2017. március 6., hétfő

10.000 FELIRATKOZÓS ADÁS - AZ OROSZLÁNKIRÁLY ÉS A POLITIKA (SLEJM VIDEÓ)


ÁTLÁTSZÓ - SLEJM BLOG
Szerző: slejmshow
2017.03.05.Másfél év – 10,000 feliratozó! Csodás érzés, ahogy egyre többen és többen leszünk és egyre többen vitázhatunk a legalapvetőbb politikai kérdéseinről. A jubileumi adáshoz különös téma dukál, olyasmi, ami ritkán szokott lenni a slejmen – film és politika viszonya, avagy miről is szól VALÓJÁBAN az Oroszlánkirály?

A SZABADSÁG MINDIG A SZABADOK SZABADSÁGA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.03.06.


...Marhára kevesen vannak azok a kint élő fiatalok, középkorúak és tapasztaltabb honfitársaink, akik hirtelen felindulásból fogták az alsógatyájukat, bugyijukat, belehajították egy tescós szatyorba és kitrappoltak a reptérre. A legtöbben évekig próbálkoztak Magyarországon megkapaszkodni, mielőtt meghozták a nagyon nehéz döntést. Mert a többség számára (vagy lehet, hogy nem többség, de az általam ismert, jelenleg is külföldön élő magyarok számára biztosan) rohadtul nehéz volt azért elmenni, mert egyszerűen nem maradt más opció. Az anyagi szükségszerűségen túl, vagy mellette komoly tényező volt az ország egyre súlyosabb élhetetlensége, a folyamatosan romló, mindenhol érzékelhető pocsék közhangulat.

Azt sem árt tudni, hogy akik elmentek, azok a szerencsések. Ugyanis nem ennyien mennének, hanem többször ennyien, ha megtehetnék. De azok, akiknek a napi betevő is gondot jelent, akik a legközelebbi városig sem jutnak el, mert nincsen pénzük buszjegyre, nem is álmodhatnak arról, hogy más országban próbáljanak szerencsét. Pedig mennének ők is, de reményük sincs erre.

A legegyszerűbb persze keresni egy (vagy sok) bűnbakot, aki mindenről tehet. Például azokat, akik a külföldi biztonságból, a stabil egzisztenciából mondják meg a tutit nekünk, itthon ragadt szerencsétleneknek, hősöknek és mártíroknak. Közben pedig az a helyzet, hogy tök mindegy, hányan mennek és hányan maradunk, ameddig képtelenek vagyunk társadalomként, azon belül felelős polgárként gondolkodni és viselkedni.

Ha itthon marad Pisti, Sára, Gergő, Éva, akkor mi van? Semmi. Mehetnek ők tüntetni, akár meg is ostromolhatják a Parlamentet egy tálca mákoskockával, a franc nem változik tőle. Utcára mentek a diákok? De mennyire. Elértek valamit? A pedagógusok? Az orvosok a hálapénz ellen? Az egészségügyi dolgozók? Soroljam tovább? Egyedül a netadó elleni tüntetés ért célt. Hogy miért? Mert kivételesen, egyetlen percre mindenki képes volt elfelejteni a párt-hovatartozását, azt, hogy Orbánt szereti, vagy éppen Gyurcsányt bálványozza, hogy be van szarva, mert meglátja a főnöke, hogy félti az állását, a gyereke állását, a csirkefarhátat nokedlivel. Hirtelen sok ember zúdult az utcára és ez meghátrálásra kényszerítette a kormányt. Akkor az egyszer.

Előtte és utána remekül működött a megosztás kívülről és működik bennünk, a fejünkben, a lelkünkben is. Ameddig nem vagyunk képesek felfogni, hogy nem a pártok és nem a személyek a fontosak, hanem a rendszer szar és azt kell rendberakni, addig tök mindegy, hányan és hová mennek, vagy nem mennek a fiatalok. Aki kiáll valamiért, az egyből hősnek is érzi magát és megveti – kimondva, vagy kimondatlanul, de így van – azokat, akik nem állnak ki. Máris működik a megosztás, mi szalámizzuk önmagunkat. A mindenkori kormányok és a mindenkori ellenzék egyik legsúlyosabb hibája (jó, legyen bűne) az, hogy az alapokat nem képesek lerakni, nem is akarták soha.

A demokrácia nem alanyi jogon jár, hanem meg kell érte harcolni és meg kell őrizni. De mindenekelőtt meg kell tanulni, hogy a demokrácia nem Orbánról, Lázárról, Gyurcsányról, Botkáról és nem is pártokról szól, hanem rólunk. Polgárokról. Egyenként. A demokráciával jogok, de kötelezettségek is járnak. Demokrácia az, hogy ha látom, hogy bántják egy embertársamat azért, mert nő, mert férfi, fiatal, öreg, cigány, zsidó, meleg, akkor nem fordítom el a fejemet, hogy aztán majd a Facebookon háborogjak, hanem összeszedem a bátorságomat, odamegyek és beleszólok. És nem érdekel, hogy a vegzált fél melyik pártra szavaz és az sem érdekel, hogy a zaklató kire szavaz. Mert csak az elv számít és az én civil bátorságom, hogy ilyet nem lehet, nem engedem, mert olyan országban akarok élni, ahol senkit nem bánthatnak és alázhatnak meg a bőre színe, a neme, a vagyoni helyzete miatt. Senkit. Ez akkor is így van és akkor is bennem dől el, ha kivétel nélkül minden külföldön dolgozó magyar visszajön és akkor is, ha összesen tizenhatan maradunk. Mert ez nem függ semmitől, belső elvárás.

Innen kezdődik, de ennek nyolcmillió fejben le kell játszódnia. És a maradék kétmillió fejbe be kell ültetni, hogy úgy nőjenek fel, hogy már tudják. Ameddig ez meg nem történik egy kritikus tömeget elérő számú fejben, addig csak kiscsoportos hőbörgések lesznek és totál mindegy, melyik párt kerül kormányra, mert a sín, amin zakatolunk, a semmibe visz. A vonat vezetőjétől függetlenül.

És azt sem ártana tudomásul venni, hogy mindenkinek egyetlen élete van (jelen tudásunk szerint legalábbis, bár én szívesebben hiszek abban, hogy rosszul tudjuk) és mindenki elsősorban a családjáért érez felelősséget. Ha úgy érzi, hogy máshol képes megteremteni azt a szabadságot akár egzisztenciálisan, akár gondolkodásban, ami élhetővé teszi azt az egyetlen életet, akkor el fog menni és ehhez joga van.

Még annyit a végére: Spanyolországból arányaiban több fiatal ment el, mint Magyarországról. Mégis képesek változtatni, ha nem is olyan ütemben, mint szeretnének. És ez egy olyan országban történik, ahol nem gulyáskommunizmus volt akkor, amikor mi a legvidámabb barakkban örvendeztünk a karácsonyi banánnak, hanem egy gyilkos diktatúra volt, amely beleégett az idősebb generáció lelkébe. Kitörölhetetlenül. Ott is vannak konfliktusok ebből a generációk között, családokon belül is. De olykor képesek elvonatkoztatni a politikai nézetektől, mert van, ami felülírja a politikát. Például a társadalmi érdek, ami nem választható el élesen az egyéni érdektől. Fontos, hogy működő kórház legyen egy városban? Fontos. Fontos nekem, fontos a családomnak és az egész városnak. Pártoktól függetlenül.

Ezt kellene megérteni. És azt, hogy nem baj, ha egy országban mindenféle politikai nézet teret kap. Mert mindenre szükség van és minden kell. Mert nem vagyunk egyformák és jogunk van különbözni, de az alapvető érdekeink közösek. Akkor is, ha határon belül és akkor is, ha azon kívül élünk. Ezért kellene befejezni ezt a torz gondolatmenetet, hogy mindig méricskélünk: ez nekem jó, de nem csinálom, mert másnak is jó és nehogy már én kaparjam ki a gesztenyét a másiknak. Inkább magamnak sem, ott égjen rommá a tűzben.

