2022. május 11., szerda

A FIATAL MAGYAR FELNŐTTEK FELE MAGÁNYOS, ÉS IGAZÁBÓL SENKI NEM ÉRTI, MIÉRT

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2022.05.11.


A 30 év alatti fiataloknak elvben a „társas promiszkuitás” korszakát kellene élniük, mégis magányosabbak, mint bármely más korcsoport – nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon. Kevés a házasság? Túl sok a mobiltelefon? A szakemberek csak találgatják, mi állhat a jelenség hátterében.

„Mennyire jellemző önre, hogy gyakran érzi magát magányosnak?” – tették fel a kérdést egy tavaly decemberi kérdőíves felmérésben a Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) munkatársai. Magyarországon a 30 évesnél fiatalabbak 46 százaléka válaszolta azt, hogy teljesen, vagy hogy inkább jellemző rá ez az állítás, mint sem. Minden hetedik 30 év alatti fiatal számol be gyakori magányról. Összehasonlításképp: az 50 és 65 közöttiek körében csak minden tizennegyedik megkérdezett érzi ugyanezt – mondta a felmérésről Albert Fruzsina, a TK Szociológiai Intézet Család és Társas Kapcsolatok Kutatási Osztályának vezetője. A fiatalok elmagányosodásának a szociológus szerint egyik fontos oka lehet a baráti kapcsolatok visszaszorulása, amiért a kutatók egy része többek között a covidjárvány két évét tartja felelősnek, bár külföldön már korábban is felhívták a figyelmet a fiatalok egy részét érintő elmagányosodásra.

Noha a laikusok és a szakemberek egyaránt a legidősebbeket szokták félteni az elmagányosodástól, a legújabb trendek alapján úgy tűnik, hogy a legfiatalabb felnőttek még inkább veszélyeztetettek lehetnek. Bár a személyes kapcsolatok a pandémia miatt bevezetett korlátozások hatására minden korosztályban megcsappantak, a 30 alatti fiatalok körében jóval nagyobb mértékű volt a családon kívüli kapcsolatok elvesztése. Bár számszerűleg lehet, hogy több barátot tudnak felsorolni, mint az idősebbek, a szakember szerint a fokozottabb magányérzet inkább abból fakadhat, hogy a kortárs kapcsolatok a 30 alatti felnőtteknek a legfontosabbak, ezt a kort a szakirodalom a „társas promiszkuitás” korszakának is nevezi, így ezen kapcsolatok hiánya ezt a korosztályt érinti a legérzékenyebben...

UKRAJNA ÉS OROSZORSZÁG MÁJUS 9. UTÁN - JÓJÁRT KRISZTIÁN A KLUBRÁDIÓBAN (2022.05.10.)

KLUBRÁDIÓ
Riporter: DÉSI JÁNOS
2022.05.10.A 2022. május 10-i Reggeli személyben Dési János beszélgetőtársa Jójárt Krisztián, Oroszország-szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársa volt, a téma pedig az orosz-ukrán háború. 


MUNKAALAPÚ TÁRSADALOM VAGY KIZSÁKMÁNYOLÓ MÓKUSKERÉK? | KÖZGYŰLÉS 8.

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.05.10.A Közgyűlés új részében a munka és a munkanélküliség társadalmi dilemmáit vitatják meg a résztvevők. Kinek jár pénz és miért? Akkor is dolgoznánk, ha nem múlna rajta a lakhatásunk, a megélhetésünk? Kívánatos lenne-e a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetése? Meddig ér a szolidaritás takarója, a közösség tartozik felelősséggel minden rászorulóért? 

Orbán Viktor és kormánya 2010-től kezdve a munkaalapú társadalom építését tűzte ki célul. A ‘10-es választási kampányban egymillió munkahelyet ígért a Fidesz, állást mindenkinek, aki dolgozni akar. Aki viszont nem dolgozik, arról a rendszer legszívesebben megfeledkezne. A nyugdíjminimum összege több mint egy évtizede emelés nélkül áll 28.500 forinton. A koronavírus-járvány első hullámának idején, elsősorban a lezárások, kényszerszabadságolások és otthonról végzett munka következtében kiélesedett a munkaalapú társadalom ideológiája és a mindennapi, megélt valóság közti feszültség. A kormány gazdaságvédelmi akcióterve megfeledkezett a legtöbb munkavállalóról, és ha nem is járt olyan szintű gazdasági összeomlással, munkanélküliségi válsággal a járvány mint a világ más részein, mostanra több ágazatban kezelhetetlennek látszó problémák alakultak ki. A világ számos országában azonban úgynevezett helikopter pénzekkel igyekeztek az államok segítséget nyújtani nemcsak a munka nélkül maradt polgárokon, de keresletélénkítő céllal a teljes gazdaságon. Az Amerikai Egyesült Államok korábbi elnöke, Donald Trump például 1200 dolláros csekket küldetett minden amerikai számára már 2020 tavaszán. Ez és az ehhez hasonló feltétel nélküli juttatások példátlan beavatkozást jelentettek, mely felélénkítette az alapjövedelem szükségességéről, kívánatosságáról szóló közéleti vitákat is.

AZ OROSZOK IS JÓL JÁRHATNAK AZZAL, HA LEÁLL A GÁZSZÁLLÍTÁS UKRAJNÁN KERESZTÜL

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2022.05.11.


