2021. május 17., hétfő

„ZSOLTRA KIFEJEZETTEN NYOMULTAK A LÁNYOK” – A BORKAI-SZTORI EDDIG ISMERETLEN RÉSZLETEI – 1. RÉSZ

HVG360
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2021.05.17.


Három évvel ezelőtt egy férfiakból és nőkből álló társaság egy horvát kisváros kikötőjéből kihajózott az Adriára. Másfél évvel később egy egész ország azokról a nyilvánosságra került szexfelvételekről beszélt, amelyeket a társaságból valaki titokban készített a hajón. A szexbotrányba az ügy egyik főszereplője, az akkor még Győr polgármestereként tündöklő Borkai Zsolt belebukott, de megsínylette a kalandot a buli többi résztvevője, közvetve pedig a Fidesz–KDNP is. És ha ez még nem lenne elég, az érintett férfiakat tízmillió forintra húzták le alvilági figurák. De hogyan kerültek a nők a hajóra és mi történt azon a bizonyos estén? Hónapokkal a buli után kik és hogyan húztak hasznot a felvételekből? Milyen ukázt adott ki Orbán Viktor Kubatov Gábor pártigazgatónak és mi történt azután, hogy a szexképek nyilvánosságra kerültek? A hvg360 – az eddig megszerzett információk és dokumentumok, köztük a zsarolási ügyben tett tanúvallomások alapján – cikksorozatban tárja fel a 2019-es önkormányzati választás kampányát meghatározó botrány eddig ismeretlen részleteit is...

"AHOGY KÁDÁRRAL NEM LEHETETT BESZÉLNI ANNO, ÚGY DANCSÓVAL NEM LEHET MA" | INTERJÚ SZILÁGYI JÁNOSSAL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.05.17.Kiskorában beadják a magyar pedagógiatörténet egyik legizgalmasabb intézetébe, Gaudiopolis demokratikus gyermekvárosba - csak az a baj, hogy ki nem állhatja a közösségeket. 56-ban többedmagával ledönti a Sztálin-szobrot, majd 57-ben elkezd dolgozni a forradalmat leverő rezsim legfontosabb propaganda műhelyében, a Magyar Rádióban (ahonnan persze kirúgják bizonyos nőügyek miatt...).

1980-ban szigorúan apolitikus műsorával megteremti a magyar talk show ősét, nem csoda, hogy a mai magyar média legmainstremebb figurái példaképként tekintenek rá - csakhogy ő viszolyog attól, amit ma a tévében lát. 

Halló, itt van Szilágyi János!

MAGÁNBESZÉLGETÉS - MIHÁLYI PÉTER

TV13
Szerző: JUSZT LÁSZLÓ
2021.05.13.Magánbeszélgetés...

TESTSZÉGYENÍTÉS, AZ MSZP-S KERESZTAPA, HÁBORÚ IZRAELBEN

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.05.17.Vajon ma kiket érint meg a felismerés, hogy egy ostoba, korlátolt, agresszív nőszemély vagyok? Tippjeim: az MSZP és a Fidesz szavazóit, valamint a Palesztina fanokat.

ITT NÉZHETŐ MEG

AZ ÁPRILIS ÍGY SEGÍTETTE A BEFEKTETÉSEKET - AZ INFLÁCIÓS FÉLELEM RÁTELEPSZIK A PIACRA

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.05.17.


Jellemzően jól teljesítettek a kötvényalapok áprilisban, az árfolyamok többnyire emelkedtek. Az állampapírpiacon a hozamgörbe meredekebbé vált, ami a görbe elején történt hozamcsökkenésnek és a végén bekövetkezett hozamemelkedésnek volt köszönhető.


Áprilisban nyugalom jellemezte a hazai állampapírpiacot, nem láthattunk nagyobb mozgásokat. A hozamgörbe meredekebbé vált, mivel a görbe elején és közepén 10-20 bázispontos hozamcsökkenés, a tízéves és azon túli lejáratoknál viszont pár bázispontos hozamemelkedés következett be – írja az OTP Alapkezelő havi portfóliójelentésében. A görbe elején támogatta a hozamcsökkenést a jelentős mértékű kötvény- és diszkontkincstárjegy-lejárat, a bő likviditás pedig erős keresletet teremtett a hozamgörbe ezen szakaszára. A hosszú papírok hozamemelkedését magyarázza, hogy az MNB eszközvásárlási programjában egyelőre nem lépte át az 50 százalékos kvótát, bár a lehetőségét bejelentette. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)


A hosszú hozamokat felfelé tolta az euróhozamok emelkedése is. A hónap végén az Államadósság Kezelő Központ sikeres első kibocsátást hajtott végre: debütált az új harmincéves forint zöldkötvény, amely már első aukcióján jelentős keresletet vonzott. A jegybank havi kamatdöntő ülésén nem változtatott az irányadó kamatokon, és a 2000 milliárdos sarokszámhoz közeledve felülvizsgálta állampapír-vásárlási programját. Bejelentette az eszközvásárlás hasonló feltételekkel történő folytatását, valamint azt, hogy a következő felülvizsgálat a 3000 milliárd forint összvásárlás elérésekor várható. A forint árfolyama stabil volt áprilisban, az euróval szemben a 356-364 sávban mozgott. A MAX index értéke 0,80 százalékkal emelkedett...

NER-CÉGEKET SEJTENEK A BALATONBERÉNYI GYERMEKÜDÜLŐ VEVŐI KÖZÖTT, HÚZZA AZ IDŐT A DE KLINIKAI KÖZPONT

ORSZÁGSZERTE BLOG 
/ HETI LAPSZEMLE
Szerző: KATUS ESZTER
2021.05.16.


