2020. december 14., hétfő

LEPIHENNI MELLETTÜK - MEGHALT BERGENDY ISTVÁN

NÉPSZAVA
Szerző: HEGYI IVÁN
2020.12.14.A szaxofonos, klarinétos, zeneszerző életének 82. évében halt meg, a koronavírus-fertőzés szövődményeinek következtében.


Ott volt minden kilométerkőnél. A Holéczy zenekarban, a Budai Ifjúsági Park megnyitóján, a dzsesszklub megalakulásánál a belvárosi Dália presszóban, a gyógyszerészek bálján, a Táncdalfesztiválok hajnalán, a koktélhajón, Mátray Zsuzsától Korda Györgyig szinte valamennyi énekes rádió- és lemezfelvételén. Szaxofonon muzsikált, ám minden hangszeren játszott. Zenekara számait mindig ő konferálta, s egy ízben így jellemezték: „Hazánk legjobb disc-jockey-ja.” Még kritikát is írt az amatőr bandákról a hatvanas évek közepén, miután saját csapata nevét Ifjúsági Jazz együttesről Bergendyre változtatta: „Zenei felkészültségük nagyon gyenge, a dilettantizmus jellemzi. Ez a big beat-stílus primitívségéből adódik.”

Ám az igazi népszerűséget, amire Bergendy István mindig is olyannyira vágyott, a svájci vendéglátózás utáni hazatérés és a Latzin, Demjén kettős leigazolása hozta meg. A Parkban még Demjén nélkül ment a Dizzy, a Tip Toe vagy az Aquarius, amelyet „tánczene” megjelöléssel adott ki a hanglemezgyártó vállalat, ám a címe már az volt: Beatablak. S hetven szilveszterén, amikor három üres perc maradt éjfélig, így szóltak a zenekarnak, hogy élőben töltse ki a Himnuszig hátra lévő időt, majd milliók fülébe mászott a Mindig ugyanúgy, kezdetét vette a Bergendy együttes aranykora. A Te vagy a lexebbet és a Zime-zumot a Fázom, a Jöjj vissza, vándor, a Jelszó: love, szeretet, a Darabokra törted a szívem, a Lepihenni melletted váltotta fel, s a Ganz-MÁVAG kultúrotthona előtt hetente rendszerint annyian maradtak kinn, mint ahányan befértek. Az E épület 1971-es karácsonyán a Syrius és a Bergendy István, Bergendy Péter, Debreczeni Csaba, Demjén Ferenc, Hajdú Sándor, Latzin Norbert, Oroszlán György csúcsösszetételű Bergendy játszott – lenn a bárban meg a Sakál Vokál domborított –, majd a miskolci rockfesztiválon a Bergendy volt az utolsó fellépő mint az akkori idők első számú zenekara...

PÉNZT KAPUNK AZ ÁLLAMTÓL, HA GONDOSKODUNK MAGUNKRÓL - MOST ÉRDEMES RÖVID ÉS HOSSZÚ TÁVRA IS FÉLRETENNI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: L.J.
2020.12.14.


Az elmúlt hónapokban felértékelődött az öngondoskodás szerepe a koronavírus-járvány okozta gazdasági bizonytalanság miatt. Nőtt a megtakarítási hajlandóság azok körében, akik félre tudnak tenni. Az alacsony kamatkörnyezetben ugyanakkor érdemes kihasználni, hogy az állam az adónk 20 százalékával is támogatja, ha félreteszünk a nyugdíjas éveinkre vagy az egészségünkre.

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság mindennél jobban megmutatta, mennyire fontos, hogy anyagilag ne kerüljünk kiszolgáltatott helyzetbe. Az öngondoskodás szerepe felértékelődött, egyre többen gondolják át, mit tehetnek az anyagi biztonságuk érdekében. A bizonytalanság felhívta a figyelmet a pénzügyi vésztartalékok fontosságára, de a hosszabb távú megtakarítás is előtérbe került, megnőtt a pénzügyi tervezés iránti igény is.

Bár az elmúlt hónapokban a járvány hatására a háztartások harmadának romlott az anyagi helyzete, a lakosság egy része továbbra is képes megtakarítani. Évek óta tartó tendencia, hogy egyre többen készpénzben tesznek félre; újabb és újabb rekordokat dönt a készpénzállomány, és a lekötetlen betétek is csúcsra járnak. Emiatt szeptember végén már több mint 13 ezer milliárd forint hevert parlagon...

DÖNTÖTT A FIDESZ: A KORMÁNYTAGOK TOVÁBBRA IS ELFOGADHATNAK HÁLAPÉNZT

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.12.14.


Leszavazta egy héttel ezelőtt a Fidesz azt javaslatot, hogy a kormánytagokat nagy értékű luxusajándékokkal megtaláló nagyvállalkozókat öt évre zárják ki a közbeszerzésekből. A javaslatot Szél Bernadett független képviselő nyújtotta be, azt követően, hogy a nyáron Szijjártó Péter, máig tisztázatlan anyagi forrásból, egy Fidesz-közeli nagyvállalkozó, Szijj László luxusjachtján nyaralt a családjával.


Az eset már csak azért is nagy port vert fel, mert Szijjártó külügyminiszter a fizetéséből nem engedhette meg magának ezt a luxust. A Szijj László hajójához hasonló értékű vizijárgányok heti bérleti díja ugyanis hozzávetőlegesen 60 millió forint, és ennyi pénze hivatalosan még az amúgy jól kereső, és sok béren kívüli juttatást – rendőrségi helikopter használata, stb. – élvező külügyminiszternek sem lehet.

Felvetődött egy másik opció, miszerint Szijj vállalkozó ajándékba adta a nyaralást a külügyminiszternek és családjának, esetleg nem ajándékba, hanem jelentős kedvezménnyel, ám ebben az esetben korrupcióról kellene beszélnünk, lévén Szijj László a NER egyik nagy kedvezményezettje, zsíros állami megbízások nyertese...

SZABAD SZEMMEL - KARÁCSONYI AJÁNDÉK MERKELNEK A JOGÁLLAMI KOMPROMISSZUM - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.12.14.


Euronews


Hegedűs Dániel szerint az EU-csúcson kialkudott jogállami kompromisszum megmentette Merkel politikai örökségét, így karácsonyi ajándék a kancellárnak, valamint a soros német elnökségnek is, nem csupán a nehéz gazdasági helyzetben lévő déli országoknak. A német Marshall-alapítvány Közép-Európa szakértője úgy látja: Berlin hírnevét megtépázta volna, ha a magyar és a lengyel vezetés ragaszkodik a vétóhoz, és a miniszterelnök politikai hagyatékára nem vetett volna jó fényt, ha továbbra is igyekszik megbékíteni a két önjelölt autokratát, Orbánt és Kaczynskit.

A budapesti és varsói blokád láthatóan megváltoztatta az európai politikai hangulatot. A 25-ök meglepően egységesek maradtak és főleg Hollandia, illetve az északi tagok, továbbá az EP elszántsága afelé tolta Németországot, hogy adja fel békülékeny álláspontját. A vége az lett, hogy a két illiberális rezsim elállt a vétótól. A többiek viszont nem tettek semmiféle lényeges engedményt nekik. Csupán késik az új rendszer hatályba lépése és némiképp szűkül a szabályzás alkalmazásának köre.

Viszont ily módon még egy vagy két zavartalan év jut a magyar és a lengyel vezetőnek, Orbán esetében pont a választások előtt.

Ugyanakkor nem igazolódtak be azok a magyar és lengyel értesülések, hogy a mechanizmus nem vonatkozik a nemi kisebbségekkel, illetve a bevándorlással összefüggő ügyekre. Pedig az nagy ajándék lett volna Budapest és Varsó számára, alighanem mindkettő alaposan ki is aknázta volna a hazai propagandában. Viszont hogy a vártnál sokkal hamarabb beadták a derekukat, abba jócskán belejátszotta a fenyegetés, hogy kimaradnak a segélycsomagból.

