2022. március 31., csütörtök

ORBÁN A STRATÉGIAI NYUGALOM HANGOZTATÁSÁVAL IS SZÍVESSÉGET TESZ PUTYINNAK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.03.31.


A CNN véleménycikke fontosnak tartja Márki-Zay üzenetét, hogy most Európát, a Nyugatot, a NATO-t, a demokráciát, a jogállamot, sajtószabadságot, a szabad életet kell választani. Ezeknek az üzeneteknek soha nem volt ekkora erejük, mint most. Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

Szinte megszámlálhatatlanul sok orosz híradásban jelent meg Szijjártó Péter választási videó üzenete, amelyben a külügyminiszter azt állította, hogy az ukrán külügyminiszter azzal a kéréssel kereste meg a Budapesten akkreditált nagykövetetet, vitassák meg, miként lehetne befolyásolni az április 3-i választásokat – ezt így az orosz Kommerszant lapból idéztem. A hír futótűzként terjedt az orosz médiában. De se ez, se más orosz forrás nem beszél arról, honnan szerezte Szijjártó ezeket az információkat. A Kommerszant cikke ugyan nem írja, de a videóban a magyar külügyminiszter azt állította, hogy az ukrán elnök nyilvános megszólalásai a kormány szerint visszaigazolják ezeknek az egyeztetéseknek a tényét. A Kommerszant a cikk végén megjegyzi, választások lesznek Magyarországon, és úgy tudják, hogy a Fidesz a szavazatok 50%-ára, az ellenzék 44% -ra számíthat a meg nem nevezett közvéleménykutatás szerint.

A szintén orosz Gazéta azonban legalább felteszi a kérdést, vajon honnan szerezte a magyar külügyminiszter ezeket az információkat.

RIA Novosztyi azt tartotta emellett fontosnak kiemelni, hogy Orbán Viktor ígéretet tett arra, hogy az orosz gáz- és olajimportra kivetendő szankciókat nem támogatja továbbra sem. Nem mellesleg ebbe a cikkbe volt beágyazva egy korábbi tudósítás, miszerint az ukrán alelnök azzal gyanúsította meg Magyarországot – írja a RIA Novosztyihogy megszeretné kapni Kárpátalját. Irina Verescsuk Facebook bejegyzésére hivatkozva írja, hogy a magyar kormány narratívája nagyban hasonlít az oroszokéra. Illetve arra figyelmezteti a magyarokat, hogy ne kövessék el azt a hibát, amit a 2. világháborúban, amikor a vesztesek oldalára álltak. Leírta azt is, hogy egyik kárpátaljai magyar ismerőse neki is panaszkodott a magyar kormány ukránellenes politikájára.

Az ukrán Cenzor nyet portál viszont sugallja, hogy a Pegazus botrány után feltételezhető, hogy lehallgatják az ukrán nagykövetet. Illetve az írás kitér arra is a mostanság kirobbantott botrányra, hogy az oroszok meghekkelték a magyar külügyminisztérium szerverét mintegy egy évtizede.

Ebben a pillanatban nem világos, hogy Orbán egy évtizedes barátsága Putyinnal rontja-e Orbán újraválasztásának az esélyét – írja a CNN a választásra készülő Magyarország politikai helyzetét elemezve. A közvéleménykutatások szerint nem. Persze a cikk Zelenszkijnek az Orbánt megszégyenítő és határozott állásfoglalásra kényszerítő, az Európai Parlament előtt elmondott beszédének kiragadott részletével indul. Majd elemzi Orbán Putyin kapcsolatát, felidézve legutóbbi találkozásukat a Kremlben, ahol Orbán kijelentette, hogy a 2021-es év a legjobb év volt az orosz-magyar kapcsolatok történetében, s külön kiemelte, hogy Putyin elnök tiszteli Magyarországot. Most pedig úgy fogalmaz minden egyes megszólalásában a magyar kormányfő, hogy azzal ne sértse, ne borítsa azt a régi jó barátságot. Az úgynevezett stratégiai nyugalom hangoztatásával is szívességet tesz Putyinnak. Konstatálja az elemzés, hogy a hatalomban ülve számos előnyhöz jut a kampány során Orbán, ami viszont az ellenzék esélyeit csökkenti: lásd a média és az igazságszolgáltatás ellenőrzését. Az ellenzék a lakosság jelentős részét emiatt nem tudja megszólítani, üzenetei nem jutnak el hozzá. Ellenben nagyon fontosnak tartja a véleménycikk Márki-Zay üzenetét, hogy most Európát, a Nyugatot, a NATO-t, a demokráciát, a jogállamot, sajtószabadságot, a szabad életet kell választani. Ezeknek az üzeneteknek soha nem volt ekkora erejük, mint most.

