2021. május 14., péntek

DRÁGULT A VADÁSZATI KIÁLLÍTÁS KOMMUNIKÁCIÓJA, A FIDESZ BEINDÍTANÁ A PÁRTALAPÍTVÁNY-BIZNISZT

ÁTLÁTSZÓ / MUTYIMONDÓ
HETI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.05.14.


24.hu: Újabb félmilliárd forintot toltak a vadászati kiállítás kommunikációjába


Tovább drágul az „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás: a plakátkampányokról is ismert Balásy Gyula cégei most egy 500 millió forintos keretmegbízást (.pdf) tettek zsebre a rendezvény kommunikációs feladatainak ellátására.

Hvg.hu: “Rablóprivatizáció” – felvásárlási hullámot is hozhat az új lakástörvény

Ha az Országgyűlés elfogadja, jelentős kedvezménnyel juthatnak lakáshoz azok, akik most önkormányzati bérlakásban laknak, függetlenül attól, hogy egy penészes, nyirkos ingatlanról van-e szó, vagy egy műemlékről a Budai Várban.

444: A Fidesz beindítaná a pártalapítvány bizniszt


Az eddigi szigorú korlátozásokat lazítva lehetőséget adna a Fidesz a pártalapítványokra arra, hogy belevessék magukat az üzletelésbe. A Momentum szerint a törvényjavaslat elfogadása esetén a pártalapítványok működése drasztikusan átalakulhat, az eddigi szűk tevékenységi kör helyett vagyonkezelő, holding-szerű gazdasági struktúrák létrejötte valósulhat meg.

Magyar Narancs: Közel tízmilliárdot küld a kormány egy horvát templom és iskola újjáépítésére

Összesen 9,5 milliárd forinttal támogatja az Orbán-kabinet Horvátországot a tavaly decemberi földrengés utáni helyreállításban – derül ki a még kedden este közzétett Magyar Közlönyből. A kormány két beruházásra: a petrinjai 1-es számú általános iskola és a žažinai Szt. Miklós és Vitus templom újjáépítésére küldött pénzt, mindkét épület komolyan megrongálódott a Richter-skála szerinti 6,3-as erősségű földmozgásokban. A forrást Miniszterelnökség biztosította, és a Hungary Helps-Program keretében a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet fogja felhasználni.

Telex: Pártjától ellopott pénzből vehetett magának házakat otthon a Budapestre menekített észak-macedón exkormányfő

A pártkasszából megszerzett pénzeket felhasználva, egy belize-i offshore cégen keresztül vásárolt ingatlanokat Skopje közelében a magyar kormány segítségével Budapesten bujkáló észak-macedón exkormányfő az ország Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészségének vádja szerint – írta a Balkaninsight.com. A szerdán hivatalossá tett vád szerint három nagy értékű elővárosi ingatlanról van szó Vodnóban és két lakásról Krusevóban. Az ingatlanok összértéke másfél millió euró (540 millió forint).

PIKÓ ANDRÁS: A LEX LAKÁSMAFFIA KÁRTÉKONY JAVASLAT, AMELY KÖZÖS JÖVŐNKET FALJA FEL

MÉRCE
Szerző: PIKÓ ANDRÁS
2021.05.14.


Józsefváros tele van kívülről bevakolt épületekkel. A Fidesz évei alatt kiemelt politikai cél volt a társasházak felújításának támogatása – választási években több mint két, két és félmilliárd forintot szántak erre a célra, miközben az önkormányzati tulajdonú épületeket elhanyagolták. Pontosabban, a látszat kedvéért uniós pénzből kívülről lefestették őket, belül meg hagyták tovább rohadni.

A részben mocsárra épült kerület szinte összes háza alulról vizesedik és penészedik, sok épületben terjed a mérgező fagomba, elavultak a villany- és más vezetékek. Ha a szomszédban építkeznek, szakadnak a plafonok a régen épült házak lakásaiban.

Leszámítva egy négyszázmilliós állami támogatást, közpénzt a Fidesz nem költött az elmúlt tizenkét évben az önkormányzati lakás- és épületvagyon felújítására. Az új önkormányzat nehéz anyagi helyzete ellenére is változtatni kívánt ezen a gyakorlaton: az első, még kormányzati elvonásokkal nem sújtott, eredeti 2020-as költségvetésünkben ugyanannyi pénzt szántunk az önkormányzati lakásállomány műszaki felmérésére és felújítására, mint a társasházak támogatására.

A tervek azonban füstté váltak a Józsefvárost sújtó 4,5 milliárdos kormányzati pénzégetés, azaz az elvonások miatt, és megtette a hatását a járvány okozta válság is. De még így is kétszer több önkormányzati bérlakást írtunk ki pályázatra lakásínségben szenvedők számára egy év alatt, mint a Fidesz 2018-ban és 2019-ben.

A szerdán nyilvánosságra hozott törvényjavaslat, amelyet nevezhetnénk lex Lakásmaffiának is, mely a bérlőknek biztosítana vételi jogot akár a lakás értékének a 15 százalékáért, rövid távon is pusztító hatású lesz Józsefvárosban.

Nem csak a Fidesz közeli ingatlanbizniszben utazóknak kedvez, hanem a lakásmaffiának is – és rengeteg szegény bérlő esik majd áldozatul a gyors pénz- és tulajdonszerzés miatti vágyainak. Ők el fognak tűnni a kerületből, helyükre pedig piaci albérletet nyögő szegények jönnek – olyan lakásokba, melyeket az önkormányzat korábban nem tudott vagy nem akart felújítani, és amelyek állapotáért az új tulajdonos sem visel felelősséget. Kiveszi belőle azt, amit lehet, addig, amíg lehet.

Alig járnak jobban, akik családi összefogással teremtik elő azt a pár milliót, amiből megvásárolhatják az alig 50 négyzetméteres felújítandó lakást – a fenntartási költségek összege biztosan többszöröse lesz annak, amit bérleti díjként eddig az önkormányzatnak fizettek.

Közben folytatódik az önkormányzatok kifosztása is. Nemcsak eladásra köteleznek minket, hanem az árat is megszabják...

HOGYAN VESSZÜK VISSZA? - TÓTA W. ÁRPÁD A KLUBRÁDIÓBAN (2021.05.14.)

KLUBRÁDIÓ
Szerző: PÁLINKÁS-SZÜTS RÓBERT
2021.05.14.A HVG publicistája, Tóta W. Árpád volt Pálinkás-Szüts Róbert vendége a 2021. május 14-i Reggeli személyben, és arról beszélgettek, hogyan lehet visszavenni mindazt a vagyont, egy esetleges kormányváltás után, amit a Fidesz úgymond "kiszervezett" alapítványokba. „Az arcunkba röhögve pakolják ki az államkasszát méltatlan alakok” - nyilatkozta a publicista, aki szerint sokan dönthetnek úgy, hogy elmennek szavazni, csak azért, hogy az említettek megkapják büntetésüket. 


