2019. március 29., péntek

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN HELYESLI TRIANONT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.03.29. 


Arthur Finkelstein nagy űrt hagyott maga után, amit nem tud az illberális világ betölteni. Sem a magyar Habony, sem az izraeli Hazony, akit Orbán tüntetően fogadott a Gundel-menüs kolostorban. Ha valaki nem tudná, Yoram Hazony ihlette Orbán március 15-i birodalomellenes beszédét “A nacionalizmus erénye” című könyvével. Ez a mű első kísérlet arra, hogy tudományos alapra helyezzék az illiberális neofasizmus gyakorlatát. Utólag kell kimagyarázni, mitől jó az, ha nincs jogállam, ezért Hazony kísérlete totális kudarc. Különösen egy izraeli zsidó politológus szájából, a holokauszt után. A nacionalizmus tisztára mosására tett kísérlet ugyanakkor logikailag elkerülhetetlen, mert ellenkező esetben nem áll meg a lábán az illiberalizmus, mint a szabadság záloga. De a vállalkozás a makacs tények miatt eleve halálra van ítélve.

Aki ebbe belevág, és azt képzeli, hogy ezt bármilyen csúsztatással képes megcsinálni, az vagy sok pénzt kap érte, vagy kétes világnévre vágyik, vagy annyira hülye, mint a nevetséges korrupciós ügyeibe belebukó Netanjahu, akinek Yoram Hazony az egyik segítője volt. Arthur Finkelsteint teljes joggal a gonosz megtestesítőjének nevezték, de egy okos amerikai zsidó volt. Hozzá képest Yoram Hazony hajánál fogva előrángatott hamis, a történelmi tényeket tagadó, a holokauszt áldozatait meggyalázó elmélete erősen Netanjahu és Orbán értelmi szintjén mozog, ami nem egy dicséret, mielőtt Hazony félreértené. Mert bennük Finkelsteinből már csak a gonoszság maradt.

A “nacionalizmus jó, a birodalom rossz” elmélet kapásból a “négy láb jó, két láb rossz” szlogen intellektuális színvonalán mozog, de amikor a szerző megpróbálja megmagyarázni és kifejteni, abból a borzalmak borzalma lesz. Azt mondani sem kell, hogy ehhez az elmélethez, a nacionalizmus tisztára mosásához, meg kell hamisítani a holokausztot, a zsidóság több ezer éves üldöztetését. De ha Orbán magáévá teszi ezt a veretes ideológiát, akkor szembe kell néznie azzal, hogy abban a pillanatban helyesli a trianoni békeszerződést is, és támogatja Trianont. A Trianon előtti Magyarország az Osztrák-Magyar Monarchia utódállamaként is egy sok nemzetet (nemzetiséget) magába foglaló birodalom volt, ami rossz, s ennek nemzetállamokra történő feldarabolása (Beneš cseh külügyminiszter szó szerinti követelésével) jó. Beneš a Hazony által előadott logikával indokolta meg a Magyar Királyság, mint birodalom, feldarabolását független nemzetállamokra. Ha Orbán helyesli Hazony elméletét, akkor helyesli Trianont...

HARMADSZOR IS ELUTASÍTOTTA A BRIT PARLAMENT A BREXIT-MEGÁLLAPODÁST

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra / MTI
2019.03.29.


Egyre közelebb a káosz, a kétoldalú viszony rendezése nélküli kilépés veszélye.

Harmadszor is elutasította pénteken a londoni alsóház a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást. A péntek délutáni szavazáson az EU-val novemberben elért egyezségre 286-an, ellene 344-en voksoltak, vagyis a kormány 58 fős többségű vereséget szenvedett...

ITT OLVASHATÓ

ROBERT MUELLER MÉG MINDIG TITKOS JELENTÉSE VAGY HÁROMSZÁZ OLDAL, DE ALIG KÉTOLDALAS ÖSSZEFOGLALÓ ALAPJÁN BESZÉLÜNK RÓLA

444.HU
Szerző: akiraly
2019.03.29.


Robert S. Mueller III., az amerikai választásokba történt orosz beavatkozást, Trump és kampánya abban játszott szerepét, illetve a botrány kivizsgálását akadályozó lépéseit is vizsgáló különleges ügyész máig titkos összegző jelentése több mint háromszáz oldal terjedelmű. Ezt csütörtökön ismerte el az amerikai igazságügyi minisztérium.

Mindez azért lényeges, mert a majd két éven át tartó vizsgálat után William Barr, Trump új igazságügyi minisztere egy összesen négyoldalas, nagyobb részt a jelentés nyilvánosságra hozatalának technikai részleteivel foglalkozó, tehát az ügy lényegéről két oldalnál is rövidebb terjedelemben szóló levelet küldött a Kongresszusnak, összesen két (2) pontban összefoglalva azt, amit a nyomozás végkövetkeztetéseinek nevezett:
- Mueller megítélése szerint azt, hogy Trump és stábja tudatosan koordinált az oroszokkal a beavatkozásról, nem lehet minden kétséget kizáróan bizonyítani;
- Barr – vagyis a miniszter, és nem Mueller, az ügyész – szerint Trump beavatkozása a nyomozásba nem éri el az igazságszolgáltatás akadályozásának a szintjét.

Az első esetében a hangsúly a „minden kétséget kizáróan” kitételen van. Az amerikai igazságszolgáltatásban az ügyészségen komoly bizonyítási teher van. Az ártatlanság vélelme alapján ugyanis ha csipetnyi kétség is felmerül valakinek a bűnösségével kapcsolatban, azt ártatlannak kell tekinteni. A koordinációt nehéz bizonyítani, ennek ugyanis nem csupán a két fél közti kommunikáció a feltétele, hanem annak bizonyítása, hogy az oroszok Trumpékkal koordinálva avatkoztak be a választásba. Így hát hiába válaszolt Ifj. Donald Trump egy lelkes "imádnámmal" a Hillary Clinton lejáratására alkalmas információkat kínáló Kreml-közeli orosz ügyvédnőnek, akivel aztán Jared Kushner és Paul Manafort társaságában még találkozott is a New York-i Trump toronyban; hiába került itt szóba az orosz gyerekek amerikai örökbefogadásának ügye – ami valójában az Oroszország elleni amerikai büntetőszankciók feloldásának ügye –, ez arra még nem bizonyíték, hogy az oroszok ez alapján cselekedtek volna...

ORBÁN LOPÁS KÖZBEN IS A KERESZTÉNYSÉGRŐL BESZÉL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.03.28.Kevés olyan bűnözőt látott még a világ, mint Orbán Viktor, aki a tetten ért lopás közben sajtótájékoztatót tart, és a kereszténységről beszél. Mintha a whiskys rabló bankrablás közben összehívná a sajtót, hogy a bankbiztonság fontosságáról és az erkölcsös állampolgári magatartásról beszéljen. Orbán a közvélemény felzúdulása ellenére vásárolt magának közpénzen egy magánrepülőgépet, s mivel nem tetszett a nép nagy részének, ezért vásároltatott magának kettőt. Ezeket magáncélra használja: a honvédség nevén vannak, de ezek az ő magánrepülőgépei. Mivel Orbán magánosította az egész országot, ezért nem lehet szétválasztani a hivatalos és a magánútjait, mert hivatalosnak álcázva magánügyeit intézi. Ezekkel jár például a lopott pénzt tisztára mosni Afrikába.

Az egész ügyletről kiderült, hogy szélhámosság és köztörvényes bűnözés, mert 35 millió eurót (az első MTI jelentések szerint 35 millió dollárt) kihelyeznek a Zöld-foki-szigetekre, amelyet a strómanjai kapnak majd meg (mint “magyar vállalkozók”) a tengervíz sótalanításáért. Magyarország sótalanító nagyhatalom, s amikor majd megkérdezi valaki, hogy mennyi vizet sótalanítottak 35 millió dollárért, azt mondják, hogy azt nem lehet tudni, mert a sótalanított vizet öntözésére felhasználták, elnyelte a homok. A világ legnagyobb szélhámossága és pénzmosása, a magyar nép legarcátlanabb kifosztása. Orbán mindezt úgy adja elő, mint egy másik “keresztény országgal” való fantasztikus kapcsolatot, a kereszténység jegyében. Az enyv csöpög a kezéről, még a kezében a lopott holmi, és a kereszténységről beszél...


