2015. december 9., szerda

HOGYAN HASZNÁLNÁD A FELSŐOKTATÁST, HA A MAGAD CÉLJÁRA AKARNÁD FORDÍTANI...ÉS NEM CSAK TELJESÍTENÉD, AMIT KÉRNEK, KRITIKÁTLANUL

LOBSTERIZMUS BLOG
Szerző: Quadrille Lobster
2015.12.09.


A mai oktatás arról szól, hogy versenyezz ugyanabban a mezőnyben, mint a többiek, és legyél a legjobb - majd a top 1%-ot megjutalmazzuk. Ez gátja az együttműködésnek, és szükségszerűen 99% vesztest termel.
  • Zenész? Alulfizetett, helyettesíthető tucatember. (Hacsak nincs a top 1%-ban).
  • Zenész, aki ért a marketinghez? Jól fizetett reklámszignál gyártó.
  • Zenész, aki játékrajongó? Hangdesigner játékszoftverekhez.
  • Zenész, akit érdekel az állatok viselkedése? Kiad egy macska-relaxációs CD-t és degeszre keresi magát.
  • Zenész, aki matematikus? Híres előadó a matematika és a zene összefüggéseiről. Tanácsadó zenei kiadóknál.
  • Zenész, aki pszichológus? Börtönzene szakértő. Altatózene szakértő.
És így tovább.

Aki csak egy területhez ért, abból helyettesíthető, alulfizetett tucatáru lesz. Aki specializálódik, adott esetben egymástól teljesen független területeken, az több helyre is beillik. A zenész-matematikus-nyelvrajongó pl. dolgozhat zenészként is és matematikusként is, de ahol mindkét szakterülete és a hobbija is releváns, ott megbecsült, megfizetett és helyettesíthetetlen lesz.

Minél több területen van mély tudása, annál nehezebb megtalálni a metszetet. De ha megvan, annál többet keres és annál kevésbé lesz helyettesíthető. Annál jobban végzi majd a munkáját is, mert több szakterület modelljei állnak rendelkezésére.

Mennyivel könnyebb lenne úgy együttműködni az egyetemen, ha senki nem a top 1%-ot célozná meg, hanem mindenki a saját kis metszetét próbálná
kialakítani...

TIBORCÉK TÜNDÖKLÉSE, STRÓMANOK BUKÁSA?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2015.12.09.


Foci, szotyi, disznótoros, pálinka, bratyizás és mutyizás. Nagyjából ezek a harmadik Orbán-kormány tevékenységének kulcsszavai. Ha csak Tiborcz István és Mészáros Lőrinc életútját vesszük alapul, akkor megértjük, hogy miért azok sikeres vállalkozók ma Magyarországon, akik tulajdonképpen azzal sincsenek tisztában, milyen közerkölcsöket sért a tevékenységük, és milyen írott és íratlan etikai normákon lépnek túl naponta. Amikor a közpénzek lenyúlási mechanizmusát kormányzati szinten olajozzák be egy bántóan cinikus törvénnyel, ne is várjuk el az új uralkodó osztály tagjaitól, hogy megértsék, mennyire káros mindannyiunk számára a tevékenységük.

Mintha mindenki elfelejtette volna Magyarországon a demokrácia egyik legfontosabb alapszabályát: A törvények minden polgár érdekeit szolgálják, és ha felmerül a gyanú, hogy a politikusok egy szűk csoport szempontjai szerint szabták meg egy jogszabály kereteit, azokat száműzni kell a közéletből. A magyar társadalom azonban annyira kiábrándult és fásult, hogy szinte észre sem veszi, hogy a demokráciából gúnyt űz a saját kormánya. A most megszavazott úgynevezett Lex Tiborcz már a sokadik olyan jogszabály, amely kifejezetten egy szűk gazdasági csoport képviselőire szabta a törvény passzusait, vagyis senki más érdekeit nem szolgálják ezek a rendelkezések, csakis a politikai elit által preferált személyekét. Annyiban azonban lényegesen különbözik ez a törvény a trafikmutyitól, a földmutyitól, a vasárnapi boltbezárástól és a különböző szektorális adókról rendelkező törvényektől, hogy ebben már a szeméremnek a csírái sincsenek meg, vagyis nem is próbálja leplezni, kiknek az érdekeit szolgálja...

ITT OLVASHATÓ

A FUTSAL MINT LAKMUSZ, ÉS MÁS TÖRTÉNETEK

REZEDA VILÁGA
Szerző: rezeda
2015.12.09.