Az Ukrajnán keresztüli érkező orosz gáz mennyiségének harmada eshet ki azzal, hogy az ukrán vezetékrendszert üzemeltető vállalat felfüggeszti a szállításokat Luhanszk megyén keresztül. Az ukránok kedden este jelentették be, hogy leállítják a tranzitot az orosz offenzíva által legerősebben érintett térség irányából, az indoklás szerint azért, mert „a megszálló erők műszaki folyamatokba való beavatkozása” ellehetetleníti Novopskov gázkompresszor állomás működtetését.

Az oroszok már rég erre készülnek

A lépés azért nagyon fontos fejlemény Európa gázellátása szempontjából, mert az ukrajnai tranzit, tehát az orosz gáz Ukrajnán keresztülfutó vezetékeken történő szállítása eddig a háború ellenére is nagyjából zavartalanul zajlott. A szállítások fenntartásához ugyanis mindkét félnek anyagi érdeke fűződött: az oroszok így nagyobb bevételhez jutottak a gázértékesítésből, az ukránok pedig a vezetékrendszerük használatáért kaptak pénzt.

A szállítások mostani leállítása ennek ellenére – már csak a felek kommunikációja miatt is – első ránézésre az ukránoknak lehet érdeke, vagy nekik lehet kedvező. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban többször is európai embargót sürgetett az orosz olajra és gázra azzal érvelve, hogy ezek megvásárlásával az uniós országok az orosz agressziót pénzelik.

A helyzet azonban ennyire nem egyszerű...

A DRÁGULÁSNAK MÉG KÖZEL SINCS VÉGE - A PECHES VÁSÁRLÓK 40 SZÁZALÉKKAL IS FIZETHETNEK TÖBBET

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.05.11.


Már elképesztő drágulási ütemről számolt be a KSH, de elemzők szerint ez még nem a vége, mert a nyers élelmiszerek (hús, tojás, zöldség, gyümölcs) áremelkedése meghaladja a feldolgozottakét. Az Azénpénzem.hu megnézte, mennyivel fizet többet egy peches vevő a tavalyinál.


Nem túl bíztató a magyar háztartások jelenlegi helyzete. A fogyasztói árak áprilisban a hivatalos statisztika szerint 9,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, egy felmérés szerint pedig az elsöprő többség fizetése nem követi az infláció növekedési ütemét. Emelkedett a megtakarítással nem rendelkezők aránya, a zacik pedig mintha előre dörzsölnék a kezüket, hogy a bajba kerültek kénytelenek lesznek hozzájuk fordulni.

A helyzet pedig egyhamar aligha javul majd. Sőt. Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a KSH tegnap megismert számai alapján rossz hír, hogy az élelmiszer drágulás nem áll meg itt, mert a nyers élelmiszerek (hús, tojás, zöldség, gyümölcs) áremelkedése meghaladja a feldolgozottakét, és ez a következő hónapokban az utóbbi kategóriában is éreztetni fogja a hatását. Ennek eredményeként már májusban kétszámjegyűvé válik az infláció.

Németh Dávid, a K&H vezető elemzője hangsúlyozta: az inflációs nyomást okozó folyamatok továbbra is fennállnak, vagyis az ellátási láncokban kialakult problémák, magas nyers- és energiaárak, illetve az Ukrajnában zajló háború a jövőben is felfelé húzzák az árakat. A szakember szerint az idén 9,5 százalékos éves átlagos inflációra lehet számítani...

THURÓCZY SZABOLCS: KIKÉSZÍT, HOGY EGY TANÁR ANNYIT KERES, AMENNYIT EGYESEK ELKAPUCSÍNÓZNAK LUXUSÉTTERMEKBEN

24.HU
Szerző: BODNÁR JUDIT LOLA
2022.05.11.


Nem akar közéletről beszélgetni, de önkéntelenül is belefolyik – ugyanakkor eszébe sincs a Facebookon véleményvezért játszani. A kiemelt szerep felelősségéről, a rossz helyre született, elveszett tehetségekről, a külföldre menekülő generációkról Thuróczy Szabolccsal beszélgettünk.


Sokszor említi interjúiban, hogy nincs már kedve a közélettel foglalkozni.

Igen, mert annyira nehéz már izgalmasat mondani erről. Illetve most teljesen inkognitóba is vonultam a saját országomban, mert azzal védekezem az egészségem megóvása érdekében, hogy nem olvasok az interneten semmi közéletet, belpolitikát, külpolitikát, mert már reggel fél 8-kor anyáztam sokszor. És most már egy hónapja nem olvasom a híreket, csak könyvet olvasok és zenét hallgatok. Ez a közöny, ez az apátia a legrosszabb, de a gyerekeim miatt észnél kell lennem, óvnom kell magamat. Ha ez struccpolitika, akkor az.

A besúgó című sorozat kapcsán beszélgetünk, ami a ’80-as évek második felében játszódik, és ha nem is pont annyi idős, mint a sorozat főszereplői, de ön ekkor volt fiatal. Akkor kevésbé feküdt rá a mindennapokra a politika?