KIKERESTÜK: CSAK A LEGFONTOSABB NEM NYILVÁNOS A PAKSI SZERZŐDÉSBŐL

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2019.03.29.


Kitakarták, hogy kellene-e fizetnünk az oroszoknak, ha a kormány eláll a szerződéstől, bár ez nem sérti a bírósági ítéletet.

Hiába hozták nyilvánosságra a szerződéseket a paksi bővítésről, a legfontosabb részlet továbbra is titkos: mi történik akkor, ha megszűnik a szerződés a magyar kormány és a bővítést végző Roszatom között.

Miután a HVG és Jávor Benedek is sikerrel perelt, Paks II Zrt. honlapján csütörtök este közzétették a Paksi Atomerőmű kapacitásfenntartó beruházására vonatkozó fővállalkozói szerződést. A több száz oldalnyi, angol nyelvű anyagból a többi között kiderül, hogy a megrendelő kereskedelmi üzemre kész állapotban kapja meg a két új blokkot, a szerződések a tervezéstől az üzembe helyezésen át egészen a blokkok leszereléséig szólnak.

A szerződés 99. oldala azonban hiányos: itt kellene szerepelnie annak a „Termination”, azaz „Szerződés felmondása” című, 36-os számú bekezdésnek. Csakhogy a beszkennelt dokumentumon ennyi látszik:...

A CSALÁD BIZTONSÁGA

HUPPA
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2019.03.29.


Te, Jani! Úgy hallom, indulni akartál a brigádvezető-választáson.

– Volt szó róla. Igen.
Rátermett gyerek vagy te, Jani! Senki úgy nem bánik a dűzni káblerrel, mint te. Az meg, ahogyan a rézhardert emeled… Senki nem csinálja utánad. Még az ellenségeid is megmondják, hogy ahogy te kevered a reszelőzsírt, úgy nem keveri senki. Csak úgy suhan vele az anyag a ráspoly alatt. Biztosan nem lenne jobb választás nálad. Az egész brigád mögötted áll politikai nézettől függetlenül.

– Igaz. Magam is ezt éreztem, amikor elvállaltam a jelölést, és így is gondoltam, csak, tudod, volt nekem, annak idején egy kisebb afférom a lelkész úrral.
Mit számít itt egy lelkész?!
– Nekem sokat. Legalábbis én így gondoltam tegnapig. Tudod, minden hétvégén énekelek a templomi kórusban, mise után én hordom körbe a perselyt és én szoktam megszámolni a perselypénzt. Ezen is ugrottunk össze Zsolt atyával annak idején.
Elmeséled, Jani?
– Az úgy történt, hogy a vasárnapi mise után, míg Béla, a sekrestyés rendbe rakta a sekrestyét, én a kis asztal mellett számolgattam a perselypénzt, amit aztán átadtam az atyának. Ő meg visszavonult a templomba. Úgy gondoltam, imádkozik egyet és megáldja a jóembereket, akik nem felejtettek el adakozni. Mi még Bélával suttyomban hörpintettünk egyet a miseborból, aztán éppen indulni akartam, de gondoltam, beköszönök még Zsolt atyának. Csendben nyitom az ajtót, hogy meg ne zavarjam őt kegyes áhítatában, és azt látom, hogy az atya ott ül a pénzhalom mellett. Átszellemült arccal belemarkol a bankókba, feldobja, és közben fohászkodik: – Tartsd meg, Uram, amire szükséged van, s a többivel majdcsak elleszek valahogy magam. Persze az összes pénz visszahullott a földre, ő meg belegyűrte a reverendájába. Nyilván úgy vélekedett, hogy ekképp lényegében meg is osztozott az Úrral. Akkor én nem szóltam, csak másnap, mikor már aludtam rá egyet. Mondtam neki, hogy nem jövök többet, mert jelöltettem magam brigádvezetőnek.
És mit mondott az atya?
– Faggatott. Mi van, miért nem jövök, mi a baj? Eleinte mondtam én neki, hogy sok lesz a dolgom, fáradt leszek, nem bírok már amúgy sem annyit. Erre azt mondja, hogy akkor ne vállaljam el a brigádvezetést. A templomban nem brigadérosokra, hanem kegyes hívőkre van szükség...

ROSSZ BOLTOT CSINÁLT EURÓPA A ROSZATOMMAL

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2019.03.29.


Nincs olyan EU-tagállam, amely nyert volna azzal, hogy az orosz atomóriással dolgoz(tat)ott – állítja az EP zöld frakciója által készíttetett Fenyegető függőség című tanulmány.

Európában nincs problémamentes atomerőmű-építkezés. Finnországban az Olkiluoto 3 esetében az eredetileg becsült 2,5 milliárd eurós ár helyett 9,6 milliárdnál járnak, amihez (legalább) hét éves csúszás is társul. Franciaországban a Flamanville 3 szintén hét éves késedelmet szedett eddig össze, miközben a 3 milliárd eurós ár a háromszorosára nőtt. A mohi atomerő két új blokkját 2013-ra akarták megépíteni – most 2019-2020 a becslés, az ár pedig 2,8 milliárd helyett valahol 6 milliárd körül fog megállni. A másik folyamatban lévő finn projekt, a Hanhikivi 2020-ra készült volna el, de legjobb esetben is csak az építési engedélye lesz kész addigra, és már rég leállították volna csődöt jelentve, ha Oroszország időközben nem szerez jelentős részesedést benne. 

Mindez az európai zöldek (Greens/EFA) friss Roszatom-tanulmányából derül ki, mint ahogyan az is, hogy Paks2-t ugyanúgy nyilvános pályázat nélkül kapta meg a Roszatom, mint Hanhikivit. „A magyar szerződés egyik legkritikusabb pontja a 2026-ban kezdődő visszafizetés, amiről kezdetben azt gondolták, hogy addigra a reaktorok termelni fognak, ám a csúszások miatt ma már egyértelmű, hogy meg kell kezdeni a törlesztést, mielőtt még a blokkok a hálózatra kapcsolódnának” - írja az anyag, azt is hozzátéve: a helyzet Magyarországra nézve hátrányos, Oroszországot viszont nem aggasztja. „Finnországhoz hasonlóan a magyar nukleáris hatóság is küzd azzal a problémával, ami a benyújtott engedélyezési dokumentáció minőségéből, az orosz nyelvtudás hiányából és az orosz illetve a magyar szakemberek eltérő felkészültségéből adódik” - áll a szövegben. A tanulmány arra is kitér, hogy a Roszatom fölvásárolta azt a magyarországi gyártókapacitást, amelynek esélye lenne alvállalkozóként beszállni a beruházásba, így esélytelen a szerződésben közös szándékként szereplő 40 százalékos magyar beszállítói arány elérése. (Azt is jelzi ugyanakkor az elemzés, hogy az orosz cég mindenütt lehetőséget biztosít a helyi oligarcháknak valamilyen fokú részvételre.) 

Bulgária egy másik jó példa arra, hogyan avatkoznak be az oroszok a tagállami és az uniós nukleáris politikába. A Roszatom-részvételű, félbehagyott Belene-projekt az EU legdrágább atomkudarca, amely eddig 620 millió euróba került, és a Roszatomon kívül a tanulmány szerint mindenki rosszul járt vele. Felmutatható sikerek nincsenek, számszerűsíthető veszélyek viszont vannak – állapítja meg a tanulmány. A francia nukleáris kutatóintézet kalkulációi szerint Európa közepén egy súlyos nukleáris baleset 450 milliárd euró (135 ezermilliárd forint) lehet, részben a más országokra átterjedő károk miatt. A kelet-európai atomerőművek viszont a magas kockázatú, de alacsony összegre biztosított létesítmények közé számítanak, Pakson például az anyagban szereplő kármérték századára sem nyújt fedezetet a felelősségbiztosítás...

A FIDESZ AZZAL TÁMADJA AZ ELLENFELÉT, HOGY NEM AKADÁLYOZTA MEG A KORMÁNYPÁRT SAJÁT SÖTÉT ÜZLETÉT


444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2019.03.29.


- Karácsony Gergely tartózkodott, amikor a Fidesz és az MSZP egy sötét parkolási cégbirodalmat bízott meg a zuglói parkolási ügyekkel.

