2016. április 18., hétfő

BANKELNÖKI PALOTA, PÁRATLAN LOGGIÁVAL

CSAK A SZÉPRE BLOG
Szerző: retek
2016.04.18.Lánczy Leó karrierje csupa siker és csillogás - legalább is így, közel 150 év távlatából tekintve.
A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank elnök-vezérigazgatójától a pénzügyi érzék mellett szerencsére az építészet sem állt távol. Részt vett több fontosabb épület, köztük a Vígszínház megalkotásának támogatásában és persze anyagi helyzete révén megengedhette magának, hogy a kor legjelentősebb építészeivel dolgozhasson.
Legnagyobb örömünkre nem fukarkodott saját házának tervezésénél és kivitelezésénél sem.
A Lánczy-palota a mai napig az egyik legszebb és legérdekesebb rezidencia az egyébként is elegáns környéken. Nem is volt kérdés, hogy minden egyes finom és nem éppen hétköznapi részletét mi is megcsodáljuk.

ITT OLVASHATÓ

NEM BÍRJA AZ EURÓPAI GÚNYT A TÖRÖK ELNÖK

DANUBE INSTITUTE
Szerző: Daniel Corsano
2016.04.18.


Angela Merkel engedélyezte az Erdogan török elnök által kezdeményezett bírósági eljárást. Jan Böhmermann humorista ellen Krishnadev Calamur a The Atlantic magazinban. A német humorista a ZDF televízió egy éjszakai műsorában felolvasott egy meglehetősen szókimondó verset, ami amellett, hogy kritizálja a török elnök illiberális intézkedéseit, pedofíliával és zoofíliával vádolja és nemi szerve méretéről is spekulál.
Böhmermann versét egy pár héttel korábbi, hasonló de jóval finomabb nyelvezetű, Erdowie, Erdowo, Erdogan című dal inspirálta. Persze a török elnök nemi szervének mérete ebben is előkerült és a török kormány egyáltalán nem vette jó néven: a videó eltávolítását követelték. Miután ez, talán nem meglepő módon, nem történt meg és a német kormány sem mutatkozott hajlandónak belefolyni az ügybe, Böhmermann úgy döntött, hogy egy erősebb videóval teszi próbára a német szólásszabadságot.
A vers gesztusértékű és szándékosan túl erős. Böhmermann pedofíliával és zoofíliával vádolja Erdogant, miközben egy másik, médiaügyvéd szerepét játszó komikus többször figyelmezteti, hogy ez már nem szatíra és törvénybe ütközik. Célja a török elnök provokálása volt, ami sikerült is: Erdogan németországi ügyvédje ismét a videó eltávolítását követelte, amit a csatorna megtagadott, azt állítva, hogy a vers nem ütközik a német törvényekbe, de az online archívumból azért eltűnt a felvétel.
ITT OLVASHATÓ

DÜHÖS, SÉRTETT, TEHETETLEN MAGYARORSZÁG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.14.18.


Kulka János súlyos betegséggel kórházba került, az orvosok küzdöttek az életéért, mi pedig aggódtunk, merthogy a stroke olyan, mint a medve a székely mondásban - nem játék.
A művész állapota javul, persze aggodalomra még mindig bőven van ok, és a legszerencsésebb esetben is hosszú rehabilitációs időszak várhat rá.
Mindegy, a lényeg az, hogy jobban van, kívánjunk innen is sok szerencsét és gyors felépülést neki.
Lehet, hogy tévedek, de ez a normális emberi közelítés egy ilyen esetben, talán van egy ember is olyan értékes, mint egy esőn felejtett kiscica.
Ellenben a hírt kommentelők egy része azonnal belecsapott a szappanhabba: kifogásolták, hogy Kulkával túl sokat foglalkozik a média, hogy azt írják: egy ország aggódik érte, érdeklődnek, hogy vajon minden stroke-beteg ugyanilyen ellátást kap-e, és így tovább, befejezve azzal, hogy inkább arról írhatnának, hogy a művész mennyi pénzt tett az orvos zsebébe.

Eltekintve attól, hogy akit stroke ér, az nemigen találja meg, nehogy az orvos zsebét, de még az orvost se eleinte, azért érdekes ez a közelítés.
És nem egyedi.ITT OLVASHATÓ

A TISZAVASVÁRI POLGÁRMESTER NEM TUDJA NÉLKÜLÖZNI A JOBBIK "INTEGRÁCIÓS SZAKÉRTŐIT"

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: beckera
2016.04.18.


Nem nyugszanak a kedélyek Tiszavasváriban. Az érpataki modell atyja, a magának teológiai doktor címet adományozó Orosz Mihály Zoltán lehetetlen feladat megoldására kényszerül: miközben ő maga is tudja, hogy még annyi közhatalmi jogosítványa sincsen, mint egy baba-mama klubnak, a „terepen” azt kell elhitetnie a cigányokkal, hogy ő itt bizony a hatalmat képviseli. A mutatvány kevésbé sikerül Zagyva György Gyulának, aki néha magáról megfeledkezve „ellenőrzés”-ről beszél. Ugyanebben a cipőben jár a város polgármestere: neki azt kellene megmagyaráznia, mi az, amit a város a maga közhatalmi eszközeivel nem tudott megoldani, ezért inkább a két széljobb botrányhősre bízna. Mindenesetre a Jobbik országos vezetése Novák Előddel képviseltette magát a múlt heti lakossági fórumon. Videónk az egész napos programot foglalja össze.