1985-ben tizennégy éves voltam, és nagyjából a sport töltötte ki a mindennapjaimat, sportsuliba jártam. ’86-ban kezdtem a gimnáziumot, így ez az egész miliő, amit a sorozatban megteremtettek, abszolút ismerős volt, egészen nosztalgikus érzés. De az a karakter, amit én játszok, nem volt nagyon jelen Nyíregyházán, és amiről szól, abból is keveset éreztem. Egy-egy május elsejei felvonuláson adogattuk egymás kezébe a Lenin-képet, hogy ki dobja el, én nem viszem, én sem viszem! Meg voltak például teljesen értelmetlen dolgok. Menetdal-versenyek, ahol lopkodtuk az ifjú gárdisták kezéből a fáklyát, meg stadionokban egyszerre kellett tornázni meg zászlót mozgatni, mint most Észak-Koreában, és akkor arra gyakoroltunk. Meg virágkarnevál, ahol kamionok tetején krizantémból kiraktak egy ökröt. Meg Nyíregyházán jonatán fesztivál, ahol almából építettek biciklit, szóval valami brutálisan értelmetlen dolgok voltak. De azért csináltuk. Aztán ott volt a Kék fény, a Derrick, a szombat esti filmkoktél, a cirkusz világa, a Szexmisszió című lengyel film. Az ember megpróbálja a nosztalgiáról leszedni azt a mézes-mázas dolgot, és megnézni, mi az, ami igazán jó volt.

És mi volt tényleg, igazán jó?


Például a ’80-as években rendkívül izgalmas volt a színházi világ, a kaposvári színházzal, a fiatal Katona József Színházzal, és rendkívül izgalmas volt a filmes világ. Gothár Péter, Bacsó Péter, Szabó István, Fábri Zoltán, Huszárik, jöttek az ifjú, feltörekvő, underground filmesek, Xantus Jánostól kezdve Tarr Béláig. Akkor még ezt nyilván nem tudtam, de a ’80-as évek végén már ezeket tapasztaltam. Őrülten rajongva jártunk alternatív koncertekre, feljártunk a Fekete Lyukba, vagy ott volt a Human Rights Now koncert ’88-ban, nyolcvanezer ember volt a stadionban, köztük én is, Bruce Springsteen, Peter Gabriel, Tracy Chapman, Youssou N’Dour, Hobo. Ezek óriási dolgok voltak, hozták a friss szelet. A televíziózásnak is volt egy nagyon komoly kultúrája Déri Jánostól Antal Imréig...

VALAMI NEM STIMMEL, IGAZ, A KORMÁNY ÉRDEKE AZ ÁTLAGOSNÁL ALACSONYABB NYUGDÍJAS INFLÁCIÓ KIMUTATÁSA

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.05.11.


„A kormánytól teljes egészében függő jelenlegi Központi Statisztikai Hivatalnak nyilvánvalóan az az érdeke, hogy minél alacsonyabb inflációt mutasson ki, s miután a számításnak több eleme is van, ha nagyon akarják, ki tudják őket használni, hogy alacsonyabb árindexet számítsanak ki.” Ezt mondta portálunknak Mellár Tamás, akit a most megjelent áprilisi inflációs adat kapcsán arról kérdeztünk: hogyan lehetséges, hogy a KSH-s inflációnál a fogyasztók sokkal durvább áremelkedést érzékelnek, illetve, hogy a független kutatások is jóval komolyabb drágulásról adnak számot, különösen az élelmiszerek esetében. „Furcsa” módon, ismét alacsonyabb lett a nyugdíjas infláció, mint az általános fogyasztói árak emelkedésének üteme, a KSH korábbi elnöke szerint pedig „Magyarországon nyilván ez is politikai kérdés, a kormány nem akarja, hogy kiderüljön, hogy a nominális nyugdíjemeléseket elveszi az infláció”. Szerinte a fogyasztói kosarak újragondolására lenne szükség...

A NYUGATNAK NEMCSAK PUTYINT, HANEM ORBÁNT IS SZANKCIONÁLNIA KELLENE, MERT A KETTŐ UGYANAZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.05.10.


...Orbán minden ellenállása mögött Putyin támogatása és a Nyugat gyengítése áll. Nem a béke miatt, nem a fegyverszállítmányok veszélyeztetése miatt zárkózott el, hogy Magyarországon keresztül fegyvert szállítsanak Ukrajnába, hanem azért hogy Putyint segítse. Kész volt rubelben fizetni a gázért, a hírekből azonban nem derült ki világosan, hogy ezt megtette vagy nem, de valószínűleg igen. Az európai olajembargót sem azért vétózza, mert Magyarország gazdasági érdekei miatt nem tehet mást, hanem azért, mert Putyint akarja életben tartani a Nyugattal szemben...

TECHMILLIÁRDOSBÓL JOBBOS IKON: NEM CSAK ELON MUSK SZERINT ŐRÜLT MEG AZ AMERIKAI BALOLDAL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2022.05.11.


Elon Musk a globális jobboldal sztárja és a baloldal mumusa lett az elmúlt hetekben. A Twitter felvásárlása csak az utolsó csepp volt a pohárban, Musk „jobbratolódása” már évek óta tart – pedig állítja, az ő nézetei jottányit sem változtak. Nincs egyedül. Egyre több régi vágású liberális véli úgy, hogy a kritikai fajelmélet és a genderidentitás-ideológia hatása alá került amerikai baloldal egyszerűen „megőrült”. A közösségi média főszerepet játszott a végletes polarizáció kialakulásában, így Musk akár a megoldás felé is utat mutathat. A probléma persze elsősorban Amerikát érinti – Európában kevésbé meghatározó a progresszív „őrület”, Magyarországon pedig gyakorlatilag csak a kormánypropaganda Amerikára mutogató önigazolásaként van jelen.

