmazzák az egyéb juttatásokat, jutalmakat és prémiumokat. Ezek az elmúlt egy évre vonatkozó “hivatalos” összegek, tehát nem tartalmazzák a pincéreknek adott borravalót vagy az orvosok hálapénzét sem...

KILAKOLTATÁS-ELLENES KISOKOS

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2018.04.25.


Kattints a képre és lapozgasd végig a kisokost!
Ha a kisokost inkább letöltenéd, hogy kinyomtasd, kattints ide!
A kilakoltatás menetéről szóló folyamatábra innen letölthető.


MOST MÉG LEHET RÖHÖGNI. MAJD HA MUNKÁHOZ LÁT, AKKOR VISZONT MEGNÉZHETJÜK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2018.04.27.


Jó estét kívánok! Bizonyára sokan vannak, akiket a nap legjobb híre megnyugtat, és már egyáltalán nem szükséges tövig rágniuk a körmüket azzal összefüggésben, hogy a nőügyekkel nem foglalkozó viszkető tenyerek családbarát kormányában lesz vajon nőnemű miniszter, vagy sem. Tekintve, hogy a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter is miniszter, így Bártfai-Mager Andrea révén van egyetlen nőnemű tagja a negyedik Orbán-kormánynak. Ebben az ütemben 50 év múlva talán már a fél kormány nőkből állna, de ilyen borzasztó dolgokkal ne viccelődjünk. Mármint azzal, hogy 50 év múlva is a Fidesz lesz kormányon.

Akik az oktatást és egészségügyet is magában foglaló vízfejű mammut-minisztérium élére nőt vártak, azoknak csalódniuk kellett. Orbán szerint jobb ma egy áltudományos féligazságokkal és tudománytalan baromságokkal/hazugságokkal haknizó, nemzeti ezotériában utazó, modernitást tagadó onkológus, mint egy engedelmesen ostoba Novák Katalin. Megvan tehát a kormány hivatalos névsora – Orbán, Semjén, Pintér, Varga, Benkő Tibor, Bártfai-Mager, Palkovics, Gulyás, Rogán, Trócsányi, Nagy István, Kásler, Szijjártó, Süli – az elmúlt napokban kiszivárgottakhoz képest semmilyen újdonsággal nem szolgál, bár nekem Palkovics László nemzeti innovációs és technológiai miniszterré való előléptetése eddig kimaradt.

Néhány gondolat erejéig szeretnék visszatérni dr. Kásler Miklósra, akiről az elmúlt napokban sokan elég sokmindent leírtak ahhoz, hogy az embert a hideg veríték öntse el, midőn belegondol abba, hogy valóban ő fog felelni azokért a nemzetstratégiai ágazatokért, amelyekre a Fidesz a legnagyobb ívben tett az elmúlt években. Ha valaki orvosként azt állítja, hogy a halálos betegségek 70-80%-a márpedig a Tízparancsolat megtartásával elkerülhető, vagy hogy az Einstein-féle tömeg-energia ekvivalencia képletet (E=mc²) már megcáfolták, vagy hogy Nigéria lakosságának több mint 80%-a, legalább 100 millió ember AIDS-es, vagyis a megerőszakolt svéd lányok közül 5-ből 4 elkapta a HIV-fertőzést, és ez az ember miniszter lesz, akkor azt hiszem, az a minimum, hogy egy ilyen elméről bárki véleményt formálhat...

A POLGÁR PROBLÉMÁJA A LÉTEZŐ CSALÁDTÁMOGATÁSI RENDSZERREL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.04.27.


Hallom egy jól szituált ismerősömtől, hogy változatlanul boldog a "polgári kormánnyal" a családtámogatási rendszer miatt. Nagyon érdekes ez gondolkodás. Az ismerősömnek nem jut eszébe, hogy ezt a pénzt mások keresik meg számára és állami erőszak révén jut el hozzá. Másokat szó szerint kiforgatnak a jövedelmükből, hogy ő megkaphassa ezt, azaz mások munkájának az ellenértékéből neveli a saját gyerekeit, míg ezek a mások és a gyerekeik tehetetlenül néznek Megfordítva, ha az ismerősöm viszont maga keresné meg ezt a pénz, akkor meg leginkább szomorúnak kellene lennie, amiért először is elvették tőle és egy cseppet sem boldognak, amiért egy kis részét visszakapja.

Az egoizmus és az államias szemlélet keveredése Magyarország egyik eredendő szemléleti problémája. A valódi polgár büszke az autonómiájára és az értékteremtő erejére, a polgári mentalitás összeférhetetlen a jelzett ismerősöm és sokan mások élősködő szemléletével. (Nota bene, a polgár először is elvárja, hogy megindokolják neki, miért tart igényt a pénze egy részére a közösség nevében fellépő állam. Az élősködő nem kérdezi ezt, hanem implicite igényt tart mások pénzére, jobban mondva nem is gondolkodik el ezeken az összefüggéseken, azt hiszi, valamilyen erkölcsi pszeudo-rend szerint jár neki.)

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy senki sem tudja, valójában hogyan mérjük a létező családtámogatási rendszer hatékonyságát és hasznait. A demográfiai adatok mindenesetre erősen megkérdőjelezik ezeket. Ma úgy néz ki, a jelenlegi családtámogatási rendszer nem hatékony, és hasznai sincsenek, miközben az adórendszerrel kombinálva a tehetősebb családokat még kedvezőbb pozícióba helyezi. Nekem az egységes jövedelemadóval nincs problémám, de hogy kvázi a szociális rendszert is meghekkeljük jövedelmi alapon, miközben a kedvezményezettek homályos erkölcsi mítoszt fonnak a kormány köré emiatt, na ez tényleg perverz...

A FIDESZ AZT MONDTA, HOGY NEM LESZ KÉPVISELŐI BÉREMELÉS. A KÉRDÉS TEHÁT AZ, HOGY PONTOSAN MIKOR LESZ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.04.27.
...Végül is ott, ahol a 120 ezer forintos kezdőfizetéssel éhenhalásra ítélt pályakezdő óvodapedagógus (értsd: szakképzett fiatal) meg sem próbálkozik a budapesti lakásbérléssel, hanem elmegy Írországba megbecsült munkaerőnek, ott szerintem nincs sürgősebb feladat, mint a keményen dolgozó politikus urak és hölgyek bérrendezése. Ne tagadják, hanem álljanak bele!

Ha már ilyen szépen összejöttek ők újra. Őfelsége meg az ő ellenzéke. Pláne hogy az okosok szerint csak a ciklus elején van esély a politikusi fizetések emelésére (hát persze, sose láttunk olyat, hogy meccs közben változtak a játékszabályok, á, dehogy) szerintem nagyon nem kellene húzni az időt. 165 ezer forintos emelés nem a világ, meg a parasztoknak (kéretik nem megsértődni egyetlen földművelőnek sem, mindössze a politikai elit által vállvetve lenézett populációt akartam nevesíteni) ezt is jól be lehet adni. Hogy mer’ ha rendszerszintű korrupció lenne Magyarországon, akkor nem lehetne ilyen kitörő gazdasági teljesítményt produkálni? Hát naugye. Ha meg gőzmozdonyként húzzuk magunk után a hanyatló Európát, ha növekszik, egyre csak növekszik az átlagos bérszínvonal, akkor nehogy már ne az legyen az első dolga az újonnan megalakult kétharmados törvényhozásnak (biodíszletestül), hogy jól megérdemelten saját magáról is gondoskodjon?

Azon a véleményen vagyok, hogy határozottan jól van ez így, és kérem a Fideszt, hogy ha a képviselői béremelésre vonatkozó javaslat nincs is az Országgyűlés napirendjén, szíveskedjenek oda felpakolni. Igen. Nehogy már az legyen, hogy csak a nyugdíjasoknak jár a választási alamizsna, a 10 ezer forintos Erzsébet utalvány, a egyszámjegyű nyugdíjemelés, nehogy már csak a senkiknek járjon a zsák krumpli, a húsvéti sonka. Itt az ideje, hogy a hölgyeknek-uraknak is beessen az ablakon némi szimbolikus (nettó 165 ezer!) jóvátétel, hátha még a végén bejárnak dolgozni is. Alkalomadtán. Igaz, gombot nyomogatni egy intelligensebb sertés is képes lenne, ha jól betanítják.

Najó, tényleg kurvára nincs kedvem totál demagógba átmenni, én magam azt gondolom, hogy érdemes tisztességesen megfizetni az állami dolgozókat beleértve a nép szolgáit is, hátha kisebb lesz az indíttatásuk arra, hogy a közpénzes vályúba könyékig belenyulkáljanak. Csak hát ugye azzal a vagyonnyilatkozati rendszerrel, ami itt van, meg azzal az erkölcsi tartással, ami itt van, meg azzal az elmúlt nyolc évvel, ami itt volt, kurvára unalmas még mindig a politikai korrektség meg eme nevetséges antropológiai optimizmus oldaláról megközelíteni a kérdést, és abban reménykedni, hogy ha elég lesz nekik, amit keresnek, akkor majd hátha.

