2019. december 11., szerda

MORAJLOTT A TEREM, AMIKOR MEGTUDTÁK, MENNYIBŐL ÉPÜL A SPORTCSARNOK

INDEX
Szerző: PÁL TAMÁS
2019.12.11.


...Stadion árából épül a sportcsarnok

Ezután kezdődött a tájékoztató izgalmas része, amikor a megjelentek feltehették a kérdéseiket. Ettől kezdve lényegében egy második közmeghallgatássá változott az este, hiszen néhány héttel korábban, november 21-én ugyanebben a teremben tartották az éves rendes közmeghallgatást is. A műfaj sajátosságából adódóan ezek az események mindig a kritikákról, heves indulatokról szoktak szólni, amin főként az elégedetlen lakosok szokták hallatni a hangjukat. Ezúttal sem volt ez másként.

Az első kérdező rögtön kitért a legfontosabbra is: mennyiből?

10,5 MILLIÁRD FORINT

– vágta rá egyből határozottan Horváth Tamás, mire a terem felmorajlott a meghökkenéstől, ami a további hangulatot is megalapozta. Összehasonlításképpen, a 3500 fős felcsúti Pancho Aréna közel 4 milliárd forintból épült fel. A hátsó sorokból többen is be-bekiabáltak, kemény megjegyzéseket tettek a városvezetőknek. Volt, aki egyszerűen csak egy túlárazott tornateremnek titulálta az egészet, amire nagy taps tört ki a teremben. Fél óra után úgy tűnt, hogy az indulatok kezdenek elszabadulni, és kicsúszik az irányítás az est moderátorainak kezéből, végül azonban sikerült normális keretek között tartani a tájékoztatót.

Úgy tűnt, ha a legtöbben nem is támogatják, de elfogadják, hogy a XVII. kerületnek szüksége van egy ilyen létesítményre. Sokan kifogásolták viszont a helyszínt, mondván, miért a kerület amúgy is zsúfolt és forgalmas részén kell felépíteni a csarnokot, miközben bőven akad beépítetlen terület a külső részeken.

"Úgy érzem, a lehető legrosszabb döntést hoztam, amikor itt maradtam a XVII. kerületben"

– mondta egy fiatal nő, aki leginkább attól tart, hogy az építkezéssel együtt járó zaj miatt csökkenni fog a szomszédos lakótelepen lévő lakásának értéke. Ebben több ott lakó is osztozott vele, akik szerint nem jó megoldás az, hogy az autósok csak a Kaszáló utca felől fogják tudni megközelíteni a sportcsarnokot, amit a tervek szerint a lehető legmesszebb építenek fel a lakóházaktól.

Többen azt kifogásolták, hogy érzésük szerint nem tájékoztatták őket megfelelően a sportcsarnokról, mire Horváth Tamás azt válaszolta: a kerületi újságban az elmúlt években huszonnyolcszor számoltak be a fejleményekről. Szerinte már korábban is jelezhették volna az önkormányzatnál, ha problémájuk lett volna a beruházással.

Ugyanakkor nemcsak a háborgók jelentek meg a tájékoztatón, hanem azok is – igaz, erős kisebbségben –, akik örülnek az új sportcsarnok építésének. Egyikük szerint azért lesz ott jó helyen az épület, mert szinte az összes kerületi buszjárat megáll előtte. Egy apa arról beszélt, hogy a fia futballedzése a hó miatt elmaradt a Pesti úti pályán, de ha majd kész lesz a sportcsarnok, akkor ott télen is tarthatnak benti edzéseket, és nem kell más-más kerületekbe szaladgálni a gyerekekkel...

AZ EU MOST ISMERKEDIK AZ ORBÁN-REZSIM ÉSZAK-KOREAI STÍLUSÁVAL - EGY BŰNSZERVEZETRŐL VAN SZÓ, AMELY LESÖPRI A JOGÁLLAMI ÉS DEMOKRATIKUS NORMÁKAT - A MAGATARTÁSUK BIZONYÍTJA, HOGY NEM JOGÁLLAM

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2019.12.11.


Felháborodást keltett Kovács Zoltán nemzetközi kormányszóvivő antiszemita és penetráns stílusú twitterezése, amelyben sorosozta az uniós vezetőket, akik az Európai Unió szabályai szerint meghallgatást tartottak a magyar jogállamiság helyzetéről indított 7-es cikk szerinti eljárásban. A látszat az, mintha Kovács Zoltán kormánytisztviselő veszítette volna el a normális eszét és/vagy az arányérzékét, de valójában ez nem Kovács Zoltán, hanem az Orbán-rezsim magatartása. A dekázó minisztercsillag, Varga Judit igazságügyi miniszter semmivel sem jobb stílust használ, ő “boszorkányüldözésnek” nevezte az eljárást.

De Szijjártó Péter úgynevezett magyar “külügyminiszter” stílusa sem jobb, sőt nemrég bejelentették, hogy ez a hivatalos magyar stratégia. Mindenféle bírálat, kritika, számonkérés esetén a korrekt tárgyalás és elszámolás helyett a legbunkóbb sértegetés a válasz, arra hivatkozva, hogy Magyarországot (rosszabb esetben a “magyar népet”) megsérteni nem lehet. Miközben itt egy szó sincs sem Magyarországról, sem a magyar népről, mindössze egy gátlástalan és arcátlan bűnszervezetről, amely államcsínyt hajtott végre Magyarországon és elfoglalt az államot. Az eljárás éppen az általuk létrehozott szörnyállami autokráciát vizsgálja.

