2017. október 10., kedd

KIS FINNORSZÁG A FÖLDKÖZI-TENGER PARTJÁN: ILYEN LENNE KATALÓNIA, HA ORSZÁG LENNE

INDEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA - SZÉMANN TAMÁS
2017.10.10. 


A katalán függetlenségi népszavazás óta mindenki azt találgatja, mi lehet Katalónia következő lépése, és mi történik, ha megpróbálkoznak a Spanyolországtól való elszakadással. Először azt összegeztük, milyen gazdasági következményei lehetnek az önálló katalán állam kikiáltásának spanyol és katalán szempontból, most pedig megnézzük, milyen európai országokhoz lenne hasonló Katalónia független államként fő mutatói alapján. 

Katalónia gazdaságilag az uniós átlag feletti fejlettségi szinten áll, és több szempontból is simán elmenne független országnak. A probléma nem is ezzel van, az elszakadás alapvetően azért kényes kérdés, mert a tét egyrészt Spanyolország területi integritása, másrészt tágabb perspektívából az egész Európai Unió politikai stabilitása. Ha egy – egyébként meglehetősen széles autonómiával, önálló regionális parlamenttel rendelkező – régió egyszer úgy dönthet, elszakad, az az unió szempontjából rossz precedenst teremthet, táptalajt adhat más függetlenségi mozgalmaknak is.

Így bár az EU csúcsszervei egyértelmű állásfoglalásokra nem kaphatók a kérdésben, azért alapvetően fellélegeznének, ha párbeszéd kezdődne a spanyol és a katalán kormány közt, aminek a végén sikerülne elszakadás nélkül megegyezni. Ha ez nem sikerül, Katalóniának önálló államként valószínűleg újra kéne felvételiznie az EU-ba, ami nem lenne egyszerű kör akkora ellenszélben, ami most kinéz az irányukba. De milyen lenne egyáltalán Katalónia, mint ország?

A 32 ezer négyzetkilométer (vagyis egyharmad Magyarország) területű régió országnak kicsi ugyan, de Európában akadnak ennél is apróbb államok: mint a térképen látszik, csak az unióban öt ilyen van. A legkisebb önálló állam, Málta, több mint százszor beleférne Katalóniába...

SERES: ITT AZ IDEJE KIÁLLNI A JOBBIK MELLETT

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző:SOROS LÁSZLÓ
2017.10.10.


Magyarországon a törvényeket mindenkinek be kell tartania. Kivéve a kormánynak.

Egyelőre még nem az állampárt, csak az állampárt által eltartott pszeudocivil egylet lengette be egy politikai párt betiltását, de ne tévedjünk, ami ma még egy pszeudocivil izé előretolt véleménye, az holnapra már állampárti akcióterv, plakátkampány, kormányprogram. Az alapjogok lenézéséért felelős Alapjogokért Központ persze kicsit előreszaladt, egyelőre még nem a betiltás a tét, csak ügyészségi nyomozás folyik a Jobbik ellen, "számvevőszéki ellenőrzéssel kapcsolatos kötelezettségszegés vétségének gyanúja" miatt.

Még az is lehet egyébként, hogy nem betiltani akarja a pártállam a Jobbikot, csak a vizsgálat idejére, tehát év végéig, sőt, egészen a választásokig napirenden tartani az "ügyét". Az ügy pedig az, hogy a Jobbik nem hajlandó elszámolni gyanús pénzeivel, plakátszerződéseivel, nem tesz eleget adatszolgáltatási kötelezettségeinek, ergo be- és kiszámíthatatlan, jogsértő, és különben is Soros. Illetve Simicska. A Fidesz külön felhívta a figyelmet arra, hogy

Magyarországon a törvényeket mindenkinek be kell tartania,


de nem vette észre a helyzet komikumát,és nem tett a kijelentés mögé röhögő szmájlit, ellenben az ügyészi vizsgálatot megelőlegezve "illegális pártfinanszírozási botrányról" delirált. A Jobbik mindezt, teljes joggal, "a diktatúra kiterjesztésének, a szabadságjogok korlátozásának" nevezte, az LMP pedig szolidaritásból az alapjogokért valóban küzdő TASZ-hoz fordult (dacára annak, hogy a Jobbik alig két éve, még a Fidesz előtt eltakarítandó problémának tartotta a TASZ-t). De mi is történt itt néhány nap alatt, és miért indulhatunk ki abból, hogy ez nemcsak egy párt, hanem mindannyiunk szabadságjogait fenyegeti?

TI MENNYIT KAPTOK PUTYIN ELVTÁRSTÓL A HATÉKONY ROMBOLÁSÉRT CSERÉBE?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.10.10.


...Úgy bizony, Petike vitéz! Nagyon igazad van neked! De nézzük a másik oldalát az éremnek. Ahhoz például mit szólnátok ti, honvédő forradalmárok, ha az egyes tagországok kormányai – külön Orbán Viktor méltóságos úr kormánya – ahelyett, hogy minden erővel igyekeznek szétverni az Uniót, esetleg együttműködnének a többi tagországgal? Tényleg, jut is eszembe a főnököd tegnapi hörgéséről, amikor meggyanúsította Hadházyt, hogy bizonyos üzleti köröknek lobbizik azért, mert az rákérdezett, hogy mi a lófaszért is kell kétszer olyan drágán lélegeztető gépeket vásárolni, mint feleannyiért: ti mennyit kaptok Putyin elvtárstól a hatékony rombolásért cserébe?

Magyarország és a mára már alig létező, erősen súlytalan V4-ek semmit nem állítottak meg. Orbán se. Ő legfeljebb Magyarország fejlődését tudta megállítani, de azt legalább rendkívül hatékonyan. Amikor átvettétek a kormányt – pedig az előző kormány is baromira messze volt a tökéletestől, de még az elfogadhatótól is (nem a Bajnai kormányról beszélek) – még a térség vezető országa voltunk. Mostanra sikerült az utolsó helyekért versenyeznünk Bulgáriával.

Az Európai Unió lassan és sokszor hibásan reagál, de ez demokráciákban így normális. Szemben a diktatúrákkal, amikor egy felcsúti kocafocista reggel szarás közben kitalál valamit, délutánra meg már meg is szavaztátok. Az megy pikk-pakk.

Petihuszár! A saját híveiteken kívül már a világon senki nem hiszi el a nyivákolásotokat. Sem kerítésen belül, sem azon kívül. Ti már csak annak a másfél millió rajongótoknak hirdetitek az igét, akiknek a segítségével meg akarjátok tartani a hatalmat. Mutatok példát is, jó? Jó.

Meg akarja valósítani a Soros-tervet Brüsszel – mondta Tuzson Bence, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
Az államtitkár szerint ez azt jelenti, hogy be akarnak engedni egymillió embert az unióba, lebontanák az európai határokat, és megváltoztatnák a büntetőjogi szabályokat, hogy enyhébb megítélés alá essenek azok a bűncselekmények, amelyeket migránsok követnek el. 
Az intézkedések végső célja, hogy Európa megváltozzon, »oldódjanak fel« a 
nemzetállamok, helyettük egy »európai massza« legyen – tette hozzá.
Ahhoz, hogy ez ellen fel lehessen lépni egyfajta erőre van szükség – vélte az államtitkár, hozzátéve, a nemzeti konzultációnak ez az egyik célja.
»Mi mindig azon az állásponton voltunk, hogy akkor lehet jól kormányozni és akkor lehet jól képviselni bármilyen érdeket, ha amögött ott van a magyar emberek akarata is« – hangsúlyozta
”. (MTI)

Ezt naponta ötvenhatszor szavaljátok el. Igaz, hogy szín hülyeség, de a sufnijogász ezt találta ki és ehhez ragaszkodtok, mert ez van parancsba adva. Ti is tudjátok, hogy hazudtok. Mi is tudjuk. Csak az elszánt szavazóitok nem tudják. De nekik meg mindegy is.

Petike, ti veszélyesebbek vagytok erre az országra, mint Soros György, az illuminátusok, a szabadkőművesek, a pirézek, a jugoszláv békaemberek, a Sátán és a lakodalmas rockzene együttvéve.