„A transznemű emberek számára rémálommal érhet fel Elon Musk »szólásszabadsága«.” „Sok fekete felhasználó nyugtalanítónak találja, hogy Elon Muské lehet a Twitter.” „Bizonytalanság övezi a Twitter moderálási gyakorlatát – a nők és színesbőrűek lehetnek a legnagyobb kárvallottak.”

Ez csak néhány példa a több tucat fenyegető hangvételű cikkcímből, amelyeket fősodratú amerikai médiatermékek zúdítottak a világ leggazdagabb embere, a Tesla és a SpaceX vezetőjének nyakába. Musk bűne, hogy felvásárolná a világ egyik vezető közösségimédia-platformját, a Twittert, és a szólásszabadság nevében lazítana annak moderálási gyakorlatán. Az ugyanis a kritikusok, köztük Musk szerint a gyűlöletbeszéd és álhírek elleni harc ürügyén cenzúrázott, és diszkriminálta a jobboldali tartalmakat.

Az egyik legdurvább lejárató cikket a The New York Times publikálta Musk ellen a napokban. A lap felrótta neki, hogy jómódú fehér családban nőtt fel Dél-Afrikában, így az apartheid „formálhatta” a személyiségét. Pedig Musk 17 évesen épp azért emigrált, hogy ne kelljen bevonulnia sorkatonai szolgálatra a feketéket elnyomó dél-afrikai hadseregbe. Gyerekkorában pedig egyszer azért zaklatták fehér osztálytársai, mert egyiküknek szóvá tette, hogy rasszista szót használt a feketékre.

Az újságcikkeken túl Muskot demokrata párti politikusok is támadták. Baloldali ügyeket támogató NGO-k egy csoportja (például a Black Lives Matter mögött álló alapítvány vagy LMBTQ érdekvédelmi szervezetek) nyílt levélben szólította fel a nagyvállalatokat, hogy csak akkor hirdessenek a Twitteren, ha az teljesíti feltételeiket, például nem engedi vissza a platformra a gyűlöletbeszéd miatt kitiltott politikusokat – legfőképp Donald Trumpot. Musk válasza kedden, tegnap érkezett: igenis feloldaná Trump örökös tiltását...

A TÍZPARANCSOLATON TÚL – AZ EGÉSZSÉGPOLITIKA ÚJ CIKLUSA

PORTFOLIO
Szerző: KOVÁCSY ZSOMBOR
2022.05.11.


A választópolgár számára az egyik legfontosabb dolog az egészségügy, a kormányok mégis szinte mindig óvatosan vagy inkább szerencsétlenkedve nyúlnak hozzá. Várhatunk-e ritmus-, esetleg irányváltást a következő négy évben?


A nemzet háziorvosai

Köztudott, hogy sok múlik az alapellátáson – kit képes helyben meggyógyítani az orvos és kit utal tovább, segíti-e egészségünk karbantartását, meg tudja-e szervezni a huzamos kezelést igénylők kontrollvizsgálatait, ápolását. Az új miniszter/államtitkár mégis rendre az egyetemi klinikák, országos intézetek, regionális centrumkórházak bűvöletében kezdi meg a tevékenységét. Ritkán nyüzsögnek falusi háziorvosok a miniszter előszobájában; inkább a nagy hatalmú országos szaktekintélyek sürgetik saját intézményük számára előnyök biztosítását. Így aztán nem csoda, hogy az alapellátás háttérbe szorul, amire a legjobb példa a 2015-ben az Országgyűlés által végre elfogadott új szemléletű törvény, melyet 2021-ben követett az első érdemi lépés a háziorvosok együttműködését szolgáló praxisközösségek létrehozásáról. Öt és fél év alibifoci, miközben lassan a 10 százalékot verdesi a betöltetlen körzetek aránya.

Időnként felmerül az utóbbi évtized egészségpolitikájának csodafegyvereként az államosítás a többnyire vállalkozás formájában működő praxisok vonatkozásában is. Igaz, hogy a háziorvos-társadalom számára sokszor inkább nyűg az önálló működés, a közszférában kialakított parancsuralmi rendszerbe mégis nehezen lehetne beterelni ezt az önállósághoz szokott szakembergárdát. Az egészségügynek ez az a szegmense, ahol igazán nagyot lehetne javítani az egész rendszer működési hatékonyságán: a praxisok együttműködését segítő, például nem orvos szakemberek közös foglalkoztatását megkönnyítő, az információs technológia (így a telemedicina) eszköztárát fejlesztő programok ezt szolgálhatják, ugyanakkor a háziorvosok totális téeszesítése csak újabb kontraproduktív elemmel terhelné meg a mozgásképtelen, fejnehéz állami rendszert.

Úgy gondolom, itt jó esély van arra, hogy győz a józan ész: a háziorvosok önállósága megmarad, és erős ösztönzők, központi pályázatok segíthetik majd az alapellátás megújítását...

ORBÁN ÚJRA ERŐS LAPRA TETT SZERT: EXTRA TÁMOGATÁST KAPHAT AZ EU-TÓL - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.05.11.


Brüsszel kemény kézzel is bánhatna Orbán Viktorral, aki bár elveszítette a közeli szövetségeseit, de a jelek szerint újra erős lapra tett szert, és miközben ő is kiegyezésre törekszik az EU-val, egy új lehetőség szerint extra támogatáshoz juthat az orosz nyersolajról való lemondásért cserébe. Ugyanakkor a jogállamisági eljárással ez nem keverendő össze. Nemzetközi lapszemle.