Tóta W. írása a hvg360-on: https://hvg.hu/360/202119_Tota_W_hogy... 


LAKÁSMAFFIA-TÖRVÉNYT FOGAD EL A FIDESZ – TANÁROK, ORVOSOK KERÜLHETNEK UTCÁRA

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.05.14.


Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő kedden késő este benyújtotta a lakástörvény módosítását célzó javaslatot. Ennek értelmében az önkormányzatoknak kötelező lesz eladniuk a tulajdonukban lévő bérlakásokat, ha a benne élő bérlők meg szeretnék vásárolni azokat. A tervezet miatt Alkotmánybírósághoz fordulnának az önkormányzatok.


Túlzás nélkül állítható, hogy országos felháborodást keltett a kormányzati elképzelés és nem csak az ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál. A XVI. kerület fideszes polgármestere, Kovács Péter nemes egyszerűséggel igazságtalan marhaságként jellemezte párttársa elképzelését.

Mint közismert, a botrányos terv koncepcióját feltehetően az első kerületi ingatlanvásárlások alapozták meg, mivel a jogszabályok rugalmas kezelésével jutott jóval a piaci ár alatt budavári ingatlanhoz több fideszes felsővezető, illetve kormánypropagandista. Az érthetetlen szándékú előterjesztés feltételezhető hatásáról kérdeztük elsőként a kerület polgármesterét...

AZ ÉS 2021/19. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.05.14.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán: A balin ugrani készül


A kormányfő egy hete a rádióban bejelentette, hogy nemrégiben foglalkoztak a magyarországi horgászhelyzettel, és viszonylag részletesen kifejtette, mit gondol a horgászokat érintő szabályokról. Amint tájékoztatott, még időben tudomására hozták, hogy „a süllő- és balinfogási tilalom most jár le, márpedig e két halra éjszaka kell próbálkozni, így az éjszakai horgászat a kijárási tilalom kezdete, vagyis éjfél után is lehetséges. Magyarországon hétszázezren horgásznak” – mutatott rá Orbán.

Biztosan fontos a horgászkérdés, de ha Orbán mindenképp úgy gondolja, hogy neki, a miniszterelnöknek föltétlenül tájékoztatnia kell az aktuális horgászrendről, kereshetett volna megbízhatóbb forrást is a balin és a süllő rablási szokásairól, a miniszterelnököt ez ügyben tévesen tájékoztatták. A balin Orbán ismereteivel ellentétben kifejezetten nappali ragadozó, az éjszakát pihenéssel tölti (lásd: Balin horgászata, www.tavak.hu). Horgászatára a legalkalmasabbak a hajnali és a késő esti időszakok.

Ami a másik, ugyancsak a kormányfő által exponált hal, a süllő éjszakai rablását illeti, az különösen ritkaságszámba megy. Nyilván fogtak már éjszaka is, de rendszerint világosban rabol – írja A halászat című lap egyik 1908-as száma: „Napközt legtöbbnyire lesben áll, víz alatti tuskók, kövek közt vagy a fenék mélyedéseiben, és csak kora reggel vagy késő este indul préda után...

Bócz Endre: „Orbánisztán”

Allegorikusan úgy is kezdhetjük hazánk újkori történelme mostani szakaszának leírását, hogy a Hungária kegyeiért vetélkedő két dalia – Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc – 2002-ben a televízió nyilvánossága előtt vívott szájkarate-mérkőzését a sajtó szerint csekély különbséggel Gyurcsány Ferenc nyerte, és (részben ennek tulajdoníthatóan) ő alakíthatott kormányt. Nem sokkal később azonban Balatonőszödön, pártja országgyűlési frakciójának zárt ülésén mondott egy nevezetes (őszinte hangvételű, rendkívül hatásos, de balsikerűnek bizonyult) záróbeszédet, amelyben keresetlen szavakkal szólt arról, hogy a választási kampány idején a győzelem érdekében sikereket „hazudtak”. A beszéd néhány hónap múltán nyilvánosságra került. Így a valóban szükséges, de a lakosságban csalódást kiváltó megszorító intézkedések, amelyekben kormányzása már addig is bővelkedett, logikus magyarázatot kaptak, és ez borús jövőt ígért...

Gadó Gábor: A pillanatra várva

Váncsa István: Valahol a nő és a férfi megjelölés között

Ádám Péter: Az új szövetséges


Eddig arról nem volt szó, hogy a Fidesz – Salvini meg a lengyel PiS mellé – Marine Le Pent is bevonná az EP-ben alakuló új politikai „pártszövetségbe”. Nyilván azért nem, mert a francia politikus sokáig mereven elutasító volt Franciaország EU-tagságát illetően. Csakhogy az elnökválasztás közeledtével sokat puhult a Rassemblement National (RN) EU-val szembeni álláspontja. Ilyenformán a formálódó pártközösség keresve sem találhatna jobb szövetségest annál a francia formációnál, amely szintén a nemzeti önállóságot, a migráció elleni harcot meg a „nemzeti identitás” megőrzését állítja politikájának centrumába. Mindössze az a kérdés, Marine Le Pen el tudja-e majd fogadni, hogy az új pártközösségnek egy nem különösebben jelentős közép-európai kisállam ambiciózus kormányfője legyen a hangadója...

Horvát János: Castrók után Putyin útján?

Magyar László András: Hülye és társai

Losoncz Miklós: Regionális függetlenségi törekvések


2021. május 6-án, a brit sajtó által „szupercsütörtöknek” nevezett napon Nagy-Britannia 48 millió szavazásra jogosult állampolgára mintegy ötezer különböző pozícióra pályázó jelöltre adhatta le voksát. A szavazás Boris Johnson miniszterelnök az előrehozott, 2019. decemberi alsóházi győzelme óta először tesztelte „élesben” a közvéleményt. A hartlepooli alsóházi pótválasztás csupán szimbolikus jelentőségű, a walesi és skóciai helyi parlamenti választások azonban országos fontosságúak voltak. A skót szavazás eredménye a függetlenedési törekvések miatt különösen nagy mértékben befolyásolhatja az Egyesült Királyság al­kot­mányos berendezkedésének jövőjét...

Zgut Edit: Uniós radar alatt
Informális hatalom Kelet-Közép-Európában

Deák Dániel: Államtalanítva

Az országgyűlés 2021. április 27-én törvényt fogadott el a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról (KEKVA). Ezzel a magyar felsőoktatási intézmények nagy része a közfeladatot ellátó, közérdekű és közhasznú szervezetként működő alapítványok fenntartásába került. Az alapítványok a rájuk vonatkozó polgári jogi szabályok szerint magánszemélyek. Könnyen észrevehető az ellentmondás egyfelől a közérdek és közhaszon, másfelől a magánszemélyi státus között...

Aczél Géza: Egy öreg kibic naplójából 7.