Én azt javasolnám, hogy azon kezdjél gondolkodni, hogy miből fogod eltartani magadat és a családodat akkor, amikor nem lesz delfines úszómedence, se milliós fizetés. Mármint az a kérdés, hogy értesz-e bármihez, amiből meg tudsz majd élni? Ja, ez a többiekre is vonatkozik egyébként. Két óbégatás közben szorgosan figyelgessétek az álláshirdetéseket. Jól fog az még jönni.

HAGGYÁ' MÁ' BÉKIBE - BRÓDY ÜZENT ORBÁNNAK

24.HU - KÖZÉLET
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2017.10.10.„Ne hagyjuk szó nélkül!” A legendás énekes komolyan vette a nemzeti konzultáció felhívását.

A dupla “Ráadás” koncertjére készülő Bródy János közösségi oldalán osztotta meg, mit gondol az úgynevezett Soros-tervről szóló nemzeti konzultációról. 


Ilyeneket.Nem érdekel hogy mit papolsz,
neked már jobb ha szót se szó(l)sz
belőled több volt mint elég,
hogy nem szakadt még rád az ég.


Meg még durvábbakat.

Bródy János már korában is kiakadt a kormány plakátjaira, akkor is dallal üzent. Arra is volt már példa, hogy a Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, szövegíró, énekes közösségi oldalán saját konzultációt hirdetett.


GONDOLTAM...


GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: GUSZTOS ISTVÁN
2017.10.10.No, nem azt, hogy elmegyek Amerikába – nincs, sosem volt kurva sok pénzem, meg öreg is vagyok hozzá. De mondjuk Szlovákián vagy Románián azért még töprengek
- Nézd, öreg: előbb-utóbb persze mindenkinek meg kell halnia – neked is, akár hiszed, akár nem. De minek siettetni, ami elkerülhetetlen? Hagyd legalább egy-két napra a politikát a francba: nem muszáj belefullasztani magad az Orbán-rezsimtől való undorodba… Hiszen szűkebb és tágabb értelemben is családod van; gyerekeid, akiket szeretsz és szeretnek; unokáid, kedvesek, gyönyörűek, akikre öröm nézni, és boldogság látni, ahogy visszanéznek – és még mesélhetnék…

Szóval, azt gondoltam, leszarom a politikát, legalábbis kis időre, és megiszom egy felest.

Bazmeg, nem hiszed el: nem tudtam úgy meginni, hogy közben a rádióból, amelyből addig egészen jó zene szólt, ne kellett volna meghallanom a „kormány” „társadalmi célú” rémhírterjesztő uszítását.

Nem menekülhetsz…

Majdnem kiköptem a páleszt, de uralkodtam magamon.

Kurva ország!

JÖHETNEK A KERESZTES GÁRDISTÁK

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.10.10.


Aradszki András KDNP-s politikus, a KDNP nevű klerikális lobbi-egylet oszlopos tagja igen határozottan állította, hogy a rózsafüzér minden rosszat elhárít. Gyakorlatilag meghirdetve a politikai motivációtól fűtött hatalmi ördögűzést. Valószínűleg az éppen aktuális ellenségkép-üldözés jegyében. Ezért mostanában sokat támadják a KDNP-s politikust. Holott akár meg is köszönhető lenne.

Az ugyanis eddig is teljesen világos volt, hogy a hatalom képviselői csak annyit ismernek a kereszténységből, amely elegendő a hatalmi retorikájuk populista alátámasztására. Kezdve azzal az öt évvel ezelőtti állásponttal, ami a gyermekeknek a szülők együttélési formája alapján való megkülönböztetését vetítette előre. Nem mintha Jézus valaha is javasolt volna ilyesmit, de Rétvárit ez már akkor sem zavarta és azóta talán már annyira sem. Ahogy Jézus tanításai általában sem nagyon zavarják a hatalom képviselőit. Nagyjából azt az álláspontot képviselve, hogy ami a hatalmi érdekeket szolgálja, az jöhet. A többi? Ott kérem nincsen semmi látnivaló. Legutóbb Balog-páter próbálta meg legyőzni a kereszténységet.

Most a KDNP-s képviselő sátán-írtós magánszámát is szét lehetne cincálni. Kezdve ott, hogy a rózsafüzér eredetét korántsem az ördögűzés, hanem a zsoltáréneklés környékén, és az analfabéta szerzetesek megtámogatása környékén keresgélhetjük. Az egy külön csemege mostani felszólalásban, hogy a sátáni műveletek egyike, ha „emberbarát köntösbe bújva, álszentül, hazug módon oktatják ki az egyházat is emberszeretetből”. Ami világosan jelzi, hogy amikor Ferenc-pápára, esetleg Jézus tanításaira hivatkozik valaki a hatalmi állásponttal szemben, akkor az maga a sátán. Ami első közelítésben leginkább egy újabb gumicsont kiosztását jelenti a nép számára...

KIPERELTÜK ÉS KÖZZÉTESSZÜK A FELCSÚTI KISVASÚT UNIÓS PÁLYÁZATÁT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2017.10.10.


...Nehezen adta ki az iratokat az NGM

2015 márciusában az Átlátszó elsőként írta meg, hogy a kormány egy célzott pályázattal 600 millió forint EU-s támogatást ad a Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak (FUNA) a felcsúti kisvasút építésére, amit kiemelt beruházássá nyilvánítottak.

Akkor beszámoltunk arról is, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz 2012-ben beadott engedélyezési kérelmében a FUNA 
napi 2.560 – 7.080 utassal számolt.

2016 júniusában a brit Telegraph nyomán bejárta a magyar sajtót a hír, hogy az EU vizsgálatot indít a felcsúti kisvasút miatt, mert sokkal kevesebben utaznak rajta, mint amekkora utasszámot a magyar kormány vállalt az EU-s támogatás igénylésekor. Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára ezt követően a 444-nek azt nyilatkozta, hogy az Átlátszó félreértelmezte 2015-ben a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól kapott dokumentumokat, és a kormány sosem ígért napi több ezer utast a vonalra.

Ezután közadatigénylésben kértük ki a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a kisvasút uniós támogatásával kapcsolatos dokumentumokat, az NGM azonban 30 nap elteltével mindössze az uniós projekteket nyilvántartó kormányzati honlap linkjét küldte el válaszként. Ezt követően a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk, ami bejelentésünk nyomán vizsgálatot indított, majd felszólította a minisztériumot az általunk kért iratok kiadására.

Az NGM viszont ezután sem küldte meg részünkre a kisvasút EU-s pályázatát, ezért pert indítottunk. A bíróság október 4-re tűzte ki az első tárgyalást, de a minisztérium néhány órával előtte átadta részünkre a kért dokumentációt CD-n.

Az NGM-től végül közérdekű adatként kiadott teljes, 235 MB iratanyag elérhető ezen a linken...

ORBÁN EGY FIDESZT ZSIDÓZÓ KURUCINFÓS CIKK ALAPJÁN SOROSOZTA SZÉL BERNADETTET

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.10.10.


Orbán Viktor hétfőn a Parlamentben Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltjének kérdésére a megszokott módon válaszolt: Soros. Csakhogy ebben a sorosozásban volt egy kis gubanc. Ugyanis a miniszterelnök többek között azt is sorosista együttműködésként rótta fel Szélnek, hogy a Humanista mozgalom tagja volt. Ez viszont icipicit öngól...

...A Humanista mozgalom egy baloldali mozgalom volt a 2000-es években, amely nagy politikai sikereket nem ért el, de sok tagját felszippantotta a későbbi LMP, amellyel a Humanisták együtt indultak a 2009-es EP választásokon. Legtöbben talán arról emlékezhetnek rájuk, hogy éveken keresztül megszervezték a Békejelet: a Hősök terén és az ország más pontjain több százan formálták magukat élőképpé, hogy a háborúk ellen és a nukleáris leszerelés mellett fellépjenek. De a humanisták jelen voltak a magyar közélet más területein is: balról kritizálták az MSZP-SZDSZ kormányzatot, így sokszor kerültek egy platformra a Fidesszel. A 2004-es kórházprivatizációs népszavazáson például együtt kampányoltak azért, hogy kórházak maradjanak állami kézben. De több korrupciós ügyben is együtt léptek fel a Fidesz politikusaival az MSZP-SZDSZ korrupciós ügyei ellen, leginkább a Budapest VI. és VII. kerületi önkormányzataihoz kötődő korrupciós ügyek és természetkárositó döntések ellen.