Az külön fasza, hogy a képviselői fizetés még véletlenül sem valami korrekt kategóriához van kötve – Szlovákiában például a mindenkori átlagfizetéshez, de ne vegyük alapul Szlovákiát, ahol még egy miniszterelnök is képes volt lemondani a bársonyszékéről a társadalmi felháborodás hatására -, hanem a szájbakúrt államtitkári fizetéshez. De hülyeségekkel tényleg ne foglalkozzunk, a Fidesz azt mondta, hogy nem lesz képviselői béremelés. Én meg azt gondolom, hogy ezek után már csak az a kérdés, hogy pontosan mikor lesz és pontosan milyen arányú. Az elmúlt nyolc év alapján (nem tényállítás, hanem vélemény) az erre vonatkozó gyanú – az enyém is, a másoké is – több mint megalapozott. Lehet, hogy várnak még vele 1-2 hónapot, ameddig teljes mértékben lecsillapodnak a kedélyek, egyre kevesebben lesznek az utcán, azok is elfáradnak és hazamennek, az ellenzéki pártok pedig végérvényesen belesimulnak a nagyfene parlamenti ellenállásba, aztán minden ellenállás nélkül máról holnapra megszavazzák a megszavaznivalót.

Ha valami rejtélyes baleset okán nem így lesz, majd jól hamut szórok a fejemre. Hogy esetleg ezt fog kelleni tennem, annak körülbelül annyi az esélye, mint annak, hogy én nyerem meg holnap az ötös lottó főnyereményét.

ELLENZÉK NÉLKÜL AZ ORSZÁG NAGYOBBIK RÉSZE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: PUNGOR ANDRÁS
2018.04.27.


Működött a kormányzati félelemkeltés – részben ezért ért el jobb eredményt a Fidesz a kistelepüléseken. Másfelől azért, mert az ellenzék nem volt jelen sem a falvakban, sem a kisebb városokban. A visszaszorulás ellenszere többek szerint az lehetne, ha a kis- és középvárosokban erősítenének, hogy pozícióba jutva fejlesztésekkel érjék el a falvakban élőket.

Vidéken a Fidesz győzött, Budapesten a baloldali ellenzék. A Jobbik mindenhol megelőzte a többi ellenzéki pártot, ez részben a taktikai szavazásnak is köszönhető, amelyből ők profitáltak a legtöbbet. A DK elsősorban Budapest miatt jutott be a parlamentbe, az LMP 2014-hez képest 135 ezerrel több szavazatot gyűjtött, de gyengén szerepelt a falvakban. A választásokon kiderült, hogy a kormánypárt jobban teljesített a kistelepüléseken. Röviden így summázható az április 8. utáni állapot. De miért alakult ez így?

– Működött a félelemkeltés, a migránsokkal való kormányzati riogatás. Még azokon a településeken sem tudtuk meggyőzni az embereket, ahol bíztak bennünk – magyarázza egy észak-magyarországi város baloldali polgármestere. Név nélkül. Nem csoda, nincsenek most jó helyzetben. Tisztújítás kezdődött a pártban, keserű szájízzel, egy letaglózó választási eredmény után. Azt mondja, a vereség megtépázta az aktivistáik hitét is.

Északkelet-Magyarországon LMP-s helyi szerveződéssel nem igazán találkoztak a választók. De a Jobbik erős arrafelé. A kiábrándult balosok közül sokan Vonáékat erősítették. A migránsok ellen gerjesztett félelemre a cigányokkal kapcsolatos problémák emlegetése volt válasz. Pártirodát csak a városokban láttak az emberek, a falvakban nem.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint az ellenzéki pártok nem végezték el azt a munkát, ami szükséges lett volna ahhoz, hogy a vidéki településeken is nyerhessenek: nem építették ki hálózataikat a kistelepüléseken. Ennél nagyobb baj, hogy nem csak a néhány száz fős községekben nem vetették meg a lábukat, de nincsenek ott a többezres településeken sem. Pedig szerinte egyértelműen az látszik, hogy csak úgy lehet felvenni a harcot a Fidesszel, ha helyben is kiépülnek az ellenzéki közösségek, ahonnan kikerülhetnének a helyben ténylegesen „esélyes jelöltek” – akikről nem néhány hónappal a választás előtt derül ki, hogy ők „az esélyesek”, csak mert ez megjelent róluk néhány taktikai szavazásra biztató gyűjtőhonlapon...

TANÓRA A BOLDOGTALAN MAGYAR GYEREKEKNEK

HVG ONLINE- ÉLET+STÍLUS
Szerző: GYARMATHY ÉVA
2018.04.26.


Egyre több óvodában és iskolában vezetik be a boldogságórákat. Ez nem vicc, ez a valóság. Ezek a büdös kölkök ugyanis még boldogok sem tudnak lenni, erre is tanítani kell őket.

A magyar gyerekek valóban boldogtalanok. Tele vannak szorongással, és annyira nem tetszik nekik az iskola, ahol elvben a boldogulásukat készíthetnék elő, hogy kimennek az utcára tüntetni. Sokan közülük nem akarnak itt élni, ahol boldogtalanok, és ahogy lehet, migrálnának boldogabb országokba. Vannak, akik az öngyilkosságig vagy legalább annak gondolatáig is eljutnak. Valóban tenni kell valamit értük, mert a boldogtalan gyerekből még boldogtalanabb felnőtt lesz.

A problémát azonban nem az oldja meg, hogy az iskolában töltött kb. 30 stresszes órához hozzáteszünk 1 óra boldogságot, amikor például ahelyett, hogy boldogan szaladgálnának a gyerekek, arról olvashatnak, hogy milyen jó dolog a mozgás. Ugyanis tankönyv és munkafüzet is van a boldogságórákhoz, és bugyuta énekek is. Itt elérhetők – csak erős idegzetűeknek.

Egyelőre nincsen osztályzat a boldog órákon, legfeljebb házi feladat. Persze ami késik, nem múlik. Valahogyan a boldogságot is minősíteni kell egy olyan rendszerben, ahol a minősítéssel tartják kordában a kicsiket és nagyokat. Milyen szép lesz: Bálintka etikából elégséges, boldogságból sajnos megbukott. Igaz, az apja otthon folyton jól elveri az összes gyereket az édesanyával együtt, de a tankönyv elmagyarázta, hogy a boldogság egy mosoly, és belülről jön. Bálintka mégsem mosolyog eleget. Sőt, egyáltalán nem mosolyog. Fél az apjától, az osztálytársaitól, néha a tanítótól és állandóan a migránsoktól. Ezek közé kellene beszúrnia a boldogságot.

Azt senki nem tudja pontosan megmondani, mi a boldogság, de az örömnek még az agyfiziológiai hátterét is ismerjük, annyira jól meghatározható. Ahol pedig sok öröm van, ott megteremhet a boldogság. A dopamin nevű agyi hormon a fő irányítója az örömnek. Egész konkrétan ez az agyi átvivő anyag az ön- és fajfenntartásra irányuló tevékenységeket, valamint a társas-szellemi kielégülést jutalmazza az örömmel: étel, ital, szex, biztonság, és ha ezek megvannak, akkor játék, aktivitás, újdonság, érdekesség, siker, társas megerősítés. Ha mindebben hiányt szenved valaki, akkor ritkán él meg örömöt, és esélye sincsen a boldogságra, akárhányszor is jelesre felel belőle.

Az esély pedig nem nagy. Egy felmérés szerint a magyar gyerekeknek több, mint egyharmada él szegénységben, éhezik vagy egészségtelen ételeket kap, 150 ezer gyerek él úgy, hogy nincsen vécé a háztartásban, 200 ezer úgy, hogy nincsen villany. A magyar gyerekeknek egy igen nagy részét azonnal leírhatjuk az alapvető örömök tekintetében.

Aztán ott vannak a különböző iskolai nem megfelelések, amelyeknek csak töredékét fedik le a „sajátos nevelési igény” és a „beilleszkedési, tanulási és magatartás nehézségek” címkék. Így is a gyerekeknek majd 15%-a kapja meg ezeket a billogokat, a többiek halkan vagy hangosan szenvednek a környezetükkel együtt. Az „oktatási menekültek” témában már konferencia is szerveződött, akkora a probléma. Az iskolai kudarcok jellegzetesen nem a boldogságot erősítik.