Béndek Péter: Itt semmi emberi


A „konzervatizmus” olyan nyelvi kiméra, amelyből hiányzik a vele azonosítandó eszme pontos képe. Politikai gyakorlatként nemcsak folyamatos átalakulásban van már kétszáz éve, de – a többi politikai identitástól eltérően – egy helyen és időben egyszerre több minden érthető rajta, aminek elsődleges oka a kontextuális, reaktív beállítottsága. Úgy látszik, a konzervatív gyakorlat differenciáltsága már-már értelmetlenné, de legalábbis többértelművé teszi a szót.

V I S S Z H A N G 

Németh László: Furcsa eset

Kollarik István: Az euró mint szimbólum

Haskó László: Flagellánsok

Kertes Attila: Miért őrá bízták?

Huszár Ágnes: Gyűlöletáradat

Felcsuti Péter: Rövidebb válasz

P Á R A T L A N

Nemes Gábor: TISZTA BRAZÍLIA

Durst György: KISMŰTÉT

Lévai Júlia: „NINCS TISZTÁZVA”

Dobozi István: VÁLSÁGADÓT!

-odze-: TÖRTÉNELEM ÚJRAÍRVA

(celebrálja Nyerges András): HETI TEXTUS

Szikszai Károly: BRIGÁDNAPLÓ

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉS 2021/19. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2021.05.14.


F E U I L L E T O N

Angyalosi Gergely: Az író és a császár

I N T E R J Ú

Fóti Tamás: „Még megvan az útlevelem”

Beszélgetés Hasan Közebalaban török politológussal

K R I T I K A

Kész Orsolya: Néhány pesti legények

Földes Györgyi: Akit „nem látni az erdőben”. Avantgárd nőírók nemzetközi és magyar kontex­tus­ban. Balassi Kiadó, Budapest, 2021, 172 oldal, 3000 Ft

Az avantgárd történetét olyan hívószavak segítségével szoktuk elbeszélni, mint az intézmény- és hagyományellenesség, a kollektivizmus, a tömegkultúra, az internacionalizmus; mindazon képzőművészeti és irodalmi irányzatok ernyőfogalmaként használjuk, amelyek tudatosan törekedtek arra, hogy megszüntessék a művészetek szociológiai tagoltságát.

Innen nézve meglepő, hogy az avantgárd nemcsak magyar, de nemzetközi vonatkozásban is alapvetően „férfiklubként” működött (persze, Földes alaposan körüljárja a különböző irányzatokban megjelenő árnyalatokat, mondjuk a leginkluzívabb dadán át a német expresszionistákon keresztül, egészen az nyíltan nőgyűlölő futuristákig), modern és felforgató művészet- és irodalomesztétikájába könnyedén beágyazódik a XIX. század végének mizogün képzelete. Hiába az irányzatok emancipatorikus törekvései, a modern demokratizálódó társadalmak egyenlősítő tendenciái, a dichotóm oppozíció ennek ellenére sem számolódik fel a mozgalom fantáziájában.T

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest, VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Négyesi Móni. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon...

Szarvas Melinda: Ex libris

Villányi László: mindenek előtt
Géczi János: Szűz a gyermekkel, Szent Annával és egy szamárral
Sirokai Mátyás: Lomboldal
Maurits Ferenc: Berlini versek

Kardos András: Az avignoni fogság

Szüts Miklós: „A Földön élni ünnepély”. Tények és tanúk, Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2020, 362 oldal, 4999 Ft

Történt, hogy a Pozsonyi úti lakásban ’51-ben megjelenik az ÁVO, mint utóbb kiderül, egy recski szökevényt keresnek. Ennek jegyében a lakást többet nem lehet elhagyni, sőt, akik ilyen-olyan okokból kifolyólag e napokban idevetődnek, azoknak is ott kell maradniuk. Két „avignoni fogságot” él át a család, és a festő édesanyja utólag kamerába elmeséli a fiának, hogy később ráköszönt valaki a Pozsonyi úton, melegen érdeklődött a családtagok hogyléte felől, és a mama csak később jött rá, hogy az egyik ávóssal hozta össze a sors...

Révész Sándor: Tanácstalan köztársaság

Hatos Pál: Rosszfiúk világforradalma. Az 1919-es magyarországi Tanácsköztársaság története. Jaffa Kiadó, Budapest, 2021, 608 oldal, 4499 Ft

A torz rendszerekkel járó torzítási kötelezettségek múltán eljött a lehetősége a két forradalomhoz és az azokat követő ellenforradalomhoz kötődő hamis sémák és köztudomások lebontásának, legalábbis a valóságra érzékeny, nyitott olvasóközönség körében...

Magyar Miklós: A bukás új fordítása

Albert Camus: A bukás. Fordította Dunajcsik Mátyás. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2020, 162 oldal, 2699 Ft

A bibliai idézetek fordításai a továbbiakban sem problémamentesek egyik fordításban sem. Camus mindenütt idézőjelbe teszi bibliai idézeteit. Ezeknek a magyar bibliafordításokban megvan a hiteles fordítása. Valamilyen módon mindkét fordító elferdíti Camus idézeteit. „Moi non plus, je ne te condamne pas” – olvassuk Camus-nél. Szávai így fordította: „Én nem ítéllek el téged.” Dunajcsiknál: „én nem ítélkezem feletted”. A bibliafordításban János evangéliuma nyolcadik részében ez áll: „Én sem kárhoztatlak.” Egy másik pontatlanság: „Sur cette pierre, je bâtirai mon église” (Én ezen a kősziklán építem majd fel az egyházamat) – idézi Camus a Bibliát. Szávainál: „Erre a kősziklára építem egyházamat.” Nem mindegy, hogy kősziklára vagy kősziklán, és a jövő idő is fontos az eredeti idézetben. Dunajcsik pedig „kiegészíti” a Camus-idézetet, és átveszi a bibliafordítás teljes mondatát: „Te Péter vagy, és én ezen a kősziklán építem majd fel az egyházamat.”

Fenti megjegyzéseim mit sem vonnak le Dunajcsik Mátyás fordításának értékeiből...

Váradi Balázs: Tett és gondolat

Az ÉS könyve májusban – Kis János: Szabadságra ítélve. Életrajzi beszélgetések Meszerics Tamással és Mink Andrással. Kalligram Kiadó, Budapest, 2021, 760 oldal, 4990 Ft

Milyen kár, hogy Kis János nem írta meg az emlékiratait! Ha (még sok termékeny év után) pályája lezárultával életmű-könyvsorozatának tiszteletet parancsoló fehér téglái sorába nem került volna be önéletrajzi kötete, a szerző habitusát ismerőnek könnyű lett volna azt válaszolnia a fenti képzeletbeli rutin-kommentárra: persze, hogy nem írt visszaemlékezést – nála kevésbé kifele fordult szerzőt keveset találunk a magyar filozófiában és közéletben. Tanárként, filozófusként, kommentátorként hosszú szünettel induló, meggondolt, higgadt mondatai a legritkább esetben szóltak saját magáról. Hát persze, hogy elhárította a nagy idők tanúira, a jeles értelmiségiekre környezetük által elkerülhetetlenül gyakorolt nyomást és nem töltött számtalan, tanításra vagy produktív filozófiai bíbelődésre fordítható órát és hétszázegynéhány oldalt meg a legeslegszubjektívabb tényirodalmi műfajjal – válaszolta volna bármely ismerője. Ha valakinek, neki nem is állt volna jól...

