2018. augusztus 14., kedd

BARTUS LÁSZLÓ: AKI "HIBRIDNEK" NEVEZI ORBÁN RENDSZERÉT, AZ NEKI FALAZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.08.13.Július végén jelent meg a 24.hu oldalán Filippov Gábor “A hibrid ellenforradalom kora” című írása, amely a “politikatudományra” való ködös hivatkozással próbálja azt a hamis látszatot kelteni, hogy cáfolhatatlanul definiálta az Orbán-rendszert, a világ fasizálódásának hátterét. Aki ezt cáfolja, magával a magas “politikatudománnyal” találja szemben magát, nem pedig a szerző Filippov Gáborral.

Sokan megették ezt a cselt, a nemzetközi hasonlatokat, a tekintélyekre való hivatkozást. Elhitték, hogy megszületett végre az Orbán-rendszer autentikus, mértékadó, tudományos leírása, további vitáknak nincs helye. Eszerint az Orbán-rendszer nem diktatúra, és főleg nem “fasizmus”, hanem autoriter és demokratikus eszközök (intézmények) keveréke, egy “hibrid” rendszer, amely túlságosan nagy versenyelőnyt biztosít a hatalom birtokosainak.

Nem szeretnénk a hosszú elemzés minden részletére kitérni, különösen nem hajánál fogva előrángatott nemzetközi párhuzamokra, utólag felépített koncepciózus “világfolyamatokra” utalni, mintha Venezuelában történt eseményeknek bármi közük lenne ahhoz, miért lett Magyarország újra antidemokratikus ország. Most csak arra utalnánk, hogy aki azt képzeli, hogy még van Magyarországon bármiféle “verseny”, az az elméleteivel megerőszakolja a valóságot.

Ha a lényeget akarjuk megérteni, akkor legegyszerűbb, ha különbséget teszünk az Orbán-rendszer és a politikaitudomány által “hibridnek” nevezett elméleti teóriák között. A hibrid rendszer azt feltételezi, hogy a diktatórikus és a demokratikus elemek egyidejűleg vannak jelen, keverednek egymással. Ez feltételezi, hogy a hatalom gyakorlójának nincs minden a kezében, nem rendelkezik korlátlan hatalommal, mert vannak demokratikus intézmények. A sajtó egy része szabad, még ha nyomás alatt is van, s vannak nem tisztességes, de még szabad választások, stb.. Filippov még azt is feltételezi, hogy a diktátor kockáztatja, hogy elveszítheti a választásokat. Ezen a ponton majdnem sikerült abbahagyni az olvasást.

Filippov Gábornak és elméletalkotó társainak igazuk lenne abban az esetben, ha a létező, a demokratikusnak látszó intézmények valóban szabadok és demokratikusak lennének. De a látszatot keveri a valósággal, aki azt képzeli, hogy az új típusú diktatúrákban választásokat tartanak, amikor szavazások vannak. Ezek nem választások. Orbánnak nem versenyelőnye van, hanem biztos győzelme. A legkülönfélébb eszközökkel felszámolta a szabad választás lehetőségét. Szavazni lehet, választani nem, mert csak ő győzhet, a választás egy csalás.

De ugyanez elmondható az Alkotmánybíróságról, a köztársasági elnökről, a sajtóról, még az ellenzékről is. Semmi nem valódi, semmi nem szabad, semmi nem demokratikus. Nincs olyan demokratikus és szabad intézmény, a fékek és ellensúlyok egyetlen eleme, amely ne függne valamiképpen Orbántól, s amely független, szabad és demokratikus lenne. Ezért ez a rendszer nem hibrid, nem autoriter és demokratikus elemek keveréke, mert demokrácia nyomokban sincs, kizárólag annak hamis látszata, a kiüresített külső váza.

A demokratikusnak látszó vagy annak hitt elemek is az önkényuralom kezében vannak, a szabadnak hitt ellenzéki sajtó nagy részét, az ellenzéki pártokat, Orbán tartja el, másokat megtűr bizonyos határok között, de tisztán demokratikus, szabad, tőle független személy, intézmény, szervezet nem létezik Orbán illiberális államában. A demokrácia hamis látszata a rendszer legitimációjának alapja, a világtörténelem egyik legnagyobb csalása. A rendszer lényege és alapja éppen ez a hamis látszat. Aki ezt erősíti, az a rendszer alapjait erősíti.

Orbán-rendszer addig van, míg ezt a hamis látszatot fenn tudja tartani...


MIT TEGYEK, HOGY NE CSAPJON BELÉM A VILLÁM?

INDEX
Szerző: BOLCSÓ DÁNIEL
2018.08.14.


Augusztus elején a Balatonnál villám csapott egy strandoló család tagjaiba, és egyikük végül múlt héten belehalt a sérüléseibe. Bár az ilyen váratlan és tragikus esetek viszonylag ritkák, nem árt tisztában lenni azzal, mire érdemes figyelni villámláskor, és mi az, amit semmiképp ne tegyünk.

Szögezzük le gyorsan, hogy elég kicsi az esélye annak, hogy a következő vihar során villám csapjon önbe. Az amerikai Szövetségi Katasztrófavédelmi Ügynökség (FEMA) szerint manapság 1:600000 az esélye, hogy valakit villámcsapás érjen, ami jelentősen kisebb a korábbi évszázadokénál, nagyrészt annak köszönhetően, hogy jóval kevesebben dolgoznak a szabadban. Ettől viszont még nagyon is reális veszély a villámcsapás, a következményei pedig akkor is rendkívül súlyosak lehetnek, ha az áldozat túléli a találkozást – világszerte évi 24 ezer embert ölt meg villámcsapás, és 240 ezren maradnak életben.

Egy átlagos villám 300 millió voltos és az áramerőssége 30 ezer amper, nem csoda, hogy számos maradandó károsodást okozhat az esetleges külső sérüléseken túl is. Gyakori az idegsérülés, ebből adódóan pedig a koncentrációs vagy memóriazavar, illetve más kognitív képességek romlása. Különböző testrészekben maradhat fent krónikus fájdalom. Alvászavarok, epilepsziás tünetek jelentkezhetnek. Általában átmeneti, de akár tartós látás- vagy halláskárosodás is felléphet. Nem is beszélve mindezek másodlagos hatásáról, a társasági érintkezés nehézkessé válásáról.

Belül tágasabb


A VILLÁM TÚLÉLÉSÉNEK LEGBIZTOSABB MÓDSZERE, HA NEM MEGYÜNK A VILLÁM KÖZELÉBE, DE ERRE SAJNOS NEM MINDIG VAN LEHETŐSÉG.

A villám távolsága mindenesetre könnyen kiszámolható. Mivel a hang lassabban terjed, mint a fény, a mennydörgés lassabban ér el önhöz, mint a villám. Ezért ha meglátja a villámot, kezdje el számolni, hány másodperc telik el a mennydörgésig. A kapott számot ossza el hárommal, és meg is kapja, durván hány kilométerre jár a villámlás...

A KORMÁNY MÉGIS MEGENGEDI A MOL-NAK, HOGY FELÉPÍTSE A FELHŐKARCOLÓJÁT

444
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2018.08.14.


A keddi kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bemutatta az új öltönyét, majd bejelentette, hogy a kormány engedélyezi a Mol-nak, hogy felépítse a 120 méter felhőkarcolóját a Kopaszi-gáton.

Az előző ciklusban Lázár János még a Mol-székház megépítését is ellenezte, tavaly decemberben még tájsebnek nevezte az épületet. Most eldőlt a vita.

A kormány nem akarja, hogy magasházak lepjék el az országot. A miniszter elmondta, hogy a kormány szándéka, hogy Budapest a hagyományos arcképét megőrizhesse, ezért a rendelet felhőkarcoló-tilalmat vezet be Magyarországon. 65 méterig nem esik szabályozás alá, 90 méterig engedélyeztetni kell, esztétikai szempontok alapján bírálják el. 90 méter felett nem épülhet épület...