ITT OLVASHATÓ, NÉZHETŐ

NEM A TI PÉNZETEKBŐL ÉLÜNK, BUGYUTA LIBERÓK!

BIRCAHANG BLOG
Szerző: Birca Hang Média
2016.04.18.


A ballibaizmus mint az antihumanizmus Magyarországon egyik legelterjedtebb alakja mára eljutott oda, hogy szerinte butaság az utóbbi 200 év munkásmozgalma, minden munkásvédelmi szabály felesleges, mert hát döntsön a piac. Persze vicces ezt miért hívják baloldalnak, de most nem ez a téma.
Mindez mostanában hangzik el a vasárnapinyitvatartási hisztériakörében.
Azt mondják a fanatikus ultrajobbos liberók: aki nem akar vasárnap is dolgozni, az ne menjen ilyen munkahelyre. Ezen az alapon, felesleges a munkaidő napi 8 órára korlátozása, hiszen aki nem akar napi 16 órát dolgozni, az ne dolgozzon ilyen munkahelyen.
Azt is mondja a liberó közmondás, hogy kussoljon mindenki a szolgáltatási szférában, mert a vásárlók pénzéből élünk.
Nem, nem abból élünk, liberális emberszabásúak!
ITT OLVASHATÓ

SOKKOLT A DIAGNÓZIS: CUKORBETEG LETT A GYEREKEM

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: Lisa
2016.04.18.


Sose hittem, hogy ez velünk megtörténhet. Mindig úgy hittem, hogy az élet olyan embernek ad beteg gyermeket, aki azt el bírja viselni. Magamról ezt nem tudtam elképzelni. Tudtam, hogy van bohócdoktor a kórházakban, de amikor az én gyermekemnek vicceskedett, akkor úgy éreztem, hogy ez nem az én életem.
A történetünk a következő: 13 éves fiú, az elmúlt pár hétben sokkal több folyadékot fogyasztott (ez az egyik jele a cukorbetegségnek), de mivel nem kisgyerek és kiszolgálta magát, különösebben nem foglalkoztam vele, hogy mennyivel többet iszik, mint régebben, meg talán struccpolitikát is folytattam, hogy ez nem lehet cukorbetegség miatt. Aztán úgy hozta a véletlen, hogy egy hétvégét együtt töltöttük egy cukorbeteg ismerőssel, akinek volt cukormérője. Éhgyomorra 13,8. Szerintem ezt a számot sose felejtem el. Első munkanapon kórház, befekvés, még aznap inzulin. A második inzulint már nekem kellett beadnom. Senkinek nem kívánom azt az érzést, amikor a saját gyerekét meg kell szúrnia és tudatosul benne az, hogy ez egy életre szól.
A kórházban egy hetet töltöttünk és rengeteg információval érkeztünk haza, de nem úgy jöttünk ki a kórházból, hogy hurrá, megyünk haza, meggyógyult a gyerek! Hanem úgy, hogy innentől kezdve nekem kell megoldani, az én felelősségem. Talán nehezebb, mint egy újszülöttel, főleg, hogy ilyenkor már az az érzés, hogy túl vagyunk a kisgyerekes éveken, nagyobb a lazaság. Helyette most időre kell enni, számolni, mérni a szénhidrátot, reggel 6-kor kelni, éjszaka cukrot mérni, inzulint beadni a megfelelő időben, éppen ahol vagyunk. Helyzeteket kezelni, ha alacsony vagy magas a cukorérték.

ORBÁN VIKTOR ÉS A GYÁVASÁG TÍZ PONTJA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Szigetvári Viktor
2016.04.18.


Orbán Viktor tízpontos javaslatcsomagot jelentett be a menekültválság megoldására. Amit mond, trükkös átverés. A Fidesz szokásos kettős beszéde: külföldön, angolul igazodni próbál, itthon pedig folytatja az orosz érdekeket kiszolgáló, megosztó hergelést.

Orbán 10 pontja a gyávaság 10 pontja. Fenn akar tartani egy már működésképtelen rendszert ahelyett, hogy megerősítené és megreformálná. És közben a befogadás, az integráció kérdésével nem foglalkozik, mert demagóg, megosztó, az embereket félelemben tartó putyini politikájával ez nem fér össze.

Elolvasva Orbán Viktor javaslatait, számos magától értetődő dolgot tartalmaz. Olyan kezdeményezéseket, amelyeket az Európai Unió minden józan pártja és kormánya támogat. És olyanokat is, amelyeket éppen Orbán hagyott teljesen figyelmen kívül 2015-ben.

Hiszen tízezrével engedett át regisztrálatlanul menedékkérőket Magyarországon Ausztria felé, megsértve minden erre vonatkozó nemzetközi egyezményt. Így gyáván és embertelen módon kivonva hazánkat a közös felelősségvállalásból. Cinikus hazugság így most a dublini egyezmény újraélesztéséről beszélni, ha közben épp a magyar miniszterelnök volt az, aki – mások mellett – boldog örömmel verte szét a dublini egyezmény még működő elemeit tavaly nyáron...

ITT OLVASHATÓ

A PANELPROLIKTÓL A KERTVÁROSI FIDESZES SZAVAZÓKIG

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.04.18.


Észak-Korea szelleme telepedett a csütörtöki kormányinfóra, amikor Lázár János bejelentette, hogy talán jobban megérné hosszú távon, ha panelprogram helyett mindenkit családi házakba költöztetnének állami támogatással. A miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos nagyvonalúsággal kezelte e meglepő javaslat részleteit, úgyhogy erős a gyanúnk, hogy egy újabb kormányzati elterelő hadműveletről van szó.