Az iskola szellemi téren nyújthatna örömöt, ha a játék, aktivitás, újdonság, érdekesség, siker, társas megerősítés főszereplő lenne az oktatásban. Ezzel szemben a minősítés, büntetés, félelemkeltés, túlterheltség és kudarcok jellemzik a mai magyar oktatási rendszert...

SZILI KATALIN SZERINT AKKOR LESZ VALÓDI, NEMZETBEN GONDOLKODÓ ÉS KERESZTÉNY ELVEKET VALLÓ BALOLDALI PÁRT, HA ORBÁN VIKTOR SZERVEZI MEG

MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK
Szerző: narancs.hu
2018.04.27.


A volt MSZP-s politikus ma is erőset nyilatkozott.

"Létre kell jönni egy olyan politikusi garnitúrának az ellenzéki oldalon, amely hitelessé tud válni a vidék Magyarországán és meg tudja szólítani az ott élőket" - mondta el Szili Katalin a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

A volt MSZP-s politikust nem lepte meg a kétharmad, azt viszont tévedésnek tartja, hogy a Fidesz azért nyerte meg magának a vidéket, mert kizárólag a migrációról beszélt. "Úgy gondolom, hogy az emberek nem kizárólag a bevándorlásra vagy a globális beavatkozási politikára mondtak nemet. Az ellenzéki káosztól is féltek." Majd hozzáteszi, hogy nemrég Londonban járt és beszélgetett ott élő magyarokkal, akik elmondták neki, hogy "egyedül vagy a családjukkal visszaköltöznek Magyarországra, mivel Londonban sincs kolbászból a kerítés, és látva a magyar gazdasági fejlődést, úgy gondolják, hogy itthon lesz meg a létbiztonságuk."

Sok ehhez hasonló csodás mondatot találhatunk még a válaszokban, akinek van hozzá bátorsága, olvassa el maga. De azért kedvcsinálónak álljon itt még egy, az igazi gyöngyszem:

"Szükség lenne egy olyan valódi baloldali pártra, amely nemzetben gondolkodik, és keresztényi elveket vall, de a harmadik kétharmad után némi malíciával lassan azt kell hinnem, hogy itt csak akkor lesz ilyen politikai erő, ha azt Orbán Viktor megszervezi."

OSWALD A LIGETBEN


HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2018.04.26.


Akkor kezdjünk neki. Ez egy bonyolult írás lesz, előre szólok, hogy tessék tényleg elolvasni, ugyanis társadalmi rendszerünk jelen, és főleg eljövendő állapotát látják majd benne. El kell olvasni. Végig. Akinek nincs kedve, ideje, türelme vagy intelligencia-hányadosa hozzá, hagyja abba. Most.

Maradtunk páran? Akkor beszéljünk arról, kinek van joga fiatal hölgyeket lecsapni a Ligetben.

Vagy bárkit.

A magyar törvények szerint úgy általában senkinek. Társadalmunk jelen állapotában a Valton Security embereinek. Lecsaphatnak akárkit, ha a jelen helyzetet tekintjük: de lássuk a hírt.

Legyünk pontosak és szakszerűek. Tehát: mintegy huszonnégy órával ezelőtt a Ligetvédők bejelentett tüntetésen demonstráltak az építési terület bejáratánál, amikor egyszer csak a Valton Security nevű, több szálon is a Fideszhez köthető biztonsági cég emberei rájuk rontottak és brutális erőszakkal szétverték a tüntetésüket. Ezt úgy tessenek elképzelni, hogy mintegy tíz-húsz ember volt jelen a helyszínen, a legnagyobb békességben, rendőri biztosítás mellett, a kérdéses terület egyik kijáratánál – a másikat nem is blokkolhatták volna az elsővel egy időben – mikor is a Valton Security emberei elhagyták az általuk védett területet, és kegyetlenül megverték, akit csak előtaláltak.

De hát nem volt rendőri biztosítás?

Dehogynem volt.

A verés előtt és után. Közben a rendőrség tisztelt munkatársai átmenetileg egészségügyi sétára vonultak az ózondús lombok alatt, terápiás célzattal. Fültanúk szerint ez egyeztetett volt a Valton Security embereinek támadásával, de én mint újságíró, ezt csak elmondhatom, mármint, hogy erre tanúk vannak, nem állíthatom.

Mi lett az eredmény?

Az eredmény az lett, hogy egy megtermett valtonos hős szakszerű alsókaros tarkóütéssel – istenem, utoljára a délszláv háborúban láttam ilyent! – úgy a földre küldte a negyven kiló körüli Antal Nikoletta Henriettát, hogy agyrázkódással vitték kórházba, tíz napig nyakmerevítőt kell hordania, a fél teste tele van zúzódással – és ezt egyetlen rendőr sem látta, tehát nem is tanúsíthatja.

További eredmény, hogy egy másik demonstrálót egy teherautó platójáról tarkón rúgtak, ezzel egy időben, és egy valtonos hőstől el kellett venni egy kést is. Más valtonos munkavállalók egyebek mellett a nyakánál fogva fogtak le egy férfit, akit később még hátulról hátba is rúgtak, így ettől a földön terült el. Ámde Magyarország jogállam, a rendőrség nyomozást indított.

Garázdaság ügyében.

Egy embert hallgattak ki ez idő szerint.

Ez egy nagyon sokoldalú ember lehet, isteni képességekkel felruházva, mert ha mindenhol nem is, de egyszerre több helyen jelen volt.

Egy időben.

Aztán, mikor már csak sebesültek maradtak a helyszínen, rendőri erőink visszatértek és meglepődésüknek adtak hangot.

Nos, körülbelül ennyi a hír. Mielőtt véleményt alkotnak, lássunk képet is.

Itt egy teljes felvétel, otthonosan antiszemita beütésekkel...

AZ EURÓPAI UNIÓ ÚJ PÉNZÜGYI FEGYVERT FOG BEVETNI - NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / KÁRPÁTI JÁNOS
2018.04.27.


A New York Times közli a Reuters hírügynökség jelentését, miszerint az Európai Unió a jövő héten új pénzügyi fegyvert fog bevetni annak érdekében, hogy megfékezze a keleti tagországokban terjedő illiberalizmust, amely az EU demokratikus alapjait veszélyezteti.

Brüsszeli tisztségviselők közlésére hivatkozva a Reuters úgy fogalmaz: az uniós vezetők körében csak Viktátorként emlegetett Orbán Viktor nagyarányú április nyolcadikai választási győzelme, valamint a lengyel bíróságok függetlenségének megőrzéséért vívott csata megszólaltatta a vészcsengőt - New York Times. A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság, Németország, Franciaország és más jómódú befizető országok támogatásával olyan javaslatot terjeszt elő szerdán, amely a 2021 és 2027 közötti költségvetés keretében azokat a támogatásokat, amelyekre a szegényebb keleti tagállamok rá vannak utalva, összekapcsolják a jogállamiság tiszteletben tartásával. „Ki lesz mondva a feltételhez kötöttség” – mondta a Reuters egyik forrása. Egy másik uniós forrás szerint a költségvetési nyomásgyakorlás megváltoztatja az eddigi játékszabályokat. Egy harmadik nyilatkozó arról beszélt, hogy az unióban „vannak olyan vezetők, akik másfajta értékekkel flörtölnek”. Ezzel – írja a Reuters nyomán a New York Times – arra utalt, hogy Orbán „illiberális demokráciát” hirdet, és támadja a Brüsszelnek tulajdonított nyitott menekültpolitikát, birodalmi törekvésekkel vádolja az uniós tisztségviselőket. „Ez nagyobb fenyegetés Európára nézve, mint a Brexit” – idézi a Reuters a név nélkül nyilatkozó brüsszeli forrását. A beszámoló szerint a részleteken még mindig dolgoznak, és gyötrelmes tárgyalások várhatók.

A New York Times közli a Reuters egy másik jelentését is, amelyet Szófiából, az EU soros elnökségét adó Bulgáriából kelteztek. Ez arról szól, hogy a szerdán nyilvánosságra kerülő költségvetési előterjesztés – a migrációs nyomás elhárítása érdekében - tartalmazni fogja az unó külső határvédelmének megerősítésére szánt összegek jelentős növelését, a határvédelemre vezényeltek számának minimum megötszörözését. A mostani hétéves ciklusban 4 milliárd eurót irányoztak elő a külső határ védelmére, a következőben ezt mintegy 25 milliárdra akarják emelni.

