2018. április 1., vasárnap

HA EZT A 15 MONDATOT OLVASOD A FIDESZ PLAKÁTJAIN, GYORSAN NÉZZ RÁ A NAPTÁRRA!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.04.01.


Egy hét múlva sorsdöntő parlamenti választás lesz Magyarországon, de a mai nap még a bolondozásé. Merjünk nagyot kacagni, ha nevetségesnek tartjuk, ahogy a hatalom minden eszközt bevet annak érdekében, hogy elhitesse velünk, nem volt semmi gond az elmúlt nyolc év kormányzásával. Sőt! Egy hét múlva eldől, lejár-e a viccek, ironizálások, groteszk megjegyzések kora hazánkban, mert úgy tűnik, ha minden marad a régiben, a kormánypárt nem fog tréfálni velünk. Addig is használjuk ki az időt egy kis nevetésre, és vegyük sorra, milyen plakátokat ne várjunk a Fidesztől a mostani kampányban!

1. Ha nyerünk, Lázár János sárga mellényben feltakarítja Bécs utcáit!

2. A kormányunk tagjai olyan sokat dolgoznak, hogy mire végeznek a munkájukkal, már nincs idejük lopni.

3. Nekünk Magyarország az első fejőstehenünk!

4. A Fidesz teljes vezérkara Soros György köpönyegéből bújt elő.

5. A Fidesz nyerőszáma az 1300.

6. Küzdjünk azért, hogy az OLAF is Kósa Lajosra bízza a pénzét!

7. Azok, akik a hanyatló nyugatot választották hazájuknak, maradjanak is ott, és szavazzanak ránk!

8. Börtönbe juttatjuk a helikopterező politikusokat és rénszarvasokat.

9. Fideszes szavazók, Tiborcz István lámpái világítsák meg az elméteket!

10. Tévhit, hogy Mészáros Lőrinc nem tud angolul, csak ő az oxfordi dialektust beszéli.

11. Éljen és virágozzon Orbán Viktor és Simicska Lajos barátsága!

12. Semjén Zsolt mindenre lő, ami mozog, ezért a Földet is célba vette.

13. Elnézést, hogy nyolc év alatt ilyen kevés stadiont építettünk, de majd belehúzunk a következő ciklusban.

14. Azért nem emelt vádat Farkas Flórián ellen az ügyészség, mert a romákat nem tudta integrálni a magyar társadalom.

15. Csak Soros György fizetett zsoldosai terjesztik, hogy Orbán Viktor maga is dakota lenne.

ORBÁN GYILKOS INDULATOKAT GERJESZT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.03.31.


Miután Orbán állami szintre emelte a “fake news” műfaját, és dezinformálja saját népét, a megfélemlítéssel olyan gyilkos indulatokat gerjeszt, amivel a köznyugalmat és békességet veszélyezteti Magyarországon. A goebbelsi propaganda bűnbakokat jelöl ki nem is létező veszélyre, méghozzá a náci propagandához hasonlóan rasszista és fajgyűlölő uszítással, az egész mögő a zsidó világösszeesküvés emblematikus figuráját állítva.

Ez nácizmus, amely az emberekben szélsőséges félelmeket és indulatokat gerjesztenek. Ennek célja a veszélybe került választási győzelem, és a félelemmel az ország önmaga mellé állítása. A félelem és a tehetetlen indulat azonban olyan energiákat halmoznak fel, amelyek könnyen erőszakos cselekményekhez vezetnek. Az már egészen biztos, hogy ha Orbán elveszítené a választást, akkor ezek a végsőkig felingerelt emberek erőszakhoz is folyamodnának...

294 KILOMÉTER

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ BLOG
Szerző: Swan Edgar
2018.04.01.


Ő itt a miniszterek elnöke, az ország első embere. A nép egyszerű fia, egy közülünk, aki a rozsdás üstben főzi a húsvéti sonkát, hogy vasárnap reggel a gyerekei elé tehesse az asztalra.

Sándorról sajnos nem készült videó, mert a népszerűségét növelni hivatott szakemberek nem értek oda időben. Sándornak Facebook oldala sincs, ahová feltölthetné a videót. Sőt, az internet sincs bekötve hozzá, számítógépe sincs. Áram időnként van, amikor be tudja fizetni a rezsiszámlákat.

Sándor is készül a húsvétra, mert ő is hívő ember. Rendszeresen jár templomba ő is, a családja is. A húsvét vasárnap nagy ünnep számukra. Sándor és felesége korán kelnek, hogy minden időben az asztalon legyen, mire a gyerekek felébrednek. Sándor felesége előszedi az ablakdeszkán, a lábas alatt tartott olcsó margarint. Azért az ablakdeszkán, mert hűtőjük nincsen és azért kell lábas alatt tartani, hogy a macskák meg ne egyék. Sándor felszeleteli a kenyeret. Szigorúan egy szeletet vág mindenkinek. Ennyi jut. Margarinnal.

Sándor és felesége egy távoli galaxisban, bizonyos Csenyéte nevű planétán készülődik a húsvétra. Sándor évente öt hónapon át végez közmunkát, a felesége három hónapig jut hozzá ehhez a vívmányhoz. Egy családban egyszerre csak egy ember részesülhet abban a kegyben, hogy közmunkához juthat, így a házaspár összesen nyolc hónapon át dőzsölhet évente. A maradék négy hónapban egy kicsit szűkösebben vannak, de nem panaszkodnak.

Sándor – ha lenne videója és Facebook-oldala – bemutatná, hogyan főzné ő a húsvéti sonkát, ha lenne sonkája. De nincs, mert a gyerekei nem szeretik. Igaz, nem is ettek még soha. Sándoréknál évente néhány alkalommal készül húsleves csirkecsontból, pörkölt farhátból. Sok tésztával, mert az laktat. Ők szerencsések, mert nem kell a dögkútból húst szerezniük, mint azoknak, akiknek nem jut közmunka.

Sándor és felesége, a gyermekeik is kövérek. Mert jól élnek. És mert a kenyér-tészta-krumpli-kenyér-tészta-krumpli hizlal. Sándorék nem éheznek. Vagyis de, csak azt ők nem tudják, hogy létezik minőségi éhezés. Ők csak gömbölyödnek, a gyerekek esze nem fog túl jól az iskolában, a hajuk hullik kicsit, a körmeik töredeznek, a látásuk sem az igazi, a fogaik is romlanak és elég aluszékonyak is, de amúgy is az a legjobb, ha a sötét, hideg estéken alszanak. Addig sem fáznak.

Sándor és felesége nem tudja, hogy máshogy is lehet élni. Nem tudják, hogy egy stadion havi rezsiköltségéből tényleges munkahelyet lehetne létesíteni a faluban, ahol normális fizetést is kaphatnának. Nem tudják, hogy Mészáros Lőrinc egy napi bevételéből meg lehetne szervezni a faluban az oktatást, szakmát szerezhetnének, a gyerekek nyelvet és informatikát tanulhatnának, vállalkozhatnának. Sándor és felesége abba született és abban nőtt fel, hogy az élet a margarinos kenyérről és a hidegről szól. A gyerekeiknek is ezt adják tovább, számukra is ez lesz a természetes.

Sándor és felesége nagyon hálás a kormánynak, amiért van közmunka, mert előtte az sem volt. Hálásak, amiért a kormány megvédi őket a migránsoktól, akikről ugyan nem tudják, hogy mik is pontosan, de tudják, hogy rettegni kell tőlük, mert ölnek és erőszakolnak. Benne van az újságban, amit rendszeresen ingyen megkapnak és mielőtt egy kis meleget csinálnának vele, gondosan elolvassák minden betűjét.

Sándort és feleségét az sem zavarná, ha látnák Orbán Viktor mekkora sonkadarabokat rak az üstbe, mert úgy gondolják, ez jár annak az embernek, aki megvédi őket Csenyétén a migránsoktól és Soros Györgytől. Mást nem is nagyon tudnak a világról, fogalmuk sincs, mi történik két faluval arrébb, hiszen nincs pénzük buszjegyre, meg hát minek is mennének máshová. Hiszen mindenhol ez van, évi három hónap közmunka, vagy öt hónap, olcsó margarin, egy szelet kenyér húsvét vasárnap, télen fűtetlen, dohos szoba, nyáron sokkal jobb, mert világos van és meleg, néha jön egy autó és osztanak lisztet és olajat, olykor ruhát is, a gyerekek kapnak enni az iskolában, biztonságban vannak, nem jönnek a migránsok. És Sándor, a felesége és a gyerekeik nem fogják elhagyni a biztonságos falujukat, ahol annyira jó dolguk van.