Wagner István: Beuys 100 – duplán

(Joseph Beuys – Denken. Handeln. Vermitteln. Belvedere 21, Bécs, megtekinthető június 13-ig. „Jeder Mensch ist ein Künstler” – Kosmopolitische Übungen mit Joseph Beuys, Kunstsammlung Nordrhein-Westfalen, K20 Klee Halle, Düsseldorf, augusztus 15-ig)

Mélyi József: Reménysugár

(Kelemen Zénó Embermentők című alkotása a Pozsonyi úti református templom előtt)

György Péter: Káosz
A rendszertelenségek rendszere

(Köves Éva kiállítása a Szikra Képzőművészeti Bemutatóteremben június 4-ig látható. Kurátorok: Csányi Dóra, Kaszás Gábor)

Stőhr Lóránt: Dolgos napok a skanzenben

(Tanel Toom: Orcád verítékével. Észt hét 2021. Magyarországi forgalmazó: HBO GO)

Észtországban az 1991-es függetlenné válás óta az Orcád verítékével volt a legnagyobb mozisiker, túlszárnyalva a legnépszerűbb hollywoodi filmeket is. Ami egyfelől meglepő, mert a XIX. század végén játszódó kosztümös film egy észt parasztcsalád életéről mégsem bír egy Avatar fantasztikumával és egy Titanic érzelmességével, másfelől arra vall, hogy a nemzeti irodalom egyik fő művének látványos kiállítású adaptációja Észtországban mind a mai napig mozgósító erővel bír...

Rákai Zsuzsanna: Régiből újat

(Nemzeti Filharmonikusok, Várdai István, Sebastian Lang-Lessing, Művészetek Palotája, május 10.)

Első pillantásra sajátos egyvelegnek tűnt a műsor, zenekari darabok, operarészletek, szólócsellót alkalmazó, rövid kompozíciók és egy csellóverseny nosztalgikus elegyének, amelynek a műsorfüzet tanúsága szerint egy XIX. század eleji szokás adta az alapgondolatát, az a zenehallgatási gyakorlat, amely még nem tekintette a ciklikus kompozíciókat megbonthatatlan dramaturgiai egységnek, és az egyes tételeiket refrén- vagy rondótémaszerűen fűzte bele a sokszor nagyon is tarka, sok előadót, sokféle műfajt felvonultató program laza folyamatába. A Nemzeti Filharmonikusok estje azonban igazság szerint hagyott lehetőséget a továbbgondolásra is, amennyiben az egyes művek egymásutánja mégiscsak felfogható volt egy háromrészes koncert műsoraként is...

Molnár Zsófia: Kitaszít s befogad

(East End: Idővonal, sétaszínház, Trafó – külső helyszín, május 9.)

A Trafó szervezésében az East End alkotócsapat Idővonal című sétaelőadása bolyongani-merengeni hívja a közönséget „a jelen mauzóleumába”, alkalmanként nyolc főt. Nyolc fő éppen annyi ember, amennyi kellő egészségügyi távolságtartással még együtt tud maradni, nem szakadozik le egymástól, ki-ki megjegyzi a másik arcát, még ha csak az együtt töltött két órára is...

Fáy Miklós: Pálmás paradicsom

(Haydn: Stabat mater – a Kammerorchester Basel internetes koncertje a Bartók Fesztiválon, május 8.)

Nem akarok úgy tenni, mintha igazi, kőkemény Stabat mater-őrült volnék, de ha hallgattam a Haydn-változatot, akkor többnyire ez foglalkoztatott. Amit az ember sokszor érez Mozartnál és Beethovennél is, hogy a Jóisten mintha kissé kivonult volna a zenéből, átadta a terepet az embereknek, ne az én dicsőségemre figyeljetek, hanem a magatokéra, dicsőségre vagy megdicsőülésre, hogyan kell élni ahhoz, hogy az egésznek végül jó vége legyen. Haydn a miséiben még mintha a régebbi hagyományhoz tartozna, de a Stabat mater (ami egyébként korai műve) ezt az újabb világképet mutatja, egészséges, földi színek az arany helyett. És fekete...

Grecsó Krisztián: Az erős ember


(„A Lázár Jánossal töltött nap legjobb pillanatai és az interjú erős kijelentései”, Telex, május 3.)

Lázár próbál kíméletlenül őszinte lenni, magával és a pártjával szemben is, a saját magával szembeni karcos mondatai mind a bukásáról szólnak, azt sugallva persze, hogy lesz még itt szőlő, lágy kenyér, de bármilyen kemény, a vesztésről való beszéd nála is szükségszerűen magyarázkodássá romlik. Azt kevesen tudják megcsinálni, hogy a pozícióvesztésükről elegánsan beszéljenek, neki se sikerül, de a ma átlagpolitikusához képest Lázár meglepően izgalmas figura, minden mondatával pozicionálja magát, és magával a pártot, amiről beszél. És hát persze most is ott a sok pénz meg a helyi hatalom mögötte, de ő az országos helyzetet is úgy tudja narrálni, mintha hatása lenne rá, és ezt ijesztő rutinnal és profin teszi. Ő az egyetlen, aki nem a vezér mondatait imitálja, nem ugyanahhoz a beszédtanárhoz járt, és láthatóan vannak gondolatai, nyilván arról is, miért akar veszélyesebbnek látszani, mint amilyen, hiszen az se kevés. Én mint földije, szorongva és naivan szurkolva néztem a róla szóló filmet, mert még mindig hiszek a csodákban, hogy akadhat, elvileg létezhet olyan állampárti politikus, aki legalább néha, pártérdektől és magánvagyon-gyarapodástól függetlenül a saját hazájáért is akar valamit tenni...

Torma Tamás: Modernitáserózió

(A régi/buherált/átalakított/jövőbeli Déli pályaudvar)

Nemcsak a vasúti üzem alakult át radikálisan – nincs szükség csomagfeladásra, utasétteremre, de még Utasellátóra sem –, alapvetően változott meg a szolgáltatások köre és jellege is. Nosztalgikus formalizmus helyett újra a valóság: fejpályaudvar vagy átmenő pályaudvar. Laikusként azt gondolja az ember, a mi Keletink vagy Nyugatink sokkal menőbb, mint mondjuk a berlini vagy a prágai átmenő pályaudvarok, de nem: a szép vasszerkezet meg a századfordulós arculat nem minden.

I R O D A L O M 

Szív Ernő: Hátra szaltó
(árvaság)

Elengedett kézzel, csak mert így mondtuk, és nem azt, hogy elengedett kormánnyal, menni a nagy, huszonnyolcas biciklivel, egyenes háttal, elég nagyképűen. Megtanulni a füttyöt, négyujjas, hajlított mutatóujjas, az egyujjas az már kétségtelenül csúcs, nem kevésbé a sivítós ujj nélküli, ami olyan hanghatás, mintha kettévágná a levegőt. Megtanulni az ökölfúvás búgó galambhangját, a horogkötést, a hashullámoztatást, az akármikor böfögést.