Egymás nélkül nem boldogulunk. A demokrácia nem pártfüggő. A szabadság nem politikai hovatartozás kérdése. Nem a kormányért vagyunk, a kormány van értünk. Nincs kettő, öt, tizenhét Magyarország. Csak ez az egy. És senki nem fog szabaddá tenni minket. Csak mi tehetjük szabaddá önmagunkat.

És igen, az ezerszer előszedett fotó a címlapon. Ennél jobban képtelenség elmagyarázni, miről szól ez a cikk. Erről szól, mindig erről. A szabadságról.

JORDÁN TAMÁS ÜGYE SOKKAL SÚLYOSABB ÉS IJESZTŐBB, MINT AMILYENNEK LÁTSZIK

INDEX.HU
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2017.03.06.


...De a demokratikus berendezkedés látszata pont az ilyen részletek mögött bújik el.

Hogy elvileg, meg hogy amit akarnak.

Mert azt már rég megszoktuk – mármint tényleg megszoktuk, a szakma se nagyon kiabál már ellene, pláne más –, hogy a fenntartók, ha éppen úgy diktálja az érdekük, politikai alapon nevezik ki a színházak igazgatóit, egyáltalán nem törődve a csókosok hozzáértésével. De most több dolog is máshogyan történt, mint bármikor korábban a rendszerváltás utáni Magyarország történetében.

Egyrészt az, hogy most már egy látszatból megrendezett pályáztatási folyamatra se volt szükség, amiben a nyilvánvalóan és kizárólag politikai alapon kinevezett, sokszoros idézőjelben „szakmai” bíráló bizottság, hogy, hogy nem úgy dönthetett volna, hogy a másik pályázat jobb volt, jobban megfelelt a pénzt csengető fenntartó ízlésének és főleg kampányterveinek. Most viszont a filmrendező és operatőr Dér András, a színházi szakmában majdnem teljesen ismeretlen másik pályázó, aki három évtized alatt két tucat előadást sem rendezett, díjakat nem kapott, és nincs színházigazgatói tapasztalata, sajnos beleköpött a levesbe, és durcásan visszavonta a pályázatát, miután hiába próbálta eltitkolni annak tartalmát, és egy portál kiszivárogtatta azt.

És ezzel véletlenül leleplezte, vagy inkább megmutatkozásra kényszerítette a mai rendszer lényegét: a szakmai bizottság egyik fele – az alpolgármester, a minisztérium beosztottja és az a Kiss József és Eperjes Károly, akik rég kinyilvánították csókokkal édes támogatásukat a hatalom irányába – csak hápogott, és azt sem tudták, mit csináljanak, még arra sem voltak képesek, hogy legalább elolvassák a pályázatot, behívják Jordán Tamást, és azt hazudják, "sajnos nagyon szar volt, nem tudják támogatni".

Már ebből teljesen nyilvánvaló volt, hogy a színházigazgatói kinevezésnek semmi köze ahhoz, hogy ki milyen színházat hozna létre és mennyire alkalmas elvezetni egy ilyen intézményt, hanem valamilyen felső utasítást kellett végrehajtani. Ezúttal nyilván azt, hogy ne Jordán vigye tovább, amit elkezdett, hanem, hát, tök mindegy, kicsoda, csak ne ő.

Pedig ezt eddig mindig megpróbálták eltitkolni: még az Alföldi-féle Nemzeti Színház vagy az Újszínház esetében is volt két pályázat, volt bizottsági ajánlás, volt karok széttárása, hogy mit van mit tenni, a jobbik győzött. Mintha tényleg így lett volna. És pont ez a mintha jelentette azt, hogy azért még a kormánypárt is igyekszik úgy tenni, mintha betartaná a törvényes, alkotmányos, demokratikus kereteket.

A másik különbség az eddigiekhez képest, hogy korábban mindig volt kire hivatkozni, amikor a saját kutyájuk kölykét nevezték ki. Hogy látjátok, mennyien utálják Alföldit, hiszen ott tüntetnek fröcsögve buzizva az erkélye alatt, és hogy a nemzeti oldal meg a Gój Motorosok is megérdemelnek végre szegények egy színházat, ahová utána majd nem járnak el, de akkor is jó kézbe került az Újszínház.

Most viszont a Fidesz–KDNP már nyíltan szembehelyezkedett a saját választóival, ami talán még riasztóbban diktatórikus gesztus, mint a pályáztatási folyamat kiröhögtetése...

A GENDER MINT SZIMBOLIKUS KÖTŐANYAG: MIÉRT LETT HIRTELEN OLYAN FONTOS A TÁRSADALMI NEM

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Weronika Grzebalska, Kováts Eszter és Pető Andrea
2017.03.06.


Mindazonáltal állítható, hogy lanton játszik, miközben Róma lángokban áll. Két tény szolgálhat mentségére: nem tudja, hogy lantozik, és nem tudja, hogy Róma lángol.” (Leo Strauss)

Leo Strauss Liberalism Ancient and Modern (Antik és modern liberalizmus, 1968) című könyvében a kortárs politikatudomány állapotát Nero császárra tett maró utalásokkal érzékelteti, a császár ugyanis állítólag lantozott, amíg Róma lángokban állt. Ez az analógia pontosan ráillik a Brexitet és a Trump megválasztását követő korszak progresszív elitjére, akik „mintha mi sem történt volna” hozzáállásban folytatják a tevékenységüket, miközben a liberális demokrácia alapjai kérdőjeleződnek meg. Ehhez az elithez tartoznak azok a fősodorbeli politikusok, akik a „demokrácia védelme” szlogen mögé rejtőzve, a közhangulat felkorbácsolásával tartják fenn a status quót, azok az emberi jogi aktivisták, akik saját maguk morális feddhetetlenségét szajkózzák, azok a szakértők, akik technokrata megoldásokkal hozakodnak elő, mint például azzal a szakpolitikai eszközzel, mint gender mainstreaming, valamint azok a feminista tudósok is, akik egy merev értékrend és kategóriarendszerek mögé húzódva védelmezik magukat az új és ismeretlen betolakodásától, bejelentvén, hogy „el kell utasítani a kompromisszumokat és a megértést”.

Ezeknek a reakcióknak a hátterében az a meggyőződés áll, hogy a progresszívek természetszerűleg a történelem jó oldalán állnak, tehát folytatni mindent a megszokott kerékvágásban nem hiábavaló „lantozás.” Ugyanakkor a progresszív elit figyelmen kívül hagyja annak tényét, hogy Róma már lángol. Gramscival szólva: a globális (neo)liberális demokratikus rend krízisben van, és amíg egy új paradigma ki nem alakul, különböző torzulások buknak felszínre...

BÖRTÖN VAGY FAGYHALÁL

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: TASZ FR
2017.03.06.


30 éve nem volt olyan hideg a január, mint az idei. A hosszan tartó, rendkívüli hideg miatt a szegénységben élők télre felhalmozott tűzifája hamar elfogyott. A szociális tűzifa még enyhébb teleken sem fedezi teljes egészében a rászorulók szükségleteit, az idei télen pedig különösen kevésnek bizonyult. Egy átlagos télen körülbelül 15 ember fagy meg saját, fűtetlen otthonában.

Mit tesz az állam?