- A Fidesz most úgy esett neki Karácsonynak, mintha ő lenne felelős az egészért, amikor ő legfeljebb félrenézett.
- A kormánypárt ellenben vastagon benne van az ügyben, Kocsis Máté tanácsadójától a zuglói képviselőkön át a Kínában Szijjártó mellett bizniszelő Kupper Andrásig.

Február közepén jelent meg a 444 Sötét parkolási ügyek Budapesten című filmje, amiből kiderült, hogy a főváros több kerületében gyanús alakok milyen sötét módszerekkel szivattyúzzák ki a parkolási pénzeket, és hogy ezt hogyan tette nekik lehetővé a Fidesz és az MSZP képviselőinek összefogása..

EROTIKA A SZOCIALIZMUSBAN: ELCSATTAN EGY CSÓK A SZTÁLIN-HÍD ALATT

24.HU
Szerző: BOROVITZ TAMÁS
2019.03.28.


Milyenek voltak a sztálinista showműsorok? Milyen az erotikus szocialista revü? Kiket tiltottak le? Kiből lettek besúgók? Hogy került egy takarítónő a színházak élére? Többek között ezeket a kérdéseket járja körül a nemrég megjelent Vörös Csillagok - a Rákosi-korszak szórakoztatóipara és a szocialista revükcímű könyv és a hasonló című kiállítás. Előbbi szerzője, utóbbi kurátora, dr. Molnár Dániel színháztörténész avatott be minket ebbe az izgalmas-bizarr világba:...

ITT OLVASHATÓ

KÜLÜGY: A MIGRÁCIÓ KERÜLENDŐ - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.03.29.


Senki ne mondhassa meg Magyarországnak, mit kellene tennie. A magyarok kedvelik a „diktátorukat”. A Fidesz csupán számításból úszta meg a kizárást. Nemzetközi lapszemle.

Magyar Levente külügyi államtitkár az amerikai konzervatívok népszerű lapjának, a TownHallnak adott interjút, ahol a magyar kormány migrációs politikáját fényezték. Magyartól idéznék: a migráció se nem pozitív, se nem kívánatos, egyszerűen kerülendő. Ellenben a Marokkónak nyújtott 30 millió dolláros segélyen kívül más afrikai és közel-keleti országokat is bevon majd a programba Magyarország. Elmondta, hogy a migrációs politika miatt, pontosabban a kvóta rendszer bevezetése miatt került összetűzésbe a kormány az Európai Unióval, de bármi történjék, ahhoz mindenáron ragaszkodni fognak, hogy senki ne mondhassa meg Magyarországnak, mit kellene tennie.

A kormány aggódik Európáért

A kormány keresi hasonlóan gondolkodó szövetségeseit, amelyek közül legerősebbnek a Visegrádi 4-ek csoportja bizonyult. Külön hangsúlyozta, hogy ezt épp Európa jövője érdekében teszik, mert nagyon aggódnak érte. S ez a májusi uniós választásokon el is fog dőlni, mert egyértelmű, hogy a migráció és az integráció lesz az uniós kampány központi témája. Szólt a jeruzsálemi kereskedelmi képviselet megnyitásáról is, amely azt is jelenti, hazánk a 3. ország, amely követi Trump politikáját. A magyar-amerikai kapcsolatokról szólva örömmel nyugtázta, hogy a Fehér Ház irányt váltott, aminek gyümölcsöző és produktív politikai párbeszéd lett az eredménye, így sikerült nem csak helyreállítani, de meg is erősíteni a két ország viszonyrendszerét – nyilatkozta Magyar Levente államtitkár a Town Hall újságírójának...

GERGŐ ELMENT AZ AMERIKAI VADONBA, SOKAT TANULT MAGÁRÓL, AZ ÚJ KALANDJA MOST BUDAPEST

SZEVASZTOK BLOG
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2019.03.29.


A külföldre költözés és az ottani munkavállalás fiatal korban talán még nem sorsdöntő kérdés, sokkal inkább a tapasztalatszerzést és az önismeretet szolgálja. Gergő az egyetem után kalandra vágyott. Nem pénzt keresni indult, hanem meg akarta valósítani régi álmát, hogy erdőben dolgozzon. Bár jól beszélt angolul, ott tudta meg, hogy ezen mindig lehet javítani, a kulturális különbségeket pedig nem is olyan könnyű áthidalni. Az amerikai évek alatt más színben látta meg Magyarországot, sokat tanult magáról, a lehetőségek kihasználásáról, saját tervei megvalósításáról, négy év után pedig úgy döntött: visszatér az észak-karolinai erdőből egy budapesti irodába, a Prezihez.

Gergő szülei magyarok, de ő az Egyesült Államokban született, és amerikai állampolgár lett. Négyéves volt, amikor szüleivel hazajöttek Magyarországra, és ő Budapesten nőtt fel. Az amerikai óvodából nagyon basic angolt hozott haza magával, de szülei itthon is sok gondot fordítottak arra, hogy megtartsa és megtanulja a nyelvet. Egy ideig otthon is angolul beszélgettek, aztán Gergő nagyrészt úgy tanult meg angolul, mint a legtöbb itthoni gyerek: az iskolában, különórákon, majd pedig gimnazista cserediákként Észtországban, később ösztöndíjas egyetemistaként Finnországban és Olaszországban. Amerikában 4 éves kora óta csak egyszer járt addig...

VEGYÜK ÉSZRE, HOGY AZ ELLENZÉK TÖBBSÉGBEN VAN, DE DARABOKBAN

HÍRKLIKK
Szerző: NAGY ANDRÁS
2019.03.29.


Pár hónapos megtorpanás után márciusban megint növelni tudta táborát a Fidesz. Igaz, a bővülés a teljes választókorú népességet tekintve csak egy százalékpontos, ám a biztos szavazóknál a kormánypárt elérte a bűvös 50%-os határt – állapította meg a Publicus Intézet. Mi az oka a Fidesz erősödésének, és mi a jelentősége szűk két hónappal a május végi európai parlamenti választások szempontjából? – kérdeztük Pulai Andrást, az intézet stratégiai igazgatóját.

Pulai először is sietett leszögezni, hogy mindössze 1 százalékpontos elmozdulásról van szó, ami statisztikai hibahatáron belüli mozgás. Ezzel együtt annyiban figyelemre méltó, hogy a tavaly év végi tüntetések, a rabszolgatörvény elleni országos tiltakozási hullám hatására érezhető elbizonytalanodás után tavaszra összerántotta a táborát Orbán Viktor. Ebben leginkább a Fidesz és az Európai Néppárt közötti konfliktus játszott szerepet szerinte, azaz a kormányfő eredményesen tudta az EPP-vel szembeni vitáját a magyarokkal szembeni támadásnak láttatni.

Mivel a biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz támogatottsága átlépte az 50 százalékot, és mivel az ellenzék erői várhatóan külön indulnak, ezért jelen kutatás alapján a Fidesz 13, az MSZP és a Jobbik 3-3, a DK és a Momentum 1-1 EP mandátumra számíthat – állapította meg az intézet. Ezen az ellenzék csak valamiféle közös indulással tudna változtatni szerinte. „Vegyük észre, hogy az ellenzék többségben van, de darabokban. Annak az összerakása mutatna erőt a kormánypárttal szemben” – véli a Publicus stratégiai igazgatója...

SZŐKE ANTI BALLADÁJA

HÍRKLIKK
Szerző: Dr. DÁVID FERENC
2019.03.28.


Elindult egyszer nagyot rabolni
Egy szőke kissrác, úgy hívták: Anti.
Így szólt az apja: már felnőtt srác vagy
Indulj el lopni, áldásom rajtad
Elment hát Anti a városba messze
Azt hitte akkor, hogy mindörökre.

Óh, fényes város, nézd új barátod!
Igaznak Antit sohase látod.
Hazudik nappal, bulizik este
Van társasága, van ismerőse
És tettestárs a sok-sok ember
Ki Antival lop csillogó szemmel.

Óh, szőke Anti, mondd hát, mondd csak mit kerestél
Fejlődő városunktól mégis mennyit csentél
A pártod hívott vagy törzsrészvények
Óh, szőke Anti, lecsuknak téged.

Elindult egyszer nagyot kaszálni
Egy szőke kissrác, úgy hívták: Anti.
Hívta a banda, hívták a fények
Gondolta Anti, rá vár az élet
Eljött hát Anti a városba messze
S innen kerül majd zord hűvösre.