A meglepő csupán az, hogy miért csak most tűnik fel az Európai Uniónak, hogy Orbán rendszere éppen úgy viselkedik és kommunikál, mint például az észak-koreai diktatúra és az összes többi arrogáns, elnyomó és militáns rezsim, mint minden fasiszta ország. Ez önmagában is vizsgálat tárgya lehetne, illetve bizonyítéka annak, hogy Magyarországon nem egy jogállam működik, hanem egy bűnszervezet, amelyben a haramiák nyelvezete az elfogadott, és úgy reagál minden jogállami aktusra, mint az orosz maffia a rendőri intézkedésekre az Uralban: páncéltörő aknával.

Egy normális ország, amelynek kormánya és kormányzati adminisztrációja van, nem pedig egy szekta világát idéző, hűbéri rendszerben működő szervezett bűnözői csoport, egy törvényes eljárásban a jogi kérdésekre korrekt jogi válaszokat ad, tisztességes módon képviseli és kifejti az álláspontját, majd tudomásul veszi a törvényes eljárás döntéseit. Az Orbán-rezsim azonban nem fogadja el sem a jogállamiságot, sem az állami és nemzetközi törvényeket, normákat, pontosan úgy viselkedik, mint egy fegyveres banda, amely elfoglal egy várost, és törvényen kívüli állapotokat hoz létre. Kiröhögik és kigúnyolják a seriffet és a polgármestert, amikor a törvényeket mutatják nekik...

„AZT AKARJUK, HOGY MONDJON LE! NAGYON SOKAT ÁRTOTT AZ ORSZÁGNAK, ÉS ELFOGADHATATLAN, AMIT TESZ”

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: FENES GABRIEL
2019.12.11.


Tízezrek vonultak utcára Prágában Andrej Babis lemondását követelve. A szervezők tudják: a cseh kormányfő magától nem távozik, de kitartanak a demokráciáért és a változásért.

„Mindenki lop, csak én dolgozok! Távozz!” – ilyen és ehhez hasonló mondatok skandálásával vonultak mintegy 80 ezren utcára kedd este a prágai Vencel téren. Előzőleg Pavol Zeman országos főügyész újabb vizsgálatot rendelt el a Gólyafészek nevű szabadidő-központ ügyében. A cseh miniszterelnököt és családját azzal vádolják, hogy visszaéltek az uniós pénzekkel. 

A keddi megmozdulást a Millió Pillanat a Demokráciáért elnevezésű civil szervezet hívta életre, amely az elmúlt hónapokban több tömegtüntetést tartott az országban. „Azt akarjuk, hogy mondjon le! Nagyon sokat ártott az országnak, és elfogadhatatlan, amit tesz” – mondja a Népszavának Benjamin Roll a szervezet alelnöke, aki kitért arra is, hogy az Európai Bizottság (EB) múlt heti jelentése megállapította Babis politikai és gazdasági összeférhetetlenségét. A kormányfő befolyásának köszönhetően az Agrofert nevű vállalat gazdagodott. A 24 éves fiatal szerint ezek a vádak nagyon súlyosak, és a cseh kormányban mégis többen szemet hunynak a miniszterelnök ügyei felett. „A tüntetésekkel szeretnénk felhívni a hivatalnokok és politikusok figyelmét arra, hogy ne Babis érdekeit védjék, hanem az országét és a népét” – hangsúlyozza Roll...

MATOLCSYÉK SAJÁT MAGUKNAK VERTÉK FEL A BÖLCS VÁR ÁRÁT

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF, VITÉZ F. IBOLYA
2019.12.11.


Matolcsy György MNB-elnök és csapata néhány éven belül kétszer vette meg ugyanazt az várbeli ingatlant, csak közben jelentősen felverte az árát – saját maga számára. Nem sajnálták a pénzt, a jegybank közel 2,8 milliót fizetett négyzetméterenként a tömb megvásárlásáért, és ebben a felújítási és az átépítési költség nincs is benne.

Megvette, ingyen továbbajándékozta, pénzt adott a rekonstrukcióra, majd „piaci áron” újra visszavásárolta – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szempontjából nagyjából így nézett ki az a tranzakciósorozat, amelyet a Budai Várnegyed központjában található műemléképület körül vezényelt le. Matolcsy György jegybankelnök és csapata néhány éven belül kétszer vette meg ugyanazt az ingatlant, csak közben jelentősen felverte az árát – saját maga számára...

NYELNI VAGY NEM NYELNI? KARÁCSONYNAK TÖBB OPCIÓJA VAN, MINT AZT ORBÁN SZERETNÉ

HVG360
Szerző: GERGELY MÁRTON, HAMVAY PÉTER
2019.12.11.


Míg az Orbán-kormány a maga részéről újraalkotja a pártállami kultúrpolitikát meghatározó TTT-t, addig Karácsony Gergelynek is van három lehetősége. Budapest főpolgármestere komoly kellemetlenséget is tudna okozni a fideszes vezetésnek, ha nem érdekelné ennek anyagi vagy erkölcsi ára. A színházak sorsáról megindult a magyar politika következő szkander meccse...

EURÓPA ELLEN, RENDÜLETLENÜL

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS /  KLUBRÁDIÓ
2019.12.11.Kovács Zoltán hozta a formáját, sorosozott egyet az Európai Tanácsban tartott viharos meghallgatás után. Varga Judit már lezárná a 7. cikk szerinti eljárást. Így nehéz lesz.

Köszöntöm a hallgatókat. Összecsapásnak minősíti a Politico című amerikai portál európai kiadása azt a tegnapi brüsszeli meghallgatást, amelyet az uniós tagországok kormányainak illetékeseiből álló testületben, a Tanácsban tartottak a jogállamiság magyarországi helyzetéről. Ez volt a témában rendezett második ilyen tanácsi eszmecsere, miután tavaly szeptemberben az Európai Parlament az uniós szerződés hetedik cikke alapján eljárást kezdeményezett Magyarország ellen, az európai alapértékek védelmében.

