2019. október 22., kedd

TGM: A MI KIPCSÁK VÉRÜNK

MÉRCE
Szerző: TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS
2019.10.22.


Európában egyesegyedül Orbán Viktor magyar miniszterelnök helyesli Erdoğan török államának szíriai véres agresszióját.

Erdoğan ellen fölsorakozik mindenki: Európa, az árulás (csapatkivonás) után az Egyesült Államok, a Brit Nemzetközösség államai, Oroszország, Irán, Izrael, Szaúd-Arábia. A türk államok azonban támogatják: a posztszovjet közép-ázsiai zsarnokságok meg a türk jellegű, nyelvű, népességű és kultúrájú Magyarország – amennyiben Orbán miniszterelnök és Kásler miniszter őstörténeti és nyelvtörténeti állásfoglalása kötelező. (Erdoğan hadjárata ezért lehetséges, mert Európát a menekültekkel zsarolja: erről kiváló cikket közölt a Mércén Kapelner Zsolt, amelynek – ritkaság! – minden szavával egyetértek.)

Orbán úr láthatólag kiválóan érezte magát a posztszovjet diktátorok társaságában, szeretettel idézte föl, hogy Nurszultan Nazarbajev (volt?) kazahsztáni elnök egyben kun kapitány, ekkor a kunokat a magyar miniszterelnök az orosz történetírásban elterjedt „kipcsák” szóval nevezte meg. Mindannyiunkban van kipcsák vér, így a magyarországi államvezető. A hazánk által kitüntetett figyelemben részesített keleti keresztyénség – az örmények pl. – iránt a baltás gyilkosságig elmenően gyöngéd érzelmekkel viseltető azeri rezsim ugyanebből az alkalomból (a türk népek csúcstalálkozóján) kitüntette Szijjártó külügyminiszter urat, aminek Ramil Safarov vezérőrnagy bizonyára nagyon örül. (Ez az a muszlim Azerbajdzsán, amely államterületén a késő ókortól kezdve minden keresztyén emléket és régészeti leletet, fönnmaradó templomot és sírt lebont, porrá tör, rombol, megsemmisít, betemet, elrejt, szétzúz.)

Azt pedig, hogy Orbán, Szijjártó és a magyarországi kormányzat helyesli és támogatja a török fegyveres erők kurdellenes hadjáratát Szíriában, szívből megköszönte Erdoğan elnök, a nemzetközi élet másik páriája/hőse. Orbán úr mellesleg EU-tagságot fog kieszközölni Törökországnak és Azerbajdzsánnak, ha megszerzi az Európai Bizottság bővítési tárcáját (érdekes gondolat, hogy az EU bővítési politikáját szerinte Budapestről irányítják majd).

Akármilyen szörnyűséges is ez, akármennyire megalázó, a dolognak nem pusztán, nem is elsősorban nemzetközi aspektusai vannak. A türk csúcstalálkozóval egy időben nyílt meg a Kásler Miklós miniszter patronálta kiállítás (Attila örökösei: a hunoktól az Árpád-házig) a Természettudományi Múzeumban (nyilván azért nem a Nemzeti Múzeumban vagy a Néprajzi Múzeumban, mert ott történész szakemberek is dolgoznak), amely a kásleri szellemben a finnugor nyelvrokonságot genetikai kérdésként kezeli a szokott délibábos babonáknak megfelelően, és merészen állást foglal a hun eredetlegenda mellett.

Mi ez a hun-türk-kipcsák őrület?
...

UNIÓS JOGOT SÉRTETT ORBÁN – HA NEM TUDJA, ANNÁL NAGYOBB A BAJ

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.10.22.


„Vagy Orbán Viktor nagyfokú tájékozatlanságára utal az, amit a Türk Tanács ülésén mondott vagy a politikai stílusát minősíti, ami nem vet rá túlságosan jó fényt” – szögezte le a Hírklikknek Balázs Péter korábbi magyar uniós biztos. A miniszterelnök kijelentése – miszerint ha Magyarország megkapja a bővítési biztosi posztot, akkor „örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit” – nem is állja meg a helyét, hiszen egy biztos nem a saját országát, hanem az EU-t képviseli. Ám nem is vonja maga után azt, hogy mégsem kapja meg a magyar jelölt a szóban forgó portfoliót – vélekedett Balázs Péter.

Orbán Viktor a Türk Tanács közelmúltban tartott bakui ülésén elhangzott beszédének legmeredekebb kitétele nem is az azóta elhíresült kipcsakozás volt: sokkal súlyosabb kijelentésekre is vetemedett. „Ha sikerülne (...) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal...ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit” – fejtette ki.

„Ezzel Orbán Viktor uniós jogot sértett” – szögezte le Balázs Péter. A korábbi külügyminiszter hazánk uniós csatlakozása után uniós biztosként is dolgozott, s így személyes tapasztalataiból is tudja, hogy mire kell felesküdniük a biztosoknak. Nos, az Európai Bíróság előtt az uniós Alapszerződéssel szinte megegyező szövegű fogadalmat kell tenniük, amelyben vállalják, hogy egyetlen tagállamtól, politika párttól, gazdasági egységtől sem fogadnak el befolyást, s kizárólag az Európai Unió érekeit képviselik...

LEHET, HOGY ORBÁNT NEM CSAK A NÉPPÁRBÓL TESZIK KI?

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2019.10.22.


Újra keményen bírálatot kapott Orbán Viktor, ezúttal a CDU frakcióvezető-helyettese, Johann Wadephul jelezte, Magyarországnak el kell döntenie, hogy az unió teljes jogú tagja akar lenni, vagy csak a közösség pénzét akarja. A helyzet elemzésére Szent-Iványi István külpolitikai szakértőt kértük.

Lassan Orbán Viktor már minden nap kap egy ilyen kokit, vagy sallert. Talán már meg is szokta. Esetében van a kritikának bármi értelme?

Egy ilyen bírálatnak önmagában nincs se komoly hatása, se következménye. Viszont egy újabb fontos jelzés, amiből már van jó néhány, s ezek valahol összegződnek. Persze az, hogy a CDU egyik vezetőjétől érkezett a bírálat, az mindenképp fontos. Ugyanis ez a pártszövetség dönti el, hogy a Fidesz marad-e majd a Néppártban, vagy kiteszik onnan. A pártcsalád parlamenti frakciója megosztott az ügyben, de egyértelműen látszik, hogy a CDU döntése meghatározó lesz.

Ha jól értem, a bírálat ezúttal Magyarország uniós-, nem pedig a frakció tagságáról szól. Ez azért különbség.
Valóban, a bíráló kicsit előreszaladt, de ha a német politikus szerint már az unióban sincs helye a Fidesznek, az már egy fontos jelzés a magyar kormánypárt számára. Mindezt azért kapta Orbán Viktor, mert a kormánya elsősorban belpolitikai megfontolásból támogatja a törökök háborúját észak-Szíriában. Ez persze nem azt jelenti, hogy holnap újabb eljárást indítanak, és kiteszik a Fideszt. De a klíma már így is rossz Orbán körül, és nagyon gyorsan kedvezőtlenné válhat. Mindez már érezhető a szövetségesei körében is...

KARÁCSONY: KÖZVETLENÜL A BUDAPESTIEKHEZ FORDULUNK A STADIONBERUHÁZÁSOK ÜGYÉBEN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.10.22.


A Városligettel kapcsolatban pedig a főpolgármester közölte: újabb építmények helyett meg kell növelni a zöldfelületet.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere kedden a Facebook-oldalán reagált Orbán Viktor miniszterelnök hétfői nyilatkozatára, mely szerint a kormány „nem szeretne a főváros felelős vezetői által nem kívánt fejlesztéseket végrehajtani Budapesten”. 

Karácsony úgy véli, ez jó kiindulópontja annak az együttműködésnek, amelyben kiszámítható partner lesz. „A programom képviseletére kaptam felhatalmazást és erős mandátumot múlt vasárnap. Ehhez ragaszkodom, ennek végrehajtásával igyekszem megszolgálni a bizalmat” – fogalmazott. 