Vannak konzervatív elemzők, akik azt javasolták az EU-nak, hogy játsszon „kemény focit” Orbán Viktor ellen, mert az oroszok ukrajnai háborúja kapcsán úgymond kibékíthetetlen ellentétbe került az unióval. A Politico most azt írja, hogy Brüsszel kemény focija a jelek szerint több pénz kilátásba helyezését jelentheti arra az esetre, ha a magyar miniszterelnök beadja a derekát, és nem ellenzi tovább az Oroszországgal szembeni közös uniós olajembargó elrendelését.

Miután Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn este megállapodás nélkül távozott Budapestről, kedden le is fújták a néhány órával korábban még tervezett videókonferenciát a kelet-közép-európai térség vezetőivel. Az online értekezlet tervét maga von der Leyen is megemlítette előzőleg, de mint az a Politico beszámolójából kitűnik, utóbb mégis úgy ítélték meg, hogy ez érdemibb előkészítést igényel.

Brüsszelben most új energiapolitikai támogatási csomag összeállításán dolgoznak, amelyet angolul REPowerEU-nak - vagyis az unió energiával való újratöltésének - neveztek el, és amely extra támogatást helyez kilátásba azoknak az tagországoknak, amelyeknek különleges nehézséget okoz az orosz nyersolajról, mint alapvető energiabeszerzési forrásról való lemondás. A csomagot a Politico szerint jövő szerdán hoznák nyilvánosságra, de tervezett tartalma már ezekben a napokban beépülhet az embergótól vonakodó magyarokkal folyamatosan zajló egyeztetésekbe.

A Politico azt írja, az sem kizárt, hogy akár már ma létrejön az egyetértés, de Josep Borrell, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint az is nagyszerű lenne, ha az uniós tagországok külügyminisztereinek jövő hétfői tanácskozásáig nyélbe üthetnék az alkut. Az eddigi legutolsó, nyilvánosságra került brüsszeli tervezet Magyarországnak és Szlovákiának 2024 végéig, a Cseh Köztársaságnak pedig ugyanazon év közepéig adna haladékot az orosz olajtól való függetlenedésre, miközben a többi tagállam már ez év végével elzárná az orosz olajcsapot.

magyarok azonban ragaszkodnak ahhoz az állításukhoz, hogy nekik ennél sokkal hosszabb időre - akár négy-öt év laufra - van szükségük. Az EU-nak fontos, hogy a szankciós csomagot egységesen fogadják el a tagállamok, de az átmeneti felmentést igyekezne lerövidíteni, és ehhez forrásokat is biztosítana. Az idő tehát pénz, csak még nem állapodtak meg, hogy mennyi idő mennyi pénz. A Politico úgy tudja, a REPowerEU projekt értelmében 2030-ig kellene végleg és teljesen megszabadulni az orosz fosszilisenergia-függőségtől.

Annak érdekében, hogy az európai többségi álláspontról a magyarokat meggyőzzék, kedden Emmanuel Macron francia elnök is beszélt telefonon Orbán Viktorral, az Elysée-palota megfogalmazása szerint azért, hogy „a szolidaritás szellemében” rögzítsék az olajellátás feltételrendszerének a garanciáit.

Kulcsfontosságú megállapítása ugyanakkor a beszámolónak az is, hogy az energiáról folytatott alkudozás nem keverhető össze azzal a vitával, amely a jogállamiság magyarországi helyzetének eltérő megítélése mentén alakult ki Brüsszel és Budapest között, és amelyhez Magyarországnak szánt uniós támogatási források visszatartása is kapcsolódik. Egy magas beosztású uniós tisztségviselő arról tájékoztatta a Politicót, hogy ezt a két különálló dolgot az egyeztetések során egyik fél sem próbálta meg összekapcsolni.

A lap mindezeket az alkudozásokat úgy értékeli: Orbán arra emlékezteti Európát, hogy nélküle nem megy sokra, miközben ő maga a közelmúltban elvesztette Európában több addigi szövetségesét - a szlovén kormányfő választási vereséget szenvedett, a lengyelekkel és persze Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel pedig Moszkva megítélése kapcsán különbözött össze -, illetve a francia elnökválasztás kimenetele nyomán nem szerezte meg a remélt új szövetségesét Marine Le Pen személyében. A Politico szerint az olajembargó kérdése újra lehetőséget ad Orbánnak arra, hogy teljes súlyának bevetésével engedményeket csikarjon ki Európától. Ennek a hátterében az áll, hogy „Viktor megint erős lapra tett szert” - idéz a véleménycikk egy volt magyar tisztségviselőt, aki ezzel a Fidesz áprilisi választási győzelmére utalt.

Politico ugyanakkor megpendíti: az olajügyben mutatott keménységgel ellentétben van néhány olyan jelzés is, ami akár arra utalhat, hogy Orbán legalábbis szimbolikus jellegű olvadásra törekszik az EU-val való megtépázott kapcsolataiban, a befagyasztott EU-pénzek egy részének a felszabadítása érdekében. Az ilyen jelek egyikeként említi a szerző azt, hogy korrupció gyanúja miatt elbocsátották a Miniszterelnökség egyik alkalmazottját. Az Európai Bizottság ugyanis világossá tette, hogy a korrupcióra vonatkozó aggályok nagy szerepet játszanak abban a folyamatban, amely az EU-finanszírozás csökkentéséhez vezethet.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

GUNDEL TAKÁCS GÁBOR: ÚGY ÉREZTEM, HOGY NINCS ÉRTELME EBBEN A KÖZEGBEN TOVÁBB HARCOLNI

TELEX
Szerző: NÉMET TAMÁS
2022.05.11.


