2021. július 18., vasárnap

SOMOGYBAN MÁSFÉLSZERESÉRE NŐTT A MUNKANÉLKÜLISÉG, MEGMARAD A NYOMTATOTT KOMLÓI ÚJSÁG

ÁTLÁTSZÓ / VIDÉKI LAPSZEMLE
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2021.07.17.


Atádhír: A második legrosszabb a somogyi foglalkoztatottság


Az aktív korú – 15 és 64 év közötti – somogyiak kevesebb mint kétharmada (64,6%) volt idén májusban foglalkoztatott. Ennél már csak Nógrád megyében rosszabb a helyzet, ahol mindössze 60,8% volt ez az arány – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal jelentéséből. Somogyban csaknem másfélszeresére nőtt a munkanélküliségi mutató, amit csak Nógrád és Békés előz meg, ahol több mint kétszeres volt az emelkedés.

Debreciner: Sok a kérdőjel a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Covid-adataival kapcsolatban

Március 9-én bejelentették, hogy a koronavírusos betegek emelkedő száma miatt újabb épületet nyitottak meg a fogadásukra, a lap közérdekű adatigénylése eredményeképpen tőlük kapott adatsorban azonban éppen az ágykapacitás csökkenése figyelhető meg. Feltűnő az is, hogy egyik napról a másikra 40-nel csökkent a Kenézy Gyula Campuson ápolt betegek száma éppen akkor, amikor a Debreciner arról szerzett tudomást, hogy az orvosoknak már döntenie kell, ki kerül lélegeztetőgépre.

KecsUp: Király: Mi történik a Tó Hotellel? Elindult a kisgömböc?

A Tó Hotel környezetének hasznosítása felkorbácsolta a szabadidőközpont állóvizét. A legutóbbi közgyűlésen a kormánypárti többség megszavazta, hogy zárt pályázaton, egyetlen cég meghívásával (amely most alakult a napokban és semmit nem tett le még az asztalra) hasznosítsa a kinézett területet, hogy oda egy magánegészségügyi központot húzzanak fel.

Szegeder: A Fidelitas egyik vásárhelyi vezetője segíthetett a 69 éves drogtermesztőknek Márki-Zay Péter szerint

Néhány napja a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának nyomozói elfogtak egy idős házaspárt és egy fiatal férfit, akik egy tanyán több mint 350 tő, különböző fejlődési szakaszban lévő kannabisznövényt termesztettek. Márki-Zay a Vásárhelyi Televízió Időben című műsorában megerősítette, hogy a 27 éves férfi, aki segített a 69 éves párnak a termesztésben, a hódmezővásárhelyi Fidelitas egyik vezető arca.

7300.hu: Megegyeztek a felek, marad a nyomtatott Komlói Újság

Több mint egyéves huzavona után úgy tűnik, végre rendeződni látszik a helyi újság helyzete. Korábban egy heves vitát követően Polics József polgármester megvétózta a Komló Összeköt döntését, amely szerint megszűnt volna a nyomtatott Komlói Újság, és felbontották volna a helyi nagyobb beruházások nyilvánosságának biztosítására kötött szerződéseket. A vétót követően további egyeztetések történtek a felek között, végül a testület 7-5 arányban elfogadta a KÖT javaslatát. Ez alapján marad a nyomtatott sajtó és a nyilvánosság biztosítására kötött szerződések közül kettő.

MI LESZ A FELFÚJÓDOTT GAZDASÁGGAL?

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: MELLÁR TAMÁS
2021.07.16.


Immáron harmadik hónapja, hogy öt százalék felett van a fogyasztói árak éves növekedési üteme hazánkban, és ezzel az Európai Unió legmagasabb inflációjú országa címet is tartósan birtokoljuk. Az infláció az árak általános emelkedését jelenti, vagyis nemcsak egy-két termék időleges áremelkedését, hanem széles körre kiterjedő és tartós tendencia meglétét jelzi. Maga az elnevezés a felfújásból, felfúvódásból ered, és arra utal, hogy nem tényleges növekedés történt, a dolgok valójában nem váltak hirtelen nagyobbá, csak éppen felfúvódtak, mint a luftballon, amikor levegővel vagy gázzal töltik meg. És ebből következően igen sérülékennyé lesz, mert könnyen le is ereszthet, vagy ami még ennél is rosszabb, ki is durranhat.