Mint írta, a programnak három fontos alapköve van:
- presztízsberuházások helyett a budapestiek életminőségét javító fejlesztések kellenek,
- a város kizöldítése elengedhetetlen,
- és Budapest jövőjéről a budapestiek bevonásával kell dönteni...

„VOLT OLYAN LAKÁS, AHOL AZT MONDTÁK, HOGY HARMINC ÉV UTÁN VÉGRE VALAKI BEKOPOGOTT HOZZÁJUK”

24.HU
Szerző: KERNER ZSOLT
2019.10.22.


Déri Tibor meglepetésre megnyerte Újpesten a polgármester-választást a fideszes Wintermantel Zsoltot legyőzve, így egyike lett a két fővárosi momentumos polgármesternek. Arról kérdeztük, mi az, amit jól csináltak, és mitől fogják az újpestiek észrevenni, hogy már ő a polgármester.

Keringenek szórakoztató történetek az új polgármesterekről, hogy melyik volt az a pillanat, amikor elhitték, hogy tényleg polgármesterek lettek. 
Önnek melyik volt az?

Én még nem hiszem el, de majd tudatosul lassan, hogy mit vittünk véghez. Nagyon sokan állítanak meg. Hat percre lakom a metrótól, ha nagyon lusta vagyok, felszállok a 30-as buszra és megyek két megállót, de mostanában szinte mindig gyalogoltam. Ez a hatperces séta a választás előtti egy hétben inkább harminchat perces lett. Többször el is késtem emiatt a momentumos megbeszélésekről, mert inkább meghallgattam az embereket. Az emberek között kell élni, mert akkor ismerjük meg a lakóközösségünket. Most már kezd tudatosulni egyébként, mert éjjel-nappal dolgozunk, pedig a gyakorlatban még el sem kezdtük.

Elkezdték már polgármester úrnak hívni?

Nem is szeretném. Oké, hogy ez egy cím, de szerintem csapatban dolgozunk. Olyan cégkultúrából jövök, ahol nincs alá-fölé rendeltségi viszony, hanem feladatok vannak. Mindenkinek megvan, hogy miért felel, és mindegy, hogy valakit alpolgármesternek vagy tanácsnoknak hívnak, az fogja minősíteni, hogy végzi a feladatát.

Azt mondtam a jelöltjeinknek, hogy mindig legyenek az emberek között. Ne kövessék el azt a hibát, amit az elődeink elkövettek, hogy nem ismerték őket. Nem tudták, ki az alpolgármester vagy a képviselő, és szerintem ez óriási hiba volt.

Akkor kizavarta az embereket, hogy tartsanak kapcsolatot?

Persze, de én is kint leszek.

Wintermantel Zsolt gratulált?

Hétfőn, tehát a választás utáni nap délutánján hívott fel...

SZINTE KIÜRÜLT AZ ÚJPESTI VÁROSHÁZA, EGYSZERRE NEGYVENEN MONDTAK FEL

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2019.10.22.


Amikor múlt csütörtökön átvette hivatalát Déri Tibor, Újpest frissen megválasztott momentumos polgármestere, majdnem üres városháza várta, mert a felmondók sora az aljegyzőtől a titkárságon át a gépkocsivezetőig terjed - írja a 24.hu.

A polgármester megerősítette a portál értesülését, miszerint a héten egyszerre negyven ember kérte a felmentését. Ez a többség esetében meg is történt, mire az új polgármester megérkezett.

A IV. kerületet 9 évig vezette a fideszes Wintermantel Zsolt, de az önkormányzati választás után még a képviselő-testületben is kisebbségbe kerültek a kormánypártok. Az önkormányzatnál viszont gyorsan és sok embert kell találnia Déri Tibornak, hiába jelezte az átadás-átvétel előtt is, hogy számít az eddig ott dolgozók munkájára.

Mi nem tisztogatni jöttünk, hanem dolgozni, és mindenkivel együtt szeretnénk működni, aki tenni szeretne Újpestért, bármilyen politikai színekben tegye ezt

- mondta a 24-nek az új polgármester

ÜRES IRATTARTÓKAT TALÁLT BARANYI KRISZTINA A FERENCVÁROSI HIVATALBAN – FOTÓ

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.10.22.


Érdekes fotót osztott meg a IX. kerületi polgármester.

A megválasztott IX. kerületi ellenzéki polgármester, Baranyi Krisztina a Facebookon osztott meg egy fotót arról, hogy mit talált a ferencvárosi polgármesteri hivatalban. A fotóhoz csak annyit írt:

"átadás-átvételre várva
"...

ADATOK MÖGÉ REJTETT ELKÜLÖNÍTÉS – AZ EURÓPA TANÁCS HATÉKONYABBAN AKAR FÖLLÉPNI A SZEGREGÁCIÓVAL SZEMBEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2019.10.22.


Információink szerint az Európa Tanács illetékes szakemberei október végén találkoznak a magyar kormány képviselőivel, hogy megvitassák, milyen lépéseket tett eddig Magyarország annak érdekében, hogy visszaszorítsa a roma gyerekek indokolatlan fogyatékossá nyilvánítását és az etnikai alapú diszkriminációt az oktatásban. Sok jóról bizonyosan nem tudunk beszámolni. A kabinet még az ezzel kapcsolatos jogerős precedensítélet ellenére is kétségbe vonja, hogy szegregált oktatás folyna Magyarországon. Pedig minden információ erre utal.

Hogy milyen elképesztő távolság van a Magyarország által is aláírt nemzetközi emberi jogi szerződések szövege és a valóság között, azt jól szimbolizálja Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nyilatkozata a gyöngyöspatai roma gyerekek kártérítési ügyében. Mint ismert: nemrégiben a másodfokú bíróság is úgy döntött, hogy az államnak kártérítési felelőssége van, ha az általa működtett szolgáltatásokban diszkriminál. A gyöngyöspatai roma gyerekeket nem roma társaiktól elkülönítve oktatták hosszú éveken keresztül, és nemcsak a tanórákon diszkriminálták őket, hanem a szünetekben, ünnepségeken, iskolán kívüli tevékenységekben is. Miután ezt jogerősen megállapította a bíróság (három bírói fórum döntött ennek szellemében), elindult a kártérítési per. A bíróság végül megállapította, hogy az elszenvedett hátrányért az államnak kártérítést kell fizetnie. Nos, az ebből következő kérdésre, jelesül hogy számít-e a kormány hasonló perekre, hiszen az általános iskolás korú roma gyerekek közel fele jár szegregált iskolába vagy osztályba, a Miniszterelnökséget vezető miniszter így válaszolt: „meg kell várni a Kúria felülvizsgálati kérelmét, hogy kimondhassuk, tényleg szegregáció történt”. A miniszter valójában belehazudott a kamerákba, és félrevezette a nyilvánosságot, a szegregáció tényét ugyanis már 2015-ben kimondta a Kúria, most csupán annyi történt, hogy az állam nem akar fizetni ezeknek a gyerekeknek, akiknek a jövőjét a szegregált oktatással tönkretette, ezért inkább az ítélet felfüggesztését kérte, amíg a Kúria kiszámolja, az elszenvedett jogsérelemért – azaz az egyes tanévekért – jogerősen mennyi kártérítési összeg jár...

Reagálhatna a verdiktre persze a kormány úgy is, hogy nem harcolna tovább ezekkel a fiatalokkal, és a 60 egykori gyöngyöspatai diák kapna összesen 99 millió forintot, ami NER-es léptékben értékelhetetlenül kicsiny összeg. Ám ehelyett inkább tovább tömi az adófizetők pénzével az államot (az állami intézményfenntartót és az önkormányzatot) képviselő ügyvédek zsebét. Eközben Hevér Lászlóné, a kormánypárt színeiben regnáló gyöngyöspatai polgármester az önkormányzati választási kampányba is belekeverte a kártérítési ügyet, leplezetlenül azzal a céllal, hogy a helyieket a romák ellen hergelje. Szórólapján, amelynek a címe az, hogy A Kúriához fordulunk jogorvoslatért!, az olvasható: a település nem tudja kifizetni a bíróság által kirótt összeget, mert – mint írja – minden anyagi forrást a „folyamatban lévő, az egész város javát szolgáló fejlesztéseink befejezésére kívánjuk fordítani”. Mindezt azért írjuk le, mert – mint cseppben a tenger – mutatja, milyen is a hozzáállása a kormánypárt képviselőinek – függetlenül attól, hogy a hatalom mely grádicsán helyezkednek is el – a gyermekek elkülönítéséhez...