Nem is olyan rég még azon zsörtölődtek a Fidesz vezető politikusai, hogy a panelekben lakó prolik miatt nem tudtak megnyerni választásokat. A népet persze nem lehet leváltani még akkor sem, ha toronyházakba zsúfolva éli mindennapjait, azt azonban el lehet érni, hogy egy pillanatra elhiggye a panelproli, hogy ha Orbán Viktor úgy akarja, akkor csöndes, kertvárosi környékre költözhet, a rezedaszagú utcában pedig luxuskocsik parkolnak. Egy pillanatra úgy tűnhet, hogy varázsütésre minden megváltozhat, ha népünk nagy vezére elhatározza magát.

Orbán Viktor persze még nem nyilatkozott érdemben a panellakók sorsának jobbra fordulásáról, ám gyanítható, hogy szavazókat szeretne szerezni a szegényebb sorban tengődő magyaroktól, ezért kecsegteti őket álomképekkel. Tény, hogy a lakótelepeken élők életminősége össze se mérhető a kertvárosokban lakókéval, ám önmagában attól, hogy valaki panelban lakik, még nem képvisel egy külön embercsoportot. Aki lakott már panelben, tudja, hogy ugyanúgy sokféle ember lakik egy toronyházban, mint egy kertvárosi társasházban. Sok a jó lakóközösség a panelekben, ugyanakkor a kertvárosokban szomszédok acsarkodnak egymással. Eleve hibás tehát az a felfogás, hogy a boldogságunkat a lakókörnyezetünk minősége biztosítja...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN A GYÁVA

PKP BLOG
Szerző: Hídvégi Mihály
2016.04.18.


Sok téveszme él a magyar emberek körében, ilyen az is, hogy Orbánnal végre van egy vezetője az országnak, amelyik bátor és erős, így határozottan vezeti a nemzetet egy jobb világba. Nem olyan girbe-gurbán, ahogyan az volt a demokráciában: még egykor a szocik alatt "sodródott" az ország, s vett kanyart hol erre, hol arra - így lehetett érezni az akkori viszonyokat. (Megjegyzés: a hatalomra ármánykodó Orbán már akkor mindent megtett, hogy girbe-gurba legyen az az út. S ez nem menti Gyurcsány felelősségét sem, a szocialista vezetés akkori felelősségét az ország helyzetének folyamatos romlásáért. Az elit e két emberének igen nagy felelőssége, hogy Magyarország egyre leszakadóbb helyzetben van a modern világtól.)

Orbánról már eddig is sok negatív jelzőt el lehetett mondani. Hazug, ezt ő maga ismerte el, mikor felhívta a figyelmet, hogy ne azt nézzék, mit mond, hanem azt, hogy mit cselekszik. Naponta szembe hazudja népét, minden megnyilatkozása a legmélyén hazug, figyelem-elterelő, ködösítő. Még akkor is, ha nemes eszmének vallóan állítja be magát, cselekedeteit: a magyar nép védelme. Nem igaz, a magyar népet semmi nem fenyegeti sem kívülről, sem belülről, az egyetlen ordas eszmén kívül: egypártrendszer létrehozása s megtartása.

Tolvajként is egészen biztosan szabad jellemezni, hiszen az a politikus, amelyik hatalmi helyzetét a saját, továbbá a baráti, rokoni kapcsolatainak gazdagítására használja ki, az tolvaj. Emlékszel kedves olvasó, ugye? ...ne mi nyerjük a legtöbbet...Azóta már eltűnt ez a fajta gyenge próbálkozása a tolvajlás rejtegetésének, nem a saját nevén, hanem strómanjain keresztül iszonyúan gazdagszik a miniszterelnök is, baráti, rokoni köre is. (Ugyanabban a szituációban vagyunk, mint amikor a nemzeti tulajdon java része külföldi kezekbe került a spontán privatizáció következtében, illetve amikor a Rákosi rendszer alatt a tulajdont elvették addigi birtokosaitól, államosították a cégeket, tsz-be kényszerítették a parasztokat: a nemzeti tulajdon nagy része avatatlan kezekbe került, olyan kezekbe, amelyek nem értenek annak működtetéséhez. Gondoljátok, kedves olvasóim, hogy Mészáros Lőrinc tud bánni azzal a hihetetlen vagyonnal, ami a kezébe került? Elmondom: nem, nem tud bánni, az így felkapaszkodott emberek kezei közül szétcsúszik minden, csak idő kérdése az egész. Persze amíg van Orbán hátszele, addig prosperálónak tűnik.)...

ITT OLVASHATÓ

A NER ELLENZÉKE A NER MAGA

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Szabó Máté Dániel
2016.04.18.


A magyar politikusok a saját belügyüknek tekintik, hogy használhatunk-e a jövőben titkosítást az online kommunikációnk védelmére, hogy rakhatunk-e zárat az ajtónkra, használhatjuk-e például a WhatsAppot vagy az iMessage-et, esetleg a Snapchat-et. Belügynek tekintik, hogy megfosztanak-e minket adataink védelmének eszközétől. Hetek óta egyeztetnek politikusok egy erről szóló törvénytervezetről, kormánypártiak és ellenzékiek együtt, de a tervezetet mindeddig nem hozták nyilvánosságra.