Országosan hiánycikknek számít a tűzifa, a telepeken is nehéz hozzájutni, így előfordul, hogy még aki meg is tehetné, az sem tud venni. Nem oldja meg az sem a problémát, hogy több önkormányzat is tüzelésre alkalmas fát oszt szét, vagy saját zsebből egészíti ki a szociális tűzifára kapott támogatást. Hallani azonban rossz példákról is: a TASZ-hoz, illetve az ombudsmani hivatalhoz is fordultak ezen a télen olyan emberek, akik a helyi önkormányzat igazságtalan tűzifa-osztására panaszkodtak.

A szegény emberek ennek ellenére sok helyen arra kényszerülnek, hogy – a rendkívül káros – épület-bontási hulladékkal fűtsenek, vagy akár -25 fokos hidegben is csak délutánra gyújtsák be a kályhát.

Kézenfekvő megoldásnak tűnik a fagyoskodó és nélkülöző emberek számára, hogy a közeli erdőkből összegyűjtsék a földre hullott rőzsét, gallyat és ezzel az életveszélytől óvják magukat.

"Azonban aki elhullott fát, gallyat gyűjt, vagy az elhalt ágakat levágja, szabálysértést követ el, ez pedig elzárással is büntethető. Vagyis emberek azért kerülnek börtönbe, mert a földön talált faágakkal fűtenének"...

A BRITEK NYUGTALANUL VÁRJÁK A BREXIT KÖVETKEZMÉNYEIT

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.03.06.


Theresa May kormánya március folyamán nyújtaná be kilépési kérelmét az Európai Tanácsnak. A belpolitikai viták és a Brexit törvény fölötti kompromisszumra való képtelenség jelentősen megnehezítik a kilépési tárgyalások megkezdését.

Ugyan a brit alsóház előzetesen megszavazta a kormány Brexit-törvényét anélkül, hogy eleget tettek volna az ellenzék módosítási javaslatainak, a munkáspárti többségű Lordok Házában akadályba ütközött a törvényjavaslat. A felsőházi többség egy változtatási kérelemről döntött, amely biztosítaná az EU-polgárok jogait az Egyesült Királyságban, ha az ország kilép az Európai Unióból. A szavazás eredménye nem érte váratlanul May-t, aki kellő magabiztossággal kezelte a helyzetet − főleg azért mert nem valószínű, hogy az alsóház meggondolná magát a törvényjavaslattal kapcsolatosan.

A miniszterelnök már hivatalba lépése előtt azon a szilárd állásponton volt, hogy „eszeveszett ötlet lenne garantálni 3 millió EU–s állampolgár jogait az Egyesült Királyságban, mielőtt nem tennék meg ugyanezt az európai országok a brit állampolgárok jogaival kapcsolatban”. Az ellenzék heves tiltakozásokba kezdett és ízléstelennek nevezte a kormány álláspontját. Szerintük az Egyesült Királyságban élő EU–s állampolgárokat a kormány egyfajta alku–eszközként szeretné felhasználni a kilépési tárgyalások során.

A kormány viszont kellemetlen helyzetbe került, amikor tömegesen vonultak utcára az egészségügyben tervezett megszorítások ellen. A tüntetések azért is sikerültek olyan hevesre, mert a Brexit-kampány során a kilépéspartiak egyik legfőbb érve a Brexit mellett az volt, hogy az Európai Unióból kiváló Egyesült Királyság több pénz költhet majd az amúgy is szorult helyzetben lévő egészségügyre. Továbbá a tüntetők azt is sérelmezték, hogy May kormánya a brit egészségügyben dolgozó EU-s állampolgároknak még nem biztosította jogait...

SZAKADÉK BALRA, SZAKADÉK JOBBRA - KESKENY PALLÓN EGYENSÚLYOZÓ JEGYBANKÁROK

ALAPBLOG
Szerző: HANGYA
2017.03.06.


Agresszív akcióikkal (nulla közeli kamatszint, mennyiségi lazítás) a fejlett piaci jegybankok elérték a céljukat: sokat emelkedtek az eszközárak. A befektetői világ azonban emiatt kamatfüggővé vált, mindent a tartósan alacsony kamatok fennmaradásába vetett hit vezérel. A reálgazdaság valószínűleg a jelenleginél 1-2 százalékponttal magasabb kamatszint mellett is elműködne, és a munkaerőpiaci folyamatok alapján előbb-utóbb szükség is lenne kamatemelésre. Eközben azonban a tőkepiac annyira hozzászokott az alacsony kamatokhoz, hogy a jelenleginél szigorúbb monetáris politikával a jegybankárok az eszközárak esését, ezáltal pedig a gazdasági konjunktúra folytatódását kockáztatják.

A 2008-09-es válságot követően a jegybankárok számtalan, korábban elképzelhetetlennek gondolt eszközt vetettek be, hogy talpra állítsák a gazdaságokat. Ezek egyik legfontosabb célja az eszközárak megemelése volt. Az úgynevezett vagyonhatás lényege, hogy a lakosság az emelkedő eszközáraknak köszönhetően gazdagabbnak érzi magát, így a javuló anyagi helyzet a bizalom növelésén keresztül ösztönzi a fogyasztást, ami pedig beindítja a gazdasági növekedést...

A MAGYAR KORRUPCIÓ JOBBAN TELJESÍT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Batka Zoltán
2017.03.06.


A kisemberek kis korrupcióját üldözi a hatalom, ám a politikai elit milliárdos csalóit megvédi az elszámoltatástól, s éppen erre bizonyíték a pártpolitikai célokra fölhasznált metróügyi OLAF-jelentés is – állítja Ligeti Miklós. A Transparency International (TI) jogi igazgatója szerint ma a kormány nem tűri az olyan korrupciót, amiből nincs közvetlen haszna.

- Miként lehetséges az, hogy felméréseik szerint a magyarok évről-évre súlyosabb problémának érzik a korrupciót, de az ilyen ügyletekkel hírbe hozott pártok támogatottsága alig változik?

- Az emberek politikai értékválasztását nem vizsgáljuk, ám azt látjuk, hogy van valamiféle erős hasadás a magyarok gondolkodásmódjában. Egyfelől a korrupciót szinte mindenki elítéli. Ugyanakkor, ha arról van szó, hogy mit tehet ellene az állampolgár, akkor el is tolja magától a felelősséget. Míg 2012-ben százból harmincan jelentették volna a korrupciót, addig mára ez húszra csökkent. Ebben a tekintetben már Ukrajna és Belorusszia szintjén van az ország.

- A félelem vagy a hatóságok lanyha fellépése magyarázza ezt a csökkenést?

- Magyarországon az a legsúlyosabb, legrombolóbb jelenség, hogy a korrupciónak nincs következménye. A rendszerváltás óta igazán nagy volumenű, a kormány, a politikai elit számára fájdalmas korrupciós ügyben nem született komoly ítélet. Például a Postabank ügyében 200 milliárd forintra teszik az eltűnt pénzt, ehhez képest a fő elkövető megúszta egy súlyosabb közlekedési baleset ügyében is enyhének tetsző büntetéssel. Az emberek teljesen életszerűtlennek érzik, hogy a bejelentésüknek lenne bármilyen hatása. Ez is tükröződik abban, hogy mára Magyarország az Unió egyik legkorruptabb államának számít, már csak Bulgária, Görögország és Olaszország áll mögöttünk, Románia pedig holtversenyben van velünk...

KÍNA EGY KÍNAI SZEMÉVEL

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.03.06.

...Arra a kérdésre, hogy milyen ország most Kína, az író így válaszolt:

„Sem nem szocialista, sem nem kapitalista. Más. Nem hasonlít a környező országokhoz, sem a néhány évvel ezelőtti Kínához. Olyan ország, amely hatalmas gazdagsággal rendelkezik, ahol azonban mély különbségek is léteznek. Sok mindenben élen jár, sok mindenben rettenetesen hagyományos. Én sem értem a jelenlegi Kínát, az írásaim keresztül próbálom megérteni.”