Nagy lecke a tagállamoknak és az európai intézményeknek, hogy megfelelő politikai és gazdasági eszközökre van szükség az olyan tekintélyelvű rendszerekkel szemben, mint Magyarország és Lengyelország. Ez esetben a körülmények folytán így is mindenki számára elfogadható kompromisszum született. Hála főleg a megingathatatlan holland és EP-álláspontnak.

Berlin egyúttal megmenthette az arcát, hiszen az elején igencsak felvizezett javaslattal rukkolt ki. Orbán és Morawiecki stratégiai hibát követett, amikor nem ment bele. A mostani egyezséggel sokkal kevesebbet nyertek. Viszont a német indítvány felvetette a gyanút, hogy Merkel kész bármi áron megbékíteni a két renitens kormányt. Az ügylet azonban nem törli, hogy Merkel egy évtizede támogatja Orbánt, ily módon lényeges felelősség terheli az unió jelenlegi intézményes válságáért. De az örökségét nem árnyékolja be, hogy a végén még egyszer vastagon letette a garast a szervezet autokratái mellett.

Ezzel együtt paradox, hogy éppen a német elnökség alatt álltak először sarkukra a tagok és megvonták a határt Merkel kedvenc autokratái számára.

Neue Kronen Zeitung

Rossznak tartja a Brüsszelben tető alá hozott kompromisszumot az osztrák bulvárlap vendégkommentátora. Christian Baha, aki a tőzsde és a nemzetközi pénzügyek kiváló ismerője, továbbá egy befektető cég alapítója, kerek-perec kimondja, hogy bejött a magyar-lengyel zsarolás. Színjáték zajlott a konferencián, mert Budapest és Varsó gátolta mind a költségvetés, mind az újjáépítési csomag jóváhagyását. Nem akart ugyanis belemenni a reformokba, noha a két terv igencsak sok pénzt irányzott elő számukra.

Ebben a helyzetben Merkel és a többiek összehozták az előnytelen megállapodást, amelynek a lényege, hogy időt nyernek. Ahelyett, hogy ragaszkodtak volna a jogállami elvekhez. Úgy hogy a két miniszterelnök dörzsölheti a tenyerét, és folytathatja tovább viselt dolgait. A mottó: Mindenki egyenlő, de mi még egyenlőbbek vagyunk.

A koronaválság kíméletlenül megvilágította az EU gyengéit. Az államadósság 60 %-os felső határát már a járvány előtt is alig vette valaki komolyan. A csődben lévő déli tagok nem hajlandóak komoly változtatásokra. A nettó befizetők hagyják, hogy a keleti jogsértők akarata érvényesüljön. Meg kellene csinálni az Európai Egyesült Államokat. Ha másként nem megy egyes ország kihagyásával. Minden más csupán pazarlás volna. Az idővel, de főleg a pénzzel.

FAZ

Még nem világos, hogy Fidesz helyzetét mennyire viseli meg Szájer szexbotránya, mindenesetre az ellenzéknek úgy jött, mint egy falat kenyér. Nem véletlen, hogy ezek a pártok most képmutatást és hazugságot hangoztatnak, hiszen azért nem sűrűn esik meg, hogy egy politikus belebukik egy meleg tömegszexbe. Ha mondjuk, ugyanez a jó 20 ember szórejtvénnyel foglalta volna el magát, akkor is jár nekik a büntetés a gyülekezési korlátozások megsértések folytán, csak akkor a kutyát nem érdekelte volna.

De így teljesen jogos, hogy Szájer politikai pályafutása véget ért az ereszen. Hogy ne így legyen, ahhoz túlságosan fenyegetőek a politikai kihatások, illetve pikánsak a körülmények. Orbán előtt persze nem volt titok, hogy a Fidesz társalapítója meleg. Ugyanakkor a jelek szerint a kormányfőnek sem árulta el, amikor közölte lemondását, hogy igazából mi történt vele. Ezért engedte el azután gyorsan a kezét a miniszterelnök, aki pedig minden szálat mozgat.

A Fidesz a hasonló Borkai-botrányban egyszer már pórul járt. A mostani eset azért igen kellemetlen számára, mert azt hirdeti, hogy védi a hagyományos házasság és család fogalmát. Ennek megfelelően éppen az alaptörvény módosítására készült. Ugyanakkor a hatalom emberei túlléptek azon, hogy itt egy heveny melegbuli húzódott meg a háttérben. Az ellenzék sajtó viszont annál inkább részletezte, ami amúgy rávilágít arra, hogy érvényesül a médiaszabadság.

A hatalompárti szerkesztőségek a jelek szerint nagy gondban vannak, ha nem kapják meg az eligazítást, hogy miként járjanak el az adott ügyben. Az viszont hivatalos részről bizarr elmélet, hogy külföldi titkosszolgálatok mesterkedéséről van szó, mondván, hogy így próbálták sarokba szorítani az országot a pénzügyi csomag miatt. Ezzel szemben megalapozottnak tűnik az a vélemény, miután eddig csak Szájer neve került nyilvánosságra a szeánsz közreműködői közül, hogy több tagállam is éppen a két országgal kialakult feszültség miatt szentelt ekkora figyelmet a történteknek.

Semjén Zsolt kijelentette, hogy a baj az, ha valaki a bűnt erénynek tünteti fel, és fordítva. Nem lehet megmondani, hányan támogatják ezt a logikát, illetve hogy felfogják-e. 

Neue Kronen Zeitung

Orbán Viktor úgy gondolja, hogy fölényesen győzött Sorossal szemben a kompromisszumos EU-megállapodás után. Ujjongó jelentésében nem tudta megállni, hogy megint csak ne üssön egyet oda a milliárdosnak, akit Magyarország ellenségének tart. Kijelentette, hogy az unió megőrizte egységét és nyert, az üzletember ugyanakkor vesztett. Úgy hogy legfőbb ideje volna hazaküldeni Amerikába a világ legkorruptabb emberét, akinek be kellene fejeznie ámokfutását. Arra reagált, hogy előzőleg Soros csalódottságát fejezte ki a költségvetési egyezség miatt.

A viszály még a menekültválságig nyúlik vissza. A kormányfő – minden bizonyíték nélkül – azt veti honfitársa szemére, hogy tömegesen akar behozni migránsokat a földrészre, mert az a szándéka, hogy megváltoztassa Európa demográfiai összetételét. A jelentés hozzáteszi, hogy a magyar és a lengyel vezetés lyukra futott az unióban, az igazságszolgáltatás és a jogállam elleni számtalan túlkapással. Pont ezért határozták el a múlt heti csúcson a jogállami mechanizmust. Magyarország és Lengyelország visszavonta a vétót, de a Bizottság hangsúlyozza, hogy cserében nem adott semmiféle lényegi engedményt, és hogy a szabályozás a jövő évtől mindenképpen életbe lép.

Daily Telegraph

Az unió engedett a magyar és lengyel zsarolásnak, Merkel szégyentelenül feladta a közös értékeket, amikor igazodott a két államhoz, amelyet pedig nagyjából már nyugodtan lehet gengszternek minősíteni. Ám ez nem jelenti azt, hogy a kancellár belemenne hasonló ügylet be Brexit kapcsán is. Így látja a kifejezetten Európa-ellenes lap, amely hozzáteszi, hogy a kormányfő asszony és brit kollégája vitájában a politika kerekedett felül a gazdasággal szemben. És szavakban már mindkét fél annyira elkötelezte magát, hogy onnan csuda nehéz visszaevickélni.

A tavalyi választási siker után Johnson fürdött a dicsőségben. Az ígérte, hogy az ország hatalmas fejlődés előtt áll, miután visszanyeri szabadságát. Na, ebből nem lett aztán semmi sem. Jött a ragály, a gazdaság összeomlott, az adósságok az égbe szöktek. És szó sincs szabadkereskedelmi egyezményről az EU-val, miközben a 12. órában vagyunk. De az utolsó pillanatban még megszülethet a deal, amelynek révén mindkét fél így vagy úgy mondhatja, hogy győzött.