New York Times a szintén vasárnap esedékes szerb és magyar választás esélyeinek elemzésekor arra jutott, hogy Aleksandr Vucsis és Orbán is annak köszönhetően vezet, hogy Oroszországot, mint az olcsó energiaforrást említik beszédeikben, ami boldoggá teszi a szavazókat, s ezt a közvéleménykutatások is megerősítik. A Szerbiában készült helyszíni riport konstatálja, az ország Putyint és Oroszországot választotta, mellé állt, nem agresszornak, hanem az események elszenvedőjének tartják a szerbek az orosz népet. Ami mögött elég egyértelműen még mindig az 1999-ben, a NATO bombázásával elszenvedett sérelmek állnak. Orbán álláspontja mögött pedig felsejlik a Trianon miatti területvesztés be nem gyógyuló sebe, hogy ő a kárpátaljai magyarok védelmezőjeként akarja magát minduntalan beállítani.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

MÁRKI-ZAY FELJELENTETTE SZIJJÁRTÓT RÉMHÍRTERJESZTÉSÉRT – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: huppa.hu
2022.03.31.


“Nem tárgyaltunk Zelenszkijjel és nem küldenénk katonákat Ukrajnába”

Kampány, kampány, de azért mindennek van határa.

Alattomosabb egy sima választási csalásnál, ahogyan a Fidesz-KDNP manipulál

Miközben Szijjártó Péter külügyminiszter azzal riogatja a közvéleményt, hogy Ukrajna a magyar ellenzékkel tárgyal és be akar avatkozni a vasárnapi választásba, sorra születnek a tanulmányok, felmérések, közlemények, amelyek épp a tárcavezető megszólalásához hasonló propagandát és a választást befolyásoló egyéb kormányzati manipulációs eszközöket bírálják.

Nyolcszor annyi Fidesz-plakát van kint, mint ellenzéki, Orbán Viktor pártja már törvényt is sértett, hogy nyerjen

Az álcivil CÖF-féle kampány-munkamegosztás és a Fidesz üzeneteit népszerűsítő kormánypropaganda formájában a vonatkozó törvények rendelkezéseinek a megtartása mellett is következmények nélkül lehet tisztességtelen választási kampányt folytatni.

Nem kormányzati, hanem MÁV-pénzből épült a KDNP-s által átadott bringatároló

26 millió forintos kerékpártárolót adott át Rétvári Bence.

Orbán Székesfehérváron zárja a Fidesz kampányát

Az ellenzék budapesti kampányzáróját másnap, azaz április 2-án tartják a Madách Téren, ahol beszédet mond majd Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és az Egységben Magyarországért képviselőjelöltjei is.

Lebutított üzenetek, nemlétező párbeszéd

A gátlástalanságban hozott újat ez a kampány.

Orbánt a jelek szerint egy szolgálati szék kíséri a kampányturnéján

Orbán Viktor a harmadik út csapdájában

Ilyen jellegű és ennyire kockázatos kötéltáncra ősidők óta nem kényszerült a magyar miniszterelnök, aki ezt elsősorban magának köszönheti.

Nyílt levelet írt Nagy Bandó András Orbán Viktornak

Viktor, lehet, a véletlen hozta úgy, hogy április 3-án lesz a választás. És reményeim szerint az sem véletlen, hogy április 4-e lesz újra a felszabadulásunk ünnepe. Egyszerű polgárként azt kívánom magamnak és minden magyarnak, hogy ezt a napot együtt, közösen ünnepeljük meg.

Amíg aludt, újabb állami milliárdokat privatizált a kormány

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint a Miniszterelnökség beruházási keretéből 15 milliárd forintot csoportosítanak át egy újabb közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létesítésére.

Jogerősen is minden pert megnyert a Telex a Megafonnal szemben, és ezzel még nincs vége

A Telex közérdekű adatigényléseket nyújtott be azzal kapcsolatban, hogy kerülhetett-e közpénz a Megafonba.

Jön a 2-3 ezer forintos csirkemell és a drága kenyér

Ha megszűnik az árbefagyasztás, nagyot drágulhatnak a magyar boltokban is alapvető élelmiszerek.