Szőrösödik. Juj, már feketednek a szálacskák! Hol van nagypapa nagyítója, ja, a gyógyszeres dobozban tartja. Imi azt mondja, hogy le kell borotválni, akkor jobban fog nőni, de Imi hülye. Mondjuk, Imi olyan erős, mint az állat, és már cigarettázik is...

Pető Péter: Napcsík

Az a gond ezzel a várossal, hogy mind kevesebb az ilyen klasszikus, régi pesti kocsma. A faszika nem csak úgy haladtában vetette oda megjegyzését. Megállt, bámulta is kintről a helyet. Ezeket a fiúcskákat mostanában automatikusan címkézzük NER-lovagnak a csajokkal, noha már a nővéremék idején is megvoltak ugyanezek a figurák, pont ugyanígy néztek ki, pont ugyanígy bámulták kintről a kocsmaajtót, csak akkoriban még simán budai úri fiúknak hívták őket. A srácon kockás karriering, a nyakába vetett pulcsi megkötve, Ralph Lauren a cipő és a nadrág. A barátnőjére azért kicsit irigy voltam, gyönyörű alak, a melle éppen akkora, amekkorára mindig vágytam. Azaz pont jó, és ebből minden nőnek értenie kell, éppen úgy formás, ahogy, és majdnem nagy, de végül csak azért nem az, hogy sohase lógjon majd...

Györe Bori: Nincs gyerekem, nem dohányzom

Átlépünk az új évbe, bármit jelentsen is ez. Beülök egy kávéra a belvárosban. Január egy, minden csendes és halott. Itt most nem nagyon lesz esély felszedni valakit. Mivel jó pár hete nem feküdtem le senkivel, felidézem, mi volt a kreol bőrű fiúval. Újra és újra ott állok meg, amikor kinyal – ujjaival széthúzza a szeméremajkakat, hogy jobban hozzáférjen a csiklóhoz. Mivel ültem a kanapén, ő meg térdelt előttem, jól láttam, mit csinál, és felizgatott a látvány. Ezt az eseménysort látom magam előtt újra és újra, érzem, hogy benedvesedem, úgyhogy veszek egy nagy levegőt és elindulok a mosdó felé. Nincs bent senki. A vécé fölött állva, a nadrágomat letolva, de a bugyimat fenn hagyva nekilátok. Újra arra a bizonyos képre koncentrálok, és körülbelül fél perc elég is. Elégedetten húzom fel a nadrágom és mosom meg a kezem...

Kutas József: A fa őrzői

A tenger átitatta a tájat.

Minden sós és a párától súlyos: a falu a templomtoronnyal, ami fura kék felhő-gömbben végződött, az iskola kockaszerű, bálnaszürke tömbje, a piactér roppant tölgyfája, amit az első telepesek ültettek; a megcsupált, csenevész erdő, a fehér nádzsúpos házak mögött kuporgó, kicsi kukoricakertek, az egymásba kapaszkodó, ferde tetős ólak és a távoli hegyvonulat örökké viharfelhős eget fűrészelő gerince.

Ha az ember tiszta levegőre vágyik, el kellene hagynia a megyét, a Partot, ahol a keleti fűszerrel megrakodott hajók kikötöttek, havonta, kéthavonta, mikor milyen volt a fogás, s hogy az óceáni áramlatok kegyeikbe fogadták-e a vitorlásokat, melyeken csupa helybéli szolgált. Nélkülük a kétárbócosok diribdarabra zúzódtak volna a rejtett szirteken, a habok álcázta homokpadokon. A Part szűnni nem akaró veszélyforrás jelentett...

Várkonyi Judit: A halállal nem viccelünk

Egy kupica pálinkát löttyintett a férje hamvaira még otthon. Csak bele akart nézni az urnába, egy pillanatra látni, hogy milyen, aztán valahogy nyitva maradt, és olyan hirtelen történt az a mozdulat. Csak úgy a semmibe célozta, de olyan zavart volt. Sötét is volt. Pont beletalált. Először megrémült, aztán abszolút nem bánta, végül is nem mindegy, suhant át rajta, utána még az is, hogy ott egye meg a fene, végül az egészet beöntötte a klarinéttokba. Most már csend lesz. Így lesz befalazva hangszerestől az idők végezetéig az alsóvárosi temető urnaparcellájában. Még azt is ráírta fehér krétával: „Szia, Uram!” A kőre is felvésette volna, de a halállal nem viccelünk. Az komoly dolog...

Géczi János: Madárház

Géczi János: Útmutató

Weiner Sennyey Tibor: Kristályerdő

Weiner Sennyey Tibor: A fára mászó báró dala

Weiner Sennyey Tibor: Dolgozz, kertész!

Weiner Sennyey Tibor: Felhőkakukkvár

Weiner Sennyey Tibor: A kadai rózsa

Weiner Sennyey Tibor: A méhész első méhe

Weiner Sennyey Tibor: Elmondjuk a méheknek

(Kolozsvár, 1944)

MAGÁNGÉPPEL KLÍMACSÚCSRA: BILL GATES MEGÍRTA A KAPITALISTA KÖRNYEZETVÉDELEM KIÁLTVÁNYÁT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2021.05.13.


A zöld gondolat az utóbbi években a társadalmat egyesítő, felemelő eszme helyett megosztó kultúrharcos témává vált. A baloldal az antikapitalista rendszerkritika elemévé tette a klímaharcot, a populista jobboldal eközben a klímaszkepticizmus melegágyává vált. Vajon lehet-e zöldnek lenni ebben a közegben úgy, hogy közben nem vetjük el a kapitalizmust? Bill Gates szerint igen.


„Ha a jelenlegi rendszerben ilyen nehéz megoldásokat találni, magát a rendszert kell megváltoztatni” – mondta az akkor 15 éves Greta Thunberg a 2018-as katowicei ENSZ-klímakonferencián. A zöld Jeanne d’Arc egy mondatban foglalta össze azt az értelmezési keretet, amelybe a klímaváltozás elleni küzdelem az utóbbi években bekerült. A politikai spektrum baloldalán az a gondolat vált uralkodóvá, hogy a klímaváltozás nem önmagában értelmezhető kihívás, hanem a „globális kapitalizmus” tünete, és az ellene való küzdelem sem képzelhető el magának a rendszernek a megdöntése nélkül.