A gond ott van Johnson soviniszta stílusával, hogy abban nem fér bele a kiábrándulás. Nem mondhatja, hogy kénytelen elfogadni olyasmit is, amit nem akar. Ezért bármiféle megállapodás szükségképpen csak rossz lehet. Viszont ha káosz lesz a kikötőkben és a piacokon, azért csakis Brüsszelt fogja okolni. Ugyanakkor maximális dicséret illeti a Bank of England kormányzóját, amiért kimondta, hogy a rendezetlen kiválás hosszabb távon nagyobb károkkal jár, mint a Covid-19. Annál is inkább, mert a City elveszti kulcsszerepét Európában.

Guardian

Joe Biden helyre akarja állítani a „szabad világ” szövetségét, ám ezzel az a baj, hogy életre hívhatja a gonosz új tengelyét, amely sokkal veszélyesebb lesz, mint az eredeti. Az persze dicséretes, hogy az új elnök vissza kívánja szorítani az elnyomó, tekintélyuralmi rezsimeket, az erős embereket, csakhogy ebben bőven van kockázat. A terv mindenekelőtt Oroszország és Kína ellen irányul, de elidegeníthet olyan partnereket, mint India, Törökország és Lengyelország. De egyébként is kudarcra van ítélve.

A gond ott kezdődik, hogy a szabad világ fogalma a hidegháborúból származik, mára elvesztette létjogosultságát. Kína nem veszélyezteti a világ biztonságát, ahogyan az a Szovjetunió tette. Részéről az alapvető kihívás sokkal közvetettebb, erkölcstelen és sokrétű. Technológiai, kereskedelmi és demokrácia-ellenes értelemben egyaránt. Mára azonban már vége a magányos szuperhatalomnak, megrendült az egypólusú világ.

A gyenge és megosztott Európa persze támogathatja Biden elképzelését. De itt a bökkenőt az jelenti, hogy egy közelmúltban napvilágot látott értékelés szerint Magyarország immár nem demokrácia, hanem választási tekintélyuralmi rezsim. Lengyelország pedig semmibe veszi a bíróságok függetlenségét, továbbá az abortusz jogát, ez pedig nehezen egyeztethető össze a liberális értékért meghirdetett amerikai kampánnyal.

Kína, Oroszország és a többi kitaszított abban bízik, hogy a valóság majd észhez téríti az elnököt, még ha az ragaszkodik is az értékekről és jogokról szóló szólamokhoz. Máskülönben csak még nagyobb lesz a megosztottság a világban.

Spiegel

Ismét ezrek tüntettek Varsóban a kvázi abortusztilalom ellen, és a rendőrsorfal ellenére egészen Kaczynski házának közelébe jutottak a tiltakozók. A karhatalom oszlásra szólította fel a tömeget. Az Alkotmánybíróság döntését egyébként a szokásokkal ellentétben még nem hirdették ki, a hivatalos indoklás szerint azért nem, mert még keresik a törvényhozási megoldásokat. A miniszterelnök otthona előtt különben egy napja volt egy másik incidens: elégedetlen gazdák egy leölt disznót raktak le, illetve krumplit és tojást szórtak szét, mert rá akarják kényszeríteni a kormányt, hogy tegyen valamit az agrárárak zuhanása ellen.

AZ ÉVBEN UTOLJÁRA VÁLASZOL ORBÁN A KÉPVISELŐK KÉRDÉSEIRE – PERCRŐL PERCRE A MÉRCÉN

MÉRCE
Szerző: Mérce
2020.12.14.


Ma utolsó alkalommal kell kötelezően, és személyesen, az Országgyűlésben válaszolnia Orbán Viktor miniszterelnöknek az ellenzék képviselői által neki feltett kérdésekre. Témában viszont biztosan nem lesz hiány, egyrészt ismét rekordokat döntöget a Covid-19 járvány halálozási aránya Magyarországon, tovább pöröghet a Szájer-botrány és az EU-s vétó ügye is a parlamentben.

Előzetes jelentkezések szerint Jakab Péter, Szabó Tímea, Vadai Ágnes és Harangozó Tamás is Orbántól fog ma kérdezni. Percről-percre követjük a kérdéseket és a rájuk adott válaszokat is a Mércén...

BLÖFF LEHETETT AZ EGÉSZ – ORBÁN VIKTOR VÉTÓFENYEGETÉSÉNEK HÁTTERE

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2020.12.14.


Ha jogilag nem is, politikai szempontból uniós kilépési nyilatkozattal egyenértékűnek tekintette volna 25 tagállam az uniós költségvetés és helyreállítási alappal kapcsolatban belengetett magyar–lengyel vétót. Visszatekintve egyértelműnek tűnik, amit forrásaink is valószínűsítenek: a fenyegetés a politikai játszma része volt. Blöff, nem pedig komolyan mérlegelt lehetőség. De mi van, ha egyszer a döntéshozók elhiszik saját kommunikációjukat a minket leigázni akaró külső hatalomról? Háttérelemzésünkben bónusz kulisszatitok a múlt heti uniós jogállamisági drámáról: Jarosław Kaczyński Orbán Viktortól kért támogatást koalíciós partnere meggyőzéséhez...

„MIUTÁN BEÖLTÖZÜNK, A BOLONDOK HÁZA FOGAD MINKET” – ÁPOLÓK BESZÉLNEK ÉLETÜK LEGNEHEZEBB HETEIRŐL

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2020.12.14.


Ibolya évtizedek óta dolgozik ápolóként egy kisebb vidéki kórházban. Hozzá van szokva a 12 órás éjszakai műszakokhoz, a legelesettebb emberek ellátásához és az erőszakos, olykor rátámadó betegekhez. Olyan kemény időszaka azonban még életében nem volt, mint az elmúlt hetekben.

Novemberben egy pihenőnapja sem volt, éjszakánként egyedül látott el akár húsz embert. Az osztályán nem kezelnek koronavírusos betegeket, de az átvezénylések és a lebetegedő kollégák miatt harmadannyian dolgoznak, mint a járvány előtt. „Borzasztó, hogy minden nap menni kell” – mondta.

Kimerültsége általános az általam elért közel tíz ápoló között. Az emberhiányból fakadó kizsigereltség, az átvezénylések miatti kiszámíthatatlanság és a körülöttük pusztító világjárvány minden lelki nehézsége mellett árnyékként vetül életükre az az egzisztenciális bizonytalanság, amelybe a politika taszította őket...

MI AZ A JOGÁLLAM?

KANADAI MAGYAR HÍRLAP
Szerző: RÁTESI MARGIT
2020.12.14.


A Szájer-ügy kapcsán érdemes lenne beszélnünk egymással arról: végtére, mi az a jogállam? A konkrét ügyben például tökmindegy, hogy a “többség” mit GONDOL a látott kábszercsomagokról. Jogállamban ez akkor is csak “birtoklás”, nem terjesztés, és az “üzérkedés” se tény, csak feltételezés. Ha kardoskodunk a jogállam mellett, – akkor nem árt, ha tisztázzuk, mit értünk ezalatt. Például azt, hogy az igazságszolgáltatás nem a vádlott SZEMÉLYE alapján ítél, hanem a törvénysértés TÉNYE alapján. Ahogy pár éve a ner jogszolgáltatása börtönre ítélt három személyt – merthogy a mendemondák alapján valószínűsíthető volt a korrupció. Nem Szájer mentegetéséről van szó. DE! A kábszer fogyasztása nem törvénybe ütköző cselekedet jó régóta Magyarországon, csak a terjesztése. 1961 óta meg a homoszexualitás se!!! Szájer bűne nem bíróság előtt ítélhető meg, merthogy a Magyar Köztársaság ellen követte el, az alkotmány egyoldalú kiherélésével! Ezért kell bűnhödnie neki és bűntársainak – ezt ne feledjük! Nem börtönbe zárással, főképp nem a jogállam relativizálásával -, hanem a választások útján az általuk képviselt ordas eszmék elszigetelésével, kártékony működésük megakadályozásával.