Sándor és felesége jövő vasárnap felveszik a szép ruhájukat (alig öt éve kapták egy segélyszervezettől), elmennek a szavazófülkéig és leadják a voksukat. Orbán Viktorra. Mert neki köszönhetnek mindent.

Miközben Sándor gyermekei lassan előkecmeregnek a nyirkosra izzadt ágyból és leülnek az ünnepi asztalhoz (ma tea is van a margarinos kenyér mellé), 294 kilométerrel távolabb puhára fő a sonka.

ITT OLVASHATÓ

HOL A VÁLASZTÁSI HATÁR?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.04.01.


Most olvastam egy írást, amelynek a címe kétségtelenül elgondolkodtató: Nem erdélyiek és magyarországiak állnak egymással szemben. Különösen annak fényében elgondolkodtató, hogy a választások kapcsán valóban kiélesedni látszik a szembefordítása az embereknek. Valóban nem csak Erdély és Magyarország között.

Parászka Boróka, mert az ő írásáról van szó, azt mondja, hogy a „határ a jogszerűség és a jogtalanság, a transzparencia és átláthatatlanság, a méltányosság és méltánytalanság között van”. S ezért nem „erdélyiek és magyarországiak állnak egymással szemben”. Alkalomként pedig azt idézi, hogy egyes ismerősei az „erdélyiek ne ti döntsetek helyettünk, mi se szavaztuk meg Ceausescut nektek” jellegű szövegnek csápoltak. Amitől annyiban megkönnyebültem, hogy nem ismerem személyesen Parászka Borókát. Csak az írásaiból. Így semmi okom kételkedni abban, hogy egyes ismerősi a fenti szövegnek örömködtek. Ugyanakkor az idézet mondatok valós tartalmának igen kevés köze van egymáshoz. A szavazás, és ezzel a döntés joga pontosan olyan elvi kérdés, mint a „milyen színű telefont vegyek” kérdése. Az utóbbit én nézem, magamnak döntök rosszul. A választáskor is döntsön az, aki teljes hátszélességgel viseli a következményeit.

A kívülről jött megváltás valakinek mindig kényszer. A törököt kiverő, majd itt maradó osztrákoktól, az osztrákokat megtámogató oroszokon át, a németeket később kiverő szovjet csapatok hozta sztálinizmusig. Ahogy visszás volt, és maradt az is, amikor az éppen aktuális problémával az unióba rohangál valaki. Majd bízik abban, hogy helyette megoldják a problémáit. Annak idején a fideszes küldöttek, majd orbánia ellenzéke várták az uniós óvónéniktől, és –bácsiktól a megoldást. Érthetően hiába. Amikor a határon kívülről érkezett szavazatokat teszik előre felelőssé a választás bármilyen kimeneteléért, akkor az sem sokkal jobb. Előre elmenekül az ellenzék a saját programok hiányosságai okozta problémák elől. A határ valójában a felelősségvállalás és annak hárítása között van. Az az ellenzék amelyik hárít, valójában kérdésesen akar bármit. Az a politika, amelyik összemossa a személyes nemzetiségi identitást a politikai szerepvállalással, az pedig alig jobb az árja-kultuszon alapló hitleri demagógiánál. Aki pedig felül az utóbbinak, az talán a nyilasoknak is csápolna, ha visszatérnének..
.

MANIPULÁLÁS ÉS FELELŐSSÉG

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.03.31.


Az ember pedagógusként ezt a felelősséget napi szinten megéli. Nem mondunk olyat a gyereknek, amit nem ért meg, és szorongás támad benne, vagy rémület, félelem. Kapnak így is eleget a médiából, amit nem tesz náluk helyre senki.

Olvasom a múltkor a facebookon, egy szülő posztjában, hogy a gyereke azzal ment haza szorongva az iskolából, hogy a hittanórán azt mondta a tanár, aki nem tanul jól, az pokolra jut. Rémisztő. Mit élhetett át szegénykém belül, mire ezt átszűrte magán, a teljesítményén, a képzeletén? A hittantanárban meg bizonyára fel sem merült, mit okozhatott az odadobott mondatával. Azt hiszem, a mai világ, akár az iskolarendszert, akár a családokat nézem, naponta mérgezi a gyerekeket szorongást keltő hatásokkal, úgy, hogy sokszor már észre sem vesszük, semmilyen jelentőséget nem tulajdonítunk neki. És a felnőtt világban sem egyszerűbb a helyzet.

Persze tudom, ez mindig megvolt, ilyen az ember, már a sámánok is ezt csinálták, és végig az emberiség történelmén ott van ez, a hatás a másikra, minden áron. Sőt, azt hiszem, a mai világban a manipuláció alapelv lett. Összeolvadt a mostani kor másik alapelvével: a fogyasztásra buzdítással. Elképesztő, ami van, az egy hét alatt húsz kilós fogyástól a folyamatos merevedésig, mindenre van egy manipulatív történet, reklám. És azt kell, hogy mondjam, a reklámszakma mellé ma már felzárkózott a politika is.

A szegregátumokban dolgozva nagyon is átélem ennek a felelősségét. Azok az emberek, akiket az iskolarendszer szinte teljesen érintetlenül hagyott, de semmiképpen sem ruházott fel a világban való tájékozódás képességével, és akik nem is találkoznak olyan emberekkel, akik ebben segíthetnének nekik, nagyon manipulálhatók. Ha ott vagyunk közöttük, és segíteni akarunk, ennek a felelősségét éreznünk kell.

És mi nem akarjuk manipulálni őket, mi abban gondolkodunk, hogy képessé szeretnénk tenni őket arra, hogy átlássák ezeket a helyzeteket, és felelős döntést hozzanak majd. Ez azonban hosszú folyamat, tudásátadás és készségfejlesztés, amihez még megfelelő közeg is kell, ami a beépülést biztosítja.

Ez szép idea is így….de közben a világ körülöttünk nem így gondolkodik. A politika sem. A politikusokat nem érdekli ez a fajta felelősség, a kérdés, hogy vajon miért kerültek ki így az oktatási rendszerből ezek az emberek, ők mögé bújnak a „felnőtt ember döntése” mondatnak, és nekik most csak a szavazat kell. A képessé tevés sem érdekli őket, a hosszú távú tervezés nem a politika erőssége, inkább a személyes felelősség körébe rendelnek mindent. Persze nem a magukéba, hiszen nekik minden eszköz elfogadható a cél érdekében, hanem azokéba, akik a szavazófülkébe belépnek. Akiket könnyen lehet manipulálni.

Persze vannak, akik látják ezt, most is buzdítottak a facebookon videóval, hogy ne adják el a szavazatukat….de ha nincs tudás, hogy kinek ne adják el, akkor a kérdés ugyanúgy nyitva marad.

Megéltünk már sok mindent. A választások előtt osztott élelmiszercsomagokat is, az ígérgetéseket… Aztán, a választások után minden maradt a régiben. Mert már nem voltak érdekesek. Csak addig.

Kaptam egy üzenetet a facebookon, egy települési roma vezetőtől. Úgy másolom ide, ahogy kaptam, csupán a település nevét pontozom ki, mert nem ez a lényeg. Máshol is így működik, ahol tud. És sok helyen tud.

Íme: „Ne engedjük hogy …… ra is be telepedjenek a migrasok mert ha e kormány el bukja a migrasokat más párt be engedi és utána hejet kell nekik biztosítani. Akár a ….. volt Lak tanyát is oda kell nekik adni utána olcsó házakat kell meg venni részükre. Mi nem. Kaptunk ingyen lakást de nekik adni kell és el. Kell tartani őket. Lehetséges hogy az olcsó házakat a Cigány telepeken kapják meg. Ne engedjük meg ezt védjük meg hazánkat saját hazainkat, és persze gyermekeink biztonságát is. Tegyél ennek érdekében ez most nem. A politikáról szó hanem a saját gyerekeink rol. Menjünk el. És szavazunk a Fideszre és ne engedjünk meg hogy soros emberei nyerjenek. Mi cigányok most fogjunk össze egymásért és ne. Más huje politikáját hallgassuk döntsünk magunk. Te veled nyerjük meg a választást igen jól. Olvasod a te X ed is most számít. Mond ki. A gyereked érdekében hogy hajrá Fidesz Hajrá ……. Számítunk rád is.”