Ez a gondolkodás mindig jellemző volt az európai zöld mozgalmakra, de az elmúlt évtizedekben azért a környezetvédelem ügyét sok konzervatív, agrárius politikai irányzat is a magáénak tudta tekinteni. Főleg azokban az országokban, például hazánkban, ahol a neoliberális, piac- és tőkepárti gazdaságpolitikát alapvetően baloldali pártok tették magukévá. Az utóbbi években azonban a baloldali nyilvánosságban az antikapitalista rendszerkritika vált uralkodóvá a klímaváltozásról zajló közbeszédben. Így beszél a témáról ma Amerikában Bernie Sanders és Alexandria Ocasio-Cortez, Magyarországon részben Schiffer András és Lányi András. Igaz, utóbbiak a minap „harmadik utas” politikai programmal álltak a nyilvánosság elé, amely nem veti el egészében a kapitalizmust, fontos elemeiben mégis közel áll a baloldali rendszerkritikus média Mércétől a Partizánig tartó narratívájához a bolygópusztító nagyvállalatokról és a bajokat okozó fogyasztói társadalomról. Ez a kritikai irány adja a gerincét olyan szervezetek kommunikációjának is, amilyen például a Greenpeace...

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2021.05.12.


A SZERK.


A SZERK.
A dzsenderharcos

A magyar és a lengyel kormány kiszedette a nemek közötti egyenlőség (gender equality) kifejezést az Európai Unió állam- és kormányfőinek múlt hét végi informális csúcstalálkozóján elfogadott zárónyilatkozatból.

A SZERK.
A családi ezüst

Amikor 2006 táján felépült Orbán Viktor parasztháza a felcsúti futballpálya közvetlen szomszédságában, még az járta, hogy milyen jó, hogy a Fidesz elfoglalt elnökének csak a szomszédba kell átugrani, ha egy kis testmozgásra vágyik.

PUBLICISZTIKA

HORN GÁBOR
Kivonulás!
Tíz év bűnei és a jóvátétel receptje az oktatásban

A kormány rombolása nem pusztán önmagában, itt és most megbocsáthatatlan, hosszú távú hatásai Orbán uralkodásán jóval túlmutatóan mérgezik majd az emberek életét. Csepp a tengerben az iskola világának szétdúlása – nekem személy szerint ez a legfájóbb, a társadalmi mobilitás tekintetében viszont a legkártékonyabb.

KOVÁCS ANDRÁS
A definíció és a valóság
Vitában Laczó Ferenccel az antiszemitizmus új definíciójáról

Laczó Ferenc, a kitűnő fiatal történész, az antiszemitizmus új definícióját előterjesztő Jerusalem Declaration of Antisemitism (JDA) egyik aláírója, válaszcikkben reflektált az ugyancsak e hasábokon megjelent, Deklarációt kritizáló írásomra. A válaszcikk akár azt is demonstrálhatná, hogy mi a bajom az új definícióval.

KÜLPOL

INTERJÚ
„A leninizmus maradt”
Orville Schell történész, Kína-szakértő

Kicsoda Hszi Csin-ping, hogyan vált Kína diktátorává, és milyen hatása lehet a világpolitikára a szuperhatalmi státusba kerülő ország élén? A New York-i székhelyű Asia Society igazgatójával, a University of California Berkeley korábbi dékánjával az egyre mélyülő magyar–kínai barátságról is beszélgettünk.

BELPOL


MIT TEHET AZ EU A SZABAD MAGYAR MÉDIÁÉRT?
Jourová feltette a kezét

Az Európai Bizottság tehetetlennek mutatja magát a fideszes médiaholding ügyében. A KESMA létrejöttét valóban nem akadályozhatták meg, de más eszközeik lennének a kormányzati médiatúlsúly ellen.

RENDŐRÖK, ÜGYNÖKÖK CZEGLÉDY CSABA NYOMÁBAN
Nem angyal, talán nem ördög

Alig telik el hét úgy, hogy a DK-s Czeglédy Csaba ne szerepeljen a hírekben valamilyen nyomozás, nyilatkozat, lefutott vagy még folyamatban lévő per kapcsán. A börtönt is megjárt, a kilencvenes évek óta aktív szombathelyi politikus, ügyvéd nevét a kormánypárti média emlegeti a legnagyobb hévvel.

A BREAKING BAD ZSÁMBÉKON
Kis mennyiségben gyógyszer

Március 24-én a rendőrség rajtaütött egy zsámbéki magánházban működő gyógyszerhamisító laboratóriumon, és tíz másik, a bűnszervezethez tartozó helyszínen. A nemzetközi nyomozás eredményeképpen lefoglalt drog feketepiaci értéke szédítő.

MIT LEHET TENNI AZ ÉLETVESZÉLYES FENYEGETÉSEK ELLEN?
A mama profilja

Az 53 éves rokkantnyugdíjas V. Gábor úgy gondolja, csak véleményt nyilvánított, amikor azt írta Kálmán Olgának, hogy le kéne vágni a fejét. V. Gábor meggyőződése, hogy a nemzet jobbik feléhez tartozik. Kire számíthat az, aki a kormányzati óriásplakátok szerint ellenség?

INTERAKTÍV

RÁDIÓ
Kínavallatás
A Kínai Kommunista Párt műsora a Spirit FM-en

Már az elején be kell vallanunk, hogy kábé ez a műsor volt mindannak az alja, amihez eddig jegyzetíróként szerencsénk volt. És ez akkor is nagy szó, ha jól tudjuk, a magyar éter nem szűkölködik negatív irányú teljesítményekben, érthetetlen vállalkozásokban és a kiváltott szekunder szégyent doppingszerként alkalmazó produkciókban.

Egy hét tudomány 2021/19.

Rövid hírek: vírus, vulkánkitörés, hurrikán és mindenféle istencsapása. Plusz izgalmas tudományos felfedezések.

Egy hét kultúra 2021/19.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt.

Szüret 2021/19.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

VISSZHANG: TÁNC
Fifika

A Magyar Mozdulatművészeti Társulat a tánc világnapjára időzítve, tíz év után újította fel az előadást, negyedszázados működésüket is ünnepelve.

TÉVÉSMACI
Madárparadicsom

Sztupa és Troché kalandjai

SORKÖZ


ELSÜLLYEDT SZERZŐK L.
Aki jobban szeretett írni
Feleki László (1909–1989)

A harmincas évek végén az Arsenal edzéseiről küldte írásait a Nemzeti Sportnak, könyvet írt a londoni 6:3-ról, halála után a sportújságírók díjat neveztek el róla. Regényei, verseskötetei jelentek meg, mégis a Ludas Matyi munkatársaként ment nyugdíjba. Fő művét Napóleon életéről írta.

VISSZHANG: KÖNYV
Zalka Csenge Virág: Széltestvér és Napkelte – Hagyományos mesék rendhagyó családokról

„Márpedig én mindhármukat szeretem!” – felelte a spanyol király konok leánya, és aztán be is bizonyította az apjának, hogy igenis, mindhárom daliára szüksége van.

VISSZHANG: KÖNYV
Richard Osman: a Csütörtöki nyomozóklub

A jó nevű brit producer, műsorvezető és humorista, a BBC One híres vetélkedőjének, a milliós táború Pointless­nek a megálmodója megírta első regényét, mely azonmód nemzetközi bestseller is lett.