Legkorábban pénteken folytatódhatnak az orosz-ukrán tűzszüneti tárgyalások

Amerikai források szerint az orosz erők elkezdtek elvonulni a csernobili atomerőműtől Belarusz felé. Az ukrán külügy szerint az orosz sereg aknásítani kezdte a Fekete-tengert, ami a polgári hajózásra is veszélyes.

„Allah adja. Nem tudom honnan, a pénz jön valahonnan”

Ez lesz a következő lépcső: amikor a neres oligarchák azt fogják válaszolni, hogy a pénzüket isten adta…

SZABADON HAZUDNI

HÍRKLIKK
Szerző: KÉRI LÁSZLÓ
2022.03.31.


Három nappal a választások előtt mérleget vonni több mint kockázatos. A fejünk fölött hullámzik az a háború, amelynek ötödik hete után sem tudhatjuk még a végkimenetelét. Máskor a kampány során az utolsó hetekben legalább annyit meg lehetett tudni, hogy a leendő győztes – kormányzó erőként – mit akar majd tenni. Most csak jószerivel azt ismerhettük meg, hogy a két szembenálló tömb képviselői mit gondolnak egymásról. Mindeközben a gazdasági élet legfontosabb mutatói szerint hamarosan olyan nehézségekkel kell szembenéznünk, amelyekkel legalább másfél évtizede nem találkoztunk. Ja... és a vírus… Arról talán meg is feledkezhetnénk? Nem, nem tűnt el, csak a legfontosabb adatok alapján kisebb a közvetlenül érintettek köre. Nálunk. Egyelőre. Mérleget készíteni? Ilyen körülmények között?


A háború, amely minden egyéb gondot háttérbe szorított

Március elején még nem tudhattuk azt, amit az utolsó napon már biztosan sejthetünk. Azt, hogy ez a háború nemcsak hosszú lett, hanem várható következményeinek köszönhetően, számos, alapvető metszetben át fogja alakítani az életünket: Európában is, a Kárpát-medencében is, meg a szűkebb otthonunkban is. Tekintsünk át csak egy hevenyészett listát!

- Eddig mintegy félmilliónyi menekült érkezett hozzánk, igaz, a többségük tovább is ment. Ám a korábbiakhoz képest, ezúttal elsöprő többségben anyák jöttek a gyerekeikkel, ami a fogadó országtól különleges feltételeket és bánásmódot igényelne. Ám erre nem voltunk felkészülve. Márciusi tanulság: az állami jelenlét és ügyintézés legalább három heti késlekedéssel követte a civil szféra bámulatos áldozatkészségét.

- A sok éven át kevés érdemi magyarázattal alátámasztott oroszbarát magyar külpolitika nemcsak látványos vereséget szenvedett, hanem további lényeg- és állásfoglalás-kerülő magatartásával példátlan elszigetelődésünkhöz vezetett. S ennek a hosszabb távon ható kellemetlen következményeit most még fel sem tudjuk mérni. (E krónika írásának napján a V4-ek közti együttműködést is romjaiban látni. A mi rovásunkra.)

- A háború felmérhetetlen gazdasági károkat okoz a nemzetközi együttműködés számos alapvető metszetében, s mindezek kellemetlen következményei társulhattak a hazai gazdaságban amúgy is sokasodó válságjegyek megerősödésével. Egyelőre a tankolási pánik a leginkább szembetűnő jel, de már az idén komolyabb gondok lehetnek a műtrágya-ellátástól egészen a rezsicsökkentett háztartási energiaárak tarthatatlanságáig. Nem beszélve Paks II. váratlanul kétségessé vált, további sorsáról.

- A közvélemény márciusban leginkább a kampány-mondanivalók radikális megváltozásán érzékelhette a háborús viszonyok súlyát, s ami igaz is abban az értelemben, hogy mind a két tábor napokon belül fordított hátat a korábbi stratégiájának.

Bővebben itt, itt, itt, itt, itt, itt, és itt.
...

MILYENEK IS VAGYUNK MI, MAGYAROK?

KLUBRÁDIÓ / DOBSZERDA
Riporter: VÁRADI JÚLIA
2022.03.30.A Dobszerdában Váradi Júlia műsorvezető vendége Parti Nagy Lajos író volt.