Tehát amikor Orbán Viktor Soros-kötődéssel vádolja a Humanista mozgalom kapcsán Szél Bernadettet, akkor azzal a korábbi Fideszt is vádolja.

Persze ez a vád már attól nevetséges, hogy ha a Humanista mozgalomnak adott volna pénzt Soros, akkor így szólna a vád:

“Maga tagja volt annak a mozgalomnak, ami fellépett a korrupció ellen, és a mindenkinek járó ingyenes egészségügyi ellátás mellett!”

És lássuk be, egy ilyen “vád” igazából csak dícséret egy miniszterelnök-jelöltnek.

ORBÁN ELÁRULTA RENDSZERÉNEK LEGGYENGÉBB PONTJÁT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.10.10.


Kételkedni tilos! A kétely - métely, melyet az ellenség terjeszt. Sőt, maga a Sátán! A kétely pedig mindig a kérdés sarkát tapossa. Mert a kérdésre válaszolni kell. Érveket felhozni. Épp ezért: kérdezni tilos, az örök válasz pedig: én tudom jól.

Sokan és sokszor – mi is számtalan alkalommal – leírták már: a NER nem állami berendezkedés, hanem vallás. Pontosabban szekta, melynek középpontjában Orbán Viktor áll. Beszédei isteni kinyilatkoztatások. Hétfőn, a parlament folyosóján, maga foglalta össze tömören az Orbán-vallás alap dogmáját: én tudom jól!

A "dogma" meghatározása a Magyar Katolikus Lexikon szerint: "olyan tétel, amelyet az egyházi tanítóhivatal, mint Istentől kinyilatkoztatott igazságot közöl és hirdet, ezért annak tudatos tagadása vagy visszautasítása eretnekségnek számít." A dogma nem megkérdőjelezhető, sőt, kérdésnek helye sincs. A dogmát vagy hiszed, vagy nem. Utóbbi estben viszont fejedre vonod az eretnekség – jelen időben: a NER ellensége – vádját és annak minden következményét.

A dogma mindennapi valóságunkban így működik:
  • a kormány saját politikai – a hatalom és a közpénzek elosztása feletti kontrolljának megtartása – érdekében fiktív ellenséget és vészhelyzeteket teremt. Aktuálisan ez a Brüsszelben migránsok hátán parádézó Soros Sátán György.
  • Navracsics Tibor, az Orbán Viktor által delegált uniós biztos egyenesen és nyíltan cáfolja a nyilvánosság előtt az egész agyrémet.
  • Orbán minderre annyit reagál: én tudom jól!
Lehetne vita, akad tér rá bőséggel. Ha az alaptézis már annyira be is égett – égettetett – a néplélekbe, hogy azt megkérdőjelezni sem lehet már, Navracsics személye mégis megérne egy-két értelmes mondatot. Lehetne érvelni a biztos igaza mellett azzal, hogy mégis Orbán frakcióvezetője, majd helyettese és minisztere volt, vagyis a vezér iránti lojalitása megkérdőjelezhetetlen. Ahogy azzal is – állítása ellen –, hogy túl mélyen van már a brüsszeli mocsárban ahhoz, hogy reálisan felmérhesse a helyzetet...

CSAK LÁTNI NE KELLJEN ŐKET: EURÓPA PÉNZÉN KÍNOZZÁK A MENEKÜLTEKET AFRIKÁBAN

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2017.10.10.


A 2015-ös európai menekültválság, amely Magyarországon is átsöpört, egyetlen egy dolgot tanított meg a kontinens vezetőinek: ha hatalmon akarnak maradni, meg kell akadályozniuk, hogy ez még egyszer megtörténjen. Abban az évben minden korábbinál több, 1,3 millió ember érkezett illegálisan Európába, olyan indulatokat és gyűlöletet felkorbácsolva Budapesttől Berlinen át Brüsszelig, hogy az politikai földindulással veszélyeztetett.

Az azóta eltelt két évben a kedélyek kicsit lenyugodtak, elsősorban azért, mert az EU és egyes aktívabb tagországai mindent megtettek, hogy Európát ne árasszák el ismét a kontinens lakosságának jelentős része által rettegett ázsiai és afrikai szegények. Az ezt célzó különböző gazdasági/humanitárius és katonai/határvédelmi programok már elég ideje működnek ahhoz, hogy számot lehessen vetni a működésükkel kapcsolatban. Az összkép pedig egyértelmű: a szerencsétlen menekültek életét - és halálát - ugyan sikerült egy kicsit távolabb tolni Európától, de ettől a problémák még egyáltalán nem oldódtak meg, és az európai adófizetők pénzéből embertelen és vállalhatatlan dolgokat finanszírozunk. A menekülőket teljesen megállítani pedig nem lehet...

FELBUJTÁS GYILKOSSÁGRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZSEBESI ZSOLT
2017.10.10.


...A történetnek mintha semmilyen magyar vonatkozása nem volna, és ha felületesen vizsgáljuk nincs is. Ha jobban belegondolunk, talán mégis van. Óhatatlanul felsejlik Magyarország egyszemélyes vezetője, Orbán Viktor nem oly régen hozott döntése az azeri baltás gyilkos kiadásáról Azerbajdzsánnak, ahol nemzeti hősnek kijáró ünneplés, pénz és paripa várta a börtön helyett. Csak mert Azerbajdzsán vezetése szerint hőstett álmában megölni egy örményt, nevezetesen egy katonatársat, csak azért, mert örmény származású. Mint látjuk egy újságíró élete sem ügy Azerbajdzsánban.

Ma már azt is tudjuk, az azeri baltás gyilkos néven elhíresült történet kapcsán, hogy kizárólag a gyilkos katona kiszabadítására nyitott az ázsiai ország nagykövetséget hazánkban. Arról is vannak hírek, hogy gyanús pénzmozgások kísérték magyar bankszámlákon a kiadatást. Azaz: nem kizárt a kormányzati szintű korrupció. Az újságíró elleni erőszak hallatán óhatatlanul másik két ország neve ötlik fel, amelyekkel hazánk baráti, mégpedig meleg baráti kapcsolatokat ápol. Oroszországé és Törökországé.

Nem állítom, hogy csak ebben a három országban bánnak keményen a független sajtó képviselőivel, vagy az ellenzékiekkel. Nem csak Oroszországban lövik agyon, mérgezik meg és veretik véresre, nem csak Törökországban börtönözik be tucatszám az ellenzékieket és a zsurnalisztákat, gyakran koholt vádak alapján, de az mégiscsak szemet kell szúrjon, hogy Magyarország külügyminisztériumának e három országot sikerült a fontos partnerei közé emelnie és a magyar kormányfő látványosan jó viszonyt ápol azok autokrata, de inkább véres kezű vezetőivel.

Jövőre Oroszországban is választások lesznek és már megkezdődött Putyin potenciális ellenfeleinek lejáratása, ellehetetlenítése. Megszületett az első eltiltás is a választási indulástól. Ha ebben a megvilágításban nézzük a Jobbik ellen indított kormányzati kampányt vagy a Népszabadság pontosan egy évvel ezelőtti betiltását, a magyar vidéki sajtó és az elektromos média kormánypárti megszállását, akkor egyértelművé válik honnan ered a magyar kormány beteges szimpátiája az említett államokkal és vezetőikkel.

Aki azt gondolja, hogy az ezekben az országokban megtörténtek nálunk nem fordulhatnak elő, annak azt üzenem, hogy vigyázzon! Csípje meg magát, hogy felébredjen! Ne várja meg, hogy vak és süket rendőrök közé préselve egy rendőrautóban érje a váratlan szívhalál, vagy egy hazánkba tévedt külföldi nyugdíjas elgázolja az esti félhomályban. Magyarországon ugyanis háború van. Csak emlékeztetek rá: utoljára ez év augusztusában hosszabbították meg fél évvel 2018. március 7-ig a rendkívüli állapotot az országban, mégpedig a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre hivatkozva. Miközben válsághelyzet Magyarországon csak a kormányzati plakátokon, az állami televízió képernyőjén és a fideszes képviselők retorikájában van.