“A SZEGÉNYSÉGRŐL MÉLTÓSÁGGAL” DÍJAT KAPOTT AZ ABCÚG ÚJSÁGÍRÓJA

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2019.03.28.


Szakmai díjat kapott Neuberger Eszter, az Abcúg újságírója a Magyar Szegénységellenes Hálózat által kiírt “A szegénységről méltósággal” című pályázaton. A kezdeményezés keretében olyan, 2018-ban megjelent cikkeket, riportokat, interjúkat, tudósításokat díjaztak, amelyek az érintettekből álló zsűri véleménye szerint megfelelő módon, körültekintően, méltósággal és árnyaltan mutatják be a szegénységben élők helyzetét.

Kollégánk a Gazdag telkesek között bújnak meg a lakhatási válság áldozatai című cikkéért kapta az elismerést. Ebben olyan, szegénységben élő embereket mutatott be, akik Budapestről kiszorulva az agglomerációban próbálnak új életet kezdeni, ahol szomszédjaik többsége tehetős telektulajdonos, vendégmunkás vagy fiatal házas. Bár itt kénytelenek elfogadni a rosszabb életkörülményeket, inkább vállalják ezt, minthogy távol kerüljenek a munkalehetőségektől...

BUSÁS HASZNOT HOZNAK AZ ÁLLAMTÓL MEGSZERZETT ÉRTÉKES BUDAPESTI INGATLANOK

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.03.29.


Értékes rózsadombi és Andrássy úti ingatlanokat szerzett meg jó áron a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től egy üzleti kör, amelynek Vajna Tímeáig és fideszes politikusokig terjed az üzleti kapcsolatrendszere. Az MNV részéről érdeklődésünkre azt hangsúlyozták, hogy árverés eredményeként, licitálás útján, a legmagasabb vételi ajánlatot benyújtó árverezővel kötötték meg a szerződést mindkét esetben.

Mára igencsak magasra szöktek az ingatlanárak, és aki Budapest egyik legdrágább részén, a Rózsadombon szeretne lakást vásárolni, annak a négyzetméterenkénti 1,6 millió forintos árral is számolnia kell. Persze ebben az árban már benne van a minőség, és esetleg a panoráma is. A jelenleg elérhető hirdetések között akad például új építésű, négylakásos ház, amely egyben vagy lakrészenként is eladó. Ha egyben vinné valaki a 927 négyzetméter alapterületű épületet, azért közel 1,5 milliárd forintot kellene kifizetnie. Mindezért cserében a tulajdonos nagy élettereket, hatalmas üvegfelületeket és rengeteg napfényt kap.

Aki ennél is nagyobb luxusra vágyik a főváros központi, de csendes részén, kezdhet gyűjtögetni: a Szemlőhegy utcában ugyanis már hirdetik egy új építésű társasház hét lakását potom 2 millió forint per négyzetméteres áron.

A tulajdoni lap tanúsága szerint az egykori Országos Mérésügyi Hivatalnak helyet adó épületet a hozzá tartozó 1 447 négyzetméteres telekkel három éve adta el a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) a Lead In Plan Kft.-nek. Hogy megtudjuk, mennyiért jutott a Lead In Plan az értékes ingatlanhoz, az Átlátszó közérdekű adatigénylést nyújtott be a vagyonkezelőhöz.

A megkapott tájékoztatásból, illetve szerződésből a következők derültek ki: Az MNV azért vált meg az ingatlantól, hogy a központi költségvetés bevételeit növelje. A később lebontásra ítélt villát a telekkel együtt a vagyonkezelő Elektronikus Aukciós Rendszerén keresztül 220,9 millió forintért hirdették meg, és az ingatlant végül 210 millió forintért vette meg a Lead In Plan Kft...

TORNASPORT-AKADÉMIÁT KAP MÉSZÁROS ÜGYVÉDJÉNEK SPORTEGYESÜLETE

MFOR.HU
Szerző: SZÉKELY SAROLTA
2019.03.29.


A kormány elindítja a Nemzeti Élsport és Utánpótlás-nevelési Képzési Központok projektjét is, derült ki a friss Magyar Közlönyben megjelent határozatból.

A kormány egyetért azzal, hogy létrehozzák a Budapesti Nemzeti Tornasport-akadémiát - olvasható az Orbán Viktor jegyezte kormányhatározatban. A projekt előkészítéséért Kásler Miklós, emberi erőforrás miniszter lesz a kormányzati felelős a Nemzeti Sportközpontokkal egyetemben, a megvalósítása pedig a Beruházási Ügynökség feladata lesz. Az előkészítési fázis végrehajtására 2019. december 31-ig adott időt 

a kormány, amihez 418,4 millió forintot is ad.

Az előkészítésről Káslernek 2020. február 29-ig kell beszámolnia a kormánynak, és ugyanez a határideje annak is, hogy kidolgozza az akadémia üzemeltetésének jogi feltételeit, különös tekintettel az állami tulajdonban lévő létesítmény üzemeltetéséhez szükséges szerződés tekintetében.

A határozat szerint a kormány a Postás Sport Egyesület keretében működő szakosztályok szakmai bázisán, több sportág fejlesztésének kiszolgálására is alkalmas sportcentrumként képzeli el a létesítményt...

BRIT VÁLASZ: SEHOGYSEM! - A BREXITTEL KAPCSOLATBAN MINDENT LESZAVAZTAK AZ ANGOL PARLAMENTBEN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Az Én Pénzem
2019.03.29.


Mintha kifejezetten azt tűzték volna ki célul az angol képviselők, hogy megcáfolják a klasszikus mondást: valahogy majd csak lesz, úgy még sosem volt, hogy valahogy ne lett volna. A miniszterelnök hiába dobta be pozícióját is a mérleg serpenyőjébe, ez alig több mint tíz képviselőt hatott meg.

Szerdán miután a brit képviselők elfogadták – mit is tehetek volna mást -, hogy hozzájárulnak az elszakadás március 29-i időpontjának néhány héttel való eltolásához, a parlament alsóházában késő éjszakáig tartó ülésen éles vitákkal kisérve sorra szavazták le az Európai Unióból való kiválás különféle lehetőségeit. Ma délután Theresa May ismét a ház elé viszi a Brüsszelben kötött megállapodást – vagy nem.

E pillanatban úgy néz ki, hogy Nagy-Britannia nem lép ki az EU-ból megállapodással, nem lép ki megállapodás nélkül, de nem is marad benn; ám nem működhetnek a különféle kompromisszumos megoldások sem, a kézenfekvők ugyanúgy, mint a kissé erőltetettnek látszók.
Már azt hosszas küzdelmek előzték meg, hogy a Brexit mely változatai kerülhetnek szóba, John Bercow, a képviselőház elnöke nyolc javaslatot engedett a ház elé az úgynevezett indikatív – vagyis pusztán véleményt nyilvánító, a kormányt végül is nem is kötelező, az eseményeket azonban óhatatlanul meghatározó – szavazások során. Ismét elvetették a megállapodás nélküli kiválást, leszavazták azt a konzervatív javaslatot, hogy Nagy-Britannia tagja maradjon az Európai Szabadkereskedelmi Társulásnak és az Európai Gazdasági Térségnek (EGT), és továbbra is részese legyen az egységes piacnak, amíg meg nem születik egy olyan kereskedelmi megállapodás, ami garantálja az áruk szabad mozgását és az ír határ nyitva tartását.

Nem találták megfelelőnek azt a megoldást sem, hogy maradjanak EGT-n belül, de ne legyenek részese az EU vámuniójának, és ismét csatlakozzanak az Európai Szabadkereskedelmi Társuláshoz (Efta). De elvetették azt a veterán konzervatívok által benyújtott javaslatot is, hogy vámunióról tárgyaljanak az EU-val, ahogy a Munkáspárt kezdeményezését is arról, hogy maradjanak a vámunióban, az uniós ügynökségekben és finanszírozási programokban, valamint a jövőbeli biztonsági együttműködésben.

Alulmaradtak azok a javaslatok, amelyek újabb vitákat és szavazásokat irányoztak elő a megállapodás nélküli kilépésről, a Brexit folyamat megállításáról, köztük újabb népszavazást az EU-val kötött és a Parlament által nem ratifikált megállapodásról. Így lényegében egyik alternatív megoldás sem nyerte el a képviselők többségének tetszését. Tehát „vissza az egyes mezőre” – ezt a címet adta tegnapi Brexit hírlevelének a Bloomberg...

