2017. október 21., szombat

A NARRATÍVA HATALMA AZ ORBÁN-REZSIM STABILITÁSÁBAN

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.10.21.


Nem fogom sorolni azt az ezer meg egy racionális indokot, ami miatt az orbánizmusnak már rég a politikai süllyesztőben kellene lennie. Ennek ellenére él és virul, a máshogy értéktelen ellenzék pedig rosszabb állapotban van, mint négy éve ilyenkor. Mindent összevetve ennek egyetlen oka van, az erős orbáni narratíva, amelyhez hasonlót sem tud produkálni az ellenzék.

Megírtam egy kis párt vezetőjének, amit én ízlésbeli, a magyar nemzet iránti nem múló alázatom (ha ezt akarják, ami van, kapják meg), erőforrások hiányában, és mivel törekszem az őszinteségre: hát az Orbán iránti fel-fellobbanó elismerésem miatt -- amiről most nem akarok gyónást tartani -- sem csináltam pártvezetőként: a rezsim leváltása hármas stratégiával képzelhető csak el. Konkrétan 1.) a kormányzati inkompetencia értő kritikája, 2.) Orbán személyének szisztematikus támadása (1987-2017) és 3.) egy koherens, ütős ellenzéki narratíva együttes alkalmazásával. Mármost ebből a mai ellenzék nem csinál semmit.

Orbán személyét alapvetően senki sem bántja itt, ami alatt nem a korrupció hozzá kötését és egyéb kormányzati kudarcokat értem, hanem az ő véleményeinek, ígéreteinek és pálfordulásainak -- a személyének -- harminc évre visszamenő intenzív, alapos kritikáját, hiteltelenítését...

VENDÉGÍRÁS: VEDD KI A KEZED A ZSEBEDBŐL! MEG AZ ÉN ZSEBEMBŐL IS

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG 
- VENDÉG
Szerző: GOITEIN VERONIKA
2017.10.21.


Hát megérkezett hozzám is a Nemzeti Inzultáció. Bevittem magammal a klozettra, hátha jó lesz valamire, de túl kemény a papír… bánatomban elolvastam, hogy legalább ihletet adjon. Adott. Úgyhogy közkinccsé is teszem – dőlt betűvel az Inzultáció remek pontjai és dezinformációs kampánya alá – kérdésenként.

1.
Soros György arra akarja rávenni Brüsszelt, hogy Afrikából és a Közel-Keletről évente legalább egymillió bevándorlót telepítsen az Európai Unió területére, így Magyarországra is
.

Soros hosszú évek óta azon dolgozik, hogy megváltoztassa Európát és az európai társadalmakat. Célját más civilizációs hátterű embertömegek betelepítésével akarja elérni. Terve bemutatásakor így fogalmazott: „az előre látható jövőben az Európai Uniónak be kell fogadnia legalább egymillió menedékkérőt évente”. (Project Syndicate, 2015. 09. 26.) Hasonló álláspontot képvisel az Európai Parlament is. A testület támogatta az áttelepítési programokat, valamint a bevándorlási útvonalak létrehozását. (2015/2342. (INI))

Tisztelt polgártárs! Ön tudja, hogy Brüsszel egy város? Ha nem, segítek: Brüsszel, képzelje, egy város… szóval nehéz lesz bármire rávenni. Magyarország pedig aláírta a kvótát 1294 menekült befogadásáról. Nem Soros György írta alá Magyarország nevében az egyezményt, hanem Orbán Viktor. Amúgy látott ön már Magyarországon letelepedett „migránst”? Jól sejtem, hogy nem? Na, hát ezután is pont ugyanannyit fog… Mármint a való életben. Az óriásplakátokon bármi lehetséges, akár migránsbőrbe bújt Sorosgyörgy is.

A „más civilizációs hátterű embertömeg” fogalmán meg sírva röhögök. Mit nevezünk civilizációnak? Ne, kérem, a választól inkább kíméljük magunkat. Mert az a társadalmi berendezkedés, ahol simán hagyjuk magunkat nyomorult sorsú embertársaink ellen uszítani, nem civilizáció. Legfeljebb embertömeg. Vagy egyszerűen csak tömeg...

ÖNGÓL

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.10.21.


....a tudomány birodalmában sem nyithatunk új távlatokat, ha nem szánjuk rá magunkat, hogy elhagyjuk az elfogadott tanok biztonságos talaját, és vállaljuk egy-egy veszélyes ugrás kockázatát.” (Werner von Heisenberg: A rész és az egész.)


Némely Olvasó talán csodálkozhat azon, hogy a szokásos politikai elemzés helyett most egy látszólag ettől messze álló sport témával foglalkozom. Ez valóban látszólag van így, mert, amint azt lentebb fogjuk tapasztalni, a sport ma nagyon is politikai jellegű. Ez utóbbit már évtizedekkel korábban az egyik kollégám is kifejtette, aki annak idején az olasz focisulit vezette és azóta szintén ezzel foglalkozik. Szerinte a Loki (DVSC) vasárnapi győzelme, vagy veresége alapvetően befolyásolja a melósnak legalább a hétfői munkateljesítményét. Ha győz a Loki, akkor jobb kedvvel dolgozik, szinte felvillanyozza ez a tény, míg ha veszít, akkor sokkal hitehagyottabban dolgozik. A helyi labdarúgó csapat, illetve szélesebb értelemben véve a nemzeti sport teljesítménye jó, vagy rossz irányba viheti az emberek lelki teljesítményét és ez a komfortzóna kihathat az egész gazdaság teljesítményére, aminek nyomán az egész politikai rendszer működése válhat eredményesebbé, vagy kevésbé eredményessé.

 

Tehát ez indokolja alapvetően azt, hogy a politikusok, mint sok más tényező mellett, a sport teljesítmények terén is nyújtsák a megelégedettség lelki élményét, ami az uralkodásukhoz nélkülözhetetlenül szükséges. Ezért rendeztek az ókori Rómában cirkuszi játékokat, benne gladiátorok viadalát is, ami egy sajátos lelki kielégülést nyújthat azok számára, akikben ilyenre szükség mutatkozik. Mindez nyilván meglehetősen jó ok volt arra nézve, hogy egyéb más problémákról, mint például a politikai rendszer működésének zavarai, vagy ellentmondásai ne kerüljenek ismét a figyelem középpontjába. Talán ez az ok vezethette Orbán Viktort is arra, hogy az ez évi vizes világbajnokság megrendezését magára vállalja. A lehetőség sok szempontból adott volt: volt pénz a megrendezés költségeinek fedezésére, volt hozzá annyi munkaerő és kellő felkészültségű szakember, hogy a szükséges munkálatokat elvégeztesse, és főleg volt kitűnő előzménye a vizes sportágak sikereinek. S mindezek mellé még a haverok zsebét is kitömhették. Ha az említett sportsikert itt Magyarországon tovább folytatják, akkor nem csupán magának a győzelmeknek lehet örülni, hanem annak is, hogy itt hazánkban rendezhettünk meg egy vizes világbajnokságot, aminek a külföldi sajtóvisszhangja sokat segíthet az orbáni politikai rendszer modell elfogadtatásában. S Hosszú Katinkáék magabiztosan hozták a sikert és hozták azt a lelki többletet is, ami a mezei honpolgár számára feltétlenül szükséges a lelki komfortjának megtartásában. A nemzet, Orbán Viktor nemzete pedig egy emberként állt a sportolók mellett, mert az ő sikerük egyben a honpolgárok sikere, és mámorukban megfeledkeztek arról, hogy ebből maga Orbán Viktor is jókora politikai hasznot húzott. Ez utóbbiért (is) csókolhatott kezet Katinkának a kormányfő...


PUZSÉR RÓBERT A MÉDIATERMÉK

GYŐRFI ANDRÁS BLOGJA
Szerző: GYÖRFI ANDRÁS
2017.10.21.