A BOTRÁNYHŐSÖK 18 MILLIÁRDOT KASZÁLTAK, MIÓTA BORKAI A POLGÁRMESTER

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER

2019.10.22.


Számos korrupciós vád érte az elmúlt hetekben Borkai Zsolt győri polgármestert, ezért kíváncsiak voltunk, hogy a hírbe hozott vállalkozók és cégeik hogyan szerepeltek a győri közbeszerzéseken. A Borkai polgármestersége alatti, 2006 és 2018 közötti összes önkormányzati közbeszerzés átfésülése alapján az látszik, hogy tényleg hasítottak a Borkaihoz köthető vállalkozók.

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) önkormányzati beszerzési adatbázisát vettük alapul, és kigyűjtöttük a nyertes cégek tulajdonosi szerkezetét. Elemzésünk alapján 2006 és 2018 között a Győr által kiírt közbeszerzések 37 százaléka, a nem egészen 50-ből 18,3 milliárd forint landolt a Borkai-botrányban érintett szereplőknél, beleértve a Strabagot is...

ORBÁN EGY BUDAPEST-MINISZTERT ÜLTETHET KARÁCSONY NYAKÁBA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2019.10.22.


Vélhetően a tárca nélküli miniszter dolga a sportcsarnoképítések és a Városliget beépítésének biztosítása lenne, melyek leállítását ígérte kampányában Karácsony.

Egy tárca nélküli Budapest miniszteri poszt létrehozása is a lehetőségek között szerepel Karácsony Gergely győzelme után - mondták az atv.hu-nak fideszes és kormányközeli források. Az ellenzék sikerei miatt nem biztos ugyanis, hogy ahhoz, hogy a kormány keresztülvigye terveit, elég lesz egy Budapestért és az agglomerációért felelős államtitkárság a Gulyás Gergely vezette Miniszterelnökség keretein belül. Márpedig terveik vannak, írja a híroldal. Forrásaik szerint


"kezelni kell", hogy október 13-án elveszítették Budapestet.


A budapestiek egyszerű büntetését nem érzik célravezetőnek, mivel könnyen elveszthetik miatta a fővárosi szavazókat 2022-re, a parlamenti választásokra. Ezért erre a célra az egyébként is erőltetett gigaberuházásokat használnák, a "fejlesztések" továbbvitelét. Vélhetően tehát a stadion- és sportcsarnok-építések, illetve a Városliget beépítésének biztosítása lenne a Budapest-miniszter dolga, melyek leállítását ígérte kampányában Karácsony
.

ITT OLVASHATÓ

ITT A VÁRVA VÁRT MÓDOSÍTÁS AZ ESZKÖZKEZELŐSÖKNEK - MEGMENEKÜLHETNEK A VÉGREHAJTÓTÓL

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.10.22.


Megmenekülhetnek a végrehajtótól az otthonukat részletre visszavásárló eszközkezelősök, legalábbis 3 év haladékot kapnak egyéb tartozásuk rendezésére – az erről szóló törvénymódosítás ma kerül a parlament elé. Megnyitnák a vétel lehetőségét azoknak, akik eddig nem éltek vele, és lehetővé teszik a részletre vásárlást azoknak is, akik az egyösszegű vételt választották.

Régóta vártak az eszközkezelősök azokra a könnyítésekre, amelyek most kerülnek az Országgyűlés elé. Ma kezdi ugyanis tárgyalni a parlament a „Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításával összefüggő törvények” módosítását.

Mint ismert, kedvező feltételekkel visszavásárolhatják otthonukat a Nemzeti Eszközkezelőtől a korábbi tulajdonosok, jelenlegi bérlők. Erről még tavasszal értesítette őket a NET Zrt. A bérlők előtt több lehetőség is állt. Dönthettek a nagyon kedvezményes árú, egyösszegű vételről, amiből további kedvezményt kaphatnak, ha 5 évig meg is tartják a lakást. Lehetőség volt kamatmentes részletre is megvásárolni az ingatlant (ezt viszont csak a bérlő teheti meg, közeli hozzátartozó nem), de maradhatott bérlőként is a volt tulajdonos. Aki pedig nem válaszolt, úgy maradhat bérlő, hogy háromszoros bérleti díjat kell fizetnie. (A részletekről korábban itt írtunk.)...

MIBEN MÁS A MAGYAR ÉS A KANADAI MUNKAHELY?

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Ákos
2019.10.22.


Nyilván rengeteg mindenben, kulturálisan, hozzáállásban, a változások befogadásában egyaránt. Vajon melyik országban rugalmasabbak a munkavállalók, mi az elvárás Kanadában? Ákos posztjából kiderül.

„A legtöbb ember nem szereti a változást maga körül, ezért egy munkahelyen a vezetők idejének jelentős része arra megy, hogy megpróbálják menedzselni az üzleti élet-, jogszabályok változása miatt keletkező belső változásokat (idegen szóval change management).

Mivel lassan 2,5 éve dolgozom Kanadában és előtte 11 éven keresztül dolgoztam Magyarországon vezetőként, ezért van némi rálátásom arra, hogy ebben a kérdésben mi a különbség a két ország között.

Tisztán emlékszem még arra, hogy egy nagyobb munkahelyi átszervezés mennyi felkészüléssel és munkával járt magyar vezetőként. Például amikor 2016-ban (utolsó magyarországi munkaévemben) a velem dolgozó 100 emberrel együtt költöztünk el Budapesten belül egy olyan irodába, amit a csupasz beton falaktól indulva alakítottunk ki magunknak.

Mivel az új iroda lokációja egyértelműen visszalépés volt a korábbihoz képest (Kálvin tér vs Lurdy ház), ezért NAGYON sok energiám ment el arra, hogy megnyerjük a kollégák támogatását.

Ennek érdekében bevontuk őket a tervezésbe, megpróbáltuk együtt vonzóvá tenni az új irodát és olyan simává tettük az effektív költözést, amennyire csak lehetséges volt.
A projekt 9 hónapjából én szerintem nettó 3 hónapot a belső kommunikációval és a változások menedzselésével foglalkoztam és fizikailag és szellemileg is kimerültem a végére.

(Ezután még két hónapot hónapot dolgoztam a csapatommal és utána letelt a mandátumom és a kanadai költözésünk előkészítése lett a főállásom.)...

TÖRÖKÜLÉS BAKUBAN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2019.10.18.


...Érdekesebb kérdés, hogy mit keresett miniszterelnökünk Bakuban, a különféle nyugat- és közép-ázsiai pasák és basik társaságában. Miért akar a keresztény Európa elszánt védelmezőjeként bevágódni például Nazarbajevnél, aki szovjet köztársasági párttitkárból lett muszlim nemzetvezetőként egy személyben megtestesíti azt, ami ellen ő a kezdetektől fogva, illetve legújabb oly hevesen harcol? Miért fotózkodik mosolyogva együtt Erdog˘an török elnök hidzsábos feleségével, ezzel a példás életű hívő – amúgy nyugatiasan vásárlásfüggő – nagymamával? (Bár, ha meggondoljuk, a patriarchális iszlám családmodell egyáltalán nem áll távol attól, amit a Fidesz és a Kereszténydemokrata Néppárt hagyományos keresztény családnak nevez, avagy annak szeretne látni.)

Nemzetgazdasági érdek, alternatíva a hanyatló Európával szemben? Orbán büszkén mesélte, hogy a „Türk Tanács” országaival a kereskedelmi forgalom a duplájára nőtt, elérte a négymilliárd dollárt – ez, ha jó nézem, kisebb, mint a forgalmunk egyetlen, viszonylag kicsi uniós tagországgal, nevezetesen Szlovákiával.