MAGYARORSZÁG AZ ELSŐ ALT-RIGHT ORSZÁG (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.08.14.


Megjelentek az első cikkek a nemzetközi sajtóban a gender studies képzés betiltásáról. Közben a neonáci alt-right facebook oldalakon tapsolnak Orbánnak.

Magyarország lett az első olyan ország a világon, ahol Milo Yiannopoulos ideológiai alapvetés, ahol az Infowars-t a kormánysajtó mainstreamként kezeli. A Parlament elnöke a tudományos életet fenyegeti mert azok nem hajlandóak a hun-sumér-szíriuszi rokonságot propagálni.

Az amerikai alt-right mögött magánszemélyek állnak, nem az amerikai állam, a magyar alt-rightot részben közvetve, részben közvetlenül a magyar adófizetők finanszírozzák.

A célpontok a melegek, a muszlimok, a liberálisok és persze, zéró tolerancia ide vagy oda, a zsidók (az állami szintre emelt alt-right mozgalom Bayer Zsolttól Takaró Mihályig, Tóth Gy. Lászlótól Döbrentei Kornélig jelentős részben hitvalló antiszemitákból áll).

Magyarországon a szociopátiát, az alt-right legfontosabb szervező erejét is állami szintre emelték, érdemes megnézni, hogy kik ölelik át, a magát egy Mészáros Lőrinc nevű nemlétező entitásnak álcázó Orbán Viktort ezen a képen.

Ez olyan, mint az influenza, nem nagyon lehet tenni ellene semmit, mint bízni abban, hogy majd elmúlik.

ORBÁN A SZEMÉLYZETI FŐNÖK, IS.

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2018.08.14.


Semmi új, de mégis. Van egy érdekes mondat az alábbi közleményben.

Nemrégiben az Országgyűlés döntést hozott arról, hogy a jövőben a miniszterelnök határozza meg a miniszteri illetményeket.

Rendben, eddig is tudtuk. Csak nem sejtettük.

Tájékoztatás a miniszteri illetményekről

2010-ben a miniszteri fizetéseket a kormány befagyasztotta. Ennek megfelelően a miniszteri illetmények az elmúlt években annak ellenére is változatlanok maradtak, hogy az átlagbér időközben 65 százalékkal emelkedett. Nemrégiben az Országgyűlés döntést hozott arról, hogy a jövőben a miniszterelnök határozza meg a miniszteri illetményeket. Ez az összeg egységesen a parlamenti képviselői alapbér kétszereseként került meghatározásra, két kivétellel. A miniszterek közül ketten – Bártfai-Máger Andrea és Süli János – nem politikai, hanem vagyonkezelési feladatokat látnak el. Éppen ezért az illetményük szabályozása az irányításuk alá tartozó állami vállalatok vezető tisztségviselőinek szabályozásához kapcsolódik.

Kormányzati Tájékoztatási Központ

ÉRTJÜK-E ORBÁNT?

HUPPA
Szerző: BARTOKOS KÁROLY
2018.08.14.


Meg akarjuk-e egyáltalán érteni őt?

Akarja a fene! – jöhetne rögtön erre a frappáns válasz és ezzel rövidre is lehetne zárni ezt a problematikát. Orbánt szeretni vagy utálni lehet, közönséges halandónak más választása nagyon nincs.

Egyre kevesebb valós információ szivárog ki a miniszterelnök elképzeléseivel kapcsolatban, ezek is inkább zavarosak, harciasak, az arra fogékonyak számára oly kedvesek, mások számára kimondottan taszítóak, félelemkeltőek. Valószínűleg ez is a céljuk.
“Mit akar ez az ember, és vajon megkapta-e már amit akart?” – kérdezi a nép egyszerű gyermeke.

Amit eddig akart, azaz a Magyarország feletti totális uralmat, azt meg. Az ország legnagyobb szégyenére könnyedén és vidáman. Hogy az Unió megakad-e a torkán az még kérdéses. Néhány éve ez a felvetés nevetséges lett volna, de mi van abban az esetben, ha Orbán összeáll Európa söpredékével és szélhámosaival? Egy merész kalózkapitány fogja meghatározni a kontinens jövőjét, a Balti Flotta (Балтийский флот) támogatásával? Nem elképzelhetetlen.

Sokan kérik számon Orbánon a demokratikus értékek felrúgását, a szociális háló szétszaggatását, a szolidaritás büntethetővé tételét, az igazi keresztény értékek meggyalázását, a gátlástalan korrupciót.

Ahhoz, hogy egy kicsit közelebb férkőzzünk Orbán elméjéhez, figyelembe kell venni azt, hogy immár a egy + harmadik ciklusát tölti ki miniszterelnökként és nem nagyon látszik annak lehetősége, hogy sikerszériája belátható időn belül megszakadna. Ha ez az elkövetkezendő választásokon múlik, akkor biztosan nem.

Orbán számára a felsorolt tevékenységek nem szégyelleni való gaztettek, hanem praktikus eszközök, amelyek hatalmon tartják őt. Nem a Fidesz-KDNP-t, nem Semjén Zsoltot, Rogán Antalt, hanem csakis őt, kizárólag őt. Minden és mindenki más elhanyagolható, érdektelen.

Bűn-e a korrupció? Igen, de Orbán számára rendkívül hasznos, nélkülözhetetlen.

Mindenki aki belekeveredik ebbe a buliba, zsarolhatóvá, irányíthatóvá, praktikus háztartási eszközzé válik. Még Simicska sem tudott ebből a körből kiszállni. Nem Orbán tulajdonában volt a KÖZGÉP, tehát az ott történtekért nem ő lett volna büntethető.

Orbán embereinek érezniük kell azt, hogy minden amilyük van – és sok mindenük van –, azt egy látványos bűnügyi eljárás során bármikor elveszíthetik. Az egyik pillanatban még egy Audi mellett pózolnak büszkén, a másikban már vezetőszáron kullognak, megalázottan.

A NER-en belül versengés alakult ki azon, ki tudja legjobban kifürkészni a vezér szándékait. Hibázni nem nagyon érdemes.

Orbánnak nem kell személyesen intézkednie azért, hogy akarata mindenhol teljesüljön. Hűbéresei a megszerzett javakért, tisztségekért, előnyökért mindent megtesznek azért, hogy megértsék az uralkodó szándékait és rögtön cselekedjenek. Néha túl is teljesítenek.

Orbán ma már azt is megteheti, hogy olyan embereket alázzon meg, akik nála sokkal műveltebbek, tehetségesebbek, okosabbak, pont azért, mivel előtte elfogadták tőle a kiváltságaikat. Nesze nektek, okostojások!

Korrupció nélkül Orbán rendszere rég összedőlt volna, ugyanis ez a legfontosabb kötőeleme. Hogy ez bűn-e? Ha Orbán úgy akarja, akkor igen.

Értjük-e Orbánt?

Egyre többen döbbennek rá arra a szomorú igazságra, hogy igen.

MAGÁNGÉPPEL SZALADT KI A VIDI BL-MECCSÉRE ORBÁN VIKTOR

K-MONITOR BLOGJA
Szerző: MERÉNYI M
2018.08.14.


A magyar miniszterelnök focirajongása remek apropó arra, hogy a klubtulajdonosi és labdarúgó szövetségi szinten pozícióba kerülő oligarchákkal a formális kereteken kívül kapcsolatot tartson. Orbán Viktor hivatalos vagyonbevallása szerint nem módos ember, a külföldi meccsnézés azonban költséges hobbi, pláne, ha valaki magángéppel utazik a mérkőzés helyszínére. Márpedig Orbán montenegrói útja után, július végén magángéppel szaladt ki kedvenc csapata BL meccsére. De ki állta a számlát?