TÍZ DOLOG, AMIRE SPANYOLORSZÁG TANÍTOTT

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2019.03.29.


Még Európán belül is éri kultúrsokk az embert, például ha valaki Spanyolországba költözik, akkor nem árt, ha megbarátkozik pár dologgal, kezdve a mañana mindenhatóságával a kreatívan kezelt határidőkön át a kései vacsorákig. És még sorolhatnám. Sorolom is

Az ember persze határátkelés előtt számít arra, hogy egy másik országban más szabályok, szokások uralkodnak, ezzel együtt egy dolog számítani rá (és tudni) és teljesen más megtapasztalni.

Mert bizony vannak olyan dolgok, amelyekre még csak számítani sem lehet. Például ki gondolta volna, hogy például Madridban ha be kell venni a száradó ruhákat a szabadból, mert jön az eső, akkor jobb nem vacakolni vele, mert különösen száraz időszakokban olyan piszkos eső esik, mintha az ember nem is mosta volna ki a ruhákat.

Miként azt is csak a helyszínen lehet átérezni, hogy a Malaga környéki Costa del Solt miért hívták korábban Costa del Vientónak (azaz Napos part helyett Szeles partnak): olyan szeles tud lenni, hogy éjszaka arra riad fel az ember, hogy a szél szét akarja verni a redőnyt.

Érdemes tehát olvasgatni olyanok tapasztalatait, akik már jó ideje az adott helyen, esetünkben Spanyolországban élnek. Az ír JJ például 12 éve költözött Madridba, spanyol a felesége, gyermeke is ott született, úgyhogy van némi rálátása a helyi életre.

Ő az alábbi tíz pontban foglalta össze, mi az, amire Spanyolország megtanította az ott töltött bő évtized alatt.

#1 Az „ahora” csak a szótárban jelenti azt, hogy „most”

Szótári definíció szerint spanyolul az ahora annyit tesz: most. A mindennapokban a spanyoloknál a most jó esetben azt jelenti, hogy egy órán belül, de ez erősen függ az adott helyzettől, mert bőven lehet később is.

Szóval ha egy spanyol azt mondja neked, hogy most (ahora…) küldi az emailt, akkor ne ülj a gép előtt várva a megérkezését, mert a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy előtte jó eséllyel megebédel, elintéz pár kisebb-nagyobb dolgot, majd talán leül megírni a levelet.

#2 Nincs különbség a délután és az este között

Míg például magyarul ugye van reggel, délelőtt, délben, délután, este és éjszaka, a spanyoloknál a délután és az este egy és ugyanaz (tarde). Szóval ha valaki azt mondja neked, hogy „por la tarde”, az ugyanúgy lehet délután 3 órakor, mint este 9-kor.

(Egyszer Barcelonából utaztam Madridba, elmentem előre megvenni a jegyet a vasútállomásra, ahol közölték, a vonat fél 10-kor indul „por la tarde” – ami ugye szó szerinti fordításban délutánt jelentene. Eltartott egy ideig, mire magamhoz tértem. Akkor tanultam meg, hogy minden, ami délután van az egészen késő estig „tarde”…)

Míg mondjuk Magyarországon déli 12 óra után már délután van, a spanyoloknál ezt inkább az ebéd idejéhez kötik. Márpedig délután 2-3 óra előtt nem nagyon ebédelnek. Szóval ha valaki Jó reggelt-et köszön délután 1-kor, ne gondold azt, hogy most ébredt. Egyszerűen még nem ebédelt...

HA CAPUTOVÁ NYER SZLOVÁKIÁBAN, AZ FÉNY LEHET AZ EGÉSZ KÖZÉP-EURÓPAI ALAGÚTBAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.03.29.


- Macron: Schengen ára a menedékkérők befogadása. 

- FT: a nemzeti külön utak csak felnyitják a sorompót a kínai nyomulás előtt.
- Netanjahu a mai populizmus prototípusa, aki messze megelőzte korát, de hogy hatalmon maradhat-e, az érettségi vizsga a demokrácia számára.

FT

A vezércikk azt ajánlja az uniós tagállamoknak, hogy egységesek lépjenek fel Kínával szemben, mert nem sokat tudnak elérni, ha mindenekelőtt a saját érdekeiket erőltetik. Az ázsiai ország persze rendkívül fontos gazdasági partner az EU számára, de egyben kiemelkedő vetélytárs is. A szervezet által a minap elfogadott „stratégiai kitekintés” először mondja ki, hogy Pedig módszeres rivális, amely alternatív kormányzási modelleket támogat és verseng Európával a technológiai vezetésért zajló küzdelemben. Az integráció magas rangú tisztségviselői és a nagy cégek egyaránt boldogtalanok, amiért csak korlátozottan jutnak be a kínai piacra, illetve a kínai állami vállalatok agresszív és tisztességtelen gyakorlata láttán. Vagyis rendkívül fontos tényezőről van szó, ám annak értékrendje és magatartása aláássa a szabályokra épülő nemzetközi rendszert.

A mai Kína odahaza elnyomóbbá vált, külföldön pedig még erőszakosabb. Az EU vezetői aggódnak, hogy a selyemút-program az ország erejét hivatott megerősíteni, beleértve kis és nagy európai államokat. Félnek, hogy az unió külpolitikájának gyengesége a Peking „oszd meg és uralkodj” taktikájának kezére játszik. Meg az a gond is felmerült, hogy Európa beszorul az USA és a kínaiak közé. Ám nem sokat tud tenni, ha a nemzeti kormányok jelentős számban elfogadják a közvetlen kínai befektetéseket, vagy jelentősen támogatják az ázsiai nagyhatalomnak szánt kivitelt. Bűnös, aki a saját érdekeit helyezi előtérbe: a görögök, magyarok, csehek, olaszok, franciák, németek. Az uniónak nagyobb egységet kell tanúsítania. Ha a világ egyik vezetője akar lenni, akkor stratégiaibb megközelítést kell alkalmaznia, nem szabad hagynia, hogy megosszák. A nagyobb tagoknak át kell venniük az irányítást.

FAZ


A lap úgy látja, hogy a Frontex ügyében megfigyelhető huzavona példaszerűen illusztrálja: kudarcot vallott az unió menedékpolitikájának reformja. Pedig állítólag az egyik legfontosabb témáról, a külső határok védelméről van szó. Ennek ellenére csak 2027-re töltik fel 10 ezer emberrel a határőrizeti erőket, mert jó pár tagállamnak túl gyors volt a Bizottság által javasolt tempó. Így most az embercsempészek nyugodtak lehetnek, mert van idejük, hogy kidolgozzák a megfelelő üzleti modellt. Ráadásul a mostani döntés nem ér semmit, ha nem határozzák meg, hogy mi legyen a menedékérőkkel. Ki az illetékes, hová küldjék ezeket az embereket? Nagyon igaza van Macronnak, aki kijelentette: ha valaki fenn akarja tartani a szabad mozgást, mint Magyarország és Lengyelország is, akkor az nem vonhatja ki magát állandóan a közös felelősségből, ha a migránsok befogadásáról van szó.

Independent

Az újság szégyen-gyalázatnak tartja, hogy az EU leállítja a Földközi-tengeren a Sophia-műveletet, noha az idáig csaknem 50 ezer embert mentett meg a vízbefulladástól. A döntő csapást azt mérte rá, hogy Olaszországban hatalomra került a karizmatikus, ám rendkívül veszedelmes Salvini, illetve az újfasiszta kormány. Így maradt a program beszüntetése, ahelyett, hogy a tagállamok megállapodtak volna: megosztják a költségeket, együtt dolgozzák fel a kérelmeket, illetve elosztják a befogadott menekülteket. Csakhogy a szélsőjobbos olasz vezetés egyértelművé tette, hogy nem fogad be senkit. Ily módon megpecsételődött a Sophia sorsa. A fájdalmasan kicsi és rosszul felszerelt líbiai partvédelemre marad a feladat, hogy védje az unió hatalmas déli határait.

Pedig minden nemzetnek jogi és erkölcsi kötelessége, hogy kimentse a tengeren bajbajutott embereket. A Sophia látványosan jelenítette meg az európai egységet, egyben hatékony módszer volt a példátlan menekültválság kezelésére. A többieknek azután segíteniük kellett volna a déli államoknak, ám erre csak a németek és a svédek voltak hajlandóak, a magyarok, lengyelek és csehek egyszerűen visszautasították még az igen minimális kvótát is. De nem tündököltek a franciák sem. A Sophiával Európa a legjobb arcát mutatta. Hogy kudarcot vallott, azért leginkább az ingatag olasz vezetés a felelős. De az is tény, hogy az EU rosszul kezelte a válságot, azaz itt mutatkozott a leggyengébbnek és a legönzőbbnek...