Folytatva a fölösleges kérdezősködést: mi volt a magyar kormány indítéka, mikor megvétózta a szíriai Kurdisztán elleni török offenzíva európai uniós elítélését? (Erdog˘an látványosan megköszönte Bakuban Orbán „kiállását”.) Mire volt ez jó? Szijjártó külminiszter ezt azzal magyarázta, hogy „magyar nemzeti érdek, (...) hogy a törökök Szíria irányába oldják meg a bevándorlási kérdést, és ne Európa irányába”: de hát azonkívül, hogy ez gyalázat az Iszlám Állam ellen hősiesen harcoló kurdokkal szemben, a területsáv arabokkal való betelepítése nem más, mint etnikai tisztogatás (sokan a genocídium szót használják). Ez igazán ismerős lehetne egy olyan magyar politikusnak, aki az etnikai nemzetet érő sérelmekkel és fenyegetésekkel fekszik és kel. Ráadásul nemcsak az EU-ban maradtunk egyedül a szégyenünkkel, hanem Washingtonnal is szembekerülünk: miután Trump a kis számú amerikai katona kivonásával – ezt a lépést, bármekkora is a világfelháborodás, még lehet racionálisan magyarázni – zöld utat adott a törököknek, gyorsan szankciókat jelentett be az offenzíva miatt: „Tökéletesen egyértelműen megmondtam Erdog˘an elnöknek: Törökország akciója humanitárius válságot idéz elő, és megteremti lehetséges háborús bűnök elkövetésének feltételeit” – mondta az elnöki rendeletet indokoló nyilatkozatban. A jelek szerint a török akció támogatása az oroszoknak sincs ínyükre, ők inkább Aszad zsarnoknak segítenek Rozsava autonómiájának felszámolásában.

Azt, amit a magyar külpolitika a térségben manapság művel, szemben a világ kilencvenckilenc százalékával, csak ámokfutásnak lehet leírni. Nincs rá észszerű politikai magyarázat. De akkor biztosan van olyan, ami politikailag nem észszerű, de másképp igen. Itt utalnék a kaviárdiplomácia botrányára (Néha kell a kaviár, ÉS, 2019/27., július 5.), amelyben a török nyelvű országok és Magyarország vezetőit most vendégül látó Azerbajdzsán készpénzátutalásokkal és ajándékokkal bírt rá politikusokat, hogy az érdekeit képviseljék az erkölcsi és politikai hagyományokhoz többé-kevésbé még ragaszkodó európai többséggel szemben. A kormányzatot ezért a viselkedésért eddig nem érte olyan baj, amit ne tudna kiheverni.

Első ránézésre a mai magyar kormány külpolitikai szimpátiáit egy dolog vezérli. Nem a kereszténység. Nem az európaiság. Nem a magyar nemzeti érdek. De nem is a felbuzgó török (pardon: „türk”) vér. Hanem csak az, hogy az illető országban ne tartsák tiszteletben az alapjogokat, ellenben a vezető erős legyen, mint Aliyev, Erdog˘an vagy Nazarbajev. Ezért kell inkább Baku, mint Brüsszel. A második ránézés szorgalmas tényfeltáró munkát jelentene, megbeszélések és transzferek kinyomozását, addig is elégedjünk meg azzal, ami látszik: ha valaki elfogadja az elnyomást, a korruptságot és a vezérkultuszt, az jó magyar lehet; aki nem, az a magyarság rongya.

Az Erdog˘annal folytatott tárgyaláson ott ült Maróth Miklós, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat irányítótestületének elnöke, az akadémiai kutatóhálózat Alexander Bachja. Nem tudni, milyen minőségben, ugyanis se nem turkológus, se nem kurdszakértő, se nem külpolitikus, se nem külgazdász, kormányfunkciója nincs. Egyvalami magyarázza jelenlétét: megfelel a fenti kritériumoknak, és Orbán bízik benne. (Ahogy bízott már Kádár is, bár akkor még fiatalabb volt, és mint nyomatékosan leszögezte: nem végzett politikai munkát a pártállamnak.) Nem kutatók kellenek ide, nem is szakértők, hanem fegyelmezett szolgák és a kun örökséget jurták melegében ápoló holdkórosok.

A miniszterelnök ezt a kipcsakos nyilatkozatot két nappal Budapest elvesztése után tette. Úgy látszik, így dolgozta fel a számára régóta ismeretlen élményt. Vagy még nem kezdte el a feldolgozást, hanem biztosra ment, hogy időt nyerjen: mondott egy olyan elképesztőt, amivel a művelt ellenzéki közönség napokig ellesz, addig sem foglalkozik mással.

Ja, és a kazah alapító elnökről, a kipcsakok istápjáról elnevezett Nurszultan – azelőtt Asztana – tavasz óta már Budapest testvérvárosa.

Hát mi lesz ebből, tekintetes úr?


KEMÉNY 5 ÉV VÁR BUDAPEST ELLENZÉKI VEZETÉSÉRE

INDEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA, VASVÁRI TAMÁS
2019.10.22.Ellenzéki vezetése lett a fővárosnak egy kétharmados Fidesz-kormány alatt, ez egy sor kérdést felvet. Ebben a cikkben áttekintjük, 

- hogy változott Budapest befolyása a saját helyzetére?
- milyen Budapest pénzügyi helyzete, milyen állapotban van a fővárosi költségvetés?
- mi a legnagyobb pénznyelő és időzített bomba?
- milyen korábbi ígéretekben reménykedhet Karácsony Gergely?
- várhatóan mik lesznek a legnagyobb ütközőzónák a kormánnyal?
- és milyen mozgástere lehet a fővárosnak további anyagi források bevonására?

Új, ellenzéki vezetése van Budapestnek, sokan találgatják most, milyenek Karácsony Gergely és a szintén ellenzéki többségű fővárosi közgyűlés lehetőségei a város tényleges irányításában. Ez a kérdés azért merül fel egyáltalán, mert a súlyos pénznyelőket cipelő önkormányzat pénzügyi és közjogi értelemben vett önállósága is jócskán megcsappant 2010 óta, köszönhetően az Orbán-kormány központosító lépéseinek, amelyek intézményeket, forrásokat és jogköröket vontak meg a fővárostól. Mekkora mozgástere lehet az új főpolgármesternek és az ellenzéki többségű fővárosi közgyűlésnek?
...

A DOMINÁNS HATALOM AZ ELLENÁLLÁSÁT IS MEGHATÁROZZA - INTERJÚ A BALRA ÁT - JOBBRA ÁT! - KIÁLLÍTÁS KURÁTORAIVAL

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2019.10.21.


Bábszínház Che Guevarával és a hivatali kisemberrel, szociofotó az egyik oldalon, élőben meggyilkolt galamb, szike, és végül az 56-os mártírok kopjafái a másikon. Mind a hatvanas évek végén alakult, budapesti Orfeo-csoport, mind pedig a hetvenes-nyolcvanas évek ikonikus Inconnu-csoportja a fogyasztói pokolból és kézivezérelt hatalomból, cenzúrából kereste a kiutat, a világ ellen ordított, miközben működésük során is hivatalos tereket használtak, és az 1989/90 előtti- és utáni rendszer által adott lehetőségekbe is betagozódtak. Mitől lesz az adott körülmények között valaki rendszerellenes, és milyen lehetőségek vannak a társadalmi feszültségek művészeti kifejezésére? Szarvas Mártonnal és Nagy Kristóffal, a kiállítás kutatóival és kurátoraival beszélgettünk:...

ORSZÁGÉPÍTŐK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: N. KÓSA JUDIT
2019.10.22.


Önök mikor sétáltak legutóbb a Városligetben? Én vasárnap délután, így a legfrissebb élményeim alapján állíthatom: ha elkészülnek a már épülő múzeumok, lesz nagy csodálkozás azok körében, akik hittek a látványterveknek. A rajzokon oly lebegő, zöldbe simuló, fák között megbújó házak a valóságban drabálisak lesznek, messze túlnyúlnak majd a lombokon, és csak győzzük kerülgetni őket.