Nem bírtam ki, hogy ne válaszoljak neki, és ne kérdezzek rá dolgokra. Nem tudott reagálni semmire. Csak odaírta a végére, hogy „köszönöm”. Vajon ő mit fog abból, hogy a cigányokat és a migránsokat ma már a kommunikációjukban össze is mossák azok, akik mellett kiáll? Nyilván semmit. Hozzájuk nem is jut el a roma értelmiség felháborodása. Hozzájuk csak az jut el, amit nekik céloznak, megfélemlítve, vagy csalfa ígéretekkel tolnak az arcukba, azok, akiknek vakon hisznek. És akikben egy fikarcnyi rossz érzés sem támad ettől.

Még, ahogy megyünk egyre lejjebb, úgy, ahogy megértem, ha elfogadni nem is tudom, a választások előtti Erzsébet utalványokat, az állami szférában előre hozott ruhapénzeket, a mostanra időzített beruházás-bejelentéseket, a most elkezdett útjavításokat… de ezt már nem.

Vannak emberek, akik nem tanultak annyit, hogy lássák, értsék a világ összefüggéseit. Ám felnőttek, és dönthetnek. Ezt a jogot egy felnőtt embertől nem lehet elvenni. A tanult többség felelőssége lenne, hogy megvezetik-e őket, vagy sem. Hogy kihasználják a tudatlanságukat, és a legegyszerűbb, félelmet keltő üzenettel teszik a maguk számára használhatóvá őket. Egyetlen okért, az X-ért. Egyetlen pillanatra. Aztán nem érdekesek.

Játékszerek, bábuk maradnak egy érdek-vezérelt játékban. Újra és újra. Mindig kihasználva, és mindig vesztesen kerülnek ki ebből az egészből. És nem az ő hibájukból.

A SVÉD VAGY A MAGYAR ADÓ MAGASABB?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.04.01


Svédországban nagyon magasak az adók, ezzel semmi újat nem mondok. A nagy kérdés az, hogy ha leülünk és kiszámoljuk, hogy Magyarországon mennyi az elvonás, akkor ér-e minket meglepetés. Emellett (északon maradva) költözünk egyet Norvégiában, végül ellátogatunk egy olyan országba, ahol már van a boldogságért felelős minisztérium (ez speciel Magyarországon sem ártana).

Tényleg sok adót fizetnek a svédek?

Minden évben ilyentájt van a személyi jövedelemadó befizetésének ideje, ami viszonylag kevés embert tölt el felhőtlen boldogsággal. Nincs ez másként Svédországban sem. A Bezzeg a svédek blog szerzője gondolt egyet és számolni kezdett…

„Tegnap kézhez kaptuk az éves szja-lottó nyerőszelvényeit. a svéd adóhivatal megcsinálja neked az éves bevallásod, kiküldi postán vagy megosztja a személyes online postafiókodban a honlapjukon. Ha nincs mit hozzáfűznöd, akkor online vagy sms-ben leokézod és várod a júniust, amikor kicsengetik a túlfizetést.

Gazdasági bevándorlóként és szerelmi menekültként (angolul jobban hangzik, hogy love refugee, ami egy legitim kategória Stockholmban) mindig vegyes érzelmekkel nézem meg, hogy az elmúlt évben mennyi pénzzel járultam hozzá a közöshöz.

Svédország számára mindenképpen pozitív a mérleg eredménye, mert idejöttem 37 évesen egyetemi diplomával és nemzetközi munkatapasztalattal, majd két héttel később munkába álltam. Hatodik éve keresek folyamatosan abban a kategóriában, amit az adó szempontjából már magas jövedelemnek számít.

Ez megnyugtató, mert nem érzem magam potyautasnak és nem kell szégyenkeznem semmiért – mondjuk nincs is teleplakátolva az ország, hogy svéd égboltra svéd ufót! meg hogy mindenki takarodjon haza a csóró, idegen anyjába (gratulálok Magyarország kormánya 2018!).

Másrészt meg mindig kikerekedik a szemem, hogy mennyi lét fizettem be az államkasszába. Jézus! És ebből mennyit költöttek rám? Se egy jó munkanélküli segély vagy egy ingyen egyetem. nulla lakbértámogatás – semmi az ég világon.

OK, mondjuk a gyerek ovijával meg vagyunk elégedve, de ott azért egy havi ezrest be kell fizetni, amit a családi pótlék éppen kompenzál.

A svéd személyi jövedelemadó progresszív, tehát – ellentétben a magyar egykulcsos rendszerrel – minél többet keresel, annál nagyobb az elvonás. (...)

A vicc kedvéért felcsaptam a neten egy nettó bérkalkulátort és nagyon meglepődtem. Bevittem a svéd fizumat és megtudtam, hogy az szja és az összes járulék levonása után szinte fillérre (öre-re) ugyanannyi maradna a zsebemben a magyar adózás hatálya alatt.

Az effektív elvonás (szja és járulékok, minden) Svédországban 34,4%, Magyarországon pedig 33,5% a tavalyi fizetésemre kalkulálva. (...)

Magyarországon a legmagasabb az ÁFA a maga szimpatikus kis 27%-ával, amit minden egyes vásárláskor be kell tolni az államkasszába. Svédországban a legmagasabb általános forgalmiadó kulcs „csak” 25%.

De jöjjön most az igazi tökönrúgás!

Vegyünk egy kifejezetten alacsony svéd jövedelmet a fenti számításunk alapjául! A példa egy olyan kereső lesz, aki csak 50%-os részmunkaidőben dolgozik, ezért a jövedelme egy átlagos belépő szintű fizunak a fele.

Ez a polgár Svédországban csupán 13,6%-os elvonással van sújtva, míg Magyarországon pontosan ugyanúgy 33,5% lenne a sáp. Ez már egy brutális 20%-os különbség a svéd kereső javára.

Még egyszer mondom, hogy mindenki értse: az alacsonyabb jövedelem esetén Svédországban 20%-kal kevesebb adót és járulékot kell fizetni, mint Magyarországon.”

A teljes posztot itt találjátok (miután magatokhoz tértetek)...

"AZ ÖTÖDIK HADOSZLOP": FRANCIAORSZÁG, BEVÁNDORLÁS, ISZLÁM

MÉRCE
Szerző: BALÁZS GÁBOR
2018.04.01.

Ugyebár, kedves fiam, mikor Marius visszajött a barbár Afrikából a kulturált Rómába, és diadalmenetet tartott, olyan formán, hogy Jugurthát végighurcolta az utcákon, láncra verve és kifestve, ezer ékszerrel felkarikázva, (…) ugyebár ez kétségtelenül az erkölcs és a műveltség, a történelmi igazság és a római jog, az esztétikai magasabbrendűség és a fehér faj elíziumi hivatásának volt igazolása? Lehet itt kétség? Látod, Cicero, azt a félkilós aranykarikát Jugurtha orrában? Látod azokat a zöldre-kékre mázolt strucctollakat Jugurtha köldökébe tűzve? És a kötélhágcsóknál hosszabb és nehezebb fülbevalókat elálló fülében? Ez a barbarizmus. És a kultúra? – őt láncra verni, kéjelegni a győzelem bestiális mámorában, duplára hízni egy fél óra alatt az érzéstől, hogy Jugurthát megaláztam, kéjelegni Jugurtha szenvedésében, nagyokat bandzsítani a diadalmenet aranykocsijából a római erkélyről lenéző arisztokrata és demokrata, optimata és populista hölgyecskékre…
(Szentkuthy Miklós: Cicero vándorévei)

Ahogy a nagy Frantz Fanon, a dekolonizáció egyik legfontosabb harcosa, aki többek között pszichiáter is volt, mondta egyszer: úgy tűnik, hogy az európai iszlám vallásúak „fobogenikus tárgyai” társadalmunknak. Önmagukban tökéletesen veszélytelenek, azonban nagyon is veszélyes reakciókat válthatnak ki erre hajlamos emberekből. Őket hívjuk fóbiásoknak.

Erről a kínos betegségről szeretnénk most szólni.