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/13. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM 
Szerző: ÉS
2019.03.29.


I N T E R J Ú

- Beszélgetés dr. Muszbek Katalin pszichiáterrel, a Magyar Hospice Alapítvány orvos-igazgatójával

F E U I L L E T O N

A narratív horogról

K R I T I K A

Károlyi Csaba: Mindent nem

Kosztolányi Dezső: Mindent be­vall­hatok. Kötetben meg nem je­lent írások és más újdonságok. Az anyagot gyűjtötte és összeál­lí­tot­ta Urbán László. Jaffa Kiadó, Bu­da­pest, 2018, 190 oldal, 3490 Ft

Sértő Kálmán, aki az interjúban magázza, Kosztolányi viszont tegezve válaszol neki, ezt is meg meri kérdezni: egy hét alatt mennyi szeszt szokott elfogyasztani? „Erős szervezetemmel néha embereket tudnék az asztal alá inni. De én megelégszem heti két pohár borral és 3 pohár pálinkával. A szesz kapacitását nálam a fekete és a cigaretta veszi le.” Azt ugyan nem árulja el, mekkora a pohár. De azt sok helyről tudhatjuk, hogy napi 40 erős cigarettát elszívott és rengeteg kávét ivott. Kiderül, hogy egy időben bicsérdista volt, csak növényeket, tejtermékeket evett, de e korszaka előtt és után kedvence a borjúpörkölt volt galuskával.

Az egyik legizgalmasabb életrajzi tény viszont egyáltalán nem derül ki innen, abban az időben nehéz is lett volna megvallani, hogy drogot is fogyasztott, mégpedig hosszú éveken át, valószínűleg kokaint. A „szerről” felesége már az 1938-as életrajzában beszámol. A férj úgy állítja be, hogy valami makacs nátha ellen kell, de a dolog fordítva lehet: a szer miatt volt az orrfolyás. Az erős illatanyagok, melyeket munka közben üvegcsékből szagolgatott, csak pótszerek. Ebben a kötetben annyi áruló jel van mindössze, hogy 1923-ban, mikor a Színházi Élet arról kérdezi, mit jósolt neki az utcai tenyérjós, ezt mondja: „Eltalálta, hogy egyik szenvedélyem az úszás, a másikról nem mertem vallatni, és nem nyilatkozott” (46.). „Ne ámulj a kokainistán. / Gondolkozz az okain is tán – / s megérted.” – olvasom Barkochba című 1933-as novellájában (Esti Kornél kalandjai).

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.

Visy Beatrix: Ex libris

Juhász Tibor: Salgó blues
Bán Zsófia: Lehet lélegezni!
Szvoren Edina: Verseim
Molnár T. Eszter: A számozottak

Szeifert Natália: Misima új maszkja
Misima Jukio: Egy maszk vallomásai. Fordította Gy. Horváth László. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2018, 232 oldal, 2999 Ft

Az új fordítást olvasva (a régit újraolvasva), óhatatlanul a különbségekre koncentráltam. A cím többes számba kerülése az egyik legszembetűnőbb változás, ami lehet az angol cím egyenes átvétele (Confessions), de lehet a fordítói szabadság része is, ha vallomások sorozataként értelmezi a szöveget – ugyanis a japán nyelvben nincs többes szám. Ahogyan nincs határozatlan (sem határozott) névelő sem, így névelős, névelőtlen, egyes szám és többes szám összes variációja szóba jöhetne. Szerintem szerencsés megoldás, hogy ezzel az apró módosítással már a cím alapján el tudjuk különíteni a két fordítást. Aztán további kis különbségek is felfedezhetők, mint a fejezetek címe, ahol Első fejezethelyett Gy. Horváth annyit ír: Egy, vagy a 2 kiló 60 dekás újszülöttből 2 kiló 40 dekás lett, a lavórból medence stb.

Ezek viszonylag jelentéktelen különbségek, vannak azonban nagyobb, nehezen magyarázható eltérések. Például, hogy hova tűnik az Oscar Wilde-idézetből a vér (felteszem, hogy az angol szöveg tüntette el, ahogy valószínűleg a jelölését is), vagy az a megkérdőjelezhető döntés, hogy az új fordítás elhagyja a szöveg elejéről a Dosztojevszkij-idézetet (A Karamazov testvérekből), amely a regény védjegyszerű mottója. Hogy mi lehetett az oka, rejtély.

Martin József: Én és a kortársak
Lukácsy András: Világjáték. Ön­élet­rajz – kortársakkal. Corvina Ki­adó, Budapest, 2018, 329 oldal, 3500 Ft

A memoár legjobb részeiben a szerző visszatér korábbi témáihoz, így a játékokat földolgozó művelődéstörténeti munkáira, költészet és játék nagyon szerteágazó kapcsolódásaira; lebilincselő az LSD-s kaland visszaidézése, s kiemelkedően fontosnak gondolom az ’56-os mártírról, Angyal Istvánról írtakat, akiről Lukácsy a rendszerváltozás idején könyvet is írt: nem kisebb szaktekintély, mint Kabdebó Lóránt 1990-ben a Magyar Nemzet hasábjain úgy értékelte, hogy a szerző „írói bravúrral rukkolt ki, a maga nemében remekmű született.” A mostani visszatekintés mindvégig olvasmányos, s a föltűnő hírességek hosszú sorának képzeletbeli potréjához – Abodytól, Latinovitstól Karinthy Ferencig vagy Ruttkai Éváig – Lukácsy is hozzátesz egy-egy ecsetvonást.

Benedek Szabolcs: Költői ügyosztály
Nyerges András: Kábépé. L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2018, 384 oldal, 3990 Ft

Egy ideig bajban voltam a tekintetben, hogy mikor játszódik Nyerges András regénye, a hátsó borítón lévő ismertetőszövegben ugyanis az 1960-as évek szerepel, a könyv első mondata viszont „a múlt század hatodik évtizedének második felében” jelöli meg a cselekmény idejét, ami legalábbis az én számításaim szerint az ötvenes évek. Aztán persze máshonnét kiderül, hogy a hatvanas évek végén vagyunk, a pártállami Magyarországon, amelynek egyes alakjaira akár rá is ismerhetünk a regény szereplői közül. Az Öregként emlegetett legfőbb vezetőről látszatplebejus viselkedése és „a birodalom” iránti folyamatos megfelelési kényszere okán például óhatatlanul Kádár jut az eszünkbe. Mint ahogy bizonyos helyzetek és magatartásformák is ismerősök lehetnek, nem csak azoknak, akik olvasták Nyerges ugyancsak tavaly megjelent önéletírását (Bitorló a skatulyában), hanem lényegében mindnyájunknak, akik többé-kevésbé átéltük azt a kort, és ma is nyögjük emlékeit.

L. Varga Péter: Idő van
Ketten egy új könyvről – Christoph Ransmayr: Cox vagy az idő múlása. Fordította Adamik Lajos. Kalligram Kiadó, Budapest, 2018, 240 oldal, 3990 Ft

A fordító, a szerkesztő és a kiadó érdeme, hogy Christoph Ransmayr új, eredetileg 2016-ban publikált regénye ilyen gyorsan, mindössze két év elteltével magyarul is olvasható. Nem akármilyen kiadványról van szó: Hrapka Tibor megszokottan színvonalas, szép borítója, rajta Adamik Lajos nevével híven tükrözi nem csupán e sajátos próza nyelvi nehézkedésének minden nyűgét és szépségét – a fordító, már itt megemlítendő, óriási munkát végzett –, de a távolság, az idegenség és kommerszebb tekintetben az egzotikum pregnáns jelenlétét a Coxban. (...)