Sosem felejtem el 2009 egyik őszi délelőttjét. Az akkori barátnőm belvárosi garzonjában ülve, a jobb létre szenderült Radio Café műsorát hallgattuk, filmekről volt szó. Valami eszement vehemenciával és magával ragadó lelkesedéssel kiabált a mikorofonba egy meghatározhatatlan korú ember, az első kérdésem az volt, hogy ki ez az őrült és miért engedik be egy rádióba.

Filmbuziként viszont mégis érdeklődve hallgattam, olyan alkotásokról volt szó, amikről másutt ritkán beszélnek a médiában, értelmesen, izgalmasan. Sokat tanulhattam Puzsér Róberttől filmekről, amíg lehetett, szerettem, hallgattam a műsorát. Aztán ahogy újságíróként, kritikusként elkezdett emelkedni a magyar média ismertségi kasztrendszerében, azzal fordított arányban zuhant a hitelessége.

Az üres fogalom, az értelmiségi szorongó archetípusa rajozolódott ki egyre markánsabban, egy ember aki belekóstolt az ismertség, a celeb lét tortájába és tetszett neki, egyre többet és többet akart. Persze mind gyarlók vagyunk, az el és közismertség utáni vágyakozás olyasmi, ami az én lelkemben is adott, az ambíció szép dolog, rendjén is van.

Azonban a hitelességünk az utolsó bástyánk, édesmindegy, hogy mivel foglalkozunk, mit képviselünk, mit teszünk, tartsuk meg az önazonosságunkat, vállaljuk bátran a lényegünket. Ha fehérgalléros bűnözőként éljük az életünket, természetesen a külvilágnak játszuk el a tisztességes embert, de legalább önmagunknak ismerjük el, csirkefogók vagyunk és kész.

Ha nem tudunk és nem is akarunk tenni a promiszkuitásunk ellen, vállaljuk büszkén, márpedig nekünk minél több és minél sűrűbben váltogatott partnerrel ágyba bújni a szexualitásunk lényege. Lehetsz bróker, festő, a növényrendszertan megszállott tudora, egy a lényeg, a saját tudatodban legyen kristálytiszta, hogy mi a személyes esszenciád.

Persze értem én, nehéz kérdés, hogy kik és mik vagyunk, útvesztők sokasága vezet el egy többé-kevésbé tiszta énképhez. De a hiteltelenségnek van egy bizonyos határa, amin nem ildomos túllépni. Szép példa az egyik amerikai motors banda, a Pokol Angyalainak mentalitása. A csoport tagjai a híradások szerint konflitusaikat veréssel, gyikolással oldják meg, drogot árulnak, lányokat futtatnak, mások nyomorúságából húznak hasznot.

A törvényen kívüliek klasszikus attitűdjével élik életük, nekik bármit szabad, semmit sem tilos. De várjunk csak, egy valami mégiscsak szent. Ez nem más, mint a gondosan felépített brand. Bizony, óriásvállaltokra jellemző jogi szigorral őrzik imidzsüket, az abból hasznot húzó merchandise termékpalettájukat. Van a logót nanométeres precizitással követő sapka, póló, kabát, bugyika, kulacs és így tovább...

ADJUNK HITET MAGUNKNAK OKTÓBER 23-ÁN!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.10.21.


Az október 23-i civil tüntetés valójában nem a rendező Közös Ország Mozgalomról és nem is a pártokról szól, amelyek majd 2018-ban indulnak. Fél évvel a választás előtt az a kérdés, megmutatjuk-e, mennyien vagyunk, akik elégedetlenek a mostani kormány teljesítményével, és a tömeg erejével hitet adunk-e egymásnak. Hitet, hogy nem jön el a legrosszabb verzió 2018 áprilisában.

Ma, a különböző kutatások szerint, nagyjából 3,5-4 millió választó van, aki szeretné leváltani a jelenlegi kormányt, vagy legalább megakadályozni teljhatalmát. Ők azok a választók, akik látják, mi zajlik az egészségügyben és az oktatásban, látják, hogyan szállja meg az országot a korrupció, az uram-bátyám rendszeren keresztül a Fidesz, és hogyan sajátítja ki a médiát, hogyan teszi tönkre a jövőnket, a társadalmi békét, hogyan bánik a saját munkavállalóival, és miként nem harcol a munkavállalók, a szegények védelmében.

2018 tétje az, hogy ezek az emberek megmozdulnak-e vagy sem. Megértik-e a választási rendszer okozta kihívást, és a legerősebb egyéni jelöltekre szavaznak-e. Mert ha igen, akkor még bármi lehet. A bármi pedig tényleg lehet akár kormányváltás is, bár erre most vajmi kevés az esély. De a Fidesz 50 százalékos parlamenti mandátumarány alá tolására még van, és elég jó az esély a kétharmad megakadályozására is.

Most október 23-a erről is szól kicsit. Hogy megteszünk-e mindent a hátralévő fél évben annak a rémálomnak a megakadályozására, amelyben kétharmaddal nyer a Fidesz, kormányon marad, és legitimitást kap minden politikai cselekedetére -- többek között a nem kormányzásra és ennek propagandával való elfedésére...

ÚJ KORMÁNYZATI ABSZURD: A SZÖGESDRÓTBÓL KÉSZÜLT KERÍTÉS A SZABADSÁG SZIMBÓLUMA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: B1blog
2017.10.21.


A hivatalos ötvenhatos programsorozat idén a Stefánia-palotában tartott ünnepséggel indult október 19-én, a katonai hagyományokat ápoló társadalmi szervezetek képviselőinek tartott rendezvénnyel. Vargha Tamás államtitkár (a képen) nyitóbeszédében férfias határozottsággal közölte a hallgatósággal, hogy ennél nagyobb biztonságban már nem is lehetnének. Kár, hogy senki nem félt.

Nem lehet könnyű a Honvédelmi Minisztérium államtitkárának lenni egy olyan országban, amit már régóta senki sem akar megtámadni. Az embernek folyton bizonygatnia kell, hogy van értelme a munkájának, és megérdemli azt a halom pénzt, amit keres.

A hont igenis védeni kell, hiszen bármikor jöhet valaki, aki például… na, erre nehéz példát találni.

Vargha kis gondolkodás után a “humanistának hazudott globalista ideológiát” nevezte meg fő ellenségként. Ez kellően megfoghatatlan ahhoz, hogy senki ne merje megkérdezni, miért olyan veszélyes, hiszen a vak is látja, hogy pont azért, mert nem tűnik annak.

Ez késztet nemzeti örökségünk, kultúránk, határaink védelmére: hogy megőrözzük nemzeti identitásunkat, ha kell, fegyverekkel...

KIRŐL LEHETNEK KOMPROMITTÁLÓ ADATOK, HOGY EKKORA A KORMÁNYZATI VEHEMENCIA?

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: MÁTRAI ANNA
2017.10.21.


A TEK teljes szigorával sújtott le a szcientológiai egyház Magyarországi kirendeltségére. Az egyháznak nem elfogadott szektával kapcsolatban nem új keletű a feltételezés, hogy szabálytalanul szerez, tárol olyan adatokat, amihez nincs joga. De miért éppen most és ilyen erővel súlyt le rájuk a kormányzat. Csak nem futottak bele olyan titkokba, amik kényesen érinthetnek potentátokat?

Miért most?


Szerdán a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen.

Péntek este Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke elmondta, milyen információkat találtak azokban a dossziékban, amelyeket a Szcientológia Egyház vezetett a híveiről, alkalmazottairól, sőt olyanokról is, akik nem tagjai az “egyháznak”.

130 kérdésből álló „életút-kérdőív”-et kellett minden jelentkezőnek kitölteni, amiben nem csak szexuális partnereik teljes nevét és foglalkozását kellett megadniuk, de még arra is rákérdeztek, hogy a szexuális együttlét mit tartalmazott, beleértve minden perverziót is.

A válaszoknak minden részletre ki kellett térniük, így olyanokról is rendelkeznek élő adatokkal, akiknek fogalmuk sincs róla, hogy listázták őket. A lefoglalt dossziékat nem kapják vissza a szcientológusok, így, ha nem mentették el máshogy is, kikerülhet a látókörükből, aki akar.