Túláradó örömmel jelentem az egérlyukból, hogy egyelőre még nem ment el teljesen az eszem. Pedig valljuk be, egyetlenünk, az ő drágalátos csapata és az általuk kitenyésztett rendszer mindent megtesz azért, hogy a katatón skizofrénia áldott állapotába süppedjen a jómunkásember. Próbáltam a sarokba guggolni, de fájnak a rohadt térdeim. Nézek tehát ki a fejemből csöndesen.
A hatalom és az ő mámora egészen elképesztő dolgokat bír csinálni az egyszerű asszony gyerekével, ha totálisan beleájul az illiberállis ganajba. Ezeket a mieinket olyannyira magáévá tette a ribanc, hogy már többször kellett fölmosdatni őket, de csipás szemük nem képes meglátni a valóságot, amely – valljuk be – igen-igen nehéz föladat. Ha anyuka kicsi fia hermetikusan el van zárva a VV-től, akkor belemerevedik a hülyeségbe, ezek pedig így jártak.
Elmesélem hát huszonnégy óra történéseit, azt, hogy mit láthatott a bandavezér a függöny mögül, ahová elrejtezett, nehogy szóba kelljen állni mindenféle komcsikkal a parlamentbe benne. Tehet ő arról, hogy szeret kukucskálni? Egyáltalán nem felelős ő ezért, még gyermekkorában az avas szagú parasztudvaron játszotta a bújócskát, aztán úgy maradt, már tavaly is egy fenyőfa mögé rejtezett őszinte degeneráltjai legnagyobb örömére...

SZÁZ ÉVE JELENT MEG FILMEN AZ ELSŐ MEZTELEN NŐ

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG

Szerző: Göbölyös N. László


1896-ban a The May Irwin Kiss című rövid filmben egy csókot váltó pár még nagy izgalmat keltett a nézőkben, mivel akkor a részleges vagy teljes meztelenséget nem nézte jó szemmel az akkori erkölcsi felfogás. Csak 1915-ben törte meg a jeget az első meztelen nő megjelenése a moziban. George Foster Platt Inspiráció cimü néma filmjének szenzációt keltő szereplőjét, egy kanadai lányt, Audrey Munsonnak hívták. Egy modellt játszott, aki ruhátlanul, tetőtől talpig sárral borítva ihlette meg a mestert. A cenzúra nem tiltotta le a filmet,amelynek nagy kassza sikere volt, tekintettel arra, hogy a női test úgy jelent meg, mint a szépség művészeti ideálja és nem volt szexuális töltete.
A színésznő még hasonló szerepeket játszott további három filmben és vita tárgya volt addig, amíg több év után Amerikában Hays-féle filmkódex megtiltotta a meztelenség ábrázolását. Az Inspirációnak, úgy tűnik, nem maradt fenn egyetlen kópiája sem.
Munsont, akit neveztek Manhattan kisasszonyának, a Kiállítás lányának, Amerika Vénuszának, 15 éves korában fedezte fel Ralph Draper fotós, aki bevezette a művészvilágba és sok New York-i festőhöz és szobrászhoz ajánlotta be modellnek. A lány mintegy húsz, a városban elhelyezett képnek és falfestménynek volt az ihletője. Teste és arca díszítették John D. Rockefeller és George Vanderbilt házait ‚ J.P. Morgan yachtját, valamint a tíz és ötven centeseket...

CSAK EGY KÉRDÉS

TAUREG BLOG

Szerző: Taureg


Ami így szól: hogyan takarítsuk el az Orbán Rezsimet? A többi ugyanis púder. Amíg a Diktátor uralkodik, hatalomgyakorlásának jellege mindent átitat: erőszak, embertelenség, korrupcióhegyek. Lássuk, mit tehetünk.


Azt tapasztalom élőben is, neten is, hogy a Zemberek azt hiszik: a politika az valami tökmás dolog, mint általában az életük. Más erkölcsök, más elvek, más szabályok. Pedighát NEM. Ugyanúgy emberek hozták létre ezt a dolgot, mint bármi mást, és ha jól csinálják, semmiben nem különbözikattól, ahogy egy tanár, mérnök, vagy épp esztergályos teszi a dolgát. Nem kötelező a hazudozás, a lopás, az erkölcsök és elvek kiüresítése. A csapda ebben annyi: ha elfogadjuk a politika mindentől eltérő voltát, máris magunk fölé emeltük mindazokat, akik azt művelik. Onnantól pedig puszta ízlés ésakarat kérdése, hogy egy politikus mikor gondolja úgy: elég a demokrácia bonyolult játszadozásából, egyszerűbb és jövedelmezőbb számára az önkény. Nem menőzésből írok állandóan az elvek és erkölcsök helyreállításának fontosságáról. Éppúgy, ahogy nem verjük át a hozzánk közelállókat - lehetőleg senkit, de a magyar ugaron vagyunk -, nem hazudjuk tele az arcát, és nem raboljuk ki, éppúgy nem szükséges, hogy elfogadjuk: a magyar politikusok meg épp ezt teszik. És józan ésszelelfogadhatatlan a kettős mérce: miért is kéne többet megengednünk azoknak, akiket a mi képviseletünkre választottunk, mint saját magunknak? Ugyehogy ugye.