A Politico által viharosnak nevezett, kétórás rendezvényen magyar részről visszautasították a mások által hangoztatott aggodalmakat, amelyek a felsőoktatás és a tudományos élet szabadsága, az ellentmondásos igazságügyi reform, illetve amiatt hangzottak el, hogy Magyarországon több mint négyszáz médiaintézményt vontak össze egyetlen, kormánybarát testület irányítása alatt.


Varga Judit már lezárná

Varga Judit igazságügyi miniszter az ülés után közzétett Twitter-bejegyzésében azt írta, a hetedik cikk szerinti eljárást le kellene zárni, mert az nem vezet sehova, „csak bizalmatlanságot kelt a tagállamok között”...

ÁTÉLI ORBÁN ÉRZÉSEIT, ÉS NEM HISZ NEKI – ÚJFAJTA CIVIL ELLENZÉKI SZERVEZŐDÉST AJÁNL A SZÍNHÁZRENDEZŐ

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Szerző: LAMPÉ ÁGNES
2019.12.10.


A kormány régóta és folyamatosan hazudik, ezért nem szabad elhinni, hogy tartósan meghátrál a kultúra felügyeletéért indított harcában. A rezsim nem fog lemondani arról, hogy a művészeket is maga alá gyűrje, ezért nem elég csak tüntetni ellene – erről beszélt Fodor Tamás rendező, aki úgy tudja, a Nemzeti Kulturális Alaphoz később még hozzányúl a kormány. De ez csak egy a központosító törekvések közül, ezért eljött az ideje, hogy a rendszer ellenfelei, tanárok, egészségügyi dolgozók, művészek végre összeálljanak, állandó ellenzéki kerekasztalt hozzanak létre – mondta Fodor Tamás, aki közben megpróbál empatikus lenni Orbán Viktorral is.

– Mit csinálsz azzal a macskával, miért pörgeted a farkánál fogva a fejed fölött?

– Örömet szerzek neki.

– Így?

– Nem. Úgy, hogy mindjárt leteszem a földre, és elengedem.

Ez a vicc jutott eszébe Fodor Tamás szín–ész, rendezőnek, a Stúdió K Színház alapítójának az új központosító kulturális törvényjavaslatról, amelynek első, széles körű tiltakozást kiváltó tervezetéből a kormányzat a hétfői parlamenti benyújtás előtt több kritikus pontot is kivett, de azért így is tartalmaz lényeges, a kormány hatalmát kiterjesztő változtatásokat.

A parlamentben várhatóan szerdán szavazásra kerülő javaslat szerint például, ha egy városi színház állami támogatást is kér, akkor az önkormányzatnak meg kell állapodnia a kormánnyal a közös működtetésről, így a vezetői kinevezés módjáról is. Ez a tervezet előző változatában szereplő tétel puhább megfogalmazásának tűnik, abban ugyanis még az állt, hogy az emberi erőforrások miniszterének, azaz jelenleg Kásler Miklósnak, vétó joga lenne a színházigazgatók kiválasztásakor...

A DIKTATÚRÁHOZ NEM KELL HITLERBAJUSZ ÉS A KARLENDÍTÉS

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.12.11.


„Hitler bűnöző óriás volt, törpe szellemiséggel és semmi moralitással” – írta a náci vezérről szóló könyvében Ormos Mária történész. A közelmúltban elhunyt tudósra emlékezünk egy korábban megjelent interjú részletének felidézésével. Ormost egyébként azért szorgalmazta, hogy a diktátorról szóló könyve újra megjelenését, mert – mint mondta – azt tapasztalja: a világban megerősödő populizmus újra a hatalom csúcsára repíti a zsarnokokat. A tömegek pedig a legritkább esetben ismerik fel a zsarnokot, aki ma már természetesen nem visel bajuszt, s már a karlendítés sem előírás.

- Önt különös erővel vonzza a diktatúra tanulmányozása, írt már Mussoliniról, de Hitlerről ez már a sokadik könyve. Mi az, ami izgatja az autokráciában, inkább a létrejötte, viszonyai, vagy inkább a diktátor személye?

- Természetesen valamennyi tényező együtt. Viszont jó ideje azt gondoltam, hogy félre kéne már tenni ezt a témát, hisz a történelmi események dokumentumainak jobb helyük van a levéltárakban, vagy szakemberek könyvespolcain. De az utóbbi időben rájöttem, hogy nincs igazam. Ma ennek a témának újra ideje van, hisz ma is működésbe lendülnek diktatúrák. Ezért fogadtam el kiadóm ajánlatát, hogy az induló életműsorozatomat kezdjük a Hitler életét feldolgozó kötettel. A náci vezér egy megzavarodott, válságos kor gyermeke, akinek programja a liberalizmus és a demokrácia gyengeségeinek felszámolását kínálta. Persze Hitler a huszadik század problémáira igyekezett választ keresni, felhasználva a modern társadalmi manipulációt, bevetve a diktatúrát, az önkényt és a terrort. Hitler bűnöző volt, egy óriás bűnöző, mindenfajta moralitás nélkül. Hasonlók ma újra feltűnnek a világban...

BUNKÓ DISZNÓK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.12.11.