Az Orbán-kormánynak nagy szerencséje volt a 2010-es indulásnál, mert akkor a világgazdaságban éppen egy nagy deflációs (árszínvonal-csökkenő) szakasz indult: a 2008–2009-es válság okozta visszaesés miatt az árak sokkal inkább csökkentek, mint hogy növekedtek volna. Ebben a kedvező világgazdasági klímában könnyű volt a kamatokat csökkenteni, és egyidejűleg alacsonyan tartani az inflációt. Most azonban, a vírus okozta válság után, egészen más világgazdasági körülmények alakultak ki. Ennek taglalására e helyütt nem térünk ki, csak azt hangsúlyozzuk, hogy nem lehet deflációs szakaszra számítani. Tehát most Orbánéknak saját erőből kellene megfékezni az egyre inkább elszabaduló inflációt.

Hogy nagy a baj, és igen komoly realitása van az árszínvonal-emelkedés tartós fennmaradásának, azt az MNB is elismerte, többek között azzal is, hogy véget vetett az alacsony kamatláb időszakának, elindítva egy kamatemelési szakaszt. A jegybank elnöke, Matolcsy György pedig komoly kritikát fogalmazott meg a kormány gazdaságpolitikájával szemben, megemlítve azt is, hogy túlfűtötté vált a magyar gazdaság.

De nézzük sorjában, hogyan is kerültünk ide...


HOVÁ TŰNT KALIFORNIÁBÓL 182 083 KALIFORNIAI?

QUBIT
Szerző: ALG0RITMUS FER1
2021.07.18.A legnagyobb cégek és a legtehetősebb magánemberek, köztük az Oracle, a HP Enterprise, Elon Musk és Joe Rogan egymás után költöznek el az álmok államából. Exodus vagy nem exodus? És vajon mi vesz rá valakit arra, hogy otthagyja a földi paradicsomot?


Kalifornia a világ legélhetőbb helye, maga a földi paradicsom. Príma az időjárás, egész évben hét ágra süt a nap, alig esik az eső, ott a végtelen óceán, ott vannak az égig érő hegyek, a fenséges mamutfenyőerdők, a lenyűgöző sivatagok, a világhírű nemzeti parkok, a világ legjobb golfpályái, leggiccsesebb kastélyai és egyik leglátványosabb útja, az 1-es, a Pacific Coast Highway. Ha az ember ébredés után végképp nem tudja eldönteni, hogy aznap a Csendes-óceánhoz induljon szörfözni vagy a Sierra Nevadába síelni, reggeltől estig könnyedén abszolválhatja a California Double néven ismert mutatványt. Ha tanulna, ott vannak a világ legjobb egyetemei a Stanfordtól a Caltechen át a Berkeley-ig; ha dolgozna, a legjobban fizető cégek közül válogathat az Apple-től a Facebookon át Google-ig; ha megéhezik, a világ szinte összes népének összes ételét kirendelheti magának, és első osztályú helyi borokat ihat rájuk.

Milyen kár, hogy Kalifornia a világ legélhetetlenebb helye, maga a földi pokol. Az államon észak-déli irányban áthúzódó Szent András-törésvonal miatt folyamatosan a földrengés fenyegetettségében él: kisebb földrengés hárompercenként előfordul, de minden szakértő megegyezik abban, hogy csak idő kérdése, mikor következik be a Big One, a következő olyan erős földmozgás, mint amilyen 1906-ban szinte egész San Franciscót elpusztította. A klímaváltozással, a globális felmelegedéssel párhuzamosan rendszeressé váltak az erdő- és bozóttüzek, amelyek az utóbbi időkben még a nagyvárosokat is fojtogató füstbe borítják. Aszály követ aszályt, olyannyira, hogy a sok aszály lassan egyetlen megaaszállyá olvad össze a hőségben; sorban száradnak ki a folyók, a természetes tavak és a víztározók, és ha a Sierra Nevadában, ahonnan az állam vízkészletének jelentős része származik, nem esik elég hó, mint ahogy idén sem esett, olyan fenyegetővé válik a vízhiány, hogy szükségállapotot kell elrendelni, mint ahogy most, július első hetében kellett...