NEM ALTERNATÍV X-FAKTORT AKARUNK

ABCÚG BLOG
Szerző: MIZSUR ANDRÁS
2018.08.14.


Megszállott önkéntesek és egy újító szellemű általános iskolai tanár karolták fel Ózdon azokat a hátrányos helyzetű roma gyerekeket, akik egy valamiben biztosan bárkivel felveszik a versenyt: a zenélés. Így született meg egy éve a Várkonyi Csibészek nevű együttes. Azóta többször léptek fel nyári fesztiválokon és zenéltek együtt a Budapest Bárral is. A zenekar mégis többről szól, mint a koncertezés: a közös zenélés révén a gyerekek megtanulhatják, mit jelent a felelősségvállalás és a másokra való figyelés. Velük tartottunk útjukon az Ördögkatlan Fesztiválra, és végigkísértük, hogyan készülnek a fellépésre.

A kis piros vonat alig hagyta el Ózd-alsó állomást, máris előkerülnek a hangszerek, a kanna és a gitár. Patrik pörgette a húros hangszert, Topen adta hozzá az ütemet. Legújabb dalukat próbálgatták, amit nemrég írtak. A kalauzt sem zavarta a zenélés, legalább kicsit feldobták a monoton vonatutat. A tizenéves roma srácok az ózdi Várkonyi Csibészek nevű zenekar tagjai, a nagyharsányi Ördögkatlan Fesztiválra tartottak, ahol fellépésük volt. Az együttes egy éve alakult, a Sajóvárkonyi Általános Iskola magyar-angol szakos tanára, Berkeszi Dávid bíztatta az oda járó hátrányos helyzetű gyerekeket, hogy kezdjenek el komolyabban foglalkozni a zenéléssel...

RIHERONGY GENERÁCIÓ ÉS DOBÓ ISTVÁN

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.08.14.


Antiszemita Orbán Viktor és az Orbán Viktor Párt, vagy nem antiszemita, sőtpláne? Kedvenc költőm, Fricz Tamás hosszasan értekezik erről a rendkívül fontos kérdésről az egyik pártújságban. Természetesen Soros György kapcsán vetődött fel a fejében a súlyos gondolat és – már ha jól értem a cikk velejét – igyekszik elmagyarázni, hogy nem antiszemita, ugyanis nem azért utálja – mármint Orbán Viktor és mindenki más, akinek egy önálló gondolata nincs, hanem szép ügyesen azt szeretik és azt utálják, amit központilag kiadnak nekik – Soros Györgyöt, mert az zsidó. Fenét!

Ritka alkalom, de teljesen egyetértek. Szerintem sem antiszemita Orbán Viktor. A beosztottait és követőit azért nem sorolom részletesen, mert értelmetlen. Egy a tábor, egy a zászló. Vagy ilyesmi. Most, hogy túl vagyunk ezen az egyáltalán nem fontos, ám a propagandisták szándékai szerint előtérbe rángatandó, a közbeszédet tematizálni kívánó kérdésen, beszéljünk valóságos és valóban fontos dolgokról.

Például az ukránoknak fizetett nyugdíjakról. Azoknak az embereknek fizeti a kormány a magyar adófizetők pénzéből a nyugdíjat, akik egy percig sem éltek, nem dolgoztak és nem adóztak Magyarországon. Havonta milliárdok mennek el erre. Ezzel szemben több mint ötezer idős ember – akik itt élték le az életüket, itt dolgoztak és nevelték fel a gyermekeiket, itt fizettek és fizetnek adót (az ÁFA is adó) – harmincezer forintnál kevesebb nyugdíjból próbál nem éhen halni. Több mint ötvenezer idős ember nyugdíja nem éri el a létminimumot sem. Sérült, beteg, fogyatékkal élő emberek élnek méltatlan körülmények között, fillérekből. Az ukrán nyugdíjakat csak be kell valahol hajtani, nem igaz?

Vagy beszéljünk arról, hogy egész falvak tengődnek közmunkából, mert nincs munkalehetőség a környéken. Önerőből nem tudnak talpra állni, segítséget nem kapnak.

Beszéljünk arról, hogy a maffia beköltözött az óvodákba, politikai haszonszerzésre használják a kicsi gyerekeket, gyakorlatilag elvették a szülőktől azt a jogot, hogy maguk döntsék el, milyen elvek alapján és hogyan nevelik a gyermekeiket. A parazita kormány jó alattvalókat akar. Az iskolák kétféle tankönyvből választhatnak: nemzeti vagy keresztény. Ez a kínálat. Beszéljünk arról, honnan veszi a bátorságot bárki, hogy beleugasson a családok legszemélyesebb belügyeibe? Hogy egy maroknyi agyalágyult döntse el, mit tanuljanak a gyerek?

Vagy beszéljünk Andy Vajna külföldre talicskázott milliárdjairól. Amely milliárdok úgy keletkeztek, hogy a Fidesz egyszerűen államosította a kaszinópiacot és odaadta ennek a szerencsés parókakészítőnek. Ez a nagyon nemzeti hozzáállás, hogy viszi ki a pénzt az országból a jóember?

Jut is eszembe Vajnáról! Beszéljünk a Fidesz kártékony, uszító, hazug propagandájáról és annak következményeiről! Mutatok valamit. Jó?
...

MERJÜNK MÁR VÉGRE TANÁCSTALANOK LENNI!

24.HU / POSZ-ITT 
Szerző: PAPP LÁSZLÓ TAMÁS
2018.08.14.


Filippov Gábornak a hibrid rezsimekről (s azon belül Orbán rendszeréről) a 24.hu-n közölt tanulmánya üdítő oázis a politikai éghajlatváltozás okozta intellektuális elsivatagosodás közepette. Rögtön az elején hozzátenném: eme éghajlatváltozós sivatagosodásnak korántsem csak a hatalmon lévő kormányzat az oka vagy előidézője. Hanem legalább annyira az úgynevezett demokratikus ellenzék, (illetve általában az ellenzékiség) szellemi holdudvara is. Mely nem képes a politikai klímaváltozás okait megfejteni, hamis diagnózisokkal nyugtatja önmagát és választóit. Képtelen olyan prognózissal előállni vagy alternatívát képezni, amely – Marxot parafrazálva – a tömegekbe hatolva NER-döntő erővé válna. Filippov Gábor percíz diagnózisa után nem ártana, ha illúziók, vágy-, és rémképek, szekértáboros panelek nélküli vita indulna a jelen helyzetről, s annak lehetséges kimeneteléről.

A tipikus főáramú ellenzéki nézőpontot egyfajta skizofrén kettős tudat határozza meg. Egyfelől ott a (Filippov által szintén kárhoztatott) már rutinszerűen, obligát módon zajló diktatúrázás, fasisztázás, maffiaállamozás. Amely az online felületeken, tüntetéseken folyó ellenzéki diskurzusnak egyre kiirthatatlanabb, integráns része lett. Ennek lényege, hogy az uralmon lévő rezsimet teljesen illegitimnek, megszálló csapatok vagy fegyveres puccs révén hatalmon jutott tömeggyilkosok, alvilági gengszterbandák utódjaként mutassa be. Akik ráadásul éjjel-nappal lopnak, csalnak, hazudnak. Azt nyilván kényelmetlen volna beismerni, hogy az ilyen hibrid rendszerekhez hasonlóan az Orbán-adminisztráció is komoly tömegbázissal, népszerűséggel rendelkezik. Jelentős csoportok, rétegek – több millió ember – áll a rezsim mögött, akiket a jelek szerint semmiféle korrupciós vád, leleplezés nem ingat meg abban, hogy újra és újra rá szavazzanak...

ITT OLVASHATÓ

MÁRKI-ZAY: SZÁZMILLIÓK HIÁNYOZNAK A FIDESZESEK FELÜGYELTE HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI ALAPÍTVÁNYBÓL

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2018.08.14. 