Földi László a kormány szakértője, a külföldi hírszerzésért felelős Információs Hivatal volt műveleti igazgatója a tévé kamerái előtt nyíltan megmondta, mire készüljünk: „Most háború van. Ezek az emberek (a nemzetközi civil szervezetek magyar alkalmazottai szerk.) kollaboránsok, háborús bűnösök, hazaárulók, és így tovább. Ez egy egészen más fogalmi rendszer. Embercsempész a háborúban nem embercsempész, hanem egy olyan, gyakorlatilag szabotőr, akinek nincs jogállása. Magyarul ő szabadon likvidálható. Ugye ezt írja a háborús törvény: kémeket, szabotőröket nem viszünk bíróságra, hanem azonnal kiiktatjuk.” Magyar demokratikus ellenzék! Ezt az üzenetet talán már meg tetszenek érteni? A felbujtó már beszélt. Mire tetszenek még várni? A gyilkosokra?

BECSAPÓS A KERÍTÉSEGYENLET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2017.10.10.Miközben a magyar kormányfő Európa védelméről regél, könnyen előfordulhat, hogy "határvédelmi költségek" címszóval még a rendőrség fejlesztését is az unióval fizettetné ki.

A miniszterelnök szerint azért is jó oka van arra a rendőrség állományába kinevezett 227 új tiszthelyettesnek, hogy büszke legyen, mert olyan fontos dolgok megvédése mellett kötelezték el magukat, mint a magyar családok biztonsága és az ezeréves nemzeti-keresztény kultúránk. Orbán Viktor a fővárosi Hősök terén ismét előállt teóriájával: vannak európai országok, ahol mára ezek a fontos dolgok – mint ugye a kultúra – már a múlté lettek, ott már legfeljebb csak az együttélés véletlenszerű formái fordulnak elő. Orbán szerint a magyar rendőrök két fronton is helytálltak az utóbbi években: megvédték Magyarország és Európa határait, közben pedig az ország közbiztonságára is figyeltek. Ennek köszönhető szerinte, hogy mára hazánk lett az egyik legkevésbé veszélyes ország a világon. "Európa legsikeresebb, legnagyobb tekintélyt élvező rendőrségének lettek tagjai" – zárta a beszédet.

Kérdéses azonban e nagyság és tekintély, hiszen alig egy hónapja Orbán még pénzért kuncsorgott Európánál, méghozzá a határvédelmi erőfeszítéseket citálva. Megírtuk: a miniszterelnök szeptember elején levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez, Jean-Claude Junckerhez, s úgy fogalmazott: „mi úgy tartanánk méltányosnak, hogy a hazánk számára eddig költségként felmerült 270 milliárd forintnyi (883,2 millió euró) terhet felerészben az Európai Unió, felerészben pedig Magyarország viselje”. Ezután egymásnak adták a kilincset a kormányzati politikusok, hogy Orbán érveit hangoztassák arról, miként védte meg Magyarország Európát – elsősorban a határkerítéssel.

Csakhogy – mint az közérdekű adatigénylésünk nyomán kiderült – a kabinet nem tud elszámolni a kerítés költségeivel, így aztán az Európai Bizottsághoz sem egy pontos, tételes számlát nyújtott be, hanem egy legfeljebb elnagyolt listát közölt csupán arról, miféle kiadásokat kíván fölróni Brüsszelnek. A lista alapján ráadásul nem is 270, hanem 263,152 milliárd forintot akarnak; 2015 nyarától az év végéig 84 milliárdot, 2016 egészében 75 milliárdot, az idén viszont – noha menekült lényegében nem is jött az országba – az év első hat hónapjában már 103 milliárd 588,71 millió forintot költöttek "határvédelmi költségekre"...


SCHILLING ÁRPÁD: STOHL JOBBAN TENNÉ, HA INKÁBB NEM MONDANA SEMMIT

24.HU - POSZT ITT
Szerző: LÁSZLÓ PÁL
2017.10.10.


Németh Szilárd szerint nemzetbiztonsági kockázat, ő viszont azt mondja, a kormány tudatosan gerjeszti az infantilizmust, aminek következtében Magyarország egy agresszív, idegengyűlölő, gyáva közösséggé válik. Schilling Árpád idejének negyedét a politika tölti ki, pedig sikeres rendező. Interjú.

Meg tudja mondani azt a pillanatot, amikor végleg elgurult a gyógyszere?


2008-ban, amikor még nem Orbán Viktor volt a miniszterelnök, megszüntettem a Krétakör színházat azzal a szándékkal, hogy egy olyan műhelyt kéne csinálni, ami meghaladja a magas művészet kontra populáris kultúra viszonyt. Elhatároztam, hogy nyitunk a vidék, a diákok felé, és bevonunk olyan embereket, akiket a színházban egyébként nem látni.

Már a Gyurcsány alatt?

Azzal volt problémám már 2008-ban is, hogy bizonyos kérdések nem érik el a politika ingerküszöbét. Amikor Orbánék visszatértek, kijelöltek, hogy melyek azok a területek, társadalmi csoportok, amikkel, akikkel nem kommunikálnak, mert nem fontosak a számukra.

Gyurcsányék idején mindennel lehetett foglalkozni, legfeljebb nem érdekelte őket, ma már vannak tiltott zónák.

A gyógyszerelgurulás egy folyamat, és az első lépése egyáltalán nem az Orbán-kormányhoz köthető.

De az elején még nem volt neve a probléma okozójának, most viszont azt mondja, úgy hívják, hogy Orbán Viktor.

2011-ben felkértek, hogy beszéljek a Milla tüntetésén. Az volt az első Milla-tüntetés, 30 ezer ember gyűlt össze. Ugyanezen a napon pár órával korábban Orbán Viktor tartott beszédet a Nemzeti Múzeumnál. Akkor kezdték el nyilvánosan nyomni, hogy Brüsszel nem Moszkva, nekünk nem diktálnak, mi függetlenek vagyunk. Tehát kijelölt egy ellenséget.

Kijelölt egy ellenséget, vagy meghatározta, hogy neki mi a fontos. Nem biztos, hogy ez egy ellenségkijelölés volt.

Mindenképpen problematikus, hogy az EU tagja vagyunk, és azt mondja a magyar miniszterelnök, hogy Brüsszel nem Moszkva. Moszkva ide elnyomást hozott, embereket végeztek ki tömegével, több ezer ember számára tilos volt elhagyni az országot és így tovább. Ha Moszkvához hasonlítja Brüsszelt, akkor erre a korra utal vissza, azt kommunikálja, hogy az EU pontosan olyan kereteket szab, mint a Szovjetunió. Ez súlyos manipuláció. Mondta volna azt, hogy vitázunk Brüsszellel, vagy vannak olyan kérdések, amikben nem értünk egyet, és szeretnénk, ha a társadalom ezt megértené...

ŐK IS VENDÉGÜL LÁTNÁK AZ ŐCSÉNYBEN NEM FOGADOTT GYEREKEKET

VÁLASZ.HU
Szerző: DÉVÉNYI ISTVÁN
2017.10.10.


...Sokak szerint fordulópont volt, amikor a miniszterelnök nem állt ki egy megfenyegetett magyar állampolgár mellett, sőt. Az Index ezért körbekérdezte az egyházakat, hogy mi a véleményük a történtekről. A portál két kérdést tett fel, egyrészt, hogy befogadnának-e néhány napra az állam oltalma alatt álló menekülteket, illetve, hogy általában mi az álláspontjuk az Őcsényben történtekkel kapcsolatban.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke többek között azt mondta: Mély aggodalommal és szomorúsággal értesültem az Őcsényben történtekről. Közös felelősségünk, hogy gátat szabjunk a gyűlölködésnek és a társadalmunk békességét veszélyeztető folyamatoknak. Egyházunk, ahogy eddig is, ezután is a szeretet kultúrájának terjedéséért imádkozik és dolgozik.

A Mazsihisz álláspontja szerint a gyűlölet természete hasonlatos a vírusok viselkedéséhez. Kezelhetetlenül gyorsan képes átterjedni az egyik kisebbségi csoportról a másikra és lassan megbetegíti az egész társadalmat. Az őcsényi ügy világosan megmutatta, félelmeink nem alaptalanok, az indulatok könnyen kezelhetetlenné válnak – írta válaszában Hesiler András, a szervezet elnöke.