Ez elsősorban a kormány feladata volna, törvény kötelezi arra, hogy az előkészítés fázisában lévő tervezeteket megfelelő határidő biztosításával bocsássa társadalmi vitára. Mindeddig nem tették, csupán más parlamenti pártok politikusaival egyeztetnek róla, és  politikusi közleményekből tudhatjuk meg, hogy egy-egy kérdéstől eltekintve elég nagy az egyetértés, egyre közelebb kerülnek az álláspontok. Közben pedig lassan elkészül a törvény, ami alapján bármelyikünk mobiltelefonjáról el kell majd távolítani a WhatsApp vagy az iMessage alkalmazást...
 

KÉT HÉT ALATT REND LESZ! - EGY SZÁLLÓIGE SZÜLETÉSE

ZÖLDEK PÁRTJA BLOG
Szerző: Ács László
2016.04.18.


Közös nyaralásunk egyik estélyén szemben ültem dr. Pintér Sándor belügyminiszterrel. Késő este, fehér abrosz, rajta alkoholtartalmú italok és a Nemzet Rendőre felszabadultan adomázik. Épp arra a kérdésre válaszol, a társaság egyik tagjának, hogy mi van olyankor, ha a rendőrök biztosak az elkövető személyében, de nincs bizonyítékuk?
 
- …hát az elkövető beismerő vallomást tesz…! – mondja, hamiskás mosollyal a szemében. Egy másik jelenlévő szerint a fél ország hivatkozik arra, hogy Ő a Pintér barátja, üzlettársa, rokona, hogy ezzel fényezze magát, vagy jogtalan előnyhöz jusson.
 
- Ismerem a problémát, - válaszolja – de ha minden ilyen alkalommal kapnék ezer Forintot, gazdag ember lennék – mintha nem lenne az ezres per alkalom nélkül is „módos” ember.
 
Erre mondjuk egy útszéli autós igazoltatásnál, csak azt tudja tanácsolni a kétségbeesett autósnak, hogy célravezetőbb a belügyminiszter, vagy az országos főkapitány helyett, az intézkedő rendőrt ismerni. Rendőr barátaim szerint a rendszerváltás negyed százada alatt mindig is Sanyi bá’ volt a főnök, függetlenül politikai kurzustól, vagy attól, hogy Ő éppenséggel miniszter, vagy főkapitány, esetleg szerény magánvállalkozóként morzsolgatja napjait...
 

TÁRSASJÁTÉK VERSENY

TOLDI TANODA BLOGJA
Szerző: Lencse Máté
2016.04.17.


Varázslatos napunk volt ma!

A TanodaPlatformnak és a Norvég Civil Támogatási Alapnak hála 6(!) szervezet gyerekei találkozhattak ma Budapesten és mérhették össze tudásukat 5 társasjátékban és fociban! A pécsi Élmény Tár Tanoda, a szegedi Motiváció Műhely , a Toldi Tanoda, a Regionális Waldorf Gimnázium, a Cfcf Alapítvány és a perei Indahouse Hungary összesen 57 munkatársa, önkéntese és tanulója vett részt a programon! A Waldorf Gimi volt a házigazdánk, nagyon szépen köszönjük! És nagyon-nagyon köszönjük minden felnőttnek és középiskolásnak, akiknek az egész napos odafigyelésének hála semmi baj nem történt és mindenki euforikus hangulatban térhetett haza!

Még mielőtt belefognánk a dicsekvésbe, nézzük meg, miért is volt fontos számunkra ez az esemény. Hiszünk abban, hogy a tanodai munka egyik fontos eleme, hogy minőségi találkozásokat szervezzen gyerekek között, jelen esetben: falusi és nagyvárosi tanodások és fővárosi waldorfosok között. Egy ilyen eseményen, ahol a közös játék, az egymás elleni verseny a keret, számos – például az integráció szempontjából – fontos momentum jelenhet meg. A legfontosabb cél számunkra az volt, hogy ilyen környezetben élhessék meg srácaink saját hozzáértésüket. Évek óta játszunk társasjátékokat, tudjuk, hogy többen nagyon ügyesek, hogy sokféle játékot ismernek, hogy minőségi partikra képesek számos játékmechanizmusban. Ezt a tudást azonban eddig egymásnak és nekünk, önkénteseknek, pedagógusoknak tudták csupán megmutatni, itt volt tehát az ideje, hogy kortársaikkal is megmérkőzzenek.

Aki ismeri a munkánkat pontosan tudja, hogy a társasjátékok kapcsán a tehetséggondozás, a verseny vagy az edzés kulcsszavak mennyire ritkán kerülnek elő. Az a fajta társasjáték-pedagógia, amivel mi foglalkozunk nem erre épül: sokat játszunk, sokfélét. Jellemzően nem mi tanítjuk a gyerekeket, hanem maga a játék. Az egymás után lejátszott partik, az értelmezett eredmények, a változtatások vizsgálata vezet fejlődéshez, mi ezt elég puhán támogatjuk: saját játékunkkal, egy-két szóval, a játékok kiválasztásával. A verseny most is eszköz volt csupán, egy motiváló helyzet, újfajta játékélmény biztosítása. A háziversenyen is azt díjaztuk, aki több napon át, többféle játékban tudott jól szerepelni, tehát az mehetett a budapesti döntőbe, aki a legkiegyensúlyozottabb volt. Így fordulhatott elő mindkét korcsoportban (alsós-felsős), több versenyszámban, hogy nem az utazott, aki adott játékban a legjobb volt, de így is csodálatos eredmények születtek...