Józan kompromisszumnak kínálkozik tehát, hogy az épüljön meg, amit már elkezdtek: az állatkerti Biodóm, az egykori felvonulási térre tervezett Néprajzi Múzeum és a rejtélyes küldetésű Zene Háza mindenképp, hiszen mind kinőtt már a gödörből. Az Erzsébet téri földrengésbiztos mélygarázson ülő kocsma-medence kombó pedig épp elég mementó a jövőnek arról, hová vezet a közös nevezőt nem ismerő kivagyiság.
Más kérdés, hogy érdemes észben tartani: nem véletlenül nem készült el ez az úgynevezett múzeumi negyed az eredeti határidőre, tavaly tavaszra. Az ötletgazdák szándékát rég felülírta a kötélbarátok anyagi érdekét leső számítás. Már évek óta látható, hogy a legkevésbé sem az számít, milyen intézmény hiányzik a kulturális palettáról – akkor Építészeti Múzeum szerepelne ugyanis a tervekben, nem egy akárhanyadik, hamisan régi köntösbe bújtatott színház –, hanem hogy mit lehet nagyon drágán építeni. Ezért nőtt a Néprajzi Múzeum a rajzasztalon akkorára, mint az Országház, ezért bontották le a millenniumkori Közlekedési Múzeumot, ezért bukkannak fel újabb és újabb elemek a hagymázas elképzelések között. Mert a baráti építőket folyamatosan etetni kell, ha tíz évig, ha húszig, mindegy, csak fussa rá a költségvetésből...

LUXUSKURVÁK A ZENEAKADÉMIÁN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.10.22.Ha csak nem változik a program, akkor már szinte majdnem biztos, hogy a Zeneakadémián mond beszédet Orbán Viktor október 23-án. Volt néhány nap, amikor kétségek között voltunk kénytelenek hánykolódni, mert úgy tűnt, hogy a miniszterelnök halaszthatatlan és bokros teendői miatt kihagyja az idei megemlékezést. Ám szerencsére minden jól alakult, és a meghívott notabilitások meghallgathatják, hogy örök és megbonthatatlan vezérüknek mi jut az eszébe a hatvanhárom évvel ezelőtti történésekről.

Korábban az utcán mondott ünnepi beszédet Orbán Viktor, ami nagyon is helyénvaló volt a részéről. A forradalmak többnyire az utcán szoktak lezajlani, nem gondosan megválogatott közönség előtt, s ennek megfelelően Orbán is az utcán beszélt a néphez. Elsősorban persze az ő népéhez, mely halmaz nem tévesztendő össze a magyar lakosság egészével. A hétfői parlamenti ülésen is megmondta az önkormányzati választás kapcsán: ők hajlandók együttműködni azokkal, akik velük együtt az országépítésben gondolkodnak. A többiek nem érdekesek, mehetnek a levesbe.

Együttműködni persze jó dolog, ez viszi előre a világot, ám kérdés, hogy ki mit ért együttműködésen. Ha valaki, teszem azt Orbán, azt gondolja erről, hogy az együttműködés azt jelenti, hogy neki és a Fidesznek mindenben igaza van, és a lopás nem bűn, hanem a barátok, családtagok és csókosok helyzetbe hozása, akkor azzal nem lehet mit kezdeni...


SZOMBATHELY: „ÜZENJÜK A FŐVÁROSNAK, HOGY NYUGATRÓL IS FÚJ A SZÉL”

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: GRIMM BALÁZS
2019.10.22.


Szombathely belvárosában, az Árpád-házi Szent Erzsébet-templom mellett két hajléktalan ül a földön, borozgatnak az önkormányzati választás délutánján.

– Már ünnepelnek? – kérdezem.
– Nem, csak iszunk – válaszolják legyintve.
– Megkérdezhetem, kire szavaztak?
– Nem szavaztunk senkire, tudja, mi szegények vagyunk – mondják, majd egy kis aprót kérnek.

Szombathely egén nemrég sütött ki a nap, és ez nem választási jóslat, sokkal inkább meteorológiai tény. Az emberek ráérősen korzóznak a Fő téren és környékén. Padon sütkérező nyugdíjast kérdezek arról, merre van a városháza, mert lefotóznám, hiszen ez ma a legvonzóbb munkahely a városban. Mutatja az irányt, majd pár perc múlva utolér biciklin: – Fiatalember, ne ezt fényképezze, hanem a megyeházát, mert az szép régi épület.

Azt is elmondja, hogy Nemény Andrásra, az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltjére szavazott, azért, mert változást akar, már csak az unokái miatt is...

BREXIT: MOST A BRIT HÁZELNÖK AKADÁLYOZTA MEG BORIS JOHNSON TERVÉT

HVG ONLINE / VILÁG
Szerző: hvg.hu
2019.10.21.


...Mielőtt túl mélyre merülnénk az egyre követhetetlenebb vitában, összegezzük a helyzetet:

- Bár csütörtökön az EU-tagállamok is elfogadtak egy megállapodást, egyáltalán nem biztos, hogy ez valaha túljut a brit parlamenten.
- Boris Johnson kilépne már, de kénytelen volt hosszabbítást kérni, nehogy megállapodás nélkül távozzon az Egyesült Királyság az EU-ból, viszont abban reménykedik, hogy a héten csak megkapja a parlament jóváhagyását.
- Az EU elengedné már a briteket, de jó eséllyel jóvá fogja hagyni a halasztási kérelmet.

Egy dolog biztos: John Bercow október 31-én távozik a házelnöki székből.

DÖNTÖTT A KÚRIA, LEHET NÉPSZAVAZÁST TARTANI A 120 MILLIÁRDOS CSEPELI STADIONRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: 168 ÓRA / MTI
2019.10.21.


A Kúria szerint lehet népszavazást tartani arról, épüljön-e atlétikai stadion a Csepel-sziget csúcsán, ezért a bíróság hitelesítette az erről szóló népszavazási kezdeményezést...

...Az NVB határozata ellen Kassai Dániel a Kúriához fordult, amely hétfőn - megváltoztatva az NVB döntését - hitelesítette a kérdést. A bíróság a végzésében arra jutott: a kérdés nem arra vonatkozik, hogy a Budapesti Atlétikai Stadion egyáltalán ne épülhessen meg, hanem az az építkezés megkezdésének 2023. január 1-jéig történő elhalasztását célozza. A bíróság szerint ezért azt kellett vizsgálni, hogy az építkezés elhalasztásáról rendelkezhet-e az Országgyűlés egy eredményes népszavazást követően.

A Kúria megítélése szerint a népszavazási kérdés nem a beruházás megvalósításának teljes meghiúsítására, csupán időbeli elhalasztására irányul, így közvetve sem befolyásolja és akadályozza a hatósági engedélyezési eljárások lefolytatását, így nem érinti a kormány hatáskörébe tartozó kérdést, azaz az Országgyűlés hatáskörébe tartozónak minősül. A bíróság vizsgálta az egyértelműség követelményének teljesülését is és arra jutott, nem ért egyet az NVB-vel abban, hogy az érintett helyszínnek a település megjelölése nélküli, pusztán helyrajzi szám alapján történő megadása, helyismeret hiányában a választópolgárok jelentős részének nem egyértelműen meghatározható. A Kúria arra jutott, hogy a választópolgároknak lehetősége van arra, hogy a helyrajzi szám és az atlétikai stadionra való utalás alapján a területet beazonosítsa, és kétséget kizáróan meg tudja állapítani, hogy a kérdés a Budapesti Atlétikai Stadion létesítésével kapcsolatos. A Kúria szerint a kérdésben szereplő elírás - Soroksári helyett Soroksági - nem értelemzavaró. Mindezek alapján a bíróság hitelesítette a népszavazási kérdést.

A végzés jogerős.