A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) természetesen kész néhány napra vendégül látni az Őcsénybe be nem engedett gyermekeket – válaszolt a kérdésekre Gáncs Péter, az MEE elnök-püspöke.

Megkeresték természetesen a katolikus egyházat is, ám onnan nem kaptak választ. A portál ezért felidézi, hogy Beer Miklós püspök is ott van az Őcsény miatt indított petíció kezdeményezői között.

FOGHÍJ, ARANYFOG, LEGYEZŐ - (CLARK HOTEL - FOGHÍJBEÉPÍTÉS A BUDAI CLARK ÁDÁM TÉREN)

ÉLET ÉS IRODALOM / MŰBÍRÁLAT
- SZABADPOLC
Szerző: TORMA TAMÁS
2017.10.06.


Nem tetszik. Ez egyrészt a civil kívülálló csábítóan pártatlan és megfellebbezhetetlen véleménye, másrészt kirívóan üres is, hiszen nem tud/nem vesz tudomást semmilyen az üggyel kapcsolatos múltról/háttéralkukról/ vagy éppen a ház homlokzaton túli részleteiről/belső egységeiről. A Clark Ádám téren például többeknek nem tetszett, hogy túl nagy lett az új ház, elnyomja az Alagutat, meg mi ez a baromi ronda feketség – ne’má! Aztán mások – a többet tudók – korrigáltak, hogy az a fekete még csak a hőszigetelés, ami a későbbi kőburkolat alatt lesz. (Ez vöröses-szürkés lesz, ami fényben világosabbnak mutatja magát, viszont a koszt is jobban állja.) De akkor sem! Miért ilyen nagy?/Miért beton?/Miért nem illeszkedik?

Nem tetszik.

A Facebook végtelen véleményfolyamában gyakran kerül elő ez a formula egy új házról – hát még ha ez a ház Buda állítólag legdrágább telkén épül éppen!

Nem tetszik. Ez egyrészt a civil kívülálló csábítóan pártatlan és megfellebbezhetetlen véleménye, másrészt kirívóan üres is, hiszen nem tud/nem vesz tudomást semmilyen az üggyel kapcsolatos múltról/háttéralkukról/ vagy éppen a ház homlokzaton túli részleteiről/belső egységeiről. A Clark Ádám téren például többeknek nem tetszett, hogy túl nagy lett az új ház, elnyomja az Alagutat, meg mi ez a baromi ronda feketség – ne’má! Aztán mások – a többet tudók – korrigáltak, hogy az a fekete még csak a hőszigetelés, ami a későbbi kőburkolat alatt lesz. (Ez vöröses-szürkés lesz, ami fényben világosabbnak mutatja magát, viszont a koszt is jobban állja.) De akkor sem! Miért ilyen nagy?/Miért beton?/Miért nem illeszkedik?

És így tovább. Ugyanakkor hiába butuska, kurucos vagy éppen kesergő olykor, én a Facebookból kicsit a nép hangját is kihallani vélem, és a Clark Ádám téren beépülő foghíj pont az az eset, amiből ház/építész/építtető nem jöhet ki jól. Eleve egy lassan hetvenéves homlokzatseb épült most be, de az a foghíj is egy rom foghíja volt. Eredetileg Ybl Miklós neoreneszánsz Budai Takarékpénztára állt itt, ez a második világháborús harcokban annyira sérült, hogy az udvari szárnya belső oldalát tudták meghagyni egy árkádrészlettel. (A hatvanas évek kedvelt randihelye, a Lánchíd presszó működött itt – nosztalgia 1.0.) A később híressé váló körforgalom is akkor, kényszerből épült ki itt, az Alagút bejárata előtt, a korábbi, három oldalról zárt, szűk tér helyén, és így vált amorf tortaszeletté a maradéktelek is: az eredeti téglalap nagyjából kétötödét vágták le a körforgalom kialakításakor. Ez persze egy kommentelőt sem akadályoz meg abban, hogy az új épületet átlagosnak találják, mert hosszú időre fixálja a körforgalmat, nem az autósokhoz kellene alkalmazkodni a hamarosan gyalogossá váló Lánchíd felújítása előtt. Más rögtön és vitrio­losan derül is ezen a naivitáson, megint más úgy csatlakozik, hogy szerinte az egész Ybl-fertályt vissza kéne építeni a déli hídfőnél lebombázott Duna parti palotasorral... Erre bekapcsolódnak a favédők is, és újra ugyanott tartunk – ne’má! Az egydimenziós okosságok hasítanak így egymás mellett a pár mondatos kommentekben, Facebook-igazság – sem esztétikai, sem realista, fejlődéshívő vagy akár csak viccesen cinikus – nincs...

"AMIN MOST RÖHÖGÜNK, HOGY MILYEN HÜLYESÉG, AZ AKÁR BEKERÜLHET AZ ALKOTMÁNYBA IS"

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2017.10.10.


Ceglédi Zoltán szerint nem szabad bagatellizálni Aradszki András és Semjén Zsolt mondatait...


...nem lehet bagatellizálni sem Aradszki, sem Semjén mondatait, aki a szabadkőművességről beszélt a bevándorlás kapcsán. Ezek a szövegek Orbán Viktor jóváhagyásával születnek - magyarázta Ceglédi az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

RÓZSAFŰZÉR

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: VASVÁRI G. PÁL
2017.10.09.


A sátáni Soros-terv ellen küzdeni keresztény kötelesség” – ezzel a címmel adta elő különös vízióját Aradszki András, a KDNP képviselője az Országgyűlésben. Ami engem illet, mélyen aggaszt, hogy vajon a mennybe juthat-e. Mármint a képviselő…

A Klubrádió híre szerint a honatya azt fejtegette: „Soros György követői a sátánhoz hasonlóan titkolják, hogy mire készülnek, ember- és istenellenes bűnt követnek el, de a kormány nemzeti konzultációja meg fogja mutatni, hogy kérnek-e ebből a magyarok.” Hozzátette, szombaton rózsafüzér zarándoklaton imádkozott Európa szabadságáért, szerinte több pápa és számos ördögűző vallja, hogy „a rózsafüzér a legerősebb fegyver a gonosz ellen, ezt pedig Soros György is meg fogja tapasztalni”.

A képviselő váteszként azt is közölte, hogy a sátán legnagyobb és egyben végső csapása a családok elleni támadás lesz. „Látjuk ezt az abortusz, az egyneműek házassága és a genderelmélet terjedésén is” – mondta.

Komolyan aggódom Aradszki deputát lelki üdvéért. Erre több okot is látok.

Elsőül: nincs bizonyítékunk arra, hogy az inkvizíció által „sátáni indíttatású”, eretnek gondolatok és tettek, továbbá boszorkányság vádja miatt borzalmas kínzásokra, vízpróbára, máglyahalálra stb. ítéltek – a „hitetlen”, köztük jellemzően egyáltalán nem keresztény, vagy csupán idővel áttért muzulmán és zsidó autodafé-áldozatok számát a szakemberek százezerekre teszik – bizonyosan a pokolra jutottak. Mi van, ha netán mégis mindannyian, vagy közülük sokan, esetleg csak néhányan a mennyországba kerültek?

Másodsorban: arra vonatkozó adataink sincsenek, hogy vajon a haláluk után hová jutottak az inkvizítorok lelkei. Lehet, hogy mégsem az angyalok énekét hallgatják azóta, hanem a pokol legsötétebb bugyrában bűnhődnek ártatlan embertársaik százezreinek meggyilkoltatása miatt?

Harmadsorban: ma csak annyit vehetünk biztosra, amennyit a következményekről a Wikipédia is közöl: II. János Pál pápa 2000. március 12-én a Vatikánban ünnepi istentiszteleten kért bocsánatot egyháza bűneiért...

BELÜLRŐL RÁG

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.10.10.


Szörnyülködünk. Ha meglátjuk, ha meghalljuk, miket tesz, ha képeket mutatnak az országáról...

Holott nem kell olyan messzire menni. Nekünk is van egy pontosan olyan...

Egy olyan undorító féreg, amilyen még nem rágta ennek a nemzetnek a testét. Pedig a magyar történelem undorító féregségért kiírt vetélkedőjében nagy a verseny. De ez itt nyert...