JÖVŐRE SEM EMELIK A PEDAGÓGUSOK BÉRÉT, MIKÖZBEN ANNYIT SE KERES EGY KEZDŐ TANÁR, MINT A FAGYIS A STRANDON

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.07.17.


Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a Népszavának adott interjújában hívta fel a figyelmet a pedagógusok kétségbeejtő helyzetére. Miközben az utánpótlás problémáját a kormány a pedagógusképzés könnyítésével akarja megoldani, a 2022-es költségvetési tervben semmi nyoma a béremelésnek. Gosztonyi Gábor a PSZ alelnöke értelmezhetetlennek nevezte az átalakítást, valamint a költségvetés kapcsán megjegyezte, hogy a pedagógusok mindig kimaradtak az év végi pénzosztásból.

Szabó szerint egy pályakezdő kollégájának nettó 150 ezer forint körüli a fizetése, ami nagyjából arra elég, hogy az albérletét kifizesse. ,,Annyit se keres, mint aki a fagyit árulja a strandon”– mondta az elnök. Ahogy azt már korábban megírtuk, a pedagógusok bérét több mint 60 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy a köznevelési törvényben eredetileg rögzített szintet elérje.

Az alacsony fizetések miatt kényszerhelyzetbe került szakmabeliek pedig 700-800 forintos órabérért kénytelenek egyhetes nyári táboroztatást vállalni, amit még csak nem is pénzben kapnak meg, hanem CBA utalványban.

Szabó emlékeztetett, hogy kötöttek egy stratégiai együttműködési megállapodást az Emberi Erőforrások Minisztériumával arról, hogy a PSZ-t bevonják minden olyan átalakításba, ami az oktatást érinti. Az elnök elmondta, kérésükre a minisztérium összehívta a hivatalos érdekegyeztetési fórumot, ám a jelenlévő tárgyalópartnerek (Maruzsa Zoltán és az oktatási államtitkárság további képviselői) nem voltak felhatalmazva, hogy bármiről döntsenek.
Szabó a 2022-es költségvetés tervezetéről is beszélt, amiben sehol nem jelenik meg a pedagógusok béremelésének fedezete.

,,Rögtön időpontot kértünk, hogy a kérdéseinket feltehessük, de azt mondták, erre nincs szükség. Kezdeményeztük a hivatalos érdekegyeztető fórum összehívását, erre sem hajlandóak. Most ott állunk, hogy ismét a nyilvánosság erejével hívjuk fel a figyelmet arra, hogy ez így nem mehet tovább.”...

A HÉT KÉRDÉSE: MIÉRT AKARNAK ELVÁNDOROLNI A FIATALOK?

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: Klubrádió / Reggeli gyors
2021.07.18.


A hét kérdése rovatban azt kérdeztük vendégeinktől, mi kellene ahhoz, hogy a fiatalok ne akarjanak elmenni. Hol és miben kellene megváltoznia az országnak, a közhangulatnak, a fizetéseknek, az oktatásnak, a politikának, hogy többen akarjanak itt maradni?
...

BEÉRT ORBÁN VETÉSE: A SZIVÁRVÁNYOS ZÁSZLÓKAT ÚGY ÜLDÖZIK PESTEN, MINT EGYKOR A ZSIDÓKAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.07.17.