No, de vissza az alapkérdésre. Demokráciában egyszerű a válasz: választásokon. Aki szerint ez itt ma demokrácia, az még nem szívott eleget. De persze van itt mégegy kérdésMilyen választásokon? Olyanokon, mint a Horthy, vagy Kádár RendszerbenNEM lehet Hatalmat leváltani, egyszerűen nem úgy van felépítve a rendszer. Csak az aktuális törvénybe foglalt trükkök mások, de a cél és végeredmény tökugyanaz: látszólagos legitimáció megszerzése a Diktátornak, lehet lobogtatni a hatalmas részvételi és megerősítési arányokat, lám a Nép támogatja. A 2014-es választásokfinomabb trükköket alkalmaztak, mint Kádárék anno. A választási szabályok is eléggé lejtettekegyirányba, de igazából a korlátlan médiauralom vezetett az előre látható végeredményhez. Pedig 2014-ben még nem volt olyan gátlástalan feudalizmus, mint ami mostanra kialakult, és mégis: ott még egy valódi ellenzéknek sem lett volna esélye. Azt teccenek gondolni, hogy 2018-ban majd tisztább választások lesznek? Miért is? Orbán ma azt csinál az Országgal, amit csak jólesik. Egy frászt fog demokráciát helyreállítani, ha már ráérzett a teljhatalom ízére, és láthatóan marhára élvezi...

ITT OLVASHATÓ

MUTASD MEG A SZAKÁLLADAT ÉS MEGMONDOM, KI VAGY!

NESZE!SZER BLOG
Szerző: BEAUTYKA


Télapó itt volt, bár hó nem annyira volt a subája... viszont szakálla volt rendesen. A mi gyermekünk három Mikulással is találkozott, az egyik kicsit volt pocakosabb, a másik kevéssé, a harmadik meg nagyon. Viszont a dús szőrzet az közös volt a Mikikben!
Anno az számított ápolatlannak, aki szőrzettel az arcán indult el otthonról, de mára trendi lett a kis borosta, szakállka, bajuszka. Sőt, ez igen szexi is tud lenni! De nagy politikusoknál kevéssé látunk ilyesmit. Akkor hogy is van ez? Most akkor magasra törő férfi viseljen arcszőrzetet, vagy sem? „Történelmi szempontból, és a trendeket figyelve, nem hiszem, hogy a nagy szakáll kevés hatalmat jelentene. A Braun design csapatának tagjaként trendkutatókkal, véleményvezérekkel és designerekkel tartom a kapcsolatot a világ minden tájáról. Azt látom, hogy a nagy szakáll egyre divatosabb. De ez nem is újdonság, hiszen a 19. század végéig, a legbefolyásosabb üzletemberek, tudósok, mérnökök, művészek és politikusok egyaránt tekintélyes szakállat viseltek.” – mondta Ben Wilson, a kronbergi Global Braun Design Team munkatársa. „Manapság nem követelmény a borotválkozás munka előtt, de nem feltétlenül jó ötlet átesni a ló túloldalára sem.” – mondta Fabio Vivan, londoni stylist és borbély, a Braun Styling nagykövete. És ez egyáltalán nem egy szakállas vicc, sőt... az ápolatlanság az bizony nem trendi!

LESZ MÉG VALAHA FEHÉR KARÁCSONYUNK?

A NAGY DÖNTÉS
Szerző: Despota


Jelenleg 25 % az esélye az Időkép előrejelzése szerint annak, hogy idén fehér karácsonyunk lesz, szóval nagy valószínűséggel ezúttal is elmarad a havazás az ünnepek alatt. Gyermekként nem vágytunk másra, csak sok kedves ajándékra és hosszú órákig tartó hóesésre, ha a karácsony szóba került. Ma már nem az ajándék a fontos, hanem, hogy békében és szeretetben együtt legyen a család, viszont sokunk ma is gyermeki örömmel ujjong, ha elkezd hullani az égi áldás és fehérbe öltözik a világ körülöttünk.
Nem meglepő, hogy Közép-Európában fehér karácsonyt várunk. Az ünnepi szokásrend kialakulása ugyanis egybeesik az úgynevezett kis jégkorszakkal, amikor jóval hidegebbek voltak a telek, és a csapadék nagyobb része hó formájában érkezett november végétől március végéig.A legfrissebb klímamodell-számítások arra utalnak, hogy unokáinknak már egyre nehezebb lesz megérteniük, miért nosztalgiázunk a régi, havas karácsonyok miatt.

ELKÜLDTÜK HABONYT IBIZÁRA

MOST & ITT 
Szerző: fsp444 szúrta ki, hogy Habony Árpád, Orbán Viktor bizalmasa egy ibizai klubban múlatta az időt. A Heart klub reklámfilmjében szerepel a magyar miniszterelnök tanácsadója, a nagyobb hitelesség kedvéért még az orrát is mozgatja, hogy a megszólalásig hasonlítson egy jóllakott tengeri malachoz.


Milyen emberek dolgozhatnak a 44-nél, gondolhatnánk, akik ibizai bárok promó filmjeit nézegetik, ahelyett, hogy sorban állnának aláírni a kvóta ellenes gyűjtőívet. De nem gondoljuk ezt, mert láttunk mi már karón varjút és emlékszünk a vicces szövegre, még az előző átkosból, miszerint a konyak a dolgozó nép itala, amelyet a munkásosztály és a vele szövetséges dolgozó parasztság – választott képviselői útján – fogyaszt.


Vagyis, mielőtt bárki rákérdezne, hogy került Habony Árpád Ibizára, elmondjuk, amit erről tudunk: mi, magyar adófizetők küldtük oda.