MÉZGÁÉKTÓL A MACSKAFOGÓIG: AZ 5 KEDVENC RAJZFILMÜNK NEPP JÓZSEFTŐL

ZOOM.HU
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2017.10.10.


Aki miatt mi is megkérdezzük: miért nem a Hufnágel Pistihez mentünk feleségül.

„Amikor még nem voltam stúdiótag, arról álmodoztam, hogy jobb filmeket fogok csinálni, mint Walt Disney. Miután bekerültem, jobb filmeket szerettem volna csinálni, mint Dargay Attila. Egy kis idő múlva egyszerűen csak meg szerettem volna érni a nyugdíjkorhatárt. Ez utóbbi célomat sikerült elérnem” – mondta egy interjúban Nepp József.

Az biztos, hogy magyar animáció nagymestere nyugodtan mehetett nyugdíjba: hosszú pályafutása alatt generációk nőttek fel olyan rajzfilmjein, mint a Mézga család, a Dr. Bubó vagy éppen a Gusztáv-sorozat. Az életének 84. évében elhunyt rajzfilmrendezőre az öt kedvenc rajzfilmünkkel emlékezünk.

De ki az a Hufnágel Pisti?

„Bárcsak a Hufnágel Pistihez mentem volna feleségül!” – ha van olyan mondat, amit a Mézga családból az egész ország ismer, Paula sóhaja egészen biztosan az. Magyarország egyik legnépszerűbb televíziós rajzfilmsorozatának első négy részét 1968-ban mutatták be, és két évtizeden át volt az ország kedvence. Mézga Géza és családja történetét a 2004-es ismétlés alkalmával is mintegy félmillióan nézték.

„Amikor még nem voltam stúdiótag, arról álmodoztam, hogy jobb filmeket fogok csinálni, mint Walt Disney. Miután bekerültem, jobb filmeket szerettem volna csinálni, mint Dargay Attila. Egy kis idő múlva egyszerűen csak meg szerettem volna érni a nyugdíjkorhatárt. Ez utóbbi célomat sikerült elérnem” – mondta egy interjúban Nepp József.

Az biztos, hogy magyar animáció nagymestere nyugodtan mehetett nyugdíjba: hosszú pályafutása alatt generációk nőttek fel olyan rajzfilmjein, mint a Mézga család, a Dr. Bubó vagy éppen a Gusztáv-sorozat. Az életének 84. évében elhunyt rajzfilmrendezőre az öt kedvenc rajzfilmünkkel emlékezünk...

ITT OLVASHATÓ

HÓNAPRÓL HÓNAPRA TÖBBE KERÜL ORBÁN VIKTOR KÖLTÖZÉSE A VÁRBA

444.HU
Szerző: Horváth bence
2017.10.10. 

A Miniszterelnökség által közzétett szerződésekből lehet látni, hogy hónapról hónapra többe kerül Orbán Viktor tervezett dolgozó lakosztályának, a Budai Várban lévő karmelita kolostornak a felújítása.

A Magyar Nemzet cikke szerint május óta négyszer kellett módosítani a költségeket. A Miniszterelnökség eredetileg 230 millió forintos szerződést kötött a ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft-vel, legutóbb, szeptember 30-án ez már 350 millióra változott.

A cég még nem is a felújítást végzi, feladatuk a karmelita kolostor felújításához kapcsolódó teljes körű, minden szakágra kiterjedő tervellenőrzés és műszaki ellenőrzés...

DIOGÉNÉSZ- SZINDRÓMA: ÉLETMÓD VAGY BETEGSÉG?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2017.10.10.


Mindnyájan ismerünk olyan embereket, akik felhalmoznak minden kacatot, és képtelenek bármit is kidobni. Ezek a mániák általában szórakoztatják vagy idegesítik környezetüket, de nincs következménye. Vannak azonban, akiknél a tárgyak vagy a szemét felhalmozása rögeszmévé válik, a padlótól a plafonig minden helyet elfoglalnak és hatósággal kell eltávolítani, mert egészségtelen, a lakót és a szonszédságot is veszélyezteti.

Az ilyen emberek szenvednek Diogénész-szindrómában. „Az egyik betegemnek három ingatlanja van, két lakása és egy üzlete, de mindegyik tele van, ezért az utcán lakik” – mesélte a Le Figarónak dr. Laurence Huguenot, a párizsi Broca-kórház pszichogeriátrája.

Bár mindig létezett, csak 1975-ben nevezte el A.N.G Clarke amerikai geriátra, utalva a görög filozófusra, aki hordóban élt és fütyült a társadalmi szokásokra.

Jean-Claude Monfort, aki több könyvet írt erről a témáról, úgy tapasztalta, hogy a Diogénész-szindróma nem betegség, hanem jelek és magatartási formák, amelyek mögött rejtőzködhetnek betegségek, de nem mindig. Az eseteknek csak 56%-a rejt pszichiátriai vagy neurológiai patológiát. A leggyakrabban a fiataloknál a skizofrénia, az idősebbeknél az Alzheimer fordul elő. A fennmaradó 44%-nál általában semmilyen betegséget nem találnak. Ezeket a legnehezebb figyelemmel kísérni, mert az a jellemzőjük, hogy nem kérnek, nem mondanak semmit, gyakran nincs háziorvosuk, elszigetelik magukat.

Ezen kívül nehéz tipikus portrét rajzolni róluk. Vannak közöttük nagyon elhanyagoltak, piszkosak a zsúfolt, egésztelen lakásukban és vannak, akik ugyanilyen környezetben tiszták, elegánsak. Ritkán tapasztalható ennek fordítottja: olyanok is vannak, akik nem tűrnek a minimálison kívül semmit a lakásukban. Huguenot doktor ismer egy idős hölgyet, akinek a 3 szobás lakásában csak egy ágy, egy asztal és egy szék van, és kihajít mindent, amit visznek neki.

Egyesek elszigetelten élnek, mások normális kapcsolatot tartanak fenn a külvilággal. Így a doktor nem is gyanította, hogy egy közeli barátja szeméthalmazban él...

AZ ELSŐ FÉLÉV OSLÓBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Györgyi
2017.10.10.


Az első hónapok minden határátkelő életében különleges időszakot jelentenek, hiszen ez az ismerkedés korszaka, ilyenkor próbál az ember beilleszkedni, friss aggyal felmérni a helyzetet. Ilyen szempontból is érdekes Györgyi írása, hiszen ő barátnőjével fél éve él Norvégiában – lássuk, milyenek az első tapasztalatok. (A képeket köszönöm neki!)


„Rólunk

Tél végén költöztünk Norvégiába a barátnőmmel, hogy egy kicsit felszabaduljunk az otthoni nyomasztó légkör alól. Nem voltak megélhetési problémáink, nem voltunk eladósodva, saját lakásban éltünk és mindkettőnknek volt munkája.

Rendszeresen nyaraltunk külföldön és belföldön, akadt némi megtakarításunk, tehát mindent összevetve a magyar átlag-életszínvonal felett éltünk. Laktunk már hosszabb-rövidebb ideig más országban, így tudtuk, hogy milyen előnyei és hátrányai vannak a külföldi létnek. Mindezeket figyelembe véve döntöttük el, hogy legalább öt évre elköltözünk Magyarországról.

A barátnőm sok év tapasztalattal rendelkező programozó, így viszonylag gyorsan – még otthonról pályázva az állásokat, két hónap alatt – sikerült munkát kapnia egy oslói start-up cégnél.

A lakhatásról

Az oslói ingatlanpiacot nem a kiegyenlített kereslet-kínálat jellemzi, sokkal többen keresnek kiadó lakást, mint amennyi a rendelkezésre áll, ezért a tulajdonosok választhatnak a jelentkezők közül.

Rögtön a megérkezésünkkor nekiálltunk a keresésnek - két hónapig lakhattunk a munkáltató biztosította lakásban. Szerencsések voltunk, mert már a második lakást, amit megnéztünk sikerült kivennünk, ráadásul a tulajdonos nem a szokásos három havi kauciót kérte, hanem csak másfél hónapot...

HACSEK ÉS A RÓZSFŰZÉR

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2017.10.10.