Orbán a homofób törvény után azt hazudta egy német újságnak, hogy a 18 éven felüli homoszexuálisokat nem éri semmi atrocitás és megkülönböztetés, a szivárvány színű zászló a budapesti utca természetes része. Mindenki tudta, hogy ez nem igaz, hogy a homofób törvény uszítását fizikai üldözés fogja követni. Ahogyan a menekültek elleni uszítás után is fizikai fenyegetés ért mindenkit, akik a magyarok “migráncsnak” néztek. Pontosan úgy, mint a zsidótörvények után, amikor pogromokra került sor. Ez a nácizmus következménye és természetes velejárója.

Budapesten három férfi éjjel 11 órakor rugdosta, ütötte-verte egy család ajtaját, majd a zárat próbálták feltörni, hogy bejussanak az ismeretlen lakásba, amelynek erkélyére az ott lakók kitettek egy szivárvány zászlót. Nyilván 18 éven felüliek helyezték ki a zászlót, ami ezek szerint mégsem a budapesti utca természetes látványa, mióta Orbán a pedofíliával azonosította a homoszexualitást, mint amely veszélyezteti a gyerekeket. A zászló nem is egy iskola 18 éven aluli fiataljait “inzultálta” meleg propagandával. Budapesten ma egy szivárvány zászló elhelyezése pogrommal járhat...

SZABAD SZEMMEL: AMERIKÁNAK IS NEMZETI ÉRDEKE, HOGY VILÁGSZERTE ERŐSÖDJÖN A JOGÁLLAM - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.07.18.


Blinken arra ösztökéli a külföldön dolgozó amerikai apparátust, hogy az tartson rendszeres kapcsolatot a jogvédőkkel, a civil társadalom képviselőivel, különösen ott, ahol veszélyben van a jogállam.


Politico

Az új amerikai kormányzat kiemelt feladatának tekinti az emberi jogok és a demokrácia támogatását a világban, így olyan országokban is, amelyek Washington szövetségesének számítanak. Erről a külügyminiszter körtáviratban tájékoztatta az USA összes nagykövetségét. Azaz Blinken be akarja váltani Biden választási ígéretét, egyben szakít az előző vezetés gyakorlatával, amely a barátinak tekintett rendszerek esetében nem forszírozta annyira a jogállamiságot.

Az üzenet rámutat, hogy nem szabad elhallgatni az amerikai demokrácia hiányosságait sem, mert ezek után senki sem mondhatja azt, hogy az Egyesült Államok söpörjön csak a saját portája előtt, amivel nyilvánvalóan Oroszországra és Kínára célzott. A politikus úgy fogalmaz, hogy a globális kiállás a demokrácia és az emberi jogok mellett nem áll ellentétben Amerika nemzeti érdekeivel, illetve biztonságával. Sőt, mindkettőre csak kedvezően hat, ha világszerte védelmet kap és erősödik a jogállam.

Az útmutatás felsorolja, hogy segíteni kell a reformpárti erőket a stratégiailag fontos országokban. A polgárok rendelkezésére kell bocsátani olyan eszközöket, amelyekkel kivédhetik az illegális megfigyeléseket. Egyben lehetővé kell tenni, hogy hozzájussanak a szükséges információkhoz. Küzdeni kell a korrupció ellen és meg kell akadályozni, hogy a külföldi biztonsági erők visszaéljenek hatalmukkal. Még olyan kormányok esetében is, amelyek amerikai fegyvereket kapnak.

Blinken rámutat, hogy a demokráciát világszerte támadások érik a populista és tekintélyelvű erők részéről. Ám egyben leszögezi, hogy az USA nem kér többet a partnerektől, mint amennyit saját magától. Vagyis elismeri a saját gyengéit. Ugyanakkor jelezte, hogy nem lesz egyszerű összeegyeztetni a rengetegféle amerikai törekvést azzal a ténnyel, hogy bizonyos szövetségesek megszegik a törvényeket, sőt, egyenesen diktatúrák.

De ettől még nyíltan közölni kell velük az amerikai aggályokat és meg kell próbálni nyomást gyakorolni rájuk, hogy őrizzék meg a demokráciát és tartsák tiszteletben az emberi jogokat. Lehet, hogy egyes esetekben lazítani kell a szorításon, nehogy szakadás következzen be a kapcsolatokban, de ettől még szóba kell hozni az aggályokat – mutat rá a levél.