MEE MINDIG AZOK A CIGÁNYOK

L. ALEX: MONDOM A MAGAMÉT
Szerző: L. Alex


Tudjátok mindig meglepődöm azon, hogy amikor jó dolgokról írok, alig olvassátok, osztjátok, bezzeg amikor szerepel az írásomban egy kis vér, verejték, „geczy”, vagy más egyéb testváladék és gazdája, nosza, akkor beindul az osztás és persze a vélemények.
Az írásomban cigányok fognak szerepelni, akik koszosak, akik úgy élnek, mint az „állatok”, akik nem tudnak rendet tartani maguk körül, akik keveset élnek, azt is nyomorultul és sokak szerint, minek?
Általában azok, akik hangosan cigányoznak, akik vitatják az élethez való jogukat, azok legfeljebb kívülről láttak putrit, amikor hajigálták kővel, vagy fotóról, két cukiság megosztása között valamelyik közösségi oldalon, de igazából megismerni őket, na, azt már nem!
Gyere velem kedves olvasó, menjünk be egy cigány család házába, valahol borsodban, üljünk le és beszélgessünk velük, persze csak akkor, ha akarsz!


ITT OLVASHATÓ

HÁBORÚMEGVONÁS

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder

     A városban egyáltalán nem volt villany. Sem internet, sem mobilszolgáltatás. Dezső, a vihar, kicsit felkavarta Észak-Angliát. Keep calm and carry on. Az emberek türelmesen sorban álltak az utcai telefonoknál, az egyetlen kis boltban, amelyik kinyitott. A kedvenc kocsmámban (több mint harminc kocsma van a kisvárosban, egészen jók is, minden este van valahol zene) még sört is tudtak csapolni, gyertyák mellett ültek az emberek, egészen jól megvoltak az okostelefonjaik nélkül. Addig álltam a táblám előtt, amíg láttam a betűket. Holnap kinyit az egyetem, már van áram, a tábla megvár.
      Az ember ül a sötétben és nem tudja, hogy mit nyilatkozott ezerötszáz kilométerre tőle Németh Szilárd, mit írt a 888.hu, hogyan is áll a kedvenc háborúja.
      Van ez a háborúnk, ami elszórakoztat minket, amely köré egy életet szervezhetünk. Vannak a kis ügyeink, Hóman Bálint az ibizai Heart klubban,  Rogán Antal mellékutcát vásárol, valahová építenek valamit, ami helyett valahová máshová is építhetnének valamit, más színben, már méretben, oldalán kicsit svejfolva, valaki mondott valamit, amire a rendszerváltás óta nem volt precedens, ezzel átléptük a Rubik-kockát, alá kellene írnunk végre, vagy a Facebookon kellene valamit megüzenni az emberiségnek, hogy ez így nem mehet tovább, és persze el is loptak valamit a délutáni órákban, holnap erről fogunk beszélni a Klubrádióban, és biztos ír valami egészen másról, mondjuk a szárnyas muszlimokról, egy misinyit a Bayer Zsolt is. ű

AZ IDŐK SZAVA

MÁSODIK NEKIFUTÁS BLOG
Szerző: pettra1

Hallgattam ma egy beszélgetésből egy részletet, a klímáról volt szó.
Adatokat mondtak, tényeket, amelyeket nagyon nem jó hallani, márpedig meg kell most már hallani, mert rettenetes, amit ezzel a szegény bolygóval művelünk, és ha ezen sürgősen nem változtatunk, akkor katasztrófát idézünk elő.
Jó esetben nem a bolygót pusztítjuk el, csak az életet, aztán kérdés, hogy lesz-e élet az élet után.
Talán majd valamikor megint elkezdődik elölről és ki tudja, hátha egy szerencsésebb fejlődés jön össze, nem emberek lesznek, akik a fejlődés csúcsán leginkább arra lesznek képesek, hogy visszaéljenek a lehetőségeikkel, hanem valami másféle, jobbféle lények.ITT OLVASHATÓ

AZ ELSŐ VÖRÖS RIASZTÁS PEKINGBEN

LUMENS BLOG
Szerző: Kelemen Luci


Szmog Pekingben
A levegőben mért szmog szintje egyes helyeken az egészséges érték negyvenszeresét is elérte – gyárakat és iskolákat zárnak be a „történelmi, precedensértékű” helyzet miatt. Több mint kétmillió autót kényszerítenek le az utakról a helyzet javítása érdekében.Helyi idő szerint kedden reggel hét órától lép életbe a lehető legmagasabb szintű riasztás – mely nagy valószínűséggel a múlt heti incidensekre adott nemzetközi reakcióknak is köszönhető. Akkor annak ellenére sem adtak ki riasztást, hogy egyes pekingi lakosok fulladoztak a légszennyezés miatt. A Greenpeace „levegőpokalipszisként” aposztrofálta a történteket – a mostani lépés pedig azt jelenti, hogy a hatóságok három napon keresztül a szokásosnál is magasabb szmog-szint várható.