Aggódó jelentést tett közzé a strasbourgi székhelyű Európa Tanács a szerb határ mentén létesített magyar tranzitzónákban uralkodó állapotok, elsősorban a fiatalkorú menekültek helyzete miatt – jelenti a francia AFP és az osztrák APA hírügynökség. A jelentést az az emberkereskedelem elleni küzdelemmel foglalkozó európa tanácsi szakértői munkacsoport, az úgynevezett GRETA két tagja készítette. Szerintük a kérdéses zónákban szűk konténerekben helyezik el a felnőtt kísérő nélküli, 14 éven felüli fiatalokat. Szögesdrótok között, állandó fegyveres felügyelet mellett tartják őket. A jelentés szerzői elsősorban azt bírálják, hogy a magyar hatóságok már 14 éves kortól a felnőttek közé sorolják a fiatalokat, és akként is bánnak velük, holott a nemzetközi gyakorlatban általában a 18. életév számít a felnőttség kezdetének. Az Európa Tanács szakértői szerint a tranzitzónák személyzete nem alkalmas arra, hogy megfelelő védelmet nyújtson ezeknek a fiataloknak egyebek közt a szexuális kizsákmányolással szemben.

A magyar belügyminisztérium visszautasította a bírálatot, mondván, szó sincs őrizetben tartásról, a tranzitzóna Szerbia felé nyitott, a menekültek oda bármikor visszatérhetnek. A dpa német és annak nyomán az APA osztrák hírügynökség arról ír, hogy Orbán Viktor jobboldali nacionalista kormánya fokozza a bíráló hangokra gyakorolt nyomást. A kormány ellenőrzése alatt álló Magyar Idők című lap tegnap kommentárban intézett támadást Prőhle Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója ellen, azt állítva, hogy egyoldalúan kedvez a „balliberális véleményformálók”megszólalásának, illetve írásaik bemutatásának. A német nyelvterületen a sajtó számottevő hírforrásának számító hírügynökségi jelentés a Magyar Idők által kipécézett írók közül kiemeli Nádas Pétert, Krasznahorkai Lászlót, Konrád Györgyöt, Dragomán Györgyöt és a 2016-ban elhunyt Esterházy Pétert. A tudósítás megjegyzi, hogy az április nyolcadikai választások óta a kormánymédia sorra támadja ellenséges hangvételű kommentárokban a kormánykritikus aktivistákat, újságírókat és tudósokat, és részleges listákat közöl róluk...

A NÉP MAJD ELDÖNT?

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.04.26.


Eltűnődtem ezen a mi "demokráciánkon". Meg valamelyest az összes többin is. Arisztotelész szerint az oligarchia a vagyonosok érdekeiért van, a demokrácia meg a szegényekéiért. Arisztotelész a történelem egyik legokosabb embere volt, jó volna őt jól érteni. Ehhez az kell, hogy lehetőleg teljes terjedelmükben értsük az általa használt fogalmakat. Itt van mindjárt ez a démosz meg a belőle alakult demokrácia, amit mi úgy fordítunk, hogy néphatalom, népuralom, ha kicsit precízebbek vagyunk, hozzátesszük, hogy ez a népuralom a legitimációja a megválasztott közhatalomnak.
A baj az, hogy a démosz kettős jelentéséből azt használjuk, amit több évszázad politikusai használandónak ítéltek, mert az ő érdekeiket az újkorban ez szolgálja, csakhogy ez a démosznak az a jelentése, ami a demokráciáról szólva nem használható. Mert jelentette ugyan a teljes népet is, de az a démosz, amiből a demokrácia kifejezés lett, az annak a polgárságnak az egésze, ami a demokratikus görög népgyűlésben a rendeleteket hozta - mely rendeletek kialakításához a teljes népnek semmi köze nem volt. Ebbe a teljes népbe beletartoztak persze a szegények, de ez a fogalom sem a mi jelenlegi szóalkotásunk szerint értelmezendő: szegények voltak azok az iparosok, földművesek és más foglalkozást végzők, akik a saját munkájukból éltek, a gazdagok pedig azok, akik másokat dolgoztattak. A görög népgyűlésben részt vettek persze a szegények, azaz a tekintélyes iparosok például, de azok a demokratikus döntések nem a mai értelemben vett szegények, azaz nem a rabszolgák, nincstelenek, napszámosok érdekeit szolgálták. Azt írja Moses Finley, a XX. század egyik legjelentősebb ókortörténésze, hogy "a görög és római írók és szónokok könnyűszerrel csúszkáltak át egyik értelemből a másikba, és amikor a demokráciát bírálták, könnyűszerrel dorongolták le a démoszt...a görög nyelv gazdag olyan eufemizmusokban, melyek elfogultak, akár csak az irodalom, amiben felbukkannak... a "gazdagok" helyettesítésére a görög szerzők olyan szavakat használtak, melyek szó szerint ezt jelentették: a "hasznosak" vagy "érdemesek" (khrésztoi)... a "szegényekre" azt mondták: a "sokak" (hoi polloi), a "hitványak" (kheironesz)..." Ami azt jelenti, hogy az eredeti fogalmi distinkció elhomályosításából már egyes görög írók is kivették a részüket (mellesleg a khrésztoi - teszem hozzá ezt már én - a töve az arisztokrácia szónak, ami a legjobbak, a legérdemesebbek uralmát jelenti). A görög filozófusok keresték az ideális államot, amiben megszüntethető volna a szegények és gazdagok ellentéte, de valahogy nem találták. Inkább megnyugodtak abban, hogy a démosz a hibás, amiért nem képes megszüntetni az önérdekből cselekvő gazdagok hatalmát. Úgyszólván semmiben nem különbözött ettől Róma, a démosznak megfelelő populus, csak ők valamivel kevesebbet törődtek a látszattal. A senatus consultum optimum, azaz a szenátusi határozat arra ügyelt, hogy az állam érdekei ne sérüljenek. Sok ezer rómait mészároltak le a senatus consultum optimum, más néven a kihirdetett szükségállapot alkalmával, miközben Cicero hevesen forgatta a szemeit A törvényekről című munkájában azt állítván, hogy a magisztrátusnak még rendkívüli állapot esetén is azt kell szem előtt tartani, miszerint "a nép üdve a legfőbb törvény" (salus populi suprema lex esto).
Ez volna az a csodaként tisztelt ókori demokrácia néhány mondatban elbeszélve.
És hogy miért szolgálja az újkor politikusainak érdekeit az a fogalom, ami nem azonos a demokrácia eredeti jelentésével? Egyrészt mert nagyobb "felhatalmazást" jelent, ha a teljes köznépre lehet hivatkozni, másrészt és legfőképpen, mert a demokrácia kiterjesztése, a teljes választójog annak a leányálomnak az igazi megvalósulása, amiről az ókori görögök el sem tudták képzelni, hogy valamikor "működni" fog: a butaság, a primitív, gondolkodásra alig képes tömegek uralma, azoké az embereké, akik éppen a tudatlanságuk következtében bármire rávehetők és fillérekért megvásárolhatók, és akik a jelen pillanatig minden országban és minden társadalmi formában a túlnyomó többséget jelentik. Erre nemcsak a csúti futballista aljas manipuláció sorozata példa, tessék csak az amerikai elnök megválasztására emlékezni, de itt vannak a szomszédaink, az osztrák szélsőjobb befolyása és több nyugat-európai ország hajszálon múlt választási eredményei. A XX. század kiterjesztett választójoga voltaképpen inkább gyengítette a demokráciát, és visszahozta a timokráciát. Mert ugye nem kell mondanom, ez a választási rendszer (néhány ország kivételével) már nemcsak az  újkori értelemben vett szegénység érdekeit nem szolgálja, az arisztotelészi szegényekét sem, ez a politikusoknak, azaz a vagyonosoknak az érdekében kitalált rendszer (a timokrácia az anyagi javak szerint osztja a politikai jogokat, nem volt éppen véletlen, hogy az 1848-as áprilisi törvények közül éppen a cenzus - a vagyonsúly - eltörlését lazsálták le, census latinul esztendei jövedelmet jelent). A rendszer mindenképpen előnyös a politikus számára, akkor is, ha eszében sincs beismerni: a pallérozott elme rengeteg pénzbe kerül, a sok tanult ember előbb-utóbb véget vetne a politikusok uralmának. Tetszik tudni, ki a finn miniszterelnök? Esetleg a svájci? A finnek és a svájciak sem tudják. Ezzel csak azt akarom mondani, van arra példa, hogy a politikusok maguk számolják fel a timokráciát, ennélfogva ez nem reménytelen cél. Nekünk az. Itt Magyarországon, a minden mást elsöprő ekhtrokráciában (bocsánat, amennyiben ezzel a kifejezéssel még nem találkoztak, akkor ez a saját szóalkotásom, ha még tudok valamennyit az ógörögből, ez a gyűlölet uralmát jelenti) nincs semmi esélyünk arra, hogy akár a közös ellenséget felismerjük, el vagyunk foglalva a mi kis fenekedő magángyűlöleteinkkel. Meg a diktatúrába hajló nyílt autokráciával, minthogy a dagadt futballistának annyi esze sincs, amennyi a sima cenzus működtetéséhez kellene, pedig az sokkal kevesebbeknek tűnne fel, mint amit csinál. Na jó, azt persze figyelembe kell venni, hogy az illető súlyos beteg. Ilyen finom distinkciók esetén, mint a diktatúra megkülönböztetése egyéb elnyomó rendszerektől. Amikor "megválasztják" miniszterelnöknek, akkor nem kell figyelembe venni. Minél betegebb, büdösebb bunkó, annál jobb. Az ország egy részének...