Mint jól tudjuk, Európa számos országában az „iszlám jellemzők” sok alkalommal „problematikusként” értékelődnek, magyarázatként szolgálnak arra, hogy azok a társadalmi problémák, melyekkel a „muszlimok” (legyenek valóban iszlám vallásúak, vagy csak „iszlám külsővel bírók”) találkoznak, közvetlenül kapcsolatba kerülnek a feltételezett vallási jellemzőikkel. A franciaországi bevándorlásról és az iszlámról létezik egy uniformizáló és egyszerűsítő kép. Ennek a közkeletű hiedelemvilágnak két alapvető eleme van: Franciaországban egyre több a bevándorló, és ezek egyre kevésbé „integrálódnak” a társadalomba. Mondanunk sem kell, hogy mindkettő hamis.

Ráadásul az ilyen hülyéskedésnek mindig az a vége, hogy úgy marad. Az ország iszlamizációjáról terjedő mítosz valódi kollektív kényszerképzetté válik. Egy francia szociológus beszél „metafizikai muzulmánról”, azaz arról, hogy az európaiak az iszlám hit legkisebb külső jelét is azonnal „túlzónak” és „inzultálónak” ítélik meg. Nyilvánvaló, hogy a médiaipar mindebben játssza a maga szokásosan sötét szerepét: a polgártársaink káros fixációira való rájátszás egyszerűen igen rentábilis. Nincs is nagyon skrupulusuk ez ügyben.

A 2017-es Insee-felmérés szerint Franciaországban 5,5 millió bevándorló (azaz mindenki, aki nem az országban született, tehát idetartoznak még az elvesztett gyarmatokról – leginkább ugye Algériából – repatriált fehér franciák is) él, ez a népesség 8,5 százaléka. Ez az arány az Egyesült Királyságban 12 százalék, például Spanyolországban 14,6; még Ausztriában is 16 százalék, nem beszélve mondjuk Svájcról (27,3%), vagy Luxemburgról (42,1%).

Röviden: a mai Franciaország nem célpontja semmiféle masszív bevándorlásnak napjainkban. Ilyen ország volt a két világháború között és az ún. Trente gloireusesidején – de már nem ilyen.

Mi az oka, hogy a masszív bevándorlásról szóló fantazmagória mégis ilyen életképes (túl a rosszindulaton, a politikai érdekeken, a rasszizmuson, a tudatlanságon stb.)? Egyrészt az, hogy a bevándorló családok viszonylag koncentráltan élnek a nagy ország pár régiójában. Másrészt persze az, hogy aligha ártatlan összekeveredése történik meg nap mint nap a bevándorlónak (aki tehát a szó szoros értelmében bevándorolt valahova) és a bevándorlók leszármazottainak – persze elsősorban akkor, ha az utóbbiak nem fehérek. Ez persze vérlázító: a francia identitást a külvárosi utcagyerekektől féltő Alain Finkielkrautot senki sem tartja lengyel zsidónak, az iszlám veszéllyel fekvő és kelő volt miniszterelnököt, Manuel Vallst katalánnak, a bevándorlófaló nizzai polgármestert, Christian Estrosit olasznak és így tovább. De egy La Courneuve-ben született, az országot soha el nem hagyó, csak franciául beszélő fekete srác „bevándorló”. Lehet találgatni, miért.

Ebben a tekintetben Franciaország valóban olyan ország, ahol a bevándorlás nagyon is komoly szerepet játszott. Ha nem a bevándorlókról beszélünk, hanem a bevándorlókról és a bevándorlók leszármazottairól, akkor Európában itt a legmagasabb arányuk a lakosságban, 27 százalék (ami azért nem olyan kiugró: 20 százalék Spanyolországban, 22% Nagy-Britanniában, 24% Németországban; az EU-átlag pedig 17 százalék).

Hasonló a helyzet a másik bevett „bevándorlásról” szóló „igazsággal” is, azaz hogy „a bevándorlók integrációja egyre rosszabbul működik”. Ezzel szemben a tény az, hogy nagy többségük a francia társadalom integráns részének érzi magát: az Insee adatai szerint az első generációs bevándorlók 61 százaléka „franciának tartja magát”, ez a szám a második-harmadik generációnál egyenesen 91 százalék! Ezt azért talán nevezhetjük integrációnak. Aki járt vagy élt már párizsi külvárosban az pontosan tudja, hogy mi az igazság: valamiféle radikális, integrista iszlámra utaló jeleket sohasem lehet látni, a külvárosokban bőrszínek, nemzetiségek elképesztő kavalkádja uralkodik, a vitathatatlan közös nyelv a francia és így tovább.

A társadalmi mobilitás az, ami nem működik – és akik alul vannak jobban megszenvedik ezt, legyenek azok bevándorlók, vagy sem.

És hát bizony a „bevándorlók” gyakrabban jönnek szegény családból. Erre azt mondani, hogy „nem működik az integráció” (sőt: „nem is akarnak integrálódni”) egyszerű ostobaság, vagy rasszista ízű rosszindulat...

KARAFIÁTH: A POLITIKAI PEDOFÍLIA ÉLETHOSSZIG MÉRGEZI A GYEREKEKET

24.HU - POSZT ITT
Szerző: KARAFIÁTH ORSOLYA
2018.04.01.


A miniszterelnök visszaeső oviba-, isibejáró. Vélemény.

360 ezer forintra bírságolta az óvodában kampányoló Orbán Viktort a Nemzeti Választási Bizottság. És nem először tette, kedves vezetőnk visszaesőnek bizonyul, mutatva ezzel (is), mennyit számít neki a törvény, ha az épp nem tetszik neki.

Szóval az OVB 2010 március végén már odacsapott. Akkor az MSZP emelt kifogást Orbánnak a zuglói zeneiskolában zajlott akciója ellen, és a testület megállapította, hogy a Fidesz miniszterelnök-jelöltje megsértette a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményét. A beadványozó szerintOrbán Viktor szavazásra buzdította a diákokat és a tanárokat, továbbá népszerűsítette pártját,miközben a törvények szerint “nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet (…) párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható”.

Feltehetnénk naivan, hogy Orbán nem tudta, mit cselekszik. Ám most már ez sem áll – nyilván tisztában volt azzal, mit tesz, és azt is tudta, hogy az elmarasztaláson kívül (és a hír majd persze csak az ellenzéki sajtót járja be) egyéb retorzió nem követi a törvénysértést.

Szerintem ezt a hülyeséget, hogy nem lehet nyomatni oviban-suliban, ki is veszik majd a következő választás előtt, mert miért ne, mi ez a baromság.

Bár úgy is okoskodhatnak, hogy minek kivenni, csináljuk úgy is, csak kicsit többe kerül, de pénzünk van dögivel, legalább a látszat legyen valahogy jogállami.

Minden rezsim szereti bevonni a gyerekeket, de hittem és reméltem, az én életemben ez már nem lesz divat. Ám a Fidesz egyre többször használja kampánycélra a gyerekeket. Három éve, március legvégén a mórahalmi kormányablak megnyitóján a kicsik arról szavaltak, milyen remek ez a fejlesztés, és hogy hálával tartoznak szüleik nevében ők is mindezért. A fellépést az önkormányzat szervezte, állítólag a szülők beleegyeztek mindenbe. (Persze próbálj meg nemet mondani.)...

MIELŐTT MÉG SZAVAZNÁL RÁM, OLVASD EL EZT

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: KOMOR JÁNOS
2018.03.28.


A Civitas Intézet megbízásából a Transparency International Magyarország elkészítette a magyarországi korrupció 2010 és 2018 közötti történetét feldolgozó Fekete könyvet. A kötet ingyenesen elérhető.

A Fekete könyv külön fejezetekben foglalkozik Magyarország antikorrupciós teljesítményével, a hazai korrupció minősített eseteivel, valamint az európai uniós források felhasználása és a közbeszerzések területén meglévő korrupciós kockázatokkal. A Fekete könyv ezen kívül 106 korrupciós ügy leírását is tartalmazza, ez a tekintélyes szám azonban még mindig csak a jéghegy csúcsát jelenti.