– Jó napot, Hacsek, hogy vagyunk, hogy vagyunk?
– Kuss, maga pogány!
– Eddig se a modoráért szerette magát, aki szerette, de azért köszönni még tudott. Vagy legalábbis szokott. Mi az ördög bújt magába?
– Először is, én mától nem Hacsek vagyok, hanem Kozma Julián Vazul, sőt, valami Konstantin is, most megyek a püspök úrhoz elintézni. Másodszor, az ördög magukba bújt, mindannyiukba, de én majd jól ki fogom kergetni!
– Sportoljon magával a Belzebub.
– Miféle sport?
– Azt mondta, kergetőzni akar a Sátánnal. És hogy fognak fogócskázni?
– Rózsafüzérrel, kereszttel, szenteltvízzel.
– Remélem, jön a Mick Jagger is, mert akkor megnézem a sporteseményt.
– Maga reménytelen, maga el fog kárhozni. De én majd az angyalok karából nézem, ahogy magát forró szurokban sütögetik a Pokolban.
– Ne mondja. És mit fog csinálni az angyalok karában?
– Énekelni fogok meg hárfázni.
– Akkor magát fél perc alatt dobják ki a Mennyországból. A kávéházból is mindig kidobják, ha énekel, ott még hárfáznia sem kell, már repül is.
– Akkor én már úgy fogok énekelni, mint egy Pavarotti!
– Felőlem… de mondja, mégis, hogy került ebbe az állapotba, mit ivott?
– Én, kérem, híreket olvastam, és megláttam a Fényt.
– Ment volna inkább szemészhez. Miféle híreket?
– Tudja, mikor azt olvastam, hogy könnyezik a pásztói Szűz Mária, még pogány voltam és nem hittem belőle egy szót sem. Isten bocsássa meg, vigyorogtam is.
– Hiten nem vigyorgunk, tudhatná.
– De mikor megszólalt az Aranyszájú Szent Semjén a rádióban, rám ragyogott a mennyei fény és egyből a damaszkuszi úton éreztem magam!
– Az ott van a Városliget mellett?
– Az Damaszkusz mellett van, maga eretnek!
...

NEM MIGRÁNSOK, NEM ROMÁK, NEM HAJLÉKTALANOK. SZÉP FEHÉR BŰNÖZŐK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2017.10.10.


Ma reggel úgy keltem fel, hogy a jóról fogok írni. Arról, hogy nem csak rossz van, nem csak gonosz emberek vannak, hanem sokkal több jó. Gondoljunk csak bele – akár a napokban nagy felháborodást kiváltó söjtöri állatkínzásba – egy embertelenre jut mennyi emberség. Egy valaki kínozta azt a 150 kutyust, de hányan dolgoztak azért, hogy megszüntessék? És most is hányan dolgoznak azért, hogy segítsenek! Ezer és ezer ember segít akár anyagilag, akár személyesen.

Arról is akartam írni, hogy nagyon sokszor, túl sokszor csal a látszat. Akartam beszélni a kigyúrt, kopasz, agyba-főbe tetovált figurákról, akik ott rágták a körmüket a söjtöri rémtanya lezárt kapuja előtt és várták, hogy mikor nyitja meg a rendőrség a bejáratot, mikor mehetnek már kimenteni a síró kis jószágokat.

És mesélni akartam arról, hogy a minap egy parkolóban álltam le, mellettem egy másik autóból kiszállt egy olyan figura, akiről egyből az jut az ember eszébe, hogy nem szeretne vele összebalhézni. Láttam a kezében a pórázt és már láttam (azt csak a lelki szemeimmel), hogy egy színizom harci kutya fog mindjárt felbukkanni. A pasi behajolt az utastérbe és kiemelt egy apróságot, máltai selyem és valami keveréke lehetett és látszott, hogy idős már, valószínűleg foga sem volt, mert úgy lógott a kis nyelve és a férfi a hatalmas mancsában olyan gyöngéden fogta, ölelte a melléhez óvatosan és beszélt hozzá.

És el akartam mondani, hogy a múlt héten orvosnál voltam az egyik kutyámmal, a váróban egy baltával faragott arcú kétméteres figura a hatalmas kutyájával, én a saját kutyusomhoz már hajoltam le és öleltem át a fejét (kicsit autista, könnyen megrémül), de mire felnéztem a nyugtatásból – amire egyébként nem is volt semmi szükség – a baltaarcú már a földön ült és cirógatta az én kutyámat, a hatalmas kutyus pedig barátságosan odadugta az orrát és ez olyan jó volt.

Akartam még mesélni arról, hogy mennyi ember segít a másikon, hogy hányan, de hányan áldoznak időt és pénzt azért, hogy az elesetteknek egy kicsit jobb legyen. És hogy sokszor ez egyáltalán nem látszik rajtuk, sokszor semmi nem az, aminek látszik. Beszélni akartam arról, hogy végső soron az emberek többsége igenis jó, mindennek ellenére sokkal több jó vesz körül minket, mint rossz. Erről akartam írni – ahogy elnézem, írtam is – és akkor jött szembe ez:

NEM NÉZHETJÜK KÖDNEK A MAGYAR TÖRTÉNELEM CIGÁNY HŐSEIT!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.10.09.


Az a cigány, aki lop, aki koszos, aki nem dolgozik, aki sok gyereket szül a szegénységbe. A cigánysághoz kapcsolódó állítások szinte kivétel nélkül negatív tartalmúak. Azt az egyet kivéve, hogy tudnak zenélni. A negatív előítéletek kiemelkednek, pedig cigány a buszsofőr, a pék, sőt az újságíró, az orvos, a kutató, az ápoló és a tanár is. De az nem marad meg bennünk.

Pedig lehetne máshogy emlékezni: cigányok haltak meg Magyarországért az első és a második világháborúban, és cigányokat gyilkoltak meg a magyar állam közreműködésével a gázkamrákban. Van olyan kutatás, amely szerint ‘56-ban számarányuk fölött vettek részt a forradalmi harcokban Budapesten cigány honfitársaink. Azt is tudhatjuk, hogy a rendszer ‘56 után a legtöbb cigány muzsikus családot megbüntette a forradalomban való részvétele miatt.

És tanulhatnánk arról is a gyerekeink, ami cikkünk témája: a marosvásárhelyi pogromról, amikor a román rendszerváltás idején a feltüzelt és leitatott románokat küldték szétverni a marosvásárhelyi magyar értelmiséget, és ahol a környékbeli magyar cigányok jöttek megmenteni a városban lévő magyarokat, és verték szét a románokat, azt kiáltva: Ne féljetek magyarok, megjöttek a cigányok!

Már csak azért is lenne érdemes erről tanulni, és elismerni a cigányságot így is, mint a magyar történelem részét, elszenvedőjét, akárcsak hőseit, mert a negatív előítéletek a kisebbségnek és a többségnek is rossz cselekvéseket irányoznak elő. Ha az az előítéleted, hogy a cigány lop, nehezebben fogod felvenni dolgozni, nehezebben adod ki neki az albérletet, kevesebb pontot adsz tanárként a dolgozatára, letöröd az önbecsülését, elveszed tőle a munkát, a lakhatását, a tanulást. Így pedig nagyobb esélyt adsz neki arra, hogy ne is legyen munkája, lakhatása, tudása, amivel ő belekényszerül a szegénységbe, és alkalmasint egy minden mindegy helyzetbe, ahol például a bűnözés is, ha nem is egyenes, de könnyebb úttá válik az életben maradásra...

PUTYIN ÁGYNEMŰJÉRŐL ÉS ORBÁN OFFSHOROZÓ ÖCCSÉRŐL IS ÍR A NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / CSERNYÁNSZKY JUDIT
2017.10.10.


Az osztrák Der Standard magyar hírforrás alapján részletesen beszámol arról, hogy a kormányfő öccse, ifj. Orbán Győző egy a brit Virgin-szigeteken bejegyzett offshore üzletben érdekelt. Az Armenpress az azeri pénzekről szóló európai parlamenti vitáról cikkezik, felvetve az Európai Parlament olasz alelnökének, Luca Volonténak az érintettségét. Az olasz híreket tálaló The Local pedig a korábbi autokrata kormányfő, Silvio Berlusconi és Vlagyimir Putyin orosz elnök különleges barátságát taglalja.