Ez két különböző dolog! A “törvények életre hívása” a választások útján megnyert többséggel nem bűn – jog. Az, hogy MILYEN ELVEK vezetik a törvényhozást, az már a törvényalkotó többség akaratától függ, és KIZÁRÓLAG politikai következményei lehetnek – a választások, az irányítás elvesztése. Ez például a jogállam egyik fontos ismérve: nincs bosszúállás, és a vagyonokat is csak akkor lehet konfiskálni, ha bebizonyosodik a törvények megsértése!.
...

ORBÁNI TRIPTICHON: BRÜSSZEL, SOROS, GYURCSÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.12.14.


Európa – már bocsánat, de – szarik rá, hogy a múlt heti brüsszeli döntés után hogyan viselkedik Orbán, mint ahogy eddig se jelentett számára ez központi problémát. Ha a magyar miniszterelnök, vagy a kormány propaganda-gépezete megsértette valamelyik uniós vezetőt, az okozott konfliktusokat, és olyankor Orbánék is megijedtek kissé, de összességében sosem számított, hogy mit is mondanak Magyarországon
.

Most is csak azon lesz legfeljebb kiakadva az Európai Parlament képviselőinek egy része, hogy a Tanács túllépett a hatáskörén, az állam- és kormányfők olyan megállapodást fogadtak el, amely nem egyezik az előzetes elképzelésekkel, olyan időbeli nyereséget biztosít a Fidesznek, amellyel nyugodtan folytathatja eddig politikáját, nagyjából két évig. De felülírni nem tudja majd az egyezséget, legfeljebb egy nyilatkozatban jelzi elégedetlenségét. A magyar miniszterelnök pedig pont ez, amire tojik, a Fidesz-kórus egyszerre fog felhangzani: Soros-ügynökök ülnek a padsorokban. Orbán már régóta tesz az ilyen közleményekre, ő járja a saját útját – mikor, kit maga mellé emelve. Látható, hogy az európai csúccsal kötött kompromisszuma is hová vezetett; eszébe sem jut visszafogni magát, félni a későbbiekben bekövetkező esetleges következményektől – ellenkezőleg. Hatalmas győzelmet hirdetve, úgy viselkedik, mint egy elszabadult hajóágyú; üt jobbra, üt balra, diadalittas győztesként áll ki a Karmelita kolostor erkélyére. Az őt követő csapat már szélsőségesen élteti őt, a nevetségességig fokozva szerepét. Orbán pedig, ezt – érzékelhetően – nem csak tűri, szereti is.

Az Európai Uniót ez a fajta győzelmi mámor, a szándékainak sajátos, és ellenkező módon való értelmezése nem zavarja különösebben; csináljanak immár a magyarok, amit akarnak. Bármennyire is undorodtak a lengyel-magyar páros zsarolásaitól, mégis inkább elfogadták Angela Merkel kompromisszumos javaslatát. El hát, hisz' a legtöbb ország súlyos gondokkal küzd – a járvány szempontjából mindegyik –, vagyis nem lebegett a szemük előtt fontosabb cél, mint az uniós pénz mielőbbi megszerzése. Hogy eközben, és később, mit gondolnak a vétóról, a kicsikart kompromisszumról, egyelőre nem fontos. Egyszer majd, ki tudja mikor, meglesz ennek is a következménye, de most a pénz a fontos. Nem a kormányoknak, hanem az embereknek...

TÖBB TÍZMILLIÓT ÉRŐ FÖLDJEIT HAGYTA KI VAGYONNYILATKOZATÁBÓL A MINISZTER

HVG360
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2020.12.14.


Bártfai-Mager Andreával együtt szerzett meg két földterületet Szerencs mellett még tavaly nyáron az a férfi, aki több szálon is kötődik a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter volt férje, a jelenleg körözés alatt álló Balogh Sándor üzletember rokoni és üzleti köréhez. Ám hiába is kerestük, ezeket az ingatlanokat nem írta bele vagyonbevallásába a miniszter, aki megkeresésünkre ezt "figyelmetlenségéből adódó adminisztratív hibával" magyarázta. A földeket – kevesebb mint egy év birtoklás után – eladta, akárcsak a tulajdonostársa.


Mindössze pár percnyi autóútra van a borsodi Szerencs városától az a két mezőzombori legelő, amelyet azok tulajdonosai nemrég eladtak egy budapesti vállalkozónak. A földtörvény szerint ilyenkor az adásvételi szerződést a jegyző kifüggeszti a polgármesteri hivatalban, hátha valamelyik helybéli földműves él az elővásárlási jogával. Ezúttal azonban nem taposták egymást a környékbeli gazdák, hogy lecsapjanak az összesen több mint harminchárom hektáros földekre, amiért több mint 40 millió forintot kínált egy vevő. A közös tulajdonban lévő legelők egyik tulajdonosát Mager Andreának hívják. Az adásvételi szerződésben feltüntetett lakcíme alapján ő Bártfai-Mager Andrea nemzeti közvagyonért felelős miniszter. Ez azért is meghökkentő, mert a miniszter nyilvánosan elérhető, idén februárban leadott vagyonnyilatkozatában nincsenek benne ezek a mezőzombori földek.

A tulajdoni lapok szerint Mager Andrea és a földterületek másik tulajdonosa, Sz. Ádám ugyanakkor, tavaly nyáron, csere útján jutottak hozzá a földterületekhez. Rejtély, hogy a miniszter milyen, birtokában lévő földjeit cserélte el. A földtörvény szerint földet csak földre lehet cserélni, márpedig Bártfai-Mager idei vagyonnyilatkozata szerint tavaly csak egyetlen ingatlanától, egy siófoki lakástól vált meg, a kilencvenes években megszerzett és szintén Szerencs közelében található két szőlő és erdő az idei vagyonnyilatkozata szerint továbbra is a tulajdonában áll. Amikor rákérdeztünk a miniszternél, hogy mivel magyarázható mindez, és hogyan jutott a mezőzombori földekhez, akkor tudtuk csak meg, hogy a vagyonnyilatkozatában szereplő mezőgazdasági ingatlanoktól, amelyek még a kilencvenes években kerültek a tulajdonába, 2019-ben megvált, de ezt a vagyonnyilatkozatában tényleg nem tüntette fel...

VARGA JUDIT: AZ IDEOLÓGIÁT NEM LEHET ÖSSZEKÖTNI A PÉNZZEL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.12.14.


Amint hatályba lép a jogállamiságot vizsgáló uniós mechanizmus, Magyarország az Európai Bírósághoz fordul, hogy az hatástalanítsa a szabályt. Nemzetközi lapszemle.


Magyarország az Európai Bírósághoz fordul, amint hatályba lép a jogállamiságot vizsgáló uniós mechanizmus – írja a Reuters hétvégi tudósításában, amit Varga Judittól idézett, a Kossuth Rádióban elhangzott nyilatkozata alapján. Az igazságügyi tárcavezető bejelentette, az a céljuk, hogy hatálytalanítsák a jogszabályt. A Reuters megjegyzi, miután Lengyelország és Magyarország elállt a vétótól, semmi nem akadályozza meg őket abban, hogy igazukat keressék az Európai Bíróágon. Varga Judit ennek kapcsán úgy fogalmazott, senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a jogállamisági mechanizmusról szóló uniós rendelet hatályba lépésekor a magyar kormány szilárd jogi érvek birtokában meg fogja azt támadni az Európai Bíróságon és kérni fogja a jogszabály megsemmisítését. A Reuters emlékeztet, hogy az EU vizsgálódik a két kormánynak az igazságszolgáltatás, a média függetlenségét aláásó intézkedései tárgyában, aminek következtében veszélyben van több milliárdnyi uniós forrás.

A jogállamot nem tisztelik, de a pénzt követelik?

A BBC World News szekciójában is nyilatkozott Varga Judit, ahol Facebook-bejegyzéséből idézett a hírszerkesztő, amire reagálásként a tárcavezető megismételte, hogy ideológiai kérdéseket nem lehet összekötni a közös piac révén minden tagállamot megillető uniós pénzekkel. A műsorvezető nem köntörfalazott, Vargának szegezte a kérdést: a jogállamot nem tisztelik, de a pénzt követelik? A tárcavezető megismételte álláspontját. Arra a kérdésre, tudja-e, mennyi forrást kap 2021-ben Magyarország, nem tudta pontosan megmondani, azt viszont közölte, hogy 22 milliárd eurós a hétéves büdzséből hazánkra jutó rész. Jövőre egyébként 8 milliárd euró üti a magyar kormány markát – tudatta a BBC.