KARÁCSONYOZIK A MOZAIKCSALÁD

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Czecz Fruzsina


"Hagyományosék"-nál könnyű a karácsony. Illetve dehogy könnyű, mert ezerfelé rohangálnak, költekeznek, összevesznek a fa befaragásán, az a nyamvadt pulyka is kiszáradt, a bejgli szétrepedt, és idén sem sikerült a nyakkendőnél kreatívabb ajándékot kitalálni. De legalább a forgatókönyv és a logisztika egyszerű: papa, mama, gyerekek (csupa szív, szeretet...), szerencsés esetben a nagyszülők is együtt ünnepelnek. 
Világosak a szerepek. 

"Mozaikék"-nál ugyanez már bonyolultabb. A fafaragást és a sütirepedést tetézi, hogy meg kell szervezni, ki, hol, kivel találkozik. Ráadásul úgy, hogy a lehető legkevesebb sértődéssel ússzák meg a szent ünnepet. 
Új anyu, régi anyu, új apu, régi apu, gyerekek, nagyszülők, sőt, talán még az új nagyik is bekerülnek a körbe. 


ITT OLVASHATÓ

A KOMMUNIZMUS MEGVALÓSÍTHATÓ

LÁZÁLOMGYÁR
Szerző: LastMinute

Marx úgy képzelte el a kommunizmust, hogy a termelőeszközök köztulajdonba kerülnek, a dolgozók megszabadulnak a tőke rabságától, mindenki képességei szerint dolgozik és a termelt javakból szükségletei szerint részesedik, megszűnik a munkakényszer. Így a fejlődés sokkal magasabb fokán visszajutunk ahhoz a közösségi létformához, amely az ősközösségi társadalmakat jellemezte.

A szocialista országok közgazdászai közül többen úgy vélték, hogy ehhez a gazdasági fejlettség bizonyos foka szükséges, és olyan is volt, aki szerint az Egyesült Államok fejlettsége mellett már akár megvalósítható is lenne a kommunizmus. Igen. Amerikában ma körülbelül a lakosság 6 százaléka termeli meg a teljes lakosság számára szükséges élelmet. A többi 94 százalék ebből az élelemből különféle fondorlatok útján részesül: van, aki gyógyít, van, aki épít, van, aki oktatja a gyerekeket, van, aki védi a hazát, van, aki művészkedik, és így tovább. (Sok abszurd módja is van az élelemhez jutásnak. Ilyen, amikor egy bizonyos összegért megtudhatjuk, kik voltunk egy másik évszázadban, vagy amikor a személyi edzőnk kidolgozza a heti tréningünket.) Aki semmit sem tud kitalálni, hogy m
egvegyék a portékáját, az éhen hal. De ez a szereposztás egyáltalán nem szükségszerű.

ITT OLVASHATÓPRIORITÁSOK AZ EMBERI ERŐFORRÁSOK ORSZÁGÁBAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS


Az emberi erőforrás nagyon fontos Magyarországon. Annyira fontos, hogy az EMMI dolgozói hónapok óta nem kapnak fizetést. A kormány, amely állítólag az emberek akarata szerint kormányoz (az emberek döntöttek, ugye?), karácsony előtt csúszik a fizetésekkel, de semmilyen felelőst, sem indokot nem talál erre a csúszásra. Ugyanez a kormány a katasztrofális fizetésekkel rendelkező ápolók béremeléséről hat hónapja tárgyal, teljes csöndben, feltehetően későbbi lényegi eredmény nélkül. Ugyanez az állam támogatja a családokat, de azon állam által fizetett munkahelyeken, amelyekben nők vannak többségben, olyan éhbért fizet, amiből megélni nem lehet, nem hogy gyereket nevelni. Ugyanez a kormány oda tudott figyelni a kerítésépítésre, a csak és kizárólag a menekültek kint tartására alkalmas jogi határzárra, de arra nem tudott, hogy megfelelő ellátmányt biztosítson a határon szolgáló rendőröknek.
De ugyanez a kormány az, amely a KSH szegénységi mutatóit most meg akarja változtatni, hogy kevesebb szegényt mutassanak a számok, de a szegénység ellen valódi lépéseket nem akar tenni. 

KÉZMŰVES SÖRT KARÁCSONYRA? INNEN RENDELJ!

SÖRTÚRA BLOG

Szerző: sörtúra


A sörkedvelőknek nem is lehetne jobb karácsonyi ajándékot adni, mint speckó sörökből összeállított csomagot. Most megtudhatod honnan érdemes rendelni!
A kézműves sörök piaca egyre csak bővül és gyakorlatilag már a sarki kis közértben is lehet kapni őket. Viszont ha karácsonyi ajándéknak szeretnénk különlegesebb darabokat összeválogatni, akkor azért érdemes erre szakosodott boltokat felkeresni és onnan beszerezni az ajándékokat. Sok helyen lehet rendelni tehát még ki sem kell mozdulni a bevásárláshoz. A boltok között nagy eltérés lehet a kínálatban vagy éppen abban, hogy milyen sörökre (honnan származó sörökre) specializálódott.
Az árakkal kapcsolatban nem szeretnék messzemenő következtetéseket levonni, hogy melyik olcsóbb, melyik drágább, mert ahhoz minden tételt át kellene nézni egyesével, hogy hiteles képet kapjak, ezért annyit mondok, hogy nagyjából ugyanannyiba kerülnek a sörök. Vannak darabok, amik az egyiknél olcsóbbak, viszont a másik helyen ugyanez mondható el egy másik sörről...