DÖNTENI KELL

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.04.26.


Aláírtad a petíciót? Feliratkoztál a Soros-listára? Csatlakoztál Márki-Zay Péter akármijéhez? Nagyszerű, szuper! És akkor most mi van?

Kezdjük az elején: április nyolcadika sokak (de nem egy egységes többség!) számára felért egy visszakézből tigrisbukfences arcbarúgással. És ahogy az már csak lenni szokott: ha az embert arcba rúgják, megszédül, kóvályog, fogalma sincs arról, merre van az előre. Okos ember ilyenkor leül, és megvárja, amíg elmúlik az agyrázkódása, és újra tud tisztán gondolkodni.

Most éppen nem ezt csináljuk, hanem az arcba rúgottak tétova lelkesedésével igyekszünk minden szembejövő póznában meglátni a helyes irányt jelző táblát, minek következtében körbe-körbe tántorgunk. És persze fogalmunk sincs, hogy eredetileg hova akartunk eljutni.

A probléma a következő: jelenleg úgy állunk, hogy van egy viszonylag jelentékeny, de azért némileg már fogyatkozó tömegünk, amely valamiféle változást akar, de fogalma sincs arról, hogy mit kéne ezért tennie. Reális célt eleddig nem sikerült senkinek megfogalmaznia (szerencsére az új választást diskurzuson hamar túllendültünk, azóta értékelhető ötlet nem érkezett, a parlamenti bojkottot meg felejtsük el, extragyorsan), ezért visszaléptünk ugyanabba a folyóba, amit már jól ismerünk, és ami – hogy kellően patetikusan érzékeltessem a helyzetet – a kétségbeesés torkolatából egyenesen a kudarc tengerébe ömlik.

Mert ahogy az már csak ilyenkor történni szokott, van egy rakás, egymást részben fedő ötletünk, amivel elméletileg megpróbáljuk bevonni a tömeget egy politikailag tudatos, aktív cselekvési tervbe. Amiből két dolog hiányzik jelenleg: a politikai tudatosság és a cselekvési terv.

Az első egyébként a nagyobb baj, ugyanis anélkül a másodiknak se lehet nekifutni.

Nyilván értem én, hogy ebben a légkörben sok szempontból bonyolult összehozni bármiféle politikailag is értelmezhető mondást. Egyrészt a tömeg sokszínűsége miatt: amit most erényként tudunk felmutatni (mármint hogy a szélsőbaltól a szélsőjobbig együtt vonul az utcán megannyi elégedetlen entitás), az előbb-utóbb szükségszerűen gátja lesz a továbblépésnek.

Mert bármennyire is jól hangzik az ideológiákon átívelő elégedetlenség elve, valójában ilyen nem létezik.

A tömeg jelenleg egy dolgot tud elmondani, igaz, azt nagyon hatásosan: hogy nem kérnek Orbánból. Hogy azonban mit akarnak helyette, arra már bizton egészen mást mondana a klasszik DK-s tüntetőnéni, a Momentumos Z-generációs ifjú és az árpádsávos jobbikos középkorú férfi...

AZ ÜLDÖZÖTT MAGYAROKAT IS IDEJE LENNE MEGVÉDENI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.04.27.


...Nem mondom, hogy nem örülök annak, hogy az adómból eltarthatok ilyen ambiciózus fiatalokat (és öregeket) és nem lángol a lelkem, amiért védhetem az üldözött keresztényeket szerte a világban. Nem mondom, pedig nyugodtan mondhatnám, mert piszkosul nem örülök neki.

Engem ugyanis egyáltalán nem érdekel, hogy ki keresztény és ki nem az. Védeni a kiszolgáltatottakat, elesetteket, bajba jutottakat kell. Egyszerűbben: védeni az embert kell. Színtől, vallástól függetlenül. De ezt a védést nem a bolygó túlsó felén kellene kezdeni, hanem mondjuk Salgótarjánban. Vagy Bogyiszlón. Vagy az ország bármelyik településén, ahol baj van. Márpedig baj van gazdagon.

Javaslom a keresztényvédésből igen jól megélő kormányapparátusnak, hogy ne fáradjanak ők el Amerikáig, hogy ott tárlatot rendezzenek széklábakból és egyéb tárgyakból, melyek az üldözött keresztényekhez köthetőek, hanem testületileg sétáljanak be bármelyik tetszőleges kórház demens osztályára és alaposan nézzenek körül. Garantálom, hogy tízből nyolc esetben drámai kép fogadja őket, szembesülhetnek azzal, miféle körülmények között élnek ott keresztény és nem keresztény emberek, aztán gondolkodjanak el azon, hogy milyen lenne ott látni a szeretteiket, vagy önmagukat.

Aztán nézzék meg ugyanazokban a kórházakban a gyerekosztályt, ahol a szülők a retkes kövön töltik az éjszakát, hogy ott tudjanak lenni a beteg gyermekük mellett. Majd pedig húzzanak végig egy műszakot az ápolónőkkel, orvosokkal. Akik szintén vagy keresztények, vagy nem. De emberek.

Ha ezen túl vannak, látogassanak meg egy olyan családot, amelyik utcára kényszerült, mert nem tudták fizetni a törlesztőt. Ők nem csak hajléktalanok lettek, de örökre azok is maradnak, mert esélyük sincs kivergődni a bajból. Elbukták ugyan az otthonukat, de még hosszú évekig fizetni fogják a törlesztőt, miközben lakbért is fizetniük kell. Megélhetésre már vagy marad, vagy sem és kilátás sincs arra, hogy ez valaha jobb lesz.

Esetleg a keresztényvédők elsétálhatnak egy olyan rokkant embertársunkhoz, akinek megvonták a rokkantjáradékát a nagy felülvizsgálati akció keretében, minimális támogatásból kénytelen megélni – 22 800 forint -, miközben nem talál munkát, hiszen rokkant és nem alkalmas a közmunkára sem, ám még a szükséges gyógyszerekre sem futja, nemhogy fűtésre és megfelelő táplálékra.

El lehet még látogatni azokhoz a nyugdíjasokhoz is, akik 28 500 forintból igyekeznek életben maradni. Vagy azokba a falvakba, ahol 80 százalékos a munkanélküliség és a közmunka az egyetlen megélhetési forrás. Meg lehet tekinteni a nyomor különféle arcait, ehhez nem kell másik kontinensekre menni, még csak a határt sem kell átlépni. Ha már az én adómból (és mindenki más adójából) működik minden, például az üldözött keresztények állítólagos megvédésére szánt milliárdok is ebből a pénzből mennek, kimondottan felszólítom a kormányt, hogy elsősorban azokat a honfitársaimat védje meg, akik nem képesek megvédeni önmagukat. A hülye kormánytól, például. Őket azonban vallási hovatartozásuktól
 függetlenül tessék megvédeni, pusztán az emberség jogán és okán. Köszönöm.

"AKI EMBERNEK HITVÁNY, AZ MAGYARNAK ALKALMATLAN" - JAVÍTHATUNK A SORSUNKON, VALLJA KÁSLER MIKLÓS PROFESSZOR

MAGYAR NEMZET ARCHÍV
Szerző: VIG GYÖRGY
2013.11.22.


Nemzetközi rangú onkológus professzor létére műsort vezet a közszolgálati tévében, legalább olyan felkészülten, mint profi történész, filozófus vendégei. Szakmai önéletrajzában olvasható, hogy nem csak a biológiával kapcsolatos tanulmányi versenyeket nyerte meg diákkorában, hanem még egy országos helytörténeti versenyen is a legjobbak közé jutott. Született tulajdonsága a kíváncsiság?