TE ELFOGADOD, MI ELFOGADJUK, ŐK ELFOGADJÁK - ETIKAI ÉS ETNIKAI VONATKOZÁSOK AZ ÖRÖKBEFOGADÁSI DÖNTÉSBEN

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Szabóné Erdős Gyöngyi 
2017.03.06.


Kezdjük talán egy örvendetes ténnyel: kis hazánkban az örökbefogadási kedv a legszőrözősebb statisztikák szerint is szép csendesen növekszik. Viszonylag sokan várakoznak az immár három évig érvényes (és ezt követően újra megszerezhető) gyámhivatali alkalmassági határozatukkal az örökbefogadásra. A megyei nyilvántartásunkban a várakozók között sokkal kevesebben, de mindig vannak roma családok is, az arányuk évek óta közel azonos. A kérelmezők egy sorszámot kapva rendületlenül álldogálnak egy virtuális sorban, egyet-egyet előre lépve minden előttük lezárult örökbefogadással.

Amire egy házaspár beáll a sorba, általában jól átgondolt elképzelésük van arról, hogy ők milyen gyermekre vágynak. Előzetes nézeteiket csiszolgatja az örökbefogadási tanácsadó a tájékoztatásaival, a vele való beszélgetésekkel, a bejelentkezéskor kitöltött nyomtatványokkal, és a pszichológussal az örökbefogadás előtti tanácsadás során és az alkalmassági vizsgálatnál tovább körvonalazódhat a kép. Az ezeket követő felkészítő tanfolyam is sokaknak segít tisztázni a még homályos pontokat. Nálunk jellemzően a kisebb egészségi problémák elfogadása, illetve a kicsit szélesebb korhatár megjelölése változhat ilyenkor. A várakozási idő nagyon eltérő lehet megyénként, területenként és a bejelentkezők megfogalmazott és rögzített igényeitől függően is. Nyílván az egészséges, jól fejlett, rózsás bőrű újszülöttekre várakozók sora a leghosszabb és a leglassabban haladó. A másik véglet az, hogy nagyon kevesen várnak hat évnél idősebb, mozgássérült, súlyos testi betegséggel küzdő, vagy fejlődésében látványosan visszamaradt gyermekre.

Aztán ahogy telik múlik az idő, elmegy egy év, kettő, három a sorban toporgással, anélkül, hogy úgy éreznék, végre valóban közelebb jutottak az áhított célhoz, az eredeti meggyőződések néhány párnál elkezdenek fellazulni. Szerettek volna egy kislányt, de már egy fiúnak is nagyon tudnának örülni, csak lenne végre. Maximum két évesre gondoltak, de már nem bánnák, ha három lenne sem. Roma származású gyermek befogadása elől határozottan elzárkóztak, de most úgy érzik a gyermek származása nem olyan fontos, amennyiben rögtön ránézésre nem nyilvánvaló...

VÁROSBAN VERHETETLEN ELEKTROMOS SMARTOKAT VEZETTÜNK

HVG ONLINE
Szerző: László Ferenc
2017.03.05.


A tisztán elektromos meghajtás kiválóan passzol a kifejezetten városi használatra szánt parányi mikroautókba, melyek hangtalanok, gyorsan, rövid idő alatt feltölthetők. És sajnos elég drágák.

A Daimler konszernhez tartozó Smart márka első kétszemélyes miniatűr járgányai 1998-ban gördültek ki az utakra. 2007-ben kijött a második generáció, melyet 2014-ben követett az aktuális harmadik széria, ami egészen mostanáig csak háromféle benzinmotoros változatban volt kapható. Most azonban megérkezett a sokak által várt tisztán elektromos verzió, a gyártó történetében új korszakot nyitó Smart Electric Drive. Így jelenleg a Smart az egyetlen olyan autógyártó, mely az összes modelljét kínálja mind benzines, mind elektromos változatban. A franciaországi menetpróbán lehetőségünk volt meghajtani a két- és négyszemélyes autóikat.ű

Tettük mindezt annak apropóján, hogy ez az első elektromos széria, melyet Magyarországon is forgalomba hoz a vállalat. Nem érdemes szomorkodni amiatt, hogy a korábbi e-Smartok nem voltak elérhetők nálunk, ugyanis az elektromos hajtáslánc körülbelül mostanra vált olyan kifinomulttá, hogy komolyabb kompromisszumok nélkül használható legyen a hétköznapokban. A 2007-ben mindössze 100 példányban legyártott első Smart Electric Drive-hoz képest a most kijött vadonatúj modell kétszer nagyobb teljesítményű, harmadával nagyobb kapacitású és akár négyszer gyorsabban feltölthető...

RANGKÓRSÁG ÉS KORMÁNYZATI DÁRIDÓ

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: Markotay Csaba
2017.03.06.


Alig két hónap alatt tovább növelte az államtitkárok, helyettes államtitkárok és miniszteri biztosok számát az Orbán-kormány, pedig az állami vezetői gárda létszáma már az év elején is rekordmagas volt. Idén eddig 18 miniszteri biztost, egy új államtitkárt és 8 helyettes államtitkárt neveztek ki (miközben az utóbbiak közül négyet felmentettek) – derült ki az év eleje óta megjelent Magyar Közlönyök és Hivatalos Értesítők adataiból.

Legutóbb a pénteki Hivatalos Értesítőben jelent meg tájékoztatás arról, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter új miniszteri biztosokat nevezett ki; Varju Krisztina Dóra a magyar V4-elnökség lebonyolításáért felel majd ebben a pozícióban, míg Joó István a „vízidiplomáciáért, vízipari exportért és a Duna régió-stratégiáért” lesz felelős.

A múlt hónapban az Igazságügyi Minisztérium három miniszteri biztossal „gazdagodott”, a honvédelmi tárcához két embert neveztek ki ebbe a pozícióba, és a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) is volt egy kinevezés. Januárban pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz és az erőforrástárcához 3-3, a fejlesztési, illetve a külügyi tárcához pedig 2-2 miniszteri biztos kinevezéséről jelent meg beszámoló a Hivatalos Értesítőben. Az, hogy a miniszteri biztosok száma mégsem „szállt el” teljesen, azért lehet, mert a korábbi kinevezések egy része időközben lejárt. Ám így is összesen 66 miniszteri biztos dolgozik az Orbán-kormányban, a legtöbben, 27-en a Miniszterelnökségen, de az Emminél is már 14-en, míg a Szijjártó Péter vezette tárcánál heten vannak – derül ki a kormányzati honlap adataiból...

MEGVERT MENEKÜLTEKKEL SZELFIZNEK A MAGYAR HATÁRŐRÖK - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9MHz
Szerző: Csernyánszky Judit
2017.03.06.


Visszautasítja a Momentum a bal-jobb oldali politikai megosztottságot és értékalapú politikát teremtve alakít ki új ideológiát – ezt Fekete-Győr András mondta el az AP hírügynökségnek, amit többek között a Washington Post is idéz abból az alkalomból, hogy a hétvégén a párttá alakulás mellett döntött a tagság.

Minden választási körzetben indít jelöltet, mivel a jobb oldalból kiveszett a szolidaritás, a baloldal pedig nem tud pozitív nemzetképet felmutatni – tette közzé a Momentum közleményét az amerikai újság, amely arra is felhívja a figyelmet, hogy az olimpiás referendum aláírásgyűjtése megmutatta, az emberek újat, nagy változást akarnak. Idézi Boros Tamást, a Policy Solutions elemzőjét, aki szerint megvan az esélyük a momentumosoknak arra, hogy megmutassák, teljesen különböznek a többi párttól. Jó startot vettek hitelességüket bizonyítandó.