SZÍNHÁZ

SZÍNHÁZ
A szemébe nézni
Joe White: Tiszavirág

A történet egy isten háta mögötti angol faluban, Shropshire-ben játszódik. Akik kezdeni akartak valamit az életükkel, már rég leléptek, már csak az idősek és az elveszettek élnek itt. Mint az a háromtagú család, akik az idősebb gyermek, Adam elvesztését próbálják épp feldolgozni.

RÉS A PRÉSEN
„Tág horizonttal”
Lóky Tamás, Aulea Alapítvány

A Slipperyről beszélgettünk.

ZENE

LEMEZ
Zene kíváncsi embereknek
Három Trottel Records-kiadvány

A Trottel Records kiadványain nem fog az idő, új lemezeik és az újra kiadott klasszikusok egyformán izgalmas hallgatnivalók.

HANGADÓ - INTERJÚ
„Mindig mást szállított”
Vajda Gergely zeneszerző, karmester Stravinskyról

Ötven éve halt meg Igor Stravinsky. De írhatnánk Sztravinszkijt is, több arca volt, megnéztünk néhányat ezek közül. Volt közöttük nemigen ismert, sőt egyenesen kellemetlen is.

HANGADÓ – AZ ELTŰNT IMPROVIZÁCIÓ NYOMÁBAN
Odaillő átvezetés

Az improvizáció, mint a neve is mutatja, előre nem látott, váratlan jelenséget jelöl: a zenében a helyben kitalált és egyidejűleg el is játszott dallamokat. Vajon ma – ha éppen nem dzsesszkoncerten ül – hányszor van része ilyesmiben a koncertlátogatónak?

HANGADÓ - A TENOR URALMÁRÓL
Sziklaszilárd pozíció

Alárendelt közreműködőből az opera királya, sőt a popkultúra szupersztárja: ez a tenor történelmi útja. Bálvány és két lábon járó közhely, egy előítéletekkel körülsáncolt műfaj jelképe, oly sok rajongás és annyi malícia címzettje. Aki jó esetben kiénekli a magas C-t is.

HANGADÓ
Együtt rezegni
Erdődy Orsolya, a BFZ menedzser-igazgatója

A sok megpróbáltatás, az állandó tesztelésekkel járó izgalmak ellenére a BFZ különleges évet zárt 2020-ban.

HANGADÓ - LEMEZ
Ezt nem dúdolják
Elgar: Violin Concerto, Violin Sonata

Népszerű mű-e Elgar 1910-ben írt Hegedűversenye? A hangszer versenymű-irodalmának törzséhez tartozik-e, mint Beethoven, Mendelssohn, Brahms, Csajkovszkij versenyművei? Nem könnyű egyértelmű választ adni.

HANGADÓ - LEMEZ/DVD
Mesél az erdő
The Freischütz Project

Ha nincs A bűvös vadász, talán nem lenne Wagner-életmű, s jó eséllyel még a Hobo Blues Band Vadászat című albuma sem készülhetett volna el.

HANGADÓ - KONCERT
In nomine Haydn
René Jacobs és a Kammerorchester Basel – Bartók Tavasz

„Kérem, tolmácsolja Őfőméltóságának azon kérésemet, hogy engem, Weiglt és annak feleségét, valamint Friberthet jövő csütörtökön engedjen el Bécsbe, hogy ott péntek délután az irgalmas testvérek templomában felléphessünk, s mint legkegyelmesebb hercegünk szolgái, ezzel is növelhessük az őt övező tiszteletet.”

VISSZHANG: LEMEZ
Andy Stott: Never the Right Time

Nem könnyű osztogatni az „élő klasszikus” címet, de Andy Stott tizenhat évnyi zenéjét meghallgatva neki habozás nélkül megítélhetnénk a titulust.

VISSZHANG: LEMEZ
Konyha 5


Szepesi Mátyás zenekara számára A Dal 2019-es ki­adása hozta meg az igazi ismertséget: Százszor visszajátszott című számuk önálló életre kelve az egészen szédületes 11 millió lejátszást is meghaladta már. Legújabb lemezük a számmisztika és az időutazás jegyében fogant.

MI A KOTTA?
Bölcsődalát gügyögi

Klasszikus zenei programajánló a 2021/19. hétre

KÉPZŐMŰVÉSZET


KIÁLLÍTÁS
Színkísérletek
Eperjesi Ágnes: Pont fordítva

A művész 1991-ben végzett az Iparművészeti Főiskolán tipográfia, illetve az akkor induló fotó szakon, egyetemi képzése és „felnőtté válása” egybeesett tehát a rendszerváltás körüli, új lehetőségeket hordozó időszakkal.

TUDOMÁNY

AZ ŰRHAJÓZÁS KOCKÁZATAI
Sorsára hagyva

Ismét ellenőrizetlenül hullottak az égből egy kínai űrrakéta darabjai – ezúttal szerencsére az óceánba. Aligha ez volt az utolsó, pályafutását űrszemétként végző és a Földet veszélyeztető égi jármű.

GASZTRO

ÉTEL, KIHORDÓ
Alma Mater

Terasz helyett ételkiszállítás

CHILI&VANÍLIA
Mézes-mázas máj

Szójaszószos-mézes csirkemáj csilis-fokhagymás uborkasalátával

MIKROFILM

INTERJÚ
„Hús a csontvázon”
Volker Schlöndorff filmrendező

Miért tartja jobbnak A szolgálólány meséje sorozatnál a saját adaptációját? Mit vétett Brecht özvegye ellen? Milyen volt Fassbindert rendezni? És miért állt ki Dustin Hoffman mellett, amikor a színészt szexuális zaklatással vádolták? A német rendezőlegendával telefonon beszélgettünk.

FILM
Élve vagy halva
Stéphanie Chuat, Véronique Reymond: Az én húgom

„…s mint fán se nő egyforma két levél, / a nagy időn se lesz hozzá hasonló” – írja Kosztolányi a Halotti beszédben. Hiába ikertestvérek Lisa és Sven, hiába az eltéphetetlen érzelmi kötelék, a közös szenvedély (Lisa színműíró, Sven színész), a közös világlátás, egy ember nem vállalhatja át egy másik ember terheit.

VISSZHANG: FILM
Bűntudat nélkül

A képzeletbeli amerikai elnökök sorában Jack Ryan előkelő helyen szerepel – a CIA cserkészlelkű emberét a hidegháborús technothrillerek királya, Tom Clancy juttatta ilyen magas polcra, de Harrison Ford még azelőtt dobta Ryan jól szabott zakóját, hogy viselőjéből az USA első embere lett.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Ők

Otthonos kertvárosi ház, a feljárón családi autó, a makulátlan zöld gyep körül jelzésértékű, apró kerítéssel; a szomszéd minden reggel ránk köszön, amint kiballagunk az újságért. Ez maga az Amerikai Álom – már ha a szomszédok fehérek, feketékkel pedig maximum a helyi áruházban találkozunk, ahol takarítóként serénykednek.