Gábor György filozófus közösségi oldalán írta le véleményét az esetről:


Természetesen mindenki azt gondol a szcientológusokról, amit csak akar, de most kéretik felfüggeszteni mindazt, amit bárki AMÚGY gondol róluk. Most tényleg nem ez az érdekes. Hanem egészen más.

Mindenekelőtt tudni kell róluk, hogy hatalmas lobbitevékenységet fejtenek ki, s a legtöbb és legnagyobb pártok irányába folyamatosan tájékozódnak. Ne hamarkodjuk el, ez nem bűn, ez stratégia, misszió, nevezzük bárminek, mindehhez joguk van. (Megint érdektelen, hogy AMÚGY erről ki mit gondol.)

Na mármost, röviden és leegyszerűsítve: rendőrségi akció, tucatnyi helyen házkutatás, adathordozók lefoglalása, jogellenes adatkezelés miatt 20-20 millió forint adatkezelési bírság, nyomozás személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt. Ugyanis – mint a hírekben olvasható – a hívőktől nyertek adatokat, sokszor harmadik személyről, olyanokról, akikhez az egyháznak nincs köze.

Külsősökről szerzett szenzitív adatokról van szó, amelyek akár még a szexuális szokásokat is érinthetik. A Szcientológiai Egyháznak meg kell semmisítenie az adatokat, s be kell fejeznie a harmadik személyekre vonatkozó adatgyűjtéseket...

"ÉN IS" - A TEHETETLEN FEDEZÉK

CIVILHETES BLOG
Szerző: LŐRINCZ CSABA
2017.10.21.


Azt már megtudhattuk, hogy a családon belül önkéntelen és hibás reflexek milyen kártékony védelmet nyújtanak a gyakran több generációt zaklató családtagnak. 

Judit este igazából nem csupán az ő sérelméről szól, de arról is, hogy édesanyja sérelme, hogyan lehetetlenítette el az ügy megoldását.
Civilhetes: Hány éves vagy mivel foglalkozol?
Judit: Harmincas éveim elején járok, multihuszár vagyok.
C7: Mit kell tudnunk a rólad?
J.: Az elején kezdve: két tinédzser nem várt, nem kívánt gyereke vagyok, a szüleim egy, a nagyszülők által kierőszakolt házasság után, kétéves koromban elváltak, anyám pedig velem a frissen megözvegyült anyjához költözött. Nagyanyám ellentmondást nem tűrő, erőszakos ember volt, akinek könnyen eljárt a keze, ha valami nem tetszett a lánya - anyám - viselkedésében. Ezt megelégelve anyám villámgyorsan összejött a főnökével, egy köztiszteletben álló vállalkozóval, és hozzá költözött. Nagyanyám szerint anyám nem volt alkalmas a nevelésemre, így önhatalmúlag megtiltotta anyámnak, hogy magával vigyen. Anyám a hátteréből adódóan sosem volt az önérvényesítés szobra, ennek nagy jelentősége lesz a történetemben. Három éven át hetente-kéthetente láttam csak anyámat, mintegy láthatás-szerűen. A biológiai apám közben szinte teljes mértékben kivonult az életemből. Hatévesen, amikor iskolába mentem, nagyanyám kegyesen megengedte, hogy anyámhoz költözzek, mert az iskola onnan sokkal közelebb volt.
C7: Nagyanyád irányította a nevelésedet?
J.: Igen, egyértelműen. Anyámat még felnőttként is gyerekként kezelte, nem tartotta alkalmasnak semmire, többek között az én nevelésemre sem. Onnantól kezdve, hogy anyámhoz költözhettem hatévesen, volt az életemben másfél év, amikor úgy tűnt, minden rendben. A nevelőapám egy nagyon okos és művelt ember volt, aki saját lányaként szeretett, rajongtunk egymásért.
C7: Hogyan ért véget ez a rövid idill?
J.: Másfél évvel később a nevelőapám meghalt szívrohamban, pár hónappal később pedig nagyanyám is, agyvérzésben. Anyámmal kicsúszott a lábunk alól a szőnyeg. Nevelőapám hatalmas adósságot hagyott maga után. Rengeteg üzleti terve volt, nagyon sok hitelt vett fel sok helyről. Az életbiztosítása nem volt elég szinte semmire sem, a hitelezők pedig elkezdték ostromolni anyámat. A bíróság úgy határozott, hogy anyám köteles kifizetni minden fennálló adósságot...

HÁZKUTATÁS A SZCIENTOLÓGUSOKNÁL, A KLIKK BÚJTATJA AZ ENYVES KEZŰ TANÁRT - HETI LAPSZEMLE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2017.10.21.


Index: Nyomozás a szcientológusoknál

Auditnak nevezett, jegyzőkönyvbe vagy videóra rögzített gyónás, a legkényesebb adatokról vezetett, kereshető nyilvántartás, hazugságvizsgálat – efféle tevékenység bizonyítékait keresték a nyomozók a Magyar Szcientológia Egyház Vallási Egyesület budapesti központjában és egyéb helyszíneken tartott házkutatásokon. Az Index cikke szerint az egyház volt hívei bejelentése alapján kezdetben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kutakodott, majd a Nemzeti Nyomozóiroda indított büntetőeljárást személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények miatt. Az egyház a vallásszabadság elleni támadásról beszél.

Index: Belső munka volt az Arton-betörés?

Saját kulccsal mentek be, ismerték a riasztó kódját, és pontosan tudták, mit és hol keressenek azok, akik áprilisban több százmillió forint értékű eurót, valamint rengeteg fontos iratot vittek el a letelepedési kötvényekkel kereskedő Arton Capital budapesti irodájából. Az Index cikke szerint a betörők ismerték a riasztórendszer kódját. Nem csak azt tudták pontosan, hogy hol van a falba beépített széf, benne több százmillió forintnyi euró. Azt is tudták, hogy a sok fiók közül melyik az, amelyikben az alkalmazottak ott „felejtettek” 150 millió forintnyi készpénzt. Tudták, hol található a cég néhány éves működése alatt összegyűlt összes fontos papír és a számítógépekkel összekapcsolt központi szerver.

HVG: Ismét nevelői munkát kapott a diákokat meglopó tanár


A XV. kerületi Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnáziumban visz napközis csoportot az a tanár, aki korábbi munkahelyén, a belvárosi Szemere Bertalan Általános Iskola és Gimnáziumban meglovasította a diákok támogatására szánt alapítvány vagyonát. A tanárnak jók a fideszes kapcsolatai, a közelmúltig a párt delegáltjaként volt tag az V. kerületi önkormányzat jogi bizottságában. Az iskolai alapítvány feljelentést tett a pénz eltűnése miatt, a BRFK „egy fő gyanúsított” ellen nyomoz sikkasztás gyanújával.

HVG: Kamarai elnök gyanús fogadója

Uniós támogatásból két házat is felépített a budapesti iparkamara elnöke, Krisán László a felkapott etyeki szőlőhegyen, ám mintha a kötelező fenntartási időszakban sem akarna túl nagy üzletet csinálni a vendéglátóhelyekből. A szálláshelyeknek nincs honlapja, a turisztikai oldalak sem dobják fel. Pedig a két épület felépítésére Krisán két cége 2013 és 2015 között több mint 70 millió forint uniós és állami támogatást kapott, igaz, erről a helyszínen semmilyen tábla nem tanúskodik, pedig a dotáció feltétele ez is, írja a HVG.

Heti Válasz: Győztek a helyiek, jegelik a feneketlen-tavi mutyit

A XI. kerületi képviselőtestület egyhangú döntéssel változtatási tilalmat rendelt el arra a Feneketlen-tó melletti ingatlanra, melyet panamagyanús módon privatizáltak ki a Miniszterelnökség alól. A telken tehát nem kezdhetnek óriáslakóparkot építeni Buda Gardens néven – 2018 végéig biztosan. Helyi lokálpatrióták tiltakoztak a terv ellen. Az Együtt hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a telekeladás ügyében, majd Lázár János kancelláriaminiszter utasította azonnali vizsgálatra a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt.