A francia AFP hírügynökség anyagát is számos média átvette, többek között a Yahoo News. Ebben Orosz Annát idézik, és azt, hogy ugyan a Momentum választási programja még csak készülőben, de az biztos, hogy Orbánnal szemben jegyzik menekült politikájukat és kíméletlen kritikusai az Orbán-Putyin barátságnak.

Megvert menekültekkel készítenek szelfiket a magyar határőrök címmel közölt cikket a brit The Independent. A téma egyébként végigfutott számos sajtófelületen címének betudhatóan. Lizzie Dearden helyszíni riportot készített Shahid Khan afgán menekülttel, de rajta kívül mások is hasonló történeteket meséltek neki. Kutyákat is eresztettek rájuk, s úgy bánnak a menekültekkel a rendőrök, mint az állattal – mondják. Civil szervezetek bevonásával az ENSZ is figyelmeztette a magyar kormányt az esetekre, de állítólag süket fülekre találtak. Egy iráni menekült azt mondta el, hogy hátrakötötték a kezüket és két órán át verték őket azzal az indokkal, hogy menjenek vissza Szerbiába. További borzalmakat is sorol a cikk, amely Orbán Viktor szavaival zárul, aki azzal fenyegetőzött, hogy aki szép szóval nem hagyja el az országot, azt erőszakkal fogják erre kényszeríteni...

A NEVETSÉGES MÁRCIUS 15-I FÜTTYÖGÉSRŐL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.03.05.


Újabb önmagát lejárató infantilis füttyögést hirdet az Együtt március 15-re. Március 15-e a polgári forradalom évfordulója, az emberi és polgári jogok ünnepe. Hagyományosan már a mindenkori diktatúrák elleni tiltakozás, a magyar szabadság napja.

Az ötlettelenség és a tehetelenség néhányszor kivihet egy maroknyi embert az utcára, és kifejezhetik az Orbánnal szembeni elutasításukat. De ahogy a részvételből látszik, ezen egyre kevesebben jelennek meg, és egyre kevesebben érzik azt, hogy ennek az infantilis és nevetséges füttyögésnek bármi értelme lenne. Emberi méltóság is van a világon.

Március 15-én ennek a népnek a legjobbjai szoktak beszédet mondani, hitet tenni a magyar szabadság, az emberi jogok, a jog előtti egyenlőség, a szabad sajtó, a közteherviselés mellett. Akkor is elmondták ezt, amikor ezért a nyílt diktatúra üldözte őket. A kimondott szónak és gondolatnak hatalma és ereje van. Tavaly Pukli koma meggyalázta március 15-ét, amikor meghamisították a 12 pontot, becsapták a megint alaptalanul reménykedőket.

Idén még ennyi sem lesz, mert még szemfényvesztő sem akad, hacsak a Momentum nem, de ha a mostani új hitető üdvöskék még egy tömegdemonstrációra sem hívják azokat, akik aláírták az Orbán-ellenes íveket, az is sokatmondó. Igaz, talán jobb is, ha nem mondják el a tömérdek hazugságot a rendszerváltás letagadásáról, jogállam és NER összemosásáról...

FEJLESZTÉSEK, AMELYEK AZ OLIMPIA HELYETT FONTOSAK LENNÉNEK BUDAPESTNEK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2017.03.06.


A kormány meglehetősen kevés érvet sorakoztatott fel az olimpia mellett, ám az egyik visszatérő kommunikációs panel az volt, hogy olyan fejlesztéseket kellene megvalósítani az olimpiához, amelyeket egyébként is megvalósítanának a közel jövőben. Ennek némileg ellentmond Lázár nyilatkozata, amelyben már befenyítette a budapestieket, hogy a pályázat visszavonásával együtt bukták a fejlesztésre szánt pénzeket. Mindenesetre most összeszedtünk néhány olyan infrastrukturális fejlesztést, amelyekre az olimpia nélkül is szüksége lenne a fővárosnak.

Négyes metró, ötös metró…
Bár az utóbbi hónapokban az OLAF-jelentés nyomán igencsak komoly korrupciós ügyek kerültek a felszínre a 453 milliárd forintba kerülő 4-es metró építése körül, az igazság az, hogy a legújabb metróvonal még közel sincs befejezve. A Kelenföld és a Keleti pályaudvar között közlekedő metró építési költsége, a túlárazásokon és mutyizásom túl, azért mászott ennyire magasra, mert a Demszky-féle városvezetés egy „gyönyörű, fantasztikusan szép” metróvonalat szeretett volna, holott az indokolatlan belső méretek igencsak megdobták a beruházás költségét.

Jelenleg 160 ezren használják naponta átlagosan az M4-es vonalat, holott annak idején, egy merész ötlettől vezérelve 474 ezres utasszámot ígértünk Brüsszelnek. Egyelőre még távlatokban sem látszik, hogy valaha befejeznék-e a 4-es metrót. Pedig a vonal gazdagréti/budaörsi, valamint újpalotai meghosszabbítása jóval forgalmasabbá és az elővárost a belvárossal összekötő vonallá alakítaná a 4-es metrót.

És akkor még nem is beszéltünk az M5-ös vonal terveiről, amely nem is annyira metró lenne, hanem a szentendrei és a csepeli, ráckevei HÉV összekötéséből létrejövő észak-déli gyorsvasút. Az M5 első üteme szerint a ráckevei vonalat az Astoriáig vezetnék be. A terv szerepel egyébként a Balázs Mór-tervben is, amelyet néhány évvel korábban maga Tarlós szignózott. Ez a terv Budapest közép távú infrastrukturális fejlesztéseit tartalmazza, csakhogy azóta sokat fordult a világ. Nemrég például éppen az olimpia miatt került veszélybe az észak-déli gyorsvasút terve, ugyanis a Fidesz HÉV helyett inkább villamost szeretett volna Csepelre.

Az M5 egyelőre távoli álom, még a MÁV által átvett HÉV fejlesztésére sem láttunk semmiféle tervet. Holott az egyik legnyomósabb érv éppen az volt az államosítás mellett, hogy ezáltal már országos vasútnak minősül a HÉV, nem pedig fővárosinak, vagyis akár uniós pénz is felhasználható lenne az elővárosi vonalak felújítására...

VICCES CSÁVÓ EZ A VAJNA BANDI, KÁR, HOGY SEMMI KEDVEM RÖHÖGNI A POÉNJAIN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.03.05.


Pedig. Pedig a kormányzati stratégián izzadó futószalag azt találta ki, hogy Enyedi Ildikó és Deák Kristóf berlini, illetve Los Angeles-i sikerei után (a törzsfőnök ugyan csak az utóbbinak gratulált azon nyomban és osztozott maradéktalanul az Oscar-díjjal járó érzelmi állapot elviselhetetlenségének terhében) Vajna András filmes gurut, média- és kaszinótulajdonost, külföldön adózó becsületes magyar állampolgárt, a parókakészítés és az unokakorú feleségek eltartásának nagymesterét belökdösik a Kossuth rádióba, hogy veregesse meg a saját és a naccerű kormány vállát a magyar filmgyártás dicsőséges mivoltára való tekintettel. Bár a Mindenki című filmhez nem sok köze van, a Saul fiához meg a Testről és lélekről című filmhez valóban van köze neki.

Najó, hazudtam. Nem ment semmilyen Kossuth rádióba, hanem az ő filmalapos irodájába fáradt be a közpénzmédia illetékes mikrofonállványa 10 perc erejéig szóra bírni a mestert, minden kaszinók és Vajna Timeák urát, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztost. És Vajna Andrew Andrásnak belefért az idejébe és mesélt nekünk, suttyóknak, hogy mi is megértsük. Igen, azzal az idegesítő, amerikás magyar kiejtéssel ecsetelte a fantasztikus teljesítményeket. Összefoglalom, pedig szívesebben dalolnék valamit az MTI kottájából, hogy például virágba borult Alcsút és idén rendezik meg először a halak napját, mert eddig méltatlanul leszartuk a halakat.