ITT OLVASHATÓ

A TILTAKOZÁSOK ELLENÉRE IS KEVESEBBET FOGUNK KÖLTENI IDÉN OKTATÁSRA, MINT KORÁBBAN BÁRMIKOR

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.04.18.


A 2016-os költségvetésben kevesebb forrás van előirányozva az oktatásra, rendszerfenntartásra, beruházásra, fejlesztésre, mint korábban bármikor. És bár eddig arról volt szó, hogy 38 milliárd forintos gyorssegélyt ad a kormány a KLIK-nek, a hétvégén kiderült, ez az összeg nem új forrás, hanem a 2016. évi előirányzott teljes pénzmennyiség egy részének korábban, már az első negyedévben történő felélése, a források időbeli előrehozása. Egyelőre semmilyen pluszforrás nem látszik az oktatásban.

A tüntető tanárok egyik legfőbb követelése, hogy az oktatásokra szánt források érjék el az ország GDP-jének hat százalékát. Bár az nem egyértelmű, hogy ez a beruházásokkal együtt értett források összessége vagy csupán a működési költségek finanszírozásának hat százalékra emelése, a jelenlegi előirányozás szerint egyik mutatóval sem érjük el a kért szintet...

ITT OLVASHATÓ

AZ ORVOSBÁRÓKRA MEGY EL A PÉNZ - MI A BAJ A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGGYEL? - 1.RÉSZ

INDEX GAZDASÁG
Szerző: Lantos Gabriella
2016.04.08.


300 000, 500 000, 700 000 Ft. Az érdekvédők szerint ez lenne a méltányos orvosfizetés, a jelenlegi 150 000, 200 000, 300 000 Ft helyett. Sokak szerint ez irreális, nincs ennyi pénz a magyar egészségügyben. Pedig van, csak ahhoz több lépcsőben és jelentősen át kell alakítani a kádárizmusból itt maradt, harminc-negyven éve változatlan elvek szerint működő orvoslást. Le kell számolni a tévhitekkel és mítoszokkal, amelyek elfedik a valódi problémákat. Például azzal, hogy kevés az orvos, mert ez nem igaz. Nem az orvos kevés, hanem a nővér, ezért az orvosok végzik el a kvalifikálatlanabb munkákat is, a magyar átlagbér környéki fizetésért. De persze nem ebből élnek, hanem abból a plusz 150 milliárd forintból, amit magánrendelésen vagy hálapénzben keresnek hozzá. Már akinek jut belőle. Mert az orvosbárók által működtetett kórházi hűbérbirtokok az ésszerű egészségügy paródiái. Száz éve meglévő százágyas kórházak vannak szerte az országban egymástól karnyújtásnyi távolságra, így minden orvosbárónak jut egy műtő vagy egy osztály. Rájuk megy el a pénz, ahelyett, hogy az egészségügyben dolgozókat fizetnék meg belőle.
          
Az általános vélekedés az egészségügyről ma az, hogy a problémák oka az orvosok alacsony fizetése, ami az orvosokat arra készteti, hogy külföldre menjenek dolgozni, emiatt aztán itthon kevés marad belőlük. E vélekedés alapján a megoldás tehát az, hogy fizessenek többet az orvosoknak, akkor ők itthon maradnak, így lesz elegendő orvos. Sajnos azonban a probléma nem pontosan ez. Ezért tehát a megoldás sem ennyire egyszerű...

ITT OLVASHATÓ

SÁPADT KIFLIK BOLTÜNNEPRE

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.04.17.


Ilyen sápadt kifliket is rég láttam már!
Ebben a kis boltban mindig kiváló az árú, de ma, a vasárnapi üzletnyitás országos ünnepén szégyenkezve tördelte a kezét a boltos: ilyet hoztak, ő sem érti, miért.
Ez a kis üzlet a tizenkét bünti hónap alatt is nyitva tartott vasárnap. Tehette, hiszen az egyetlen eladó maga a tulaj, s az ő lelki üdvéért nem aggódtak az ájtatosok.
Volt is forgalma szépen az elmúlt időszakban. Ráadásul úgy néz ki, hogy a vasárnapi vásárlók nagy része továbbra is kitart mellette.
Csakhogy a kiflik sápadtak, s ő nem tudja, miért…
– Miért, miért? – tör elő cinikus énem. – Mert azt ugyan a jelek szerint néhány nap alatt meg lehet tenni, hogy a parlamenten átgyűrjenek egy törvénytervezetet, amit a házelnök nyomban szignál és lóhalálában küldet fel a várba a köztársasági elnökhöz, ő pedig kezét-lábát töri, hogy ellenjegyezze, s még a Magyar Közlönybe is berakják szombatig, ami ugye a hatályosulás feltétele, csakhogy a neheze ekkor jön.

ITT OLVASHATÓ

EGZOTIKUS OFFSHORE - PARADICSOMOKBA VEZETNEK A FIDESZES SZÁLAK

MUTYIMONDÓ
Szerző: Mutyimiondó
2018.04.18.