ITT OLVASHATÓ

FÉLVILÁG (2015)

SMOKING BARRELS
Szerző: danialves
2015.12.09.


Miközben a Filmalap felemás sikerrel gyártja a mozifilmeket, a tévéfilmek esetében sokkal egysíkúbb a kép a magyar piacon. Igaz, ez főként két ember, Szász Attila és főleg Köbli Norbert érdeme, utóbbi ugyanis A vizsga óta nagyjából éves szinten szállít egy-egy remek tévés alkotást. Így A berni követ sikere még le sem csengett, már tudtuk, hogy érkezik a Félvilág, ez a film viszont mintha már inkább csak a rutint tartalmazná, és kevésbé a lelkesedést.
Eddigi pályafutása fényében az nem meglepő, hogy Köbli ismét egy történelmi thrillerhez nyúlt, igaz, ebben a könyvében nem az akciófilmes/politikai vonulat dominál, hanem a noir és a romantikus kor szellemében megrajzolt érzelmek. A Félvilág akár lehetne a magyar Bíborhegy is (mínusz szellemek, illetve itt az alkotók nem kizárólag a műfaji elemek felsorakoztatásán iparkodtak), annyira a kor stílusának felélesztésére van kihegyezve: Szász ezúttal egy borzasztóan sötét, a felhős égbolt alatt folyamatosan ködbe és hóesésbe vesző atmoszférát épít, amely egyben azt is sejteti folyamatosan, hogy minden alakjának van valami mocskos titka...

ÉSZBONTÓ SZERZŐDÉSBONTÁSOK CSEPELEN, ÚJABB SZERZŐDÉSEK HIHETETLEN PÉNZSZÓRÁSSAL

CSEPELIEK BLOG

Szerző: csú


A leváltott Werner most havi 25 órán át havi 490 ezerért osztogat tanácsokat Csepelen - Ennyire tanácstalan a fideszes polgármester? – Már legalább 16 tanácsadó ad tanácsot Borbélynak? ‑ Elképesztő összegek a Németh-Borbély duó haveri  körének közpénzből

„Nem kellett 24 óra a lex Tiborcz elfogadásához” – olvastam az origo.hu-n. (2015.december 1.) Csepelen lex Tiborcz nélkül is különös szerződések köttetnek az önkormányzat hivatala és magánszemélyek, egyéni vállalkozók, kis-és középvállalkozások között. A csepel.hu-n fellelhető adatok szerint a hivatal által kötött megállapodásokból, szerződésekből tallózva, néhány „érdekes” ügyre bukkantam. Például:

ITT OLVASHATÓ

NEM KELL, HOGY FÉLJÜNK A VITÁKTÓL...

SZÖVEGKOVÁCS BLOG

Szerző:


Lehet, hogy a közelgő ünnepek teszik, de ma nem akarok helyesírásról beszélni. Takarítok… Nem is annyira a lakásban, hanem saját magamban. Megszabadulok a fölösleges terhektől. Cipeltem eleget, szinte édesgettem őket, legalább volt amiről panaszkodni. De minek? Hogy utána még jobban fájjon? Minden egyes alkalommal újra meg újra feltépjem a sebeket? Elég volt…

Többéves konfliktusokkal nézek szembe, olyanokkal, amelyekre a másik fél alig vagy egyáltalán nem emlékszik. Én viszont igen! Hisz dühös vagyok… még mindig. Nevetséges, hogy legtöbbször magunkat bántjuk, mert képtelenek vagyunk szembenézni a vitás helyzetekkel...
 

HABONY ÉS A VILÁGNÉZET

Y-GEN BLOG

Szerző: plumsworld


...tulajdonképpen nem érdekel, hogy Habony Árpád hogyan bulizik.
Néhány dolog viszont tényleg érdekelne.
- Miként látja Habony Árpád Magyarország gazadságpolitikájának jövőjét, ha EU-s forrásokat többé nem lehet lehívni?
- Miként látja biztosítva az ország prosperitását egy irányított haveri kapitalimus keretei között, ahol az innováció helyett az intézményesített korrupció keretei között megvalósuló járadékvadászat a legfőbb gazdasági ösztönző?
- Mit gondol, hogyan lehet helyrehozni azokat az oktatáspolitikai károkat, amiket Hoffmann Rózsa és utódai eddig okoztak?
- Mit gondol egy tudásalapú társadalom megteremtésének lehetőségéről?
- Mit gondol, a nukleáris energia vagy a megújulók Magyarország jövője?
- Milyen akciótervek vannak a most összeomló egészségügyi rendszer menedzselésére?
- Miért a költségvetési hiánycél alacsony tartása lett a fő prioritás, ha 2010-ben még 7 százalékos hiánycélról beszéltek?
- Mit gondol arról, hogy tavaly a magyar kormány döntéseinek átláthatósága (az üzleti környezet kiszámíthatóságához hasonlóan) 148 ország közül a 132-dik helyen, valahol az afrikai mezőnyben végzett? 
- Mit gondol arról, hogy Magyarország harmadik legkevesebbet teszi az EU-ban a nyugdíjasokért az összes tagország közül?
- Mit mondott a főnöke (Orbán Viktor) neki az után, hogy egy nyugdíjas házaspárt egy Lexus dzsipből kiugorva összerugdosott?
- Beszélt-e Finkelstein kollégájával arról, hogy a főnökének (Orbán Viktornak) a melegekről egy vicc jut eszébe
- Nem fél-e attól, hogy egy esetleges kormányváltás után egy független ügyészség nem találna mindent törvényesnek az ő és a barátai tevékenysége körül?
- Hogyan kaphatott parlamenti belépőt, ha nem volt egy tárcával sem munkaszerződése
- Az EU-n belül vagy kívül képzeli el Magyarország jövőjét?
- És végül, egy kifejtős: mit jelent szerinte a 21. században magyarnak lenni?