Transparency International Magyarország (a továbbiakban: TI Magyarország)

A TI Magyarország álláspontja szerint az állami intézmények szinte mindegyike a kormányzati akaratot hajtja végre, így nem kontrollja, hanem eszköze a kormányzati hatalomnak. Egy kivétel van: a bíróságok, amelyek a TI Magyarország álláspontja szerint még mindig a hatalomtól független, autonóm szereplők (itt elsősorban a bírói döntésekre, és nem pedig a bíróság szervezeti felépítésére gondolunk). A közhatalom ilyenformán történt magánbirtokba vétele egyszerre volt oka és okozata a demokratikus fékek és ellensúlyok rendszerében véghezvitt intézményi rombolásnak. Oka annyiban volt, amennyiben a klikkszerű politikai hatalomgyakorlás nem tűri az intézményes kontrollokat, míg okozat azáltal volt, hogy a kontrollok gyengülése az államhatalom egyre kevésbé átlátható és elszámoltatható gyakorlását tette lehetővé.

Vadasparki játszótér:

2013 nyarán 185 millió forintos uniós támogatással, összesen 265 millió forintból épített játszóteret adott át a szegedi vadasparkban a Titan Project’s House Kft., amelynek egy évvel korábban mindössze 1,7 millió forint árbevétele volt. A cég vezetője a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez nyújtotta be pályázatát, a támogatási szerződést 2013. január 18-án írták alá. Később kiderült: a játszótér eszközigénye a valóságban 40-50 millió forint lehetett, a játszótéri játékok ára pedig az azokat forgalmazó cég katalógusa szerint mindössze 12 millió forint volt. Az ügyben Ménesi Imre MSZP-s képviselő fordult az OLAFhoz és az ügyészséghez 2014 nyarán.

https://orszagszerte.atlatszo.hu/liechtensteinbenmostakfeherre/


https://444.hu/2017/11/22/185millioscsalasmiattvadatemeltekaszegedifideszkedvencjatszotereugyeben

http://ugyeszseg.hu/vademelesazunszegedivadasparkugyeben/

FINA vizes Világbajnokság

A 2017-es vizes világbajnokság kezdeti költségbecsléseinek sokszorosába került a sportesemény megszervezése: biztosan meghaladta a nettó 108 (bruttó 137) milliárd, más számítások szerint bruttó 170 milliárd forintot. A beruházások átláthatóságát és a közpénzköltések számonkérhetőségét nehezítette, hogy a kormány nem tette közzé a rendezvényre fordított kiadások különböző tételeit, vitatva, hogy mely tételek tartoznak a VB-rendezéshez, és mely beruházások valósultak volna meg a VB-től függetlenül is. Az átláthatatlanságon túl az is növelte a gigasportesemény korrupciós kockázatát, hogy a 2021-ről 2017-re előrehozott rendezésre hivatkozva a 2015. évi XXXIII. számú “Dagály-törvény” lehetőséget adott minden kapcsolódó közbeszerzés meghívásos alapon, azaz a verseny teljes kizárásával történő lefolytatására.

http://hvg.hu/sport/20170710_igy_szabadult_el_a_vizes_vb_koltsegvetese

https://www.fina-budapest2017.com/hu/kozbeszerzesek

Kun-Mediátor ügy

2015. április 14-én a karcagi Kun-Mediátor utazási iroda és ál-brókercég ügyfelei nem fértek hozzá befektetett pénzükhöz, mivel a cég meghatározó tulajdonosa, Dobrai Sándorné eltűnt. Ezek után az MNB jogtalan pénzügyi szolgáltatás gyanújával indított eljárást, mivel a Kun-Mediátor hivatalosan nem volt jogosult befektetés intézésére. Április 27-ig nagyjából 400 ember tett feljelentést Dobrai Sándorné ellen és a hatóságok megkezdték a nyomozást sikkasztás vádjával, az ügynek feltételezhetően 700 károsultja van, az okozott kár 10 milliárd forint körüli.

Az üggyel összefüggésbe hozták Fazekas Sándor volt fideszes polgármestert, földművelésügyi minisztert, mivel polgármestersége alatt Dobrai Sándorné az önkormányzatnak dolgozott, valamint több fideszes politikus utazását is ő szervezte. Fazekas emellett 2005-ben a Kun-Mediátor irodabérletének meghosszabbítását is támogatta, sajtóhírek szerint az általános bérleti díj feléért.
Öveges-program

2014-ben Hadházy Ákos (LMP) hívta fel a figyelmet az Övegesprogram visszásságaira
. A EU-s finanszírozású programban kémiatantermek kialakítására nyerhettek támogatást önkormányzati fenntartású oktatási intézmények. A TÁMOP-3.1.3-11/1 – A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban megnevezésű, 14 milliárd forinttal támogatott projektben a képviselő szerint pénzek tűntek el illetve lettek feleslegesen elköltve pl. projektmenedzsmentre, munkafüzetekre, de összeférhetetlenség és túlárazás gyanúja is felmerült. Az ellenőrző hatóság 2014ben minden kifizetést és felhasználást rendben lévőnek talált. A visszaélések miatt a Miniszterelnökség kezdett vizsgálódni és az Emmi feljelentést tett, de az OLAF is nyomozott. A korrupciós ügy miatt egy időre a teljes TÁMOPprogramot leállította Brüsszel és a tisztázásig 780 millió eurót, vagyis 241 milliárd forintot visszatartottak. 2016-ban egy írásbeli kérdésre adott válaszból kiderült: a 12 problémás eljárásból 11 oktatási intézménynek összesen 390 milliót kell majd visszafizetnie.

2014-ben indult nyomozás, 2016-ban a Nemzeti Nyomozóiroda bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúját állapította meg....

VÁLASZTÁS

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.03.30.


...Hogy ők név szerint tudják, ki ez a 2000 ember? 
Jó. És?

HA IZGALMAS DOLGOKAT CSINÁLHATNÁNAK, A GYEREKEK NEM LENNÉNEK TÚLTERHELTEK

24.HU
Szerző: MÁZSÁR TAMÁS
2018.04.01.


A 24.hu megbízásából reprezentatív közvélemény-kutatást végzett a Republikon Intézet, amelynek eredményéről két cikkben számoltunk be. Az első arról szólt, hogy a válaszadók szerint melyek az oktatási rendszerünk fő problémái, a második pedig arról, mennyire látják eltérően mindezt a különböző pártok szavazói.

A kutatás legfontosabb megállapításai

- Csupán 20 százalék tartja helyesnek, hogy az iskolák többségének irányítását és üzemeltetését az állam végzi.
- 34 százalék felháborítónak ítéli, hogy a kormány előnyben részesíti az egyházi iskolákat.
- 62 százalék szerint komoly vagy nagyon komoly probléma a gyerekek túlterheltsége.
- A magyarok több mint fele szerint a tanárok is túlterheltek.
- A döntő többség (61 százalék) szerint a hazai oktatási rendszer nem készít fel az életre.
- 60 százalék úgy gondolja, a diákok fegyelmezetlenek, ezért a tanárok nem tudják rendesen végezni a munkájukat.

A kutatás eredményeiről beszélgettünk Halácsy Péterrel, a Prezi és a Budapest School egyik alapítójával, aki a beszélgetés elején leszögezte, habár véleménye van, mikroiskoláiknak nem az elsődleges célja a közoktatás jobbá tétele, és amit ők létrehoztak, az nem működik országos szinten.

Izgalmas dolgok helyett elválasztás

A kutatás szerint a magyar oktatás legnagyobb problémája az, hogy a diákok túlterheltek. Ön is így látja?

Csökkenteném a kötelező tananyagot, viszont inkább a szervezéssel van baj, mint a tanulás mennyiségével. Ha valaki nyolc órán keresztül érdekes dolgot csinál, attól nem lesz túlterhelt, csak fáradt. Persze, ha egész nap olyan feladatokat kap, amikhez semmi kedve, az rendkívül megerőltető...

ORBÁN PROPAGANDÁJA KIMERÍTI A RÉMHÍRTERJESZTÉS TÉNYÁLLÁSÁT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.03.31.


A Fidesznek is volt olyan korszaka, amikor az alacsonyabb szinteken álló szolgák feladata volt a gátlástalan hazudozás, amelyet Rogán Antal szóvivői kinevezése után próbáltak ki. Rogán volt a rendszerváltás utáni magyar közéletben az első szándékosan hazudozó, akit Goebbels-i propagandára használtak.

A párt vezetői röhögve figyelték, ahogy a kísérleti nyúl Rogán szemrebbenés nélkül faarccal mondja az elképedt ország képébe a legelképesztőbb és legaljasabb hazugságokat. Miután a Rogán-kísérlet sikeres volt, és a saját bázist sikerült fanatizálni vele, a hazugságokkal való azonosulás ettől kezdve kikapcsolt minden értelmi kontrollt, a Fidesz propagandája erre az üzemmódra váltott át.