Különös izraeli cégháló ingatlanüzletei Budapesten (Átlátszó)
Egzotikus offshore-paradicsomokba vezetnek a fideszes szálak (Index)
180 milliót is kaphat Mészáros Lőrinc földvásárló ügyvédje a MÁV-tól (444)
Ha van három perced:
Különös izraeli cégháló ingatlanüzletei Budapesten
Az Arie Yom-Tov izraeli tulajdonoshoz köthető ingatlanügyekkel foglalkozó cégháló sikertörténete már a kilencvenes években kezdetét vette és természetesen egy politikus, a volt szocialista Erzsébetvárosi alpolgármester, Fürst György barátságával kezdődött. Yom Tov nevéhez és az izraeli befektetői körhöz köthető többek közt a VII. kerületi bulinegyed kialakítása és a Kodály köröndi leégett paloták is. (Átlátszó)
Egzotikus offshore paradicsomokba vezetnek a fideszes szálak
Ciprusi, belize-i és seychelles-i cégek tűnnek fel a fideszes képviselő és ex-kormánybiztos Kerényi János környezetében. A politikus a Fidesz közép-magyarországi regionális igazgatója és országgyűlési képviselője. Az ő körzetébe tartozik többek között Kecskemét is, ahol 2014-ig az a Horváth Zsolt volt a párt egyik parlamenti honatyája, aki saját névvel bukkant fel a Mossack Fonseca panamai offshore-paradicsomból kiszivárgott adatai között.  (Index444)
65 százalékos kedvezmény a Pintér-közeli ingatlangyűjtőknek
Újabban két Szerb utcai ingatlanról derült ki, hogy azokat Rogán polgármestersége alatt Pintér Sándor belügyminiszter volt üzletfele, Rack László hatalmas kedvezménnyel vásárolta meg. 2006-ben Rack két, összesen 321 négyzetméteres ingatlant vásárolt meg mindössze 40,6 millió forintért, 127 ezer forintos négyzetméteráron. Az előző években az ingatlanmutyi-sztorikban a bérlői kedvezmény 30 százalék volt, de a Szerb utcai ügyben ez most 65 százalékos. (Átlátszó)
180 milliót is kaphat Mészáros Lőrinc földvásárló ügyvédje a MÁV-tól
Az Együtt közérdekű adatigényléssel megtudta, hogy Vörös József ügyvéd 2015-ben 3 évre kötött szerződés a MÁV-val különböző feladatokra, melynek keretösszege évi 50 millió forint plusz áfa és plusz 20 százalék opció. Vörös továbbá a Puskás Akadémia elnökségi tagja, a Mavir igazgatósági tagja, illetve ő képviselte Mészáros Lőrincet a székesfehérvári földárverésen is. (444)


ITT OLVASHATÓ

MIÉRT NEM SZERETEM A "SPIRITUALIZMUS" SZÓT?

ATEISTA KLUB
Szerző: Brendel Mátyás
2016.04.18.Igazából persze nem az fontos, hogy én nem szeretem ezt a szót, hanem az, hogy mi a baj vele. Egész egyszerűen az, hogy ennek a szónak a jelentése még az emberi nyelvek esendőségéhez képest is igen kevésé meghatározott, és sokértelmű, és ezért vissza szoktak vele élni. Az egyik jelentése mindenképpen kapcsolódik a vallásossághoz, a hithez, a transzcendenshez, míg más jelentések nem kapcsolódnak. Ezáltal a hívők eme szóval össze tudják mosni a vallást a nem vallással. Sok olyan pozitív, és fontos jelenséget sajátíthatnak ki maguknak, amely vallás nélkül is létezik, és ezzel akarják alátámasztani a hitüket.
A "spirituális élmény" kifejezést sokszor használják ateisták is, és ekkor nincs köze semmi transzcendenshez. Olyankor szokták ezt a szót elővenni, amikor valakinek emelkedett élménye van, amikor túláradnak az érzelmei. Sokan úgy fogalmaznának, hogy más tudatállapotban vannak, de azt gondolom, ez általában túlzás, hiszen ilyenkor is képesek vagyunk normálisan gondolkodni. Talán sok szokatlan gondolatunk van, talán az érzelmeink túl is csordulnak, de azért ez még nem kontrollálatlan, és tudatunknál vagyunk. A kontroll némi lazulásáról van csupán szó.

ITT OLVASHATÓ

HA GYURCSÁNYÉK VIDEOJA A VALÓSÁG, AKKOR LŐTTEK MAGYARORSZÁGNAK

24.HU - BELFÖLD
Közzétette: Gyurcsány Ferenc
2016.04.17.

Melodikus zongoradallamok csendülnek fel, majd egy búgó férfihang közli: Gyurcsány többet költött az egészségügyre.
Elképesztően drámai videót készített és tett fel a Facebookjára a DK vezére, Gyurcsány Ferenc.
A klip szomorú zongorás aláfestéssel az egészségügy gyatra helyzetét járja körül, megjegyezve, hogy bezzeg a kivételezett fideszeseknek magasabb szintű magánellátás jut és a felcsúti focipályát is jobban kifűtik, mint a kórtermeket.
Szomorú kiscica azért még kellett volna a videóba.

ITT OLVASHATÓ ÉS LÁTHATÓ

A TÖNKREVÁGOTT ORSZÁG

MOST & ITT
Szerző: Föld S. Péter
2016-04.18.