ITT OLVASHATÓ

MA MILYEN DISZNÓSÁGGAL RUKKOLNAK KI? MI VÁGJA KI A BIZTOSÍTÉKOT?

CSEPELIEK BLOGJA

Szerző: Somfai Péter

A magán-nyugdíjpénztárak megtakarításainak „államosítása” volt az első kísérlet a tűrőképességünk felmérésére, akkor még ígérgettek, hogy majd jóváírják, meg jó helyre kerül a pénz… De nem került jó helyre, mégis belenyugodtunk.
Aztán elvették tőlünk az alkotmányunkat, kaptunk helyette egy alaptörvénynek csúfolt debil gyereket, akivel a szülei sem tudtak változtatások nélkül együtt élni. Beletörődtünk. Nem mentünk ki hetenként az utcára, nem vertük a tamtamot, hogy nem jó ez így. Ma már szóba sem kerül.
Egyetlen sóhajjal átléptünk az alkotmánybíróság jogfosztásán, a választási szabályok átírásán, a népszavazások ellehetetlenítésén. Lenyeltük az összes hatalmi pozíció kisajátításának békáját, az oktatási rendszer teljes felforgatását, a diplomaszerzés pénzesítését, egyben a szegények kizárását a társadalmi lépcsőugratásból.
Nem verte ki a biztosítékot a legnyomorultabbak lábbal tiprása, a rokkantak, a munka nélkül maradók megélhetésének elvonása sem. Akkor kitől várhattak volna szolidaritást a trafikosok az elvett megélhetésükért, a parasztok, akiknek kevéske földjére most az új földesurak teszik rá piszkos mancsukat, a kishantosi gazdák, akiknek beszántották a termését?
Ma még nem kapunk levegőt, hogy törvényes lett a korrupció, közpénzekre pályázhatnak a politikusok rokonai. Holnap valami újabb disznósággal rukkolnak ki, és mi elfelejtjük a tegnapit, a tegnapelőttit.
Birkák vagyunk? Megérdemeljük?

ITT OLVASHATÓ

AZ EMBEREK FÉLREÉRTIK, AMIT FÉLRE AKARNAK ÉRTENI

LUMENS BLOG

Szerző: lumens


Felismerhetőek a manipuláció jelei a szakmabeliek számára?
Általában igen: egy médiában jártas személy saját, vagy kollégái tapasztalatából tudja, hogyan működik ez a „trükk”. Amennyiben még számára sem ismerhető fel, vagy egy, a tartalom szempontjából jelentéktelen torzításról lehet szó, vagy egy mesterszintű manipulációról. Az amatőr, túlzott torzítás taszítja az olvasókat, hisz egy értelmes ember irtózik annak felismerésétől, hogy meg akarják vezetni – ha azonban egy manipuláció a hitelesség benyomását kelti, elképzelhető, hogy még a hozzáértők figyelmét is elkerüli.
Tanulhatóak a manipulálás eszközei?
Sok mindenre rájöhetünk ezzel kapcsolatban már akkor is, ha saját magunkat olvasóként elkezdjük megfigyelni, mire hogyan reagálunk. Lehet játszani a hangsúlyokkal, a címekkel, vagy azzal, hogy egy esemény mely elemét emeljük ki. Ma már a képeknek is óriási szerepük van: egy ellenszenves kép egy pozitív tartalmú szöveggel szemben sokkal erősebb hatással bír a kontraszt ellenére is. Az sem mindegy, hogyan közlünk le nyilatkozatot: a szakmában azt mondjuk, hogy úgy kell nyilatkozni, hogy egy mondat vagy mondatrész ne élhessen önálló életet. Az emberek félreértik, amit félre akarnak érteni. Egy mondat kiragadása a szövegkörnyezetéből valójában a manipuláció egyik legcsúnyább eszköze.
Hol húzódik a torzítás etikai határa?
Nehéz pontosan megjelölni a határokat – minden lapnál máshol van, minden esetben mérlegelni kell. Ha egy szerkesztő egyszer egy nagy szenzációval állt elő, amelynek a hatására megnőtt az olvasószám, akkor onnantól kezdve lehet, hogy mindenből szenzációt akar csinálni, vállalva a helyreigazítási és perköltséget is, mert a magasabb bevételből adódóan ez megéri neki anyagilag. Ettől függetlenül én azt mondanám, hogy egy publicisztikában nagyobb a szabadság, a vélemény messzebb mehet, de az sem sértheti az emberi méltóságot, vagy esetleg vallási érzelmeket...
 