Ebben a metodikában azonban nagyon fontos a szereposztás, hogy a párt első számú vezetője és meghatározó arcai tartózkodnak az arcátlan hazugságoktól, erre tartanak olyan “szóvivőket”, akiket lehet erodálni, és akik gátlástalanul mondják a populista és demagóg hazugságokat. Nem divat utána ezekből minisztert csinálni, mert lerántja a sárba a pártot.

Orbán és az ő Fidesze azonban elindult ezen az úton, mert ezt a típusú szóvivői munkát csak olyan jellem nélküli, gerinctelen emberek képesek ellátni, akiket ettől kezdve bármire lehet használni. Nem kell attól tartani, hogy bármire nemet mondanak, ellenállnak, saját gondolatuk lesz. Ezek beszélő szerszámok, agy nélküli végrehajtók a diktátorok kezében.

Így Rogán után Szijjártó és mások is ebből a személyiséget megsemmisítő és a feltétlen engedelmességet követelő “szarember” képzőből kerülnek a pozíciókba. A diktátor még lehetőséget ad nekik, hogy anyagilag is korrumpálódjanak és zsarolhatóak legyenek, és készen állnak bármilyen feladat, és bármilyen mocskos munka engedelmes végrehajtására...

ÚJ PANNONHALMI FŐAPÁT: "AZ EGYHÁZNAK NEM CSAK A SAJÁT TAGJAI IRÁNT VAN KÜLDETÉSE"

HVG ONLINE
Szerző: G. TÓTH ILDA
2018.04.01.


"Bizony nem az a helyzet, hogy a rendes emberek mind kint vannak, a gazemberek meg mind a börtönben" - vallja Hortobágyi T. Cirill, aki évek óta bejár a baracskai rabokhoz misézni, beszélgetni. Az új pannonhalmi főapátot a múlt heti benedikálása alkalmából névre szóló borral lepték meg a szerzetestársai. Várszegi Asztrik utódja arról is mesél az interjúban, hogy támogatja-e a cölibátust, illetve mit gondol Ferenc pápáról. A HVG Portré rovatában készült beszélgetés hosszabb változatában Ízelítőt kapunk a szerzeteshumorból is.

„Nagyon zárt közegben, egy Eger melletti kis faluban, Makláron nőttem fel, és természetszerető gyermek lévén eredetileg állatorvos akartam lenni. Az ottani mezőgazdasági kultúrában nagy tekintélye volt annak, aki állatokat tudott gyógyítani” – idézi fel ifjúkorát az 59 éves szerzetes, akit a múlt héten avattak Várszegi Asztrik utódjává Pannonhalmán. Édesapja ácsmesterként dolgozott, édesanyja háztartásbeli volt, de a család nagyrészt kertészkedésből élt. Fiuk a gimnáziumot már a pannonhalmi bencések között végezte, és érettségi után azonnal magára öltötte a szerzetesi ruhát. „Elvarázsolt a középkori monostorépület a természetközeliségével és mégis rendkívül gazdag kultúrájával. Egy idő után egyszerűen azt gondoltam: szeretném ugyanazt csinálni, amit a tanáraim.” Teológiát tanult a helyi Szent Gellért Hittudományi Főiskolán, majd az ELTE-n elvégezte a biológia–földrajz szakot. 1991-től a szerzetesrend perjele, 1993-től pedig a főapát gazdasági helyettese is volt. A Közgázon, posztgraduális képzésen vezetésszervezést tanult. Ő indította el a monostorban az Apátsági termékcsalád programot: régi receptúrákat kutatott fel, és ma már több gyógynövénylikőr, borecetek, pannonhalmi levendulás kozmetikumok viselik a szerzetesek márkajelét. Felügyelte az apátsági épületegyüttes felújítását is, nagy szerepe volt például abban, hogy a gótikus bazilika kortárs minimalista stíluselemekkel újult meg.

Szabadidejében régi bencés anekdotákat gyűjt, és lelkes résztvevője a különböző zarándoklatoknak. „A gimnázium vívótanára szólított meg többünket, szerzeteseket, hogy jó lenne, ha elkezdenénk futni” – emlékszik vissza, hogyan jutott odáig, hogy beáll az évente egyszer a bakonybéli perjelségtől Pannonhalmáig futó szerzetesek közé is. „Valójában csak váltóként, egy-egy rövidebb távot vállalok az 50 kilométeres Barátok útjából, ahogyan a társaim többsége is”...

EGY KIS SZAVAZÁSI "LÉLEKTAN"

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2018.03.31.


Aki kevesebb pénzből él, az inkább szavazott a Fideszre 2014-ben - derült ki a HVG kutatásából, amelyben a kormánypárti-szavazók és a különféle demográfiai-gazdasági jellemzők közti összefüggést vizsgálták.

A kutatásban a 2011-es népszámlálási adatokat vetették össze a 2014-es országgyűlési választások eredményeivel négy megyében: Heves, Csongrád, Komárom-Esztergom és Vas megyében.

Az alacsony jövedelem és a Fidesz-szimpátia közötti összefüggés azért is figyelemre méltó, mert a kabinet a magasabb jövedelműeket segíti leginkább. Ez a helyzet 2018-ra sem változott, minden párt többet venne el a jól keresőktől, mint a Fidesz.

Van összefüggés az iskolázottság és a Fidesz-szavazók száma között is: minél kisebb valahol az érettségizettek aránya, annál többen választották a Fidesz–KDNP listáját. A HVG szerint továbbá minél kisebb egy falu, annál nagyobb arányban voksoltak az ott élők a Fidesz-listára. A négy megye 161 aprófalvának szavazói körében 59 százalékos átlagot ért el a Fidesz-lista, míg a legnagyobbak mezőnyében, az öt megyei jogú városban (a négy megyeszékhelyen és Hódmezővásárhelyen) csupán 39 százalékost.

- A hagyományos falusi környezet a lélekszámtól függetlenül is kedvez a kormánypártiságnak. Minél „mezőgazdaságibb” egy település, annál sikeresebb a Fidesz számára a voksok betakarítása – írta a lap. A négy megye 431 községe közül azokban, ahol az összes bejegyzett vállalkozás kevesebb mint egyötödének van mezőgazdasági főtevékenysége, 44 százalékon áll a kormánypárt, ahol viszont az agrárvállalkozások aránya a négyötödöt is meghaladja, ott 55 százalékon.

A HVG szerint a kutatásból az is kiderült, hogy ahol többen mondják magukat vallásosnak, többen szavaznak a Fideszre. Ahol a lakosság kevesebb mint kétötöde vallotta magát a három nagy egyház követőjének, átlagosan a voksok 40 százaléka jutott a kormánypártnak, ahol viszont a hívők aránya a négyötödöt is meghaladja, ott a 63 százaléka. Például Vas megyének azokon a vidékein, ahol 60 százalék alatt van a három nagy egyház követőinek aránya, átlagosan a szavazók 47 százaléka voksolt 2014-ben a Fidesz–KDNP listájára. Azokban a vasi falvakban viszont, amelyek lakóinak több mint 90 százaléka mondta magát vallásosnak, már a 65 százaléka.

HÚSVÉT ÜZENETE: JÉZUS NEMCSAK A KERESZTÉNYEKÉRT, A MUSZLIMOKÉRT IS MEGHALT

DO TOHO BLOG
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2018.03.31.


Eljött a Húsvét is, tojás és nyúl, nagy zabálások rokonoknál és a locsolkodás. Orbán Viktor szerint “a sorosisták” és “a migránsok” fenyegetik hazánkat. Ez lenne Húsvét? Valójában mi a legnagyobb keresztény ünnep üzenete 2018 tavaszán, nekünk, magyaroknak, bárhol is élünk a világon?

Megfeszítettek a kereszten kétezer évvel ezelőtt egy embert, mert kiállt az igazságért. Csakhogy ez az ember – a keresztény tanítás szerint – feltámadt halottaiból. Tanításai túlélték, amelyek a mai napig tömegeket szólítanak meg. A keresztények legnagyobb ünnepén Jézus Krisztus halálára és feltámadására emlékezünk.