– Amióta az eszemet tudom, nagyon sok minden érdekelt, illetve úgy is fogalmazhatnék, hogy kevés olyasmi volt, ami nem érdekelt. Nincs ebben semmi különös, csak hatvan éve olvasok, és néhány dolog megmaradt. Ráadásul orvos vagyok, tehát olyan összefüggésekre is felfigyelek, amiket egy történész esetleg nem vesz észre, mert ő profi. De nagyon érdekel szűkebb szakterületem, az orvostudomány fejlődésének története is. Nagyon érdekes. Elmesélek egy példát: Az első hasüregi műtétet például 1780 körül végezték, valamelyik amerikai farmon. Egy nőnek nőni kezdett a hasa, azt hitték, hogy terhes, de csak nem született meg a baba. A férje felült a lóra, két hetet poroszkált, míg talált egy kóbor orvost. Visszalovagolt vele a tanyára, pont karácsonyra értek oda. Az orvos diagnosztizálta, hogy ez egy hasi daganat, meg kellene operálni, de addig a hasüregben végzett beavatkozások szinte mindig a beteg halálát okozták. Amikor közölte, hogy meg kell operálni a hölgyet, a helybéliek csaknem meglincselték. Felháborította őket, hogy a doktor élve akar embert boncolni. Ráadásul narkózis sem volt akkoriban. Az orvos makacs ember volt, így amíg a helybéliek a karácsonyi szentmisén ültek, elvégezte a műtétet. Talált egy petefészekcisztát – két csecsemőfej nagyságú volt. Gyorsan lekötötte a nyelét, és eltávolította. Mire véget ért a mise, befejeződött a műtét; az emberek látták, hogy él az asszony, és az orvost nem lincselték meg.

Erről az esetről nyilván léteznek írásos feljegyzések. Az emberiség történetének nagyobbik részéről viszont nem maradtak fenn dokumentumok.

– Abban, ami le van írva, egy kicsit mindig kételkedünk, bár ahogy visszafelé haladunk az időben, egyre korrektebbek a leírások. A régészeti leletek is segítenek elképzelni, hogyan történhettek a dolgok, illetve hogyan biztosan nem. Érdekes logikai játék ez. Mindig abból kell kiindulnunk, hogy az ember szellemi képességei nem változtak: a világszemlélet igen, de a gondolkodás nem. Arisztotelész, Platón, Cicero vagy Szókratész mindent tudott az ember és a természet viszonyáról, a spirituális dolgokról, miszerint az emberi gondolkodás lefelé menő spirál. A fejlődés elsősorban technikai jellegű, civilizációs, és nem az emberi lét transzcendentális vonatkozásait vizsgálja.

Elég lenne a tízparancsolat is

Mára egyes amerikai iskolákban már nem kell betűvetéssel bajlódniuk a gyerekeknek, úgyis mindenki gombokat nyomogat, az információ pedig ott van a világhálón. Újabb ugrást hajtunk végre?

– Nem tudom, hogy ezek az ugrások előbbre viszik-e az embert. Mi célból vagyunk a világon? – tette fel a kérdést Madách. Tényleg, miért is? Az ösztönös cselekvések – a zabálás, a szaporodás az állatvilág jellemzői. Lassan ott tart az emberiség, hogy ha ez a két elemi igény teljesül, akkor elégedett. Csakhogy én nem hiszem, hogy ez lenne az emberiség célja, hiszen akkor nem kaptunk volna örökségképpen transzcendentális iránti érzékeket: a tudatot, a gondolkodást és a hitet. Ezzel a három dologgal nem rendelkezik a többi élőlény. Lehet, hogy egyszer az ismeretek minden apró részlete fenn lesz az interneten, csakhogy elveszünk a részletekben. Nem találjuk az összefüggéseket. Folyamatosan relativizálódnak a fogalmaink. Jogász édesapám gyakran emlegette: ha betartjuk a tízparancsolatot, nem lehet semmi baj. Se a törvényekkel, se a többi emberrel. Ha csak ezt vesszük elő a zsidó–keresztény tanításokból, már van is egy biztos tájékozódási pontunk. Az a parancs, hogy ne lopj, egyszerűen azt jelenti, hogy ne lopj. Semmi relativizmus, hogy lophatsz, de csak kicsit, vagy óvatosan. Lopni rossz és kész! Mélyen meg vagyok győződve arról, hogy a hit egyértelmű iránymutatás, amit követve sokkal szebb élete lehetne mindenkinek.

Több ezer éve léteznek ezek a szabályok, amelyekhez látványosan nem tartja magát az emberiség.

– Ez nem mindegyik világvallásra igaz. Kína és India fejlődésének egyik magyarázata az, hogy ma is igen szilárd erkölcsi alapokon építkeznek. Inkább Európára és Észak-Amerikára jellemző, hogy relativizálják az alapvető emberi magatartásformákat szabályozó törvényeket. Nem tetszik a paráználkodás tilalma? Kiemelem a tiltó listáról. A házasságtörő folyamatosan hazudik, amíg ki nem derül, hogy félrelépett. Máris megszegett egy újabb parancsolatot. Minden világvallás arról szól, hogy az emberi princípiumnak uralkodnia kell az állatvilágból öröklött ösztönök felett. Szondi Lipót szerint a szexuális ösztön vonatkozásában ez egyenesen azt jelenti, hogy vagy egy emberre koncentrálunk a felnőtt életünk során, vagy lemondunk róla egy nemesebb cél érdekében, mint például néhány tudós vagy a szerzetesek és az apácák.

A méltó emberi létezés szükségszerű feltétele a lemondás?
– Szükségszerűen. Mihelyt valaki úgy gondolja, hogy saját maga szabhatja meg a cselekedetei határait, rögtön taszigálni kezdi. Szabadossá válik az élet, sok millió diktátor, autokrata lesz, akik mind mások kárára próbálják érvényesíteni saját érdekeiket. Az emberi cselekvési lehetőségeknek rendkívül szigorú határai vannak, amiket nem az egyén, hanem a társadalom jelöl ki. Ilyen határok a törvény és a morál. A morál arra vonatkozik, amit a törvény nem képes szabályozni. Itt kerül a képbe a vallás...

PÁRTTERÁPIA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: TAMÁS ERVIN
2018.04.27. 


1.

Orbán Viktor tekintélye pártjában 2010 óta folyamatosan nőtt. Hívei körében bálványozzák. Nem tud olyat mondani, tenni, akár az ellenkezőjét is annak, amit a közelmúltban mondott vagy tett, hogy ne magasztalnák, követnék. Negyedik választási győzelme után kétség sem férhet hozzá, hogy számukra ő a nemzet géniusza, akit a látható és a láthatatlan erők újra és újra el akarnak veszejteni, hogy ezzel egyben a hazát is bekebelezzék.

Az a glória, amit hódolói a feje fölé vontak, jelenleg mindentől megóvja őt, s nemzetközi szinten is a legerősebb legitimációjú vezetők közé emelte, igaz, immáron nem a jobbközép, hanem a radikális jobboldal példaképeként. Bázisának földrajzi elhelyezkedésén, iskolázottságán mutatkozik némi változás, de április 8-án a többi közt az a tétel is megdőlt, hogy a kormánypártok támogatottsága nagyjából állandó, jelentős növelésére nincs esély. A vezért körülölelő magnál jóval népesebb az a tábor, amelynek katonái úgy érzik, hogy mindent neki köszönhetnek, maradék politikai, morális kétségüket is elsöpörte az újabb kétharmad, mivel ebben a sportágban csak a szavazat számít. Győzelme tehát megerősített minden gátlástalanul jogszerűvé tett, erőszakos és álnok térfoglalást, eltékozolt milliárdokat, az urambátyám világ visszaköszönését, a karámba terelt és azon belül bőkezű kulturális és médiaapanázst, látványberuházást, az emlékezetpolitika vadhajtásait.

Elfogadottá tett jó és csapnivaló személyi döntéseket, már csak azért is, mert temérdek állás, javadalmazás állt rendelkezésre emberek kiemeléséhez és eltüntetéséhez, egzisztenciális kirekesztés csak azt a néhány dezertőrt érhette, aki látványosan fordított hátat kenyéradóinak.

Ha valaki azt várta, hogy az Orbán-rendszert belülről fogják lebontani, mert kívülről nincs olyan politikai erő, amelyik képes volna rá, súlyosan tévedett. Egyhamar belül sem lesz.

A társadalom kötőszövetei meglazultak, a választótól még a legnyilvánvalóbb srégségen kapott társak is bizalmat kaptak torkolattűz helyett, s ezért ők is leginkább a listavezetőnek és a logisztikának lehetnek hálásak. A főnök megérzései, engesztelhetetlensége, a támadásokra adott vagy éppen válasz nélkül hagyott reakciói utánozhatatlanok, a rajongók maguknak tudják vízióját, indulatát. Okoskodhatnak ellenzői, nem igaz, hogy csak a félelemből épített magának katedrálist.

Lehet persze, hogy alkonyodik, de nekik ez a teljhatalom ácsolta épület az alkonyatnál is szép látványt nyújt.