Amikor Sheldon teknőcvásárlásra adta a fejét, és vizsgálgatta, melyik csöndes és lassú jószágot vigye haza, többükkel szemben az volt a kifogása, hogy olyan bunkón néznek. Ekkor a különc fizikus megtagadta önmagát, antropomorfizálta a teknőcöket, holott világ életében a szingularitás eljövetelében bízott, amikor érzelem, emberi gesztusok nélküli robottá válhat, és csak a logika meg a fizika törvényszerűségei irányítják és vannak rá hatással.

Könnyen belátható, ebben a kontextusban bunkó tekintetű teknőcökről beszélni forgatókönyvírói hiba, amikor még azt sem tudta érzékelni, ha valakinek a lelkében lávák tomboltak, de mindenképpen alapot ad arra, hogy elgondolkozzunk azon, lehet-e bunkó a teknőc, lehet-e bunkó egy disznó, és egyáltalán mit takar a népnyelvben a bunkóság fogalma. Ekvivalens-e a taplóval vagy a hülye pöccsel, észbéli vagy jellembéli hiátusokat takar vagy ezek elegyét.

A Reuters disznóknak nevezte a fideszistákat a színház-ügy kapcsán, s ha már egy ilyen tekintélyes orgánum ragadtatja magát nem komilfó beszédre, ott már nagy lehet a baj, s mint majd látni fogjuk az is. Ha valakit disznónak titulálnak, sok mindent jelenthet, de Orwell óta az Orbán-féle diktátorok szinonímája is, és ez nem igényel bővebb magyarázatot. Ugyanakkor Orwell disznaiban volt valami katonás fegyelem, míg, ha Orbánt látjuk ebben a jelmezben, akkor látjuk mellette a vályút is.

Váncsa óta tudjuk, hogy ezek belehugyoznak a zongorába, meghívták őket a klubba, de képtelenek viselkedni ott. Tegnap Kovács levelezőt tanácsolták el épp a klubból, mert ott ült közöttük, és szidta a kurva anyjukat. Nem sok magyar miniszteriális emberrel esett meg, hogy kijelentik róla, amíg ez a teremben van, nem folytatják a diskurzust, nos, Kováccsal tegnap épp ez történt, úgyhogy neki, és az általa képviselt hatalomnak is már szaga van...

A GYEREKEK MINDEN REGGEL KIRÁZZÁK AZ ISKOLATÁSKÁT, HA A POLOSKA NEM IS, DE A CSÓTÁNY LEGALÁBB KIESIK

ABCÚG BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2019.12.10.


Két, nagy létszámú családok átmeneti otthonában élő édesanya számolt be arról, hogy a gyerekeikkel a csótányok között alszanak, miközben ágyi poloskák csípik őket. Nem arról van szó, hogy az intézmények egyáltalán nem irtanak, csinálják, csak sajnos egyáltalán nem hatékonyan. Az irtás nem terjed ki az egész épületre, csak egyes lakásokra, így lakásról lakásra rohangálnak az állatok.

"Két, nagy létszámú családok átmeneti otthonában élő édesanya számolt be arról, hogy a gyerekeikkel a csótányok között alszanak, miközben ágyi poloskák csípik őket. Nem arról van szó, hogy az intézmények egyáltalán nem irtanak, csinálják, csak sajnos egyáltalán nem hatékonyan. Az irtás nem terjed ki az egész épületre, csak egyes lakásokra, így lakásról lakásra rohangálnak az állatok."

Más családban ilyenkor már lehet szervezni a gyerekeknek a karácsonyi ajándékokat, de sajnos mi nem ezzel vagyunk elfoglalva, most úgy tűnik, amikor itt nemsokára lejár a lakhatásunk, a gyerekeket elveszik tőlünk. Próbáltunk albérletet találni, ki is tudnánk fizetni, de többgyerekes roma családnak nem adnak ki semmit. A csótányok pedig undorítóak, már csak ahogy beszélek róla, felfordul a gyomrom, korábban is laktunk családok átmeneti otthonában, de ilyen állapotokkal sehol máshol nem találkoztunk

– mondja Nóra.

Nóra egy budapesti családok átmeneti otthonában lakik a gyermekeivel és férjével. A családok átmeneti otthona (csáo) meghatározott időre átmeneti otthont biztosít a lakhatás nélkül maradt szülőknek és gyerekeknek. Léteznek önkormányzati, egyházi és civil fenntartású otthonok is, amik szintén állami támogatásból működnek. Ezeket az otthonokat azért hozták létre, hogy segítsenek elkerülni a gyerekkiemelést a szakadék szélére sodródott családokban. A férőhelyek hiánya miatt hosszú várólisták alakultak ki, rendkívül nehéz bekerülni. A csáo-k átmeneti nehézségek esetén tudnak segíteni, az elszabadult albérletárakkal azonban ők sem tudnak mit kezdeni. Ezek a családok egyszerre sokféle problémával küzdenek, de amire egyáltalán nem számítottak, hogy csótányokkal kell együtt élniük, és súlyos pénzeket kell költeniük a rovarirtó szerekre...

VANNAK UTCÁK, AHOL A NÉGYSZERESÉT ÉRI MA EGY LAKÁS, MINT TÍZ ÉVE

INDEX
Szerző: E.F., SZÉMANN TAMÁS
2019.12.11.


Nem kellett ingatlanbefektetőnek vagy első lakásvásárlónak lenni ahhoz, hogy az embernek az utóbbi években feltűnjön: óriási aranyláz van a piacon, az árak évről évre kétszámjegyű növekedést produkálnak.

A legutóbbi adatok alapján lehetséges, hogy a trend a végéhez közelít, és a jövőben már csak lassan fog felfelé kúszni a lakások értéke, de a 2015 óta tartó időszak példátlan ütemű drágulást hozott, amit most ábrák segítségével is megmutatunk. Az adatok forrása a KSH Ingatlan adattár, ahol az adásvételek adatait is rögzítik, vagyis az itt található árak azt mutatják, mennyiért mentek el a lakások, nem azt, hogy mennyiért hirdették meg azokat...