Debreciner.hu: Csak június végén árulja el a DE Klinikai Központ, hogy februárban milyen állapotok uralkodtak a debreceni kórházakban


Március 26-án adatigénylést nyújtott be a Debreceni Egyetemnek a lap, hogy megtudja, a kérelem napjával bezárólag hogyan alakultak a debreceni kórházak beteg- és elhunytszámai, milyen arányban voltak telítve a koronavírusos betegek ápolására felkészített ágyak, illetve hogy melyik nap mennyire volt magas az elhunytak között a regisztrált fertőzöttek száma. A válaszadás határidejét kétszer is meghosszabbították, legutóbb május 10-én újabb 45 nappal. A döntést a klinikai elnök azzal indokolta, hogy a kért adatok kiszolgáltatása többletfeladatot jelent a Klinikai Központ számára: „ilyen jellegű, intervallumú stb. személyes kérést figyelembe vevő kimutatást alapvetően nem állítunk össze” – írta Szabó Zoltán, a DE Klinikai Központ elnöke, majd azzal folytatta, nehézséget okoz számukra az is, hogy a távmunka miatt kevesebb dolgozó fér hozzá közvetlenül egyes rendszerekhez, ezért az adatok leválogatása, összeállítása időigényesebb.

SzabadPécs.hu: Meghosszabbítják a félévet az orvosin, de a hallgatók nem ezért aggódnak

A PTE több karán is újra bevezették a jelenléti oktatást és vizsgákat, de több száz külföldi és magyar hallgató írt alá egy, a kar vezetéséhez eljuttatott petíciót, amiben az intézkedés átgondolását kérték. A portálhoz eljuttatott levél szerint nem csak azzal volt problémája a hallgatóknak, hogy potenciális fertőzésgócok alakulhatnak ki a jelenléti vizsgák miatt, de azt sem helyeslik, hogy az online megtartott órákat jelenléti vizsgák követik. A levélírók arra is felhívták a figyelmet, hogy a PTE-ÁOK Angol-Német Hallgatói Önkormányzat (EGSC) és dr. Nyitrai Miklós, dékán között hosszas levelezés bontakozott ki, amelynek hangnemével, illetve a rendelkezésről szóló teljes kommunikációval is voltak szerintük problémák.

Nyugat.hu: A NER emberei köröznek a volt balatonberényi gyermeküdülő fölött

A volt balatonberényi gyermeküdülőt elektronikus árverésen hirdette meg a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. A kikiáltási ár 528 millió forint, a licitlépcső egymillió forint, a határidők szorosak. A portál szerint erős a gyanú, hogy van rá vevőjelölt, és ez az oka a mostani gyors ügyintézésnek. Czeglédy Csaba szombathelyi városi képviselő szerint a vagyonkezelő azzal is trükközik, hogy bár a gyermeküdülő két helyrajzi számon szerepel, egyiken maga az épület, másikon az üdülőhöz tartozó strand, csak az épület területét hirdették meg, a közvetlen balatoni hozzáférést biztosító strand területét nem. A balatonberényi gyermeküdülő évtizedekig a Vas megyei önkormányzat tulajdonában volt, és a vasi gyerekek kedvezményes üdültetésére használták.

Atádhír.hu: Lassan indul a vendégforgalom Nagyatádon

Egyelőre a szokásos május közepi forgalomnak talán a fele van a helyi szállásadók és vendéglátók szerint – mutat rá a portál. Mindannyian abban bíznak, hogy a nyár jobb lesz, maradtak tartalékaik a vendégeknek. A lap hangsúlyozza, gyakorlatilag eltűnt idehaza a turizmus: a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 89 százalékkal esett vissza 2019 hasonló időszakához képest.

7300.hu: Őrizetben a komlói nagyvállalkozó

A portál információi szerint őrizetbe vettek egy helyi nagyvállalkozót költségvetési csalás gyanúja miatt Komlón. A hírt Polics József, Komló polgármestere (Fidesz-KDNP) is megerősítette a lapnak, amely azért kereste meg az önkormányzatot, mert a vállalkozóhoz köthető cég több helyi (uniós támogatottságú) beruházásban is érdekelt, így felmerült a kérdés, hogy mindez milyen kihatással lehet a jelenleg is futó projektekre. Erre Komló polgármestere egyelőre nem tudott válaszolni, csupán annyit közölt, hogy nincs tudomása arról, hogy önkormányzati beruházásokhoz kapcsolódóan bármiféle vizsgálat folyt volna a hivatalos szervek részéről.

ELENGEDÉSEK ÉS ÉPÍTKEZÉSEK

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2021.05.16.


21 éve dolgozok alapítványi keretek között, 10 évet inkább csak az oktatásban, 11 éve nyakig merülve a generációs szegénység problémájában. Ez behúzott nagyon sok területet, a szociális munkától a foglalkoztatásig, a tanodától a településfejlesztésig. Behúzta a szakpolitikát, és vele sajnos a pártpolitikát is. A leszakadó társadalmi csoportok életének minden területével, és a velük foglalkozó teljes intézményrendszerrel kapcsolatba kerültünk, ami nagyon különleges összefüggéseket láttatott meg számomra.

Közben erre alkalmassá kellett válnunk, civil szervezetként, csapatként, és területenként speciális tudást biztosítva. Ez (is) folyamatos tanulást kíván, szervezetfejlesztést, társadalmi beágyazódást, hosszú távú stratégiát, nemcsak a célterület, hanem a munkát végző szervezet fenntarthatóságát is szem előtt tartva. Ráadásul egy folyamatosan nehezedő társadalmi közegben. Olyan problémában, amiben nincs bejárt út, módszertan, csupán be nem épülő próbálkozások, szőnyeg alá söprések, a pillanatnyilag látható, de később eltűnő eredmények felturbózása, és a kudarcok elhallgatása.

A pedagóguspályám kezdetén sok olyan próbálkozást láttam, ami ígéretesnek indult, ám a beépülést többek között az is akadályozta, hogy túlságosan egy emberre épült, és amikor ő nem tudta/bírta tovább vinni, meg is szűnt, maradt max. szakirodalmi lábjegyzetnek.

Látva ezeket, én már az elejétől nagyon ügyeltem a csapatra. Ami, ahogy nőtt a munkaterületek száma, úgy bővült. Persze voltak ezzel nehézségeim. Mivel én alapítottam, és hozzám kötődött a művészeti iskola, majd a szociális munka és a társadalmi vállalkozás szakmai felépítése is, ráadásul a kifele irányuló kommunikációt is leginkább én képviseltem, így nálam is túl hangsúlyos lett az alapító-vezető szerep. Nem tudom, hogyan lehetett volna másképp, én lettem az arca, de talán ez is kellett, a személyesség, ezzel az őszinte, érzelmeket is felvállaló attitűddel, amivel a nyilvánosság előtt is megmutatom ezt a munkát. Biztosan követtem el ebben hibákat, de az tuti, hogy sosem a személyes karrierem építése vezérelt, hanem az Igazgyöngyé, a gyermekszegénység elleni munkáé.