Ha valaki nem lenne pontosan tisztában azzal, milyenek is vagyunk mi, magyarok, annak számára ebben a pillanatban két ragyogó javaslata is van Váradi Júlia szerkesztő-műsorvezetőnek, a kettő persze összefügg. Nézze meg a hét végén nyílt Mi magyarok című kiállítást az Első Magyar Látványtár gyönyörű malomgalériájában Tapolca-Diszelben, illetve olvassa el hozzá Parti Nagy Lajos író megnyitóját.

A magyar virtusról, a torzult hazafiság fogalomról, a fékevesztett látványmagyarkodásról és trikolor giccsekről, az ezernél is több tárgy és a hozzávaló szöveg tökéletes képet ad...

VÉGE VAN: GYŐZIKE ÉRTÉKELI ORBÁN ORSZÁGLÁSÁT

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.03.31.


Mátyás óta nem volt ilyen jó vezérünk, mint Orbán Viktor – nyilatkozta Kű Lajos valahai labdarúgó egy lap felmérésére válaszolva. És akkor rájöttem, hogy a lapok teszik tönkre az országot a Fidesz mellett, amelyek terjesztik a sötétséget. Kű Lajost úrfikoromban láttam szaladgálni a pályán. Kár érte, kiváló labdarúgó volt, őket pedig nem az eszükért szereti a stadionok népe, ilyképp a mátyásos hasonlat megbocsátható, legalább hallott a királyról, tud arról, hogy volt ilyenünk, ami sokakról nem mondható el. A lap felmérése során megszólaltatta még Győzikét, Dopemant és Pataky Attilát, hogy osztályozzák a kormány munkáját, azon belül is a háború és a járvány kezelését kiemelten, de úgy összességében is, visszatekintve az eltelt évekre.

Mint kitetszik, a stáb nem a tudósklub rendes tagjai közül került ki (by: Hadházy), ami nem volna baj, mert megszólalhatna így a nép egyszerű és tiszta hangja, de a kiválasztottak a futballistán kívül sokirányúan terheltek. Pataky tudatát nem tudjuk, mennyire módosították az ufók, Győzikéjéét meg Budai Gyula, akinél a minap tett látogatást a Külügyminisztériumban. A zebrás ember helyében én berágtam volna az elszámoltatási nyomorultra, mert amikor kiderült, hogy beléptette a Fideszbe a hajdani showmant, és ezen széles körben élcelődtek, másnap képes volt letagadni. Ha én Győzike lennék – aki szerencsére nem vagyok –, fölhúznám az orromat, hogy szégyell engem ez a Budai, vagy mi van, hogy letagadja a tagságomat.

Győzikének azonban a horizontja idáig nem terjed. Tizenötödikén beállt a békemenetbe, és azóta sem jött ki belőle, onnan értékelgeti a kormány munkáját. Dopemanról meg ne is beszéljünk. Ez a Pityinger Orbán fejének rugdalásától eljutott a seggének nyalásáig, és tette ezt olyan időszakban, amikor sokan inkább ellentétes utat jártak be. Nagyon éhes lehetett ez a Pityinger, hogy felfedezte magában az Orbán iránti szerelmet, ami egy delíriumban kialakult, és azóta sem műlik. Patakyról és az ő ufójairól, valamint az általuk sugallt világlátásáról már ne is beszéljünk, régóta rajta van az alufóliasisak, innen nézvést pedig, hogy miket beszél, teljesen érdektelen. És itt jutunk el a redakcióig, amelyik ezeket megszólaltatja. Hogy ők is mit akartak elérni.

Olvasottságot, persze, ami dicséretes és szükségszerű törekvés, de, hogy ezzel a szereplőgárdával látszott a cél teljesülni, az több irányú bajokat is mutat. Egyrészt, hogy a redakció mit képzel a magyari emberek mint célközönség agybéli állapotáról, a kognitív funkcióiról, hogy ezt kínálja nekik, másrészt, hogy miért szolgálja ki ezt a szintet. Itt voltaképp lényegtelen, hogy mit mondanak az alanyok, a hajdani futballista egy mondatban emlegeti Mátyást meg Orbánt, és már kész is a csoda. Gáspár Győző pedig a gazdaságot és az oktatást értékeli, amiről többet szólni nem is érdemes. Emlékszünk még a Professzorok Batthyány Körére, mely tudós (ámde seggnyaló) társaság Orbán köré szerveződött mint tanácsadó testület...