A State Department illetékesei elárulták, hogy esetről esetre döntik majd el, melyik a legjobb taktika. De a miniszter mindenképpen arra ösztökéli a külföldön dolgozó apparátust, hogy az tartson rendszeres kapcsolatot a jogvédőkkel, a civil társadalom képviselőivel, különösen ott, ahol veszélyben van a jogállam. A retorzió terjedhet a katonai segélyek leállításától egészen addig, hogy a vétkeseket kitiltják az Egyesült Államokból. Egyébként Blinken azt ígéri, hogy a részletekről hamarosan újabb távirat megy a misszióknak.

Washington Post

A vezércikk azt hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államoknak kemény választ kell adnia, miután Lengyelország támadást intézett az amerikai tulajdonban lévő TVN televíziós hálózat ellen. A Jog és Igazságosság egyre inkább defenzívába szorul, már csupán egyfős többsége van a törvényhozásban, és a lakosság mind elégedetlenebb, részben a koronajárvány elfuserált kezelése, részben az abortusz korlátozása miatt. Ráadásul, Tusk hazatérése után úgy néz ki, hogy a Civil Platform nyerhet a következő választáson.

Így azután semmi csodálkoznivaló nincs abban, hogy a PiS újult erővel igyekszik semlegesíteni az ország elsőszámú hírforrását, a TVN24 információs csatornát, amely bírálni merészeli a hatalmat, szemben az állami médiával. Saját kézbe akarja venni, de ugyanez megy Magyarországon is, ahol ilyen módon némítják el a független orgánumokat. A gond ott van, hogy a kiszemelt társaság egy amerikai vállalkozás kezében van. Varsó a Trumppal fenntartott szívélyes viszony után a jelek szerint „hidegháborút” folytat a Biden-adminisztráció ellen. Beleértve, hogy úgy hírlik: a lengyel külügyi tárca nem akar agrément-t adni a Fehér Ház nagykövetjelöltjének: Mark Brzezinskinek.

Ugyanakkor a TVN formálisan az amerikai Discovery holland érdekeltségéhez tartozik, tehát nem lehet fogást találni a tulajdonosi háttéren sem. Ily módon egyértelmű a cél: kötőféket rakni a tévére. Washington vette az adást, hogy a sugárzási engedély megújításának megtagadása szörnyű csapás volna a lengyel sajtószabadságra. A PiS alatt folyamatosan gyengül a demokrácia. Ezért az USÁ-nak minden eszközt be kell vetnie, hogy megmaradjon hírtelevízió önállósága.

Die Welt

Az év első hat hónapjában majdnem 195 ezer menedékkérelmet nyújtottak be az EU-n belül, a legtöbbet, 47 231-et Németországban, míg a sereghajtó Magyarországon mindössze 19-et. Ez az illetékes európai hatóság bizalmas jelentéséből derül ki, amelyet megszerzett a lap. Eszerint a németek után a legtöbben Franciaországba (32 212-en), Spanyolországba (25 823-an) és Olaszországba (20 620-an) akartak menni. A lista végén Magyarország előtt Észtország (30) és Lettország áll (58).

A számok alapján a német kormány egyre kevésbé érti, hogy az olaszok miért próbálják menekültek átvételére rábírni, amikor ekkora létszámmal maguk is meg tudnának birkózni. Egyébként a németeknél a kérelmezők 36 %-a szír, 18 %-a afgán és nem egészen 7 %-a iraki.
Spiegel


A berlini Műegyetem számításai szerint Németországban októbertől exponenciálisan megugrik a koronafertőzöttek száma, ideértve hogy mind többen kerülnek kórházba. Csak az segít, ha minél több embert oltanak be, méghozzá hatékony szerekkel és valamit ki kell találni az iskolákban is. A szakértők azt mondják, a helyzet gyorsan romlik, ha megkezdődik az új tanév, és egyébként is kevesebbet lehet a szabadban tartózkodni.