SZEMFÉNYVESZTÉS

NÉPSZAVA ONLINE - VÉLEMÉNY
Szerző: DANÓ ANNA
2017.10.20.


Nagy utat tett meg a Fidesz az egészség üzleti természetének harcos tagadásától a beszédes hallgatásig. Orbán Viktor még három esztendeje is azt magyarázta, azért volt szükség az úgynevezett szociális népszavazásra, mert az akkori kormány "fizetőssé akarta tenni az egészségügyi ellátást". Ma, közel tíz esztendővel az utolsó érdemi egészségügyi reformkísérlet megtorpedózása után egyre többen beszélnek arról, hogy a Fidesz csak a választásokra vár, s ha győz, utána nyomban szélesre tárja a kaput a piaci szolgáltatók előtt. Lehetne ez rosszindulatú találgatás is, de a kormány tettei nem cáfolják: csak a központosításban eltökélt, hét év alatt sem lépett semmi olyat, ami orvosolhatná az egészségügy nyilvánvaló válságát. Igaz, itt is megjelent az épületekbe öntött EU-pénz, de ezen túl csak hangos szóval menedzselt néhány milliárdos gyorstapaszokat ragasztgatott a súlyosan kivérzett betegre a kormány. S a sűrű sorosozástól már szava sem jut arra, hogy mit akar kezdeni az ágazattal. Közben olyan tempóban gyengül a társadalombiztosításból finanszírozott szolgáltatás, hogy aki időben akar diagnózishoz és terápiához jutni, mind gyakrabban kényszerül magánszolgáltatót igénybe venni, ha családjának telik rá.

S van is szépen fejlődő és egyre hangosabb magánbefektetői kör, amely nem bánja, ha ilyen tempóban rohasztják le az "állami konkurenciát". Ott már reklámozniuk sem kell, ahol a halálfélelem szervezi a piacot. Sőt ez a szektor egyre gyakrabban jelentkezik be egy kis állami kedvezményért vagy járulékmegosztásért, jelezve, hogy egyre nagyobb szerepet visz a polgárok egészségügyi ellátásában. Ehhez persze fontos azt is demonstrálniuk, hogy a magánszolgáltatások igénybevétele nem egy szűk réteg kiváltsága. Ez a kormánynak is kedves előadás: a nemzeti együttműködés rendszere előbb utóbb mindenkit eljuttat a Schwarzwald Klinikára... Ehhez a minap egy konferencián még olyan adat is elhangzott, hogy míg két éve 53 százalék volt, idén már 65 százalék felett lesz a magánszolgáltatóhoz fordulók aránya, azaz a többség számára máris megfizethető a piaci egészségügy. Na, ez az igazi szemfényvesztés!...

JESZENSZKY: SZÉGYEN, HOGY ENNYIRE LENÉZIK A VÁLASZTÓK INTELLIGENCIÁJÁT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JESZENSZKY GÉZA
2017.10.21.


Biztos, hogy nincs Soros-terv - jelentette ki Jeszenszky Géza volt külügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjújában. A politikus leszögezi, hogy nem kedveli Sorost, de szerinte tragikomikus, hogy már másodszorra plakátolják vele tele az országot. 

"Szégyenteljes, hogy ennyire lenézik a magyar választók intelligenciáját" - nyilatkozta Jeszenszky, aki szerint Soros Györgynek vannak változó elgondolásai, de azok az állítások, amiket a szájába adnak, hazugságok. "Aki ezeket a rémmeséket elhiszi, az megtévesztés áldozata lesz, de annyira átlátszók a szövegek, hogy azon csak sírni vagy nevetni lehet. Nem kedvelem Sorost, aki 1990 előtt sok jó ügyet és személyt támogatott, utána viszont kemény, sokszor unfair ellenfele volt az Antall-kormánynak. Sok mindenben, például a bevándorlás ügyében eltér a véleményünk, de ettől még tragikomikusnak tartom, hogy már másodszor teleplakátolják vele az országot - fogalmazott a volt külügyminiszter.

Jeszenszky szerint a Brüsszellel való összetűzések miatt az uniós tagságunk nincs veszélyben, a jóindulat azonban igen, amely a 2020 utáni támogatások mértékében még gondot okozhat. "Ott érzékelek egy ellentmondást, hogy igazolt menekülteket nem fogadunk be, ellenben letelepedési kötvényt vásárló gyanús figurákat igen. Távol kell tartani a terroristákat, de a bűnözőket is" - tette hozzá az Antall-kormány minisztere.
A teljes interjút ide kattintva olvashatja!

GYARMATI ANDREA: SPECIÁLIS GYERMEKNEVELÉS

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2017.10.21.


Van egy olimpiai bajnok magyar házaspár, ahonnét a feleség és a férj is ugyanabban az évben lett a világ legjobbja: Székely Éva és Gyarmati Dezső. Ötvenhatban Melbourne-ben próbáltak duplázni. Félig sikerült. A lányuk mesél pofonról és pohár hideg vízről; nem mellesleg az apa születésének kilencvenedik évfordulóján.

1956-ban olimpiát rendeztek Melbourne-ben, épp a tizenhatodikat az újkori olimpiák közül. A szüleim Helsinkiben épp négy évvel korábban, a tizenötödiken mindketten olimpiai bajnokok lettek, és most is, vagyis 56-ban bőven esélyesek a győzelemre. Rajtuk kívül egyetlen házaspár van még kerek e világon, Zatopekék, akik együtt, vagyis azonos időben, házaspárként lettek olimpiai bajnokok.

Szóval 1956, és minden együtt az újabb közös győzelemre,de a párkák másképpen fonják az életünk fonalát.

1956-ban már én is a családhoz tartozom, alig vagyok több kétévesnél, amikor kitör a forradalom.

A szüleim, főleg Anyu, lelkesen edzenek, Apu azért itt-ott hallatja a hangját, de mindkettőjük életében a sport és természetesen az előttük álló nagy verseny a legfontosabb. Meg nyilván én is az vagyok, de erről sosem esik szó, hiszen ez magától értetődő az én családomban.

Edzőtábor a Szabadság-hegyen, ahová engem is visznek magukkal. Hogy mindez szabályos-e, vagy csak megengedik hallgatólagosan, hogy velük legyek, nem tudom, és nincs is jelentősége, hacsak abból a szempontból nem, hogy elég korán beszippant a sport világa. Minderről sose beszéltünk, de hát a zenészcsaládban zenélnek, a színészek gyerekei a színházban nevelkednek, és az olyan szerencsések, mint én, gyakorlatilag a medence partján vagy a vízben élnek...

A LÁNYOK 2.

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.10.21.


...Aczéllal és Verebessel nem tudok mit kezdeni. Az előbbivel azért nem, mert szinte természetesnek tartja azt, ami az uszodában történt, utóbbival meg azért nem, mert a "meghurcolás" elítélése azt jelenti, nem olyan nagy ügy az egész, jó-jó, szörnyű, ami történt, dehát ez van, attól még az elkövető kiváló úriember és nagy rendező.

Az a bajom, hogy én ezeket a véleményeket is ócskalelkűségnek tartom.

Nobody is perfect - mondja az Osgoodot játszó Joe E. Brown a Van aki forrón szereti című film utolsó mondatával. Senki sem tökéletes. Ezen kívül van még egy idézet, amit itt meg kell említeni, a Bibliából: "Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek. Mert a milyen ítélettel ítéltek, olyannal ítéltettek, és a milyen mértékkel mértek, olyannal mérnek néktek." (Mt 7.1,2) Ami így, ahogy itt áll, egy ugyanolyan marhaság, amilyen az Újszövetség nagy része, még ha szimbolikusan kell érteni, akkor is.