CIPŐSDOBOZOK ANYÁKNAK – NŐK AZ ADOMÁNYOZÁSBAN

ÁTLÁTSZÓ / SZOCIO BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2019.12.10.


Az adományozás kapcsán most a nőkről írok. December 10-e ugyanis az Emberi jogok, november 25-e pedig a Nők elleni erőszak felszámolásának világnapja, és a két dátum közötti időszakban rendezik meg világszerte a 16 Akciónapot, hogy felkeltsék a nyilvánosság figyelmét a nők elleni erőszakra.

Karácsony előtt, mikor nagyon sokan keresnek meg minket, magánszemélyek, cégek, vagy intézmények, azt látom, hogy a kezdeményezések zöme nőktől indul. Nyilván nem akarom ezt a szerepet kisajátítani a nőknek, mert ez nem lenne fair, de a tapasztalat ezt mutatja, és ezt nem akarom elhallgatni. Azonban itt is megerősítve látom az a feltételezést, hogy a nők problémaérzékenysége, rálátása a problémákra más, mint a férfiaké. Nem jobb, nem rosszabb, hanem más. A segítő szerepekben pedig a kezdeményezéseik természetes módon erősebben vannak jelen.

Feltételezem azt is, hogy azok az adományozók, vagy kezdeményezők, akiknek a karácsonyi cipősdoboz-gyűjtésben nemcsak a gyerekek, hanem az anyák is eszükbe jutottak, szintén nők voltak. Idén kaptunk ilyen felajánlásokat is, ahol a cipősdobozokat “Anyukának”, vagy “Anyának” felirattal látták el.

Karácsonykor a segítő szervezetek számára is első a gyerek. Mi is arra törekszünk, hogy a kapcsolatrendszerünkben először a gyerekek ajándékát biztosítsuk. Most nem használt ruhát, cipőt szeretnénk adni, ezzel igyekszünk az év többi napján segíteni, hanem ajándékot: játékot, könyvet, pipereholmit, írószert, édességet. Már többszáz cipősdoboz érkezett az Igazgyöngy Alapítvány saját Mikulásgyárába, és készülnek még dobozok, hiszen amiket kaptunk, az korban és nemben még a családokhoz lesz igazítva, és egyáltalán nem biztos, hogy az arányok a végén pontosak lesznek. De minden doboz gazdára talál, és minden gyerek kap majd ajándékot, akit a húsz településen rendszeresen segítünk.

A gyerekeknek készült ajándékokkal egy időben a családoknak készülnek tartós élelmiszerből álló csomagok is. Ezek értelemszerűen a nők kezébe kerülnek majd, hiszen azokban a családokban, akiket támogatunk, elsősorban az ő gondjuk a háztartásvezetés, a főzés, mivel a generációs szegénység erősen tartja a generációkon átörökített női szerepeket is. Az emancipáció üzenete itt sokkal nehezebben kap teret. Az élelmiszercsomagoknak ők azért örülnek, mert könnyebb helyzetet teremt nekik az ünnepen.

A generációs szegénységben a legtöbb teher a nők vállán nyugszik. A gyerekek gondozása, a háztartásvezetés, főzés, mosás, takarítás, beszerzés, kölcsönkérés, vagy a hivatali ügyek intézése, tapasztalataink szerint, a legtöbb esetben mind a nők feladata. Ez a munkamegosztás, s ezen keresztül a női szerepek átörökítése nagyon erős, és ebben sajnos sok családban jelen van a családon belüli erőszak is. Nagyon nehezen tudunk ezen változtatni, bár több irányból próbáltunk már fogást találni rajta.

Most próbálkozunk egy új elemmel, ami változást hozhat. Ha sikerül körülöttük egy támogató közeget létrehozni, amiben úgy érezhetik, hogy nincsenek egyedül, akkor megerősödhet bennük az az üzenet, hogy létezhet másképp is, mint ahogy az anyjuktól látták. Mert a világban a nők szerepe változik, de ez a szegénységben sokkal nehezebben, sokkal később jelenik meg.

A nők helyzetbe hozása, támogatása fontos pillére a szegénységellenes programoknak. Mi is azt tapasztaljuk, hogy a leghatékonyabban a nőkőn, főleg a fiatal nőkön át, a gyerekek támogatásával párhuzamosan indíthatók el a változások. Ehhez azonban sok minden kell.

A női méltóság megteremtése, például a menstruációs szegénység elleni küzdelmen keresztül, hatékony oktatás, hiszen legtöbbjük számára csak a nyolc osztály van meg, készségfejlesztés, amit sem az iskolától, sem a családjuktól nem kaptak meg, de legfőképpen biztatás kell, hogy érezzék, átéljék azt a szerepet, ami a 21. században egy nőnek, Európa közepén természetes lenne.

Ehhez egy lépéssel közelebb visz, ha karácsonykor a gyerekeknek szóló ajándékok mellett jelezzük azt is, hogy ők is fontosak, és ismeretlenül is megajándékozzuk őket. Mert az első lépés az, hogy érezzék: én is vagyok valaki, rám is gondoltak. Megtiszteltek a figyelmükkel, időt, energiát áldoztak rám, mert úgy gondolják, megérdemlem.

Ez az érzés, a kiválasztottság érzése az önbecsülés alapja, amiből aztán felépíthető egy másfajta élet. Amiben a nő nem tárgy, vagy eszköz csupán, hanem az, ami a férfi is: ember.