Azt pedig még Orbán kritikusai is elismerik, hogy nélküle a Fidesz nem volna ugyanaz a Fidesz, ma pedig csapatérdek, hogy minden úgy legyen, ahogy eddig. Ha a főnök azt állítja, hogy Soros György körei az ellenzék számára iszonyatos pénzeket mozgósítottak győzelmük reményében, a bálványimádóknak eszükbe sem jut az a több milliárd forint, amit a kormány költött el leegyszerűsített, hamis, már-már uszító propagandára. Ha a Figyelő-lista ürügyén a főnök azt mondja, hogy ha valaki nem rest pénzt elfogadni külföldiektől, ne legyen rest bevallani sem, meg sem fordul a fejekben, hogy e logika mentén akár a másutt munkát vállalókról is készülhetne ilyen. Bebizonyosodott, hogy a főnök minden szava aranyat ér, bevált, folytatható...

UGYANOLYAN SOKAN HAGYJÁK OTT AZ ISKOLÁT, MINT 10 ÉVE

INDEX
Szerző: E.F.
2018.04.27.


Nagyon közel jár az Európai Unió, hogy teljesítse a saját maga számára megjelölt célokat az oktatás terén – derül ki az Eurostat a héten publikált adataiból.

Az unió azt tűzte ki, hogy 2020-ra átlagban minimum 40 százalék legyen a felsőfokú végzettséggel rendelkező fiatalok aránya, és 10 százalék alá csökkenjen az oktatást korán elhagyóké. Nemzetenként óriásiak a különbségek, de a 2017-es adatsor szerint az EU-átlagot már csak milliméterek választják el a céltól. Magyarország az átlagos eltérésnél rosszabbul áll a két fő mutatóban, a hazánk számára kitűzött célok még több mint 2 százaléknyira vannak, és a korai iskolaelhagyásra vonatkozó adat nem javult semmit az elmúlt 11 évben.

Meglepőnek tűnhet, de a friss adatok szerint Litvánia teljesít a legjobban az első fontos mutatószám, a lakosság 30-34 év közötti részének felsőfokú végzettsége tekintetében. Az apró balti államban a 2017-ben már a vizsgált korosztály 58 százalékának volt diplomája, míg a sor végén kullogó Romániában ugyanez az arány csak 26,3 százalék.

Magyarország sem sokkal jobb ennél, és régiós összehasonlításban is gyengének számít az eredménye 32,1 százalékkal. Fejlődés viszont legalább van, a 2002-es adatsorban hazánk még 14,4 százalékon állt, vagyis az elmúlt évtizedben több mint a duplájára emelkedett azoknak a fiatal felnőtteknek az aránya, akik sikeresen lediplomáztak. A Magyarország számára kitűzött célérték 34 százalék 2020-ig, ebben a tempóban ez teljesíthetőnek látszik. 14 tagállam egyébként - köztük a balti államok, az északi országok, a mi régiónkból pedig Csehország - már teljesítette is a számára meghatározott értéket...

IGENIS, A FIDESZ-KDNP REZSIM FASISZTOID RENDSZER!

VÁROSI KURÍR 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: ALEX FÜZESY
2018.04.27.


Vannak, akik a szememre vetik, hogy miért és milyen alapon nevezem Orbán rezsimjét fasisztának. Kérlek olvasd el az alábbi részt is. 

Okosok azt mondják, ha legalább 4-5 egyezés van a felsorolt pontokkal, akkor már fasiszta politikáról beszélhetünk!

“Umberto Eco olasz történész-szépíró felsorolása:

- hagyománykultusz, visszatérés az aranykorba, a dicső múltba nézés, mindehhez a modernizmus, a liberalizmus és felvilágosodás elvetése szükséges;
- a vallás vagy legalábbis valamilyen okkultista pótlék beemelése a nemzeti politikába;
- a cselekvés kultusza – mindegy, hogy mit lép a politikus, de ne látsszon döntésképtelennek;
- egyet nem értés megbélyegzése, az ellenzék általános hazaárulónak minősítése, ezzel a nemzetfogalom kisajátítása;
- félelmek generálása, általában az idegengyűlölet tudatos erősítése;
az ellenzék idegenszívűnek minősítése és minden ellenzéki kísérlet államrenddel szembeni fellépésnek titulálása;
- a külső és belső ellenség szerepének, hatalmának és céljainak felnagyítása, torzítása, amiket általában összeesküvés-elméletekkel oldanak meg, ám a kijelölt ellenség mindig kevés reális veszélyt jelent, különben fennáll a veszély, hogy visszaüt;

- „a küzdelemért él és nem az életért küzd”, a lényeg a háborús hangulat, a mozgósítás, amivel a híveket ugrásra készen lehet tartani;
- „tömegelitizmus”, azaz populista és elitista egyszerre, élen a Vezérrel;
hősiesség kultusza;
- szexizmus, a fasiszta rendszer hangsúlyozza a „férfiasságát”, miközben a nők szerepe a családra redukálódik;
- közösségelvűség akár az egyéni szabadságjogok teljes elvetésével, ám a közösség érdekeit egy szűk kör nyilatkoztatja ki;
- a fasiszta rendszer mindig a többség akaratára hivatkozik, minden ellenérvet erővel söpör le az asztalról;
- a parlamentarizmus elvetése, mivel a többség akaratának érvényesítéséhez elegendő egy szűk uralkodó réteg, ami ismeri a tömegigényeket és ki is elégíti azokat.”

ÉLETKÉPEK EGY SVÁJCI KIDOBÓ HÉTKÖZNAPJAIBÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Ütvefúró
2018.04.27.


Kidobónak lenni sehol sem hálás munka, a helyzetet ráadásul alighanem tovább bonyolítja, ha az ember ezt a nem hálás munkát külföldiként végzi – például Svájcban. Ilyenkor egy-egy ittas vendéggel akadhatnak kellemetlen pillanatok – derül ki Ütvefúró történetéből.

Ez is egy eseménytelen vasárnapnak indult. Egy fekete macska antennaként meredő farokkal szalad át előttem az udvaron. Ennek nem tulajdonítottam nagy jelentőséget, mert nem vagyok babonás, de később ennek még lesz jelentősége.

Csinálom a dolgom, a napi rutinnak megfelelően. Egy körül eltünedeznek a vendégek. Már csak a báros van, a kollegám és én. Eddigre szépen felporszívózok, letörlöm az asztalokat, szemét kiürít, a szokásos.

Gyorsan felkapom az üres üvegeket, amit napközbe behörpintettek a kollegák, majd odaszúrom a báros gyereknek, hogy jöjjön fel a kantinba, ugyanis gavallér leszek, meghívom egy kávéra, mivel ingyen van. Biccent a báros, ő is ki van már tikkadva.

Az egyik vendég kicsit felöntött a garatra


Lemegyek a pincébe, leteszem az üvegeket, majd megyek vissza, elegánsan a főbejáraton. Belépek a recire, majd látom, hogy a bárban van egy személy, akinek kicsit furcsa a mozgása, meg hadonászik.

Rövidre vágott frizuráját hátrazselézve hordja, 1,75 magas, 80 kg-nál nincsen több. Nem pék, vagy kidobó, mert izomzatnak nyomát se láttam felfedezni.

Rólam csak annyit, nekem nem kell válltömés a zakóba. Gyerekkoromban nyaranta kőművessegédként etettem egy 4 talicskás betonkeverőt. Nemrégiben a haverok cukkoltak állandóan, ezért bementem egy fekvenyomó versenyre, csak úgy az utcáról. V. lettem, mindenféle felkészülés nélkül. Ennyit rólam.

Térjünk vissza a huligánra: Tisztán hallom, hogy piát követel. A báros hősiesen hárít, sajnos zárva vagyunk, nem lehet adni italt senkinek se.

A válasz nem nagyon tetszik az emberünknek. A hangját most felemeli:

- Hívjad ide a főnököt, sofort. Ismerem a tulajt, velem nem lehet játszani - mondja az illuminátusok tagja. Most lépett be közéjük, kb. egy fél órája.

- Itt én vagyok a főnök - mondja a báros - sajnos nem szolgálhatjuk ki. Nagyon örvendek, hogy ismeri a tulajt, de sajnos akkor se szolgáltatjuk ki.

A fószer taktikát vált, most kicsit kedvesebb.

- Én ide járok már 20 éve, csak kaphatok valamit, mondjuk egy sört - próbálkozik a drágám, csak azt felejtette ki a számításból, hogy max 22 éves. Zsenialitása határtalan.

Megunja a hárításokat, majd hirtelen feláll, fellöki az asztalt, aminél ült. A poharak csilingelve a földre hullanak, ahol ezer darabra törnek. Ekkor erővel elkezdte lökdösni a bárost.

Nem vártam tovább, ekkor léptem közbe. A sokcsillagos hotelekben nem dobhatsz ki senkit addig, amíg el nem követ valamiféle gaztettet. Addig türelmesen várni kell.

Szépen megfogtam a két vállát, majd fordítottam rajta gyenge 180 fokot a főbejárat irányába. Azon voltam meglepődvem, hogy nem tiltakozott. A báros már eközbe hívta a jardot.