EDUA RAJZA
Fűben-fában ellenséget látnak.
Mostanában főleg a fákat utálják. Nagyobbak náluk, ezért a saját kicsiségükre és kicsinyességükre emlékeztetik őket
Vasárnap délután társaságban voltam. Elég nagy és elég jó társaság jött össze: sok ezer honfitársammal együtt meneteltünk. A Dohány utcai zsinagógától indultunk és a Szent István-bazilikáig vezetett az utunk. A József nádor tér mellett elhaladva, megdöbbenve láttuk, hogy milyen tar lett a tér. Kivágták a fákat. Tudtuk eddig is, de most sokan láttuk egyszerre.
Kivágják a fákat hamarosan a Római parton is. Sajtóhírek szerint utóbbi helyszínen 1500 fának kell meghalnia, csak azért, mert a főpolgármester mobilgátat szeretne építeni.

ITT OLVASHATÓ

A PÉNZ CSINÁLÁSA - FELCSÚTI TANFOLYAM

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2016.04.18.


De mondhatnánk akármilyen fideszes taknyot is

A legfrissebb felmérések szerint négy és félmillió olyan töketlen honfitársunk van, aki képtelen megállni a saját lábán, mert az Isten pénze nem elég neki, ugyanis két lapáttal szórja hó közben a lehető legnagyobb, elöljáróink számára elképzelhetetlen luxusra, úgymint csirke farhát – vagy uram ne hagyj el, egyenesen csirkeláb – esetleg még tescós parizer meg ilyenek. Nem tudják már a népek, mit csináljanak jódógukban.

Azonban élhetetlenek ezek, és hónap nem telik el, hogy annak végén ne visongnának, mert nincs nekik egy büdös vasuk se. Ideje jött el tehát annak, hogy beiratkozzanak Felcsútra, a PAFC nevű láblabda csapatot működtető gazdasági társasághoz a tanfolyamra, hogyan is kell hatásosan a fogunkhoz verni a garast témában, mert ezt ők tudják, nagyon tudják. Soha nem látott eredményeket produkáltak ugyanis a világ közepén ugyan, de mégis csak egy lófasz faluban a ganaj sűrűjében...

ITT OLVASHATÓ

REFORMER

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE - VISSZHANG
Szerző: Angyal Ádám
2016.04.15.


...Személyiségét a következő profil foglalja össze. Passzióból politizál. Kihasználja a hatalom minden lehetőségét, mint kártyás, aki nyerni akar, akár cinkelt lapokkal is. Nem érdekli, ha lebukik, mert a visszaéléstől, hazugságtól maga alkotta rendszere felmenti. Nincs impeachment veszélyérzete. Ehhez szabályokat gyárt, híveket toboroz, udvartartást és intézményeket tart fenn, önfelmentő elméleteket hirdet. Világmegváltó eszmékkel kacérkodik. Úgy véli, küldetése emberfeletti, de pusztán praktikus okokból mégis a földön kell járnia. Azt sugározza, hogy történelmet ír.
 
Főműve a zártkörű pénzcsinálás komplex törvényesített rendszere. Ennek az apokrif kódexnek a legfontosabb fejezetei a következők: túlárazás és visszaosztás, megvesztegetés, kartelezés, versenytársak kizárása, presztízsberuházások, ingyen források felszippantása, adózás és elszámolás elkerülése, titkosítás, kedvencek kijelölése, szimpátia elvű diszkrimináció, off­shore pénzmosás, felbujtásos kivételezés, adókedvezés és büntetés, érintettség eltusolása, közjavak kótyavetyéje stb.
 
Legnagyobb élvezete: hatással lenni másokra és az eseményekre, ettől boldog. Mindennapi ténykedése a megnyilvánulás, amelyet hazafias és keresztény csomagokban árul. Célközönsége a magyar emberek, akik legfőbb hivatkozási alapjául szolgálnak. Közben a világra is kacsint, mintha példát mutatna másoknak. Tudja, hogy – akárcsak Machiavelli fejedelme – romlott, de nem tud szabadulni késztetéseitől. Lételeme a harc, célja a küzdelem, mint valami Lucifernek. Ha nincs kivel vagy miért csatázni, akkor teremt magának ellenségeket. Szívesen oktatja európai partnereit is, bár a brüsszeli továbbképző tananyagát nem olvasta.
 
Nincsenek morális vagy ideológiai korlátai. A látszat végett akár tisztességes is, ha ezt tartja célszerűnek. Érzelmei elragadják, bosszúálló, nem felejti el a sérelmeket. Barátait futóhomokon tartja nyilván. Fertőző moral insanity. Eszmék és téveszmék garmadájából válogatva rántja elő azt, ami éppen beszédéhez, érdekéhez vagy annak magyarázatához a legjobban illik. Nem okoz gondot ellentmondani korábbi önmagának. A politikai infláció és sznobság haszonélvezője. A korrektség szó hallatán libabőrös lesz, kivált, ha az politikai...
 

ELSZÁMOLTATÁS

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.04.18.


Addig a pontig nagy az összhang az ellenzéki térfélen, hogy a Felcsúti Gazember bukása után szükség lesz elszámoltatásra. De persze abban is látszólag egyhangú a kórus, hogy buknia kell. Csakhát az ördög mindig a részletekben vigyorog.