Amikor először megéreztem ennek a kockázatát, akkor azt gondoltam, a civil modelleknél mindig előbukkanó karizma az oka. Ami így, ebben a formában talán túl hangsúlyossá vált. Akkor eldöntöttem, hogy majd én lehántom erről az egészről a karizmát, bebizonyítom, hogy ez megtanulható, és nem ettől függ a sikere. Aztán rájöttem, nem magamat kell megsemmisíteni ezen a téren, hanem a csapatban, a csapattagokban rejlő karizmát láthatóvá tenni, a nyilvánosság és a szakma számára is.

Innen kezdődött az elengedés. Ami, bevallom, nagyon nehezen ment. De ahogy telt az idő, egyre inkább éreztem, hogy nincs más út, ha fenntarthatóvá akarom tenni ezt az egészet. Át kell adnom területeket. Egyébként is, akkorára nőtt a munka, hogy nem lehetek mindig, mindenhol ott. Először az iskolai rész erősödött meg annyira, hogy átadható lett sok területe. Az adminisztráció, ami nem kevés és nagy felelősség is egy alapítványi iskolánál, ahol az állam adja a pedagógusbérek egy részét. Aztán a folyamatosan fejlődő módszertant is egyre magabiztosabban alkalmazó tantestület képessé vált, nemcsak a gyerekek felé, hanem a pedagógustovábbképzéseken is átadni ezt a tudást. Ma már biztosan érzem, ez a rész nélkülem is működőképes történet. Megnyugtató látnom, ahogy működik.

A tanoda a kezdetektől önálló szakmaiságot képviselt, itt a fenntartás jelentett gondot, de ma már ennek a felelősségét is viselik, ami biztosíték nekem a jövőre nézve.

A szociális munka, ami nagyon szerteágazó, közösségfejlesztési fókuszú, és a kríziskezelésektől az intézményi kapcsolatokig átfog mindent, talán a legnagyobb tanulási terep. Nálam is egy romantikus elképzelésből indult, hogy kimegy az ember a szegregátumba, segít, és milyen jó lesz. Nos, ebből semmi sem ilyen, elképesztő helyzetekkel találkozunk ma is, és olyan szocializációs mintákkal, amelyek kőkeményen meghatározzák a gyerekek sorsát. Együtt tanuljuk ezt a csapattal, és próbáljuk azt a hatásrendszert működtetni, amitől azt reméljük, alkalmas lehet a változások előidézésére. Ám itt van a legtöbb konfliktushelyzet is, itt a legnagyobb a kiégés faktor, ami újabb kihívás a fenntarthatóság szempontjából is. Mégis, úgy érzem, itt is működik már nélkülem is a megoldáskeresés, és egyre inkább hátra lépve figyelem ezt a területet is.

A társadalmi vállalkozás területe gazdasági szempontból a legnehezebb. A leszakadó társadalmi csoport foglalkoztatásában, akik szakképzetlenek, és jellemzően alkalmi- vagy feketemunkán szocializálódtak, már nagyon sok tapasztalatot szereztünk. Ami a legnagyobb kihívás, hogy ezt egyszerűen nem lehet “csak” munkahelyként kezelni. Azt is szeretnénk mutatni a közösségnek, hogy a “gyöngyösök” jobban boldogulnak, segítünk hát a problémáik megoldásában, egyszerűen vonzóvá kívánjuk vele tenni a legális foglalkoztatást. No meg ez egy fejlesztés, felnőtteknél a hiányzó munkavállalói kompetenciák bepótlása, ami viszont ezer szállal kötődik a szocializációhoz, így nem lehet elválasztani az élet más területétől, a családtól és a közösségtől sem. A fenntarthatóságtól még messze vagyunk, bár ezt a 20 évre tervezett stratégiánk végére terveztem (most vagyunk a 11. évnél) , ám addig forrásigényes még a dolog. Az állam pedig ugyanolyan adóterhekkel súlyt egy ilyen vállalkozást, mint a profitorientált cégekét.

Két éve dolgozunk a Felzárkózó Települések programjában Tolddal, ez településfejlesztési vonal is, és eleve úgy indítottuk, hogy a munka operatív részének meg legyen a felelőse, így ebben már a kezdetektől csak részlegesen vagyok jelen.

Szóval, ezekre fókuszálok most, készülve, hogy 2025-től, akkor már 65 évesen, már más szerepben lehessek, ezt az elengedést támogatja a szervezetfejlesztésünk, a marketingstratégiánk, amiben a kommunikációba húzzuk be tervezetten a csapatot. Próbálom átadni nekik a szakmai meghívásokat, egyeztetéseket, megismertetni őket a nyilvánossággal, a médiával, a szakmai partnerekkel. Tudatosan dolgozok ezen, mert szeretném megélni, hogy nélkülem is működik az Igazgyöngy, fenntartható módon. Ma már nem frusztrál ez a fajta elengedés, sőt, építkezek belőle.

De vannak területek, amelyekkel nem tudok még mit kezdeni. Ezek szakpolitikai vonalak, amelyek igencsak konfliktusosak. Nem tudom, hogy ezek nélkül az Igazgyöngy ma az lenne-e, ami, és hogy egyáltalán kell-e ez majd, amikor már nem én fogom irányítani a szervezetet. Sok dologba beleálltam, harciasan, és küzdöttem, abban a hitben, hogy jót teszek az ügynek. Aztán egyedül maradtam, vesztesen, és meg kellett vizsgálnom a kudarcokat és magamat is. Nagy kérdés nekem, átadhatom-e ezeket a terheket is a csapatnak, amelyekben én is alulmaradtam? Átadjam-e az álmatlan éjszakáimat, az állandó moralizálást, hogy mivel ártok, és mivel használok? Hogy meddig köthetők kompromisszumok, és mikor kell, hogy azt mondjuk: nem? Mi túl nagy falat egy civil szervezetnek, és mi az, ami léptékeiben vállalható? Mekkora kockázatot jelent egy-egy döntés, ami átcsúszik már a politika területére?