Nem mindegy, ki hogyan nem tökéletes. És nem mindegy, ki hogyan ítélkezik, azaz mi a véleménye bizonyos dolgokról, és azokat kifejti-e (vagy ahhoz is gyáva). Elemezhetném ezt még jó hosszan, nem látom értelmét. Sem Aczéllal, sem Verebessel nem voltam soha olyan közeli barátságban, hogy számítana nekik az én véleményem, vagy fontos volna nekem, mit tartok róluk ezek után - ezért nem írtam le a nevüket korábban. Most is csak azért, mert az utóbbi időben sok lett a névtelenségbe burkolódzó rejtélyeskedés, amiben én olykor fortélyos félelmeket vélek fölfedezni. Különben tényleg nem fontos a két ember neve, a jelenség fontos. Hogy nem a háborúkat kirobbantó büdös bunkó reszkető gyűlölete a legnagyobb baj, mert az "csak" következmény.

Hanem hogy értelmesnek látszó, szakmájukat tehetségesen művelő emberekről is kiderül, érzelmileg leragadtak a Karinthy által zseniálisan ábrázolt gyerekkorban, amiben még lehetett félni a lányoktól, amiben még majdnem természetes volt, amit Karinthy leírt: "Ellenségesen és értetlenül és irigyen nézem őket, vajon miféle butaságon nevetnek folyton? És mit sugdolóznak?" De amiből ki kellett volna nőni. Karinthy nélkül is, de különösen akkor, ha valaki olvasta a Tanár úr kéremet.

Az embereket mindig a legrosszabb cselekedetük minősíti - ezt is sokszor leírtam már.
Olykor tettnek számít a vélemény kimondása is.


ÁDER MEGMUTATTA, HOGY A JOGÁLLAM ŐRE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAINÉPSZAVA
2017.10.20.


...Megvédte a hazát és a becsületét Áder János, mostantól legyen “Bajszos Kar” a neve, aki erős karral védi a kéményfüst szabad útját, és ha szerencsénk van, akkor a kéményen csak a szén vagy a fa füstje távozik, vagy egyáltalán lesz mit tüzelni, ha lesz pénz a fára, vagy Tiborcz el nem lopja. Áder bizonyította, hogy lehet rá számítani, minden fontos kérdésben a “nemzet egységét kifejezve”. Sőt, a legfontosabb kérdésekben, mint a kéményseprés.

Ehhez képest jelentéktelen a világ egyik legjobb egyetemének diktatórikus bezárására tett kísérlet, amelyhez nevét adta, de csak azért, mert az nem veszélyeztette az állampolgárok élet- és vagyonbiztonságát. A CEU-n nincs kémény, ez az oka. A civilek elleni megbélyegző törvényben sem talált semmi kifogást, mert ők a tüzelőanyag kategóriába tartoznak, nem a kéményhez.

Áder megvédte a kéményeket a dugulástól, de nem védte meg a jogállamot, a civileket, a tanszabadságot, úgy megy át rajta a diktatúra minden aljas törvénytelensége, mint füst a kéményen. Nem talál kivetni valót semmiben, ami Orbánnak és a bűnszervezetének fontos, de eljátssza a törvény őrét olyan ügyekben, amelyekben kockázat nélkül pattoghat, amely nem érinti ennek a rablóbandának a közvetlen érdekeit.

Ezért mégis inkább ne nevezzük Ádert “Bajszor Kar”-nak, hanem legyen a neve “Bajszos Büdös Szar” János, mert ennél az is jobb lenne, ha válogatás nélkül aláírna mindent. Mert ezzel csak eszébe juttatja a polgároknak, hogy a Sándor-palotában ül egy tetü, a Bajszos Büdös Szar János, akinek az lenne a dolga, hogy törvényes felügyeletet gyakoroljon, ám ő ennek az ellenkezőjét teszi. Börtönben a helye azokkal együtt, akiket elvtelenül kiszolgál.

BRUCK ANDRÁS: ÉLET A FOCI UTÁN

CIVILHETES BLOG
Szerző: BRUCK ANDRÁS
2017.10.21.


Elkészült a szombathelyi stadion, két hét múlva ünnepélyes átadás, miközben inkább gyászszertást kéne tartani. Ugyanis ez a stadion sem a város futballcsapatának az igényeihez épült, hanem a megrendelőéihez.

Ez bűntény.

Ennek az újabb 16 milliárdnak az elpazarlásakor a legfontosabb kérdés, hogy miért vannak Orbán Viktornak ilyen primitív igényei? A kormánya miért nem arra költi a pénzünket, amitől valóban jobb lesz az élet, több az ország?
És egy másik kérdés: létezik-e olyan, hogy egy miniszterelnök jóhiszeműen cserélje fel ennyire szembeszökően a prioritásokat?

Nem létezik.

Orbán Viktor pontosan tudja, hogy miként az embernek előbb az élet alapfeltételeire: élelemre, lakóhelyre, fűtésre van szüksége, és senki nem vesz autót, televíziót, ha nincs hol laknia, úgy egy tisztességesen vezetett országnak is csak sokadrangú szempontja lehet a sport és a sportlétesítmények minősége, mennyisége.

Magyarország egy része szegénységben él, egy része megrekedt egy alacsony, a mindennapokban nélkülöző nívón, a lakosság számottevő része egyik napról a másikra él, rengeteg fontos dologra nem jut elég pénz, és ott van még a nemzet aktuális közérzetét és jövőjét döntően meghatározó két szörnyű fogyatékosság, az oktatás és az egészségügy folyamatosan romló állapota.

Magyarország egy vergődő, pusztuló ország, a miniszterelnök mégis nemzetközi színvonalú stadionokat építtet. Semmi kétség, az az álláspontja, hogy ti szerencsétlen, ostoba magyarok, az életetek felőlem lehet harmadik világbeli, de az üres stadionjaitok akkor is osztályon felüliek lesznek...

LASSÚ, LASSÚ, GYORS, GYORS

168 ÓRA ONLINE
Szerző: NAGY N. PÉTER
2017.10.21.


A BBC nemrég fellázadt. A lassú hírek, a lassú újságírás mellett döntött. Felvettek sok embert a fact checking – a hírek valóságtartalmát ellenőrző – részlegre, újságíróikat pedig arra kérték, figyeljenek a hátterekre, összefüggésekre, kérjék fel a legjobb szakértőket. A BBC nagyon jó abban, hogy megmondja, mi történt, de többet kell adnunk a miértekről is, mondta a változásról James Harding, az új rendszert bevezető hírigazgató, aki a napokban állást váltott, de nem azért, mintha nem lett volna sikeres a vállalkozás. Nem egyszerűen azért döntöttek a lassú újságírás mellett, mert ezzel eleve a szakma alapszabályai, erkölcsi küldetése szerinti munkájukat próbálják visszaszerezni, hanem azért is, mert közvetlen összefüggést látnak a gyors – netes nyelven klikkvadász – újságírás és a populizmus terjedése között. Azt is látják, hogy a tekintélyelvű kormányok, illetve az ily módon viselkedő politikusok egyre inkább kisajátítják a nyilvánosságot, esélyt sem adnak a méltányosan és arányosan feldolgozott információknak. Ez kiszolgáltatottá teszi az embereket.

Sokszor hivatkoznak eközben a Nobel-díjas közgazdász Daniel Kahneman gyors, illetve lassú gondolkodásról szóló könyvére. (Az ezzel kapcsolatos kutatásokért kapta a Nobel-díjat 2002-ben.) Kahneman cáfolja azt a saroktételt, amely szerint a gazdaságban az emberek döntései végső soron racionálisak. A gyors gondolkodás ugyanis, mely egyre inkább jellemző, ösztönös, érzelmi alapú és előítéletes. És gyakran hibás. A lassú logikus és megfontolt. Csak éppen ritka...

HIÁBA A BÉREMELÉS, MÉG MINDIG KEVÉS AZ ÁPOLÓK FIZETÉSE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2017.10.21.


Novemberben újabb 12 százalékkal emeli a kormány a szakdolgozók, 100 ezerrel az orvosok, és további 50 ezer forinttal a rezidensek bérét, ám az egészségügyiek így is a legrosszabbul keresők között maradnak.