Hiányzik a pénz a hódmezővásárhelyi babakötvény mögött álló önkormányzati alapítványból – állítja Márki-Zay Péter polgármester.

Önkormányzati rendeletben vállalta Hódmezővásárhely, hogy babakötvénnyel segíti a fiatalokat lakáshoz jutását. Erre alapítványt hoztak létre 2006-ban, amit részben a fideszes képviselők felügyeltek. Májusban lemondott az elnök, kiderült, a vagyon is hiányos, és csak egyre fogy.

“Nem találják azt a sok százmillió forintot, melynek a Vásárhelyi Fiatalokért Közalapítvány számláján kellene lennie” – állította pár napja szokásos heti facebook videójában Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely független polgármestere. Azt mondta, az alapítvány elnöke még májusban lemondott, a kuratóriumban lévő fideszes képviselők közül sem akar senki sem elnök lenni.

Úgy tűnik, a pénz eltűnt ebből az alapítványi pénztárból” – mondja videójában a polgármester. Márki-Zay Péter augusztus 4-én jelezte ezt a problémát, a közgyűlés fideszes tagjai azóta sem reagáltak...

AZ ORBÁNIZMUS STRATÉGIAI VÁLASZTÁSA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.08.14.


Tegyük fel, hogy az Orbán-kormányzásnak legitim céljai vannak, amelyekről racionális vita folytatható (azaz tegyük fel, hogy nem a lopás a végcélja). Ez esetben -- ha ráadásul elfogadjuk, amit önmagáról állít --, akkor a célja a magyar etnikum védelme lenne egyrészt a globalizációval, másrészt a nemzetek feletti politikai struktúrákkal harmadrészt a globalizáció (nem szándékolt) melléktermékeivel, elsősorban a migrációval szemben.

Ez esetben a kormányzásnak ki kell küszöbölnie a belföldi progresszív ellenzék hatalomra jutását és az őt pártoló nyilvánosságot és értelmiségi befolyást (azaz magát a liberális demokráciát), meg kell próbálnia aláásni a nemzeti "szuverenitást" veszélyeztető gondolati és politikai struktúrákat (progresszív think tankek, nemzetközi intézmények és normák, föderalizálódó EU stb.), radikálisan zárnia kell a melléktermékekkel (a migrációval) szemben, meg kell erősíteni az archaikus struktúrákat és értékrendeket (kereszténység, család, toleranciaellenesség, antiracionalizmus) és közben biztosítani kell a népesség jólétét is, amit nem kis részben a globális gazdasági rendnek köszönhet.

Ezt a komplex misszióját az orbánizmus jól teljesíti idáig (átmeneti konklúzió törökgáborosan), méghozzá a pozitív és a negatív üzenetek és politikai intézkedések alkalmas váltogatásával. E gyakorlat szerint a "fejlődés" nem eleve elrendelt abban az irányban, amerre a baloldali-liberális közeg szánja, ill. a politikai rendszer liberális felfogásánál vannak fontosabb politikai értékek, elsősorban az etnikum integritásának megőrzése egy bizonyos állapotában.

De a probléma is ugyanez ezzel a felfogással, amely a stratégia választása ellen szól. Az etnikumot a vélt ideális állapotában tartani önellentmondó vállalkozás abban az esetben, ha az etnikum nem versenyképes és nem képes ezáltal folyamatos offenzívával a külvilágra kényszeríteni az akaratát. Orbánnak világosan ez volt a stratégiája idáig, de ez a stratégia belül üres, mint a csigahéj, hosszabb távon fenntarthatatlan, ami leküzdhetetlen probléma hosszabb távon a rezsim előtt...

ANYAGI GONDOK NYOMJÁK A MAGYAR FIATALOK VÁLLÁT

24.HU
Szerző: KOVÁCS MÁRTA
2018.08.14.


Nyilvánosságra hozták a teljes Magyar Ifjúság Kutatást, amiből kiderül, a 15-29 évesek a jobb megélhetés reményében tartanak külföldre, többségük pedig az anyagi nehézségeket tartja a fiatalok legégetőbb problémájának.

"Magyarország a fiatalokkal együtt, a fiatalok által erősödik" – mondta Balog Zoltán még tavaly februárban, a Magyar Ifjúság Kutatás 2016 gyorsjelentésének bemutatásán. Az emberi erőforrások akkori minisztere reménykeltőnek nevezte az eredményeket, és kijelentette: egyre több fiatal tartja Magyarországot a legjobb helynek, ahol élni szeretne.

A teljes Magyar Ifjúság Kutatás 2016 a gyorsjelentés után másfél évvel jelent meg, a több mint 500 oldalas dokumentum számos aspektusból vizsgálja a magyar fiatalok helyzetét.


A kutatást 2000 óta négyévente folytatják le mindig azonos módszertannal, ezúttal nyolcezer magyarországi és – első alkalommal – négyezer határon túli 15-29 éves fiatalt kérdeztek meg.

A 2016-os eredmények alapján a 15-29 évesek a fiatalok legégetőbb problémájaként az anyagi nehézségeket azonosították. Csak az erdélyi megkérdezettek között szerepel más (az alkohol elterjedése) az élen, mindenhol máshol az anyagi nehézségek, létbizonytalanság, szegénység, elszegényedés jelenti a fiatalok szerint a fő gondot..
.

ITT OLVASHATÓ

SOKKAL KEVESEBBET SZEXELNEK A FIATALOK, MINT HISSZÜK

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.08.13.


- A többség azt hiszi, hogy a fiatalok folyton szexelnek, a valóságban havi 4-5 az átlag

- De hány partnere van egy embernek életében?
- Az Ipsos az emberek hálószobatitkait kutatta, és érdekes felfedezésekre jutott

Meglehetősen tabudöntögető kutatást végzett nemrégiben az Ipsos az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban. A közvélemény-kutató cég arra volt kíváncsi, mit gondolnak az emberek, mennyi szexuális élményben van része egy hónap alatta 18-29 éves korosztálynak – és hogy ez mennyiben tér el a valóságtól. Az eredmény aligha meglepő: többségünk azt hiszi, hogy a fiatalok sokkal többet szexelnek, mint amennyit valójában...

CSÖKKENHETNEK A DUGÓK AZ M7-ESEN A BALATONNÁL

INDEX
Szerző: TENCZER GÁBOR
2018.08.14.


Épül az aszimmetrikus autópályacsomópont Balatonaligánál, ami rögtön a fűzfői elkerülő útra viszi majd a Balaton északi oldalára tartó autósokat. Ha kész lesz, megszűnnek a dugók a 71-es útnál, mivel annak teljes szakaszát kiváltja majd a sztrádáig leérő 710-es autóút. Sajnos az átadás csak jövő őszre várható.

Az M7-es autópálya Balatonaliga előtti szakaszán a nyári csúcsidőszakokban jelentősen feltorlódik a forgalom, mivel a főváros felől a Balaton északi partjára tartók itt térnek le az autópályáról és hajtanak rá a 71-es útra.

Most készül a 710-es (fűzfői elkerülő) út maradék szakasza Balatonakarattya és az M7-es között, valamint a hozzá tartozó autópályacsomópont, de az átadás csak jövő őszre várható, tájékoztatta lapunkat a NIF Zrt. Ha a szakaszt átadják, a forgalom a nagy kapacitású 710-es főútra tud közvetlenül felhajtani, és várhatóan sokkal kisebbek lesznek a dugók.

Aszimmetrikus csomópont

A 710-es főút és az M7-es csomópontja aszimmetrikusan épül ki, azaz a most épített ágak a Budapest-Balatonfűzfő útirányt fogják biztosítani mindkét irányban. Aki Balatonfűzfő felől Siófokra tartana, még várnia kell a következő ütemre, és a 71-es út felé kerülhet. A másik irány majd akkor épül ki, amikor a tervezett M8-as gyorsforgalmi út építése megkezdődik, a tervek szerint 2023-ban. (Az M8-as az M7-es autópálya és a 710-es főút csomópontjánál fog kezdődni, és a dunaújvárosi Pentele-hídon keresztül egészen Kecskemétig halad.)