Mikor érzékelhető, hogy használnak, és mikor dobnak félre, mert kihasználtak? Ha használnak, azt vajon nem önmagukért teszik? Mi az a határ, amit ha átlépünk, a következményeit megszenvedjük, mert szembe mentünk valamivel, ami erősebb nálunk? Ha erősebb is, de igazságtalan, azt el kell viselni? Mi van, ha nem tesszük? Kockáztatjuk-e a szervezet működését? Hova kerül ebben a családok iránt érzett felelősség?

Nos, ezek a kínzó kérdések ott vannak bennem, és ebben (még) nem látom a jövőt.

Az már biztos, hogy elengedtem az egyházi iskolák szegregáló hatása elleni harcot, mert egyedül maradtam benne. Amikor elkezdtem, azt hittem, csak előretolt bástyaként kell küzdenem, és vannak mögöttem. Aztán kiderült, hogy nincs ott senki. Akikkel pedig harcoltam, ők folyamatos erőt nyertek az államtól, és egymástól. Az egyetlen, ami maradt nekem, az erkölcsi győzelem. De ezzel az ügy szempontjából nem megyünk semmire. Bár azt hiszem, sokat tanultam ebből is. Az érdekek mentén szerveződő erők működéséről. Amiben nekik nem különösebb gond, ha az alapok is inognak, a pillanatnyi érdekek erősebb hálót képesek alkotni, mindennél.

Elengedtem a roma érdekvédelmet is. Igazából sosem volt kérdés nekem, hogy a generációs szegénységben cigány-e valaki vagy sem, de küzdöttem ezért is. Hiszen a részvételi demokráciának ez is része, és a céljaink között ez is szerepel. Azt hiszem, a legtöbb konfliktust épp ezen a területen vállaltam fel. Miközben próbáltam érteni őket, hogy akár a rendszer részeként, akár azon kívül maradva, miféle motivációk mentén dolgoznak, egyre kevésbé tudtam megérteni őket. Harcoltam és kiálltam értük, mindenhol és minden szinten. Évek óta érzem, hogy túl sokféle érdeket látok ütközni náluk, talán a teher túl nagy, a probléma meg biztosan, és ebben a harcban jobban dolgozik a frusztráció, vagy a megalkuvás, mint az összefogás. Amikor részükről is támadás ért, hogy a kommunikációm rasszista és a kirekesztést erősíti, az az utolsó csepp volt. Kimondtam, hogy nem szeretnék ebben részt venni tovább, mert ennek így nem sok értelme van, ha azokat is támadják, akik a terepen dolgoznak, azért a társadalmi csoportért, amibe ők is beletartoznak. Így most azt mondom, azzal tehetek ezért a vonalért, ha próbálok úgy segíteni gyerekeket, hogy közülük felnőve kikerüljenek majd olyanok, akik képesek összefogásra is a romák érdekvédelméért. Egymással is, és azokkal is, akik nem cigányok. Nem támadva, hanem együtt azokkal, akik dolgoznak értük is.

Egyértelmű jelzések után el kellett engednem a megtapasztalt bűnözői és korrupciós vonalak feszegetését is. Ebben egyszerűen a magam és a munkatársaim biztonsága lett a tét, és tudomásul kellett vennem, kevés vagyok ahhoz, hogy ezek mentén elinduljak. Ez egy ilyen rendszer. A jogkövető magatartás értelmezése sokat változott.

Az Igazgyöngyön belüli elengedések tehát építenek engem, azok, amelyeket azon kívül kell elengednem, azokba pedig mindegyikbe belehalok kicsit. Mert tudom, mennem kellene tovább, harcolni ott is, mert igazságtalannak érzem, de a következmények felelőssége, az nálam van. A felelősség pedig lenyomja az igazságérzetet. A felelősség a munkatársaimért, a gyerekekért, és a családokért, akik elindultak velünk egy úton, és nem hagyhatjuk őket magukra.

Az elnyomott igazságérzet azonban gyilkos dolog. Mert azt nem egyszerű elengedni. Nekem nem is megy. Hiába próbálom. Próbálok hozzászokni, magyarázni magamnak is, hogy nem gyávaság ez, hanem túlélés. És az ügy fontosabb.

Az ész és a szív küzdelme. Talán ez a legnehezebb nekem.

HÁNY HÉTNEK KELL ELTELNIE A KÉT ASTRAZENECA-OLTÁS KÖZÖTT?

QUBIT
Szerző: CSÓKA ENDRE
2021.05.17.


A részletes válasz nem a matematikusok, hanem az immunológusok és járványszakértők dolga lenne. Sajnos azonban úgy tűnik, hogy legalábbis a témában megszólaló immunológusok (pláne a politikusok és az újságírók) még mindig nem látják át, hogy ez nem egy, hanem több különböző kérdés, és mindegyikre nagyon más a válasz.

Hány hétnek kell eltelnie a két oltás között,

1. ha egy jövőbeli járvány ellen szeretnénk minél nagyobb immunitást, és van elég vakcina?

2. ha egy jelenlegi járványt szeretnénk minél gyorsabban legyőzni, és van elég vakcina?

3. ha egy jelenlegi járványt szeretnénk minél gyorsabban legyőzni, és nincs elég vakcina, hanem folyamatosan gyártják, és csak ilyen ütemben tudjuk beadni?

4. ha a gyógyszergyártók szeretnék minél hamarabb bizonyítani, hogy az oltás működik, és mielőbb szeretnének engedélyt kapni a használatára?
...

MIÉRT NEM ÉR SOKAT A KLÍMAVÁLTOZÁS ELLEN, HA SZELEKTÍVEN GYŰJTJÜK A HULLADÉKOT?

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2021.05.17.


Magyarországon széles körben elterjedt nézet, hogy a szelektív hulladékgyűjtéssel érdemben tehetünk a klímaváltozás ellen. Egy korábbi felmérés szerint a magyarok 54 százaléka tartotta magáról, hogy személyesen tesz a klímaváltozás ellen, példaként messze a legtöbben a szelektív hulladékgyűjtést említették. Hasonló következtetés olvasható ki egy Eurobarométer-felmérésből vagy néhány ismert magyar nyilatkozatából is.