Mint a sebbe hintett só, olyan az újabb novemberi béremelés az egészségügyi szakdolgozók számára. Hiába kezdett a kormány több éves, elhúzott béremelési programba, annyi pénzt nem szánt rá, hogy az ágazat dolgozóit kiemelje a legrosszabbul fizettet munkavállalók közül, így az egyébként tempós minimálbér-emelés minden évben összekuszálja az ápolókra érvényes bértáblát. Hiába van ugyanis abban képzettség és munkában töltött idő szerint részletesen bontva, hogy kinek mekkora minimális fizetés jár, az év elején emelkedő minimálbér rendszeresen elfedi ezt a differenciálást és gyakori az is, hogy az ötven éve pályán lévők is épp annyit keresnek, mint a frissen belépők: a legkevesebbet, ami adható...

BARTUS LÁSZLÓ: "WILKSTRÖM-TERV" VAN, DE WILKSTRÖM NEM ZSIDÓ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.10.20.


Soros György senkire nem kötelező magánvéleményével (amit “Soros-tervnek” nevez az orbáni propaganda) ellentétes álláspontot fogadott el az Európai Parlament Állampolgári Bel- és Igazságügyi bizottsága. Az EP álláspontja a svéd Cecilia Wikström által készített terv elképzeléseit követi. Ez pedig teljes ellentéte annak, amit Soros képvisel. A “Soros-terv” közelebb áll Orbán álláspontjához.

Soros, akinek semmiféle funkciója, hatalma, befolyása nincs, hogy a magánvéleményének érvényt szerezzen, az Orbán-kormány álláspontját osztja. Nem helyesli, hogy egy menekült olyan országba kerüljön elosztásra, ahova ő nem akar menni, vagy ahol őt nem is szívesen fogadják. A nem létező “Soros-terv” így Magyarország hivatalos álláspontjával és az Orbán-kormány állítólagos érdekeivel megegyezik.

A Wikström-terv szerint a menedékkérő négy ország közül választhat, amelyikben kéri majd a menedékstátusza elbírálását. Hogy melyik az a négy ország, amiből választhat, az folyamatosan változik a rendszeren belül. Ha megfelelt a belépő országban a biztonsági ellenőrzésnek, s a választott ország befogadta a kérelmét, attól kezdve nem változtathat országot.

Ez Orbánnak a jelenlegi helyzetnél rosszabb. Most a menekültek fejvesztve menekülnek Magyarországról, ha itt fogadták volna el szabályt erősítő kivételként a kérelmüket. Ez azt is jelenti, hogy Orbánnak sikerült az ellenkezésével és az ugrálásával egy sokkal rosszabb szabályozást elfogadtatni, már ami az ő kirekesztő és xenofób gondolkodását illeti...

KONZULTÁCIÓSTÁCIÓ

ÉLET ÉS IRODALOM / VISSZHANG 
- SZABADPOLC
Szerző: LENDVAY GÁBOR
2017.10.20.


...mondjuk ki: a most indított nemzeti konzultáció gyermeteg hazugsághalmaz.

Úgy döntöttem, hogy ezzel szemben én kiírok egy kérdőíves felmérést, amely valós dilemmákra kér választ:

1. Mi a véleménye, a magyar ügyészség tárgyilagosan, elfogulatlanul látja el a feladatát?

2. Mi a véleménye, hazánk is belépjen az EU által 2020-tól felállítandó ügyészség rendszerébe?

3. Mi a véleménye, Mészáros Lőrinc rakétasebességű meggazdagodása az ő rendkívüli üzleti tehetségének, gazdasági felkészültségének, zsenialitásának az eredménye?

4. Mi a véleménye, a Fidesz 2010-es és 2014-es választási kampányában csak annyit költött plakátok közzétételére, amennyit az érdekkörébe tartozó Állami Számvevőszék felé bevallott?

5. Mi a véleménye, hazánkban demokrácia vagy diktatúra van?

6. Mi a véleménye, ha a Fidesz megnyeri a 2018-as választást, a NER-t továbbfejleszti egy törökországi, azerbajdzsáni felépítésű államhatalmi rendszerré?

Kérem, a megfontolt válaszaik lényegét a 2018-as országgyűlési képviselő-választások alkalmával érvényesítsék szavazataikban.

CIVIL BESZÉD - MITŐL FÉL A FIDESZ?

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: LENDVAI ILDIKÓ
2017.10.21.


Esküszöm, nem értem. Miért van transzban a Fidesz, mitől tart ennyire, miért turbózza túl magát a választásokra? Lát valamit a közvélemény-kutatásokban, amit mi nem? Pedig ezek mintha azt mutatnák, hogy nyugodtan hátradőlhet. Csak arra kell ügyelnie, hogy ne rontson. Ne sokat mozogjon, és mutassa a szerethetőbb arcát. Ehelyett úgy viselkedik, mint az életéért küzdő, sarokba szorított vad. Rúg, karmol, harap, vicsorog.

A parlamentben a miniszterelnök hisztérikus rohamot kap a halk szavú Hadházy kérdésére, amelyben csak egy amúgy is leállított, bundagyanús pályázatról érdeklődik. Orbán eddig keményebb ütéseket is magabiztos cinizmussal hárított. Azonnali pánikreakciókat mutatnak nemhogy bármilyen népszavazásra, de már az aláírásgyűjtésre is; a legócskább trükkökkel állítják le.

A CEU-ról nem mernek se ilyen, se olyan döntést hozni (imádkoznak, hogy elmenjen magától), hiszen ha aláírják a megállapodást, a saját felheccelt híveik háborognak, ha megtagadják, akkor a többiek. Előszednek mindent a régi fegyvertárból, ami épp a kezükbe akad: sorosozást, kvótaügyet, Deutsch Tamást, aki komor képpel és súlyos szavakkal (végül is csak nem röhögheti el magát) tálal újabb Gyurcsány-vádat. Mi van még a raktáron? Ja, persze, ismét látunk majd szocialistát vezetőszáron öt percenként a híradóban. Olyan jót ugyan most nem bírtak kitalálni (fáradnak a fiúk), mint a nokiás doboz azóta kipukkadt legendája, de legalább sikerül a bíróság helyett parlamenti határozatban bűnösnek nyilvánítani. Ez nyitja csak meg igazán az igazságszolgáltatás unortodox távlatait!

Megint van gaz amerikai ügyvivő is, aki miatt Szijjártó eljátszhatja a nagyhalált, csak most nem Goodfriendnek hívják, hanem Kostelanciknak, ami tiszta kiszúrás, mert sokkal nehezebb megjegyezni. A vádjai persze neki is légből kapottak, csupa „tücsök és bogár”, mint Lázár mondja. Szemben Goodfriend állításaival, korrupció pedig nincs, szemben Kostelancikkal, van viszont teljes médiaszabadság. Ami abból is látszik, hogy nálunk még egyetlen újságírót sem robbantottak fel a kocsijában – bár igény volna rá.

A Fidesz már beleszédült a túlpörgésbe. A KDNP rózsafüzérrel segít be, és sokkoló blődségekkel igyekszik harcképtelenné tenni a közvélemény kritikusabb részét, azt, amelyiket még nem terítettek le Németh Szilárd verbális bunkócsapásai.

Pedig a nagykönyvek szerint ilyenkor éppen, hogy nyugton kellene lenniük. A választáson való alacsony részvétel az érdekük, amikor a többség apatikusan otthon marad, csak a híveiket mozgósítják a nemzeti konzultációban felfrissített Kubatov-listák alapján.

De a kormánypárt nem ezt teszi. Lármázik síppal-dobbal-nádi hegedűvel, az öklét rázza, nem hagyja csillapodni a közhangulatot. Nagyobb szükségét érzi tábora militarizálásának, mint a többiek altatásának. Már nem eléggé biztos a szavazói hadra foghatóságában. Záveczék adatai szerint négy éve a Fidesz-szimpatizánsok kétharmada ígérte biztosra, hogy az urnákhoz járul. Ma csak 52 százalék. Így aztán a főnökség nem tudja, melyik ujját harapja. Amivel a híveit hecceli, azzal egyszersmind az ellentábort is feltüzeli. Még úgy is járhat, hogy minden egyes újra aktivizált Fidesz-választóval két felbosszantott ellenzékit mozgósít. A „mindenki hozzon magával még embert” fordítva is elsülhet.