Most az új autópályacsomópont 1. ütemét építik ki új gyűjtő-elosztó sávokkal, a meglévő 710. sz. főút bekötésével. A gyűjtő-elosztó pálya 2060 m hosszban épül ki az M7 autópálya jobb oldalán, a bal oldalán pedig 955 m hosszban, valamint 1973 m hosszban épülnek meg csomóponti ágak...

INTELLEKTUÁLIS ÉS MORÁLIS HARD-PORNÓ

SZTÁRKLIKK
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2018.08.14.


Belenéztem az Echo tv sajtólakájklub című műsorába. Ott ült négy ivarérettnek tűnő férfi és a genderről beszéltek, szigorúan g-vel ejtve.

A magabiztos ostobaság, tudatlanság és aljasság kvintesszenciáját hordták össze, ill. közülük egy, Bencsik Gábor óvatosan megpróbált érvelni a gender védelmében, de gyorsan inába szállt a bátorsága. A másik három szellemi verőlegény, bevált bolsevik módszerrel, percenként szólította fel önkritika gyakorlására.

A televízión keresztül gyógyító Gyurcsok egy szellemi hérosz volt ezekhez az üres fejű, ócska nyaloncokhoz képest. Ha van olyan, hogy intellektuális és morális hard-pornó, akkor ez a tíz perc kimerítette mindazt, amit ez alatt érthetünk.

TÍZEZERMILLIÁRD FORINT HEVER PARLAGON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem

2018.08.14.


Bár az infláció látványosan emelkedik, a forint időnként hullámvölgybe kerül, az alapkamat továbbra is változatlan, és a bankok sem adnak többet a pénzünkre. Közben újabb csúcsokat döntöget a lakossági készpénzállomány és a bankokban lekötetlenül heverő pénz mennyisége. Tízezer milliárd forinttal nem kezdünk semmit sem.

Megőrült a világ – gondolhatnánk, ahogy elnézzük a válság után a gazdaságba kiöntött ingyenpénz hatását. Ez persze nemcsak hazánkra igaz, hiszen egyelőre csak az Amerikai Egyesült Államokban állították le a pénzpumpát, és kezdtek kamatemelésbe. Az Európai Központi Bank júliusi ülésén sem változtatott az irányadó kamatokon, és úgy fogalmazott, hogy 2019. nyarának végéig maradhatnak a jelenlegi szintek. Még csak ott tartunk, hogy megerősítették az eszközvásárlási program idei év végével történő kivezetését...

HAJÓS MUNKA FEHÉREN ÉS FEKETÉN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.08.14.


Az óceánjárós munka sokak számára jelenti az első lépést a határátkelés felé. A mai poszt azért is különleges, mert szerzője négy éve keresett meg segítséget kérve, és akkor megígérte, hogy majd megírja, sikerült-e eljutnia egy hajóra és milyen tapasztalatokat szerzett. Nos, sikerrel járt, most pedig következzen a 2014 elején beígért poszt...

„Négy éve kerestelek meg segítséget és a korábban már hajós munkát végzők elérhetőségét kérve. Tőlük akartam tanácsot kérni, hogyan készüljek fel a hajós életre. Jelzem azóta túljutottam a tűzkeresztségen, ledolgoztam négy szerződést, és ahogy ígértem, most megírom a tapasztalatomat.

Mielőtt elkezdeném, ezúton is köszönöm az elérhetőségeket, sokat segítettek nekem anno. Elég macerás volt a feljutás, a vízum, orvosi vizsgálatok, és egyéb papírok beszerzése, de szerencsére nagy baj nem volt, csak türelmesnek kellett lennem. És persze a bizalmat megszavazni, másfél évnyi félretett pénzt kockáztatni. Nem volt egyszerű, de sikerült.

Dióhéjban a kezdetek

Másfél éve dolgoztam már egy gyárban sormunkásként. Akkor még magyar viszonylatban jól kerestem, a munka nem volt annyira megerőltető, munkásszállón laktam két másik munkatársammal. Szerényen éltem, szorgosan raktam félre, közben tanultam a nyelvet.

Aztán ahogy telt az idő, lassan észrevettem, hogy a termelés ugyan lassan nő, de a fizetésem már nem. Így jutottam arra az elhatározásra, hogy ideje munkát váltani.

Jött a hajó

Külföldre szerettem volna kijutni, mert úgy láttam, Magyarországon ismeretség nélkül nem nagyon fogok előrébb jutni. Ha másik munkát vállalok, azzal sem jutok előrébb.

Végül láttam az interneten egy hirdetést, hogy óceánjárókra keresnek segédpincéreket. Elmentem, felvettek. Innentől indult életemnek egy új fejezete, és ekkor léptem kapcsolatba veled is.

Papír papír papír

Sajnos a beosztásom elég szerencsétlen volt, így a szükséges papírok beszerzése döcögősen haladt. Aki hajóra akar kimenni (főleg ha az USA-ba tart), annak szükséges egy vízum (C1/D), a szükséges orvosi vizsgálatok, oltások, erkölcsi bizonyítvány megléte...

ÚJRA NŐ A SZEGÉNY HÁZTARTÁSOK ADÓSSÁGA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: GULYÁS ERIKA
2018.08.14.


A lakossági rezsitartozások csökkennek, de a felújítási és vásárlási hitelek miatt megint nő a szegény háztartások adóssága. A kormány legfeljebb hitellel segít.

Hatszázezer magyar család legalább egyszer nem tudta kifizetni az utóbbi öt évben a lakbért, a hiteltörlesztést, a közműszolgáltatások díját vagy a közös költséget. A megdöbbentő adat úgy jön ki, hogy a 2016-os Mikrocenzus (kis népszámlálás) szerint 4 millió 21 ezer háztartás van Magyarországon, az egy évvel korábbi lakásfelmérés pedig azt mutatja, 15 százaléknak volt valamilyen hátraléka. A KSH lakásfelmérésének részletes eredményeit összegző nemrég megjelent tanulmánykötet rámutat, az állam alig segíti a rászoruló családokat, hogy könnyebben fenn tudják tartani otthonaikat. 

A Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivataltól (MEKH) származó táblázatok csökkenő lakossági tartozásokat mutatnak, de még így is nagyon magasak a számok. A Népszavának megküldött adatok szerint 2017 júniusában majdnem 20 ezer lakossági fogyasztónál volt kikapcsolva a villany, több mint 36 ezernél a gáz és ezernél a távhőszolgáltatás. Ők 60 napon túl sem tudták törleszteni tartozásaikat. Míg egyhónapos csúszásban 304 ezer áramfogyasztó volt, majdnem ugyanennyien, 298 ezren egy éven túl sem tudták kifizetni felgyűlt számlaelmaradásukat. Egy évvel ezelőtt összesen 893 ezer adós szerepelt az áramszolgáltatók listáján, ez a 4,9 millió villanyszerződés majdnem ötöde. 

A 3 millió 200 ezer lakossági gázfogyasztó közül több mint 363 ezren voltak az adóslistán. Ez a kör csökkent a leglátványosabban az utóbbi időben, öt év alatt megfeleződött. Nagyságrendekkel kisebb a távhőszolgáltatásba bekapcsolt háztartások száma, a 657 ezer fogyasztó közül mégis 169 ezer nem rendezett minden számlát és csak 20 ezerrel lettek kevesebben az utóbbi öt évben. A lakhatási szegénységgel foglalkozó Habitat for Humanity szerint az utóbbi hónapokban megtorpant a rezsitartozások csökkenése (következő éves jelentésüket a hazai lakáshelyzetről október első felében adják ki)...