„Úgy éreztem, hogy nincs értelme ebben a közegben tovább harcolni, és akkor ott kimondtam magamnak, hogy a választásokig nem fogok megszólalni. Mert azt hiszem, hogy nincs értelme”


- mondja Gundel Takács Gábor arra, miért tűnt el egy családról szóló cikke után, miközben tavaly több cikkben és interjúban is kifejtette véleményét a magyar közéletről, közbeszédről, családról, vallásról.

Skrabski Fruzsina és Gundel Takács Gábor voltak a Szemlélek magazin podcastjének, a Szemlélek Társalgónak vendégei – két olyan ember, akik ismertek, sokszor szólaltak meg az utóbbi időben közéleti témákban, és sokszor mindketten durva „verbális kőzáport” kaptak véleményükért, ahogy a beszélgetés egyik házigazdája, Gégény István fogalmaz. Az egyórás beszélgetésből kiderül, milyen véleményükért kaptak ilyen reakciókat, és mit gondolnak arról, hogyan lehetne emberek közötti bizalmat építeni az értelmes párbeszédhez, a másik megértéséhez.

Skrabski Fruzsina arról beszélt, nem titkolt szándéka, hogy posztjai sokszor provokatívak legyenek, hogy vitát generáljanak, de azért így is van, hogy meglepi egy-két reakció. A legutóbbi ilyen látványos menet az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos kijelentésénél volt. Skrabski több posztban is tisztázta, hogy szerinte ki kell mondani; az agresszor Oroszország és Putyin.

Nekem ez azért fontos, mert sok filmet készítettem áldozatokról, Biszku Béláról, a szovjet katonák által megerőszakolt magyar nőkről, vagy 2006-os áldozatokról, és ez egy pszichológiai tény, hogy az áldozatoknak az a minimum, ami segít, ha kimondják, hogy kik bántották őket, és kimondják az ő igazságukat. És azt gondolom, hogy a mai áldozatok, az ukrán menekültek

- mondja el a beszélgetés elején és hozzáteszi, tudta, hogy sokaknak nem fog tetszeni, hogy ebbe a kérdésbe így beleáll. A posztjai alatt egyébként legendás kommentmenet indult el, többek között a fideszes Wintermantel Zsolt és Menczer Erzsébet is elkezdte kioktatni Skrabskit.

Hozzáteszi, szerinte van felelőssége abban, hogy ne csak azt írja le, amit gondol, hanem úgy írja le, hogy követői tényleg úgy is értsék, ahogy kell, itt például nem azt akarta mondani, hogy a kialakult helyzetért kizárólag Putyin a felelős, hanem csak azt, hogy Putyin az, aki elindította a háborút, nem más...


AZ ELSZALASZTOTT LEHETŐSÉG – BEER MIKLÓS ÉS HODÁSZ ANDRÁS A MÉDIA HULLÁMAIN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDY ISTVÁN
2022.05.10.


„E sorok szerzője mindig elismeréssel tekintett az egyházban a maguk helyén fontos és pozitív szerepet betöltő Beer Miklósra és Hodász Andrásra. Éppen ezért keltett benne szomorúságot, amikor azt kellett tapasztalnia, hogy fontos lehetőséget hagytak ki, hagynak ki.” Bódy István sorait legkevésbé sem azért közli a Válasz Online, hogy bármilyen módon csatlakozzunk a kormánysajtóban meghurcolt, azóta YouTube-csatornájától is megvált katolikus pap Hodász elleni támadássorozathoz. Éppen azért közöljük az alábbi véleményt, mert hisszük: a tisztázott pozícióból, emberi hangon megfogalmazott bírálatnak helye van a normális közéletben – akkor is, ha azzal nem, vagy nem teljesen értünk egyet. Írás a keresztény identitás nehézségeiről a katolikus egyház egy „közrendű tagjától”...

TÍZSZER TÖBBET KÖLTÖTT A FIDESZ ÉS A KORMÁNY A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYRA, MINT AZ ELLENZÉK

G7.HU
Szerző: BUCSKY ÉTER
2022.05.11.


A kormány nyomasztó médiatúlsúlyát bárki észlelhette, aki próbált YouTube videót nézni a választások előtt, vagy látott óriásplakátokat. Nem könnyű azonban eldönteni, hogy csak a szubjektív érzékelésünk csal-e meg minket. Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy világszerte az egyik legtöbbet költi a Fidesz és a kormány Facebook hirdetésekre, de azt nem volt könnyű átlátni, hogy az összes politikai hirdetésre fordított reklámkiadás mekkora is lehet.

Magyarországon a reklámköltéseket a hazai médiában a Kantar Hungary Kft. méri. A módszertanuk alapján azt összesítik, hogy egy-egy hirdető reklámja mely médiafelületen és mikor jelent meg, majd a megjelenéseket a vállalatok listaáraival beszorozva kapják meg, hogy mekkora értékben hirdettek.

A gyakorlatban azonban a médiavállalatok jelentős mértékű kedvezményeket adnak, ami nagyon eltérő médiatípusonként. Az is bonyolítja annak megállapítását, hogy ki mennyit fizetett végül a reklámok megjelenítéséért, hogy nem a megrendelők veszik meg a reklámfelületet, hanem általában reklámügynökségek. A médiacégek se feltétlenül saját maguk értékesítenek, hanem sales house-ok értékesítik több médiavállalat reklámfelületeit.