Amennyiben a menekültek alternatív útvonalat választanak és fennáll a veszélye annak, hogy Romániát elárasztják, akkor Magyarország kész segíteni, hogy felépülhessen a román határ mentén is a kerítés – adja hírül a brit Daily Express. Ha pedig nincs más választása, akkor maga is megépíti a kerítést – mondta Orbán Viktor, hangsúlyozva, hogy közös a cél és közös a küldetésük, mert mindkét ország meg akarja állítani az esetleges kontroll nélküli menekültáradatot. A Frontex, az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség egyébként újabb tömegekkel számol a keleti határvidékeken. A magyar miniszterelnök interjújában beszélt arról, hogy a két országot a kereszténység is összeköti, s ebből az alkalomból támogatást ígért a román ortodox egyházaknak.

A Breibart News megkésve, de a jelek szerint semmiképpen nem akarta kihagyni Orbán Viktor szokásos pénteki rádiónyilatkozatát, amelyből négy nap elteltével a menekültkérdést és Brüsszel ezzel kapcsolatos intézkedéseit emeli ki. Úgy fogalmaznak – az Orbán interjút alapul véve - , hogy a magyar kormány valami nagyon fontos dolgot vitt végbe, rejtett underground hálózatot leplezett le, ami Soros hálózata. A magyar miniszterelnök megígérte, hogy nap mint nap bizonyítani fogja a Soros-terv létét és kapcsolatrendszerét. Amit egyébként maga a szerző, Soros is bevallott, és beállítottuk a politikai élet középpontjába - idézi a szélsőjobbosnak tekinthető, az amerikai elnökhöz közelálló lap. Legvégül Orbán szavaiba kapaszkodva azt mondja, az Európai Unió – elég egyértelműen - lebukott.

Az osztrák Der Standard magyar hírforrás alapján beszámol részletesen arról, hogy a kormányfő öccse, ifj. Orbán Győző offshore üzletben érdekelt. A brit Virgin-szigeteken bejegyzett cég egy energetikai vállalkozás, amelynek ügyvezetője, Papp András Zoltán elmondta, hogy a tulajdonos orosz magánszemély, de nevét magától értetődően nem akarja felfedni. Azt viszont elárulta, hogy Kazahsztánból, Nigériából és Csecsenföldről kapnak megrendeléseket. Ez a cég egyébként két másikkal áll kapcsolatban, és különös ismertetőjelük, mint általában a kormányközeli cégeknek, hogy közbeszerzési pályázatokon nyernek és uniós pénzeket. A cikk emlékeztet, hogy az Orbán-kormány évekkel ezelőtt indított támadást az offshore lovagok ellen, s a két éve nyilvánosságra hozott Panama papírok is említést tettek két magyarról, többek között a Fidesz egyik volt alelnökéről...

AZ IMA EREJE, AVAGY VADE SATANA!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.10.10.


Aradszki András KDNP-s kismókust megszállta a Szentlélek, és meglátta a Sátánt magát, túl az üveghegyen, a kurta farkú kismalac túrása tövében. Valahogy átlátott a falakon, és transzba esett, magában a Parlamentben fölállt, fölegyenesedett, fölmagasodott, és nekilátott ördögöt űzni a hit és az ima erejével, ahogyan ez szokásban van már évszázadok óta még a budi tövében is, falvainkban, tanyáinkon és minden olyan helyen, ahol magasan lobog az értelem meg a helyi bádogbánosok lángja.

Valamint a Mari néniké is persze, akiknek ez az egész szeánsz szólt szavazatokért könyörögve. Viszont nem árt azért alaposabban elmerülni a témakörben, ha már megörvendeztetett bennünket a csodával. Felszólamlásának azt a címet adta a jámbor-imbecillis képviselő úr, hogy aszondja „A sátán/Soros terv ellen küzdeni keresztényi kötelesség”. Mielőtt ezt az egész környülállást alaposabban vizsgálat tárgyává tennénk, képviselő et. gondatlansága miatt nekünk magunknak kell tisztáznunk, hogy akkor most a Gyuri bácsi maga a Sátán, vagy csak belé költözött a gonosz, mert ez egyáltalán nem mindegy, ha ki kell választani az alkalmazandó küzdési módot.

Hosszas és alapos megfontolás után arra kell jutnunk, hogy Sorosba csak belé költözött az ürdüng. Így kell ennek lennie, hiszen hosszú évekkel ezelőtt, amikor még ezt a bagázst tömte pénzzel – hogy verné meg érte az Isten -, akkor még rőzse dalok meg Szűz Mária volt az ő lelkében, csak manapság, midőn egyetlenünk agya végképp elborult, valahogy mostanában fordult meg benne a jó, mint az népmesei hősök esetében szokásban van. Így lehet, hiszen ez az Aradszki gyerek is úgy véli, hogy az ima segít majd, hiszen kifejtette az alkalmazandó harcmodort is: „A rózsafüzér a legerősebb fegyver a gonosz ellen, és képes a történelem megváltoztatására, ezt Soros György is meg fogja tapasztalni.”

Vélhetően nem nuncsakunak óhajtja a szent füzért alkalmazni, ebből fakadóan a szavakban bízik, mondaná ő azt a rózsafüzért sorjában a Miatyánkokkal meg Hiszekegyekkel, ahogyan a nagykönyvben meg van írva. A szavaknak nagy ereje van, emlékezhetünk, hogy Vejnemöjnen is még a gatyát is képes volt leénekelni a népekről, vagy gondolhatunk Nicanor atyára Marqueznél, aki imádságát forró csokoládéval vegyítve bizonyította be Isten létezését, midőn elemelkedett a szaros anyaföldtől. Aradszki ebbéli reményeit az Orbánért szőtt imalánc is megerősíthette, annak is működnie kell, hiszen, mint kitetszik, a futballőrült él és virul, sőt, egyre nő, növekszik, már az eget is eltakarja...

EURÓPÁBAN A JÓZAN ÉSZ ALULMARAD AZ ÉRZELMEKKEL SZEMBEN, JÖNNEK FEL A SZELLEMI KISÁLLAMISÁG KÖVETŐI - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.10.10.


- Az osztrák szélsőjobb vezére azon van, hogy országa társuljon be a migráns- és Európa-ellenes visegrádiakhoz.

- Lettország korainak tartja a szankciókat a magyar és a lengyel vezetéssel szemben.
- Jelentős részben a korrupt helyi apparátuson múlik, hogy Közép- és Kelet-Európa csak nagyon lassan csökkenti hátrányát a Nyugathoz képest.

New York Times/Reuters


A szélsőjobbos Osztrák Szabadságpárt vezére megerősítette: azt szeretné, ha Ausztria a vasárnapi választás után csatlakozna a migrációellenes visegrádi államokhoz. Az FPÖ, amely a jelek szerint királycsináló lesz és ily módon bérelt helyre számíthat a következő koalícióban, még azt sem zárja ki, hogy országa hivatalosan belép a csoportba. Annál is inkább, mert a párt osztja a V4-ek euroszkeptikus álláspontját, vagyis, hogy több jogkört adjanak vissza a tagországok hatáskörébe. A jelentés hozzáteszi, hogy a közvélemény kutatásokat jelenleg 33 %-kal vezető konzervatívok vezetője ugyancsak dicsérte az ultrajobbos Orbán Viktort, amiért az kerítést építtetett a szerb határra. Továbbá, hogy pártja szavazatvesztését megállítsa, közeledett a radikálisok bevándorlás-ellenes álláspontjához és kész felülvizsgálni az EU felhatalmazását is. Mint ismeretes, Juncker a jövő szerdán találkozik a négyek vezetőivel, hogy megpróbálja csillapítani a kelet-nyugati ellentéteket.

Kurier

Az osztrák kancellár ismét azzal vádolta meg a magyar kormányt, hogy az megsérti az emberi jogokat. A Szabadságpárt vezérével folytatott tévévitában Kern kifejtette: lehet, hogy a kerítéssel Magyarország valóban visszafogta a menekültáradatot. Ám itt az elosztás is fontos. Arról viszont azt állítja Orbán, hogy az őt nem érinti, jóllehet a magyar fél 6 milliárd eurót kap az EU-tól. A szociáldemokrata miniszterelnök azt üzente magyar kollégájának, hogy ez így elfogadhatatlan Ausztria számára. Mindenkinek tartania kell magát a közös játékszabályokhoz...