HA MINDENT EGYBEN AKARSZ LÁTNI, AMI A MÉDIÁBAN FONTOS

GA WEB MEDIA GROUP

Szerző: Győrfi AndrásSok lapot indítottonk már. Újságíróként pedig számtalan cikket írtunk már. Most ötvöztük a kettőt, két szerelmünket, az újságírást és a weblap alkotást, megtaláltuk ugyanis a módját annak, hogy a hazai és a nemzetközi média legjobb lapjainak, legjobb újságíróinak legjobb anyagait összefoglaljuk.
Ehhez segítségünkre van a mindenek felett domináló Facebook és a könnyed, bár nem hibák nélküli WIX website építő rendszere. Így született a Közösségi Kurír, a legjobb Facebook hírfolyamok összefoglaló, gyűjtő lapja. Nézd meg és ha tetszik, nézz vissza!

ITT OLVASHATÓ

AMIKOR A FIDESZ NÉPSZERŰSÉGE MEGINDUL LEFELÉ

MHE

Szerző MHE


A tegnapi nap híre, hogy egy ibizai szórakozóhely reklámvideójában látható Habony Árpád, a miniszterelnök tanácsadója.
Az még nem is lenne baj, hogy elmegy egy szórakozóhelyre, szíve joga, azonban ez a hely nem a sarki kocsma, hanem egy elég drága étterem és mulató. Ahol 150 eurót is elkérhetnek csak az ételért, ami jelenlegi árfolyamon majdnem 47000 Ft (igen, az az összeg, amiből meg lehet élni), az drágának nevezhető.
De még ez sem lenne baj, hiszen mindenki arra költi a pénzét, amire akarja. Na és itt kezdődik a probléma: nem tudjuk, hogy Habony Árpádnak honnan van pénze. Gucciban jár, a Belvárosban lakik, felső-kategóriás autót vezet, most már tudjuk, hogy Ibizán is szórakozik, azonban egyik kormányzati hivatalnál sem alkalmazott, van egy cége, amelynek 2009 óta nincs semmilyen bevétele, de hogy a kiadásait miből fedezi, azt nem tudjuk. A közszolgálati média és az MTI vigyáz rá mint a hímes tojásra, és habár bírósági ítélet van arról, hogy közszereplőnek számít, ők nem tekintik Habonyt közszereplőnek...
 

HABONY IBIZÁN, A HABONYIZMUS BUDAPESTEN (NYELVGYAKORLATOK)

1000 A MI HAZÁNK

Szerző: HaFr


A habonyizmus, amely semmi más, mint az orbánizmus tovább bunkósított, plasztikarcokkal szintetizált ága, névadó atyja megérdemelt ibiziai pihegése közepette -- ott van a földi pokol egyik bugyrában, ahova való -- is zavartalanul tombol Budapesten. Finkelstein ordas politikai gátlástalanságával megtermékenyítve az orbánizmusnak az emberiség szemétdombjára való eme gazdateste virulens lerakatokat képzett az olyan gumiemberekben is, mint Csepreghy államtitkár (Christ, mi lett az állammal!) meg Rétvári KDNP-tag (Christ, mit tettek Veled!). Az előbbi szerint, úgymond, "sok korrupciós ügy kötődik Brüsszelhez" -- mondja ezt nagy szendén egy olyan rezsim szolgájaként, amelynél korruptabbat lámpással se lehetne találni az európai kultúrkörben, és e rezsim jól bevált módszerével relativizálja a bűnöket egyenlőségjelet téve -- ez esetben -- a szimpla politikai korrupció mindenhol, így nyilván Brüsszelben előforduló esetei és az intézményes, gátlástalan parazitizmus közé. Tetszik nekem, hogy Gyurcsány cége megbízásokat kap Brüsszeltől? Persze, hogy nem tetszik. (Más kérdés, hogy nem mondanám korrupciónak.) Ennek a kára erre az országra és a mentálhigiénénkre nézve mégis eltörpül -- pontosabban, nem eltörpül, hanem nagyítóval sem látható -- az orbanizmus lélek-, erkölcs-, ízlés-, nyelv-, kultúra- és életromboló gépezetéhez képest, amelyben Cs. úr önfeledt csavarként lubickol, tanít, és koccint. De hát tudjuk mi azt, kedves Cs., hogy Brüsszel házasítása Gyurcsánnyal olyan nyalánkság, amelyre minden aktuális és potenciális Fidesz-szimpatizánsnak beindul a nyálelválasztása -- és amelyhez képest az ország lerablása a nyájas gazdáid által csupán egy mínuszos hír...

ITT OLVASHATÓ