A tévében, óriásplakáton, rádióban és sajtóban megjelenő hirdetéseket könnyen meg lehet számolni, az online hirdetéseknél azonban csak az önbevallás működik. Ma már az online hirdetések több mint fele nem is magyar cégeknél jelenik meg: a Meta, a Facebook anyavállalatának, és az Alphabet, a Google anyavállalatának rendszerein futnak keresztül. A két amerikai techvállalat pedig kínosan ügyel arra, hogy nehogy érdemi információt osszanak meg egy-egy országban elért pénzügyi eredményeikről.

A politikai hirdetések elkülönítése azonban még összetettebb: a hazai médiaszabályozás szerint külön kell nyilatkozniuk a vállalatoknak, hogy hajlandók-e ilyet befogadni. Ráadásul a politikai hirdetéseket vagy ingyenesen, vagy külön, mindenki számára egységes árlista alapján kell közzétenni...

MIÉRT NEM SZÜLNEK A MAGYAR NŐK?

MÉRCE
Szerző: BAKÓ JÚLIA
2022.05.11.


Példátlanul kevés, összesen csak 19 688 gyerek született 2022 első negyedévében Magyarországon. A modernkori statisztikai nyilvántartás bevezetése óta egyszer sem született húszezernél kevesebb gyerek ebben az időszakban, amivel az idei év a 2019-es negatív rekordot is alulmúlta.

A születésszámok folyamatos csökkenése egy ideje világosan látható tendencia a legtöbb fejlett országban, így Magyarországon is, ami rengeteg potenciális válságot rejt magában, a munkaképes lakosság elfogyása miatt a nyugdíjrendszer vagy akár az egész gazdaság összeomlásáig...

ORBÁN ÉS A TENGEREK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.05.11.


A horvát külügy bekérette a zágrábi magyar nagykövetet. Megesik az ilyen a legjobb családban is, pláne a miénkben, ahol a családfő hajlamos arra, hogy ökörségeket beszéljen. Orbán Viktor ilyen alak, és annyira dörzsölten csinálja a dolgokat, hogy alkalmasint nagyon nehéz eldönteni, amiket delirál, azt komolyan gondolja, vagy csak kicsúszik a száján mellékesen és zabolátlanul, illetve azt sem tudja mit beszél. A horvát külügy azért kérette be a magyar nagykövetet, mert a főnöke a Kossuth rádióban fölsóhajtott hajdani nagylétünket siratva, miszerint: „Magyarországnak is lenne tengere, ha nem vették volna el tőle”.

Az olajszállítás miatt sóhajtozott a kedves vezető, de mindez momentán lényegtelen. Szomorkodhatott volna a tengerek kapcsán amiatt is, hogy ha lenne tengerünk, lehetne tengeralattjárónk és anyahajónk. Kies hazánk és a tengerek kapcsolata sok kontextusban sóhajtozható lenne, de éppen most azért érdekes, mert örökös miniszteres urunk szavai arra utalnak, hogy volt tengerünk, de valaki rossz emberek elvették tőlünk. Orbán ezzel burkoltan trianonozott, üzent a hülye híveinek, viszont a horvátok magukra értették, hogy ők a rossz emberek, akik elvették sokat szenvedett hazánk tengerét és annak tajtékos habjait. Ezért kérették be a nagykövetet, akinek nem igazán lennénk a helyében.

Nem sajnáljuk őt, mert nem kötelező nagykövetnek lenni a NER-ben, ez a vonal mélázásunkban tehát itt véget is ér. Node miniszteres urunk és az ő sóhajtozásai. Elsőként is a hely, a terep, ahol mindezeket rend szerint megejti, azaz a Kossuth és az ő étere. Tudjuk, mert be nem vallják, de arra lett ez kitalálva, hogy a bávatagok, lásd Mari nénnye a konyhában a stelázsi mellett, pláne műanyag otthonkában és cikóriába mártogatott kiflivéget majszolgatva a fogatlan szájával, a szeánszok által mintegy megvilágosodjon, hitében megerősödjék, és vonzalmai miniszteres urunk, következésképp a NER irányában lemélyüljenek, egészen a feneketlen debilitásig.

Hanem az éter és az ő hullámai. Midőn a rádión sugárzott szózat túlhalad a stelázsi hatókörén, és eljut ellenőrizhetetlen helyekre is, most épp a horvátok fülibe, és akkor jönnek az ilyen kalamajkák a velük, a kis dilik. Ők úgy fordították le maguknak a magasztos szózatát, hogy kies hazánknak burkolt területi követelései volnának velük szemben. Támadtak ilyen rossz érzések másokban régebben is, amikor a kedves vezető a mimagyarok Kárpát-medencei életteréről szőtt omló álmokat, és ezt a fura magyar szót (élettér) nem átallottak Lebensraumnak fordítani, amiből szintén fura következtetéseket vontak le miniszteres urunk különös eszméiről az ő busa fejében.