Tehát Bandi bácsi arról mesél, hogy
  • a romokból építették fel a mai filmtámogatási rendszert. A megelőző években szakma lejáratta magát, mindenki azt hitte, mondta, hogy a filmesek lopnak, csalnak, pedig nem. A rossz szájíz miatt a bizalom elveszett, ezért nem kapták meg azt a támogatást, amit megérdemelnének, vagy ami kellene, hogy legyen. Olyan sok probléma volt a filmek körül, hogy muszáj volt ezt leállítani.
  • rendbe tették a magyarországi filmfinanszírozást, amely nagyon átlátható lett, pontosan tudják, a pénz mikor, hova, kinek megy, mindent elszámolnak, és erősen ellenőrzik, hogy a támogatás mind a vászonra jusson, ne más helyekre.
  • hiányoznak neki az új magyar történelmi filmek, de csak a beérkező anyagokból tud válogatni, ő nem tud megíratni egy jó forgatókönyvet, ha a téma nem tetszik az alkotónak. (…) próbálkoznak Hunyadi-, betyár- és más történelmi témájú filmekkel is, de az eddig készült forgatókönyvek nem voltak méltóak a megfilmesítésre. Nem akarnak elpazarolni egy Hunyadit, aki fantasztikus történelmi figura, és akiről méltó filmet kell csinálni.
Mindenkit, akit bővebben érdekel Vajna András mintegy 10 perces előadása, arra bíztatok, kattintson ide és hallgasson bele. Nekem viszont lenne néhány megjegyzésem arról a tudathasadásos állapotról, ami a magyar filmgyártás terén tapasztalható kétségtelen sikerek és Vajna András oligarcha személye és fenti böffentése között feszül:

ÁTVERÉSEK KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÁSKOR

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Gábor
2017.03.06.


A határátkelés egyik veszélye, hogy ha nem figyel oda az ember, akkor könnyen belefuthat egy-két nagyobb pofonba, ami megfelelő előkészületek híján még jobban is fájhat. Nagyjából így járt a mai poszt szerzője, Gábor is, aki egy hollandiai álláskeresés során fázott rá...

„Friss határátkelő vagyok. Már általános iskolában megfordult a fejemben, hogy olyan nagy a világ, miért kellene ezt az egy életemet ugyanabban az egy városban leélnem?

Persze, ehhez kellett, hogy diákcsere program keretében járjak Erdélyben és Németországban. Lássak és tapasztaljak. Később középiskolában is voltunk Németországban cserediákok és megfordult a fejemben, hogy az egyetemet külföldön végezzem el.

Érdeklődtem pár német egyetemen, hogy hogyan működik a magyar diákok külföldi tanulása, de sehol sem találtam olyan hiteles információt, ami alapján meg mertem volna indulni.

Megszűnt a védőháló

Elteltek az egyetemi évek, majd irány a munka világa. Egy családi tragédia miatt megszűnt mögöttem a védőháló és emiatt úgy éreztem, hogy most már semmit sem veszíthetek.

Managerként dolgoztam egy multinál, de nem éreztem, hogy valaha is meg fogom tudni teremteni azt az alapot, amire egy családot alapíthatok és hosszú karriert építhetek.

Párommal elhatároztuk - ő már tapasztalt határátkelő, miattam maradt otthon Magyarországon -, hogy ennek véget kell vetni és szerencsét próbálni külföldön. Lejárt a határozott idejű szerződésem és úgy egyeztünk meg a magyarországi főnökömmel, hogy nem hosszabbítom meg, mert nem otthon képzelem el a jövőmet.

Ettől függetlenül, amíg nem tudok szakmában elhelyezkedni egy másik európai országban, addig keresek rövid időre munkát. Ez az elgondolás túlságosan idealista volt, mert 4 hónap keresés, több mint 100 leadott álláspályázat után a végeredmény 3 darab interjú lett
. ..

ITT OLVASHATÓ

AZ IGAZGYÖNGY, MINT MUNKÁLTATÓ

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2017.03.05.1999-ben az Igazgyöngy még velem, az alapítóval indult… ma pedig harmincegy munkatársam van. Ennyien dolgoznak munkaviszonyban az alapítványnál, mellettük vannak páran megbízási szerződéssel is, és nagyon sokan segítenek önkéntes munkában.

Magam sem tudom, hogy sikerül, de fenn tudunk maradni valahogy. Tizenegy embernek van kiszámítható bére, akik az iskolai részben dolgoznak, mégis, a többiek is biztonságban érezhetik magukat. Máshogy nem tudnák ezt a munkát eredményesen végezni. Máshogy nem lehetne. Persze nekem ez iszonyatos teher, de valahogy sikerül cipelnem. Mert vannak, akik segítenek.

Először csak az iskola volt…az alapítvány a fenntartói feladatokat látta el. A művészeti iskola is folyamatosan gyarapodott, hat településig, 550 körüli tanulólétszámig. Tovább nem akartunk bővülni, a minőségre koncentráltunk. Ennek megfelelő létszámú lett a pedagógusok száma, és a szükséges segítők, iskolatitkár, asszisztens is. Az alapítványi művészeti iskola képzését az állam támogatja, korábban normatívával, most a bérekkel, folyamatosan csökkentve a támogatás mértékét az évek során. A tanulói létszámban jelenlevő magas arányú hátrányos helyzetű gyermek, és a magas szintű pedagógiai munka lehetőséget adott eddig egy kiegészítő támogatásra, épp most készülünk beadni egy kérelmet erre az EMMI-hez. Reménykedünk, hogy elismerik a nemzetközi szinten is eredményes munkát, mely mögött sikeres, az integrációt segítő módszertan is áll. (Ezt egyébként sikerrel építjük be a tankerülettel való együttműködésben itt, a járás állami iskolákban, és bevonódunk az egyetemek által koordinált új oktatásfejlesztési pályázatokba is, ami a beépülés új lehetőségeit nyithatja.)

Az iskolában hat főállású, két óraadó tanár és három segítő munkatárs van. A bérüket tehát kapjuk, az útiköltség, anyagköltség, stb. előteremtése az alapítvány feladata. (Ehhez járulnak hozzá a tanulói befizetések, illetve az „örökbefogadó” támogatások.) Legutóbb fél állásban egy pszichológus is csatlakozott a csapathoz.

Az alapítvány szociális munkája folyamatosan bővült. Eleinte csak a családokon próbáltunk segíteni, aztán nyolc éve, mikor sikerült az esélyteremtő modell stratégiáját felállítani, célzott munkába kezdtünk. Az állásokra akkor még munkaügyis támogatások, és pályázatok adtak lehetőséget:


HIVATALOSAN IS MÉSZÁROS LŐRINC ÉRDEKELTSÉGE LETT A NÉPSZABADSÁGOT KINYÍRÓ CÉG

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: D. Kovács Ildikó
2017.03.06.


A felcsúti polgármester részesedést szerzett az Opimus Groupban; 3,9 milliárd forintból épül foci utánpótlás-nevelési centrum; egy ezermilliárd forintos eltérés jelezheti a magyar áfacsalások nagyságát.

Ezekről ne maradj le!