Az otthoni szelektív gyűjtés valóban értékes és előremutató szokás, azonban nincs akkora hatása a klímaváltozásra, mint amennyire elterjedt róla. Ebben a félreértésben nyilvánvalóan szerepe van annak, hogy a Tiszát vagy az óceánokat ellepő műanyag vizuálisan látványos, szemben a légkör növekvő szén-dioxid-koncentrációjával. Pedig a klímaváltozást az üvegházhatású gázok okozzák, nem az óceánokba ömlő műanyag hulladék (azzal együtt, hogy az óceánok szennyezése is menthetetlen károkat okoz az élővilágnak).

Bármilyen érzéketlennek hathat leírni, de nem a bálna gyomrában lévő tízkilónyi műanyag zacskó vagy a teknős orrában lévő szívószál miatt zajlik a Földön egy tömeges kihalás, hanem azért, mert a kelleténél többet autózunk, több ruhát vásárolunk, több erdőt vágunk ki, több ételt dobunk ki vagy például több húst eszünk.

A szelektív hulladékgyűjtés és az újrahasznosítás korlátolt hatását a klímaváltozásra érzékletesen mutatja Németország példája. Az EU-ban Németország hasznosítja újra a háztartási hulladékot a legnagyobb mértékben, 67 százalékban. Ugyanakkor az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátásban az ötödik a tagországok között. Az egy főre jutó 9,5 tonna kétszerese a világátlagnak, és közel kétszerese a magyar értéknek is.

A német kibocsátás fenntarthatatlan: több mint háromszor annyi az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás, mint amennyit a Föld meg tud kötni. Tehát hiába játszik vezető szerepet globálisan Németország a szelektív hulladékgyűjtésben, jelenleg messze van a fenntartható szintű károsanyag-kibocsátástól...

VISZI A NER AZ ANDRÁSSY ÚTI PALOTÁKAT IS

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.05.17.


Minden kell a NER-nek: ahogy bekebelezik a Városliget és a környék villáit, a budai vár történelmi épületeit, úgy viszik az Andrássy úti palotákat is.


Az Orbán-kormány és NER-lovagjai egymás után kebelezik be Budapest patinás negyedeit. A recept ugyanaz: az ingatlanokat árverésen, kézen-közön, cserével, vásárlással vásárolják fel, ha kell kiebrudalnak könyvtárat, múzeumot, más cégeket, majd – esetenként állami forrásokból – felújítják és magukra csukják az ajtót. A felújított villák, paloták közül néhány sokcsillagos hotelként születik újjá, a java azonban cégközponttá, különféle alapítványok domíniumává, kormány által preferált intézmények székhelyévé avanzsál és onnantól a kivételezett kevesek zárt világává alakul át. 

Az Orbán-kormány gazdasági holdudvarának Andrássy úti térnyerése valójában már az első fideszes kabinet felállása előtt megkezdődött, bár néhányan akkor még vélhetőleg nem is sejtették, hogy egykoron a Nemzeti Együttműködés Rendszerének oszlopos tagjai lesznek. De persze volt, aki készült a szerepre. Bajkai István, az Orbán-család ügyvédje, a Fidesz egyik alapítója, több milliárdos állami megbízási szerződés haszonélvezője jelenleg országgyűlési képviselőként, a törvényalkotási bizottság alelnökeként szünetelteti ügyvédi tevékenységét az SBGK ügyvédi irodában, amelynek alapító tagja. A 113-as szám alatti villa még 1993-ban került az SBGK nevére. (A sugárúton egyébként ezenfelül számos a NER világban jól mozgó ügyvédi iroda található.) 

Néhány házzal lejjebb, a 105. szám alatti épületben egy új NER-játékos, Várkonyi Andrea médiacége, a Whitedog költözött. Mészáros Lőrincz menyasszonya csak bérli az ingatlant, tulajdonosa a leendő férj egyik érdekeltsége a Konzum PE magántőke alap. Legutóbb a túloldalon lévő Kogart-házat vette meg az egykori gázszerelő. Az Mfor értesülése szerint Mészáros 5 milliárd forintért vette meg egyik legjelentősebb magángyűjteménynek - Kovács Gábor kollekciójának - is helyet adó épületet. Ennél jóval szerényebb üzlet volt a kávéfőzőiről ismert Szarvasi Vas- és Fémipari Zrt. egykori mintaboltjának és három másik ingatlannak tavalyi megvásárlása az Andrássy út 57-ben. A Mészáros cégközpont egyébként a szomszédos Dávid-házban működik. A 2400 négyzetméteres irodaházat 2018-ban az akkor még Mészároshoz tartozó Appeninn Holding vette meg egy cég üzletrészeként 2,2 milliárdért. A cégbe 2018-ban Tiborcz István – Orbán veje – is bevásárolta magát ingatlanos cége, a BDPST Zrt. révén. Tavaly azután mindketten eladták az Appeninn részvényeiket, de az ingatlan egy projektcégen keresztül a másik villához hasonlatosan Mészáros tulajdonában maradt, amelynek egy részét Jellinek Dániel ingatlanmogul vásárolta meg...

SZABAD SZEMMEL: KARÁCSONYNAK IGENIS SZÜKSÉGE VAN EGY KIS SZEMTELENSÉGRE - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.05.17.


Aki képes Orbánt megszorítani/legyőzni - ilyennek látják a főpolgármestert a külföldi lapok.


Süddeutsche Zeitung

Az újság úgy mutatja be Karácsony Gergelyt, hogy ő az, aki ismét egyesíteni igyekszik a magyarokat. Óvatos ember hírében áll, de a jövőben többször is offenzívát kell indítania, hiszen kihívta Orbán Viktort. A napokban bocsánatkérésre kényszerült az Economistban tett megjegyzése miatt, pedig nem olyan, aki nyilatkozataiban rendre átlépi a jó ízlés határait. Csakhogy a választási kampány nem arról szól, hogy a felek udvariaskodjanak egymással. Időnként meg kell ereszteni egy-két szemtelenséget is.