De akkor miért viselkedik ilyen felajzottan? Miért tolja túl folyton, mindenben, azt a bizonyos biciklit? Lehet persze, hogy a Fidesznek egyszerűen ilyen az alaptermészete. A politikának csak ebben a fajtájában van gyakorlata: a háborúzásban, a konfliktuskeltésben. Konszolidációban tehetségtelen, balhézásban tehetséges. Igen ám, de még a 2014-es kampányban sem volt ennyire hisztérikus. Azóta pedig csak még jobban bebiztosította magát médiaszerzéssel, plakáttörvénnyel...

DIKTATÚRÁT AKARNAK A MAGYAROK?- MEGJEGYZÉS EGY GLOBÁLIS FELMÉRÉSHEZ

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: LABANINO RAFAEL
2017.10.21.


A sajtóban nagy visszhangot kapott a Pew Research Center képviseleti demokrácia támogatottságáról szóló globális felmérése. Bombasztikus címeket olvashattunk: a magyarok negyede diktátort akar, csak 18 százalék elkötelezett a demokrácia mellett. Tényleg? 

Lépjünk egyet hátra, és vizsgáljuk meg ezeket az adatokat más felmérések és a témához kapcsolódó nemzetközi tudományos kutatások tükrében.

Az amerikai Pew Reseach Center 2017. február 16. és május 8. között 38 országban, összesen 41.953 embert kérdezett meg a demokráciával kapcsolatos nézeteiről. Minden híradás azt emelte ki, hogy a magyarok 68 százaléka támogatná, hogy választott képviselők helyett szakértők hozzák a döntéseket, illetve, hogy csak 18 százaléknyi elkötelezett támogatója van a demokratikus berendezkedésnek.

A Pew kutatói csak azokat tekintették elkötelezett demokratáknak, akik nem támogattak egyetlen antidemokratikus alternatívát sem, azaz egy erős vezetőt, katonai vezetést vagy a szakértői kormányzatot. Akik támogatták ugyan a képviseleti demokráciát, de támogattak egy nem demokratikus alternatívát is, azok kevésbé elkötelezett demokratának számítottak csak. Ezek alapján jött ki, hogy Magyarországon az elkötelezett demokraták aránya csupán 18 százalék, szemben az európai 37 százalékos mediánnal.

A 24.hu bombasztikus címe ellenére – “a magyarok negyede diktátort akar az ország élére” – Magyarországon valójában mind az erős vezető, mind a katonai junta támogatottsága viszonylag alacsony (24 és 14 százalék, ami kisebb arány, mint pl. Japánban, Olaszországban vagy az Egyesült Királyságban, de az Egyesült Államokéval is kb. azonos), ez leginkább a szakértői kormányzat kiugró támogatottságával magyarázható.

A kutatásban szereplő másik kelet-közép-európai országban, Lengyelországban 31 százalék volt az elkötelezett demokraták aránya. A kevésbé elkötelezett demokratákkal azonban már 78 százalékos itthon a demokráciát jónak tartók aránya, amivel már „nem lógunk ki a sorból”...

SE NEMZETIEK, SE SZABADSÁGHARCOSOK NEM VAGYUNK. HÜLYÉK VAGYUNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.10.20.


...A kialakult helyzetért nem Őcsény, nem a menekültek és még csak nem is Bogdán László a felelős. A felelős nem más, mint a magyar kormány, amely gyűlöletre építi fel 2018-as kampányát. Nincsenek érvek és tények, helyette kitalációk, ferdítések és hazugságok vannak. Gyűlölünk mindent és mindenkit, azért mert a kormány erre buzdít minket. Megvédjük hazánkat, szabadságharcosok vagyunk. Nemzetiek.

Márpedig szerintem se nemzetiek, se szabadságharcosok nem vagyunk. Hülyék vagyunk. Hülyék vagyunk azért, mert ahelyett, hogy a saját agyunkat használva ítélnénk meg dolgokat, mások utasításait követjük. Cserdi polgármestere olyat ért el pár év alatt, ami korábban soha senkinek nem sikerült. Lehet, hogy nem volt politikailag korrekt, de ő az, aki ismeri a saját faluját, ő az, aki tudja mik a valós problémák. Ő volt az, aki valóban egy közösséget hozott létre, megszüntetve a korábbi problémák zömét.

Bogdán László igazi polgármesterként irányt mutatott a helyieknek. Képes volt megváltoztatni egy teljes falu megítélését. Korábbi beszámolók szerint a polgármester érkezése előtt a falu egyike volt a több száz, munkalehetőségek híján nyomorba és bűnözésbe süllyedt településnek. Az eltelt évek alatt azonban teljes mértékben megszüntette a faluban korábban jelenlévő munkanélküliséget. A közmunkaprogram helyett valós munkahelyeket teremtett, önellátóvá téve a falut. Ma már a közösség nem szorul segélyre. Ellenkezőleg: Cserdi segíti a környező rászoruló falvakat.

Cserdi egyike volt azon falvaknak, melyek első között ajánlotta fel segítségét az Őcsényből kiutált menekülteknek. A támadás alapját is valószínűsíthetően ez adta, hiszen hogy veszi a bátorságot ahhoz, hogy mocskos migránsokat fogadjon be? Hazaáruló, nemzetgyilkos – gondolják többen. A kereszténység védőpajzsának gondolt Magyarország immár ismételten bizonyságot tesz ennek ellenkezőjéről. Soha nem tapasztalt gyűlölet és agresszió szövi át mindennapjainkat, a keresztényi szeretet jegyében.

Kedves nemzetiek, Magyarország hősei, igaz keresztények! Elég volt abból, hogy az országot egy élhetetlen szemétdombbá változtattátok az elmúlt években. Elég volt abból, hogy egy hazug, elmebeteg propagandát követve embereket fenyegettek. Elég volt abból, hogy az értelmes viták helyét az agyatlan, fogalmatlan, buta fröcsögések vették át. A kétmillió Németh Szilárd országa lettünk.

Azzal, hogy menekült gyermekeket és családokat üldöztetek el falutokból, mást is elértetek. További tízezreket zavartatok el, rádöbbentve őket arra, hogy egy xenofób, rasszista országgá váltunk. Országunk szétesésének, annak, hogy fogyó nemzetté váltunk, ti ugyanannyira vagytok okai, mint bármi más. Ugyanis megszületnek azok a gyermekek, csak az ország határain túl. Miért is születnének egy olyan országba, ahol megítélésetek szerint annyit tesz nemzeti érzelműnek lenni, hogy mindenki takarodjon innen, aki nem magyar földön született? Ez a keresztényi szeretet számotokra?

Mikor lesz elég, mikor lesz már ennek vége? Mi az, ami már nektek is túlmegy egy határon? Létezik még egyáltalán határ? Ha nem eszmélünk fel hamarosan, akkor saját magunkat fogjuk elpusztítani. A kereszténység és szeretet jegyében olyanná formáljuk országunkat, amivel sokan már nem akarunk és nem is tudunk azonosulni. Ne várjuk meg, hogy már késő legyen.

VISSZAVONT VALLOMÁSOK, FELEDÉKENY TANÚK A VOLDEMORT-ÜGYBEN / HETI MUTYIMONDÓ

ÁTLÁTSZÓ BLOG - HETI MUTYIMONDÓ
Szerző: evitrai
2017.10.20.


Ferencváros polgármestere arról elmélkedik, megéri e ma fideszesnek lenni. Matolcsy Ádám karrierje még mindig felfelé ível. #metoo a médiában.

Visszavont vallomások, nem emlékező tanúk – folytatódott a tárgyalás a Voldemort-ügyben

Átlátszó | 2017. október 16.