CONTEO: AZ ELTE ÉS A GENDER

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
20018.08.13.


ELTE-ben a csepp, és benne a tenger. Illetve a gender. Illetve a gender-szak. A kormánynak a gender fogalmával kapcsolatban lila gőzöket sem ápoló, de a lelkesen homofób hívőiket megszólítani képes tervezetével kapcsolatban az ELTE reakciója gyakorlatilag a pihe-puha popsipucolás volt. Mára kiderült, hogy mindenki félreértette az egyetemet. Talán ők maguk is önmagukat? Ki tudja?

Minden esetre kiadtak egy sajtóközleményt arról, hogy most éppen miként értik az egészet. Ebben gyakorlatilag azzal indítanak, hogy a szak megszüntetésére hivatalos megkeresést nem kaptak, és az Egyetem különben is kifejezetten kifejti egyet nem értését a megszüntetéssel kapcsolatban. Az indoklás szerint a főhely nem a felsőoktatás autonómiájának a sérelme, hanem az, „hogy az előterjesztésnem tartalmaz indokolást a társadalmi nemek tanulmánya mesterszakmegszüntetésével kapcsolatban”. Amit érthetünk úgy, hogy amennyiben kapnak egy vezéri indoklást, akkor szinte már nincs gond a dologgal. Illetve de, mert azért a harmadik lépcsőben emlegetnek valami olyasmit, hogy a rendeleti szakmegszüntetés sértheti az alaptörvényt.

Amelyről tudjuk: nagyjából fél nap alatt fogja a hatalom átszabni, ha kedve van hozzá. Majd beleírják legfeljebb, hogy ezt követően a vezér olyan szakokat hozhat létre, és olyanokat szüntethet meg, ami éppen az eszébe villan. Az ELTE is megkapja a maga indoklását, és helyre is billen a világ orbanista rendje az egyetemi vezetőség számára. Igen, látom. Megpróbálkoztak az ELTE részéről holmi szakmai indoklást is elővezetni, hogy miért lenne ostobaság a nemi szerepekkel kapcsolatos szociológiai képzés megszüntetése. De szerintem talán ők sem gondolták komolyan, hogy ennek bármi értelme van. A gyakorlatban inkább azt hiszem, hogy amennyiben Orbán a homofób híveinek ezzel akar gesztust gyakorolni, akkor meg fogja tenni. Nem azért, mert szakamilag indokolt, hanem mert neki szavazatok kellenek. A sík hülye szélsőségesek, és velük a szavazataik, pedig többen vannak. Orbánnak tehát teljesen megfelelhet a gender-szak megszüntetése, ha az említett híveknek ez szimpatikus. A szakmaiság már a saját szakdolgozatában sem nagyon környékezte meg..
.

AMERIKAI FELÜLÍRÁSOK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: FRANK TIBOR
2018.08.10.


Nincsen béke Amerikában. Az Egyesült Államok ma a konfliktusok hazája. Támad a political correctness (PC) ideológiája, de támadás alatt áll maga a political correctness is. Folyamatban van az amerikai történelem felülírása. Akadnak hasonlóságok mifelénk is.

Lee tábornok (lovas) szobrai

Újraéledőben van az amerikai polgárháború több mint másfél évszázados szembenállása. Mintha nem zárult volna le véglegesen Észak és Dél roppant küzdelme, s hiába történt volna meg mindaz, ami a fekete bőrű lakosságnak egyenjogúságot ígért, sőt adott is. A polgárháború most az emlékezetben, az emlékhelyeken, a fejekben zajlik tovább. A konfliktusokat immár nem a XIX. század fegyvereivel igyekeznek megoldani, nem a csatatereken küzdő hadseregek esnek ellenfeleiknek. A csaták immár emlékezeti mezőkön zajlanak, célpontjaik egyre inkább zordonul hallgatag jelképek, bronzból öntött lovas katonák, emlékhelyek, emlékművek, zászlók.

2017-ben a Louisiana állambeli New Orleans városvezetése eltávolította a polgárháborús Dél hadvezérének, Robert E. Lee tábornoknak hatalmas oszlop tetején álló szobrát. Ugyanebben az évben a tábornok két másik, lovas szobra is áldozatául esett a Dél ellen ma is élő északi/demokrata ítéletnek. A Virginia állambeli Charlottesville-ben és a texasi Dallasban ugyancsak arra az elhatározásra jutott a két város demokrata párti vezetése, hogy nem kívánnak együtt élni a Dél jelképes tábornokával, akinek egészalakos lovas szobra ráadásul mindkét helyen a Robert E. Lee-ről elnevezett emlékparkban állt. Dallasban 1936 óta, amikor azt − paradox módon, egy kiegyezőbb korszakban − a demokrata párti Franklin Delano Roosevelt elnök leplezte le.

Lee tábornok hadserege a Konföderációt, a délieket jelentette, s velük a rasszizmust, a rabszolgaság igenlését, a szegregációt, a fehérek felsőbbrendűségét, a „született amerikaiak” uralmát, később pedig a századfordulós bevándorlás leállításának követelését. A Konföderáció zászlaja, melynek változatait a történelmi Délhez tartozó Dél-Karolinában még ma is, mint magam is láthattam, sok-sok magánházon lengeti a szél, eredetileg Lee tábornok észak-virginiai és Joseph E. Johnston Tennessee-beli hadseregének lobogója volt. Természetesen nemcsak Lee tábornoknak állítottak emléket számos helyen: a polgárháborúban alul maradt Dél emlékét 1503 köztéri emlék és ezen belül 718 emlékmű és szobor őrzi. Egyedül Georgia államban a polgárháborús Dél 300 emlékműve és szobra áll. De 2015 óta ennek töredékét: 60 emlékművet, illetve szobrot mozdítottak el, illetve közteret neveztek át (a charlottesville-i Lee Parkból például jellemző módon Emancipation Park lett.)

Az itteni értékrend persze sokat változott másfél évszázad alatt, de a fehérek szupremáciájának sokszor most is velejárója az Európa-ellenesség, az antiszemitizmus, a kommunista- és egyszersmind katolikusellenesség, itt-ott a neofasizmus vagy a neonácizmus, sőt az antialkoholizmus és − különösen a New York-i ikertornyok elleni 2001-es támadás óta − az iszlámellenesség is. A Dél jobbára mindig konzervatív volt, tiltakozott a mindenkori társadalmi változások ellen, minden ellen, ami a hagyományos fehér, angolszász, protestáns felsőbbrendűség tartósságát és tartósítását veszélyeztette. Tartós és hangsúlyosan déli érték a bevándorlásellenesség is, amivel a XVII–XVIII. századi Északnyugat-Európából érkező WASP (White − Anglo-Saxon − Protestant) „honfoglalók” az etnikai összetétel változatlanságát próbálták fenntartani.

Ezek a szélsőséges elkötelezettségek hívták életre a Ku-Klux-Klant mindjárt a polgárháború után (1865–1871), majd újabb kiadásban 1915 és 1944 között, amikor már 3 és 6 millió közöttire tették az új Klan híveinek számát. Harmadszor a Klan 1946 után született újjá, noha ekkor már csak mintegy 5-8 ezer híve volt. A szélsőséges jobbra tolódás menetét kultuszfilmek szegélyezték, 1915-ben a Birth of a Nation (Egy nemzet születése), 1939-ben a Margaret Mitchell 1936-os regényéből készült Gone with the Wind (Elfújta a szél), amely a régi Dél és életmódja iránti nosztalgia terméke és egyben szülője volt. A polgárháborús Dél világának visszavágyása teremtette újra a régi vonzalmakat az 1948-as elnökválasztás előjátékaként is, amikor déli kormányzók − mint a dél-karolinai Strom Thurmond és a Mississippi állambeli Fielding L. Wright − a faji szegregáció hirdetőiből megalapították a déliek befolyását növelni igyekvő States’ Rights Democratic Party (Dixiecrats) (Az államok jogainak demokratikus pártja) nevű politikai tömörülést. A Dél értékeinek ünneplésére a polgárháború centenáriuma (1961–1965) is alkalmat adott, és persze Martin Luther King, Jr. polgárjogi mozgalma nagyban aktiválta a rasszista ellentábort...