Hiszen itt harcról van szó a sokáig legyőzhetetlennek látszó miniszterelnökkel szemben. A felmérések jó esélyt adnak Karácsonynak, ennek ellenére sokáig habozott. De hogy ő lesz-e a közös jelölt, az ezúttal nem annyira a kormányfőtől, hanem az ellenzéktől függ. A 2019-es összefogás siker modellül szolgál a jövő évi választásokra.

Amint bejelentette indulását, a kormányzati média Gyurcsány bábjának állította be. Azt is felróják neki, hogy nem beszél angolul. A mindennapokban azonban olyan gondok foglalkoztatják, hogy pl. a hatalom elvette az önkormányzatok bevételi forrásait és így alig van lehetőség helyi beruházásokra. Az összefoglaló emlékeztet arra, amit Karácsony múlt ősszel mondott az újságnak, hogy ti. a helyhatósági győzelmekkel az ellenzék jelentős pozíciókhoz jutott a nagyvárosokban. Most ugyanezzel próbálkozik országosan is.

Kurier

Várhatóan Karácsony Gergely mögé sorakozik fel az egyesült ellenzék, így jó esélye van, hogy legyűrje Orbánt és véget vessen korszakának. Ha az őszi előválasztáson a budapesti főpolgármester lesz a befutó, akkor a Publicus felmérése szerint őt támogatná az ellenzéki hívek 90, a határozatlanok 45 százaléka. A politikus számít a legtekintélyesebbnek és ő a legismertebb a Fidesszel szembenálló oldalon. Legfőbb céljaként azt hirdette meg, hogy újraegyesítse a megosztott országot.

Azt már elérte, hogy a főváros működjön, a kormány kettős járomfogása ellenére is. A közvélemény kutatások arról árulkodnak, hogy hatalom és ellenzék fej-fej mellett halad, vagyis az eredmény várhatóan szoros lesz. Orbán már háromszor egymás után ért el kétharmadot, ami lehetővé teszi számára, hogy minden kötöttség nélkül irányítsa az országot, amiben persze szerepe volt az ellenzék széttagoltságának és belső rivalizálásának is. A jelenlegi összefogás az egyetlen esély, hogy lezáruljon az Orbán-éra.

Yahoo/Bloomberg

Kelet-Európában javában felfelé tartanak a kamatok a kötvénypiacokon, függetlenül attól, hogy mit mondanak az érintett jegybankok. Az MNB és lengyel társintézménye most éppen azt mantrázza, hogy nem kell aggódni a meglóduló infláció miatt, mert az csak átmeneti, ezért inkább várni kell, illetve a gazdasági kilábalást kell serkenteni a járvány enyhülésével.

A kereskedők azonban nem ennyire türelmesek. A Bloomberg adatai azt mutatják, hogy a piaci szereplők két éven belül a kamatok 1,3 százalékos emelkedésével számolnak. Virovácz Péter, az ING közgazdásza azt mondja, hogy a központi bank kötéltáncot folytat, mert ha sikerül elhitetnie, hogy a fogyasztói árindex jövőre a 2-4 %-os sávban marad, akkor kibekkelheti a magasabb átmeneti értéket.

Csakhogy a kötvényeladások azt mutatják, hogy hat az aggály, mármint hogy a fellendülés hatására belegyorsít az inflációs spirál. A JPMorgan szakértői azt tanácsolják, hogy jelenleg nem szabad nagyobb mennyiségben kelet-európai értékpapírokat venni. Viszont ha a jegybankok leállnak a vásárlásokkal, az nagy kockázat, mert az MNB-hez kötődik az ilyen ügyletek csaknem egyharmada.

Ugyanakkor a magasabb infláció tényleges veszélyt jelent. Magyarországon az éves ütem már 5,1 százalékra gyorsult. Vagyis átlépte a jegybank tolerancia határát. A JPMorgan szerint arra kell készülni, hogy veszélybe kerül a program, mármint hogy a Matolcsy-féle intézmény folyamatosan pénzt pumpáljon a gazdaságba.

Washington Post

Bizonyosnak tekinthető, hogy Kína nem csupán kulturális, hanem fizikai értelemben is elnyomó intézkedéseket alkalmaz az ujgurokkal szemben, ami kimeríti a népirtás fogalmát – állapítja meg a vezércikk. Pedig az 1948-ban jóváhagyott ENSZ-megállapodás kimondja: soha több nem ismétlődhet meg a genocídium. Csakhogy a tények arra utalnak, hogy a kínai hatóságok nem egyszerűen agymosást alkalmaznak a táborokba zárt ujgur kisebbséggel szemben, tehát rákényszeríti tagjait, hogy adják fel nyelvüket és kulturális hagyományaikat, de emellett még brutálisan korlátozza a születések számát is.

Hszincsiang tartományban sokáig nem volt komoly következménye annak, hogy a családok a hivatalosan engedélyezettnél több gyereket vállaltak. Ám a hivatalos adatokból az derül ki, hogy a születések száma egy ideje radikálisan csökken, ami összefügghet a tömeges sterilizálásokkal, az erőszakos családtervezéssel és vétkesekre kirótt drasztikus büntetésekkel. A folyamat 2017-ben indult be, és azóta meredeken zuhan az újszülöttek száma. Csak 2018-ban majdnem 44 %-kal lett kisebb. Azaz kétszer annyi, mint amennyit Kambodzsában a vörös khmerek számlájára kellett írni azok rémuralmának csúcsán.

A lap ezért azt javasolja a jövőre esedékes pekingi téli olimpiát támogató multiknak, így a Bridgestone-nak, az Intelnek, a Coca-Colának, a Samsungnak, a Toyotának, a Visának, a Panasonicnak és a többinek, hogy nagyon figyeljenek oda. Mert könnyen lehet, hogy a „soha többé”-ből újabb népirtás lesz.

FIDESZES POLGÁRMESTEREK IS KIAKADTAK AZ ÖNKORMÁNYZATI LAKÁSOK KÉNYSZERELADÁSÁTÓL, EZERMILLIÁRDOS VAGYON A TÉT

24.HU
Szerzők: NAGY GERGELY MIKLÓS, VITÉZ F. IBOLYA
2021.05.17.