Kik pénzelték Trump kampányát?

A Forbes Magazin folyamatosan közölte már a kampány során is, kik voltak Trump elnök és Joe Biden bőkezű támogatói. Most egy új táblázattal frissítette az adatokat, és Trumpnak adakozók között ott találtuk a magyar származású Charles Simonyit és Lisa Simonyit is, ők 200 ezer dollárral segítették Trump újraválasztását. 

Németországban is aggódnak a Klubrádióért

Véget ér a Klubrádió? – teszi fel a kérdést a német RadioWoche tudósításában Tom Sprenger. A cikk ismerteti, hogy a zenei műsorokra vonatkozó kvótát kifogásolva a magyar médiahatóság nem hosszabbította meg a rádió frekvenciáját további 7 évre, ami így februárban lejár. A Rádió azzal érvel, hogy a kifogás nem elég komoly ahhoz, hogy ezért a hatóság megvonja a frekvenciajogot. A Médiatanáccsal szemben civilek támogatásával igyekszik megvédeni magát a Klubrádió, aki számára nem ismeretlen ez a helyzet. 2010-13 között is fenyegette a megszűnés veszélye. A cikk nem mellőzi megjegyezni, hogy a riporterek Határok nélkül szervezet 180-as listáján Magyarország a 89. helyen áll a sajtószabadság megítélése tekintetében, s bírálja azért is a kormányt, hogy a parlament egyetlen ellenzéki tagot sem választott be 2019-ben a Médiatanácsba. Majd párhuzamot von a cikk a lengyel helyzettel is, megállapítva, hogy a körülmények kezdenek hasonlítani a magyaréhoz, mert egyre nagyobb befolyást szerez a lengyel kormány a médiában. Lásd a PKN Orlen olajipari vállalat, amelyben 27.5%-os részesedése van az államnak, megveszi a Polsa Press médiacsoportot, amelynek eredményeképpen számos helyi újság, hetilap és online portál kerül állami tulajdonba. A lengyel kormánypárt ugyanis meghirdette a sajtó nemzetivé tételét, és fokozatosan szorítja ki a piacról a külföldi médiatulajdonosokat.

Vezércsel

A Vezércsel című nagysikerű film kapcsán Polgár Juditot szólaltatta meg az AFP francia hírügynökség, amit először az indiai Sport NDTV honlapján fedeztem fel. Amolyan deja-vu érzést keltett az amerikai film a világ legjobbjának tartott női sakkozójában. Hasonlókat élt át, amikor a férfiak által uralt sportágban nőként igyekezett helytállni. Bobby Fischert is megelőzve 15 évesen már sakk nagymester volt, és a filmben is végül egy oroszt kellett megvernie a főszereplőnek, ami a 44 éves Polgár Juditot a Kaszparovval vívott küzdelmére emlékezteti. Az első sakk nagymester, akit legyőzött, a liftbe verte a fejét a vereség után, egy másik nem volt hajlandó kézfogással gratulálni neki, a harmadik pedig felállt és elviharzott az asztal mellől látva a játszma kimenetelét. Garry Kaszparov felmérve leendő vetélytársát először azt nyilatkozta, egy nőnek otthon kell gyereket nevelnie, nem sakkozni. Máskor cirkuszi bábunak nevezte Polgár Juditot, akitől aztán 14 évvel később vereséget szenvedett. Ugyanakkor számos elemét a filmnek irreálisnak nevezte, mert szerekkel és alkohollal felajzva szerinte egészen biztos nem lehet kiváló eredményt elérni. Polgárt leginkább az bántotta, amikor ellenfelei egyszerűen úgy reagáltak, hogy csak szerencséje volt. Ezért mindig úgy érezte, hogy neki sokkal többet kell bizonyítania, mint egy férfinek.

„MINDENBŐL LEMARADOK” – DIÁKSORSOK DIGITÁLIS TANREND IDEJÉN

NÉPSZAVA
Szerzők: VAS ANDRÁS, JUHÁSZ DÁNIEL
2020.12.14.


Noha a járvány két hulláma között lett volna idő arra, hogy a legrászorultabbakat felkészítsék a távoktatásra, ez nem történt meg.


– Mindenből lemaradok, de a matek a legnagyobb gondom, tanórák nélkül egyszerűen nem értem, a szüleim pedig nem tudnak segíteni – sóhajtotta Balogh Tamás. Az ötvöskónyi fiú a pécsi Gandhi gimnáziumba jár, koronavírusmentes időkben kollégista, a járvány miatt a középiskolákban elrendelt digitális oktatás miatt azonban hazakényszerült a somogyi faluban, mélyszegénységben élő családjához. Tamásnak öt testvére van, velük, illetve szüleivel osztozik az egyetlen szobán, tanulni jobbára a konyhában szokott. A tankönyvei, füzetei ott sorakoznak a mikrosütő mellett, s ha elakad az anyagban, néhány biztató szó kivételével semmire sem számíthat: szülei iskolázatlanok, azaz nem tudnak segíteni gimnazista fiuknak – még szakképzős testvérének sem –, akinek nemhogy laptopja vagy számítógépe, de még telefonja sincs. Az egyetlen megoldás a falu Csillagpontra keresztelt teleháza, melyet néha kinyitnak Tamás számára, s így legalább egy-két digitális tanórán részt tud venni, a tanárok küldte feladatokat azonban megfelelő eszköz híján nem tudja megoldani: sehonnét sem kap segítséget nemhogy értelmezésükhöz, de még letöltésükhöz, kinyomtatásukhoz sem. 

Pedig Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár lapunknak adott interjújában azt állította, a tavaszinál zökkenőmentesebben zajlik a digitális oktatás, az iskolák a meglévő 350 ezer informatikai eszközből adtak ki otthoni használatra, bővítették a tanodák felszereltségét, az elérhető okostankönyvek körét, ingyenessé tették az internetet a digitális munkarendben tanuló középiskolások számára...

KONCZ ZSUZSA: MA IS CSAK JELBESZÉD AZ ÉLETÜNK

JELEN
Szerző: LÁNG ZSUZSA
2020.12.13.KONCERTNEK INDULT, DE – SORSZÁM SZERINT A 42. – ÚJABB ALBUMA SZÜLETETT MEG KONCZ ZSUZSÁNAK A JÁRVÁNY MIATT, AKIVEL A LEMEZ MEGJELENÉSE KAPCSÁN BESZÉLGETTÜNK A DRASZTIKUSAN MEGVÁLTOZOTT VILÁGRÓL, A SZABADSÁG ÉS A REMÉNY FELADHATATLANSÁGÁRÓL, ÉS ARRÓL, HOGY MIÉRT AKTUÁLISAK A KÖZÖNSÉGNEK SZÁNT ZENEHALLGATÁSI INSTRUKCIÓK IMMÁR ÖT ÉVTIZED ÓTA.

Koncertek helyetti kényszermegoldás az új lemez, egyebek között a nagy, október 24-re tervezett, végül elmaradt Aréna koncert pótléka, vagy ahogy korábban mondta: ha már nem énekelhet, legalább jusson el a hangja minél több emberhez?