Múltkor már írtam a Rezsimbuktatás létező forgatókönyveiről, meg a közöttük levő föloldhatatlan ellentmondásról. Javaslom újraolvasni (katt ide), mert az elszámoltatásról szóló rész is érthetőbb lesz. Bár első ránézésre ez is oly egyszerűnek tűnik: ellopták az országot, visszavesszük, börtönbe velük, slussz, mehet az életfogytos fegyház, azon nem fogunk összeveszni, hogy Sopronkőhida, vagy a Csillagbörtön legyen a Vérnarancsok végleges otthona. A gond megintcsak ott kezdődik, hogy választás, vagy forradalom útján kerül eltakarításra a Rezsim. Diktatúrát ugyan választáson sosem takarítottak el, de most legyünk álnaivak, és tegyünk úgy, mintha. Tessenek parancsolni, ínyencfalat a választási győzelemben reménykedőknek: a Szabó feltételes módban hajlandó erről is írni. Na, de eddig tartott az öröm, mert aztán jól megnyertük a választást, és akkor szembesülünk pár aprósággal. Legelőször is legyünk roppant nagyvonalúak megunkhoz, tételezzük föl, hogy a Rezsim annyira hülye, hogy megenged egy választást a két szép szemünkért, és ráadásul azon kétharmaddal nyerünk...

ITT OLVASHATÓ
 
 

FILM A NEPÁLI SERPÁK TRAGÉDIÁJÁRÓL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.04.18.


Ilyenkor tavasszal nagy a sürgés-forgás a Mount Everesten. A bázistáborban serpák állítják a sátrakat az idén nyáron várható 30 expedíció számára. Mások utat vágnak a bázishoz, ami kemény munkát jelent a 2015. áprilisi földrengés okozta egyenetlenségek miatt.

2014 áprilisában is keményen dolgoztak. 18-án reggel 6 órakor a hegyi vezetők köteleket rögzítettek a sziklafalakon, amikor hatalmas jégtömbök váltak le és lavinát indítottak el. A tragédiában 14 serpa halt meg.

A bázistáborban jelen volt két tv-s csapat. Az egyiket Jennifer Peedom ausztrál rendezőnő vezette, aki dokumentumfilmet akart készíteni a serpákról, a másik a Discovery Channel volt, amely filmezni akarta egy extrém hegymászó szárnyas repülését.

Peedom filmje elkészült, április 18-én adja a Discovery. Serpa címmel idézi fel a szörnyű pillanatokat.. De mutatja azt is, hogy milyen fontos munkát végeznek ezek a fáradhatatlan hegyi vezetők olyan területen, amely aranyat ér Nepálban és nekik is,  mivel keresetük eléri a helyi átlag 50-szeresét is...

ITT OLVASHATÓ

SCHIFFERBŐL HIÁNYZIK A X FAKTOR

KÉNYSZERBAGOLY BLOGJA
Szerző: Kényszerbagoly
2016.04.18.


Schifferből hiányzik az X faktor. Nem az énekesi, hanem az erkölcsi. Ha csak hamiskázna valamelyik kereskedelmi csatornán kevesebb galibát okozna idehaza, mint így, hogy természetvédőből, pechünkre -eredeti elhatározását sutba dobva- politikusi pályára adta a fejét. Eddig is "elévülhetetlen érdemei" voltak Kávé 2014-es kétharmadában, és a demokratikus ellenzék szétzilálásában. Most pedig, amikor a magyar emberek félázsiai álmukból ismét ébredeznek, és hívei Kávét már jobbnak látják kilopni a nyilvánosság elől, Andris ismét segít.

A 2015 nyarán bekövetkezett fidesz népszerűségvesztést, csak a mesterségesen szított félelemmel és az idegengyűlölet felkorbácsolásával sikerült megállítani. Ekkora minden harmadik narancsszavazó elfordult a párttól. Mióta egy nagy ketrecben élünk, a pengekerítésektől már nem lehet étlen-szomjan, WC, és tisztálkodási lehetőségek nélkül felutaztatni a fővárosba a hazánkon átvonulni akaró menekülőket, mint anno a tikkasztó nyári melegben. A borzalom Röszkére korlátozódik. A pánikbarométer esik, a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók nyitogatják a lakosság szemét, a lopásbarométer szétrobbantotta az üvegplafont. A hazai beruházások 97%-át az EU. finanszírozza, a haveri kör meg gondoskodik róla, hogy mindez ne látszódjék kinn a placcon. Pénzből annyit kaptunk -arányosítva-, mint amennyiből a Marshall-segély jóvoltából a háború után Ausztria talpra állt, mi mégis félmillió éhező gyerek, kétmillió szegény országa lettünk...

ITT OLVASHATÓ

POKOLBA A CSUKLÓZTATÁSSAL

CSEPELIEK BLOGJA
Szerző: csú
2016.04.18.


Magyarországon senkit sem lehetne úgy csuklóztatni, ahogyan ma a kormány a vállalkozókkal és az alkalmazottaikkal teszi.
A miniszterek és államtitkárok gyülekezete nem érné fel ésszel, mit jelent egy a döntés a kereskedelemben dolgozók családjainak? Ha így van, alkalmatlanok, és ez még a jobb verzió. Pedig jó pár éve mantrázzák az érintettek: kiszámíthatatlan politika mellett nincs tisztességesen, jól működő üzlet. Ahogy ezt a vasárnapi boltzáras sztorit elintézték a jobban teljesítők, az nemcsak arra bizonyíték, hogy a kisemberek és a kisebb és nagyobb vállalkozók sorsa sem érdekli őket, hanem arra is, hogy képtelenek lennének egy vállalkozást sikerre vezetni.
Még soha életükben nem írtak egy üzleti tervet, nem alkottak cégstratégiát. Ellenkező esetben az egész országot érintő kérdésekben nem Orbán Viktor egyszemélyi döntése érvényesülne. Pokolba az üzleti tervvel? Minek? Ha csinál is valaki, akkor
módosíthatja havonta...

ITT OLVASHATÓ