Böröcz László fideszes képviselő javaslata alapján a bennlakók 15-30 százalék kedvezménnyel vehetnék meg önkormányzati bérleményüket. A hatalmas kedvezmény a másik oldalon a közvagyon ugyanilyen mértékű csökkenését okozná, nem beszélve a kiárusítást követő lakhatási problémákról.


Durva becslések szerint ezermilliárd forint értékű vagyontömegről van szó, és olyan javaslatról, amely eredetileg a budai Várban található műemlék ingatlanokban élő bérlők érdekében született, de Böröcz László fideszes képviselő (aki az I. és az V. kerületet magában foglaló választókerületben indul a jövő évi választáson – egy olyan körzetben, amelyet meglepetésre veszített el a Fidesz 2018-ban) nem állt meg itt: indítványa a teljes önkormányzati bérlakásszektort érinti. Mint cikksorozatunkban bemutattuk, a Várban kormánypárti potentátok sora szerzett önkormányzati bérlakást, amit most a legrosszabb esetben harmadáron megvehetnek. A lehetőséget ugyan kiterjesztette a javaslat, de ettől még nyilvánvaló, hogy a legalább egymillió forintos négyzetméterenkénti árú Várbeli lakás vevője a 70 százalékos kedvezménnyel lényegesen többet kapna ajándékba, mint egy józsefvárosi garzon bérlője...

COVID-OSZTÁLYON DOLGOZÓ NŐVÉR: „NAGYON CSODÁLKOZOM MAGUNKON, HOGY HOGY BÍRJUK”

444.HU
Szerző: HASZÁN ZOLTÁN
2021.05.16.„Nem bírom már magam kipihenni. Ugyanolyan fáradtan ébredek, mint ahogy lefeküdtem” - mondja a kamerába az újabb műszak felvételére készülő diplomás ápoló.

Zsigáné Kele Csilla az orosházi László Elek Kórházban dolgozik. A filmet a kórház készítette, április 23-án vették fel, hogy bemutathassák a koronavírus elleni küzdelmet.

Ekkor már javult a kórházi helyzet, az április 6-i csúcsról, amikor több mint 12 ezren voltak kórházban, 7 ezer körüli csökkent a kórházban ápolt covidosok száma országosan. De a terhelés már hetek óta óriási volt a személyzeten, kimerültek voltak az egészségügyi dolgozók. A felvételen hallható, hogy egy ágy már üres volt az orosházi kórház Covid-osztályán, ami a jelek szerint óriási szó volt.

HIÁBA DIGITALIZÁLJUK AZ EGÉSZSÉGÜGYET, ÁPOLÓK NÉLKÜL EMBEREK HALNAK MEG

TELEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2021.05.17.


Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász önkéntesként dolgozott egy Covid-osztályon a harmadik hullámban. Találékony orvosokkal, emberfeletti munkát végző ápolókkal, váratlan halálesetekkel, kiszámíthatatlan színvonallal, az egészségügyet végleg otthagyni készülő dolgozókkal találkozott. Rékassy szerint a magyar kormány a gazdasági és politikai előnyökért cserébe kalkulált a magas halálozással, de a második és harmadik hullámban nagyon elkésett a korlátozó intézkedésekkel. Most a „poszt-Covid-egészségügy” jön kiégett, fáradt és motiválatlan orvosokkal, ápolókkal, hosszú várólistákkal, magukra hagyott háziorvosokkal és betegekkel, mert az irányítás már rég kicsúszott az egészségügyért felelős minisztérium kezéből, mondta a Telexnek a szakember.


Ön nemcsak közgazdász, orvos is, és a koronavírus-járvány idején önkéntesként dolgozott egy Covid-osztályon. Hogy került oda?

Már az első hullám elején jelentkeztem önkéntesnek a hivatalos állami felületen, amikor toborozni kezdtek orvosokat, de se akkor, se azóta nem hívtak be. Igazából mint mindenhez Magyarországon, ehhez is személyes protekció kellett: a harmadik hullámban egy kórházigazgató barátom segítségével lehettem önkéntes az egyik budapesti kórházban. Az első naptól kezdve nagyon jólesett, hogy idegenként is hamar befogadtak, és nagyon hasznosnak éreztem azt, amit csinálok...


GRECSÓ KRISZTIÁN: ELKÉRGESEDTEK AZ EMBEREK AZ ELTELT ÉV ALATT, SEJTJEINKIG IVÓDOTT A RETTEGÉS

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.05.17.


Az idei év az irodalmi díjakat is rendhagyó sorsra ítélte: online került sor a Libri elismeréseinek átadására. Az irodalmi díjat Bereményi Géza kapta Magyar Copperfield című regényéért, a közönségdíjat pedig a Magamról többet című verseskötetéért Grecsó Krisztián nyerte el – őt kérdeztük az írott szó mai helyzetéről.- Van-e értelem még 2021-ben írni, no pláne verset?

- Mit mondhatnék erre, hogy ne lenne. Ennek ellenére azon kell dolgoznunk, hogy a könyv ismét vagy továbbra is napi ügy legyen. És igyekszem ilyenkor nem azt a távlatot nézni, amit néha elkeseredett pillanatokban látok, hogy olvasási nehézségekkel küzdő középiskolások tömegeivel állunk szemben már több generáción keresztül. Ahol az olvasás, mint befogadási forma nehézségekbe ütközik, ott hogyan jelentene élvezetet? Ezügyben is egy szétnyíló ollóban vagyunk, ahogy a társadalom is egyre inkább szétszakad. Adott egy szűk réteg, amelyik olvas és képes klasszikus vagy kortárs verset metaforikus szinten is befogadni. Ezzel szemben van a másik oldal, amelyikről önmaga érdekében sem szabad lemondani, mert a lélek ápolásához a művészet tud hatalmas segítséget adni...

KARÁCSONY LEHET ORBÁN KIHÍVÓJA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.05.17.


Még az arkansas-i Democrat Gazette-ben is megjelent a magyar politikai élet hétvégi híre. Nemzetközi lapszemle Karácsony bejelentéséről, és az orbáni rendszerről.


Az arkansas-i Democrat Gazette beszámolt a magyar politikai élet hétvégi híréről, hogy indul a miniszterelnök-jelöltek előválasztásán a 45 éves Karácsony Gergely, aki főpolgármesteri választást megnyerve a Fidesz eddigi legnagyobb választási vereségét idézte elő.