Talán inkább ez az utóbbi, illetve azok számára szánt kárpótlás, akik jöttek volna, és igényük lett volna a személyes találkozásra. Ennek, persze, sok köze van a koncerthez is, mert amikor elindult a munka, nem tudtuk még, hogy lemezbe fordul az elmaradt koncert. Mindenestre én annak idején, amikor még nyoma sem volt a járványnak, megkérdeztem Bródy Jánost, hogy lévén ez egy ünnepi esemény, október 24-én, a forradalomra való emlékezésnek a másnapján, nem lenne-e kedve írni nekem egy dalt, amit elénekelnék, aztán majd meglátjuk, mi lesz a dalnak a sorsa. És mivel erre hajlandónak mutatkozott, meg is csinálta, elküldtem Závodi Gábornak, mint zenei producernek, hogy hallgassa meg ő is, és majd együtt megcsináljuk a stúdióban, de váratlanul belendült a munka, mondhatnám úgy, hogy szárnyakat kapott. Gábor is írt rögtön egy másik, új dalt, aminek az lett a címe, hogy Filmszakadás.Nagyjából ekkor kezdődött a vírus első hulláma, kisvártatva karanténba kerültünk, és az éppen folyó koncertturném félbe szakadt. A Filmszakadás hallatán nekem az egész helyzet, mármint a dal helyzetfelvázolása és az életünk alakulása nagyon hasonlított arra, amit akkor átéltünk, és azóta is élünk, merthogy nincs vége. Úgy szakadt a fejünkre, mint a gyanútlan mozinézőre adott esetben egy filmszakadás, de azt kell mondanom, hogy ez a szakadás egy kicsit az egész életünkre igaz. Általában az ember azt hiszi, hogy minden rendben van, de a következő pillanaban már azzal szembesül, hogy a világon semmi sincs rendben. Ez a dal annyira jól sikerült, hogy azt mondtuk, ezt mindenképpen megcsináljuk, ha másképp nem, az interneten majd nyilvánosságra hozzuk...

KICSIT AZ ADOMÁNYOZÁSRÓL…ITT IS

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2020.12,13.


Bár van külön blogom az Átlátszó szocioblogján belül, ahol kifejezetten az adományozási kultúra fejlesztése a cél, mégis, muszáj ide is hoznom ebből, mint ahogy ezt az ügyet gyakran viszem oda is…hiszen a kettő elválaszthatatlan.

Az Igazgyöngybe érkező adományok három nagy csoportba sorolhatók: a tárgyi adományok, a pénzadományok és a szolgáltatásadományok. Írok kicsit mindegyikről most, általában és a mostani “covidos karácsony” függvényében is.

Először a tárgyi adományokról. Nos, ez talán a legnehezebb terület. Talán először a céljáról érdemes beszélni. Nem egyszerű a dolog, hiszen, ha szegénységről beszélünk, az azt jelenti, hogy ott hiány van valamiben, és az adományozók ezt a hiányt szeretnék bepótolni. A segítő szervezetek nagy része ezt teszi, adományt gyűjt és juttat el a rászorulókhoz. Ám ebben van egy nagy csapda. Mert ha valakinek hiányzik valami, és azt megkapja, mindig bepótolják valahogy, elvész belőle az az akarat, hogy ő is tegyen valamit a sorsáért, és ez egy furcsa, elváró tudatállapotot eredményez, amit tanult tehetetlenségnek nevezünk. Sokaknál pedig a kreativitás ebbe az irányba mozdul el, ebben keresik meg a túlélési stratégiát, és mivel az online tér erre lehetőséget ad, ezeket az utakat keresik, a szociálisan érzékeny embereket, segítő szervezeteket, drámai történetekkel, remélve, hogy elérnek majd segítőket, és hozzájuthatnak ahhoz, amire szükségük van. (Ez most, karácsonykor nagyon erős. Külön munka lecsekkolni a kérelmezőket, és sajnos, gyakran látjuk, amit írnak, nem valós.)

Ezért jobb, ha a segítségnyújtás egy un. közösségi, fejlesztő segítségnyújtásba csatornázódik be, amiben lassan képessé válik valaki arra, hogy önmaga rendezze a sorsát. Ehhez viszont elvárások kellenek, következetesség, mentorálás és lehetőségek is, amiben egy másfajta szocializáció másfajta szabályok szerint működteti a dolgokat. És úgy jó, ha ehhez sikerül egy közösségi értékrendet párosítani, amiben ők maguk fogalmazzák meg, hogy nem “jár” a segítség mindenkinek, és képesek a segítségnyújtás rendszerét ők is igazságosnak érezni. Nehéz munka ez, mert ma minden az ellen dolgozik, hogy ez a másfajta életstratégia felépülhessen, de nekem meggyőződésem, hogy csak így lehet változás. Következetes, kitartó, feltételekhez kötött segítő munkával, amiben a pedagógiai és a hatósági eszközök egyénre, családra szabott optimalizálásával dolgozunk. Ebben erősítjük azt, ami előre visz, aktivitást vár, és ebben kaphat támogatást, és nehezítjük azt, ami pl. a feketezónában találja meg ugyanezt. Nem kényszer vagyunk, csak lehetőség. Ez nagyon fontos elv a munkánkban.

Persze vannak kivételes helyzetek. Pl. ilyen, ha beteg a gyerek.. és ilyenkor segíteni kell, akkor is, ha a szülő nem a változásra törekszik. Mert a gyerek nem tehet semmiről, az életstratégáit nem ő építi.. ám észrevétlenül teszi magáévá azt, ha nem avatkozunk be. És kivétel a karácsony is, mert mindenkinek szeretnénk segíteni, aki a kapcsolatrendszerünkben van, és csakugyan rászoruló. De itt is kihangosítjuk a tenni akarás fontosságát, fokozatok vannak, elsők a gyerekek, ezt megkapja mindenki, aztán van családi alapcsomag, aminek tartalma, mértéke változó, az aktivitás függvényében.

Novemberben kezdtük a karácsonyi gyűjtést, előre hozva, és a tárgyi adományok beérkezését is lehatároltuk december 4-nél, hogy “karanténba” kerülhessenek a csomagok. Most csak a karácsonyra gyűjtünk, a sokszáz cipősdobozos ajándék, meg az élelmiszercsomag mellé most nem vállalható be a használt ruhaadomány. Sokan nem értik ezt, és úgy vélik, most is fogadnunk kellene. Ám aki benéz hozzánk, és látja az épület minden szegletében településenként, családonként elkülönített dobozokat, az megérti: itt most csakugyan nincs se hely, se dolgos kéz arra, hogy a ruhaadományokat családra szabja méret, nem szerint. És egyébként is: a gyerekek karácsonykor nem használt ruhára vágynak, hanem valamire, ami ünneppé teszi a napot, játékra, édességre…valamire, ami olyan, amit nem kap meg máskor. Mivel pedig mi használt ruhát folyamatosan adományozunk, ebben nem élhető át az ajándék élménye egy gyereknek.

Ugyancsak nem tudunk most fogadni használt bútorokat sem. Se raktár, se szállítási lehetőség, se önkéntesek nincsenek most rá, mert mindenki a karácsonyon dolgozik.

A dobozokat nem nyitjuk fel, megbízunk a csomagolókban, bár mindig készülünk plusz dobozokkal is, mert azért előfordul, hogy mondjuk használt pólókat hajtogat bele valaki, hiába adunk ötletlistákat. Sok játékot kapunk ömlesztve is, ezeket mi csomagoljuk tovább, gondosan kiszedve a sérülteket, hiányosakat. Mert ebben még sokat kell tanulnunk, hogy az adományok között a kidobandó és a továbbadható között érezze mindenki a határt, még akkor is, ha ez szubjektív, és mindenkinek a saját értékrendjétől függ. A “jó az nekik, ha nincs semmi”, ugyanis nem jó vonal. Nem tiszteli azt, akinek adunk.

A második támogatási forma a pénzbeli támogatás. Ebben lehet célzott, egy-egy programra, területre, családra, gyerekre fókuszálva, és lehet szabad felhasználásra is. Nagy munka ennek a rendszernek a mozgatása, a különféle területek hátterének anyagi feltöltése, mert sokan nem is gondolnak rá, hogy pl. léteznek bérek, járulékok, raktárok, bérleti díjak, szállítási-és útiköltségek, biztosítások, könyvelési díj, rezsi, telefonok, autók, javítások, stb. e mögött az egész mögött, és ezt is fedezni kell valamiből, hogy a folyamatos működést biztosítani tudjuk. Az Igazgyöngy bevétele most több mint fele részben civil és céges adományokból áll, és különös hangsúlyt fektetünk az átláthatóságra. Mi is rendelkezünk (az elsők között csatlakozva) az “Átlátható adománygyűjtő szervezet” minősítéssel, amit az ASZÖT működtet, évente felülvizsgálva mindent.