VISSZHANG: ANIMÁCIÓS TÉVÉSOROZAT
Invincible

Robert Kirkman már a The Walking Dead esetében is azzal a kettősséggel hódított, hogy úgy hagyta érintetlenül a zombizsánert, mintha épp lebontaná. Hasonló a helyzet az Invincible esetében is, csak most a szuperhőspanteon van soron.

TÉVÚT – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2021.05.14.


– Tévút, mi mégis arra léptünk – Az ország vezetői eladják, egyenesen elárulják hazánkat a kínaiaknak. Róna Péter esszéje

– Vang bácsi vakbélműtétje – A keleti nyitásnak nagyobb volt a füstje, mint a lángja, legalábbis gazdasági szempontból minimális a tartalma – mondja Salát Gergely. Interjú

– Norvég Alap: nagyágyúk is pályáztak a pénzosztó szerepre – A Vöröskereszt, az Ökotárs Alapítvány és az Autonómia Alapítvány párosa, valamint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat is jelentkezett a pénzosztó szerepre

 Húszezer forint csonttörésért – Nem túl nagyvonalú biztosítást kötött a rendvédelmi dolgozókra a BM

– A borászok nyakán maradtak a csúcsborok – Hiába ittak a magyarok a pandémia alatt, mégis nagy a borászok bevételkiesése

– Nem akarnak új állomást Matolcsyné falujában – Azért tiltakoznak a bő 800 állandó lakosú településen, hogy ne épüljön új vasútállomás

– Senki sem tudja, pontosan mekkora a baj – Eltérőek a gyógyulási, túlélési esélyek az ország különböző intézményeiben

– Oltás és családtervezés: sok még a kérdőjel – Több országban, így Magyarországon is azt ajánlják a családot tervező nőknek, hogy az oltóanyag típusától függetlenül a második oltás után két-három hónapot várjanak a családalapítással. De nem mindenhol gondolkodnak így

– „Itt születtem, két utcára innen” – Borsodi átok és kifújt gőz. Tíz év után kiesett a labdarúgó-bajnokság első osztályából a DVTK. Miskolci riport

– Szikra a nádasban – A Tihanyba tervezett gigantikus beruházás az élővilágot és lakosok mindennapjait is felforgatná

– Hagyják békén az Őrséget! – Kutatófúrásokra készül a Mol a nemzeti park területén. A cég szerint a fogyasztói igények szükségessé teszik a munkát. Őrségi riport

– Rakétaháborút vívnak a falak őrzői – Rakétaháborúba torkollott az újabb konfliktus Kelet-Jeruzsálemben a helyi palesztinok és zsidók között. De mi áll a háttérben?

– Szenzációs fordulatok, orosz szál, kémbot – Beindult a cseh választási kampány. Andrej Babis populista politikus sorsa immár nem csak a saját kezében van

– Mosolyszünet Kínával, bimbózó kapcsolat Indiával – Az elmúlt héten néhány napon belül több olyan dolog történt az Európai Unióban, ami komolyan érinti a világpolitika színpadát

– Füstbe ment terv? – Már a hidegháborús fejlesztések is bizonyították: rengeteg buktatót és veszélyt rejtenek a szállítható nukleáris erőművek

– Mindenki mindenki ellen – Patthelyzet Bulgáriában. Nincs kormányzóképes erő, új választások jönnek

– „Ön szerint a C-dúr vagy az e-moll kellemesebb?” – Több mint harminc éve üzemeltetünk egy társadalmat, de ennyi idő sem volt elegendő ahhoz, hogy a lényegi kérdésekről tisztán, egymásra odafigyelve és megértéssel beszéljünk – mondja Beck Zoltán, a 30Y zenekar énekes-gitárosa, egyetemi oktató. Interjú

– Bánk bán szakáll nélkül – Ki volt Kiss Ferenc, a kiváló színész, egyben a Színészkamara háborús bűnösként elítélt elnöke? Lánya és veje terjedelmes kötetet jelentetett meg a művészről

– Villamosdilemma az űrben – Megölnénk-e valakit, ha ezzel több ember életét mentenénk meg?

– A vakcinák világállamosítása – Vajon a következő járvány elleni oltóanyagot is hasonló elánnal fogják-e a kifejleszteni a gyógyszergyártók annak tudatában, hogy a politikusok bármikor elvehetik tőlük a profitot?

– A „szent háború” kalózai – Megtéríthetetlen moriszkók, Spanyolország mint az „iszlám földje” és egy ötszáz évvel ezelőtti történet tanulságai a mára vetítve

 „Hinni akarok, s az emberben hiszek” – Kilencven éve született Huszárik Zoltán filmrendező

– Magyarok a Giro d’Italián – Valter Attila történelmet írt: lapzártánkkor a 4. helyen állt, és magára ölthette a fehér trikót

Átlátszó-melléklet:
– Rákay Philip luxusterepjáróban retteg az újságíróktól
– Négyezer hordó radioaktív hulladékot utaztatnának át az országon
– Halálesetek miatt nyomozhatnak néhány félig vagy teljesen illegálisan működő kaposvári idősotthonban
– „Büdös kommunista” – válaszolta a képviselő
– 500 hektár termőföld kisajátításával kezdődik a MotoGP pálya építése
– Új tanulmány a paksi földrengésbiztonságról

Publicisztika:
– Puzsér Róbert: Lakatos Márk homoszexualizmusa
– Dévényi István: Zsírban pirulva
– Reichert János: Márványba vésni!
– Gulyás Balázs: Klubszellem – Álláspont
– Zalatnay István: Eltorzult magyar alkat – egykor és ma
– Dunkel Norbert: Éles hangok. Vagy csak a realitás? – Visszhang
– Pápay György: A kövér, a sovány és a sajtó – Több a zászló
– Kalmár Benedek: Sötét oldal
– Híd Jenő rajzol: Fő a biztonság
– Pethő Tibor: Robarirtás – Ószleng
– Gazda Albert: Gyula és a nő
– Farkas Melinda: Látni akarjuk a gyerekeinket! – Szotyola
– Gulyás Balázs: Magyarország felszámolása 2. – Maga itt a kultúrhörcsög?
– Marabu: Virtus

Pár perc próza:
– John Greenleaf Whittier: Elmondani a méheknek (Weiner Sennyey Tibor fordítása)
– Szécsi Noémi: Új múlt

Kritika:
– Legyünk vikingek mindannyian! – Harmadik út – ökopolitikai programtöredékek, a Karátson Gábor Kör kiadványa
– Fizikául gondolkodni – Richard P. Feynman: A Feynman-előadások fizikából, 4. kötet
– Egyetlen bűne, hogy megszületett – Trevor Noah: Bűnben születtem
– Ez a tó mindent megemészt – Spirál. Magyar film
– Szól a világ – Napfonat: Szól a világ. Hangvető Kiadó
– Gondolkodó gépek – Tilesch György és Omar Hatamleh: Mesterség és intelligencia

ITT OLVASHATÓ