EZÉRT ÉRZED ÚGY, HOGY A TE BÉRED LASSABBAN NŐ, MINT AZ ÁTLAG

G7.HU
Szerző: RESZEGI LÁSZLÓ, JUHÁSZ PÉTER
2019.12.11.


Többet vagy kevesebbet keresek, mint az átlag? Ez mindig is sokakat érdekelt, az utóbbi években pedig különösen, hiszen kétségtelenül jelentősen emelkedtek az átlagbérek. Összegben (tehát nominálisan) és az infláció hatását kiszűrve (azaz reálértéken) egyaránt.

2010-hez képest a bruttó kerestek 2018-ra 61 százalék fölött nőttek, majd 2019-ben is dinamikusan emelkedtek. 2019 első kilenc hónapjának átlagában a bruttó átlagkereset 359,9, a nettó átlagkereset 239,3 ezer forint volt, 10,8 százalékkal magasabb az egy évvel korábbihoz képest.

Természetesen minden munkavállaló összeveti a bérét ezzel a nagy átlagnövekedéssel, és arra jut, hogy az ő fizetése kevésbé nőtt. Jogosnak tűnik az elégedetlensége, hiszen ő nem annyival rosszabb az átlagnál, mint amekkora elmaradást a fizetési papírja mutat. Az átlag azonban csalóka: lehet, hogy az is elégedetlen, aki saját kategóriájának átlagánál többet visz haza, miközben az országos átlagnál kevesebbet keres. Az átlagot és a bérkülönbségeket nagyon sok tényező befolyásolja, és a tisztább kép érdekében hasznos lehet átnézni a legfontosabbakat.

Először is foglalkoztatottak jóval több mint fele biztosan kevesebbet keres az átlagnál, mivel az bérek eloszlása nem szimmetrikus, vagyis sokkal többen keresnek átlag alatti bért, mint afelettit. Másképpen mondva, a medián* bér biztosan alacsonyabb átlagnál. Ha elfogadjuk az mfor.hu becslési módszerét, akkor a KSH 2019 szeptemberi 239,3 ezer forintos nettó átlaggal szemben a medián bér 200 ezer forint alatt volt. Ennek oka az, hogy a fizetéseknek alulról korlátot szab a sokak által kapott minimálbér, miközben kevesen vannak olyanok, akik messze az átlagbér fölött, akár milliós keresetekkel rendelkeznek. Az ő többletük az, ami a teljes alkalmazotti létszámmal visszaosztva felhúzza az átlagot, és ezért érzi a munkavállalók többsége azt, hogy az átlaghoz képest is keveset keres, miközben jókora bérkülönbségek mellett akár tartozhat a legjobban kereső felső 30-40 százalékba is...

A LEGTÖBB SZÜLŐNEK MOST AZ AZ EGYETLEN CÉLJA, HOGY MENTSE A GYEREKÉT

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA
2019.12.11.


Miközben az ombudsman is aggályosnak tartja a köznevelési törvény módosítását, a minisztérium köti az ebet a karóhoz, mondván, túl késő a változtatások elhalasztása. A kialakult káoszról, a kétségbeesett szülőkről és a gyerekek érdekeit teljes mértékben figyelmen kívül hagyó új rendszerről egy fővárosi pedagógiai szakszolgálatnál dolgozó gyógypedagógus beszélt lapunknak, aki petíciót is közzé tett az ügyben. Nem hiszi el, hogy ez Magyarországon ma megtörténhet.

"Szeptemberben még semmit nem éreztünk, majd a hónap vége felé már látszott, hogy a szülők kezdenek szerveződni különböző fórumokon, hiszen mindenkit az érdekel, mi lesz most a gyerekekkel"

– mondta a 24.hu-nak Molnár Anikó gyógypedagógus, aki nemrég nyílt levelet írt a kötelező iskolaérettségi szabályozás miatt.

A köznevelési törvény nyári módosítása ugyanis elvette az óvodáktól az iskolaérettség megállapításának felelősségét, így ha egy szülő azt szeretné, hogy a gyermeke további egy évet az óvodában maradjon, azt mostantól az Oktatási Hivataltól kell kérvényeznie...

ZAKLATÓKORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.12.11.


A minden feladat elvégzésére kapható Kocsis Máté honosította meg a magyar nyelvben a zaklatószínház kifejezést. „A Gothár-féle zaklatószínházak követelik a pénzt a kormánytól, miközben nem engednek betekintést az ügyeikbe, és akár évekig is eltussolnak bűncselekményeket.” Ezt írta a Fidesz legújabb ökle az elmúlt hét péntekjén a Facebookon, s mint láttuk, a Gothár-ügy jó apropó volt a kormány számára, hogy beélesítsen egy már december elején elkészült, amúgy vállalhatatlan törvényjavaslatot, amelynek lényege a kulturális élet, s ezen belül a színházi szakma maga alá gyűrése.

Erre reagálva kérdezte meg Nagy Ervin színész, hogy amennyiben zaklatószínházakról beszélünk, akkor beszélhetünk-e zaklatóegyházakról is. Tegyük hozzá: leginkább természetesen a katolikus egyház vonatkozásában. A papi nőtlenség, a cölibátus ugyanis szó szerint a gyermekek zaklatásának melegágya. A kérdést úgy is föltehetjük, hogy miből van több: zaklatásból a színházakban, vagy pedofíliából a katolikus egyházban.