Nagyon fontos az alapműködés biztosítása, furcsa helyzet van most, amiben a civilek állami feladatokat látnak el, állami támogatás nélkül, adományokból, de ennek az ellentmondásosságát már többször érintettem. Ha megvan az alapműködés, és van forrás, akkor gondolkodhatunk fejlesztésekben is, így indult pl. most a bérlakás-programunk is. Programokban realizálódó fejlesztésekre egyébként általában találunk pályázati lehetőségeket is, inkább külföldön, mint itthon, ez most egy ilyen helyzet. Figyeljük ezeket a lehetőségeket, vállalva vele a “külföldről támogatott civil szervezet” bélyeget is, mert az ügy képviselete fontosabb nekünk, mint a rendszerkompatibilitás erőltetése.

A karácsonyra utalt pénzekből egyrészt vásárolunk, kiegészítve, vagyis inkább egységesítve a kapott tárgyi adományokat, élelmiszercsomagokat, másrészt a kiszállítás logisztikájára fordítjuk. Tartalékolunk is belőle januárra, mert pontosan tudjuk, ez a legnehezebb hónap, ilyenkor van a legtöbb krízishelyzet, ekkor van a leghidegebb, a legtöbb megbetegedés, és a családi pótlékot is felveszik még az ünnep előtt. Muszáj, hogy maradjon forrásunk erre, mert januárban minimális az adományozási kedv, mindenki az ünnepek alatt éli ezt meg.

A harmadik támogatási forma a szolgáltatásoké. Mikor valaki úgy gondolja, nem tárgyi adományt, nem pénzt, hanem a tudását, idejét, sok esetben a kapcsolatrendszerét adja segítség gyanánt. Ez is nagyon fontos számunkra, hiszen ebben a szerteágazó munkában, ami átfogja az élet minden területét, annyi szaktudásra lenne szükségünk, amennyit képtelenség lenne állásokkal lefedni. Így aztán van egy nagy listánk, amiben a jogi segítségnyújtástól a fordításokig, a coachingtól a marketingig, a HCCP-től a videókészítésig, stb. tudunk igénybe venni szakmai munkát a kedves támogatóktól.

Nagy rendszerét építettük ki mára ennek az egésznek. Egyre több értő fülre és érző szívre találunk a társadalomban. Ilyenkor, karácsonykor, mindig nagyon örülök a visszatérő neveknek és az újaknak is. Talán nagyképűségnek hangzik, és túlzó is nyilván, de azt szoktam mondani, előbb-utóbb minden jóérzésű ember találkozik az Igazgyöngy körül.

Ez ad reményt és erőt nekünk ahhoz, hogy folytassuk a munkát. Az a bizalom, amit legjobban ilyenkor, karácsonykor árad felénk, kötelez is minket. A tisztességes, átlátható, segítő, és az ügyet a lehető legtöbb platformon képviselő munkára. Hogy hitelesek maradhassunk ebben a fura, megzavarodott világban is.

GYURCSÁNY FERENC: HA LESZ A DK-NAK MINISZTERELNÖK-JELÖLTJE, AZ KLÁRA LESZ

TELEX
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2020.12.14.


Az ellenzék vezetője a közös miniszterelnök-jelölt lesz, hozzá kell igazodnia majd mindenkinek, és ez így helyes – mondja a Demokratikus Koalíció elnöke. A volt kormányfő szerint neki nincs más dolga, mint beszélgetni, és sem az összefogás technikai részleteivel, sem pedig azzal nem kell foglalkoznia, mit gondol, kommunikál róla a Fidesz. Gyurcsány szerint Dobrev Klára még nem döntött arról, el akar-e indulni az előválasztáson, de ez csakis az ő döntésén múlik. „Ha eldöntötte volna, akkor már nem így csinálná. Ha megérkezik, akkor azt látni fogja, higgye el nekem” – fogalmazott a Telexnek adott interjúban a DK elnöke.


Most már tényleg Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezetője?

Keményen kezd. De mielőtt válaszolok, döntsük el, melyik Gyurcsány Ferenccel szeretne itt beszélgetni ma.

Mik az opciók?

Kövér szerint a moslékkoalíció vezetője, vagy van a szemkilövető-verzió, van a fiataloknak mocsok módon udvarló manipulátor. Aztán ne feledkezzünk meg az Apró klán visszakapaszkodó valakijéről sem. Meg persze vannak olyanok is, akik egészen rendes, okos fickónak tartanak. Mire kíváncsi? Szóval érdemes eldönteni, hogy kire kíváncsi, mert egy elég széles értelmezési tartományban próbálják mások megmondani, hogy ki is vagyok. És mindegyikhez tudok alkalmazkodni önnel beszélgetve.

Ezekhez tud alkalmazkodni?

Egy interjúban? Magának az a dolga, hogy kérdezzen, én meg válaszolok. Csak jó, ha értem a helyzetet.

Engem az érdekel, hogy Gyurcsány Ferenc mit gondol magáról: ki most, és ki szeretne lenni a magyar politikai életben?

Nézze, én 2010 szeptemberétől azt mondom, hogy Orbánnal szemben egy egységesebb ellenzékre van szükség. Tíz évem van abban, hogy miközben nemcsak a mai kormányoldal, de a mai ellenzéki oldal egy része is – mondjuk úgy – fenntartásokkal figyeli mindazt, amit csinálok, most ott tartunk, hogy közös lista, közös egyéni jelöltek, közös miniszterelnök-jelölt lesz. Itt tartunk tíz év után. Az vagyok, aki ezt csinálja...


ÚJABB VÁLASZTÁSI GYANÚS KAMPÁNYT INDÍTOTT A KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2020.12.13.


Sürgős volt a kormánynak mielőbb elkezdeni a nyugdíjasok megdolgozását és lehetőség szerint a Fidesz-akolba terelését célzó kampányát: pénteken bejelentették, hogy elkezdik a vakcina-regisztrációs levelek kiküldését, s karácsonyi forgalom ide, év végi hajrá oda, a levelek már el is érkeztek a címzettekhez. A felháborító célzatú levél számos kérdést felvet, az azonban világos, hogy ismét állami pénzen kampányol magának a Fidesz, amely az elmúlt időszakban félmillió szavazót veszített. S az is kétségtelen, hogy ez is már része a nyugdíjasokat célzó 2022-es kampánynak.


Ismét jót húzott a kormány propagandagépezete a nyugdíjasoknak kiküldött regisztrációs kampánnyal – legalábbis a saját szempontjából.

Egyrészt egy tisztességesnek álcázott kampánynak köszönhetően, felfrissíthetik a nyugdíjas szavazók náluk lévő listáját, s felmérhetik, hogy kik azok, akik minden bizonnyal továbbra is a Fidesz táborát erősítik – merthogy nálunk pártpreferencia alapján dől el, hogy ki hajlandó beoltatni magát a kormány által minden bizonnyal választási lehetőség nélkül biztosított orosz és/vagy kínai vakcinával, s ki nem.

Másrészt pedig nehezen képzelhető el, hogy nem csurran-cseppen a két különálló oldalból + válaszborítékból álló nyomtatványok előállítási, kezelési és postaköltségéből a csókosoknak...

ROGÁN: AKI NEM REGISZTRÁL A VAKCINÁRA, HÁTRÉBB KERÜL A SORBAN

444.HU
Szerző: plankog
2020.12.14.


...A miniszter így írta le az eljárás várható menetét:

Aki szeretne oltást kapni, jelentkezzen. Attól még nem kötelező. Ha jelentkezik, meg fogják keresni, amikor itt az oltás, beosztják a megfelelő helyre, és legfeljebb akkor még úgy dönt, hogy mégsem adatja be magának.

Ha viszont nem jelentkezik, akkor nem tudjuk, hogy szeretné megkapni, így hátrébb kerül a sorban
.”