SZÍVVEL-LÉLEKKEL - CIVILEK SEGÍTIK ELVISELHETŐBBÉ TENNI A KÓRHÁZI MINDENNAPOKAT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SZABÓ BRIGITTA
2018.08.14.


Játszanak a gyerekekkel, beszélgetnek a szülőkkel, matracot visznek, kifestik a kórtermeket – számos formában segítik a civil önkéntesek a kórházakban kezelt embereket. A legutóbbi, a sajtóban nagy visszhangot keltő akció résztvevői kitakarították volna a Szent János Kórház koszos és lepusztult teraszát – az intézmény vezetősége megköszönte a felajánlást, de inkább maga tisztíttatta meg a helyet.

Pár éve történt, hogy a budapesti Szent János Kórház gyermeksebészetének ambuláns kezelője előtt üldögéltünk, a diagnózis már megvolt, az alig több mint egyéves fiam csuklója eltört. Arra vártunk, hogy behívjanak a gipszelésre. A szülők küzdöttek, hogy a gyerekek ne szedjék szét a várót, ne kezdjenek el szaladgálni, lépcsőzni, hangoskodni. Hirtelen, a semmiből nevetés hangzott fel a folyosón, és egyszer csak megjelent egy virágos bohócsapkás, piros orrú, hatalmas bohóccipőt viselő apró lány az ajtóban. Bekukkantott, mosolygott egy óriásit, és azonnal „munkához látott”. A gyerekek orrára piros bohócorrot tett, játszani kezdett velük, szórakoztatta őket. Az addig ideges gyerekcsapat tátott szájjal figyelt és nevetett, a szülők pedig halkan megköszönték a pár perc pihenőidőt. Amikor Dr. Bigyó, alias Kárász Eszter elindult, hogy a kórtermekben fekvő picikhez is benézzen, a gyerekek mint a kiskacsák mentek utána, amíg csak mehettek.

Ahogyan a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány tartja: a nevetés gyógyít. Egy kiadós kacagás élettani hatásai megfelelnek egy közepes intenzitású kardioedzésnek. Egypercnyi nevetéssel hasonló szívritmust érhetünk el, mintha tíz percig dolgoztunk volna az evezőgépen. A vérnyomás a mozgás hatására megemelkedik, az izmok megfeszülnek, és a gyorsuló légzés következtében a szövetek oxigén- és tápanyagellátása javul. A hahotázás csökkenti a feszültséget, segít kilábalni a lelki mélypontról, így hosszú távon megóv a krónikus betegségektől. Az alapítvány harminc bohócdoktora 14 gyermekkórházban több mint 300 ezer mosolyt csalt már az arcokra...

NEM BIZTOS, HOGY VALÓBAN SEGÍT A SZEGÉNYEKEN, HA INGYEN PÉNZT OSZTANAK NEKIK

QUBIT
Szerző: MIHÁLYI DÁVID
2018.08.13.


Az elmúlt hónapokban komoly meglepetést váltott ki a nemzetközi fejlesztéssel foglalkozók körében egy kenyai segélyprogram újraértékelése. Johannes Haushofer (Princeton Egyetem) és Jeremy Shapiro (a Busara nevű viselkedési közgazdaságtani központ elnöke) idén januárban közzétett, de még kiadatlan tanulmánya azt találta, hogy a kenyai szegényeknek pénzt adományozó segély program rövid távú áldásos hatásai három év elteltével látványosan gyengülnek. Ritka, hogy egy még publikálás előtt álló cikk eredményei reakcióra késztetik a téma megannyi szakértőjét, de ez a kenyai segélyprogram különös jelentőséggel bír.

Hogyan lehet a leghatékonyabban segíteni?


Kicsit messziről indulva: az effektív altruista (EA) filozófiai irányzat és társadalmi mozgalom azt tűzte ki céljául, hogy észérvekre és bizonyítékokra alapozva megtalálja a segítségnyújtás leghatékonyabb formáit. Követői úgy próbálnak másokon segíteni, hogy annak a saját értékrendjük szerinti legnagyobb pozitív hatása legyen a világra. Mindehhez nem riadnak vissza attól, hogy számszerűsítsék és összevessék a különböző társadalmi jókat és rosszakat, és végigszámolják, hogy melyik cselekedetnek milyen várható következményei lehetnek. Bár a mozgalom szerteágazó témákkal foglalkozik, a mesterséges intelligenciától az állatvédelemig, az egyik központi kérdés, hogy hogyan lehet leghatékonyabban visszaszorítani a nélkülözést és a mélyszegénységet.

Ebből a célból jött létre az EA mozgalom egyik meghatározó szervezete, a GiveWell, ami segít felmérni, hogy melyik fejlesztési program milyen számszerűsíthető társadalmi hasznot tud adott pénzből felmutatni. A GiveWell létező akadémiai kutatások eredményeit tálalja úgy, hogy azok könnyebben összemérhetők legyenek egymással. Ezzel segítenek ráirányítani a figyelmet arra, hogy olyan intervenciók, mint az A-vitamin és féregtelenítő gyógyszer osztása gyerekeknek sokkal nagyobb életen át tartó hasznokkal kecsegtet, mint számos oktatási, élelmezési vagy szociális program. Mert, bár utóbbiak sokkal látványosabb emberi történeteket tudnak felmutatni, ezért az adakozni vágyók körében igen népszerűek, valójában fajlagosan igen költségesek, és a felnagyított kiugró eseteken túl, gyakran csekélyebb átlagos hatásfokkal működnek...

MEGDÖGÖLESSZEM?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.08.14.


– Dögöleszd meg. – ez volt a kimerítő válasz Lóci kérdésére egy légy sorsáról Szabó Lőrincnél, akit, mint az közismert, O. V. prime minister elvtárs oly igen szeret, hogy képes volt idézni őtet a Terror Kuckójánál, igaz, szarul – ne égj, hogyha nem akarom -, amikor szerelmi költészetből csinált kommunista ellenes jelszót, ami hülyén adja ki magát. Ilyenekkel azonban ő nem igazán törődik, nincs ott honn, nem az ő világa.

Megérhetjük még, hogy – ha már Lőrinc, ha nem is Mészáros -, “A huszonhatodik év” halottsirató mondatát: “Úgy alszom el, hogy, mint csiga a házát, hátamon érzem szíved dobogását” – óvodai altatóéneknek adja el majd a hazafias nevelés jegyében. Ergo, sem neki, sem a fullajtárjainak fingja sincs szépségről – en bloc -, és mégis pofáznak, mert nem tetszik a műalkotó ember képe vagy a szeme állása. A szürkék nem viselhetik a tehetséget ugyanis.

Rombolni, azt tudnak, és még milyen aljasul. Most is, a Kampf jegyében mennek neki nehézfegyverzettel az Art Capital Alapítványnak, amely az orbáni Wölkischer Beobachter (magyaridők) szerint migránssimogató kiállításokat tart. Hogy lássuk, kik is ezek: “Amíg a kormány emberfeletti erővel küzd a migránsok távol tartása érdekében, addig a képzőművészek tekintélyes része Soros György kottája alapján azt szeretné elérni, hogy minél több afrikai éljen Magyarországon, lehetőleg minél előbb.”