Kassai Dániel korábban úgy nyilatkozott, hogy a számításai szerint 2010 és 2020 között az Orbán-kormány 350 milliárd forintot költ 32 stadionra, és ebben még nincs benne a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra készülő stadion, amely a becslések szerint 120 milliárd forintba fog kerülni
.

LEGÁLISAN NEM MEGY: ELLEHETETLENÜLT A MAGÁNNYOMOZÓK MUNKÁJA MAGYARORSZÁGON

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.10.21.


Meseszerű megbízásokkal látnák el az emberek a magánnyomozókat, és nincsenek tisztában azzal, hogy azok nem törhetnek fel egy internetes fiókot, és telefonokat sem hallgathatnak le. A privát kopók gyakran a törvényesség határán lavírozva szereznek információkat: tavasszal magánnyomozók is egy büntetőeljárás gyanúsítottjai lettek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik munkatársával együtt, aki a hatóság szerint belső adatokat szivárogtatott ki a privát kopóknak. Szakmai szervezetek úgy vélik, hogy a magánnyomozás „a végnapjait éli” a szabályozatlanság, a képzés hiánya, és a politikai osztály ellenérdekeltsége miatt Magyarországon.

A 2014-ben indult és két évadot megélt, Magánnyomozók című, jelenleg a SuperTV2-n futó detektív doku-reality sorozatban változatos eseteken keresztül kísérhettük figyelemmel a magánnyomozók munkáját, zsarolási ügyektől kezdve, családi drámákon át az örök sláger megcsalásig. A fiktív Inkognito Magánnyomozó Iroda munkatársainak a sorozat egyik részében például egy alibigyárat működtető, és a félrelépéseit azzal elleplező férjet kell lebuktatniuk. A filmbeli nyomozást különleges eszközök: kulcstartóba rejtett kamera, és a lakásba elrejtett mini kép- és hangfelvevők segítik...

AJTÓ ELŐTT TOPORGÓ POLGÁRMESTEREK

NÉPSZAVAONLINE
Szerző: DOROS JUDIT
2019.10.22.


Az önkormányzati választás már kilenc napja lezajlott, ám sok vidéki településen, fővárosi kerületben még mindig nem kerülhettek „házon belülre” a frissen megválasztott polgármesterek, képviselők.

Az egyik legbizarrabb példa Jászberényé, ahol a Közösen Jászberényért Egyesület polgármesterjelöltje, Budai Lóránt mindössze tizennégy szavazattal előzte meg a korábban regnáló fideszes polgármestert, Szabó Tamást. 

Utóbbi fellebbezett az eredmény ellen, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Területi Választási Bizottság pedig helyt adott a kifogásnak miszerint a szavazás alatti egyes események „olyan mértékben tették aggályossá a választási eredményt”, amelyet csak egy új szavazással lehet orvosolni, ezért november 10-re új választást írtak ki. A Közösen Jászberényért Egyesület azonban hétfőn délután felülvizsgálati kérelmet adott be a bíróságra, így újabb három nappal eltolódott a döntés. 

Hasonló menet zajlik Budapesten a Ferencvárosban, ahol Baranyi Krisztina nem tudja átvenni a polgármesteri posztot, miután a jogorvoslati határidő lejárta előtt tíz perccel a mindössze 81 szavazatot szerzett munkáspárti jelölt megtámadta az eredményt. A győztes polgármester szerint az időhúzás csak arra jó, hogy ezalatt iratok tűnjenek el, de – miként az ATV hétfő reggeli műsorában elmondta – legfeljebb nehezebben és körülményesebben, de minden hivatali dokumentum útját nyomon tudják követni. A Nemzeti Választási Bizottság hétfő délután elutasította Fléger Tamás beadványát, amiben csalásgyanús esetekre hivatkozva megtámadta a polgármester-választás eredményét. Ha munkáspárti jelölt ezek után felülvizsgálati kérelemmel él, akkor a jogerős végeredmény a hét második felében várható...

"HA VISSZAKÜLDENÉNEK, BELEHALNÁNK" – ERDOGAN HÁBORÚJA SZÍR MENEKÜLTEK SZEMÉVEL

HVG ONLINE / VILÁG
Szerző: GYÜKERI MERCÉDESZ
2019.10.22.


Több mint hárommillió menekültet küldene vissza a Szíriában létrehozandó biztonsági övezetben Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki erre hivatkozva indított támadást a polgárháború sújtotta ország északi részén élő kurdok ellen. A menekültek visszaküldése azonban nem csak a háború miatt nehéz feladat: legtöbbjük városokban él és dolgozik, gyerekeik születnek, majd török iskolába íratják be őket. Ankarában és a török-szír határon beszélgettünk a menekültkérdésről törökökkel, szírekkel és az őket támogatókkal.

Angela Merkel mosolyog Huszein Azedin mögött az apró ankarai ház még apróbb nappalijában. „A tévé az folyamatosan megy, de csakis hírműsorok, a hírek az érdekesek” – magyarázza vendéglátónk, a 74 éves szíriai férfi, aki a tiszteletünkre nemcsak teával készült, de felvette azt a pólót is, amelyen az uniós segélyszervezet neve díszeleg. Mikor azt mondom, Magyarországról érkeztem, felkapja a fejét, de szerencsére kiderül: az ország szépségéről olvasott már, nem a kormány bevándorlásellenes szólamait hallhatta viszont az al-Dzsazírán.

Huszein a feleségével osztja meg apró házát, a török főváros szélén évtizedekkel ezelőtt, egymás hegyén-hátán épült téglaépületek, a gecekonduk – vagyis „egy éjszaka alatt felhúzott” házak – egyikét. A tévé, ahogy a bútorok jó része is, a szomszédok ajándéka volt, amikor megérkeztek ide...

„A KERESZTÉNYSÉG POLITIKAI TÚLHANGSÚLYOZÁSA VESZÉLYES”

24.HU
Szerző: 24.hu
2019.10.21.


Angela Merkel egyik leghangosabb pártbéli kritikusa Andreas Rödder. A mainzi egyetem történészprofesszora a CDU balra tolását veti a volt pártelnök szemére. A négy Bundestag-választást nyerő Merkel politikai hagyatékáról, a CDU és a Zöldek közeledéséről és a szélsőjobboldali AfD-ről is beszélgettünk az 52 éves Rödderrel, aki a CDU-közeli Konrad Adenauer Alapítvány szervezésében járt Budapesten.

Konrad Adenauer, a CDU alapítója ráismerne-e ma a pártjára?


Csak részeiben.

Melyekben?


Például az általam is preferált liberális-konzervatív irányzatban. Az Adenauer-korszak óta sok minden megváltozott, s természetesen egy pártnak reagálnia kell a társadalom változásaira. A CDU egyik fő problémája, hogy a pártot átalakító változásokat nem előzte meg semmilyen közös gondolkodás, miközben Angela Merkel irányításával belesimult a szociáldemokrata és a zöldpárti fősodorba. Hatalomtechnikai szempontból az alkalmazkodás ügyes húzásnak bizonyult, de a CDU sokat veszített politikai profiljából.

Ha ön lenne a CDU elnöke, mit változtatna?

Sokkal jobban kihangsúlyoznám a liberális-konzervatív vonalat, a CDU-t a jobbközép integráló erejévé tenném. És gondoskodnék arról, hogy a CDU erőteljesebben érveljen. Nem elég kormányozni, érvelni és vitázni is kell.

Mit vet Angela Merkel szemére?

Azt, hogy depolitizálta a CDU-t, miközben a pártot belesimította a szocdem-zöldpárti fősodorba. A CDU érvelőképességének hiánya szerintem óriási gond, amikor rendkívül polarizált német közvéleménnyel szembesülünk. Az egyik oldalon vannak a moralizáló-kozmopolita baloldali erők, míg velük szemben a nacionalista jobboldal, és

a kettő között a CDU elvész a homályban...