Az elmúlt napokban sem a kormány, sem az operatív törzs kommunikációja sem volt egyértelmű arról, hogy mit jelent pontosan a vakcinainfo.gov.hu oldalon való regisztráció: muszáj-e regisztrálni ahhoz, hogy valaki oltást kapjon, vagy ez inkább igényfelmérést jelent.


A vakcinainfo.gov.hu-ról pedig azt tudjuk még, hogy aki bekattintja, hogy későbbi kapcsolattartásra is vágyik, annak az adatkezelője az Idomsoft nevű cég lesz, ami a választási rendszer szoftverét is üzemelteti...


KÖZEL EGYMILLIÁRDOS ÁLLAMI TÁMOGATÁS MEGY EL A ZÁRT KAPUS VÍZILABDA BL-RE

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2020.12.14.


A Magyar Vízilabda Szövetség 869 millió forint állami támogatást kapott a férfi vízilabda Bajnokok Ligája csoportkörének budapesti megrendezésére. A sportszervezet szerint sok pénz megy el a járvány elleni védekezésre, a buborék működtetésére, arra azonban nem kaptunk egyértelmű választ, a vendégül látott csapatok fizetnek-e a szállásért, étkezésért, vagy a magyar szövetség három körben vendégül látja közpénzből az európai vízilabdaelitet
.

868,8 millió forinttal támogatja a kormány a férfi vízilabda Bajnokok Ligája egyik csoportkörének budapesti megrendezését

– jelent meg még november elején a Magyar Közlönyben. A határozat alapján a pénzt a Magyar Vízilabda Szövetség kapja. A dokumentum különlegessége, hogy a járvány közepén is rögzítette, a miniszterelnök kabinetfőnökének a Magyar Turisztikai Ügynökség útján gondoskodnia kell az eseményhez kapcsolódó turisztikai szempontok érvényesítéséről. A koronavírus miatt lezárt határok és a zárt kapus lebonyolítás persze jelentősen szűkítette a turisztikai célok elérésének lehetőségét, nem szólva arról, hogy a vízilabda BL csoportkörének találkozói korábban sem okoztak érezhető elmozdulást a Budapest Airport utasforgalmi adataiban és a fővárosi vendéglátás bevételeiben...

SORRA JELENTKEZNEK A VEVŐK A BUDAPESTI SZÁLLODÁKÉRT

PRIVÁTBANKÁR.HU
Szerző: SZAKONYI PÉTER
2020.12.14.


Külföldi és hazai vevők “ostromolják” a budapesti szállodák tulajdonosait, de az élénk érdeklődés ellenére üzlet még nem köttetett. A vevők úgy gondolják, hogy a járványidőszakban fél, vagy negyedáron tudnak egy-egy épülethez jutni, a szállodások viszont nem engednek az árból, és csak a Covid előtti áron lennének hajlandók megválni hotelüktől.


Tolonganak a vevők a budapest szállodapiacon - üzletkötésre azonban mindeddig nem került sor.Történik ez annak ellenére, hogy gyakorlatilag megszűnt a turizmus. A szállodák zárva vannak, a személyzetet pedig kevés kivétellel szélnek eresztették. Az lenne tehát a logikus, ha a tulajdonosok meg akarnának szabadulni a hasznot nem hajtó, viszont fenntartási költséget jócskán termelő szállodájuktól.

Nincs válság, csak blokkolás! - így vélekedik a kialakult helyzetről Flesch Tamás a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke, aki Continental Group társtulajdonosaként maga is szállodaüzemeltető céget vezet. Az ismert turisztikai szakértő szerint jelenleg azért nincs még eladási kényszer, mert az érvényben levő hitelmoratórium miatt a felvett fejlesztési kölcsönöket egyelőre nem kell törleszteni, így nincs ami eladásra kényszerítené a tulajdonosokat. Flesch szerint olyannyira stabil ez a helyzet, hogy nagy adásvételre az elkövetkezendő hetekben-hónapokban sem lehet számítani...

INDULNAK A KÓRHÁZI HÁLAPÉNZRAZZIÁK

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2020.12.14.


Januártól jár az emelt bér az orvosoknak, és ezzel egy időben elkezdik „levadászni” a paraszolvenciát elfogadókat – értesült biztos forrásból a Népszava.

Az orvosi béremeléseknek utat nyitó törvény a Büntetőtörvénykönyvet is módosította, és megtiltotta a hálapénzes „ügyleteket.” Így akár egy évig terjedő szabadságvesztésre számíthat az az egészségügyi dolgozó, aki kapja és az a páciens is, aki adja a hálapénzt. Januártól egy egészségügyi dolgozó a betegtől a kezelés után legfeljebb egyszer és csakis olyan tárgyat fogadhat el, amelynek értéke nem haladja meg a minimálbér havi összegének öt százalékát. Ez jelenleg nyolcezer forint. Információink szerint a kormányzat nem vár a szabályok betartatásával és az ellenőrzéssel: januártól már el is kezdné a „vadászatot” a hálapénz-tilalmat megszegőkre...

AZ SZFE VEZETÉSE LEVÉLBEN KÖZÖLTE A DIÁKOKKAL, HOGY FEBRUÁRBAN „PÓTOLHATJÁK” AZ ELSŐ FÉLÉVET

TELEX
Szerző: CSATÁRI FLÓRA DÓRA
2020.12.14.A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetése „tekintettel az elmúlt hónapok eseményeire” új tantervi rendet készített, erről levélben értesítette a hallgatókat – írja a Színház Online.

A levél szerint a 2020/2021-es tanév őszi szemeszterében „elmaradt” tanegységek „utólagos teljesítését” tennék lehetővé.

„A vonatkozó rektori utasítás szerint 2021. február 1-től 19-ig pótolható lesz az első félévben felvett órák november 27. és december 12. közé eső része, illetve az elmaradt vizsgák is„

- olvasható a hallgatóknak kiküldött levélben, amelyben azt állítják, hogy erről az utóbbi napokban több osztályvezető oktatóval is sikerült egyeztetniük...


POFÁJUK, AZ VAN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.12.14.


Most az a képzet (Vorstellung) telepedett meg miniszterügynök elvtárs léha tudatában, hogy miután nem vágták ki a klubból, mint macskát szarni, immár ő ül annak közepében, és hajlítja a teret meg az időt. Biztonságban érezvén magát pénzügyileg és a ganyéban egyaránt, Sorost felszólította, hogy takarodjon Európából, és azért ez már döfi, emberek. Ez már a pata kivillanása a reverenda alól, illetve a csótány sötétben bujkáló öntudata. Mert ezek szerint miniszterügynök elvtárs egy napon arra ébredett, hogy bogárrá változott. (Mi pediglen majd egyszer almát hajítunk a páncéljába.)

Hogy mit okádik Sorosra, az – gondolom – őt is, és engemet is hidegen hagy. Miniszterügynök elvtárs gondolatkísérletének azonban vannak folyományai, lévén, hogy mi pedig, ellenlábasai és vele szerencsétlenül egy légtérben lévők, sorosisták volnánk, mint az közkeletű. Kérdésünk az volna tehát, hogy nekünk is takarodnunk kell-e, nem magyari nem őstulkoknak, hogy végleg kitelt a becsületünk talán, és nincs helyünk immár a Föld nevű bolygón se. Mert mindabból, amit Orbán óbégat, voltaképp ez fakad, mint említettem már a patáját, amit rejteget.

Nem vagyok egy látó a delejes gömbömmel, de pár napja már vizionáltam, hogy Brüsszel gyengesége után ezeknek ki fog nyílni a csipájuk, és indul az okádás, lenézés és sárba taposás. Dájcstomi is megszólalt immár bájosan. Miután vinnyogva esdekelt, hogy ne hajítsa ki az ajtón a Néppárt, most telve önbizalommal látott neki ekézni azokat, akiket Orbán eltávolítana a kontinensről. Dájcstomi szerint lesz most nyavajgás a baloldalon, amely nem tud veszíteni méltósággal, s ez a meghunyászkodó alázatból a pofád befogod ordításba átcsapó vigyorgás az emberi faj legaljára jellemző mentalitás...