Ezt még akkor is meg kell kérdeznünk, ha szilárd meggyőződésünk hogy a zaklatás, a szexuális erőszak sehol és semmilyen formában sem tolerálható. A gyerekek azonban még a színészeknél is kiszolgáltatottabbak – utóbbi esetben felnőtt emberek alá- és fölérendeltségi viszonyaival való visszaélésről van szó, a molesztált gyerekek viszont egyértelműen olyan áldozatok, akik mindenki másnál védtelenebbek a bűnelkövetőkkel szemben. Ehhez képest, sok esetben egyházon belül igyekeznek eltussolni az ilyen eseteket, ha meg már végképp nem sikerül, megpróbálják „belügyként” kezelni a vétkes papok áthelyezésével, lefokozásával „orvosolni” a gyerekek ellen elkövetett bűnöket...


ITT OLVASHATÓ

ZAKLATÓPÁRT LETT A FIDESZ, DE SENKI NEM GONDOLT ARRA, HOGY PROF. DR. KÁSLER MIKLÓS NEVEZZEN KI SZÍNHÁZIGAZGATÓKAT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2019.12.11.


Csaknem éjfélig tartó, indulatoktól fűtött vitat tartott az Országgyűlés kedden arról a Semjén Zsolt által benyújtott törvényjavaslatról, amely alapvetően változtatná meg a kultúra finanszírozását Magyarországon.

Elsőként Fekete Péter, az Emmi kulturális államtitkára szólalt fel, azt állítva, hogy a törvényjavaslatig vezető folyamata valójában már 2015-ben elkezdődött, amikor öt művészeti intézet igazgatója (Vidnyánszky Attila, Ókovács Szilveszter, Jordán Tamás, Oberfrank Pál és maga Fekete Péter) együtt eldöntötte, hogy nem kér a kulturális taóból. Szerinte amíg az Orbán-kormány kiemelkedően sokat költ kultúrára, az önkormányzatok egyre kevesebbet.

A Demokratikus Koalíció részéről Arató Gergely azt mondta, a törvényjavaslat nem a nemzeti kultúra védelméről szól, ahogy azt az Orbán- kormány állítja, hanem a színházigazgatói kinevezésekről. Szerinte a kabinet meghurcolja a Katona József Színházat azért, mert feltárt egy visszaélést – Gothár Péter zaklatási ügyét –, miközben megvéd egy olyan politikailag kinevezett színházigazgatót – Dörner Györgxöt, az Újszínház vezetőjét – , aki valóban eltusolt egy zaklatási ügyet. Az Orbán-kormány fenntartja magának azt a jogot, hogy beleszóljon az önkormányzati színházak vezetőinek megválasztásába – hívta fel a figyelmet...

SZABAD SZEMMEL: KOVÁCS ZOLTÁN ÜZENETEIT A MEGHIÚSULT REMÉNYEK DOKUMENTUMAIKÉNT ÉRDEMES OLVASNI - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.12.11.


FAZ 

A vezető német lap „Kovács világa” címmel számol be arról, hogy a magyar kormányszóvivő összeesküvés elméleteket és más tarthatatlan állításokat terjesztett twitteren Varga Judit brüsszeli meghallgatása alatt (amelyet egyébként éppen Budapest követelésére tartottak zárt ajtók mögött – a szerk. megj.). Kovács Zoltán a 2. sorból megszállottként küldte üzeneteit a világnak, összesen 74-et a két és fél óra alatt, amihez fotókat is mellékelt. Az újság több posztot eredetiben közöl, megjegyezve, hogy azok magukért beszélnek. A vége pedig az lett, hogy a politikus, akit a tudósítás szerint a kemény odacsapások felelőse a kormányban, a végén dorgálást kapott a finn elnökségtől. Kovácsnak a twitteren 10 ezer követője van, akik számára ezúttal valami újjal szolgált: helyszíni tudósítást adott a tanácsülésről, ahol éppen a magyar jogállam helyzete volt napirenden a 7-es cikkely alapján. Így azután pontosan követni lehetett, hogy a magyar vezetésnek a legcsekélyebb kételye sincs a saját törvényei és szándékai kapcsán. A szóvivő kezdettől fogva egyértelműnek vette, hogy itt a Soros-zenekar tesz újabb, kétségbeesett kísérletet, hogy ismét megsértse Magyarországot. Jourováról, az illetékes alelnökről azt írta, hogy ugyanolyan elfogult liberális a magyarokkal szemben, mint a korábbi Bizottság. A tagállamok képviselőire pedig kárörvendő megjegyzéseket tett, ha azok bíráló kérdéseket tettek fel. Az ő univerzumában csak egy valaki objektív: saját maga. Viselkedése azért meglepő, mert a magyar képviselet hetek óta dolgozott azon, hogy végre lezáruljon az eljárás. Orbán Viktor a jelek szerint arra játszott, hogy Ursula von der Leyen ne vegye annyira komolyan a jogállamiságot, és inkább a Bizottság vizsgálja ki a tagállamokban a helyzetet. A német politikus, akit a nyáron a Fidesz voksaival választottak meg, hajlik is erre, de csak kiegészítésképpen. Ugyanakkor Vera Jourová komoly aggályait fejezte ki, mert Magyarország újra és újra visszalép a demokrácia területén, így veszélyben az igazságszolgáltatás, a sajtó és a tudomány függetlensége, illetve szabadsága. Ugyanígy nyilatkozott az Európai ügyekért felelős német államminiszter, Michael Roth is. A tanácskozáson 12 tagország képviselői szóltak hozzá, és valamennyien leszedték a keresztvizet a magyar vezetésről. Úgyhogy Kovács üzeneteit a meghiúsult remények dokumentumaiként érdemes olvasni. Hiszen az egész eljárás leállítását sürgette a teremből, ám a vágyból nem lett semmi. A finn elnökség egyértelművé tette, hogy a vizsgálat megy tovább az Európai Tanácsban. Jourová pedig azt megerősítette, hogy ez így van, még akkor is, ha a testületben nincs meg a négyötödös többség, hogy kimondják: fennáll az egyértelmű veszély, mármint hogy Magyarországon komolyan megsértik az alapértékeket. E pillanatban a lengyeleken kívül a többi közép-európai kormány is visszafogott a kérdésben, alighanem azért, mert Budapest és Varsó kemény nyomást gyakorol rájuk. Mindenesetre a finnek magyarázatot várnak a magyar féltől, de mire ez eldőlt, addigra Kovács már nem volt a teremben. Odakintről twitterezett tovább. 