3,9 milliárd forintból épül a dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum (Átlátszó)

Mészáros előbújt az árnyékból: hivatalosan is övé a hírhedt tőzsdei cég (Index)

Putyin forrásokat ölt Magyarországba, és most elvárja a viszonzást (24.hu)

Ha van 3 perced:

3,9 milliárd forintból épül a dél-pesti utánpótlás-nevelési centrum
A projekt révén nyolc futballpályát és egy oktatási épületet alakítanak ki a XIX. kerületben. A Nemzeti Sportközpontok tenderét a Pharos ’95 Kft. és a Wire-Vill Kft. nyerte. A Pharos ’95 Kft. szépen hasít a stadionépítési tendereken, tagja volt az MTK-, a Haladás és a ZTE-stadion kivitelezését végző konzorciumoknak is. (Átlátszó)

Mészáros előbújt az árnyékból: hivatalosan is övé a hírhedt tőzsdei cég
Mészáros Lőrinc 16,9 százalékos részesedést szerzett az Opimus Group Nyrt.-ben – közölte péntek délután a cég. Szintén tulajdonos lett a cégben a Konzum Management Kft., amely az Opimus-részvények 14 százalékát vásárolta meg. Ez a cég annak a Konzum Nyrt.-nek a tulajdona, amelyben Mészárosnak múlt hét óta 20 százalékos tulajdona van. Az Opimus tulajdonában álló Opimus Press vásárolta meg tavaly a Népszabadság kiadóját, a Mediaworksöt. (Index)

Putyin forrásokat ölt Magyarországba, és most elvárja a viszonzást

Aligha találni olyan politikai kérdést, ami jobban megosztaná a visegrádi országokat, mint a Putyin-rezsimhez való viszonyuk. Ezt a többszólamúságot a 2014-ben kirobbant kelet-ukrajnai konfliktusban vállalt orosz szerep és a Krím-félsziget annektálása csak még jobban felerősítette. Abszurd, hogy a Fidesz a nukleáris megállapodás megkötését a magyar energiafüggetlenedés és energiabiztonság növelését célzó beruházásként ünnepli – mondja egy Oroszország-szakértő. (24.hu)

Nincs magyarázat az ezermilliárdos eltérésre
Egy korábban az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén szolgálatot teljesítő diplomata a különböző országok export- és importadataiban nagy eltéréseket tapasztalt hazánkkal kapcsolatban. Csak 2015-ben 980 milliárd forinttal módosítja – pontosabban rontja – a magyar GDP-t a Maximilian R. P. Gebhardt számításai szerint becsült eltérés, ami a bruttó nemzeti össztermék 3 százaléka. Ez az eltérés arra utalhat, hogy nagymértékű az áfacsalás Magyarországon. (MNO)

Ha van még két perced:

Tállai András csak egy hónappal később ment vissza abba a faluba,
ahonnan eliszkolt az újságírók elől. (444)

Az engedélyben 246 fa szerepel, de az önkormányzat szerint csak 124 fát vágnak ki a Csillaghegyi strandon. (Átlátszó)

Hátizsákos csempészként kezdte, néhány nap alatt 6000 milliárd forintot csinált egy kínai üzletember; Vang Vej ma Kína harmadik leggazdagabb embere. (Index)

Csődeljárás indult a budapesti Széll Kálmán teret átépítő cég ellen. (Napi.hu)

Újabb 2 milliárd a vizes vb-re, Kuna Tibor cége szervezi a vizes vb rendezvényeit Budapesten és Balatonfüreden. (Átlátszó)

Rászállt az ügyészség a fideszes polgármesterre, aki EU-pénzből két vadászházat építtetett magának. (24.hu)

“Egy székre jutó költség 2,1 millió forint.
Ez abszolút átlagos” – mondta Fürjes Balázs egy interjúban a Puskás-stadion költségeire utalva. (Index)

Másfél millió dollár kenőpénzért cserébe ítélték oda Rio de Janeirónak a 2016-os olimpiát – állítja a Le Monde francia napilap. (Hír TV)

MEGHALT CSORBA JÁNOS, VOLT HAJLÉKTALAN EMBER, ROBIN HOOD - ÉLT 49 ÉVET

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Kovács Vera
2017.03.05.


Péntek délután, a születésnapján, eltemettük Csorba Jánost.

Szociális szakember vagyok – de elsősorban ember. Eltemettük egy ügyfelemet – de elsősorban egy embert, aki kevés emberséges bánásmódot kapott az életben, mégis erős maradt. Fontos, hogy ne csak a nagyokra és hatalmasokra emlékezzünk, hanem azokra is, akik a sérülékenységükből, a nehézségeikből tudtak bátran építkezni.

Meghalt Csorba János, volt hajléktalan ember, aktivista, Robin Hood. Élt 49 évet. Bár súlyos betegségben halt meg, tbc-ben, munkatársaim, és mások, akik közel álltak hozzá, azt gondoljuk, az életébe halt bele. Jani több mint egy évtizeden keresztül viselte magán a Servúdnak nevezett Kút-tó erdőben élő hajléktalan emberek kis csapatának sorsát, és belehalt abba, hogy ennek a közösségnek vége lett.

És belehalt abba, hogy tavaly ilyenkor, nem sokkal azután, hogy sok, nehézségek közt, inkább rosszban, mint jóban, de együtt küzdve töltött év után, felesége, Csorba Jánosné Nuver Erika pár nappal azután halt meg, hogy ő és Jani hosszú erőfeszítések után végre szociális bérlakáshoz jutottak. Történetüket a temetésen Bolba Márta evangélikus lelkész idézte fel; Janit a családja, sorstársai és aktivistatársai búcsúztatták.

Jani tehetséges ember volt, és bátor. Többször kiállt a nyilvánosság elé AVM-aktivistaként a saját és mások ügyében. De nem lehet mindent kibírni. Ha valamihez, akkor ahhoz adjon erőt Jani emléke, hogy tovább küzdjünk azért együtt, hogy más embereknek ne kelljen mindazt kibírni, amit neki kellett. Hogy legyen kiút az erdőből, ne csak a temetőbe. Hogy időben halljuk meg az olyan emberek szavát, amilyen Jani - és nagyon nehéz még egyszer leírni: volt.

Nagyon remélem, hogy megnyugodott, és úgy ment el, hiszek benne, hogy jobb neki. Sokaknak fog nagyon hiányozni.

MACCABIAH, NÁCIFRÁSZ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.06.Képzeljük el, drága polgártársak, midőn a Maccabiah, közkeletű nevén „Zsidó Olimpia” felemelő eredményhirdetésén, illetőleg az érmek átadása aktusa során a mi két, saját bejáratú nácink közül az egyik lesz kénytelen az űrkorszak-béli Jesse Owens nyakába illeszteni a rovásírással ékesített aranymedált. Ez maga az infarktus, valamint zárt osztály, az egészségi kimenetelek kérdése csupán a végső dudaszó elhangzása után diagnosztizálható.

Az örömteli pillanat 2019-ben örvendeztethet meg mindahányunkat, akkor rendezik meg Budapesten a dolgot, ami annyira nem újdonság, hogy Josef Jekutiel javaslata nyomán már 1932 óta van. Ezen a miénken közel kétezerötszáz sportoló részvétele várható, ezzel Magyarország legnagyobb sporteseménye lesz abban az évben. Viszont a Jobbik egyik tagozata – elnökük hiába fotózkodik Morzsa kutyákkal – aláírást gyűjt ellene, mert vérszemet kapott.

Úgy vélelmezik, hogy mindazok az indokok, amivel az olimpiai pályázatot megfúrták, itt is fennállnak. Illetve szerintük az a kétmilliárd, amit a kormány erre a célra szánt, hogy szalonképes maradjon Európában, egyenlő azzal az ezerrel, amibe egy igazi került volna. Ezért – és ez különösen édes – arra kérik a népeket, hogy akinek az nem tetszett, ezt is utálja. Különös házasság volna, másrészt meg, ha így mennek tovább a dolgok, a leendő új Népstadionban egyetlen ülőke fog ennyibe kerülni. S hogy valóban nem tudják, hol élnek, azt is írják: “Szeretném megkérni a nolimpia aláírásgyűjtőit és a momentumosokat, hogy segítsenek a gyűjtésben.” Röhej...