Az ellenzéki pártok a 2019-es stratégiát követik a 2022-es parlamenti választásokon is, hisz ez az egyetlen esély arra, hogy kormányváltás legyen. Ebben a hatpárti szövetségben ismét részt vesz a radikális és antiszemita múltjától megszabadult és megtisztult Jobbik is.

A Reuters alapján a New York-i Metro újság is beszámol Karácsony Gergely jelöltségéről. A címben azt emelik ki, hogy elindul az előválasztáson, hogy Orbán Viktor kihívója lehessen, majd az ellenzéki politikus Fb-oldaláról idéznek hosszasan arról, miért vállalja a megmérettetést. A Medián közvéleménykutatás eredményét illesztik a szövegbe, amely szerint a Fidesz – a legutolsó felmérés szerint 40, míg az egyesített ellenzék 36%-on áll.

A Deutsche Welle megelőlegezi Karácsony győzelmét a baloldali pártok előválasztásán, miután már a hatból három párt is őt támogatja. Azt RTL Csoporthoz tartozó német NTV is esélyesnek ítéli meg Karácsony indulását, jelezve eltökéltségét, miszerint le akarja váltani Orbánt. Emellett rendkívül népszerű politikusként írja le.

Az NTV is követte a főpolgármester szombati Fb-élő bejelentkezéseit, így beszámolt a Budapesttől 270 km-re lévő Nyirtasból indult kampányeseményről is. Itt viszont azt írják, hogy kicsit előzi a Fideszt az egységes ellenzék a közvéleménykutatások szerint.

A Suddeutsche Zeitung óvatos politikusként mutatja be Karácsonyt, akinek – a lap szerzője, Kathrin Kahlweit szerint, az elkövetkező hónapokban ajánlott támadásba átlendülnie. Ugyanakkor a 2019-es ellenzéki összefogást olyan sikeres modellként írja le, ami tökélyre fejlesztve esélyt teremt, nem beszélve arról, hogy Karácsonyon nem tud fogást találni a Fidesz. Bizonyította ezt a főpolgármesteri választás is.

Ugyanakkor jelzi a problémát is, hogy a kormány megfosztja az ellenzéki vezetésű önkormányzatokat eddigi bevételeitől, és emiatt Karácsony közvetlen uniós forrástámogatást kért Brüsszeltől.

A nemzetközi újságíró csapatból álló európai online sajtótermék, a Modern Diplomacy Orbán portréját körvonalazza, miként lett a szenvedélyes másként gondolkodó politikusból autokrata, nacionalista kormányfő, aki maga bomlasztja belülről a magyar demokratikus rendszert a gyorsan átírt alkotmánynak betudhatóan. Az átfogó, antidemokratikus intézkedések mellett még az óriásplakátok kormányzati kisajátítására is kitér az elemzés, együttérzően megjegyzi: sok szerencsét annak, aki az ellenzék fákra és oszlopokra kiragasztott szórólapjait akarná elolvasni.

KIMONDANI SIMICSKA NEVÉT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.05.17.


Szép dolog az emlékezet, ám nem mindegy, mire emlékszik az ember, s pláne hogyan. Ez az első tétel. A második pediglen Störr kapitány apukájának intése kisfia felé még annak kapitánnyá válása előtt, tehát klottgatyás korában, miszerint: légy nagyvonalú. Mert ilyen készség nélkül élni nem lehet. Efféle habitus híján átharapjuk embertársunk torkát, kinyomjuk a szemét, s ami rosszabb, egy pokol lesz az életünk, midőn lovaglunk az értelmetlenségeken. Mint most a DK-s Szabó Zoltán, aki Gulyás Gergely azon mondatára, miszerint ő mondta ki a parlamentben először Simicska Lajos nevét, szuszogva nekiállt sürögni, hogy nem is, nem is, hanem ő.

Mintha nem volna teljességgel mindegy, ki vette a szájára Simicska előbb bűnös vagy szent nevét. Vannak a rögös életben lényeges és lényegtelen dolgok, ez épp nem az, s ilyen hozzáállással a DK-s Szabó Zoltán csupán egy aktatologató csinovnyik, bár nem ismerem a habitusát, de ezek után már nem is kell. Tegnap olvastam több dolgozatot is, nyilatkozatokat, komoly, megfontolt véleményeket magukat okosnak hívő emberektől, hogy Orbánnal tárgyalni nem lehet, a Karácsony-féle „selymes fordulat” halálra van ítélve. Most álljak neki hőbörögni, hogy tíz éve magyarázom ugyanezt, hogy enyém az érdem, kérem a simit a buksimra? Ugyan. Ülök a dombon és nézgelődök.

Szabó előbb simicskázott mint Karácsony, én előbb fasisztáztam mint akárki, ettől még nem kérek repetát a habos kakaóból, és nem is visítozom, hogy én voltam a hős, mert minek. Störr kapitány apukájának intése a nagyvonalúságról azt jelenti, hogy képes legyinteni az ember, enélkül csak fontoskodó, nyüzsgölődő manus lesz, aki tolakszik a sorban, és a végén a legzsírosabb falatot akarja. A dolgok így kezdődnek el, hogy elveszünk az értelmetlen részletekben, aminek elborzasztó voltáról az én drága szomszédom tesz tanúbizonyságot napra-nap, aki odáig jutott, hogy képtelen elmondani mi történik vele, vagy mit szeretne, hogy történjen.

Az, hogy egy órára valahová elmegy, öt perces értelmetlen történetté válik, valahogyan így: az egy órási temetői bussza menek az Irénhöz, tudod, akinek a férje a tanácsná dógozott régebben, a hugának a lánya meg pincér, de a kocsma már bezárt, három unokája van az Irénnek ilyen jól ivós nő volt de már nem iszik, na az egy órási temetői bussza megyek hozzá, ismered az Irént, ilyen csöcsös volt régen. Nem, nem ismerem, nem mondta, hogy Simicska. És elrémülten látom, hogy a nagy ellenálló felhorgadásban mindenki ilyenné válik, s ami baj ennél nagyobb, kockás füzetben tartják számon az érdemeket, ki, hol, miért és mennyit simicskázott. Nem lesz ennek jó vége egyáltalán...