Az igazságosságért folytatott küzdelem vagy az igazságérzet érvényre juttatása az emberiség történetében kezdetektől megtalálható. Egy igazságosabb társadalmi berendezkedésre való törekvés és a társadalom tagjai közötti tisztességesebb együttműködés szándéka több száz éve hajtja előre a homo sapienst, mintha ott lenne génjeinkben. Mert ha egy társadalom nem működik igazságosan, akkor az előbb-utóbb összeomlik, és a magukra hagyott polgárok e társadalmi katasztrófákat csak nehezen élhetik túl, üzeni ez a keresztény hagyomány.

Jézus kereszthalála és feltámadása az igazságról és igazságosságról is szólt, tehát a húsvét egyben a halál feletti győzelmet is jelenti a keresztény kultúrkörben: Jézus életét adta az emberiség bűniért.

Ez egyben a keresztény kultúrkör hagyományának alaptörténete is: miután Isten megteremtette az embert, amely nem hallgatott az isteni parancsra, és bűnbe esett – Ádám és Éva története – az Isten elküldte egyszülött fiát, Jézus Krisztust a Földre, hogy feláldozza magát bűneinkért. Ez a történet még az Ószövetségben indul, és az Újszövetségben fejeződik be, amelyben Isten fiának születését – Karácsony – életét, és példabeszédeit követhetjük végig, egészen haláláig – keresztrefeszítés, Nagypéntek – és feltámadásáig – Húsvétvasárnap – és végül a Szentlélek eljöveteléig, Pünkösd napján.

Napjainkban, e keresztény üzenet egyik legfontosabb hordozója a római katolikus pápa, Ferenc, aki valóságos globális világsztárrá változott az emberi igazságosság keresésének ösztönös akaratának fényében. Utoljára, ennyire népszerű talán II. János Pál pápa lehetett, noha a két pápa két különböző történelmi korszakban működött, amelyben mások voltak az emberiség történelmi kihívásai...

A PER

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. SÁNDOR ZSUZSA
2018.03.31.


Nem olyan perről lesz itt szó, mint a kafkai. Franz Kafkánál egy ártatlan embert éri el a végzete. Ennek a pernek az alperese nem ártatlan és a „végzet” is a távoli jövő homályába vész. Ha egyáltalán lesz olyan.

A történet úgy indult, hogy Vasvári Csaba, a Pesti Központi Kerületi Bíróság tehetséges bírája megpályázott egy ítélőtáblára meghirdetett állást. A 68-as számút. Vasvárit nem én mondom tehetségesnek, hanem maga Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, hiszen korábban „címzetes törvényszéki bírói” címmel tüntette őt ki.

A pályázati pontrendszer és a bírák szakmai véleménye alapján Vasvári pályázata első helyre került a rangsorban. De Handó Tünde az egész pályázatot eredménytelennek nyilvánította azzal, hogy „a pályázat kiírását követően bekövetkezett munkaszervezést, munkaterhelést érintő változások igazgatási szempontból indokolatlanná tették az álláshely betöltését.” Magyarul, ugyan kiírtam ezt a pályázatot – írja Handó – de tulajdonképpen nincs is rá szükség. De úgy tűnik, hogy mégis, mert alig egy hónappal ez után az elnök asszony új pályázatot írt ki ugyanerre az álláshelyre. Mi több, a pályázat eredménytelenné nyilvánítását megelőző napon még egy – 83. számú – pályázatot is kiírt...

EZÉRT NEM MERI SENKI MEGJÓSOLNI A VÁLASZTÁS EREDMÉNYÉT

24.HU
Szerző: 24.hu
2018.03.31.


Annak ellenére, hogy a közvélemény-kutatások szerint fölényesen vezet a Fidesz, és az egyre inkább autokratikus politikai rendszer minden intézménye a kormánypártot segíti, a rendszerváltás óta eltelt időszak egyik legkiszámíthatatlanabb parlamenti választása előtt áll Magyarország. Az újabb kétharmados kormánypárti győzelemtől a Fidesz kisebbségbe szorulásáig bármi megtörténhet. 
A bizonytalanságnak négy fő oka van.

1. Orbán Viktor pártjának relatív politikai többsége van, de nincs társadalmi többsége.

A relatív fölényt a pártrendszerben az biztosítja, hogy a Fidesz mögött hosszú ideje körülbelül 2 millió szavazó áll, az ellenzék viszont megosztott. Ezt nevezi Orbán Viktor centrális erőtérnek. A Fidesz jobboldali ellenzéke a Jobbik, a baloldali ellenzéke pedig töredezett, sok egymással is rivalizáló pártból áll. A magyar választási rendszer a legerősebb pártot preferálja, a 199 parlamenti mandátumból 106-ot egyéni körzetekben lehet elnyerni; ha az ellenzéki pártok nem működnek együtt, a rájuk leadott szavazatok szétaprózódhatnak, a Fidesz jelöltjei pedig kisebbségből is könnyedén elnyerhetik az egyéni mandátumokat. 2014-ben ez már megtörtént.

A 106 egyéni választókerületben 96 mandátumot nyert a Fidesz, úgy, hogy jelöltjeik mindössze 26 helyen szereztek több szavazatot, mint három komolyan vehető ellenzéki ellenfelük együttvéve. 70 helyen tehát kisebbségből nyertek (a számításból nagyvonalúan kivettük a kamupártokra leadott voksokat). A választási rendszer így biztosított kétharmados parlamenti többséget megalkotójának, miközben társadalmi szinten már akkor is kisebbségben volt (a Fidesz Magyarországon kevesebb mint 44%-ot szerzett listán, míg az akkori balközép lista, a Jobbik, valamint az LMP összesítve több mint 52%-ot).

A korábbi, kétfordulós választási rendszer is vélhetően megerősítette volna a Fideszt annyira, hogy egyedül tudjon kormányt alakítani (ám a kétharmadnak a közelébe sem kerülhetett volna), egy tisztán arányos rendszerben pedig koalíciós kormány alakult volna. A Fidesz kisebbségi pozícióját jól jelezte az is, hogy 2014 és 2018 között, stabilnak mutatkozó népszerűsége ellenére sem tudott egyetlen fontos időközi választást sem megnyerni. Magas részvétel mellett a masszív, de alig bővíthető fideszes tábor ugyanis nem elegendő, még akkor sem, ha az ellenzék csak korlátozottan működik együtt. Ezért a közelgő választás eredménye is nagyban függ majd a részvételtől:

ha magas arányban (70 százalékhoz közel) mennek el szavazni, akkor a kormányoldal bajba kerülhet.
2. Veszélyesek a kormányoldal számára a szinte naponta kirobbanó korrupciós ügyek.

Magyarországon eddig egyetlen választási kampányban sem kerültek napvilágra ilyen intenzitással a kormányzati korrupciós botrányok. Nem egy-egy ügyről beszélhetünk, hanem a fideszes politikusokat érintő ügyek sokaságáról. Ennek háttérében az áll, hogy egyfelől az utóbbi években minden eddiginél magasabb szintet ért el Magyarországon a rendszerszintű korrupció. Másfelől Simicska Lajos, a kormányfővel szembefordult volt fideszes oligarcha jól láthatóan a választási kampányra időzítette számos információ kiszivárogtatását. Ám, hogy mindez milyen hatással lesz a választókra, azt szinte lehetetlen megjósolni. Valószínűleg, amíg Orbán Viktor személyére terhelően nem kerül nyilvánosságra valamilyen közvetlen, nagyon egyértelmű bizonyíték, addig a Fidesz szavazótábora nem fog megrendülni...

DÚL A PLAKÁTHÁBORÚ AZ UTCÁKON

INDEX
Szerző: Index
2018.04.01.


Dúl a plakátháború az utcákon.

ITT NÉZHETŐ MEG

A VALÓDI HAZAÁRULÁST AZOK KÖVETTÉK EL, AKIK NYILVÁNOSSÁGRA HOZTÁK EZT AZ ÜGYET (VIDEÓ )

444
Szerző: 444.hu
2018.03.28.


- Folytatódik a 444 videósorozata az orosz befolyásról Magyarországon.

- Az első részben azt jártuk körbe, hogyan lett Magyarország az új hidegháború egyik főszereplője.

- A második rész azt mutatta be, hogy ömlenek be a magyarországi nyilvánosságba a moszkvai álhírek.

- A legújabb rész a „nagy Oroszország kovácsolta frigyről”, a jobbikos Kovács Béla és felesége, Szvetlana Isztosina izgalmas kémtörténetéről szól.

- Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter 2018. március 26-án arról tájékoztatta a sajtót, hogy az Egyesült Királyság kérésére Magyarország kiutasít egy orosz diplomatát az országból. Theresa May Szergej Szkripal volt orosz kettős ügynök és lánya angliai megmérgezése miatt kérte az intézkedést a szövetséges NATO-országoktól. A külügyminisztériumot is megkerestük: Arra voltunk kíváncsiak, hogy a kitiltott diplomata összefüggésbe hozható-e Kovács Béla ügyével. A minisztérium nem reagált kérdésünkre.

Készítették: Ács Dániel, Ásmány Zoltán, Botos Tamás, Budai Balázs, Erdélyi Péter, Halász Júlia, Kiss Bence, Kovács Patrícia, Mészáros Zsófi, Benjamin Novák, Terner Péter

HOGYAN ALÁZZUNK?

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2018.03.29.
Nézem ezeket a választások előtti tojás- és krumpliosztásokat, a sort állók arcát, érzékelem a végtelen türelmet, a menet csosszanását, mígnem a sor többnyire politikusba torkollik, ahol aztán mindenki megkapja azt, amit a kezébe nyomnak. Tulajdonképpen ajándékot akartam írni, de ez nem ajándék, nem is járandóság, nem is kedvezmény. Az sem tudja megmondani, mit is oszt pontosan, aki oszt. Szerkesztőségi szobám falán vagy négy éve lóg egy kép: Fazekas földművelési miniszter almát oszt. Azért lóg ott a fotó, hogy minden pillanatban érzékeljem: milyen nem lehet egy ember? A miniszter korábban megtekintette a csomagokat, majd segített a szétosztásukban, ekkor készült az a kép. Bal keze a zsebben, jobb kézzel nyújt egy fóliaszatyrot. Előtte egy asztal, a másik oldalon hozzávetőleg negyvenkilós asszony, első látásra azt sem lehet megmondani, a karján lévő fiúcska a gyereke vagy a testvére. Soványak, kicsik, szegények. Abban az évben az oroszok elleni élelmiszer-embargó miatt ránk rohadt hegynyi almát osztotta a miniszter, olyan megvetéssel, hogy az asszony szájában alighanem már akkor megkeseredett az alma, amikor még bele sem harapott. A fotó 2014. október első napjaiban készült (közzétette a Hvg), tíz nappal az az évi önkormányzati választások előtt. Nem tudom, országunkban lehet-e még fokozni a kiszolgáltatott emberek megalázását, de erre minden választáskor, népszavazáskor energikus kísérlet történik. Itt van ez a kormányerő, amelyik nyolc éve a szegények melletti kiállást emlegette, most, nyolc évvel később megint zacskókat osztogat, benne tojás meg krumpli. Ez természetesen azt bizonyítja, hogy tele van az ország szegénnyel, nem álltak ki mellettük mégsem azok, akik ígérték. Épp ellenkezőleg: megint kapóra jön az éhség! Ahogy négy éve Fazekas miniszter, most Rétvári államtitkár, Kocsis, Bajkai és Pokorni polgármesterek osztanak ezt-azt, időnként egyik-másik széttárja a kezét, mondván, sajnos, vannak még rászorultak. Hozzátehetné, sajnos egyre több a rászorult, mert miközben tengernyi pénz áramlik be az unióból, az ország leszakadóban van. Az Eurostat tanulmánya alapján, mely az unió 28 tagállamának régióira terjed ki, a hét magyarországi régió közül négy az utolsó húsz között van: Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl. A nyolc legszegényebb kivétel nélkül bolgár vagy román. Ilyeneket persze zacskóosztás közben nem mond a politikus, mert akkor azt is kellene mondania, hogy munkahely, biztos megélhetés meg felzárkózás helyett itt ez a tízes tojás meg egy tasak krumpli: ennyire futotta a tehetségünkből meg a szegények melletti kiállásból, energiánk és kapott pénzünk jelentős részét elvitte a Soros elleni küzdelem, a futballtámogatás meg a korrupció. Talán majd most, ha ránk tetszenének szavazni.

Csakhogy az ország felzárkóztatásánál egyelőre jobban fizet a migránsozás, annak is a legképtelenebb módozatai...

MEG AKAROK BOCSÁTANI ÁPRILIS 9-ÉN!

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.03.31.


Nem azért akarom, hogy a Fidesz elveszítse a választásokat, hogy adhassak egy pofont, nem akarok megtorlást, nem akarok semmit visszaadni abból, amit én kaptam ebben a 8 évben. Békét akarok, és annak a tapasztalatnak, és ezzel a hosszú magyar 20. századnak a végét, hogy valaki mindig szopni fog.

Forrhatna a vérem, viszkethetne a tenyerem a megnyomorítottakért, a tönkretett országért, az ellopott százmilliárdokért, a megmérgezett társadalomért és az én megmérgezett lelkemért, de egyszerűen nem tudom, és nem is akarom ezt érezni. Én arra vágyok, hogy április 8-án este érjen véget ez a rémálom, legyen ez akkora sokk, ami felébreszti az embereket, és legyen lehetőségem megbocsátani azoknak, akik bocsánatot kérnek.

Persze ez nem jelenti azt, hogy egy új, független igazságszolgáltatásnak nem kell a mostani, és az előző 8 évből átmentett oligarchákkal leszámolnia. De ennek tisztességes jogi úton kell megtörténnie. És persze azt se jelenti ez, hogy folytatódhat az a propaganda, ami gyűlölettel mérgezi ezt a társadalmat. Azt a választások másnapján kell leállítani, örökre.

Én nem vágyok az emberek bosszúvágyát kielégítő kamu elszámoltatásra, nem vágyok akasztásra, nem vágyok bosszúra, és legfőképp nem vágyok megtorlásra.

Békére vágyok, jólétre vágyok, demokráciára vágyok, ami nem csak a hatalmasok demokráciája, hanem a legutolsó borsodi zsákfalué is...

ÍGY KÉRT ÖSZTÖNDÍJAT ORBÁN VIKTOR SOROS GYÖRGYTŐL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 Óra
2018.03.31.


Megtalálta és közölte Orbán Viktor Soros György alapítványának címzett 1988-as önéletrajzát és motivációs levelét a L’Express című francia hetilap - írja a Mérce.

Az akkor 25 éves Orbán ösztöndíjat kér, hogy politika tanulmányokat folytathasson Oxfordban. Motivációs levelében részletesen ír kutatási területéről, azaz a társadalmi önszerveződésről - lengyel példa alapján ebből írta szakdolgozatát is. A terület bemutatása során leírja, hogy a politikatudósok a magyar társadalom 80-as évekbeli változásait gyakran a „civil társadalom újjászületésként értékelik”.

Érdekes, hogy ekkor Orbán Viktor a magyar civil mozgalmakat méltatja, és úgy véli, magas szinten alkalmazzák az Új evolucionizmus vívmányait, amelynek következtében lehetővé vált, hogy a társadalom és az állam szférái szétváljanak egymástól, és

a civil társadalom a diktatúrától a demokrácia felé tartó átmenet legfőbb elemévé váljon.

Elképzelhető, hogy Közép-Kelet-Európában a diktatúra felől a demokrácia felé való átmenetnek lehetünk szemtanúi. Ezen átmenet része a civil társadalom újjáéledése.” – írja a későbbi miniszterelnök.

A motivációs levél elérte célját, és Orbán Viktor körülbelül 10 000 dolláros ösztöndíjat szerzett, így Angliába utazott, ám nem maradt pár hónapnál tovább: 1990 januárjában hazatért, hogy részt vehessen az első posztszocialista parlamenti választásokon.

A L’Express a mai miniszterelnök egykori motivációs levélről azt írja: „Orbán Viktor bizonyára jobban szerette volna, ha az anyag, amelyre a L’Express Budapesten bukkant rá, az archívumok mélyén marad, minthogy egészen új fényt vet a tekintélyelvűségéről híres magyar kormányfőre, akit láthatóan egykor mélyen lenyűgözött az a civil társadalom, amelyet ma elhallgattatni igyekszik. Ironikus, hogy Orbán épp attól – Soros György milliárdostól – kért anyagi támogatást, akit egy negyed évszázaddal később a legfőbb ellenségének tekint.”

A teljes levél a L'Express oldalán, ide kattintva elolvasható.