ITT OLVASHATÓ

RÁADÁS: ANNO BUDAPEST: ŐZE LAJOS

KLUBRÁDIÓ / ANNO BUDAPEST
Szerző: Panxnotded Miklós
2019.10.20.  ANNO BUDAPEST: 
  ŐZE LAJOS EMLÉKMŰSOR

  ITT HALLGATHATÓ MEG

A SZÍNPADON ELTŰNIK – ŐZE ÁRON A DADOGÓK EMBERI JOGAIRÓL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2019.10.21.


A Démoszthenész – Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesülete idén 25 éves. Ebből az alkalomból – DADOGÁS A-tól Z-ig címmel – jubileumi konferenciát rendeznek október 22-én, a dadogás elfogadásának nemzetközi világnapján, Budapesten az Aranytíz Kultúrházban. A nyílt rendezvényre a szakmabelieken és érintetteken kívül a téma iránt érdeklődő laikusokat is várják. A meghívott logopédusok és pszichológusok nemcsak előadásokat tartanak, de lehetőség nyílik egyéni konzultációra, tanácsadásra is. A Démoszthenész Egyesület elnöke, Őze Áron, színész, rendező, a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház igazgatója – aki maga is beszédhibával küzd - neves dadogókkal fog beszélgetni. Őze a 168 Órának elmondta: beszédhibája a színpadon eltűnik, a szerepekre való készülést pedig olykor még segíti is.

Őze Áron színész, rendező körülbelül két évtizede vezeti elnökként a Démoszthenész – Beszédhibások és Segítőik Országos Érdekvédelmi Egyesületét. A szervezet akkori titkára, jelenlegi tiszteletbeli titkára, Gacsó Mária kérte fel erre a posztra a művészt, aki nem mondott rögtön igent. – Számomra a legfőbb kérdés az volt, milyen feladatot tudnék én hitelesen képviselni az egyesületben, hiszen szakmai ügyekben nyilván nem vagyok kompetens. Azért vállaltam el mégis a megbízatást, mert missziómnak érzem a beszédhibával küzdő sorstársaim képviseletét. Az egyesületben inkább amolyan kirakatember vagyok, a társadalmi nagykövetük. A saját példámmal is szeretném bizonyítani, hogy a beszédzavar nem olyan nagy tragédia, meg lehet tanulni együtt élni vele, sőt, le is lehet küzdeni. Nem kell szégyellni, bezárkózni. Dadogással is lehet teljes életet élni, hiszen nekem például, amikor a színpadon állok, munkaeszközöm a beszéd. – magyarázza ...

CÉLKERESZTBEN AZ ÓVODÁK: A HAT ÉV ALATTIAKRA IS KITÉR AZ ÚJ NAT - A SZAKSZERVEZETEK TOVÁBBRA IS AGGÓDNAK A RUGALMAS ISKOLAKEZDÉS ELTÖRLÉSE MIATT.

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.10.22.


Külön fejezetet kapnak az óvodák a készülő új Nemzeti alaptantervben (NAT) – értesült lapunk. Úgy tudjuk, az erről szóló tervek több szakmai fórumon – a Köznevelés-stratégiai Kerekasztalon, illetve a Köznevelési Szakértők Országos Egyesületének október 19-i keceli konferenciáján – is elhangzottak. Az óvodákról szóló fejezet elsősorban az óvoda-iskola átmenetre fókuszál majd, az Óvodai nevelés országos alapprogramját (ami az óvodáknak olyan, mint az iskoláknak a NAT) tehát nem váltja fel. Szakmai körökben ugyanakkor azt beszélik, ez az óvodák államosítása felé vezető egyik első lépés lehet, vagyis a jelenleg önkormányzati fenntartású óvodák, az iskolákhoz hasonlóan, a jövőben közvetlen állami fenntartásba kerülhetnek. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma cáfolta, hogy erre készülnének. Mint a Népszava megkeresésére írták, „nincs ilyen kérdés a minisztérium napirendjén”. A NAT-tal kapcsolatos, óvodákat érintő kérdéseinkre annyit írtak: a kormány a Nemzeti alaptantervről még nem hozott döntést. 

Verba Attiláné, a Pedagógusok Szakszervezete Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke ugyancsak hallott arról, hogy megjelenhetnek a NAT-ban is az óvodák, de arról nem tud, hogy erről a minisztérium vagy a kormány valamelyik képviselője bővebben tájékoztatta volna a szakszervezeteteket. Hozzátette: a rugalmas iskolakezdés eltörlése ügyében sem látnak még tisztán, most ez aggasztja leginkább az óvodapedagógusokat...

EGYETLEN MONDATTAL ELINTÉZTE A MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI KONFERENCIA A BORKAI-ÜGYET - PEDIG A KONFERENCIA ELNÖKE VERES ANDRÁS, AKI GYŐRI MEGYÉSPÜSPÖK IS

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: TÓTH RICHÁRD
2019.10.22.


...Orbán Viktor tavaly májusban úgy nyilatkozott, régi vágású kereszténydemokráciát épít, ezért is kérdeztük meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciát, mit szólnak a Borkai-ügyhöz. A kérdéseinket az MKPK elnökének, Veres Andrásnak címeztük, aki győri megyéspüspök.


Ezeket a kérdéseket tettük fel:


- Miként tudja elképzelni a jövőben az együttműködést Borkai Zsolttal?

- El tudja a képzelni, hogy a botrányok ismeretében a polgármester megjelenjen egyházi eseményeken, vagy akár csak olyan helyeken, ahova mindkettőjüket meghívták?

- Nem gondolják úgy, hogy akár önnek győri püspökként, akár az MKPK-nak állást kellene foglalnia a botrányról, és arról, miként maradhat ezek után valaki egy város tiszteletreméltó vezetője?

A konferencia sajtószolgálata válaszolt, mindössze egyetlen mondatot:

"Köszönjük megkeresését, a témát azonban nem kívánjuk kommentálni."..
ITT OLVASHATÓ

A VIII. KERÜLETBEN SEM FOGADTA EL A VÁLASZTÁSI BIZOTTSÁG A FIDESZ FELLEBBEZÉSÉT, NEM KELL MEGISMÉTELNI A POLGÁRMESTER-VÁLASZTÁST

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2019.10.21.


A választást megnyerő Pikó András sem vehette át hivatalát a múlt héten, mivel az utolsó pillanatban a Fidesz jelöltjei megtámadták a polgármester-választás eredményét, valamint 10 egyéni választókerületben is fellebbeztek.

Sára Botond, a Fidesz VIII. kerületi polgármester-jelöltje arra hivatkozva támadta meg a választás eredményét, hogy miközben 269 szavazattal kapott ki Pikó Andrástól, szerinte nagyon magas volt az érvénytelen szavazatok száma (332). A fideszes delegáltak pedig arról számoltak be, hogy a szavazatszámláló bizottságok olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amik „egyértelműen tükrözték a választói akaratot”.

De a Fővárosi Választási Bizottság arra jutott, hogy a korábbi választási adatokból nem lehet következtetéseket levonni a mostani helyzettel kapcsolatban. Azt is túl általános állításnak találták, hogy a fideszesek szerint túl sok szavazatot nyilvánítottak érvénytelenné, ezért elvetették...

MI VAN ITT?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.10.22.


Olyan ábrázattal óhajtotta kitépni Hadházy kezéből az őt ekéző táblát Orbán miniszterügynök tegnap, mint egy dagadt óvodás a középső csoportból, aki a műanyag dömperjéért harcol, vagy a vödréért a homokozóban. Ez a kép Magyarország maga, a tükre, lenyomata, karikatúrája és tragédiája egyben. Orbán miniszterügynök aztán a szuszogós küzdelem után azt nyilatkozta, hogy nem ülnek fel mindenféle provokációknak. Dehogynem. Nemzeti lobogóval takarják el a nemzeti mocskot a nemzeti parlamentben. És még nemzeti is, ezt se feledjük.

Orbán miniszterügynök idegzete cafatokban laffog, ép ésszel föl nem fogható, erkölcsileg meg nem magyarázható, az ország érdekeivel szöges ellentétben álló döntéseket hoz, és retteg. Távoli sztyeppéken, ismeretlen és értelmezhetetlen emberek előtt kipcsakozik, itthon a nemzeti ünnepen nem mer a nyilvánosság elé állni, zárt körben beszél, most már teljesen mindegy, hogy mit. Méltósága, ha volt valaha egyáltalán, elillant, becsülete, ha ismert ilyet valamikor, elpárolgott, méltatlanná vált a hivatalra, amihez oly görcsösen ragaszkodik.