A vádlottak mára mind visszavonták a Mengyire – és magukra – tett korábbi terhelő vallomásaikat. A nyomok persze nemcsak az érintettek memóriájából tűnnek el meglepő gyorsasággal: mára az ügyben érintett Public Sector cégek is köddé váltak. Bár a konkrét események és összefüggések körül továbbra is nagy a homály, az biztosnak tűnik, hogy az Ezeregyéjszaka Szociális Szövetkezet ügyében sürgölődő játékosok nem puszta illúziót kergettek, amikor ráhajtottak az 500 milliós projektre. Bírósági riport. >> Kattints a teljes cikkért >>

Az összes afrikai kereskedőházát bezárta a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt.

Átlátszó | 2017. október 17.

Az Átlátszó értesülései szerint a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH) szerződést bontott valamennyi afrikai partnerével. Azokkal is, akikkel mindössze pár hónapja szerződött. A hivatalos indokot egyelőre nem ismerjük, forrásaink a nem elég hatékony ügymenettel, az állami ráfordítást igazoló eredmények hiányával, és a zavaros kapcsolatrendszerrel magyarázzák az állami export-élénkítő cég lépését. >> Kattints a teljes cikkért >>

Bácskai János: Érdemes-e ma fideszesnek lenni, ez egy szép kérdés

Átlátszó | 2017. október 18.

Ferencváros fideszes polgármestere interjút adott az Átlátszónak a kerületi bérlakásügyekről. Szerinte az ellenzéki képviselők csak a kampány miatt kapták fel a témát, és a fideszesek nem bérelnek olcsóbban lakást másoknál. Nagyinterjú Bácskai Jánossal. >> Kattints a teljes cikkért >>

Adócsalásért felelhet Drávapiski polgármestere

Átlátszó blog | 2017. október 16.

Adócsalás vádjával állították bíróság elé Mali Zoltánt: az ügyészség szerint Drávapiski polgármestere 2010-ben és 2011-ben fiktív számlákat állított ki, amelyekről az áfát visszaigényelték. A váddal kapcsolatban a Tatabányai Törvényszék az Átlátszót arról tájékoztatta, hogy Mali az ügyvezető tudomása nélkül szerződéseket kötött, ráadásul a megbízási szerződéseken a cég megbízottként feltüntetett képviselőjének aláírását is aláhamisította. Az áfavisszaigényléses módszerrel az állami adóbevételt áfa adónemben összesen 8,98 millió forinttal csökkentette. >> Kattints a teljes cikkért >>

Matolcsy Ádám lett az Origo kiadójának vezérigazgatója

Átlátszó blog | 2017. október 17.

A jegybankelnök fia, Matolcsy Ádám György átvette a New Wave Media Group Zrt. vezérigazgatói tisztjét Száraz Istvántól. A részvényeket cége révén már korábban megszerezte, a tulajdonosváltás ideje úgy tűnik most érkezett el. >> Kattints a teljes cikkért >>

Küldj az Átlátszónak furcsa uniós projektet a lakóhelyedről!


Átlátszó blog | 2017. október 17.

Nyaralót vett a polgármestered EU-s pénzből? Vagy kitettek egy táblát a tó mellé, hogy turisztikai látogatócentrum 300 millió forintért, de csak egy lángosos bódé van? Esetleg a tábla már majdnem szétrohadt, de a rajta beígért fejlesztésnek még neki sem álltak? Arra buzdítjuk olvasóinkat, hogy ha bármi furcsát vesznek észre a lakóhelyükön, fotózzák le, és egy rövid szöveges leírással küldjék el nekünk, utánanézünk! >> Kattints a teljes cikkért >>

Bejelentésünk alapján a NAIH felülvizsgálja a Laborc-féle kémper iratainak titkosítását

Átlátszó blog | 2017. október 19.

Titokfelügyeleti hatósági eljárást indít a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) a jogerősen felmentéssel zárult kémperrel kapcsolatban. A per az elejétől kezdve zárt ajtók mögött zajlott az államtitoknak számító minősítés miatt. Az ügy részleteinek megismerése miatt szerkesztőségünk Péterfalvi Attilához, a NAIH elnökéhez fordult, mivel véleményünk szerint a közvéleménynek kiemelkedő alkotmányos érdeke fűződik ahhoz, hogy megismerhesse a vádat, a vádlottak védekezését és a bíróságok ítéleteit. >> Kattints a teljes cikkért >>

RT-szóvivő: soha nem terveztünk magyar adást, műsorvezetőről nem tárgyaltunk

Átlátszó blog | 2017. október 20.

Anna Belkinát azután kérdeztük meg erről, hogy Juszt László az Átlátszó ellen indított 5 millió forintos kártérítési peréhez csatolt bírósági beadványokban azt állította: nettó kétmillió forintos havi fizetést, cégautót és telefont is kapott volna az orosz propagandacsatornától, ha a róla szóló cikkek miatt nem esik kútba a megállapodás. >> Kattints a teljes cikkért >>

Másfél milliárd forintért vett festményt a Miniszterelnökség

Átlátszó blog | 2017. október 20.

Az állam Aba-Novák Vilmos: Lengyel-magyar barátság című, öt darabból álló, hatalmas méretű alkotását vásárolta meg, amin Horthy Miklós is szerepel. >> Kattints a teljes cikkért >>

Autóba rejtett bombával gyilkolták meg Málta legismertebb tényfeltáró újságíróját | Világtérkép

„Ma már bárhová is nézünk, mindenütt bűnözők vannak. A helyzet reménytelen” írta hétfőn blogposztjában Daphne Caruana Galizia. Alig fél órával azután, hogy publikálta az írást saját weblapján, a máltai újságírónő halott volt: lakásától nem messze felrobbantották autóját. Az 53 éves Galizia a kevesebb mint félmilliós szigetország egyik legelszántabb tényfeltáró újságírója volt, a Politico „egyszemélyes WikiLeaksként” írta le. >> Kattints a teljes cikkért >>

Nem szégyellni kell, hanem elfogadni – A “krisnás” ételosztás, és ami mögötte van | Szocioblog

A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége által létrehozott Ételt az Életért Közhasznú Alapítvány naponta országosan több mint 2000 adag meleg étellel segíti hazánk rászoruló lakosságát. Az élelmezés világnapja és a szegénység elleni küzdelem napja alkalmából a média képviselői is beállhattak a pult mögé és kivehették a részüket a munkából – szembenézve a szegénység különböző arcaival. >> Kattints a teljes cikkért >>

Steven Seagal Közép-Ázsiában fedezi fel újra a hírnevet és titkos terve is van | Global Voices

Seagal turnéja a régióban, amely lehetővé teszi, hogy ismét híresnek érezze magát, szeptember elején kezdődött. A Global Voices Magyarul cikke. >> Kattints a teljes cikkért >>

Hormonok és ivarok – Bizonytalanná váló halsorsok | Darvas Béla

A környezetbe kibocsátott vegyületeink között meglepően soknak van hormonális hatása. Egy brit tanulmányból az derült ki, hogy az édesvízi hím halak egyötöde transznemű a szennyvizekbe került vegyi anyagokban, köztük a fogamzásgátlókban lévő hatóanyagok miatt. Béla Darvas cikke. >> Kattints a teljes cikkért >>

#Metoo – Ez a szar így akkor nem fog megjelenni, azt tudod? | Vidéki csajok

Nem csak színésznőkkel történik meg. Interjúalanyunk kétszer is belefutott zaklató helyzetbe: menő online hírportál főszerkesztője és egy főiskolai tanszékvezető is rányomult.#metoo >> Kattints a teljes cikkért >>

Illiberális állam Európa szívében | Mérték

Öt magyar civil szervezet szakértői anyagban összegezte, mit kell tudni az illiberális magyar államról. Az Eötvös Károly Intézet, a K-Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemező Műhely és a TASZ készítette leírás a hatalomgyakorlás új módjának hét jellemző aspektusát mutatja be. >> Kattints a teljes cikkért >>

Osztrák választások: türkizkék populizmus Putyinnal | PC Blog

A választás után Ausztria a keleti illiberális államokkal, köztük Putyin Oroszországával kacérkodhat, ezzel még sok fejtörést okozva a német-francia tengelyre épülő európai vezetőknek. A Political Capital (HU) elemzése. >> Kattints a teljes cikkért >>