A programozott mechanikai folyamatok hasonlata nem teljesen önkényes és keresett, hiszen ez maga Ransmayr prózájának nyelvi tapasztalata. Már a fentebbi passzusban is megfigyelhető, hogy a mellé- és alárendelő szerkezetek maguk is annyi bővítményt tartalmaznak, hogy a zsúfoltság egyúttal tág perspektívát kínál az imaginációnak anélkül, hogy fotórealistává válna. A nyelv egyszerre képezi le a regényvilág milyenségét a maga szinte befoghatatlan tágasságában és idegenségében, valamint a mechanikainak látott és láttatott folyamatok precíz következetességét, amelyben mindennek rendkívül pontosan és szigorúan megvan a maga helye és funkciója. A neobarokkos mondatáradás e nagy olvasói koncentrációt igénylő, ámbátor látványosan precíziós jellegére Márton László kiváló elemzése már felhívta a figyelmet (Alföld, 2019/3, 119–125).

Csécsei Dorottya: Elfolyó idők
Ketten egy új könyvről – Christoph Ransmayr: Cox vagy az idő múlása. Fordította Adamik Lajos. Kalligram Kiadó, Budapest, 2018, 240 oldal, 3990 Ft

Az abszolút idő eszméje mellett a császár aurája az, ami a regény atmoszféráját meghatározza. Már-már eposzi jelzői által – mint például a „Láthatatlan”, a „Magasságos”, az „Ég fia és az Idő ura” vagy éppen a „tízezer év ura” – a Tiltott városra, de akár Jeholra, a császár nyári rezidenciájára is (ahol a tulajdonképpeni munka elkezdődik) az unheimlich fátyla borul. A szó freudi, a kísérteties, de egyszersmind az otthonos, illetve annak ellentéte értelmében is, ami a magyar kifejezésben kevésbé tükröződik: Jeholba érkezve Cox úgy érzi, mintha hazatérne, s valóban, mintha a császár terveinek megvalósításával tulajdonképpen saját álmát váltaná valóra.

Mondhatnánk, hogy ezzel mintegy odüsszeiája is véget ér, ami a Coxot nem pusztán az Odüsszeusz-parafrázis okán, hanem az utazás motívuma által is Ransmayr korábbi munkáihoz kapcsolja. Az Atlas eines ängstlichen Mannes című, magyarul még nem elérhető könyvében például a „tízezerszer elképzelhetetlenül hosszú” kínai nagy fal szintén a végtelen, illetve az idő elleni küzdelem szimbólumaként jelenik meg. Alister Cox figuráját a történelmi James Cox, londoni órásmester személye ihlette, illetve Quiánlóng császár is szenvedélyes óragyűjtőként volt ismeretes – a valóságban azonban ők ketten soha nem találkoztak.

Sinkó István: A fotó mint apropó
(Chilf Mária, Tranker Kata, Iski Kocsis Tibor és Gerber Pál kiállítása a Viltin Galériában április 13-ig látható.)

Báron György: Kötél nélkül
(Free Solo – Mászókötél nélkül. Amerikai film. Rendező: Elisabeth Chai Vásárhelyi és Jimmy Chin.)

Nagyszerűen összerakott film a Free Solo, amelyhez nem volt elég a tökéletes technika, az is kellett, hogy készítői, Alex közeli barátai-kollégái, ne rácsodálkozzanak a tárgyukra, kívülről szemléljék, hanem maguk is mászók legyenek, szinkronban araszolgatva vele a csúcsra. Drón és könnyű kézikamera egyaránt segítette őket, hogy a nézőt útitárssá tegyék a veszélyes kalandban. Bravúros film, mondhatnánk, ha ezt nem homályosítaná el a valódi bravúr, egy átlagos külsejű, középmagas, vézna, mindig mosolygó fiatalemberé, aki a fejébe vette, hogy megmássza a megmászhatatlant. A legkevésbé sem volt érdemtelen ezért előbb a Brit, majd az Amerikai Filmakadémia díja, s az összes többi kitüntetés. Mindenesetre, paradox módon, a díjeső nem az életét kockáztató sziklamászóra hullt, hanem a filmkészítőkre.

Végső Zoltán: Új utak után
(Ken Vandermark’s Marker – Lumen, március 25.)

Ken Vandermark ikonikus alakja a modern jazznek, és nem úgy tűnik, hogy keresne valamit, inkább az látszik, hogy tudatos munkával halad előre, projektekben gondolkodik, amikkel eljut valahonnan valahová. Weboldalán elképesztő számban és feldolgozottságban (például a kilencvenes évek elejétől kezdődően idővonalon) tekinthetjük meg aktív és inaktív formációit, amelyek közül – bár vannak a tagok között átjárások – egyik sem hasonlít a másikra. Tudatos munkájának legfrissebb gyümölcse a chicagói szcéna tehetséges fiataljaiból verbuvált Marker nevű kvintettje.

Molnár Zsófia: Gyermekké tettél
(Csehov: A Platonov, Katona József Színház, Kamra, március 19.)

Ez most olyan összjáték, amire nem lehet azt mondani egy elismerő, de kicsit unott kézlegyintéssel, hogy a Katona színészei mindent tudnak, ez nem újdonság; hanem amivel a közönség együtt lélegzik: jó helyeken szusszan és nevet, tartja vissza a lélegzetét. A rendezés szépen emeli ki az erkölcsi mérce viszonylagosságát, az emberi természet gyengéit és erősségeit, a bomlás pillanatokból összetevődő folyamatát, a „gyűlölök és szeretek” kettősségét, a helyzetekben rejlő iróniát; kis térben nagy teret ad a színészi játéknak. Igazi nemzedéki Csehov-előadás ez, távolságtartás nélküli, jelen idejű.

Fáy Miklós: Szőke szakáll, nem kék
(A Fesztiválzenekar Bartók-estje, Müpa, március 21.)

A rejtélyt némileg fokozza, hogy Vizin Viktóriát sokszor alig lehet hallani. Időnként meg egyáltalán nem. Ez egyfelől nonszensz, hiszen a világ nagy (méretben is nagy) operaházaiban énekel főszerepeket, másfelől meg nagyon is érthető: óriási zenekar ül mögöttük, és Fischer Iván kicsit sem fogja vissza őket. Lefújja az énekesnőt a pódiumról a hangtömeg, és nem értem pontosan, miért. Miért a tombolás? Valami helyett? Amit nem kapunk meg az énekhangoktól, azt eljátssza a zenekar?

Grecsó Krisztián: Nem cápák
(Cápák között, RTL Klub, I/5., március 18.)

Az Ilyen gazdagok vagyunk? című széria alatt feldúlt feltalálók látogatták a szerkesztőséget, és ez megedzette a többi rovatvezető állóképességét is, feltűnően emelkedett a munkatársak ingerküszöbe. Egyszer egy olvasó például döglött papagájt hajított Bella István kolléga asztalára, amit ő éppen csak megmustrált, egyetlen pillanatot pazarolt a kéziratokon heverő tetemre, majd kimérten, kissé talán flegmán annyit mondott, „feltalálók egy szobával arrébb!”. És bár azt nem őrzi a szerkesztőségi csalfa emlékezet, hogy a halott díszmadár gazdája valóban ötletgazda volt-e, vagy egy mindenben csalódott költő, az biztos, hogy az ÉS-cikkek utóélete is kalandos lett. Az MTV akkori ifjúsági igazgatója, Pomezanski György ugyanis lehetőséget látott az ötletben. Elindult egy megmosolyogatóan küldetéstudatos tévéműsor, a Felkínálom népgazdasági hasznosításra.

Králl Csaba: Nő, kétszer
(Biczók Anna: Egy lehetséges jövő előzményei / MU Színház; Stern Lili: Loop Pool / Bethlen Téri Színház)

De kár is tovább elemezni, mert ez az előadás igazából Stern Lili karizmatikus előadói alakjától az, ami. Kénytelen vagyok elhinni neki, amit nyilatkozott, hogy a próbák során többször le kellett állni, mert megijedt saját magától. Ez a zsigerekig hatoló önátadás ott van a színpadon és hat.

I R O D A L O M

Németh Gábor: Harminc gramm ezüst
A véglegesítő – IV.