ITT OLVASHATÓ

MESE A JÓSZÍVŰ FARKASRÓL

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: Ágoston László
2017.03.05.Egyszer volt, hol nem volt, valahol a kerítésen innen, de a jó érzés határain túl élt egyszer egy farkas. A farkasnak nagy családja volt, akik örömmel mentek esténként birkákat rabolni és erejüket, rátermettségüket kihasználva gyakran jöttek haza nagy zsákmánnyal. De a mi farkasunknak valahogy csak nem akaródzott beállni a többi közé: túl széplelkű volt, túl kevéssé önző, egyenesen altruista.

Történt egy nap, hogy a farkas úgy döntött: felhagy elődei létformájával és konszenzusra, békére fog törekedni a birkákkal. El is tervezte, mit fog majd mondani és odaállított a Farkasok Tanácsa elé, kutatásokkal, tanulmányokkal, számításokkal alátámasztva paradigmaváltó gondolatait. A Farkasok Tanácsában hangos hahotázás fogadta javaslatát:

“Hát te meghülyültél! Egyenjogúvá tenni a birkákat? Nem használni az erőfölényünket? Nem élni a természet adta lehetőségeinkkel? Komolyan azt gondolod, ez működhet? Te szánalmas, szerencsétlen szarzsák!” - röhögték ki majd kergették el maguk közül a lompos farkú, aggresszív, a territóriumukat védelmező hímek...

GÁZ VAN AZ UNIÓS PÉNZEKKEL, ÍGY MAGYARÁZKODIK ORBÁN ÁLLAMTITKÁRA

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.03.05.Arról hazudozik a kormányzati propaganda, hogy mennyire erősödik Magyarország, pedig a nemzetközi adatok és a hazai közérzet sem támasztja ezt alá. Nem pörögnek az uniós pályázatok sem, ami különösen aggasztó, hiszen az Orbán kihasználatlan, de méregdrága stadionjain kívül szinte semmi nem épül hazai pénzből, csak a sokat szidott Európai Unió által adott támogatásból.

De mégis mi történik az uniós pályázati rendszerrel? Ezt a kérdést tette fel javaslatomra február közepén Szabó Szabolcs, az Együtt országgyűlési képviselője írásbeli választ igénylő kérdésként Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető miniszternek. A levélre Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára válaszolt.

A válasz rendkívül tanulságos, ugyanis az államtitkár leírja, hogy a kormány az aktuális uniós fejlesztési ciklus megkezdése és Orbán újabb hatalomra kerülése után két évvel, 2016 tavaszán döntött úgy, hogy átalakítja a Széchenyi 2020 program keretében kiírt felhívásokra beérkezett támogatási kérelmek értékelését.

Pedig 2014 nyarán már alakították az uniós pályázati rendszert, akkor szüntették meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget, és helyette a Lázár-féle Miniszterelnökség alá pakolták az intézményrendszert, az egyes fejlesztési programok irányító hatóságai pedig a szaktárcákhoz kerültek.

Rákossy szerint az újabb átalakítás célja az volt, hogy egy transzparens, piaci befolyástól mentes, felkészült, tapasztalt ás nagy létszámú értékelői bázison alapuló értékelői rendszer jöjjön létre. (Senki ne röhögjön, tényleg ezt bírta Rákossy leírni.)...

ORBÁN, PUTYIN, ILLETVE TRUMP ÉS KACZYNSKI IS PSZICHÉS ESET, DE VAN KÖZTÜK KÜLÖNBSÉG - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.03.06.New York Times/Washington Post/ABC News/AP

Elemzők szerint a párttá alakuló Momentumnak van esélye a sikerre, ellentétben azokkal az Orbán-ellenes szervezetekkel, amelyek az elmúlt években próbálták megvetni a lábukat a politikában. Boros Tamás a Policy Solutions-tól abban látja a legfőbb különbséget, hogy az olimpiai aláírásgyűjtő akció kezdeményezői nem akarnak úgy tenni, mintha nem lennének politikusok, és ez a hitelesség szempontjából sokat számít az indulásnál. Szintén a javukra szól, hogy meg tudták kontrázni az olimpiai pályázatot, mert a magyarok értékelik, ha valaki elér valamit és nem csupán sajtóértekezleteket tart. Az ugyan nem valószínű, hogy a Momentum nagyon megosztaná a Fidesz táborát, de Boros szerint nemzedékváltást hozhat, hiszen képes lehet új szavazókat bevonni, és emiatt eltolódhatnak az arányok a politika két oldalán.

Le Monde

Túl akar lépni a pártok közötti megosztottságon a Momentum, amely rákényszerítette Orbán Viktort, hogy vonja vissza Magyarország 2024-es olimpiai pályázatát. A most formálódó párt úgy ítéli meg, hogy a jobb- és a baloldal csak az országot szétszabdaló ellentétek elmélyítésére képes. Jelenleg még nincs kimerítő programja, ezért azt hirdette meg, hogy jobb együttműködésre törekszik a többi uniós tagállammal, amelyekkel Orbán Viktor rendszeresen szkanderezik a migráció ügyében. A Momentum ellenzi a miniszterelnök túlzott közelségét Oroszországhoz, de nem csatlakozik a baloldali ellenzékhez sem, amely nemigen képes alternatív politikát felmutatni. Ugyanakkor az olimpia kudarca a jelek szerint nem ártott meg a Fidesz népszerűségének. Ám Orosz Anna úgy nyilatkozott, hogy sok ember lehetetlennek tartja a váltást 2018-ban, de
korábban az is képtelenségnek tűnt, hogy össze tudnak gyűjteni több mint 100 ezer aláírást...KEDVES MOMENTUM! MENJETEK A FENÉBE!

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző_ Andrew_s
2017.03.05....Ahogy most a Momentum is úgy döntött, hogy megmondják a tutit. „Nincs szolidaritás a jobboldalon, nincs pozitív nemzetkép a baloldalon”. Ami egyébként egy komoly lózung legfeljebb. Ha ugyanis a jobboldali fórumokat nézem, akkor van jele a szolidaritásnak. Még akkor is, ha ez esetleg csak az együttüvöltés kórusát jelenti. A kijelentése ezen része legfeljebb a jobboldal elutasítására jó. A baloldal nemzetképének pozitivizmusa pedig bőven szubjektív. Nincs abszolút értelemben leírható „nemzetkép”. Még akkor sem, ha vannak kiváló festményeink a magyarok különböző cselekedetiről. Az, hogy egy adott jövőkép kinek a számára pozitív, vagy negatív, az erősen nézőpont kérdése. Van, akinek egy szocialisztikus nemzetkép pozitív, és lesz, akinek nem. Ahogy van biztos olyan is, akinek az etnikai alapon kinevezettek nemzetének a képe pozitív. A Momentum tehát beszól a baloldalnak is, és azt is elutasítja. Márpedig a társadalom nagy része ilyen, vagy olyan „oldali”. akkor is, ha nem megy el szavazni.

A Momentum tehát egy mozdulattal, amikor mozgalom gyanánt pártnak tekinteti magát, ugyanekkor a társadalom nagy részét is elutasítja. Ilyet is ismer a történelem. Az anarchista pártok egy része olykor a törvényhozásba is bekerül. De igen ritkán válnak kormányzati tényezővé. Mert az országoknak másnap is ki kell nyitni. Igaz, ahhoz mégiscsak kellene valami program. Ahhoz az nagyon kevés, hogy valamiért olykor aláírásokat gyűjtenek. Lehetőleg eltitkolva az adatbázisépítés valós célját. Ebben a felállásban, mert az aláírásgyűjtés előtt nem tisztázták mindenki előtt, a kérdésbe is beletéve, a valós célokat, elmehetnek a fenébe!

ITT OLVASHATÓ