Ilyeneken, ha normális az ember, akkor röhög. Máma viszont nagy időket élünk, akárha Svejk, ami nagy idők nagy embereket kívánnak, és ilyen nekünk Matolcsy az unortodox, pöttyös seggével. Az általa gardírozott műintézmény, az MNB, a forinttal már csak az elbaszás szintjén foglalkozik, sokkal inkább műalkotásokkal, de most már politikai-, és gondolatrendőrség is egyben. Fél nap alatt vizsgálni kezdték az Art Capitalt ugyanis.

“Az MNB semmilyen politikai célzatú, illetve migránstámogató kampányt nem támogat”. – Ez volt az ok és az indok, ami oly bájosan aljas, hogy jelzőt már nem is keres hozzá az ember, és mégis, voltaképp sehol sincs attól, mint ami nívót a magyaridők, és tulajdonképpen a rezsim, és az egész ország magáénak tudhat. Ez, amiben szügyig ücsörgünk, ez a morális nihil, erkölcsi mélyföld és sósivatag.

Mert milyen ország már az, ahol a bakó megkérdezi a gazdát, megdögölesszem, az rávágja, dögöleszd meg, és nekieresztik a tankot meg az úthengert. Nem a magyaridők leprás betűharcosa az, aki a duci ujjaiból szopingálja, hogy kit kell aktuálisan eltakarítani az útból, hanem felsőbb kézmozdulatok és orrfintorgások. A végső megoldásnak sem volt soha írásos nyoma, és mégis milyen flottul ment az egész.

Ahogyan a rendszer működik itt is, az valami elképesztő A magyaridők rárakja a stigmát az elítéltre, utána pedig anyagilag, egzisztenciálisan, erkölcsileg és minden lehetséges módon szíják ki belőle az életet. Ha juhász az ember és létrája van, akkor pedig egészen közvetlen módon, vak osztrák nyugdíjas képében szabadítják meg a földi élet kínjaitól. És mindenkit érhet baleset.

Egészen elképesztő állapotokba süllyedt az ország, mindent megül az aljasság. Ez sem újság, még az újszülöttnek sem. Azonban, hogy mégis kitartóan nyomogatom most a billentyűzetet miatta, az még a határtalan cinizmusba ojtott ökörség, ami miatt tegnap a sok-sok lélekvesztő történés közül volt egy, amely kimondatta velem a varázsigét, hogy szakadna már a búbánatos ég erre az egész elcseszett világra.

És ezt, gyerekek, mi más is szállíthatta volna, mint az emmeggy, amiről már tényleg nem lehet eldönteni, mi a rosseb lehet. Ebben bizonyos Gyarmati István, biztonságpolitikai szakértő, azt szakértette, hogy Németországban és a svédeknél is a lakosság morális hanyatlást érez a migráncsok miatt, akikkel, ha már a kerítésen belül vannak, nehéz bármit is kezdeni.

Erről a morális hanyatlásról mesélhetne még az MNB és a magyaridők tükrében is, illetve és hát az egész szaros országról, hogy hová jutottunk, juttatták ők, illetve jutottak ők maguk, hogy a ganyétól nem látják a Napot. De, ami inkább baj, a józanabbja sem immár. Svéd morális hanyatlás, medveanyám…Egyébként tegnap egy már belül lévő migráncs kifelé igyekezvén akadt fönn a kerítésen.

Igaz, körözött bűnöző volt, de mégiscsak röhejes, mert, ha magyaridők nívón lennék, azt írnám, innen már a gyilkosok is menekülnek. S ha azok nem is, mert épp kormányon vannak, az alattvalók annál inkább, mert már senki és semmi, még a halott sincs biztonságban. Mert bármely csinovnyik rámutathat bárki országon belüli ellenségre, és fölteheti a kérdést az urára nézve: megdögölesszem?

És ő válaszol aztán nagy kegyesen: dögöleszd meg. Így lesz vége mindahányunknak.

MAGYARORSZÁG EZÚTTAL A GENDER-TILALOMMAL VET SZELET ÉS ARAT VIHART - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.08.14.


- A Financial Times sajnálatosnak tartaná, ha a V4-ek közül a csehek és a szlovákok eltávolodnának az európai politika fő áramától, Magyarországot és Lengyelországot nem említi ez ügyben

- Orbán Viktor már a gender tanulmányokat is ki akarja paterolni az egyetemekről, de hát ultrakonzervatív politikát folytat

- Lehet, hogy az unortodox pénzügypolitika miatt semmi sem lesz a magyar államhitelek péntekre várt felminősítéséből

FT

A visegrádi négyeket Nyugaton azzal gyanúsítják, hogy túlságosan is keveset törődnek az EU értékeivel, és ez veszedelmes irányzat Csehország és Szlovákia számára, mert mindkettő kicsiny, ráadásul a geopolitikai elhelyezkedése szintén azt diktálja, hogy ne szakadjon le az európai fő áramról. Erre figyelmeztet az elemzés a Prágai Tavasz 50. évfordulóján, kiemelve, hogy pontosan ez volt az egykori felkelés mögött is. Ám az akkori tanulságok ma is fontosak, hiszen az elmúlt 10 évben nyugaton átalakult a politika. Ezért szem előtt kell tartani, hogy a doktriner ideológia és politikai gyakorlat, ideértve a mai radikalizmust, mindig magában rejti saját bukásának magját. Ugyanis elégtelen megoldást kínál a korszerű társadalmak összetett gondjaira. További lecke, hogy csillapíthatatlan az emberi vágy a politikai jogok, az igazság és a nemzeti szabadság iránt.

Napjainkban a liberalizmus visszaszorul, veszély fenyegeti a jogállamot és erősödik a nemzeti populizmus. Az EU-ban nincs egység, politikai akaraterő és hiányzanak a jó ötletek is. Egyes országokban a hatalmat titokzatoskodó, manipulatív erős emberek, illetve a jogkörükkel visszaélő, beképzelt demagógok gyakorolják. A csehek és a szlovákok sem mentesek a térségben terjedő ártalmas kigőzölgéstől, bár Pozsonyban a kettős újságíró gyilkosság miatt mennie kellett Ficonak. De előtte még azért kölcsönvett egy részt Orbán Viktor könyvéből és sötét célzásokat ejtett el arról, hogy a Soros György ártalmas befolyást gyakorol az ország életére.

Daily Telegraph

Az állami beavatkozás veszélyes precedenseként bírálják a magyar kormány ötletét, hogy leállítja a gender tanulmányokat az egyetemeken. Az ellentábor úgy látja, hogy a lépés része annak a hadjáratnak, amelyet Orbán Viktor folytat a civilek, illetve azon intézmények ellen, amelyek ellenzik a Fidesz konzervatív társadalmi programját. Pető Andrea a CEU-ról azt mondja, hogy a jövő tanévtől tervezett tilalom sérti az alaptörvényt, mert az védi a tudományos kutatás, illetve a tanulás szabadságát. Felhívja a figyelmet, hogy idáig egyetlen hatalom sem próbált meg beleszólni az oktatásba a megfelelő tanintézmények, illetve testületek megkérdezése nélkül. A hivatalos magyarázatok nem oszlatták el a gyanút, hogy az intézkedés azért irányul a szak ellen, mert a kabinet azt gondolja, hogy az veszélyezteti a hagyományos keresztény és családi értékeket. Ha érvényt szereznek a döntésnek, az fokozhatja az EU nyugtalanságát a magyar irányvonal miatt.

FAZ/Die Zeit

A magyar kormány száműzni kívánja a gender kutatást az egyetemekről, mert az szerinte nyilvánvalóan szükségtelen. Konzervatív körök a társadalmi nemek vizsgálatát támadásnak tekintik a férfi és nő hagyományos szerepfelosztása ellen, mert úgy gondolják, hogy az a természettől fogva adott, illetve Isten akarja így. A jobboldali-nemzeti magyar kabinet az utóbbi időben sorozatosan támadta a gender tanulmányokat. A többi közt azt vetette a szemére, hogy az alá akarja ásni a „keresztény család” alapjait...