Indokolatlan a létezése, káros az országnak, a pártjának, a szerencsétlen családjának, már csak a baj van vele, mint az inkontinenciás, jellemtelen és rikácsoló nagypapával. Orbán miniszterügynök kiesett az időből, valahol a feudalizmus, fasizmus, kommunizmus és inkvizíció elegye fölött lebeg, nem csoda, hogy a pártját ki akarják vágni a Néppártból, de hová mennie már nincs. Pár emberrel – ilyen Salvini félékkel – közösen éltetik egymást, te rohadt nagy vagy én is az vagyok? – alapon, ami még cirkusznak is unalmas, a türköknek elmegy, de nekik is csak szódával.

A Zeneakadémián lesz beszéd holnap, kiválasztott, gondosan megszűrt, ellenőrzött, átvilágított és lefizetett közönség előtt. Orbán miniszterügynök is tudja, a közönség is tudja, mindenki tisztában van vele, hogy ez színjáték, egy szaros lufi, amely bármikor kilukadhat a hermetikusan lezárt falakon kívül, mint az tegnap is kiderült. Egy nappal előtte mondta a miniszterügynök minisztere, bizonyos Gulyás Gergely, hogy az európai kereszténység és az európai demokrácia nehéz időket él. Csak rá kell nézni Orbán miniszterügynökre, és látható, Gulyás miniszternek ezúttal lehet, igaza van...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN ÉS PUTYIN USZÍTOTTÁK TRUMPOT UKRAJNÁRA - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.10.22.


Washington Post

Ukrajna regionális ellenfeleként Putyin és Orbán besegített abba, hogy Trump bedühödjön az ukrán államra, miközben megpróbált információkat kicsikarni Kijevtől demokratikus vetélytársa, Biden ellen. Ezt hivatalban lévő és korábbi amerikai tisztségviselők is megerősítették, kiemelve, hogy a Fehér Ház gazdájánál az orosz elnökkel, a magyar kormányfővel és másokkal folytatott megbeszélések arra a meggyőződésre vezettek, hogy az ukrán köztársaság ma már reménytelenül korrupt. Sőt, a politikus most már ott tart, hogy a jelek szerint elhiszi: az ukrán politika megpróbálta lehetetlenné tenni a 3 évvel ezelőtti választások során. 

Az orosz és a magyar vezető szerepéről George Kent, a külügyi tárca helyettes államtitkára számolt be zárt ajtók mögött a törvényhozásban abban a testületben, amely az elnök elleni alkotmányos vádemelés ügyében jár el. (A lap keményen jobbosnak mutatja be Orbánt, olyannak, aki gyakran odaáll a Kreml irányvonala mögé.) A diplomata úgy értékelte, hogy a két politikus befolyásolta Trumpot, még mielőtt az felhívta volna ukrán kollégáját, bizonyítékokat kérve Biden és annak fia ellen. A vallomásból kitűnt, hogy mindkét politikus befeketítette Kijevet, de az elnök végső nézetét saját indulatai és ügyvédje, Giuliani alakították döntően. 

A terepet már nemzetbiztonsági munkatársak előkészítették nála, majd hivatalos források szerint fokozott jelentősége volt annak, amit Putyin és Orbán az idén mondtak az elnöknek, akire már egyre kevésbé tudtak hatni a munkatársai, akik az orosz elnöktől és más tekintélyelvű potentátoktól igyekeznek óvni. Egy illetékes szerint az elnök fogékonysága az orosz és a magyar érvekre, az azt mutatja, hogy maga is rosszindulatú befolyás alá került. Trump többször is beszélt orosz kollégájával, Orbánt pedig a tavasszal a Fehér Házban fogadta. Következetesen visszautasítja, hogy az oroszok az ő érdekében manipulálták volna az amerikai közvéleményt. Ami a magyar miniszterelnök látogatást illeti, azt az amerikai apparátusból többen is ellenezték, mivel Orbán lépéseket tett a magyar demokratikus intézmények meggyengítésére, azon kívül rossz viszonyt alakított ki az USA európai szövetségeseivel. A két politikus azonban ennek ellenére először egy órán át négyszemközt beszélt, úgy, hogy még a jegyzőkönyvvezetők sem voltak jelent. Ily módon amerikai diplomaták sem igen tudják, miről esett szó kettejük között, de egy illetékes szerint egyértelmű, hogy a vendég megszilárdította az elnök kedvezőtlen véleményét Kijevről és az új ukrán államfőről. 

Orbánnak a történelmi határvita és a magyar kisebbséggel szemben érzett rossz bánásmód miatt van baja Ukrajnával. De ideológiai okok miatt sem kedveli Zelenszkijt, mivel az nyugati elkötelezettségű reformerként jelenik meg, szemben vele. A Fehér Ház és a State Department egyöntetűen igyekezett megakadályozni, hogy a magyar politikus felkeresse az elnököt, mert úgy vélték, hogy a gesztus legitimálna egy olyasvalakit, akit Európában kitaszítottak. Továbbá féltek attól a hatástól, amit az elnökre gyakorol majd, és nem szerették volna, hogy ők ketten onnantól kezdve egy húron pendüljenek. 

A próbálkozások onnantól kezdve bizonyultak hiábavalónak, hogy az év elején több magas rangú vezető is távozott az amerikai Külügyminisztériumból, illetve új arcok jelentek meg az elnöki hivatalban. Közülük is a legfontosabb Mulvaney, a Fehér Ház stábjának főnöke, akiről úgy tartják, hogy rokonszenvez Orbán szélsőjobbos nézeteivel, illetve borúlátásával az unió kapcsán. Ő azután félresöpörte a nemzetbiztonsági tanácsadók aggályait a látogatás miatt.

Az utóbbi napokban egy lengyel származású brit tory képviselő több magánbeszélgetést is folytatott vezető magyar, illetve lengyel kormányzati tényezőkkel, hogy rábeszélje őket: az EU-ban közösen vétózzák meg, ha a szigetország kormányfője kénytelen lesz a kilépés elhalasztását kérni. A londoni miniszterelnöki hivatal tud a próbálkozásról, de továbbra sem gondolja, hogy az eredményre vezethet.

A demokraták részéről az egész világon tanácsos volna ébresztőt fújni a lengyel jobboldali PiS győzelme láttán, mivel az megkérdőjelezi a populizmus elleni harcot. Így látja a helyzetet Cas Mudde, a Georgia-i Egyetem tekintélyes szélsőségkutatója. Mint írja, a választási eredmény tanulságai messze túlmutatnak Lengyelország határain. A kormánypárt csaknem 6 százalékkal növelte voksainak számát és visszaszerezte a többséget az alsóházban, bár a Szenátusban kénytelen volt búcsút inteni az addigi több mint 50 százaléknak. 

A leckét illetően, először le kell számolni azzal a mítosszal, hogy a jobboldali populizmus kudarcot vall, ha hatalomra kerül. Az sem igaz, hogy a nagyobb választási részvétel a demagógokat sújtja, sőt, ezúttal még a szélsőjobb is bekerült a törvényhozásba. Az is téveszme, hogy a populista pártok megszelídülnek, ha megszerzik a kormányrudat, a lengyeleknél pont az ellenkezője történt, lekoppintva a magyar modellt. Végül pedig a szakértő szerint az a vélemény sem állja ki a valóság próbáját, hogy a szavazók nagy részét elriasztja a radikális politika. A lengyel és a magyar példa nem ezt tanúsítja, nem utolsósorban azért, mert erősen megosztott társadalmakról van szó, ahol a populisták nyíltan támadják a liberális demokráciát. Épp ezért a hívek hajlandóak elfogadni, hogy a vezér megkerülje a törvényhozást és az igazságszolgáltatást...