Ráadásul ha a felnőttek elkapják a kórokozót, akkor azt továbbadják a gyerekeknek, vagyis jön a 4. hullám. Megoldást kizárólag az jelentene, ha 95 %-os volna a beoltottak aránya, de az egyes tartományokban jelenleg csupán alig 50 %-nál jár.

A tanintézményekben a szellőztetés és a gyors-, illetve PCR-tesztek alkalmazása enyhítheti a bajt. Akkor el lehetne kerülni a bezárásokat, illetve hogy az oktatást szétbontsák délelőtt és délutáni turnusokra. Jelenleg heti két gyorstesztet végeznek, ám hozzáértők szerint ez messze nem elegendő. Arról nem beszélve, hogy a gyerekek is minden további nélkül tömegesen fertőzhetik meg a rokonságot, ismerősöket.

A KOVIUBI MINT VÍZIÓ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.07.18.


Orbán Viktor a kormány szájával ugyan, de mégis csak visszaszívta a civil szervezetek adományozóinak bejelentési kötelezettségét. Két hétig volt érvényben az ezt bevezető regula, s ha így ugyan gránit szilárdságúnak nem is mondható, de tartóoszlopos tákolmánynak talán kicsinyég igen. Nem tudni mi volt a nem ér a nevem, káposzta a fejem oka. Lehetett a brüsszeli pénzek féltése, a felcsúti lebukás-kiderülés, CÖF tisztánlátás, amik elég kínosak bírtak volna lenni. Egyetlen dolog biztos, nem a civilek tiltakozása okozta a pálfordulást, mert civilekkel, egyáltalán a Fideszen kívül álló emberek csoportjaival Orbán Viktor nem foglalkozik soha.

Nagy valószínűséggel a sajátjaival sem igazán. Csak mint a hatalom megszerzésének és megtartásának segédcsapatai gondol rájuk, ilyképp számok csupán és voltaképp a palettán, de ez legyen az ő saját bejáratú nyomoruk. Az, hogy ez a törvény (rendelet, ki igazodik ki már ebben a kuplerájban) érvényét veszítette, a felhőtlen öröm maga, egy aljassággal kevesebb nyomorítja az életünket. Marad még elég úgyis. És most mégsem a felszabadult boldogság tapsikolása jön elő belőlem, hanem a rámutatás bölcsessége, hogy lám, ez is mutatja, hol is élünk. De leginkább mégis azt, hogy Orbán milyen tehetségtelen, és mellette szaralak, természetszerűleg.

Szokásban van politikusi zsenijét dicsőíteni, okosságát és végtelen bölcsességét, ahogyan jól megtervezett lépésekkel halad a céljai felé, váltogatja az ideológiákat, mint más a szaros gatyát, hogy mindenkit hogyan tart sakkban a pávatáncával. Olybá tűnik ezekből, mintha volna valami távlatos cél, ami megvalósulásáért dolgozik és gondolkozik, ámde meg kell látunk, ilyennel nem rendelkezik. Víziója, ha van, az a kovászos uborka, stratégiája nincs, taktikája csupán, ami a rögtönzésen alapul, mint ennek a rendeletnek a bevezetése és villámgyors visszavonása is mutatja, ami annak bizonysága, hogy gondolat nem volt mögötte, csak a bosszú ösztöne.

Kies hazánkban a Fidesz és így Orbán uralma alatt nem történik kormányzás, törvények – mostanában rendeletek – hasraütésre születnek. Akikre vonatkoznak, azokat meg nem kérdezik, hatásukat nem vizsgálják. A törvényekkel és hovatovább az alkotmánnyal (alaptörvénnyel) napi szintű ügyeket intéznek, mintha csak fölírnák egy cetlire, mit kell hozni a boltból. Számtalan példát tudnánk mutatni erre a tempóra, de fölösleges, többek között ezért nem kapják meg a helyreállítási pénzeket, s nem azért mert Brüsszel melegeket akar küldeni az oviba. A tehetségtelen aljasságukat ott is ordítással takarják, a hangerő az érv, a decibel a meggyőzés...