Kikísérem a bejáraton túlra, itt hirtelen erőre kap.

- Mit akartok tőlem koszos bevándorlók, én echte svájci vagyok, semmit se tudtok kezdeni velem!

Miközben ezeket a szavakat fossa, a közelembe jön, majd elkezdni böködni a mellkasom. Kisvártatva lökdösődni kezd. A kollegám már ismer engem, a jobb kezemen ránt vagy kettőt, tudja hogy az az erősebb.

Levörösödöm, de nem teszek semmit, továbbra is eltakarom a főbejáratot. Mindkét kezemet a hátam mögét teszem, hogy még véletlenül se legyen ráutaló magatartás a támadó szándékra.

- Heil Hitler! - ordítja bele az éjszakába. - Kinyírlak benneteket!

Megint jönne befelé, ez már a harmadik próbálkozása. A kollegám csendesen megjegyzi: - Értse meg nem jöhet be, kérem távozzon.

- Kirúgatlak benneteket, én echte svájci vagyok, mindent megtehetek. - Úgy látszik megakadt nála a lemezjátszó, ugyanazt ismételgeti egyfolytában.

Ekkor már nálam is elszakad a cérna, kicsit emeltebb hangon rászólok:

- Scheiss darauf, leszarom. Itt nincs tolerálva az ilyen viselkedés.

Ekkor hívja a kollegám a jardot, állandó telefonos kapcsolatban van velük....

TÍZMILLIÓKAT KÖLTÖTT A VÁSÁRHELYI ÖNKORMÁNYZAT A BATIDAI KASTÉLY EGYIK TULAJDONOSÁNÁL

ÁTLÁTSZÓ - ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2018.04.26.


48 millió forintot ivott és evett el a hódmezővásárhelyi önkormányzat 1 év 4 hónap alatt annál a vállalkozónál, aki részben tulajdonos a Lázár János földjeinél épült vadászkastélyban. Ez a város által a napokban közzétett reprezentációs számlákból derült ki.

21 millió 918 ezer forint – ennyit fizetett ki italra és ételre 2016. október 18. és 2017. június 15. között a hódmezővásárhelyi önkormányzat Bónus Istvánnak. A hódmezővásárhelyi vállalkozót sokan ismerik, az ő érdekeltsége többek között a népszerű Kökénydombi Csárda, Bandula Kisvendéglő, Fekete Sas Kávéház, Bagolyvár Étterem, Fekete Sas Rendezvényház.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat a napokban tette közzé az előző és a mostani városvezetés reprezentzációs költéseit, ezekből az látszik, a Fidesz-KDNP többségű városvezetés a februári időközi polgármester-választásig ennél az egy vállalkozónál átlagosan havonta 3 millió forintot hagyott a kasszánál – ennek fele sok esetben az étel, másik fele az ital. Vagyis 2016. október 18. és 2018. február 10 között 48 millió forintot.

A számlákból az is jól látszik, hogy nem csak étteremben ettek a megrendelők. Ugyanis a 2017-től érvényes, kedvezményes éttermi áfa mellett a régi, 27 százalékos adókulcs is szerepel a tételek között. És ugyanez igaz a 2018-as bizonylatra is.

Azt, hogy menüztek-e a városáházáról, vagy különleges ételeket rendeltek, nem derül ki. Ha az átlagos havi 3 milliós költést elfelezzük – mert a legtöbb számlán az étel-ital arány fele-fele részben lett számlázva -, akkor azt is ki lehet számolni, hogy ha például a Bagolyvárban ettek, akkor az alábbi menüből, mennyi adag jönne ki.

Előétel, füstölt lazac gyümölcsökkel, 2350-ért, fülesleves 1050-ért, főtételnek kalocsai libatoll 4050-ért, majd egy kis desszert, mondjuk, club kehely 690-ért. Ennél persze vannak drágább és olcsóbb ételek is. Ez a menü, így 8140 forint/fő. Ez a havi másfél milliós kerettel számolva 184 adagot jelent. Ha minden munkanap ilyet ettek, akkor mindössze 8-an jártak étterembe. És hozzá ugyanennyiért ittak. Persze kérdéses, kinek van arra ideje, hogy minden nap egy ilyen sok fogásos menüt végigegyen...

A SOSEM VÁLLALT FELELŐSSÉG: RÉGEN TÁVOZNIA KELLETT VOLNA BALOG ZOLTÁNNAK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BECKER ANDRÁS
2018.04.26.


A mindenminisztériumot hat éve irányító Balog Zoltán államigazgatási pályafutása a hírek szerint a napokban véget ér. Balog azon fideszes vezetők egyike, akinek a személyével kapcsolatban semmilyen korrupciós gyanú: kastélyépítés, helikopterezés, strómanok fedésében végrehajtott vagyonosodás gyanúja nem merül fel. Ugyanakkor a tárca élén nyújtott szakpolitikai teljesítményétől függetlenül is már évekkel ezelőtt meg kellett volna buknia: a tárcájához köthető korrupciógyanús ügyek számát és értékét tekintve talán csak a Miniszterelnökség és a fejlesztési tárca van pályán az EMMI-hez és háttérintézményeihez képest. Néhány konkrét esettel emlékezünk meg arról, mi folyhatott a gyenge kezű miniszter alá tartozó területen.

Balog miniszteri működése szakmai-politikai értelemben sem volt egy töretlen diadalmenet: 2016 végén egy ideig tartotta is magát a szóbeszéd, hogy a miniszterelnök Áder helyére teszi a Budai Várba, de végül nem adhatta át senkinek az EMMI nevű csődtömeget. Kórustalálkozó nagyságrendű rendezvények megszervezésén túl alig tudunk említeni ugyanis az oktatás-, egészségügy-, sport-, vallás-, kulturális, szociális- és felzárkózásügyi miniszter tevékenységéből olyan mozzanatot, amit egyértelmű szakpolitikai sikerként lehetne leírni.

Romló közoktatás, befuccsolt felzárkózás, egyházi sikerek

Oktatási miniszterek a közoktatás teljesítményének érzékelhető romlásába szoktak belebukni – a szakgimnázium nevű katasztrófától a pedagóguséletpálya-modell kudarcán át a korai iskolaelhagyók számának alakulásáig a miniszternek ez többszörösen is megvolt, de Balog maradt. Az egészségügyi miniszterek rémálma egy kórházi botrány – ezekből több is volt, de Balog miniszter pozícióját ezek sem rendítették meg.

A Balog Zoltán irányította óriásminisztérium leglátványosabb kudarcait a sport területén szenvedte el, ha a finanszírozást és az eredményt vetjük össze – a miniszternek ez sem ártott. A kormány vallásügyi teljesítményét a legnehezebb mérni, a sport után ez a legtúltámogatottabb terület, de kimeneti értékek híján itt a bementi oldalon nyújtott teljesítmény számít, az viszont tényleg impozáns: csak a tavaly év végi pénzosztásban kiszórt 200 milliárdból 80 a kormánynak kedves nagyegyházaknak jutott.

Politikai szempontból talán a legnagyobb kudarc a Magyarország ellen 2016 májusában megindított, most is folyamatban lévő, a roma gyerekek iskolai szegregációja miatti kötelezettségszegési eljárás. Igaz, hogy ezzel egy időben három másik országgal szemben is elindult az eljárás hasonló okból, csakhogy a kormány évekig Magyarország uniós elnökségének legnagyobb sikereként villogott a 2011-ben magyar kezdeményezésre elfogadott uniós roma keretstratégiával. Ehhez képest kifejezetten kínos az öt évvel később indult kötelezettségszegési eljárás.

A leszakadó roma százezrek integrációját a kezdetektől meglehetősen zavaros alapokról elképzelő miniszter – akkor még csak felzárkózásért felelős államtitkár -, ezen a területen is csak csetlett-botlott, szerencsétlen nyilatkozatokkal fűszerezve a konkrét szakmai kudarcokat. A közoktatásban felerősödött lopakodó szegregációt a miniszter többé-kevésbé nyíltan támogatta, miközben tudnia kellett, hogy a közoktatás romló kimeneti teljesítménye mögött – más tényezőkkel együtt – éppen a legrosszabb helyzetű gyerekek teljesítményének a romlása áll.

Igaz, a PISA-eredmények zuhanásának okairól nincs teljes konszenzus a szakértők között, van, aki szerint a 2010-től a magyar közoktatásra erőltetett rendszerátalakítás kudarca jelenik meg a mérésekben. Tény, hogy a közoktatási reform Hofmann Rózsától Czunyinéig számos kádert elfogyasztott, de a miniszter pozícióját sem ez, sem a 2016-os tüntetéshullám nem rendítette meg...