Az uniós minisztereinek tanácskozáson az derült ki, hogy a tagállamok veszélyben látják a jogállamot Magyarországon és Lengyelországban, ám a magyar fél provokációkkal körítette az eseményt. Varga Judit eleve leszögezte, hogy az eljárás nem vezet sehová, hamis vádakon alapul és csak bizalmatlanságot kelt a tagok között. A másik oldal véleményét a német államminiszter fogalmazta meg, aki azt közölte, hogy aggodalommal követik a fejleményeket, külön is megemlítve a bíróságokat, a sajtó függetlenségét és a tudomány szabadságát. Közben Kovács Zoltán botrányt okozott, mert tucatjával küldözgette a twitter üzeneteket a bizalmas ülésről és gúnyolódott azokon a minisztereken, akik magyarázatot követeltek Budapesttől. Úgy indított, hogy itt a „Soros-zenekar” gyűlt össze. De hát a milliárdos emberbarát évek óta ellenségkép Orbán Viktor szemében. A Fidesz és a hatalom közeli média előszeretettel emleget összeesküvést az ország ellen, hozzátéve, hogy azt a Bizottság és az Európai Parlament gerjeszti. Viszont Kovács ominózus bejegyzését, illetve a hozzá mellékelt képet úgy lehetett értelmezni, hogy Soros finanszíroz más tagállamokat. Igaz, a felvételt később törölték. A levezető finn elnök többek tiltakozásának hatására sokkolónak nevezte a szóvivő eljárásmódját. A durva magyar reakció magyarázata az, hogy a jelek szerint az új Bizottság is komolyan kívánja venni a jogállamiságot és az alapértékek megszegését. Jourová jelezte, hogy hamarosan Budapestre, illetve Varsóba utazik. A magyar fővárosból közben olyan hírek érkeznek, amelyek megerősítik az aggályokat. Éppen most hagyta jóvá a kétharmados fideszes többség az ellenzéki képviselők parlamenti jogainak korlátozását. Aki megszegi az új szabályokat, arra drákói büntetések várnak...


A soros finn elnökség antiszemitizmusnak, egyben pedig felháborítónak nevezte, hogy Orbán Viktor szóvivője a zárt ülésről küldött üzenetekben a „Soros-zenekar” tagjának titulált több uniós politikust. A magyar jogállam szűkítéséről rendezett meghallgatás botrányba fulladt. Egyben kemények maradtak az álláspontok. Varga Judit az eljárás miatt boszorkányüldözést emlegetett. Kovács Zoltán viszont kétféle értelemben is szégyentelennek bizonyult: egyrészt végig kommentálta a többiek véleményt a nyilvánosság számára, jóllehet a tanácskozás zárt volt. Másrészt Magyarország megrovást kapott és a finnek felszólították, hogy 24 órán belül adjon írásos választ a szóvivő viselkedésére. A finn Európa-miniszter felháborítónak tartja a történteket. Úgy fogalmazott, hogy az antiszemita húzásokat a lehető legélesebben el kell ítélni. De az is nagyon súlyos dolog a szemében, hogy itt egy hivatalos magyar képviselő híreket szivárogtatott ki a párnázott ajtók mögött lebonyolított eseményről. Jourová úgy nyilatkozott a tanácskozás után, hogy a magyar fél ugyan mindenkit megpróbált megnyugtatni, mármint hogy minden a legnagyobb rendben van, de úgy tűnik, hogy továbbra is vannak aggályok. Az igazságügyi biztos, a belga Didier Reynders azt mondta, hogy romlik a helyzet. Eközben a magyar Parlament egy sor vitatott törvényre adta áldását...

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGOT VAJON MENNYIRE ÉRDEKLI A MAGYAR DEMOKRÁCIA HELYZETE?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.12.10.


A parlamentben ma nagyüzemet tartanak, aminek köszönhetően minden olyan törvénymódosítást áttol a Fidesz a tisztelt házon, ami ellen egyébként a társadalom egy nagy része tiltakozott. A kormánypártot nem érdekli, ha valaki vagy valakik nem értenek egyet velük, még a karácsonyi szünet előtt rombolják tovább a már egyébként sem igazán létező magyar demokráciát. Ez ellen a Párbeszéd – amely az egyik legnagyobb vesztese a frissen életbelépő módosításnak – nyíltan is felszólalt, sőt. Az Alkotmánybírósághoz fordultak, és arra kérik a bírákat, hogy semmisítsék meg a parlamenti rendelkezéseket. Kérlelni persze lehet, meg hinni a csodákban, de nem érdemes túl nagy reményt fűzni ahhoz, hogy bármiféle eredménye is lesz ennek a lépésnek.

Az Alkotmánybíróságon túl esetleg meg lehetne kérdezni Áder Jánost is arról, hogy mit gondol az új rendelkezésekről, annak is körülbelül akkora hatása lenne a történésekre. Nézzük a Párbeszéd teljes közleményét az üggyel kapcsolatban:...