Darvasi László: A gróf úr szerszáma
A Kleist-átiratok ciklusból

A lány fölvételének idején a gróf úr már kilógatott hímtaggal járt. Lujza az első napon szembesült a jelenséggel, mégpedig egy gazdasági természetű tárgyalás alkalmával, melyet a gróf egy szomszédos tartomány megbízottjaival folytatott, nyitott sliccel jelent meg a megbeszélésen, s miközben, még mindig állva, elfogadta Lujzától az elé emelt boros poharat, a nyitott sliccen kikandikált a szerszáma. Egy afféle homokszínű bőrrel félig fedett makk. Körülbelül így hajol ki egy ablakon az ember, és mit lát. A mindenséget, természetesen. Nem lehetett eldönteni, szándékos volt-e ez a helyzet vagy csupán csak véletlen. Az új, a helyzetet szintén megtapasztaló intéző némi morfondírozás után úgy döntött, nem szól, a gróf úr a tárgyalási pozícióit kívánja megerősíteni e szokatlan viselettel, de az is lehet, mégis véletlenség esete forog fent, ahogyan például egy villámcsapás történik, miért éppen oda üt a mennykő, ahová. Vagy egy bokatörés a hepehupás úton. Miért annál a mélyedésnél, miért nem a másiknál?

Mátyus Aliz: Vieux maître et vieille maîtresse

Szeretnek engem? Ő? Életem párja? Ha szeret, nagy messzeségből szeret. E-mail-küldeményében kép, rajta én. Megfestett emlékezetből csupa pirossal, sárgával, kanapén végigdőlve. Méghozzá Tolsztoj olvasása közben. A fejem alá tett egy kis bordót, lilát és rózsaszínt, minden más, kivéve, ahol a kanapém áll, piros és sárga.

Húsvét és pünkösd között lehetünk, a Háború és béke második köteténél tartok. Fél év után két napot töltünk együtt, emlékezetesen jót, így szoktuk, így sikerül, így jut belőle újabb sok hétre, amikor ismét nem látjuk egymást. Azt nem szoktuk tudni, mennyi időre válunk el. Távolléteink maguktól nyúlnak, mint a rétestészta, életem párja szerint minél hosszabb az elválás, annál nagyobb az egymásra találás öröme.

Péter János: Gesztenye


Egyre korábban sötétedik, lehet, hogy most kéne választani egy szépet, amíg rendesen lát. De majd inkább utána, hátha Ritával. Rugdosta a gesztenyéket, visznek haza majd Emíliának, szeret vele játszani, kergeti, pofozza, vadászik rá, ha már egérre nem tud. Szeretett minden bogyót, golyót, labdát, ennek is fog örülni, pláne, ha Ritával együtt adják oda. Ha Rita hazajön vele. Visznek vagy visz.

Annyit beszéltek meg, hogy Ilona napon találkoznak, addig jegelik egy kicsit a kapcsolatukat, egy vakbélgyulladást is lehet jegelni, nem kell rögtön műteni, a hal is később kezd el büdösödni, ha jégen tartják. Nyár elején már annyira ölték egymást, hogy jobbnak tűnt szétmenni, ha csak egy kis időre is.

Lázár Júlia: Boldog leszel

Lázár Júlia: Elenged
Peer Krisztián: Évértékelő
(vállvetve, átverve)

Peer Krisztián: Erre futotta?

Harcos Bálint: X

ITT FIZETHETŐ ELŐ, ITT OLVASHATÓ

ÉLET ÉS IRODALOM 2019/13. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2019.03.29.


P U B L I C I S Z T I K A

Váncsa István: Kiáll, megmutat

Nincsenek örömtüzek, nincs népünnepély, nincs semmi hajcihő; világra szóló győzelmét Orbán és bandája higgadtan, mértéktartással ünnepelteti. A szokásos pénteki rádiószózat hangneme visszafogott, persze a rituális konfabuláció most se maradhat el. A tizenhárom párt kivétel nélkül Soros-bérenc, mondja a felfüggesztett férfiú, mi mást is mondhatna; amit kellő ideig mantrázunk, az a végén óhatatlanul az agyunkra megy.

A többi egyszerű és világos.

„Majd az európai választások után eldöntjük itt, a Fideszben, hogy mi jó Magyarországnak, a Néppárton belül kell-e folytatnunk, vagy valamifajta új pártszövetségben van-e inkább a helyünk.” Tiszta sor, hogyan is lehetne másképp. Ők eldöntik, mármint Orbán, Orbán és Orbán, hogy mi a jó (nem Magyarországnak, hiszen az őket soha egyetlen pillanatig se foglalkoztatta, hanem) nekik, az Orbánoknak, akikből persze csak egy van, ám az az egy néha sokaságnak álcázza magát és ilyenkor a „Fidesz” fedőnevet viseli.

Daulnak, Junckernek, Webernek meg a többi léhűtőnek mindenesetre föl van adva a lecke. Vagy ellenkezés nélkül lenyelik azt a trágyát, amit az alcsúti ember és bandája naponta lapátol eléjük, vagy jönnek a búcsú könnyes pillanatai, utána aztán se Deutsch, se Szájer, se Tőkés, csak a szégyen meg a kudarc.

Benda László: A Selyemút Rómába vezet

Soós Eszter Petronella: Szerotonin és behódolás
avagy Houellebecq látomásai

Michel Houellebecq Behódolás című kötete 2015. január 7-én jelent meg Franciaországban, azon a napon, amikor terrortámadás érte a Charlie Hebdo nevű szatirikus lap szerkesztőségét. A kötet ebben a kontextusban különösen fenyegetőnek rémlő disztópiát rajzolt fel, méghozzá egy iszlamista hatalomátvétel menetét Franciaországban. Azon a héten éppen e könyv vitatott szerzője szerepelt a Charlie címlapján „Houel­lebecq mágus jóslatai” felirattal. („2015-ben elveszítem a fogaimat, 2022-ben Ramadant tartok”, mondja a képen). A terrortámadás után Houellebecq felfüggesztette a kötet promóciós körútját, s személye, írása egyfajta másodlagos szimbóluma lett az eseményeknek.
Szüdi János: Zavaros időket élünk

Zavaros időket élünk! Sokan, sokszor gondolták, remélték, hogy az Orbán-rezsim a végnapjaihoz közeledik. A vágyak mindeddig vágyak maradtak. Ez a hatalom nem akar megrendülni. Vérszívóként egyre erősebben tapad a társadalom véredényeire. Mindig talál friss nedveket, amelyek megerősítik testileg, lelkileg.

Kovács Zoltán: Sötét indul és veszt

Losoncz Miklós: Brexit: pislákoló fény az alagútban?

Március 21-i ülésén az Európai Tanács szigorú feltételekhez kötötte a brit kormányfő kilépési tárgyalások meghosszabbítására vonatkozó kérésének teljesítését. A kilépési szerződés ratifikálása esetén a meghosszabbított határidő május 22., elutasítása esetén április 12. Ez utóbbi esetben a brit fél előtt minden lehetséges opció nyitva áll. Az Európai Tanács ezzel a maga részéről megteremtette a körülményeket az EU-ból való brit kiválás feltételeinek biztosítására. A befejezés a brit félen múlik.

György Péter: A hiányzó Koós

Vásárhelyi Júlia: Igazak kertje Milánóban
Bibó István fája

Tóth András: Miért vegyük komolyan Marx Marx-kritikáját?

Bócz Endre: Mi a mérce?

Molnár Erzsébet: Sürgős beteg

Gervai András: Egy angol bárónő a Gulagon
Egy családtörténet töredékei

Amikor 1942-ben a brit Mary Allison Walters – egy magyar arisztokrata diplomata felesége – elvállalja egy titkos brit katonai szervezet megbízását, hogy leveleket csempésszen Isztambulból Budapestre fontos közéleti személyiségeknek, nem sejti, hogy döntése hosszú időre drámaian meghatározza a saját és mások (a férje, a mostohafia és annak anyja) sorsát.

William Echikson: Románia utat mutat

V I S S Z H A N G

Fülöp Orsolya: Van más megoldás

Garami László: Érzelmileg

Lévai Júlia: Nyugodtan lopjanak!

Fekete Demeter: Két oldalról

Haskó László: Az érem harmadik oldala

Nagy György: Nem az oroszlán

Mesterházi Márton: Tanú

Helyesbítés

P Á R A T L A N

-hg-: ÉLMÉNY

-átkai: GYEREKKEL VAGYOK!

háge: GYERMEK

-i -gy: CSIZMA AZ ASZTALON

Lázár György: MAROCCO CENZÚRÁZVA

msz: TÓTÁGAS

Beck Tamás: FEJÉTŐL BŰZLIK

pá-ti-: SAJÁTOSSÁGAINK

feribácsi: ZSEBFOCI

-hg-: PARKOLÓ

(celebrálta Nyerges András): HETI TEXTUS