Mostani háborús viszonyaink közt pedig, amikor olyan kósza, de kellően meg nem alapozott állítások is terjednek mindenfelé, hogy a mi atyuskának kiegyezett volna az oroszok atyuskájával Kárpátalja birodalmi státuszának megváltoztatásáról, különösen érzékeny még ráadásnak tengerekről is ábrándozni. De ilyen ez a mi Orbánunk, így szeretjük őt most már mindig és újra beszavazva a hatalomba korlátlan lehetőségekkel, amitől úgy megborul a tudata, hogy nekilát összevissza beszélni zöldségeket. Erőlködnie sokat nem kell, szavait értelmezni sem nehéz azok után, hogy a horvátokkal már volt afférja Trianon miatt, és nem is olyan régen...

EGYRE GYAKORIBB, HOGY NEM MATEKTANÁR TARTJA A MATEKÓRÁT - A HÁTRÁNYOS HELYZETŰ RÉGIÓKBAN A LEGAGGASZTÓBB A HELYZET

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2022.05.11.


Főleg vidéki kistelepüléseken nincs elég képesített pedagógus, de Budapesten is sokat romlott a helyzet. Betöltetlen álláshelyből viszont egyre több van.


Négy év alatt a korábbi szint két-háromszorosára emelkedett az iskolákban az egyes tantárgyakat képesítés nélkül tanítók aránya – derült ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Közgazdaságtudományi Intézetének nemrégiben publikált, „A közoktatás indikátorrendszere 2021” című kiadványából. A nem megfelelő képesítés a szaktárgyak esetében azt jelenti, hogy ezek a tanárok úgy tanítanak egy szaktárgyat – például matematikát, fizikát, kémiát –, hogy bár pedagógiai képesítéssel rendelkeznek, de nem abból a tantárgyból, amit azért kell tanítaniuk, mert nincs elég, vagy egyáltalán nincsenek szakos kollégáik.

A kiadvány szerint 2016 után nőtt rendkívüli mértékben a szaktantárgyakat képesítés nélkül tanítók aránya, az általános iskolákban 2020-ban már a természettudományi tárgyakat tanítók 10, a matematikát tanítók 9, az idegen nyelvet tanítók 8, valamint az összes szakos tárgyat oktatók 7 százalékának nem volt szakképesítése a tárgy tanításához. Az érettségit nem adó szakképző iskolákban a matematikát tanítók 12 százaléka, az összes szakos tárgyat oktatók több mint 10 százaléka nem rendelkezett megfelelő szakképesítéssel. Az érettségit adó szakképzésben 4-6 százalékos arányok alakultak ki 2019-re (a szakképzés esetében ez a legutóbbi elérhető adat), szintén jelentős növekedés után. A legjobb helyzetben a gimnáziumok vannak, 2020-ban a szaktárgyak 3-4 százalékát tanították nem szakos pedagógusok, de itt is jelentős volt a növekedés a 2010-es 1-2 százalékos arányokhoz képest.

A szakos ellátottság településtípusonként is változó. A legrosszabb helyzetben a községek vannak, a képesített pedagógusok hiánya minden szakos tantárgy esetében meghaladja a 10 százalékot. A kisebb vidéki települések általános iskoláiban természettudományi tárgyakat tanítókra lenne a legnagyobb szükség, itt 2020-ra már több mint 14 százalékra emelkedett azoknak a tanároknak az aránya, akik szakos képesítés nélkül tanítanak például fizikát, kémiát, biológiát. Ugyanakkor érdekes átrendeződés történt Budapesten is: míg 2016 előtt a fővárosi általános iskolákban volt a legkisebb az egyes tantárgyakat szakképesítés nélkül tanítók aránya, 2020-ra a községek után már Budapesten volt a második legnagyobb arány. A kiadvány szerzői szerint ez arra utalhat, hogy a fővárosban a munkaerőpiaci folyamatok következtében egyre több alternatív elhelyezkedési lehetőség nyílt a tanárok számára, akik növekvő arányban élhettek is ezzel a lehetőséggel...

SÍKLAKI ISTVÁN: A FIDESZNÉL SZEMÉRMETLENEBBÜL HAZUDNI CSAK A BOLSEVIKOK TUDTAK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.05.11.„A jobboldal, amióta világ a világ, a hazafias húrokat mindig az ellenzékkel szemben pengeti. Az, hogy ez hazugság, lényegében mindegy is, mert folyamatosan szedett-vedett hazugsággal operálnak a politikusok. A Fidesznél szemérmetlenebbül hazudni csak a bolsevikok tudtak, meg az amerikai új jobboldal” – nyilatkozta a Hírklikknek Síklaki István szociálpszichológus. Az ellenzéknek ezért ütősen, a hazugságoktól, rágalmaktól teljesen függetlenül kell tematizálni a politikát.


Nem kellett sokat várni, hogy minden ott folytatódjon Magyarországon, ahol a választások alkalmából egy másodpercre abbamaradt, folytatódott az ellenzék „ekézése”. Miért van erre szükség?

– Ez egyrészt megszokás, másrészt egy olyan politikai alakulatnak, mint a Fidesz, pláne akkor, amikor nehéz helyzeteket kell megoldania, a tábor egyben tartása alapvetően fontos. A tábor egyben tartásához pedig folyamatosan szükség van a „harci indulókra”, és az ellenzék „ekézése” tipikusan nagyszerű eszköz ehhez...

ITT VAN A 2 SZÁMJEGYŰ RÉM, PEDIG SENKI SE HÍVTA - A 444 NÉGY MA REGGELI CIKKE

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2022.05.11.


Jó reggelt! Május 11. van, 234 nap van hátra az évből. Ez a 444 reggeli hírlevele, ez meg a többi.

4 cikk a 444-ről: